31963L0261

Neuvoston direktiivi 63/261/ETY, annettu 2 päivänä huhtikuuta 1963, yksityiskohtaisista säännöksistä sijoittautumisvapauden toteuttamiseksi maataloudessa jäsenvaltion alueella keskeytymättä kahden vuoden ajan palkattuina maataloustyöntekijöinä työskennelleiden muiden jäsenvaltioiden kansalaisten osalta

Virallinen lehti nro 062 , 20/04/1963 s. 1323 - 1325
Suomenk. erityispainos Alue 6 Nide 1 s. 0003
Tanskank. erityispainos: Sarja I Alue 1963-1964 s. 0017
Ruotsink. erityispainos Alue 6 Nide 1 s. 0003
Englannink. erityispainos: Sarja I Alue 1963-1964 s. 0019
Kreikank. erityispainos: Luku 06 Nide 1 s. 0016
Espanjank. erityispainos: Luku 06 Nide 1 s. 0016
Portugalink. erityispainos: Luku 06 Nide 1 s. 0016


NEUVOSTON DIREKTIIVI,

annettu 2 päivänä huhtikuuta 1963,

yksityiskohtaisista säännöksistä sijoittautumisvapauden toteuttamiseksi maataloudessa jäsenvaltion alueella keskeytymättä kahden vuoden ajan palkattuina maataloustyöntekijöinä työskennelleiden muiden jäsenvaltioiden kansalaisten osalta (63/261/ETY)

EUROOPAN TALOUSYHTEISÖN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan talousyhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 54 artiklan 2 ja 3 kohdan,

ottaa huomioon sijoittautumisvapauden rajoitusten poistamiseksi annetun yleisen toimintaohjelman (1) ja erityisesti sen IV osaston F jakson 2 alakohdan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (2),

ottaa huomioon talous- ja sosiaalikomitean lausunnon,

sekä katsoo, että

sijoittautumisvapauden rajoitusten poistamiseksi annettuun yleiseen toimintaohjelmaan sisältyy erityinen aikataulu tämän vapauden saavuttamiseksi maataloudessa, jossa otetaan huomioon maataloustoiminnan erityisluonne; toinen tämän aikataulun mukaisista toimenpiteistä on, että jäsenvaltiot poistavat siirtymäkauden ensimmäisen vaiheen loppuun mennessä maatalouden sijoittautumisvapauden rajoitukset sellaisten toisten jäsenvaltioiden kansalaisten osalta, jotka ovat olleet niiden alueella työssä palkattuina maataloustyöntekijöinä yhtäjaksoisesti kaksi vuotta,

jotta varmistutaan tämän direktiivin oikeasta soveltamisesta, on välttämätöntä määritellä, mitä tarkoitetaan palkatulla maataloustyöntekijällä, joka on ollut tässä ominaisuudessa työssä vastaanottajavaltiossa keskeytymättä kahden vuoden ajan,

vahvistettaessa vähimmäisaikaa, joka henkilön on pitänyt tosiasiallisesti tehdä työtä tuon kahden vuoden aikana voidakseen vaatia tässä direktiivissä säädettyjä oikeuksia, olisi otettava huomioon maataloustoiminnan erityispiirteet,

yleiseen toimintaohjelmaan sisältyvän aikataulun mukaisesti maataloustoiminnan sijoittautumisvapauden rajoitukset poistetaan vaiheittain, minkä vuoksi tässä direktiivissä tarkoitetuille edunsaajille olisi annettava asiakirja, jolla vahvistetaan oikeuksien laajuus vastaanottavassa valtiossa, ja

sijoittautumisen edellytyksiä ei tulisi vääristää avustuksilla, joita jäsenvaltio, josta henkilö on peräisin, on myöntänyt; palkatulle maataloustyöntekijälle myönnettyä avustusta perheensä, henkilökohtaisen omaisuutensa, huonekalujensa, karjansa ja maataloustyökalujensa siirtämiseksi ei tulisi katsoa tällaiseksi avustukseksi,

ON ANTANUT TÄMÄN DIREKTIIVIN:

1 artikla

Jäsenvaltioiden tulee jäljempänä säädetyllä tavalla poistaa kaikki rajoitukset, jotka koskevat niiden alueella kahden vuoden yhtäjaksoisen ajan palkattuina maataloustyöntekijöinä työssä olleiden toisten jäsenvaltioiden kansalaisten, jäljempänä `edunsaajat`, oikeutta ryhtyä harjoittamaan ja harjoittaa maataloutta itsenäisinä ammatinharjoittajina.

2 artikla

1. Tässä direktiivissä `palkatulla maataloustyöntekijällä` tarkoitetaan jokaista johonkin 3 artiklassa tarkoitettuun toimintaan työsopimuksella palkattua henkilöä, joka tosiasiassa suorittaa tällaiseen toimintaan kuuluvaa työtä.

2. Tässä direktiivissä palkatun maataloustyöntekijän katsotaan olleen työssä kahden vuoden ajan keskeytymättömästi, jos hän on ollut palveluksessa palkattuna maataloustyöntekijänä kaksi peräkkäistä kahdentoista kuukauden jaksoa, joiden kummankin aikana hän on ollut tehokkaassa työssä vähintään kahdeksan kuukautta.

Yleiset vapaapäivät sekä kunkin vuoden aikana yhteensä enintään neljänkymmenen päivän poissaolot, jotka ovat aiheutuneet sairaudesta, työtapaturmasta tai ammattitaudista ja äitiysloman aiheuttama poissaolo tulee rinnastaa varsinaiseen työntekoon.

3. Sovellettaessa 1 ja 2 kohdan säännöksiä ei tule ottaa huomioon sitä, että tällaisen kahden vuoden keskeytymättömän ajan kuluessa palkattu maataloustyöntekijä on säilyttänyt asuinpaikkansa vastaanottavan jäsenvaltion ulkopuolella, että hänen perheensä ei ole seurannut häntä tuohon jäsenvaltioon taikka, että hän on työskennellyt useamman kuin yhden työnantajan palveluksessa tai useamman kuin yhden 3 artiklan alaan kuuluvan toiminnan parissa.

3 artikla

Tässä direktiivissä `maataloustoiminnalla` tarkoitetaan yleisen toimintaohjelman V liitteen alaan kuuluvaa toimintaa (YK:n toimialaluokituksen pääryhmästä 01 maatalous, YK:n tilastotoimisto, Statistical Papers, Series M, n:o 4, Rev. 1, New York, 1958) ja erityisesti:

a) yleismaanviljelyä, mukaan lukien viininviljely, hedelmien, pähkinöiden, siementen, vihannesten, kukkien sekä koristekasvien viljelyä, myös kasvihuoneessa, mukaan lukien puutarhanhoito;

b) karjan, siipikarjan, kanien, turkis- tai muiden eläinten, mehiläisten kasvattamista, ja lihan, maidon, villan, nahkojen ja turkisten, munien, hunajan tuotantoa;

c) maanviljely-, karjanhoito- ja puutarhanhoitopalveluja palkkio- tai sopimuspohjalta.

Metsänhakkuuta, metsämaiden kaupallista hyväksikäyttöä, metsänistutusta ja uudelleenmetsitystä voidaan harjoittaa aputoimintana tässä direktiivissä tarkoitetuilla haltuun otetuilla tai perustetuilla tiloilla, mikäli sellainen toiminta on yhdenmukaista jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön ja erityisesti maan hyväksikäyttöä koskevien suunnitelmien kanssa.

4 artikla

Poistettavat rajoitukset on esitetty yleisen toimintaohjelman III osastossa.

Jäsenvaltion tulee erityisesti huolehtia, että tässä direktiivissä tarkoitetuilla edunsaajilla on oikeus samoin edellytyksin, oikeuksin ja velvollisuuksin kuin sen omilla kansalaisilla:

a) laillisesti hankkia, vuokrata, saada käyttöönsä luvan nojalla, maatila, jolla on mahdollista harjoittaa 3 artiklassa tarkoitettua toimintaa, käyttää tai hyödyntää sitä, käyttää etuosto-oikeutta hyödynnettävänään olevan maatilan tai sen osan myynnin yhteydessä, siirtää toimintansa toiselle tilalle;

b) saada yleistä tai erityistä 3 artiklassa tarkoitettuun toimintaan ryhtymistä tai niiden harjoittamista varten tarkoitettua luoton, avustuksen tai tuen muotoa, erityisesti mukaan lukien toimenpiteet, joilla helpotetaan palkatun maataloustyöntekijän ryhtymistä maanviljelijäksi;

c) olla jäseninä osuuskunnissa tai johtotehtävissä tehtävistä riippumatta taikka olla jäsenenä missä tahansa yhteistä etua varten perustetussa maatalousyhdistyksessä sekä muodostaa tällaisia yhdistyksiä, joiden tulee yhtäläisesti olla avoimia vastaanottavan valtion kansalaisille.

5 artikla

1. Jäsenvaltioiden tulee huolehtia, että tässä direktiivissä tarkoitetut edunsaajat voivat oikeutensa nojalla ryhtyä harjoittamaan ja harjoittaa itsenäisinä ammatinharjoittajina 3 artiklassa tarkoitettua toimintaa samoin edellytyksin kuin niiden omat kansalaiset pelkästään ilmoituksen perusteella ja ilman edeltäkäsin hankittavaa lupaa.

2. Jokainen toimivaltaisen viranomaisen esittämä väite sillä perusteella, ettei yksi tai useampi 1, 2 ja 3 artiklan säännöksessä tarkoitettu edellytys täyty, on, jotta se olisi oikeudellisesti pätevä, saatettava asianomaisen henkilön tietoon kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen on ilmoittanut toimivaltaiselle viranomaiselle aikomuksestaan tässä direktiivissä tarkoitettuna edunsaajana ryhtyä harjoittamaan ammattia, paitsi, jos kyseessä on petoksellinen toiminta.

3. Jäsenvaltioiden tulee varmistaa tässä direktiivissä tarkoitetuille edunsaajille mahdollisuus hakea muutosta jokaiseen päätökseen, jolla toimivaltainen viranomainen vastustaa heidän aikomaansa sijoittautumista.

4. Niiden jäsenvaltioiden, joissa yleisesti edellytetään, että toisen jäsenvaltion kansalainen, joka ryhtyy harjoittamaan 3 artiklassa tarkoitettua toimintaa, hankkii sitä varten erityisen ulkomaalaisille tarkoitetun toimiluvan, tulee antaa tässä direktiivissä tarkoitetuille edunsaajille heidän anomuksestaan ja veloituksetta 2 kohdassa säädetyn määräajan päätyttyä erillinen todistus, jossa todetaan heidän erityisolosuhteensa ja 4 artiklan mukainen oikeutensa yhtäläiseen kohteluun valtion omiin kansalaisiin nähden.

6 artikla

1. Jäsenvaltio ei saa myöntää kansalaisilleen, jotka lähtevät maasta sijoittautuakseen tässä direktiivissä tarkoitetulla tavalla, maastamuuttoa varten tai siitä johtuen, suoraa tai välillistä rahallista tai muunlaista avustusta, joka voisi johtaa sijoittautumisen edellytysten vääristymiseen vastaanottavassa valtiossa.

2. Sen jäsenvaltion, josta palkattu maataloustyöntekijä on peräisin, antamaa rahallista tai käytännön tukea, jolla avustetaan häntä kuljettamaan perheensä, henkilökohtaisen omaisuutensa, huonekalunsa, karjansa ja maataloustyökalunsa vastaanottavan valtion rajalle asti, ei tule pitää sijoittautumisen edellytyksiä vääristävänä avustuksena.

7 artikla

1. Jäsenvaltioiden on viimeistään kuukauden kuluttua tämän direktiivin tiedoksi antamisesta ilmoitettava komissiolle kaikki lait, asetukset tai hallinnolliset määräykset sekä kaikki hallinnolliset käytännöt, jotka koskevat erityisesti niiden alueella palkattuja maataloustyöntekijöitä, jotka ryhtyvät harjoittamaan itsenäisinä ammatinharjoittajina 3 artiklassa tarkoitettua toimintaa.

2. Jäsenvaltioiden on saatettava tämän direktiivin noudattamisen edellyttämät toimenpiteet voimaan kuuden kuukauden kuluessa sen tiedoksi antamisesta ja ilmoitettava tästä komissiolle viipymättä.

8 artikla

Tämä direktiivi on osoitettu kaikille jäsenvaltioille.

Tehty Brysselissä 2 päivänä huhtikuuta 1963.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

Eugène SCHAUS

(1) EYVL N:o 2, 15.1.1962, s. 36/62

(2) EYVL N:o 134, 14.12.1962, s. 2867/62