32003D0209

2003/209/EY: Komission päätös, tehty 25 päivänä maaliskuuta 2003, "ihmiskauppaa käsittelevän asiantuntijaryhmän" nimellä tunnettavan neuvoa-antavan ryhmän perustamisesta

Virallinen lehti nro L 079 , 26/03/2003 s. 0025 - 0027


Komission päätös,

tehty 25 päivänä maaliskuuta 2003,

"ihmiskauppaa käsittelevän asiantuntijaryhmän" nimellä tunnettavan neuvoa-antavan ryhmän perustamisesta

(2003/209/EY)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionista tehdyn sopimuksen,

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Unioni pitää yllä ja kehittää unionia vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvana alueena.

(2) Unioni takaa kansalaisille korkeatasoisen suojan vapauteen, turvallisuuteen ja oikeuteen perustuvalla alueella. Tähän tavoitteeseen päästään estämällä ja torjumalla rikollisuutta, muun muassa järjestäytynyttä rikollisuutta, erityisesti ihmiskaupan ja lapsiin kohdistuvien rikosten alalla.

(3) Euroopan unionin perusoikeuskirjan 5 artiklan 3 kohdan mukaan ihmiskauppa on kielletty.

(4) Ihmiskauppa, joka määritellään ihmiskaupan torjunnasta 19 päivänä heinäkuuta 2002 annetussa neuvoston puitepäätöksessä 2002/629/YOS(1) on vakava, perustavanlaatuisiin ihmisoikeuksiin ja ihmisarvoon kohdistuva rikos, joka edellyttää monialaista lähestymistapaa, jossa puututaan koko ihmiskauppaketjun toimintaan sekä lähtö-, kauttakulku- että kohdemaissa.

(5) Tampereella 15 ja 16 päivänä lokakuuta 1999 kokoontunut Eurooppa-neuvosto vaati ihmiskaupan torjumista sen kaikissa eri muodoissa. Sevillassa 21 ja 22 päivänä kesäkuuta 2002 kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti, että ihmiskaupan torjumiseksi tarvitaan määrätietoisia toimia.

(6) Syyskuun 18-20 päivänä 2002 järjestetyn eurooppalaisen konferenssin "Ihmiskaupan ehkäiseminen ja torjunta - 2000-luvun globaali haaste" päätteeksi annettiin Brysselin julistus, jonka liitteeseen on koottu suosituksia, ohjeita ja parhaita käytäntöjä ja jossa todetaan, että komission olisi perustettava ihmiskauppaa käsittelevä asiantuntijaryhmä.

(7) Tällainen asiantuntijaryhmä edistäisi osaltaan huomattavasti ihmiskaupan ehkäisemistä ja torjuntaa, ja sen avulla komissio voisi saada lausuntoja tekemistään ihmiskauppaa koskevista aloitteista.

(8) Olisi näin ollen perustettava tällainen asiantuntijaryhmä ja määriteltävä sen toimikausi ja hallinto-organisaatio,

ON TEHNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

1 artikla

Aihe

1. Perustetaan neuvoa-antava ryhmä, josta käytetään nimeä ihmiskauppaa käsittelevä asiantuntijaryhmä, jäljempänä "asiantuntijaryhmä".

2. Asiantuntijaryhmä muodostuu ammattitaitoisista henkilöistä, joilla on pätevyys tarkastella ihmiskauppaan liittyviä kysymyksiä. Pätevyys voi perustua kokemukseen, jota henkilö on saanut toimiessaan ihmiskaupan torjumiseen liittyvissä tehtävissä EU:n jäsenvaltioiden tai ehdokasmaiden hallintoelimien taikka hallitustenvälisten, kansainvälisten tai valtiosta riippumattomien järjestöjen palveluksessa tai harjoittaessaan akateemista tutkimustyötä julkisissa tai yksityisissä korkeakouluissa tai tutkimuslaitoksissa.

2 artikla

Tehtävä

1. Komissio voi kuulla asiantuntijaryhmää missä tahansa ihmiskauppaan liittyvissä kysymyksissä.

2. Asiantuntijaryhmä antaa komissiolle lausuntoja tai selvityksiä joko komission pyynnöstä tai oma-aloitteisesti, ottaen asianmukaisella tavalla huomioon Brysselin julistuksessa esitetyt suositukset.

3. Erityisesti asiantuntijaryhmä antaa 9 kuukauden kuluessa perustamisestaan näiden suositusten perusteella selvityksen, jonka avulla komissio voi esittää konkreettisia ehdotuksia EU:n tasolla.

3 artikla

Ryhmän kokoonpano

1. Asiantuntijaryhmässä on 20 jäsentä.

2. Asiantuntijaryhmän jäsenten on oltava henkilöitä, joilla on kokemusta ihmiskaupan torjunnasta sellaisten tehtävien perusteella, joita he ovat hoitaneet seuraavien elinten palveluksessa:

a) EU:n jäsenvaltioiden hallintoelimet (7 jäsentä);

b) ehdokasmaiden hallintoelimet (4 jäsentä);

c) unionin tasolla toimivat hallitustenväliset, kansainväliset tai valtiosta riippumattomat järjestöt, joilla on todistetusti kokemusta ja asiantuntemusta ihmiskaupan torjunnasta (9 jäsentä).

Lisäksi asiantuntijaryhmän jäseniksi voidaan ottaa edellä mainittujen osapuolten ehdotuksesta henkilöitä, joilla on kokemusta akateemisista tutkimustehtävistä EU:n jäsenvaltioissa toimivien julkisten tai yksityisten korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten palveluksessa.

3. Asiantuntijaryhmässä on oltava vähintään 40 prosenttia kummankin sukupuolen edustajia.

4. Jäsenet nimitetään riippumattomiksi asiantuntijoiksi eivätkä he edusta niitä valtioita tai organisaatioita, joiden palveluksessa he ovat.

4 artikla

Jäsenten nimittäminen

1. Komissio nimittää asiantuntijaryhmän jäsenet pätevyyttä ja kokemusta koskevien objektiivisten kriteerien perusteella. Komissio nimittää jäsenet seuraavien tahojen ehdotusten perusteella laadittavan luettelon pohjalta:

a) EU:n jäsenvaltioiden hallitukset;

b) ehdokasmaiden hallitukset;

c) hallitustenväliset, kansainväliset ja valtiosta riippumattomat järjestöt, jotka toimivat unionin tasolla ihmiskaupan ehkäisemisen ja torjunnan alalla ja jotka ovat saaneet ihmiskaupan vastaisten hankkeidensa toteuttamiseen EU:n rahoitusta joko STOP I- tai STOP II -ohjelmasta.

Kukin edellä mainittu jäsenvaltio, ehdokasmaa ja järjestö voi ehdottaa ryhmän jäseniksi enintään kolmea henkilöä.

2. Komissio julkaisee luettelon asiantuntijaryhmän jäsenistä Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

5 artikla

Toimikaudet

1. Jäsenten toimikausi kestää yhden vuoden. Se voidaan uusia.

2. Asiantuntijaryhmän jäsenet jäävät hoitamaan tehtäviään myös toimikautensa päätyttyä, kunnes heidän tilalleen valitaan uusi jäsen tai heidän toimikautensa uusitaan.

3. Jäsenen toimikausi päättyy ennen määräaikaa, jos hän eroaa tehtävästä tai jos hän kuolee. Tällaisessa tapauksessa hänen tilalleen valitaan uusi jäsen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi 4 artiklassa vahvistetun menettelyn mukaisesti.

4. Jäsenet eivät saa työstään palkkiota.

6 artikla

Työryhmät

Asiantuntijaryhmä voi asettaa tilapäisiä työryhmiä 2 artiklassa esitettyjen tehtäviensä hoitamista varten. Työryhmissä voi olla enintään 8 jäsentä.

7 artikla

Ulkopuoliset asiantuntijat

1. Asiantuntijaryhmä voi kutsua erityisalojen asiantuntijoita osallistumaan sen esityslistalla olevien kysymysten käsittelyyn. Ulkopuoliset asiantuntijat osallistuvat ainoastaan sen kysymyksen käsittelyyn, jota varten heidät on pyydetty asiantuntijaryhmän kuultavaksi.

2. Asiantuntijaryhmät voivat pyytää kuultavaksi jäsenvaltioiden, ehdokasmaiden tai kolmansien maiden sekä kansainvälisten, hallitustenvälisten tai valtiosta riippumattomien järjestöjen virallisia edustajia.

8 artikla

Puheenjohtaja ja johtoryhmä

1. Asiantuntijaryhmä valitsee keskuudestaan jäsenten kahden kolmasosan enemmistöllä yhden puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa.

2. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat jäävät hoitamaan tehtäviään myös toimikautensa päätyttyä, kunnes heidän tilalleen valitaan uusi jäsen tai heidän toimikautensa uusitaan.

3. Jos puheenjohtajan tai varapuheenjohtajan toimikausi päättyy siksi, että hän eroaa tehtävästä tai kuolee, tilalle valitaan uusi jäsen toimikauden jäljellä olevaksi ajaksi 1 kohdassa esitetyn menettelyn mukaisesti.

4. Puheenjohtaja ja varapuheenjohtajat muodostavat yhdessä johtoryhmän.

5. Johtoryhmä valmistelee ja organisoi asiantuntijaryhmän työt.

6. Johtoryhmä voi kutsua kokouksiinsa esittelijöitä eri työryhmistä.

9 artikla

Sihteeristö

Asiantuntijaryhmän, sen johtoryhmän ja työryhmien sihteerintehtävistä vastaa komissio.

10 artikla

Komission yksiköiden osallistuminen

Asiasta kiinnostuneet komission yksiköiden edustajat voivat osallistua asiantuntijaryhmän, sen johtoryhmän ja työryhmien kokouksiin.

11 artikla

Lausunnot ja selvitykset

1. Asiantuntijaryhmä esittää lausuntonsa ja selvityksensä komissiolle. Komissio voi asettaa määräajan, johon mennessä lausunto tai selvitys on toimitettava sille.

2. Asiantuntijaryhmän kokouksissa ei äänestetä asian käsittelystä. Kun asiantuntijaryhmä antaa lausunnon tai selvityksen yksimielisesti, se laatii yhteiset päätelmät, jotka liitetään pöytäkirjaan. Jos asiantuntijaryhmä ei pääse lausunnosta tai selvityksestä yksimielisyyteen, se antaa eriävät mielipiteet tiedoksi komissiolle.

3. Komissio voi julkaista Internetin välityksellä asiantuntijaryhmän selvityksiä, lausuntoja ja muita ryhmän työskentelyyn liittyviä asiakirjoja, jos ne eivät ole luottamuksellisia.

12 artikla

Kokoukset

1. Asiantuntijaryhmän kokoukset järjestetään komission päätoimipaikassa komission kutsusta.

2. Johtoryhmä kutsutaan koolle komission päätoimipaikkaan puheenjohtajan aloitteesta yhteisymmärryksessä komission kanssa.

13 artikla

Luottamuksellisuus

Asiantuntijaryhmän jäsenet eivät saa ilmaista tietoja, jotka he ovat saaneet asiantuntijaryhmässä tai sen eri työryhmissä toimiessaan, silloin kun komissio ilmoittaa heille, että tietty lausunto tai asia kuuluu salassapitovelvollisuuden piiriin, sanotun kuitenkaan rajoittamatta EY:n perustamissopimuksen 287 artiklan määräysten soveltamista. Tällaisessa tapauksessa kokoukseen saavat osallistua vain asiantuntijaryhmän jäsenet ja komission edustajat.

14 artikla

Voimaantulo

Tämä päätös tulee voimaan päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 25 päivänä maaliskuuta 2003.

Komission puolesta

António Vitorino

Komission jäsen

(1) EYVL L 203, 1.8.2002, s. 1.