19.3.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 80/1


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 18 päivänä helmikuuta 2008,

Albanian Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista sekä päätöksen 2006/54/EY kumoamisesta

(2008/210/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Eurooppa-kumppanuuksien solmimisesta osana vakautus- ja assosiaatioprosessia 22 päivänä maaliskuuta 2004 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 533/2004 (1), sellaisena kuin se on muutettuna, ja erityisesti sen 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Thessalonikissa 19 ja 20 päivänä kesäkuuta 2003 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi Eurooppa-kumppanuuksien käyttöönoton keinona lähentää Länsi-Balkanin maita Eurooppaan.

(2)

Asetuksessa (EY) N:o 533/2004 säädetään, että neuvosto päättää kumppanuuksiin sisällytettävistä periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista sekä niihin myöhemmin mahdollisesti tehtävistä mukautuksista. Asetuksessa todetaan myös, että Eurooppa-kumppanuuksien seuranta varmistetaan vakautus- ja assosiaatioprosessin puitteissa käyttöön otettujen mekanismien avulla, erityisesti vuosittain laadittavien määräaikaiskertomusten avulla.

(3)

Neuvosto hyväksyi 30 päivänä tammikuuta 2006 järjestyksessä toisen Eurooppa-kumppanuuden Albanian kanssa (2).

(4)

Laajentumisstrategiaa koskeva komission asiakirja samoin kuin kumppanuuksissa esitetyt, vuosien 2006 ja 2007 tärkeimmät haasteet on tarkoitus saattaa ajan tasalle vuoden 2007 lopussa.

(5)

Neuvosto antoi 17 päivänä heinäkuuta 2006 asetuksen (EY) N:o 1085/2006 (3) liittymistä valmistelevasta tukivälineestä, jolla uudistetaan liittymään valmistautuville maille myönnettävää rahoitustukea säätelevä kehys.

(6)

Tämän vuoksi on tarkoituksenmukaista hyväksyä tarkistettu Eurooppa-kumppanuus, jolla nykyinen kumppanuus saatetaan ajan tasalle uusien ensisijaisten tavoitteiden määrittämiseksi jatkotoimia varten Albanian valmisteluja Euroopan unioniin lähentymisessä käsittelevän vuoden 2007 määräaikaiskertomuksen päätelmien perusteella.

(7)

Jotta Albania voisi valmistautua yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin, maan toimivaltaisten viranomaisten olisi laadittava suunnitelma, joka sisältää aikataulun ja täsmälliset toimenpiteet Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamiseksi.

(8)

Päätös 2006/54/EY olisi sen vuoksi kumottava,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Albanian Eurooppa-kumppanuuden periaatteet, ensisijaiset tavoitteet ja ehdot asetetaan tämän päätöksen liitteessä.

2 artikla

Eurooppa-kumppanuuden täytäntöönpanoa tarkastellaan vakautus- ja assosiaatioprosessin puitteissa käyttöön otettujen mekanismien avulla, erityisesti komission vuosittain antamien määräaikaiskertomusten perusteella.

3 artikla

Kumotaan päätös 2006/54/EY.

4 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 18 päivänä helmikuuta 2008.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

D. RUPEL


(1)  EUVL L 86, 24.3.2004, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 269/2006 (EUVL L 47, 17.2.2006, s. 7).

(2)  Neuvoston päätös 2006/54/EY, tehty 30 päivänä tammikuuta 2006, Albanian Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista ja päätöksen 2004/519/EY kumoamisesta (EUVL L 35, 7.2.2006, s. 1).

(3)  EUVL L 210, 31.7.2006, s. 82.


LIITE

ALBANIAN VUODEN 2007 EUROOPPA-KUMPPANUUS

1.   JOHDANTO

Eurooppa-neuvosto on vahvistanut Eurooppa-kumppanuudet keinoksi, jolla Länsi-Balkanin maita lähennetään Eurooppaan. Nyt ehdotetulla tarkistetulla kumppanuudella saatetaan järjestyksessä toinen kumppanuus ajan tasalle komission Albaniasta laatiman, vuoden 2007 määräaikaiskertomuksen päätelmien perusteella. Tarkistetussa kumppanuudessa esitetään uusia ensisijaisia tavoitteita ja toistetaan vielä toteutumattomat ensisijaiset tavoitteet. Uudet ensisijaiset tavoitteet mukautetaan vastaamaan maan erityistarpeita ja valmiusastetta, ja niitä ajantasaistetaan tarvittaessa. Albanian odotetaan laativan aikaan sidotun ja täsmätoimenpiteitä sisältävän suunnitelman Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Kumppanuuteen sisältyy myös maalle myönnettävää rahoitustukea koskevaa ohjeistusta.

2.   PERIAATTEET

Vakautus- ja assosiaatioprosessi tarjoaa jatkossakin koko liittymisprosessin ajan kehyksen Länsi-Balkanin maiden yhdentymiselle EU:hun. Albanialle määritellyt ensisijaiset tavoitteet koskevat sen valmiuksia täyttää Kööpenhaminassa vuonna 1993 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston vahvistamat arviointiperusteet sekä vakautus- ja assosiaatioprosessissa asetetut edellytykset, varsinkin 29 päivänä huhtikuuta 1997 sekä 21 ja 22 päivänä kesäkuuta 1999 annetuissa neuvoston päätelmissä määritellyt edellytykset. Tavoitteissa on huomioitu myös Zagrebissa 24 päivänä marraskuuta 2000 pidetyn huippukokouksen loppujulistus ja Thessalonikin toimintasuunnitelma.

3.   ENSISIJAISET TAVOITTEET

Eurooppa-kumppanuuden ensisijaiset tavoitteet on valittu siten, että Albanialla on lähivuosina realistiset mahdollisuudet joko saavuttaa ne tai edistyä huomattavasti niiden saavuttamisessa. Tavoitteet jaetaan lyhyen aikavälin ensisijaisiin tavoitteisiin, jotka odotetaan saavutettavan vuoden tai kahden kuluessa, ja keskipitkän aikavälin ensisijaisiin tavoitteisiin, jotka odotetaan saavutettavan kolmen tai neljän vuoden kuluessa. Ensisijaisissa tavoitteissa on kyse sekä lainsäädännöstä että sen täytäntöönpanosta.

Ensisijaisia tavoitteita määriteltäessä on otettava huomioon, että Albanialla on muitakin keskeneräisiä tehtäviä, joista saattaa tulla jatkossa solmittavien kumppanuuksien ensisijaisia tavoitteita riippuen muun muassa siitä, miten Albania edistyy jatkossa.

Lyhyen aikavälin tavoitteiden joukosta on määritetty tärkeimmät ensisijaiset tavoitteet, jotka esitetään tavoiteluettelon alkuosassa. Ne eivät ole kuitenkaan tärkeysjärjestyksessä.

3.1   LYHYEN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Tärkeimmät ensisijaiset tavoitteet

Albanian on valmistauduttava vakautus- ja assosiaatiosopimuksen ja väliaikaisen sopimuksen sisältämien sitoumusten täytäntöönpanoon vahvistamalla hallinnollisia valmiuksia.

Sen on edistettävä uudistusten täytäntöönpanosta käytävää rakentavaa vuoropuhelua poliittisten puolueiden välillä ja eri sidosryhmien kanssa.

Sen on parannettava oikeusjärjestelmänsä riippumattomuutta, vastuuvelvollisuutta ja avoimuutta muun muassa huolehtimalla perustuslakiin perustuvasta tuomareiden suojelusta, nimittämällä tuomarit ja syyttäjät valintakokeiden perusteella, ottamalla käyttöön ansioihin perustuvan järjestelmän syyttäjien toimintaa arvioitaessa ja vahvistamalla objektiiviset säännöt asioiden jakamisessa tuomareille.

Sen on pantava täytäntöön vuodet 2007–2013 kattava lahjonnan torjuntastrategia ja suositukset, jotka Euroopan neuvoston alaisuudessa toimiva lahjonnan vastainen valtioiden ryhmä antoi vuoden 2005 arviointikertomuksessaan. Lisäksi sen on ajettava määrätietoisesti poliisitoimessa ja oikeuslaitoksessa ilmenneiden lahjontatapausten tutkintaa ja syytteeseenpanoa.

Sen on pantava täytäntöön Etyjin alaisen demokraattisten instituutioiden ja ihmisoikeuksien toimiston antamat vaaleja koskevat suositukset erityisesti parantamalla äänestysluetteloita ja muuttamalla vaalilakia Venetsian komission suositusten mukaisesti ja hyvissä ajoin ennen seuraavia parlamenttivaaleja.

Sen on jatkettava julkishallinnon vahvistamista huolehtimalla siitä, että hallintohenkilöstö on pätevää ja riippumatonta, sekä lujittamalla ministeriön julkishallinto-osastoa.

Sen on vietävä päätökseen valtion sähköyhtiön KESHin toimintojen eriyttäminen ja yksityistettävä sen jakelupuoli. KESHin rahoitusasema on vakiinnutettava tehostamalla käyttömaksujen keräystä ja saattamalla hinnat kustannukset kattavalle tasolle. Lisäksi on lisättävä sähköntuotantoa ja yhteenkytkentäkapasiteettia.

Sen on saavutettava lisää konkreettisia tuloksia järjestäytyneen rikollisuuden torjunnassa; erityisesti sen on hyödynnettävä täysimääräisesti tiedustelukeinoja poliisitoiminnassa ja varmistettava asioiden eteneminen oikeudenkäyntiin.

Poliittiset arviointiperusteet

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Hallinto

Albanian on vahvistettava kansallinen kehitys- ja yhdentymisstrategia riittävän ajoissa vuosien 2008 ja 2009 talousarviomenettelyn pohjaksi, varmistettava, että strategia vastaa Eurooppaan yhdentymisestä tehtyjä sitoumuksia, ja aloitettava strategian täytäntöönpano.

Sen on käytettävä yhdennettyä suunnittelujärjestelmää täysimääräisesti ja tehokkaasti, jotta politiikan tavoitteiden sekä talousarvion suunnittelun ja toteutuksen välisiä kytköksiä saadaan vahvistettua.

Sen on parannettava EU:n yhdentymiseen liittyvien toimintojen koordinointia koko hallituksen tasolla konsultoimalla ministeriöitä, eri sidosryhmiä ja EU:n oikeusoppineita nykyistä laaja-alaisemmin ja systemaattisemmin.

Sen on huolehdittava siitä, että Euroopan yhdentymisasioita käsittelevällä ministeriöllä samoin kuin eri ministeriöiden alaisilla yhdentymisasioista vastaavilla virastoilla on käytössään asianmukainen välineistö ja koulutettua henkilöstöä.

Sen on huolehdittava siitä, että väestörekisteriä ja osoitejärjestelmää kehitetään sähköisten henkilökorttien ja biometristen passien käyttöönottoon yhteensopivalla tavalla.

Julkishallinto

Albanian on varmistettava, että virkamieslakia ja siihen liittyviä sääntöjä noudatetaan julkishallinnossa.

Sen on huolehdittava siitä, että työhönotossa, nimityksissä, ylennyksissä, siirroissa ja irtisanomisissa noudatetaan voimassa olevia sääntöjä, jotta maassa olisi vastuullinen ja tehokas virkamieskunta, jonka jäseniin sovelletaan asianmukaisia urakehityskriteerejä.

Oikeuslaitos

Albanian on viimeisteltävä oikeuslaitoksen uudistamista koskeva lakialoite, minkä jälkeen laki on annettava ja pantava täytäntöön. Samoin on parannettava oikeuslaitoksen infrastruktuuria.

Sen on tehostettava syyttäjäviranomaisen ja poliisin välistä koordinointia varsinkin tuomioistuinten asianhallintajärjestelmää käyttämällä.

Sen on varmistettava todistajien riittävä suojelu huolehtimalla asianmukaisesta lainsäädännöstä ja resursseista.

Lahjonnan torjunta

Albanian on yhdenmukaistettava maan siviili-, kauppa- ja hallinto-oikeus lahjontaa koskevan siviilioikeudellisen Euroopan neuvoston yleissopimuksen kanssa.

Sen on parannettava lahjonnan tutkintaan ja oikeuskäsittelyyn liittyviä institutionaalisia valmiuksia.

Sen on pantava täytäntöön lahjonnan ehkäisemiseksi annetut säädökset niin, että samalla huolehditaan toimielinten välisestä koordinoinnista.

Sen on vahvistettava mekanismeja, joilla valvotaan omaisuuden ilmoittamisesta annetun lain noudattamista.

Sen on selkeytettävä sääntöjä, jotka koskevat eturistiriitojen ehkäisyä virantoimituksessa.

Sen on selkeytettävä tietojen julkisuutta koskevia sääntöjä kansainvälisten vaatimusten mukaisiksi.

Sen on karsittava immuniteettia nauttivien virkamiesten määrää ja myönnettävä koskemattomuus vain, jos se on ehdottoman tarkoituksenmukaista.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön noudattaminen

Albanian on varmistettava, että kaikki lainvalvontaelimet ovat tietoisia ihmisoikeuksiin liittyvistä velvoitteistaan ja että ne noudattavat niitä tinkimättömästi vankilajärjestelmää koskevien eettisten sääntöjen ja Albanian ratifioimien kansainvälisten sopimusten, erityisesti Euroopan ihmisoikeussopimuksen, mukaisesti.

Sen on taattava, että ihmisarvoa ja henkilökohtaista turvallisuutta kunnioitetaan säilöönottokeskuksissa, vankiloissa ja psykiatrisissa hoitolaitoksissa kansainvälisten yleissopimusten mukaisesti.

Kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet

Albanian on puututtava tapauksiin, joissa lainvalvontaviranomaiset ovat syyllistyneet epäasialliseen kohteluun, saattamalla tekoon syyllistyneet oikeuteen.

Sen on tehostettava oikeussuojan saatavuutta.

Sen on varmistettava, että uusien rangaistuslaitosten perustamisessa ja johtamisessa noudatetaan asiaankuuluvia kansainvälisiä sopimuksia.

Sen on saatettava kunnianloukkauslainsäädäntö EU:n vaatimusten mukaiseksi ja pantava se täytäntöön.

Sen on joudutettava sellaisen lainsäädännön antamista, jolla varmistetaan tiedotusvälineiden omistussuhteisiin liittyvä avoimuus.

Sen on pantava täytäntöön painettuja viestimiä ja toimittajien riippumattomuutta koskeva lainsäädäntö, koordinoitava sananvapautta koskevaa uutta lainsäädäntöä ja laadittava kattavat, eurooppalaisten normien mukaiset säädökset sähköisistä tiedotusvälineistä.

Sosiaaliset ja taloudelliset oikeudet

Albanian on ryhdyttävä lisätoimiin perheväkivallan ehkäisemiseksi.

Sen on toteutettava lisätoimenpiteitä lapsityövoiman käyttöön puuttumiseksi, mukaan lukien asiaan liittyvän lainsäädännön antaminen ja resurssien hankkiminen lasten oikeuksien takaamiseksi.

Sen on kehitettävä ja tarjottava muun muassa mielenterveysalan avohoitopalveluja ja apua henkilöille, jotka eivät tule itsenäisesti toimeen.

Sen on varmistettava täydellinen suoja kaikenlaisen syrjinnän torjumiseksi, myös antamalla lainsäädäntöä ja vahvistamalla sukupuolten tasa-arvoa koskevia rakenteita.

Sen on vauhditettava kiinteistöjen ensirekisteröintiä ja palautusvaateiden käsittelyä sekä huolehdittava siitä, että korvausjärjestelyt ovat kestäviä ja että nämä prosessit sovitetaan asianmukaisella tavalla yhteen kiinteistöjä koskevan legalisointialoitteen kanssa.

Vähemmistöjen oikeudet, sivistykselliset oikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Albanian on pantava täytäntöön kansallisten vähemmistöjen suojelua koskevat Euroopan neuvoston puiteyleissopimuksen mukaiset sitoumukset kaikkialla Albaniassa, erityisesti siltä osin kuin kyse on vähemmistökielten käytöstä viranomaisyhteyksissä, perinteisten paikannimien käytöstä ja riittävien vähemmistökielten opetuksen laajentamista koskevien määräysten antamisesta.

Sen on pantava täytäntöön romaniväestöä koskeva kansallinen strategia, joka on osa hallituksen laatimaa köyhyyden ja sosiaalisen syrjäytymisen torjuntastrategiaa, ja huolehdittava täytäntöönpanon riittävästä rahoituksesta.

Sen on edistettävä romanivähemmistöön kuuluvien henkilöiden, myös vastasyntyneiden, rekisteröitymistä.

Sen on toimitettava luotettavia tietoja maan vähemmistöistä.

Alueelliset kysymykset ja kansainväliset velvoitteet

Albanian on noudatettava vakautus- ja assosiaatioprosessin yhteydessä tehtyjä sitoumuksia alueellisesta yhteistyöstä ja hyvistä naapuruussuhteista; siihen kuuluvat muun muassa toimet, joilla edistetään siirtymistä vakaussopimuksesta sellaiseen yhteistyökehykseen, jonka hallinnointi on alueellisempaa, ja Keski-Euroopan vapaakauppasopimuksen (CEFTA) tosiasiallista täytäntöönpanoa.

Sen on tehtävä naapurimaiden kanssa sopimukset, pantava ne täytäntöön ja huolehdittava niiden noudattamisesta rajat ylittävän yhteistyön, järjestäytyneen rikollisuuden, laittoman kaupan ja salakuljetuksen torjunnan, oikeudellisen yhteistyön, rajaturvallisuuden, takaisinottamisen, ympäristön, liikenteen ja energian aloilla.

Taloudelliset arviointiperusteet

Albanian on jatkettava vakauteen pyrkivän finanssipolitiikan toteuttamista; tavoitteena on julkisen talouden tervehdyttäminen, matala inflaatio ja ulkoinen tasapaino.

Sen on jatkettava julkisen talouden uudistuksia tehostamalla tulojen hallinnointia ja parantamalla velanhoitokapasiteettia.

Sen on jatkettava sellaisen rahapolitiikan harjoittamista, jolla saadaan aikaan ja pystytään ylläpitämään hintavakautta, joka on omiaan laskemaan inflaatioennusteita ja pitämään ne kurissa.

Sen on saatava valmiiksi kehitteillä oleva luottotietokeskus, jotta pankkijärjestelmän nopeasti kasvavalle luottokannalle saadaan asianmukainen suoja.

Sen on purettava harmaata taloutta soveltamalla verolainsäädäntöä tehokkaalla ja syrjimättömällä tavalla ja tehostamalla veropetosten torjuntaa.

Eurooppalaiset standardit

Sisämarkkinat

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Albanian on lisättävä talouden toimijoiden tietämystä standardeista ja sertifioinnista sekä siitä, mikä merkitys niillä on kansainvälisessä kaupassa.

Sen on vahvistettava teollisuustuotteille ja elintarvikkeille kansallinen markkinavalvontastrategia ja aloitettava sen täytäntöönpano.

Sen on annettava uutta kuluttajansuojalainsäädäntöä, joka on linjassa yhteisön kuluttajansuojasäännöstön kanssa. Myös kuluttajansuojaviranomaista on vahvistettava.

Henkilöiden ja palvelujen vapaa liikkuvuus sekä sijoittautumisoikeus

Albanian on tehtävä selvä ero palvelujen tilapäisen ja vakituisen tarjoamisen välillä ja huolehdittava vakautus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimusten noudattamisesta.

Sen on vahvistettava pankkitarkastuksen ja muun kuin pankkialan rahoitustarkastuksen sääntelykehystä ja parannettava tarkastusviranomaisen valmiuksia.

Pääomien vapaa liikkuvuus

Albanian on sallittava EU-kansalaisille kiinteistöjen osto rajoissa, jotka on vahvistettu palvelukaupan yleissopimukseen (GATS) kuuluvassa erityissitoumusten luettelossa.

Tulli ja verotus

Albanian on jatkettava tullilainsäädännön ja menettelyjen yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa; erityisesti on huolehdittava siitä, että passitusta, tullivarastointia, tullausarvon määrittämistä, fyysistä valvontaa ja riskianalyysiä koskevat säännöt ja menettelyt vastaavat EU:n normeja. Samoin on huolehdittava siitä, että kansallinen tullitariffi saatetaan joutuisasti vastaamaan viimeisintä yhdistettyä nimikkeistöä.

Sen on pantava täysimääräisesti täytäntöön tullin tietokoneistettu ilmoitus- ja tietojenkäsittelyjärjestelmä kaikissa tullitoimipaikoissa.

Sen on jatkettava verolainsäädännön lähentämistä yhteisön säännöstön kanssa erityisesti valmisteverojen osalta ja sitouduttava yritysverotuksen käytännesääntöjen periaatteisiin, jotta uudet verotoimenpiteet olisivat näiden periaatteiden mukaisia.

Sen on parannettava verohallinnon valmiuksia erityisesti verovalvonnan ja -tarkastuksen aloilla, jotta verosäännösten noudattamista voitaisiin parantaa ja veronkiertoa vähentää.

Sen on vietävä loppuun verovirastojen tietokoneistaminen.

Kilpailu

Albanian on kehitettävä kilpailulainsäädäntöä ja lähennettävä sitä yhteisön säännöstön kanssa kilpailun valvonnan vahvistamiseksi.

Sen on parannettava kilpailuviranomaisen hallinnollisia valmiuksia ja huolehdittava, että henkilöstöä ja koulutusta on saatavilla riittävästi.

Sen on annettava valtiontukia koskevan lainsäädännön soveltamissäännökset.

Sen on jatkettava valtiontukirekisterin saattamista ajan tasalle.

Julkiset hankinnat

Albanian on valvottava julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön noudattamista ja ryhdyttävä toimiin sen saattamiseksi täysin EU:n normeja vastaavaksi erityisesti yleishyödyllisten palvelujen ja oikaisutoimien osalta.

Sen on toteutettava lisätoimia julkisten hankintojen keskusviraston, julkisista hankinnoista eri ministeriöissä ja paikallishallinnossa vastaavien yksikköjen sekä julkisia hankintoja käsittelevien tuomioistuinten hallinnollisten valmiuksien parantamiseksi.

Sen on huolehdittava siitä, että hankintoihin liittyvät rikokset tutkitaan ja käsitellään rikosoikeudenkäynnissä.

Teollis- ja tekijänoikeudet

Albanian on laadittava kansallinen strategia ja toimintasuunnitelma teollis- ja tekijänoikeuksien sääntelyn kehittämiseksi ja kyseisten oikeuksien lujittamiseksi.

Sen on parannettava hallinnollisia ja oikeudellisia valmiuksia teollis- ja tekijänoikeuksien suojelemiseksi.

Sen on tehostettava tuotteiden laittoman valmistuksen ja väärentämisen valvontaa.

Sen on lisättävä teollis- ja tekijänoikeuksien tuntemusta yritysmaailmassa ja lainvalvontaviranomaisten keskuudessa, myös tuomioistuinlaitoksessa.

Sen on parannettava teollisoikeuksia koskevaa lainsäädäntöä.

Työllisyys- ja sosiaalipolitiikka

Albanian on parannettava sosiaaliturvajärjestelmiä ja torjuttava sosiaalista syrjäytymistä.

Sen on ryhdyttävä toimiin koulunkäyntiasteen nostamiseksi keskiasteella, maaseudulla varsinkin tyttöjen osalta ja ammatillisissa oppilaitoksissa.

Sen on kehitettävä asianmukaiset hallinnolliset rakenteet ja valmiudet kuluttajan- ja terveydensuojelun alalla.

Koulutus ja tutkimus

Albanian on jatkettava koulutusjärjestelmän hallinnoinnin, opettajankoulutuksen ja koulutusinfrastruktuurin parantamista.

Sen on pantava uusi korkeakoululaki täytäntöön. Lisäksi on tehostettava toimia, joilla parannetaan Tempus-ohjelmaan osallistumista.

Maailman kauppajärjestö (WTO)

Albanian on parannettava talousministeriön alaisuudessa toimivan WTO-suhteista ja talousyhteistyöstä vastaavan osaston hallinnollisia valmiuksia.

Alakohtaiset politiikat

Teollisuus ja pienet ja keskisuuret yritykset

Albanian on vauhditettava pienyrityksiä koskevan eurooppalaisen peruskirjan täytäntöönpanoa.

Sen on pantava täytäntöön yritystoiminnan ja investointien hallinnollisten esteiden poistamista koskevat toimintasuunnitelmat, puututtava epäviralliseen talouteen ja huolehdittava liiketoimintaa koskevan lainsäädännön, sääntöjen ja menettelyjen asianmukaisesta, tinkimättömästä ja syrjimättömästä täytäntöönpanosta. Sen on karsittava lainsäädännöstään vanhentuneet ja tehottomaksi käyneet säädökset.

Sen on lisättävä pienten yritysten innovointia ja kilpailukykyä koskevan politiikan tutkimusta ja pantava täytäntöön tukiohjelmia.

Maatalous ja kalastus

Albanian on annettava uusi, EU:n vaatimusten mukainen elintarvikelaki, vahvistettava elintarviketurvallisuutta koskevaa järjestelmää ja siihen liittyviä valvontajärjestelmiä.

Sen on vahvistettava laboratoriokapasiteettia elintarvikkeiden turvallisuuden, eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun aloilla.

Sen on parannettava elintarvikkeiden turvallisuutta, kasvinsuojelua ja eläinlääkintää koskevaa lainsäädäntöä ja aloitettava sen täytäntöönpano.

Sen on parannettava järjestelmää, jonka avulla nautaeläimet tunnistetaan ja niiden siirrot rekisteröidään, ja aloitettava vastaavan järjestelmän täytäntöönpano sikojen, lampaiden ja vuohien osalta.

Sen on parannettava eläintautien valvontaa, myös näytteenottoa ja raportointia.

Ympäristö

Albanian on parannettava hallinnollisia valmiuksia ja koordinaatiota kansallisella ja paikallisella tasolla.

Sen on pantava ympäristövaikutusten arviointia koskeva lainsäädäntö täysimääräisesti täytäntöön.

Sen on laadittava strategia, jolla jatketaan ympäristölainsäädännön lähentämistä yhteisön säännöstön kanssa, ja pantava asianmukaisesti täytäntöön voimassa oleva lainsäädäntö kiinnittämällä erityishuomiota soveltamisen valvontaan.

Sen on ryhdyttävä ympäristönsuojelutoimiin kiinteän jätteen kaatopaikalla Sharrassa ja Patos-Marinezin öljynporausalueella.

Sen on kehitettävä edelleen kansallista vesi- ja sanitaatiostrategiaa samoin kuin maaseudun vesihuolto- ja viemäröintistrategiaa ja pantava ne täytäntöön; lisäksi on laadittava strategia, jolla vesihuoltoa ja sanitaatiota lähennetään asteittain yhteisön säännöstön kanssa, ja aloitettava sen täytäntöönpano.

Sen on pantava täytäntöön kansainväliset luonnonsuojelusopimukset, joiden sopimuspuoli se on.

Liikennepolitiikka

Albanian on pantava täytäntöön kansallinen liikennesuunnitelma, joka kattaa myös liikenneinfrastruktuurin ylläpitoon liittyvän suunnittelun ja budjetoinnin, sekä vahvistettava ja pantava täytäntöön kansallinen liikennestrategia, joka käsittää myös rautatieliikenteen.

Sen on jatkettava Kaakkois-Euroopan keskeistä alueellista liikenneverkkoa koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan täytäntöönpanoa ja lisättävä yhteistyötä Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion kanssa.

Sen on ryhdyttävä toimiin tieturvallisuuden parantamiseksi ja muun muassa lähennettävä lainsäädäntöään yhteisön säännöstön kanssa paino- ja mittarajoitusten, katsastusten, teknisten tienvarsitarkastusten, ajokorttien, ajopiirtureiden ja ajoneuvojen rekisteröintitodistusten osalta.

Sen on ryhdyttävä toimiin laittoman rakentamisen estämiseksi uusien teiden varsilla; erityisesti kyseeseen tulevat yksityisesti rakennetut liittymät.

Sen on valmisteltava rautatieinfrastruktuurin avointa käyttöä koskeva verkkoselostus sekä vahvistettava ja pantava täytäntöön rautatieliikenteen liiketoimintasuunnitelma.

Sen on pantava täytäntöön Euroopan yhteisen ilmailualueen perustamisesta tehdyn sopimuksen ensimmäisen siirtymävaiheen yhteydessä tehdyt sitoumukset, joihin kuuluu ilmailualan asiaankuuluvan lainsäädännön täytäntöönpano.

Sen on pantava täytäntöön toimintasuunnitelma, jolla pyritään paikkaamaan siviili-ilmailuviranomaisen toiminnassa maan lentoyhtiöiden turvallisuuden valvonnan osalta havaitut puutteet.

Sen on parannettava merenkulun turvallisuutta ja kiinnitettävä erityishuomiota Pariisin yhteistyöpöytäkirjan nojalla pysäytettävien albanialaisalusten määrään.

Energia

Albanian on hyväksyttävä ja pantava täytäntöön tarkistettu kansallinen energiastrategia, jossa otetaan jatkuvasti huomioon ympäristövaikutusten arvioinnin merkitys.

Sen on täytettävä energiayhteisösopimuksessa asetetut kaasua ja sähköä koskevat vaatimukset.

Tietoyhteiskunta ja tiedotusvälineet

Albanian on huolehdittava siitä, että sähköistä viestintää koskeva lainsäädäntö vastaa yhteisön säännöstöä ja että sen soveltamista valvotaan. Lisäksi on ryhdyttävä toimiin, jotta sähköisen viestinnän verkkojen ja palvelujen markkinat saadaan kilpailukykyisiksi.

Sen on vahvistettava televiestintäalan sääntelyelimen asiantuntemusta ja valmiuksia.

Sen on yhdenmukaistettava lainsäädäntöään rajat ylittävistä televisiolähetyksistä tehdyn eurooppalaisen yleissopimuksen ja ”televisio ilman rajoja” -direktiivin kanssa.

Sen on vahvistettava kansallisen radio- ja televisioneuvoston hallinnollisia valmiuksia, laadittava radio- ja televisiotoiminnan kehittämisstrategia ja päivitettävä analogisten ja digitaalisten radio- ja televisiolähetysten kansallinen suunnitelma.

Varainhoidon valvonta

Albanian on tarkistettava julkisen varainhoidon sisäistä valvontaa koskevaa poliittista asiakirjaa ja toimintasuunnitelmaa ja määriteltävä tarkastus selvästi muusta valvonnasta ja tarkastuksesta erilliseksi toiminnoksi. Lisäksi on luotava tarkoituksenmukainen tarkastusyksikkö petosten torjuntaan.

Sen on huolehdittava siitä, että sisäisestä tarkastuksesta annettu laki ja talousarviolakialoite vastaavat kansainvälisesti tunnustettuja standardeja.

Sen on vahvistettava valtiontalouden ylimmän tarkastuselimen riippumattomuutta.

Tilastot

Albanian on parannettava tilastotoimiston valmiuksia.

Oikeus, vapaus ja turvallisuus

Viisumi-, rajavalvonta-, turvapaikka- ja maahanmuuttokysymykset

Albanian on matkustusasiakirjoja myöntäessään noudatettava kansainvälisiä vaatimuksia, varmistettava tarvittavat hallinnolliset valmiudet siihen ja luotava viisumien hallinnointiin keskitetty tietoverkko.

Sen on muutettava ulkomaalaislakia viisumisäännösten lähentämiseksi EU:n normien kanssa.

Sen on pantava täytäntöön yhdennetyn rajaturvallisuuden strategia ja toimintasuunnitelma ja kiinnitettävä erityishuomiota tullin ja rajapoliisin väliseen rajayhteistyöhön.

Sen on varmistettava, että rajaturvallisuus vastaa EU:n normeja kaikilla rajanylityspaikoilla, erityisesti Durresin ja Vloran satamissa.

Sen on pantava täytäntöön EY:n ja Albanian takaisinottosopimus ja neuvoteltava vastaavat sopimukset niiden maiden kanssa, joista Albaniaa kauttakulkumaana käyttävät henkilöt ovat kotoisin.

Sen on osoitettava riittävät hallinnolliset ja taloudelliset resurssit turvapaikka- ja maahanmuuttolainsäädännön ja siihen liittyvien kansallisten strategioiden ja toimintasuunnitelmien täytäntöönpanoon.

Rahanpesu

Albanian on ryhdyttävä toimiin rahanpesua torjuvan lainsäädännön soveltamisen tehostamiseksi ennaltaehkäisyn, tuomioiden, menetetyksi tuomitsemisen, takavarikointien ja varojen jäädyttämisen osalta.

Sen on parannettava rahanpesun selvittelykeskuksen, syyttäjänviraston ja poliisin talousrikosyksikön valmiuksia huolehtimalla riittävistä taloudellisista ja IT-resursseista ja tehostamalla kentällä tapahtuvaa yhteistyötä.

Sen on saatettava rahanpesun estämistä koskeva laki vastaamaan yhteisön säännöstöä sekä rahanpesun vastaisen toimintaryhmän ja Euroopan neuvoston Moneyval-komitean suosituksia.

Sen on parannettava takavarikoitua ja menetetyksi tuomittua omaisuutta hallinnoivan viraston valmiuksia.

Sen on kehitettävä edelleen yhteistyötä muiden maiden viranomaisten kanssa.

Sen on huolehdittava ilmoitusvelvollisuuden noudattamisesta ja tarkasteltava liiketoimista ilmoittamiseen sovellettavia kynnysarvoja.

Sen on ryhdyttävä tehokkaampiin toimiin käteisen käytön vähentämiseksi taloudessa.

Huumausaineet

Albanian on pantava täytäntöön kansallinen huumeidentorjuntastrategia, siihen liittyvä toimintasuunnitelma ja Dublinin ”miniryhmän” suositukset.

Sen on parannettava huumeiden torjuntaan osallistuvien poliisien koulutusta, välineistöä ja toiminnan johtamisen jatkuvuutta sekä huolehdittava huumeiden torjuntatoimien paremmasta koordinoinnista niin kotimaassa kuin yhteistyössä ulkomaisten kumppaneiden kanssa.

Sen on identifioitava huumekauppaan liittyvään lahjontaan syyllistyneet kaikilla julkishallinnon tasoilla ja asetettava heidät syytteeseen.

Sen on lisättävä takavarikkojen määrään liittyvää avoimuutta ja ryhdyttävä toimiin jo takavarikoitujen huumausaineiden hävittämiseksi asianmukaisesti.

Sen on pantava täytäntöön tasapainoinen kokonaisstrategia, jolla puututaan huumeiden kysyntään ja joka kattaa myös käytön ehkäisemisen sekä huumeiden käyttäjien hoidon ja kuntoutuksen.

Poliisitoimi

Albanian on varmistettava, että uuden poliisilain virka-asteikkoa koskevat säännökset pannaan täysimääräisesti täytäntöön.

Sen on parannettava johtamisvalmiuksia maan poliisitoimessa.

Sen on vahvistettava poliisin sisäisten asioiden yksikköä ja huolehdittava siitä, että rikoksiin syyllistyneet poliisit pannaan asianmukaisesti syytteeseen.

Sen on laadittava rikospoliisin henkilöstöä varten yhtenäistetty menettelykäsikirja ja otettava se käyttöön.

Sen on pantava täytäntöön lähipoliisitoiminnan strategia.

Järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunta

Albanian on toteutettava lisätoimia järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjuntaan osallistuvien valtiollisten elinten, erityisesti oikeusviranomaisten ja poliisin, välisen yhteistyön parantamiseksi.

Sen on toteutettava lisätoimia yhtenäisten ja yhteensovitettujen tiedustelutietojen keräämis- ja käsittelyjärjestelmien luomiseksi.

Sen on lisättävä erikoistutkintakeinojen, telekuuntelun ja tiedustelutietojen käyttöä.

Sen on toteutettava kiireellisiä käytännön toimia todistajien suojelemiseksi.

Sen on tehostettava kotimaista ja kansainvälistä yhteistyötä ihmiskaupan estämiseksi ja lisättävä poliisin ihmiskaupan torjuntayksikön henkilöstön määrää.

Sen on ryhdyttävä toimiin terrorismin asiantuntijoiden ja tutkijoiden välineistön ja koulutuksen parantamiseksi.

Henkilötietojen suoja

Albanian on saatettava voimassa oleva laki henkilötietojen suojasta vastaamaan yhteisön säännöstöä ja Euroopan neuvoston tietosuojasopimusta.

Sen on perustettava riippumaton tietosuojaviranomainen ja annettava sille riittävät valtuudet julkisen ja yksityisen sektorin valvontaan sekä siihen tarvittavat taloudelliset ja henkilöresurssit.

3.2   KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Poliittiset arviointiperusteet

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Hallinto

Albanian on huolehdittava kansallisen kehitys- ja yhdentymisstrategian tosiasiallisesta täytäntöönpanosta ja seurannasta.

Julkishallinto

Albanian on huolehdittava siitä, että vakautus- ja assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanosta vastaavien viranomaisten ja EY:n rahoitusavun täytäntöönpanoon osallistuvien viranomaisten henkilöstöllä on asianmukainen koulutus ja välineet tehtäviensä hoitamiseen.

Sen on otettava käyttöön tulosjohtaminen ja annettava virkamiehille siihen liittyvää koulutusta.

Sen on suunniteltava ja otettava käyttöön asianmukaisen budjettisuunnittelun mahdollistava ja urakehitystä motivoiva virkamiesten palkkausrakenne.

Sen on huolehdittava siitä, että julkishallinnon uudistukset ovat kestäviä.

Oikeuslaitos

Albanian on saatettava vakavat rikokset, erityisesti järjestäytyneen rikollisuuden piiriin kuuluvat rikokset, tuomioistuinten käsiteltäviksi ja kiinnitettävä erityishuomiota rajat ylittäviin yhteistyöjärjestelyihin.

Sen on valvottava todistajien suojelua koskevan lainsäädännön soveltamista.

Sen on huolehdittava tuomarien ja syyttäjien jatkuvasta ja tarkoituksenmukaisesta koulutuksesta, joka kattaa myös ihmisoikeudet, etiikan, kauppa- ja yhtiöoikeudelliset kysymykset sekä vakautus- ja assosiaatiosopimukseen liittyvät kysymykset.

Sen on varmistettava tuomarinkoulutuslaitokselle annettavan rahoituksen jatkuvuus.

Sen on tarkasteltava uudelleen lainkäyttöhenkilöstöön kuuluvien roolia ja pätevyysvaatimuksia ja siirrettävä heidät asteittain osaksi virkamieskuntaa varmistaen samalla, että heidän palkkaus vastaa ministeriöiden henkilökunnan palkkausta.

Lahjonnan torjunta

Albanian on pantava täytäntöön ratifioimansa, lahjontaa koskevat Euroopan neuvoston siviili- ja rikosoikeudelliset yleissopimukset sekä asiaa koskevat YK:n yleissopimukset.

Sen on saavutettava huomattavia tuloksia lahjonnan torjumisessa kaikilla tasoilla ja kaikilla aloilla valvomalla asiaa koskevan lainsäädännön noudattamista.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Kansainvälisen ihmisoikeuslainsäädännön noudattaminen

Albanian on kohdeltava säilöönotettuja ja tutkintavankeja kansainvälisten vaatimusten mukaisesti.

Kansalaisoikeudet ja poliittiset oikeudet

Albanian on parannettava nuorisotuomioistuinjärjestelmää.

Sen on noudatettava kidutuksen ja muun julman, epäinhimillisen tai halventavan kohtelun tai rangaistuksen vastaista Euroopan neuvoston yleissopimusta.

Sen on annettava kattavaa syrjinnän vastaista lainsäädäntöä ja huolehdittava siitä, että syrjinnän uhrit saavat tarkoituksenmukaisesta institutionaalista tukea muun muassa olemassa olevissa ihmisoikeusinstituutioissa.

Sen on valvottava kommunistivallan aikana takavarikoidun omaisuuden palauttamista/korvaamista koskevan lainsäädännön noudattamista.

Sen on saatettava päätökseen maa-alueiden rekisteröintiprosessi.

Sen on huolehdittava siitä, että omaisuudenluovutuksissa noudatetaan lakia ja että kaikki prosessiin osallistuvat tahot (notaarit, maa- ja kiinteistörekisteri jne.) toimivat moitteettomasti.

Sen on valvottava, että painettuja ja sähköisiä viestimiä koskevaa lainsäädäntöä sovelletaan EU:n vaatimukset huomioon ottaen.

Sen on jaettava televisiotaajuudet oikeudenmukaisella ja syrjimättömällä tavalla kansallista suunnitelmaa noudattaen ja varmistettava, että televisiolähetystoiminnan harjoittajat noudattavat vaatimuksia täysimääräisesti. Lisäksi on parannettava julkisen palvelun yleisradioyhtiön puolueettomuutta.

Sen on kannustettava valtiosta riippumattomia järjestöjä ja muita kansalaisjärjestöjä osallistumaan aktiivisesti valtiotason päätöksentekoprosessiin. Samoin on jatkuvasti pyrittävä nostamaan journalismin tasoa.

Alueelliset kysymykset ja kansainväliset velvoitteet

Albanian on edistettävä edelleen alueellista vuoropuhelua, vakautta, hyvää naapuruutta ja yhteistyötä.

Sen on yhdenmukaistettava Yhdysvaltojen kanssa henkilöiden luovuttamista kansainväliselle rikostuomioistuimelle koskevista ehdoista tehty sopimus Eurooppa-neuvoston syyskuussa 2002 hyväksymien EU:n pääperiaatteiden kanssa.

Taloudelliset arviointiperusteet

Albanian on pienennettävä palkkaverokiilaa ja parannettava työmarkkinoiden kannustinjärjestelmiä ja joustavuutta osallistumis- ja työllisyysasteen nostamiseksi. Samalla on varmistettava verotulojen saanti laajentamalla veropohjaa ja huolehtimalla verosäännösten noudattamisesta; asiassa on edettävä suunnitellusti ja varovaisesti, jotta voidaan taata julkisen talouden kestävyys.

Sen on parannettava koulutusjärjestelmäänsä, jotta sellaisen osaamisen tarjontaa voitaisiin lisätä, jolle on tällä hetkellä kysyntää, ja jotta työllisyyttä ja pitkän aikavälin talouskasvua voitaisiin edistää.

Sen on saatettava maan infrastruktuuri ajan tasalle varsinkin energian ja liikenteen aloilla koko talouden kilpailukyvyn parantamiseksi.

Sen on vauhditettava valtionyhtiöiden yksityistämistä yritysten hallinnointi- ja ohjausjärjestelmän lujittamiseksi ja julkisen talouden tehtävistä valtionyrityksille aiheutuvien tappioiden vähentämiseksi.

Sen on parannettava liiketoimintaympäristöä, jotta suorat ulkomaiset sijoitukset uusiin kohteisiin lisääntyisivät.

Sen on luotava toimivat menettelyt sellaisten tapausten havaitsemiseksi, käsittelemiseksi ja niiden edellyttämien jatkotoimien toteuttamiseksi, joissa kansallisten tai kansainvälisten varojen epäillään joutuneen petoksen tai muun sääntöjenvastaisuuden kohteeksi.

Eurooppalaiset normit

Sisämarkkinat

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Albanian on huolehdittava tätä alaa koskevien, vakautus- ja assosiaatiosopimuksessa ja väliaikaisessa sopimuksessa määrättyjen vaatimusten noudattamisen edellyttämistä hallinnollisista valmiuksista.

Sen on edettävä eurooppalaisten standardien käyttöönotossa ja vauhditettava toimia, jotka tähtäävät siihen, että siitä voisi tulla eurooppalaisten standardointijärjestöjen täysivaltainen jäsen.

Sen on saatettava uuden yleisen lähestymistavan ja vanhan lähestymistavan direktiivit osaksi maan lainsäädäntöä.

Sen on perustettava täysin toimiva markkinavalvontajärjestelmä.

Sen on huolehdittava standardointi-, akkreditointi-, sertifiointi-, metrologia- ja kalibrointielinten toiminnan parantamisesta EY:n parhaat toimintatavat huomioon ottaen.

Sen on huolehdittava siitä, että siitä tulee eurooppalaisten akkreditointielinten yhteistyöjärjestön jäsen.

Henkilöiden ja palvelujen vapaa liikkuvuus sekä sijoittautumisoikeus

Albanian on hyväksyttävä ulkomaalaisten työllistymistä koskeva lainsäädäntö ja ryhdyttävä toimiin sosiaaliturvapalvelujen koordinoimiseksi.

Sen on pantava sijoittautumisoikeutta koskeva lainsäädäntö täytäntöön oikeudenmukaisesti ja puolueettomasti.

Pääomien vapaa liikkuvuus

Albanian on edistyttävä vakaus- ja assosiaatiosopimuksen yhteydessä antamiensa, pääomien liikkuvuuden täyttä vapauttamista koskevien sitoumusten täyttämisessä ja varmistettava muun muassa se, että EU:n ja Albanian kansalaiset saavat saman kohtelun portfoliosijoitusten sekä kestoltaan vuotta lyhyempien rahoitusluottojen suhteen.

Tulli ja verotus

Albanian on jatkettava tulli- ja verolainsäädännön lähentämistä yhteisön säännöstön kanssa ja lisättävä hallinnollisia valmiuksia, joita tarvitaan tulli- ja verolainsäädännön täytäntöönpanoon sekä lahjonnan, rajat ylittävän rikollisuuden ja veronkierron torjuntaan.

Sen on lisättävä avoimuutta ja tiedonvaihtoa EU:n jäsenvaltioiden kanssa, jotta veronkierron estämiseen tähtäävien toimenpiteiden toteuttamista voidaan helpottaa.

Kilpailu

Albanian on jatkettava lainvalvonnan parantamista kilpailualalla ja valtiontukien valvonnassa.

Sen on vietävä päätökseen valtiontukiohjelmiensa saattaminen vastaamaan EU:n kilpailusääntöjä, kuten väliaikaisessa sopimuksessa edellytetään.

Julkiset hankinnat

Albanian on varmistettava, että sen lainsäädäntökehys on yhteisön säännöstön mukainen.

Sen on saatava valmiiksi täysin toimivat julkisten hankintojen rakenteet, joilla varmistetaan julkisia hankintoja koskevien menettelyjen käyttö lakia sekä vakaus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimuksia noudattaen.

Teollis- ja tekijänoikeudet

Albanian on pantava täysimääräisesti täytäntöön teollis- ja tekijänoikeuksia, kaupallisia oikeuksia ja tekijänoikeuksia koskevat kansainväliset yleissopimukset, jotka se on ratifioinut.

Sen on pantava teollis- ja tekijänoikeuslainsäädäntö täytäntöön moitteettomasti ja tehostettava tavaroiden laittoman valmistuksen ja väärentämisen torjuntaa.

Sen on taattava riittävät hallinnolliset valmiudet vakaus- ja assosiaatiosopimuksessa vahvistettujen teollis- ja tekijänoikeuksia koskevien vaatimusten täyttämiseksi.

Työllisyys- ja sosiaalipolitiikka

Albanian on helpotettava naisten pääsyä työmarkkinoille ja heidän osallistumistaan päätöksentekoprosessiin.

Sen on sisällytettävä työllisyys- ja ammattikoulutusstrategiat sosiaali-, koulutus-, yritys- ja aluepolitiikkaan. Lisäksi on käynnistettävä terveysalan kansainvälisten sitoumusten, erityisesti kansainvälisen terveyssäännöstön, täytäntöönpano.

Sen on edistyttävä verensiirtoja ja veren ainesosien siirtoja koskevien laatunormien lähentämisessä EU:n lainsäädännön kanssa.

Sen on aloitettava terveydenhuoltojärjestelmää koskevan, vuodet 2007–2013 kattavan kansallisen strategian täytäntöönpano.

Koulutus ja tutkimus

Albanian on jatkettava työtä koulutuksen laadun parantamiseksi sekä nykyaikaisen ammattikoulutusjärjestelmän luomiseksi. Lisäksi on edistettävä alueellista yhteistyötä korkeakoulutuksen alalla.

Alakohtaiset politiikat

Teollisuus ja pk-yritykset

Albanian on pantava parannettu kauppalainsäädäntö täytäntöön.

Sen on huolehdittava siitä, että harmaan talouden torjuntastrategia pysyy ajan tasalla.

Sen on kehitettävä erityisiä yritystukirakenteita (esim. yrityshautomoita ja -keskittymiä) ja selvitettävä yritys-/teknologiakeskuksen perustamismahdollisuutta.

Sen on laadittava yhtenäinen tutkimuspolitiikka ja harjoitettava sitä sekä kehitettävä toimia, joilla edistetään pienten yritysten innovointia ja kilpailukykyä.

Sen on otettava käyttöön EU:n vaatimusten mukaiset tilinpäätösraportointia koskevat standardit ja varmistettava niiden tosiasiallinen noudattaminen.

Sen on jatkettava pienyrityksiä koskevan eurooppalaisen peruskirjan täytäntöönpanoa.

Maatalous ja kalastus

Albanian on laadittava maankäyttöä, maamarkkinoita, maaseudun kehittämistä, maatilojen toiminnan monipuolistamista ja maatalouden kilpailukyvyn parantamista koskevat strategiat.

Sen on parannettava merkittävästi elintarvikkeiden turvallisuutta sekä kasvinsuojelua ja eläinlääkintää EU:n normien mukaisesti.

Sen on arvioitava sitä, miten hyvin maatalouselintarvikealan laitokset täyttävät EU:n vaatimukset, laadittava ohjelma kyseisten laitosten tason nostamiseksi ja aloitettava ohjelman toteutus.

Sen on käynnistettävä toiminta, jolla varmistetaan kotimaisen kasvintuotannon tehokas valvonta erityisesti silloin kun kyseessä ovat EU:n erityisvaatimusten alaiset tuotteet, ja kehitettävä kasvinsuojelualalla tarvittavia analysointivalmiuksia.

Sen on ryhdyttävä toimiin sen varmistamiseksi, että maan kalastuspolitiikka lähentyy EU:n vaatimusten kanssa ennen kaikkea kalavarojen hoidon, tarkastuksen ja valvonnan sekä markkina- ja rakennepolitiikkojen osalta.

Ympäristö

Albanian on laadittava täydellinen luettelo ympäristönsuojelutoimia kipeimmin kaipaavista kohteista ja jatkettava toimia tilanteen korjaamiseksi jo identifioiduissa kohteissa.

Sen on vähennettävä Balshin öljynjalostamon tuottamia saasteita, kuten päästöjä Gjanica-jokeen, ja ryhdyttävä toimiin vesistöjen pilaantumisen ehkäisemiseksi yleisellä tasolla.

Sen on tehostettava ympäristön tilan seurantaa ja langetettava saastuttajille riittävän varoittavat seuraamukset.

Sen on jatkettava alueellisten ja kansainvälisten ympäristösitoumusten täytäntöönpanoa.

Liikennepolitiikka

Albanian on jatkettava liikenteen kansallisen kokonaissuunnitelman täytäntöönpanoa.

Sen on saatettava päätökseen tarvittavat institutionaaliset uudistukset liikenneinfrastruktuurin hoidon, investointien priorisoinnin, linjausten tekemisen ja yksityissektorin osallistumisen tehostamiseksi.

Sen on edistyttävä huomattavasti Durresin ja Vloran satamien kunnostamistöissä ja yhdistettävä niiden satamatoimintoja.

Sen on parannettava tieturvallisuutta (muun muassa ottamalla käyttöön ajopiirturit) ja ryhdyttävä lisätoimiin lainsäädäntönsä lähentämiseksi yhteisön säännöstön kanssa markkinoille pääsyn (ammatinharjoitus) ja sosiaalikysymyksiä koskevien vaatimusten osalta.

Sen on jatkettava Kaakkois-Euroopan keskeistä alueellista liikenneverkkoa koskevan yhteisymmärryspöytäkirjan täytäntöönpanoa ja lisättävä yhteistyötä Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion kanssa.

Sen on luotava rautatieliikenteelle kilpailuedellytykset muun muassa perustamalla alan sääntelystä ja turvallisuudesta vastaavat elimet.

Sen on pantava täytäntöön Euroopan yhteisen ilmailualueen perustamisesta tehdyn sopimuksen toisen siirtymävaiheen yhteydessä tehdyt sitoumukset.

Sen on merkittävästi parannettava meriliikenteen turvallisuutta, johon kuuluvat valmius satamavaltioiden harjoittamaan tarkastustoimintaan ja alusrekisterin ylläpito Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti.

Energia

Albanian on jatkettava sähkö- ja kaasualan toimintasuunnitelmien moitteetonta täytäntöönpanoa ja edettävä kansallisen energiastrategian täytäntöönpanossa.

Sen on varmistettava sähköntuotannossa, -siirrossa ja -jakelussa käytettävän infrastruktuurin parantamiseen tähtäävien hankkeiden oikea-aikainen täytäntöönpano.

Sen on jatkettava alueellisten ja kansainvälisten energiasitoumusten täytäntöönpanoa kilpailukykyisten alueellisten energiamarkkinoiden perustamiseksi.

Sen on tehostettava energiatehokkuudesta annetun lain täytäntöönpanoa.

Tietoyhteiskunta ja tiedotusvälineet

Albanian on saatettava EU:n sähköisen viestinnän lainsäädäntökehys osaksi Albanian lainsäädäntöä ja pantava se täytäntöön.

Sen on jatkettava lainsäädäntönsä yhdenmukaistamista rajat ylittävistä televisiolähetyksistä tehdyn eurooppalaisen yleissopimuksen ja ”televisio ilman rajoja” -direktiivin kanssa.

Varainhoidon valvonta

Albanian on kehitettävä johdon hajautettua vastuuvelvollisuutta ja toiminnallisesti itsenäistä sisäistä tarkastusta koskevia periaatteita ja pantava ne täytäntöön kansainvälisiä normeja ja EU:n parhaita toimintatapoja noudattaen.

Sen on kehitettävä menettelyjä ja hallinnollisia valmiuksia varmistaakseen EU:n taloudellisten etujen tehokkaan suojelun.

Sen on huolehdittava siitä, että ulkoista tarkastusta koskeva laki vastaa ylimpien tarkastuselinten kansainvälisen järjestön suuntaviivoja.

Sen on tehostettava ulkoista ja sisäistä tarkastusta sekä varainhoidon valvontaa.

Tilastot

Albanian on parannettava maatalous- ja makrotaloustilastoja, kehitettävä sosiaalialan tilastoja muun muassa koulutuksen ja terveydenhoidon osalta sekä edettävä kaikkien eurooppalaisten luokittelujen, myös tilastoalueiden luokittelun, käyttöönotossa.

Oikeus, vapaus ja turvallisuus

Viisumi-, rajavalvonta-, turvapaikka- ja maahanmuuttokysymykset

Albanian on varmistettava, että kaikki sen myöntämät matkustusasiakirjat täyttävät kaikilta osin kansainväliset vaatimukset.

Sen on pantava täytäntöön kaikki rajaturvallisuuden osalta antamansa kansainväliset sitoumukset.

Sen on valvottava turvapaikkalainsäädännön noudattamista ja otettava käyttöön täysimittainen, kansainväliset vaatimukset täyttävä turvapaikkajärjestelmä, joka kattaa myös turvapaikanhakijoiden vastaanoton.

Sen on pantava täytäntöön kansallinen muuttoliikestrategia ja turvapaikka-asioita koskeva kansallinen toimintasuunnitelma.

Sen on varmistettava, että se pystyy täyttämään vakautus- ja assosiaatiosopimuksen vaatimukset Albaniassa työskentelevien ja/tai oleskelevien EU-kansalaisten osalta.

Sen on asteittain tehtävä, ratifioitava ja pantava täytäntöön kaikki keskeiset kansainväliset muuttoliikettä koskevat yleissopimukset.

Rahanpesu

Albanian on tehostettava talousrikosten torjuntaa rahanpesu ja rahan väärentäminen mukaan luettuina.

Sen on saavutettava konkreettisia tuloksia rahanpesun torjunnassa sekä rahoitusalalla että sen ulkopuolella.

Huumausaineet

Albanian on saavutettava huomattavasti parempia tuloksia huumausaineiden, erityisesti synteettisten huumausaineiden, heroiinin ja kokaiinin, laittoman kaupan torjumisessa.

Poliisitoimi

Albanian on saatettava maan poliisitoimi vastaamaan eurooppalaisia vaatimuksia erityisesti koulutuksen ja asianmukaisen välineistön avulla.

Sen on saavutettava huomattavia tuloksia rikollisuuden torjumisessa sekä lahjonnan ja muun rikollisen toiminnan vähentämisessä poliisivoimissa.

Järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunta

Albanian on lisättävä kansainvälistä yhteistyötä järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjumiseksi.

Sen on saavutettava huomattavia tuloksia nostettujen syytteiden prosentti- ja lukumäärän sekä niiden laadun osalta, kun kyse on järjestäytyneestä rikollisuudesta, laittomasta kaupasta sekä rikoksen tuottaman hyödyn takavarikoimisesta.

Sen on saatettava terrorismin torjumista koskevat kansainväliset yleissopimukset ja pöytäkirjat, joiden sopimuspuoli se on, osaksi kansallista lainsäädäntöä ja pantava ne täytäntöön.

Henkilötietojen suoja

Albanian on huolehdittava kansallisen henkilötietosuojalainsäädännön tehokkaasta seurannasta ja soveltamisesta.

4.   OHJELMASUUNNITTELU

Vakautus- ja assosiaatioprosessiin kuuluvaa yhteisön tukea myönnetään Länsi-Balkanin maille olemassa olevista rahoitusvälineistä, erityisesti asetuksen (EY) N:o 1085/2006 (IPA) nojalla, ja ennen vuotta 2007 hyväksyttyjen ohjelmien osalta neuvoston asetuksen (EY) N:o 2666/2000 (CARDS-asetus) (1) nojalla. Rahoitussopimukset ovat käytännön ohjelmien toteuttamisen oikeusperusta. Sen vuoksi tällä päätöksellä ei ole taloudellisia vaikutuksia.

Albania voi myös saada rahoitusta useita maita koskevista ja horisontaalisista ohjelmista.

5.   EHDOLLISUUS

Länsi-Balkanin maille tarkoitetun tuen myöntäminen on sidoksissa siihen, miten asianomainen maa edistyy Kööpenhaminassa vahvistettujen arviointiperusteiden täyttämisessä ja tämän Eurooppa-kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Jollei näitä ehtoja noudateta, neuvosto voi toteuttaa aiheellisia toimenpiteitä asetuksen (EY) N:o 1085/2006 21 artiklan nojalla tai ennen vuotta 2007 hyväksyttyjen ohjelmien osalta asetuksen (EY) N:o 2666/2000 5 artiklan nojalla. Tukeen sovelletaan myös 29 päivänä huhtikuuta 1997 annetuissa neuvoston päätelmissä määriteltyjä ehtoja, erityisesti siltä osin kuin on kyse tuensaajien sitoutumisesta demokraattisten, taloudellisten ja institutionaalisten uudistusten toteuttamiseen. Yksittäisiin vuosiohjelmiin sisällytetään lisäksi erityisehtoja. Rahoituspäätösten tekemisen jälkeen Albanian kanssa allekirjoitetaan rahoitussopimus.

6.   SEURANTA

Eurooppa-kumppanuuden täytäntöönpanoa tarkastellaan vakautus- ja assosiaatioprosessin puitteissa käyttöön otettujen mekanismien avulla, erityisesti komission vuosittain antamien määräaikaiskertomusten perusteella.


(1)  EYVL L 306, 7.12.2000, s. 1, asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettu asetuksella (EY) N:o 2112/2005 (EUVL L 344, 27.12.2005, s. 23).