1.5.2010   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 110/36


KOMISSION SUOSITUS,

annettu 28 päivänä huhtikuuta 2010,

tutkimusaloitteen ”Terveellinen ruokavalio tervettä elämää varten” yhteissuunnittelusta

(2010/250/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 181 artiklan 2 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Kansalaisten terveys on ensiarvoisen tärkeää unionin kasvulle ja vauraudelle.

(2)

Unionin väestön ylipainoisuus ja liikalihavuus ovat viimeisten kolmen vuosikymmenen aikana nousseet huolestuttavasti etenkin lapsilla.

(3)

Unionin väestön taipumus puutteelliseen ruokavalioon ja vähäiseen ruumiilliseen aktiviteettiin vahvistuu entisestään.

(4)

Monien kroonisten tilojen, kuten sydän- ja verisuonisairauksien, kohonneen verenpaineen, tyypin 2 diabeteksen, aivohalvauksen, tiettyjen syöpätyyppien, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksien ja jopa useiden mielenterveyshäiriöiden esiintyvyys on lisääntynyt.

(5)

Jos voitaisiin poistaa yleisiä elämäntapaan, muun muassa ruokavalioon, liittyviä riskitekijöitä, voitaisiin välttää noin 80 prosenttia sydänsairauksista, aivohalvauksista ja tyypin 2 diabetestapauksista ja 40 prosenttia syövistä.

(6)

Kilpailuneuvosto totesi kokouksessaan 3 päivänä joulukuuta 2009, että ”Terveys, ruoka ja ruokavalioon liittyvien sairauksien ennaltaehkäisy” (nimi muutettiin myöhemmin muotoon ”Terveellinen ruokavalio tervettä elämää varten”) on ala, jossa tutkimuksen yhteisellä suunnittelulla tuotettaisiin merkittävää lisäarvoa jäsenvaltioiden tutkimustoiminnalle, joka nykyisellään on pirstaloitunutta. Kilpailuneuvoston päätelmissä todetaan, että tästä aiheesta olisi käynnistettävä yhteissuunnittelualoite, ja pyydetään komissiota myötävaikuttamaan sen valmisteluun. Neuvosto vahvisti myös, että yhteisen suunnittelun johto kuuluu jäsenvaltioille ja komission tehtävä on avustaa siinä.

(7)

Ruokavaliota ja terveyttä koskevan tutkimuksen yhteisellä suunnittelulla varmistetaan elämäntavan ja ruokavalion terveysvaikutusten tutkimuksen koordinointi. Tämä myötävaikuttaa merkittävästi eurooppalaisen tutkimusalueen toiminnan tehostamiseen ruokavalioon liittyvien sairauksien alalla vahvistaen samalla Euroopan johtoasemaa ja kilpailukykyä tämän alan tutkimuksessa.

(8)

Varmistaakseen, että jäsenvaltioiden yhteiset ponnistelut elintarvikkeiden ja terveyden alalla olisivat tehokkaita, jäsenvaltioiden olisi kehitettävä ja toteutettava strateginen tutkimussuunnitelma, jonka perustana on yhteinen lähestymistapa ruokavalioon liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyyn.

(9)

Yhteisten toimien tehokkaan hallinnoinnin varmistamiseksi jäsenvaltioiden olisi perustettava yhteinen hallintorakenne, jolle annetaan tehtäväksi vahvistaa yhteistyötä ja koordinointia koskevat yhteiset ehdot, säännöt ja menettelyt ja seurata strategisen tutkimussuunnitelman toteutusta.

(10)

Jotta tässä suosituksessa esitetyt tavoitteet voitaisiin saavuttaa, jäsenvaltioiden olisi kartoitettava yhdessä komission kanssa komission aloitteita, joilla jäsenvaltioita voitaisiin auttaa strategisen tutkimusohjelman kehittämisessä ja toteuttamisessa.

(11)

Jotta komissio voisi raportoida asiasta Euroopan parlamentille ja neuvostolle, jäsenvaltioiden olisi säännöllisesti raportoitava komissiolle tämän tutkimusaloitteen yhteissuunnittelun edistymisestä,

ON ANTANUT TÄMÄN SUOSITUKSEN:

1.

Jäsenvaltioita kehotetaan kehittämään yhteinen näkemys siitä, miten unionin tasolla toteutettavalla tutkimusyhteistyöllä ja koordinoinnilla voidaan parantaa ruokavalioon liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyä.

2.

Jäsenvaltioita kehotetaan laatimaan strateginen tutkimusohjelma, jossa vahvistetaan keskipitkän tai pitkän aikavälin tutkimustarpeet ja tavoitteet ruokavalioon liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyn alalla. Strategisessa tutkimusohjelmassa olisi esitettävä toteutussuunnitelma, jossa vahvistetaan ensisijaiset tutkimuskohteet ja aikataulut ja eritellään toteuttamiseen tarvittavat toimet, välineet ja varat.

3.

Jäsenvaltioiden olisi strategisessa tutkimusohjelmassa ja toimeenpanosuunnitelmassa:

a)

yksilöitävä sellaiset asiaa koskevien kansallisten ohjelmien ja tutkimustoimien tiedot, joita olisi vaihdettava;

b)

yksilöitävä aloja tai tutkimustoimia, jotka hyötyisivät koordinoinnista, yhteisistä ehdotuspyynnöistä tai resurssien yhdistämisestä;

c)

vaihdettava tietoja, resursseja, parhaita käytäntöjä, menetelmiä ja ohjeistoja erityisesti, kun perustetaan suuria kohortteja kliinisiä tutkimuksia varten;

d)

määriteltävä b alakohdassa tarkoitettujen alojen yhteistutkimusta varten menettelyt, mukaan lukien laatukriteerit;

e)

tarvittaessa käytettävä olemassa olevia tutkimuslaitoksia yhteisesti tai kehitettävä uusia välineitä, kuten koordinoituja tietopankkeja, kudospankkeja tai malleja, joiden avulla tuloksia voidaan ekstrapoloida ihmiseen;

f)

levitettävä tietoa, innovaatioita ja tieteidenvälisiä menetelmiä myös muihin maihin sekä varmistettava, että tutkimuksen suoritteita käytetään tehokkaasti Euroopan kilpailukyvyn ja politiikan toteuttamisen parantamiseksi;

g)

rohkaistava julkista ja yksityistä sektoria parempaan yhteistoimintaan, tuettava tällaista yhteistyötä ja rohkaistava eri tutkimusryhmiä ja eri alojen yrityksiä avoimeen innovointiin;

h)

perustettava verkosto erityisesti sellaisten keskusten välille, jotka erikoistuvat kuluttajatieteeseen, ravinto-oppiin ja jalostustekniikoihin.

4.

Jäsenvaltioita kehotetaan perustamaan ruokavalioon liittyvien sairauksien ennaltaehkäisyn alalle yhteinen hallintorakenne, jolle annetaan tehtäväksi vahvistaa yhteistyötä ja koordinointia koskevat yhteiset ehdot, säännöt ja menettelyt ja seurata strategisen tutkimusohjelman toteutusta.

5.

Jäsenvaltioita kehotetaan toteuttamaan strateginen tutkimusohjelma yhteisesti muun muassa kansallisten tutkimusohjelmiensa tai muiden kansallisten tutkimustoimien välityksellä.

6.

Jäsenvaltioita kehotetaan yhdessä komission kanssa kartoittamaan komission aloitteita, joilla jäsenvaltioita voitaisiin auttaa strategisen tutkimusohjelman kehittämisessä ja toteuttamisessa, sekä koordinoimaan yhteiset tutkimusohjelmat muiden Euroopan unionin tämän alan aloitteiden kanssa.

7.

Jäsenvaltioita kehotetaan raportoimaan komissiolle säännöllisesti tämän yhteissuunnittelualoitteen edistymisestä.

Tehty Brysselissä 28 päivänä huhtikuuta 2010.

Komission puolesta

Máire GEOGHEGAN-QUINN

Komission jäsen