23.4.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 102/17


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS (EU) 2018/618,

annettu 19 päivänä huhtikuuta 2018,

täytäntöönpanopäätöksen 2012/535/EU muuttamisesta siltä osin kuin on kyse toimenpiteistä Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. -kasvintuhoojan (mäntyankeroinen) unionissa leviämisen estämiseksi

(tiedoksiannettu numerolla C(2018) 2227)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon kasveille tai kasvituotteille haitallisten organismien yhteisöön kulkeutumisen ja siellä leviämisen estämiseen liittyvistä suojatoimenpiteistä 8 päivänä toukokuuta 2000 annetun neuvoston direktiivin 2000/29/EY (1) ja erityisesti sen 16 artiklan 3 kohdan neljännen virkkeen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Niiden alttiiden kasvien lukumäärä, jotka kärsivät laajoista metsäpaloista Manner-Portugalissa olevalla puskurivyöhykkeellä vuonna 2017, on noussut poikkeuksellisen suureksi. Tämän seurauksena niiden heikentyneiden puiden lukumäärä, jotka on kaadettava, poistettava ja hävitettävä, kasvoi yhtäkkiä jyrkästi ja odottamattomasti noin 1,5 miljoonaan puuhun. Portugalin viranomaiset ovat asteittain lisänneet valmiuksiaan käsitellä jopa 300 000 puuta vuodessa ja niiden odotetaan edelleen kasvattavan valmiuksiaan kasvavien tarpeiden mukaisesti, mutta ne eivät pysty hoitamaan kaikkien uusien heikentyneiden puiden kaatamista, poistamista ja hävittämistä laissa säädetyissä määräajoissa, kuten komission täytäntöönpanopäätöksessä 2012/535/EU (2) edellytetään.

(2)

Tämän vuoksi olisi Portugalin pyynnöstä otettava käyttöön tilapäinen poikkeus kyseisen päätöksen liitteessä II olevan 3 kohdan b alakohdassa vahvistetuista säännöksistä, jotta Portugalille annetaan mahdollisuus saada kaatamistoimet päätökseen kyseisellä puskurivyöhykkeellä pidemmän ajanjakson kuluessa mutta kuitenkin viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2020. Näin Portugalin viranomaiset saisivat lisäaikaa toteuttaa tarvittavat kaatamistoimet, joiden määrä on kasvanut huomattavasti kyseisten palojen laajuuden vuoksi.

(3)

Poikkeuksen ehtona olisi oltava, että Portugali toimittaa vuosittain toimintasuunnitelman, jolla varmistetaan hyvin valmisteltu ja koordinoitu toiminta. Toimintasuunnitelmassa olisi mainittava yksityiskohtaisesti ne alttiit kasvit, joilla on suurempi riski tulla mäntyankeroisen saastuttamiksi ja jotka edellyttävät nopeampia toimia, osoitettavat tarvittavat resurssit ja muut olennaiset tiedot, kuten toimenpiteet, jotka on toteutettava mäntyankeroisen aiheuttaman saastumisen riskin vähentämiseksi odotettaessa kyseisten kasvien kaatamista, poistamista ja hävittämistä, mukaan luettuna alttiiden kasvien ja vektoreiden tehostetumpi kartoitus mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi varhain, ja kyseisten toimenpiteiden täytäntöönpanon määräajat. Kyseisten kasvien aiheuttaman riskin tasoa olisi arvioitava vuosittain, ja toimintasuunnitelma olisi saatettava ajan tasalle, jotta etusijalle asetettaisiin mäntyankeroisen leviämisen kannalta suurimman riskin aiheuttavat kasvit.

(4)

Sen vuoksi täytäntöönpanopäätöstä 2012/535/EU olisi muutettava.

(5)

Tässä päätöksessä säädetyt toimenpiteet ovat pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean lausunnon mukaiset,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Muutetaan täytäntöönpanopäätöksen 2012/535/EU liite II tämän päätöksen liitteen mukaisesti.

2 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 19 päivänä huhtikuuta 2018.

Komission puolesta

Vytenis ANDRIUKAITIS

Komission jäsen


(1)  EYVL L 169, 10.7.2000, s. 1.

(2)  Komission täytäntöönpanopäätös 2012/535/EU, annettu 26 päivänä syyskuuta 2012, kiireellisistä toimenpiteistä Bursaphelenchus xylophilus (Steiner et Buhrer) Nickle et al. -kasvintuhoojan (mäntyankeroinen) unionissa leviämisen estämiseksi (EUVL L 266, 2.10.2012, s. 42).


LIITE

Korvataan täytäntöönpanopäätöksen 2012/535/EU liitteessä II olevan 3 kohdan b alakohta seuraavasti:

”b)

Jäsenvaltioiden on asianomaisilla puskurivyöhykkeillä tunnistettava ja kaadettava kaikki alttiit kasvit, jotka ovat kuolleita, joiden terveys on huono tai jotka ovat kärsineet tulipalosta tai myrskystä. Niiden on poistettava ja hävitettävä kaadetut kasvit ja hakkuujätteet toteuttaen kaikki tarvittavat varotoimet, jotta vältetään mäntyankeroisen ja sen vektorin leviäminen ennen hakkuuta, sen aikana ja kaadettujen kasvien ja hakkuujätteiden hävittämiseen asti, seuraavin edellytyksin.

(i)

Vektorin lentokauden ulkopuolella tunnistetut alttiit kasvit on ennen seuraavan lentokauden alkua kaadettava ja hävitettävä hakkuupaikalla, siirrettävä saastuneelle vyöhykkeelle virallisessa valvonnassa tai poistettava. Viimeksi mainitussa tapauksessa kyseisistä kasveista saatu puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti.

(ii)

Vektorin lentokaudella tunnistetut alttiit kasvit on viipymättä kaadettava ja hävitettävä hakkuupaikalla, siirrettävä saastuneelle vyöhykkeelle virallisessa valvonnassa tai poistettava. Viimeksi mainitussa tapauksessa kyseisistä kasveista saatu puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti.

Kun jäsenvaltio toteaa, että lentokaudella tunnistettujen tulipalosta tai myrskystä kärsineiden alttiiden kasvien kaataminen, poistaminen ja hävittäminen ei ole tarkoituksenmukaista, asianomainen jäsenvaltio voi päättää ryhtyä kyseisten kasvien kaatamiseen, poistamiseen ja hävittämiseen ennen seuraavan lentokauden alkua. Kaatamisen ja poistamisen aikana asianomaiset alttiit kasvit on joko hävitettävä hakkuupaikalla tai poistettava ja niistä saatu puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti. Kun tätä poikkeusta sovelletaan, asianomaisen jäsenvaltion on lentokaudella tehtävä tulipalosta tai myrskystä kärsineellä alueella intensiivisiä kartoituksia ottamalla kyseisistä vektoreista näytteitä ja testaamalla niitä mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi, ja jos esiintyminen vahvistetaan, tehtävä ympäröivällä alueella sijaitsevien alttiiden kasvien tehostettuja kartoituksia tekemällä niille kasveille, joissa näkyy merkkejä tai oireita mäntyankeroisen esiintymisestä, tarkastuksia, näytteenottoja ja testauksia, sanotun kuitenkaan rajoittamatta a alakohdan soveltamista.

Poiketen siitä, mitä i ja ii alakohdassa säädetään, Portugali voi päättää kaataa, poistaa ja hävittää ne alttiit kasvit, joiden virallinen vastuuelin on virallisesti nimennyt kärsineen tulipalosta vuonna 2017, pidemmällä ajanjaksolla ja viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2020. Kyseisen ajanjakson aikana toteutettavissa kaatamis-, poistamis- ja hävittämistoimissa on asetettava etusijalle alttiit kasvit, jotka sijaitsevat seuraavilla alueilla:

saastuneen vyöhykkeen viereiset alueet;

alueet, joilla on merkkejä vektorihyönteisten toiminnasta;

alueet, joilla heikentyneiden puiden määrä on kasvanut, mikä on osoitus mäntyankeroisen mahdollisesta esiintymisestä;

mahdolliset muut alueet, joilla mäntyankeroisen aiheuttaman saastumisen riski on suurin.

Kyseiset alttiit kasvit on kaadettava ja hävitettävä hakkuupaikalla, siirrettävä saastuneelle vyöhykkeelle virallisessa valvonnassa tai poistettava. Tässä tapauksessa kyseisistä kasveista saatu puutavara ja kuori on käsiteltävä liitteessä III olevan 1 jakson 2 kohdan a alakohdan tai prosessoitava liitteessä III olevan 2 jakson 2 kohdan b alakohdan mukaisesti. Ne alttiit kasvit, joita vektorihyönteinen ei voi käyttää elinkaarensa täyttymiseen, voidaan säilyttää hakkuupaikalla ilman, että niitä täytyy hävittää.

Portugalin on toimitettava viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2018 komissiolle ja jäsenvaltioille vuotuinen toimintasuunnitelma, joka sisältää kartat, joissa osoitetaan tulipalosta kärsineiden kasvien sijainti puskurivyöhykkeellä, toisessa alakohdassa tarkoitettujen alueiden sijainti ja tämän valinnat perustelut, toimenpiteet, jotka on toteutettava mäntyankeroisen aiheuttaman saastumisen riskin vähentämiseksi odotettaessa kyseisten kasvien kaatamista, poistamista ja hävittämistä, mukaan luettuna alttiiden kasvien ja vektoreiden tehostetumpi kartoitus mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi varhain, tarvittavat resurssit ja kyseisten toimenpiteiden päätökseen saamiselle asetetut määräajat. Portugalin on toimitettava viimeistään 31 päivänä toukokuuta 2019 vielä yksi vuotuinen toimintasuunnitelma, jolla on sama sisältö.

Kyseisten kasvien aiheuttaman riskin tasoa on arvioitava vuosittain, ja toimintasuunnitelma on saatettava ajan tasalle. Kyseisessä toimintasuunnitelmassa esitetyt toimet on otettava huomioon 9 artiklassa tarkoitetun yleisen toimintasuunnitelman laadinnassa.

Portugalin on toimitettava komissiolle ja jäsenvaltioille vuotuisista tuloksista raportti, johon sisältyvät vektoreista tehtyjen tehostettujen kartoitusten tulokset ja kyseisen toimintasuunnitelman mahdollinen päivitys viimeistään asianomaista vuotta seuraavan vuoden 30 päivänä huhtikuuta.

Kaadetuille alttiille kasveille, jotka ovat muita kuin metsäpalojen kokonaan tuhoamia kasveja, on tehtävä näytteenotto ja testaus mäntyankeroisen esiintymisen havaitsemiseksi käyttäen näytteenottojärjestelmää, jolla voidaan 99 prosentin luotettavuudella vahvistaa, että mäntyankeroisen esiintymisaste kyseisissä alttiissa kasveissa on alle 0,02 prosenttia.”