22.9.2004   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 297/19


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 13 päivänä syyskuuta 2004,

Kroatian Eurooppa-kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista

(2004/648/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Eurooppa-kumppanuuksien solmimisesta osana vakautus- ja assosiaatioprosessia 22 päivänä maaliskuuta 2004 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 533/2004 (1) ja erityisesti sen 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Thessalonikissa 19 ja 20 päivänä kesäkuuta 2003 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi asiakirjan ”Länsi-Balkania koskeva Thessalonikin toimintasuunnitelma: kohti yhdentyvää Eurooppaa”, jossa mainitaan Eurooppa-kumppanuuksien laatiminen yhtenä keinona tehostaa vakautus- ja assosiaatioprosessia.

(2)

Asetuksessa (EY) N:o 533/2004 säädetään, että neuvosto päättää määräenemmistöllä komission ehdotuksesta Eurooppa-kumppanuuksien periaatteista, ensisijaisista tavoitteista ja ehdoista sekä niiden myöhemmistä mukautuksista. Siinä säädetään myös, että Eurooppa-kumppanuuksien täytäntöönpanon seuranta varmistetaan vakautus- ja assosiaatioprosessin yhteydessä käyttöön otettujen mekanismien, erityisesti vuosikertomusten, avulla.

(3)

Komission lausunnossa Kroatian jäsenyyshakemuksesta esitetään analyysi Kroatian valmistautumisesta yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin ja siinä yksilöidään tietyt lisätoimia edellyttävät ensisijaiset alat.

(4)

Valmistautuakseen yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin Kroatian olisi laadittava suunnitelma, johon sisältyvät aikataulu ja tiedot siitä, kuinka se aikoo saavuttaa Eurooppa-kumppanuuden ensisijaiset tavoitteet,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Kroatian Eurooppa-kumppanuuden periaatteet, ensisijaiset tavoitteet ja ehdot luetellaan asetuksen (EY) N:o 533/2004 1 artiklan mukaisesti tämän päätöksen liitteessä, joka on sen erottamaton osa.

2 artikla

Eurooppa-kumppanuuden täytäntöönpanoa tarkastellaan vakautus- ja assosiaatioprosessin yhteydessä käyttöön otettujen mekanismien avulla.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 13 päivänä syyskuuta 2004.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

B. R. BOT


(1)  EUVL L 86, 24.3.2004, s. 1.


LIITE

1.   JOHDANTO

Länsi-Balkanin maita koskevassa Thessalonikin toimintasuunnitelmassa yksilöidään keinot vakautus- ja assosiaatioprosessin tehostamiseksi ottamalla käyttöön muun muassa Eurooppa-kumppanuudet.

Kroatian jäsenyyshakemusta koskevaan komission lausuntoon perustuen Eurooppa-kumppanuuden tarkoituksena on yksilöidä ensisijaiset tavoitteet, joilla tuetaan maan pyrkimyksiä lähentyä Euroopan unionia johdonmukaista kehystä noudattaen. Nämä ensisijaiset tavoitteet mukautetaan vastaamaan Kroatian erityisiä tarpeita ja valmiusastetta, ja niitä ajantasaistetaan tarvittaessa. Eurooppa-kumppanuus toimii myös ohjeistuksena Kroatialle annettavalle rahoitusavulle.

Kroatian odotetaan vahvistavan suunnitelman, johon sisältyvät aikataulu ja tiedot siitä, kuinka se aikoo saavuttaa Eurooppa-kumppanuuden ensisijaiset tavoitteet. Suunnitelmassa olisi myös mainittava keinot toteuttaa Thessalonikin toimintasuunnitelma sekä järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjumista koskevat ensisijaiset alat sekä yhtenäistettyä rajavalvontaa koskevat toimenpiteet, jotka esitettiin 28 päivänä marraskuuta 2003 Brysselissä Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin foorumin yhteydessä pidetyssä oikeus- ja sisäasiainministerien kokouksessa.

2.   PERIAATTEET

Vakautus- ja assosiaatioprosessi pysyy jatkossakin Länsi-Balkanin maiden Euroopan unioniin yhdentymisen kehyksenä niiden koko liittymisprosessin ajan.

Kroatian osalta yksilöidyt keskeisimmät ensisijaiset tavoitteet koskevat sen valmiuksia täyttää Kööpenhaminassa vuonna 1993 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston vahvistamat perusteet sekä vakautus- ja assosiaatioprosessille asetetut edellytykset, erityisesti edellytykset, jotka neuvosto on määritellyt 29 päivänä huhtikuuta 1997 sekä 21 ja 22 päivänä kesäkuuta 1999 vahvistamissaan päätelmissä, sekä vastata 24 päivänä marraskuuta 2000 Zagrebissa pidetyn huippukokouksen loppujulistuksen ja Thessalonikin toimintasuunnitelman sisältöä.

3.   ENSISIJAISET TAVOITTEET

Eurooppa-kumppanuudessa osoitetaan Kroatian keskeiset ensisijaiset alat sen valmistautuessa yhdentymään tiiviimmin Euroopan unioniin. Nämä ensisijaiset alueet perustuvat komission Kroatian jäsenyyshakemuksesta antamassa lausunnossa esitettyyn analyysiin. Eurooppa-kumppanuudessa lueteltujen ensisijaisten tavoitteiden valinnassa on perusteena käytetty Kroatian realistisia mahdollisuuksia saavuttaa tavoitteet tai edistyä niiden toteuttamisessa huomattavasti lähivuosien aikana. Tavoitteet erotellaan lyhyen aikavälin ensisijaisiin tavoitteisiin, jotka odotetaan toteutettavan vuoden tai kahden kuluessa, ja keskipitkän aikavälin tavoitteisiin, jotka odotetaan toteutettavan kolmen tai neljän vuoden kuluessa.

On syytä muistaa, että lainsäädännön lähentämisessä ei riitä yksistään se, että Euroopan unionin säännöstö saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä. On myös tarpeen valmistautua lainsäädännön täysimääräiseen täytäntöönpanoon.

3.1   LYHYEN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Poliittiset arviointiperusteet

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Oikeuslaitoksen vahvistaminen

Kroatian on laadittava ja pantava täytäntöön kattava oikeuslaitoksen uudistusstrategia kuulemalla asianomaisia tahoja ja muun muassa antamalla tarvittava uusi lainsäädäntö ja ottamalla käyttöön henkilöstöhallintojärjestelmä, johon sisältyy myös avoin ja oikeudenmukainen henkilöstön palvelukseenottoa, arviointia ja liikkuvuutta koskeva järjestelmä. Sen on edistettävä ammatillisuutta oikeuslaitoksen piirissä huolehtimalla riittävästä valtion rahoituksesta tuomareiden ja oikeuslaitoksen muun henkilöstön koulutuslaitoksille, jotta voidaan kehittää korkealuokkainen koulutus tuomareita, syyttäjiä ja hallintohenkilöstöä varten. Sen on huolehdittava asianmukaisista perus- ja ammatillisen koulutuksen järjestelmistä. Sen on pyrittävä purkamaan tuomioistuinten käsittelyruuhkaa. Sen on toteutettava toimenpiteitä, jotta tuomioistuinten päätökset pannaan täytäntöön asianmukaisesti ja täysimääräisesti.

Korruption torjumisen tehostaminen

Kroatian on toteutettava toimia sen varmistamiseksi, että korruption vastainen lainsäädäntökehys pannaan täytäntöön ja sen täytäntöönpanoa valvotaan. Sen on erityisesti lujitettava korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaviraston (USKOK) hallinnollisia ja toimintavalmiuksia. Sen on jatkettava kansallisen korruption ehkäisy- ja torjuntastrategian kehittämistä ja huolehdittava toiminnan täytäntöönpanon osalta tarvittavasta yhteensovittamisesta asianomaisten hallituksen yksikköjen ja elinten välillä. Sen on otettava käyttöön virkamiehiin ja valittuihin edustajiin sovellettavat toiminta- ja eettiset säännöt. Lisäksi sen on toteutettava konkreettisia toimia tietoisuuden lisäämiseksi siitä, että korruptio on vakava rikos.

Julkishallinnon toiminnan parantaminen

Kroatian on aloitettava toimien toteuttaminen sen varmistamiseksi, että käytetään avoimia henkilöstönhankinta- ja ylennysmenettelyitä ja parannetaan henkilöstöresurssien hallinnointia julkishallinnon kaikissa elimissä, jotta voidaan varmistaa julkishallinnon vastuuvelvollisuus ja avoimuus.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamisen parantaminen

Kroatian on huolehdittava kansallisia vähemmistöjä koskevan lain (Constitutional law on National Minorities) täytäntöönpanosta. Sen on tämän lain mukaisesti erityisesti huolehdittava vähemmistöjen suhteellisesta edustuksesta paikallisissa ja alueellisissa itsehallintoyksiköissä, valtionhallinnossa, oikeuselimissä ja julkishallinnon elimissä. Sen on huolehdittava tarvittavista keinoista, kuten riittävästä rahoituksesta, vaaleilla valittujen vähemmistöneuvostojen asianmukaisen toiminnan varmistamiseksi. Sen on pantava täytäntöön romaniväestön suojelua ja yhteiskuntaan integroimista koskeva uusi strategia.

Pakolaisten paluun nopeuttaminen

Kroatian on saatettava päätökseen jo tehtyjen asuntojen jälleenrakentamista koskevien hakemusten käsittely huhtikuuhun 2004 mennessä. Sen on jälleenrakennettava kaikki asunnot, joista on annettu myönteinen päätös, huhtikuuhun 2005 mennessä. Sen on huolehdittava mahdollisille edunsaajille suunnattavista asianmukaisista tiedotuskampanjoista, koska jälleenrakennushakemusten jättäminen on vielä mahdollista 1 päivän huhtikuuta ja 30 päivän syyskuuta 2004 välisenä aikana. Sen on saatettava asuntojen palauttaminen päätökseen kesäkuuhun 2004 mennessä. Sen on pantava täytäntöön menetettyjen asumis-/vuokraoikeuksien korvaamista koskeva lainsäädäntö sekä valtion kannalta merkityksellisillä alueilla että niiden ulkopuolella. Sen on huolehdittava kaikkien asiaankuuluvien, sekä keskus- että paikallistason, viranomaisten välisestä riittävästä yhteensovittamisesta ja yhteistyöstä. Sen on luotava sosiaaliset ja taloudelliset edellytykset paluumuuttajien olosuhteiden ja paluumuuttavia vastaanottavien yhteisöjen heihin suhtautumisen parantamiseksi. Sen on myös lisättävä alueellista yhteistyötä pakolaisten paluuprosessin nopeuttamiseksi.

Kroatian on edistettävä sananvapautta ja huolehdittava tiedotusvälineiden demokraattisesta toiminnasta

Sen on tarkasteltava tiedotusvälineitä koskevaa lainsäädäntöä Euroopan neuvoston, komission ja ETYJ:n asiantuntijoista koostuvan sekavaltuuskunnan helmikuussa 2004 antamien suositusten mukaisesti. Sen on erityisesti tarkistettava sähköisistä tiedotusvälineistä annettua lakia avoimen, ennakoitavissa olevan ja toimivan sääntelykehyksen käyttöön ottamiseksi. Tässä yhteydessä kyseistä lainsäädäntöä on yhdenmukaistettava asteittain Euroopan unionin säännöstön kanssa panemalla jo ratifioitu rajat ylittävistä televisiolähetyksistä tehty eurooppalainen yleissopimus täysimääräisesti täytäntöön. Sen on huolehdittava sähköisten tiedotusvälineiden neuvoston poliittisesta ja taloudellisesta riippumattomuudesta. Sen on varmistettava se, että Hrvatska radiotelevizija (HRT) (Kroatian radio ja televisio) ja sen ohjelmaneuvosto toimivat riippumattomasti ja vakaasti samalla, kun HRT:tä koskevaa lakia tarkistetaan. Sen on huolehdittava siitä, että kun tiedotusvälineitä koskevaa lakia sekä kunnianloukkauksia koskevaa lainsäädäntöä tarkistetaan, otetaan huomioon eurooppalaiset normit, jotka määritellään Euroopan ihmisoikeussopimuksen 10 artiklassa ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytännössä.

Kroatian on tehostettava yhteistyötä unionin oikeusasiamiehen kanssa ottaen täysimääräisesti huomioon oikeusasiamiehen suosituksissaan ja vuosikertomuksessaan esittämät näkökohdat.

Alueellinen yhteistyö

Kroatian on huolehdittava täysimääräisestä yhteistyöstä entisen Jugoslavian alueella tehtyjä rikoksia käsittelevän sotarikostuomioistuimen kanssa.

Alueellisen yhteistyön edistäminen

Kroatian on pyrittävä löytämään lopulliset ratkaisut vielä avoinna oleviin kahdenvälisiin kysymyksiin kuten erityisesti Slovenian, Serbia ja Montenegron sekä Bosnia ja Hertsegovinan kanssa ratkaisematta oleviin rajakysymyksiin, tekemättä yksipuolisia aloitteita. Sen on ratkaistava kysymykset, jotka aiheutuvat Adrianmerellä sijaitsevan suojellun ”ekologisen ja kalastusvyöhykkeen” julistamisesta. Sen on huolehdittava kaikkien alueellisten vapaakauppasopimusten täytäntöönpanosta. Sen on tehtävä ja pantava täytäntöön joukko sopimuksia naapurimaiden kanssa järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan, rajavalvonnan ja takaisinoton aloilla. Sen on aloitettava Kaakkois-Euroopan keskeisen alueellisen liikenneverkon kehittämisestä tehdyn yhteisymmärryspöytäkirjan täytäntöönpano ja erityisesti toteutettava toimenpiteitä yhteistyömekanismien kuten ohjauskomitean ja Kaakkois-Euroopan liikenneobservatorion perustamiseksi. Lisäksi sen on edistyttävä Kaakkois-Euroopan alueellisia sähkömarkkinoita käsittelevän Ateenan prosessin yhteydessä vuosina 2002 ja 2003 tehtyjen yhteisymmärryspöytäkirjojen mukaisten sitoumusten täyttämisessä.

Kroatian on huolehdittava vakautus- ja assosiaatiosopimuksen asianmukaisesta täytäntöönpanosta alueellisen yhteistyön alalla.

Sen on saatettava päätökseen neuvottelut kahdenvälisestä alueellisesta yhteistyöstä entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian kanssa.

Taloudelliset arviointiperusteet

Kroatian on harjoitettava vakauteen pyrkivää talouspolitiikkaa muun muassa kehittämällä markkinaehtoisia rahapoliittisia välineitä rahapolitiikan toimivuuden tehostamiseksi.

Kroatian on nopeutettava yritysten rakenneuudistuksia ja yksityistämistä

Sen on poistettava epävarmuutta hyväksymällä valmisteilla olevaa lainsäädäntöä ripeästi. Sen on nopeutettava yritysten rakenneuudistuksia ja yhteiskunnan omistuksessa olevien yritysten yksityistämistä. Sen on laadittava ja vahvistettava strategioita suurten julkisten yritysten – erityisesti tuotanto-, maatalous- ja liikennealan laitosten sekä julkisten yleishyödyllisten laitosten – rakenneuudistuksen toteuttamiseksi, yksityistämiseksi tai purkamiseksi. Sen on vahvistettava teräsalan rakenneuudistusohjelma ja aloitettava sen täytäntöönpano Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti.

Kroatian on vähennettävä markkinoillepääsyn ja sieltä poistumisen esteitä

Sen on yksinkertaistettava markkinoillepääsyä ja yritysten markkinoilta poistumista koskevia sääntöjä. Sen on erityisesti nopeutettava rekisteröintimenettelyjä ja tehostettava konkurssia koskevien sääntöjen täytäntöönpanoa.

Kroatian on nopeutettava maareformia ja erityisesti maatalousmaan rekisteröintiä ja yksityistämistä perustamalla nykyaikainen ja tehokas maa- ja kiinteistörekisteri, jolla poistetaan maa- ja asuntomarkkinoiden kehityksen nykyiset esteet.

Kroatian on vahvistettava keskipitkän aikavälin julkisen talouden kehys, jossa huomioidaan julkisen talouden jatkossa tarvitsemat korjaus- ja vakauttamistoimet.

Kroatian on jatkettava julkisen talouden rakenneuudistuksia erityisesti kulujen hallinnoinnin alalla. Sen on luotava avoimet ja tehokkaat velanhoitovalmiudet.

Edellytykset täyttää jäsenyyden velvoitteet

Sisämarkkinat ja kauppa

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Kroatian on toteutettava nykyisen institutionaalisen kehyksen rakenneuudistus, jotta tarvittava eriyttäminen sääntely-, akkreditointi-, standardointi- ja tuotteiden varmentamistoimintojen välillä toteutuu. Sen on jatkettava vanhan lähestymistavan ja uuden lähestymistavan direktiivien saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä.

Sen on poistettava jäljellä olevat Euroopan unionista tulevaan tuontiin sovelletut toimenpiteet, joilla on samanlainen vaikutus kuin määrällisillä rajoituksilla.

Sen on otettava käyttöön tarvittavia hallinnollisia rakenteita sellaisen kattavan lähestymistavan varmistamiseksi, jolla parannetaan elintarvikkeiden turvallisuutta kautta koko elintarvikeketjun.

Sen on huolehdittava siitä, että toimiva ja avoin julkisten hankintojen järjestelmä otetaan täysimääräisesti käyttöön. Lisäksi sen on annettava tarvittavat täytäntöönpanosäädökset.

Palvelujen tarjoamisen vapaus

Kroatian on lujitettava hallinnollista ja sääntelykehystä rahoituspalvelujen ja erityisesti vakuutusmarkkinoiden, sijoituspalvelujen ja arvopaperimarkkinoiden valvomiseksi.

Sen on perustettava riippumaton valvontaviranomainen henkilötietojen suojan alalla.

Pääomien vapaa liikkuvuus

Kroatian on parannettava rahanpesun vastaista lainsäädäntöä ja saatettava päätökseen toimivan rahanpesun torjuntajärjestelmän käyttöönotto.

Yhtiölainsäädäntö

Kroatian on jatkettava lainsäädännön yhdenmukaistamista sen varmistamiseksi, että teollis- ja tekijänoikeuksien sekä kaupallisten oikeuksien suojan taso vastaa Euroopan unionissa vallitsevaa tasoa. Lisäksi sen on lujitettava hallinnollisia valmiuksia, jotta voidaan ottaa käyttöön toimivia keinoja näiden oikeuksien täytäntöön panemiseksi.

Kilpailu

Kroatian on jatkettava lainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa, pantava kilpailu- ja valtiontukilainsäädäntö täytäntöön ja annettava asiaa koskevat täytäntöönpanosäädökset. Sen on lujitettava hallinnollisia valmiuksia ja markkinakilpailun suojeluviraston riippumattomuutta sekä valtiontukien että kilpailun alalla. Sen on lisättävä avoimuutta valtiontukien alalla muun muassa antamalla säännöllisesti vuosikertomus Euroopan unionille. Lisäksi sen on toteutettava valtiontukijärjestelmien kattava kartoitus.

Verotus

Kroatian on aloitettava nykyisen verolainsäädännön ja hallintomenettelyjen tarkastelu verolainsäädännön tehokkaan täytäntöönpanon varmistamiseksi.

Sen on lujitettava vero- ja tullihallintojen valmiuksia erityisesti maksujen kannon ja valvontatoimintojen osalta. Sen on luotava toimiva ja asianmukaisella henkilöstöllä varustettu valmisteveroviranomainen. Sen on yksinkertaistettava menettelyjä, jotta veropetokset saadaan asianmukaisesti tuomioistuinten käsiteltäviksi.

Sen on alettava kehittää tietotekniikkajärjestelmiä, jotta Euroopan unionin ja sen jäsenvaltioiden kanssa voidaan vaihtaa tietoja sähköisessä muodossa.

Tulliliitto

Kroatian on lujitettava tullilaitoksen hallinto- ja toimintavalmiuksia, erityisesti etuuskohtelua koskevien alkuperäsääntöjen valvontaa, ja jatkettava lainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin tullikoodeksin kanssa.

Sen on lisättävä hallinnollista yhteistyötä tullialalla väliaikaisen sopimuksen mukaisesti.

Ulkosuhteet

Kroatian on pantava asianmukaisesti täytäntöön vakautus- ja assosiaatiosopimuksen ja väliaikaisen sopimuksen mukauttamisesta Euroopan unionin laajentumiseen tehty pöytäkirja.

Alakohtaiset politiikat

Maatalous

Kroatian on alettava kehittää asianmukaisia viljelylohkojen ja eläinten tunnistusjärjestelmiä Euroopan unionin säännöstön mukaisesti. Sen on parannettava maataloustilastojen keruuta ja käsittelyä Euroopan unionin normien ja menetelmien mukaisesti.

Sen on kehitettävä Euroopan unionin vaatimusten ja kansainvälisten tilintarkastusnormien mukainen strategia sellaisten toimivien ja vakavaraisten maksuista huolehtivien elinten perustamiseksi, jotka hallinnoivat maataloudelle osoitettuja varoja.

Sen on vahvistettava hallintorakenteita, joita tarvitaan sellaisten maaseudun kehitysstrategian ja politiikan välineiden käyttöön ottamiseksi, joiden avulla suunnitellaan, pannaan täytäntöön, hallinnoidaan, seurataan, valvotaan ja arvioidaan maaseudun kehitysohjelmia.

Sen on jatkettava eläinlääkintä- ja kasvinsuojelulainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa, tarkastusvalmiuksien parantamista ja lihanjalostuslaitosten ja meijereiden nykyaikaistamista, jotta ne täyttävät Euroopan unionin hygienia- ja terveysnormit. Sen on yhdenmukaistettava elävien eläinten ja eläintuotteiden tuontijärjestelmä kansainvälisten terveys- ja kasvinsuojeluvelvoitteiden ja Euroopan unionin säännöstön mukaiseksi.

Kalatalous

Kroatian on alettava ottaa käyttöön asianmukaisia kalastuspolitiikan hallinto- ja tarkastusrakenteita. Lainkäyttövaltansa laajentumista Adrianmerellä koskevan, lokakuussa 2003 tekemänsä yksipuolisen päätöksen johdosta Kroatian on arvioitava komission ja asianomaisten naapurimaiden, erityisesti Slovenian ja Italian, kanssa tällä alueella tapahtuvalle kalastukselle aiheutuvia seurauksia, jotta Venetsiassa pidetyn, Välimeren kalastuksen kestävää kehitystä käsitelleen konferenssin tulosten puitteissa voidaan löytää asianmukaisia ratkaisuja yhteisön kalastustoiminnan jatkuvuuden varmistamiseksi.

Liikenne

Kroatian on jatkettava lainsäädännön yhdenmukaistamista ja hallintovalmiuksien lujittamista ilmailualalla.

Tilastot

Kroatian on vahvistettava maansa tilastotoimiston hallintovalmiuksia ja parannettava yhteensovittamista maan muiden virallisia tilastoja tuottavien tahojen kanssa. Sen on esitettävä komissiolle uusi ehdotus tilastoalueista Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti.

Televiestintä ja tietotekniikka

Kroatian on lujitettava televiestintä- ja postipalvelualoilla toimivien kansallisten sääntelyviranomaisten valmiuksia ja varmistettava niiden riippumattomuus.

Ympäristö

Kroatian on kehitettävä horisontaalista lainsäädäntöä muun muassa ympäristövaikutusten arvioinnin ja kansalaisten osallistumisen osalta.

Sen on lujitettava hallintovalmiuksia kansallisella ja alueellisella tasolla suunnittelun, kuten rahoitusstrategioiden valmistelun, varmistamiseksi.

Sen on lujitettava kansallisten ja alueellisten tarkastuselinten valmiuksia, jotta ne voivat valvoa tehokkaasti ympäristölainsäädännön soveltamista.

Sen on vahvistettava jätehuoltosuunnitelma ja aloitettava sen täytäntöönpano.

Varainhoidon valvonta

Kroatian on laadittava toimintamalli julkistalouden varainhoidon sisäisen valvonnan järjestelmän käyttöön ottamiseksi. Sen on otettava käyttöön tai vahvistettava julkistalouden sisäisen valvonnan toimintoja huolehtimalla asianmukaisesta henkilöstöstä, koulutuksesta ja välineistä sekä myös siitä, että sisäisen tarkastuksen yksiköt ovat toiminnallisesti riippumattomia.

Sen on otettava käyttöön toimivia menettelyjä, jotta yhteisöjen taloudellisiin etuihin vaikuttavat säännönvastaisuudet voidaan havaita, niihin voidaan puuttua ja niiden osalta voidaan toteuttaa taloudelliset, hallinnolliset ja oikeudelliset jatkotoimet.

Yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa

Rajavalvonta

Kroatian on vahvistettava rajavalvontaa lujittamalla erityisesti merirajojen valvontaa. Sen on vahvistettava yhtenäistetty rajavalvontastrategia ja pantava se täytäntöön. Sen on lisättävä investointeja teknisiin välineisiin ja infrastruktuuriin. Sen on tehostettava rajavalvontahenkilöstön erikoiskoulutusta.

Sen on yhteistyössä kaikkien asianomaisten elinten kanssa pantava täytäntöön toimenpiteet, jotka sen hallitus on hyväksynyt ja jotka on esitelty Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin foorumin yhteydessä 28 päivänä marraskuuta 2003 järjestetyssä oikeus- ja sisäasiainministerien kokouksessa.

Järjestäytynyt rikollisuus, huumausaineet, korruptio ja terrorismi

Sen on pantava täytäntöön toimiin keskittyvät toimenpiteet, jotka sen hallitus on hyväksynyt ja jotka on esitelty Euroopan unionin ja Länsi-Balkanin foorumin yhteydessä 28 päivänä marraskuuta 2003 järjestetyssä oikeus- ja sisäasiainministerien kokouksessa.

Sen on parannettava lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen keskinäistä yhteensovittamista erityisesti talousrikosten, järjestäytyneen rikollisuuden, petosten, rahanpesun ja korruption aloilla. Sen on tehostettava huumausaineiden laittoman kaupan torjuntaa, huumausaineiden väärinkäytön ehkäisemistä ja huumausaineiden kysynnän vähentämistä. Sen on lujitettava korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaviraston (USKOK) hallintovalmiuksia.

Sen on jatkettava valmisteluja voidakseen tehdä yhteistyösopimuksen Europolin kanssa.

Sen on lisättävä kansainvälistä yhteistyötä ja pantava asian kannalta merkitykselliset terrorismia koskevat kansainväliset yleissopimukset täytäntöön. Sen on tehostettava sekä valtion sisäistä että muiden valtioiden kanssa tapahtuvaa poliisin ja tiedustelupalvelujen yhteistyötä ja tiedonvaihtoa. Lisäksi sen on tehostettava terroritekojen rahoituksen ja valmistelun torjumista.

Maahanmuutto- ja turvapaikka-asiat

Kroatian on pantava täytäntöön uusi turvapaikkalainsäädäntö ja perustettava väliaikainen vastaanottokeskus.

3.2   KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ENSISIJAISET TAVOITTEET

Poliittiset arviointiperusteet

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

Oikeuslaitoksen vahvistaminen

Kroatian on jatkettava oikeuslaitoksen uudistuksen toteuttamista ja toteutettava toimenpiteitä käsittelyruuhkan purkamiseksi kaikissa tuomioistuimissa. Sen on järkeistettävä tuomioistuinten organisaatiota muun muassa kehittämällä nykyaikaisia tietotekniikkajärjestelmiä ja huolehtimalla hallintohenkilöstön asianmukaisesta tasosta. Sen on huolehdittava tuomioistuinten päätösten säännöllisestä ja tosiasiallisesta täytäntöönpanosta. Sen on huolehdittava oikeussuojasta ja oikeusavusta sekä toiminnan talousarviorahoituksesta. Sen on myös lisättävä Euroopan unionin lainsäädäntöä koskevaa koulutusta.

Korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjumisen tehostaminen

Kroatian on edistyttävä korruption torjunnassa ja pantava täytäntöön asiaa koskeva lainsäädäntö. Sen on erityisesti perustettava asianomaisiin elimiin asiantuntijayksikköjä korruption torjumiseksi ja huolehdittava niiden asianmukaisesta koulutuksesta ja resursseista. Sen on varmistettava, että kansainvälisten sopimusten mukaiset normit täytetään toteuttamalla asianmukaisia lainsäädännöllisiä ja hallinnollisia toimenpiteitä. Sen on helpotettava Euroopan unionin jäsenvaltioiden lähettämien yhteysviranomaisten sijoittamista asiaankuuluviin valtion laitoksiin, jotka osallistuvat järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan. Sen on annettava Euroopan unionille kuuden kuukauden välein kertomus tuloksista, joita on saavutettu järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyvän toiminnan saattamisesta oikeudellisten seuraamusten kohteeksi sen mukaisesti kuin se on määritelty valtioiden rajat ylittävää järjestäytynyttä rikollisuutta koskevassa Yhdistyneiden kansakuntien yleissopimuksessa, joka tunnetaan Palermon sopimuksena.

Julkishallinnon toiminnan parantaminen

Kroatian on jatkettava Euroopan unionin säännöstön kannalta suoraan merkityksellisten instituutioiden kehittämistä ja toteutettava uudistuksia julkishallinnon yleisen toimivuuden parantamiseksi. Sen on saatava yksityistämisprosessi päätökseen.

Ihmisoikeudet ja vähemmistöjen suojelu

Vähemmistöjen oikeuksien kunnioittamisen varmistaminen

Kroatian on jatkettava romaniväestön tilanteen parantamista tehostamalla asiaa koskevan strategian täytäntöönpanoa. Tämä tapahtuu muun muassa tarjoamalla tarvittavaa taloudellista tukea kansallisella ja paikallisella tasolla, toteuttamalla syrjinnän vastaisia toimenpiteitä työmahdollisuuksien edistämiseksi sekä parantamalla koulutusmahdollisuuksia ja asumisoloja.

Kroatian on saatettava päätökseen pakolaisten paluuprosessi panemalla asiaa koskeva lainsäädäntö täytäntöön asianmukaisesti ja ripeästi. Sen on huolehdittava palanneen väestön taloudellisesta ja sosiaalisesta kotouttamisesta toteuttamalla alueellisia ohjelmia asianomaisilla aloilla.

Alueellinen yhteistyö

Alueellisen yhteistyön lisääminen

Kroatian on Kaakkois-Euroopan alueellisia sähkömarkkinoita käsittelevän Ateenan prosessin osalta valmistauduttava yhteisten alueellisten energiamarkkinoiden avaamiseen vuonna 2005.

Taloudelliset arviointiperusteet

Yksityisyritysten edellytysten parantaminen

Kroatian on edistyttävä huomattavasti yksityistämisprosessissa ja jatkettava toimia yksityisyritysten perustamiselle ja kehittämiselle suotuisien edellytysten luomiseksi. Sen on edistyttävä huomattavasti suurten yritysten rakenneuudistuksen alalla.

Kroatian on saatettava päätökseen maareformi kiinnittäen erityistä huomiota maatalousmaan rekisteröintiin ja yksityistämiseen.

Työmarkkinoiden uudistaminen

Kroatian on jatkettava toimia työmarkkinoiden reagointikyvyn ja työvoiman osallistumisen parantamiseksi.

Kroatian on jatkettava kestävän keskipitkän aikavälin julkisen talouden kehyksen täytäntöönpanoa vähentämällä jatkuvasti julkisen talouden kokonaismenojen osuutta BKT:sta. Sen on priorisoitava julkisia menoja varojen vapauttamiseksi Euroopan unionin säännöstöön liittyviin menoihin, kuten terveydenhuolto- ja eläkejärjestelmien uudistukseen. Sen on jatkettava tappiollisille suurille yrityksille maksettavien tukien alentamista. Näitä perusteita noudattaen sen on myös alennettava julkisen talouden vajetta ja julkisen sektorin velkaantuneisuutta.

Edellytykset täyttää jäsenyyden velvoitteet

Sisämarkkinat ja kauppa

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

Kroatian on edistyttävä huomattavasti vanhan lähestymistavan ja uuden lähestymistavan direktiivien saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä ja Euroopan unionin normien omaksumisessa.

Sen on jatkettava elintarvikelainsäädännön yhdenmukaistamista ja lujitettava tarvittavia täytäntöönpanorakenteita.

Sen on pantava täytäntöön julkisten hankintojen järjestelmä, joka käsittää kaikki tarvittavat hallintorakenteet, ja sen on edistyttävä huomattavasti lainsäädännön yhdenmukaistamisessa Euroopan unionin säännöstön kanssa.

Henkilöiden vapaa liikkuvuus

Kroatian on jatkettava ammatillisen pätevyyden ja tutkintotodistusten vastavuoroista tunnustamista koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa muun muassa antamalla yleissivistävää ja ammatillista koulutusta koskevia säännöksiä ja jatkamalla tarvittavien hallintorakenteiden kehittämistä.

Sen on poistettava Euroopan unionin siirtotyöntekijöitä ja kansalaisia syrjivät toimenpiteet. Lisäksi sen on vahvistettava sosiaaliturvajärjestelmien yhteensovittamisen hallintorakenteita.

Palvelujen tarjoamisen vapaus

Kroatian on poistettava jäljellä olevat sijoittautumista ja Euroopan unionin luonnollisten tai oikeushenkilöiden rajojen yli suorittamaa palvelujen tarjoamista koskevat esteet.

Sen on jatkettava tietosuojalainsäädännön yhdenmukaistamista. Lisäksi sen on lujitettava ja varmistettava valvontaviranomaisen riippumattomuus.

Pääomien vapaa liikkuvuus

Kroatian on pyrittävä poistamaan jäljellä olevat pääomanliikkeitä koskevat rajoitukset. Sen on jatkettava maksujärjestelmälainsäädännön yhdenmukaistamista ja huolehdittava sen tosiasiallisesta täytäntöönpanosta.

Sen on lujitettava rahaliikenteen selvittelykeskuksen hallintovalmiuksia ja parannettava sen yhteistyötä muiden rahanpesun torjuntaan osallistuvien laitosten kanssa.

Yhtiölainsäädäntö

Kroatian on saatettava päätökseen lainsäädännön yhdenmukaistaminen teollis- ja tekijänoikeuksien alalla ja lujitettava lainvalvontaa tavaroiden laittoman valmistuksen ja tuoteväärennösten alalla.

Kilpailu

Kroatian on vahvistettava kilpailu- ja valtiontukiviranomaisen valmiuksia ja harjoitettava vakuuttavaa lainvalvontaa. Sen on lisättävä huomattavasti avoimuutta valtiontukien alalla. Sen on kehitettävä kilpailulainsäädäntöä ja -politiikkaa koskevaa koulutusta hallinnon ja oikeuslaitoksen kaikilla tasoilla.

Verotus

Kroatian on jatkettava toimia saattaakseen päätökseen verolainsäädännön yhdenmukaistamisen Euroopan unionin säännöstön kanssa arvonlisä- ja valmisteverojen osalta. Sen on kiinnitettävä erityistä huomiota vapaa-alueiden sisällyttämiseen arvonlisäveron alueelliseen soveltamiseen sekä nykyisten arvonlisäveron nollaveroasteiden ja liikevaihtoveron poistamiseen.

Sen on sitouduttava noudattamaan yhtiöverotukseen sovellettavien menettelysääntöjen mukaisia periaatteita ja varmistettava, että uudet verotoimenpiteet ovat näiden periaatteiden mukaisia.

Sen on jatkettava verohallinnon – myös sen tietotekniikkatoimintojen – lujittamista ja huolehdittava verohallinnon asianmukaisesta toiminnasta, jotta se täyttää Euroopan unionin normit ja jotta tietotekniikkajärjestelmät ovat toisiinsa liitettävissä. Sen on laadittava eettiset säännöt ja pantava ne täytäntöön.

Tulliliitto

Kroatian on vahvistettava ja vakaannutettava tullilaitoksen hallinto- ja toimintavalmiuksia. Sen on ulotettava koulutus koskemaan koko henkilöstöä ja lisättävä Euroopan unionin järjestelmiin yhteensopivan tietotekniikan käyttöä, jotta järjestelmien yhteenliitettävyys varmistetaan. Sen on laadittava tullilaitoksen eettiset säännöt ja pantava ne täytäntöön. Sen on vahvistettava tilintarkastustoimintoja sekä riskianalyysin ja kohdennetun valvonnan käyttöä.

Sen on pyrittävä yhdenmukaistamaan vapaa-alueita, passitusta, maksuja, tariffikattoja ja yleistä tullietuusjärjestelmää (GSP) koskevat menettelyt ja käytännöt.

Alakohtaiset politiikat

Maatalous

Kroatian on vahvistettava markkinoiden ja maaseudun kehittämispolitiikkojen täytäntöönpanon edellyttämiä hallintorakenteita. Sen on perustettava viinitilarekisteri Euroopan unionin normien mukaisesti. Sen on jatkettava valmisteluja täysipainoisesti toimivan hallinto- ja valvontajärjestelmän ja maksuviraston perustamiseksi Euroopan unionin vaatimusten mukaisesti.

Sen on jatkettava ja huomattavasti tehostettava eläinlääkintä- ja kasvinsuojelulainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa. Tässä yhteydessä sen on otettava käyttöön eläinten tunnistusjärjestelmä, huolehdittava eläinjätteiden käsittelystä, nykyaikaistettava lihanjalostuslaitoksia ja meijereitä, toteutettava eläinsairauksien torjuntaohjelmia ja huolehdittava kasvinsuojelusta. Lisäsi sen on parannettava huomattavasti tarkastusrakenteita.

Kalatalous

Kroatian on jatkettava sellaisten asianmukaisten hallintorakenteiden ja välineiden luomista, joilla varmistetaan kalastuspolitiikan täysipainoinen täytäntöönpano kuten kalavarojen hoito, kalastustoiminnan tarkastaminen ja valvonta, kalastusmarkkinapolitiikka, rakenneohjelmat, kalastusalusrekisteri ja alusten pyyntikapasiteetin hallinnointisuunnitelma, jossa huomioidaan pyydettävissä olevat kalavarat.

Liikenne

Kroatian on jatkettava lainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa ja luotava asianmukaiset hallinnolliset valmiudet maantieliikenteen (sosiaaliset, tekniset ja verosäännökset), rautatieliikenteen (erityisesti yhteentoimivuussäännökset ja kapasiteetin riippumaton jakaminen) ja meriliikenteen (erityisesti meriturvallisuus) aloilla. Sen on saavutettava ilmailulainsäädännön täysi yhdenmukaisuus Euroopan unionin säännöstön kanssa Kroatian osallistumisesta Euroopan yhteisiin ilmailumarkkinoihin tehdyn sopimuksen puitteissa.

Talous- ja rahaliitto

Kroatian on jatkettava keskuspankkilainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa. Sen on tehostettava rahapolitiikkaa markkinaehtoisten rahapoliittisten välineiden käytön ja tehokkuuden lisäämiseksi.

Sosiaalipolitiikka ja työllisyys

Kroatian on jatkettava lainsäädäntönsä yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa työterveyden ja -turvallisuuden, työoikeuden, naisten ja miesten yhtäläisen kohtelun ja syrjinnän torjumisen aloilla. Sen on vahvistettava asianomaisia hallintorakenteita ja sosiaaliturvan yhteensovittamisen edellyttämiä rakenteita.

Sen on laadittava ja pantava täytäntöön kattava työllisyysstrategia, johon osallistuvat kaikki asianomaiset tahot ja jonka turvin se voi myöhemmin osallistua eurooppalaiseen työllisyysstrategiaan. Strategiassa on huomioitava asianmukainen valmiuksien kehittäminen analysoinnin, täytäntöönpanon ja arvioinnin toteuttamiseksi.

Sen on jatkettava työmarkkinaosapuolten valmiuksien kehittämistä, erityisesti työmarkkinaosapuolten kahdenvälistä vuoropuhelua, Euroopan unionin säännöstön mukaisen lainsäädännön kehittämiseksi ja täytäntöön panemiseksi.

Sen on jatkettava kansanterveyslainsäädännön yhdenmukaistamista ja lisättävä terveydenhuollon investointeja.

Energia

Kroatian on jatkettava lainsäädäntönsä yhdenmukaistamista energian sisämarkkinoita (sähkö ja kaasu) koskevan Euroopan unionin säännöstön kanssa, parannettava energiatehokkuutta, edistettävä uudistuvia energialähteitä, lisättävä öljyn varmuusvarastoja riittävän toimitusvalmiuden varmistamiseksi sekä huolehdittava ydinturvallisuudesta ja säteilysuojasta. Sen on myös lujitettava hallinnollisia valmiuksia kaikilla näillä aloilla.

Pk-yritykset

Kroatian on jatkettava pienyrityksiä koskevan eurooppalaisen peruskirjan täytäntöönpanoa. Sen on myös yksinkertaistettava lisää yritysten rekisteröintimenettelyjä.

Tiede ja tutkimus

Kroatian on lujitettava tutkimuksen ja teknologian kehittämisen valmiuksia voidakseen osallistua menestyksekkäästi yhteisön puiteohjelmiin.

Koulutus

Kroatian on lisättävä toimia luodakseen nykyaikaisen ammatillisen koulutuksen järjestelmän.

Televiestintä ja tietotekniikka

Kroatian on annettava tarvittava primaari- ja sekundaarilainsäädäntö saattaakseen sääntelykehyksen valmiiksi ja luodakseen kilpailuolosuhteet kaikilla aloilla. Sen on vahvistettava johdonmukainen strategia osaamistalouden edistämiseksi.

Aluepolitiikka ja rakennepoliittisten välineiden yhteensovittaminen

Kroatian on huolehdittava vastuualueiden selvästä jaosta ja toimivasta ministeriöiden välisestä yhteensovittamisesta, jotta se voi kehittää kattavan ja johdonmukaisen strategian aluepolitiikan alalla. Sen on luotava kumppanuusrakenteet, joilla varmistetaan asianomaisten osapuolten tiivis yhteistyö kansallisella ja alueellisella tasolla.

Sen on huolehdittava siitä, että nimetyt hallinnointi- ja maksuviranomaiset kehittävät asteittain valmiuksiaan. Sen on laadittava aluekehityssuunnitelmia ja pantava ne täytäntöön. Lisäksi sen on tehostettava varainhoitoa ja valvontamenettelyjä sekä otettava käyttöön asianmukaisia seuranta- ja arviointijärjestelmiä.

Ympäristö

Kroatian on kestävän kehityksen edistämiseksi huolehdittava ympäristönsuojelua koskevien vaatimusten liittämisestä muiden alakohtaisten politiikkojen määrittelyyn ja täytäntöönpanoon. Sen on pantava horisontaalinen lainsäädäntö täytäntöön.

Sen on jatkettava Euroopan unionin säännöstön saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä kiinnittäen erityistä huomiota jätteidenkäsittelyyn, veden ja ilman laatuun, luonnonsuojeluun ja ympäristön pilaantumisen ehkäisemiseen ja vähentämiseen. Sen on laadittava ympäristöinvestointeja koskeva strategia, joka perustuu yhdenmukaistamisesta aiheutuviin arvioituihin kustannuksiin. Sen on lisättävä investointeja ympäristöinfrastruktuuriin kiinnittäen erityisesti huomiota jätevesien keräämiseen ja käsittelyyn sekä vesi- ja jätehuoltoon.

Kuluttajien ja terveyden suojelu

Kroatian on jatkettava lainsäädännön yhdenmukaistamista turvallisuustoimenpiteitä koskevan Euroopan unionin säännöstön kanssa ja lujitettava toimivan markkinavalvonnan edellyttämiä hallintovalmiuksia.

Varainhoidon valvonta

Kroatian on kehitettävä johdonmukainen lainsäädäntökehys ja tehokkaita mekanismeja julkisten tulojen ja menojen seuraamiseksi, valvomiseksi ja tarkastamiseksi.

Sen on kehitettävä toimivia mekanismeja yhteisöjen taloudellisiin etuihin kohdistuvien säännönvastaisuuksien ilmoittamiseksi komissiolle. Lisäksi sen on otettava käyttöön tarvittavat yhteensovitusmenetelmät.

Yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa

Rajavalvonta

Kroatian on vahvistettava rajavalvontaa, kehitettävä kansallisia tietokantoja ja rekistereitä sekä varmistettava asianomaisten yksiköiden välinen yhteensovittaminen.

Järjestäytynyt rikollisuus ja korruptio

Kroatian on parannettava poliisin välineistöä ja infrastruktuuria muun muassa ottamalla käyttöön atk-pohjainen tutkintajärjestelmä. Sen on lujitettava poliisin ja muiden lainvalvontaviranomaisten välistä yhteistyötä. Sen on tehostettava laittoman huumausaineiden kaupan, järjestäytyneen rikollisuuden, talousrikosten (rahanpesu ja rahanväärennys mukaan luettuina), petosten ja korruption torjuntaa. Sen on jatkettava näitä aloja koskevan kansallisen lainsäädännön yhdenmukaistamista Euroopan unionin säännöstön kanssa.

4.   OHJELMASUUNNITTELU

Vakautus- ja assosiaatioprosessiin liittyvää yhteisön apua annetaan Länsi-Balkanin maille asianomaisista rahoitusvälineistä ja erityisesti Albanialle, Bosnia ja Hertsegovinalle, Kroatialle, Jugoslavian liittotasavallalle ja entiselle Jugoslavian tasavallalle Makedonialle annettavasta avusta 5 päivänä joulukuuta 2000 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2666/2000 (1) mukaisesti. Tämän vuoksi tällä päätöksellä ei ole taloudellisia vaikutuksia. Lisäksi Kroatia voi saada rahoitusta useita maita koskevista ja horisontaalisista ohjelmista. Komissio toimii yhteistyössä Euroopan investointipankin (EIP) ja kansainvälisten rahoituslaitosten, erityisesti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) ja Maailmanpankin, kanssa vakautus- ja assosiaatioprosessiin liittyvien hankkeiden yhteisrahoituksen helpottamiseksi.

5.   EHDOLLISUUS

Osana vakautus- ja assosiaatioprosessia Länsi-Balkanin maille annettavan yhteisön avun antaminen riippuu edistymisestä Kööpenhaminassa vahvistettujen poliittisten arviointiperusteiden saavuttamisessa. Näiden yleisten edellytysten noudattamatta jättäminen saattaa johtaa siihen, että neuvosto toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä asetuksen (EY) N:o 2666/2000 5 artiklan mukaisesti.

Yhteisön avun antaminen riippuu myös neuvoston 29 päivänä huhtikuuta 1997 esittämissä päätelmissä määritellyistä edellytyksistä erityisesti, kun kyse on avunsaajan sitoutumisesta toteuttamaan demokraattisia, taloudellisia ja institutionaalisia uudistuksia, jolloin otetaan huomioon tässä Eurooppa-kumppanuudessa asetetut ensisijaiset tavoitteet.

6.   SEURANTA

Eurooppa-kumppanuuden seuranta varmistetaan vakautus- ja assosiaatioprosessissa käyttöön otettujen mekanismien, erityisesti vakautus- ja assosiaatioprosessia koskevien vuosikertomusten avulla.


(1)  EYVL L 306, 7.12.2000, s. 1, asetus sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EY) N:o 2415/2001 (EYVL L 327, 12.12.2001, s. 3).