51999PC0440

Luonnos neuvoston päätös työllisyyskomitean perustamisesta /* KOM/99/0440 lopull. - CNS 99/0192 */

Virallinen lehti nro C 021 E , 25/01/2000 s. 0066 - 0067


Luonnos NEUVOSTON PÄÄTÖS työllisyyskomitean perustamisesta (komission esittämä)

PERUSTELUT

130 artiklassa tarkoitetun työllisyyskomitean perustaminen

1. Johdanto

Kuten Oulussa 9.7. pidetyssä epävirallisessa sosiaaliasioita käsittelevässä neuvoston kokouksessa ilmoitettiin, komissio esittää päätösluonnoksen perustamissopimuksen 130 artiklassa tarkoitetun työllisyyskomitean perustamiseksi. Tämä aloite on puheenjohtajana toimivan Suomen kannattama.

Amsterdamin sopimuksen tultua voimaan työllisyyskomitean perustaminen on etusijalla. Vuoden 1999 yhteisen työllisyysraportin [perustamissopimuksen 128 art. 1 kohta] ja vuoden 2000 työllisyyden suuntaviivojen [perustamissopimuksen 128 art. 2 kohta] valmistelu edellyttää komitean aktiivista osallistumista. Ennen kuin neuvosto tekee asiasta päätöksen, nykyinen työllisyys- ja työmarkkinakomitea tarjoaa mekanismin, jonka kautta komissio työskentelee jäsenvaltioiden kanssa teknisellä tasolla syksyn työllisyyspaketin valmistelussa.

Nykyisiin järjestelyihin tukeutuminen

Komissio on sitä mieltä, että työllisyyskomiteaa perustettaessa olisi tukeudettava nykyisiin järjestelyihin. Toisin sanoen liitteenä olevalla päätösluonnoksella jatketaan monia työllisyys- ja työmarkkinakomitean järjestelyjä, jotka ovat toimineet hyvin tähänkin asti. Päätösluonnos perustuu nykyisten järjestelyjen vahvoihin puoliin ja sisältää muutoksia vain silloin, kuin niitä pidetään tarpeellisina työllisyyskomitean tehokkaamman toiminnan kannalta. Perustelujen loppuosassa kuvataan muutosten syitä ja viitataan tarpeen mukaan työllisyys- ja työmarkkinakomiteassa saatuihin kokemuksiin.

2. Oikeusperusta

Nykyinen työllisyys- ja työmarkkinakomitea perustettiin 20. joulukuuta 1996 tehdyllä neuvoston päätöksellä (97/16/EY). Kun tämä päätösluonnos hyväksytään, kyseinen komitea pitäisi lakkauttaa.

Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 130 artiklassa todetaan seuraavaa:

Neuvosto perustaa Euroopan parlamenttia kuultuaan neuvoa-antavan työllisyyskomitean edistämään jäsenvaltioiden työllisyys- ja työmarkkinapolitiikan yhteensovittamista. Komitean tehtävänä on:

- seurata jäsenvaltioiden ja yhteisön työllisyystilannetta ja -politiikkaa;

- laatia joko neuvoston tai komission pyynnöstä tai omasta aloitteestaan lausuntoja sekä myötävaikuttaa 128 artiklassa tarkoitetun, neuvostossa tapahtuvan käsittelyn valmisteluun, tämän kuitenkaan rajoittamatta 207 artiklan soveltamista.

Tehtäväänsä toteuttaessaan komitea kuulee työmarkkinaosapuolia.

Kukin jäsenvaltio ja komissio nimeävät komiteaan kaksi jäsentä.

Tämän vuoksi päätösluonnoksessa asetetaan uuden päätöksen oikeusperustaksi 130 artikla.

3. Järjestelyt muiden komiteoiden kanssa

Nykyisen työllisyys- ja työmarkkinakomitean perustamispäätöksen perustelukappaleissa viitataan talouspoliittiseen komiteaan, ja päätöksen 1 artiklan 3 kohdassa todetaan seuraavaa: Komitea toimii tarpeen mukaan yhteistyössä muiden asiaankuuluvien elinten, erityisesti talouspoliittisen komitean kanssa. Lisäksi talous- ja rahoituskomitean perustaminen talous- ja rahaliiton kolmannen vaiheen alussa on muuttanut komitean laajempaa poliittista toimintaympäristöä. Tämä ympäristö on muuttunut lisää peräkkäisten Eurooppa-neuvoston kokousten seurauksena. Niissä on vaadittu tiiviimpää koordinointia laajempien taloutta ja työllisyyttä koskevien toimintalinjojen kesken. Viimeksi näin tehtiin Kölnissä pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Työllisyyskomitean perustaminen tarjoaa tilaisuuden parantaa koordinointia ja lujittaa komiteoiden välisiä suhteita. Kun liitteenä olevassa päätösluonnoksessa viitataan (sen 5 artiklassa) talouspolitiikkaa käsitteleviin komiteoihin, sen voidaan katsoa sisältävän talous- ja rahoituskomitean (joka on työllisyyskomitean tavoin perustamissopimukseen perustuva komitea) sekä talouspoliittisen komitean (joka on perustettu neuvoston päätöksellä).

4. Komitean kokoonpano

Päätösluonnos antaa mahdollisuuden muuttaa työllisyyskomitean kokoonpanoa (verrattuna työllisyys- ja työmarkkinakomitean kokoonpanoon) seuraavilla kahdella tavalla:

- Päätöksessä viitataan kokemukseen, jotta taataan vaadittu tietämys, kokemus ja asema.

- Eräät jäsenvaltiot ovat nimenneet nykyisen työllisyys- ja työmarkkinakomitean jäsenet talous- tai rahoitusministeriön sekä työ- ja sosiaaliministeriöiden virkamiesten keskuudesta. Komissio rohkaisee kaikkia jäsenvaltioita harkitsemaan tätä mahdollisuutta työllisyyskomitean kohdalla.

Näiden muutosten tarkoituksena on antaa uudelle komitealle poliittinen painoarvo, joka on oikeassa suhteessa työllisyyspolitiikan Euroopan tason koordinoinnille asetettuihin odotuksiin, sekä taata parempi synergia työllisyyspolitiikan ja laajemman talouspolitiikan välillä.

5. Suhde työmarkkinaosapuoliin

Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 130 artiklassa todetaan: tehtäväänsä toteuttaessaan komitea kuulee työmarkkinaosapuolia. Pysyvää työllisyyskomiteaa on uudistettu pitkälti juuri sen ajan, jonka työllisyys- ja työmarkkinakomitea on ehtinyt olla toiminnassa. Siksi työllisyys- ja työmarkkinakomitean sekä työmarkkinaosapuolten välinen yhteydenpito on ollut suureksi osaksi epävirallista. Viimeisimmissä työllisyys- ja työmarkkinakomitean sekä työmarkkinaosapuolten välisissä kokouksissa on yritetty virallistaa näitä epämuodollisia tapaamisia.

Pysyvää työllisyyskomiteaa koskevassa 9. maaliskuuta 1999 tehdyssä päätöksessä viitataan työllisyys- ja työmarkkinakomiteaan. Perustelukappaleissa toistetaan Euroopan parlamentin kehotus luoda pysyvän työllisyyskomitean ja työllisyys- ja työmarkkinakomitean väliset koordinointijärjestelmät. Toiseksi päätöksen 6 artiklassa todetaan, että komitean työjärjestyksessä määrätään muihin asiaankuuluviin elimiin, erityisesti työllisyys- ja työmarkkinakomiteaan, luotavista yhteyksistä. Nämä viittaukset eivät rajoita 130 artiklassa määrätyn työllisyyskomitean perustamista.

Päätösluonnos noudattaa perustamissopimuksen sanamuotoa tarpeesta kuulla "työmarkkinaosapuolia" ja jättää siten avoimeksi osan tarkoista järjestelyistä, jotta uusi komitea voisi vahvistaa ne itse.

6. Teknisen asiantuntemuksen hyödyntäminen

Nykyisessä työllisyys- ja työmarkkinakomitean työjärjestyksessä todetaan, että komitea voi siirtää erityistehtäviä työryhmille ja tilapäisille ryhmille. Se voi kääntyä asiantuntijoiden puoleen sekä järjestää tarvittaessa kuulemisia. Käytännössä työllisyys- ja työmarkkinakomitea on tähän mennessä perustanut vain yhden tilapäisen ryhmän, indikaattoriasiantuntijoiden ryhmän. Päätösluonnoksessa on lujitettu uuden komitean mahdollisuutta turvautua asiantuntijoihin aina tarvittaessa. Uusi päätösluonnos jättää avoimeksi teknisten työryhmien rakenteen, jotta uusi komitea voi itse päättää, miten se parhaiten toteuttaa tehtävänsä käytettävissä olevaan asiantuntemukseen tukeutuen.

Luonnos NEUVOSTON PÄÄTÖS työllisyyskomitean perustamisesta

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 130 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon [1],

[1] EYVL C ...

sekä katsoo seuraavaa:

1) Perustamissopimuksen 3 artiklassa määrätään, että yhteisön toimintaan sisältyy jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan yhteensovittamisen edistäminen tämän politiikan tehostamiseksi kehittämällä yhteensovitettu työllisyysstrategia.

2) Perustamissopimuksen VIII osastossa vahvistetaan menettelyt, joiden mukaisesti jäsenvaltiot ja yhteisö pyrkivät kehittämään yhteensovitettua työllisyysstrategiaa ja erityisesti edistämään ammattitaitoisen, koulutetun ja mukautumiskykyisen työvoiman sekä talouden muutoksiin reagoivien työmarkkinoiden kehittymistä. Siinä määrätään myös neuvoa-antavan työllisyyskomitean (jäljempänä 'komitea') perustamisesta.

3) Kölnissä kesäkuussa 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto käynnisti makrotaloudellisen vuoropuhelun yhteisön tasolla.

4) Jäsenvaltioiden ja komission nimeämillä komitean jäsenillä olisi oltava vaadittu tietämys, kokemus ja asema. Sen puheenjohtajan olisi edustettava koko komiteaa. Hän voi myös olla asiantuntija sellaisesta jäsenvaltiosta, jolla on varapuheenjohtajan paikka.

5) Työryhmien rakenteen olisi annettava komitealle mahdollisuus päättää itse rakenteesta, jonka kautta komitealla on käytettävissään yksityiskohtaista asiantuntemusta.

6) Kasvusta ja työllisyydestä Amsterdamissa 16 päivänä kesäkuuta 1997 annetussa Eurooppa-neuvoston päätöslauselmassa vaaditaan talouspolitiikkojen tehokkaampaa yhteensovittamista täydentämään menettelyä, joka esitetään perustamissopimuksen uudessa työllisyyttä koskevassa osastossa, sekä kehotetaan, että työllisyyskomitea toimii kiinteässä yhteistyössä talouspoliittisen komitean kanssa. Lisäksi edellytetään kiinteää yhteistyötä talous- ja rahoituskomitean sekä työmarkkinaosapuolten kanssa, jotka ovat edustettuina pysyvän työllisyyskomitean uudistamisesta ja päätöksen 70/532/ETY kumoamisesta 9 päivänä maaliskuuta 1999 tehdyssä neuvoston päätöksessä [2] tarkoitetussa pysyvässä työllisyyskomiteassa.

[2] EYVL L 72, 18.3.1999, s. 33.

7) Työllisyyskomitean on korvattava työllisyys- ja työmarkkinakomitea, joka on perustettu neuvoston päätöksellä 97/16/EY [3] avustamaan neuvostoa tämän hoitaessa tehtäviään työllisyyden ja sosiaaliasioiden aloilla. Siksi päätös 97/16/EY on kumottava,

[3] EYVL L 6, 10.1.1997, s. 32.

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla (Perustaminen ja tehtävät)

1. Perustetaan työllisyyskomitea (jäljempänä 'komitea'), jolla on neuvoa-antava luonne ja jonka tehtävänä on edistää jäsenvaltioiden työllisyys- ja työmarkkinapolitiikan yhteensovittamista perustamissopimusta täysin noudattaen sekä yhteisön toimielinten ja elinten toimivaltaa asianmukaisesti kunnioittaen.

2. Komitean tehtävänä on erityisesti

- seurata jäsenvaltioiden ja yhteisön työllisyystilannetta ja -politiikkaa

- laatia joko neuvoston tai komission pyynnöstä tai omasta aloitteestaan lausuntoja sekä myötävaikuttaa EY:n perustamissopimuksen 128 artiklassa tarkoitetun, neuvostossa tapahtuvan käsittelyn valmisteluun, tämän kuitenkaan rajoittamatta mainitun perustamissopimuksen 207 artiklan soveltamista

- edistää jäsenvaltioiden ja komission välistä näiden alojen tietojen ja kokemusten vaihtoa

- osallistua makrotaloudelliseen vuoropuheluun yhteisön tasolla.

2 artikla (Jäsenet)

1. Jäsenvaltiot ja komissio nimeävät kukin kaksi jäsentä komiteaan. Ne voivat myös nimetä kaksi varajäsentä.

2. Komitean jäsenet ja varajäsenet on valittava kokeneista asiantuntijoista, jotka ovat erityisen päteviä jäsenvaltioiden työllisyys- ja työmarkkinapolitiikan alalla.

3. Komitea voi kääntyä ulkopuolisten asiantuntijoiden puoleen, jos se on esityslistan kannalta tarkoituksenmukaista.

3 artikla (Toiminta)

1. Komitea valitsee puheenjohtajansa jäseniensä keskuudesta kaksivuotiseksi toimikaudeksi, jota ei voida uusia.

2. Puheenjohtajaa avustaa kolme varapuheenjohtajaa, jotka edustavat senhetkistä neuvoston puheenjohtajavaltiota, edellistä puheenjohtajavaltiota ja puheenjohtajana seuraavalla kaudella toimivaa jäsenvaltiota.

3. Analyyttisen ja organisatorisen tuen komitealle antaa komissio. Se on yhteydessä neuvoston pääsihteeristöön järjestettäessä kokouksia.

4. Komitea laatii oman työjärjestyksensä.

5. Puheenjohtaja kutsuu koolle komitean kokoukset joko omasta aloitteestaan tai kun vähintään puolet komitean jäsenistä niin pyytää.

4 artikla (Työryhmät)

Komitea voi uskoa erityiskysymysten tutkimisen varajäsenilleen tai työryhmille. Siinä tapauksessa puheenjohtajana toimii joko komissio, komitean jäsen tai varajäsen, jonka komitea on nimennyt. Työryhmät voivat pyytää avukseen asiantuntijoita.

5 artikla (Suhde muihin elimiin)

1. Komitea kuulee työmarkkinaosapuolia. Se luo koordinointimekanismit työmarkkinaosapuoliin, jotka ovat edustettuina pysyvässä työllisyyskomiteassa.

2. Komitea toimii tarpeen mukaan yhteistyössä muiden talouspoliittisia aiheita käsittelevien elinten ja komiteoiden kanssa.

6 artikla (Kumoaminen)

Kumotaan päätös 97/16/EY.

Edellä mainitulla päätöksellä perustettu työllisyys- ja työmarkkinakomitea lakkautetaan, kun tämä päätös tulee voimaan.

7 artikla (Julkaiseminen)

Tämä päätös julkaistaan Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

RAHOITUSSELVITYS

1. Toimenpiteen nimi

Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 130 artiklassa tarkoitetun työllisyyskomitean perustaminen.

2. Budjettikohta / -kohdat

A-7031 Pakolliset komiteat

A-7010 Virkamatka- ja matkustuskulut sekä muut niihin liittyvät menot

3. Oikeusperusta

Perustamissopimuksen 130 artiklan soveltaminen. Neuvoston päätös odotettavissa vuoden 1999 lopussa tai vuoden 2000 alussa.

4. Toimenpiteen kuvaus

4.1 Toimenpiteen yleistavoite

Perustamissopimuksen VIII osastossa (Työllisyys) vahvistetaan menettelyt, joiden mukaisesti jäsenvaltiot ja yhteisö pyrkivät kehittämään yhteensovitettua työllisyysstrategiaa ja erityisesti edistämään ammattitaitoisen, koulutetun ja mukautumiskykyisen työvoiman sekä talouden muutoksiin reagoivien työmarkkinoiden kehittymistä. Tässä yhteydessä työllisyyskomitea, jolla on neuvoa-antava asema, edistää jäsenvaltioiden työllisyys- ja työmarkkinapolitiikan yhteensovittamista. Kun työllisyyskomitean perustamisesta tehty päätös tulee voimaan, 20 päivänä joulukuuta 1996 tehdyllä neuvoston päätöksellä (97/16/EY) perustettu nykyinen työllisyys- ja työmarkkinakomitea lakkautetaan.

4.2 Toimenpiteen kesto ja sen uusimista tai voimassaolon jatkamista koskevat yksityiskohtaiset säännöt

Määrittelemätön

5. Menojen ja tulojen luokitus

5.1 ei-pakollinen

5.2 jaksottamattomat määrärahat

5.3 Oletettu tulolaji: ei ole

6. Meno-/tulolaji

100 % tarvittavista henkilöstö- ja kokouskuluista.

7. Rahoitusvaikutukset

Ei vaikutuksia toimintamenoihin; hallintomenojen osalta ks. kohta 10.

8. Petosten torjuntatoimet

Kulut suoritetaan kokouksiin kutsuttujen asiantuntijoiden kulujen maksamista koskevien tavanomaisten hallintosääntöjen mukaisesti.

9. Kustannusvaikuttavuusanalyysi

9.1 Määrälliset erityistavoitteet ja kohderyhmä

Perustetaan työllisyyskomitea avustamaan neuvostoa tämän hoitaessa tehtäviään työllisyys- ja työmarkkinapolitiikan alalla perustamissopimuksen mukaisesti sekä yhteisön toimielinten ja elinten toimivaltaa asianmukaisesti kunnioittaen. Komitean tehtävänä on erityisesti

- seurata jäsenvaltioiden ja yhteisön työllisyystilannetta ja -politiikkaa

- laatia joko neuvoston tai komission pyynnöstä tai omasta aloitteestaan lausuntoja sekä myötävaikuttaa Euroopan yhteisön perustamissopimuksen 128 artiklassa tarkoitetun, neuvostossa tapahtuvan käsittelyn valmisteluun, tämän kuitenkaan rajoittamatta mainitun perustamissopimuksen 207 artiklan soveltamista

- edistää näiden alojen tietojen ja kokemusten vaihtoa jäsenvaltioiden ja komission välillä

- osallistua makrotaloudelliseen vuoropuheluun yhteisön tasolla.

Komitean työskentely sovitetaan yhteen talous- ja rahoituskomitean, talouspoliittisen komitean ja pysyvän työllisyyskomitean töiden kanssa.

9.2 Toimenpiteen perustelut

Perustamissopimuksessa määrätään työllisyyskomitean perustamisesta. Tavoitteena on taata eurooppalaisen työllisyysstrategian onnistuminen ja helpottaa perustamissopimuksen 128 artiklassa tarkoitetun työllisyyspolitiikan yhteensovittamisen toteuttamista käytännössä. Työllisyyskomitea korvaa nykyisen työllisyys- ja työmarkkinakomitean.

9.3 Toimenpiteen seuranta ja arviointi

Komitean on laadittava lausuntoja ja raportteja sosiaaliasioita käsittelevälle neuvostolle sekä Eurooppa-neuvostolle. Tätä varten se laatii vuosittaisen työohjelman, joka annetaan neuvoston hyväksyttäväksi.

9.4 Johdonmukaisuus rahoitusohjelman kanssa

Suunnitellut toimenpiteet sisältyvät pääosaston V rahoitusohjelmaan.

10. Hallintomenot (yleisen talousarvion pääluokan III kohta A)

10.1 Vaikutus toimien määrään

Ehdotettu toimi ei edellytä komission henkilöstön määrän lisäämistä, sillä komitea palkkaa saman määrän toimihenkilöitä kuin nykyinen työllisyys- ja työmarkkinakomitea (jonka uusi komitea korvaa).

>TAULUKON PAIKKA>

10.2 Henkilöstön käytön taloudellinen kokonaisvaikutus (EUR)

>TAULUKON PAIKKA>

Määrät ilmaisevat henkilöstön käytön kokonaiskustannukset koko ajalta, jos toimenpide on määräaikainen, tai 12 kuukauden ajalta, jos sen kestoa ei ole määritelty.

Työllisyyskomitean sihteeristöstä vastaa pääosaston V linjan A henkilöstö, kuten nykyisessä työllisyys- ja työmarkkinakomiteassa. Kaksi A-palkkaluokan toimihenkilöä ja yksi C-palkkaluokan toimihenkilö siirretään nykyisestä henkilöstöstä tähän sihteeristöön.

10.3 Toiminnasta aiheutuvien muiden toimintamenojen kasvu

Jäsenvaltioiden asiantuntijoiden matkakulut maksetaan voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Komissio järjestää komitean kokoukset komission tiloissa. Komissio huolehtii myös tulkkauksesta. Komitea kokoontuu arviolta noin 10 kertaa vuodessa.

Arvioiden mukaan nämä 10 kokousta (30 osallistujaa) maksaisivat noin 220 000 EUR vuodessa alamomentista A-7031.

>TAULUKON PAIKKA>

Edellä olevaan taulukkoon merkityt menot, jotka koskevat lukua A-70 (lisähenkilöstömenot ja hajautetusta hallinnosta aiheutuvat menot) katetaan pääosaston V kokonaismäärärahoihin sisältyvistä määrärahoista.