13.5.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 138/57


KOMISSION TÄYTÄNTÖÖNPANOASETUS (EU) N:o 484/2014,

annettu 12 päivänä toukokuuta 2014,

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 mukaisista keskusvastapuolen oletettua pääomaa koskevista teknisistä täytäntöönpanostandardeista

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä 4 päivänä heinäkuuta 2012 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 (1) ja erityisesti sen 50 a artiklan 4 kohdan ja 50 c artiklan 3 kohdan kolmannen alakohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 575/2013 (2) mukaisesti unioniin sijoittautuneet laitokset ilmoittavat tällä hetkellä omien varojen vaatimusten noudattamisesta neljännesvuosittain. Jotta voitaisiin minimoida oletettua pääomaa koskevien tietojen laskentaa ja ilmoittamista varten laitoksille ja keskusvastapuolille vahvistettuihin viitepäivämääriin liittyvät epäjohdonmukaisuudet, keskusvastapuolille vahvistettuihin viitepäivämääriin olisi sisällyttävä vähintään laitoksille jo vahvistetut viitepäivämäärät. Oletettua pääomaa koskevien tietojen lyhyemmällä ilmoittamisvälillä otettaisiin huomioon myös se tosiasia, että kolmansiin maihin sijoittautuneilla määritysosapuolilla saattaa olla eri ilmoittamispäivämäärät. Lisäksi omien varojen vaatimukset saattavat vaihdella suuresti, ja jotta määritysosapuolet ja niiden toimivaltaiset viranomaiset voisivat pysyä ajan tasalla kyseisten vaatimusten suhteen, ne saattaisivat haluta valvoa kyseisiä vastuita useammin kuin neljännesvuosittain.

(2)

Normaalitilanteissa keskusvastapuolten ilmoittamispäivämäärät eivät saisi olla yli viikkoa myöhempiä kuin laskentapäivämäärät. Viikko on keskusvastapuolille riittävä aika, jotta ne voivat tehdä kaikki sisäiset tarkastukset ja saattaa tarvittava hyväksymisprosessi päätökseen ennen vaadittujen tietojen ilmoittamista. Jos keskusvastapuoli kehittää täysin automaattisen järjestelmän, ilmoittamispäivämäärä voi olla lähellä laskentapäivämäärää. Keskusvastapuolet eivät ehkä kuitenkaan tällä hetkellä kykene saattamaan koko prosessia päätökseen tässä ajassa, minkä vuoksi niillä voi olla siihen pystyäkseen tarve kehittää sisäisiä prosessejaan ja infrastruktuureitaan. Tätä taustaa vasten olisi annettava siirtymäsäännös, jotta keskusvastapuolilla olisi riittävästi aikaa kehittää tarvittavat sisäiset prosessit ja infrastruktuurit ja samanaikaisesti aloittaa oletettua pääomaa koskevien tietojen ilmoittaminen määritysosapuolilleen.

(3)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 nojalla määritysosapuolen maksukyvyttömyydestä aiheutuvat tappiot katetaan ensisijaisesti alkuvakuudella ja maksukyvyttömän määritysosapuolen maksukyvyttömyysrahastoon suorittamalla maksulla. Jos nämä varat osoittautuvat riittämättömiksi, tappiot katetaan keskusvastapuolten asianomaisiin maksukyvyttömyysjärjestelyihinsä ennalta rahastoimilla rahoitusvaroilla ja määritysosapuolten, jotka eivät ole maksukyvyttömiä, maksukyvyttömyysrahastoon ennalta rahastoimilla maksuilla. Tänä ajanjaksona ilmoittamisväliä olisi lyhennettävä, jotta muut määritysosapuolet, jotka eivät ole maksukyvyttömiä, ja toimivaltaiset viranomaiset saisivat oikea-aikaisesti kaikki oletettua pääomaa koskevat tiedot, jotka tarvitaan määritysosapuolten omien varojen vaatimusten laskemiseksi. Keskusvastapuolilla olisi oltava tekniset valmiudet ja sisäiset prosessit, joiden avulla ne voisivat laskea ja toimittaa oletettua pääomaa koskevat tiedot tällaisissa stressitilanteissa.

(4)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 mukaisesti keskusvastapuolen on täydennettävä maksukyvyttömyysjärjestelyyn ennalta rahastoimansa rahoitusvarat yhden kuukauden kuluessa. Tästä syystä näissä tilanteissa laskenta- ja ilmoittamisvälin olisi oltava tavanomaista lyhyempi. Oletettua pääomaa koskevien tietojen ilmoittaminen päivittäin ei liene mielekästä, koska saattaisi viedä aikaa vahvistaa määritysosapuolen maksukyvyttömyydestä aiheutuneiden tappioiden kokonaismäärä. Koska toimivaltaiset viranomaiset saattavat kohdata laajan kirjon erilaisia tilanteita, niillä olisi myös oltava mahdollisuus vaatia lyhyempää ilmoittamisväliä stressiajanjaksoina. Tällaisen vaatimuksen olisi perustuttava tilannearvioon, jossa olisi otettava huomioon, missä määrin ennalta rahastoidut rahoitusvarat (sekä keskusvastapuolen itsensä että määritysosapuolten rahastoimat rahoitusvarat) on tosiasiallisesti käytetty tai niitä odotetaan käytettävän. Lyhyempää ilmoittamisväliä olisi sovellettava, kunnes kyseiset varat palautetaan asiaa koskevassa lainsäädännössä edellytetyille tasoille.

(5)

Lyhyt ilmoittamisväli stressiajanjaksoina voi olla hyvin vaativa hiljattain käyttöön otetun ilmoittamisvaatimuksen vuoksi. Tämä saattaa aiheuttaa haasteita teknisen toteutuksen osalta ainakin joillekin keskusvastapuolille. Tilanteen helpottamiseksi on aiheellista vahvistaa myöhempi soveltamispäivä lyhyempää ilmoittamisväliä koskeville vaatimuksille. Näin keskusvastapuolilla on mahdollisuus parantaa sisäisiä prosessejaan ja järjestelmiään.

(6)

Tämän asetuksen säännökset ovat tiiviisti sidoksissa toisiinsa, koska ne koskevat keskusvastapuolen oletetun pääoman laskentaa ja ilmoittamista. Jotta varmistettaisiin, että nämä säännökset, joiden olisi tultava voimaan samaan aikaan, ovat keskenään johdonmukaiset ja jotta asianomaisten velvoitteiden soveltamisalaan kuuluvien henkilöiden olisi helpompi saada näistä säännöksistä kattava käsitys keskitetysti, on suotavaa, että kaikki asetuksessa (EU) N:o 648/2012 edellytetyt tekniset sääntelystandardit sisällytetään yhteen asetukseen.

(7)

Tämä asetus perustuu Euroopan pankkiviranomaisen komissiolle esittämiin teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksiin.

(8)

Euroopan pankkiviranomainen on järjestänyt avoimia julkisia kuulemisia tämän asetuksen perustana olevista teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksista, analysoinut niihin mahdollisesti liittyviä kustannuksia ja hyötyjä sekä pyytänyt lausunnon Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 1093/2010 (3) 37 artiklan mukaisesti perustetulta pankkialan osallisryhmältä,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Laskentaväli ja -päivämäärät, joista säädetään asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 a artiklan 3 kohdassa

1.   Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 a artiklan 3 kohdassa säädetyn laskentavälin on oltava yksi kuukausi, paitsi jos tämän asetuksen 3 artiklan 1 kohdassa säädettyä harkintavaltaa käytetään, jolloin laskentavälin on oltava joko yksi viikko tai yksi päivä.

2.   Jos 1 kohdassa tarkoitettu laskentaväli on yksi kuukausi, keskusvastapuolen on sovellettava molempia seuraavista vaatimuksista:

a)

laskennan viitepäivämäärien on oltava seuraavat:

31 päivä tammikuuta, 28 päivä helmikuuta (tai 29 päivä helmikuuta karkausvuonna), 31 päivä maaliskuuta, 30 päivä huhtikuuta, 31 päivä toukokuuta, 30 päivä kesäkuuta, 31 päivä heinäkuuta, 31 päivä elokuuta, 30 päivä syyskuuta, 31 päivä lokakuuta, 30 päivä marraskuuta ja 31 päivä joulukuuta;

b)

päivämäärät, joina keskusvastapuolen on suoritettava laskenta (”laskennan päivämäärä”) ovat vastaavasti:

1 päivä helmikuuta, 1 päivä maaliskuuta, 1 päivä huhtikuuta, 1 päivä toukokuuta, 1 päivä kesäkuuta, 1 päivä heinäkuuta, 1 päivä elokuuta, 1 päivä syyskuuta, 1 päivä lokakuuta, 1 päivä marraskuuta, 1 päivä joulukuuta ja 1 päivä tammikuuta.

3.   Jos 1 kohdassa tarkoitettu laskentaväli on yksi viikko tai yksi päivä, ensimmäisen laskennan päivämäärä on toimivaltaisen viranomaisen pyyntöä seuraava päivä. Ensimmäinen viitepäivämäärä on toimivaltaisen viranomaisen pyynnön päivämäärä. Seuraavissa laskennoissa viitepäivämäärä on laskennan päivämäärää edeltävä päivä. Jos laskenta suoritetaan viikoittain, laskentapäivien välillä on oltava viisi työpäivää.

4.   Jos laskentapäivä on yleinen vapaapäivä, lauantai tai sunnuntai, laskenta on suoritettava seuraavana työpäivänä.

2 artikla

Ilmoittamisväli, ilmoituspäivämäärät ja yhdenmukainen ilmoittamismuoto, joista säädetään asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 2 kohdassa ja 89 artiklan 5 a kohdassa

1.   Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 2 kohdassa ja soveltuvin osin 89 artiklan 5 a kohdan kolmannessa alakohdassa säädetyn ilmoittamisvälin on oltava yksi kuukausi, paitsi jos tämän asetuksen 3 artiklan 1 kohdassa säädettyä harkintavaltaa käytetään, jolloin ilmoittamisvälin on oltava joko yksi viikko tai yksi päivä.

2.   Jos 1 kohdan mukainen ilmoittamisväli on yksi kuukausi, ilmoituspäivämäärän on oltava viiden työpäivän kuluttua 1 artiklassa säädetystä laskentapäivämäärästä tai mahdollisuuksien mukaan jo aikaisemmin.

3.   Jos 1 kohdassa tarkoitettu ilmoittamisväli on yksi päivä tai yksi viikko, ilmoituspäivämäärän on oltava laskentapäivää seuraava päivä.

4.   Jos ilmoituspäivä on yleinen vapaapäivä, lauantai tai sunnuntai, ilmoittaminen on suoritettava seuraavana työpäivänä.

5.   Keskusvastapuolten on ilmoitettava 1 kohdassa tarkoitetut tiedot käyttämällä liitteessä I olevaa mallia (Oletettua pääomaa koskevat tiedot), joka on täytettävä noudattaen liitteessä II olevia ohjeita (Oletettua pääomaa koskevien tietojen ilmoittamisohjeet).

3 artikla

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 a artiklan 3 kohdassa ja 50 c artiklan 2 kohdassa tarkoitettuja lyhyempiä laskenta- ja ilmoittamisvälejä koskevat edellytykset

1.   Määritysosapuolena toimivan laitoksen toimivaltaiset viranomaiset voivat vaatia mitä tahansa keskusvastapuolta, jossa kyseinen laitos toimii määritysosapuolena, suorittamaan 1 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun laskennan ja 2 artiklan 1 kohdassa tarkoitetun ilmoittamisen joko päivittäin tai viikoittain jommassakummassa seuraavista tilanteista:

a)

jos yhden määritysosapuolen maksukyvyttömyyden vuoksi keskusvastapuolen on käytettävä minkä suuruinen osuus tahansa rahoitusvaroista, jotka se on ennalta rahastoinut maksukyvyttömyysjärjestelyyn asetuksen (EU) N:o 648/2012 43 artiklan mukaisesti;

b)

jos yhden määritysosapuolen maksukyvyttömyyden vuoksi keskusvastapuolen on käytettävä sellaisten määritysosapuolten, jotka eivät ole maksukyvyttömiä, maksukyvyttömyysrahastoon asetuksen (EU) N:o 648/2012 42 artiklan mukaisesti suorittamia maksuja.

2.   Toimivaltaisten viranomaisten on perustettava päätöksensä siitä, onko ilmoittamisväli 1 kohdassa säädetty yksi päivä vai yksi viikko, ennalta rahastoitujen rahoitusvarojen tosiasialliseen tai odotettavissa olevaan käyttöasteeseen.

3.   Kun toimivaltaiset viranomaiset edellyttävät keskusvastapuolelta lyhyempää laskenta- ja ilmoittamisväliä 1 kohdan a alakohdan mukaisesti, lyhyempää väliä on sovellettava, kunnes keskusvastapuolen maksukyvyttömyysjärjestelyyn ennalta rahastoimat rahoitusvarat on palautettu komission delegoidun asetuksen (EU) N:o 153/2013 (4) 35 artiklassa säädetyille tasoille.

4.   Kun toimivaltaiset viranomaiset edellyttävät keskusvastapuolelta lyhyempää laskenta- ja ilmoittamisväliä 1 kohdan b alakohdan mukaisesti, lyhyempää väliä on sovellettava, kunnes keskusvastapuolen sellaisten määritysosapuolten, jotka eivät ole maksukyvyttömiä, maksukyvyttömyysrahastoon maksamat rahoitusvarat on palautettu asetuksen (EU) N:o 648/2012 42 artiklassa säädetyille tasoille.

4 artikla

Siirtymäsäännökset

Poiketen siitä, mitä 2 artiklan 2 kohdassa säädetään, keskusvastapuolten on tämän asetuksen soveltamispäivän ja 31 päivän joulukuuta 2014 välisenä ajanjaksona ilmoitettava mainitussa kohdassa tarkoitetut tiedot viimeistään 15 työpäivän kuluttua viitepäivästä tai mahdollisuuksien mukaan jo aikaisemmin.

5 artikla

Voimaantulo ja soveltamispäivä

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan 2 päivästä kesäkuuta 2014, lukuun ottamatta 1 artiklan 3 kohtaa, 2 artiklan 3 kohtaa ja 3 artiklaa, joita sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2015.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 12 päivänä toukokuuta 2014.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 201, 27.7.2012, s. 1.

(2)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 575/2013, annettu 26 päivänä kesäkuuta 2013, luottolaitosten ja sijoituspalveluyritysten vakavaraisuusvaatimuksista ja asetuksen (EU) N:o 648/2012 muuttamisesta (EUVL L 176, 27.6.2013, s. 1).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1093/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/78/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12).

(4)  Komission delegoitu asetus (EU) N:o 153/2013, annettu 19 päivänä joulukuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 648/2012 täydentämisestä keskusvastapuoliin liittyviä vaatimuksia koskevien teknisten sääntelystandardien osalta (EUVL L 52, 23.2.2013, s. 41).


LIITE I

Oletettua pääomaa koskevat tiedot

Tunnus

Erä

Oikeudelliset viitteet

Määrä

10

Keskusvastapuoli

 

20

Maksukyvyttömyysrahaston tunniste

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohta

 

30

Laskelman päivämäärä

Komission täytäntöönpanoasetuksen (EU) N:o 484/2014 1 artiklan 2 kohta

 

40

Oletettu pääoma (KCCP)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan a alakohta

 

50

Ennalta rahastoitujen osuuksien summa (DFCM)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan b alakohta

 

60

Se ennalta rahastoitujen rahoitusvarojen määrä, joka edellytetään käytettävän ennen kuin käytetään muiden määritysosapuolten maksukyvyttömyysrahastoon suorittamia maksuja (DFCCP)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan c alakohta

 

70

Määritysosapuolten lukumäärä (N)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan d alakohta

 

80

Keskittymäkerroin (β)

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan e alakohta

 

90

Alkuvakuuden kokonaismäärä

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 5 a kohdan kolmas alakohta

 


LIITE II

OLETETTUA PÄÄOMAA KOSKEVIEN TIETOJEN ILMOITTAMISOHJEET

1.   Tämä liite sisältää lisäohjeet liitteessä I olevaan taulukkoon.

YLEISET OHJEET

2.   Ilmoittamisväli

2.1   Mallin mukainen ilmoitus tehdään tämän asetuksen 1 artiklassa säädettyä ilmoittamisväliä noudattaen.

3.   Ilmoituspäivämäärät

3.1   Ilmoituspäivämäärät esitetään 2 artiklassa.

MALLIA KOSKEVAT OHJEET

4.   Merkkikäytäntö

4.1   Kaikki määrät ilmoitetaan positiivisina lukuina.

4.2   Seuraavia muotoja ja oikeudellisia viitteitä on noudatettava malleja täytettäessä:

Mallin tunnus

Ohjeet

10

Keskusvastapuolen nimi

Muoto

Teksti, merkkien lukumäärää ei ole rajoitettu

20

Maksukyvyttömyysrahaston tunniste

Oikeudelliset viitteet

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohta

Ohje

Asetuksen 50 c artiklan 1 kohdassa säädetään, että kun keskusvastapuolella on useampi kuin yksi maksukyvyttömyysrahasto, sen on ilmoitettava mainitun artiklan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tiedot kunkin maksukyvyttömyysrahaston osalta erikseen.

Muoto

Teksti, merkkien lukumäärää ei ole rajoitettu

Laskenta

Ei sovelleta

30

Laskentapäivämäärä

Oikeudelliset viitteet

Tämän asetuksen 1 artiklan 2 kohta

Huomautus

Tämän asetuksen 1 artiklan 2 kohdan mukainen laskentapäivämäärä, joka riippuu vaaditusta ilmoittamisvälistä.

Muoto

VVVV-KK-PP

Nelinumeroinen vuosi, yhdysviiva, kaksinumeroinen kuukausi, yhdysviiva, kaksinumeroinen päivä

Laskenta

Ei sovelleta

40

Oletettu pääoma (KCCP)

Oikeudelliset viitteet

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan a alakohta

Ohjeet

Ilmoitusvaluutta yksilöidään käyttäen ISO 4217 -valuuttakoodia, jonka jälkeen lisätään välilyönti ja määrä. Luvut voidaan pyöristää niin, että pyöristysvirhe on pienempi kuin 1 prosentti.

Muoto

ISO-koodi määrä

Laskenta

Oletettu pääoma lasketaan asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 a artiklan 2 kohdan mukaisesti.

50

Ennakkoon rahastoitujen osuuksien summa (DFCM)

Oikeudelliset viitteet

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan b alakohta

Laskenta

Ennakkoon rahastoidut osuudet lasketaan määritysosapuolten ennakkoon rahastoitujen osuuksien summana asetuksen (EU) N:o 575/2013 308 artiklan 2 kohdan mukaisesti.

Ohjeet

Ilmoitusvaluutta yksilöidään käyttäen ISO 4217 -valuuttakoodia, jonka jälkeen lisätään välilyönti ja määrä. Luvut voidaan pyöristää niin, että pyöristysvirhe on pienempi kuin 1 prosentti.

Muoto

ISO-koodi määrä

60

Se ennakkoon rahastoitujen rahoitusvarojen määrä, joka edellytetään käytettävän ennen kuin käytetään muiden määritysosapuolten maksukyvyttömyysrahastoon suorittamia maksuja (DFCCP)

Oikeudelliset viitteet

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan c alakohta

Laskenta

Keskusvastapuolen kaikkien määritysosapuolten ennalta rahastoitujen osuuksien summa lasketaan asetuksen (EU) N:o 575/2013 308 artiklan 3 kohdan c alakohdan mukaisesti.

Ohjeet

Ilmoitusvaluutta yksilöidään käyttäen ISO 4217 -valuuttakoodia, jonka jälkeen lisätään välilyönti ja määrä. Luvut voidaan pyöristää niin, että pyöristysvirhe on pienempi kuin 1 prosentti.

Muoto

ISO-koodi määrä

70

Määritysosapuolten lukumäärä (N);

Oikeudelliset viitteet

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan d alakohta

Laskenta

Keskusvastapuolen määritysosapuolten lukumäärä

Muoto

Kokonaisluku

80

Keskittymäkerroin (β)

Oikeudelliset viitteet

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 c artiklan 1 kohdan e alakohta

Laskenta

Keskittymäkerroin lasketaan asetuksen (EU) N:o 648/2012 50 d artiklan c alakohdan mukaisesti.

Ohjeet

Ilmoitusvaluutta yksilöidään käyttäen ISO 4217 -valuuttakoodia, jonka jälkeen lisätään välilyönti ja määrä. Luvut voidaan pyöristää niin, että pyöristysvirhe on pienempi kuin 1 prosentti.

Muoto

ISO-koodi määrä

90

Alkuvakuuden kokonaismäärä

Oikeudelliset viitteet

Asetuksen (EU) N:o 648/2012 89 artiklan 5 a kohdan kolmas alakohta

Laskenta

Keskusvastapuolen määritysosapuoliltaan saaman alkuvakuuden kokonaismäärä lasketaan delegoidun asetuksen (EU) N:o 153/2013 24–27 artiklan mukaisesti.

Ohjeet

Tämä tieto ilmoitetaan vain tarvittaessa. Ilmoitusvaluutta yksilöidään käyttäen ISO 4217 -valuuttakoodia, jonka jälkeen lisätään välilyönti ja määrä. Luvut voidaan pyöristää niin, että pyöristysvirhe on pienempi kuin 1 prosentti.

Muoto

ISO-koodi määrä