4.4.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

CA 105/1


Tietotekniikan pääosasto (DIGIT)

Ilmoitus avoinna olevasta johtajan virasta (palkkaluokka AD 14) Luxemburg

(Euroopan unionin virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen 29 artiklan 2 kohta)

COM/2017/10372

(2017/C 105 A/01)

 

Keitä olemme

Euroopan komission tietotekniikan pääosasto (DIGIT) (https://ec.europa.eu/info/departments/informatics_fi) on vastuussa komission yksiköiden tietotekniikan ja televiestinnän hallinnoinnista ja koordinoinnista tiiviissä yhteistyössä tietotekniikan hallintorakenteiden kanssa. DIGIT vastaa erityisesti nykyaikaisen ja dynaamisen tietotekniikkavision sekä komission yleistavoitteiden mukaisen strategian määrittelystä, suunnittelusta ja täytäntöönpanosta.

Tietotekniikan pääosastossa on käynnissä organisaatiouudistus, joka on tarkoitus saada päätökseen keväällä 2017. Organisaatiorakenteen muutoksen myötä perustetaan uusi linja D ”Digitaaliset palvelut”. Linjan D johtaja vastaa jäsenvaltioiden julkishallinnoille tarjottavista digitaalisista palveluista. Hän vastaa erityisesti digikeskuksen (Digital Pole) kehittämisestä tiiviissä yhteistyössä viestintäverkkojen, sisältöjen ja teknologian pääosaston (Connect) kanssa. Tavoitteena on saada aikaan positiivista nostetta kyvykkäiden työntekijöiden houkuttelemiseksi Luxemburgiin liiketoiminnan ja politiikan kannalta keskeisille aloille. Uusi linja D keskittyy ISA-ohjelman tulosten pohjalta mm. massadataan, data-analytiikkaan, standardointiin, metadataan (yksikkö D1), yhteentoimivuusperiaatteisiin, rajat ylittäviin poikkialaisiin julkisiin palveluihin julkishallintoja, yrityksiä ja kansalaisia varten (yksikkö D2) ja Euroopan laajuisiin palveluihin (yksikkö D3).

Mitä tarjoamme

Tietotekniikan pääosastossa johtajan tehtävänä on antaa yleistä strategista ohjausta ja vastata linjan hallinnosta. Hänen vastuullaan ovat erityisesti tulevaisuuteen suuntautuvat aloitteet ja toimet pääosaston tehtävänmäärittelyssä ja vuotuisessa työohjelmassa määritettyjen puitteiden mukaisesti.

Digikeskuksen perustamisryhmä on pieni, suoraan johtajan alaisuudessa toimiva ryhmä. Ryhmä vastaa digikeskuksen perustamisesta Luxemburgiin ja sen kehittämisestä ajanjaksolla, joka ulottuu vuoteen 2020. Digikeskusta kehitetään tiiviissä yhteistyössä Connect-pääosaston sekä Euroopan unionin julkaisutoimiston, Eurostatin ja Yhteisen tutkimuskeskuksen kanssa. Linjalla on johtava rooli, kun komissiosta pyritään tekemään yksi Euroopan digitaalisen kasvun moottoreista. Tavoitteena on vahvistaa Luxemburgin asemaa erittäin suorituskykyisten IT-infrastruktuurien, massadatatyökalujen ja -analytiikan, julkisen sektorin nykyaikaistamisen ja IT-ratkaisujen digitaalisen innovoinnin keskuksena.

Yksi linjan yksiköistä vastaa kehittämisestä ja integroinnista data-analytiikan sekä tiedon- ja tietämyksen hallinnan alalla (ml. yhteistyösovellukset), jolla palvelujen kysyntä on kovaa. Kehittämis- ja integrointityön kohteena on erityisesti massadata – niin komission omia kuin muunkin julkisen sektorin tarpeita varten. Tällä tulevaisuuden alalla on suuret mahdollisuudet, ja se rakennetaan olemassa olevien valmiuksien pohjalle. Tämä edellyttää tiivistä yhteistyötä komission ulkoisten ja sisäisten sidosryhmien kanssa sekä intensiivistä yhteistyötä Connect-pääosaston kanssa.

Linja D hallinnoi myös ISA2-ohjelmaa (http://ec.europa.eu/isa/) jolla helpotetaan tehokasta rajat ylittävää poikkialaista tietojenvaihtoa jäsenvaltioiden julkishallintojen välillä. ISA-ohjelmalla edistetään komission sähköisen hallinnon toimia, joiden tavoitteena on toiminnan tehostaminen digitaalisten sisämarkkinoiden puitteissa uusien, innovatiivisten ja tehokkaampien digitaalisten palvelujen avulla.

Johtaja toimii ISA2-koordinointiryhmän puheenjohtajana ja ohjaa yhteentoimivuutta jäsenvaltioiden hallintojen kanssa koskevan politiikan laatimista, sitä koskevaa viestintää ja politiikan täytäntöönpanoa.

Euroopan laajuisia järjestelmiä hoitava yksikkö vastaa TESTA-ng-verkkopalvelun (Euroopan laajuiset julkishallinnon telematiikkapalvelut) turvallisuudesta ja korkeasta käytettävyydestä. TESTA-ng on Euroopan runkoverkko, jota käytetään tietojenvaihdossa monenlaisten julkishallintojen kanssa.

Verkko käyttää internetprotokollia kattavuuden varmistamiseksi, mutta Euroopan komissio käyttää verkkoa internetistä erillään. Verkko takaa suorituskyvyn ja turvallisuuden korkean tason, minkä lisäksi sillä on yhteydet kaikkiin EU:n toimielimiin ja kansallisiin verkostoihin. Se sopii sekä luokittelemattomien että turvaluokiteltujen tietojen vaihtoon.

Linjan johtaja edustaa pääjohtajaa linjan kannalta olennaisissa ulkopuolisissa ja sisäisissä tapahtumissa.

Johtaja hoitaa tehtäväänsä Luxemburgissa, jossa myös useimmat linjan yksiköt sijaitsevat.

Ketä etsimme

Tehtävä edellyttää:

kykyä kehittää ja ylläpitää erinomaisia yhteistyösuhteita komission muiden yksiköiden, muiden toimielinten, muiden eurooppalaisten elinten ja kansallisten viranomaisten kanssa; kykyä laatia ja toteuttaa yhteentoimivuusstrategioita jäsenvaltioiden viranomaisten kanssa rajat ylittäviä ja poikkialaisia digitaalisia palveluja varten;

johtajuutta ja auktoriteettia, joita tarvitaan erittäin ammattitaitoisista tietotekniikan ja hallinnon ammattilaisista koostuvan suuren ja jatkuvasti muuttuvan henkilöstön johtamisessa ja motivoinnissa; erinomaisia johtamistaitoja ja kykyä johtaa palvelusuuntautunutta organisaatiota monikulttuurisessa ympäristössä; käytännössä osoitettua kykyä ymmärtää haasteita, joita liittyy suurten organisaatioiden tarpeita vastaavien tietojärjestelmien suunnitteluun, kehittämiseen ja kehitykseen ja kokemusta tällaisten haasteiden ratkaisemisesta;

näyttöä tuloksekkaasta henkilöstön (suurten tiimien) ja varojen käytön suunnittelusta ja hallinnoinnista;

vahvoja viestintä- ja ihmissuhdetaitoja;

kykyä luoda ja ylläpitää kumppanuuksia komission ylimmän johdon kanssa, mikä on erittäin tärkeää, jotta tietotekniikan mahdollisuuksia voidaan hyödyntää komission nykyaikaistamisessa;

vahvaa taustaa ja käytännön kokemusta suurten hankkeiden johtamisesta, mukaan lukien niiden rakenteesta, suunnittelusta, hallinnoinnista ja tuotosten laadunvalvonnasta;

erinomaisia analysointitaitoja sekä kykyä hahmottaa keskeiset ongelmat, kehittää ja laatia strategisia tavoitteita ja muuttaa ne käytännön toimintaehdotuksiksi;

kykyä viestiä tehokkaasti sisäisten ja ulkoisten sidosryhmien kanssa.

Mitä edellytämme (hakuedellytykset)

Valintavaiheeseen päästäkseen hakijan on täytettävä seuraavat muodolliset vaatimukset viimeistään hakuajan päättyessä:

Kansalaisuus: Hakijan on oltava jonkin Euroopan unionin jäsenvaltion kansalainen.

Korkeakoulututkinto: Hakijalla on oltava

i)

joko korkeakoulututkintoa vastaava koulutus, joka kestää tavallisesti vähintään neljä vuotta ja josta on osoituksena tutkintotodistus, tai

ii)

korkeakoulututkintoa vastaava koulutus, joka kestää tavallisesti vähintään kolme vuotta ja josta on osoituksena tutkintotodistus, sekä vähintään yhden vuoden työkokemus kyseiseltä alalta (tätä vuoden työkokemusta ei lasketa mukaan jäljempänä vaadittuun, korkeakoulutuksen jälkeen hankittuun työkokemukseen).

Työkokemus: Hakijalla on oltava korkeakoulututkinnon suorittamisen jälkeen hankittu vähintään 15 vuoden työkokemus kyseiseltä alalta tutkintoa vastaavalla pätevyystasolla.

Kokemus johtotehtävistä: Työkokemuksesta vähintään viiden vuoden on oltava kokemusta ylemmän johdon tehtävistä (1) kyseessä olevaan virkaan suoraan liittyvällä alalla.

Kielitaito: Hakijalla on oltava yhden EU:n virallisen kielen (2) perusteellinen taito ja toisen virallisen kielen tyydyttävä taito. Valintalautakunta varmistaa haastattelun (haastattelujen) aikana, että hakijat täyttävät jonkin toisen EU:n virallisen kielen riittävää taitoa koskevan vaatimuksen. Tämän vuoksi haastattelun jossakin osassa saatetaan käyttää kyseistä toista EU:n virallista kieltä.

Ikäraja: Hakija ei saa olla saavuttanut Euroopan unionin henkilöstösääntöjen mukaista eläkeikää. Sääntöjen mukaan unionin virkamies saavuttaa eläkeiän sen kuukauden päättyessä, jonka aikana hän täyttää 66 vuotta (ks. henkilöstösääntöjen 52 artiklan a alakohta) (3).

Riippumattomuus ja sidonnaisuuksia koskeva ilmoitus

Ennen työtehtävien aloittamista hakijan on annettava vakuutus, jossa hän sitoutuu toimimaan riippumattomasti ja yleisen edun hyväksi. Hakijan on myös annettava ilmoitus sidonnaisuuksista, joiden voidaan katsoa heikentävän hänen riippumattomuuttaan.

Nimittäminen ja palvelussuhteen ehdot

Euroopan komissio valitsee ja nimittää johtajan omien valinta- ja palvelukseenottomenettelyjensä mukaisesti (ks. myös ”Compilation Document on Senior Officials Policy” (4)). Hakijoiden, jotka valintamenettelyssä kutsutaan komission neuvoa-antavan nimityskomitean haastateltaviksi, on ennen haastattelua osallistuttava ulkopuolisen rekrytointiyrityksen järjestämään arviointiin.

Toiminnallisista syistä ja jotta valintamenettely saataisiin päätökseen mahdollisimman nopeasti, mikä on sekä hakijoiden että toimielimen edun mukaista, valintamenettelyssä käytetään vain englannin ja/tai ranskan kieltä (5).

Palkkaus ja palvelussuhteen ehdot määräytyvät Euroopan unionin palkkaluokan AD 14 virkamiehiin sovellettavien henkilöstösääntöjen mukaan. Hakijoiden tulee ottaa huomioon, että henkilöstösääntöjen mukaan kaikkien uusien toimihenkilöiden on suoritettava hyväksyttävästi yhdeksän kuukauden pituinen koeaika.

Johtaja hoitaa tehtäväänsä Luxemburgissa.

Yhtäläiset mahdollisuudet

Euroopan komissio noudattaa aktiivista yhtäläisten mahdollisuuksien politiikkaa. Se pyrkii lisäämään naisten osuutta johtotehtävissä ja kehottaa siksi erityisesti naispuolisia ehdokkaita hakemaan tähän tehtävään.

Hakumenettely

Hakijan on ennen hakemuksensa jättämistä varmistettava, että hän täyttää kaikki hakuedellytykset (”Mitä edellytämme”) ja erityisesti tutkinto- ja työkokemusvaatimukset sekä kielitaitovaatimukset. Jos jokin edellytyksistä ei täyty, hakemus hylätään automaattisesti.

Hakijoiden on rekisteröidyttävä internetosoitteessa

https://ec.europa.eu/dgs/human-resources/seniormanagementvacancies/

ja noudatettava hakumenettelyn eri vaiheista siellä annettuja ohjeita.

Hakijalla on oltava voimassa oleva sähköpostiosoite. Sitä käytetään sekä rekisteröinnin yksilöintiin että yhteydenpitoon hakijan kanssa valintamenettelyn aikana. Sähköpostiosoitteen muutoksista on siksi ilmoitettava komissiolle.

Hakijan on liitettävä hakemukseensa ansioluettelo pdf-muodossa ja laadittava verkossa vapaamuotoinen hakemuskirje (enintään 8 000 merkkiä). Toiminnallisista syistä ja jotta valintamenettely saataisiin päätökseen mahdollisimman nopeasti, mikä on sekä hakijoiden että toimielimen edun mukaista, ansioluettelo ja hakemuskirje on kirjoitettava englanniksi, ranskaksi tai saksaksi.

Kun hakija on lähettänyt sähköisen rekisteröitymislomakkeen, hän saa sähköpostiviestin, jossa vahvistetaan, että hakemus on rekisteröity. Se sisältää myös rekisteröintinumeron, jota käytetään myöhemmin viitteenä kaikissa hakemusta koskevissa asioissa. Jos hakija ei saa rekisteröintinumeroa, hakemus ei ole rekisteröitynyt!

Hakuprosessin etenemistä ei ole mahdollista seurata verkossa. Euroopan komissio ottaa suoraan yhteyttä hakijaan hakemuksen käsittelyyn liittyvissä asioissa.

Hakija, jolla on sähköisen rekisteröitymisen estävä vamma, voi toimittaa hakemuksensa (ansioluettelon ja vapaamuotoisen hakemuskirjeen) kirjattuna kirjeenä seuraavaan osoitteeseen: European Commission, Directorate-General for Human Resources and Security, Unit for Senior Management and CCA, SC11 8/59, 1049 Bruxelles/Brussel, BELGIQUE/BELGIË. Kirjeessä on ilmoitettava selvästi seuraava viite: Vacancy for a Director in DG DIGIT (COM/2017/10372), ja kirjeen on oltava postileimattu viimeistään rekisteröitymisen päättymispäivänä. Tämän jälkeen kaikki komission ja hakijan välinen kirjeenvaihto käydään postitse. Hakemukseen on tällaisessa tapauksessa liitettävä virallisesti hyväksytyn tahon antama todistus toimintarajoitteesta. Lisäksi hakijan tulee esittää erillisellä lehdellä mahdolliset erityisjärjestelyt, jotka hän katsoo tarpeellisiksi valintaan osallistumisensa helpottamiseksi.

Lisätietoja ja/tai apua teknisiin ongelmiin saa lähettämällä sähköpostiviestin osoitteeseen HR-SM-Vacancies@ec.europa.eu

Rekisteröitymisen määräaika

Rekisteröityminen päättyy 12. toukokuuta 2017 klo 12.00 (Brysselin aikaa), jonka jälkeen internetrekisteröityminen ei ole enää mahdollista.

Internetrekisteröityminen on syytä tehdä hyvissä ajoin ennen määräajan päättymistä. Hakemista ei kannata jättää hakuajan viimeisiin päiviin, sillä rekisteröityminen ei verkkoliikenteen ruuhkien tai internetyhteyden katkosten takia välttämättä onnistu ensi yrittämällä. Hakeminen ei ole mahdollista sen jälkeen, kun rekisteröitymisen määräaika on päättynyt. Rekisteröitymistä määräajan jälkeen ei oteta huomioon.

Tärkeää tietoa hakijoille

Hakijoita muistutetaan siitä, että valintalautakuntien työ on luottamuksellista. Hakijat eivät tämän vuoksi saa itse tai toisen henkilön välityksellä olla suoraan tai välillisesti yhteydessä lautakuntien jäseniin.

Henkilötietojen suoja

Komissio huolehtii siitä, että hakijoiden henkilötietojen käsittelyssä noudatetaan 18. joulukuuta 2000 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001 (asetus yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta) (6).


(1)  Hakijan on ilmoitettava ansioluettelossaan ainakin niiden viiden vuoden osalta, jotka hän on toiminut ylemmissä johtotehtävissä, 1) johtotehtävän nimike ja tehtävänkuvaus, 2) alaisten määrä kyseisessä tehtävässä, 3) hallinnoitujen varojen suuruusluokka, ja 4) ylempien ja alempien organisaatiotasojen määrä sekä samantasoisessa tehtävässä toimineiden henkilöiden määrä.

(2)  http://ec.europa.eu/education/official-languages-eu-0_fi

(3)  http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=CONSLEG:1962R0031:20140101:FI:PDF

(4)  http://ec.europa.eu/civil_service/docs/official_policy_en.pdf

(5)  Valintalautakunta varmistaa, etteivät näitä kieliä äidinkielenään puhuvat saa aiheetonta etua.

(6)  EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.