31.3.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 87/449


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) 2017/590,

annettu 28 päivänä heinäkuuta 2016,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä liiketoimia koskevien tietojen toimivaltaisille viranomaisille ilmoittamista koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon rahoitusvälineiden markkinoista sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta 15 päivänä toukokuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 (1) ja erityisesti sen 26 artiklan 9 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Liiketoimia koskevien tietojen ilmoittamisessa käytettävien standardien ja muotojen olisi oltava yhdenmukaisia, jotta toimivaltaiset viranomaiset voisivat analysoida tietoja tehokkaasti.

(2)

Ottaen huomioon markkinakäytännöt, valvontakokemukset ja markkinoiden kehitys liiketoimen käsite olisi ymmärrettävä laajasti tietojen ilmoittamisen yhteydessä. Sen olisi käsitettävä ilmoitettavien rahoitusvälineiden ostot ja myynnit sekä muut ilmoitettavien rahoitusvälineiden hankinnat tai luovutukset, koska niiden yhteydessä voi myös nousta esiin kysymyksiä markkinoiden väärinkäytöstä. Myös nimellismäärän muutokset voivat herättää huolta mahdollisesta markkinoiden väärinkäytöstä, koska ne ovat luonteeltaan samankaltaisia kuin täydentävät osto- ja myyntiliiketoimet. Jotta toimivaltaiset viranomaiset voisivat erottaa kyseiset muutokset muista ostoista ja myynneistä, liiketoimia koskevissa ilmoituksissa olisi erityisesti ilmoitettava näitä muutoksia koskevat tiedot.

(3)

Liiketoimen käsitteeseen ei saisi sisältyä toimia tai tapahtumia, joista ei tarvitse ilmoittaa toimivaltaisille viranomaisille markkinavalvontaa varten. Jottei tällaisia toimia ja tapahtumia koskevia tietoja sisällytettäisi liiketoimia koskeviin ilmoituksiin, ne olisi erityisesti rajattava liiketoimen käsitteen ulkopuolelle.

(4)

Sen selventämiseksi, mitkä sijoituspalveluyritykset ovat velvollisia ilmoittamaan liiketoimia koskevat tiedot, olisi täsmennettävä, mitkä toiminnot tai palvelut johtavat liiketoimeen. Näin ollen olisi katsottava, että sijoituspalveluyritys toteuttaa liiketoimen, jos se suorittaa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU (2) liitteessä I olevan A osan 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitetun palvelun tai toiminnan, tekee sijoituspäätöksen asiakkaan antaman täyden valtakirjan mukaisesti tai suorittaa tilien välisiä rahoitusvälineiden siirtoja ja jos tällaiset palvelut tai toiminnot ovat kussakin tapauksessa johtaneet liiketoimeen. Jos sijoituspalveluyrityksen katsotaan välittäneen toimeksiantoja, jotka johtavat liiketoimiin, asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 4 kohdan mukaisesti ei saisi kuitenkaan katsoa, että sijoituspalveluyritys on toteuttanut kyseiset liiketoimet.

(5)

Jotta vältettäisiin se, että sijoituspalveluyritykset, jotka välittävät toimeksiantoja toisilleen, eivät ilmoita tietoja lainkaan tai ilmoittavat ne kahteen kertaan, sijoituspalveluyrityksen, joka aikoo välittää toimeksiannon, olisi sovittava toimeksiannon vastaanottavan yrityksen kanssa siitä, ilmoittaako vastaanottava yritys kaikki suoritettua liiketoimea koskevat tiedot vai välittääkö se toimeksiannon eteenpäin toiselle sijoituspalveluyritykselle. Jos asiasta ei ole sovittu, olisi katsottava, ettei toimeksiantoa ole välitetty, ja kunkin sijoituspalveluyrityksen olisi toimitettava oma liiketoimea koskeva ilmoituksensa, joka sisältää [kaikki] sitä liiketoimea koskevat tiedot, josta sijoituspalveluyritys antaa ilmoituksen. Lisäksi olisi ilmoitettava sitä toimeksiantoa koskevat tiedot, joka aiotaan välittää yritykseltä toiselle, jotta varmistettaisiin, että toimivaltaiset viranomaiset saavat merkitykselliset, tarkat ja täydelliset tiedot.

(6)

Jotta liiketoimien toteuttamisesta vastaavat sijoituspalveluyritykset tunnistettaisiin varmasti ja tehokkaasti, näiden yritysten olisi varmistettava, että ne yksilöidään validoidulla, julkistetulla ja asianmukaisesti uusitulla oikeushenkilötunnuksella (LEI-koodi) liiketoimea koskevassa ilmoituksessa, joka toimitetaan niiden liiketoimia koskevien tietojen ilmoittamisvelvollisuuden mukaisesti.

(7)

Jotta liiketoimia koskevissa ilmoituksissa mainitut luonnolliset henkilöt tunnistettaisiin johdonmukaisesti ja luotettavasti, heidät olisi yksilöitävä ilmoittamalla heidän kansalaisuusmaansa yhdessä kyseisen maan näille henkilöille antamien tunnusten kanssa. Jos tunnuksia ei ole saatavilla, luonnolliset henkilöt olisi yksilöitävä tunnuksilla, jotka luodaan liittämällä heidän syntymäaikansa ja nimensä yhteen.

(8)

Jotta markkinoita olisi helpompi valvoa, asiakkaat olisi voitava tunnistaa johdonmukaisesti, luotettavasti ja yksilöllisesti. Sen vuoksi liiketoimia koskevissa ilmoituksissa olisi oltava niiden asiakkaiden koko nimi ja syntymäaika, jotka ovat luonnollisia henkilöitä, ja asiakkaat, jotka ovat oikeushenkilöitä, olisi yksilöitävä LEI-koodeillaan.

(9)

Sijoituspäätöksiä tekevät henkilöt ja tietokonealgoritmit voivat olla vastuussa markkinoiden väärinkäytöstä. Sen vuoksi, jos muu henkilö kuin asiakas tai tietokonealgoritmi tekee sijoituspäätöksiä, tämä henkilö tai algoritmi olisi tehokkaan markkinavalvonnan varmistamiseksi yksilöitävä liiketoimea koskevassa ilmoituksessa käyttämällä yksilöllisiä, luotettavia ja johdonmukaisia tunnisteita. Jos useampi kuin yksi henkilö tekee sijoituspalveluyrityksessä sijoituspäätöksen, ilmoituksessa olisi yksilöitävä se henkilö, joka ottaa päätöksestä ensisijaisen vastuun.

(10)

Henkilöt ja tietokonealgoritmit, jotka tekevät päätöksen käytettävästä kauppapaikasta tai sijoituspalveluyrityksestä, johon toimeksiannot välitetään, tai muista toimeksiannon toteuttamisedellytyksistä, voivat siten olla vastuussa markkinoiden väärinkäytöstä. Sen vuoksi sekä tehokkaan markkinavalvonnan varmistamiseksi olisi liiketoimea koskevassa ilmoituksessa yksilöitävä henkilö tai tietokonealgoritmi, joka vastaa sijoituspalveluyrityksessä tällaisista toiminnoista. Jos osallisina ovat sekä henkilö että tietokonealgoritmi tai useampi kuin yksi henkilö tai algoritmi, sijoituspalveluyrityksen olisi vahvistettava ennalta määritetyillä perusteilla johdonmukaisesti, kuka henkilö tai mikä algoritmi vastaa ensisijaisesti kyseisistä toiminnoista.

(11)

Jotta markkinavalvonta voisi olla tehokasta, liiketoimia koskevissa ilmoituksissa olisi oltava tarkat tiedot kaikista sijoituspalveluyrityksen tai sen asiakkaan position muutoksista, jotka johtuvat ilmoitettavasta liiketoimesta sen toteuttamisajankohtana. Sen vuoksi sijoituspalveluyritysten olisi raportoitava asiaan liittyvät kentät yhdenmukaisesti erillisessä liiketoimea koskevassa ilmoituksessa, ja niiden olisi ilmoitettava liiketoimea tai liiketoimen eri osia koskevat tiedot siten, että niiden ilmoitukset antavat yhdessä selkeän kokonaiskuvan, joka osoittaa tarkasti position muutokset.

(12)

Lyhyeksimyyntiä koskevat liiketoimet olisi erityisesti merkittävä sellaisiksi riippumatta siitä, muodostavatko ne kokonaisen vai osittaisen lyhyeksimyyntiä koskevan liiketoimen.

(13)

Rahoitusvälineiden yhdistelmää koskevat liiketoimet aiheuttavat erityisiä ongelmia tehokkaan markkinavalvonnan kannalta. Toimivaltaisella viranomaisella on oltava kokonaiskuva liiketoimesta, joka koskee useampaa kuin yhtä rahoitusvälinettä, ja sen on voitava tarkastella kyseistä liiketoimea kunkin siihen sisältyvän rahoitusvälineen osalta. Sen vuoksi sijoituspalveluyritysten, jotka toteuttavat rahoitusvälineiden yhdistelmää koskevia liiketoimia, olisi ilmoitettava tällaista liiketoimea koskevat tiedot kunkin rahoitusvälineen osalta erikseen ja kytkettävä kaikki saman liiketoimen toteuttamiseen liittyvät ilmoitukset toisiinsa tunnisteella, joka on yksilöllinen yrityksen tasolla.

(14)

Jotta oikeushenkilöitä voitaisiin valvoa tehokkaasti markkinoiden väärinkäytön valvonnan yhteydessä, jäsenvaltioiden olisi huolehdittava siitä, että LEI-koodeja kehitetään, myönnetään ja ylläpidetään kansainvälisesti vahvistettujen periaatteiden mukaisesti sen varmistamiseksi, että oikeushenkilöt ovat johdonmukaisesti ja yksiselitteisesti tunnistettavissa. Sijoituspalveluyritysten olisi saatava asiakkailtaan LEI-koodit, ennen kuin ne tarjoavat palveluja, jotka synnyttävät kyseisten asiakkaiden lukuun toteutettuja liiketoimia koskevia ilmoittamisvelvollisuuksia, ja käytettävä näitä LEI-koodeja liiketoimia koskevissa ilmoituksissaan.

(15)

Jotta markkinavalvonta olisi tehokasta ja vaikuttavaa, liiketoimia koskevat ilmoitukset olisi toimitettava vain kerran ja ainoastaan yhdelle toimivaltaiselle viranomaiselle, joka voi ohjata ne muille asianomaisille toimivaltaisille viranomaisille. Sen vuoksi, kun sijoituspalveluyritys toteuttaa liiketoimen, sen olisi toimitettava ilmoitus kotijäsenvaltionsa toimivaltaiselle viranomaiselle riippumatta siitä, onko sivuliike ollut mukana liiketoimessa tai onko ilmoittava yritys toteuttanut liiketoimen toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevan sivuliikkeen välityksellä. Lisäksi, jos liiketoimi toteutetaan kokonaan tai osittain sijoituspalveluyrityksen toisessa jäsenvaltiossa sijaitsevan sivuliikkeen välityksellä, ilmoitus olisi toimitettava ainoastaan kerran sijoituspalveluyrityksen kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jolleivät kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset ole muuta sopineet. Jotta vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset voisivat valvoa palveluja, joita sivuliikkeet tarjoavat kyseisen jäsenvaltion alueella, niiden olisi saatava liiketoimia koskevat ilmoitukset sivuliikkeiden toiminnasta. Tästä syystä ja jotta liiketoimia koskevat ilmoitukset voitaisiin ohjata kaikille kyseisiin liiketoimiin osallistuvien sivuliikkeiden toimivaltaisille viranomaisille, ilmoituksiin olisi sisällytettävä tarkat tiedot sivuliikkeiden toiminnasta.

(16)

Liiketoimista ilmoitettavat täydelliset ja täsmälliset tiedot ovat olennaisen tärkeitä markkinoiden väärinkäytön valvonnan kannalta. Sen vuoksi kauppapaikoilla ja sijoituspalveluyrityksillä olisi oltavat menetelmät ja järjestelyt, joilla varmistetaan, että liiketoimista toimitetaan täydelliset ja täsmälliset ilmoitukset toimivaltaisille viranomaisille. Hyväksytyt ilmoitusjärjestelmät eivät saisi kuulua tämän asetuksen soveltamisalaan, koska niihin sovelletaan omaa erityisjärjestelyä, josta säädetään komission delegoidussa asetuksessa (EU) 2017/571 (3), sekä vastaavia vaatimuksia tietojen täydellisyyden ja tarkkuuden varmistamiseksi.

(17)

Jotta olisi mahdollista jäljittää peruutukset ja korjaukset, sijoituspalveluyrityksen olisi säilytettävä yksityiskohtaiset tiedot peruutuksista ja korjauksista, jotka hyväksytty ilmoitusjärjestelmä toimittaa sille tapauksissa, joissa kyseinen järjestelmä sijoituspalveluyrityksen ohjeiden mukaisesti peruuttaa tai korjaa sijoituspalveluyrityksen puolesta toimitetun liiketoimea koskevan ilmoituksen.

(18)

Likviditeetillä mitattuna merkittävimmän markkinan määrittäminen antaa mahdollisuuden ohjata liiketoimia koskevat ilmoitukset muille toimivaltaisille viranomaisille ja antaa myös sijoittajille mahdollisuuden tunnistaa toimivaltaiset viranomaiset, joille niiden on ilmoitettava lyhyet positionsa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 236/2012 (4) 5, 7 ja 8 artiklan mukaisesti. Säännöt, joiden mukaan asianomainen toimivaltainen viranomainen määräytyy Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2004/39/EY (5) nojalla, ovat toimineet tehokkaasti useimpien rahoitusvälineiden osalta, minkä vuoksi ne olisi jätettävä ennalleen. Uusia sääntöjä olisi kuitenkin otettava käyttöön erityisesti sellaisia rahoitusvälineitä varten, jotka eivät kuulu direktiivin 2004/39/EY soveltamisalaan, eli kolmannen maan yhteisön liikkeeseen laskemia velkainstrumentteja, päästöoikeuksia ja sellaisia johdannaisia varten, joiden välittömällä kohde-etuudella ei ole maailmanlaajuista tunnistetta tai joiden välitön kohde-etuus on kori tai ETA:n ulkopuolinen indeksi.

(19)

Johdonmukaisuuden vuoksi ja rahoitusmarkkinoiden sujuvan toiminnan varmistamiseksi on tarpeen, että tässä asetuksessa annettuja säännöksiä ja asetuksen (EU) N:o 600/2014 säännöksiä sovelletaan samasta päivämäärästä.

(20)

Tämä asetus perustuu teknisten sääntelystandardien luonnoksiin, jotka Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen, jäljempänä ’EAMV’, on toimittanut komissiolle.

(21)

EAMV on järjestänyt avoimia julkisia kuulemisia tämän asetuksen perustana olevista teknisten sääntelystandardien luonnoksista, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1095/2010 (6) 37 artiklalla perustetulta arvopaperimarkkina-alan osallisryhmältä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Liiketoimista ilmoitettavia tietoja koskevat standardit ja muodot

Liiketoimea koskevassa ilmoituksessa on oltava kaikki liitteessä I olevassa taulukossa 2 tarkoitetut tiedot, jotka koskevat kyseisiä rahoitusvälineitä. Kaikki tiedot, jotka on sisällytettävä liiketoimia koskeviin ilmoituksiin, on toimitettava liitteessä I olevassa taulukossa 2 vahvistettujen standardien ja muotojen mukaisesti sähköisessä ja koneellisesti luettavassa muodossa ja käyttämällä yhteistä XML-mallia ISO 20022 -menetelmän mukaisesti.

2 artikla

Liiketoimen käsite

1.   Sovellettaessa asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklaa katsotaan, että kyseisen asetuksen 26 artiklan 2 kohdassa tarkoitettu rahoitusvälineen hankinta tai luovutus on liiketoimi.

2.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu hankinta käsittää seuraavat:

a)

rahoitusvälineen osto;

b)

johdannaissopimuksen tekeminen;

c)

johdannaissopimuksen nimellismäärän lisääminen.

3.   Edellä 1 kohdassa tarkoitettu luovutus käsittää seuraavat:

a)

rahoitusvälineen myynti;

b)

johdannaissopimuksen sulkeminen;

c)

johdannaissopimuksen nimellismäärän vähentäminen.

4.   Sovellettaessa asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklaa liiketoimi käsittää myös rahoitusvälineen samanaikaisen hankinnan ja luovutuksen, joissa rahoitusvälineen omistus ei muutu mutta joissa edellytetään kaupan jälkeistä tietojen julkistamista asetuksen (EU) N:o 600/2014 6, 10, 20 tai 21 artiklan nojalla.

5.   Sovellettaessa asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklaa liiketoimi ei käsitä seuraavia:

a)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) 2015/2365 (7) 3 artiklan 11 kohdassa määritelty arvopapereilla toteutettava rahoitustoimi;

b)

sopimus, joka on tehty yksinomaan määritys- tai toimitustarkoitusta varten;

c)

keskinäisten velvoitteiden selvittäminen osapuolten välillä, kun nettovelvoite siirretään eteenpäin;

d)

hankinta tai luovutus, joka on yksinomaan säilytystoiminnan tulos;

e)

johdannaissopimusta koskeva kaupan jälkeinen siirto tai uudistaminen, jossa toinen johdannaissopimuksen osapuolista korvataan kolmannella osapuolella;

f)

sijoitussalkun tiivistäminen;

g)

yhteissijoitusyrityksen osuuksien luominen tai lunastaminen, jonka toteuttaa yhteissijoitusyrityksen hallinnoija;

h)

rahoitusvälineeseen kytketyn oikeuden käyttö tai vaihtovelkakirjalainan vaihtaminen ja sen tuloksena toteutettu kohde-etuutena olevaa rahoitusvälinettä koskeva liiketoimi;

i)

rahoitusvälineen luominen, sen voimassaolon päättyminen tai lunastaminen ennalta määrättyjen sopimusehtojen tai sellaisten pakollisten tapahtumien seurauksena, joihin sijoittaja ei ole voinut vaikuttaa, kun sijoittaja ei tee mitään sijoituspäätöstä ajankohtana, jona rahoitusväline luodaan, sen voimassaolo päättyy tai se lunastetaan;

j)

johdannaissopimuksen nimellismäärän vähentäminen tai lisääminen ennalta määrättyjen sopimusehtojen tai pakollisten tapahtumien seurauksena, kun sijoittaja ei tee mitään sijoituspäätöstä ajankohtana, jona nimellismäärä muuttuu;

k)

indeksin tai korin koostumuksen muuttuminen liiketoimen toteuttamisen jälkeen;

l)

hankinta osinkojen uudelleensijoitussuunnitelman puitteissa;

m)

hankinta tai luovutus, joka toteutetaan työntekijöiden osakeomistusta tukevan kannustinjärjestelmän puitteissa tai joka johtuu vaatimatta jäänyttä omaisuutta hoitavan trustin hallinnoinnista tai jäljelle jääviä osakkeiden murto-osia koskevien oikeuksien hallinnoinnista yhtiötapahtumien jälkeen tai osana osakkeenomistajien lukumäärän vähentämisohjelmia, jos kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

i)

hankinnan tai luovutuksen päivämäärät vahvistetaan ja julkistetaan ennakolta;

ii)

sijoittajan hankinnasta tai luovutuksesta tekemä sijoituspäätös merkitsee valintaa, jossa sijoittaja ryhtyy liiketoimeen voimatta muuttaa yksipuolisesti sen ehtoja;

iii)

sijoituspäätöksen ja toteuttamisajankohdan välinen aika on vähintään kymmenen pankkipäivää;

iv)

liiketoimen arvo rajataan 1 000:ta euroa vastaavaan määrään, kun on kyse tiettyä rahoitusvälinettä koskevasta tietyn sijoittajan kertaluonteisesta liiketoimesta, tai, jos järjestely johtaa liiketoimiin, liiketoimen yhteenlaskettu arvo rajataan 500:aa euroa vastaavaan määrään kuukaudessa tietyn sijoittajan ja tietyn rahoitusvälineen osalta;

n)

kyseessä on joukkovelkakirjalainaa tai muunlaista arvopaperistettua velkaa koskeva vaihtotarjous ja tarjouspyyntö, joissa tarjouksen ehdot ja edellytykset vahvistetaan ja julkistetaan ennalta ja sijoituspäätös merkitsee valintaa, jossa sijoittaja ryhtyy liiketoimeen voimatta muuttaa yksipuolisesti sen ehtoja;

o)

hankinta tai luovutus, joka on yksinomaan vakuuksien siirron tulos.

Ensimmäisen alakohdan a alakohdassa säädetty poissulkeminen ei koske arvopapereilla toteutettavia rahoitustoimia, joissa on vastapuolena Euroopan keskuspankkijärjestelmän jäsen.

Ensimmäisen alakohdan i alakohdassa säädetty poissulkeminen ei koske listautumisanteja, jälkimarkkinoiden yleisöanteja, suunnattuja anteja tai velan liikkeeseenlaskua.

3 artikla

Liiketoimen toteuttamisen käsite

1.   Sijoituspalveluyrityksen katsotaan toteuttavan 2 artiklassa tarkoitetun liiketoimen, kun se tarjoaa jotakin seuraavista palveluista tai suorittaa jonkin seuraavista toiminnoista, jotka johtavat liiketoimeen:

a)

yhtä tai useampaa rahoitusvälinettä koskevien toimeksiantojen vastaanottaminen ja välittäminen;

b)

toimeksiantojen toteuttaminen asiakkaiden lukuun;

c)

kaupankäynti omaan lukuun;

d)

sijoituspäätöksen tekeminen asiakkaan antaman täyden valtakirjan mukaisesti;

e)

rahoitusvälineiden siirtäminen tileille tai tileiltä.

2.   Sijoituspalveluyrityksen ei katsota toteuttaneen liiketoimea, kun se on välittänyt toimeksiannon 4 artiklan mukaisesti.

4 artikla

Toimeksiannon välittäminen

1.   Sijoituspalveluyrityksen, joka välittää toimeksiannon asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 4 kohdan mukaisesti, jäljempänä ’välittävä yritys’, katsotaan välittäneen kyseisen toimeksiannon ainoastaan, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

toimeksianto on saatu sen asiakkaalta tai johtuu sen päätöksestä hankkia tai luovuttaa tietty rahoitusväline yhden tai useamman asiakkaan sille antaman täyden valtakirjan mukaisesti;

b)

välittävä yritys on välittänyt 2 kohdassa tarkoitetut toimeksiantoa koskevat tiedot toiselle sijoituspalveluyritykselle, jäljempänä ’vastaanottava yritys’;

c)

vastaanottava yritys kuuluu asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 1 kohdan soveltamisalaan ja sopii siitä, että se ilmoittaa kyseisestä toimeksiannosta johtuvaa liiketoimea koskevat tiedot tai välittää toimeksiantoa koskevat tiedot tämän artiklan mukaisesti toiselle sijoituspalveluyritykselle.

Sovellettaessa tämän kohdan ensimmäisen alakohdan c alakohtaa sopimuksessa on mainittava määräaika, jonka kuluessa välittävän yrityksen on välitettävä toimeksiantoa koskevat tiedot vastaanottavalle yritykselle, sekä määrättävä vastaanottava yritys todentamaan, sisältävätkö toimeksiannosta saadut tiedot ilmeisiä virheitä tai puutteita, ennen kuin vastaanottava yritys toimittaa liiketoimea koskevan ilmoituksen tai välittää toimeksiannon tämän artiklan mukaisesti.

2.   Seuraavat toimeksiantoa koskevat tiedot on välitettävä 1 kohdan mukaisesti, jos ne ovat toimeksiannon kannalta merkityksellisiä:

a)

rahoitusvälineen tunnistekoodi;

b)

tieto siitä, koskeeko toimeksianto rahoitusvälineen hankintaa tai luovutusta;

c)

toimeksiannossa ilmoitettu hinta ja määrä;

d)

välittävän yrityksen asiakkaan nimeäminen ja asiakasta koskevat tiedot toimeksiantoa varten;

e)

asiakkaan puolesta toimivan päätöksentekijän nimeäminen ja kyseistä päätöksentekijää koskevat tiedot, jos sijoituspäätös tehdään edustusvallan nojalla;

f)

tiedot, joiden avulla tunnistetaan lyhyeksimyynti;

g)

tiedot, joiden avulla tunnistetaan henkilö tai algoritmi, joka vastaa sijoituspäätöksestä välittävässä yrityksessä;

h)

sijoituspalveluyrityksen sen sivuliikkeen sijaintimaa, joka valvoo sijoituspäätöksestä vastaavaa henkilöä, sekä sijoituspalveluyrityksen sen sivuliikkeen sijaintimaa, joka on saanut toimeksiannon asiakkaalta tai tehnyt sijoituspäätöksen asiakkaan puolesta asiakkaan sille antaman täyden valtakirjan mukaisesti;

i)

hyödykejohdannaisia koskevan toimeksiannon osalta tieto siitä, pyritäänkö liiketoimella vähentämään riskiä objektiivisesti mitattavalla tavalla direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan mukaisesti;

j)

välittävän yrityksen tunnistekoodi.

Jos asiakas on ensimmäisen alakohdan d alakohtaa sovellettaessa luonnollinen henkilö, asiakas on yksilöitävä 6 artiklan mukaisesti.

Jos välitetty toimeksianto on ensimmäisen alakohdan j alakohtaa sovellettaessa saatu edelliseltä yritykseltä, joka ei ole välittänyt toimeksiantoa tässä artiklassa säädettyjen edellytysten mukaisesti, koodi on välittävän yrityksen tunnistekoodi. Jos välitetty toimeksianto on saatu edelliseltä välittävältä yritykseltä tässä artiklassa säädettyjen edellytysten mukaisesti, ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettu j alakohdan mukaisesti toimitettu koodi on edellisen välittävän yrityksen tunnistekoodi.

3.   Jos tiettyyn toimeksiantoon kytkeytyy useampi kuin yksi välittävä yritys, 2 kohdan ensimmäisen alakohdan d–i alakohdassa tarkoitetut toimeksiantoa koskevat tiedot on välitettävä ensimmäisen välittävän yrityksen asiakkaan osalta.

4.   Jos toimeksiantoon on koottu useiden asiakkaiden toimeksiantoja, 2 kohdassa tarkoitetut tiedot on välitettävä kunkin asiakkaan osalta.

5 artikla

Toimeksiannon toteuttavan sijoituspalveluyrityksen yksilöiminen

1.   Toimeksiannon toteuttavan sijoituspalveluyrityksen on varmistettava, että se yksilöidään ISO 17442 -standardin mukaisella validoidulla, julkistetulla ja asianmukaisesti uusitulla oikeushenkilötunnuksella asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 1 kohdan mukaisesti toimitetussa liiketoimea koskevassa ilmoituksessa.

2.   Toimeksiannon toteuttavan sijoituspalveluyrityksen on varmistettava, että sen oikeushenkilötunnukseen liittyvät viitetiedot uusitaan maailmanlaajuisten oikeushenkilötunnusten järjestelmän jonkin akkreditoidun paikallisen toimintayksikön ehtojen mukaisesti.

6 artikla

Luonnollisten henkilöiden yksilöintitiedot

1.   Luonnollinen henkilö on yksilöitävä liiketoimea koskevassa ilmoituksessa tunnuksella, joka saadaan liittämällä kyseisen henkilön kansalaisuusmaan ISO 3166-1 alpha-2 -standardin mukaiseen 2-kirjaimiseen maakoodiin hänen kansalaisuuteensa perustuva kansallinen asiakastunnus, joka mainitaan liitteessä II.

2.   Edellä 1 kohdassa mainittu kansallinen asiakastunnus on annettava liitteessä II vahvistettujen prioriteettiluokkien mukaisesti käyttämällä henkilön korkeimman prioriteettiluokan tunnusta riippumatta siitä, onko kyseinen tunnus jo sijoituspalveluyrityksen tiedossa.

3.   Jos luonnollinen henkilö on useamman kuin yhden Euroopan talousalueen, jäljempänä ’ETA’, maan kansalainen, on käytettävä aakkosjärjestyksessä ensimmäisenä olevan kansalaisuusmaan ISO 3166-1 alpha-2 -standardin mukaista maakoodia sekä kyseiseen kansalaisuuteen perustuvaa tunnusta, joka on annettu 2 kohdan mukaisesti. Jos luonnollinen henkilö on ETA:an kuulumattoman maan kansalainen, on käytettävä korkeimman prioriteettiluokan tunnusta liitteessä II vahvistetun, ”kaikille muille maille” tarkoitetun kentän mukaisesti. Jos luonnollisella henkilöllä on ETA-maan ja ETA:an kuulumattoman maan kansalaisuus, on käytettävä ETA-kansalaisuusmaan maakoodia sekä kyseisen kansalaisuuden korkeimman prioriteettiluokan tunnusta, joka on annettu 2 kohdan mukaisesti.

4.   Jos 2 kohdan mukaisesti annettuna tunnuksena on CONCAT, sijoituspalveluyrityksen on yksilöitävä kyseinen luonnollinen henkilö käyttämällä seuraavien osatekijöiden yhdistelmää seuraavassa järjestyksessä:

a)

henkilön syntymäaika muodossa VVVVKKPP;

b)

etunimen viisi ensimmäistä kirjainta;

c)

sukunimen viisi ensimmäistä kirjainta.

5.   Sovellettaessa 4 kohtaa nimien etuliitteet on jätettävä pois ja viittä kirjainta lyhyempiin etunimiin ja sukunimiin on liitettävä ”#” sen varmistamiseksi, että 4 artiklan mukaiset suku- ja etunimiä tarkoittavat tiedot sisältävät viisi kirjainta. Kaikki kirjaimet on kirjoitettava suuraakkosin. Heittomerkkejä, aksenttimerkkejä, yhdysmerkkejä, välimerkkejä tai välilyöntejä ei saa käyttää.

7 artikla

Asiakkaan henkilöllisyyttä koskevat tiedot sekä päätöksentekijää koskevat tunniste- ja muut tiedot

1.   Jos asiakas, jonka lukuun liiketoimi toteutetaan, on luonnollinen henkilö, liiketoimea koskevassa ilmoituksessa on oltava asiakkaan koko nimi ja syntymäaika liitteessä I olevassa taulukossa 2 olevien kenttien 9, 10, 11, 18, 19 ja 20 mukaisesti.

2.   Jos asiakas ei ole se henkilö, joka tekee liiketoimea koskevan sijoituspäätöksen, liiketoimea koskevassa ilmoituksessa on yksilöitävä henkilö, joka tekee kyseisen päätöksen asiakkaan puolesta, liitteessä I olevassa taulukossa 2 olevien kenttien 12–15 mukaisesti ostajan osalta ja kenttien 21–24 mukaisesti myyjän osalta.

8 artikla

Sijoituspäätöksestä vastaavan henkilön tai tietokonealgoritmin yksilöiminen

1.   Jos henkilö tai tietokonealgoritmi tekee sijoituspalveluyrityksessä sijoituspäätöksen tietyn rahoitusvälineen hankinnasta tai luovutuksesta, kyseinen henkilö tai tietokonealgoritmi on yksilöitävä liitteessä I olevassa taulukossa 2 olevan kentän 57 mukaisesti. Sijoituspalveluyrityksen on yksilöitävä kyseinen henkilö tai tietokonealgoritmi vain, jos sijoituspäätös tehdään itse sijoituspalveluyrityksen puolesta tai asiakkaan puolesta asiakkaan sijoituspalveluyritykselle antaman täyden valtakirjan mukaisesti.

2.   Jos sijoituspäätöksen tekee sijoituspalveluyrityksessä useampi kuin yksi henkilö, kyseisen yrityksen on vahvistettava, kuka ottaa päätöksestä ensisijaisen vastuun. Henkilö, joka ottaa sijoituspäätöksestä ensisijaisen vastuun, on vahvistettava sijoituspalveluyrityksen ennalta määrittämillä perusteilla.

3.   Jos tietokonealgoritmi vastaa 1 kohdan mukaisesti sijoituspäätöksestä sijoituspalveluyrityksessä, kyseisen yrityksen on annettava tunniste, jolla tietokonealgoritmi yksilöidään liiketoimea koskevassa ilmoituksessa. Tunnisteen on täytettävä seuraavat edellytykset:

a)

kullakin koodistolla tai kaupankäyntistrategialla, josta algoritmi muodostuu, on yksilöllinen tunnisteensa riippumatta rahoitusvälineistä tai markkinoista, joihin algoritmia sovelletaan;

b)

tunnistetta käytetään johdonmukaisesti kyseisestä algoritmista tai algoritmin versiosta sen jälkeen, kun tunniste on annettu;

c)

tunniste pysyy jatkuvasti yksilöllisenä.

9 artikla

Liiketoimen toteutuksesta vastaavan henkilön tai tietokonealgoritmin yksilöiminen

1.   Jos henkilö tai tietokonealgoritmi päättää liiketoimen toteuttavassa sijoituspalveluyrityksessä siitä, mitä unionin ulkopuolella sijaitsevaa kauppapaikkaa, kauppojen sisäistä toteuttajaa tai organisoitua kaupankäyntijärjestelmää käytetään tai mille yrityksille toimeksiantoja välitetään, tai muista toimeksiannon toteuttamisedellytyksistä, kyseinen henkilö tai tietokonealgoritmi on yksilöitävä liitteessä I olevan taulukon 2 kentässä 59.

2.   Jos henkilö vastaa liiketoimen toteutuksesta sijoituspalveluyrityksessä, kyseisen yrityksen on annettava tunniste, jolla tämä henkilö yksilöidään liiketoimea koskevassa ilmoituksessa 6 artiklan mukaisesti.

3.   Jos tietokonealgoritmi vastaa liiketoimen toteutuksesta sijoituspalveluyrityksessä, kyseisen yrityksen on annettava tunniste, jolla tämä tietokonealgoritmi yksilöidään liiketoimea koskevassa ilmoituksessa 8 artiklan 3 kohdan mukaisesti.

4.   Jos sekä henkilö että tietokonealgoritmi osallistuvat liiketoimen toteuttamiseen tai siihen osallistuu useampi kuin yksi henkilö tai algoritmi, sijoituspalveluyrityksen on vahvistettava se henkilö tai tietokonealgoritmi, joka vastaa ensisijaisesti liiketoimen toteutuksesta. Toteutuksesta ensisijaisesti vastaava henkilö tai tietokonealgoritmi on vahvistettava sijoituspalveluyrityksen ennalta määrittämillä perusteilla.

10 artikla

Tiedot, joiden avulla yksilöidään sovellettava vapautus

Liiketoimia koskevissa ilmoituksissa on yksilöitävä tämän asetuksen liitteessä I olevassa taulukossa 2 olevan kentän 61 mukaisesti asetuksen (EU) N:o 600/2014 4 tai 9 artiklan nojalla sovellettava poikkeus, jota noudattaen liiketoimi on toteutettu.

11 artikla

Tiedot, joiden avulla yksilöidään lyhyeksimyynti

1.   Liiketoimia koskevissa ilmoituksissa on yksilöitävä tämän asetuksen liitteessä I olevassa taulukossa 2 olevan kentän 62 mukaisesti liiketoimet, jotka ovat toteuttamisajankohtanaan kokonaan tai osittain lyhyeksimyyntiä koskevia liiketoimia.

2.   Sijoituspalveluyrityksen on parhaan kykynsä mukaan määritettävä lyhyeksimyyntiä koskevat liiketoimet, joissa sen asiakas on myyjänä, mukaan luettuina tapaukset, joissa sijoituspalveluyritys yhdistää useilta asiakkailta olevia toimeksiantoja. Sijoituspalveluyrityksen on yksilöitävä kyseiset lyhyeksimyyntiä koskevat liiketoimet liiketoimea koskevassa ilmoituksessaan liitteessä I olevassa taulukossa 2 olevan kentän 62 mukaisesti.

3.   Jos sijoituspalveluyritys toteuttaa lyhyeksimyyntiä koskevan liiketoimen omaan lukuunsa, sen on ilmoitettava liiketoimea koskevassa ilmoituksessa, onko lyhyeksimyyntiä koskeva liiketoimi toteutettu markkinatakaajan tai päämarkkinatakaajan ominaisuudessa asetuksen (EU) N:o 236/2012 17 artiklassa säädetyn poikkeuksen nojalla.

12 artikla

Rahoitusvälineiden yhdistelmää koskevan liiketoimen toteutuksen ilmoittaminen

Jos sijoituspalveluyritys toteuttaa vähintään kahta rahoitusvälinettä koskevan liiketoimen, sen on ilmoitettava kyseistä liiketoimea koskevat tiedot kunkin rahoitusvälineen osalta erikseen ja liitettävä liiketoimen toteuttamiseen liittyvät ilmoitukset toisiinsa liitteessä I olevassa taulukossa 2 olevan kentän 40 mukaisesti koko ilmoitusryhmää koskevalla tunnisteella, joka on yksilöllinen yrityksen tasolla.

13 artikla

Oikeushenkilötunnusten kehittämisen, myöntämisen ja ylläpitämisen edellytykset

1.   Jäsenvaltioiden on varmistettava, että oikeushenkilötunnuksia kehitetään, myönnetään ja ylläpidetään seuraavien periaatteiden mukaisesti:

a)

yksilöllisyys;

b)

tarkkuus;

c)

johdonmukaisuus;

d)

puolueettomuus;

e)

luotettavuus;

f)

avoin lähdekoodi;

g)

joustavuus;

h)

skaalautuvuus;

i)

saatavuus.

Lisäksi jäsenvaltioiden on varmistettava, että oikeushenkilötunnuksia kehitetään, myönnetään ja ylläpidetään käyttämällä yhdenmukaisia maailmanlaajuisia operatiivisia standardeja ja että niihin sovelletaan maailmanlaajuisten oikeushenkilötunnusten järjestelmän valvontaelimen hallintokehystä ja että ne ovat saatavissa kohtuullisin kustannuksin.

2.   Sijoituspalveluyritys ei saa tarjota palvelua, joka luo velvollisuuden toimittaa liiketoimea koskeva ilmoitus sellaisen asiakkaan lukuun toteutetusta liiketoimesta, joka on kelpoinen saamaan oikeushenkilötunnuksen, ennen kuin kyseiseltä asiakkaalta on saatu oikeushenkilötunnus.

3.   Sijoituspalveluyrityksen on varmistettava, että tunnuksen pituus ja koostumus ovat ISO 17442 -standardin mukaiset ja että tunnus sisältyy maailmanlaajuisten oikeushenkilötunnusten järjestelmän valvontaelimen nimeämän keskustoimintayksikön ylläpitämään maailmanlaajuiseen LEI-tietokantaan.

14 artikla

Sivuliikkeiden toteuttamia liiketoimia koskevien tietojen ilmoittaminen

1.   Sijoituspalveluyrityksen on ilmoitettava kokonaan tai osittain sivuliikkeensä välityksellä toteutettuja liiketoimia koskevat tiedot kotijäsenvaltionsa toimivaltaiselle viranomaiselle, jolleivät kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset ole muuta sopineet.

2.   Jos sijoituspalveluyritys toteuttaa liiketoimen kokonaan tai osittain sivuliikkeensä välityksellä, sen on ilmoitettava liiketoimea koskevat tiedot vain kerran.

3.   Jos liiketoimea koskevaan ilmoitukseen on sisällytettävä sijoituspalveluyrityksen sivuliikkeen maakoodia koskevat tiedot liitteessä I olevan taulukon 2 kentän 8, 17, 37, 58 tai 60 mukaisesti sen vuoksi, että liiketoimi on toteutettu osittain tai kokonaan kyseisen sivuliikkeen välityksellä, sijoituspalveluyrityksen on annettava liiketoimea koskevassa ilmoituksessa ISO 3166 -standardin mukainen asianomaisen sivuliikkeen maakoodi kaikissa seuraavissa tapauksissa:

a)

kun sivuliike on saanut toimeksiannon asiakkaalta tai tehnyt sijoituspäätöksen asiakkaan puolesta asiakkaan sille antaman täyden valtakirjan mukaisesti;

b)

kun sivuliikkeellä on valvontavastuu henkilöstä, joka vastaa kyseisestä sijoituspäätöksestä;

c)

kun sivuliikkeellä on valvontavastuu henkilöstä, joka vastaa liiketoimen toteutuksesta;

d)

kun liiketoimi on toteutettu kauppapaikassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä unionin ulkopuolella hyödyntämällä sivuliikkeen jäsenyyttä kyseisessä kauppapaikassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä.

4.   Jos yksi tai useampi 3 kohdassa säädetyistä tapauksista ei ole sovellettavissa sijoituspalveluyrityksen sivuliikkeeseen, liitteessä I olevan taulukon 2 asiaankuuluviin kenttiin on merkittävä sijoituspalveluyrityksen kotijäsenvaltion ISO-maakoodi tai, jos kyseessä on kolmannen maan yritys, sen maan maakoodi, jossa kyseisellä yrityksellä on päätoimipaikka tai sääntömääräinen kotipaikka.

5.   Kolmannen maan yrityksen sivuliikkeen on toimitettava liiketoimea koskeva ilmoitus toimivaltaiselle viranomaiselle, joka on myöntänyt sivuliikkeelle toimiluvan. Kolmannen maan yrityksen sivuliikkeen on merkittävä liitteessä I olevan taulukon 2 asiaankuuluviin kenttiin sen jäsenvaltion ISO-maakoodi, jonka toimivaltainen viranomainen on myöntänyt toimiluvan.

Jos kolmannen maan yritys on perustanut unionissa sivuliikkeitä useampaan kuin yhteen jäsenvaltioon, kyseisten sivuliikkeiden on yhdessä valittava näiden jäsenvaltioiden toimivaltaisista viranomaisista yksi viranomainen, jolle liiketoimia koskevat ilmoitukset toimitetaan 1–3 kohdan mukaisesti.

15 artikla

Rahoitusalan liiketoimia koskevien tietojen ilmoittamismenetelmät ja -järjestelyt

1.   Menetelmiin ja järjestelyihin, joilla kauppapaikat ja sijoituspalveluyritykset tuottavat ja toimittavat liiketoimia koskevia ilmoituksia, on kuuluttava seuraavat:

a)

järjestelmät, joilla varmistetaan ilmoitettavien tietojen turvallisuus ja luottamuksellisuus;

b)

liiketoimea koskevan ilmoituksen lähteen todentamismekanismit;

c)

varotoimenpiteet, joilla tietojen ilmoittamista voidaan nopeasti jatkaa ilmoitusjärjestelmän toimintahäiriöiden yhteydessä;

d)

mekanismit, joilla havaitaan liiketoimia koskevien ilmoitusten virheet ja puutteet;

e)

mekanismit, joilla vältetään liiketoimia koskevien ilmoitusten kaksoiskappaleiden toimittaminen myös silloin, kun sijoituspalveluyritys antaa asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 7 kohdan mukaisesti kauppapaikan ilmoittaa tiedot liiketoimista, jotka se on toteuttanut kauppapaikan järjestelmien välityksellä;

f)

mekanismit, joilla varmistetaan, että kauppapaikka toimittaa ilmoitukset ainoastaan niiden sijoituspalveluyritysten puolesta, jotka ovat päättäneet antaa kauppapaikan tehtäväksi lähettää niiden puolesta ilmoitukset liiketoimista, jotka on toteutettu kyseisen kauppapaikan järjestelmien välityksellä;

g)

mekanismit, joilla vältetään tietojen ilmoittaminen liiketoimista silloin, kun asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 1 kohdan mukaista tietojen ilmoittamisvelvollisuutta ei ole joko sen vuoksi, että kyseessä ei ole tämän asetuksen 2 artiklassa tarkoitettu liiketoimi, tai sen vuoksi, että liiketoimen kohteena oleva rahoitusväline ei kuulu asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 2 kohdan soveltamisalaan;

h)

mekanismit, joilla tunnistetaan ilmoittamatta jääneet liiketoimet, jotka kuuluvat asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan mukaisen ilmoittamisvelvollisuuden piiriin, mukaan luettuina tapaukset, joissa asianomaisen toimivaltaisen viranomaisen hylkäämiä ilmoituksia ei ole toimitettu asianmukaisesti uudelleen.

2.   Jos kauppapaikka tai sijoituspalveluyritys havaitsee, että toimivaltaiselle viranomaiselle toimitetussa liiketoimea koskevassa ilmoituksessa on virhe tai puute tai ettei liiketoimea koskevaa ilmoitusta ole toimitettu tai ettei ilmoitettavaa liiketoimea koskevaa hylättyä ilmoitusta ole toimitettu uudelleen tai että liiketoimea koskevat tiedot on ilmoitettu ilmoittamisvelvollisuuden piiriin kuulumattomasta liiketoimesta, sen on viipymättä ilmoitettava asiasta asianomaiselle toimivaltaiselle viranomaiselle.

3.   Sijoituspalveluyrityksillä on oltava käytössään järjestelyt, joilla varmistetaan, että niiden liiketoimia koskevat ilmoitukset ovat täydellisiä ja täsmällisiä. Järjestelyihin on kuuluttava sijoituspalveluyritysten ilmoitusprosessin testaaminen ja asiakaspalvelun kaupankäyntitietojen säännöllinen täsmäyttäminen, jossa kyseisiä tietoja verrataan sijoituspalveluyritysten toimivaltaisilta viranomaisiltaan saamiin tietoihin, jotka ovat näiden viranomaisten tähän tarkoitukseen poimimia otoksia.

4.   Jos toimivaltaiset viranomaiset eivät toimita tällaisia tiedoista poimittuja otoksia, sijoituspalveluyritysten on täsmäytettävä asiakaspalvelunsa kaupankäyntitiedot toimivaltaisille viranomaisille toimittamiensa liiketoimia koskevien ilmoitusten tietojen kanssa taikka hyväksyttyjen ilmoitusjärjestelmien tai kauppapaikkojen kyseisten yritysten puolesta toimittamien liiketoimia koskevien ilmoitusten tietojen kanssa. Täsmäytyksessä on tarkistettava, että ilmoitus on toimitettu oikea-aikaisesti, yksittäisissä tietokentissä on tarkat ja täydelliset tiedot ja kyseiset kentät ovat liitteessä I olevassa taulukossa 2 vahvistettujen standardien ja muotojen mukaiset.

5.   Sijoituspalveluyrityksillä on oltava käytössään järjestelyt, joilla varmistetaan, että niiden liiketoimia koskevat ilmoitukset heijastavat kokonaisuutena tarkasteltuina kaikkia muutoksia niiden kyseisissä rahoitusvälineissä olevassa positiossa ja niiden asiakkaiden kyseisissä rahoitusvälineissä olevassa positiossa ajankohtana, jona rahoitusvälineitä koskevat liiketoimet toteutetaan.

6.   Jos hyväksytty ilmoitusjärjestelmä sijoituspalveluyrityksen ohjeiden mukaisesti korjaa tai peruuttaa sijoituspalveluyrityksen puolesta toimitetun liiketoimea koskevan ilmoituksen, sijoituspalveluyrityksen on säilytettävä tiedot, jotka hyväksytty ilmoitusjärjestelmä on toimittanut sillä näistä korjauksista ja peruutuksista.

7.   Asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 5 kohdassa tarkoitetut tiedot on toimitettava kauppapaikan kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

8.   Toimivaltaisten viranomaisten on käytettävä suojattuja sähköisiä viestintäkanavia vaihtaessaan keskenään liiketoimia koskevia ilmoituksia.

16 artikla

Likviditeetiltään merkittävimmän markkinan määrittäminen

1.   Jos on kyse direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 alakohdan a alakohdassa tarkoitetusta siirtokelpoisesta arvopaperista, päästöoikeudesta tai yhteissijoitusyrityksessä olevasta osuudesta, kyseisen rahoitusvälineen likviditeetillä mitattuna merkittävin markkina, jäljempänä ’merkittävin markkina’, on määritettävä kerran kalenterivuodessa edeltävän kalenterivuoden tietojen perusteella seuraavalla tavalla edellyttäen, että rahoitusväline on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai sillä on käyty kauppaa edeltävän kalenterivuoden alussa:

a)

jos on kyse rahoitusvälineistä, jotka on otettu kaupankäynnin kohteeksi useammalla kuin yhdellä säännellyllä markkinalla, merkittävin markkina on säännelty markkina, jossa kyseisen rahoitusvälineen vaihto, sellaisena kuin se on määritelty komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/587 (8) 17 artiklan 4 kohdassa, on ollut edeltävänä kalenterivuotena suurin;

b)

jos on kyse rahoitusvälineistä, joita ei ole otettu kaupankäynnin kohteeksi säännellyillä markkinoilla, merkittävin markkina on monenkeskinen kaupankäyntijärjestelmä, jossa kyseisen rahoitusvälineen vaihto on ollut edeltävänä kalenterivuotena suurin;

c)

sovellettaessa a ja b alakohtaa suurin vaihto lasketaan jättämällä pois kaikki liiketoimet, joihin sovelletaan asetuksen (EU) N:o 600/2014 4 artiklan 1 kohdan a, b tai c alakohdan mukaisia vapautuksia kauppaa edeltävistä avoimuusvaatimuksista.

2.   Poiketen siitä, mitä tämän artiklan 1 kohdassa säädetään, jos direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 alakohdan a alakohdassa tarkoitettua siirtokelpoista arvopaperia, päästöoikeutta tai yhteissijoitusyrityksessä olevaa osuutta ei ole otettu kaupankäynnin kohteeksi tai sillä ei ole käyty kauppaa edeltävän kalenterivuoden alussa tai jos tietoja, jotka tarvitaan tämän artiklan 1 kohdan c alakohdan mukaiseen vaihdon laskemiseen kyseisen rahoitusvälineen merkittävimmän markkinan määrittämiseksi, ei ole riittävästi tai ne puuttuvat kokonaan, rahoitusvälineen merkittävin markkina on sen jäsenvaltion markkina, jossa kaupankäynnin kohteeksi ottamista on pyydetty ensimmäisen kerran tai jossa rahoitusvälineellä on käyty ensimmäisen kerran kauppaa.

3.   Jos on kyse direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 alakohdan b alakohdassa tarkoitetusta siirtokelpoisesta arvopaperista tai rahamarkkinavälineestä, jonka liikkeeseenlaskija on sijoittautunut unioniin, merkittävin markkina on sen jäsenvaltion markkina, jossa liikkeeseenlaskijan sääntömääräinen kotipaikka sijaitsee.

4.   Jos on kyse direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 alakohdan b alakohdassa tarkoitetusta siirtokelpoisesta arvopaperista tai rahamarkkinavälineestä, jonka liikkeeseenlaskija on sijoittautunut unionin ulkopuolelle, merkittävin markkina on sen jäsenvaltion markkina, jossa kyseistä rahoitusvälinettä on pyydetty ensimmäisen kerran otettavaksi kaupankäynnin kohteeksi tai jossa sillä on käyty ensimmäisen kerran kauppaa kauppapaikassa.

5.   Jos kyseinen rahoitusväline on johdannaissopimus tai hinnanerosopimus tai direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 alakohdan c alakohdassa tarkoitettu siirtokelpoinen arvopaperi, merkittävin markkina on määritettävä seuraavasti:

a)

jos rahoitusvälineen kohde-etuus on direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 alakohdan a alakohdassa tarkoitettu siirtokelpoinen arvopaperi tai päästöoikeus, joka on otettu kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla tai jolla käydään kauppaa monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä, merkittävin markkina on markkina, joka katsotaan kohde-etuutena olevan arvopaperin merkittävimmäksi markkinaksi tämän artiklan 1 tai 2 kohdan mukaisesti;

b)

jos rahoitusvälineen kohde-etuus on direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 44 alakohdan b alakohdassa tarkoitettu siirtokelpoinen arvopaperi tai rahamarkkinaväline, joka on otettu kaupankäynnin kohteeksi säännellyllä markkinalla tai jolla käydään kauppaa monenkeskisessä kaupankäyntijärjestelmässä tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä, merkittävin markkina on markkina, joka katsotaan kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen merkittävimmäksi markkinaksi tämän artiklan 3 tai 4 kohdan mukaisesti;

c)

jos rahoitusvälineen kohde-etuus on rahoitusvälineitä sisältävä kori, merkittävin markkina on sen jäsenvaltion markkina, jossa rahoitusväline on otettu ensimmäisen kerran kaupankäynnin kohteeksi tai jossa sillä on ensimmäisen kerran käyty kauppaa kauppapaikassa;

d)

jos rahoitusvälineen kohde-etuus on rahoitusvälineitä sisältävä indeksi, merkittävin markkina on sen jäsenvaltion markkina, jossa rahoitusväline on otettu ensimmäisen kerran kaupankäynnin kohteeksi tai jossa sillä on ensimmäisen kerran käyty kauppaa kauppapaikassa;

e)

jos rahoitusvälineen kohde-etuus on johdannainen, joka on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai jolla käydään kauppaa kauppapaikassa, merkittävin markkina on sen jäsenvaltion markkina, jossa kyseinen johdannainen on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai jossa sillä käydään kauppaa kauppapaikassa.

6.   Jos on kyse rahoitusvälineistä, jotka eivät kuulu 1–5 kohdan soveltamisalaan, merkittävin markkina on sen kauppapaikan jäsenvaltion markkina, jossa kyseinen rahoitusväline on otettu ensimmäisen kerran kaupankäynnin kohteeksi tai jossa sillä on ensimmäisen kerran käyty kauppaa.

17 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tätä asetusta sovelletaan 3 päivästä tammikuuta 2018.

Asetuksen 2 artiklan 5 kohdan toista alakohtaa sovelletaan kuitenkin 12 kuukauden kuluttua komission asetuksen (EU) 2015/2365 4 artiklan 9 kohdan nojalla antaman delegoidun säädöksen voimaantulopäivästä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 28 päivänä heinäkuuta 2016.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

Jean-Claude JUNCKER


(1)  EUVL L 173, 12.6.2014, s. 84.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349).

(3)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/571, annettu 2 päivänä kesäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä raportointipalvelujen tarjoajiin sovellettavilla toimiluvan myöntämistä, toiminnan järjestämistä koskevia vaatimuksia sekä liiketoimien julkistamista koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (ks. tämän virallisen lehden s. 126).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 236/2012, annettu 14 päivänä maaliskuuta 2012, lyhyeksimyynnistä ja tietyistä luottoriskinvaihtosopimuksiin liittyvistä kysymyksistä (EUVL L 86, 24.3.2012, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2004/39/EY, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2004, rahoitusvälineiden markkinoista sekä neuvoston direktiivien 85/611/ETY ja 93/6/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/12/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 93/22/ETY kumoamisesta (EUVL L 145, 30.4.2004, s. 1).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1095/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/2365, annettu 25 päivänä marraskuuta 2015, arvopapereilla toteutettavien rahoitustoimien ja uudelleenkäytön raportoinnista ja läpinäkyvyydestä sekä asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 337, 23.12.2015, s. 1).

(8)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/587, annettu 14 päivänä heinäkuuta 2016, rahoitusvälineiden markkinoista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla, jotka koskevat kauppapaikoille ja sijoituspalveluyrityksille osakkeiden, talletustodistusten, pörssilistattujen rahastojen, todistusten ja muiden samankaltaisten rahoitusvälineiden osalta asetettavia avoimuusvaatimuksia sekä velvoitteita toteuttaa liiketoimia tietyillä osakkeilla kauppapaikassa tai kauppojen sisäisen toteuttajan välityksellä (ks. tämän virallisen lehden s. 387).


LIITE I

Taulukko 1

Taulukon 2 selitteet

SYMBOLI

TIETOTYYPPI

MÄÄRITELMÄ

{ALPHANUM-n}

Enintään n aakkosnumeerista merkkiä

Vapaa tekstikenttä.

{CFI_CODE}

6 merkkiä

ISO 10962 -standardin mukainen CFI-koodi

{COUNTRYCODE_2}

2 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 3166-1 alpha-2 -standardin mukainen 2-kirjaiminen maakoodi

{CURRENCYCODE_3}

3 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 4217 -standardin mukainen 3-kirjaiminen valuuttakoodi

{DATE_TIME_FORMAT}

Päivämäärä ja kellonaika ISO 8601 -muodossa

Päivämäärä ja kellonaika seuraavassa muodossa:

VVVV-KK-PPThh:mm:ss.ddddddZ.

”VVVV” on vuosi;

”KK” on kuukausi;

”PP” on päivä;

”T” tarkoittaa, että on käytettävä kirjainta ”T”;

”hh” on tunti;

”mm” on minuutti;

”ss.dddddd” on sekunti ja sen desimaalit;

”Z” on UTC-kellonaika.

Päivämäärät ja kellonajat ilmoitetaan UTC-aikoina.

{DATEFORMAT}

Päivämäärä ISO 8601 -muodossa

Päivämäärät esitetään seuraavassa muodossa:

VVVV-KK-PP.

{DECIMAL-n/m}

Desimaaliluku, jossa on yhteensä enintään n numeroa, joista enintään m numeroa voi olla desimaaleja

Numerokenttä, jossa voi olla sekä positiivisia että negatiivisia arvoja.

Desimaalierotin on ”.” (piste).

Negatiivisten lukujen edessä on ”–” (miinusmerkki).

Arvot pyöristetään, eikä niitä lyhennetä.

{INDEX}

4 aakkosnumeerista merkkiä

”EONA” – EONIA

”EONS” – EONIA SWAP

”EURI” – EURIBOR

”EUUS” – EURODOLLAR

”EUCH” – EuroSwiss

”GCFR” – GCF REPO

”ISDA” – ISDAFIX

”LIBI” – LIBID

”LIBO” – LIBOR

”MAAA” – Muni AAA

”PFAN” – Pfandbriefe

”TIBO” – TIBOR

”STBO” – STIBOR

”BBSW” – BBSW

”JIBA” – JIBAR

”BUBO” – BUBOR

”CDOR” – CDOR

”CIBO” – CIBOR

”MOSP” – MOSPRIM

”NIBO” – NIBOR

”PRBO” – PRIBOR

”TLBO” – TELBOR

”WIBO” – WIBOR

”TREA” – Treasury

”SWAP” – SWAP

”FUSW” – Future SWAP

{INTEGER-n}

Kokonaisluku, jossa on yhteensä enintään n numeroa

Numerokenttä, jossa voi olla sekä positiivisia että negatiivisia kokonaislukujen arvoja.

{ISIN}

12 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 6166 -standardin mukainen ISIN-koodi.

{LEI}

20 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 17442 -standardin mukainen oikeushenkilötunnus.

{MIC}

4 aakkosnumeerista merkkiä

ISO 10383 -standardin mukainen kaupankäyntipaikan koodi.

{NATIONAL_ID}

35 aakkosnumeerista merkkiä

Tunnus johdetaan 6 artiklan ja liitteessä II olevan taulukon mukaisesti.


Taulukko 2

Liiketoimia koskevissa ilmoituksissa ilmoitettavat tiedot

Kaikki kentät ovat pakollisia, jollei toisin ilmoiteta.


Nro

KENTTÄ

ILMOITETTAVA SISÄLTÖ

RAPORTOINNISSA KÄYTETTÄVÄT MUODOT JA STANDARDIT

1

Ilmoituksen tila

Tieto siitä, onko kyse liiketoimea koskevasta uudesta ilmoituksesta vai peruutuksesta.

”NEWT” – uusi

”CANC” – peruutus

2

Liiketoimen viitenumero

Yksilöllinen tunnistenumero, jonka liiketoimen toteuttava yritys luo jokaista liiketoimea koskevaa ilmoitusta varten.

Jos kauppapaikka asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 5 kohdan mukaisesti toimittaa liiketoimea koskevan ilmoituksen sellaisen yrityksen puolesta, joka ei kuulu asetuksen (EU) N:o 600/2014 soveltamisalaan, kauppapaikan on merkittävä tähän kenttään numero, jonka se on luonut sisäisesti siten, että jokaisella sen toimittamalla liiketoimea koskevalla ilmoituksella on oma yksilöllinen numeronsa.

{ALPHANUM-52}

3

Kauppapaikan antama liiketoimen tunnistekoodi

Tämä on numero, jonka kauppapaikat ovat luoneet ja jonka ne ovat jakaneet sekä ostaville että myyville osapuolille komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/580 (1) 12 artiklan mukaisesti.

Tämä kenttä täytetään ainoastaan kauppapaikassa toteutetun liiketoimen markkinapuolen osalta.

{ALPHANUM-52}

4

Toteuttavan yhteisön tunnistekoodi

Koodi, jolla yksilöidään liiketoimen toteuttava yhteisö.

{LEI}

5

Direktiivin 2014/65/EU soveltamisalaan kuuluva sijoituspalveluyritys

Osoittaa, onko kentässä 4 yksilöity yhteisö direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan soveltamisalaan kuuluva sijoituspalveluyritys.

”true” – kyllä

”false” – ei

6

Ilmoituksen toimittavan yhteisön tunnistekoodi

Koodi, jolla yksilöidään yhteisö, joka toimittaa liiketoimea koskevan ilmoituksen toimivaltaiselle viranomaiselle asetuksen (EU) N:o 600/2014 26 artiklan 7 kohdan mukaisesti.

Jos liiketoimen toteuttava yhteisö toimittaa ilmoituksen suoraan toimivaltaiselle viranomaiselle, kenttään merkitään liiketoimen toteuttavan yhteisön LEI-koodi (jos kyseinen yhteisö on oikeushenkilö).

Jos ilmoituksen toimittaa kauppapaikka, kenttään merkitään kauppapaikan ylläpitäjän LEI-koodi.

Jos ilmoituksen toimittaa hyväksytty ilmoitusjärjestelmä, kenttään merkitään hyväksytyn ilmoitusjärjestelmän LEI-koodi.

{LEI}

Ostajaa koskevat tiedot

Jos kyseessä on yhteistili, kentät 7–11 täytetään jokaisesta ostajasta.

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka täyttää 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset, vastaanottavan yrityksen on täytettävä oman ilmoituksensa kenttiin 7–15 välittävältä yritykseltä saadut tiedot.

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka ei täytä 4 artiklassa välitykselle asetettuja edellytyksiä, vastaanottavan yrityksen on kohdeltava välittävää yritystä ostajana.

7

Ostajan tunnistekoodi

Koodi, jolla yksilöidään rahoitusvälineen hankkija.

Jos hankkija on oikeushenkilö, käytetään hankkijan LEI-koodia.

Jos hankkija ei ole oikeushenkilö, käytetään 6 artiklassa säädettyä tunnusta.

Jos liiketoimi on toteutettu unionin ulkopuolella sijaitsevassa kauppapaikassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä, joka käyttää keskusvastapuolta ja jossa hankkijan henkilöllisyyttä ei ilmoiteta, käytetään keskusvastapuolen LEI-koodia.

Jos liiketoimi on toteutettu unionin ulkopuolella sijaitsevassa kauppapaikassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä, joka ei käytä keskusvastapuolta ja jossa hankkijan henkilöllisyyttä ei ilmoiteta, käytetään unionin ulkopuolella sijaitsevan kauppapaikan tai organisoidun kaupankäyntijärjestelmän MIC-koodia.

Jos hankkija on kauppojen sisäisenä toteuttajana toimiva sijoituspalveluyritys, käytetään kauppojen sisäisen toteuttajan LEI-koodia.

Merkintää ”INTC” käytetään sijoituspalveluyrityksessä olevasta yhdistetystä asiakastilistä, kun ilmoitetaan kyseiselle tilille tai kyseiseltä tililtä tehdystä siirrosta, johon liittyy jako yhdelle tai useammalle yksittäiselle asiakkaalle kyseiseltä tililtä tai kyseiselle tilille.

Jos on kyse optioista ja swaptioista, ostaja on vastapuoli, jolla on oikeus toteuttaa optio, ja myyjä on vastapuoli, joka myy option ja saa preemion.

Jos on kyse futuureista ja termiineistä, jotka eivät liity valuuttoihin, ostaja on vastapuoli, joka ostaa rahoitusvälineen, ja myyjä on vastapuoli, joka myy rahoitusvälineen.

Jos on kyse arvopapereihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka saa kohde-etuutena olevan arvopaperin hinnanmuutokseen liittyvän riskin sekä arvopaperiin sisältyvän määrän. Myyjä on vastapuoli, joka maksaa arvopaperiin sisältyvän määrän.

Jos on kyse korkoihin tai inflaatioindekseihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa kiinteän koron. Myyjä on vastapuoli, joka saa kiinteän koron. Jos on kyse vaihtuvasta vaihtuvaksi koroksi -swapeista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa spreadin, ja myyjä on vastapuoli, joka saa spreadin.

Jos on kyse valuuttoihin liittyvistä swapeista ja termiineistä sekä koron- ja valuutanvaihtosopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka saa valuutan, jonka ISO 4217 -koodi on ensimmäisenä aakkosjärjestyksessä, ja myyjä on vastapuoli, joka toimittaa kyseisen valuutan.

Jos on kyse osinkoihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka saa vastaavat tosiasialliset osingonjaot. Myyjä on vastapuoli, joka maksaa osingon ja saa kiinteän koron.

Jos on kyse luottoriskin siirtoon tarkoitetuista johdannaissopimuksista, lukuun ottamatta optioita ja swaptioita, ostaja on vastapuoli, joka ostaa suojan. Myyjä on vastapuoli, joka myy suojan.

Jos on kyse hyödykkeisiin liittyvästä johdannaissopimuksesta, ostaja on vastapuoli, joka saa ilmoitetun hyödykkeen, ja myyjä on vastapuoli, joka toimittaa kyseisen hyödykkeen.

Jos on kyse korkotermiinisopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa kiinteän koron, ja myyjä on vastapuoli, joka saa kiinteän koron.

Jos on kyse nimellisarvon noususta, ostaja on sama kuin rahoitusvälineen hankkija alkuperäisessä liiketoimessa ja myyjä sama kuin rahoitusvälineen luovuttaja alkuperäisessä liiketoimessa.

Jos on kyse nimellisarvon laskusta, ostaja on sama kuin rahoitusvälineen luovuttaja alkuperäisessä liiketoimessa ja myyjä sama kuin rahoitusvälineen hankkija alkuperäisessä liiketoimessa.

{LEI}

{MIC}

{NATIONAL_ID}

”INTC”

Lisätiedot

Kentät 8–15 täytetään vain, jos ostaja on asiakas.

Kentät 9–11 täytetään vain, jos ostaja on luonnollinen henkilö.

8

Asiakkaan käyttämän sivuliikkeen sijaintimaa

Jos hankkija on asiakas, tässä kentässä ilmoitetaan 14 artiklan 3 kohdan mukaisesti sen sivuliikkeen sijaintimaa, joka on saanut toimeksiannon asiakkaalta tai tehnyt asiakkaan puolesta sijoituspäätöksen asiakkaan sille antaman täyden valtakirjan mukaisesti

Jos sivuliike ei ole toteuttanut tätä toimea, kenttään merkitään sijoituspalveluyrityksen kotijäsenvaltion maakoodi tai sen maan maakoodi, jossa sijoituspalveluyrityksellä on päätoimipaikka tai sääntömääräinen kotipaikka (kun on kyse kolmansien maiden yrityksistä).

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka on täyttänyt 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset, tämä kenttä täytetään käyttämällä välittävältä yritykseltä saatuja tietoja.

{COUNTRYCODE_2}

9

Ostaja – etunimi (-nimet)

Ostajan täydellinen etunimi (täydelliset etunimet). Jos etunimiä on useampi kuin yksi, tähän kenttään merkitään kaikki nimet pilkulla erotettuina.

{ALPHANUM-140}

10

Ostaja – sukunimi (sukunimet)

Ostajan täydellinen sukunimi (täydelliset sukunimet). Jos sukunimiä on useampi kuin yksi, tähän kenttään merkitään kaikki nimet pilkulla erotettuina.

{ALPHANUM-140}

11

Ostaja – syntymäaika

Ostajan syntymäaika

{DATEFORMAT}

Ostopäätöksen tekijä

Kentät 12–15 täytetään vain, jos päätöksen tekijä toimii edustusvallan nojalla.

12

Ostopäätöksen tekijän koodi

Koodi, jolla yksilöidään rahoitusvälineen hankintapäätöksen tekevä henkilö.

Jos päätöksen tekee sijoituspalveluyritys, tähän kenttään merkitään kyseisen yrityksen tunnistetiedot eikä sijoituspäätöksen tekevän henkilön henkilötietoja.

Jos päätöksen tekijä on oikeushenkilö, käytetään päätöksentekijän LEI-koodia.

Jos päätöksen tekijä ei ole oikeushenkilö, käytetään 6 artiklassa säädettyä tunnusta.

{LEI}

{NATIONAL_ID}

Ostopäätöksen tekijää koskevat tiedot

Kentät 13–15 täytetään vain, jos päätöksen tekijä on luonnollinen henkilö.

13

Ostopäätöksen tekijä – etunimi (-nimet)

Ostopäätöksen tekijän täydellinen etunimi (täydelliset etunimet). Jos etunimiä on useampi kuin yksi, tähän kenttään merkitään kaikki nimet pilkulla erotettuina.

{ALPHANUM-140}

14

Ostopäätöksen tekijä – sukunimi (-nimet)

Ostopäätöksen tekijän täydellinen sukunimi (täydelliset sukunimet). Jos sukunimiä on useampi kuin yksi, tähän kenttään merkitään kaikki nimet pilkulla erotettuina.

{ALPHANUM-140}

15

Ostopäätöksen tekijä – syntymäaika

Ostopäätöksen tekijän syntymäaika

{DATEFORMAT}

Myyjää ja myyntipäätöksen tekijää koskevat tiedot

Jos kyseessä on yhteistili, kentät 16–20 täytetään jokaisesta myyjästä.

Jos myyjän puolesta toteutettu liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka täyttää 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset, vastaanottavan yrityksen on täytettävä oman ilmoituksensa kenttiin 16–24 välittävältä yritykseltä saadut tiedot.

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka ei täytä 4 artiklassa välitykselle asetettuja edellytyksiä, vastaanottavan yrityksen on kohdeltava välittävää yritystä myyjänä.

16

Myyjän tunnistekoodi

Koodi, jolla yksilöidään rahoitusvälineen luovuttaja.

Jos luovuttaja on oikeushenkilö, käytetään luovuttajan LEI-koodia.

Jos luovuttaja ei ole oikeushenkilö, käytetään 6 artiklassa säädettyä tunnusta.

Jos liiketoimi on toteutettu unionin ulkopuolella sijaitsevassa kauppapaikassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä, joka käyttää keskusvastapuolta ja jossa luovuttajan henkilöllisyyttä ei ilmoiteta, käytetään keskusvastapuolen LEI-koodia.

Jos liiketoimi on toteutettu unionin ulkopuolella sijaitsevassa kauppapaikassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä, joka ei käytä keskusvastapuolta ja jossa luovuttajan henkilöllisyyttä ei ilmoiteta, käytetään unionin ulkopuolella sijaitsevan kauppapaikan tai organisoidun kaupankäyntijärjestelmän MIC-koodia.

Jos luovuttaja on kauppojen sisäisenä toteuttajana toimiva sijoituspalveluyritys, käytetään kauppojen sisäisen toteuttajan LEI-koodia.

Merkintää ”INTC” käytetään sijoituspalveluyrityksessä olevasta yhdistetystä asiakastilistä, kun ilmoitetaan kyseiselle tilille tai kyseiseltä tililtä tehdystä siirrosta, johon liittyy jako yhdelle tai useammalle yksittäiselle asiakkaalle kyseiseltä tililtä tai kyseiselle tilille.

Jos on kyse optioista ja swaptioista, ostaja on vastapuoli, jolla on oikeus toteuttaa optio, ja myyjä on vastapuoli, joka myy option ja saa preemion.

Jos on kyse futuureista ja termiineistä, jotka eivät liity valuuttoihin, ostaja on vastapuoli, joka ostaa rahoitusvälineen, ja myyjä on vastapuoli, joka myy rahoitusvälineen.

Jos on kyse arvopapereihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka saa kohde-etuutena olevan arvopaperin hinnanmuutokseen liittyvän riskin sekä arvopaperiin sisältyvän määrän. Myyjä on vastapuoli, joka maksaa arvopaperiin sisältyvän määrän.

Jos on kyse korkoihin tai inflaatioindekseihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa kiinteän koron. Myyjä on vastapuoli, joka saa kiinteän koron. Jos on kyse vaihtuvasta vaihtuvaksi koroksi -swapeista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa spreadin, ja myyjä on vastapuoli, joka saa spreadin.

Jos on kyse valuuttoihin liittyvistä swapeista ja termiineistä sekä koron- ja valuutanvaihtosopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka saa valuutan, jonka ISO 4217 -koodi on ensimmäisenä aakkosjärjestyksessä, ja myyjä on vastapuoli, joka toimittaa kyseisen valuutan.

Jos on kyse osinkoihin liittyvistä swapeista, ostaja on vastapuoli, joka saa vastaavat tosiasialliset osingonjaot. Myyjä on vastapuoli, joka maksaa osingon ja saa kiinteän koron.

Jos on kyse luottoriskin siirtoon tarkoitetuista johdannaissopimuksista, lukuun ottamatta optioita ja swaptioita, ostaja on vastapuoli, joka ostaa suojan. Myyjä on vastapuoli, joka myy suojan.

Jos on kyse hyödykkeisiin liittyvistä johdannaissopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka saa ilmoitetun hyödykkeen, ja myyjä on vastapuoli, joka toimittaa kyseisen hyödykkeen.

Jos on kyse korkotermiinisopimuksista, ostaja on vastapuoli, joka maksaa kiinteän koron, ja myyjä on vastapuoli, joka saa kiinteän koron.

Jos on kyse nimellisarvon noususta, myyjä on sama kuin luovuttaja alkuperäisessä liiketoimessa.

Jos on kyse nimellisarvon laskusta, myyjä on sama kuin rahoitusvälineen hankkija alkuperäisessä liiketoimessa.

{LEI}

{MIC}

{NATIONAL_ID}

”INTC”

17–24

Myyjää koskevat kentät 17–24 vastaavat kaikkia ostajaa koskevia kenttiä 8–15 (ostajaa ja ostopäätöksen tekijää koskevat tiedot).

Välitystä koskevat tiedot

Vastaanottavan yrityksen on täytettävä liiketoimia koskevien ilmoitusten kentät 26 ja 27 vain, jos kaikki 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset ovat täyttyneet.

Jos yritys toimii sekä vastaanottavana yrityksenä että välittävänä yrityksenä, sen on täytettävä kenttä 25 välittävänä yrityksenä ja kentät 26 ja 27 vastaanottavana yrityksenä.

25

Toimeksiannon välityksen indikaattori

Välittävän yrityksen on merkittävä liiketoimea koskevan ilmoituksensa tähän kenttään ”true”, jos 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset eivät ole täyttyneet.

Kaikissa muissa tapauksissa sen on merkittävä ”false”.

”true”

”false”

26

Välittävän yrityksen tunnistekoodi ostajan osalta

Koodi, jolla yksilöidään toimeksiannon välittävä yritys.

Vastaanottavan yrityksen on merkittävä liiketoimea koskevan ilmoituksensa tähän kenttään välittävän yrityksen antama tunnistekoodi.

{LEI}

27

Välittävän yrityksen tunnistekoodi myyjän osalta

Koodi, jolla yksilöidään toimeksiannon välittävä yritys.

Vastaanottavan yrityksen on merkittävä liiketoimea koskevan ilmoituksensa tähän kenttään välittävän yrityksen antama tunnistekoodi.

{LEI}

Liiketoimea koskevat tiedot

28

Kaupan päivämäärä ja kellonaika

Päivämäärä ja kellonaika, joina liiketoimi on toteutettu.

Kauppapaikassa toteutettujen liiketoimien osalta tarkkuusasteen on oltava komission delegoidun asetuksen (EU) 2017/574 (2) 3 artiklan mukainen.

Muualla kuin kauppapaikassa toteutettujen liiketoimien osalta ilmoitetaan päivämäärä ja kellonaika, joina osapuolet sopivat seuraavien kenttien sisällöstä: määrä, hinta, valuutat kentissä 31, 34 ja 44, rahoitusvälineen tunnistekoodi, rahoitusvälineen luokittelu ja kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen koodi soveltuvin osin. Muualla kuin kauppapaikassa toteutettujen liiketoimien osalta aika ilmoitetaan vähintään lähimmän sekunnin tarkkuudella.

Jos liiketoimi johtuu toimeksiannosta, jonka toimeksiannon toteuttava yritys on välittänyt asiakkaan puolesta kolmannelle osapuolelle, eikä välitys ole täyttänyt 4 artiklassa säädettyjä edellytyksiä, toimeksiannon välityksen päivämäärän ja kellonajan sijasta on ilmoitettava liiketoimen päivämäärä ja kellonaika.

{DATE_TIME_FORMAT}

29

Kaupankäyntityyppi

Tieto siitä, johtuuko liiketoimi toteuttavasta yrityksestä, joka harjoittaa direktiivin 2014/65/EU 4 artiklan 1 kohdan 38 alakohdan mukaista päämiehen lukuun täsmäytettyä kaupankäyntiä vai kyseisen direktiivin 4 artiklan 1 kohdan 6 alakohdan mukaista kaupankäyntiä omaan lukuun.

Jos liiketoimi ei johdu toteuttavasta yrityksestä, joka harjoittaa päämiehen lukuun täsmäytettyä kaupankäyntiä tai kaupankäyntiä omaan lukuun, kentässä ilmoitetaan, että liiketoimi on toteutettu muuntyyppisessä kaupankäynnissä.

”DEAL” – kaupankäynti omaan lukuun

”MTCH” – päämiehen lukuun täsmäytetty kaupankäynti

”AOTC” – muuntyyppinen kaupankäynti

30

Määrä

Rahoitusvälineen yksikkömäärä tai johdannaissopimusten lukumäärä liiketoimessa.

Rahoitusvälineen nimellisarvo tai rahallinen arvo.

Spread bet -sopimusten osalta määrä on panoksen rahallinen arvo kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen kurssinmuutoksen pistettä kohden.

Luottoriskinvaihtosopimusten osalta määrä on nimellismäärä, jolle suoja hankintaan tai jonka suojasta luovutaan.

Johdannaissopimusten nimellismäärän lisäyksen tai vähennyksen osalta luku ilmoittaa muutoksen absoluuttisen arvon, ja se ilmaistaan positiivisena lukuna.

Tässä kentässä ilmoitettujen tietojen on oltava yhdenmukaisia kentissä 33 ja 46 ilmoitettujen arvojen kanssa.

{DECIMAL-18/17}, jos määrä ilmaistaan yksiköiden lukumääränä

{DECIMAL-18/5}, jos määrä ilmaistaan rahallisena arvona tai nimellisarvona

31

Määrän valuutta

Valuutta, jossa määrä ilmaistaan.

Täytetään vain, jos määrä ilmaistaan nimellisarvona tai rahallisena arvona.

{CURRENCYCODE_3}

32

Johdannaissopimuksen nimellismäärän lisäys/vähennys

Tieto siitä, onko liiketoimi johdannaissopimuksen nimellismäärän lisäystä vai vähennystä.

Kenttä täytetään vain, jos johdannaissopimuksen nimellismäärä muuttuu.

”INCR” – lisäys

”DECR” – vähennys

33

Hinta

Liiketoimen kauppahinta, lukuun ottamatta mahdollista provisiota ja kertynyttä korkoa.

Optiosopimusten tapauksessa liiketoimen hinta on johdannaissopimuksen preemio kohde-etuutta tai indeksipistettä kohden.

Spread bet -sopimusten tapauksessa se on kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen viitehinta.

Luottoriskinvaihtosopimusten tapauksessa se on kuponki peruspisteinä.

Jos hinta ilmoitetaan rahamääräisenä, se on ilmoitettava päävaluutan määräisenä.

Jos hintaa ei ole raportointihetkellä saatavilla mutta asia on vireillä, merkitään ”PNDG”.

Jos hintaa ei voida soveltaa, kenttään merkitään arvo ”NOAP”.

Tässä kentässä ilmoitettujen tietojen on oltava yhdenmukaisia kentissä 30 ja 46 ilmoitettujen arvojen kanssa.

{DECIMAL-18/13}, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona

{DECIMAL-18/17}, jos hinta ilmaistaan peruspisteinä

”PNDG”, jos hintaa ei ole saatavilla

”NOAP”, jos hinta ei ole sovellettavissa

34

Hinnan valuutta

Valuutta, jossa hinta ilmaistaan (sovelletaan, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona).

{CURRENCYCODE_3}

35

Nettomäärä

Liiketoimen nettomäärällä tarkoitetaan rahamäärää, jonka velkainstrumentin ostaja maksaa liiketoimen toimituksen yhteydessä. Tämä rahamäärä on: (nettohinta * nimellisarvo) + kaikki kertyneet korot. Näin ollen liiketoimen nettomäärään eivät sisälly provisiot tai muut velkainstrumentin ostajalta veloitetut palkkiot.

Kenttä täytetään vain, jos rahoitusväline on velkainstrumentti.

{DECIMAL-18/5}

36

Paikka

Liiketoimen toteuttamispaikan yksilöiminen.

Kauppapaikassa, kauppojen sisäisessä toteuttajassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä unionin ulkopuolella toteutetuista liiketoimista käytetään ISO 10383 -standardin mukaista ”segment MIC” -koodia. Jos ”segment MIC” -koodia ei ole olemassa, käytetään ”operating MIC” -koodia.

Rahoitusvälineistä, jotka on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai joilla käydään kauppaa kauppapaikassa tai joiden kaupankäynnin kohteeksi ottamista on pyydetty, käytetään MIC-koodia ”XOFF”, jos kyseistä rahoitusvälinettä koskevaa liiketoimea ei toteuteta kauppapaikassa, kauppojen sisäisessä toteuttajassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä unionin ulkopuolella tai jos sijoituspalveluyritys ei ole tietoinen siitä, että toinen sijoituspalveluyritys, jonka kanssa se käy kauppaa, toimii kauppojen sisäisenä toteuttajana.

Rahoitusvälineistä, joita ei ole otettu kaupankäynnin kohteeksi tai joilla ei käydä kauppaa kauppapaikassa tai joiden kaupankäynnin kohteeksi ottamista ei ole pyydetty ja joilla ei käydä kauppaa organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä unionin ulkopuolella mutta joiden kohde-etuus on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai sillä käydään kauppaa kauppapaikassa, käytetään MIC-koodia ”XXXX”.

{MIC}

37

Maa, jossa sivuliike osallistuu markkinatoimintaan

Koodi, jolla yksilöidään maa, jossa sijoituspalveluyrityksen sivuliikkeen osallistumista markkinatoimintaan on hyödynnetty liiketoimen toteutuksessa.

Jos sivuliikkeen osallistumista markkinatoimintaan ei ole hyödynnetty, tähän kenttään merkitään sijoituspalveluyrityksen kotijäsenvaltion maakoodi tai sen maan maakoodi, jossa sijoituspalveluyrityksellä on päätoimipaikka tai sääntömääräinen kotipaikka (kun on kyse kolmansien maiden yrityksistä).

Tämä kenttä täytetään vain kauppapaikassa tai organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä unionin ulkopuolella toteutetun liiketoimen markkinapuolen osalta.

{COUNTRYCODE_2}

38

Ennakkomaksu

Myyjän saaman tai maksaman ennakkomaksun rahallinen arvo.

Jos myyjä saa ennakkomaksun, ilmoitettu arvo on positiivinen. Jos myyjä maksaa ennakkomaksun, ilmoitettu arvo on negatiivinen.

{DECIMAL-18/5}

39

Ennakkomaksun valuutta

Valuutta, jossa ennakkomaksu ilmaistaan.

{CURRENCYCODE_3}

40

Monimutkaisen kaupan osatekijöiden tunniste

Ilmoittavan yrityksen sisäinen tunniste, jolla yksilöidään 12 artiklan mukaisesti kaikki ilmoitukset, jotka liittyvät samaan rahoitusvälineiden yhdistelmää koskevan liiketoimen toteutukseen. Toteutukseen liittyvien ilmoitusten ryhmää koskevan tunnisteen on oltava yksilöllinen yrityksen tasolla.

Kenttä täytetään vain, jos 12 artiklassa säädetyt edellytykset täyttyvät.

{ALPHANUM-35}

Rahoitusvälinettä koskevat tiedot

41

Rahoitusvälineen tunnistekoodi

Koodi, jolla rahoitusväline yksilöidään.

Tämä kenttä koskee rahoitusvälineitä, joiden kaupankäynnin kohteeksi ottamista on pyydetty, jotka on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai joilla käydään kauppaa kauppapaikassa tai kauppojen sisäisessä toteuttajassa. Se koskee myös rahoitusvälineitä, joilla on ISIN-koodi ja joilla käydään kauppaa organisoidussa kaupankäyntijärjestelmässä unionin ulkopuolella ja joiden kohde-etuutena on rahoitusväline, jolla käydään kauppaa kauppapaikassa.

{ISIN}

Kenttiä 42–56 ei täytetä, jos

liiketoimet toteutetaan kauppapaikassa tai kauppojen sisäisenä toteuttajana toimivan sijoituspalveluyrityksen kanssa, tai

kenttään 41 merkitään viitetietoja koskevassa EAMV:n luettelossa oleva ISIN-koodi.

42

Rahoitusvälineen täydellinen nimi

Rahoitusvälineen nimi lyhentämättömänä

{ALPHANUM-350}

43

Rahoitusvälineen luokittelu

Taksonomia, jonka mukaisesti rahoitusväline luokitellaan.

Ilmoitetaan täydellinen ja tarkka CFI-koodi.

{CFI_CODE}

44

Nimellisvaluutta 1

Valuutta, jonka määräinen nimellisarvo on.

Jos kyseessä on korko- tai valuuttajohdannainen, tämä valuutta on ensimmäisen kassavirran nimellisvaluutta tai valuuttaparin ensimmäinen valuutta.

Jos kyseessä ovat swaptiot, joiden kohde-etuutena oleva swap-sopimus käsittää yhden valuutan, tässä ilmoitetaan kohde-etuutena olevan swap-sopimuksen nimellisvaluutta. Jos swaption kohde-etuus käsittää useamman valuutan, tässä ilmoitetaan swap-sopimuksen ensimmäisen kassavirran nimellisvaluutta.

{CURRENCYCODE_3}

45

Nimellisvaluutta 2

Jos swap-sopimus käsittää useamman valuutan tai jos kyseessä on koron- ja valuutanvaihtosopimus, ilmoitetaan sopimuksen toisen korkovirran valuutta.

Jos swaption kohde-etuus on useamman valuutan käsittävä swap-sopimus, ilmoitetaan swap-sopimuksen toisen korkovirran valuutta.

{CURRENCYCODE_3}

46

Hintakerroin

Yhden johdannaissopimuksen kattama kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen yksikkömäärä.

Yhden swap-sopimuksen kattama rahallinen arvo, kun kentässä ”Määrä” ilmoitetaan swap-sopimusten lukumäärä kyseisessä liiketoimessa. Indeksiin sidotun futuurin tai option tapauksessa ilmoitetaan määrä indeksipistettä kohden.

Spread bet -sopimuksen tapauksessa ilmoitetaan sen kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen hinta, johon spread bet perustuu.

Tässä kentässä ilmoitettujen tietojen on oltava yhdenmukaisia kentissä 30 ja 33 ilmoitettujen arvojen kanssa.

{DECIMAL-18/17}

47

Kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen koodi

Kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen ISIN-koodi.

Kun kyseessä ovat amerikkalaiset talletustodistukset (ADR), maailmanlaajuiset talletustodistukset (GDR) ja vastaavat rahoitusvälineet, ilmoitetaan niiden perustana olevan rahoitusvälineen ISIN-koodi.

Vaihtovelkakirjalainojen osalta ilmoitetaan sen rahoitusvälineen ISIN-koodi, johon velkakirjalaina voidaan vaihtaa.

Kun kyseessä ovat johdannaiset tai muut rahoitusvälineet, joilla on kohde-etuus, ilmoitetaan kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen ISIN-koodi, jos kohde-etuus on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai jos sillä käydään kauppaa kauppapaikassa. Jos kohde-etuutena on osakkeina jaettava osinko, ilmoitetaan kohde-etuutena olevaan osinkoon oikeuttavan osakkeen ISIN-koodi.

Luottoriskinvaihtosopimusten tapauksissa on ilmoitettava referenssiomaisuuden ISIN-koodi.

Jos kohde-etuutena on ISIN-koodilla yksilöity indeksi, ilmoitetaan kyseisen indeksin ISIN-koodi.

Kun kohde-etuus on kori, ilmoitetaan ISIN-koodi jokaisesta koriin kuuluvasta osasta, joka on otettu kaupankäynnin kohteeksi tai jolla käydään kauppaa kauppapaikassa. Kentän 47 tiedot on ilmoitettava niin monta kertaa kuin on tarpeen korin kaikkien ilmoitettavien rahoitusvälineiden luettelemiseksi.

{ISIN}

48

Kohde-etuutena olevan indeksin nimi

Jos kohde-etuutena on indeksi, ilmoitetaan indeksin nimi.

{INDEX}

tai

{ALPHANUM-25} – jos indeksin nimeä ei ole luettelossa {INDEX}

49

Kohde-etuutena olevan indeksin voimassaoloaika

Jos kohde-etuutena on indeksi, ilmoitetaan indeksin voimassaoloaika.

{INTEGER-3}+”DAYS” – päivää

{INTEGER-3}+”WEEK” – viikkoa

{INTEGER-3}+”MNTH” – kuukautta

{INTEGER-3}+”YEAR” – vuotta

50

Option tyyppi

Ilmoitetaan, onko johdannaissopimus osto-optio (oikeus ostaa tietty kohde-etuus) vai myyntioptio (oikeus myydä tietty kohde-etuus) vai onko mahdotonta määrittää, onko sopimus osto- vai myyntioptio toteutushetkellä.

Swaptiot ovat

”PUTO”, kun ne ovat saajatyyppisiä eli kun ostajalla on vaihtosopimuksen mukaan oikeus saada suorituksina kiinteää korkoa;

”CALL”, kun ne ovat maksutyyppisiä eli kun ostajalla on vaihtosopimuksen mukaan oikeus maksaa kiinteää korkoa.

Enimmäis- ja vähimmäiskorkojen vaihtosopimukset ovat

”PUTO”, kun kyseessä on korkolattia;

”CALL”, kun kyseessä on korkokatto.

Kenttä koskee ainoastaan sellaisia johdannaisia, jotka ovat optioita tai warrantteja.

”PUTO” – myyntioptio

”CALL” – osto-optio

”OTHR” – jollei voida määrittää, onko kyseessä osto- vai myyntioptio

51

Toteutushinta

Ennalta määrätty hinta, jolla haltijan on ostettava tai myytävä kohde-etuutena oleva rahoitusväline, tai maininta siitä, että hintaa ei voida määrittää toteutusajankohtana.

Kenttä koskee ainoastaan optiota tai warranttia, jonka toteutushinta voidaan määrittää toteutusajankohtana.

Jos hintaa ei ole raportointihetkellä saatavilla mutta asia on vireillä, merkitään ”PNDG”.

Jos toteutushinta ei ole sovellettavissa, kenttä jätetään tyhjäksi.

{DECIMAL-18/13}, jos hinta ilmaistaan rahallisena arvona

{DECIMAL-11/10}, jos hinta ilmaistaan prosentteina tai tuottona

{DECIMAL-18/17}, jos hinta ilmaistaan peruspisteinä

”PNDG”, jos hintaa ei ole saatavilla

52

Toteutushinnan valuutta

Valuutta, jossa toteutushinta ilmaistaan.

{CURRENCYCODE_3}

53

Option toteutustapa

Ilmoitetaan, voiko option toteuttaa vain tiettynä päivänä (eurooppalainen ja aasialainen tapa), tiettyinä ennalta määrättyinä päivinä (bermudalainen tapa) vai milloin tahansa sopimuksen voimassaoloaikana (amerikkalainen tapa).

Tämä kenttä koskee ainoastaan optioita, warrantteja ja sertifikaatteja.

”EURO” – eurooppalainen

”AMER” – amerikkalainen

”ASIA” – aasialainen

”BERM” – bermudalainen

”OTHR” – muuntyyppinen tapa

54

Erääntymispäivä

Rahoitusvälineen erääntymispäivä.

Tämä kenttä koskee ainoastaan vieraan pääoman ehtoisia rahoitusvälineitä, joilla on määrätty erääntymispäivä.

{DATEFORMAT}

55

Viimeinen voimassaolopäivä

Rahoitusvälineen viimeinen voimassaolopäivä. Kenttä koskee vain sellaisia johdannaisia, joilla on määrätty viimeinen voimassaolopäivä.

{DATEFORMAT}

56

Toimitustapa

Tieto siitä, onko sopimuksen toimitusmuoto fyysinen vai käteinen.

Jos toimitustapaa ei voida määrittää toteutusajankohtana, merkitään ”OPTL”.

Tämä kenttä koskee ainoastaan johdannaisia.

”PHYS” – fyysinen selvitys

”CASH” – käteisselvitys

”OPTL” – vastapuolen valittavissa tai kolmannen osapuolen päättämä

Kaupankävijä, algoritmit, vapautukset ja indikaattorit

57

Sijoituspäätös yrityksessä

Koodi, jolla yksilöidään sijoituspäätöksestä sijoituspalveluyrityksessä vastaava henkilö tai algoritmi.

Luonnollisista henkilöistä käytetään 6 artiklassa säädettyä tunnusta.

Jos sijoituspäätöksen on tehnyt algoritmi, kenttä täytetään 8 artiklan mukaisesti.

Kenttä koskee vain yrityksessä tehtyä sijoituspäätöstä.

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka on täyttänyt 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset, vastaanottavan yrityksen on täytettävä tämä kenttä omassa ilmoituksessaan käyttämällä välittävältä yritykseltä saatuja tietoja.

{NATIONAL_ID} – luonnolliset henkilöt

{ALPHANUM-50} – algoritmit

58

Sijoituspäätöksestä vastaavaa henkilöä valvovan sivuliikkeen sijaintimaa

Koodi, jolla yksilöidään 14 artiklan 3 kohdan b alakohdan mukaisesti sijoituspalveluyrityksen sen sivuliikkeen sijaintimaa, joka valvoo sijoituspäätöksestä vastaavaa henkilöä.

Jos sijoituspäätöksestä vastaava henkilö ei ole ollut sivuliikkeen valvonnassa, tähän kenttään merkitään sijoituspalveluyrityksen kotijäsenvaltion maakoodi tai sen maan maakoodi, jossa sijoituspalveluyrityksellä on päätoimipaikka tai sääntömääräinen kotipaikka (kun on kyse kolmansien maiden yrityksistä).

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka on täyttänyt 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset, vastaanottavan yrityksen on täytettävä tämä kenttä omassa ilmoituksessaan käyttämällä välittävältä yritykseltä saatuja tietoja.

Tätä kenttää ei täytetä, jos sijoituspäätöksen on tehnyt algoritmi.

{COUNTRYCODE_2}

59

Toteutus yrityksessä

Koodi, jolla yksilöidään henkilö tai algoritmi, joka vastaa sijoituspalveluyrityksessä toteutuksesta.

Luonnollisista henkilöistä käytetään 6 artiklassa säädettyä tunnusta. Jos toteutuksen on suorittanut algoritmi, kenttä täytetään 9 artiklan mukaisesti.

{NATIONAL_ID} – luonnolliset henkilöt

{ALPHANUM-50} – algoritmit

60

Toteutuksesta vastaavaa henkilöä valvovan sivuliikkeen sijaintimaa

Koodi, jolla yksilöidään 14 artiklan 3 kohdan c alakohdan mukaisesti sijoituspalveluyrityksen sen sivuliikkeen sijaintimaa, joka valvoo toteutuksesta vastaavaa henkilöä.

Jos toteutuksesta vastaava henkilö ei ole ollut sivuliikkeen valvonnassa, tähän kenttään merkitään sijoituspalveluyrityksen kotijäsenvaltion maakoodi tai sen maan maakoodi, jossa sijoituspalveluyrityksellä on päätoimipaikka tai sääntömääräinen kotipaikka (kun on kyse kolmansien maiden yrityksistä).

Tätä kenttää ei täytetä, jos toteutuksen on suorittanut algoritmi.

{COUNTRYCODE_2}

61

Vapautusindikaattori

Tieto siitä, onko liiketoimen toteutukseen sovellettu asetuksen (EU) N:o 600/2014 4 ja 9 artiklan mukaista vapautusta kauppaa edeltävistä vaatimuksista.

Oman pääoman ehtoiset rahoitusvälineet:

 

”RFPT” = viitehintaan perustuva liiketoimi

 

”NLIQ” = likvidejä rahoitusvälineitä koskevat sopimuskaupat

 

”OLIQ” = epälikvidejä rahoitusvälineitä koskevat sopimuskaupat

 

”PRIC” = sopimuskaupat, joihin sovelletaan muita ehtoja kuin kyseisen oman pääoman ehtoisen rahoitusvälineen nykyhetken markkinahintaa

Muut kuin oman pääoman ehtoiset rahoitusvälineet:

 

”SIZE” = rahoitusvälineelle ominaista kokoa suurempi liiketoimi

 

”ILQD” = epälikvidiä rahoitusvälinettä koskeva liiketoimi

Tämä kenttä täytetään ainoastaan kauppapaikassa vapautuksen nojalla toteutetun liiketoimen markkinapuolen osalta.

Täytetään vähintään yhdellä seuraavista merkinnöistä:

 

”RFPT” – viitehinta

 

”NLIQ” – sopimuskauppa (likvidi rahoitusväline)

 

”OLIQ” – sopimuskauppa (epälikvidi rahoitusväline)

 

”PRIC” – sopimuskauppa (muut ehdot)

 

”SIZE” = ominaiskokoa suurempi liiketoimi

 

”ILQD” = epälikvidi rahoitusväline

62

Lyhyeksimyynti-indikaattori

Sijoituspalveluyrityksen omaan lukuunsa tai asiakkaan lukuun 11 artiklan mukaisesti toteuttama lyhyeksimyynti.

Jos sijoituspalveluyritys toteuttaa liiketoimen myyjänä toimivan asiakkaan puolesta eikä voi parhaan kykynsä mukaan toimiessaan määrittää, onko kyseessä lyhyeksimyyntiä koskeva liiketoimi, tähän kenttään merkitään ”UNDI”.

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka on täyttänyt tämän asetuksen 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset, vastaanottavan yrityksen on täytettävä tämä kenttä omassa ilmoituksessaan käyttämällä välittävältä yritykseltä saatuja tietoja.

Tämä kenttä täytetään vain, jos rahoitusväline kuuluu asetuksen (EU) N:o 236/2012 soveltamisalaan ja myyjä on sijoituspalveluyritys tai sijoituspalveluyrityksen asiakas.

”SESH”– lyhyeksimyynti ilman poikkeusta

”SSEX”– lyhyeksimyynti, johon sovelletaan poikkeusta

”SELL” – ei lyhyeksimyyntiä

”UNDI” – tietoja ei ole saatavilla

63

OTC-kaupan jälkeisen vaiheen indikaattori

Indikaattori, joka osoittaa liiketoimen tyypin asetuksen (EU) N:o 600/2014 20 artiklan 3 kohdan a alakohdan ja 21 artiklan 5 kohdan a alakohdan mukaisesti.

Kaikki rahoitusvälineet:

 

”BENC” = viitearvoon perustuvat liiketoimet

 

”ACTX” = välittäjän täsmäyttämät asiakaskaupat

 

”LRGS” = kaupan jälkeen lykättyinä julkistetut kooltaan suuret liiketoimet

 

”ILQD” = epälikvidiä rahoitusvälinettä koskeva liiketoimi

 

”SIZE” = rahoitusvälineelle ominaista kokoa suurempi liiketoimi

 

”CANC” = peruutukset

 

”AMND” = muutokset

Oman pääoman ehtoiset rahoitusvälineet:

 

”SDIV” = erityiset osinkoliiketoimet

 

”RPRI” = paremmalla hinnalla toteutetut liiketoimet

 

”DUPL”= liiketoimia koskevien ilmoitusten kaksoiskappaleet

 

”TNCP” = liiketoimet, jotka eivät vaikuta hinnanmuodostusprosessiin asetuksen (EU) N:o 600/2014 23 artiklaa sovellettaessa

Muut kuin oman pääoman ehtoiset rahoitusvälineet:

 

”TPAC” = liiketoimikokonaisuus

 

”XFPH” = aineellisen hyödykkeen vaihtoa koskeva liiketoimi

Täytetään vähintään yhdellä seuraavista merkinnöistä:

 

”BENC” – viitearvo

 

”ACTX” – välittäjän täsmäyttämä asiakaskauppa

 

”LRGS” – kooltaan suuri

 

”ILQD” – epälikvidi rahoitusväline

 

”SIZE” – ominaiskokoa suurempi

 

”CANC” – peruutus

 

”AMND” – muutokset

 

”SDIV” – erityinen osinkoliiketoimi

 

”RPRI” – paremmalla hinnalla toteutettu

 

”DUPL” – kaksoiskappaleet

 

”TNCP” – ei vaikuta hinnanmuodostusprosessiin

 

”TPAC” – liiketoimikokonaisuus

 

”XFPH” – aineellisen hyödykkeen vaihto

64

Hyödykejohdannaisen indikaattori

Tieto siitä, vähentääkö liiketoimi riskiä objektiivisesti mitattavalla tavalla direktiivin 2014/65/EU 57 artiklan mukaisesti.

Jos liiketoimi koskee välitettyä toimeksiantoa, joka on täyttänyt 4 artiklassa välitykselle asetetut edellytykset, vastaanottavan yrityksen on täytettävä tämä kenttä omassa ilmoituksessaan käyttämällä välittävältä yritykseltä saatuja tietoja. Tämä kenttä koskee ainoastaan hyödykejohdannaisia koskevia liiketoimia.

”true” – kyllä

”false” – ei

65

Arvopapereilla toteutettavan rahoitustoimen indikaattori

Merkitään ”true”, jos liiketoimi kuuluu kyseiseen toimintaan mutta on vapautettu ilmoittamisvelvollisuudesta asetuksen (EU) 2015/2365 nojalla.

Muutoin merkitään ”false”.

”true” – kyllä

”false” – ei


(1)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/580, annettu 24 päivänä kesäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 600/2014 täydentämisestä rahoitusvälineitä koskeviin toimeksiantoihin liittyvien tietojen säilyttämistä koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (ks. tämän virallisen lehden s. 193).

(2)  Komission delegoitu asetus (EU) 2017/574, annettu 7 päivänä kesäkuuta 2016, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/65/EU täydentämisestä liiketoimintakellojen tarkkuustasoa koskevilla teknisillä sääntelystandardeilla (ks. tämän virallisen lehden s. 148).


LIITE II

Liiketoimia koskevissa ilmoituksissa käytettävät luonnollisten henkilöiden kansalliset asiakastunnukset

ISO 3166-1

alpha-2

Maan nimi

1. prioriteettiluokan tunnus

2. prioriteettiluokan tunnus

3. prioriteettiluokan tunnus

AT

Itävalta

CONCAT

 

 

BE

Belgia

Belgian kansallinen numero

(numéro de registre national – rijksregisternummer)

CONCAT

 

BG

Bulgaria

Bulgarian henkilönumero

CONCAT

 

CY

Kypros

Kansallisen passin numero

CONCAT

 

CZ

Tšekki

Kansallinen henkilötunnus

(rodné číslo)

Passin numero

CONCAT

DE

Saksa

CONCAT

 

 

DK

Tanska

Henkilötunnus

10-merkkinen aakkosnumeerinen: PPKKVVXXXX

CONCAT

 

EE

Viro

Viron henkilötunnus

(isikukood)

 

 

ES

Espanja

Verotunnistenumero

(código de identificación fiscal)

 

 

FI

Suomi

Henkilötunnus

CONCAT

 

FR

Ranska

CONCAT

 

 

GB

Yhdistynyt kuningaskunta

Yhdistyneen kuningaskunnan sosiaaliturvatunnus

CONCAT

 

GR

Kreikka

10-merkkinen sijoittajan osaketilin numero arvo-osuusjärjestelmässä

CONCAT

 

HR

Kroatia

Henkilötunnus

(OIB – osobni identifikacijski broj)

CONCAT

 

HU

Unkari

CONCAT

 

 

IE

Irlanti

CONCAT

 

 

IS

Islanti

Henkilötunnus (kennitala)

 

 

IT

Italia

Verotunnus

(codice fiscale)

 

 

LI

Liechtenstein

Kansallisen passin numero

Kansallisen henkilökortin numero

CONCAT

LT

Liettua

Henkilötunnus

(asmens kodas)

Kansallisen passin numero

CONCAT

LU

Luxemburg

CONCAT

 

 

LV

Latvia

Henkilötunnus

(personas kods)

CONCAT

 

MT

Malta

Kansallinen henkilötunnus

Kansallisen passin numero

 

NL

Alankomaat

Kansallisen passin numero

Kansallisen henkilökortin numero

CONCAT

NO

Norja

11-merkkinen henkilötunnus

(foedselsnummer)

CONCAT

 

PL

Puola

Kansallinen henkilötunnus

(PESEL)

Verotunnistenumero

(numer identyfikacji podatkowej)

 

PT

Portugali

Verotunnistenumero

(Número de Identificação Fiscal)

Kansallisen passin numero

CONCAT

RO

Romania

Kansallinen henkilötunnus

(Cod Numeric Personal)

Kansallisen passin numero

CONCAT

SE

Ruotsi

Henkilötunnus

CONCAT

 

SI

Slovenia

Henkilötunnus

(EMŠO: Enotna Matična Številka Občana)

CONCAT

 

SK

Slovakia

Henkilötunnus

(rodné číslo)

Kansallisen passin numero

CONCAT

Kaikki muut maat

Kansallisen passin numero

CONCAT