31999D0850

1999/850/EY: Neuvoston päätös, tehty 6 päivänä joulukuuta 1999, Unkarin tasavallan liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

Virallinen lehti nro L 335 , 28/12/1999 s. 0001 - 0007


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 6 päivänä joulukuuta 1999,

Unkarin tasavallan liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

(1999/850/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan unionin jäsenyyttä hakeneille valtioille osana liittymistä edeltävää strategiaa annettavasta avusta ja erityisesti liittymiskumppanuusjärjestelmän perustamisesta 16 päivänä maaliskuuta 1998 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 622/98(1) ja erityisesti sen 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

1) Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto totesi, että liittymistä valmisteleva kumppanuus on uusi väline ja vahvistetun liittymistä valmistelevan strategian tärkein osa.

2) Asetuksessa (EY) N:o 622/98 säädetään, että neuvosto päättää komission ehdotuksesta määräenemmistöllä kutakin liittymistä valmistelevaa kumppanuutta koskevista periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä sellaisina kuin ne esitetään kullekin hakijavaltiolle sekä niitä koskevista myöhemmistä merkittävistä mukautuksista.

3) Yhteisön avun saamisen edellytyksenä on olennaisten edellytysten täyttäminen ja erityisesti Eurooppa-sopimuksiin sisältyvien sitoumusten noudattaminen ja edistyminen Kööpenhaminan arviointiperusteiden täyttämisessä; jos olennainen edellytys jää täyttymättä, neuvosto voi komission ehdotuksesta määräenemmistöllä toteuttaa asiaankuuluvia toimenpiteitä minkä tahansa liittymistä valmistelevan tuen osalta.

4) Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto on päättänyt, että liittymistä valmistelevan kumppanuuden toteuttamista ja edistymistä yhteisön säännöstön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä tarkastellaan Eurooppa-sopimuksen mukaisissa elimissä.

5) Komission vuoden 1999 määräaikaiskertomuksessa esitettiin puolueeton arviointi Unkarin tasavallan jäsenyysvalmisteluista ja yksilöitiin ensisijaisia alueita valmistelujen jatkamista varten.

6) Jäsenyyden valmistelemiseksi Unkarin tasavallan olisi ajantasaistettava kansallinen ohjelmansa yhteisön säännöstön saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä; tässä ohjelmassa olisi esitettävä aikataulu liittymistä valmistelevaan kumppanuuteen sisältyvien ensisijaisten tavoitteiden ja välitavoitteiden saavuttamiselle,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 622/98 2 artiklan mukaisesti Unkarin tasavallan liittymistä valmistelevaan kumppanuuteen sisältyvät periaatteet, ensisijaiset tavoitteet, välitavoitteet ja edellytykset esitetään tämän päätöksen liitteessä, joka on erottamaton osa päätöstä.

2 artikla

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden toteuttamista valvotaan Eurooppa-sopimuksen mukaisissa elimissä sekä asianomaisissa neuvoston elimissä, joille komissio raportoi säännöllisesti.

3 artikla

Tätä päätöstä noudatetaan kolmannesta päivästä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 6 päivänä joulukuuta 1999.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

T. HALONEN

(1) EYVL L 85, 20.3.1998, s. 1.

LIITE

UNKARI: LIITTYMISTÄ VALMISTELEVA KUMPPANUUS 1999

1. TAVOITTEET

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden tarkoituksena on luoda yhteiset puitteet niille lisätoimia edellyttäville ensisijaisille tavoitteille, jotka mainitaan komission vuoden 1999 määräaikaiskertomuksessa Unkarin edistymisestä Euroopan unioniin liittymisen valmisteluissa, käytettävissä oleville varoille Unkarin avustamiseksi näiden ensisijaisten tavoitteiden toteuttamisessa sekä kyseiseen apuun liittyville edellytyksille. Liittymistä valmisteleva kumppanuus on perustana useille politiikan välineille, joita käytetään hakijavaltioiden auttamiseksi niiden valmistautuessa jäsenyyteen. Näihin välineisiin kuuluvat muun muassa yhteisön säännöstön hyväksymistä koskeva tarkistettu kansallinen ohjelma, sekä keskipitkän aikavälin talouspolitiikan ensisijaisten tavoitteiden yhteinen arviointi, järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa koskeva sopimus, kansalliset kehittämissuunnitelmat ja muut alakohtaiset suunnitelmat, jotka ovat tarpeen, jotta osallistuminen rakennerahastoihin unioniin liittymisen jälkeen liittymistä edeltävän rakennepolitiikan välineen (Ispa) ja maatalouden ja maaseudun kehittämisen erityisen liittymisohjelman (Sapard) täytäntöönpano ennen unioniin liittymistä olisivat mahdollisia. Kukin näistä välineistä on luonteeltaan erilainen, ja niitä valmistellaan ja ne toteutetaan erityisiä menettelyjä noudattaen. Ne eivät ole olennainen osa tätä kumppanuutta, mutta niiden ensisijaiset tavoitteet ovat kumppanuuden mukaisia.

2. PERIAATTEET

Kunkin hakijavaltion osalta määritetyt keskeisimmät ensisijaiset tavoitteet liittyvät valtioiden kykyyn täyttää Kööpenhaminassa vahvistetut edellytykset, joiden mukaan jäsenyys edellyttää, että:

- hakijavaltiossa on vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeudet sekä vähemmistöjen kunnioittamisen ja suojelemisen;

- hakijavaltiossa on toimiva markkinatalous, ja se pystyy selviytymään kilpailupaineesta ja markkinavoimista unionissa;

- hakijavaltio pystyy vastaamaan jäsenyyden mukanaan tuomista velvoitteista, mukaan lukien poliittisen unionin sekä talous- ja rahaliiton tavoitteiden noudattaminen.

Madridissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti hakijavaltioiden tarvetta mukauttaa hallintorakenteensa yhteisön politiikkojen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi liittymisen jälkeen, ja Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on välttämätöntä, mutta yksinään riittämätöntä; on tarpeen varmistaa, että sitä todella sovelletaan.

3. ENSISIJAISET TAVOITTEET JA VÄLITAVOITTEET

Komission määräaikaiskertomuksissa on tuotu esiin se, että hakijavaltioiden on vielä toteutettava tietyillä aloilla laajoja toimia valmistautuakseen unioniin liittymiseen. Tämä tilanne edellyttää välitavoitteiden määrittelemistä ensisijaisille tavoitteille, ja niihin kuhunkin on liityttävä asianomaisten valtioiden kanssa yhdessä asetetut selkeät tavoitteet, joiden saavuttamisesta riippuu hakijavaltioille myönnettävän avun määrä sekä jo joidenkin valtioiden kanssa käynnissä olevissa neuvotteluissa edistyminen ja muiden hakijavaltioiden kanssa käytävien neuvottelujen käynnistäminen. Ensisijaiset tavoitteet ja välitavoitteet on tarkistetussa liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa edelleen jaettu kahteen ryhmään eli lyhyen ja keskipitkän aikavälin tavoitteisiin. Lyhyen aikavälin tavoitteiden valinnassa on perusteena käytetty Unkarin realistisia mahdollisuuksia toteuttaa tavoitteet tai edistyä merkittävästi niiden toteuttamisessa vuoden 2000 loppuun mennessä. Keskipitkän aikavälin ensisijaisiksi tavoitteiksi määriteltyjen tavoitteiden toteuttamisen oletetaan vievän yli vuoden, vaikkakin toteuttamisen olisi myös niiden osalta mahdollisuuksien mukaan alettava jo vuoden 2000 aikana. Vuoden 1998 liittymistä valmistelevan kumppanuuden tavoitteiden toteuttamiseksi aikaan saatua edistymistä arvioidaan vuoden 1999 määräaikaiskertomuksessa. Tätä arviointia on käytetty muotoiltaessa nykyisen kumppanuuden tavoitteita.

Unkari toimitti tarkistetun version yhteisön säännöstön hyväksymistä koskevasta kansallisesta ohjelmastaan 6 päivänä heinäkuuta 1999. Siinä määritellään aikataulu ensimmäiseen liittymiskumppanuuteen perustuvien ensisijaisten tavoitteiden ja välitavoitteiden toteuttamiselle sekä tarvittavat hallintorakenteet ja rahavarojen määrä.

Liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa mainitaan Unkarin jäsenyysvalmistelujen ensisijaiset alat. Unkarin on kuitenkin huolehdittava kaikista määräaikaiskertomuksessa mainituista asioista. Tärkeää on myös, että Unkari täyttää lainsäädännöllistä lähentämistä ja yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa koskevat sitoumuksensa Eurooppa-sopimuksen mukaisten sitoumusten, analyyttisen tarkastelun ja neuvotteluprosessin mukaisesti. Olisi pidettävä mielessä, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ei yksinään riitä, vaan on myös tarpeen varmistaa, että sitä todella sovelletaan unionissa voimassa olevien perusteiden mukaisesti. Kaikilla jäljempänä mainituilla aloilla tarvitaan yhteisön säännöstön uskottavaa ja tehokasta voimaan saattamista ja täytäntöönpanoa.

Komission määräaikaiskertomuksen analyysin perusteella Unkarille on määritetty jäljempänä esitetyt lyhyen ja keskipitkän aikavälin ensisijaiset tavoitteet sekä välitavoitteet.

3.1 Lyhyen aikavälin tavoitteet (2000)

Poliittiset arviointiperusteet

- Keskipitkän aikavälin romanien toimintaohjelman täytäntöönpanon aloittaminen, mukaan lukien tarvittavaa kansallista ja paikallista rahoitustukea koskeva säännös; syrjinnän torjumiseen tähtäävien toimien toteuttaminen (myös poliisin piirissä); työllistymismahdollisuuksien edistäminen ja koulutusmahdollisuuksien lisääminen.

Taloudelliset arviointiperusteet

- julkisen talouden rakenneuudistuksen nopeuttaminen, terveydenhuoltojärjestelmän uudistus mukaan lukien,

- terässektorin rakenneuudistusta koskevan suunnitelman täytäntöönpano EU:n vaatimusten mukaisesti,

- toimivien maamarkkinoiden perustaminen; maa- ja omaisuusrekisterin viimeistely.

Sisämarkkinat

- Tavaroiden vapaa liikkuvuus: eurooppalaisten normien mukaiseksi saattamisen, varmentamisen ja vaatimustenmukaisuuden arviointimenettelyn yhdenmukaistamisen nopeuttaminen; lääkkeitä koskevan täytäntöönpanolainsäädännön antaminen, nykyisen markkinoiden valvonnan ja vaatimustenmukaisuuden arviointirakenteiden tehostaminen laitteiden ja koulutuksen avulla.

- Palvelujen vapaa liikkuvuus: pankkisääntöjen muuttaminen siten, että kielletään uusien nimettömien tilien avaaminen.

- Kilpailu: valtionavun valvontaviranomaisen valtuuttaminen valvomaan kaikkia tukitoimia; valtiontukiselvityksen yhdenmukaistaminen.

- Televiestintä: sääntelyviranomaisen täyden riippumattomuuden takaaminen vuoden 2000 kesäkuuhun mennessä.

- Audiovisuaalinen ala: lainsäädännön yhdenmukaistamisen loppuun saattaminen, mukaan lukien valvontajärjestelmän käyttöönotto satelliitin välityksellä tapahtuvaa lähetystoimintaa varten.

- Verotus: ALV-säännöstön yhdenmukaistaminen edelleen erityisesti verotason alennus- ja verovapautustapausten osalta; alkoholijuomia koskevien syrjivien valmisteverojen poistaminen; yritysverotukseen sovellettavien käytännesääntöperiaatteiden hyväksymisen vahvistaminen sekä sen varmistaminen, että uudet verotustoimenpiteet ovat näiden periaatteiden mukaiset.

- Tulli: lainsäädännön yhdenmukaistaminen edelleen yhteisön tullikoodeksia, yhtenäistariffia ja sitovien tariffitietojen järjestelmää koskevan uudistuksen osalta.

Talous- ja rahaliitto

- Kansallisen keskuspankin riippumattomuuden vahvistaminen erityisesti valtionlainojen osalta.

Maatalous

- Eläinlääkintä- ja kasviensuojelusektori: tarkastusjärjestelyjen yhdenmukaistaminen ja parantaminen edelleen, erityisesti tulevilla ulkorajoilla, Budapestin lentokentällä ja kansainvälisillä vesiväylillä.

- Lihan- ja maidonkäsittelylaitosten uudenaikaistaminen edelleen niin, että ne täyttävät EU:n hygienia- ja kansanterveysnormit.

- Viinitilarekisterin luominen.

Työ- ja sosiaaliasiat

- Kansallisen työllisyysstrategian valmisteleminen myöhemmin tapahtuvaa Euroopan työllisyysstrategiaan osallistumista varten yhteisen työllisyystarkastelun avulla.

- Työmarkkinaosapuolten yhteisön säännöstön kehittämiseksi ja täytäntöönpanemiseen tähtäävien valmiuksien kehittämistoimien tukeminen, erityisesti kahdenvälisen sosiaalisen vuoropuhelun avulla.

Ympäristö

- Lainsäädännön mukauttaminen ympäristön pilaantumisen ehkäisemisen ja vähentämisen yhtenäistämiseksi annettuun direktiiviin.

- Jätehuollon puitelainsäädännön saattamisen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen voimaan saattamisen nopeuttaminen; säteilysuojelun turvallisuusnormien yhdenmukaistaminen edelleen.

- (Direktiivikohtaisten) investointien rahoitusta koskevan sellaisen suunnitelman kehittäminen ja toteuttamisen käynnistäminen, joka perustuu yhdenmukaistamiskustannusten arvioihin ja realistisiin julkisiin ja yksityisiin vuosittaisiin rahoituslähteisiin.

- Ympäristövaikutusten arvioinnista annetun direktiivin saattaminen kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä ja tämän lainsäädännön soveltaminen.

Oikeus- ja sisäasiat

- Rajavalvonta: valvonnan parantaminen rajanylityspaikoilla ja "vihreillä rajoilla"; atk- ja televiestintäinfrastruktuurin parantaminen, jotta täysimääräinen osallistuminen Schengenin tietojärjestelmään olisi mahdollista.

- Riittävä määrä asianmukaisesti koulutettua henkilöstöä turvapaikkahakemusten käsittelyyn sekä turvapaikkahakemuksista vastaavien tahojen välisen koordinaation varmistaminen menettelyn eri vaiheissa.

- Rikoksen tuottaman hyödyn rahanpesua koskevan eurooppalaisen yleissopimuksen ja Euroopan neuvoston lahjontaa koskevan rikosoikeudellisen yleissopimuksen ratifiointi.

- Järjestäytyneen rikollisuuden torjunta; yhteyshenkilöverkoston kehittäminen edelleen; alueellisten rikosteknisten (huumausaine)laboratorioiden perustaminen; erityiskoulutuksen kehittäminen järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan tärkeimmistä alueista vastaavaa henkilöstöä varten.

Hallinnon ja oikeuslaitoksen toimintakyvyn tehostaminen, EU-varojen hallinnointi ja valvonta mukaan lukien

- Phare(1), Ispa(2) ja Sapard(3): kansallisen toimintasuunnitelman ja maaseudun kehittämissuunnitelman kehittäminen edelleen; oikeudellisten, talousarviota koskevien ja hallinnollisten puitteiden (tilintarkastuskäsikirja ja kirjausketju) luominen Ispan ja Sapardin ohjelmointia ja hallinnointia varten, mukaan lukien järjestelmä ympäristövaikutusten arvioimiseksi ja EU:n sääntöjen kanssa yhteensopivat julkisia hankintoja koskevat säännöt yhteisön varoista osittain rahoitetuille hankkeille ja toimivan maksajaviraston perustaminen Sapardille.

- Phare-avustushankkeen ohjelmointi-, toteuttamis- ja seurantakyvyn parantaminen.

- Sisäisen ja ulkoisen varainhoidon valvonnan vahvistaminen; kattavan tietotekniikkajärjestelmän perustaminen; selvän eron tekeminen sisäisen tilintarkastuksen ja tekniseen seurantaan kuuluvien tehtävien välillä; kansallisten sisäisten tarkastajien/tilintarkastajien toiminnallisen riippumattomuuden vahvistaminen edelleen sekä keskus- että paikallishallinnossa ja ennakolta suoritettavan varainhoidon valvonnan vahvistaminen.

- Rahanpesun torjuntakapasiteetin vahvistaminen.

3.2 Keskipitkän aikavälin tavoitteet

Poliittiset arviointiperusteet

- Keskipitkän aikavälin romanien toimintaohjelman täytäntöönpanon jatkaminen.

Taloudelliset arviointiperusteet

- Julkisen talouden rakenneuudistuksen loppuun saattaminen, terveydenhuoltojärjestelmän uudistus mukaan lukien.

- Vuotuisen julkisen talouden seurantamenettelyn luominen, jonka tarkoituksena on saattaa julkisen talouden raportointi, seuranta ja valvonta, erityisesti talousarvion osalta, yhdenmukaisiksi EU:n menettelyjen kanssa.

- Yksityisyritysten perustamis- ja kehittämisedellytysten kohentamiseen tähtäävien toimien jatkaminen ottaen erityisesti huomioon pienet ja keskisuuret yritykset.

Sisämarkkinat

- Julkiset hankinnat: Raja-arvojen yhdenmukaistaminen vuoden 2001 loppuun mennessä määräajat tarjousten jättämiselle, julkisten toimeenpano- ja valitusmenettelyjen määritteleminen julkisten palvelujen alalla; kansallista etusijaa julkisissa hankinnoissa koskevan lausekkeen kumoaminen vuoden 2002 loppuun mennessä siten, että kaikille yhteisön yrityksille annetaan mahdollisuus osallistua Unkarin julkisiin hankintasopimuksiin liittyviin menettelyihin

- Tavaroiden vapaa liikkuvuus: Standardien, varmentamis- ja vaatimuksenmukaisuusarvioinnin yhdenmukaistamisen loppuunsaattaminen

- Pääoman vapaa liikkuvuus: Jäljellä olevien keskipitkän ja pitkän aikavälin pääomaliikkeitä koskevien rajoitusten poistaminen

- Henkilöiden vapaa liikkuvuus: Tutkintotodistusten ja ammattipätevyyksien vastavuoroisen tunnustamisen yhdenmukaistamisen loppuun saattaminen

- Palveluiden vapaa liikkuvuus: Nimettömien pankkitilien poistaminen

- Kilpailu: Kilpailu- ja valtiontukisääntöjen täydellisen täytäntöönpanon varmistaminen, kilpailuviranomaisten ja valtiontukiviranomaisten toimintakyvyn vahvistaminen, koulutuksen lisääminen hallinnon kaikilla tasoilla

- Verotus: Tavallisten alv-määräysten yhdenmukaistamisen loppuun saattaminen ottamalla käyttöön erityisjärjestelmät (matkailua, käytettyjä tavaroita ja kultaa varten) ja siirtymäkauden määräykset; alkoholijuomien ja savukkeiden valmisteveroprosentin nostaminen EU:n vähimmäistasolle. Nykyisten lakien tarkistaminen ja niiden yhdenmukaisuuden varmistaminen yritysverotukseen sovellettavien käytännesääntöjen kanssa. Hallinnollisen yhteistyön ja keskinäisen avunannon vahvistaminen, verotarkastusten tehokkuuden lisääminen

- Tulli: Yhdenmukaistamisen loppuun saattaminen erityisesti "vapaavyöhykkeillä", yksinkertaistetut menettelyt ja yhtenäinen tullitariffi, hallinnollisten ja toimintavalmiuksien vahvistaminen, tietokoneistaminen mukaan lukien, tehokkaasti toimivien rajatoimipaikkojen kehittäminen

Maatalous

- Yhteisen maatalouspolitiikan hallinnointijärjestelmien ja hallintorakenteiden vahvistaminen (maatalousmarkkinoiden valvominen sekä rakennetoimenpiteiden ja maaseudun kehittämistoimenpiteiden täytäntöönpaneminen, elinten ja valvontamekanismien perustaminen)

- Maatalouselintarvikealan rakenneuudistuksen jatkaminen, elintarvikkeita valvovien viranomaisten toimintakyvyn vahvistaminen

- Eläinlääkintä- ja kasviensuojeluala: eläinten tunnistusjärjestelmän toteuttaminen, laadunvalvontajärjestelmän käyttöönottaminen (Hazard Analysis Critical Control Point), eläinjätteen käsitteleminen, teurastamo- ja meijerijätteiden ja zoonoosien valvontaohjelmien uudenaikaistaminen, tulevia ulkorajoja koskevien tarkastusjärjestelmien toteuttaminen

Energia

- Energia-alan sisämarkkinoihin valmistautuminen, erityisesti sähkö- ja kaasudirektiivien osalta (myös energiahintojen mukauttaminen kustannustasoihin ja säätelijän perustaminen)

- Energiatehokkuuden parantaminen

- Paksin ydinvoimalan korkean ydinturvallisuustason varmistaminen edelleen

- Ydinturvallisuutta ja säteilysuojausta koskevien sääntelyrakenteiden vahvistaminen

Liikenne

- Yhdenmukaistamisen loppuunsaattaminen tieliikenteessä (pääsy markkinoille, liikenneturvallisuus, vaarallisia tavaroita ja verotusta koskevat säännöt), rautateillä, lentoliikenteessä (erityisesti lentoturvallisuus ja lennonjohto) ja sisävesillä (alusten tekniset vaatimukset)

Työ- ja sosiaaliasiat

- Työturvallisuutta ja -terveyttä, työlainsäädäntöä, naisten ja miesten tasavertaista kohtelua ja kansanterveyttä koskevan EU:n lainsäädännön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen täytäntöönpaneminen, mukaan lukien vastaavien hallinnollisten rakenteiden ja sosiaaliturvan koordinoinnista vastaavien rakenteiden vahvistaminen

Taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus

- Taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta koskevan kansallisen politiikan kehittäminen, alueellisten kehitysohjelmien sekä yhteisön aloitteiden täytäntöönpanon valmistaminen, hallinnollisten rakenteiden ja menettelyjen parantaminen, erityisesti ministeriöiden välisen koordinoinnin parantaminen rakennerahastoasioissa, aluepolitiikkakysymyksiin liittyvien vastuiden selvittäminen; budjettijärjestelmän ja -menettelyjen, myös (ennakko)arvioinnin parantaminen niin, että EU:n normien mukaiset monivuotiset sitoumukset ja hallinto ovat mahdollisia

Ympäristö

- EU-säännöstön saattaminen kokonaisuudessaan osaksi kansallista lainsäädäntöä ja tämän lainsäädännön täytäntöönpaneminen seuraavilla aloilla: luonnon suojelu, veden laatu, teollisuussaasteiden valvonta ja riskinhallinta, melu, kemikaalit ja muunnetut organismit, jätehuolto, säteilysuojaus, erityiset investointiohjelmat mukaan lukien

- Ilmanlaadun valvontaverkon kehittäminen ja (lainsäädännön täytäntöönpanosta vastuussa olevien) valtuutettujen laboratorioiden toimintakyvyn vahvistaminen

- Kestävän kehityksen periaatteen sisällyttäminen kaikkien muiden eri alojen politiikkojen määrittelyyn ja täytäntöönpanoon

Oikeus- ja sisäasiat

- Lainvalvontaelinten toimintaedellytysten parantaminen (henkilöstön määrä, koulutus, laitteistot) järjestäytyneen rikollisuuden torjunnan, nais- ja lapsikaupan, huumekaupan ja korruption torjunnan jatkaminen; paremman koordinaation varmistaminen eri täytäntöönpanoviranomaisten välillä.

- Viisumilainsäädännön ja -käytännön asteittaisen yhdenmukaistamisen jatkaminen EU:n lainsäädännön ja käytännön kanssa.

- Uusien turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskusten perustaminen.

Hallinnon ja oikeuslaitoksen toimintakyvyn tehostaminen, EU-varojen hallinnointi ja valvonta mukaan lukien

- Julkisen hallinnon toimintaedellytysten parantaminen yhteisön säännöstön täytäntöönpanon ja hallinnoinnin osalta erityisesti varmistamalla riittävä henkilöstön määrä.

- Oikeuslaitoksen toiminnan parantamisen jatkaminen antamalla tuomareille koulutusta yhteisön lainsäädännössä

- Petoksentorjuntaa ja julkisten varojen valvontaa koskevien toimien vahvistaminen riittävän henkilökunnan, koulutuksen ja laitteiston avulla

- Tilastointivalmiuksien vahvistaminen

4. OHJELMAT

Vuosille 1995-1999 myönnetyt Pharen määrärahat ovat yhteensä 497 miljoonaa euroa. Berliinissä 24-25 päivänä maaliskuuta 1999 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston sopimuksen seurauksena hakijavaltioiden rahoitustuki sisältää vuosien 2000-2006 välisenä ajanjaksona tukea maataloutta ja maaseudun kehittämistä koskeville liittymistä valmisteleville toimenpiteille liittymistä edeltävän Sapard-välineen (Neuvoston asetus (EY) N:o 1268/1999, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 87) ja rakennetuen Ispa-välineen (Neuvoston asetus (EY) N:o 1267/1999, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 73) avulla, joissa annetaan etusija toimenpiteille, jotka ovat samanlaisia kuin liittymistä edeltävänä aikana koheesiorahaston tukea saavat toimenpiteet. Näillä kansallisilla määrärahoilla Unkari voi myös rahoittaa osittain osallistumisensa yhteisön ohjelmiin, tutkimusta ja teknologista kehittämistä koskeva viides puiteohjelma mukaan lukien (EYVL L 26, 1.2.1999, s. 1). Lisäksi Unkari voi saada rahoitusta suoraan yhteisön säännöstöön liittyvistä monia valtioita koskevista ohjelmista. Hakijavaltioiden yhteisrahoitusta edellytetään järjestelmällisesti kaikille investointihankkeille. Vuodesta 1998 lähtien komissio on työskennellyt Euroopan investointipankin ja kansainvälisten rahoituslaitosten, erityisesti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin sekä Maailmanpankin kanssa liittymistä edeltävän ajan painopisteitä koskevien hankkeiden yhteisrahoituksen helpottamiseksi.

5. EHDOLLISUUS

Edellytyksenä sille, että hankkeita rahoitetaan yhteisön tuella näiden kolmen liittymistä edeltävän välineen, Pharen, Ispan ja Sapardin kautta, on Unkarin osalta se, että se täyttää Eurooppa-sopimuksen mukaiset sitoumuksensa, edistyy Kööpenhaminan arviointiperusteiden täyttämisessä ja erityisesti tämän liittymistä valmistelevan kumppanuuden erityisten ensisijaisten tavoitteiden täyttämisessä vuonna 2000. Näiden yleisten edellytysten täyttämättä jättäminen voisi johtaa neuvoston päätökseen rahoitustuen lopettamisesta toistaiseksi asetuksen (EY) N:o 622/98 4 artiklan mukaisesti.

6. VALVONTA

Liittymistä edeltävän kumppanuuden täytäntöönpanoa valvotaan Eurooppa-sopimuksen puitteissa. Kuten Luxemburgin Eurooppa-neuvostossa korostettiin, on tärkeätä, että Eurooppa-sopimuksen toimielimet ovat edelleen ne puitteet, joissa yhteisön säännöstön saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä voidaan tutkia samoin perustein riippumatta siitä, onko neuvottelut aloitettu vai ei. Liittymistä valmistelevan kumppanuuden asiaankuuluvista osista keskustellaan vastaavissa alakomiteoissa. Assosiaatiokomitea keskustelee yleiskehityksestä, edistyksestä ja sen ensisijaisten tavoitteiden täyttämisessä vastaan tulleista ongelmista, sekä välitavoitteista sekä erityiskysymyksistä, jotka alakomiteat ovat antaneet sille käsiteltäväksi.

Pharen hallintokomitea varmistaa, että kaikkien kolmen liittymistä edeltävän välineen Pharen, Ispan ja Sapardin nojalla tehdyt rahoituspäätökset ovat sopusoinnussa toistensa sekä liittymistä valmistelevien kumppanuuksien kanssa, kuten koordinointiasetuksessa on säädetty (neuvoston asetus (EY) N:o 1266/1999, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 68).

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden mukauttamista jatketaan tarvittaessa asetuksen (EY) N:o 622/98 2 artiklan mukaisesti.

(1) Phare: Puolan ja Unkarin yhteensovitetun avun toimintaohjelma.

(2) Ispa: Liittymistä edeltävä rakennepolitiikan väline.

(3) Sapard: Maatalouden ja maaseudun kehittämisen erityinen liittymisohjelma.