52006DC0122

Komission tiedonanto Euroopan Parlamentille, Neuvostolle, Euroopan Talous- ja Sosiaalikomitealle Sekä Alueiden Komitealle - Vuotuinen toimintastrategia 2007 - Luottamusta toimilla /* KOM/2006/0122 lopull. */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 14.3.2006

KOM(2006) 122 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE SEKÄ ALUEIDEN KOMITEALLE

Vuotuinen toimintastrategia 2007 Luottamusta toimilla

SISÄLLYSLUETTELO

KOMISSION TIEDONANTOEUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE SEKÄ ALUEIDEN KOMITEALLE Vuotuinen toimintastrategia 2007 Luottamusta toimilla Error! Bookmark not defined.

Luottamusta toimilla 3

I osa Ensisijaiset toimet vuonna 2007 6

1. Hyvinvointi 6

2. Solidaarisuus 8

3. Turvallisuus ja vapaus 10

4. Eurooppa maailmanlaajuisena kumppanina 11

5. Eurooppalaista hallintotapaa ja lainsäädännön parantamista koskevat toimet 14

II osa Henkilöstö- ja taloudellisia resursseja koskeva kehys vuodeksi 2007 15

1. Henkilöstöresurssit 15

1.1. Laajentumisesta johtuva resurssien lisääminen 15

1.2. Keskitettyyn henkilöstövarantoon osallistuminen 15

1.3. Neljään ensisijaiseen tavoitteiseen käytettävissä olevat henkilöresurssit yhteensä 15

2. Rahoitus 16

LUOTTAMUSTA TOIMILLA

Euroopalla ja Euroopan kansalaisilla on meneillään haasteiden aika. Haasteista selviämiseksi paras vaihtoehto on toimia. Kansalaisten luottamus unionin toimintaan perustuu siihen, mitä unioni tekee ja miten se toimii. Komissio on asettanut politiikkansa tuloksellisuuden keskeiseksi tavoitteekseen. Jotta tavoite toteutuisi, Euroopan unionin toiminnan on perustuttava aitoon kumppanuuteen, jolla varmistetaan, että Euroopan politiikkoja kehitetään, määritetään ja pannaan täytäntöön vakaan poliittisen yhteisymmärryksen mukaisesti.

Vuonna 2007 Bulgaria ja Romania liittyvät EU:hun edellyttäen, että ne täyttävät yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa koskevat edellytykset. Euroopan tulevaisuutta ja perustuslakiluonnosta koskevan keskustelun jatkuessa ja Rooman sopimuksen täyttäessä 50 vuotta huomiota kiinnitetään luonnollisesti Euroopan unionin arvoihin ja päämääriin laajemmin sekä siihen, miten nykyaikainen unioni pystyy vastaamaan tämän päivän eurooppalaisten odotuksiin. Yhtenä konkreettisena esimerkkinä tällaisesta vastauksesta ovat vuosien 2007–2013 rahoituskehyksen nojalla aloitettavat uudet ohjelmat. Euroopan tulevaisuudesta käytävä keskustelu olisi luonnollista aloittaa siitä, mitä Euroopan pitäisi tehdä. Keskustelun tukena pitäisi käyttää niin sanottua K-suunnitelmaa (kansanvalta, kuunteleminen ja keskustelu). Eurooppa-asioiden tehokas viestintä ja aito vuoropuhelu kansalaisten kanssa ovat kansalaisten luottamuksen kannalta ratkaisevia. Viestintätoimet saavuttavat huippunsa vuonna 2007, jolloin suurin osa Eurooppa-asioiden viestintää koskevasta toimenpidesuunnitelmasta on pantu täytäntöön ja eurooppalaista viestintäpolitiikkaa koskevan valkoisen kirjan kuulemismenettelyn perusteella on ryhdytty toimiin.

Nykyisen komission toimikauden alussa hyväksytyt hyvinvointia, solidaarisuutta ja turvallisuutta koskevat strategiset tavoitteet tarjoavat EU:n toimille johdonmukaisen poliittisen kehyksen. Strategiset tavoitteet ovat nykyisten haasteiden ja odotusten täyttämisen kannalta ajankohtaisempia kuin koskaan. Strategisilla tavoitteilla pyritään vahvaan Eurooppaan ja määritellään toiminnan suuntaviivat. Euroopan unionin toimielinten yhteistyö strategisten tavoitteiden saavuttamiseksi tuottaisi lisäarvoa ja konkreettisia tuloksia Euroopan kansalaisille.

Vuotuisen toimintastrategian päämääränä on nimetä keskeiset painopistealueet, joista vuoden 2007 ydintoimet kehitetään siten, että jatkuvuus vuodesta toiseen taataan. Vuoden 2007 ensisijaiset toimet eivät ole yhden vuoden toimia. Osasta päätetään ja aloitetaan kuulemismenettelyjä sekä vuonna 2005 että 2006. Osa saatetaan loppuun ja pannaan täytäntöön vasta vielä myöhemmin. Sen vuoksi on tärkeää, että toimiin suhtaudutaan osana johdonmukaista politiikan kehittämisprosessia, joka saa vaikutteita monelta taholta ja sisältää eri aloilla sekä Euroopan sisä- että ulkopuolella toteutettavia yksittäisiä toimia, jotka muodostavat rungon Eurooppaa koskeville laajemmille päämäärille.

Vuosi 2007 sijoittuu nykyisen komission toimikauden puoliväliin. Sen ensimmäisistä poliittisista aloitteista osa on siinä vaiheessa pantu täytäntöön ja toimikauden toisen puoliskon tapahtumia ohjaavat uudet suuntaviivat. Strategisilta viisivuotistavoitteilta odotettavien tulosten kannalta vuosi 2007 on ratkaiseva. Aikapaineet ovat siinä vaiheessa kovat ja konkreettisten tulosten pitäisi näkyä. Konkreettinen edistyminen on Euroopan unionin monivuotisten strategioiden uskottavuuden kannalta olennaista. Kasvun lisääminen sekä uusien ja parempien työpaikkojen tarjoaminen on edelleen pidettävä ensisijaisena tavoitteena. Kansalaiset ovat huolissaan ennen kaikkea työpaikoistaan, ja sen vuoksi Euroopan unionin toimet on edelleen kohdistettava ensisijaisesti niihin. Yksi tämän komission tärkeimmistä operatiivisista päämääristä on tietenkin varmistaa edelleen laajentuneen Euroopan toimivuus sekä yhteisön politiikkojen ja sääntöjen täysimääräinen soveltaminen kaikissa jäsenvaltioissa. Edellä luetellut ydintoimet ovat perusta, jonka varaan uudet politiikan painopistealueet voidaan rakentaa.

Toimia koskeva kehys

Uusi komissio linjasi virkaan astuttuaan EU-kumppaniensa kanssa tärkeimmät suuntaviivat Euroopan unionin politiikalle ja pyrki pääsemään tärkeimmistä pitkän aikavälin kysymyksistä sopimukseen. Nämä suuntaviivat ovat nyt vuodeksi 2007 asetettujen uusien tavoitteiden taustalla.

- Uudistettu Lissabonin strategia selkeyttää ja suuntaa kasvun ja työpaikkojen lisäämistä koskevaa eurooppalaista tavoitetta. Uudistetun strategian tuloksena vuonna 2006 valmistuvat ensimmäiset kansalliset uudistusohjelmat, joilla jäsenvaltiot osallistuvat talousuudistusten täytäntöönpanoon, ja yhteisön Lissabonin ohjelman puitteissa toteutetaan myös EU:n tason toimia. Lisäksi tarkistettiin vakaus- ja kasvusopimusta, uudistettiin sosiaalipoliittista ohjelmaa ja tarkasteltiin kestävän kehityksen strategiaa. Uudessa koheesiopolitiikassa ja maatalouden kehitysrahastossa painotetaan myös selvästi kasvun ja työpaikkojen lisäämistavoittetta.

- Lokakuussa 2005 pidetyssä Hampton Courtin huippukokouksessa EU-johtajat pääsivät yhteisymmärrykseen EU:n toimia globalisoituvassa maailmassa koskevista avainkysymyksistä , joita ovat tutkimus ja kehitys, korkeakoulut, väestörakenteeseen liittyvät haasteet, energia, maahanmuutto ja turvallisuus. Huippukokouksen jälkeisinä kuukausina edellä selostetuista aiheista laadittiin uusia aloitteita, jotka koskevat muun muassa Euroopan teknologiainstituutin perustamista ja globalisaatioon mukautumista tukevaa eurooppalaista rahastoa, ja lisäksi esitettiin energiatehokkuutta koskeva vihreä kirja. Aloitteet on kuitenkin työstettävä Euroopan unionin keskeisiksi toimiksi.

- Uudet rahoitusnäkymät tarjoavat niistä käytävien neuvottelujen päätyttyä perustan unionin rahoitustoimille seuraavien seitsemän vuoden ajan kohdentaen varat pitkän aikavälin poliittisiin painopistealueisiin.

- Unionin erityisasema vapautta, turvallisuutta ja oikeutta koskevissa kysymyksissä kirjattiin Haagin ohjelmaan , jossa aihetta koskeva Euroopan unionin monivuotinen ohjelma esiteltiin yksityiskohtaisesti. Haagin ohjelma on unionin tämän alan toimien keskeinen ohjenuora, jota vuonna 2007 suunnataan uudelleen tämän vuoden kesäkuussa esitetyn ensimmäisen vuosittaisen tulostaulun mukaisesti.

- Unioni on lisäksi valmistellut täydentäviä tavoitteita, joiden tarkoituksena on lisätä hyvinvointia, solidaarisuutta ja turvallisuutta maailmanlaajuisesti sekä varmistaa, että avoimet markkinat, lisääntynyt kilpailu ja sääntöihin perustuva kansainvälinen järjestelmä tarjoavat uusia mahdollisuuksia ja vahvempaa dynamiikkaa sekä koti- että ulkomarkkinoilla. Naapuruuspolitiikka on vahvistettu ulkopoliittiseksi työvälineeksi laajentumispolitiikan rinnalle ja laajentumisneuvottelut Kroatian ja Turkin kanssa on aloitettu. Kehityspolitiikkaa koskeva eurooppalainen konsensus on kaikkien toimielinten välillä sovittu ensimmäinen aito tämän alan poliittinen kehys.

Euroopan tulevaisuutta koskevan keskustelun yhteydessä esitettyihin unionia koskeviin kysymyksiin voi vastata ainoastaan dynaaminen unioni, joka saa näiden poliittisten kehysten avulla aikaan todellisia muutoksia Eurooppaan.

Tavoitteet käytännön toimiksi

Vuonna 2007 komissio aikoo saattaa edellä luetellut tehtävät käytännön tasolle ja nopeuttaa niiden täytäntöönpanoa. Se aikoo toteuttaa jo sovittuja politiikkoja, valmistella tavoitteiden saavuttamiseksi tarvittavia uusia aloitteita ja luoda pohjan toimikautensa toista puoliskoa varten.

Hyvinvointia, solidaarisuutta ja turvallisuutta koskevat strategiset tavoitteet luovat edelleen pohjan komission toimille sekä unionin sisällä että maailmanlaajuisesti. Euroopan unioni voi vaikuttaa kaikilla hyvinvointiin, solidaarisuuteen ja turvallisuuteen liittyvillä alueilla suoraan Euroopan kansalaisten ensisijaisiin huolenaiheisiin. Tavoitteena tulee edelleen oleman kasvun vauhdittaminen työpaikkojen lisäämiseksi ja parantamiseksi. Euroopan unionin uskottavuus edellyttää Lissabonin strategialta konkreettisia tuloksia, ja muutoksia on helpotettava hyödyntämällä myönteisiä makrotaloudellisia ennusteita. Euroopan on tartuttava jokaiseen tilaisuuteen, jonka avulla se voi nopeuttaa uudistuksia ja saattaa ne käytäntöön.

Vuonna 2007 luodaan myös uudet suuntaviivat komission toimikauden toista puoliskoa varten. Komissio valmistautuu tulevaisuuteen muun muassa valmistelemalla intensiivisesti unionin talousarvion laaja-alaista uudelleentarkastelua, josta vuonna 2008–2009 annetaan valkoinen kirja.

Tämä vuotuinen toimintastrategia sisältää kutakin kolmea strategista tavoitetta varten suunnitellut ensisijaiset toimet ja niiden käytännön toteuttamisen ja on yksi vaihe näiden tavoitteiden saavuttamisessa. Näitä uusia aloitteita viedään eteenpäin, ja samalla jo sovittuja tai vireillä olevia politiikkoja vahvistetaan ja pannaan täytäntöön. Tämä on mahdollista, jos unionin nykyisiä politiikkoja hallinnoidaan ja toteutetaan hyvin. Toimintastrategian viimeisessä jaksossa esitetään määrärahat, joita politiikkojen hoitaminen ja laajentuneen Euroopan tarpeisiin mukautuminen edellyttää.

Uusia aloitteita viedään eteenpäin noudattaen Euroopan unionin toimissa edellytettävää korkeaa laatua. Euroopan unionin aloitteiden on oltava johdonmukaisia, oikein kohdennettuja ja asianmukaisesti arvioituja. Komissio on sitoutunut arvioimaan aloitteidensa vaikutuksia, jotta varmistutaan siitä, että toimi on perusteltu. Lainsäädännön parantaminen on kaikkien Euroopan unionin toimielinten tehtävä ja ne jakavat myös vastuun siitä, että päätösten toteuttaminen johtaa konkreettisiin tuloksiin.

Vuosittainen toimintastrategia tarjoaa mahdollisuuden katsoa eteenpäin. Siitä on olennaisen tärkeää käydä keskustelua Euroopan unionin toimielinten välillä, jotta vuodeksi 2007 suunnitellut toimet voitaisiin valmistella asianmukaisesti yhteisymmärryksessä siitä, millaisia tuloksia Euroopan unionin olisi saatava aikaan ja miten. Komissio esittelee strategiansa kumppanuuden hengessä ja kuulee mielellään Euroopan parlamentin ja neuvoston näkemyksiä siitä, mihin Euroopan unionin olisi vuonna 2007 suunnattava energiansa.

I OSA ENSISIJAISET TOIMET VUONNA 2007

1. Hyvinvointi

Kasvun edistämiseen ja työpaikkojen lisäämiseen tähtäävä komission pitkän aikavälin strategia on nyt hyvässä vauhdissa. Eurooppa-neuvosto ja Euroopan parlamentti vahvistivat vuonna 2005 uudistetun Lissabonin strategian. Kansalliset uudistusohjelmat vievät strategian täytäntöönpanon vuonna 2006 uuteen vaiheeseen ja osoittavat mihin suuntaan toimia pitäisi tulevaisuudessa keskittää. Komissio tukee edelleen kansallisia toimia ja toimii tarvittaessa yhteisön tasolla, jotta Lissabonin strategian konkreettisia tuloksia alkaisi vuonna 2007 näkyä kentällä. Ensisijaisia painopistealueita on neljä:

- Osaaminen, selkeänä tavoitteena parantaa Euroopan koulutus-, tutkimus- ja innovaatiokehystä, koska alat ovat kasvun edelläkävijöitä,

- Yritykset, erityisesti pk-yritykset, tavoitteena liiketoimintaympäristö ja rahoitusmahdollisuudet, joiden avulla Eurooppaa pystyy toteuttamaan liiketoimintamahdollisuutensa,

- Työpaikat ja ikääntyminen, tavoitteena eurooppalaisten osaamisen hyödyntäminen parhaalla mahdollisella tavalla kaikissa elämänvaiheissa,

- Energia, tavoitteena aidosti yhteisen lähestymistavan edistäminen energiansaannin ja energian tehokkaan hyödyntämisen takaamiseksi.

Edellä luetellut aiheet ovat runkona vuonna 2007 tehtäville uusille aloitteille. EU:n politiikkojen on tuettava Lissabonissa sovittua lähestymistapaa johdonmukaisesti. Komissio jatkaa näin ollen edelleen valtiontuen toimintasuunnitelman täytäntöönpanoa. Komissio pyrkii löytämään oikean tasapainon työn joustavuuden ja työsuhdeturvan välille. Lisäksi se aikoo antaa energiatehokkuutta koskevan vihreän kirjan jatkoksi yksityiskohtaisempia ehdotuksia energiamarkkinoiden parantamiseksi Euroopassa. Euroalueelta saatavat tulokset ovat myös ratkaisevia, jotta kasvulle voidaan tarjota vakaa perusta. Koska euroaluetta voidaan laajentaa vuodesta 2007 lähtien, komissio aikoo avustaa kyseisiä jäsenvaltioita joustavan ja hyvin valmistellun muutoksen varmistamiseksi. Komissio aikoo myös jatkaa eri politiikan alueilla käynnissä olevia toimia ja edistää yhtenäismarkkinoita erityisesti sellaisilla avainaloilla kuin palvelut ja liikenne. Tavaroiden sisämarkkinoiden sääntelymallin valtavirtaistaminen, johon tehokkaan yhtenäisen valvontajärjestelmän luominen sisältyy, varmistaa sen, että yhteisön säännöstö pannaan Euroopassa samantasoisesti täytäntöön. Laillisen maahanmuuton tehokas hallinnointi on myös Lissabonin strategian tavoitteiden saavuttamisen kannalta olennaista.

Hyvinvointi: vuodeksi 2007 suunnitellut avaintoimet Lissabonin strategia Edistymisen vuotuinen seuranta ja jatkotoimia edellyttävien alueiden yksilöinti Uusien vuosiksi 2007–2013 laadittujen ohjelmien aloittaminen: 7. tutkimuspuiteohjelma, Kilpailukyvyn ja innovoinnin puiteohjelma, Galileo, Euroopan laajuiset verkot, Marco Polo, Elinikäinen oppiminen, Tulli- ja Fiscalis-ohjelmat Toimet jäsenvaltioiden ja yksityisen sektorin tutkimukseen ja innovointiin suuntaamien investointien vauhdittamiseksi erityisesti tukemalla innovatiivisten tavaroiden ja palvelujen markkinoita, pyrkimällä luomaan tutkijoita kiinnostavat yhteismarkkinat ja tehostamalla korkeakoulututkimusta Euroopan avaruusohjelman käynnistäminen Työllisyys Joustavaa työsuhdeturvaa koskeva tiedonanto, jonka tavoitteena on joustavuuden ja työsuhdeturvan välinen tasapaino Talous- ja rahaliiton hallinnointi (EMU) Vakaus- ja lähentymisohjelmien tiiviimpi seuranta ja vuoropuhelun lisääminen niiden jäsenvaltioiden kanssa, jotka todennäköisesti voisivat osallistua euroalueeseen. Euroalueen toiminnan jatkokehittäminen uudistetun vakaus- ja kasvusopimuksen mukaisesti ja politiikan koordinoinnin lisääminen Energia ja liikenne Euroopan energiamarkkinoiden seurantakeskuksen perustamiseen liittyvät valmistelut Sähkö- ja kaasualan sisämarkkinoiden loppuun saattamista tukevat toimenpiteet Intermodaali-kuljetusten logistiikkaa koskeva toimintasuunnitelma, jonka tavoitteena on lievittää liikenteen ruuhkautumista ja pienentää kuljetuskustannuksia NAIADES-toimintaohjelmassa esitetyt sisävesiliikenteen edistämistä ja sen kaupallisten mahdollisuuksien hyödyntämistä koskevat toimenpiteet Yhtenäismarkkinat Käyttöoikeussopimukset (julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyösopimuksista sekä julkisia hankintoja ja käyttöoikeussopimuksia koskevasta yhteisön oikeudesta annetun vihreän kirjan jatkotoimet) Maksupalveluala: yhtenäisen eurooppalaisen maksualueen (SEPA) luominen Jatkuvat toimet toimivien rahoituspalvelualan sisämarkkinoiden luomiseksi Pääoman ja määräysvallan oikea suhde (yksi osuus, yksi ääni), jolla lähennetään osakkaiden rahoitusosuutta ja määräysvaltaa julkisesti noteeratuissa yhtiöissä Langattomien markkinoiden, laitteiden ja palvelujen edistäminen radiotaajuuksien varaamista koskevan EU:n yhteisen lähestymistavan avulla Puolustusmarkkinat: uusien puolustushankintoja koskevien sääntöjen laatiminen ja puolustukseen liittyvien tuotteiden siirtomenettelyjen yksinkertaistaminen, tavoitteena vähentää markkinoiden hajautuneisuutta ja lisätä alan kilpailua Laillinen maahanmuutto Työvoiman maahanmuuttoa koskevat ehdotukset, joilla erityisesti pyritään laillista maahanmuuttoa koskevan toimintapoliittisen suunnitelman jatkotoimena helpottamaan erittäin ammattitaitoisten työtekijöiden maahanpääsyä |

- 2. Solidaarisuus

Talouskasvun on edettävä yhdessä taloudellisen ja sosiaalisen koheesion, korkeatasoisen ympäristönsuojelun ja ihmisten suojelun kanssa siten, että tulevat sukupolvet huomioidaan ja yhteisiä arvoja kunnioitetaan – tämä on kestävän kehityksen ydin. Unionilla on useilla aloilla jo sovittu suunta valmiina, sillä sosiaalipoliittista ohjelmaa on tarkistettu ja väestörakenteen ikääntymistä koskevan haasteen osalta on sovittu, että siihen vastataan tuomalla eurooppalainen ulottuvuus mukaan. Vuonna 2007 esitellään solidaarisuusohjelmien uusi sukupolvi, jossa painopistealueena on maaseudun kehittäminen ja koheesiopolitiikka. Toimielinten väliset neuvottelut sekä sitä seuraava viinin, hedelmien, vihannesten ja banaanin sekä sokerin yhteisiä markkinajärjestelyjä koskevan uudistuksen täytäntöönpano mahdollistavat näiden keskeisten varojen kestävän hallinnoinnin. Vuonna 2007 Euroopan on osoitettava, että kasvua ja työpaikkoja koskevan tavoitteen saavuttaminen tapahtuu yhdessä koheesiopolitiikan, solidaarisuuden ja ympäristönsuojelun kehittämisen kanssa. Tämän tavoitteen kannalta on olennaista, että osa koheesiomenoista korvamerkitään uusissa rahoitusnäkymissä tähän tavoitteeseen. Etusijalle asetetaan

- Luonnonvarojen kestävä hallinnointi ja suojelu , erityisenä painopistealueena biologisen monimuotoisuuden heikkenemisen estäminen

- EU:n merenkulkupolitiikkaa koskevat ehdotukset, joissa meriympäristössä tapahtuvan toiminnan kilpailukykyä ja kestävää kehitystä tarkastellaan laaja-alaisesti

- Energia , erityishuomiota kiinnitetään uusiutuvien energialähteiden käyttöönottoon

- Ilmastonmuutokseen liittyvien EU:n sitoumusten täyttäminen, tavoitteena ajantasaistaa EU:n päästökauppajärjestelmä

- Vuosi 2007 on Euroopan yhdenvertaisten mahdollisuuksien teemavuosi ja sen aikana kannustetaan toimia, joiden tarkoituksena on auttaa kansalaisia ratkaisemaan perheeseen ja tuomioistuinten päätösten täytäntöönpanoon liittyviä ongelmia.

Samaan aikaan on tärkeää seurata edelleen esimerkiksi sukupuolten tasa-arvoon, syrjinnän torjuntaan, työntekijöiden vapaaseen liikkuvuuteen ja työlainsäädäntöön liittyvää nykyistä lainsäädäntöä.

Solidaarisuus: vuodeksi 2007 suunnitellut avaintoimet Uusien vuosiksi 2007–2013 laadittujen ohjelmien aloittaminen: Euroopan aluekehitysrahasto, Koheesiorahasto, Euroopan sosiaalirahasto, Globalisaatioon mukautumista tukeva eurooppalainen rahasto, Maaseudun kehittämisohjelmat, Euroopan kalatalousrahasto, Progress-ohjelma, Life + ohjelma, Nuorisotoimintaohjelma, Kulttuuri 2007, Media 2007 -ohjelma, Euroopan kansalaiset -ohjelma, Solidaarisuus ja maahanmuuttovirtojen hallinta, Perusoikeudet ja oikeusasiat. Yhteiskunnallinen solidaarisuus Yritysten luovutuksia koskevan direktiivin tarkistaminen Työmarkkinaosapuolten kuuleminen rajatylittävissä työehtosopimusneuvotteluista Työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevan lainsäädännön yksinkertaistaminen Työmarkkinalainsäädännön kehittymistä koskevan vihreän kirjan jatkotoimet Eurooppalainen strategia tieto- ja viestintätekniikan käytöstä sosiaalisen osallisuuden ja itsenäisen elämän edistämiseksi ikääntyvässä yhteiskunnassa. Oikeus- ja sisäasiat Perimystä ja testamenttia, aviovarallisuussuhteita ja pankkitalletusten takavarikointia koskevien vihreiden kirjojen jatkotoimet Vihreä kirja ja toimintasuunnitelma yhteisen eurooppalaisen turvapaikkajärjestelmän toisen vaiheen perustamisesta Vihreä kirja tuomioistuimen päätösten tehokkaasta täytäntöönpanosta Todistusaineiston hankkimista ja käsittelyä koskevat vähimmäisvaatimukset vastavuoroisen tunnustamisen kannalta Tiedonanto huumepolitiikasta ja mekanismeista, joilla huumeidenkäytön ja huumemarkkinoiden uusia suuntauksia voidaan havaita ja seurata sekä vastata niihin Tiedonanto tietosuojadirektiivin keskeisten säännösten yhdenmukaisesta tulkinnasta Luonnonvarojen kestävä hallinto ja käyttö sekä ympäristönsuojelu EU:n päästökauppajärjestelmän tarkistaminen sekä hiilidioksidin talteenottoa ja geologista varastointia koskeva ehdotus Uusi vihreitä julkisia hankintoja koskeva aloite osana kestävää tuotantoa ja kulutusta koskevaa toimintaohjelmaa Puhtaiden hiiliteknologioiden kehittämistä ja demonstraatiota koskevat uudet rakenteet EU:n kemikaaliviraston perustaminen Helsinkiin ja uuteen kemiallisia aineita koskevaan asetukseen (REACH) liittyvän lainsäädännön täytäntöönpano Elinolosuhteita koskevan direktiivin ja lintudirektiivin uudelleentarkastelu niiden mukauttamiseksi uuteen tekniseen tietämykseen Merenkulkupolitiikan tulevaisuutta koskevan vihreän kirjan kuulemismenettelyyn liittyvät päätelmät ja toimintasuunnitelman esittäminen |

- 3. Turvallisuus ja vapaus

Turvallisuus ja oikeus sekä nykyaikaan kuuluvien riskien hallinta on varmistettava EU:n tasolla, jotta se olisi tehokasta. Vuonna 2005 Haagin ohjelmaan kirjattiin, miten vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen liittyvää politiikkaa olisi vuosina 2005–2009 edistettävä. Ensimmäinen tilannearvio laaditaan vuoden 2006 toisella vuosipuoliskolla.

Vuonna 2007 painopistealueina tulee olemaan maahanmuutto- ja rajavalvonta, sisäisten rajatarkastusten poistaminen uusien jäsenvaltioiden osalta sekä Schengen-alueen laajentaminen sen jälkeen kun on tarkastettu, että tarvittavat edellytykset täyttyvät ja että liitännäistoimenpiteet on otettu käyttöön. Näiden lisäksi

- erityishuomiota kiinnitetään rikollisuuden ja väkivallan torjuntaan laatimalla muun muassa aloitteita, joiden avulla vähennetään mahdollisuuksia hyödyntää rajatonta Eurooppaa rikollisiin tarkoituksiin

- muut toimenpiteet keskittyvät pääasiassa oikeudenmukaisen ja tehokkaan rikostutkinnan takaamiseen koko EU:n alueella.

Kansalaisten turvallisuus ja suojelu pyritään takaamaan laajoin ennaltaehkäisevin toimin. EU:n toimissa kiinnitetään yhteistyössä jäsenvaltioiden, kolmansien maiden ja kansainvälisten järjestöjen kanssa erityishuomiota tautien torjuntaan sekä EU:n nopean toiminnan valmiuksien kehittämiseen suuren terroristihyökkäyksen tai muiden kriisien varalta. Ydinlaitosten tarkastukset tiukkenevat myös säteilysuojelun takeisiin ja turvallisuuden valvontaan liittyvän uuden lähestymistavan mukaisesti.

Turvallisuus: vuodeksi 2007 suunnitellut avaintoimet Uusien vuosiksi 2007–2013 laadittujen ohjelmien aloittaminen: Turvallisuus ja vapauksien suojelu, Perusoikeudet ja oikeusasiat, Valmiustoimien ja nopeiden avustustoimien rahoitusväline, Uusi solidaarisuusrahasto, Terveys- ja kuluttaja-asiat. Oikeus- ja sisäasiat Schengenin tietojärjestelmän (SIS II) ja viisumitietojärjestelmän (VIS) käytön aloittaminen, biotunnisteet mukaan luettuna, ja asiaan liittyvä neuvoston päätös rajatarkastusten poistamisesta EU:n ja uusien jäsenvaltioiden osalta Aloitteet, joiden aiheena on todistajien ja oikeusviranomaisten kanssa yhteistyötä tekevien muiden henkilöiden suojelu kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan yhteydessä käsiaseiden vienti- ja tuontilupajärjestelmä. Tiedonannot, joiden aiheena on oikeushenkilöiden avoimuuden parantaminen, jotta niiden alttiutta joutua järjestäytyneen rikollisuuden käsiin voidaan vähentää valtioiden rajat ylittävän laittoman kaupan torjunta, kun kyseisten tavaroiden kauppa on kielletty tai sitä on rajoitettu tiedusteluun perustuvien lainvalvontatoimien edistäminen kaikkialla unionissa. Terveys ja turvallisuus Ympäristön ja turvallisuuden maailmanlaajuisen seurannan (GMES) käynnistäminen maankäytön seurantaa, kriisinhallintaa ja valtamerien seurantaa koskevien palvelujen osalta Turvallisia, korkealaatuisia ja tehokkaita terveyspalveluja koskevan yhteisön kehyksen laatiminen lujittamalla jäsenvaltioiden välistä yhteistyötä ja selkeyttämällä ja varmistamalla terveyspalveluja ja terveydenhuoltoa koskevan yhteisön lainsäädännön soveltamista Terveysuhkista vastaavien eurooppalaisten järjestelmien vahvistaminen ja yksinkertaistaminen, erityisesti luomalla korkean tason eurooppalainen influenssasta vastaava virkamiesverkko Uusi eläinten terveyttä koskeva strategia, joka sisältää muun muassa tautien torjuntapolitiikan ja jolla parannetaan johdonmukaisuutta muiden EU:n politiikkojen kanssa sekä tehostetaan rahavarojen käyttöä |

- 4. Eurooppa maailmanlaajuisena kumppanina

EU:n toimielinten on EU:n rajojen ulkopuolella edistettävä ja suojeltava käytännössä strategisia tavoitteitaan. Eurooppa ei yksin pysty saavuttamaan yhtään niistä . Euroopan ulkosuhteita koskevan politiikan kaikilla keskeisillä suuntaviivoilla on suora vaikutus näiden tavoitteiden saavuttamiseen.

- Dohan kierroksen kauppaneuvotteluista olisi vuonna 2007 saavutettava sellaisia tuloksia, jotka avaavat yhteisön tavaroille ja palveluille uusia markkinoita ja joissa yhteisvastuullisuus kehitysmaista otetaan huomioon.

- Vuonna 2007 Bulgarian ja Romanian on tarkoitus liittyä Euroopan unioniin edellyttäen, että ne täyttävät määräaikaan mennessä yhteisön säännöstön täysimääräiseen täytäntöönpanoon ensimmäisestä liittymispäivästä lähtien vaadittavat edellytykset. Komissio viimeistelee arvionsa vuoden 2006 toukokuuhun mennessä ja Eurooppa-neuvoston olisi tehtävä lopullinen päätös asiasta tänä vuonna.

- Länsi-Balkanin vakautusprosessin eteneminen, erityisesti Kosovon aseman osalta, sekä tärkeimpiä kysymyksiä koskevien neuvottelujen avaaminen Turkin ja Kroatian kanssa vaikuttavat merkittävästi Euroopan yleiseen turvallisuuteen ja vakauteen ja luovat vahvan perustan Euroopan pitkän aikavälin hyvinvoinnille.

- Euroopan unionin naapurussuhteita kumppanuusmaihin edistetään alan toimintasuunnitelmien täytäntöönpanon ja rajatylittävän yhteistyön avulla. Energia liittyy keskeisenä aiheena kauppaa ja investointeja edistävien sääntelykehysten lähentämiseen.

- Afrikan, Karibian ja Tyynenmeren alueen (AKT-alueen) kanssa taloudellisesta kumppanuudesta tehtävistä sopimuksista käytävien neuvottelujen loppuun saattaminen vie Euroopan uuteen vaiheeseen sen AKT-suhteissa, vahvistaa alueellisen yhdentymisen dynamiikkaa sekä synnyttää vahvan kehitysyhteistyövälineen yhdistämällä ennakoitavissa olevat kauppasäännöt, markkinoiden laajentumisen ja AKT-maiden tarpeisiin räätälöidyt tukitoimenpiteet.

- EU:n on lisäksi jatkettava pyrkimyksiään luoda tehokkaammat ja vahvemmat keinot konfliktin ehkäisyä, kriisinhallintaa ja rauhanrakentamista varten, jotta se saisi resurssit ja asiantuntijat nopeasti liikkeelle. Entistä suurempaa huomiota kiinnitetään kumppanuusmaiden ihmisoikeuksia ja demokratiaa koskeviin uudistuksiin sekä vaalien tarkkailuun.

Selostettujen tavoitteiden toteutumisen kannalta on olennaista, että politiikan johdonmukaisuus ja avun tehostuminen näkyy konkreettisesti unionin ulkosuhteita koskevissa toimissa. Yhteisen ulko- ja turvallisuuspolitiikan, yhteisön ulkoisen politiikan ja sisäisten politiikkojen ulkoisten kysymysten on nivouduttava paremmin yhteen.

Ulkoinen ulottuvuus: vuodeksi 2007 suunnitellut avaintoimet Uusien vuosiksi 2007–2013 laadittujen ohjelmien aloittaminen: Liittymistä valmisteleva väline, Euroopan naapuruuspoliittinen kumppanuusväline, Kehitysyhteistyön ja taloudellisen yhteistyön rahoitusväline, Vakautusväline. Laajentuminen, naapuruuspolitiikka ja Venäjä Kööpenhaminan kriteerien noudattamisen seuranta entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian osalta Sopimussuhteiden tarkistaminen Serbia ja Montenegron kanssa ja Kosovon aseman selkeyttäminen Kyproksen turkkilaisen väestön taloudellista tukea ja kauppaa koskevien kysymysten tarkistaminen Neuvottelut Ukrainan kanssa nykyisen kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen seuraajasta Neuvottelujen aloittaminen Venäjän kanssa nykyisen kumppanuus- ja yhteistyösopimuksen seuraajasta Jatkuva vaikuttaminen Lähi-idän rauhanprosessiin sekä muihin lukkiutuneisiin konflikteihin Muu maailma Taloudellisesta kumppanuutta AKT-alueen kanssa koskevien sopimusten tekeminen niin, että niiden täytäntöönpano voi alkaa 1. tammikuuta 2008 Sokeriuudistuksesta kärsiville AKT-maille suunnatun tuen lisääminen Dohan neuvottelujen loppuun saattaminen ja sopimusten täytäntöönpanon aloittaminen Luonnonolosuhteista tai ihmisistä johtuviin kansainvälisiin kriiseihin vastaamiseen tarvittavien EU:n valmiuksien parantaminen yhdessä neuvoston kanssa EU:n avun tehostaminen ohjelmoimalla sitä yhdessä jäsenvaltioiden kanssa EU:n sisäisillä politiikoilla vaikuttamisen lisääminen kehitysyhteistyöpolitiikkojen johdonmukaisuuteen liittyvän vuosituhattavoitteita koskevan asialistan täytäntöönpanossa EU:n tasolla Uuden EU–Kiina puitesopimuksen neuvotteleminen Viiden vuoden kuluttua vuoden 2002 kestävän kehityksen huippukokouksesta suoritettava EU:n tekemien sitoumusten edistymisen arviointi ja seuraavaa viittä vuotta koskevien tärkeimpien haasteiden nimeäminen Uusiutuvia energialähteitä koskevan kansainvälisten rahaston toteuttaminen ja ilmastonmuutoksen hallintaan tähtäävien kansainvälisten toimien avulla saavutetun edistymisen vakiinnuttaminen Maahanmuuton hallintaan liittyvän yhteistyön lisääminen kolmansien maiden kanssa; maassa laittomasti oleskelevia kolmansien maiden kansalaisia palautettaessa noudatettavien yhteisten vaatimusten ja menettelyjen hyväksyminen sekä takaisinottoa koskevien sopimusten voimassaolon jatkaminen Yhteisön elintarviketurvallisuuspolitiikkaa koskevan kehitysmaista tuleville osallistujille avoimen koulutuksen aloittaminen, tavoitteena edistää ja selkeyttää yhteisön vaatimuksia sekä edistää turvallisten elintarvikkeiden kansainvälistä kauppaa |

- 5. EUROOPPALAISTA HALLINTOTAPAA JA LAINSÄÄDÄNNÖN PARANTAMISTA KOSKEVAT TOIMET

Komissio on edistynyt hyvin sääntelyn parantamiseen liittyvän sitoumuksensa toteuttamisessa. Tavoitteena on ollut parantaa komission politiikkojen ja lainsäädäntöehdotusten laatua arvioimalla järjestelmällisesti niiden taloudellisia, sosiaalisia ja ympäristövaikutuksia. Vaikutustenarviointijärjestelmän laatua on sitouduttava parantamaan jatkuvasti. Aiheesta vuonna 2007 käytävässä keskustelussa voidaan ottaa huomioon saaduista kokemuksista tehdyn ulkopuolisen arvioinnin tulokset.

Sääntelyn yksinkertaistaminen on toinen tärkeä sääntelyn parantamiseen liittyvä alue. Monista komission kolmivuotisohjelmaan sisältyvistä yksinkertaistamista koskevista aloitteista saadaan tuloksia vuonna 2007. Ohjelmaan sisältyy useita eri alueita, muun muassa ympäristö (jäteala, teollisuuspäästöt ja otsonikerrokseen liittyvät kysymykset) teollisuus (rakentaminen, autoteollisuus, kosmetiikka ja lääkinnälliset laitteet), työlainsäädännön uudistaminen, kuluttajien oikeuksien edistäminen ja keskeiset sisäiset markkinasektorit (rahoituspalvelujen sääntely sekä elintarvikkeiden ja rehujen merkintä). Yksinkertaistamista koskevaa tavoitetta ei ole rajattu ainoastaan Euroopan sisäisiin kysymyksiin, vaan sitä on pidetty perustana myös ulkoisille rahoitusvälineille vuosiksi 2007-2013 ehdotettua uutta rakennetta laadittaessa. Komissio parantaa edelleen yhteisön lainsäädännön voimaansaattamiseen liittyvää työtään ja lisää vuoropuhelua jäsenvaltioiden kanssa varmistaakseen, että yhteisön lainsäädäntö pannaan määräaikaan mennessä täytäntöön ja sitä sovelletaan tehokkaasti ja tasavertaisesti, ensisijaisia toimia edellyttävät tapaukset mukaan luettuina. Komissio vastaa lainsäädännön parantamisesta neuvoston ja Euroopan parlamentin kanssa. Kaikkien osapuolten osallistuminen on tarpeen, jotta sääntelyn parantamispyrkimykset johtaisivat tuloksiin.

Tulosten aikaansaamiseksi ja Euroopan kansalaisten luottamuksen lisäämiseksi komissio tarvitsee nykyaikaisen, tehokkaan ja vastuullisen hallinnon. Tältä osin sen tavoitteena on saada Euroopan tilintarkastustuomioistuimelta huomautuksia sisältämätön tarkastuskertomus EU:n talousarviota koskevasta varainhoidosta ja lisätä avoimuutta siitä, miten rahoja käytetään ja päätöksiä tehdään.

II OSA HENKILÖSTÖ- JA TALOUDELLISIA RESURSSEJA KOSKEVA KEHYS VUODEKSI 2007

1. Henkilöstöresurssit

1.1. Laajentumisesta johtuva resurssien lisääminen

Komission tekemän arvion perusteella budjettivallan käyttäjä vahvisti, että vuosina 2003–2008 on otettava palvelukseen lisähenkilöstöä yhteensä 3 960 henkeä, jotta komissio voi laajentaa toimintansa kymmeneen uuteen jäsenvaltioon ja täyttää velvollisuutensa toimielimenä. Viimeisten neljän vuoden aikana palvelukseen otettavaksi pyydetyn henkilöstön määrä oli 2 680 ja vuoden 2007 nettolisäys on 640 uutta henkilöstön jäsentä. Bulgarian ja Romanian liittymisen vaikutuksista komission henkilöstöön viime marraskuussa annetussa komission tiedonannossa uuden henkilöstön määräksi arvioidaan 850, ja komissio esittää 250 uutta virkaa vuodeksi 2007 suunniteltua laajennusta varten. Tämä palvelukseen ottaminen on olennaisen tärkeää, jotta yhteisön ohjelmien hallinnointia ja valvontaa voitaisiin jatkaa ja yhteisön säännöstö kyettäisiin panemaan täytäntöön laajentuneessa unionissa. Komissio käyttää näitä uusia resursseja laajentumisen aiheuttamiin lisätehtäviin ja neljän ensisijaisen poliittisen tavoitteen saavuttamiseen siltä osin kuin ne koskevat laajentunutta unionia.

1.2. Keskitettyyn henkilöstövarantoon osallistuminen

Edellä mainittujen uusien virkojen lisäksi komission on hankittava lisää henkilöstöresursseja pannakseen täytäntöön ensisijaiset tavoitteet, jotka eivät liity unionin laajentumiseen. Komissio ehdottaa, että tämä toteutetaan henkilöstön uudelleenjärjestelyllä osastojen sisällä ja niiden välillä. Viime vuosien tapaan nyt ehdotetaan, että perustetaan keskitetty henkilöstön uudelleenjärjestelyvaranto, joka käsittää yleisesti koko henkilöstön ja johon vahvistetaan 1 prosentti henkilöstöstä. Negatiivisten prioriteettien tunnistaminen ja muut keinot, joilla henkilöstöä voidaan osoittaa ensisijaisiin tavoitteisiin kuuluviin tehtäviin, ovat olennaisen tärkeitä perusteltaessa uusia resursseja koskevia pyyntöjä. Ulkoistamisen (esimerkiksi suunnitelmissa oleva euroopanlaajuisten verkkojen toimeenpanoviraston perustaminen) tai tuottavuuden kasvun (esimerkiksi käännöstoimintaan sovellettava ennakoiva kysynnänhallinta) ansiosta saatavat säästöt suunnataan myös ensisijaisiin painopistealueisiin. Lisäksi komissio kohdistaa tilapäisesti virkoja tilapäisiin tehtäviin ja luo tulevia vuosia varten entistä joustavamman ja dynaamisemman resurssienjakoprosessin.

1.3. Neljään ensisijaiseen tavoitteiseen käytettävissä olevat henkilöresurssit yhteensä

Tässä taulukossa esitetään ensisijaisten tavoitteiden ja lähteiden perusteella jaoteltu yhteenveto henkilöresursseista, joita katsotaan tarvittavan uusien aloitteiden käynnistämiseksi tai käynnissä olevien toimien tehostamiseksi.

Vuoden 2007 toimintastrategian ensisijaiset tavoitteet | Uudet laajentumi-seen ja iirin kieleen liittyvät henkilö-resurssit | Osastojen väliset uudelleen-järjestelyt | Osastojen sisäiset uudelleen-järjestelyt | Ensisijai-siin tavoittei-siin käytettä-vissä olevat henkilöre-surssit yhteensä |

1. Hyvinvointi | 98 | 30 | 67 | 195 |

2. Solidaarisuus | 97 | 29 | 73 | 199 |

3. Turvallisuuskysymykset | 66 | 12 | 25 | 103 |

4. Ulkoinen ulottuvuus | 28 | 124 | 25 | 177 |

Käynnissä olevien toimien ulottaminen laajentuneeseen unioniin (myös jäsenyyttä edeltävien toimien asteittainen lopettaminen) | 614 | 50 | 151 | 815 |

YHTEENSÄ | 903 | 245 | 341 | 1489 |

Laajentumiseen liittyvien uusien resurssien kohdentaminen toimintalohkoittain saatetaan päätökseen valmisteltaessa vuoden 2007 alustavaa talousarvioesitystä. Tällöin tehdään myös jaottelu henkilöstötaulukon virkojen ja ulkopuolisen henkilöstön välillä.

2. Rahoitus

Toimintastrategiaa koskevassa päätöksessä on tavallisesti yksityiskohtaiset tiedot uusista määrärahoista, jotka osoitetaan erityisaloitteisiin liittyville politiikan alueille ja esitetään variaatioina senhetkiseen rahoitussuunnitelmaan. Rahoitussuunnitelma riippuu kuitenkin rahoitusnäkymistä, joten toimintastrategiassa vuodeksi 2007 ei poikkeuksellisesti käsitellä määrärahoja. Rahoitussuunnitelma viimeistellään siitä huolimatta alustavan talousarvioesityksen yhteydessä ja komissio mukauttaa sitä sen jälkeen kun rahoitusnäkymistä on päästy toimielinten välillä sopimukseen.