13.12.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 335/3


KOMISSION ASETUS (EY) N:o 1242/2008,

annettu 8 päivänä joulukuuta 2008,

yhteisön maatilatypologiasta

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon verkoston luomisesta Euroopan talousyhteisön maatilojen tuloja ja taloutta koskevien kirjanpitotietojen keruuta varten 15 päivänä kesäkuuta 1965 annetun neuvoston asetuksen 79/65/ETY (1) ja erityisesti sen 4 artiklan 4 kohdan, 6 artiklan 2 kohdan ja 7 artiklan 3 kohdan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Yhteisössä on hyvin erilaisia tuotantorakenteita ja -järjestelmiä. Maatilojen rakenneominaisuuksia ja taloudellisia tuloksia koskevien analyysien helpottamiseksi yhteisön maatilatypologian perustamisesta 7 päivänä kesäkuuta 1985 tehdyllä komission päätöksellä 85/377/ETY (2) otettiin käyttöön yhtenäinen maatilaluokitus, joka perustuu tilan taloudelliseen kokoon ja tuotantosuuntaan.

(2)

Yhteisön typologia olisi laadittava siten, että yhtenäisiä tilaryhmiä voidaan muodostaa enemmän tai vähemmän aggregoidusti ja että maatilojen tilanteita voidaan verrata.

(3)

Koska suoraan maatilaan liittyvän muun ansiotoiminnan kuin maataloustoiminnan osuus viljelijöiden tuloista on yhä suurempi, yhteisön typologiaan olisi sisällytettävä suoraan maatilaan liittyvän muun ansiotoiminnan osuutta kuvaava luokitusmuuttuja.

(4)

Asetuksen 79/65/ETY 4 artiklan 1 kohdassa, 6 artiklan 1 kohdan b alakohdassa ja 7 artiklan 2 kohdassa säädettyjen tavoitteiden saavuttamiseksi olisi vahvistettava yhteisön typologian soveltamista koskevat säännöt. Yhteisön typologiaa olisi sovellettava myös kirjapitotiloihin, joiden kirjanpitotiedot kerätään maatalouden kirjanpidon tietoverkon kautta.

(5)

Maatilojen rakennetutkimuksista ja maatalouden tuotantomenetelmiä koskevasta tutkimuksesta sekä neuvoston asetuksen (ETY) N:o 571/88 kumoamisesta 19 päivänä marraskuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1166/2008 (3) liitteen IV mukaan otantatutkimuksena tehtyjen maatilojen rakennetutkimusten on oltava tilastollisesti edustavia maatilan tyypin ja koon osalta yhteisön typologian mukaisesti. Sen vuoksi yhteisön typologiaa olisi sovellettava myös maatiloihin, joita koskevat tiedot kerätään maatilojen rakennetutkimuksen kautta.

(6)

Maatilan tuotantosuunta ja taloudellinen koko olisi määriteltävä aina positiivisina säilyvien taloudellisten kriteerien perusteella. Sen vuoksi on asianmukaista käyttää standardituotosta. Standardituotokset on vahvistettava tuotteittain. Luettelon tuotteista, joille lasketaan standardituotokset, olisi oltava yhdenmukainen asetuksen (EY) N:o 1166/2008 mukaisesti vahvistetun maatilojen rakennetutkimuksissa käytettävien ominaisuuksien luettelon kanssa. Jotta maatilatypologiaa voidaan soveltaa maatalouden kirjanpidon tietoverkossa, rakennetutkimusten ominaisuuksista ja maatalouden kirjanpidon tietoverkon mukaisen maatilailmoituksen otsakkeista on tarpeen laatia vastaavuustaulukko.

(7)

Standardituotokset perustuvat viiden vuoden viitejakson keskiarvoihin, mutta niitä olisi päivitettävä säännöllisesti taloudellisen kehityksen huomioon ottamiseksi, jotta typologian soveltamista voidaan tarkoituksenmukaisesti jatkaa. Päivitystiheyden olisi oltava yhteydessä maatilojen rakennetutkimusten tekemisvuosiin.

(8)

Jotta voitaisiin laatia vuoden 2010 maatalouden kirjanpidon tietoverkkoon sisällytettävä kirjanpitotilojen valintasuunnitelma, olisi säädettävä, että tässä asetuksessa määriteltyä typologiaa sovelletaan maatilojen rakennetutkimukseen jo vuonna 2007. Tämän typologian mukaisesti luokiteltujen maatilojen tilanteita koskevien analyysien vertailukelpoisuuden varmistamiseksi olisi lisäksi säädettävä, että typologiaa olisi sovellettava maatilojen rakennetutkimuksiin ja maatalouden kirjanpidon tietoverkkoon ennen vuotta 2010. Sen vuoksi on tarpeen vahvistaa poikkeus, joka koskee standardituotosten laskemista viitekaudelle 2004.

(9)

Kunkin jäsenvaltion asetuksen 79/65/ETY 6 artiklan mukaisesti nimeämän yhdyselimen on annettava standardituotokset ja niiden laskennassa tarvittavat tiedot komissiolle tiedoksi. Olisi säädettävä, että yhdyselin voi toimittaa asianomaiset tiedot suoraan komissiolle komission vahvistaman tietojärjestelmän avulla. Lisäksi olisi säädettävä, että kyseisen järjestelmän on mahdollistettava tietojen sähköinen vaihto järjestelmässä yhdyselimen käytössä olevien mallien mukaisesti. Olisi myös säädettävä, että komissio ilmoittaa jäsenvaltioille tietojärjestelmän täytäntöönpanoa koskevat yleiset edellytykset maatalouden kirjanpidon tietoverkkoa käsittelevän yhteisön komitean kautta.

(10)

Selkeyden vuoksi ja ottaen huomioon, että yhteisön typologia on yleisesti sovellettava toimenpide eikä tietyille vastaanottajille osoitettu toimenpide, päätös 85/377/ETY olisi korvattava asetuksella.

(11)

Tässä asetuksessa säädetyt toimenpiteet ovat maatalouden kirjanpidon tietoverkkoa käsittelevän yhteisön komitean lausunnon mukaiset,

ON ANTANUT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde ja soveltamisala

1.   Tässä asetuksessa vahvistetaan ’yhteisön maatilatypologia’, jäljempänä ’typologia’, eli yhteisön maatilojen yhtenäinen luokitus, joka perustuu tilan tuotantosuuntaan ja taloudelliseen kokoon sekä suoraan maatilaan liittyvän muun ansiotoiminnan osuuteen.

2.   Typologiaa käytetään pääasiassa esittämään tilan tuotantosuunnan tai taloudellisen kokoluokan mukaan ryhmiteltyjä tietoja, jotka on kerätty yhteisön maatilojen rakennetutkimusten ja yhteisön maatilojen kirjanpidon tietoverkon avulla.

2 artikla

Tuotantosuunta

1.   Tässä asetuksessa tilan ’tuotantosuunta’ määritellään sen perusteella, mikä on eri ominaisuuksien standardituotoksen suhteellinen osuus maatilan kokonaisstandardituotoksesta. Standardituotos määritellään 5 artiklassa.

2.   Tuotantosuunnat jaotellaan tietojen yksityiskohtaisuuden mukaan seuraavasti:

a)

yleistuotantosuunta;

b)

päätuotantosuunta;

c)

erityistuotantosuunta.

Tilojen luokitus tuotantosuunnittain esitetään liitteessä I.

3 artikla

Tilan taloudellinen koko

Tilan taloudellinen koko määritellään tilan kokonaisstandardituotoksen perusteella. Se on ilmaistava euroina. Tilan taloudellisen koon laskentamenetelmä ja taloudelliset kokoluokat esitetään liitteessä II.

4 artikla

Suoraan tilan toimintaan liittyvä muu ansiotoiminta

Suoraan tilan toimintaan liittyvän muun ansiotoiminnan kuin maataloustoiminnan osuus määritellään sen perustella, mikä on kyseisen muun ansiotoiminnan prosenttiosuus tilan lopputuotoksesta. Suhde ilmaistaan prosenttiosuuksien luokkina. Kyseiset luokat esitetään liitteessä III olevassa C osassa.

Lopputuotos sekä mainitun suhteen määritelmä ja arviointimenetelmä esitetään liitteessä III olevassa A ja B osassa.

5 artikla

Standardituotos ja kokonaisstandardituotos

1.   Tässä asetuksessa ’standardituotoksella’ tarkoitetaan bruttotuotannon standardiarvoa.

Standardituotos määritellään kullekin tämän asetuksen liitteessä IV tarkoitetulle alueelle ja kullekin asetuksen (EY) N:o 1166/2008 liitteessä III tarkoitetulle maatilojen rakennetutkimukseen sisältyvälle kasveihin ja eläimiin liittyvälle ominaisuudelle.

Kuhunkin ominaisuuteen liittyvien standardituotosten määrittämiseksi käytettävä laskentamenetelmä ja tietojenkeruumenettelyt esitetään tämän asetuksen liitteessä IV.

2.   Tilan kokonaisstandardituotos on eri ominaisuuksien arvojen summa, joka on saatu kertomalla yksikkökohtainen standardituotos vastaavien yksiköiden määrällä ja laskemalla näin saadut arvot yhteen.

3.   Standardituotosten laskemiseksi maatilojen rakennetutkimusta varten vuodelle N, ’viitekaudella’ tarkoitetaan vuotta N–3 ja se kattaa viisi perättäistä vuotta vuodesta N–5 vuoteen N–1.

Standardituotokset määritetään käyttäen ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetun viiden vuoden viitekauden keskimääräisiä perustietoja. Niitä on taloudellisen kehityksen huomioon ottamiseksi päivitettävä vähintään aina, kun maatilojen rakennetutkimus tehdään.

Ensimmäinen viitekausi, jolle on laskettava standardituotokset, on viitekausi 2007, joka kattaa kalenterivuodet 2005, 2006, 2007, 2008 ja 2009 tai maatalouden satovuodet 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 ja 2009/2010.

4.   Poiketen siitä, mitä 3 kohdassa säädetään, jäsenvaltioiden on laskettava viitekauden 2004 standardituotokset vuoden 2007 maatilojen rakennetutkimuksessa luetelluille ominaisuuksille, jotka ovat komission asetuksen (EY) N:o 204/2006 (4) mukaiset. Tällöin viitekauden on katettava joko kalenterivuodet 2003, 2004 ja 2005 tai maatalouden satovuodet 2003/2004, 2004/2005 ja 2005/2006.

6 artikla

Tietojen toimittaminen komissiolle

1.   Kunkin jäsenvaltion asetuksen 79/65/ETY 6 artiklan mukaisesti nimeämän yhdyselimen tai sellaisen laitoksen, jolle tämä tehtävä on siirretty, on annettava standardituotokset ja liitteessä IV olevassa 3 osassa tarkoitetut tiedot komissiolle (Eurostat) tiedoksi.

2.   Jäsenvaltioiden on toimitettava komissiolle vuoden N viitekauden standardituotokset ja liitteessä IV olevassa 3 osassa tarkoitetut tiedot viimeistään vuoden N+3 31 päivänä joulukuuta tai tarvittaessa viimeistään määräpäivänä, jonka komissio vahvistaa maatalouden kirjanpidon tietoverkkoa käsittelevää yhteisön komiteaa kuultuaan.

Viitekauden 2004 standardituotokset on toimitettava komissiolle viimeistään 31 päivänä joulukuuta 2008.

3.   Jäsenvaltioiden on ilmoitettava 1 kohdassa tarkoitetut standardituotokset ja tiedot komission (Eurostatin) saataville asettamilla tietojärjestelmillä, jotka mahdollistavat asiakirjojen ja tietojen sähköisen vaihdon komission ja jäsenvaltioiden välillä.

4.   Komissio vahvistaa toimitettavien asiakirjojen muodon ja sisällön 3 kohdassa tarkoitettujen järjestelmien kautta käyttöön asetettavien mallien tai kyselylomakkeiden avulla. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen tietojen yksityiskohtia koskevat säännökset laaditaan maatalouden kirjanpidon tietoverkkoa käsittelevän yhteisön komitean puitteissa.

7 artikla

Kumoaminen

1.   Kumotaan päätös 85/377/ETY.

Päätöstä 85/377/ETY sovelletaan kuitenkin edelleen maatilojen luokitteluun varainhoitovuoden 2009 loppuun, kun kyseessä on maatalouden kirjanpidon tietoverkko, ja vuoden 2007 tutkimukseen saakka, kun kyseessä on neuvoston asetuksen (ETY) N:o 571/88 (5) tarkoitettu maatilojen rakennetutkimus.

2.   Viittauksia kumottuun päätökseen pidetään viittauksina tähän asetukseen liitteessä V esitetyn vastaavuustaulukon mukaisesti.

8 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

Tämä asetus tulee voimaan seitsemäntenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Sitä sovelletaan maatalouden kirjanpidon tietoverkkoon varainhoitovuodesta 2010 ja maatilojen rakennetutkimukseen vuoden 2010 tutkimuksesta alkaen.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 8 päivänä joulukuuta 2008.

Komission puolesta

Mariann FISCHER BOEL

Komission jäsen


(1)  EYVL 109, 23.6.1965, s. 1859/65.

(2)  EYVL L 220, 17.8.1985, s. 1.

(3)  EUVL L 321, 1.12.2008, s. 14.

(4)  EUVL L 34, 7.2.2006, s. 3.

(5)  EYVL L 56, 2.3.1988, s. 1.


LIITE I

MAATILOJEN LUOKITTELU TILAN TUOTANTOSUUNNAN MUKAAN

A.   LUOKITTELUJÄRJESTELMÄ

Erikoistuneet tilat – Viljely

Yleistuotantosuunta

Päätuotantosuunta

Erityistuotantosuunta

1.

Peltoviljelyyn erikoistuneet

15.

Viljojen, öljykasvien ja valkuaiskasvien viljelyyn erikoistuneet

151.

Viljojen (ei kuitenkaan riisin), öljykasvien ja valkuaiskasvien viljelyyn erikoistuneet

152.

Riisin viljelyyn erikoistuneet

153.

Yhdistetty viljojen öljykasvien, valkuaiskasvien ja riisin viljely

16.

Yleinen peltoviljely

161.

Juurikasvien viljelyyn erikoistuneet

162.

Yhdistetty viljojen, öljykasvien, valkuaiskasvien ja juurikasvien viljely

163.

Peltovihannesten viljelyyn erikoistuneet

164.

Tupakan viljelyyn erikoistuneet

165.

Puuvillan viljelyyn erikoistuneet

166.

Erilaisten peltokasvien yhdistetty viljely

2.

Puutarhaviljelyyn erikoistuneet

21.

Puutarhaviljelyyn erikoistuneet – kasvihuoneviljely

211.

Vihannesten kasvihuoneviljelyyn erikoistuneet

212.

Kukkien ja koristekasvien sisäviljelyyn erikoistuneet

213.

Kasvien sekatuotantoon kasvihuoneviljelyssä erikoistuneet

22.

Puutarhaviljelyyn erikoistuneet – avomaaviljely

221.

Vihannesten avomaaviljelyyn erikoistuneet

222.

Kukkien ja koristekasvien avomaaviljelyyn erikoistuneet

223.

Kasvien sekatuotantoon avomaaviljelyssä erikoistuneet

23.

Muu puutarhaviljely

231.

Sienten viljelyyn erikoistuneet

232.

Erikoistuneet taimitarhat

233.

Erilaisia puutarhaviljelymuotoja

3.

Monivuotisten kasvien viljelyyn erikoistuneet

35.

Erikoistuneet viinitarhat

351.

Laatuviinien tuotantoon erikoistuneet

352.

Muiden kuin laatuviinien tuotantoon erikoistuneet

353.

Syötäväksi tarkoitettujen rypäleiden viljelyyn erikoistuneet

354.

Muut viinitarhat

36.

Sitrushedelmien ja muiden hedelmien viljelyyn erikoistuneet

361.

Hedelmien viljelyyn erikoistuneet (muut kuin sitrushedelmät, trooppiset hedelmät ja pähkinät)

362.

Sitrushedelmien viljelyyn erikoistuneet

363.

Pähkinöiden viljelyyn erikoistuneet

364.

Trooppisten hedelmien viljelyyn erikoistuneet

365.

Hedelmien, sitrushedelmien, trooppisten hedelmien ja pähkinöiden sekatuotantoon erikoistuneet

37.

Oliivien viljelyyn erikoistuneet

370.

Oliivien viljelyyn erikoistuneet

38.

Erilaisten monivuotisten kasvien yhdistetty viljely

380.

Erilaisten monivuotisten kasvien yhdistetty viljely


Erikoistuneet tilat – Kotieläintuotanto

Yleistuotantosuunta

Päätuotantosuunta

Erityistuotantosuunta

4.

Laiduneläinten kasvatukseen erikoistuneet

45.

Maitotalouteen erikoistuneet

450.

Maitotalouteen erikoistuneet

46.

Nautakarjan kasvatukseen ja lihotukseen erikoistuneet

460.

Nautakarjan kasvatukseen ja lihotukseen erikoistuneet

47.

Nautakarja – yhdistetty maitotalous, nautakarjan kasvatus ja lihotus

470.

Nautakarja – yhdistetty maitotalous, nautakarjan kasvatus ja lihotus

48.

Lampaiden, vuohien ja muiden laiduneläinten kasvatus

481.

Lampaiden kasvatukseen erikoistuneet

482.

Yhdistetty lampaiden kasvatus ja nautakarjankasvatus

483.

Vuohien kasvatukseen erikoistuneet

484.

Erilaisten laiduneläinten kasvatus

5.

Yksimahaisten kasvatukseen erikoistuneet

51.

Sikatalouteen erikoistuneet

511.

Sikojen kasvatukseen erikoistuneet

512.

Sikojen lihotukseen erikoistuneet

513.

Yhdistetty sikojen kasvatus ja lihotus

52.

Siipikarjatalouteen erikoistuneet

521.

Munantuotantoon erikoistuneet

522.

Siipikarjanlihan tuotantoon erikoistuneet

523.

Yhdistetty munantuotanto ja siipikarjanlihan tuotanto

53.

Erilaisten yksimahaisten yhdistetty kasvatus

530.

Erilaisten yksimahaisten yhdistetty kasvatus


Sekatilat

Yleistuotantosuunta

Päätuotantosuunta

Erityistuotantosuunta

6.

Sekaviljely

61.

Sekaviljely

611.

Yhdistetty kauppapuutarhaviljely ja monivuotisten kasvien viljely

612.

Yhdistetty pelto- ja puutarhaviljely

613.

Yhdistetty pelto- ja viinitarhaviljely

614.

Yhdistetty peltoviljely ja monivuotisten kasvien viljely

615.

Sekaviljely, pääasiassa peltoviljely

616.

Muu sekaviljely

7.

Sekakarjatilat

73.

Sekakarjan, pääasiassa laiduneläinten kasvatus

731.

Sekakarjan, pääasiassa lypsykarjan kasvatus

732.

Sekakarjan, pääasiassa muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus

74.

Sekakarjan, pääasiassa yksimahaisten kasvatus

741.

Sekakarjaa; yhdistetty yksimahaisten ja lypsykarjan kasvatus

742.

Sekakarjaa: yksimahaisten ja muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus

8.

Sekaviljely ja sekakarjatilat

83.

Yhdistetty peltoviljely ja laiduneläinten kasvatus

831.

Yhdistetty peltoviljely ja maitokarjan kasvatus

832.

Yhdistetty maitokarjan kasvatus ja peltoviljely

833.

Yhdistetty peltoviljely ja muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus

834.

Muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus ja peltoviljely

84.

Erilaisten kasvien viljely ja karjankasvatus

841.

Yhdistetty peltoviljely ja yksimahaisten kasvatus

842.

Monivuotisten kasvien viljely ja laiduneläinten kasvatus

843.

Mehiläishoito

844.

Erilaisten kasvien viljely ja karjankasvatus

9.

Luokittelemattomat tilat

90.

Luokittelemattomat tilat

900.

Luokittelemattomat tilat

B.   VASTAAVUUSTAULUKKO JA RYHMITTELYKOODIT

I.   Maatilojen rakennetutkimusten otsikoiden ja maatalouden kirjanpidon tietoverkon maatilailmoitusten otsikoiden välinen vastaavuus

Vastaavat otsikot standardituotoksen soveltamista varten

Otsikosta käytettävä koodi

Maatilojen rakennetta koskevat vuosien 2010, 2013 ja 2016 yhteisötutkimukset

(Asetus (EY) N:o 1166/2008)

FADN:n maatilailmoitus

(Maatilailmoituksesta annettu asetus (EY) N:o 868/2008 (1))

I.   

Sadot

2.01.01.01.

Tavallinen vehnä ja spelttivehnä

120.

Vehnä ja spelttivehnä

2.01.01.02.

Durumvehnä

121.

Durumvehnä

2.01.01.03.

Ruis

122.

Ruis (myös vehnän ja rukiin sekavilja)

2.01.01.04.

Ohra

123.

Ohra

2.01.01.05.

Kaura

124.

Kaura

125.

Kesäviljasekoitukset

2.01.01.06.

Viljamaissi

126.

Viljamaissi (myös kostea viljamaissi)

2.01.01.07.

Riisi

127.

Riisi

2.01.01.99.

Muut viljakasvit

128.

Muut viljat

2.01.02.

Kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit (mukaan lukien siementuotanto sekä viljan ja siemenvihannesten seokset)

129.

Valkuaiskasvit

2.01.02.01.

joista herneet, härkäpavut ja makeat lupiinit

360.

Herneet, härkäpavut ja makeat lupiinit

361.

Linssit, kahviherneet ja virnat

330.

Muut valkuaiskasvit

2.01.03.

Perunat (mukaan lukien varhaisperuna ja siemenperuna)

130.

Perunat (mukaan lukien varhaisperunat ja siemenperunat)

2.01.04.

Sokerijuurikas (lukuun ottamatta siementuotantoa)

131.

Sokerijuurikkaat (lukuun ottamatta siemeniä)

2.01.05.

Rehujuurikasvit ja rehukaalit (lukuun ottamatta siementuotantoa)

144.

Rehujuurikasvit ja rehukaalit (lukuun ottamatta siemeniä)

2.01.06.01.

Tupakka

134.

Tupakka

2.01.06.02.

Humala

133.

Humala

2.01.06.03.

Puuvilla

347.

Puuvilla

2.01.06.04.

Rypsi ja rapsi

331.

Rypsi

2.01.06.05.

Auringonkukka

332.

Auringonkukka

2.01.06.06.

Soija

333.

Soija

2.01.06.07.

Öljypellava

364.

Pellava, ei kuitenkaan kuitupellava

2.01.06.08.

Muut öljykasvit

334.

Muut öljykasvien siemenet

2.01.06.09.

Pellava

373.

Pellava

2.01.06.10.

Hamppu

374.

Hamppu

2.01.06.11.

Muut kuitukasvit

 

2.01.06.12.

Mauste- ja lääkekasvit

345.

Lääke-, mauste- ja aromikasvit, myös tee, kahvi ja sikuri

2.01.06.99.

Muut teollisuuskasvit, joita ei ole mainittu muualla

346.

Sokeriruoko

348.

Muut teollisuuskasvit

2.01.07.

Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat, joista:

 

2.01.07.01.

Avomaalla tai matalan, ei sisälle mentävän, suojakatteen alla

 

2.01.07.01.01.

Peltoviljely

136.

Pellossa viljeltävät tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat

2.01.07.01.02.

Kaupallinen puutarhaviljely

137.

Puutarhassa avomaalla viljeltävät tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat

2.01.07.02.

Kasvihuoneessa tai muun, sisälle mentävän, suojakatoksen alla

138.

Tuoreiden vihannesten, melonien ja mansikoiden katteenalainen viljely

2.01.08.

Kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimitarhoja):

 

2.01.08.01.

Avomaalla tai matalan, ei sisälle mentävän, suojakatteen alla

140.

Avomaan kukat ja koristekasvit (lukuun ottamatta taimia)

2.01.08.02.

Kasvihuoneessa tai muun, sisälle mentävän, suojakatoksen alla

141.

Katteen alla viljeltävät kukat ja koristekasvit

2.01.09.

Vihreänä korjattavat kasvit:

 

2.01.09.01.

Lyhytaikaiset nurmikasvit

147.

Lyhytikäiset nurmet

2.01.09.02.

Muut vihreänä korjattavat kasvit:

145.

Muut rehukasvit

2.01.09.02.01.

Rehumaissi

326.

Rehumaissi

2.01.09.02.02.

Palkokasvit

Sekä

327.

Muut säilörehuviljat

Sekä

2.01.09.02.99.

Muut vihreänä korjattavat kasvit, joita ei ole mainittu muualla

328.

Muut rehukasvit

2.01.10.

Peltokasvien siementuotanto ja taimiviljely

142.

Nurmikasvien siemenet

143.

Muut siemenet

2.01.11.

Muut peltokasvit

148.

Muut peltokasvit, jotka eivät kuulu otsakkeisiin 120–147

149.

Kylvämiseen valmiit muille vuokratut maat, mukaan lukien työntekijöiden käyttöön luontoisetuna annetut maat

2.01.12.01.

Kesanto, jolle ei myönnetä tukea

146.

Kesantomaa

Puuttuvat tiedot, koodi 3: Kesanto, jolle ei myönnetä rahallista tukea

2.01.12.02.

Kesanto, johon sovelletaan tukijärjestelmää ja jota ei käytetä taloudellisesti

146.

Kesantomaa

Puuttuvat tiedot, koodi 8: Viljelemätön maa, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joka on oikeutettu rahalliseen tukeen

2.03.01.

Nurmi ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta

150.

Niityt ja pysyvät laitumet

2.03.02.

Luonnonlaidun

151.

Hoitamaton laidun

2.03.03.

Pysyvä laidun, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joka on tukikelpoinen

314.

Pysyvä niitty, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joka on tukikelpoista

2.04.01.

Hedelmä- ja marjaviljelmät

152.

Hedelmäpuu- ja marjaviljelmät

2.04.01.01.

Hedelmälajit, joista:

 

2.04.01.01.01.

lauhkean ilmastovyöhykkeen hedelmät

349.

Omenamaiset hedelmät:

350.

Kivelliset hedelmät

2.04.01.01.02.

subtrooppisen ilmastovyöhykkeen hedelmät

353.

Trooppiset ja subtrooppiset hedelmät

2.04.01.02.

Marjalajit

352.

Pienhedelmät ja marjat

2.04.01.03.

Pähkinät

351.

Pähkinät

2.04.02.

Sitrushedelmäviljelmät

153.

Sitrushedelmätarhat

2.04.03.

Oliiviviljelmät

154.

Oliivitarhat

2.04.03.01.

Tavallisesti ruokaoliiveja tuottavat

281.

Syötäviksi tarkoitetut oliivit

2.04.03.02.

Tavallisesti oliiveja öljyntuotantoon tuottavat

282.

Öljyntuotantoon tarkoitetut oliivit

283.

Oliiviöljy

2.04.04.

Viinitarhat, joista tavallisesti:

155.

Viiniköynnökset

2.04.04.01.

Laatuviiniä tuottavat

286.

Suojatulla alkuperänimityksellä (SAN) varustetun laatuviinin valmistukseen käytettävät rypäleet

292.

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä (SMM) varustetun laatuviinin valmistukseen käytettävät rypäleet

289.

Suojatulla alkuperänimityksellä (SAN) varustettu laatuviini

294.

Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä (SMM) varustettu laatuviini

2.04.04.02.

Muita viinejä tuottavat

293.

Muiden viinien valmistukseen käytettävät rypäleet

288.

Erilaiset viiniköynnöksistä saatavat tuotteet: rypäleen puristemehu, viinirypälemehu, brandy, viinietikka ja muut tilalla tuotetut tuotteet

295.

Muut viinit

2.04.04.03.

Syötäväksi tarkoitettuja viinirypäleitä tuottavat

285.

Syötäviksi tarkoitetut viinirypäleet

2.04.04.04.

Rusinoita tuottavat

291.

Rusinat

2.04.05.

Taimitarhat

157.

Taimitarhat

2.04.06.

Muut monivuotiset kasvit

158.

Muut pysyvät viljelmät

2.04.07.

Monivuotiset kasvihuonekasvit

156.

Pysyvät katteenalaiset viljelmät

2.06.01.

Sienet

139.

Sienet

II.   

Kotieläimet

3.01.

Hevoseläimet

22.

Hevoseläimet (kaiken ikäiset)

3.02.01.

Nautaeläimet, alle vuoden ikäiset sonni- ja lehmävasikat

23.

Teurasvasikat

24.

Muut alle 1-vuotiaat naudat

3.02.02.

Nautaeläimet, vähintään vuoden, mutta alle kahden vuoden ikäiset, urospuoliset

25.

Vähintään 1- ja enintään 2-vuotiaat urospuoliset naudat

3.02.03.

Nautaeläimet, vähintään vuoden, mutta alle kahden vuoden ikäiset, naaraat

26.

Vähintään 1- ja enintään 2-vuotiaat naaraspuoliset naudat

3.02.04.

Sonnit, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

27.

Vähintään 2-vuotiaat urospuoliset naudat

3.02.05.

Hiehot, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat

28.

Siitoshiehot

29.

Teurashiehot

3.02.06.

Lypsylehmät

30.

Lypsylehmät

31.

Poistettavat lypsylehmät

3.02.99.

Muut lehmät

32.

Muut lehmät

3.03.01.

Lampaat (kaiken ikäiset)

 

3.03.01.01.

Siitosnaaraat

40.

Uuhet

3.03.01.99.

Muut lampaat

41.

Muut lampaat

3.03.02.

Vuohet (kaiken ikäiset)

 

3.03.02.01.

Siitosnaaraat

38.

Naaraspuoliset siitosvuohet

3.03.02.99.

Muut vuohet

39.

Muut vuohet

3.04.01.

Porsaat, joiden elopaino on alle 20 kiloa

43.

Porsaat

3.04.02.

Siitosemakot, jotka painavat 50 kg tai enemmän

44.

Siitosemakot

3.04.99.

Muut siat

45.

Lihasiat

46.

Muut siat

3.05.01.

Broilerit

47.

Lihakananpojat

3.05.02.

Munivat kanat

48.

Munivat kanat

3.05.03.

Muu siipikarja

49.

Muu siipikarja

3.05.03.01.

Kalkkunat

3.05.03.02.

Ankat

3.05.03.03.

Hanhet

3.05.03.04.

Strutsit

3.05.03.99.

Muu siipikarja, jota ei ole mainittu muualla

3.06.

Kaniinit, siitosnaaraat

34.

Naaraspuoliset siitoskanit

3.07.

Mehiläiset

33.

Mehiläiset

II.   Vuosien 2010, 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimuksissa käytettäviä ominaisuuksia ryhmittelevät koodit

P45.

Lypsykarja = 3.02.01. (nautaeläimet, alle vuoden ikäiset sonni- ja lehmävasikat) + 3.02.03. (nautaeläimet, vähintään vuoden, mutta alle kahden vuoden ikäiset, naaraat) + 3.02.05. (hiehot, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat) + 3.02.06. (lypsylehmät).

P46.

Lypsykarja = P45 (lypsykarja) + 3.02.02. (nautaeläimet, vähintään vuoden, mutta alle kahden vuoden ikäiset, urospuoliset) + 3.02.04. (sonnit, kahden vuoden ikäiset ja sitä vanhemmat) + 3.02.99. (muut lehmät).

GL

Laiduneläimet = 3.01. (hevoseläimet) + P46 (nautaeläimet) + 3.03.01.01. (siitosnaaraat) + 3.03.01.99 (muut lampaat) + 3.03.02.01. (siitosnaaraat) + 3.03.02.99. (muut vuohet)

Jos GL=0

FCP1

Myytäväksi tarkoitettu rehu = 2.01.05. (rehujuurikasvit ja rehukaalit) + 2.01.09 (vihreänä korjatut kasvit) + 2.03.01. (nurmi ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta) + 2.03.02. (luonnonlaidun)

FCP4

Laiduneläimille tarkoitettu rehu = 0

P17

Juurikasvit = 2.01.03. (perunat) + 2.01.04. (sokerijuurikas) + 2.01.05. (rehujuurikasvit ja rehukaalit)

Jos GL>0

FCP1

Myytäväksi tarkoitettu rehu = 0

FCP4

Laidunelämille tarkoitettu rehu = 2.01.05. (rehujuurikasvit ja rehukaalit) + 2.01.09. (vihreänä korjatut kasvit) + 2.03.01. (nurmi ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta) + 2.03.02. (luonnonlaidun)

P17

Juurikasvit = 2.01.03. (perunat) + 2.01.04. (sokerijuurikas)

P151.

Muu vilja kuin riisi = 2.01.01.01. (tavallinen vehnä tai spelttivehnä) + 2.01.01.02. (durumvehnä) + 2.01.01.03. (ruis) + 2.01.01.04. (ohra) + 2.01.01.05. (kaura) + 2.01.01.06. (viljamaissi) + 2.01.01.99. (muut viljakasvit)

P15.

Vilja = P151 (muu vilja kuin riisi) + 2.01.01.07. (riisi)

P16.

Öljykasvit = 2.01.06.04. (rypsi ja rapsi) + 2.01.06.05. (auringonkukka) + 2.01.06.06. (soija) + 2.01.06.07. (öljypellava) + 2.01.06.08. (muut öljykasvit)

P51.

Siat = 3.04.01. (porsaat, joiden elopaino on alle 20 kiloa) + 3.04.02. (siitosemakot, jotka painavat 50 kiloa tai enemmän) + 3.04.99. (muut siat).

P52.

Siipikarja = 3.05.01. (broilerit) + 3.05.02. (munivat kanat) + 3.05.03. (muu siipikarja).

P1.

Yleisviljely = P15 (viljat) + 2.01.02. (kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit) + 2.01.03. (perunat) + 2.01.04. (sokerijuurikas) + 2.01.06.01. (tupakka) + 2.01.06.02. (humala) + 2.01.06.03. (puuvilla) + P16 (öljykasvit) + 2.01.06.09. (pellava) + 2.01.06.10. (hamppu) + 2.01.06.11. (muut kuitukasvit) + 2.01.06.12. (mauste- ja lääkekasvit) + 2.01.06.99. (muut teollisuuskasvit, joita ei ole mainittu muualla) + 2.01.07.01.01. (tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat puutarhassa avomaalla tai matalan, ei sisälle mentävän, suojakatoksen alla - peltoviljely) + 2.01.10. (peltokasvien siementuotanto ja taimiviljely) + 2.01.11. (muut peltokasvit) + 2.01.12.01. (kesanto, jolle ei myönnetä tukea) + FCP1 (myytäväksi tarkoitettu rehu)

P2.

Puutarhaviljely = 2.01.07.01.02. (tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat puutarhassa avomaalla tai matalan, ei sisälle mentävän, suojakatoksen alla - kaupallinen puutarhaviljely) + 2.01.07.02. (tuoreiden vihannesten, melonien ja mansikoiden katteenalainen viljely kasvihuoneessa tai muun, sisälle mentävän, suojakatoksen alla) + 2.01.08.01. (kukat ja koristekasvit avomaalla tai matalan, ei sisälle mentävän, suojakatoksen alla + 2.01.08.02. (kukat ja koristekasvit kasvihuoneessa tai muun, sisälle mentävän, suojakatoksen alla + 2.06.01. (sienet) + 2.04.05. (taimitarhat)

P3.

Monivuotiset viljelykasvit = 2.04.01. (hedelmä- ja marjaviljelmät) + 2.04.02. (sitrushedelmäviljelmät) + 2.04.03. (oliiviviljelmät) + 2.04.04. (viinitarhat) + 2.04.06. (muut monivuotiset kasvit) + 2.04.07. (monivuotiset kasvihuonekasvit)

P4.

Laiduneläimet ja rehu = GL (laiduneläimet) + FCP4 (laiduneläimille tarkoitettu rehu)

P5.

Yksimahaiset = P51 (siat) + P52 (siipikarja) + 3.06. (kaniinit, siitosnaaraat)

C.   TUOTANTOSUUNTIEN MÄÄRITTELY

Tuotantosuunnat määritellään ottaen huomioon kaksi tekijää:

a)

Kyseessä olevien ominaisuuksien luonne

Nämä ominaisuudet viittaavat vuosien 2010, 2013 ja 2016 maatilojen rakennetutkimuksissa tutkittujen ominaisuuksien luetteloon. Ne ilmaistaan käyttämällä tämän liitteen B osan I kohdassa olevassa vastaavuustaulukossa esitettyjä koodeja tai tämän liitteen B osan II kohdassa esitettyjä koodeja, joihin on ryhmitelty useita ominaisuuksia (2).

b)

Rajat luokkarajojen määrittelyssä

Ellei toisin ole esitetty, nämä rajat ilmaistaan tilan kokonaisstandardituotoksen murto-osina.

Erikoistuneet tilat – Vihannesten viljely

Tuotantosuunnat

Määritelmä

Ominaisuuksien koodit ja rajat

(viittaus tämän liitteen B kohtaan)

Yleistuotantosuunta

Päätuotantosuunta

Erityistuotantosuunta

Koodi

 

Koodi

 

Koodi

 

1

Peltoviljelyyn erikoistuneet

 

 

 

 

Yleisviljely eli viljat, siementen tuotantoon tarkoitetut kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit, öljykasvit, perunat, sokerijuurikas, teollisuuskasvit, peltoviljellyt tuoreet vihannekset, melonit, mansikat, peltokasvien siementuotanto ja taimiviljely, muut peltokasvit, kesanto ja myytäväksi tarkoitettu rehu > 2/3

P1 > 2/3

15

Viljojen, öljykasvien ja valkuaiskasvien viljelyyn erikoistuneet

 

 

Viljat, öljykasvit, kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit > 2/3

P15 + P16 + 2.01.02. > 2/3

151

Viljojen (ei kuitenkaan riisin), öljykasvien ja valkuaiskasvien viljelyyn erikoistuneet

Viljat (ei kuitenkaan riisi), öljykasvit, kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit > 2/3

P151 + P16 + 2.01.02. > 2/3

152

Riisin viljelyyn erikoistuneet

Riisi > 2/3

2.01.01.07. > 2/3

153

Yhdistetty viljojen öljykasvien, valkuaiskasvien ja riisin viljely

Luokan 15 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 151 ja 152 kuuluvat tilat

 

16

Yleinen peltoviljely

 

 

Yleisviljely > 2/3; viljat, öljykasvit, kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit ≤ 2/3

P15 + P16 + 2.01.02. ≤ 2/3

161

Juurikasvien viljelyyn erikoistuneet

Peruna, sokerijuurikas, rehujuurikasvit ja rehukaalit > 2/3

P17 > 2/3

162

Yhdistetty viljojen, öljykasvien, valkuaiskasvien ja juurikasvien viljely

Viljat, öljykasvit, kuivatut palkokasvit ja valkuaiskasvit > 1/3; juurikasvit > 1/3

P15 + P16 + 2.01.02. > 1/3; P17 > 1/3

163

Peltovihannesten viljelyyn erikoistuneet

Peltoviljellyt tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat > 2/3

2.01.07.01.01. > 2/3

164

Tupakan viljelyyn erikoistuneet

Tupakka > 2/3

2.01.06.01. > 2/3

165

Puuvillan viljelyyn erikoistuneet

Puuvilla > 2/3

2.01.06.03. > 2/3

166

Erilaisten peltokasvien yhdistetty viljely

Luokan 16 tilat, eivät kuitenkaan luokkiin 161, 162, 163, 164 ja 165 kuuluvat tilat

 

2

Puutarhaviljelyyn erikoistuneet

 

 

 

 

Tuoreet vihannekset, melonit, mansikat, kaupallinen puutarhaviljely ja lasin alla, kukat ja koristekasvit avomaalla ja lasin alla, sienet ja taimitarhat > 2/3

P2 > 2/3

21

Puutarhaviljelyyn erikoistuneet – kasvihuoneviljely

 

 

Tuoreet vihannekset, melonit, mansikat ja kukat ja koristekasvit kasvihuoneessa > 2/3

2.01.07.02. + 2.01.08.02. > 2/3

211

Vihannesten kasvihuoneviljelyyn erikoistuneet

Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat kasvihuoneessa > 2/3

2.01.07.02. > 2/3

212

Kukkien ja koristekasvien sisäviljelyyn erikoistuneet

Kukat ja koristekasvit kasvihuoneessa > 2/3

2.01.08.02. > 2/3

213

Kasvien sekatuotantoon kasvihuoneviljelyssä erikoistuneet

Luokan 21 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 211 ja 212 kuuluvat tilat

 

22

Puutarhaviljelyyn erikoistuneet – avomaaviljely

 

 

Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat, kaupallinen puutarhaviljely, kukat ja koristekasvit avomaalla > 2/3

2.01.07.01.02. + 2.01.08.01. > 2/3

221

Vihannesten avomaaviljelyyn erikoistuneet

Tuoreet vihannekset, melonit ja mansikat, kaupallinen puutarhaviljely > 2/3

2.01.07.01.02. > 2/3

222

Kukkien ja koristekasvien avomaaviljelyyn erikoistuneet

Kukat ja koristekasvit avomaalla > 2/3

2.01.08.01. > 2/3

223

Kasvien sekatuotantoon avomaaviljelyssä erikoistuneet

Luokan 22 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 221 ja 222 kuuluvat tilat

 

23

Muu puutarhaviljely

 

 

Puutarhatilat, joilla sisäviljelyä ≤ 2/3 ja avomaaviljelyä ≤ 2/3

2.01.07.01.02. + 2.01.08.01. ≤ 2/3; 2.01.07.02. + 2.01.08.02. ≤ 2/3

231

Sienten viljelyyn erikoistuneet

Sienet > 2/3

2.06.01. > 2/3

232

Erikoistuneet taimitarhat

Taimitarhat > 2/3

2.04.05. > 2/3

233

Erilaisia puutarhaviljelymuotoja

Luokan 23 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 231 ja 232 kuuluvat tilat

 

3

Monivuotisten kasvien viljelyyn erikoistuneet

 

 

 

 

Hedelmä- ja marjaviljelmät, sitrushedelmäviljelmät, oliivien viljely, viinitarhat, muut monivuotiset kasvit ja monivuotiset lasin alla viljeltävät kasvit > 2/3

P3 > 2/3

35

Erikoistuneet viinitarhat

 

 

Viinitarhat > 2/3

2.04.04. > 2/3

351

Laatuviinien tuotantoon erikoistuneet

Viinitarhat, jotka tavallisesti tuottavat laatuviiniä > 2/3

2.04.04.01. > 2/3

352

Muiden kuin laatuviinien tuotantoon erikoistuneet

Viinitarhat, jotka tavallisesti tuottavat muita viinejä > 2/3

2.04.04.02. > 2/3

353

Syötäväksi tarkoitettujen rypäleiden viljelyyn erikoistuneet

Viinitarhat, jotka tavallisesti tuottavat syötäväksi tarkoitettuja viinirypäleitä > 2/3

2.04.04.03. > 2/3

354

Muut viinitarhat

Luokan 35 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 351, 352 ja 353 kuuluvat tilat

 

36

Sitrushedelmien ja muiden hedelmien viljelyyn erikoistuneet

 

 

Hedelmät, marjat ja sitrushedelmät > 2/3

2.04.01. + 2.04.02. > 2/3

361

Hedelmien viljelyyn erikoistuneet (muut kuin sitrushedelmät, trooppiset hedelmät ja pähkinät)

Lauhkean ilmastovyöhykkeen hedelmät ja marjat > 2/3

2.04.01.01.01. + 2.04.01.02. > 2/3

362

Sitrushedelmien viljelyyn erikoistuneet

Sitrushedelmät > 2/3

2.04.02. > 2/3

363

Pähkinöiden viljelyyn erikoistuneet

Pähkinät > 2/3

2.04.01.03. > 2/3

364

Trooppisten hedelmien viljelyyn erikoistuneet

Trooppiset hedelmät > 2/3

2.04.01.01.02. > 2/3

365

Hedelmien, sitrushedelmien, trooppisten hedelmien ja pähkinöiden sekatuotantoon erikoistuneet

Luokan 36 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 361, 362, 363 ja 364 kuuluvat tilat

 

37

Oliivien viljelyyn erikoistuneet

370

Oliivien viljelyyn erikoistuneet

Oliivit > 2/3

2.04.03. > 2/3

38

Erilaisten monivuotisten kasvien yhdistetty viljely

380

Erilaisten monivuotisten kasvien yhdistetty viljely

Luokan 3 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 35, 36 ja 37 kuuluvat tilat

 


Erikoistuneet tilat – Kotieläintuotanto

Tuotantosuunnat

Määritelmä

Ominaisuuksien koodit ja rajat

(viittaus tämän liitteen B kohtaan)

Yleistuotantosuunta

Päätuotantosuunta

Erityistuotantosuunta

Koodi

 

Koodi

 

Koodi

 

4

Laiduneläinten kasvatukseen erikoistuneet

 

 

 

 

Laiduneläimille tarkoitettu rehu (eli rehujuurikasvit ja rehukaalit, vihreänä korjatut kasvit, laidun ja niityt, luonnonlaidun) ja laiduneläimet (eli hevoseläimet, kaikentyyppiset naudat, lampaat ja vuohet) > 2/3

P4 > 2/3

45

Maitotalouteen erikoistuneet

 

 

Lypsylehmät > 3/4 kaikista laiduneläimistä; laiduneläimet > 1/3 laiduneläimistä ja rehusta

3.02.06. > 3/4 GL; GL > 1/3 P4

46

Nautakarjan kasvatukseen ja lihotukseen erikoistuneet

 

 

Kaikki nautaeläimet (eli alle vuoden ikäiset nautaeläimet, vähintään vuoden mutta alle kahden vuoden ikäiset nautaeläimet ja vähintään kahden vuoden ikäisten nautaeläimet (urospuoliset, hiehot, lypsylehmät ja muut lehmät)) > 2/3 laiduneläimistä; lypsylehmät ≤ 1/10 laiduneläimistä; laiduneläimet > 1/3 laiduneläimistä ja rehusta

P46 > 2/3 GL; 3.02.06. ≤ 1/10 GL; GL > 1/3 P4

47

Nautakarja – yhdistetty maitotalous, nautakarjan kasvatus ja lihotus

 

 

Kaikki nautaeläimet > 2/3 laiduneläimistä; lypsylehmät > 1/10 laiduneläimistä; laiduneläimet > 1/3 laiduneläimistä ja rehusta; pois luettuina luokkaan 45 kuuluvat tilat

P46 > 2/3 GL; 03.02.06. > 1/10 GL; GL > 1/3 P4; ei kuitenkaan 45

48

Lampaiden, vuohien ja muiden laiduneläinten kasvatus

 

 

Kaikki nautaeläimet ≤ 2/3 laiduneläimistä

P46 ≤ 2/3

481

Lampaiden kasvatukseen erikoistuneet

Lampaat > 2/3 laiduneläimistä; laiduneläimet > 1/3 laiduneläimistä ja rehusta

03.03.01. > 2/3 GL; GL > 1/3 P4

482

Yhdistetty lampaiden kasvatus ja nautakarjankasvatus

Kaikki nautaeläimet > 1/3 laiduneläimistä, lampaat > 1/3 laidunelämistä ja laiduneläimet > 1/3 laiduneläimistä ja rehusta

P46 > 1/3 GL; 03.03.01. > 1/3 GL; GL > 1/3 P4

483

Vuohien kasvatukseen erikoistuneet

Vuohet > 2/3 laiduneläimistä; laiduneläimet > 1/3 laiduneläimistä ja rehusta

03.03.02. > 2/3 GL; GL > 1/3 P4

484

Erilaisten laiduneläinten kasvatus

Luokan 48 tilat, eivät kuitenkaan luokkiin 481, 482 ja 483 kuuluvat tilat

 

5

Yksimahaisten kasvatukseen erikoistuneet

 

 

 

 

Yksimahaiset eli siat (porsaat, siitosemakot, muut siat), siipikarja (broilerit, munivat kanat, muu siipikarja) ja naaraspuoliset siitoskaniinit > 2/3

P5 > 2/3

51

Sikatalouteen erikoistuneet

 

 

Siat > 2/3

P51 > 2/3

511

Sikojen kasvatukseen erikoistuneet

Siitosemakot > 2/3

3.04.02. > 2/3

512

Sikojen lihotukseen erikoistuneet

Porsaat ja muut siat > 2/3

3.04.01. + 3.04.99. > 2/3

513

Yhdistetty sikojen kasvatus ja lihotus

Luokan 51 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 511 ja 512 kuuluvat tilat

 

52

Siipikarjatalouteen erikoistuneet

 

 

Siipikarja > 2/3

P52 > 2/3

521

Munantuotantoon erikoistuneet

Munivat kanat > 2/3

3.05.02. > 2/3

522

Siipikarjanlihan tuotantoon erikoistuneet

Broilerit ja muu siipikarja > 2/3

3.05.01. + 3.05.03. > 2/3

523

Yhdistetty munantuotanto ja siipikarjanlihan tuotanto

Luokan 52 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 521 ja 522 kuuluvat tilat

 

53

Erilaisten yksimahaisten yhdistetty kasvatus

 

 

Luokan 5 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 51 ja 52 kuuluvat tilat

 


Sekatilat

Tuotantosuunnat

Määritelmä

Ominaisuuksien koodit ja rajat

(viittaus tämän liitteen B kohtaan)

Yleistuotantosuunta

Päätuotantosuunta

Erityistuotantosuunta

Koodi

 

Koodi

 

Koodi

 

6

Sekaviljely

61

Sekaviljely

 

 

Yleisviljely, puutarhaviljely ja monivuotiset kasvit > 2/3 mutta {yleisviljely ≤ 2/3 ja puutarhaviljely ≤ 2/3 ja monivuotiset kasvit ≤ 2/3}

(P1 + P2 + P3) > 2/3; P1 ≤ 2/3; P2 ≤ 2/3; P3 ≤ 2/3

611

Yhdistetty kauppapuutarhaviljely ja monivuotisten kasvien viljely

Puutarhaviljely > 1/3; monivuotiset kasvit > 1/3

P2 > 1/3; P3 > 1/3

612

Yhdistetty pelto- ja puutarhaviljely

Yleisviljely > 1/3; puutarhaviljely > 1/3

P1 > 1/3; P2 > 1/3

613

Yhdistetty pelto- ja viinitarhaviljely

Yleisviljely > 1/3; viinitarhat > 1/3

P1 > 1/3; 2.04.04. > 1/3

614

Yhdistetty peltoviljely ja monivuotisten kasvien viljely

Yleisviljely > 1/3; monivuotiset kasvit >1/3; viinitarhat > 1/3

P1 > 1/3; P3 > 1/3; 2.04.04. ≤ 1/3

615

Sekaviljely, pääasiassa peltoviljely

Yleisviljely > 1/3; ei muuta toimintaa > 1/3

P1 > 1/3; P2 ≤ 1/3; P3 ≤ 1/3;

616

Muu sekaviljely

Luokan 61 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 611, 612, 613, 614 ja 615 kuuluvat tilat

 

7

Sekakarjatilat

 

 

 

 

Laiduneläimet ja rehu ja yksimahaiset > 2/3; laiduneläimet ja rehu ≤ 2/3; yksimahaiset ≤ 2/3

P4 + P5 > 2/3; P4 ≤ 2/3; P5 ≤ 2/3

73

Sekakarjan, pääasiassa laiduneläinten kasvatus

 

 

Laiduneläimet ja rehu > yksimahaiset

P4 > P5

731

Sekakarjan, pääasiassa lypsykarjan kasvatus

Lypsykarja > 1/3 laiduneläimistä; lypsylehmät > 1/2 lypsykarjasta

P45 > 1/3 GL; 03.02.06.> 1/2 P45;

732

Sekakarjan, pääasiassa muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus

Luokan 73 tilat, ei kuitenkaan luokkaan 731 kuuluvat tilat

 

74

Sekakarjan, pääasiassa yksimahaisten kasvatus

 

 

Laiduneläimet ja rehu > yksimahaiset

P4 ≤ P5

741

Sekakarjaa: yksimahaisten ja lypsykarjan kasvatus

Lypsykarja > 1/3 laiduneläimistä; yksimahaiset > 1/3, lypsylehmät > 1/2 lypsykarjasta

P45 > 1/3 GL; P5 > 1/3; 3.02.06. > 1/2 P45

742

Sekakarjaa: yksimahaisten ja muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus

Luokan 74 tilat, ei kuitenkaan luokkaan 741 kuuluvat tilat

 

8

Sekaviljely ja sekakarjatilat

 

 

 

 

Tilat, joita ei lueta luokkiin 1-7

 

83

Yhdistetty peltoviljely ja laiduneläinten kasvatus

 

 

Yleisviljely > 1/3; laiduneläimet ja rehu > 1/3

P1 > 1/3; P4 > 1/3

831

Yhdistetty peltoviljely ja maitokarjan kasvatus

Lypsykarja > 1/3 laiduneläimistä; lypsylehmät > 1/2 lypsykarjasta; lypsykarja < yleisviljely

P45 > 1/3 GL; 03.02.06. > 1/2 P45; P45 < P1

832

Yhdistetty maitokarjan kasvatus ja peltoviljely

Lypsykarja > 1/3 laiduneläimistä; lypsylehmät > 1/2 lypsykarjasta; lypsykarja ≥ yleisviljely

P45 > 1/3 GL; 03.02.06. > 1/2 P45; P45 ≥ P1

833

Yhdistetty peltoviljely ja muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus

Yleisviljely > laiduneläimet ja rehu, ei kuitenkaan luokkaan 831 kuuluvat tilat

P1 > P4; ei kuitenkaan 831

834

Muiden laiduneläinten kuin lypsykarjan kasvatus ja peltoviljely

Luokan 83 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 831, 832 ja 833 kuuluvat tilat

 

84

Erilaisten kasvien viljely ja karjankasvatus

 

 

Luokan 8 tilat, ei kuitenkaan luokkaan 83 kuuluvat tilat

 

841

Yhdistetty peltoviljely ja yksimahaisten kasvatus

Yleisviljely > 1/3; yksimahaiset > 1/3

P1 > 1/3; P5 > 1/3

842

Monivuotisten kasvien viljely ja laiduneläinten kasvatus

Monivuotiset kasvit > 1/3; laiduneläimet ja rehu > 1/3

P3 > 1/3; P4 > 1/3

843

Mehiläishoito

Mehiläiset > 2/3

3.7. > 2/3

844

Erilaisten kasvien viljely ja karjankasvatus

Luokan 84 tilat, ei kuitenkaan luokkiin 841, 842 ja 843 kuuluvat tilat

 


Luokittelemattomat tilat

Tuotantosuunnat

Määritelmä

Ominaisuuksien koodit ja rajat

(viittaus tämän liitteen B kohtaan)

Yleistuotantosuunta

Päätuotantosuunta

Erityistuotantosuunta

Koodi

 

Koodi

 

Koodi

 

9

Luokittelemattomat tilat

 

 

 

 

Luokittelemattomat tilat

Kokonaisstandardituotos = 0


(1)  EUVL L 237, 4.9.2008, s. 18.

(2)  Ominaisuuksia 2.01.05. (rehujuurikasvit ja rehukaalit), 2.01.09. (vihreänä korjattavat kasvit), 2.01.12.01. (kesanto, jolle ei myönnetä tukea), 2.01.12.02. (kesanto, johon sovelletaan tukijärjestelmää ja jota ei käytetä taloudellisesti), 2.02. (kotipuutarhat), 2.03.01. (nurmi ja niitty lukuun ottamatta luonnonlaidunta), 2.03.02. (luonnonlaidun), 2.03.03. (pysyvä laidun, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joka on tukikelpoinen), 3.02.01. (nautaeläimet, alle vuoden ikäiset sonni- ja lehmävasikat), 3.03.01.99. (muut lampaat), 3.03.02.99. (muut vuohet) ja 3.04.01. (porsaat, joiden elopaino on alle 20 kg) käytetään vain tietyin edellytyksin (ks. liitteessä IV oleva 5 kohta).


LIITE II

MAATILOJEN TALOUDELLINEN KOKO

A.   MAATILAN TALOUDELLINEN KOKO

Tilan taloudellinen koko mitataan tilan kokonaisstandardituotoksena ja ilmaistaan euroina.

B.   MAATILOJEN TALOUDELLISET KOKOLUOKAT

Maatilat luokitellaan kokoluokkiin, joiden rajat ovat seuraavat:

Luokka

Rajat euroina

I

alle 2 000 euroa

II

2 000–4 000 euroa

III

4 000–8 000 euroa

IV

8 000–15 000 euroa

V

15 000–25 000 euroa

VI

25 000–50 000 euroa

VII

50 000–100 000 euroa

VIII

100 000–250 000 euroa

IX

250 000–500 000 euroa

X

500 000–750 000 euroa

XI

750 000–1 000 000 euroa

XII

1 000 000–1 500 000 euroa

XIII

1 500 000–3 000 000 euroa

XIV

vähintään 3 000 000 euroa

Maatalouden kirjanpidon tietoverkkoa ja maatiloja koskevien yhteisön tilastotietojen keruuta koskevissa säännöissä voidaan täsmentää, että edellä olevat kokoluokat IV ja V, VIII ja IX, X ja XI, XII–XIV tai X–XIV yhdistetään.

Jäsenvaltioiden olisi asetuksen 79/65/ETY 4 artiklan 1 kohtaa soveltaessaan vahvistettava maatilan taloudellisen koon rajat maatalouden kirjanpidon tietoverkon seuranta-alaa varten siten, että ne vastaavat edellä olevia kokoluokkia.


LIITE III

SUORAAN TILAN TOIMINTAAN LIITTYVÄ MUU ANSIOTOIMINTA

A.   SUORAAN TILAN TOIMINTAAN LIITTYVÄN MUUN ANSIOTOIMINNAN MÄÄRITELMÄ

Suoraan tilan toimintaan liittyvä muu ansiotoiminta kuin maataloustoiminta pitää sisällään maataloustyötä lukuun ottamatta kaikki toimet, jotka liittyvät suoraan maatilaan ja joilla on taloudellista vaikutusta maatilaan. Ne ovat toimia, joihin käytetään joko maatilan resursseja (aluetta, rakennuksia, koneita, maataloustuotteita jne.) tai tuotteita.

B.   SUORAAN TILAN TOIMINTAAN LIITTYVÄN MUUN ANSIOTOIMINNAN OSUUDEN ARVIOIMINEN

Suoraan tilan toimintaan liittyvän muun ansiotoiminnan osuus tilan lopputuotoksesta arvioidaan muun ansiotoiminnan osuutena tilan kokonaisliikevaihdosta (suorat tuet mukaan luettuina) seuraavasti:

Formula

C.   SUORAAN TILAN TOIMINTAAN LIITTYVÄN MUUN ANSIOTOIMINNAN OSUUTTA KUVASTAVAT LUOKAT

Tilat luokitellaan sen mukaan, mikä on suoraan tilan toimintaan liittyvän muun ansiotoiminnan osuus lopputuotoksesta, seuraavasti:

Luokka

Raja prosenttiosuutena

I

0–10 %

II

yli 10 % – 50 %

III

yli 50 % – 100 %


LIITE IV

STANDARDITUOTOKSET

1.   STANDARDITUOTOKSEN MÄÄRITELMÄ JA LASKENTAPERIAATTEET

a)   Maatalousominaisuuden tuotos tarkoittaa maatalouden bruttotuotannon rahallista arvoa tuottajahintoina.

Standardituotoksella tarkoitetaan tuotoksen arvoa, joka vastaa kunkin maatalousominaisuuden keskimääräistä tilannetta tietyllä alueella.

b)   Tuotos on päätuotteen/päätuotteiden ja sivutuotteen/sivutuotteiden arvojen summa.

Arvot lasketaan kertomalla yksikkökohtainen tuotanto tuottajahinnalla. Alv:a, tuoteveroja ja suoria tukia ei oteta lukuun.

c)   Tuotantojakso

Standardituotokset vastaavat 12 kuukauden tuotantojaksoa (kalenterivuosi tai maatalouden satovuosi).

Viljely- ja karjataloustuotteille, joiden tuotantojakso on lyhyempi tai pidempi kuin 12 kuukautta, lasketaan 12 kuukauden kasvua tai tuotantoa vastaava standardituotos.

d)   Perustiedot ja viitejakso

Standardituotokset määritellään b alakohdassa esitettyjen tekijöiden avulla. Tätä tarkoitusta varten jäsenvaltioissa kerätään perustiedot viitejaksolta, joka kattaa viisi perättäistä kalenterivuotta tai maatalouden satovuotta. Viitejakso on sama kaikille jäsenvaltioille ja komissio vahvistaa sen. Esimerkiksi viitejaksoa ”2007” vastaavat standardituotokset liittyvät kalenterivuosiin 2005, 2006, 2007, 2008 ja 2009 tai maatalouden satovuosiin 2005/2006, 2006/2007, 2007/2008, 2008/2009 ja 2009/2010.

e)   Yksiköt

1.   Fyysiset yksiköt:

a)

Standardituotokset viljelykasvien ominaisuuksille määritellään hehtaareissa ilmaistun alan perusteella.

Sienille standardituotokset kuitenkin määritellään kaikkien perättäisten vuotuisten satojen bruttotuotoksen perusteella ja ilmaistaan viljelyalan 100 m2:ä kohti. Kun näitä tietoja käytetään maatilojen kirjanpidon tietoverkon yhteydessä, siten määritelty standardituotos jaetaan perättäisten vuotuisten satojen lukumäärällä, jonka jäsenvaltiot ilmoittavat.

b)

Karjaa koskevien ominaisuuksien standardituotos määritellään pääluvun mukaan, lukuun ottamatta siipikarjaa, joille se määritellään 100 eläimen mukaan, ja mehiläisiä, joilla yksikkönä on mehiläispesä.

2)   Rahayksiköt ja pyöristäminen

Standardituotoksen määrittämisessä käytettävät perustiedot ja lasketut standardituotokset ilmaistaan euroina. Talous- ja rahaliittoon kuulumattomien jäsenvaltioiden standardituotokset muunnetaan euroiksi tämän liitteen 1 kohdan d alakohdassa määritetyn viitejakson keskimääräisiä valuuttakursseja käyttäen. Komissio ilmoittaa nämä kurssit kyseessä oleville jäsenvaltioille.

Standardituotokset voidaan tarvittaessa pyöristää lähimpään viiteen euroon.

2.   STANDARDITUOTOSTEN JAOTTELU

a)   Viljelykasvien ja karjan ominaisuuksien mukaan

Standardituotokset määritellään kaikille yhteisön maatalouden rakennetutkimuksen otsikoita vastaaville maatalousominaisuuksille kyseisissä tutkimuksissa vahvistetulla tavalla.

b)   Maantieteellinen jaottelu

Standardituotokset määritellään ainakin sellaisten maantieteellisten yksiköiden perusteella, jotka vastaavat maatalouden rakennetutkimuksissa ja maatilojen kirjanpidon tietoverkossa käytettyjä maantieteellisiä yksiköitä. Epäsuotuisia alueita ja vuoristoalueita ei pidetä maantieteellisinä yksiköinä.

Standardituotosta ei määritellä ominaisuudelle, joka ei esiinny kyseisellä alueella.

3.   STANDARDITUOTOSTEN MÄÄRITTÄMISEEN KÄYTETTÄVIEN TIETOJEN KERÄÄMINEN

a)

Standardituotosten määrittämiseen käytettävät perustiedot on uudistettava vähintään aina, kun maatilojen rakennetutkimus tehdään laskentana.

b)

Kahden laskentana tehtävän yhteisön maatilojen rakennetutkimuksen välisenä aikana standardituotoksia on päivitettävä aina, kun suoritetaan maatilojen rakennetutkimus. Päivitys tehdään

joko uudistamalla perustiedot a alakohdassa määritellyllä tavalla;

tai käyttämällä laskentamenetelmää, jolla standardituotokset voidaan ajanmukaistaa. Tällaiseen menetelmään sovellettavat periaatteet vahvistetaan yhteisön tasolla.

4.   TÄYTÄNTÖÖNPANO

Jäsenvaltiot vastaavat tämän liitteen säännösten mukaisesti standardituotosten laskemiseen tarvittavien perustietojen keräämisestä ja niiden muuntamisesta euroiksi sekä tapauksen mukaan päivitysmenetelmien soveltamiseen tarvittavien tietojen keräämisestä.

5.   ERITYISTAPAUSTEN KÄSITTELY

Standardituotosten laskemiseksi tietyntyyppisille ominaisuuksille sovelletaan seuraavia erityissääntöjä:

a)   Kesanto, jolle ei myönnetä tukea

Tilan kokonaisstandardituotosta laskettaessa kesantoja, joille ei myönnetä tukea, koskeva standardituotos otetaan huomioon vain, jos tilalla on muita positiivisia standardituotoksia.

b)   Kesanto, johon sovelletaan tukijärjestelmää ja jota ei käytetä taloudellisesti, sekä pysyvä laidun, jota ei enää käytetä tuotantotarkoituksiin ja joka on tukikelpoinen

Koska tukikelpoisesta maasta, jota ei käytetä taloudellisesti, saatava tuotanto rajoittuu suoriin tukiin, standardituotokseksi katsotaan nolla.

c)   Kotipuutarhat

Koska kotipuutarhan tuotanto on tavallisesti tarkoitettu sen pitäjän omaan kulutukseen eikä myyntiin, standardituotokseksi katsotaan nolla.

d)   Kotieläimet

Karjaa koskevat ominaisuudet jaotellaan ikäluokittain. Tuotos vastaa eläimen kasvun arvoa sinä aikana, kun se kuuluu tiettyyn luokkaan. Toisin sanoen tuotos vastaa erotusta niiden arvojen välillä, jotka eläimellä on sen poistuessa luokasta ja siirtyessä luokkaan (sitä kutsutaan myös jälleenhankinta-arvoksi).

e)   Nautaeläimet, alle vuoden ikäiset sonni- ja lehmävasikat

Tilan kokonaisstandardituotosta laskettaessa alle vuoden ikäisiä nautaeläimiä koskeva standardituotos otetaan huomioon vain, jos tilalla on enemmän alle vuoden ikäisiä nautaeläimiä kuin lehmiä. Huomioon otetaan ainoastaan se standardituotos, joka liittyy lehmien lukumäärän ylittävään alle vuoden ikäisten nautaeläinten määrään.

f)   Muut lampaat ja muut vuohet

Tilan kokonaisstandardituotosta laskettaessa muita lampaita koskeva standardituotos otetaan huomioon vain, jos tilalla ei ole siitosuuhia.

Tilan kokonaisstandardituotosta laskettaessa muita vuohia koskeva standardituotos otetaan huomioon vain, jos tilalla ei ole siitoskuttuja.

g)   Porsaat

Tilan kokonaisstandardituotosta laskettaessa porsaita koskeva standardituotos otetaan huomioon vain, jos tilalla ei ole siitosemakkoja.

h)   Rehu

Jos tilalla ei ole laidunkarjaa (hevoseläimiä, nautaeläimiä, lampaita tai vuohia), rehun (juurikasvit, rehukaalit, vihreänä korjattavat kasvit, laitumet ja niityt) katsotaan olevan tarkoitettu myytäväksi ja olevan osa yleisviljelyn tuotosta.

Jos tilalla on laiduneläimiä, rehun katsotaan olevan laiduneläimille tarkoitettua ja olevan osa laiduneläinten ja rehun tuotosta.


LIITE V

Vastaavuustaulukko

Päätös 85/377/ETY

Tämä asetus

1 artiklan ensimmäinen kohta

1 artiklan 1 kohta

1 artiklan toinen kohta

2 artiklan 1 ja 2 kohta

2 artiklan 3 kohta

1 artiklan 2 kohta

3–5 artikla

6 artikla

2 artiklan 1 kohta

7 artiklan ensimmäisen alakohdan johdantokappale

2 artiklan 2 kohdan johdantokappale

7 artiklan ensimmäisen kohdan ensimmäinen, toinen ja kolmas luetelmakohta

2 artiklan 2 kohdan ensimmäisen alakohdan a–c alakohta

7 artiklan ensimmäisen kohdan neljäs luetelmakohta

7 artiklan toinen kohta

7 artiklan kolmas kohta

2 artiklan 2 kohdan toinen alakohta

8 ja 9 artikla

3 artikla

4, 2 ja 7 artikla

10 artikla

11 artikla

12 artikla

8 artikla

Liite I

Liite IV

Liite II

Liite I

Liite III

Liite II

Liite III

Liite V