Bryssel 5.10.2015

COM(2015) 493 final

2013/0246(COD)

KOMISSION TIEDONANTO
EUROOPAN PARLAMENTILLE

Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

neuvoston kannasta matkapaketeista ja yhdistetyistä matkajärjestelyistä sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2011/83/EU muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 90/314/ETY kumoamisesta annettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin hyväksymiseen


2013/0246 (COD)

KOMISSION TIEDONANTO
EUROOPAN PARLAMENTILLE


Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 294 artiklan 6 kohdan mukaisesti

neuvoston kannasta matkapaketeista ja yhdistetyistä matkajärjestelyistä sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2011/83/EU muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 90/314/ETY kumoamisesta annettavan Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin hyväksymiseen

1.Tausta

Päivä, jona ehdotus on toimitettu Euroopan parlamentille ja neuvostolle:
asiakirja COM(2013) 512 final, 2013/0246 (COD)

9. heinäkuuta 2013

Päivä, jona Euroopan talous- ja sosiaalikomitea on antanut lausuntonsa:
INT/710 - CES5087-2013

11. joulukuuta 2013

Päivä, jona Euroopan parlamentti on vahvistanut ensimmäisen käsittelyn kantansa:

12. maaliskuuta 2014

Päivä, jona muutettu ehdotus on toimitettu:

Päivä, jona neuvoston kanta on vahvistettu:

18. syyskuuta 2015

2.Komission ehdotuksen tavoite

Ehdotuksella pyritään nykyaikaistamaan matkapaketteja koskevia sääntöjä, jotka sisältyvät tällä hetkellä direktiiviin 90/314/ETY. Erityisesti verkosta ostettujen räätälöityjen matkapalvelujen yhdistelmien ottamisen uuden direktiivin soveltamisalaan pitäisi lisätä oikeusvarmuutta ja avoimutta niin matkustajien kuin yritysten kannalta, vähentää kuluttajille tällaisista yhdistelmistä aiheutuvia haittoja ja saada matkatoimistojen välistä kilpailua oikeudenmukaisemmaksi.

Matkapalvelujen luokittelu matkapaketeiksi, jotka tarjoavat täyden suojan, eikä avustetuiksi matkajärjestelyiksi, joiden suoja on rajoitettu maksukyvyttömyyssuojaan, tai yksittäisiksi matkapalveluiksi riippuu tavasta, jolla asianomaisten palvelujen varaaminen esitetään matkustajalle. Esimerkiksi kaikki palvelut kattava yksittäinen sopimus, yksittäinen varausprosessi tai yhteis- tai kokonaishinta johtaa paketin muodostumiseen. Samaan aikaan matkustajalle olisi annettava selkeät tiedot hänelle tarjottavan matkatuotteen luonteesta ja suojasta, jonka hän voi olettaa liittyvän siihen.

Lisäksi ehdotuksella pyritään helpottamaan rajatylittävää kauppaa, kun yhdenmukaistamista lisätään ja maksukyvyttömyyssuojalle asetetaan nimenomaisen vastavuoroisen tunnustamisen mekanismi. Ehdotuksessa poistetaan yrityksiltä myös säännösten noudattamisesta aiheutuvat tarpeettomat kustannukset, jotka liittyvät digitaalisena aikana vanhentuneisiin säännöksiin (esimerkiksi esitteissä esitettävien tietojen vaatimuksiin).

Tavoitteena on myös kuluttajansuojaa koskevien lainsäädännön puutteiden korjaaminen esimerkiksi siten, että lisätään oikeuksia purkaa sopimus ja tiukennetaan hinnankorotuksiin sovellettavia sääntöjä.

Uuden direktiivin arvioidaan kaksinkertaistavan suojan piirissä olevien matkojen määrän 23 prosentista 46 prosenttiin EU:n matkamarkkinoilla. Ehdotuksella pyritään lisäämään kuluttajien luottamusta, kun matkayhdistelmiä verkosta ostavien kuluttajien suoja paranee. Tämä saattaa edistää välillisesti komission tavoitetta vauhdittaa digitaalisia sisämarkkinoita.

3.Huomautukset neuvoston kannasta

Neuvoston kanta kuvastaa poliittista yhteisymmärrystä, jonka Euroopan parlamentti ja neuvosto saavuttivat epävirallisissa kolmikantaneuvotteluissa 5. toukokuuta 2015 ja jonka kilpailukykyneuvosto vahvisti 28. toukokuuta 2015.

Komissio tukee tätä yhteisymmärrystä, sillä se on komission ehdotuksen tavoitteiden mukainen.

Siinä pidetään edelleen voimassa eriytetty lähestymistapa paketteihin ja yhdistettyihin matkajärjestelyihin (komission ehdotuksessa ”avustettu matkajärjestely”). Siinä säilytetään pakettien ja niihin liittyvän suojatason määritelmän sisältö, vaikka yhdistetyn matkajärjestelyn määritelmää ja näitä järjestelyjä ostaville matkailijoille myönnettyä maksukyvyttömyyssuojaa mukautetaan jonkin verran. Samaan aikaan parannetaan edelleen avoimuutta matkailijoita kohtaan, kun pakollisia tietoja lisätään.

Neuvoston kannan mukaan on selvää, että uusi direktiivi perustuu täyteen yhdenmukaistamiseen lukuun ottamatta muutamia rajoitettuja poikkeuksia, joissa jäsenvaltioille sallitaan erilaiset ratkaisut erilaisten oikeusperinteiden tai oikeudellisten lähestymistapojen vuoksi. Tämä koskee erityisesti mahdollisuutta asettaa matkanjärjestäjän lisäksi matkanvälittäjä vastuuseen matkapakettiin sisältyvien palvelujen asianmukaisesta suorittamisesta tai antaa oikeus muualla kuin elinkeinonharjoittajan toimitiloissa tehdyn sopimuksen, mutta ei verkko- tai muiden etäsopimusten purkamiseen.

Kuluttajansuojaa parannetaan tietyillä selkeytyksillä, jotka koskevat sopimusperusteisen vastuun sääntöjä ja vaatimustenmukaisuuden laiminlyöntien oikaisukeinoja. Maksukyvyttömyyssuojajärjestelmiä koskevilla yksityiskohtaisilla vaatimuksilla olisi varmistettava, että jäsenvaltioiden sääntöjen perusteella annettu tosiasiallinen suoja on aiempaa vertailukelpoisempi, mikä vahvistaa vastavuoroisen tunnustamisen perustaa.

Sovitun tekstin mukaan komissiolla on velvollisuus esittää jo kolme vuotta direktiivin voimaantulon jälkeen kertomus eri myyntipisteissä tehdyistä verkkovarauksista ja erityisesti 3 artiklan 2 kohdan b alakohdan v alakohdasta. Tämä on haastavaa, sillä direktiiviä on tuolloin sovellettu vasta lyhyen aikaa. Komissio kuitenkin toteaa, että tämä ratkaisu oli tarpeen, jotta neuvosto ja parlamentti pääsivät yhteisymmärrykseen. Se on tämän vuoksi hyväksyttävissä.

4.Päätelmät

Komissio kannattaa toimielinten välisten neuvottelujen tuloksia ja voi näin ollen hyväksyä neuvoston ensimmäisen käsittelyn kannan.