32002D0094

2002/94/EY: Neuvoston päätös, tehty 28 päivänä tammikuuta 2002, Slovenian liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

Virallinen lehti nro L 044 , 14/02/2002 s. 0101 - 0108


Neuvoston päätös,

tehty 28 päivänä tammikuuta 2002,

Slovenian liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

(2002/94/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan unionin jäsenyyttä hakeneille valtioille osana liittymistä edeltävää strategiaa annettavasta avusta ja erityisesti liittymiskumppanuusjärjestelmän perustamisesta 16 päivänä maaliskuuta 1998 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 622/98(1) ja erityisesti sen 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

(1) Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto totesi, että liittymistä valmisteleva kumppanuus on uusi väline ja vahvistetun liittymistä valmistelevan strategian tärkein osa.

(2) Asetuksessa (EY) N:o 622/98 säädetään, että neuvosto päättää komission ehdotuksesta määräenemmistöllä kutakin liittymistä valmistelevaa kumppanuutta koskevista periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä sellaisina kuin ne esitetään kullekin ehdokasmaalle sekä niitä koskevista myöhemmistä merkittävistä mukautuksista.

(3) Yhteisön tuen saamisen edellytyksenä on olennaisten edellytysten täyttäminen ja erityisesti Eurooppa-sopimuksiin sisältyvien sitoumusten noudattaminen ja edistyminen Kööpenhaminassa vahvistettujen arviointiperusteiden täyttämisessä. Jos olennainen edellytys jää täyttymättä, neuvosto voi komission ehdotuksesta määräenemmistöllä toteuttaa asiaankuuluvia toimenpiteitä minkä tahansa liittymistä valmistelevan tuen osalta.

(4) Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto päätti, että liittymistä valmistelevan kumppanuuden toteuttamista ja edistymistä yhteisön säännöstön omaksumisessa tarkastellaan Eurooppa-sopimuksella perustetuissa elimissä.

(5) Komission vuoden 2001 määräaikaiskertomuksessa esitettiin puolueeton arvio Slovenian liittymisvalmisteluista ja yksilöitiin valmistelujen jatkamista varten ensisijaisia alueita.

(6) Jäsenyyden valmistelemiseksi Slovenian olisi jatkettava yhteisön säännöstön käyttöönottoa koskevan kansallisen ohjelmansa ajantasaistamista. Tässä ohjelmassa olisi esitettävä aikataulu liittymistä valmistelevaan kumppanuuteen sisältyvien ensisijaisten tavoitteiden ja välitavoitteiden saavuttamiselle.

(7) Slovenian on tarpeen huolehtia, että sillä on liittymistä valmistelevien yhteisön varojen ohjelmointiin, koordinointiin, hallinnointiin, valvontaan ja arviointiin tarvittavat oikeudelliset ja hallinnolliset rakenteet,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 622/98 2 artiklan mukaisesti Slovenian liittymistä valmistelevaan kumppanuuteen sisältyvät periaatteet, ensisijaiset tavoitteet, välitavoitteet ja edellytykset esitetään tämän päätöksen liitteessä, joka on erottamaton osa päätöstä.

2 artikla

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden toteuttamista valvotaan Eurooppa-sopimuksella perustetuissa elimissä ja asianomaisissa neuvoston elimissä, joille komissio raportoi säännöllisesti.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kolmantena päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 28 päivänä tammikuuta 2002.

Neuvoston puolesta

J. Piqué i Camps

Puheenjohtaja

(1) EYVL L 85, 20.3.1998, s. 1.

LIITE

1. Johdanto

Luxemburgissa vuoden 1997 joulukuussa kokoontunut Eurooppa-neuvosto päätti, että liittymistä valmisteleva kumppanuus on olennainen osa vahvistettua liittymistä valmistelevaa strategiaa, ja se luo yhtenäisen kehyksen kaikille ehdokasmaille suunnatuille tukimuodoille. Tällä tavoin yhteisö kohdistaa tukensa kunkin ehdokasmaan erityistarpeisiin tukeakseen niitä ratkaisemaan liittymisvalmisteluissa ilmenevät erityisongelmat.

Slovenian ensimmäisestä liittymiskumppanuudesta päätettiin maaliskuussa 1998. Asetuksen (EY) N:o 622/98 (2 artikla) mukaisesti liittymiskumppanuus saatettiin ajan tasalle ensimmäisen kerran joulukuussa 1999, ottaen huomioon Sloveniassa tapahtunut edistyminen. Tämä tarkistus puolestaan perustuu komission ehdotukseen, jonka pohjana on käytetty komission Slovenian kanssa käymiä keskusteluja ja Slovenian edistymisestä liittymisvalmisteluissa laadittua vuoden 2001 määräaikaiskertomusta.

2. Tavoitteet

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden tarkoituksena on luoda yhteinen kehys niille lisätoimia edellyttäville ensisijaisille aloille, jotka mainitaan komission vuoden 2001 määräaikaiskertomuksessa Slovenian edistymisestä Euroopan unioniin liittymisen valmisteluissa. Lisäksi kehykseen on tarkoitus sisällyttää näiden ensisijaisten tavoitteiden täytäntöönpanon avustamiseksi Slovenialle myönnettävät sekä kyseiseen tukeen liittyvät edellytykset. Liittymistä valmisteleva kumppanuus on perustana useille politiikan välineille, joita käytetään ehdokasmaiden auttamiseksi niiden valmistautuessa jäsenyyteen. Näihin välineisiin kuuluvat muuan muassa Slovenian laatima yhteisön säännöstön käyttöönottoa koskeva ajantasaistettu kansallinen ohjelma, liittymistä valmisteleva julkisen talouden seurantamenettely, liittymistä valmisteleva talousohjelma ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa koskeva liittymistä valmisteleva sopimus. Tällaisia välineitä ovat lisäksi kansalliset kehittämissuunnitelmat, maaseudun kehittämissuunnitelmat, sosiaalisen integroitumisen eurooppalaisen strategian mukainen kansallinen työllisyysstrategia sekä alakohtaiset suunnitelmat, joita tarvitaan rakennerahastoihin osallistumiseen unioniin liittymisen jälkeen ja liittymistä edeltävän rakennepolitiikan välineen (ISPA) ja maatalouden ja maaseudun kehittämisen erityisen liittymisohjelman (SAPARD) täytäntöönpanoon ennen unioniin liittymistä. Kukin näistä välineistä on luonteeltaan erilainen, ja niitä valmistellaan ja toteutetaan erityisiä menettelyjä noudattaen, ja niihin saatetaan yhdistää liittymistä valmistelevaa tukea. Ne eivät ole erottamaton osa tätä kumppanuutta, mutta niiden ensisijaiset tavoitteet ovat kumppanuuden mukaisia.

3. Periaatteet

Kullekin ehdokasvaltiolle määritetyt keskeisimmät ensisijaiset tavoitteet liittyvät valtioiden kykyyn täyttää Kööpenhaminassa vahvistetut arviointiperusteet, joiden mukaan jäsenyys edellyttää, että:

- ehdokasvaltiossa on vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian, oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien sekä vähemmistöjen kunnioittamisen ja suojelemisen;

- ehdokasvaltiossa on toimiva markkinatalous, ja se pystyy selviytymään kilpailun ja markkinavoimien paineista unionissa;

- ehdokasvaltio pystyy suoriutumaan jäsenyyden mukanaan tuomista velvoitteista, mukaan luettuna poliittisen unionin sekä talous- ja rahaliiton tavoitteiden noudattaminen.

Madridissa vuonna 1995 kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti tarvetta mukauttaa ehdokasvaltioiden hallintorakenteet, jotta voidaan turvata yhteisön poliitikkojen moitteeton toiminta laajentumisen jälkeen. Luxemburgissa vuonna 1997 kokoontunut Eurooppa-neuvosto tähdensi, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on välttämätöntä, mutta yksinään riittämätöntä. On tarpeen varmistaa, että sitä todella sovelletaan. Feirassa vuonna 2000 ja Göteborgissa vuonna 2001 kokoontuneet Eurooppa-neuvostot korostivat, että on ensisijaisen tärkeää, että ehdokasvaltiot kykenevät panemaan täytäntöön ja soveltamaan yhteisön säännöstöä ja, että niiden on tämän vuoksi pyrittävä lujittamaan ja uudistamaan hallintoaan ja oikeuslaitostaan.

4. Ensisijaiset tavoitteet ja välitavoitteet

Komission määräaikaiskertomuksissa on korostettu, että saavutetusta edistymisestä huolimatta on edelleen paljon toimia, jotka ehdokasvaltioiden on vielä toteutettava tietyillä aloilla valmistautuakseen liittymään unioniin. Tämä tilanne edellyttää tavoitteiden ja välitavoitteiden määrittelemistä, ja niihin kuhunkin on liityttävä asianomaisten valtioiden kanssa yhdessä asetetut selkeät päämäärät. Näiden tavoitteiden saavuttamisesta riippuu Slovenialle myönnettävän tuen määrä sekä sen kanssa käynnissä olevissa neuvotteluissa edistyminen. Tarkistetussa liittymiskumppanuudessa luetellut ensisijaiset tavoitteet on määritelty ottaen huomioon Slovenian realistiset mahdollisuudet saavuttaa tavoitteet tai edistyä niiden toteuttamisessa huomattavasti seuraavien kahden vuoden aikana (vuosina 2002 ja 2003). Tässä luettelossa on määritelty erikseen tavoitteet, jotka edellyttävät erityisen kiireellisiä toimia. Vuoden 2001 määräaikaiskertomuksessa arvioidaan ehdokasmaiden edistymistä vuoden 1999 liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa vahvistettujen ensisijaisten tavoitteiden saavuttamisessa. Tätä arviointia on käytetty määriteltäessä tämänhetkisen kumppanuuden ensisijaiset tavoitteet.

Slovenia on toimittanut 31 päivänä toukokuuta 2001 ajan tasalle saatetun version yhteisön säännöstön käyttöönottoa koskevasta kansallisesta ohjelmastaan. Ohjelmassa vahvistetaan aikataulu vuoden 1999 liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa määriteltyjen ensisijaisten tavoitteiden ja välitavoitteiden toteuttamiselle sekä tarvittavat hallinnolliset rakenteet ja varojen määrä.

Liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa yksilöidään Slovenian liittymisvalmistelujen ensisijaiset alat. Slovenian on kuitenkin pyrittävä ratkaisemaan kaikki vuoden 2001 määräaikaiskertomuksessa yksilöidyt ongelmat. Lisäksi on tärkeää, että Slovenia täyttää sitoumuksensa, jotka koskevat lainsäädännön lähentämistä ja yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa Eurooppa-sopimuksen ja jäsenyysneuvottelujen yhteydessä tehtyjen sitoumusten mukaisesti. On syytä muistaa, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ei yksinään riitä. On myös tarpeen varmistaa, että sitä sovelletaan tosiasiassa samalla tavoin kuin unionissa. Yhteisön säännöstön uskottava ja tehokas täytäntöönpano ja soveltamisen valvonta on välttämätöntä kaikilla jäljempänä mainituilla aloilla.

Komission määräaikaiskertomuksen analyysin perusteella Slovenialle on määritetty jäljempänä esitetyt ensisijaiset tavoitteet ja välitavoitteet. Nämä ensisijaiset tavoitteet esitetään samassa järjestyksessä kuin määräaikaiskertomuksessa(1).

Poliittiset arviointiperusteet

Demokratia ja oikeusvaltioperiaate

- Erityisen kiireellisiä toimia tarvitaan: On annettava loput julkishallinnon uudistamiseksi tarvittavasta puitelainsäädännöstä, virkamieskuntaa ja julkislaitoksia koskevat lait mukaan luettuina.

- Tuomioistuinlaitoksen toiminnan parantamista on jatkettava erityisesti jatkamalla vireillä olevien tapausten ruuhkan purkamista.

Taloudelliset arviointiperusteet

- Kilpailukykyä on edistettävä markkinapohjaisilla yritysten rakenneuudistuksilla, kotimaisia ja ulkomailta tulevia investointeja on edistettävä yritysten toimintaolosuhteita parantamalla.

- Valtion omistamien laitosten rakenneuudistus, kaupallistaminen ja vapauttaminen on saatettava päätökseen, ja samalla on varmistettava kilpailu ja hintojen vapauttamisen jatkuminen.

- Rahoitusalan rakenneuudistus on toteutettava saattamalla valtion omistamien pankkien yksityistäminen päätökseen ja yksityistämällä vakuutusyhtiö.

- Maarekisterijärjestelmän tehokkuutta on parannettava maarekisterissä olevia sumia vähentämällä.

Edellytykset täyttää jäsenyyden velvoitteet

Tavaroiden vapaa liikkuvuus

- Vastaperustetun standardointilaitoksen tehokas toiminta on turvattava, perinteisen alakohtaisen lainsäädännön antaminen on saatettava päätökseen, uuden lähestymistavan mukaisten direktiivien täytäntöönpano sekä eurooppalaisten standardien vahvistaminen on saatettava päätökseen, hallinnon infrastruktuuria (vaatimustenmukaisuuden arviointilaitokset ja laboratoriot) on lujitettava, kansallisten markkinavalvontaelinten moitteeton yhteistoiminta ja tehokkuus on turvattava ja elintarvikealan hallintoa ja toimijoita on valmisteltava elintarvikkeiden turvallisuutta koskevien yhteisön periaatteiden täytäntöönpanoon.

- Slovenian lainsäädännön analyyttistä arviointia on jatkettava yhdenmukaistamattomilla aloilla sen varmistamiseksi, että se on perustamissopimuksen 28, 29, ja 30 artiklan mukainen, ja hallinnolliset järjestelyt on saatettava päätökseen kyseisellä alalla tulevaisuudessa harjoitettavaa valvontaa varten.

- Julkisten hankintojen virastoa ja valtion valvontakomiteaa on vahvistettava julkisia hankintoja koskevien päätösten avoimuuden parantamiseksi.

Henkilöiden vapaa liikkuvuus

- Ammattitutkintojen vastavuoroisen tunnustamisen yhdenmukaistaminen on saatettava päätökseen ja tarvittavia hallinnollisia rakenteita, koulutusta ja koulutusohjelmia on kehitettävä edelleen.

- Ennen yhdenmukaistamista hankittujen ammattitutkintojen osalta Slovenian on toteutettava ensisijaisesti toimenpiteitä sen varmistamiseksi, että kaikki ammatinharjoittajat täyttävät yhteisön direktiiveissä vahvistetut vaatimukset maan liittyessä unioniin.

- Hallinnollisia rakenteita on vahvistettava edelleen sosiaaliturvan yhteensovittamisen parantamiseksi.

Palvelujen tarjoamisen vapaus

- Rahoituspalvelujen valvontaa on tehostettava.

- Sijoituspalveluja koskevan lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen.

Pääomien vapaa liikkuvuus

- Loputkin lyhyen aikavälin rahaliikennettä koskevista rajoituksista on poistettava, jotta pääomavirtojen vapauttaminen saataisiin päätökseen.

- Rahanpesunvastaisen toimintaryhmän suositusten noudattaminen on varmistettava.

- On saatettava päätökseen lainsäädännön yhdenmukaistaminen rahanpesun torjunnasta annetun toisen direktiivin kanssa.

Yhtiöoikeus

- Teollis- ja tekijänoikeuksia koskevan lainsäädännön täytäntöönpanoa on jatkettava ja väärennösten ja piratismin torjuntaa on tehostettava erityisesti lujittamalla rajavalvontaa, parantamalla lainvalvontaviranomaisten välistä koordinointia sekä lisäämällä lainvalvontaviranomaisten, tuomarit ja syyttäjät mukaan luettuina, koulutusta.

Kilpailupolitiikka

- Valtiontukien valvonnan täytäntöönpano on varmistettava erityisesti tekemällä Slovenian kehitysviraston toimet avoimiksi ja poistamalla erikoistalousalueita koskevasta säädöksestä vientiperusteinen verovähennyskriteeri.

- Sääntöjen täysimääräinen noudattaminen on varmistettava, tietoisuutta säännöistä on lisättävä kaikkien markkinatoimijoiden ja tuen myöntäjien keskuudessa. Kilpailuvirastoa on vahvistettava, ja oikeuslaitoksen henkilöstön koulutusta kaikilla kilpailupolitiikan aloilla on tehostettava.

Maatalous

- Yhteisön rahoittamien maaseudun kehittämisohjelmien suunnittelemiseksi, hallinnoimiseksi, seuraamiseksi, valvomiseksi ja arvioimiseksi tarvittavia hallinnollisia rakenteita on vahvistettava.

- Maataloushallinnon valmiuksia on edelleen parannettava ja yhteisen maatalouspolitiikan hallintomekanismien soveltamista ja täytäntöönpanoa koskevat valmistelut on saatettava päätökseen, erityisesti koskien yhdennettyä hallinto- ja valvontajärjestelmää sekä maksajavirastoa yhteisen maatalouspolitiikan maksujen käsittelemiseksi. Myös eläinlääkintä- ja kasvinsuojelualaa sekä elintarvikkeiden turvallisuutta koskevan lainsäädännön voimaansaattamista ja täytäntöönpanoa koskevat valmistelut on saatettava päätökseen.

- Yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava eläinlääkintä- ja kasvinsuojelualalla: erityisesti eläinlääkinnän ja kasvinsuojelun tarkastusjärjestelmä on saatava valmiiksi varsinkin tulevilla unionin ulkorajoilla, laadunvalvontajärjestelmän täytäntöönpanoa on jatkettava, eläinten tunnistaminen on saatettava päätökseen, eläinten hyvinvointia koskevien standardien ja eläinjätteen käsittelyn yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava, lihanjalostuslaitoksia ja meijereitä on nykyaikaistettava ja jäte- ja zonoosin valvontaohjelmia on kehitettävä.

- On saatettava päätökseen tarttuvaa spongiformista enkefalopatiaa, kasvipassia, jäämien enimmäismääriä ja eläinten ruokintaa koskevan lainsäännön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja varmistettava sen voimaansaattaminen ja täytäntöönpano, mukaan lukien eläintautien, erityisesti tarttuvan spongiformisen enkefalopatian, testaaminen yhteisön säännöstön mukaisesti.

- Elintarvikkeiden jalostuslaitosten yleistä kehittämistä on jatkettava erityisesti meijeri- ja lihanjalostusalalla, jotta ne täyttäisivät elintarvikkeiden turvallisuutta koskevat yhteisön standardit, ja elintarviketuotteiden markkinavalvontaa on lujitettava.

Liikennepolitiikka

- Rautatieliikenteen lainsäädännön mukauttaminen yhteisön säännöstöön on saatettava päätökseen, jotta tarkistettu rautateitä koskeva yhteisön säännöstö voidaan panna täytäntöön, ja hallinnollisia valmiuksia on vahvistettava maa- ja lentoliikenteen aloilla.

Verotus

- Lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen, erityisesti koskien alv- ja valmisteverolainsäädäntöä (mukaan lukien väliaikainen arvonlisäverojärjestelmä).

- Slovenian on varmistettava, että sekä nykyinen että tuleva lainsäädäntö ovat yritysverotukseen sovellettavien menettelysääntöjen periaatteiden mukaisia.

- Hallinnollisia valmiuksia ja valvontamenettelyjä on vahvistettava, ja hallinnollista yhteistyötä sekä vastavuoroista avunantoa on parannettava, jotta yhteisön säännöstö voidaan panna täytäntöön.

- Erityisen kiireellisiä toimia tarvitaan: Tietotekniikkajärjestelmiä on kehitettävä edelleen tietojen vaihtamiseksi sähköisessä muodossa yhteisön ja sen jäsenvaltioiden kanssa.

- On pantava täytäntöön valmisteveron alaisia tuotteita koskevasta yleisestä järjestelmästä sekä näiden tuotteiden hallussapidosta, liikkumisesta ja valvonnasta annettu direktiivi.

Sosiaalipolitiikka ja työllisyys

- Työmarkkinaosapuolten valmiuksien kehittämistä on edelleen tuettava erityisesti riippumattomalla kahdenvälisellä sosiaalisella vuoropuhelulla ottaen huomioon varsinkin niiden tulevan aseman yhteisön työllisyys- ja sosiaalipolitiikan muotoilemisessa ja täytäntöönpanossa, Euroopan sosiaalirahasto mukaan luettuna.

- Lainsäädännön mukauttaminen yhteisön säännöstöön on saatava päätökseen ja yhteisön lainsäädännön moitteeton täytäntöönpano on varmistettava erityisesti työoikeuden sekä työterveyden ja -turvallisuuden alalla. Niihin liittyviä hallinto- ja täytäntöönpanorakenteita, työsuojelutarkastuslaitokset mukaan luettuina, on vahvistettava. Syrjintää vastaan on annettava lainsäädäntöä ja laadittava aikataulu sen täytäntöönpanemiseksi.

- Yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstön kanssa on saatettava päätökseen kansanterveyden alalla, ja toimenpiteitä on kehitettävä ja toteutettava edelleen tartuntatautien valvomiseksi sekä terveystilanteen seuraamiseksi ja siitä tiedottamiseksi.

- Slovenian on laadittava kansallinen strategia, joka sisältää myös tietojen keruun, osallistuakseen tulevaisuudessa sosiaalista integroitumista koskevaan eurooppalaiseen strategiaan.

Energia

- Slovenian on pantava täytäntöön suositukset, jotka ovat osa neuvoston raporttia koskien ydinturvallisuutta laajentumisen yhteydessä ottaen huomioon raportissa esitetyt ensisijaiset asiat.

- Krskon ydinvoimalan ydinturvallisuuden korkean tason varmistamista on jatkettava.

- Energian sisämarkkinoihin valmistautumista on jatkettava kaasu- ja sähkösektorilla muun muassa jäljellä olevia hintavääristymiä poistamalla ja sääntelyviranomaisia lujittamalla.

- Öljyvarastojen kasvattamisessa on edistyttävä edelleen ja tähän liittyen on tehtävä tarvittavat investoinnit varastojen saattamiseksi 90 päivän kulutusta vastaavalle tasolle.

- Energiatehokkuutta ja uusiutuvien energialähteiden käyttöä on parannettava edelleen, muun muassa kyseisen alan keskeisiä instituutioita vahvistamalla.

Televiestintä ja tietotekniikka / Kulttuuri ja audiovisuaalialan politiikka

- Erityisen kiireellisiä toimia tarvitaan: Äskettäin perustettua televiestintä- ja yleisradiovirastoa on lujitettava.

Aluepolitiikka ja rakennepoliittisten välineiden yhteensovittaminen

- Erityisen kiireellisiä toimia tarvitaan: On luotava aluejako, jotta rakennerahastoista annetut asetukset voidaan tosiasiassa panna täytäntöön.

- Rakennerahastojen ja koheesiorahaston hallinnoinnissa on jaettava selkeät vastuualat, ja varojen täytäntöönpanoon osallistuvien toimielinten, erityisesti hallinto- ja maksuviranomaisten, hallinnollisia valmiuksia on parannettava varsinkin henkilöstöä lisäämällä ja kouluttamalla; ministeriöiden välinen tehokas yhteistyö on varmistettava.

- Rakennerahastoista annettujen asetusten mukaisesti on laadittava johdonmukainen kehityssuunnitelma, ja lopullisen suunnitelman täytäntöönpanorakenteet on määriteltävä.

- On perustettava rakennerahastojen osalta vaaditut valvonta- ja arviointijärjestelmät erityisesti ennakkoarvioinnin sekä tilastotietojen ja muuttujien keräämisen ja käsittelyn osalta.

- Lainsäädäntö on yhdenmukaistettava varainhoito- ja valvontamenettelyjä koskevien yhteisön asetusten kanssa tulevia rakennerahastojen ja koheesiorahaston toimia varten.

- Rakenne- ja koheesiorahastojen tukeen oikeutettujen hankkeiden teknistä valmistelua on kehitettävä (hankkeiden valmisteluprosessi).

Ympäristö

- Yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on saatettava päätökseen erityisesti ilman laadun, jätehuollon, veden laadun (hyväksymällä uusi vesilaki sekä tarvittava täytäntöönpanolainsäädäntö), luonnonsuojelun, teollisuuden saasteiden ja riskienhallinnan, geenimuunnettujen organismien ja säteilysuojan osalta, ja sen täytäntöönpano on varmistettava.

- Hallinnon lujittamista on jatkettava erityisesti paikallisella tasolla ja niiden toimielinten osalta, jotka vastaavat kemikaaleja koskevan lainsäädännön täytäntöönpanosta ja soveltamisen valvonnasta.

- Ympäristönsuojeluvaatimusten sisällyttämistä osaksi kaikkien muiden alakohtaisten politiikkojen määrittelyä ja täytäntöönpanoa on jatkettava kestävän kehityksen edistämiseksi.

Kuluttajansuoja ja terveyden suojelu

- Lainsäädännön yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava, ja markkinavalvonta- ja täytäntöönpanoviranomaisia on vahvistettava.

Yhteistyö oikeus- ja sisäasioissa

- On varmistettava Schengenin sopimusta koskevan toimintasuunnitelman asianmukainen täytäntöönpano.

- Valmisteluja Schengenin tietojärjestelmään osallistumiseksi on jatkettava kehittämällä kansallisia tietokantoja ja rekistereitä.

- Rajavalvonnan lujittamista on jatkettava erityisesti unionin tulevilla ulkorajoilla takaamalla riittävä henkilöstö, koulutus ja välineistö.

- Erityisen kiireellisiä toimia tarvitaan: Uuden turvapaikkalainsäädännön tehokas täytäntöönpano on turvattava, vielä puuttuvat osat lainsäädännössä on annettava, valmiuksia käsitellä turvapaikkahakemuksia on parannettava, turvapaikanhakijoiden asuntola ja ulkomaalaiskeskus on erotettava toisistaan ja näissä molemmissa olosuhteita on kohennettava.

- Järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa on lujitettava muun muassa vahvistamalla täytäntöönpanoviranomaisten yhteistyötä.

- Laittoman maahanmuuton torjuntaa sekä maahanmuuttolainsäädännön yhdenmukaistamista yhteisön säännöstön kanssa on jatkettava.

- On toteutettava tarvittavat toimenpiteet yhteisön välineiden soveltamisen varmistamiseksi siviiliasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön alalla.

Tulliliitto

- Erityisen kiireellisiä toimia tarvitaan: Slovenian tullihallinnon tietotekniikkastrategian täytäntöönpanoa on jatkettava, ja tietotekniikkajärjestelmiä on kehitettävä sähköisessä muodossa olevien tietojen vaihdon mahdollistamiseksi yhteisön ja Slovenian välillä.

Ulkosuhteet

- On toteutettava tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että liittymisajankohtaan mennessä mahdolliset yhteisön säännöstön kanssa ristiriidassa olevat kansainväliset sopimukset neuvotellaan uudelleen tai että ne irtisanotaan.

Varainhoidon valvonta

- Slovenian on nimettävä yhteystaho yhteisön petostentorjuntavirastolle (OLAF) yhteisön taloudellisten etujen suojelemiseksi ja aloitettava tämän yhteystahon välityksellä tosiasiallinen yhteistyö OLAFin kanssa.

- Valtionvarainministeriön asemaa varainhoidon, varainhoidon valvonnan sekä hajautettujen sisäisten tarkastusjärjestelmien yhdenmukaistamisessa on kehitettävä takaamalla riittävä henkilöstö tämän tehtävän hoitoon.

- Julkisen sisäisen varainhoidon valvonnan käsitteitä (johdon vastuuvelvollisuus ja järjestelmäperusteinen tilintarkastus) on kehitettävä edelleen ja asianomaista lainsäädäntöä on muutettava.

- Sisäisestä tarkastuksesta vastaavien yksiköiden perustaminen ministeriöihin on saatettava päätökseen yhdenmukaisesti, ja niiden riippumattomuutta on lujitettava.

- Slovenian on jatkettava ponnistuksia liittymistä ennen annettavan yhteisön rahoituksen asianmukaisen käytön, valvonnan, seurannan ja arvioinnin varmistamiseksi. Tämä on keskeinen osoitus Slovenian kyvystä panna täytäntöön varainhoidon valvontaa koskeva yhteisön säännöstö.

5. Ohjelmat

Vuosille 2000-2006 Slovenialle myönnettävä taloudellinen tuki käsittää Phare-toimien lisäksi liittymistä valmistelevan SAPARD-välineen avulla annettavan maatalouden ja maaseudun kehittämisen liittymistä valmistelevien toimenpiteiden tuen (neuvoston asetus (EY) N:o 1268/99, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 87) sekä rakennepolitiikan ISPA-välineen, jossa asetetaan liittymistä edeltävänä aikana etusijalle koheesiorahaston kaltaiset toimenpiteet, avulla annettavan tuen ympäristön ja liikenteen alojen infrastruktuurihankkeille (neuvoston asetus (EY) N:o 1267/99, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 73). Näiden kansallisten rahoitusosuuksien turvin Slovenia voi myös rahoittaa osittain osallistumisensa yhteisön ohjelmiin kuten tutkimuksen ja teknologisen kehittämisen puiteohjelmaan sekä yleissivistävään koulutukseen ja yrityksiin liittyviin ohjelmiin. Slovenia saa lisäksi rahoitusta suoraan yhteisön säännöstöön liittyvistä monikansallisista ja horisontaalisista ohjelmista. Ehdokasmaiden osallistumista yhteisrahoitukseen edellytetään järjestelmällisesti kaikissa investointihankkeissa. Komissio on vuodesta 1998 toiminut yhteistyössä Euroopan investointipankin (EIP) ja kansainvälisten rahoituslaitosten, erityisesti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) ja Maailmanpankin kanssa liittymistä valmisteleviin ensisijaisiin tavoitteisiin liittyvien hankkeiden yhteisrahoituksen helpottamiseksi.

6. Ehdollisuus

Kolmen liittymistä valmistelevan välineen - Phare-ohjelman sekä ISPA- ja SAPARD-välineiden - kautta hankkeiden rahoittamiseen myönnettävän yhteisön tuen edellytyksenä on, että Slovenia noudattaa Eurooppa-sopimuksen mukaisia sitoumuksiaan, jatkaa toimia Kööpenhaminassa vahvistettujen edellytysten täyttämiseksi ja edistyy ennen kaikkea tässä tarkistetussa liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa määriteltyjen ensisijaisten tavoitteiden täytäntöönpanossa. Näiden yleisten edellytysten noudattamatta jättäminen saattaa johtaa neuvoston päätökseen rahoitusavun keskeyttämisestä asetuksen (EY) N:o 622/98 4 artiklan nojalla.

7. Seuranta

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden täytäntöönpanoa valvotaan Eurooppa-sopimuksen yhteydessä. Kuten Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti, on tärkeää, että yhteisön säännöstön käyttöönoton ja täytäntöönpanon tarkastelua jatketaan Eurooppa-sopimuksen elimissä. Liittymistä valmistelevan kumppanuuden osa-alueita käsitellään kustakin osa-alueesta vastaavassa alakomiteassa. Assosiaatiokomitea käsittelee ensisijaisiin tavoitteisiin ja välitavoitteisiin liittyvää yleistä kehitystä, edistymistä ja ongelmia sekä alakomiteoiden sille käsiteltäviksi toimittamia erityisiä kysymyksiä.

Phare-ohjelman hallintokomitea huolehtii siitä, että kaikkien kolmen liittymistä valmistelevan välineen - Phare-ohjelman sekä ISPA- ja SAPARD-välineiden - yhteydessä tehdyt rahoituspäätökset ovat yhteensopivia sekä keskenään että liittymistä valmistelevien kumppanuuksien kanssa, kuten yhteensovittamista koskevassa asetuksessa (neuvoston asetus (EY) N:o 1266/99, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 68) säädetään.

Liittymistä valmistelevaa kumppanuutta muutetaan tarvittaessa jatkossakin asetuksen (EY) N:o 622/98 2 artiklan mukaisesti.

(1) Esittämisessä noudatetaan määräaikaiskertomuksissa vuodesta 2000 noudatettua järjestystä.