32003D0398

2003/398/EY: Neuvoston päätös, tehty 19 päivänä toukokuuta 2003, Turkin liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

Virallinen lehti nro L 145 , 12/06/2003 s. 0040 - 0056


Neuvoston päätös,

tehty 19 päivänä toukokuuta 2003,

Turkin liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

(2003/398/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Turkille osana liittymistä valmistelevaa strategiaa annettavasta avusta ja erityisesti liittymistä valmistelevan kumppanuuden luomisesta 26 päivänä helmikuuta 2001 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 390/2001(1) ja erityisesti sen 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Kööpenhaminassa kokoontunut Eurooppa-neuvosto palautti mieliin vuonna 1999 Helsingissä tehdyn päätöksen, jonka mukaan Turkki on ehdokasvaltio, jonka on määrä liittyä unioniin samojen kriteerien perusteella, joita sovelletaan muihinkin ehdokasvaltioihin. Eurooppa-neuvosto on erittäin tyytyväinen niihin merkittäviin askeliin, joita Turkki on ottanut täyttääkseen Kööpenhaminan kriteerit, erityisesti hyväksymällä äskettäin lainsäädäntöpaketteja sekä niihin liittyviä täytäntöönpanotoimenpiteitä, jotka kattavat useita niistä painopisteistä, jotka on määritelty liittymiskumppanuussopimuksessa.

(2) Kööpenhaminassa kokoontunut Eurooppa-neuvosto päätti, että jotta Turkkia avustettaisiin etenemään kohti EU:n jäsenyyttä, sitä koskevaa liittymisstrategiaa olisi tehostettava ja komissiota pyydetään toimittamaan ehdotus tarkistetuksi liittymiskumppanuussopimukseksi.

(3) Asetuksen (EY) N:o 390/2001 mukaan neuvosto päättää komission ehdotuksesta määräenemmistöllä Turkkia koskevan liittymistä valmistelevan kumppanuuden (liittymiskumppanuuden) periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä sekä siihen myöhemmin tehtävistä merkittävistä muutoksista.

(4) Yhteisön tuen saamisen edellytyksenä on olennaisten edellytysten täyttäminen ja erityisesti edistyminen Kööpenhaminassa vahvistettujen arviointiperusteiden täyttämisessä. Jos jokin olennainen edellytys jää täyttymättä, neuvosto voi komission ehdotuksesta päättää määräenemmistöllä toteuttaa asiaankuuluvia toimenpiteitä minkä tahansa liittymistä valmistelevan tuen osalta.

(5) EY:n ja Turkin assosiaationeuvosto on päättänyt, että Turkin liittymiskumppanuuden toteuttamista valvovat soveltuvin osin assosiaatiosopimuksella perustetut elimet.

(6) Komission vuoden 2002 määräaikaiskertomuksessa esitettiin puolueeton arvio Turkin liittymisvalmisteluista ja määritettiin tietyt lisätoimia edellyttävät ensisijaiset tavoitteet.

(7) Turkin olisi osana liittymisvalmisteluja laadittava yhteisön säännöstön käyttöönottoa koskeva kansallinen ohjelma. Tässä ohjelmassa olisi vahvistettava aikataulu liittymiskumppanuuden yhteydessä vahvistettujen ensisijaisten tavoitteiden ja välitavoitteiden saavuttamiselle,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 390/2001 2 artiklan mukaiset Turkin liittymiskumppanuuteen sisältyvät periaatteet, ensisijaiset tavoitteet, välitavoitteet ja edellytykset luetellaan tämän päätöksen liitteessä, joka on sen erottamaton osa.

2 artikla

Liittymiskumppanuuden toteuttamista tarkastellaan ja seurataan assosiaatiosopimuksella perustetuissa elimissä ja asianomaisissa neuvoston elimissä komission neuvostolle esittämän määräaikaiskertomuksen perusteella.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 19 päivänä toukokuuta 2003.

Neuvoston puolesta

G. Papandreou

Puheenjohtaja

(1) EYVL L 58, 28.2.2001, s. 1.

LIITE

TURKKI: VUODEN 2003 LIITTYMISKUMPPANUUS

1. JOHDANTO

Luxemburgissa vuoden 1997 joulukuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto päätti, että liittymiskumppanuus on olennainen osa vahvistettua liittymistä valmistelevaa strategiaa ja sillä otetaan käyttöön kaikki ehdokasvaltioille suunnattavan tuen muodot yhtenäiseen kehykseen yhdistettyinä. Tällä tavoin yhteisö kohdistaa tukensa kunkin ehdokasvaltion erityistarpeisiin liittymisvalmistelujen erityisongelmien ratkaisemisessa.

Turkin ensimmäisestä liittymiskumppanuudesta päätettiin maaliskuussa 2001. Komission 9. lokakuuta 2002 julkistamassa laajentumisen strategia-asiakirjassa todettiin, että komissio aikoo tehdä ehdotuksen Turkkia koskevasta tarkistetusta liittymiskumppanuudesta.

2. TAVOITTEET

Liittymiskumppanuuden tarkoituksena on vahvistaa yhtenäinen kehys niille lisätoimia edellyttäville ensisijaisille aihealueille, jotka mainitaan komission vuoden 2002 määräaikaiskertomuksessa Turkin edistymisestä liittymisvalmisteluissaan. Lisäksi siinä esitetään rahoitus, joka on käytettävissä Turkin tukemiseksi näiden ensisijaisten tavoitteiden toteuttamisessa, sekä kyseiseen tukeen liittyvät edellytykset. Liittymiskumppanuus on perustana tietyille politiikan välineille, joita käytetään ehdokasvaltioiden auttamiseksi niiden valmistautuessa jäsenyyteen. Turkin odotetaan hyväksyvän tämän tarkistetun liittymiskumppanuuden pohjalta yhteisön säännöstön käyttöönottoa koskevan tarkistetun kansallisen ohjelman.

3. PERIAATTEET

Kullekin ehdokasvaltiolle määritetyt keskeisimmät ensisijaiset tavoitteet liittyvät niiden kykyyn täyttää Kööpenhaminassa vahvistetut edellytykset, joiden mukaan jäsenyys edellyttää, että:

- ehdokasvaltiossa on vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien sekä vähemmistöjen kunnioittamisen ja suojelemisen,

- ehdokasvaltiossa on toimiva markkinatalous ja se pystyy selviytymään kilpailun ja markkinavoimien paineista unionissa,

- ehdokasvaltio pystyy suoriutumaan jäsenyyden mukanaan tuomista velvoitteista, mukaan luettuna poliittisen unionin sekä talous- ja rahaliiton tavoitteiden noudattaminen.

Madridissa vuonna 1995 kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti ehdokasvaltioiden tarvetta mukauttaa hallintorakenteensa yhteisön politiikkojen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi liittymisen jälkeen. Luxemburgissa vuonna 1997 kokoontunut Eurooppa-neuvosto puolestaan tähdensi, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on välttämätöntä, mutta yksinään riittämätöntä; on tarpeen varmistaa, että sitä todella sovelletaan. Feirassa vuonna 2000 ja Göteborgissa vuonna 2001 kokoontuneet Eurooppa-neuvostot vahvistivat, että ehdokasvaltioille on erittäin tärkeää kyetä panemaan täytäntöön ja soveltamaan yhteisön säännöstöä ja että niiden on tämän vuoksi pyrittävä lujittamaan ja uudistamaan hallinnon ja oikeuslaitoksen rakenteitaan.

4. ENSISIJAISET TAVOITTEET

Komission määräaikaiskertomuksissa on tuotu esiin, että jo saavutetun edistymisen lisäksi on edelleen paljon toimia, jotka ehdokasvaltioiden on vielä toteutettava tietyillä aloilla valmistautuessaan liittymään unioniin. Tämä edellyttää välivaiheen tavoitteiden määrittelemistä ensisijaisille toimille, ja niihin kuhunkin on liityttävä asianomaisten valtioiden kanssa yhdessä asetetut selkeät tavoitteet. Näiden tavoitteiden saavuttamisesta riippuu ehdokasmaille annettavan tuen määrä sekä edistyminen joidenkin maiden kanssa jo käytävissä neuvotteluissa ja neuvottelujen aloittaminen muiden maiden kanssa.

Liittymiskumppanuuden ensisijaiset tavoitteet on jaettu kahteen ryhmään eli lyhyen ja keskipitkän aikavälin ensisijaisiin tavoitteisiin. Lyhyen aikavälin tavoitteiden valinnassa on perusteena käytetty Turkin realistisia mahdollisuuksia saavuttaa nämä tavoitteet vuosina 2003-2004. Keskipitkän aikavälin ensisijaisiksi tavoitteiksi määriteltyjen tavoitteiden toteuttamisen oletetaan vievän yli vuoden, mutta niissäkin on edistyttävä merkittävästi vuosina 2003-2004.

Liittymiskumppanuudessa tuodaan esille Turkin liittymisvalmistelujen ensisijaiset alat. Turkin on kuitenkin pyrittävä ratkaisemaan kaikki määräaikaiskertomuksessa yksilöidyt ongelmat. Lisäksi on tärkeää, että Turkki täyttää lainsäädännön lähentämistä ja yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa koskevat sitoumuksensa, jotka on tehty assosiaatiosopimuksen sekä tulliliittoa ja muun muassa maataloustuotteiden kauppajärjestelmää koskevien EY:n ja Turkin assosiaationeuvoston päätösten yhteydessä. On syytä muistaa, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ei yksinään riitä. On myös tarpeen varmistaa, että sitä sovelletaan tosiasiassa samalla tavoin kuin Euroopan unionissa. Kaikilla jäljempänä mainituilla aloilla tarvitaan yhteisön säännöstön uskottavaa ja tehokasta täytäntöönpanoa ja soveltamisen valvontaa.

Komission määräaikaiskertomuksen analyysin perusteella Turkille on määritetty seuraavat ensisijaiset tavoitteet:

VAHVISTETTU POLIITTINEN VUOROPUHELU JA POLIITTISET ARVIOINTIPERUSTEET

Ensisijaiset tavoitteet (2003/2004)

Helsingin päätelmien mukaisesti Turkin on poliittisen vuoropuhelun yhteydessä tuettava voimakkaasti Yhdistyneiden Kansakuntien pääsihteerin tekemän yhteistyövierailun pohjalta ja hänen tekemänsä ehdotuksen pohjalta käytävien neuvottelujen ponnisteluja löytää kokonaisvaltainen ratkaisu Kyproksen ongelmaan.

Helsingin Eurooppa-neuvoston päätelmien 4 kohdan mukaisesti Turkin on poliittisen vuoropuhelun yhteydessä ja Yhdistyneiden Kansakuntien peruskirjan mukaista riitojen rauhanomaisen ratkaisemisen periaatetta noudattaen tehtävä parhaansa ratkaistakseen jäljellä olevat rajakiistat ja muut tähän liittyvät ongelmat.

Turkin on ratifioitava kansalaisoikeuksia ja poliittisia oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus ja sen valinnainen pöytäkirja sekä taloudellisia, sosiaalisia ja sivistyksellisiä oikeuksia koskeva kansainvälinen yleissopimus. Sen on ratifioitava ihmisoikeuksien ja perusvapauksien suojaamiseksi tehdyn yleissopimuksen (Euroopan ihmisoikeussopimuksen) pöytäkirja N:o 6. Sen on noudatettava Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräyksiä mukaan lukien Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen tuomioiden (yleissopimuksen II osa) huomioon ottaminen.

Turkin on toteutettava toimenpiteitä, joilla estetään lainvalvontaviranomaisten harjoittama kidutus ja pahoinpitely Euroopan ihmisoikeussopimuksen 3 artiklan ja kidutuksen estämiseen keskittyvän eurooppalaisen komitean suositusten mukaisesti. Sen on toteutettava lisätoimia, joilla varmistetaan, että syyttäjät huolehtivat tapausten nopeasta ja tehokkaasta tutkimisesta ja että tuomioistuimet määräävät asianmukaiset rangaistukset väärinkäytöksistä tuomituille.

Turkin on taattava, että pidätetyillä ja vangituilla on käytännössä oikeus ottaa yksityisesti yhteyttä asianajajaan ja toimittaa tapahtuneesta tieto sukulaisille heti pidätyksen jälkeen Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräysten mukaisesti.

Turkin on hyväksymiensä kansainvälisten ja eurooppalaisten oikeudellisten asiakirjojen mukaisesti taattava sekä lainsäädännössä että käytännössä kaikille yksilöille täysi oikeus nauttia ihmisoikeuksista ja perusvapauksista ilman syrjintää ja riippumatta kielestä, rodusta, ihonväristä, sukupuolesta, poliittisista mielipiteistä, uskonnosta tai vakaumuksesta.

Turkin on jatkettava sananvapauteen ja tältä osin myös lehdistön vapauteen liittyvien uudistusten toteuttamista. Sen on poistettava tähän liittyvät oikeudelliset rajoitukset Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräysten mukaisesti (10, 17 ja 18 artikla). Sen on korjattava niiden ihmisten tilanne, jotka on asetettu syytteeseen tai tuomittu rangaistukseen väkivallattomien mielenilmauksien vuoksi. Sen on pantava täytäntöön säännökset oikeudesta uuteen oikeudenkäyntiin Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen asiaa koskevan tuomion mukaisesti.

Turkin on jatkettava yhdistymisvapauteen ja rauhanomaisen kokoontumisen vapauteen liittyvien uudistusten toteuttamista. Sen on poistettava tähän liittyvät, erityisesti sekä ulkomaalaisia että kansallisia yhdistyksiä koskevat, oikeudelliset rajoitukset, myös ammattiyhdistysten osalta, Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräysten mukaisesti (11, 17 ja 18 artikla). Sen on kannustettava kansalaisyhteiskunnan kehitystä.

Turkin on saatettava kaikkien yksilöiden ja uskonnollisten yhteisöjen ajatuksen-, omantunnon- ja uskonnonvapautta koskevat säännökset Euroopan ihmisoikeussopimuksen 9 artiklaa vastaaviksi ja pantava nämä säännökset täytäntöön. Sen on varmistettava näiden yhteisöjen toimintaedellytykset EU:n jäsenvaltioiden käytännön mukaisesti. Tämä käsittää yhteisöjen, niiden jäsenten ja varojen oikeussuojan, opetuksen, pappien koulutuksen ja nimittämisen ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen pöytäkirjan N:o 1 mukaisen omaisuudensuojan.

Turkin on turvattava kulttuurinen monimuotoisuus ja taattava sivistykselliset oikeudet kaikille kansalaisille syntyperästä riippumatta. Sen on annettuja säännöksiä täytäntöön panemalla ja jäljellä olevat rajoitukset poistamalla huolehdittava siitä, että muitakin kieliä kuin turkkia voidaan tosiasiassa käyttää TV- ja radiotoiminnassa ja koulutuksessa.

Turkin on mukautettava kansallisen turvallisuusneuvoston toimintaa armeijan siviilivalvonnan saattamiseksi vastaamaan EU:n jäsenvaltioissa sovellettavaa käytäntöä.

Turkin on vahvistettava oikeuslaitoksen riippumattomuutta ja tehokkuutta ja edistettävä ihmisoikeuksia ja perusvapauksia koskevien säännösten johdonmukaista, Euroopan ihmisoikeussopimuksen määräysten mukaista tulkintaa. Sen on ryhdyttävä toimenpiteisiin sen varmistamiseksi, että kaikki oikeusviranomaiset noudattavat velvollisuuttaan ottaa huomioon Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntö. Sen on mukautettava eurooppalaisiin normeihin valtion turvallisuusasioita käsittelevien tuomioistuinten toiminta. Sen on valmisteltava väliasteen muutoksenhakutuomioistuinten perustamista.

Turkin on jatkettava vankilaolojen saattamista vastaamaan EU:n jäsenvaltioiden normeja.

Turkin on lisättävä poliisi- ja oikeusviranomaisten kouluttamista ihmisoikeuksiin ja nykyaikaisiin tutkintamenetelmiin liittyvissä kysymyksissä erityisesti siltä osin kuin on kyse ihmisoikeusloukkausten estämiseksi tapahtuvasta kidutuksen ja pahoinpitelyjen torjumisesta. Sen on lisättävä Euroopan ihmisoikeussopimuksen soveltamiseen ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen oikeuskäytäntöön liittyvää koulutusta tuomareille ja syyttäjille.

Turkin on tehostettava pyrkimyksiään kehittää kokonaisvaltainen lähestymistapa, jonka avulla voidaan vähentää alueellisia eroja ja erityisesti parantaa maan kaakkoisosan tilannetta kaikkien kansalaisten taloudellisten, sosiaalisten ja sivistyksellisten mahdollisuuksien kohentamiseksi. Tässä yhteydessä olisi tuettava ja nopeutettava maan sisäisesti kotiseudultaan siirrettyjen henkilöiden paluuta alkuperäisille asuinseuduilleen.

Lyhyen aikavälin tavoitteet

Taloudelliset arviointiperusteet

- Käynnissä oleva inflaationtorjunta- ja rakenneuudistusohjelma, josta on sovittu Kansainvälisen valuuttarahaston ja Maailmanpankin kanssa, on vietävä päätökseen ja varmistettava erityisesti julkisten menojen valvonta.

- Rahoitusalaa koskevan uudistuksen ripeää toteuttamista on jatkettava erityisesti siltä osin kuin on kyse vakavaraisuus- ja avoimuusvaatimuksista ja niiden valvonnan mukauttamisesta kansainvälisiin normeihin.

- Markkinoiden sääntelystä vastaavien viranomaisten riippumattomuus on turvattava.

- Maataloutta koskevia uudistuksia on toteutettava.

- Valtionyritysten ja -laitosten yksityistämistä on nopeutettava sosiaaliset näkökohdat huomioon ottaen.

- Markkinoiden vapauttamista on jatkettava erityisesti tupakkatuotteiden ja sokerin osalta.

- Ulkomaisia suoria sijoituksia on helpotettava ja edistettävä.

- Taloudellista vuoropuhelua EU:n kanssa on tehostettava erityisesti liittymistä valmistelevien julkisen talouden seurantamenettelyjen yhteydessä ja painottaen makrotalouden vakautta ja ennustettavuutta edistäviä toimenpiteitä sekä rakenneuudistusten toteuttamista.

- Toimenpiteitä on toteutettava epävirallisen talouden ongelman käsittelemiseksi.

Edellytykset täyttää jäsenyyteen liittyvät velvoitteet

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

- Kaupan tekniset ja hallinnolliset esteet on poistettava. Yhdenmukaistamista eurooppalaisiin standardeihin ja näiden standardien käyttöönottoa on nopeutettava. Tavaroiden markkinavalvonta ja vapaa liikkuvuus on varmistettava sisämarkkinalainsäädännön mukaisesti.

- Varmentamista, vaatimustenmukaisuuden arviointia ja CE-merkintää on ryhdyttävä toteuttamaan uuden yleisen lähestymistavan direktiivien mukaisesti; nykyisiä markkinavalvonnan ja vaatimustenmukaisuuden arvioinnin rakenteita on vahvistettava laitehankintojen ja koulutuksen avulla, minkä lisäksi on luotava yhteensopiva hallinnon infrastruktuuri.

- Vastavuoroiseen tunnustamiseen ja yhteisön säännöstön omaksumiseen liittyvä työ yhdenmukaistamattomilla aloilla (EY:n perustamissopimuksen 28-30 artikla ja niihin liittyvät säädökset) on saatettava päätökseen.

- On kehitettävä tehokas metrologian infrastruktuuri ja Turkin standardointilaitoksen toiminta on järjestettävä uudelleen, jotta standardointiin, varmentamiseen ja markkinavalvontaan liittyvät toiminnot voidaan erottaa toisistaan.

- On jatkettava ponnisteluja elintarviketurvallisuuden alalla, mukaan lukien asteittainen yhdenmukaistaminen elintarvikkeita koskevan yhteisön säännöstön kanssa, sekä muodostettava tai uudelleen järjestettävä tarvittavat toimielinrakenteet.

- Julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen.

- Julkisista hankinnoista vastaavan viranomaisen valmiuksia panna täytäntöön uusi julkisia hankintoja koskeva laki ja valvoa sen soveltamista on parannettava.

Vapaus tarjota palveluja

- Sijoittautumisoikeuteen ja palvelujen tarjoamisvapauteen liittyvien EY:n perustamissopimuksen määräysten soveltamista mahdollisesti haittaavien esteiden yksilöinti ja poistaminen on aloitettava.

- Tietoyhteiskuntaan liittyvien palvelujen tarjoamista koskevat säännökset on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa.

- Rahoituspalveluja koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen on saatettava päätökseen ja valvontarakenteita sekä täytäntöönpanon valvontaa on tehostettava, mikä käsittää myös sääntelyviranomaisten riippumattomuuden varmistamisen.

- Pankki- ja vakuutusalaa koskeva lainsäädäntö on saatettava vastaamaan täysin yhteisön säännöksiä ja vakuutusalaa varten on perustettava valvontaviranomainen.

- Henkilötietojen suojaa koskevat säännökset on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa.

Pääomien vapaa liikkuvuus

- Kaikki ulkomaisia (EU:n alueelta peräisin olevia) sijoituksia koskevat rajoitukset on poistettava kaikilta toimialoilta Turkissa.

Yhtiöoikeus

- Yhtiö- ja tilinpäätöslainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen.

- Yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen teollis- ja tekijänoikeuksien alalla, lääkkeiden teollis- ja tekijänoikeuksia koskeva lainsäädäntö mukaan luettuna, ja toimia piratismin ja tuoteväärennösten torjumiseksi on tehostettava.

Kilpailu

- Valtiontukia koskeva lainsäädäntö on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa, ja yhteisön vaatimuksia vastaavan tehokkaan valtiontukien valvonnan varmistamiseksi on perustettava kansallinen valvontaviranomainen.

- Monopoleja ja erityis- tai yksinoikeuksista nauttivia yrityksiä koskeva lainsäädäntö on yhdenmukaistettava asiaa koskevan yhteisön säännöstön kanssa.

- Yhteisön kilpailua koskevan johdetun oikeuden säännösten saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on saatettava päätökseen.

- Kilpailulainsäädännön täytäntöönpanon valvontaa on tehostettava erityisesti valtionyritysten ja erityis- tai yksinoikeuksista nauttivien yritysten osalta.

- Kilpailusääntöjen rikkomistapauksia koskevien valitusten käsittelyaikoja on lyhennettävä.

Maatalous

- Eläinten tunnistusjärjestelmien luominen on saatettava päätökseen, sillä ne ovat keskeinen osa yhdennettyä hallinto- ja valvontajärjestelmää. Lisäksi on aloitettava valmistelut muiden osatekijöiden kuten viljelylohkojen tunnistamisjärjestelmän osalta.

- Yhteisön maaseudun kehittämiseen liittyvän politiikan ja metsästrategian omaksumista varten on laadittava strategia.

- Eläinlääkintäalaa varten on annettava puitelaki ja yhteisön säännöstöä vastaavat johdetun oikeuden säännökset; alan hallinto-, tiede-, testaus- ja tarkastuselinten teknisiä ja henkilöresursseja sekä tietovarantoja on vahvistettava; lainsäädännön soveltaminen on varmistettava; eläintautien hävittämispyrkimyksiä ja valmiussuunnittelua on tehostettava ja valvontakykyä parannettava.

- Kolmansista maista tulevaa tuontia varten perustettaville, EY:n järjestelmän mukaisesti toimiville rajatarkastusasemille on yksilöitävä sijaintipaikat.

- On laadittava ohjelma yhteisön eläinlääkintä- ja kasvinsuojelualan säännöstön saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä; kasvinsuojelua koskevan yhteisön säännöstön tosiasiallisen ja tehokkaan täytäntöönpanon mahdollistavia hallinnollisia, tieteellisiä ja teknisiä rakenteita on vahvistettava etenkin laboratoriotestien osalta; sekä kasvien ja kasvituotteiden kotimaan tuotantoa ja niiden tuontia samoin kuin elintarvikkeiden jalostuslaitoksia koskevia tarkastusjärjestelyjä on vahvistettava.

Kalastus

- Kalavarojen hoitoa, kalastusalan valvontaa, tuotteiden kaupan pitämistä ja alan rakennesopeutusta koskeva lainsäädäntö on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa.

Liikenne

- On laadittava ohjelma yhteisön liikennealan säännöstön saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen täytäntöön panemiseksi. Tämä koskee myös lentoliikennettä.

- Meriturvallisuutta sekä tie- ja rautatieliikennettä koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen on aloitettava; erityisesti meriturvallisuus- ja tieliikennenormien täytäntöönpanoa ja täytäntöönpanon valvontaa on parannettava.

- Meriliikenteen osalta on niin pian kuin mahdollista laadittava luokituslaitosten valvontaa ja Turkin alusrekisterin toimivuuden parantamista koskeva toimintaohjelma. On pantava kiireellisesti täytäntöön Turkin laivastoa koskeva meriturvallisuusrekisteri Pariisin yhteisymmärryspöytäkirjan mukaisesti hyväksymällä aiheelliset toimenpiteet ja soveltamalla niitä.

- Merenkulkuhallintoa on vahvistettava erityisesti lippuvaltion suorittaman valvonnan osalta.

- On laadittava ohjelma Turkin tieliikennekaluston mukauttamiseksi yhteisön normeihin.

Verotus

- Valmiste- ja arvonlisäverotuksen yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava erityisesti sovellettujen verokantojen, verottomien liiketoimien ja verojen rakenteen osalta, minkä lisäksi on kumottava syrjintää mahdolliset aiheuttavat verotoimenpiteet; tulevan lainsäädännön on oltava yritysverotukseen sovellettavissa menettelysäännöissä vahvistettujen periaatteiden mukaista.

- Verohallintoa on nykyaikaistettava ja vahvistettava, jotta veronmaksajat saataisiin noudattamaan paremmin säännöksiä ja veronkantoa voitaisiin tehostaa.

Tilastointi

- Uusi yhteisön normeja vastaava tilastolaki on vahvistettava.

- Turkin kansallisen tilastokeskuksen (SIS) ja kaikkien Turkin tilastointijärjestelmään kuuluvien julkisten laitosten on hyväksyttävä jäljellä olevat perusluokitukset (esim. NACE, CPA, PRODCOM).

- Kaikki tarvittavat tilastoyksiköt on hyväksyttävä (esim. TAY, PTAY).

- Kansantalouden tilinpitomenetelmiä on tarkistettava EKT95-järjestelmän täytäntöön panemiseksi.

- Tilastoinnin kehittämisstrategiaa on vahvistettava erityisesti seuraavilla aloilla: väestötilastot, työvoimatutkimustilastot, aluetilastot, yritystilastot (mukaan lukien yritysrekisteri) ja maataloustilastot.

- Henkilöstön riittävä koulutus on varmistettava ja hallinnollisia valmiuksia parannettava.

Sosiaalipolitiikka ja työllisyys

- On laadittava ohjelma yhteisön säännöstön saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä työoikeuden, naisten ja miesten yhtäläisen kohtelun, työterveyden ja -turvallisuuden, syrjinnän vastaisten toimien ja kansanterveyden alalla.

- On laadittava vuosikohtainen investointien rahoitusta koskeva suunnitelma, jonka pohjana on realistinen arvio lainsäädännön yhdenmukaistamisen kustannuksista ja käytettävissä olevista julkisista ja yksityisistä resursseista.

- On luotava edellytykset aktiiviselle ja riippumattomalle työmarkkinaosapuolten kahdenväliselle vuoropuhelulle ja kolmikantavuoropuhelulle muun muassa kumoamalla ammattiyhdistystoimintaa rajoittavat määräykset ja turvaamalla ammatilliseen järjestäytymiseen liittyvien oikeuksien kunnioittaminen.

- Työmarkkinaosapuolten toimintakyvyn kehittämiseen tähtääviä pyrkimyksiä on tuettava ottaen erityisesti huomioon niiden tuleva asema työllisyys- ja sosiaalipolitiikan kehittämisessä ja täytäntöönpanossa etenkin riippumattoman työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun kautta.

- Ponnisteluja lapsityövoiman käyttöä koskevan ongelman ratkaisemiseksi on jatkettava.

- Kaikkien niiden laitosten, jotka ovat mukana yhteisön tämän alan säännöstön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä, toimintakykyä on tarkasteltava.

Energia

- Yhteisön energia-alan säännöstön käyttöönottoa varten on laadittava ohjelma erityisesti siltä osin kuin on kyse muista kuin energian sisämarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä.

- Sähkö- ja kaasualan sääntelyviranomaisen riippumattomuus ja toimintakyky on varmistettava; sille on annettava välineet tehtävien tehokkaaseen hoitamiseen.

- On luotava kilpailukykyiset energian sisämarkkinat sähkö- ja kaasudirektiivien mukaisesti.

- Yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava energiatehokkuuden alalla ja energiansäästökäytäntöjen täytäntöönpanoa tehostettava.

- On laadittava ohjelma Turkin talouden energiaintensiteetin vähentämiseksi ja uusiutuvien energialähteiden käytön lisäämiseksi ja aloitettava ohjelman täytäntöönpano.

Teollisuuspolitiikka

- Turkkiin suuntautuvien ulkomaisten sijoitusten edistämiseksi on laadittava ja pantava täytäntöön strategia.

Pienet ja keskisuuret yritykset

- On laadittava ja pantava täytäntöön kansallinen PK-yritysstrategia pienyrityksiä koskevan eurooppalaisen peruskirjan ja yritysten ja yrittäjyyden hyväksi vahvistetun monivuotisen ohjelman mukaisesti. Siihen tulisi sisällyttää pk-yritysten liiketoimintaolosuhteiden parantamiseen tähtääviä toimia erityisesti siltä osin kuin on kyse rahoitusmahdollisuuksista.

- Pk-yritysten määritelmä on saatettava vastaamaan yhteisön käyttämää määritelmää.

Yleissivistävä ja ammatillinen koulutus sekä nuoriso

- On ryhdyttävä toimiin kansallisen toimiston tehtäviä hoitavan elimen sekä Sokrates-, Leonardo- ja Nuoriso-ohjelmien täytäntöönpanon ja moitteettoman varainhoidon edellyttämien rakenteiden perustamiseksi.

Televiestintä ja tietotekniikka

- Säännöksiä on annettava vuokrajohtojen, sähköisen viestinnän tietosuojan, verkkojen yhteenliittämisen ja yleispalvelun, operaattorin valintamahdollisuuden ja numeron siirrettävyyden alalla.

- Tariffeja ja toimilupia koskevan lainsäädännön tosiasiallinen täytäntöönpano on varmistettava.

- On laadittava aikataulu, jonka mukaan yhteisön vuoden 2002 uusi säännöstö saatetaan osaksi kansallista lainsäädäntöä.

- Sääntelyviranomaisen valmiuksia ja täytäntöönpanovaltuuksia on vahvistettava.

- Postipalveluja koskevien säännösten yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on aloitettava.

Kulttuuri- ja audiovisuaalialan politiikka

- Audiovisuaalialan lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on aloitettava erityisesti Televisio ilman rajoja -direktiivin osalta, minkä lisäksi on varmistettava uuden sääntelykehyksen tehokas, ennakoitava ja avoin täytäntöönpano.

Aluepolitiikka ja rakennepoliittisten välineiden yhteensovittaminen

- Taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistämistä koskevan, alueellisten erojen kaventamiseen tähtäävän kansallisen politiikan kehittäminen on aloitettava laatimalla kansallinen kehittämissuunnitelma ja NUTS 2 -tason aluekehityssuunnitelmat.

- On vahvistettava tähän lukuun kuuluvan säännöstön täytäntöönpanoa helpottava lainsäädäntökehys.

- On laadittava monivuotiset talousarviomenettelyt, joiden yhteydessä vahvistetaan perusteet maan eri alueilla tehtävien julkisten investointien asettamiseksi tärkeysjärjestykseen.

- Aluekehityksen ohjaamisesta vastaavia hallintorakenteita on vahvistettava.

Ympäristö

- On laadittava ohjelma yhteisön säännöstön saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä.

- On laadittava investointien rahoitusta koskeva suunnitelma, jonka pohjana on arvio lainsäädännön yhdenmukaistamisen kustannuksista ja tosiasiassa käytettävissä olevista julkisista ja yksityisistä rahoituslähteistä.

- Yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen täytäntöönpano on aloitettava puitelainsäädännön, kansainvälisten ympäristösopimusten sekä luonnonsuojelua, veden laatua, ympäristön pilaantumisen yhtenäistä ehkäisyä ja vähentämistä ja jätehuoltoa koskevan lainsäädännön osalta.

- Ympäristövaikutusten arviointia koskeva direktiivi on saatettava voimaan ja pantava täytäntöön.

- On jatkettava rajojen yli ulottuvaa vesiyhteistyön kehittämistä vesipuitedirektiivin ja niiden kansainvälisten yleissopimusten mukaisesti, joiden sopimuspuolena EY on.

Kuluttajansuoja ja terveyden suojelu

- Lainsäädännön yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava ja lisäksi on luotava tehokkaan täytäntöönpanon mahdollistava infrastruktuuri erityisesti markkinavalvontaa varten.

- Vaarallisten tuotteiden ilmoitusjärjestelmien kehittämistä kansallisella tasolla on jatkettava ja samalla on hyödynnettävä mahdollisuudet vaihtaa näitä tietoja kansainvälisellä tasolla TRAPEX-järjestelmän tai muiden vastaavien järjestelmien kautta.

Yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa

- Laittoman maahanmuuton torjuntatoimia on tehostettava ja Euroopan yhteisön kanssa on neuvoteltava takaisinottosopimus ja saatava nämä neuvottelut päätökseen niin pian kuin mahdollista.

- Järjestäytyneen rikollisuuden, huumeiden, ihmiskaupan, petosten, korruption ja rahanpesun torjuntaa on tehostettava edelleen erityisesti yhdenmukaistamalla lainsäädäntöä yhteisön säännöstön kanssa, parantamalla hallinnon toimintakykyä ja kehittämällä lainvalvontaviranomaisten välistä yhteistyötä yhteisön normeja vastaavasti.

- Kaikkia alan instituutioita on edelleen kehitettävä ja vahvistettava huolehtien erityisesti poliisin toiminnan vastuullisuudesta. Lainvalvontaelinten, myös oikeusviranomaisten, välistä yhteistyötä on parannettava.

- Julkishallinnon kykyä kehittää yhteisön säännöstön ja parhaiden käytänteiden mukainen tehokas rajavalvonta, mukaan lukien väärien ja väärennettyjen asiakirjojen jäljittäminen, laittoman maahanmuuton estämiseksi ja torjumiseksi on parannettava.

- Pyrkimyksiä Euroopan unionin lainsäädäntöä ja parhaita käytänteitä oikeus- ja sisäasioiden alalla koskevien tiedotus- ja valistusohjelmien kehittämiseksi on jatkettava.

Tulliliitto

- Vapaa-alueita koskeva lainsäädäntö on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa ja uuden tullikoodeksin ja sen soveltamissäännösten täytäntöönpano on varmistettava.

- Tullihallinnon hallinnollisia valmiuksia ja toimintakykyä on vahvistettava.

- On varmistettava täysimääräinen hallinnollinen yhteistyö yhteisön säännöstön ja päätöksen N:o 1/95 säännösten noudattamisen osalta varsinkin petostapausten tutkimisen yhteydessä.

- Kaupallisia valtion monopoleja, erityisesti alkoholijuomia koskevia, on mukautettava sen varmistamiseksi, että Turkin ja EU:n jäsenvaltioiden välisessä tavarakaupassa ei esiinny syrjintää.

- Palveluiden ja julkisten hankintojen osalta on aloitettava uusi neuvottelukierros.

- Samalla kun kauppapolitiikkaa yhdenmukaistetaan yhteisön kauppapolitiikan kanssa, on myös alkuperäsäännöt saatettava vastaamaan yhteisön etuuskohtelujärjestelyjä (GSP-järjestelmä mukaan luettuna).

Ulkosuhteet

- Euroopan yhteisön yhteisen kauppapolitiikan omaksuminen on saatava päätökseen saattamalla säännökset vastaamaan yhteisön etuuskohtelujärjestelyjä, GSP-järjestelmä mukaan luettuna.

- Pyrkimyksiä puuttuvien vapaakauppasopimusten tekemiseksi kolmansien maiden kanssa on jatkettava tulliliittoa koskevan päätöksen mukaisesti.

Varainhoidon valvonta

- Julkisen varainhoidon sisäisestä valvonnasta on annettava yhteisön käytänteitä ja kansainvälisesti sovittuja varainhoidon valvonta- ja tarkastusstandardeja noudattavat säännökset ja varmistettava niiden tosiasiallinen täytäntöönpano.

- Liittymistä valmistelevaan tukeen vaikuttavien sääntöjenvastaisuuksien ja petosepäilytapausten käsittelyssä tarvittavia hallinnollisia valmiuksia on vahvistettava, mikä käsittää myös sääntöjenvastaisuuksien ilmoittamisen komissiolle.

Varainhoito- ja talousarviosäännökset

- On perustettava hajautettu täytäntöönpanojärjestelmä liittymisvalmisteluihin myönnettyjen yhteisön varojen hallinnointia varten.

- Valtiovarainministeriön julkaisemaa uutta budjettikoodirakennetta on vuoden 2004 talousarviossa sovellettava kaikkiin valtiontalouden osiin, mukaan luettuina budjettitalous, talousarvion ulkopuoliset rahastot ja käyttöpääomarahastot.

Keskipitkän aikavälin tavoitteet

Taloudelliset arviointiperusteet

- Yksityistämisprosessi on saatettava päätökseen.

- Rahoitusalan uudistus on saatettava päätökseen ja maatalousalan uudistusta on jatkettava.

- Eläke- ja sosiaaliturvajärjestelmän kestävyys on varmistettava.

- Yleisen koulutus- ja terveystason parantaminen on varmistettava kiinnittäen erityistä huomiota nuorempiin sukupolviin ja epäedullisessa asemassa oleviin alueisiin.

Edellytykset täyttää jäsenyyteen liittyvät velvoitteet

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

- Lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen; nykyisten varmentamista, markkinavalvontaa ja vaatimustenmukaisuuden arviointia koskevien rakenteiden vahvistaminen on saatettava päätökseen.

- Julkisista hankinnoista vastaavan viranomaisen asianmukainen toiminta on varmistettava.

- Julkisten hankintamenettelyjen tosiasiallinen täytäntöönpano ja valvonta on varmistettava yhteisön säännöstön mukaisesti.

Henkilöiden vapaa liikkuvuus

- Ammattipätevyyden tunnustamista koskevat säännökset on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa.

Pääomien vapaa liikkuvuus

- Kaikki rajoitukset, jotka koskevat EU:n kansalaisten ja oikeushenkilöiden mahdollisuutta hankkia kiinteistöjä Turkista, on poistettava.

Vapaus tarjota palveluja

- Alan lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatava valmiiksi ja se on pantava täytäntöön, minkä lisäksi on poistettava kaikki sijoittautumisoikeutta ja palvelujen tarjoamisvapautta koskevat rajoitukset.

- Henkilötietojen suojaa koskevan lainsäädännön tosiasiallinen täytäntöönpano on varmistettava.

Yhtiöoikeus

- Yhdenmukaistetun teollis- ja tekijänoikeuslainsäädännön tosiasiallinen soveltaminen on varmistettava vahvistamalla täytäntöönpanorakenteita ja -menettelyjä, oikeuslaitos mukaan luettuna.

Maatalous

- Saatettava päätökseen yhdennetyn hallinto- ja valvontajärjestelmän käyttöönotto kokonaisuudessaan.

- Yhteisön maaseudun kehittämiseen liittyvän politiikan ja metsästrategian täytäntöönpanon edellyttämät hallintorakenteet on perustettava.

- On vahvistettava oikeusperusta ja luotava hallintorakenteet ja täytäntöönpanojärjestelmä yhteisten markkinajärjestelyjen käyttöönottoa ja maataloustuotteiden markkinoiden tehokasta valvontaa varten.

- Kolmansista maista tulevassa tuonnissa käytössä olevan rajatarkastusasemajärjestelmän nykyaikaistamiseksi yhteisön säännöstön vaatimusten mukaisesti on esitettävä suunnitelma ja aikataulu.

- Elintarviketurvallisuus- ja -valvontajärjestelmää on muokattava ja vahvistettava ja sen teknisiä ja henkilöresursseja sekä rahoitusta on lisättävä sen varmistamiseksi, että yhteisön elintarviketurvallisuutta koskevia vaatimuksia noudatetaan.

- Elintarvikkeiden jalostuslaitosten nykyaikaistamiseksi on laadittava suunnitelma ja siihen liittyvä aikataulu, joilla varmistetaan, että nämä laitokset saatetaan vastaamaan unionin hygienia- ja kansanterveysnormeja, minkä lisäksi on perustettava lisää laitoksia hoitamaan testausta ja diagnosointia.

Kalastus

- Kalastusalan hallinto on organisoitava uudelleen ja sen institutionaalisia valmiuksia on vahvistettava; kalavarojen hoidon, kalastusalan valvonnan, tuotteiden kaupan pitämisen ja alan rakennesopeutuksen käytännöt on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa; on kehitettävä ja pantava täytäntöön yhteisön säännöstön mukainen tietokoneavusteinen kalastusalusten rekisteröintiin ja tilastotietojen keruuseen tarkoitettu järjestelmä.

Liikenne

- Lainsäädännön yhdenmukaistaminen on saatettava päätökseen tieliikenteen alalla (markkinoillepääsy, liikenneturvallisuus sekä sosiaali- ja verosäännökset ja tekniset määräykset) sekä rautatieliikenteen ja lentoliikenteen (erityisesti lentoturvallisuus ja ilmaliikenteen hallinta) osalta.

- Liikennealan lainsäädännön tosiasiallinen täytäntöönpano ja soveltaminen on varmistettava erityisesti meriturvallisuuden, tieliikenteen ja lentoliikenteen osalta.

- Turvallisuutta ja muuta kuin turvallisuutta koskevat alat on yhdenmukaistettava täysimääräisesti EU:n merenkulkulainsäädännön kanssa; merenkulun turvallisuutta on parannettava, erityisesti merenkulun turvallisuudesta vastaavan hallinnon, ensinnäkin lippuvaltion toimielinten, toiseksi satamavaltion toimielinten toimintakykyä on parannettava ja niiden itsenäisyys on turvattava.

- Ohjelma Turkin liikennekaluston ja erityisesti meri- ja tieliikennekaluston mukauttamiseksi yhteisön teknisiin normeihin on pantava täytäntöön.

- On hyväksyttävä Turkin tärkeimmät liikenneinfrastruktuuritarpeet ja niihin liittyvät liikenneverkkohankkeet kartoittava ohjelma Euroopan yhteisön liikenteen alan Euroopan laajuisia verkkoja koskevien suuntaviivojen mukaisesti.

Verotus

- Kansallisen lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen erityisesti arvolisä- ja valmisteverotuksen alalla.

- Verohallinnon vahvistamista ja nykyaikaistamista on jatkettava tavoitteena säännösten noudattamisen parantaminen ja veronkannon tehostaminen.

Talous- ja rahaliitto

- Lainsäädäntö on yhdenmukaistettava yhteisön säännöstön kanssa niiden säännösten osalta, jotka koskevat keskuspankin riippumattomuutta sekä julkisten viranomaisten rahoituslaitoksiin kohdistuvien erityisoikeuksien ja julkisen sektorin suoran rahoituksen kieltämistä.

- Julkista taloutta koskevat tilastot on saatettava vastaamaan kaikilta osin EKT95-järjestelmän vaatimuksia.

Tilastointi

- Yritysrekisteri on saatettava vastaamaan Euroopan unionin vaatimuksia.

- Kansantalouden tilastojen yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava erityisesti BKT-arvioiden, yhdenmukaistettujen kuluttajahintaindeksien, lyhyen aikavälin indikaattoreiden, maksutaseen ja sosiaalialan tilastojen osalta.

Sosiaalipolitiikka ja työllisyys

- Työoikeutta, naisten ja miesten yhtäläistä kohtelua, työterveyttä ja -turvallisuutta ja kansanterveyttä koskeva yhteisön lainsäädäntö, tartuntatautien seuranta- ja valvontajärjestelmää ja syrjinnän estämistä koskevat säännökset mukaan luettuina, on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä ja pantava täytäntöön; näihin liittyviä hallinto- ja täytäntöönpanorakenteita, työsuojeluhallinto mukaan lukien, on vahvistettava.

- On ryhdyttävä toimiin terveydenhuollon saatavuuden ja laadun edistämiseksi ja väestön terveystilanteen parantamiseksi.

- Sosiaalipolitiikkaa ja työllisyyttä koskevan yhteisön säännöstön tosiasiallinen täytäntöönpano ja soveltaminen on varmistettava.

- On laadittava kansallinen työllisyysstrategia tavoitteena myöhempi osallistuminen eurooppalaiseen työllisyysstrategiaan, mikä käsittää myös yhteisen työllisyyskatsauksen valmistelun ja toteutuksen; lisäksi on kehitettävä valmiuksia seurata työmarkkinoiden ja yhteiskunnan kehitystä.

- On laadittava sosiaalisen osallisuuden edistämistä koskeva kansallinen strategia ja koottava tähän liittyviä tietoja yhteisön käytännön mukaisesti.

- Sosiaaliturvaa on kehitettävä edelleen muun muassa vakiinnuttamalla sosiaaliturva- ja eläkejärjestelmän uudistus sen rahoituksen saattamiseksi kestävälle pohjalle samalla, kun sosiaalista turvaverkkoa vahvistetaan.

Energia

- Energialaitosten toiminta on järjestettävä uudelleen ja energiamarkkinat on avattava kilpailulle yhteisön säännöstön mukaisesti; hallinto- ja sääntelyrakenteiden vahvistamista on jatkettava.

- Rajat ylittävää energian kauppaa koskevat rajoitukset on poistettava.

- Kansallisen lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen.

- Energia-alan Euroopan laajuisia verkkoja koskevissa Euroopan yhteisön suuntaviivoissa yhteisen edun mukaisiksi merkittyjen hankkeiden täytäntöönpanoa Turkissa on edistettävä.

Pienet ja keskisuuret yritykset

- Pk-yritysten liiketoimintaolosuhteiden yksinkertaistamista on jatkettava.

Televiestintä ja tietotekniikka

- Markkinoiden täydellistä vapauttamista on valmisteltava.

- Loput yhteisön säännöstöstä on saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä.

- On vahvistettava kokonaisvaltainen politiikka sähköisen viestinnän alan kehittämiseksi.

Kulttuuri- ja audiovisuaalialan politiikka

- Audiovisuaalialan lainsäädännön yhdenmukaistaminen on saatettava päätökseen ja lisättävä televisio- ja radiotoimintaa valvovan riippumattoman viranomaisen toimintavalmiuksia.

Aluepolitiikka ja rakennepoliittisten välineiden yhteensovittaminen

- On perustettava NUTS 2-tason aluetoimistoja aluekehityssuunnitelmien täytäntöön panemiseksi.

Ympäristö

- Yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on saatettava päätökseen ja samalla vahvistettava ympäristönsuojelun toteuttamisessa tarvittavia institutionaalisia ja hallinnollisia valmiuksia sekä valvontakapasiteettia, tietojen keruu mukaan luettuna.

- Kestävän kehityksen periaatteet on sisällytettävä kaikkien muiden alojen politiikan määrittelyyn ja täytäntöönpanoon.

Kuluttajansuoja ja terveyden suojelu

- Lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen.

- Kuluttajille ja tuottajille on tiedotettava uusista säännöksistä ja kuluttajajärjestöjä on vahvistettava.

Tulliliitto

- Lainsäädännön yhdenmukaistaminen on saatettava päätökseen erityisesti vapaa-alueita, kaksikäyttötuotteita ja -teknologioita, huumausaineiden esiasteita sekä tuoteväärennöksiä ja piraattituotteita koskevien säännösten osalta.

- Informaatioteknologiajärjestelmien yhteenliitettävyys yhteisön järjestelmien kanssa on varmistettava (CCN/CSI-järjestelmän asentaminen, uuden tietokoneavusteisen passitusjärjestelmän (NCTS) ja Taric-hallinnointijärjestelmän edellyttämät muutokset).

Oikeus- ja sisäasiat

- Yhteisön säännöstöä ja sen täytäntöönpanoa oikeus- ja sisäasioiden alalla käsittelevien kestävien koulutusohjelmien kehittämispyrkimyksiä on tehostettava pitäen tavoitteena myös hallinnollisten valmiuksien kehittämistä ja viranomaisten välisen yhteistyön parantamista.

- Oikeusapujärjestelmän kehittämistä on jatkettava sen varmistamiseksi, että kaikilla kansalaisilla on oikeus saattaa asiansa tuomioistuimen käsiteltäväksi.

- Tietosuojaa ja henkilötietojen vaihtoa poliisi- ja oikeusviranomaisten kesken koskeva yhteisön säännöstö on omaksuttava ja luotava sen täytäntöönpanon edellyttämät institutionaaliset valmiudet, riippumattoman valvontaviranomaisen perustaminen mukaan luettuna, niin että Turkki voi osallistua täysimääräisesti Schengenin tietojärjestelmään ja Europoliin.

- Viisumilainsäädännön ja -käytäntöjen yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava.

- Maahanmuuttoa koskeva yhteisön säännöstö ja parhaat käytänteet (maahanpääsy, takaisinotto, karkottaminen) on omaksuttava ja pantava täytäntöön laittoman maahanmuuton estämiseksi.

- Rajavalvontaa koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön ja parhaiden käytänteiden kanssa on jatkettava tarkoituksena valmistautua Schengenin säännöstön täysimääräiseen täytäntöönpanoon.

- Turvapaikkaoikeutta koskevien säännösten yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on aloitettava, missä yhteydessä on poistettava vuoden 1951 Geneven yleissopimukseen tehty maantieteellinen varauma; turvapaikkahakemusten käsittely- ja ratkaisujärjestelmää on vahvistettava; turvapaikanhakijoille ja pakolaisille on järjestettävä majoitustilat ja sosiaalista tukea.

- Yhteisön säännöstö on omaksuttava ja pantava täytäntöön euron ja yhteisön taloudellisten etujen rikosoikeudellisen suojan, korruption, huumausaineiden, järjestäytyneen rikollisuuden ja rahanpesun torjunnan sekä rikos- ja yksityisoikeudellisissa kysymyksissä tehtävän oikeudellisen yhteistyön aloilla; hallinnollisia valmiuksia ja lainvalvontaviranomaisten yhteistyötä on edelleen lisättävä ja kansainvälistä yhteistyötä tehostettava näillä aloilla.

- On laadittava yhteisön huumausainestrategian ja -toimintasuunnitelman mukainen kansallinen huumausainestrategia ja aloitettava sen täytäntöönpano.

Varainhoidon valvonta

- On valmistauduttava nimeämään riippumattomasti toimiva petostentorjuntaviranomainen, joka on vastuussa yhteisön taloudellisten etujen suojeluun liittyvien lainsäädännöllisten, hallinnollisten ja toiminnallisten näkökohtien koordinoinnista.

- On annettava tarvittava uusi lainsäädäntö ulkoisen tarkastuksen uudistamiseksi kansainvälisen valtiontalouden tarkastusvirastojen järjestön INTOSAI:n sääntöjen mukaisesti, Turkin tilintarkastustuomioistuimen riippumattomuuden turvaamiseksi, sen ennakkovalvontatehtävien poistamiseksi ja järjestelmien ja toiminnan tuloksellisuuden tarkastuksiin perustuvien menetelmien kehittämiseksi.

Varainhoito- ja talousarviosäännökset

- Arvonlisäveron ja tullien kantamiseen liittyviä hallinnollisia valmiuksia on vahvistettava ja petosten estämiseksi on kehitettävä tehokkaita välineitä.

- Omien varojen järjestelmään liittyviä hallinnollisia valmisteluja varten on perustettava koordinointiyksikkö.

5. OHJELMASUUNNITTELU

Liittymiskumppanuudessa määritellyille ensisijaisille aihealueille myönnettävä rahoitustuki annetaan komission vuosittaisten rahoituspäätösten perusteella liittymistä valmistelevasta rahoitustuesta Turkille annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2500/2001 (EYVL L 342, 27.12.2001, s. 1) 8 artiklassa vahvistettua menettelyä noudattaen. Rahoituspäätösten tekemisen jälkeen Turkin kanssa allekirjoitetaan asiaa koskeva rahoituspöytäkirja.

Liittymistä valmisteleva rahoitustuki kohdennetaan vuosina 2003-2006 kahdelle ensisijaiselle aihealueelle eli instituutioiden kehittämiseen ja investointeihin. Instituutioiden kehittämisellä tarkoitetaan sitä, että ehdokasvaltioita autetaan kehittämään niitä rakenteita, strategioita, henkilöresursseja ja johtamistaitoja, joita ne tarvitsevat taloudellisten, sosiaalisten, lainsäädännöllisten ja hallinnollisten valmiuksiensa parantamiseksi. Liittymistä valmistelevaa tukea käytetään instituutioiden kehittämisen rahoitukseen kaikilla aloilla. Tarkoitukseen osoitetaan noin 30 prosenttia käytettävissä olevista varoista ja tuen jakaminen ja toteutus hoidetaan pääosin yhdessä jäsenvaltioiden kanssa twinning-keinoin.

Toinen ensisijainen aihealue, investoinnit, voidaan jakaa kahteen osaan:

- yhteisön säännöstön noudattamisen varmistamiseksi tarvittavan sääntelyinfrastruktuurin (täytäntöönpanoelimet, valvonta- ja tarkastusvalmiudet) perustamiseen tai lujittamiseen liittyvät investoinnit sekä yhteisön säännöstöön suoraan liittyvät investoinnit,

- taloudelliseen ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen liittyvät investoinnit, joiden yhteydessä otetaan huomioon Turkin eri alueiden väliset merkittävät erot ja se, että Turkin kansantulo poikkeaa huomattavasti EU:n keskiarvosta. Näillä investoinneilla voidaan edistää markkinatalouden toimintaa ja parantaa Turkin kykyä selviytyä kilpailupaineista ja markkinavoimista unionissa.

Investointeihin käytetään noin 70 prosenttia varoista. Rajaseutuyhteistyöllä erityisesti EU:n nykyisillä ulkorajoilla ja rajanaapureina olevien ehdokasvaltioiden välillä voidaan vaikuttaa merkittävästi näiden maiden rajaseutujen talouskehitykseen. Taloudelliseen ja sosiaaliseen yhteenkuuluvuuteen liittyvien investointien yhteydessä pyritään edistämään myös Turkin osallistumista rajaseututoimiin ja varmistamaan, että Turkin ja EU:n rajoilla noudatetaan INTERREG-ohjelman periaatteita.

Komission myöntämä tuki Turkille on vuodesta 2000 lähtien ollut keskimäärin 177 miljoonaa euroa vuodessa. Kööpenhaminan Eurooppa-neuvoston päätelmissä suositeltiin tämän määrän lisäämistä merkittävästi vuodesta 2004 alkaen. Komission strategia-asiakirjassa "Kohti laajentunutta unionia" esitettiin, että tuen määrä vähintään kaksinkertaistettaisiin vuoteen 2006 mennessä.

5.1. Kansainvälisten rahoituslaitosten osuus

Turkki saa merkittävässä määrin tukea Euroopan investointipankilta (EIP). Se voi saada tukea viiden eri valtuutuksen tai rahoitusvälineen kautta: Välimeren alueen maita koskeva Euromed II -lainanantovaltuutus, Välimeren alueen kumppanimaille tarkoitettu rahoitusväline, Turkkia koskeva erityistoimivaltuutus, Turkin maanjäristyksen jälkeiseen jälleenrakentamiseen ja kunnostukseen tarkoitettu tukijärjestely ja liittymistä valmisteleva väline. Vuosina 1992-1999 Turkki sai yhteensä 445 miljoonaa euroa lainarahoitusta. Määrä on kasvanut tämän jälkeen voimakkaasti niin, että vuosina 2000-2002 EIP:n Turkin hankkeille myöntämien lainojen kokonaismäärä oli 1500 miljoonaa euroa.

Komissio ja Turkin viranomaiset ovat pyrkineet lisäksi huolehtimaan siitä, että liittymistä valmisteleva rahoitustukiohjelma ja käynnissä olevat kansainvälisten rahoituslaitosten (erityisesti Maailmanpankin) tukemat uudistusohjelmat täydentävät toisiaan mahdollisimman hyvin muun muassa koulutuksen, lainsäädäntöuudistusten ja julkisten hankintojen alalla.

6. EHDOLLISUUS

Liittymistä valmistelevien välineiden kautta hankkeiden rahoittamiseen myönnettävän yhteisön tuen edellytyksenä on, että Turkki noudattaa EY:n ja Turkin välisten sopimusten mukaisia sitoumuksiaan, myös niitä, jotka on vahvistettu tulliliittoa koskevassa päätöksessä N:o 1/95 ja muissa päätöksissä, jatkaa konkreettisia toimia Kööpenhaminassa vahvistettujen edellytysten tehokkaaksi täyttämiseksi ja edistyy ennen kaikkea tämän tarkistetun liittymiskumppanuuden erityisten ensisijaisten tavoitteiden täytäntöönpanossa. Näiden yleisten edellytysten noudattamatta jättäminen saattaa johtaa neuvoston päätöksen tekemiseen rahoitustuen keskeyttämisestä asetuksen (EY) N:o 2500/2001 5 artiklan mukaisesti. Yksittäisiin vuosiohjelmiin sisällytetään lisäksi erityisehtoja.

7. SEURANTA

Liittymiskumppanuuden täytäntöönpanoa valvotaan assosiaatiosopimuksen yhteydessä. Assosiaatiosopimuksen mukaiset alakomiteat tarjoavat mahdollisuuden tarkastella liittymiskumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden saavuttamista ja lainsäädännön lähentämisessä, täytäntöönpanossa ja noudattamisen valvonnassa tapahtunutta edistymistä. Assosiaatiokomitea käsittelee liittymiskumppanuuden ensisijaisiin tavoitteisiin liittyvää yleistä kehitystä, edistymistä ja ongelmia sekä alakomiteoiden sen käsiteltäviksi toimittamia erityisiä kysymyksiä.

Turkki ja Euroopan komissio huolehtivat yhdessä liittymistä valmistelevan rahoitustukiohjelman seurannasta yhteisen seurantakomitean välityksellä. Jotta seurannan tehokkuus voitaisiin varmistaa, kustakin rahoituspöytäkirjasta rahoitettaviin hankkeisiin on sisällytettävä todennettavissa ja mitattavissa olevat tulosten osoittimet. Näihin osoittimiin perustuvan seurannan avulla komissio, Phare-ohjelman hallintokomitea ja Turkki voivat tarvittaessa tarkistaa ohjelmien kohdentamista ja suunnitella uusia ohjelmia.

Phare-ohjelman hallintokomitea huolehtii siitä, että liittymistä valmistelevan ohjelman yhteydessä tehdyt rahoituspäätökset ovat yhteensopivia sekä keskenään että liittymiskumppanuuden kanssa, kuten asetuksessa (EY) N:o 2500/2001 säädetään.

Liittymiskumppanuutta muutetaan tarvittaessa jatkossakin neuvoston asetuksen (EY) N:o 622/98 (EYVL L 85, 20.3.1998, s. 1) 2 artiklan mukaisesti.