32003D2256

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 2256/2003/EY, tehty 17 päivänä marraskuuta 2003, eEurope 2005 -toimintasuunnitelman seurantaa, hyvien toimintatapojen levittämistä sekä verkko- ja tietoturvan parantamista koskevan monivuotisen ohjelman (2003—2005) hyväksymisestä (MODINIS) (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

Virallinen lehti nro L 336 , 23/12/2003 s. 0001 - 0005


Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 2256/2003/EY,

tehty 17 päivänä marraskuuta 2003,

eEurope 2005 -toimintasuunnitelman seurantaa, hyvien toimintatapojen levittämistä sekä verkko- ja tietoturvan parantamista koskevan monivuotisen ohjelman (2003-2005) hyväksymisestä (MODINIS)

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 157 artiklan 3 kohdan,

ottavat huomioon komission ehdotuksen(1),

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon(2),

ottavat huomioon alueiden komitean lausunnon(3),

noudattavat perustamissopimuksen 251 artiklassa määrättyä menettelyä(4),

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Lissabonissa 23 ja 24 päivänä maaliskuuta 2000 kokoontunut Eurooppa-neuvosto asetti tavoitteeksi, että Euroopan unionista on tehtävä maailman kilpailukykyisin ja dynaamisin tietoon perustuva talous, ja totesi, että edistymisen seurannassa on tarpeen ottaa käyttöön avoin koordinointimenetelmä.

(2) Feirassa 19 ja 20 päivänä kesäkuuta 2000 kokoontunut Eurooppa-neuvosto antoi tukensa eEurope 2002 -toimintasuunnitelmalle ja korosti erityisesti tarvetta valmistautua tietoon perustuvan talouden pidemmän aikavälin näkymiin edistämällä uuden teknologian saatavuutta kaikkien kansalaisten kannalta, ja sisämarkkinaneuvosto määritteli 30 päivänä marraskuuta 2000 eEurope 2002 -toimintasuunnitelman edistymisen mittaamista varten 23 indikaattoria.

(3) Komissio antoi Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle 28 päivänä toukokuuta 2002 tiedonannon "eEurope 2005: Tietoyhteiskunta kaikille", ja Sevillassa 21 ja 22 päivänä kesäkuuta 2002 kokoontunut Eurooppa-neuvosto hyväksyi toimintasuunnitelman yleistavoitteet.

(4) Komissio julkaisi 22 päivänä tammikuuta 2001 Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle osoitetun tiedonannon "Turvallisempaan tietoyhteiskuntaan tietojärjestelmien turvallisuutta parantamalla ja tietokonerikollisuutta ehkäisemällä".

(5) Tukholmassa 23 ja 24 päivänä maaliskuuta 2001 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä pyydetään neuvostoa ja komissiota laatimaan sähköisten verkkojen turvallisuutta koskeva kattava strategia, johon sisältyy myös käytännön täytäntöönpanotoimia. Komission ensimmäinen vastaus tähän pyyntöön oli 6 päivänä kesäkuuta 2001 annettu tiedonanto "Verkko- ja tietoturva: Ehdotus eurooppalaiseksi lähestymistavaksi".

(6) Aiheesta eEurope-toimintasuunnitelma: tieto- ja verkkoturvallisuus 30 päivänä toukokuuta 2001 annetussa neuvoston päätöslauselmassa, yhteisestä lähestymistavasta ja erityisistä toimista verkko- ja tietoturvallisuuden alalla 28 päivänä tammikuuta 2002 annetussa neuvoston päätöslauselmassa(5), verkko- ja tietoturvallisuuskulttuuria koskevasta eurooppalaisesta lähestymistavasta 18 päivänä helmikuuta 2003 annetussa neuvoston päätöslauselmassa(6) ja aiheesta Verkko- ja tietoturva: Ehdotus eurooppalaiseksi lähestymistavaksi 22 päivänä lokakuuta 2002 annetussa Euroopan parlamentin päätöslauselmassa kehotettiin jäsenvaltioita käynnistämään erityishankkeita sähköisen viestinnän verkkojen ja tietojärjestelmien turvallisuuden parantamiseksi. Euroopan parlamentti ja neuvosto pitivät tervetulleena myös komission aikeita luoda muun muassa strategia Internetin infrastruktuurin vakaamman ja turvallisemman toiminnan varmistamiseksi ja antaa ehdotus Euroopan tasolla verkko- ja tietoturva-asioissa perustettavaksi rakenteeksi.

(7) eEurope 2005 -toimintasuunnitelmassa, joka tämän osalta vahvistetaan 18 päivänä helmikuuta 2003 annetussa neuvoston päätöslauselmassa, ehdotetaan muun muassa verkko- ja tietoturva-asioita Euroopan tasolla käsittelevän rakenteen perustamista.

(8) Tietoyhteiskuntaan siirtyminen voi uusien taloudellisten, poliittisten ja yhteiskunnallisten suhteiden syntymisen myötä auttaa Euroopan unionia selviytymään uuden vuosisadan haasteista ja edistää kasvua, kilpailukykyä ja työllisyyttä. Tietoyhteiskunta muuttaa asteittain taloudellisen ja yhteiskunnallisen toiminnan luonnetta, ja sillä on merkittäviä alojen rajat ylittäviä vaikutuksia tähän mennessä itsenäisillä toiminta-aloilla. Tietoyhteiskunnan toteutumisen edellyttämissä toimenpiteissä olisi otettava huomioon Euroopan yhteisön taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus sekä digitaaliseen syrjäytymiseen liittyvät vaarat samoin kuin sisämarkkinoiden tehokas toiminta. Euroopan unionin ja jäsenvaltioiden toimilla tietoyhteiskunnan alalla pyritään edelleen edistämään epäedullisessa asemassa olevien ryhmien osallistumista tietoyhteiskuntaan.

(9) Seurantaa ja kokemustenvaihtoa varten on luotava järjestelyt, joiden avulla jäsenvaltiot voivat vertailla ja analysoida onnistumistaan ja edistymistään eEurope 2005 -toimintasuunnitelman toteuttamisessa.

(10) Vertailujen avulla jäsenvaltiot voivat arvioida, tuottavatko niiden eEurope 2005 -toimintasuunnitelman puitteissa toteuttamat kansalliset toimet vastaavanlaisia tuloksia kuin muissa jäsenvaltioissa ja kansainvälisellä tasolla, ja hyödyntävätkö ne täysin teknologian suomia mahdollisuuksia.

(11) Jäsenvaltioiden toimia eEurope 2005 -toimintasuunnitelman puitteissa voidaan edelleen tukea levittämällä hyviä toimintatapoja. Euroopan tasolla saatava lisäarvo vertailuista koostuu erilaisten ratkaisujen vertailevasta arvioinnista, jossa käytetään yhteisiä seuranta- ja analyysimenetelmiä.

(12) On tarpeen analysoida talouteen ja yhteiskuntaan kohdistuvia tietoyhteiskunnan vaikutuksia poliittisten keskustelujen helpottamiseksi. Jäsenvaltiot voivat näin paremmin hyödyntää varsinkin tietoyhteiskunnan alalla tapahtuvan teknisen kehityksen taloudellista ja teollista potentiaalia.

(13) Verkko- ja tietoturvasta on tullut turvallisen liiketoimintaympäristön jatkokehityksen edellytys. Verkko- ja tietoturvakysymysten monimutkaisuuden vuoksi paikallisten, kansallisten ja tarvittaessa yleiseurooppalaisten viranomaisten olisi alan politiikkaan liittyvien toimenpiteiden kehittämisessä otettava huomioon erilaisia poliittisia, taloudellisia, järjestelyihin liittyviä ja teknisiä näkökohtia ja tiedostettava tietoverkkojen hajautettu ja globaali luonne. Perustamalla suunniteltu verkko- ja tietoturva-asioita Euroopan tasolla käsittelevä rakenne tehostettaisiin jäsenvaltioiden ja yhteisön kykyä vastata tärkeimpiin verkko- ja tietoturvaa koskeviin ongelmiin. Valmistelut on aloitettava jo 2003.

(14) Koska edellä mainituilla toimilla pyritään lisäämään synergiaetuja ja yhteistyötä jäsenvaltioiden, Euroopan talousalueeseen kuuluvien maiden, hakija- ja ehdokasmaiden sekä Keski- ja Itä-Euroopan assosioituneiden maiden välillä, komissio voisi kannustaa näitä valtioita osallistumaan tulevaisuudessa laajemmin ohjelman toimiin.

(15) Tässä päätöksessä vahvistetaan ohjelman koko keston ajaksi rahoituspuitteet, joita budjettivallan käyttäjä pitää talousarviota koskevasta kurinalaisuudesta ja talousarviomenettelyn parantamisesta 6 päivänä toukokuuta 1999 tehdyn Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission välisen toimielinten sopimuksen 33 kohdan mukaisesti ensisijaisena ohjeenaan vuosittaisessa talousarviomenettelyssä.

(16) Tämän päätöksen täytäntöönpanemiseksi tarvittavista toimenpiteistä olisi päätettävä menettelystä komissiolle siirrettyä täytäntöönpanovaltaa käytettäessä 28 päivänä kesäkuuta 1999 tehdyn neuvoston päätöksen 1999/468/EY(7) mukaisesti.

(17) Tämän ohjelman edistymistä olisi jatkuvasti seurattava,

OVAT TEHNEET TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Hyväksytään eEurope 2005 -toimintasuunnitelman seurantaa, hyvien toimintatapojen levittämistä sekä verkko- ja tietoturvan parantamista koskeva monivuotinen ohjelma (2003-2005), jäljempänä "ohjelma".

Ohjelman tavoitteet ovat:

a) eri jäsenvaltioissa ja niiden toimesta tapahtuvan edistymisen seuranta ja vertaaminen maailman parhaisiin käyttämällä virallisia tilastoja, mikäli mahdollista;

b) jäsenvaltioiden eEuropen puitteissa kansallisesti, alueellisesti tai paikallisesti toteuttamien pyrkimysten tukeminen analysoimalla eEuropeen liittyviä hyviä toimintatapoja ja kehittämällä mekanismeja kokemustenvaihtoa varten keskinäisesti täydentävän kanssakäymisen puitteissa;

c) talouteen ja yhteiskuntaan kohdistuvien tietoyhteiskunnan vaikutusten analysointi poliittisten keskustelujen helpottamiseksi erityisesti yhteenkuuluvuuden ja teollisuuden kilpailukyvyn sekä sosiaalisen osallisuuden kannalta sekä tarpeellisten tietojen toimittamiseksi eEurope-johtoryhmälle, jotta tämä pystyisi arvioimaan eEurope 2005 -toimintasuunnitelman asianmukaisen strategisen suunnan;

d) verkko- ja tietoturva-asioita Euroopan tasolla käsittelevän rakenteen perustamisen valmistelu 28 päivänä tammikuuta 2002 annetun neuvoston päätöslauselman ja eEurope 2005 -toimintasuunnitelman mukaisesti verkko- ja tietoturvallisuuden parantamiseksi.

Ohjelman toimet ovat alojen rajat ylittäviä, ja ne täydentävät muilla aloilla toteutettavia yhteisön toimia. Toimet eivät saa olla päällekkäisiä kyseisillä aloilla muissa yhteisön ohjelmissa toteutettavien toimien kanssa. Ohjelman mukaisesti toteutetuilla vertailevaa arviointia, hyviä toimintatapoja ja politiikan koordinointia koskevilla toimilla on pyrittävä eEurope 2005 -toimintasuunnitelman tavoitteiden saavuttamiseen, verkko- ja tietoturvallisuuden ja laajakaistan käytön lisäämiseen sekä sähköisen hallinnon, verkkoliiketoiminnan, sähköisen terveydenhuollon ja tietotekniikkaa hyödyntävän opiskelun edistämiseen.

Ohjelmalla luodaan myös yhteinen kehys kansallisten, alueellisten ja paikallisten tasojen Euroopan laajuiselle keskinäisesti täydentävälle kanssakäymiselle.

2 artikla

Tämän päätöksen 1 artiklassa tarkoitettujen tavoitteiden saavuttamiseksi toteutetaan seuraavanlaisia toimia:

a) Toimi 1:

Toiminnan seuranta ja vertailu

- Tietojen keruu ja analysointi eEurope 2005 -toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta 18 päivänä helmikuuta 2003 annetussa neuvoston päätöslauselmassa(8) määriteltyjen vertailuindikaattorien, tarvittaessa myös alueellisten indikaattorien perusteella. Erityisesti olisi keskityttävä tietoihin, jotka liittyvät eEurope 2005 -toimintasuunnitelman päätavoitteisiin.

b) Toimi 2:

Hyvien toimintatapojen levittäminen

- Tutkimukset, joilla yksilöidään kansallisella, alueellisella ja paikallisella tasolla eEurope 2005 -toimintasuunnitelman menestyksekästä täytäntöönpanoa edistävät hyvät toimintatavat.

- eEurope 2005 -toimintasuunnitelman tavoitteita edistävien kohdennettujen konferenssien, seminaarien tai työryhmätapaamisten tukeminen yhteistyön edistämiseksi sekä kokemusten vaihtamiseksi ja hyvien toimintatapojen levittämiseksi 1 artiklan b alakohdassa tarkoitetussa keskinäisesti täydentävää kanssakäymistä edistävässä yhteisessä kehyksessä.

c) Toimi 3:

Analyysi ja strateginen keskustelu

- Tuetaan yhteiskunnallisten ja taloudellisten asiantuntijoiden työtä, jotta komissiolle ja pyydettäessä eEurope-johtoryhmälle voidaan tarjota tietoja politiikan tulevaisuutta koskevaa analyysia varten.

- Tuetaan eEurope-johtoryhmää, joka huolehtii eEurope 2005 -toimintasuunnitelman täytäntöönpanon strategisesta tarkastelusta ja tarjoaa foorumin kokemusten vaihtamiselle sekä mahdollistaa ehdokasmaiden aikaisen osallistumisen ja muiden asianosaisten tahojen kutsumisen tarvittaessa ilmaisemaan näkemyksiään.

d) Toimi 4:

Verkko- ja tietoturvallisuuden parantaminen

- Verkko- ja tietoturva-asioita Euroopan tasolla käsittelevän rakenteen perustamisen valmistelu verkko- ja tietoturvallisuuskulttuuria koskevasta eurooppalaisesta lähestymistavasta 28 päivänä tammikuuta 2002 ja 18 päivänä helmikuuta 2003 annettujen neuvoston päätöslauselmien ja eEurope 2005 -toimintasuunnitelman mukaisesti muun muassa rahoittamalla yksittäisiä selvityksiä, tutkimuksia ja seminaareja muun muassa sellaisista aiheista kuin tietoturvamekanismit ja niiden yhteentoimivuus, verkkojen luotettavuus ja suoja, kehittyneet salaustekniikat sekä yksityisyyden suoja ja tietoturvallisuus langattomassa viestinnässä.

3 artikla

Komissio käyttää 1 artiklassa säädettyjen tavoitteiden ja 2 artiklassa säädettyjen toimien toteuttamisessa tarkoituksenmukaisia ja tarvittavia keinoja, jollaisia ovat erityisesti:

- sellaisten sopimusten tekeminen, jotka liittyvät selvitysten, kartoitustutkimusten ja eri aloja koskevien yksityiskohtaisten tutkimusten tekemiseen sekä rajoitetun kokoisten demonstraatioiden, myös seminaarien ja konferenssien järjestämiseen,

- tietojen kerääminen, julkaiseminen ja levittäminen sekä verkkopalvelujen kehittäminen,

- tuen myöntäminen asiantuntijakokousten, konferenssien ja seminaarien järjestämiseen.

4 artikla

Ohjelma alkaa 1 päivänä tammikuuta 2003 ja päättyy 31 päivänä joulukuuta 2005.

Rahoituspuitteet tämän ohjelman toteuttamiseksi ovat 21 miljoonaa euroa.

Tämän määrän ohjeellinen jakautuminen esitetään liitteessä.

Budjettivallan käyttäjä myöntää vuotuiset määrärahat rahoitusnäkymien rajoissa.

5 artikla

Komissio vastaa ohjelman täytäntöönpanosta ja sen yhteensovittamisesta muiden yhteisön ohjelmien kanssa. Komissio laatii vuosittain työohjelman tämän päätöksen perusteella.

Komissio noudattaa 6 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä seuraavia tehtäviä hoitaessaan:

a) työohjelman hyväksyminen, rahoituksen kokonaisjakauma mukaan lukien;

b) ohjelman arviointitoimien hyväksyminen;

c) ehdotuspyyntöjen perusteiden määrittely 1 artiklassa esitettyjen tavoitteiden mukaisesti ja sellaisten yhteisön rahoitusta koskevien pyyntöjen perusteella ehdotettujen hankkeiden arviointi, joissa yhteisön maksama osuus arvioidusta yhteisön rahoitusosuudesta on vähintään 250000 euroa.

6 artikla

1. Komissiota avustaa komitea.

2. Jos tähän kohtaan viitataan, sovelletaan päätöksen 1999/468/EY 4 ja 7 artiklassa säädettyä menettelyä ottaen huomioon mainitun päätöksen 8 artiklan säännökset.

Päätöksen 1999/468/EY 4 artiklan 3 kohdassa tarkoitettu määräaika vahvistetaan kolmeksi kuukaudeksi.

3. Komitea vahvistaa työjärjestyksensä.

7 artikla

1. Sen varmistamiseksi, että yhteisön tukea käytetään tehokkaasti, komissio varmistaa, että tämän päätöksen mukaisesti toteutettaviin toimiin sovelletaan tehokasta ennakkoarviointia, seurantaa ja jälkiarviointia.

2. Toimien täytäntöönpanon aikana ja sen jälkeen komissio tarkastelee niiden toteuttamistapaa ja niiden toteutuksen vaikutuksia arvioidakseen, onko alkuperäiset tavoitteet saavutettu.

3. Komissio tiedottaa komitealle ja eEurope-johtoryhmälle säännöllisesti ohjelman kokonaistäytäntöönpanon edistymisestä.

4. Ohjelman päättyessä komissio toimittaa Euroopan parlamentille, neuvostolle sekä Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle arviointikertomuksen 2 artiklassa tarkoitettujen toimien täytäntöönpanosta saaduista tuloksista.

8 artikla

1. Euroopan talousalueeseen kuuluville maille, hakija- ja ehdokasmaille sekä Keski- ja Itä-Euroopan assosioituneille maille voidaan tarjota mahdollisuus osallistua ohjelmaan kyseisten maiden Euroopan yhteisön kanssa tekemien sopimusten puitteissa.

2. Tämän päätöksen täytäntöönpanossa rohkaistaan tarvittaessa yhteistyötä Euroopan unionin ulkopuolisten maiden sekä kansainvälisten järjestöjen ja elinten kanssa.

9 artikla

Tämä päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

10 artikla

Tämä päätös on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 17 päivänä marraskuuta 2003.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

P. Cox

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

G. Alemanno

(1) EYVL C 291 E, 26.11.2002, s. 243.

(2) EUVL C 61, 14.3.2003, s. 184.

(3) EUVL C 128, 29.5.2003, s. 19.

(4) Euroopan parlamentin lausunto, annettu 12. helmikuuta 2003 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), neuvoston yhteinen kanta, vahvistettu 26. toukokuuta 2003 (EUVL C 159 E, 8.7.2003, s. 11), ja Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 25. syyskuuta 2003 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä). Neuvoston päätös, tehty 27. lokakuuta 2003.

(5) EYVL C 43, 16.2.2002, s. 2.

(6) EUVL C 48, 28.2.2003, s. 1.

(7) EYVL L 184, 17.7.1999, s. 23.

(8) EUVL C 48, 28.2.2003, s. 2.

LIITE

eEurope-toimintasuunnitelman seurantaa, hyvien toimintatapojen levittämistä sekä verkko- ja tietoturvallisuuden parantamista koskeva monivuotinen ohjelma (MODINIS)

Rahoituksen ohjeellinen jakautuminen 2003-2005

>TAULUKON PAIKKA>