52007DC0597

Komission tiedonanto neuvostolle Euroopan yhteisön osallistumisesta viidenteen metsien suojelua Euroopassa käsittelevään ministerikokoukseen (Varsova, 5.–7. marraskuuta 2007) /* KOM/2007/0597 lopull. */


[pic] | EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO |

Bryssel 12.10.2007

KOM(2007) 597 lopullinen

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

Euroopan yhteisön osallistumisesta viidenteen metsien suojelua Euroopassa käsittelevään ministerikokoukseen (Varsova, 5.–7. marraskuuta 2007)

KOMISSION TIEDONANTO NEUVOSTOLLE

Euroopan yhteisön osallistumisesta viidenteen metsien suojelua Euroopassa käsittelevään ministerikokoukseen (Varsova, 5.–7. marraskuuta 2007)

Viides metsien suojelua Euroopassa käsittelevä ministerikokous järjestetään Varsovassa 5.–7. marraskuuta 2007. Yli 40 Euroopan valtiota, mukaan luettuina kaikki EU:n jäsenvaltiot, osallistuu Puolan ja Norjan yhdessä järjestämään kokoukseen.

Vuodesta 1990 lähtien on järjestetty neljä metsien suojelua Euroopassa käsittelevää ministerikokousta. Ensimmäinen metsien suojelua Euroopassa käsitellyt ministerikokous pidettiin joulukuussa 1990 Strasbourgissa, ja sen pääteemoja olivat metsien seuranta ja suojelu sekä metsätutkimukseen liittyvät kysymykset.

Toisen ministerikokouksen tapahtumapaikkana kesäkuussa 1993 oli Helsinki, ja siinä käsiteltiin lähinnä metsien kestävää hoitoa, metsien biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä, metsien ja ilmaston välistä suhdetta sekä Keski- ja Itä-Euroopan maiden metsien tilaa. Kolmas ministerikokous järjestettiin kesäkuussa 1998 Lissabonissa, ja sen aiheina olivat ennen kaikkea Euroopan metsäalan sosioekonomiset kysymykset, metsien kestävän hoidon perusteet ja indikaattorit sekä metsien biologisen ja maisemallisen monimuotoisuuden säilyttäminen.

Neljäs metsien suojelua Euroopassa käsitellyt ministerikokous järjestettiin huhtikuussa 2003 Wienissä, ja siinä käsiteltiin ennen muuta metsien kestävän hoidon yhdentämistä laajemmin kestävään kehitykseen.

Neuvosto oli valtuuttanut komission osallistumaan Euroopan yhteisön puolesta neljään edelliseen ministerikokoukseen ja allekirjoittamaan jäsenvaltioiden rinnalla niiden päätösasiakirjat.

Kolmen edellisen kokouksen tavoin myös viides metsien suojelua Euroopassa käsittelevä ministerikokous on askel kohti niiden sitoumusten täytäntöönpanoa Euroopassa, jotka tehtiin Rio de Janeirossa vuonna 1992 järjestetyssä Yhdistyneiden Kansakuntien ympäristö- ja kehityskonferenssissa ja sen yhteydessä laadituissa luonnon monimuotoisuutta ja aavikoitumisen estämistä koskevissa yleissopimuksissa ja ilmastonmuutosta koskevassa puiteyleissopimuksessa sekä myöhemmin Johannesburgissa vuonna 2002 pidetyssä maailmanlaajuisessa kestävää kehitystä koskeneessa huippukokouksessa.

Varsovan kokouksessa käsitellään seuraavia aiheita:

- metsät, puu ja energia,

- metsät ja vesi.

Ministereiden allekirjoitettavaksi on tarkoitus esittää yleinen julistus sekä kaksi edellä lueteltuihin aiheisiin liittyvää päätöslauselmaa. Vaikka ehdotetuilla päätöslauselmilla ja julistuksella ei olekaan yleissopimuksen juridista asemaa, niiden varsin yksityiskohtainen sisältö tulee todennäköisesti vaikuttamaan jossakin määrin osallistujamaiden myöhemmin toteuttamiin toimenpiteisiin.

Lisäksi ministereiden allekirjoitettavaksi on tarkoitus esittää kaksi yksimielisesti hyväksyttävää julkilausumaa, joista toinen koskee yleiseurooppalaisen metsäviikon järjestämistä vuonna 2008 ja toinen metsäpaloja.

Asianomaiset komission yksiköt osallistuivat aktiivisesti kokouksen valmisteluun ja oikeudellisesti sitomattomien päätöslauselmien ja julistuksen laatimiseen.

Yhteisön osallistuminen kokoukseen on jo sinänsä erittäin toivottavaa – ja jopa välttämätöntä – seuraavista syistä:

- kokous liittyy sekä jäsenvaltioiden että Euroopan yhteisön tekemien kansainvälisten sitoumusten täytäntöönpanoon Euroopan tasolla,

- Strasbourgin, Helsingin, Lissabonin ja Wienin päätöslauselmien allekirjoittajana Euroopan yhteisö osallistuu suoraan niiden täytäntöönpanoon ja seurantaan,

- Strasbourgin, Helsingin, Lissabonin ja Wienin päätöslauselmissa sekä Varsovassa allekirjoitettavissa päätöslauselmissa Euroopan valtiot vahvistavat metsäpolitiikalleen varsin yksityiskohtaiset suuntaviivat, joissa määritellään laajat tavoitteet ja lujitetaan alan yhteistyötä ja yhteensovittamista. Tämä on johdonmukaista myös Euroopan unionin metsästrategiasta 15. joulukuuta 1998 annetun neuvoston päätöslauselman[1] kanssa. Viimeksi mainitussa päätöslauselmassa yhdeksi EU:n metsästrategian keskeisistä tekijöistä määritellään tarve tehostaa yhteensovittamista ja yhteistyötä kaikilla metsäsektorin kannalta merkittävillä politiikan aloilla komission ja jäsenvaltioiden välillä sekä jäsenvaltioiden kesken,

- kokouksessa käsiteltävät aiheet liittyvät aloihin, joilla jo osittain toteutetaan yhteisön metsäpolitiikan toimenpiteitä. Esimerkkeinä voidaan mainita asetus maaseudun kehittämisestä[2], kuudes ympäristöä koskeva toimintaohjelma[3], seitsemäs tutkimuksen ja teknologian kehittämisen puiteohjelma[4] ja metsänhoitoa koskeva EU:n toimintasuunnitelma[5]. Kokouksessa käsiteltävät aiheet liittyvät myös komission ehdotuksiin, joiden pohjalta Eurooppa-neuvosto hyväksyi ”Euroopan energiapolitiikan”[6].

Tämän perusteella komissio pyytää neuvostoa päättämään seuraavaa:

1. Komissio osallistuu Euroopan yhteisön puolesta jäsenvaltioiden rinnalla viidenteen metsien suojelua Euroopassa käsittelevään ministerikokoukseen, joka järjestetään Varsovassa 5.–7. marraskuuta 2007.

2. Komissio allekirjoittaa kokouksen päätteeksi laadittavat asiakirjat. Komission allekirjoitus ei merkitse sitoutumista sellaisiin yhteisiin toimenpiteisiin, jotka eivät kuulu yhteisön toimivallan piiriin.

VIIDENNEN METSIEN SUOJELUA EUROOPASSA KÄSITTELEVÄN MINISTERIKOKOUKSEN ASIAKIRJAT

- Varsovan julistus

- Varsovan päätöslauselma nro 1: Metsät, puu ja energia

- Varsovan päätöslauselma nro 2: Metsät ja vesi.

MUUT ASIAKIRJAT

- Ministeritason julkilausuma vuoden 2008 yleiseurooppalaisesta metsäviikosta

- Ministeritason julkilausuma metsäpaloista.

[1] EYVL C 56, 26.2.1999, s. 1.

[2] Neuvoston asetus (EY) N:o 1698/2005 (EUVL L 277, 21.10.2005, s. 1).

[3] Päätös 1600/2002/EY (EYVL L 242, 10.9.2002, s. 1).

[4] Päätös 1982/2006/EY (EUVL L 412, 30.12.2006, s. 1).

[5] KOM(2006) 302 lopullinen.

[6] Brysselissä pidetty Eurooppa-neuvoston kokous, 8. ja 9.3.2007.