30.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 370/35


KOMISSION DELEGOITU ASETUS (EU) N:o 1395/2014,

annettu 20 päivänä lokakuuta 2014,

tiettyä Pohjanmerellä harjoitettavaa pienten pelagisten lajien kalastusta ja tiettyä Pohjanmerellä teollisiin tarkoituksiin harjoitettavaa kalastusta koskevasta poisheittämissuunnitelmasta

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon yhteisestä kalastuspolitiikasta, neuvoston asetusten (EY) N:o 1954/2003 ja (EY) N:o 1224/2009 muuttamisesta sekä neuvoston asetusten (EY) N:o 2371/2002 ja (EY) N:o 639/2004 ja neuvoston päätöksen 2004/585/EY kumoamisesta 11 päivänä joulukuuta 2013 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1380/2013 (1) ja erityisesti sen 15 artiklan 6 kohdan ja 18 artiklan 1 ja 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 tavoitteena on saaliiden poisheittämisen lopettaminen asteittain kaikissa unionin kalastuksissa ottamalla käyttöön purkamisvelvollisuus, joka koskee saalisrajoitusten alaisten lajien saaliita.

(2)

Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 6 kohdassa siirretään komissiolle valta hyväksyä delegoidulla säädöksellä poisheittämissuunnitelmia enintään kolmen vuoden ajaksi niiden yhteisten suositusten perusteella, jotka jäsenvaltiot ovat laatineet yhdessä asianomaisten neuvoa-antavien toimikuntien kanssa.

(3)

Belgialla, Tanskalla, Saksalla, Ranskalla, Alankomailla, Ruotsilla ja Yhdistyneellä kuningaskunnalla on Pohjanmerellä välitön kalastuksenhoitoetu. Nämä jäsenvaltiot toimittivat pelagisia kantoja koskevaa neuvoa-antavaa toimikuntaa ja Pohjanmeren neuvoa-antavaa toimikuntaa kuultuaan komissiolle yhteisiä suosituksia. Asiaankuuluvilta tieteellisiltä elimiltä on saatu tieteelliset lausunnot. Yhteiseen suositukseen sisältyvät toimenpiteet ovat asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 6 kohdan mukaiset, ja näin ollen niiden pitäisi asetuksen (EU) N:o 1380/2013 18 artiklan 3 kohdan nojalla sisältyä tähän asetukseen.

(4)

Pohjanmerellä purkamisvelvoitetta pitäisi asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdan a alakohdan nojalla soveltaa viimeistään 1 päivästä tammikuuta 2015 pienten pelagisten lajien kalastusta ja teollisiin tarkoituksiin harjoitettavaa kalastusta harjoittaviin aluksiin niiden lajien osalta, jotka ovat saalisrajoitusten alaisia mainitun kalastuksen kohdelajeja.

(5)

Yhteisen suosituksen perusteella poisheittämissuunnitelman pitäisi kattaa tietyt makrillin, sillin, piikkimakrillin, mustakitaturskan, kultakuoreen ja kilohailin kalastukset sekä harmaaturskan, kilohailin ja tuulenkalan teollisiin tarkoituksiin harjoitettava kalastus Pohjanmerellä 1 päivästä tammikuuta 2015.

(6)

Yhteiseen suositukseen sisältyy purkamisvelvoitetta koskeva poikkeus, joka koskee kurenuotilla tietyissä olosuhteissa pyydettyjä makrilleja ja sillejä ja perustuu asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 4 kohdan b alakohdassa tarkoitettuun tieteelliseen näyttöön korkeasta eloonjäämisasteesta. Tieteellinen näyttö korkeasta eloonjäämisasteesta oli Scheveningen-ryhmän toimittamaa, ja se esitettiin yhteisessä suosituksessa, jossa viitattiin useisiin tieteellisiin tutkimuksiin, joiden kohteena oli kurenuotilla pyydettyjen kalojen eloonjääminen sen jälkeen, kun ne oli laskettu takaisin mereen. Tutkimuksessa todettiin, että eloonjäämisaste riippuu siitä, kuinka kauan ja kuinka tiiviisti kalat ovat olleet pakkautuneina verkossa; pakkautumisen aika ja tiiviys jäävät tyypillisesti rajallisiksi näissä kalastuksissa. Nämä tiedot käsiteltiin STECF:n täysistunnossa 14–02. STECF totesi, että edellyttäen, että eloonjäämisastetutkimusten tuloksia voidaan soveltaa myös kaupalliseen kalastustoimintaan, takaisin mereen laskettujen eloon jäävien makrillien osuus olisi todennäköisesti noin 70 prosenttia, mikä johtaisi paljon alhaisempaan tiheysasteeseen kuin tiheysaste, jossa sillien kuolleisuuden oli havaittu kasvavan. Asetuksen (EU) N:o 850/1998 (2) 19 b artiklan 2 kohdassa kielletään ennen verkon nostamista kokonaisuudessaan alukselle tapahtuva makrillien tai sillien vapaaksi päästäminen, jonka seurauksena kuolleet tai kuolevat kalat menetetään. Suosituksessa esitetty eloonjäämisasteeseen perustuva poikkeus ei vaikuta voimassa olevaan kieltoon, koska kalojen vapaaksi päästäminen tapahtuu sellaisessa kalastuksen vaiheessa, että kalojen vapaaksi päästämisen jälkeinen eloonjäämisaste on korkea. Sen vuoksi poikkeus olisi sisällytettävä tähän asetukseen.

(7)

Yhteinen suositus sisältää myös de minimis -poikkeuksen purkamisvelvoitteen noudattamiseen. Sen tarkoituksena on välttää tahattomien saaliiden käsittelystä, kuten varastoinnista, työvoimasta ja jäähdyttämisestä, aiheutuvia suhteettomia kustannuksia ottaen huomioon sen, että ICES-alueilla IVb ja c 54. pohjoisen leveysasteen eteläpuolella pyydettyä makrillia, piikkimakrillia ja silliä koskevan pelagisen kalastuksen valikoivuuden lisääminen on vaikeaa. Poikkeus perustuu yhteisen suosituksen laatimiseen osallistuneiden jäsenvaltioiden toimittamaan tieteelliseen näyttöön, jota STECF on tarkastellut. STECF katsoi, että yhteisessä suosituksessa esitetään de minimis -poikkeuksen tueksi perusteltuja laadullisia argumentteja, joiden taustalla ovat tahattomien saaliiden käsittelystä aiheutuvat suhteettomat kustannukset. Edellä kuvatun vuoksi ja koska eriävä tieteellinen näyttö puuttuu, on asianmukaista ottaa käyttöön de minimis -poikkeus yhteisessä suosituksessa ehdotettujen prosenttiosuuksien mukaisesti siten, etteivät asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdan c alakohdassa sallitut osuudet ylity. Sen vuoksi tämä poikkeus olisi sisällytettävä tähän asetukseen.

(8)

Asianmukaisen valvonnan varmistamiseksi on laadittava saaliiden kirjaamista koskevat erityisvaatimukset tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien poikkeusten osalta.

(9)

Koska tällä asetuksella säädetyt toimenpiteet vaikuttavat suoraan unionin alusten kalastuskauden suunnitteluun ja kalastuskauden taloudelliseen toimintaan, asetuksen olisi tultava voimaan heti sen julkaisemisen jälkeen.

(10)

Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdassa asetetun aikataulun noudattamiseksi tätä asetusta olisi sovellettava 1 päivästä tammikuuta 2015. Mainitun asetuksen 15 artiklan 6 kohdan nojalla tätä asetusta olisi sovellettava enintään kolmen vuoden ajan,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan yksityiskohdat, jotka koskevat tämän asetuksen liitteessä määritettyjä kalastuksia koskevan, asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdassa säädetyn purkamisvelvoitteen täytäntöönpanoa 1 päivästä tammikuuta 2015 mainitun asetuksen 4 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitetuilla Pohjanmeren alueilla.

2 artikla

Eloonjäämisasteeseen perustuva poikkeus

1.   Poiketen siitä, mitä asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdassa säädetään, purkamisvelvoitetta ei sovelleta kurenuotilla pyydettyihin makrilli- ja sillisaaliisiin siinä tapauksessa, että kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

saalis päästetään vapaaksi ennen kuin tietty osuus (tarkat prosenttiosuudet annetaan jäljempänä 2 ja 3 kohdassa) kurenuotasta on kurottu umpeen (”raja-arvo koko saaliin ottamiseksi alukselle”),

kurenuottaan on kiinnitetty näkyvät kohot, jotka osoittavat selvästi, milloin raja-arvo koko saaliin ottamiseksi alukselle on täyttynyt,

alus ja kurenuotta on varustettu elektronisella järjestelmällä, jolla rekisteröidään ja kirjataan kaikkien kalastustoimien osalta, milloin, missä ja missä määrin kurenuottaa on käytetty.

2.   Raja-arvo koko saliin ottamiseksi alukselle on kurenuotan kurominen umpeen 80-prosenttisesti makrillin osalta ja 90-prosenttisesti sillin osalta.

3.   Jos nuotan sisällä olevassa kalaparvessa on kumpaakin lajia, raja-arvo koko saaliin ottamiseksi alukselle on kurenuotan 80-prosenttinen kurominen umpeen.

4.   On kiellettyä vapauttaa makrilli- ja sillisaaliita sen jälkeen, kun raja-arvo koko saaliin ottamiseksi alukselle on saavutettu.

5.   Verkon sisällä olevasta kalaparvesta on otettava näyte ennen sen vapaaksi päästämistä, jotta voidaan arvioida eri lajien osuudet, kalojen kokorakenne ja määrä.

3 artikla

De minimis -poikkeus

Asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdasta poiketen vuonna 2015 pois voidaan heittää enintään 3 prosenttia ja vuonna 2016 enintään 2 prosenttia makrillin, piikkimakrillin, sillin ja valkoturskan vuotuisesta kokonaissaaliista pelagisessa kalastuksessa, jonka kohteena on ICES-alueilla IVb ja c 54. pohjoisen leveysasteen eteläpuolella pelagisilla troolareilla, joiden suurin pituus on enintään 25 metriä, pelagista troolia käyttäen pyydetty makrilli, piikkimakrilli ja silli.

4 artikla

Poikkeusten soveltamisalaan kuuluvien saaliiden kirjaaminen

1.   Edellä 2 artiklassa tarkoitetun poikkeuksen nojalla vapaaksi päästettyjen kalojen määrä ja 2 artiklan 5 kohdassa tarkoitetun näytteenoton tulokset on kirjattava lokikirjaan.

2.   Edellä 3 artiklassa säädetyn poikkeuksen nojalla pois heitettyjen kalojen määrä on kirjattava lokikirjaan.

5 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan seuraavana päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 1 päivän tammikuuta 2015 ja 31 päivän joulukuuta 2017 välisenä aikana.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 20 päivänä lokakuuta 2014.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 354, 28.12.2013, s. 22.

(2)  EYVL L 125, 27.4.1998, s. 1.


LIITE

1.

ICES-alueella IIIa (Skagerrak ja Kattegat) harjoitettava pienten pelagisten lajien kalastus:

Koodi

Pienten pelagisten lajien kalastuksessa käytettävät pyydykset

Kohdelajit

OTM ja PTM

Pelaginen trooli ja pelaginen paritrooli

Silli, makrilli, mustakitaturska, piikkimakrilli ja kilohaili (ihmisravinnoksi tarkoitetut)

PS

Kurenuotta

Silli, makrilli ja kilohaili (ihmisravinnoksi tarkoitetut)

OTB ja PTB (1)

Pohjatrooli ja parittainen pohjatrooli

Silli, makrilli ja kilohaili (ihmisravinnoksi tarkoitetut)

GNS ja GND (2)

Ankkuroitu verkko (kiinteä) ja ajoverkot

Makrilli ja silli

LLS, LHP ja LHM

Ankkuroidut pitkäsiimat, käsisiimat ja vapapyydykset (käsikäyttöiset) sekä käsisiimat ja vapapyydykset (koneelliset)

Makrilli

MIS

Muut pyydykset, mukaan luettuina sulkupyydykset, merrat ja paunetit

Makrilli, silli ja kilohaili (ihmisravinnoksi tarkoitetut)

2.

ICES-alueella IV (Pohjanmeri) harjoitettava pienten pelagisten lajien kalastus:

Koodi

Pienten pelagisten lajien kalastuksessa käytettävät pyydykset

Kiintiön alaiset kohdelajit

OTM ja PTM

Pelaginen trooli ja pelaginen paritrooli (mukaan luettuna TR3)

Silli, makrilli, piikkimakrilli, kultakuore, mustakitaturska ja kilohaili (ihmisravinnoksi tarkoitetut)

PS

Kurenuotat

Silli, makrilli, piikkimakrilli ja mustakitaturska

GNS ja GND (3)

Ankkuroitu verkko (kiinteä) ja ajoverkot

Makrilli ja silli

GTR

Riimuverkot

Makrilli

LLS, LHP ja LHM

Ankkuroidut pitkäsiimat, käsisiimat ja vapapyydykset (käsikäyttöiset) sekä käsisiimat ja vapapyydykset (koneelliset)

Makrilli

MIS

Muut pyydykset, mukaan luettuina sulkupyydykset, merrat ja paunetit

Silli ja kilohaili (ihmisravinnoksi tarkoitetut)

3.

Muu aluksilla harjoitettava kalastus, jonka kohteena ovat asetuksen (EU) N:o 1380/2013 15 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut pienet pelagiset lajit ja jota ei ole mainittu tässä liitteessä olevassa 1 ja 2 kohdassa.

4.

Unionin vesillä ICES-alueilla IIIa ja IV teollisiin tarkoituksiin harjoitettava kalastus:

Koodi

Pyydykset

Kiintiön alaiset kohdelajit

Mikä tahansa trooli

Trooli, jonka silmäkoko on alle 32 mm

Tuulenkala, kilohaili ja harmaaturska

PS

Kurenuotat

Tuulenkala, kilohaili ja harmaaturska


(1)  Pohjatrooli ja parittainen pohjatrooli silmäkoolla < 70 mm

(2)  Silmäkoko: 50–99 mm

(3)  Silmäkoko: 50–99 mm