52013DC0685

LIITE asiakirjaan KOMISSION TIEDONANTO EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE Sääntelyn toimivuus ja tuloksellisuus (REFIT): Tulokset ja jatkotoimet /* COM/2013/0685 final */


Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle

Sääntelyn toimivuus ja tuloksellisuus (REFIT): Tulokset ja jatkotoimet

I. Johdanto

Sääntely kuuluu olennaisena osana nykyaikaiseen yhteiskuntaan ja hyvään hallintotapaan. EU:n tasoinen sääntely merkitsee lisäarvoa esimerkiksi kilpailun, kaupan ja sisämarkkinoiden alalla, sillä sen avulla voidaan luoda tasapuoliset toimintaedellytykset, jotka tarjoavat mahdollisuuksia yrityksille, työntekijöille ja kuluttajille. Sillä myös suojellaan kansalaisten, kuluttajien ja työntekijöiden terveyttä ja turvallisuutta. EU:n lainsäädäntö muodostaa yhteiset puitteet korvaamalla tai yhdenmukaistamalla 28 erilaista kansallista lakia. Sen avulla EU:n jäsenvaltiot voivat työskennellä yhdessä perusoikeuksien ja -vapauksien turvaamiseksi tai tarjota mahdollisuuksia, jotka ylittävät valtioiden rajat (kuten internetin tai työvoiman liikkuvuuden tarjoamat mahdollisuudet). Sen avulla ne voivat puuttua ongelmiin, jotka eivät kunnioita kansallisia rajoja, kuten esimerkiksi ilmastonmuutos, ympäristön pilaantuminen ja eläinten ja kasvien terveyteen kohdistuvat uhkat. Oikeudelliset ja institutionaaliset puitteet, joissa komissio ja Euroopan unionin tuomioistuin valvovat lainsäädännön soveltamista, antavat jäsenvaltioille varmuuden siitä, että EU:n lainsäädäntöä sovelletaan asianmukaisesti koko EU:ssa. EU:n sääntelyä syytetään kuitenkin samaan aikaan usein siitä, että siihen sisältyy liian monia vaatimuksia, jotka rasittavat yritysten ja erityisesti pienimpien yritysten toimintaa[1].

Komissio on tämän ongelman ratkaisemiseksi panostanut viime vuosina lainsäädännön keventämiseen ja sääntelyn aiheuttamien rasitteiden vähentämiseen. Komissio on hyväksynyt vuodesta 2005 alkaen 660 aloitetta, joiden tarkoituksena on lainsäädännön yksinkertaistaminen, kodifiointi tai uudelleenlaadinta[2]. Yli 5 590 säädöstä on myös kumottu. Uusi tuotelainsäädäntökehys merkitsee sääntelyn huomattavaa yksinkertaistamista ja yrityksiin kohdistuvaa rasitusta vähennetään monilla aloilla, joista voidaan mainita esimerkiksi maatalous, tilastot, eläinten ja kasvien terveys, arvonlisävero, liikenne, julkiset hankinnat ja tilinpäätökset. Ympäristöpolitiikan alalla on annettu vettä, ilmaa, teollisuuden päästöjä ja jätteitä koskevia puitedirektiivejä. Niillä yksinkertaistettiin oikeudellisia puitteita vähentämällä direktiivien lukumäärää kullakin alalla ja tekemällä täytäntöönpanosta joustavampaa. Työterveyttä ja -turvallisuutta koskevat direktiivit antavat jäsenvaltioille mahdollisuuden kohdella pieniä yrityksiä joustavammin.

Komission tapa valmistella lainsäädäntöä on muuttunut merkittävästi. Vaikutusten arviointia ja sidosryhmien kuulemista käytetään nykyisin järjestelmällisesti kaikissa komission yksiköissä. Byrokratiaa on vähennetty selvästi enemmän kuin 25 prosenttia, joka asetettiin tavoitteeksi hallinnollisen rasituksen keventämiseen tähtäävässä toimintaohjelmassa. Järkevän sääntelyn periaatteet ja käytännöt ohjaavat komission toimia lainsäädäntöprosessin alusta loppuun. Prosessi edellyttää kuitenkin jatkuvia toimia, jotta kehitys ei pysähdy. Järkevä sääntely on jatkuva prosessi, eikä kertaluonteinen toimenpide. EU:n lainsäädännön toimivuuden varmistaminen on olennaisen tärkeää, jotta Eurooppa voidaan ohjata takaisin nopeamman kasvun ja työpaikkojen luomisen tielle. Tämän vuoksi komissio käynnisti joulukuussa 2012 sääntelyn toimivuutta ja tuloksellisuutta koskevan ohjelman (REFIT)[3]. REFIT osoittaa, että komissio on jatkuvasti sitoutunut yksinkertaiseen, selkeään, vakaaseen ja ennakoitavissa olevaan sääntelykehykseen yritysten, työntekijöiden ja kansalaisten toiminnalle. REFIT-ohjelman avulla tarkastellaan uudelleen EU:n koko lainsäädäntöä. Sen avulla osoitetaan rasitukset, epäjohdonmukaisuudet, puutteet tai tehottomat toimenpiteet ja tehdään tarvittavat aloitteet uudelleentarkastelussa saatujen tulosten jatkotoimina.

Tässä tiedonannossa esitellään komission elokuussa 2013 julkaiseman analyyttisen tarkastelun[4] tulokset. Tiedonannossa selostetaan, mitä osa-alueita koskevia toimia komissio aikoo toteuttaa ja millä osa-alueilla toimenpiteet eivät tällä hetkellä ole tarpeen sääntelyn toimivuuden kannalta. Siinä yksilöidään haasteet, joita REFIT-ohjelman ensimmäisen vaiheen aikana on kohdattu, ja luodaan katsaus jatkotoimiin. Liitteessä esitellään sääntelyn toimivuuteen liittyvät hankkeet, joita toteutetaan parhaillaan tai joiden toteuttamista ehdotetaan lainsäädäntövallan käyttäjille.

II. REFIT-tarkastelun tulokset

Analyyttinen tarkastelu osoitti, että komissio on toteuttanut viime vuosina paljon toimia pitääkseen lainsäädännön toimivana, yksinkertaistaakseen sääntelyä ja karsiakseen kustannuksia. Jotkut toimenpiteet ovat jo voimassa, toiset taas ovat Euroopan parlamentin ja neuvoston käsiteltävinä ja odottavat hyväksymistä. Analyyttinen tarkastelu toi myös esiin osa-alueet, joilla lainsäädäntöä on edelleen tarkistettava (konsolidointi, yksinkertaistaminen), ja osa-alueet, jotka edellyttävät lisäanalyyseja (arviointeja ja toimivuustarkastuksia), joilla valmistellaan sääntelyn tarkistamista.    

1. Tähän mennessä saavutettu edistys ja toteutetut toimet

Tulokset osoittavat selvästi, että järkevän sääntelyn periaatteet on otettu osaksi politiikan valmisteluprosessia kaikilla politiikan aloilla. Myös järkevän sääntelyn välineitä (vaikutusten arviointi, sidosryhmien kuuleminen ja arviointi) käytetään jatkuvasti kaikilla aloilla. 

Järkevän sääntelyn välineet ovat kiinteä osa käsittelykierrosta. Nykyisin lähes kaikkiin komission ehdotuksiin, joilla odotetaan olevan tuntuvia vaikutuksia, liitetään vaikutusten arviointi ja yhä enemmän huomiota kiinnitetään myös toimintapolitiikan jälkiarviointiin.[5] Vuosina 2010–2012 komissio järjesti 340 julkista kuulemista ja useita työmarkkinaosapuolten kuulemisia. Niiden avulla pyrittiin keräämään kansalaisten, työmarkkinaosapuolten ja muiden liike-elämän ja kansalaisyhteiskunnan sidosryhmien mielipiteitä ja ottamaan ne huomioon politiikan suunnittelussa ja uudelleentarkastelussa.[6]

Komissio on kymmenen viime vuoden aikana käynnistänyt merkittäviä poliittisia uudistuksia, jotka tähtäävät muun muassa merkittävään yksinkertaistamiseen ja sääntelyrasituksen keventämiseen. Esimerkkejä näistä toimista esitetään seuraavassa:

Palveludirektiivi on edesauttanut kansallisen lainsäädännön muutoksia, joilla on poistettu satoja syrjiviä, perusteettomia tai kohtuuttomia kansallisia vaatimuksia. Lupajärjestelmiä on yksinkertaistettu esimerkiksi kaupan, säänneltyjen ammattien, rakentamisen ja matkailun kaltaisilla keskeisillä palvelualoilla. Komissio työskentelee jäsenvaltioiden kanssa poistaakseen esteitä valtioiden rajat ylittävältä palvelujen tarjoamiselta, jotta voidaan varmistaa vuoden 2012 tiedonannossa asetettujen kunnianhimoisten täytäntöönpanotavoitteiden saavuttaminen.[7] Lisäksi komissio jatkaa työtään säänneltyjen ammattien alalla, jotta sijoittautumisvapautta voidaan lisätä.[8]

Patenttiuudistus, jolla luodaan yhtenäinen patenttisuoja ja yhdistetty patenttituomioistuin, merkitsee tuntuvia etuja ja säästöjä.  Lähes kaikissa jäsenvaltioissa suojan tarjoavan yhteispatentin myöntämisestä aiheutuvat hallintokulut supistuvat jopa 80 prosenttia. Yhdistetyn patenttituomioistuimen ansiosta yritykset voivat välttää nykytilanteen, jossa riita-asioita käsitellään useissa tuomioistuimissa eri jäsenvaltioissa.

Schengenin raja- ja viisumisäännöstö on helpottanut merkittävästi yritystoimintaa ja matkustamista luomalla sisärajattoman alueen, jolla kansalaiset, liikemiehet ja matkailijat voivat liikkua vapaasti ilman rajatarkastuksia. Alue on laajentunut vähitellen vuodesta 1985 alkaen ja kattaa nykyisin lähes kaikki EU:n jäsenvaltiot ja joitakin siihen liittyneitä EU:n ulkopuolisia maita.

Esimerkiksi yritystoimintaa ja teollisuutta koskevilla uusilla asetuksilla kumottiin 24 direktiiviä maa- ja metsätalousajoneuvojen, 15 direktiiviä kevyiden moottoriajoneuvojen ja 8 direktiiviä metrologian alalla.

Ympäristöalalla vesipolitiikan puitedirektiivillä vähennettiin vesidirektiivien määrää 18:sta yhdeksään. Puitedirektiivi myös yksinkertaisti ja vähensi raportointivaatimuksia yhdessä Euroopan vesitietojärjestelmän kanssa. Teollisuuden päästöistä vuonna 2010 annettu direktiivi on huomattava konsolidointiponnistus, sillä sen myötä kumotaan seitsemän alakohtaista direktiiviä. Uusi direktiivi vähentää hallinnollista rasitusta noin 30 miljoonalla eurolla vuodessa yhdistetyn lupakäytännön avulla ja 2 miljoonalla eurolla vuodessa yksinkertaistetun raportoinnin ja valvonnan avulla. 

Komissio on sitoutunut noudattamaan määrätietoista toimintaohjelmaa byrokratian vähentämiseksi. Vuosina 2007–2012 hallinnollisen rasituksen keventämistä koskevalla toimintaohjelmalla rasitusta kevennettiin noin 25 prosentilla 13 painopistealalla. Tästä on jo syntynyt 30,8 miljardin euron säästöt ja vielä odotettavissa on 5 miljardin säästöt, kun lainsäädäntövallan käyttäjät saavat säädökset hyväksyttyä[9]. Komissio on ylittänyt oman tavoitteensa ja esittänyt ehdotuksia, joiden avulla rasitusta olisi mahdollista supistaa noin 41 miljardilla eurolla (33 %). Osa potentiaalisista säästöistä – arviolta yli 3 miljardia euroa – menetettiin kuitenkin lainsäädäntöprosessin kuluessa, kun komission ehdotuksia muutettiin. Sähköisen laskutuksen edistäminen arvonlisäverotuksessa sekä pk-yrityksille myönnetyt poikkeukset tai erityisjärjestelyt tilinpäätösten, elektroniikkalaiteromun ja EU:n sisäisten kauppatilastojen alalla kuuluvat ohjelman merkittävimpiin saavutuksiin. REFIT-ohjelman puitteissa komissio tarkastelee yhdessä jäsenvaltioiden kanssa, ovatko yritykset pystyneet käytännössä saavuttamaan nämä säästöt kokonaisuudessaan. Näin komissio voi selvittää, miten se voi jatkaa byrokratian vähentämistä. 

Laskutusta koskeva arvonlisäverodirektiivi vähentää byrokratiaa merkittävästi, sillä se mahdollistaa sähköisen laskutuksen samanarvoisen kohtelun paperiversioiden kanssa. Unionin tullikoodeksissa säädetään myös uusista sähköisistä menettelyistä.

Pk-yrityksille suunnatussa Top 10 -kuulemisessa kysyttiin, mitkä EU:n säädökset aiheuttavat eniten rasitusta pk-yrityksille, ja pk-yritysten esittämät prioriteetit on otettu huomioon sääntelyn toimivuusohjelmassa. Tämän perusteella on kehitetty jatkotoimia, joilla puututaan suoraan pk-yritysten huolenaiheisiin.[10]

REFIT-ohjelman keskeisenä tavoitteena on vähentää pk-yritysten sääntelyrasitusta.[11] Komissio antoi 18. kesäkuuta pk-yrityksille suunnatun Top 10 -kuulemisen jatkotoimia koskevan tiedonannon. Kyseisen kuulemisen perusteella EU:n lainsäädäntö aiheuttaa kaikkein eniten hallinnollista rasitusta seuraavilla aloilla: kemikaalit (REACH); arvolisäverohallinto; kulutustavaroiden turvallisuus; työterveys ja -turvallisuus; pätevien ammattilaisten mahdollisuudet työskennellä eri puolilla EU:ta; jätteiden kuljetus ja käsittely ympäristöä vahingoittamatta; pääsy suurille julkisten hankintojen markkinoille; maanteiden tavaraliikenne ja tietosuojadirektiivi. 

Komissio on jo esittänyt parlamentille ja neuvostolle yksinkertaistamisehdotukset kuudesta Top 10 -kuulemisessa mainitusta lainsäädäntötoimenpiteestä. Tällaisia ehdotuksia ovat pk-yrityksiä koskevan sääntelyn yksinkertaistaminen tietosuojan, työntekijöiden lähettämisen, kulutustavaroiden turvallisuuden, julkisten hankintojen, ammattipätevyyden ja tieliikenteen ajopiirtureiden osalta. Tänä vuonna on tarkoitus esittää vielä kaksi ehdotusta (ehdotus vakiomuotoisesta arvonlisäveroilmoituksesta, joka helpottaa sääntöjen noudattamista monessa eri jäsenvaltiossa toimintaa harjoittavien yritysten tapauksessa, ja ehdotus jätteiden siirron tarkastuksista ja valvonnasta). Komissio toivoo, että ehdotukset hyväksytään nopeasti.

Muita muutoksia tehdään nykyisten oikeudellisten puitteiden sisällä. Esimerkiksi REACH-asetuksesta pk-yrityksille aiheutuvia maksuja on vähennetty 35–95 prosenttia keskisuurten, pienten ja mikroyritysten osalta ja Euroopan kemikaalivirastoon on nimitetty pk-yrityslähettiläs.

2. Lainsäädäntövallan käyttäjien käsiteltävänä olevat ehdotukset

Lainsäädäntövallan käyttäjien käsiteltävänä on merkittäviä yksinkertaistamiseen ja yritysten sääntelyrasituksen keventämiseen tähtääviä lainsäädäntöaloitteita. Lainsäädäntöprosessissa on parhaillaan käsiteltävänä kaikkiaan 21 yksinkertaistamiseen ja sääntelyrasituksen keventämiseen tähtäävää ehdotusta. Tähän sisältyvät ehdotukset kasvien ja eläinten terveyden, pienviljelijöille suunnatun maataloustuen, kulutustavaroiden turvallisuuden ja markkinavalvonnan, julkisten hankintojen, yhteisen yhdistetyn veropohjan, kliinisten lääketutkimusten, matkapakettien, pakettilomien ja pakettikiertomatkojen sekä maantieliikenteen (ajopiirturit) alalla.

Kliinisiä tutkimuksia koskevan direktiivin ehdotetulla tarkistuksella luodaan yksi sääntökokonaisuus. Rahoittajat esittävät jatkossa hakemukset yhden portaalin kautta ja toimittavat yhden asiakirjakokonaisuuden (yksi yhteysviranomainen).

Komission ehdotukset sisältävät 37 eläinten terveyttä koskevan säädöksen, 7 kasvien terveyttä koskevan säädöksen, 12 kasvien lisäysaineistoa koskevan säädöksen ja 10 virallista valvontaa koskevan säädöksen kumoamisen. Tuloksena on joustavammat lainsäädäntöpuitteet ja paremmat mahdollisuudet byrokratian vähentämiseen. Niillä esimerkiksi poistetaan eläintauteja koskevat kaksinkertaiset ilmoitukset EU:lle ja kansainvälisille järjestöille, sallitaan tiettyjen eläinten ja tuotteiden EU:n sisäinen kauppa ilman todistuksia, mahdollistetaan maatilojen korkeatasoisempaan bioturvallisuuteen tähtäävät vapaaehtoiset järjestelyt, joilla estetään tautien leviäminen, siirretään vastuu lajikkeiden rekisteröinnistä ja kasvipasseista yksityissektorille sekä parannetaan virallisen valvonnan riskiperusteista priorisointia.

Yhteistä yhdistettyä veropohjaa koskevalla komission ehdotuksella pyritään ottamaan käyttöön vapaaehtoinen järjestelmä, jossa on koko EU:n kattavat yhteiset säännöt sisämarkkinoilla toimivien yritysten yhtiöveropohjan laskemiseksi. Järjestelmä tarjoaisi rajat ylittävällä tasolla toimiville yrityksille mahdollisuuden toimittaa yhdelle viranomaiselle yksi konsolidoitu veroilmoitus kaikesta toiminnastaan EU:ssa. Sääntöjen nykyisten noudattamiskulujen arvioidaan supistuvan 7 prosentilla ja yhteinen yhdistetty veropohja säästäisi yrityksiltä 750 miljoonaa euroa alentuneina noudattamiskuluina ja miljardi euroa ulkomaille laajentumisesta aiheutuvien kulujen pienenemisenä.

Komissio ehdotti joulukuussa 2011 julkisia hankintoja koskevien järjestelyjen tarkistamista. Joillakin ehdotetuista muutoksista on välitön vaikutus pk-yritysten mahdollisuuksiin osallistua julkisiin hankintoihin, mukaan lukien käyttöoikeussopimukset. Tarkistukseen sisältyy säännöksiä, joissa edellytetään oman lausunnon hyväksymistä valintaprosessissa, ja vain voittaneen tarjoajan on toimitettava koko todistusaineisto. Lisäksi ehdotetaan, että hankintaviranomaiset velvoitetaan soveltamaan oikeasuhteisia valintaperusteita tarjoajien taloudellisen aseman tarkastamiseen. Komission ehdotuksessa esitetään vähittäistä siirtymistä sähköisiin hankintamenettelyihin. Yritykset pystyisivät tutustumaan tarjouskilpailuihin verkossa ja toimittamaan tarjouksensa sähköisesti. Näin yksinkertaistettaisiin prosessia ja lisättäisiin avoimuutta. Parlamentti ja neuvosto ovat päässeet sopimukseen maantieliikenteen ajopiirtureita koskevasta ehdotuksesta ja julkisia hankintoja koskeva ehdotus tullaan todennäköisesti hyväksymään pian.

3. Uudet aloitteet ja lainsäädännön seuraavien uudistusten valmistelu

Analyyttinen tarkastelu osoitti myös, että kaikkia mahdollisuuksia yksinkertaistamiseen ja sääntelyrasituksen keventämiseen ei ole vielä hyödynnetty. Lisää toimia EU:n lainsäädännön toimivuuden varmistamiseksi toteutetaan yksinkertaistamalla ja/tai konsolidoimalla voimassa olevaa lainsäädäntöä. Uusia keventämistoimenpiteitä koskevan arvioinnin suositusten jatkotoimina on tarkoitus esittää 23 uutta yksinkertaistamiseen ja rasitusten keventämiseen tähtäävää lainsäädäntöaloitetta. Ne on lueteltu liitteessä. Niihin kuuluvat esimerkiksi seuraavat:

· Muuttaminen ja konsolidointi: Komissio pohtii työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevan kolmen direktiivin konsolidointia toimivuustarkastuksen ja työmarkkinaosapuolten kuulemisen tulosten perusteella. Joukko voimassa olevia tilastointisäädöksiä yhdistetään yhteen yritystilastoja koskevaan puiteasetukseen. Kahdeksan yhtiöoikeusdirektiiviä kodifioidaan yhdeksi direktiiviksi. Lisäksi ehdotetaan vakiomuotoisen arvonlisäveroilmoituksen käyttöönottoa kaikissa jäsenvaltioissa. Eläinjalostusta koskevat 11 lainsäädäntötoimenpidettä laaditaan uudelleen ja 26 kauppasäädöstä kodifioidaan.

· Arviointi ja toimivuustarkastukset: Analyyttisen tarkastelun tärkeimpiin tuloksiin kuului niiden alojen yksilöinti, joilla on arvioitava tarkemmin, miten sääntelyrasitusta voidaan keventää siten, että EU:n tavoitteet voidaan saavuttaa mahdollisimman pienin kustannuksin ja saavuttaa parhaiten EU:n sääntelyn edut. Tällä hetkellä on käynnissä 16 tällaista arviointia ja toimivuustarkastusta. Ne on lueteltu liitteessä. Jotta tulevia lainsäädäntöaloitteita sääntelyrasituksen vähentämiseksi voidaan valmistella, vuosina 2013 ja 2014 on tarkoitus käynnistää 31 arviointia, toimivuustarkastusta ja muuta selvitystä. Näihin sisältyy seitsemän uutta toimivuustarkastusta, jotka käsittelevät tärkeimpiä REACH-asetuksen soveltamisalaan kuulumattomia kemikaaleja, Natura 2000 -verkostoa[12], EU:n ympäristömerkkiä, EMAS-järjestelmää, laillista muuttoliikettä, kuluttajien oikeuksia ja mainontaa koskevaa lainsäädäntöä sekä yleistä elintarvikelainsäädäntöä. Sääntelyn toimivuuteen painottuvia arviointeja on suunniteltu tehtäväksi työterveyden ja -turvallisuuden alalla, sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivin, sulautuma-asetuksen, vuokratyöntekijädirektiivin ja konedirektiivin osalta, ympäristömelun arvioinnin ja hallinnan, julkisten hankintojen muutoksenhakumenettelyjen sekä valmisteverojärjestelyjen alalla.  Komissio aloittaa myös valmistelut finanssisektoria koskevien EU:n uusien säädösten johdonmukaisuuden arvioimiseksi. Työtä jatketaan ei-kaupallisen alan lentoturvallisuutta koskevien vaatimusten määrittelemiseksi ja täytäntöönpanemiseksi. Vuoden 2014 loppuun mennessä komissio on toteuttanut tai käynnistänyt 47 arviointia, toimivuustarkastusta tai muuta selvitystä, joiden tarkoituksena on sääntelyrasituksen keventäminen. Erityistä huomiota kiinnitetään ympäristöalaan (12 aloitetta), yritystoimintaan ja teollisuuteen (8 aloitetta) ja työllisyyteen (5 aloitetta).

Koko työterveys- ja työturvallisuuslainsäädäntö (direktiivi 89/391/ETY ja 23 siihen liittyvää direktiiviä) on tällä hetkellä täysimääräisen arvioinnin kohteena, joka käsittää työmarkkinaosapuolten (ammattiliitot ja työnantajajärjestöt) erityiskuulemiset. Työmarkkinaosapuoliin sisältyy myös pk-yrityksiä edustavia järjestöjä. Tämän jälkiarvioinnin päätelmät ovat saatavilla ennen vuoden 2015 loppua. Jäsenvaltiot osallistuvat arviointiin toimittamalla täytäntöönpanokertomukset joulukuuhun 2013 mennessä.

.

Komissio tarkastelee REFIT-ohjelman yhteydessä parhaillaan EU:n jätepolitiikkaa ja ‑lainsäädäntöä, ja uudelleentarkastelu on tarkoitus saada päätökseen vuonna 2014. Vuoden 2014 alussa komissio aikoo järjestää työryhmätapaamisen, jossa keskustellaan EU:n jätelainsäädäntöön liittyvistä pk-yritysten huolenaiheista. Komissio työskentelee jäsenvaltioiden ja sidosryhmien kanssa myös käytännön opastus- ja neuvontahankkeiden yhteydessä. Komissio aikoo toteuttaa toimia lisätäkseen pk-yritysten osallistumista resurssitehokasta Eurooppaa koskevaan foorumiin.[13]

4. Peruuttaminen ja kumoaminen

Analyyttisessä tarkastelussa on myös yksilöity kuusi alaa, joilla komissio on jo aloittanut valmistelutyöt mutta joilla se on päättänyt olla esittämättä ehdotuksia. Tähän ryhmään kuuluvat kampaajien työterveyteen ja -turvallisuuteen, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin ja näyttöpäätteisiin, ympäristön tupakansavuun ja syöpäsairauksien vaaraan ja perimän muutoksiin liittyvät aloitteet (arviointeja toteutetaan parhaillaan joillakin osa-alueilla)[14].

Voimassa on myös lainsäädäntöä, jota ei enää tarvita kehityksen etenemisen vuoksi. Komissio aikoo ehdottaa tällaisten säädösten kumoamista, ja yhdeksän ehdotusta on jo suunnitteilla. Näihin sisältyvät säädökset, jotka koskevat vähäpäästöisiä ja energiatehokkaita ajoneuvoja, raakaöljyn ja öljytuotteiden hankintaa, vaarallisten valmisteiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä sekä terästilastoja. Lisäksi komissio aikoo ehdottaa joidenkin ehdotusten peruuttamista. Tähän ryhmään kuuluu seitsemän ehdotusta, joista voidaan mainita oikeussuojan saatavuus ympäristöalalla[15]; arvonlisäverovelvoitteiden yksinkertaistamista koskeva direktiiviehdotus, yksityisen eurooppayhtiön sääntöjä koskeva ehdotus[16], terästilastoja koskeva asetus ja peilien jälkiasennusta raskaisiin tavarankuljetusajoneuvoihin koskeva ehdotus. 

III.  Sääntelyn toimivuuden haasteisiin vastaaminen: uudet horisontaaliset toimenpiteet

Analyyttinen tarkastelu on ollut ratkaisevan tärkeää eri lainsäädäntö- ja valmistelutoimien kartoittamiseksi. Se on myös korostanut sääntelyn toimivuuden monia haasteita, jotka edellyttävät uudenlaista ajattelua ja horisontaalista toimintatapaa. Tämä koskee kaikkia EU:n toimielimiä ja jäsenvaltioita ja ratkaisujen löytäminen edellyttää yhteisiä toimia. Näihin haasteisiin kuuluvat esimerkiksi seuraavat:

1. Työskentely nykyisissä lainsäädäntöpuitteissa

Koska EU:n lainsäädäntöprosessi vie aikaa ja sidosryhmien kannalta vakaa sääntely on parempi vaihtoehto kuin sääntelyn toistuva tarkistaminen, on tarpeen selvittää perusteellisesti, mitä mahdollisuuksia rasituksen keventämiseen on lainsäädäntöä muuttamatta. Vaikka hallinnollista rasitusta arvioidaan nykyisin järjestelmällisesti vaikutusten arvioinnissa, on tärkeää tarkastella hallinnollisia vaatimuksia (esim. raportointia, lupamenettelyjä, tarkastuksia ja maksuja) jäsenvaltioiden toteuttaman täytäntöönpanon tasolla ja keventää rasitusta mahdollisuuksia mukaan. Niin EU:n kuin kansallista sääntelyä koskevat tiedot voidaan myös asettaa helpommin saataville.

Esimerkiksi raportoinnin osalta komissio kartoittaa järjestelmällisesti lainsäädäntöön sisältyvien velvoitteiden luonteen, laajuuden ja toistumistiheyden, myös täytäntöönpanolainsäädännössä, ja tarkastelee lainsäädäntöä uudelleen keventämismahdollisuuksien löytämiseksi. Jäsenvaltioita pyydetään osallistumaan tähän aloitteeseen toimittamalla tietoja tavasta, jolla ne ovat saattaneet raportointivelvoitteet osaksi kansallista lainsäädäntöään. Yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskevan pilottihankkeen[17] toteutus on jo hyvässä vauhdissa EU:n ja kansallisella tasolla. Tätä työtä jatketaan vuonna 2014 ja sen antamaa esimerkkiä laajennetaan soveltuvin osin muille aloille. Sen lähtökohtana ovat samankaltaiset raportointivaatimusten muutokset, joita esitetään vettä, ilman laatua ja luontoa koskevassa lainsäädännössä.

Äskettäin hyväksytyn Sinun Eurooppasi -toimintasuunnitelman[18] mukaisesti komissio kehittää yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa Sinun Eurooppasi -portaalia kanavana, josta pk-yritykset ja kansalaiset löytävät kaikki tarvitsemansa tiedot oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan sisämarkkinoilla. Sen tavoitteena on parantaa tietojen laatua ja erityisesti yhteyksiä kansallisissa portaaleissa saatavilla olevaan sisältöön. Lisäksi komissio edistää verkossa saatavilla olevien tietojen käyttöä muillakin aloilla kuten arvonlisäverotuksessa.

Tarvitaan myös lisää panostusta jäsenvaltioiden kanssa tehtävään työhön täytäntöönpanon valmistelemiseksi. Jatkossa komission ehdotusten liitteenä olisi täytäntöönpanosuunnitelman lisäksi oltava arviointikehys, joka sisältää toimenpiteiden tavoitteet ja indikaattorit sekä suunnitelmaehdotuksen toimenpiteen tuloksellisuuden seuraamiseksi ja arvioimiseksi.  Komissio on jo sitoutunut työskentelemään jäsenvaltioiden kanssa niiden saattaessa säädökset osaksi kansallista lainsäädäntöään, jotta voidaan helpottaa parhaiden käytäntöjen jakamista ja muita täytäntöönpanosuunnitelmissa esitettyjä toimenpiteitä. On tärkeää, että jäsenvaltiot osoittavat tarvittavat resurssit täytäntöönpanon seurantaan. Komissio avustaa mielellään tässä prosessissa.

Komissio toteuttaa kohdennettuja toimia, joilla helpotetaan erityisesti pk-yrityksille huolta aiheuttavien uusien velvoitteiden täytäntöönpanoa. Esimerkiksi ”Koulutuksen parantaminen elintarvikkeiden turvallisuuden lisäämiseksi” -ohjelma on ollut menestyksellinen aloite elintarvikkeiden ja rehujen turvallisuuden ja eläinten turvallisuuden ja hyvinvoinnin alalla. Se tarjoaa järjestelmällisesti koulutusta jäsenvaltioiden viranomaisille uuden lainsäädännön keskeisistä kysymyksistä ja käytännön tavoista panna säädökset täytäntöön paremmin ja helpommin. Aloitteen periaatteena on kouluttajien kouluttaminen ja viranomaiset kouluttavat puolestaan sidosryhmien edustajia. Näin hyödylliset vaikutukset voidaan moninkertaistaa. Toinen esimerkki on prosessi, joka käynnistetään vuonna 2015 avustamaan pk-yrityksiä ja vastaamaan niiden huolenaiheisiin sovellettaessa EU:n lainsäädäntöä, joka liittyy elintarviketietojen antamiseen kuluttajille siten, että kaikki merkitykselliset tiedot esitetään. Samankaltaista toimintamallia voitaisiin soveltaa homeopaattisten tuotteiden ja perinteisten kasvirohdosvalmisteiden myyntiin.  

Komissio toteuttaa toimia myös muiden Top 10 -kuulemisessa[19] esitettyjen pk-yritysten ehdotusten perusteella. Näihin sisältyvät esimerkiksi ohjeiden antaminen elintarvikepakkausmateriaaleista[20] ja pk-yritysten testit niiden täytäntöönpanosääntöjen vaikutusten arvioinneissa, jotka koskevat elintarviketietojen antamista kuluttajille[21].

Jos lainsäädäntöä on tarpeen muuttaa, mahdollisuutta nopeutettujen menettelyjen käyttöön voitaisiin pohtia Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa, jotta voidaan toimia ripeästi. Lainsäädäntövallan käyttäjän kanssa on myös tarpeen edetä lainsäädäntöprosessin uudenaikaistamista koskevissa tarkasteluissa, jotta säädösten hyväksymisprosessissa voidaan hyödyntää enemmän konsolidoituja tekstejä.[22] Tämä lyhentäisi säädösten pituutta ja vähentäisi niiden määrää, yksinkertaistaisi säännöstöä ja helpottaisi oikeussuojan saatavuutta.

Komissio aikoo jatkaa keskusteluja Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa, jotta konsolidoituja tekstejä voitaisiin käyttää tehokkaana keinona säännösten määrän vähentämiseen.

2. Sääntelyn tarkka arviointi

Analyyttisessa tarkastelussa ilmeni, että arvioinneissa ei aina keskitytä riittävän tarkasti sääntelyn toimivuuteen. Sääntelyn toimivuutta arvioitaessa suositaan usein sääntelyn säilyttämistä ennallaan. On kuitenkin kiinnitettävä enemmän huomiota siihen, onko tavoitteet saavutettu kaikkein tehokkaimmalla ja vaikuttavimmalla tavalla. Tämä edellyttää tarkempaa lähestymistapaa hyötyjen, kustannusten ja rasitusten arviointiin sekä sidosryhmien mielipiteiden hankkimiseen.

Tämä on varsin haastavaa. Sääntelyn kustannusten ja hyötyjen sekä kokonaisvaikutusten arviointimenetelmissä on ongelmia. On vaikeaa määrittää sääntelyn kaikkia kustannuksia ja hyötyjä ja myös ottaa huomioon sääntelyn monenlaiset vaikutukset, jotka voivat vahvistaa toisiaan tai toimia toisiaan vastaan tai olla keskenään ristiriitaisia. Tällä osa-alueella on toteutettava lisää toimenpiteitä, joihin kuuluu tiiviimpi yhteistyö komission ja jäsenvaltioiden välillä, joilla on samankaltaisia haasteita arviointikäytännöissään. 

Voidakseen yksilöidä, arvioida ja mahdollisuuksien mukaan määrittää EU:n lainsäädännön noudattamisesta johtuvat kokonaiskustannukset komissio toteutti vuonna 2012 teräs- ja alumiiniteollisuuteen kohdistuvan sääntelyrasituksen kumulatiivisten kustannusten arvioinnin. Arvioinnissa otetaan huomioon kaikki kyseiselle toimialalle aiheutuneet kustannukset tarkasteltaessa EU:n lainsäädännön toteutuneita kustannusvaikutuksia.

Kustannuksia ja hyötyjä koskevien tietojen saaminen käyttöön on oma haasteensa.  Täytäntöönpanoon käytännössä liittyvät kustannukset/hyödyt riippuvat valinnoista, joita jäsenvaltiot tekevät saattaessaan EU:n lainsäädännön osaksi kansallista lainsäädäntöä. Yhteistyötä tarvitaan sellaisten painopistealojen kartoittamiseksi, joilla näiden tietojen keräämiseen olisi panostettava vahvimmin.

Lisää huomiota on myös kiinnitettävä arviointiin, jossa tarkastellaan kansallisen lainsäädännön yhdenmukaisuutta EU:n säädösten kanssa. Tämän olisi oltava lähtökohtana arvioinnille. Arviointiprosessissa on myös arvioitava lain soveltamisesta saatavia tietoja[23].

Komissio aikoo: tarkistaa ja lujittaa arviointikehystään. Se asettaa vähimmäisvaatimukset arviointien suorittamistiheydelle ja laajuudelle[24]; vauhdittaa sidosryhmien osallistumista arviointeihin ja vaikutusten arviointiin sekä kuulee sidosryhmiä suoraan kartoittaakseen arviointia edellyttävät alat Top 10 -kuulemisesta saatujen kokemusten perusteella; varmistaa, että eri sidosryhmien esittämät ehdotukset otetaan huomioon eri politiikan aloilla; varmistaa, että arvioinneissa tarkastellaan, missä määrin toimenpiteen tavoitteet saavutettiin, käyttämällä lähtökohtana mitä tahansa virallista tavoitetta ja vaikutusten arvioinnissa (jos arviointeja on käyttävissä ja jos ne ovat edelleen relevantteja lainsäädäntövallan käyttäjän tekemien merkittävien muutosten jälkeen) esitettyjä odotuksia/ennusteita. Tämän arviointiprosessin olisi sisällettävä lain soveltamisessa toistuvasti esiintyvät ongelmat (joita osoittavat esimerkiksi kantelut tai oikeuskäytäntö). Vaikutustenarviointilautakunta tarkastelee laatua koskevissa tarkastuksissaan järjestelmällisesti arvioinnin tulosten käyttöä. Vaikutustenarviointiraportit sisältävät vakiomuotoisen kahden sivun tiivistelmän, josta on helppo nähdä nopeasti arvioinnin keskeiset tulokset, kuten arvioidut hyödyt ja kustannukset.

Hallinnollisen rasituksen keventämistä Euroopan unionissa koskevan toimintaohjelman (ABR+) yhteydessä kartoitetaan, miten suunnitellut keventämistoimenpiteet ovat toteutuneet käytännössä. Jäsenvaltiot ja sidosryhmät keräävät sääntelyrasituksen keventämistä koskevia kvantitatiivisia tietoja ja vaihtavat parhaita käytäntöjä täytäntöönpanotasolla 12:ssa ensisijaisessa hankkeessa. Tämän menettelyn odotetaan auttavan sääntelyn kustannusten ja hyötyjen arviointimenetelmien ja -käytäntöjen kehittämisessä edelleen.

3. Sääntelyn toimivuus osaksi päätöksentekoprosessia

Järkevä sääntely on työskentelytapa, eikä yksittäinen aloite. Sen on oltava kiinteä osa komission työohjelmaa ja strategista suunnittelukierrosta (hallintosuunnitelmat, vuotuiset toimintakertomukset). Tähän mennessä 42 prosenttia REFIT-ohjelman mukaisen analyyttisen tarkastelun piiriin kuuluneesta EU:n säännöstöstä on ollut arvioinnin kohteena, ja suunnitteilla olevat arvioinnit kattavat vielä 19 prosenttia. Tätä prosenttiosuutta on korotettava, jotta arvioinnit voivat vaikuttaa asianmukaisesti päätöksentekoon ja sääntelyn puutteet havaitaan hyvissä ajoin. Lisäksi arviointien suunnittelu ei ole vielä täysin yhdenmukaista muiden lainsäädäntökierroksen tärkeiden osien kanssa.

Komissio mainitsee kaikki REFIT-ohjelman mukaiset lainsäädäntöaloitteet, myös peruuttamiset, kumoamiset ja konsolidoinnit, vuotuisessa työohjelmassaan. Komissio suunnittelee vuodesta 2014 alkaen arviointinsa REFIT-ohjeman yhteydessä ja sisällyttää vuotuisen arviointisuunnitelmansa komission työohjelman liitteeseen. Komissio toteuttaa toimivuustarkastuksia kaikilla merkittävillä lainsäädännön osa-alueilla.[25] Arviointien säännöllinen suunnittelu antaa sidosryhmille, myös yrityksille, pk-yrityksille ja kaikille muille asianomaisille osapuolille, mahdollisuuden ehdottaa aloja, joilla katsotaan olevan aihetta toimivuustarkasteluun. 

4. Sääntelyn toimivuutta koskeva yhteistyö EU:n lainsäädäntövallan käyttäjien ja jäsenvaltioiden kanssa

Komissio ei pysty tekemään sääntelystä toimivaa ilman tiivistä yhteistyötä muiden EU:n toimielinten ja jäsenvaltioiden kanssa. Yksinkertaistamista tai sääntelyrasituksen keventämistä koskevat komission aloitteet eivät aina päädy lainsäädäntövallan käyttäjien hyväksymään säädökseen. Komissio suhtautuu myönteisesti vaikutusten arviointiin osallistuvan tahon perustamiseen Euroopan parlamenttiin ja kehottaa parlamenttia ja neuvostoa arvioimaan järjestelmällisemmin tekemiensä lainsäädäntömuutosten vaikutuksia. Tämä on tarpeen, jotta voidaan varmistaa, ettei säädöksiin lisätä yhteispäätösmenettelyssä tahattomia sääntelyrasitteita. Myös jäsenvaltiot lisäävät toisinaan sääntelyrasitusta täytäntöönpannessaan tai soveltaessaan EU:n lainsäädäntöä, joskus Euroopan tasolla päätettyjen yksinkertaistamistoimien vastaisesti.[26]

Komission pyrkimykset sääntelyrasituksen vähentämiseen liittyvät läheisesti suhteellisuus- ja toissijaisuusperiaatteen täysimääräiseen noudattamiseen.[27] Pyrkimykset sääntelyrasituksen vähentämiseen ja sen varmistamiseen, että lainsäädäntö on oikeasuhteista ja noudattaa toissijaisuusperiaatetta, liittyvät läheisesti toisiinsa. Niiden tulokset tukevat toisiaan. Tämän vuoksi REFIT-ohjelman tavoitteet ovat samansuuntaisia kuin jäsenvaltioiden tavoitteet, kun ne tarkastelevat EU:n lainsäädäntöä. Komission ja jäsenvaltioiden yhteisenä tavoitteena on EU:n lainsäädäntö, joka on toimivaa ja oikeasuhteista sekä noudattaa toissijaisuusperiaatetta kaikilta osin. Jäsenvaltioiden ehdotuksia harkitaan huolellisesti. Jotkut ehdotukset johtavat heti toimenpiteisiin ja toiset sisällytetään meneillään olevaan REFIT-arviointiprosessiin.

Jotta toimivuusehdotuksia voidaan seurata koko lainsäädäntöprosessin ajan, komissio julkaisee vuosittain REFIT-tulostaulun. Sen avulla seurataan REFIT-ohjelman perusteella ehdotettuja aloitteita koskevan lainsäädäntöprosessin etenemistä ja valvotaan EU:n tasolla päätettyjen muutosten sisältöä ja jäsenvaltioiden täytäntöönpanon vaikutusta yksinkertaistamiseen ja rasituksen keventämiseen. Tulostaulussa seurataan REFIT-ohjelman mukaisten sitoumusten toteutumista ja esitetään katsaus siihen, säilyvätkö rasituksen keventämistä ja yksinkertaistamista koskevat komission aloitteet muuttumattomina EU:n päätöksentekoprosessissa.  Jäsenvaltioiden toimittamat hankekohtaiset täytäntöönpanotiedot on myös tarkoitus esittää, jos ne ovat saatavilla.[28] Tulostaulusta käyvät ilmi tapaukset, joissa lainsäädäntövallan käyttäjä poikkeaa komission yksinkertaistamisehdotuksesta ja joissa jäsenvaltioiden täytäntöönpanotoimenpiteet lisäävät sääntelyrasitusta tai eivät anna yrityksille mahdollisuutta hyödyntää kaikkia EU:n tasolla päätettyjen keventämistoimien tarjoamia etuja. Tulostaulu mahdollistaa palautteen antamisen ja helpottaa sääntelyn toimivuutta koskevaa avointa vuoropuhelua kansalaisten, jäsenvaltioiden, yritysten, työmarkkinaosapuolten ja kansalaisyhteiskunnan kanssa. REFIT-tulostaulussa seurataan edistystä kaikilla aloilla, joilla on tehty yksinkertaistamista ja sääntelyrasituksen keventämistä koskevia ehdotuksia. Tähän sisältyy ABR+-ohjelman, TOP 10 -kuulemisen ja pk-yritysten tulostaulun yhteydessä tähän mennessä seurattujen toimien seuranta.

IV. Päätelmät ja jatkotoimet

REFIT-ohjelman myötä komissio on käynnistänyt koko lainsäädännön kattavan uudelleentarkastelun ja ehdottanut jatkotoimia.

REFIT on jatkuva ohjelma. Lainsäädännön kartoitusta ja analyyttista tarkastelua ajantasaistetaan vuosittain, jotta voidaan yksilöidä uusia toimenpiteitä ja raportoida jo toteutettujen tai täytäntöönpantavina olevien aloitteiden täytäntöönpanosta ja seurata sitä.

Komissio odottaa rakentavaa yhteistyötä Euroopan parlamentin ja neuvoston kanssa, jotta komission jo ehdottamat toimenpiteet sääntelyn yksinkertaistamiseksi ja sääntelyrasituksen keventämiseksi voidaan hyväksyä viivytyksittä.

Komissio jatkaa tiivistä yhteistyötään jäsenvaltioiden ja sidosryhmien kanssa kerätäkseen sääntelyn toimivuutta koskevia mielipiteitä ja ehdotuksia, jotka voidaan ottaa käsiteltäviksi REFIT-ohjelmassa, ja työskennelläkseen yhdessä niiden REFIT-ohjelman osa-alueiden parantamiseksi, jotka edellyttävät vielä tarkempaa pohdintaa tai yhteisiä toimia.

[1] Ks. myös viimeisimmän Eurobarometri-tutkimuksen tulokset: 74 prosenttia eurooppalaisista katsoo, että EU aiheuttaa liian paljon byrokratiaa (kysymys QA16.4, s. 59: http://ec.europa.eu/public_opinion/archives/eb/eb79/eb79_anx_en.pdf).

[2] Kodifioinnilla tarkoitetaan säädöksen ja kaikkien siihen tehtyjen muutosten kokoamista yhdeksi uudeksi säädökseksi. Uudelleenlaadinta vastaa kodifiointia siten, että myös siinä säädös ja kaikki siihen tehdyt muutokset kootaan yhteen uuteen säädökseen. Toisin kuin kodifiointiin, uudelleenlaadintaan liittyy kuitenkin merkittäviä sisältömuutoksia, sillä alkuperäiseen säädökseen tehdään muutoksia uudelleenlaadittua tekstiä valmisteltaessa. Molemmissa tapauksissa uusi säädös käy läpi koko lainsäädäntöprosessin ja korvaa kodifioitavat säädökset.

[3] COM(2012) 746 final.

[4] SWD(2013)401 final.

[5] Analyyttisen tarkastelun kohteena olleista säädöksistä 29 prosenttia on arvioitu, 13 prosenttia on parhaillaan arvioitavana ja 19 prosenttia odottaa aikataulunsa mukaista arviointia.

[6] Komission vaikutustenarviointijärjestelmän laatu on yleisesti tunnettu. [Ks. esim. Sustainability in Impact Assessments — A review of Impact Assessment Systems in selected OECD Countries and the European Commission, OECD 2011; Comparative study on the purpose, scope and procedures of impact assessments carried out in the Member States of the EU, Euroopan parlamentti 2011; Regulatory Quality in the European Commission and the UK: Old questions and new findings, CEPS/University of Exeter 2012; Tukevatko vaikutustenarvioinnit päätöksentekoa EU:n toimielimissä?, Euroopan tilintarkastustuomioistuimen erityiskertomus N:o 3/2010].

[7] Direktiivi 2006/123/EY.

[8] Säänneltyihin ammatteihin pääsyn arviointia koskeva komission tiedonanto, ja sen liitteenä julkaistu oikeudellista muotoa, osakkuuksia ja hinnoitteluvaatimuksia koskevasta vertaisarvioinnista laadittu valmisteluasiakirja, 2.10.2013.

[9] Tähän sisältyivät esimerkiksi hedelmien ja vihannesten markkinoille saattamista koskevien tarkastusten kulujen supistuminen (970 milj. euroa), mikroyritysten vapauttaminen tilinpäätösdirektiivien soveltamisesta ja yleisen järjestelmän uudenaikaistaminen jatkaminen (6,471 mrd. euroa), lääkkeisiin, lääketurvavalvontaan ja kliinisiä lääketutkimuksia koskeviin hakemuksiin tehtäviä muutoksia koskevan raportoinnin yksinkertaistaminen (368 milj. euroa), mm. EU:n sisäistä kauppaa, maataloutta ja teollisuustuotantoa koskevien tilastointivaatimusten vähentäminen (330 milj. euroa), sähköinen laskutus arvonlisäverotuksessa, yksinkertaistetut palautukset, yksi yhteysviranomainen, pk-yritysten erityisjärjestelyt ja etämyynti (26,000 mrd euroa). Nämä esimerkit viittaavat komission ehdotuksessa arvioituun rasitukseen.

[10] Ks. Komission jatkotoimet pk-yrityksille suunnatun, EU:n sääntelyä koskevan Top 10 -kuulemisen johdosta, COM(2013) 446 final ja SWD(2013) 401 final.

[11] Ks. myös KOM(2011) 803 ja COM(2013) 122.

[12] Direktiivit 92/43/EY ja 2009/147/EY. Tämä toimivuustarkastus järjestetään osana lainsäädännössä edellytettyä arviointia ja direktiiveissä asetettuja aikatauluja noudattaen.

[13] http://ec.europa.eu/environment/resource_efficiency/re_platform/

[14] Niissä tapauksissa, joissa työmarkkinaosapuolet ovat yhtä mieltä lainsäädännön tarpeellisuudesta, komission on arvioitava sopimuksia ja ilmoitettava työmarkkinaosapuolille päätöksestään. Komissio jatkaa arviointiaan, joka koskee työmarkkinaosapuolten sopimusta työturvallisuuden ja -terveyden suojaamisesta kampaamoalalla. Komissio ei aio nykyisen toimikautensa aikana esittää ehdotusta tämän sopimuksen soveltamiseksi lainsäädännön avulla.

[15] Komissio tarkastelee vaihtoehtoisia tapoja Århusin yleissopimuksesta johtuvien velvoitteidensa noudattamiseen ja toteuttaa vaikutusten arvioinnin Euroopan unionin tuomioistuimen tuomiota odotettaessa.

[16] Komissio harkitsee uuden ehdotuksen esittämistä.

[17] Pilottihankkeen tarkoituksena on perustaa yhdyskuntajätevesien käsittelyä koskevan direktiivin jäsennelty täytäntöönpano- ja tietokehys. Sillä pyritään vähentämään raportointivelvoitteita ja lisäämään samalla avoimuutta täytäntöönpanotilanteesta ja kansalaisten mahdollisuuksia tutustua ympäristöalaa koskeviin tietoihin reaaliaikaisesti.

[18] Komission tiedonanto ”Yritysten ja kansalaisten vaikutusmahdollisuuksien lisääminen sisämarkkinoilla:

toimintasuunnitelma Sinun Eurooppasi -portaalin tehostamiseksi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa”, COM(2013) 636 final, 17.9.2013.

[19] Nämä hankkeet esitellään yksityiskohtaisesti politiikan aloittain asiakirjassa SWD(2013) 401 final.

[20] Asetus (EY) N:o 1935/2004.

[21] Asetus (EU) N:o 1169/2011.

[22] Tällä hetkellä muutosehdotukset hyväksytään voimassa olevien säädösten muutoksina, ja konsolidoidut toisinnot laaditaan kaikilla kielillä vasta hyväksymisprosessin jälkeen. Parhaillaan keskustellaan prosessin yksinkertaistamisesta siten, että jo hyväksymisprosessin aikana käytettäisiin konsolidoituja tekstejä.

[23] Komission SOLVIT-verkon ja Sinun Eurooppasi -neuvonnan käytössä on tapaustietokantoja, jotka saattavat tarjota höydyllistä näyttöä.

[24] Toimet on tarkoitus toteuttaa arviointeja ja vaikutusten arviointeja koskevien suuntaviivojen tarkistamisen yhteydessä alkuvuonna 2014.

[25] Nämä alat määritellään vuonna 2014.

[26] Ks. esim. The Midas Touch: Gold-plating of EU employment directives in UK law, London, Institute of Directors, kesäkuu 2013.

[27] ”Toissijaisuudella” tarkoitetaan periaatetta, jonka mukaan toimenpide olisi toteutettava sillä hallinnon tasolla, jolla se on vaikuttavin. Toimenpidettä ei siis pitäisi toteuttaa EU:n tasolla, jos se voidaan toteuttaa tehokkaammin ja vaikuttavammin kansainvälisellä, kansallisella, alueellisella tai paikallisella tasolla. ”Suhteellisuusperiaate” edellyttää, että millä tahansa hallinnon tasolla toteutetun toimenpiteen olisi oltava oikeassa suhteessa tavoitteisiin eikä sen tulisi johtaa liialliseen sääntelyyn.

[28] Pk-yritysten tulostaulu, joka on julkaistu asiakirjassa SWD(2013) 60, sisällytetään REFIT-tulostauluun.

LIITE

REFIT-aloitteet

Tässä liitteessä esitellään REFIT-ohjelman tuloksena tehdyt ehdotukset, jotka koskevat uusia aloitteita kustannusten vähentämiseksi, sääntelyn yksinkertaistamiseksi ja toimintapolitiikkojen tavoitteiden ja EU:n sääntelystä saatavan hyödyn paremman saavuttamisen varmistamiseksi sekä aloitteita, joiden tarkoituksena on kumota vanhentuneita säädöksiä ja perua vireillä olevia ehdotuksia tai pidättäytyä toimista niillä aloilla, joilla toimet eivät ole tarkoituksenmukaisia tai joilla ei ole riittävää näyttöä lainsäädäntötoimien tueksi. Komission järkevän sääntelyn politiikan mukaan komission lainsäädäntöaloitteista, joilla on merkittäviä vaikutuksia, on tehtävä yleinen arviointi ja vaikutusten arviointi.

Aloitteet esitetään neljään pääryhmään jaoteltuina:

1. vireillä olevat yksinkertaistamista ja hallinnollisen rasituksen vähentämistä koskevat komission ehdotukset, jotka odottavat lainsäädäntövallan käyttäjän hyväksyntää;

2. komission uudet aloitteet lainsäädännön yksinkertaistamiseksi ja konsolidoimiseksi ja sääntelystä aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi;

3. alat, joilla komissio aikoo ehdottaa vanhentuneiden säännösten kumoamista, ehdotukset, jotka komissio aikoo perua, ja suunnitellut hankkeet, joiden toteuttamiseen komissio ei aio ryhtyä;

4. toimivuustarkastukset ja arvioinnit, joissa keskitytään sääntelyyn liittyvien kustannusten ja rasitteiden vähentämiseen (suunnitellut ja käynnissä olevat).

1. Vireillä olevat yksinkertaistamista ja hallinnollisen rasituksen vähentämistä koskevat komission ehdotukset, jotka odottavat lainsäädäntövallan käyttäjän hyväksyntää

Terveys- ja kuluttajapolitiikka

· Ehdotus asetukseksi kulutustavaroiden turvallisuudesta[1] ja asetukseksi markkinavalvonnasta[2]; näillä ehdotuksilla otetaan käyttöön selkeämmät säännöt, poistetaan päällekkäisyyksiä ja lisäksi kodifioidaan tietyt poikkeukset raportointivaatimuksista.

· Kliinisiä lääketutkimuksia koskevan direktiivin tarkistusehdotus[3], jossa ehdotetaan hyväksymismenettelyjen selkeyttämistä ja ilmoitusvaatimusten yksinkertaistamista.

· Seuraavat ehdotukset: uusi eläinten terveyttä koskeva säännöstö[4], jolla korvataan 37 säädöstä, uusi kasvinterveyttä koskeva asetus[5], jolla korvataan 7 säädöstä, uusi kasvien lisäysaineistoa koskeva säännöstö, jolla korvataan 12 säädöstä, ja uusi elintarvikeketjun virallista valvontaa koskeva asetus, jolla korvataan 10 säädöstä[6].

Ympäristö

· Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi tiettyjen julkisten ja yksityisten hankkeiden ympäristövaikutusten arvioinnista annetun direktiivin 2011/92/EU muuttamisesta

· Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi jätteiden siirrosta annetun asetuksen (EY) N:o 1013/2006 muuttamisesta

Sisämarkkinat ja palvelut

· Komission ehdotus ammattipätevyyden tunnustamista koskevan direktiivin (2005/36/EY) tarkistamisesta[7]

· Komission ehdotus julkisia hankintoja koskevien direktiivien 2004/18/EY ja 2004/17/EY muuttamisesta[8]

· Komission ehdotus eurooppalaisista pitkäaikaissijoitusrahastoista[9]

Oikeusasiat

· Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä sekä näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (yleinen tietosuoja-asetus)[10]

· Ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiiviksi matkapaketeista ja avustetuista matkajärjestelyistä sekä asetuksen (EY) N:o 2006/2004 ja direktiivin 2011/83/EU muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 90/314/ETY kumoamisesta[11]

Sisäasiat

· Komission ehdotus uudelleenlaadituksi direktiiviksi kolmansista maista tulevien opiskelijoiden ja tutkijoiden sekä muiden ryhmien, kuten vaihto-oppilaiden, harjoittelijoiden, vapaaehtoistyöntekijöiden ja au pairien, maahantulosta ja oleskelusta EU:ssa[12]

Meri- ja kalastusasiat

· Komission ehdotus yhteisen kalastuspolitiikan uudistamisesta[13]

· Komission ehdotus kalastus- ja vesiviljelytuotealan yhteisestä markkinajärjestelystä[14]

Energia

· Yhteisön radioaktiivisten aineiden kuljettajien rekisteröintijärjestelmä, jolla korvataan kansalliset ilmoitus- ja lupamenettelyt yhtenäisellä rekisteröintijärjestelmällä menettelyjen yksinkertaistamiseksi samalla kun varmistetaan säteilysuojelun korkean tason säilyminen[15]

· Säteilysuojelualan turvallisuutta koskevien perusnormien ja alan muiden direktiivien konsolidointi[16]

Talousarvio

· Komission ehdotus uusista alv-perusteisista omista varoista[17]

Verotus ja tulli

· Yhteinen yhdistetty yhtiöveropohja (CCCTB)

Kauppa

· Komission ehdotus asetukseksi polkumyynnin perusasetuksen ja tukien vastaisen perusasetuksen muuttamisesta[18]

Liikenne ja liikkuminen

· Ehdotus tieliikenteen valvontalaitteista (ajopiirturit) annetun asetuksen (ETY) N:o 3821/85 muuttamisesta

Huom.: Useat komission monivuotisen rahoituskehyksen yhteydessä tekemät ehdotukset odottavat lainsäädäntövallan käyttäjän hyväksyntää. Tällaisia ehdotuksia on tehty seuraavilla osa-alueilla: maatalous ja maaseudun kehittäminen, terveys, kuluttajapolitiikka, sisäisen turvallisuuden rahasto, turvapaikka- ja maahanmuuttorahasto, meri- ja kalastusasiat, kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja pelastuspalvelu sekä laajentuminen.[19]

2. Komission uudet aloitteet lainsäädännön yksinkertaistamiseksi ja konsolidoimiseksi ja sääntelystä aiheutuvien kustannusten vähentämiseksi

Työllisyys

· Kolmen työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevan direktiivin konsolidointi työmarkkinaosapuolten kuulemisen tulosten perusteella[20]

Terveys- ja kuluttajapolitiikka

· Elintarvikehygieniaa koskevan lainsäädännön tarkistaminen hygieniasäännösten konsolidoimiseksi, menettelyjen yksinkertaistamiseksi ja joustavan lähestymistavan lujittamiseksi pk-yritysten osalta

· Kotieläinjalostusta koskevan lainsäädännön konsolidointi

· Eläinlääkintälainsäädännön yksinkertaistaminen

Tilastot

· Yritystilastot yhteen kokoavaa puiteasetus ja sosiaalitilastoja koskeva puiteasetus[21]

· Maatilatutkimusjärjestelmän uudistaminen

Sisäasiat

· Viisumisäännöstön[22] yksinkertaistaminen ja modernisointi

· Schengenin rajasäännöstön[23] kodifiointi

Oikeusasiat

· Kuluttajien oikeuksia ja mainontaa koskevan lainsäädännön[24] konsolidointi ja yhdistäminen toimivuustarkastusten tulosten perusteella

· Eurooppalaista vähäisiin vaatimuksiin sovellettavaa menettelyä koskevan lainsäädännön[25] tarkistaminen

· Direktiivi 2006/114/EY harhaanjohtavasta ja vertailevasta mainonnasta

Sisämarkkinat ja palvelut

· Yhteissijoitusyrityksiä (UCITS) koskevien sääntöjen[26] tarkistaminen

· Kahdeksan yhtiöoikeusdirektiivin[27] kodifiointi

Verotus ja tulli

· Koko EU:ta koskevan vakiomuotoisen alv-ilmoituksen käyttöönotto kaikissa jäsenvaltioissa

Maatalous

· Maatalousalan valtiontukisääntöjen yksinkertaistaminen[28]

· Luonnonmukaista viljelyä koskevan oikeudellisen kehyksen tarkastelu ja yksinkertaistaminen[29]

Kauppa

· Kahden valtuutusasetuksen[30] hyväksymisen jälkeen 26 neuvoston asetuksen kodifiointi kauppaa koskevan lainsäädännön saattamiseksi SEUT-sopimuksen mukaiseksi

· Vaarattomien jätteiden vienti hyödynnettäväksi – asetuksen (EY) N:o 1418/2007[31] päivittäminen yksinkertaistaa menettelyjä ja vähentää hallinnollista rasitusta

Liikenne ja liikkuminen

· Maantieliikenteen kabotaasisääntöjen[32] yksinkertaistaminen

Kilpailupolitiikka

· Neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004[33] täytäntöönpanosta annetun komission asetuksen tarkistaminen yrityskeskittymien valvontaa koskevan menettelyn yksinkertaistamiseksi [kilpailu]

Kalastus- ja meriasiat

· Kalastuslupia koskeva asetus

· Meren eliöiden suojelemiseksi toteutettavat tekniset toimenpiteet

3. Alat, joilla komissio ehdottaa tai mahdollisesti aikoo ehdottaa säädösten kumoamista tai vireillä olevien ehdotusten peruuttamista tai joilla se ei ryhdy aloitteiden toteuttamiseen

Ympäristö

· Maaperän suojelun puitedirektiiviä koskevan ehdotuksen[34] peruuttaminen

Komissio panee merkille, että ehdotus on ollut vireillä 8 vuotta johtamatta tehokkaisiin toimiin. Tämän vuoksi komissio aikoo tarkastella asiaa huolelliseksi selvittääkseen, voidaanko ehdotuksen tavoite, johon komissio on edelleen sitoutunut, saavuttaa parhaiten pitämällä ehdotus voimassa vai peruuttamalla se, jolloin seuraavalla toimikaudella voitaisiin tehdä vaihtoehtoinen aloite. Arviointiperusteena ovat ehdotuksen mahdollisuudet tulla hyväksytyksi vielä ennen Euroopan parlamentin vaaleja.

· Muutoksenhaku- ja vireillepano-oikeutta ympäristöasioissa koskevan ehdotuksen[35] peruuttaminen

Työllisyys

· Komissio ei aio tämän toimikauden aikana ehdottaa lainsäädäntöä, joka liittyy kampaamoiden työterveyteen ja -turvallisuuteen, tuki- ja liikuntaelimistön sairauksiin ja näyttöpäätteisiin, ympäristön tupakansavuun ja syöpää tai perimän muutoksia aiheuttaviin tekijöihin tai aineisiin.

Yritys- ja teollisuustoiminta

· Vaarallisten valmisteiden luokitusta, pakkaamista ja merkintöjä koskevan direktiivin 1999/45/EY kumoaminen

Terveys- ja kuluttajapolitiikka

· Kahden reseptilääkkeitä koskevasta yleisölle tiedottamisesta tehdyn ehdotuksen[36] peruuttaminen

· Jäsenvaltioiden avusta komissiolle ja näiden yhteistyöstä elintarvikkeita koskevien kysymysten tieteellisessä tutkimisessa annetun neuvoston direktiivin[37] kumoaminen

Tilastot

· Terästeollisuustilastoista annetun asetuksen[38] kumoaminen

· Euroopan rikosturvallisuustilastoja koskevan asetusehdotuksen peruuttaminen (KOM(2011) 335)

Sisäasiat

· Jäsenvaltioiden rahanpesun selvittelykeskusten välistä yhteistyötä koskevista järjestelyistä, joita noudatetaan tietojenvaihdossa, tehdyn neuvoston päätöksen[39] kumoaminen

Sisämarkkinat ja palvelut

· Lainsäädäntömenettelyssä olevien, mallien oikeudellista suojaa ja yhteisöpatenttia koskevien ehdotusten peruuttaminen (patenttia koskeva ehdotus muunnettu tiiviimmäksi yhteistyöksi)

· Yksityisen eurooppayhtiön säännöistä annettavaa neuvoston asetusta koskevan ehdotuksen[40] peruuttaminen

Verotus

· Alv-velvoitteiden yksinkertaistamista koskevan direktiiviehdotuksen[41] peruuttaminen

Liikenne ja liikkuminen

· Peilien jälkiasentamisesta raskaisiin tavarankuljetusajoneuvoihin annetun direktiivin 2007/38/EY kumoaminen

· Puhtaiden ja energiatehokkaiden tieliikenteen moottoriajoneuvojen edistämisestä annetun direktiivin 2009/33/EY kumoaminen

· Kuljettajakortin toiminteet sisältäviä ajokortteja koskevan, lainsäädäntömenettelyssä olevan ehdotuksen peruuttaminen

Energia

· Yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa tehdyn neuvoston päätöksen ja sen soveltamissäännösten[42] kumoaminen

Kehitysyhteistyö

· Komissio ei ehdota uutta Euroopan unionin elintarvikerahoitusvälinettä. Tämän rahoitusvälineen voimassaolo päättyy vuoden 2013 lopussa.

4. Toimivuustarkastukset, arvioinnit ja muut kertomukset, joissa arvioidaan mahdollisuuksia yksinkertaistamiseen ja sääntelyn kustannusten ja rasitteiden vähentämiseen

Ympäristö

Suunnitellut toimivuustarkastukset ja arvioinnit:

· Natura 2000 ‑verkostoa[43], EU:n ympäristömerkkiä[44] ja EMAS-järjestelmää[45] koskeva toimivuustarkastus

· Raportointivaatimusten selkeyttäminen ympäristöalalla jäsenneltyjen täytäntöönpano- ja tietokehysten periaatteita soveltamalla

· Arvioinnit epäpuhtauksien päästöjä ja siirtoja koskevasta eurooppalaisesta rekisteristä (E-PRTR), luonnonvaraisten eläinten pitämistä eläintarhoissa koskevasta lainsäädännöstä ja Århusin yleissopimukseen liittyvistä säännöksistä (odotettaessa unionin tuomioistuimen asiaan liittyvää tuomiota).

Meneillään olevat toimivuustarkastukset ja arvioinnit:

· Jätehuoltopolitiikkaa koskevat toimivuustarkastukset[46]

· Lainsäädännön arvioinnit seuraavilla aloilla: ympäristömelu, haihtuvien orgaanisten yhdisteiden päästöt, ympäristövastuu ja paikkatietoinfrastruktuuri[47]

Työllisyys

Suunnitellut arvioinnit:

· Työsopimuksiin liittyviä työnantajan tiedottamisvelvoitteita koskevan lainsäädännön arvioinnit

Meneillään olevat arvioinnit:

· Työterveyttä ja -turvallisuutta koskevan lainsäädännön arviointi[48]

· Direktiivi 2008/104/EY vuokratyöstä

· Direktiivi 97/81/EY osa-aikatyöstä ja direktiivi 99/70/EY määräaikaisesta työstä

Terveys- ja kuluttajapolitiikka

Suunnitellut toimivuustarkastukset ja arvioinnit:

· Asetusta (EY) N:o 178/2002 (yleistä elintarvikelainsäädäntöä koskeva asetus) koskeva toimivuustarkastus

Yritys- ja teollisuustoiminta

Suunnitellut toimivuustarkastukset, kumulatiivisten kustannusten arvioinnit ja muut arvioinnit:

· Keskeisintä REACH-järjestelmään kuulumatonta kemikaalilainsäädäntöä ja jatkojalostusteollisuuteen sovellettavan lainsäädännön vastaavia osia koskevat toimivuustarkastukset

· Konedirektiivin ja ampuma-aselainsäädännön arvioinnit

· Kumulatiivisten kustannusten arvioinnit kemianteollisuuden ja metsäteollisuuden (puunjalostus, huonekalut, massa-, paperi- ja painotuotteet) aloilla

Meneillään olevat / suoritetut toimivuustarkastukset ja arvioinnit:

· Teollisuustuotteiden sisämarkkinoita koskevien asetusten arviointi

· Moottoriajoneuvojen tyyppihyväksyntäjärjestelmää ja öljynjalostusalaa koskevat toimivuustarkastukset

· Alumiinialan kumulatiivisten kustannusten arviointi

· Teräsalan kumulatiivisten kustannusten arviointi on suoritettu vuonna 2013.

Energia

Suunnitellut arvioinnit:

· Uusiutuvia energialähteitä koskevan direktiivin[49] arviointi

Sisäasiat

Suunnitellut toimivuustarkastukset ja arvioinnit:

· Laillista muuttoliikettä koskevan lainsäädännön toimivuustarkastus

· Arvioinnit viisumitietojärjestelmästä[50], Frontexista[51], nopeat rajainterventioryhmät[52] mukaan lukien, ja ihmiskaupan uhreille myönnettäviä oleskelulupia koskevasta lainsäädännöstä[53]

Meneillään olevat arvioinnit:

· Järjestäytyneen rikollisuuden ja terrorismin torjunnasta tehtyjä neuvoston puitepäätöksiä[54] koskeva kattava arviointikertomus

Oikeusasiat

Suunnitellut toimivuustarkastukset ja arvioinnit:

· Toimivuustarkastus, jossa tarkastellaan, olisiko kuluttajien oikeuksia ja mainontaa koskevia säädöksiä tarpeen konsolidoida ja yhdistää (ks. edellä)

· Tasa-arvoista kohtelua sosiaaliturvakysymyksissä koskevan lainsäädännön[55] arviointi

· Riitauttamattomia vaatimuksia koskevaa eurooppalaista täytäntöönpanoperustetta koskevan lainsäädännön[56] arviointi

Sisämarkkinat ja palvelut

Suunnitellut arvioinnit:

· Kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IAS) soveltamisesta annettu asetus (EY) N:o 1606/2002

· Uusi oikeussuojakeinoja koskeva direktiivi 2007/66/EY

· Rahoituspalveluja koskeva lainsäädäntö[57]

· Kauppaedustajia koskeva direktiivi 86/653/ETY

Verotus ja tulli

Suunnitellut arvioinnit:

· Valmistettuun tupakkaan sovellettavan valmisteveron rakenteesta ja verokannoista annetun direktiivin ja yleisen valmisteverojärjestelmän arvioinnit

Kauppa

Suunnitellut arvioinnit:

· Kattava täytäntöönpanokertomus EU:n vientivalvonta-asetuksesta, kaksikäyttötuotteita koskevan asetuksen (EY) N:o 428/2009 tarkastelu mukaan lukien (kuten perussäädös ja vientivalvontapolitiikka edellyttävät). Kertomuksessa esitellään erilaisia uudistus- ja yksinkertaistamisvaihtoehtoja

· Tiettyjen keskeisten lääkkeiden Euroopan unionin markkinoille kulkeutumisen estämisestä 26. toukokuuta 2003 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 953/2003 arviointi

·

Liikenne ja liikkuminen

Suunnitellut arvioinnit:

· Tunnelien turvallisuutta koskevan direktiivin 2004/54/EY arviointi

· Yhdistettyjä kuljetuksia koskevan direktiivin[58] arviointi

· Matkustaja-alusten turvallisuutta koskevan lainsäädännön[59] arviointi

· Ei-kaupallisen alan lentoturvallisuuden määrittelyyn ja täytäntöönpanoon liittyvän työn jatkaminen[60]

Muut alat

Meneillään olevat arvioinnit:

· EU:n ja jäsenvaltioiden välisen yhteistyön poliittisen kehyksen muodostavan humanitaarista apua koskevan eurooppalaisen konsensuksen arviointi [humanitaarinen apu ja pelastuspalvelu]

Suunnitellut arvioinnit:

· Sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivin[61] arviointi [viestintäverkot, sisällöt ja teknologia]

· Audiovisuaalisista mediapalveluista annetun direktiivin[62] arviointi [viestintäverkot, sisällöt ja teknologia]

· Sulautuma-asetuksen arviointi: siirtojärjestelmä ja vähemmistöosakkuudet [kilpailu]

[1] COM(2013) 78.

[2] COM(2013) 74.

[3] COM(2012) 369 final.

[4] COM(2013) 260 final.

[5] COM(2013) 267 final.

[6] COM(2013) 265 final.

[7] KOM(2011) 883.

[8] KOM(2011) 896 ja KOM(2011) 895.

[9] COM(2013) 462 final.

[10] COM(2012) 11.

[11] COM(2013) 512.

[12] COM(2013) 151.

[13] KOM(2011) 425.

[14] KOM(2011) 416.

[15] KOM(2011) 518.

[16] COM(2012) 242.

[17] KOM(2011) 737, 739 ja 740. Eurooppa-neuvoston heinäkuussa 2013 esittämien päätelmien mukaan nykyinen järjestelmä säilytetään seuraavan monivuotisen rahoituskehyksen ajan. Komissio hyväksyi 4. syyskuuta ehdotuksen yhteiseksi lausumaksi omista varoista. Se on osa neuvoston ja Euroopan parlamentin välistä poliittista sopimusta. Siinä esitetään perustettavaksi korkean tason ryhmää, joka tarkastelee yleisesti omien varojen järjestelmää.

[18] Komission ehdotus (COM(2013) 192) asetukseksi polkumyynnin perusasetuksen ja tukien vastaisen perusasetuksen muuttamisesta (polkumyynnillä muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuonnilta suojautumisesta annettu neuvoston asetus (EY) N:o 1225/2009 ja muista kuin Euroopan yhteisön jäsenvaltioista tapahtuvalta tuetulta tuonnilta suojautumisesta annettu neuvoston asetus (EY) N:o 597/2009).

[19] Ks. viitetiedot asiakirjasta SWD(2013) 401 final.

[20] Tämä koskee työntekijöiden joukkovähentämisestä annettua direktiiviä 98/59/EY, yritysten luovutuksista annettua direktiiviä 2001/23/EY ja työntekijöille tiedottamista ja heidän kuulemistaan koskevista yleisistä puitteista Euroopan yhteisössä annettua direktiiviä 2002/14/EY.

[21] Sosiaalialan tilastojen tarkastelu riippuu Euroopan tilastojärjestelmän kehityksestä.

[22] Asetus (EY) N:o 810/2009 yhteisön viisumisäännöstön laatimisesta.

[23] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 562/2006 henkilöiden liikkumista rajojen yli koskevasta yhteisön säännöstöstä.

[24] Direktiivi 2005/29/EY sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä, direktiivi 1999/44/EY kulutustavaroiden kauppaa ja niihin liittyviä takuita koskevista tietyistä seikoista sekä direktiivi 93/13/ETY kuluttajasopimusten kohtuuttomista ehdoista.

[25] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 861/2007, annettu 11 päivänä heinäkuuta 2007.

[26] Direktiivi 2009/65/EY.

[27] Direktiivit 82/891/ETY, 89/666/ETY, 2005/56/EY, 2009/101/EY, 2009/102/EY, 2011/35/EU, 2012/17/EU, 2012/30/EU.

[28] Tulevan vähämerkityksistä tukea koskevan asetuksen vaikutusten arviointi on käynnissä, ja asetus on tarkoitus hyväksyä vuoden 2013 loppuun mennessä. Valtiontukipaketin muiden osien (valtiontukisuuntaviivat ja ryhmäpoikkeuksia ja ilmoituslomakkeita koskevat asetukset) vaikutusten arviointi on tarkoitus suorittaa vuoden 2014 alussa. Uudet suuntaviivat ja asetukset on määrä hyväksyä heinäkuuhun 2014 mennessä.

[29] Luonnonmukaista viljelyä koskevan lainsäädännön tarkastelussa keskitytään epäjohdonmukaisuuksiin, puutteisiin ja tehottomiin toimenpiteisiin. Tavoitteena on yksinkertaistaa sääntöjä ja vähentää sääntelystä aiheutuvia kustannuksia. Vaikutustenarviointi on määrä suorittaa syksyllä 2013, ja komissio hyväksynee ehdotukset vuoden 2014 ensimmäisellä neljänneksellä.

[30] KOM(2011) 82 ja KOM(2011) 349.

[31] Komission asetus (EY) N:o 1418/2007, annettu 29 päivänä marraskuuta 2007, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1013/2006 liitteessä III tai IIIA lueteltujen tietyntyyppisten jätteiden viennistä hyödynnettäväksi maihin, joihin ei sovelleta OECD:n päätöstä jätteiden maan rajan ylittävien siirtojen valvonnasta.

[32] Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1072/2009, annettu 21 päivänä lokakuuta 2009, maanteiden kansainvälisen tavaraliikenteen markkinoille pääsyä koskevista yhteisistä säännöistä.

[33] Neuvoston asetus (EY) N:o 139/2004, annettu 20 päivänä tammikuuta 2004, yrityskeskittymien valvonnasta (”sulautuma-asetus”).

[34] KOM(2006) 232.

[35] Komissio pohtii vaihtoehtoisia tapoja täyttää Århusin yleissopimuksen mukaiset velvoitteensa ja suorittaa vaikutusten arvioinnin odottaessaan, että unionin tuomioistuin antaa asiassa tuomion.

[36] COM(2012) 48 ja COM(2012) 49.

[37] EYVL L 223, 4.1.1993, s. 18.

[38] Asetus (EY) N:o 48/2004.

[39] Neuvoston päätös 2000/642/YOS, tehty 17. lokakuuta 2000. Ajoitus riippuu komission 5. helmikuuta 2013 hyväksymän, rahanpesunvastaista direktiiviä koskevan ehdotuksen hyväksymisestä ja direktiivin täytäntöönpanosta. Sen myötä päätös 2000/642/YOS käy tarpeettomaksi.

[40] KOM(2008) 396. Komissio harkitsee uuden ehdotuksen tekemistä tällä osa-alueella.

[41] KOM(2004) 728 lopullinen, 29.10.2004.

[42] Neuvoston päätös 77/706/ETY, tehty 7 päivänä marraskuuta 1977, yhteisön tavoitteesta vähentää primäärienergian kulutusta raakaöljyn ja öljytuotteiden hankinnan vaikeutuessa (sekä sen soveltamisesta tehty komission päätös 79/639/ETY).

[43] Direktiivit 92/43/EY ja 2009/147/EY. Tämä toimivuustarkastus tukee lainsäädännön edellyttämää arviointia ja tehdään direktiivissä vahvistettuja määräaikoja noudattaen.

[44] Asetus (EY) N:o 66/2010.

[45] Asetus (EY) N:o 1221/2009.

[46] Kohteena ovat seuraavat direktiivit: direktiivi 86/278/ETY (puhdistamoliete), direktiivi 94/62/EY (pakkaukset ja pakkausjätteet), direktiivi 96/59/EY (PCB/PCT), direktiivi 2000/53/EY (romuajoneuvot), direktiivi 2006/66/EY (paristot).

[47] Direktiivi 2002/49/EY ympäristömelun arvioinnista ja hallinnasta; bensiinihöyryn talteenotto-ohjelman toisesta vaiheesta, joka koskee moottoriajoneuvojen polttoainetäydennyksen yhteydessä huoltoasemilla tapahtuvaa talteenottoa. 21. lokakuuta 2009 annetun direktiivin 2009/126/EY arviointi; direktiivi 2004/35/EY ympäristövastuusta ympäristövahinkojen ehkäisemisen ja korjaamisen osalta; direktiivi 2007/2/EY Euroopan yhteisön paikkatietoinfrastruktuurista (INSPIRE).

[48] Puitedirektiivi 89/391/ETY ja 23 siihen liittyvää direktiiviä.

[49] Direktiivi 2009/28/EY uusiutuvista lähteistä peräisin olevan energian käytön edistämisestä sekä direktiivien 2001/77/EY ja 2003/30/EY muuttamisesta ja myöhemmästä kumoamisesta.

[50] Asetus EY N:o 767/2008 ja neuvoston päätös 2005/512/EY.

[51] Neuvoston asetus (EY) N:o 2007/2004 Euroopan unionin jäsenvaltioiden operatiivisesta ulkorajayhteistyöstä huolehtivan viraston (Frontex) perustamisesta.

[52] Asetus (EY) N:o 863/2007 nopeiden rajainterventioryhmien perustamista koskevan mekanismin käyttöön ottamisesta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2007/2004 muuttamisesta mainitun mekanismin sekä vierailevien virkamiesten tehtävien ja toimivallan osalta.

[53] Neuvoston direktiivi 2004/81/EY oleskeluluvasta, joka myönnetään yhteistyötä toimivaltaisten viranomaisten kanssa tekeville kolmansien maiden kansalaisille, jotka ovat ihmiskaupan uhreja tai jotka ovat joutuneet laittomassa maahantulossa avustamisen kohteiksi. Harkinnassa on tämän direktiivin ja ihmiskaupan torjumisesta annetun direktiivin 2011/36/EU yhdistäminen.

[54] Neuvoston puitepäätös 2008/841/YOS ja neuvoston puitepäätös 2008/919/YOS puitepäätöksen 2002/475/YOS muuttamisesta.

[55] Neuvoston direktiivi 79/7/ETY miesten ja naisten tasa-arvoisen kohtelun periaatteen asteittaisesta toteuttamisesta sosiaaliturvaa koskevissa kysymyksissä.

[56] Asetus (EY) N:o 805/2004, annettu 21 päivänä huhtikuuta 2004, riitauttamattomia vaatimuksia koskevan eurooppalaisen täytäntöönpanoperusteen käyttöönotosta.

[57] Tämä arviointi on tarkoitus tehdä keskipitkällä aikavälillä.

[58] Neuvoston direktiivi 92/106/ETY, annettu 7 päivänä joulukuuta 1992, tietynlaisia jäsenvaltioiden välisiä tavaroiden yhdistettyjä kuljetuksia koskevista yhteisistä säännöistä (EYVL L 368, 17.12.1992, s.38).

[59] Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/45/EY, annettu 6 päivänä toukokuuta 2009, matkustaja-alusten turvallisuussäännöistä ja -määräyksistä (Uudelleenlaadittu toisinto) (EUVL L 163, 25.6.2009, s. 1).

[60] Siviili-ilmailua ja Euroopan lentoturvallisuusvirastoa (EASA) koskeva perusasetus ((EY) N:o 216/2008).

[61] Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/136/EY, annettu 25 päivänä marraskuuta 2009, yleispalvelusta ja käyttäjien oikeuksista sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen alalla annetun direktiivin 2002/22/EY, henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla annetun direktiivin 2002/58/EY ja kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä annetun asetuksen (EY) N:o 2006/2004 muuttamisesta.

[62] Direktiivi 2010/13/EU. Direktiivin keskeisiä osia koskeva kuuleminen on juuri järjestetty. Audiovisuaalialan sääntelyelinten (direktiivin 30 artikla) riippumattomuudesta järjestettiin erillinen kuuleminen, jonka tuloksia arvioidaan parhaillaan.