EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014R1374

Euroopan keskuspankin asetus (EU) N:o 1374/2014, annettu 28 päivänä marraskuuta 2014 , tilastointiin liittyvistä vakuutuslaitosten tiedonantovaatimuksista (EKP/2014/50)

OJ L 366, 20.12.2014, p. 36–76 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2014/1374/oj

20.12.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 366/36


EUROOPAN KESKUSPANKIN ASETUS (EU) N:o 1374/2014,

annettu 28 päivänä marraskuuta 2014,

tilastointiin liittyvistä vakuutuslaitosten tiedonantovaatimuksista

(EKP/2014/50)

EUROOPAN KESKUSPANKIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön ja erityisesti sen 5 artiklan,

ottaa huomioon Euroopan keskuspankin valtuuksista kerätä tilastotietoja 23 päivänä marraskuuta 1998 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 2533/98 (1) ja erityisesti sen 5 artiklan 1 kohdan ja 6 artiklan 4 kohdan,

ottaa huomioon Euroopan komission lausunnon (2),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Asetuksen (EY) N:o 2533/98 2 artiklan 1 kohdassa säädetään, että tilastoihin liittyvien Euroopan keskuspankin (EKP) tietojenantovaatimusten täyttämiseksi EKP:llä on oikeus kansallisten keskuspankkien avustuksella kerätä tilastotietoja tietojen antajien perusjoukosta siinä määrin kuin on Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) tehtävien hoitamiseksi välttämätöntä. Asetuksen (EY) N:o 2533/98 2 artiklan 2 kohdan a alakohdasta seuraa, että vakuutuslaitokset kuuluvat tiedon antajien perusjoukkoon tilastoihin liittyvien EKP:n tietojenantovaatimusten täyttämiseksi muun muassa raha- ja rahoitustilastojen alalla. Lisäksi asetuksen EY (N:o) 2533/98 2 artiklan 4 kohdassa säädetään, että asianmukaisesti perustelluissa tapauksissa EKP:lla on oikeus kerätä tilastotietoja konsolidoidusti. Asetuksen (EY) N:o 2533/98 3 artiklassa edellytetään, että EKP täsmentää varsinaisen tietojen antajien joukon tietojen antajien perusjoukon piiristä, sekä annetaan EKP:lle valtuudet vapauttaa tietyt tietojen antajien ryhmät tilastoihin liittyvistä tietojenantovaatimuksista kokonaan tai osittain.

(2)

Vakuutuslaitoksia koskevien tilastointiin liittyvien tiedonantovaatimusten tarkoituksena on antaa EKP:lle riittävät tilastotiedot vakuutuslaitosten alasektorin rahoitustoiminnasta jäsenvaltioissa, joiden rahayksikkö on euro (jäljempänä ’euroalueen jäsenvaltiot’), joita tarkastellaan yhtenä talousalueena. Vakuutuslaitoksia koskevien tilastotietojen kerääminen on välttämätöntä EKP:n tukemiseksi sen tehdessä tilannekohtaista ja säädännöllistä ja rahatalouden ja rahoitusmarkkinoiden analyysiä, ja jotta EKPJ voisi myötävaikuttaa rahoitusjärjestelmän vakauteen.

(3)

Kunhan EKP:n tilastovaatimusten täyttäminen ei vaarannu, kansallisilla keskuspankeilla tulisi olla mahdollisuus kerätä tarvittavat vakuutuslaitoksia koskevat tiedot varsinaiselta tiedonantajien joukolta osana laajempaa tilastointiin liittyvää tiedonkeruuta. Tällaisissa tapauksissa on asianmukaista varmistaa läpinäkyvyys antamalla tiedonantajille tiedot niistä tilastointitarkoituksista, joita varten tietoja kerätään.

(4)

Vakuutuslaitosten raportointirasitteen minimoimiseksi kansallisilla keskuspankeilla tulisi olla oikeus yhdistää tämän asetuksen mukaiset tiedonantovaatimukset asetuksen (EU) N:o 1011/2012 (EKP/2012/24) (3) mukaisiin tiedonantovaatimuksiin.

(5)

Tiedot, jotka kansalliset keskuspankit keräävät tämän asetuksen mukaisesti tilastotarkoituksiin liittyvät läheisesti tietoihin, jotka kansalliset toimivaltaiset viranomaiset keräävät Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2009/138/EY (4) perustetun järjestelmän mukaisesti valvontatarkoituksiin. Ottaen huomioon että EKP:llä on Euroopan keskuspankkijärjestelmän ja Euroopan keskuspankin perussäännön (jäljempänä ’EKPJ:n perussääntö’) 5.1 artiklan mukaan yleinen toimivalta tehdä tilastokysymyksissä yhteistyötä muiden yhteisöjen kanssa, ja jotta hallinnollinen rasite olisi mahdollisimman pieni ja vältettäisiin päällekkäisyyksiä, kansalliset keskuspankit voivat — ottaen asianmukaisella tavalla huomioon mahdolliset asianomaisen kansallisen keskuspankin ja asianomaisen toimivaltaisen kansallisen viranomaisen väliset yhteistyöjärjestelyt — johtaa tämän asetuksen nojalla vaaditut tiedot direktiivin 2009/138/EY tai kyseisen direktiivin täytäntöönpanevan kansallisen lainsäädännön nojalla kerätyistä tiedoista. Direktiivin 2009/138/EY 70 artiklan mukaan kansalliset toimivaltaiset viranomaiset voivat toimittaa keskuspankeille ja muille rahapoliittisina viranomaisina vastaavia tehtäviä hoitaville elimille niiden tehtävien hoitamiseksi tarvittavia tietoja.

(6)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 549/2013 (5) vahvistetussa Euroopan kansantalouden tilinpitojärjestelmässä (jäljempänä ’EKT 2010’) vaaditaan, että institutionaaliset yksiköt raportoivat varat ja velat kotimaassaan. Jotta raportoinnista johtuva rasite olisi mahdollisimman pieni, kansalliset keskuspankit voivat, tapauksissa joissa kansalliset keskuspankit johtavat tämän asetuksen nojalla vaaditut tiedot direktiivin 2009/138/EY nojalla vaadituista tiedoista, yhdistää päätoimipaikan varoihin ja velkoihin sellaisten vakuutuslaitosten sivuliikkeiden varat ja velat, joiden päätoimipaikka on Euroopan talousalueella (ETA). Vakuutuslaitosten sivuliikkeistä olisi kerättävä rajatusti tietoja, joiden perusteella voidaan valvoa sivuliikkeiden kokoa sekä mahdollisia poikkeamia EKT 2010:stä.

(7)

Asetuksen (EY) N:o 2533/98 8 artiklassa säädettyjä luottamuksellisten tilastotietojen suojaamista ja käyttöä koskevia sääntöjä olisi sovellettava tilastotietojen keräämiseen tämän asetuksen nojalla.

(8)

Vaikka on tunnustettua, että EKPJ:n perussäännön 34.1 artiklan nojalla annetuissa asetuksissa ei anneta mitään oikeuksia eikä aseteta mitään velvollisuuksia jäsenvaltioille, joiden rahayksikkö ei ole euro (jäljempänä ’euroalueen ulkopuoliset jäsenvaltiot’), EKPJ:n perussäännön 5 artikla koskee sekä euroalueeseen kuuluvia jäsenvaltioita että euroalueen ulkopuolisia jäsenvaltioita. Asetuksen (EY) N:o 2533/98 johdanto-osan 17 perustelukappaleessa todetaan, että EKPJ:n perussäännön 5 artikla yhdessä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 4 artiklan 3 kohdan kanssa sisältää euroalueeseen kuulumattomille jäsenvaltioille velvoitteen laatia ja ottaa käyttöön kansallisella tasolla kaikki toimenpiteet, jotka jäsenvaltiot katsovat tarkoituksenmukaisiksi sellaisten tilastotietojen keräämisessä, jotka ovat tarpeen, jotta EKP:n tietojenantovaatimukset täytetään ja jäsenvaltio voi valmistautua ajoissa tilastojen tuottamiseen euroalueen jäsenvaltiolta edellytettävällä tavalla.

(9)

Asetuksen (EY) N:o 2533/98 7 artiklan 1 kohdassa säädetään, että EKP:llä on oikeus määrätä seuraamuksia tietojen antajille, jotka eivät noudata EKP:n asetuksissa tai päätöksissä asetettuja tilastoihin liittyviä tietojenantovaatimuksia.

(10)

Vuoteen 2020 mennessä EKP:n neuvoston olisi arvioitava seuraavien hyödyt ja kustannukset: a) neljännesvuosittaisen raportoinnin kattavuuden laajentaminen 80 prosentista 95 prosenttiin vakuutuslaitosten markkinaosuudesta kussakin euroalueen jäsenvaltioissa, b) vakuutuslaitosten sivuliikkeiden varojen ja velkojen raportoiminen erikseen tapauksissa, joissa sivuliikkeet sijaitsevat euroalueella ja niiden emoyhtiöt sijaitsevat ETA:ssa, ja c) tiedonantajien raportointiaikojen lyhentämistä neljään viikkoon sen vuosineljänneksen päättymisestä, johon tiedot liittyvät.

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Määritelmät

Tässä asetuksessa tarkoitetaan

1.

’vakuutuslaitoksella’ (alasektori 128 EKT 2010:ssä) rahoitusalan yritystä tai yritysmäistä yhteisöä, jonka pääasiallisena toimintana on riskien hallintaan liittyvän rahoituksen välitys ensivakuutuksen tai jälleenvakuutuksen muodossa.

Määritelmä kattaa

a)

henkivakuutuspalveluja tarjoavan rahoitusalan yrityksen tai yritysmäisen yhteisön, jos vakuutuksenottaja suorittaa vakuuttajalle säännöllisiä maksuja tai kertamaksun, joiden vastineeksi vakuuttaja sitoutuu suorittamaan vakuutuksenottajalle sovitun summan tai annuiteetin tiettynä päivänä tai aiemmin;

b)

rahoitusalan yrityksen tai yritysmäisen yhteisön, joka tarjoaa vahinkovakuutuspalveluja, sellaisten riskien kuten vahinkojen, sairauden, tulipalon tai luottoriskin kattamiseksi;

c)

rahoitusalan yrityksen tai yritysmäisen yhteisön, joka tarjoaa jälleenvakuutuspalveluja, joissa jälleenvakuutuksia ostetaan suojautumiseksi odottamattoman suurelta korvausvaatimusten määrältä tai poikkeuksellisen suurilta korvausvaatimuksilta.

Määritelmä ei kata

a)

sijoitusrahastoja, sellaisina kuin ne määritellään Euroopan keskuspankin asetuksen (EU) N:o 1073/2013 (EKP/2013/38) (6) 1 artiklassa;

b)

erityisyhteisöjä, jotka suorittavat Euroopan keskuspankin asetuksen (EU) N:o 1075/2013 (EKP/2013/40) (7) 1 artiklassa tarkoitettuja arvopaperistamistaloustoimia;

c)

rahalaitoksia, sellaisina kuin ne määritellään Euroopan keskuspankin asetuksen (EU) N:o 1071/2013 (EKP/2013/33) (8) 1 artiklassa;

d)

eläkerahastoja, sellaisina kuin ne määritellään EKT 2010:n 2.105 kohdassa;

2.

’sivuliikkeellä’ vakuutuslaitoksen tai jälleenvakuutusyhtiön rekisteröimätöntä toimistoa tai sivuliikettä, ei kuitenkaan päätoimipaikkaa;

3.

’tytäryhtiöllä’ yhtiötä, jossa toisella yhteisöllä on osake-enemmistö tai täysi omistus.

4.

’tiedonantajilla’ samaa kuin asetuksen (EY) N:o 2533/98 1 artiklassa;

5.

’kotimaisella’ samaa kuin asetuksen (EY) N:o 2533/98 1 artiklassa. Jos oikeushenkilöllä ei ole fyysistä toimipaikkaa, sen sijaintipaikka määritetään tätä asetusta sovellettaessa sen mukaan, minkä talousalueen lainsäädännön mukaan se on rekisteröity. Jos oikeushenkilöä ei ole rekisteröity, perusteena käytetään laillista kotipaikkaa eli maata, jonka lakien mukaan oikeushenkilön perustaminen ja sen olemassaolon jatkuminen määritetään;

6.

’asianomaisella kansallisella keskuspankilla’ sen euroalueen jäsenvaltion kansallista keskuspankkia, jossa kyseessä oleva vakuutuslaitos on;

7.

’asianomaisella kansallisella toimivaltaisella viranomaisella’ sen euroalueen jäsenvaltion kansallista toimivaltaista viranomaista, jossa kyseessä oleva vakuutuslaitos on;

8.

’arvopaperikohtaisilla tiedoilla’ tietoja, jotka on eritelty yksittäisiä arvopapereita koskeviksi tiedoiksi;

9.

’saamis- ja velkaeräkohtaisilla tiedoilla’ tietoja, jotka on eritelty yksittäisiä varoja ja velkoja koskeviksi tiedoiksi;

10.

’aggregoiduilla tiedoilla’ tietoja, joita ei ole eritelty yksittäisiä varoja ja velkoja koskeviksi tiedoiksi;

11.

’rahoitustaloustoimilla’ taloustoimia, jotka johtuvat rahoitussaamisten tai -velkojen omistuksen perustamisesta, lakkauttamisesta tai muuttamisesta siten kuin liitteessä II olevassa 5 osassa on tarkemmin täsmennetty;

12.

’hintojen ja valuuttakurssien muutoksista johtuvilla arvostusmuutoksilla’ sellaisia muutoksia saamisten ja velkojen arvostuksessa, jotka johtuvat muutoksista saamisten ja velkojen hinnassa ja/tai valuuttakurssien muutosten vaikutuksista valuuttamääräisten saamisten ja velkojen euromääräiseen arvoon, siten kuin liitteessä II olevassa 5 osassa on tarkemmin täsmennetty.

2 artikla

Varsinainen tiedonantajien joukko

1.   EKT 2010:ssä vaaditaan että institutionaaliset yksiköt raportoivat varat ja velat kotimaassaan; jos kansalliset keskuspankit keräävät tietoja EKT 2010:n mukaisesti, varsinainen tiedonantajien joukko koostuu kyseessä olevan euroalueen jäsenvaltion kotimaisista vakuutuslaitoksista.

2.   Tapauksissa, joissa kansalliset keskuspankit johtavat tämän asetuksen mukaiset raportoitavat tiedot tiedoista, jotka on kerätty direktiivin 2009/138/EY tai kyseisen direktiivin täytäntöönpanevan kansallisen lainsäädännön nojalla, varsinainen tiedonantajien joukko koostuu

a)

asianomaisen euroalueen jäsenvaltion lainkäyttöalueella rekisteröidyistä kotimaisista vakuutuslaitoksista, mukaan lukien tytäryhtiöt joiden emoyhtiö on kyseisen jäsenvaltion alueen ulkopuolella;

b)

edellä a alakohdassa täsmennettyjen vakuutuslaitosten sivuliikkeistä, jotka ovat asianomaisen euroalueen jäsenvaltion alueen ulkopuolella; ja

c)

asianomaisen euroalueen jäsenvaltion sellaisten kotimaisten vakuutuslaitosten sivuliikkeistä, joiden päätoimipaikka on ETA:n ulkopuolella.

Euroalueen jäsenvaltion sellaisten kotimaisten vakuutuslaitosten sivuliikkeet, joiden päätoimipaikka on ETA:ssa, eivät kuulu varsinaiseen tiedonantajien joukkoon.

3.   Varsinaiseen tiedonantajien joukkoon kuuluviin vakuutuslaitoksiin sovelletaan tilastointiin liittyviä tiedonantovaatimuksia täysimääräisesti, jollei 7 artiklan mukaisen poikkeuksen soveltamisesta muuta johdu.

3 artikla

Tilastoinnissa käytettävä vakuutuslaitosluettelo

1.   EKP:n johtokunta laatii tässä asetuksessa tarkoitettua tilastointia varten varsinaisen tiedonantajien joukon muodostavien vakuutuslaitosten luettelon ja ylläpitää sitä. Luettelo voi perustua kansallisten viranomaisten laatimiin olemassa ja saatavilla oleviin vakuutuslaitosluetteloihin; tällaisiin luetteloihin on lisättävä 1 artiklassa olevan vakuutuslaitoksen määritelmän soveltamisalaan kuuluvat muut vakuutuslaitokset.

2.   Asianomainen kansallinen keskuspankki voi pyytää 2 artiklan 2 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja tiedonantajia antamaan tarvittavat tiedot sivuliikkeistään, jos tällaisia tietoja tarvitaan luetteloa varten.

3.   Kansalliset keskuspankit ja EKP toimittavat luettelon ja sen mahdolliset päivitykset tarkoituksenmukaisella tavalla saataville, myös sähköisesti, internetin kautta tai asianomaisten tiedonantajien pyynnöstä paperimuodossa.

4.   Jos tässä artiklassa tarkoitetun luettelon viimeisin sähköinen versio on virheellinen, EKP ei määrää seuraamuksia tiedonantajalle, joka ei ole asianmukaisesti täyttänyt tiedonantovelvollisuuksiaan, siltä osin kuin tämä on hyvässä uskossa luottanut virheellisen luettelon tietoihin.

4 artikla

Tilastointiin liittyvät tiedonantovaatimukset

1.   Tiedonantajat toimittavat I ja II liitteen mukaisesti asianomaiselle kansalliselle keskuspankille joko suoraan tai paikallisten yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti asianomaisen kansallisen toimivaltaisen viranomaisen välityksellä

a)

neljännesvuosittain vuosineljänneksen lopun kantatiedot vakuutuslaitosten saamisista ja veloista ja soveltuvin osin 5 artiklan mukaisesti neljännesvuosittaiset arvostusmuutokset tai rahoitustaloustoimet;

b)

neljännesvuosittain vuosineljänneksen lopun kantatiedot vahinkovakuutusteknisestä vastuuvelasta vakuutuslajin mukaan eriteltyinä;

c)

vuosittain vuoden lopun kantatiedot vahinkovakuutusteknisestä vastuuvelasta vakuutuslajin mukaan eriteltyinä.

2.   Edellä 1 kohdassa säädettyjen vaatimusten lisäksi, sellaisten vakuutuslaitosten, jotka on rekisteröity ja ovat kotimaisia euroalueen jäsenvaltion lainkäyttöalueella, on lisäksi raportoitava asianomaiselle kansalliselle keskuspankille, joko suoraan tai paikallisten yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti asianomaisen kansallisen toimivaltaisen viranomaisen välityksellä, tiedot vakuutusmaksutuloista, korvauskuluista ja maksetuista palkkioista. Nämä tiedot on toimitettava vuosittain liitteiden I ja II mukaisesti.

3.   Kansalliset keskuspankit voivat johtaa tämän asetuksen mukaisesti vaadittavat tiedot direktiivin 2009/138/EY mukaisen järjestelmän nojalla kerätyistä seuraavista tiedoista:

a)

tiedot, jotka sisältyvät kansallisten toimivaltaisten viranomaisten kansallisille keskuspankeille — näiden kahden viranomaisen paikallisten yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti — toimittamiin kvantitatiivista raportointia valvonnan alalla koskeviin raportointikaavakkeisiin; merkitystä ei ole sillä, ovatko kansallinen keskuspankki ja kansallinen toimivaltainen viranomainen kaksi erillistä viranomaista vai kuuluvatko ne samaan viranomaiseen; tai

b)

tiedot, jotka sisältyvät tiedonantajien kansalliselle keskuspankille ja kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle välittömästi ja yhtäaikaisesti toimittamiin kvantitatiivista raportointia valvonnan alalla koskeviin raportointikaavakkeisiin.

Jos kvantitatiivista raportointia valvonnan alalla koskevat raportointikaavakkeet sisältävät tietoja, joita tarvitaan tämän asetuksen mukaisten tilastovaatimusten täyttämiseksi, kansallisilla keskuspankeilla on tietojen laadun varmistamiseksi oltava pääsy koko kaavakkeeseen sekä mahdollisiin muihin asiaan liittyviin kaavakkeisiin.

Jäsenvaltiot voivat ottaa käyttöön yhteistyöjärjestelyjä, joiden mukaan kansallinen toimivaltainen viranomainen kerää keskitetysti kansallista lainsäädäntöä ja EKP:n mahdollisesti määrittämiä ohjeita noudattaen direktiivin 2009/138/EY nojalla vahvistetun järjestelmän nojalla vaaditut tiedot sekä tämän asetuksen nojalla vaaditut muut tiedot.

4.   Kansalliset keskuspankit antavat tiedonantajille tiedot eri tarkoituksista, joita varten tietoja kerätään.

5 artikla

Arvostusmuutokset ja rahoitustaloustoimet

Tiedot arvostusmuutoksista ja rahoitustaloustoimista, jotka on täsmennetty liitteissä I ja II, saadaan seuraavasti:

a)

tiedonantajat raportoivat aggregoidut tiedot arvostusmuutoksista ja/tai rahoitustaloustoimista asianomaisen kansallisen keskuspankin ohjeista riippuen;

b)

kansalliset keskuspankit voivat joko laskea arvopaperikauppojen arvoa koskevat likiarvot arvopaperikohtaisten tietojen perusteella tai kerätä tällaisia taloustoimia koskevat arvopaperikohtaiset tiedot suoraan tiedonantajilta. Kansalliset keskuspankit voivat noudattaa samaa lähestymistapaa kerätessään muita omaisuuseriä kuin arvopapereita koskevia saamis- ja velkaeräkohtaisia tietoja;

c)

vakuutuslaitosten vakuutustekniseen vastuuvelkaan kohdistuvien rahoitustaloustoimien arvoa koskevat likiarvot johtaa

i)

tiedonantajat niiden ohjeiden mukaisesti, jotka asianomainen kansallinen keskuspankki antaa eurojärjestelmän tasolla mahdollisesti määritettyjen yhteisten parhaiden käytäntöjen pohjalta; tai

ii)

asianomainen kansallinen keskuspankki, vakuutuslaitosten toimittamien tietojen perusteella.

6 artikla

Kirjanpitosäännöt

1.   Jollei tästä asetuksesta muuta johdu, vakuutuslaitokset noudattavat tämän asetuksen mukaisessa raportoinnissa direktiivin 2009/138/EY täytäntöönpanevassa kansallisessa lainsäädännössä vahvistettuja kirjanpitosääntöjä tai mitä tahansa muita kansallisia tai kansainvälisiä standardeja, joita vakuutuslaitosten on noudatettava kansallisten keskuspankkien ohjeiden nojalla.

2.   Vakuutuslaitosten 1 kohdan mukaisesti noudattamissa kirjanpitosäännöissä olevien vaatimusten lisäksi vakuutuslaitosten hallussa olevat talletukset ja lainat jotka, liitteen I taulukossa 2.1 ja 2.2 on merkitty ”nimellisarvoon”, ilmoitetaan vuosineljänneksen lopussa maksamatta olevan pääoman suuruisena. Luottotappiot ja arvonalennukset, siten kuin ne määritetään asianomaisessa kirjanpitokäytännössä, jätetään tämän määrän ulkopuolelle.

3.   Kaikki rahoitussaamiset ja -velat ilmoitetaan bruttomääräisinä tilastointia varten, tämän vaikuttamatta euroalueen jäsenvaltioissa voimassa oleviin kirjanpito- ja nettoutuskäytäntöihin.

7 artikla

Poikkeukset

1.   Pienille vakuutuslaitoksille voidaan myöntää poikkeuksia seuraavasti:

a)

Kansalliset keskuspankit voivat myöntää poikkeuksia direktiivin 2009/138/EY 35 artiklan 6 kohdan määritelmän mukaisille markkinaosuudeltaan pienimmille vakuutuslaitoksille edellyttäen että neljännesvuosittaiseen aggregoituun taseeseen sisältyvät vakuutuslaitokset edustavat kussakin euroalueen jäsenvaltioissa vähintään 80:tä prosenttia vakuutuslaitosten kokonaismarkkinaosuudesta;

b)

vakuutuslaitoksen, jolle on myönnetty a kohdan mukainen poikkeus, on noudatettava 4 artiklan mukaisia raportointivaatimuksia vuosittain, siten että vuosittaiseen aggregoituun taseeseen sisältyvät vakuutuslaitokset edustavat kussakin euroalueen jäsenvaltioissa vähintään 95:tä prosenttia vakuutuslaitosten kokonaismarkkinaosuudesta.

c)

luottolaitokset, joilta ei vaadita raportointia a ja b kohdan mukaisesti, raportoivat vähäisemmän määrän tietoja asianomaisen kansallisen keskuspankin määritelmien mukaisesti;

d)

kansalliset keskuspankit tarkistavat a ja b kohdassa asetettujen ehtojen täyttymisen vuosittain hyvissä ajoin, jotta ne voivat tarvittaessa myöntää tai kumota poikkeuksia seuraavan kalenterivuoden alusta.

2.   Kansalliset keskuspankit voivat myöntää vakuutuslaitoksille poikkeuksia käteisvarojen ja talletusten raportoinnista nimellisarvoon.

Jos korkeamman aggregoinnin tason luvut osoittavat, että kotimaisten vakuutuslaitosten hallussa oleva käteisen ja talletusten määrä alittaa 10 prosenttia kotimaisten vakuutuslaitosten taseiden yhteenlasketusta summasta sekä alittaa 10 prosenttia euroalueen vakuutuslaitosten käteis- ja talletuskannoista, asianomainen kansallinen keskuspankki voi päättää, ettei se vaadi käteisen ja talletusten raportointia nimellisarvoon. Asianomainen kansallinen keskuspankki ilmoittaa tiedonantajille tällaisesta päätöksestä.

3.   Vakuutuslaitokset voivat halutessaan olla hyödyntämättä poikkeusta ja täyttää sen sijaan 4 artiklassa määritetyt tilastointiin liittyvät tiedonantovaatimukset täysimääräisesti. Jos vakuutuslaitos tekee tällaisen päätöksen, se ei voi enää hyödyntää poikkeusta ilman asianomaisen kansallisen keskuspankin etukäteissuostumusta.

8 artikla

Toimitusajat

1.   Vuoden 2016 osalta tiedonantajat toimittavat vaadittavat neljännesvuosittaiset tiedot asianomaiselle kansalliselle keskuspankille tai paikallisten yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti asianomaiselle kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle tai molemmille viimeistään kahdeksan viikkoa sen vuosineljänneksen päättymisen jälkeen, joihin tiedot liittyvät. Tämän jälkeen määräaikaa lyhennetään joka vuosi viikolla, ja vuonna 2019 päättyvien vuosineljännesten osalta määräaika on viisi viikkoa.

2.   Vuoden 2016 osalta tiedonantajat toimittavat vaadittavat vuosittaiset tiedot asianomaiselle kansalliselle keskuspankille tai paikallisten yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti asianomaiselle kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle tai molemmille viimeistään 20 viikkoa sen vuoden päättymisen jälkeen, joihin tiedot liittyvät. Tämän jälkeen määräaikaa lyhennetään joka vuosi kahdella viikolla siten, että se on vuoden 2019 osalta 14 viikkoa.

9 artikla

Vähimmäisvaatimukset ja kansalliset tiedonantomenettelyt

1.   Tiedonantajien on noudatettava tilastointiin liittyviä tiedonantovaatimuksia liitteessä III yksilöityjen tietojen toimittamista, tarkkuutta, käsitteellistä vastaavuutta ja tarkistuksia koskevien vähimmäisvaatimusten mukaisesti.

2.   Kansalliset keskuspankit määrittelevät ja ottavat kansallisten vaatimusten mukaisesti käyttöön tiedonantomenettelyt, joita tiedonantajien on noudatettava. Kansalliset keskuspankit varmistavat, että näillä tiedonantomenettelyillä saadaan tarvittavat tilastotiedot ja että tietojen toimittamista, tarkkuutta, käsitteellistä vastaavuutta ja tarkistuksia koskevien vähimmäisvaatimusten noudattamisen tarkka valvonta liitteessä III tarkoitetulla tavalla on mahdollista.

10 artikla

Sulautumiset, jakautumiset ja uudelleenjärjestelyt

Jos kyseessä on sulautuminen, jakautuminen tai muu uudelleenjärjestely, joka saattaa vaikuttaa tilastotietojen antamista koskevien velvollisuuksien täyttämiseen, asianomainen tiedonantaja ilmoittaa, heti sen jälkeen kun aikomus tällaisen toimen toteuttamisesta on tullut julkiseksi ja ennen kuin se tulee voimaan, asianomaiselle kansalliselle keskuspankille, tai paikallisten yhteistyöjärjestelyjen mukaisesti asianomaiselle kansalliselle toimivaltaiselle viranomaiselle, suunnitelluista menettelyistä tässä asetuksessa asetettujen tilastovaatimusten täyttämiseksi.

11 artikla

Tilastotietojen tarkistaminen ja pakollinen keruu

Kansalliset keskuspankit käyttävät oikeuttaan tarkistaa tietoja, joita tiedonantajien edellytetään toimittavan tämän asetuksen perusteella, tai toimittaa tietojen pakollinen keruu, tämän rajoittamatta EKP:n oikeutta tarkistaa tiedot tai toimittaa tietojen pakollinen keruu itse. Kansalliset keskuspankit käyttävät tätä oikeutta erityisesti silloin, kun jokin tiedonantajista ei täytä liitteessä III säädettyjä tietojen toimittamista, tarkkuutta, käsitteellistä vastaavuutta tai tarkistuksia koskevia vähimmäisvaatimuksia.

12 artikla

Tietojen antaminen ensimmäisen kerran

1.   Ensimmäiset raportoitavat neljännesvuosittaiset tiedot koskevat vuoden 2016 ensimmäistä vuosineljännestä ja ensimmäiset raportoitavat vuosittaiset tiedot koskevat vuotta 2016.

2.   Edellä 7 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tarkoitetut vakuutuslaitokset raportoivat vuosittaiset tiedot viitevuodesta 2016. Lisäksi, jotta voidaan koota tiedot vakuutuslaitosten alasektorista vuoden 2016 alusta, nämä vakuutuslaitokset toimittavat 4 artiklan 1 kohdan a alakohdan mukaisesti täydelliset tiedot vuoden 2016 ensimmäisen vuosineljänneksen osalta.

13 artikla

Loppusäännös

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan jäsenvaltioissa perussopimusten mukaisesti.

Tehty Frankfurt am Mainissa 28 päivänä marraskuuta 2014.

EKP:n neuvoston puolesta

EKP:n puheenjohtaja

Mario DRAGHI


(1)  EYVL L 318, 27.11.1998, s. 8.

(2)  EUVL C 427, 28.11.2014, s. 1.

(3)  Euroopan keskuspankin asetus (EU) N:o 1011/2012, annettu 17 päivänä lokakuuta 2012, arvopaperien omistusta koskevista tilastoista (EKP/2012/24) (EUVL L 305, 1.11.2012, s. 6).

(4)  Vakuutus- ja jälleenvakuutustoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta (Solvenssi II) 25 päivänä marraskuuta 2009 annettu Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/138/EY (EUVL L 335, 17.12.2009, s. 1).

(5)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 549/2013, annettu 21 päivänä toukokuuta 2013, Euroopan kansantalouden tilinpito- ja aluetilinpitojärjestelmästä Euroopan unionissa (EUVL L 174, 26.6.2013, s. 1).

(6)  Euroopan keskuspankin asetus (EU) N:o 1073/2013, annettu 18 päivänä lokakuuta 2013, sijoitusrahastojen saamisia ja velkoja koskevista tilastoista (EKP/2013/38) (EUVL L 297, 7.11.2013, s. 73).

(7)  Euroopan keskuspankin asetus (EU) N:o 1075/2013, annettu 18 päivänä lokakuuta 2013, arvopaperistamisiin osallistuvien erityisyhteisöjen saamisia ja velkoja koskevista tilastoista (EKP/2013/40) (EUVL L 297, 7.11.2013, s. 107).

(8)  Euroopan keskuspankin asetus (EU) N:o 1071/2013, annettu 24 päivänä syyskuuta 2013, rahalaitossektorin taseesta (EKP/2013/339) (EUVL L 297, 7.11.2013, s. 1).


LIITE I

TILASTOVAATIMUKSET

1 OSA

Yleiset tilastovaatimukset

1.

Varsinaisen tiedonantajien joukon on annettava seuraavat tilastotiedot neljännesvuosittain:

a)

ISIN-koodilliset arvopaperikohtaiset tiedot,

b)

ISIN-koodittomista arvopapereista joko arvopaperikohtaiset tai aggregoidut tiedot, instrumentti-/maturiteettiluokan ja vastapuolten mukaan eriteltyinä,

c)

muita saamisia ja velkoja kuin arvopapereita koskevat arvopaperikohtaiset tai aggregoidut tiedot, instrumentti-/maturiteettiluokan ja vastapuolten mukaan eriteltyinä,

2.

Aggregoidut tiedot on ilmoitettava kantoina ja asianomaisen kansallisen keskuspankin ohjeiden mukaisesti joko a) hintojen ja valuuttakurssien muutoksista johtuvina arvostusmuutoksina tai b) rahoitustaloustoimina.

3.

Euroalueen jäsenvaltion alueella rekisteröityjen ja sijaitsevien vakuutuslaitosten on myös vuosittain toimitettava vakuutusmaksuja, korvauksia ja palkkioita koskevat tiedot ja yksilöitävä kotimainen liiketoiminta sekä ulkomailla olevien sivuliikkeiden kautta toteutettu liiketoiminta; Euroopan talousalueen (ETA) maiden tapauksessa on toimitettava maakohtainen erittely.

4.

Asianomaiselle kansalliselle keskuspankille toimitettavat arvopaperikohtaiset tiedot on täsmennetty taulukossa 2.1 ISIN-koodillisten arvopapereiden osalta ja taulukossa 2.2 ISIN-koodittomien arvopapereiden osalta. Neljännesvuosittainen tilastointiin liittyvä tiedonantovelvollisuus kantoja koskevien aggregoitujen tietojen osalta määritetään taulukoissa 1 a ja 1 b ja hintojen ja valuuttakurssien muutoksista johtuvia arvostusmuutoksia tai rahoitustaloustoimia koskevien aggregoitujen tietojen osalta taulukoissa 3 a ja 3 b. Vakuutusmaksujen, korvausten ja palkkioiden vuosittaiset raportointivelvollisuudet täsmennetään taulukossa 4.

2 OSA

Vakuutustekninen vastuuvelka

1.

Kun kyseessä on vakuutustekninen vastuuvelka, ja tiedot eivät ole suoraan saatavilla, tiedonantajat laskevat jäljempänä olevien neljännesvuotisten raportointivaatimusten osalta likiarvot euroalueen tasolla määriteltyihin yhteisiin parhaimpiin käytäntöihin perustuvien asianomaisen kansallisen keskuspankin ohjeiden mukaisesti:

a)

saamisten osalta, tiedot sen yhteisön kotimaasta, joka tarjoaa tiedonantajalle vahinkovakuutusteknisenä vastuuvelkana olevan jälleenvakuutuksen (jälleenvakuutussopimuksista saatavat korvaukset);

b)

velkojen osalta tiedot

i)

jäsenvaltioissa joiden rahayksikkö on euro (jäljempänä ’euroalueen jäsenvaltiot’) olevien vakuutuslaitosten tarjoaman vakuutusteknisen vastuuvelan haltijoiden kotimaasta (erikseen henkivakuutustekninen ja vahinkovakuutustekninen);

ii)

työeläkejärjestelmiin pohjautuvista eläkeoikeuksista (jaoteltuina maksuperusteisiin järjestelmiin, etuusperusteiset järjestelmiin sekä yhdistelmäjärjestelmiin);

iii)

rahoitustaloustoimista ja/tai arvostusmuutoksista kaikkien vaadittujen erittelyjen osalta, siten kuin taulukoissa 3 a ja 3 b on esitetty.

2.

Kansalliset keskuspankit voivat johtaa tiedot tiedoista, jotka ne katsovat olevan tarpeen kerätä tätä osaa varten.

3 OSA

Raportointitaulukot

Taulukko 1a

Neljännesvuosittaiset kantatiedot

 

Yhteensä

Euroalue

Ulkomaiset

Kotimaiset

Euroalueen jäsenvaltiot pl. kotimaa

Euroalueen jäsenvaltiot pl. Kotimaa

(maakohtaiset tiedot)

Yhteensä

Osallistumattomat jäsenvaltiot

(maakohtaiset tiedot)

Tärkeimmät vastapuolet Euroopan unionin ulkopuolella

(Brasiliaa, Kanadaa, Kiinaa, Hongkongia, Intiaa, Japania, Venäjää, Sveitsiä ja USA:ta koskevat maakohtaiset tiedot)

VARAT(F)

1.

Käteisraha ja talletukset (EKT 2010: F.21 + F.22 + F.29) — käypä arvo

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

SUMMA

 

 

enintään 1 vuoden (jäljellä oleva maturiteetti)

SUMMA

 

 

 

 

 

 

yli 1 vuoden (jäljellä oleva maturiteetti)

SUMMA

 

 

 

 

 

 

1x.

Käteisraha ja talletukset, joista siirtokelpoiset talletukset (F.22)

SUMMA

 

 

 

 

 

 

1.

Käteisraha ja talletukset (EKT 2010 F.21 + F.22 + F.29) — nimellisarvo

SUMMA

 

SUMMA

 

 

 

 

2.

Velkapaperit (EKT 2010: F.3)

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

Enintään 1 vuoden alkuperäinen maturiteetti

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskema

 

 

 

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

1-2 vuoden alkuperäinen maturiteetti

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskema

 

 

 

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yli 2 vuoden alkuperäinen maturiteetti

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskema

 

 

 

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

enintään 1 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

1-2 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

2-5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskema

 

 

 

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yli 5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

 

 

 

 

3.

Lainat (EKT 2010: F.4) — käypä arvo

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

SUMMA

 

 

enintään 1 vuoden alkuperäinen maturiteetti — käypä arvo

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöille

 

 

 

 

 

 

 

sijoitusrahastoille

 

 

 

 

 

 

 

muille rahoituksen välittäjille

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastoille

 

 

 

 

 

 

 

yrityksille

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksille ja KPVTY:ille

 

 

 

 

 

 

 

1-5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — käypä arvo

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöille

 

 

 

 

 

 

 

sijoitusrahastoille

 

 

 

 

 

 

 

muille rahoituksen välittäjille

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastoille

 

 

 

 

 

 

 

yrityksille

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksille ja KPVTY:ille

 

 

 

 

 

 

 

yli 5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — käypä arvo

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

 

 

 

rahalaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöille

 

 

 

 

 

 

 

sijoitusrahastoille

 

 

 

 

 

 

 

muille rahoituksen välittäjille

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastoille

 

 

 

 

 

 

 

yrityksille

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksille ja KPVTY:ille

 

 

 

 

 

 

 

enintään 1 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

SUMMA

 

 

 

 

 

 

1-2 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

SUMMA

 

 

 

 

 

 

2 -5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

SUMMA

 

 

 

 

 

 

yli 5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

SUMMA

 

 

 

 

 

 

3x.

Lainat, joista talletusten vakuudet liittyen jälleenvakuutustoimintaan

SUMMA

 

SUMMA

 

 

 

 

3.

Lainat (EKT 2010: F.4) — nimellisarvo

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

SUMMA

 

 

enintään 1 vuoden alkuperäinen maturiteetti — nimellisarvo

SUMMA

 

 

 

 

 

 

1-5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — nimellisarvo

SUMMA

 

 

 

 

 

 

yli 5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — nimellisarvo

SUMMA

 

 

 

 

 

 

4.

Osakkeet ja osuudet (EKT 2010: F.51)

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

4a.

Osakkeet ja osuudet, joista noteerattuja osakkeita

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

SUMMA

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

4b.

Osakkeet ja osuudet, joista noteeraamattomia osakkeita

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

SUMMA

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

4c.

Osakkeet ja osuudet, joista muita osuuksia

SUMMA

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

SUMMA

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

SUMMA

 

 

 

 

5.

Sijoitusrahasto-osuudet: (EKT 2010 F.52)

SUMMA

SUMMA

SUMMA

 

SUMMA

 

 

5a.

rahamarkkinarahasto-osuudet

SUMMA

 

 

 

 

 

 

5b.

Muut osuudet kuin rahamarkkinarahasto-osuudet

SUMMA

 

 

 

 

 

 

6.

Johdannaiset (EKT 2010: F.7)

 

 

 

 

 

 

 

7.

Vahinkovakuutustekninen vastuuvelka (EKT 2010: F.61)  (1)

SUMMA

 

SUMMA

 

 

 

 

8.

Muut kuin rahoitusvarat (EKT 2010: AN)

 

 

 

 

 

 

 

9.

Muut varat

 

 

 

 

 

 

 

10.

Varat yhteensä

SUMMA

 

 

 

 

 

 

SUMMA
Solut voidaan johtaa yksityiskohtaisemmista erittelyistä

Tässä taulukossa käytetyt lyhenteet: KPVTY = kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt.


Taulukko 1b

Neljännesvuosittaiset kantatiedot  (2)

 

Yhteensä

Euroalue

Ulkomaiset

Kotimaiset

Euroalueen jäsenvaltiot pl. kotimaa

Euroalueen jäsenvaltiot pl. Kotimaa

(maakohtaiset tiedot)

Yhteensä

Osallistumattomat jäsenvaltiot

(maakohtaiset tiedot)

Tärkeimmät vastapuolet Euroopan unionin ulkopuolella

(Brasiliaa, Kanadaa, Kiinaa, Hongkongia, Intiaa, Japania, Venäjää, Sveitsiä ja USA:ta koskevat maakohtaiset tiedot)

VELAT (F)

1.

Liikkeeseen lasketut velkapaperit (EKT 2010: F.3)

 

 

 

 

 

 

 

2.

Lainat (EKT 2010:F.4)

 

 

 

 

 

 

 

rahalaitosten iliikkeeseen laskemat (3)

SUMMA

 

 

 

 

 

 

muiden kuin rahalaitosten liikkeeseen laskemat (3)

SUMMA

 

 

 

 

 

 

2x.

Lainat, joista talletusten vakuuksia liittyen jälleenvakuutustoimintaan

 

 

 

 

 

 

 

3.

Osakkeet ja osuudet (EKT 2010: F.51)

SUMMA

 

 

 

 

 

 

3a.

Osakkeet ja osuudet, joista noteerattuja osakkeita

 

 

 

 

 

 

 

3b.

Osakkeet ja osuudet, joista noteeraamattomia osakkeita

 

 

 

 

 

 

 

3c.

Osakkeet ja ouudet, joista muita osuuksia

 

 

 

 

 

 

 

4.

Vakuustekninen vastuuvelka (EKT 2010: F.6)  (4)

SUMMA

 

 

 

 

 

 

4.1

Henkivakuutustekninen vakuutusvelka

SUMMA

 

SUMMA

 

 

 

 

joista: sijoitussidonnaiset

 

 

 

 

 

 

 

joista: muut kuin sijoitussidonnaiset

 

 

 

 

 

 

 

joista: eläke-oikeudet

SUMMA

 

 

 

 

 

 

joista: maksuperusteiset järjestelmät

 

 

 

 

 

 

 

joista: etuperusteiset järjestelmät

 

 

 

 

 

 

 

joista: yhdistelmäjärjestelmät

 

 

 

 

 

 

 

4.2

Vahinkovakuutustekninen vastuuvelka

SUMMA

 

SUMMA

 

 

 

 

vakuutuslajin mukaan

 

 

 

 

 

 

 

Sairaanhoitokuluvakuutukset

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Toimeentulovakuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Työntekijöiden vahinkiovakuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Moottoriajoneuvojen vastuuvakuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Muu liikennevakuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Meri-, ilmailu- ja kuljetusvakuutukset

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Palo- ja muut omaisuusvahinkovakuutukset

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Vastuuvakuuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Luotto- ja takausvakuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Sairaanhoitokuluvakuutukset

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Oikeusturvavakuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Erilaiset taloudelliset tappiot

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

Jälleenvakuutus

 

Vuosittain

 

Vuosittain

 

Vuosittain

Vuosittain

5.

Johdannaiset (EKT 2010: F.7)

 

 

 

 

 

 

 

6.

Muut velat

 

 

 

 

 

 

 

Taulukko 2

Vaadittavat arvopaperikohtaiset tiedot

Jokaisesta arvopaperista instrumenttiluokissa ”velkapaperit”, ”osakkeet ja osuudet” ja ”sijoitusrahasto-osuudet” (sellaisina kuin ne on määritelty liitteessä II olevan 1 osan taulukossa A) on annettava tiedot taulukon 2.1 ja taulukon 2.2 kentissä seuraavien sääntöjen mukaisesti. Taulukko 2.1 koskee ISIN-koodillisia arvopapereita ja taulukko 2.2 ISIN-koodittomia arvopapereita.

Taulukko 2.1

ISIN-koodillisten arvopaperien omistus

Kussakin kentässä on raportoitava tiedot kustakin arvopaperista seuraavien sääntöjen mukaisesti:

1.

Kentän 1 tiedot on annettava.

2.

Jos asianomainen kansallinen keskuspankki ei kerää arvopaperikohtaisia tietoja rahoitustaloustoimista suoraan, se antaa kenttien 2, 3 ja 4 osalta vain kahden kentän tiedot (eli joko kenttien 2 ja 3 tiedot, kenttien 2 ja 4 tiedot tai kenttien 3 ja 4 tiedot). Jos 3 kentän tiedot kerätään, on kerättävä myös kentän 3 b tiedot.

3.

Jos asianomainen kansallinen keskuspankki kerää arvopaperikohtaiset tiedot rahoitustaloustoimista suoraan, sen on annettava myös seuraavien kenttien tiedot:

a)

kenttä 5; tai kentät 6 ja 7; ja

b)

kenttä 4; tai kentät 2 ja 3.

4.

Asianomainen kansallinen keskuspankki voi vaatia tiedonantajilta myös kenttien 8, 9, 10 ja 11 tietojen raportoimista.

Kenttä

Nimi

1

ISIN-koodi

2

Kappalemäärä tai aggregoitu nimellisarvo

3

Hinta

3b

Hinnoitteluperuste

4

Kokonaismäärä markkina-arvoon

5

Rahoitustaloustoimet

6

Ostetut arvopaperit

7

Myydyt arvopaperit

8

Arvopaperin kirjauksen rahayksikkö

9

Muut volyymin muutokset nimellisarvoon

10

Muut volyymin muutokset markkina-arvoon

11

Arvopaperisijoitukset tai suorat sijoitukset

Taulukko 2.2

ISIN-koodittomien arvopaperien omistus

Kentän 1 tiedot on annettava joko a) arvopaperikohtaisesti tai b) yhdistämällä useampia arvopapereita yhdeksi eräksi.

Sovellettaessa a kohtaa sovelletaan seuraavia sääntöjä:

1.

Kenttien 1, 12, 13, 14 ja 15 tiedot raportoidaan.

2.

Jos asianomainen kansallinen keskuspankki ei kerää arvopaperikohtaisia tietoja rahoitustaloustoimista suoraan, se antaa kenttien 2, 3 ja 4 osalta vain kahden kentän tiedot (eli joko kenttien 2 ja 3 tiedot, kenttien 2 ja 4 tiedot tai kenttien 3 ja 4 tiedot). Jos 3 kentän tiedot kerätään, on kerättävä myös kentän 3 b tiedot.

3.

Jos asianomainen kansallinen keskuspankki kerää arvopaperikohtaiset tiedot rahoitustaloustoimista suoraan, sen on annettava myös seuraavien kenttien tiedot:

a)

kenttä 5; tai kentät 6 ja 7; ja

b)

kenttä 4; tai kentät 2 ja 3.

4.

Asianomainen kansallinen keskuspankki voi vaatia tiedonantajilta myös kenttien 3 b, 8, 9, 10 ja 11 tietojen raportoimista.

Sovellettaessa b kohtaa sovelletaan seuraavia sääntöjä:

1.

Kenttien 4, 12, 13, 14 ja 15 tiedot raportoidaan.

2.

Raportoidaan kentän 5 tiedot tai vaihtoehtoisesti sekä kentän 10 että kentän 16 tiedot.

3.

Asianomainen kansallinen keskuspankki voi vaatia tiedonantajilta myös kenttien 8, 9, ja 11 tietojen raportoimista.

Kenttä

Nimi

1

Arvopaperin tunnistekoodi

2

Kappalemäärä tai aggregoitu nimellisarvo

3

Hinta

3b

Hinnoitteluperuste

4

Kokonaismäärä markkina-arvoon

5

Rahoitustaloustoimet

6

Ostetut arvopaperit

7

Myydyt arvopaperit

8

Arvopaperin kirjauksen rahayksikkö

9

Muut volyymin muutokset nimellisarvoon

10

Muut volyymin muutokset markkina-arvoon

11

Arvopaperisijoitukset tai suorat sijoitukset

12

Instrumentti (sisältäen rahoitustaloustoimen luokituksen)

Velkapaperit (F.3)

Osakkeet ja osuudet (F.51)

joista noteerattuja osakkeita (F.511);

joista noteeraamattomia osakkeita (F.512);

joista muita osuuksia (F.519)

sijoitusrahasto-osuudet (F.52)

13

Velkapapereiden liikkeeseenlasku- ja erääntymispäivä. Vaihtoehtoisesti erittely maturiteetin mukaan seuraavasti: alkuperäinen maturiteetti korkeintaan vuoden, vuodesta kahteen vuoteen, yli kaksi vuotta; sekä jäljellä oleva maturiteetti alle vuoden, vuodesta kahteen vuoteen, kahdesta viiteen vuoteen ja yli viisi vuotta.

14

Liikkeeseenlaskijan sektori tai alasektori:

keskuspankit (S.121)

talletuksia vastaanottavat yhteisöt, muut kuin keskuspankki (S.122)

rahamarkkinarahastot (S.123)

muut sijoitusrahastot kuin rahamarkkinarahastot (S.124)

muut rahoituksen välittäjät paitsi vakuutuslaitokset ja eläkerahastot (pl. arvopaperistamisiin osallistuvat erityisyhteisöt) + rahoituksen ja vakuutuksen välitystä avustavat laitokset + konserninsisäiset rahoitusyksiköt ja rahanlainaajat (S. 125 pl. erityisyhteisöt + S.126 + S.127)

arvopaperistamisiin osallistuvat erityisyhteisöt (S.125:n alaryhmä)

vakuutuslaitokset (S.128)

eläkerahastot (S.129)

yritykset (S.11)

julkisyhteisöt (S.13)

kotitaloudet ja kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt (S.14 + S.15) (5)

15

Liikkeeseenlaskijan maa

16

Arvostusmuutokset

Taulukko 3 a

Neljännesvuosittaiset arvostusmuutokset tai rahoitustaloustoimet

 

Yhteensä

Euroalue

Ulkomaiset

Kotimaiset

euroalueen jäsenvaltiot pl. kotimaa

euroalueen jäsenvaltiot pl. Kotimaa

(maakohtaiset tiedot)

Yhteensä

Osallistumattomat jäsenvaltiot

(maakohtaiset tiedot)

Tärkeimmät vastapuolet Euroopan unionin ulkopuolella

(Brasiliaa, Kanadaa, Kiinaa, Hongkongia, Intiaa, Japania, Venäjää, Sveitsiä ja USA:ta koskevat maakohtaiset tiedot)

VARAT(F)

1.

Käteisraha ja talletukset (EKT 2010: F.21 + F.22 + F.29) — käypä arvo

 

 

 

 

 

 

 

enintään 1 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

 

 

 

 

 

 

 

yli 1 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

 

 

 

 

 

 

 

1x.

Käteisraha ja talletukset, joista siirtokelpoiset talletukset (F.22)

 

 

 

 

 

 

 

1.

Käteisraha ja talletukset (EKT 2010: F.21 + F.22 + F.29) — nimellisarvo

 

 

 

 

 

 

 

2.

Velkapaperit (EKT 2010: F.3)

 

 

 

 

 

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

Enintään 1 vuoden alkuperäinen maturiteetti

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

1-2 vuoden alkuperäinen maturiteetti

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yli 2 vuoden alkuperäinen maturiteetti

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

enintään 1 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

1-2 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

2-5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yli 5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

kotitalouksien ja KPVTY:iden liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

3.

Lainat (EKT 2010 F.4) — käypä arvo

 

 

 

 

 

 

 

enintään 1 vuoden alkuperäinen maturiteetti — käypä arvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöille

 

 

 

 

 

 

 

sijoitusrahastoille

 

 

 

 

 

 

 

muille rahoituksen välittäjille

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastoille

 

 

 

 

 

 

 

yrityksille

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksille ja KPVTY:ille

 

 

 

 

 

 

 

1-5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — käypä arvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöille

 

 

 

 

 

 

 

sijoitusrahastoille

 

 

 

 

 

 

 

muille rahoituksen välittäjille

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastoille

 

 

 

 

 

 

 

yrityksille

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksille ja KPVTY:ille

 

 

 

 

 

 

 

yli 5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — käypä arvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

rahalaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

julkisyhteisöille

 

 

 

 

 

 

 

sijoitusrahastoille

 

 

 

 

 

 

 

muille rahoituksen välittäjille

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslaitoksille

 

 

 

 

 

 

 

eläkerahastoille

 

 

 

 

 

 

 

yrityksille

 

 

 

 

 

 

 

kotitalouksille ja KPVTY:ille

 

 

 

 

 

 

 

enintään 1 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

1-2 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

2-5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

yli 5 vuoden jäljellä oleva maturiteetti — käypä arvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

3x.

Lainat, joista talletusten vakuudet liittyen jälleenvakuutustoimintaan

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

3.

Lainat (EKT 2010 F.4) — nimellisarvo

 

 

 

 

 

 

 

enintään 1 vuoden alkuperäinen maturiteetti — nimellisarvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

1-5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — nimellisarvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

yli 5 vuoden alkuperäinen maturiteetti — nimellisarvo

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

4.

Osakkeet ja osuudet (EKT 2010: F.51)

 

 

 

 

 

 

 

4a.

Osakkeet ja osuudet, joista noteerattuja osakkeita

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

4b.

Osakkeet ja osuudet, joista noteeraamattomia osakkeita

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

4c.

Osakkeet ja osuudet, joista muita osuuksia

 

 

 

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

rahalaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

julkisyhteisöjen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

muiden rahoituksen välittäjien liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

vakuutuslaitosten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

eläkerahastojen liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

yritysten liikkeeseen laskemat

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

5.

Sijoitusrahasto-osuudet (EKT 2010 F.52)

 

 

 

 

 

 

 

5a.

rahamarkkinarahasto-osuudet

 

 

 

 

 

 

 

5b.

Muut osuudet kuin rahamarkkinarahasto-osuudet

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

6.

Johdannaiset (EKT 2010: F.7)

 

 

 

 

 

 

 

7.

Vahinkovakuustekninen vastuuvelka (EKT2010: F.61)  (6)

 

VÄHINTÄÄN

VÄHINTÄÄN

 

VÄHINTÄÄN

 

 

8.

Muut kuin rahoitusvarat (EKT 2010: AN)

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

 

 

9.

Muut varat

 

 

 

 

 

 

 

10.

Varat yhteensä

 

 

 

 

 

 

 

Tässä taulukossa käytetyt lyhenteet: KPVTY = kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt.

Vakuutuslaitosten raportit: Tapauksissa, joissa tietoja instrumenttiluokasta ei kerätä saamis- ja velkakohtaisesti, solussa on merkintä ”VÄHINTÄÄN”. Kansalliset keskuspankit voivat käyttää tätä käytäntöä myös muiden solujen osalta.


Taulukko 3 b

Neljännesvuosittaiset arvostusmuutokset tai rahoitustaloustoimet

 

Yhteensä

Euroalue

Ulkomaiset

Kotimaiset

Euroalueen jäsenvaltiot pl. kotimaa

Euroalueen jäsenvaltiot pl. Kotimaa

(maakohtaiset tiedot)

Yhteensä

Osallistumattomat jäsenvaltiot

(maakohtaiset tiedot)

Tärkeimmät vastapuolet Euroopan unionin ulkopuolella (sovelletan edellisissä taulukoissa olevia kommentteja)

(Brasiliaa, Kanadaa, Kiinaa, Hongkongia, Intiaa, Japania, Venäjää, Sveitsiä ja USA:ta koskevat maakohtaiset tiedot)

VELAT (F)

1.

Liikkeeseen lasketut velkapaperit (EKT 2010: F.3)

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

 

 

2.

Lainat (EKT 2010: F.4)

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

 

 

rahalaitosten iliikkeeseen laskemat (7)

 

 

 

 

 

 

 

muiden kuin rahalaitosten liikkeeseen laskemat (7)

 

 

 

 

 

 

 

2.x.

Lainat, joista talletusten vakuuksia liittyen jälleenvakuutustoimintaan

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

 

 

3.

Osakkeet ja osuudet (EKT 2010: F.51)

 

 

 

 

 

 

 

3a.

Osakkeet ja osuudet, joista noteerattuja osakkeita

 

 

 

 

 

 

 

3b.

Osakkeet ja osuudet, joista noteeraamattomia osakkeita

 

 

 

 

 

 

 

3c.

Osakkeet ja osuudet, joista muita osuuksia

 

 

 

 

 

 

 

4.

Vakuutustekninen vastuuvelka (EKT 2010: F.6)  (8)

 

 

 

 

 

 

 

4.1

Henkivakuutustekninen vastuuvelka

 

 

 

 

 

 

 

joista: sijoitussidonnaiset

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

 

 

joista: muut kuin sijoitussidonnaiset

 

 

 

 

 

 

 

joista: eläkeoikeudet

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

 

 

joista: maksuperusteiset järjestelmät

 

 

 

 

 

 

 

joista: etuperusteiset järjestelmät

 

 

 

 

 

 

 

joista: yhdistelmäjärjestelmät

 

 

 

 

 

 

 

4.2

Vahinkovakuutustekninen vastuuvelka

 

 

 

 

 

 

 

vakuutuslajin mukaan

 

 

 

 

 

 

 

Sairauskuluvakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Vakuutukset ansiotulon menetyksen varalta

 

 

 

 

 

 

 

Työntekijöiden tapaturmavakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Moottoriajoneuvojen liikennevakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Muut moottoriajoneuvojen vakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Meri- ilmailu- ja kuljetusvakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Palo- ja muut omistusvahinkovakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Yleiset vastuuvakuuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Luotto- ja takausvakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Oikeusturvavakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

Matka-apu

 

 

 

 

 

 

 

Muut taloudelliset menetykset

 

 

 

 

 

 

 

Jälleenvakuutukset

 

 

 

 

 

 

 

5.

Johdannaiset (EKT 2010: F.7)

VÄHINTÄÄN

 

 

 

 

 

 

6.

Muut velat

 

 

 

 

 

 

 

Vakuutuslaitosten raportit: Tapauksissa, joissa tietoja instrumenttiluokasta ei kerätä saamis- ja velkakohtaisesti, solussa on merkintä ”VÄHINTÄÄN”. Kansalliset keskuspankit voivat käyttää tätä käytäntöä myös muiden solujen osalta.


Taulukko 4

Vuosittaiset vakuutusmaksut, korvaukset ja palkkiot

 

Yhteensä (9)

 

 

 

joista: kotimaa

joista: sivuliikkeet ETA-maissa (maakohtaiset tiedot)

joista: sivuliikkeet ETA-maiden ulkopuolella (yhteensä)

1.

Vakuutusmaksut

 

 

 

 

2.

Korvaukset

 

 

 

 

3.

Palkkiot

 

 

 

 


(1)  Jos tiedonantajalla ei ole mahdollisuutta yksilöidä vastapuolen kotipaikkaa suoraan, se voi joko laskea likiarvot tai toimittaa asianomaisen kansallisen keskuspankin pyytämät muut tiedot, joiden perusteella asianomainen kansallinen keskuspankki voi laskea likiarvot (kuten tämän asetuksen liitteessä I olevassa 2 osassa on täsmennetty).

(2)  Paitsi jos vuosittaisesta raportoinnista on mainittu.

(3)  Euroalueen ulkopuolisten jäsenvaltioiden osalta rahalaitoksilla ja muilla kuin rahalaitoksilla tarkoitetaan pankkeja ja muita kuin pankkeja.

(4)  Jos tiedonantajalla ei ole mahdollisuutta yksilöidä vastapuolen kotipaikkaa suoraan, se voi joko laskea likiarvot tai toimittaa asianomaisen kansallisen keskuspankin pyytämät muut tiedot, joiden perusteella asianomainen kansallinen keskuspankki voi laskea likiarvot (kuten tämän asetuksen liitteessä I olevassa 2 osassa on täsmennetty).

(5)  Asianomainen kansallinen keskuspankki voi vaatia varsinaisia tiedonantajia erittelemään alasektorit ”kotitaloudet” (S.14) ja ”kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt” (S.15).

(6)  Jos tiedonantajalla ei ole mahdollisuutta yksilöidä vastapuolen kotipaikkaa suoraan, se voi joko laskea likiarvot tai toimittaa asianomaisen kansallisen keskuspankin pyytämät muut tiedot, joiden perusteella asianomainen kansallinen keskuspankki voi laskea likiarvot (kuten tämän asetuksen liitteessä I olevassa 2 osassa on täsmennetty).

(7)  Euroalueen ulkopuolisten jäsenvaltioiden osalta rahalaitoksilla ja muilla kuin rahalaitoksilla tarkoitetaan pankkeja ja muita kuin pankkeja.

(8)  Jos tiedonantajalla ei ole mahdollisuutta yksilöidä vastapuolen kotipaikkaa suoraan, se voi joko laskea likiarvot tai toimittaa asianomaisen kansallisen keskuspankin pyytämät muut tiedot, joiden perusteella asianomainen kansallinen keskuspankki voi laskea likiarvot (kuten tämän asetuksen liitteessä I olevassa 2 osassa on täsmennetty).

(9)  Sisältää perussopimuksen 56 artiklassa tarkoitettua palvelujen tarjaomisen vapautta hyödyntämällä harjoitetun liiketoiminnan.


LIITE II

MÄÄRITELMÄT

1 OSA

Instrumenttiluokkien määritelmät

1.

Taulukossa A on eri instrumenttiluokkien yksityiskohtaiset vakiokuvaukset, jotka kansalliset keskuspankit mukauttavat kansallisella tasolla sovellettaviksi luokiksi tämän asetuksen mukaisesti. Rahoitusinstrumenttien ja niiden kuvausten luettelot eivät ole tyhjentäviä. Määritelmät viittaavat asetuksella (EU) N:o 549/2013 vahvistettuun Euroopan kansantalouden tilinpitojärjestelmään (jäljempänä ’EKT 2010’).

2.

Joistain instrumenttiluokista edellytetään maturiteettierittelyjä seuraavasti:

a)

alkuperäinen maturiteetti eli maturiteetti liikkeeseenlaskun yhteydessä tarkoittaa rahoitusinstrumentin kiinteää määräaikaa, jota ennen sitä ei voida lunastaa (esim. velkapaperit) tai jota aikaisemmasta lunastuksesta seuraa jonkinlainen seuraamus (esim. tietyntyyppiset talletukset), tai

b)

jäljellä oleva maturiteetti eli jäljellä oleva juoksuaika raportointijakson lopussa, jota ennen sitä ei voida lunastaa (esim. velkapaperit) tai jota aikaisemmasta lunastuksesta seuraa jonkinlainen seuraamus (esim. tietyntyyppiset talletukset).

3.

Rahoitussaamiset voidaan erotella toisistaan jälkimarkkinakelpoisuuden perusteella. Saaminen on jälkimarkkinakelpoinen, jos sen omistajuus on helposti siirrettävissä yhdeltä osapuolelta toiselle luovutuksen tai nimisiirron avulla tai johdannaisten tapauksessa korvaamalla se vastakkaisella sopimuksella. Kaikilla rahoitusinstrumenteilla voidaan käydä kauppaa, mutta jälkimarkkinakelpoisilla instrumenteilla käydään kauppaa pörssissä tai OTC-markkinoilla, vaikkei jälkimarkkinakelpoisuus edellytäkään varsinaista kaupankäyntiä.

Taulukko A

Vakuutuslaitosten saamisten ja velkojen instrumenttiluokkien määritelmät

VARAT

Instrumenttiluokat

Pääpiirteiden kuvaukset

1.

Käteisraha ja talletukset

Vakuutuslaitosten rahalaitoksiin tallettamat liikkeessä olevat eurosetelit ja -kolikot sekä ulkomaiset setelit ja kolikot, joita käytetään yleisesti maksuissa ja talletuksissa. Näihin voivat kuulua yön yli -talletuksia, määräaikaistalletuksia, irtisanomisehtoisia talletuksia sekä takaisinmyyntisopimuksiin tai arvopaperilainaukseen käteisvakuutta vastaan liittyviä saamisia.

1.1

Siirtokelpoiset talletukset

Siirtokelpoiset talletukset ovat talletuksia, jotka ovat vaadittaessa välittömästi siirrettävissä maksujen suorittamiseksi muille talouden toimijoille käyttämällä jotakin yleisesti käytettyä maksuvälinettä, kuten esimerkiksi tilisiirtoa ja suoraveloitusta ja mahdollisesti myös luotto- tai maksukorttia, sähköisellä rahalla suoritettavia toimia, sekkejä, tilisiirtoa tai vastaavia maksutapoja ilman merkittävää viivettä, rajoituksia tai sakkomaksuja. Talletukset, joita voidaan käyttää vain käteisnostoihin ja/tai talletukset, joilta varoja voidaan nostaa tai siirtää vain saman tilinhaltijan toisen tilin kautta, ei sisällytetä siirtokelpoisiin talletuksiin.

2.

Velkapaperit

Hallussa olevat velkapaperit, jotka ovat velkatodistuksina toimivia jälkimarkkinakelpoisia rahoitusinstrumentteja, joilla käydään yleensä kauppaa jälkimarkkinoilla tai jotka voidaan korvata jälkimarkkinoilla tai jotka voidaan korvata markkinoilla vastakkaisella sopimuksella ja jotka eivät takaa haltijalle mitään omistajan oikeuksia liikkeeseenlaskevaan laitokseen.

Tähän instrumenttiluokkaan kuuluvat

hallussa olevat arvopaperit, jotka antavat haltijalle ehdottoman oikeuden kiinteään tai sopimuksen mukaiseen tuloon korkoina ja/tai määrättyinä kiinteinä summina, jotka maksetaan määräpäivänä tai -päivinä tai alkaen liikkeeseenlaskun yhteydessä yksilöidystä ajankohdasta

lainat, jotka ovat muuttuneet jälkimarkkinakelpoisiksi järjestäytyneillä markkinoilla, eli siirretyt lainat sillä edellytyksellä, että on näyttöä jälkimarkkinakaupasta, kuten markkinatakaajien olemassaolosta, sekä osto- ja myyntitarjousten eroihin perustuvista rahoitusvarojen säännöllisistä noteerauksista. Jos nämä kriteerit eivät täyty lainat luokitellaan instrumenttiluokkaan 3 ”Lainat” (ks. myös samassa luokassa ”siirretyt lainat”);

saamistodistuksina olevat saamiset, joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla saamisilla (ks. myös saamistodistuksina olevat saamiset, joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla saamisilla instrumenttiluokassa 3 ”Lainat”).

Arvopaperilainausoperaatioiden yhteydessä lainatut tai takaisinostosopimuksen perusteella myydyt arvopaperit pysyvät alkuperäisen omistajan taseessa (eikä niitä pidä siirtää väliaikaisen haltijan taseeseen), mikäli on olemassa käänteisoperaatiota koskeva kiinteä sitoumus eikä ainoastaan mahdollisuus siihen. Mikäli väliaikainen haltija myy saamansa arvopaperit, myyntitapahtuma on kirjattava suorana arvopaperitransaktiona ja kirjattava väliaikaisen haltijan taseeseen arvopaperisalkun negatiivisena eränä.

3.

Lainat

Tässä tiedonkeruussa tämä luokka sisältää vakuutuslaitosten lainanottajille lainaamat varat tai vakuutuslaitosten hankkimat lainat, jotka joko perustuvat ei-jälkimarkkinakelpoisiin velkakirjoihin tai jotka eivät perustu velkakirjoihin.

Tähän kuuluvat seuraavat erät:

hallussa olevat ei-jälkimarkkinakelpoiset arvopaperit: hallussa olevat velkapaperit, jotka eivät ole siirtokelpoisia ja joilla ei voida käydä kauppaa jälkimarkkinoilla;

siirretyt lainat: lainat, joista on tosiasiallisesti tullut siirtokelpoisia, kirjataan luokkaan ”lainat”, mikäli ei ole näyttöä siitä, että niillä käydään kauppaa jälkimarkkinoilla. Muuten ne luokitellaan velkapapereihin (instrumenttiluokka 2);

velkainstrumentit, joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla saamisilla, ovat velkapapereita liikkeeseen laskevan laitoksen vaateita, joita voidaan esittää vasta sen jälkeen kun kaikki etusijalla olevat vaatimukset on tyydytetty, joten ne ovat joiltain ominaisuuksiltaan osakkeiden ja osuuksien kaltaisia. Tilastoitaessa velkainstrumentit, joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla saamisilla, luokitellaan joko ”lainoiksi” tai ”velkapapereiksi” rahoitusinstrumentin luonteen mukaan. Jos vakuutuslaitoksen hallussa olevat kaikenlaiset saamiset, joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla saamisilla, esitetään tilastointia varten yhtenä lukuna, tämä sisällytetään luokkaan ”velkapaperit” sillä perusteella, että saamiset, joilla on huonompi etuoikeus kuin muilla saamisilla, ovat useimmiten pikemminkin velkapapereiden kuin lainojen muodossa;

saamiset, jotka liittyvät takaisinmyyntisopimuksiin tai arvopaperilainaukseen käteisvakuutta vastaan: sen käteisrahan vastaerä, jonka tiedonantajat maksavat arvopapereista, jotka ne ostavat tiettyyn hintaan samalla sitoutuen myymään samat tai vastaavat arvopaperit takaisin tiettyyn kiinteään hintaan tiettynä myöhempänä ajankohtana, tai jonka tiedonantaja maksaa lainatessaan arvopapereita käteisvakuutta vastaan.

Vakuutuslaitosten tekemät talletukset (jotka sisältyvät luokkaan 1) eivät sisälly tähän luokkaan.

3.1

Talletusten vakuudet liittyen jälleenvakuutustoimintaan

Jälleenvakuutusyhtiöiden tekemät talletukset, jotka toimivat sellaisten vakuutuslaitosten vakuutena, jotka ovat jälleenvakuutuksen ottajia jälleenvakuutustransaktioissa.

4.

Osakkeet ja osuudet

Rahoitusvarat, jotka tuovat mukanaan omistajan oikeuksia yrityksiin tai yritysmäisiin yhteisöihin. Yleensä tällaiset rahoitusvarat oikeuttavat hallussapitäjänsä osuuteen yrityksen tai yritysmäisen yhteisön voitosta sekä selvitystilassa nettovarojen osuuteen.

Tämä luokka sisältää listatut ja listaamattomat osakkeet ja osuudet.

Arvopaperilainausoperaatioiden yhteydessä lainattuja tai takaisinostosopimusten perusteella myytyjä osakkeita käsitellään luokan 2 ”velkapaperit” mukaisesti.

4.1

Noteeratut osakkeet

Jälkimarkkinoilla noteeratut osakkeet. Jälkimarkkinapaikka voi olla tunnettu pörssi tai muu kauppapaikka. Noteerattuja osakkeita kutsutaan myös listatuiksi osakkeiksi.

4.2

Noteeraamattomat osakkeet

Noteeraamattomat osakkeet ovat pörssissä noteeraamattomia osakkeita.

4.3

Muut osuudet

Muihin osuuksiin luetaan kaikenlaiset muut osuudet kuin noteeratut osakkeet ja noteeraamattomat osakkeet.

5.

Sijoitusrahasto-osuudet

Tämä luokka sisältää hallussa olevat rahamarkkinarahastojen rahasto-osuudet ja sellaisten muiden vakuutuslaitosten kuin rahamarkkinarahastojen osuudet, jotka mainitaan tilastoinnissa käytettävissä EKP:n rahalaitos- ja sijoitusrahastoluetteloissa.

5.1

Rahamarkkinarahasto-osuudet

Hallussa olevat osuudet, joiden liikkeeseenlaskijan on asetuksen (EU) N:o 1071/2013 (EKP/2013/33) 2 artiklassa tarkoitetut rahalaitokset.

5.2

Muut osuudet kuin rahamarkkinarahasto-osuudet

Hallussa olevat osuudet, joiden liikkeeseenlaskijana on muu sijoitusrahasto kuin asetuksen (EU) N:o 1073/2013 (EKP/2013/38) 1 artiklassa tarkoitettu rahalaitos.

6.

Johdannaiset

Johdannaiset ovat määrättyyn rahoitusinstrumenttiin, indikaattoriin tai hyödykkeeseen liittyviä rahoitusinstrumentteja, joiden kautta tietyt rahoitusriskit voivat olla itsenäisinä kaupankäynnin kohteina rahoitusmarkkinoilla.

Tämä luokka sisältää

optiot

(warrantit)

futuurit

termiinit

swapit

luottojohdannaiset

Johdannaiset kirjataan taseeseen markkina-arvoonsa bruttoperusteisesti. Yksittäiset johdannaissopimukset, joilla on positiivinen markkina-arvo, kirjataan taseen vastaavaa-puolelle, ja sopimukset, joilla on negatiivinen markkina-arvo, kirjataan vastattavaa-puolelle.

Johdannaissopimuksiin perustuvia tulevia bruttomääräisiä sitoumuksia ei kirjata tase-eriin.

Tähän luokkaan eivät kuulu johdannaiset, joita ei kansallisten sääntöjen mukaan kirjata taseeseen.

7.

Vahinkovakuutustekninen vastuuvelka

Vakuutuslaitosten rahoitussaamiset jälleenvakuutusyhtiöiltä henki- ja vahinkojälleenvakuutuksiin perustuen

8.

Muut kuin rahoitusvarat

Muu aineellinen ja aineeton omaisuus kuin rahoitusvarat.

Tämä luokka sisältää asunnot, muut rakennukset ja rakennelmat, koneet ja laitteet, arvoesineet ja henkisen omaisuuden tuotteet, kuten tietokoneohjelmistot ja -tiedostot.

9.

Muut varat

Tämä on taseen vastaavaa-puolen jäännösluokka, joka sisältää 'muut kuin edellä mainitut saamiset'. Kansalliset keskuspankit voivat vaatia tähän luokkaan sisältyvien tiettyjen alaerien ilmoittamista. Muihin varoihin voi sisältyä

osinkosaamiset

kertyneet vuokrasaamiset

jälleenvakuutuskorvaussaamiset

saamiset, jotka eivät liity varsinaiseen vakuutuslaitostoimintaan.


VELAT

Instrumenttiluokat

Pääpiirteiden kuvaukset

10.

Liikkeeseen lasketut velkapaperit

Vakuutuslaitoksen liikkeeseen laskemat muut arvopaperit kuin osuudet, jotka yleensä ovat jälkimarkkinakelpoisia ja joilla käydään kauppaa jälkimarkkinoilla tai jotka voidaan markkinoilla korvata vastakkaisella sopimuksella ja jotka eivät takaa haltijalle mitään omistusoikeuksia liikkeeseen laskevaan laitokseen.

11.

Saadut lainat

Velkaerät, jotka vakuutuslaitoksen on maksettava velkojille ja jotka eivät perustu jälkimarkkinakelpoisten arvopaperien liikkeeseenlaskuun. Tähän luokkaan kuuluvat:

lainat: vakuutuslaitoksille annetut lainat, jotka joko perustuvat ei-jälkimarkkinakelpoisiin velkakirjoihin tai eivät perustu velkakirjoihin

sen käteisrahan vastaerä, jonka sijoitusrahastot saavat arvopapereista, jotka ne myyvät tiettyyn hintaan samalla sitoutuen ostamaan samat (tai vastaavat) arvopaperit takaisin tiettyyn kiinteään hintaan tiettynä myöhempänä ajankohtana. Rahat, joita vakuutuslaitokset saavat vastineeksi kolmannelle osapuolelle (”väliaikainen haltija”) siirretyistä arvopapereista, luokitellaan tähän erään, mikäli on olemassa kiinteä sitoumus käänteisoperaatiosta eikä ainoastaan mahdollisuus toteuttaa se. Tämä merkitsee sitä, että kaikki asianomaisiin arvopapereihin liittyvät riskit ja palkkiot kuuluvat operaation aikana edelleen vakuutuslaitokselle.

käteisvakuus, joka on saatu vastineeksi arvopaperilainauksen yhteydessä: rahat, jotka on saatu vastineeksi kolmannelle osapuolelle käteisvakuutta vastaan tilapäisesti lainatuista arvopapereista

käteisvakuus, joka on saatu vastineeksi operaatioissa, joissa on siirretty väliaikaisesti kultaa vakuutta vastaan

11.1

Talletusten vakuudet liittyen jälleenvakuutustoimintaan

Jälleenvakuutuksen ottajien jälleenvakuutusyhtiöiltä vakuudeksi saadut talletukset.

12.

Osakkeet ja osuudet

Ks. luokka 4.

12.1

Noteeratut osakkeet

Ks. luokka 4.1.

12.2

Noteeraamattomat osakkeet

Ks. luokka 4.2.

12.3

Muut osuudet

Ks. luokka 4.3.

13.

Vakuutustekninen vastuuvelka

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma vakuutuksen ottajien tulevien vakuutuskorvausvaateiden varalta.

13.1

Henkivakuutustekninen vastuuvelka

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma henkivakuutuksen ottajien tulevien vakuutuskorvausvaateiden varalta.

13.1.1

joista sijoitussidonnainen henkivakuutustekninen vastuuvelka

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma sijoitussidonnaisten henkivakuutuksen ottajien tulevien vakuutuskorvausvaateiden varalta. Sijoitussidonnaisessa henkivakuutuksessa vakuutuksen ottajien varat on sijoitettu tiettyihin omaisuuseriin; vakuutuksen ottajien tulevat vakuutuskorvausvaateet riippuvat näiden omaisuuserien arvon kehityksestä.

13.1.2

joista muu kuin sijoitussidonnainen henkivakuutustekninen vastuuvelka

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma muiden kuin sijoitussidonnaisten henkivakuutusten ottajien tulevien vakuutuskorvausvaateiden varalta. Muissa kuin sijoitussidonnaisissa henkivakuutuksissa vakuutuksen ottajien tulevat vakuutuskorvausvaateet eivät riipu määritettyjen omaisuuserien arvon kehityksestä.

13.1.3

joista eläkeoikeuksia

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma eläkejärjestelmiensä tulevien vaateiden varalta. Tämä luokka kattaa vain työeläkejärjestelmät. Henkilökohtaiset eläkejärjestelyt, jotka eivät liity työsuhteeseen, eivät kuulu tähän luokkaan.

13.1.3.1

Eläkeoikeudet, joista maksuperusteiset järjestelmät

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma maksuperusteisten järjestelmien vakuutuksen ottajien tulevien vaateiden varalta.

Maksuperusteisessa järjestelmässä maksettavat etuudet riippuvat eläkejärjestelmän ostamien omaisuuserien arvon kehityksestä. Makuperusteisen järjestelmän vastuu on rahaston omaisuuserien markkina-arvo.

13.1.3.2

Eläkeoikeudet, joista etuusperusteiset järjestelmät

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma etuusperusteisten järjestelmien vakuutuksen ottajien tulevien vaateiden varalta.

Etuusperusteisessä järjestelmässä osallistuville työntekijöille luvattujen eläke-etuuksien taso on etukäteen sovitun kaava mukainen. Etuusperusteisen järjestelmän vastuu on luvattujen etuuksien arvo.

13.1.3.3

Eläkeoikeudet, joista yhdistelmäjärjestelmät

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma maksu- ja etuusperusteisen järjestelmän piirteitä sisältävien järjestelmien vakuutuksen ottajien tulevien vaateiden varalta.

13.2

Vahinkovakuutustekninen vastuuvelka

Vakuutuslaitoksen pitämä pääoma vahinkovakuutuksen vakuutuksen ottajien tulevien vaateiden varalta.

13.2.1

Sairauskuluvakuutukset

Sairauskuluvakuutusvelvoitteet, joiden liiketoiminta ei perustu henkivakuutukselle ominaisiin teknisiin perusteisiin, muut kuin vakuutuslajiin 13.2.3 sisältyvät velvoitteet.

13.2.2

Vakuutukset ansiotulon menetyksen varalta

Sellaiset vakuutusvelvoitteet ansiotulon menetyksen varalta, joiden liiketoiminta ei perustu henkivakuutukselle ominaisiin teknisiin perusteisiin, muut kuin vakuutuslajiin 13.2.3 sisältyvät velvoitteet

13.2.3

Työntekijäin tapaturmavakuutukset

Sairausvakuutusvelvoitteet, jotka liittyvät työpaikalla tapahtuneisiin tai työhön liittyviin tapaturmiin ja työperäisiin sairauksiin ja joiden liiketoiminta ei perustu henkivakuutukselle ominaisiin teknisiin perusteisiin.

13.2.4

Moottoriajoneuvon liikennevakuutukset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat kaikki maalla käytettävien moottoriajoneuvojen käytöstä aiheutuvat vastuut (sisältäen rahdinkuljettajan vastuut).

13.2.5

Muut moottoriajoneuvojen vakuutukset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat kaikki maa-ajoneuvoille tapahtuneet vahingot tai niiden menetykset (sisältäen raiteilla liikkuvan kaluston).

13.2.6

Meri-, ilmailu- ja kuljetusvakuutukset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat kaikki meri-, järvi-, joki- ja kanava-aluksille ja ilma-aluksille aiheutuneet vahingot tai niiden menetykset sekä kuljetettaville tavaroille tai matkatavaroille aiheutuneet vahingot tai menetykset kuljetusmuodosta riippumatta. Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat ilma-alusten sekä laivojen, alusten tai veneiden käytöstä meri-, järvi-, joki- tai kanavaliikenteestä aiheutuneet vastuut (sisältää rahdinkuljettajan vastuut).

13.2.7

Palo- ja muut omistusvahinkovakuutukset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat vakuutuslajeihin 13.2.5 ja 13.2.6 sisältyviä velvoitteita lukuun ottamatta kaikki muut omaisuusvahingot tai omaisuuden menetykset, jotka aiheutuvat tulipalosta, räjähdyksestä, luonnonilmiöstä — kuten myrskystä, raesateesta tai pakkasesta — ydinenergiasta, maan vajoamisesta tai mistä tahansa tapahtumasta, kuten varkaudesta.

13.2.8

Yleiset vastuuvakuutukset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat kaikki muut kuin vakuutuslajeihin 13.2.4 ja 13.2.6 sisältyvät vastuut.

13.2.9

Luotto- ja takausvakuutukset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat maksukyvyttömyyden, vientiluotot, osamaksuluotot, kiinnelainat, maatalousluotot ja suorat tai epäsuorat takaukset.

13.2.10

Oikeusturvavakuutukset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat asianajokustannukset ja oikeudenkäyntikulut.

13.2.11

Matka-apu

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat sellaisten henkilöiden avustamisen, jotka ovat joutuneet vaikeuksiin matkustaessaan tai ollessaan poissa kotoaan tai asuinpaikastaan.

13.2.12

Muut taloudelliset menetykset

Vakuutusvelvoitteet, jotka kattavat työttömyysriskin, riittämättömät tulot, huonon sään, etuuksien menetykset, pitkäkestoiset yleiskustannukset, odottamattomat kaupankäyntikustannukset, markkina-arvon menetyksen, vuokran tai tuottojen menetyksen, muut kuin edellä mainitut epäsuorat kaupankäyntimenetykset, muut taloudelliset menetykset (muut kuin kaupankäyntiin liittyvät) sekä mahdolliset muut vahinkovakuutusriskit, joita vakuutuslajit 13.2.1–13.2.11 eivät kata.

13.2.13

Jälleenvakuutukset

Jälleenvakuutuksiin liittyvät velvoitteet.

14.

Johdannaiset

Ks. luokka 6.

15.

Muut velat

Tämä on taseen vastattavaa-puolen jäännöserä, joka sisältää ”muut kuin edellä mainitut velat”. Kansalliset keskuspankit voivat vaatia tähän luokkaan sisältyvien tiettyjen alaerien ilmoittamista. Muut velat voivat sisältä seuraavaa:

maksettavat määrät, jotka eivät liity varsinaiseen vakuutuslaitostoimintaan, esim. velat tavarantoimittajille, verovelat, maksamattomat palkat ja sosiaalimaksut,

varaukset kolmansille osapuolille olevia velkoja varten, esim. eläkkeet ja osingot,

arvopaperilainauksesta ilman käteisvakuutta aiheutuvat nettovelat,

arvopaperikauppojen tulevista tilityksistä ja toimituksista aiheutuvat nettovelat.

2 OSA

Arvopaperikohtaisten ominaisuuksien määritelmät

Taulukko B

Arvopaperikohtaisten ominaisuuksien määritelmät

Kenttä

Kuvaus

Arvopaperin tunnistekoodi

Koodi, jolla yksittäinen arvopaperi on tunnistettavissa, kansallisen keskuspankin ohjeiden mukaisesti (esim. kansallisen keskuspankin tunnistenumero, CUSIP, SEDOL).

Kappalemäärä tai aggregoitu nimellisarvo

Arvopaperin yksiköiden lukumäärä tai yhteenlaskettu nimellisarvo, jos arvopaperin vaihdantaa käydään enemmän määrässä kuin yksiköissä, ilman kertynyttä korkoa.

Hinta

Arvopaperin kappalehinta tai, jos arvopaperilla käydään kauppaa arvoina eikä kappaleittain, prosenttiosuus aggregoidusta nimellisarvosta. Kansalliset keskuspankit voivat myös vaatia tietojen raportointia kertyneistä koroista tässä erässä.

Hinnoitteluperuste

Osoittaa onko arvopaperi noteerattu prosenteissa vai yksiköissä.

Kokonaismäärä

Arvopaperin kokonaismarkkina-arvo. Jos arvopaperilla käydään kauppaa kappaleittain, tämä arvo on arvopaperien kappalemäärä kerrottuna osuuksien kappalehinnalla. Jos arvopaperilla käydään kauppaa arvoina eikä kappaleittain, tämä arvo on aggregoitu nimellisarvo kerrottuna hinnalla, joka ilmaistaan nimellisarvon prosenttiosuutena.

Kansallisten keskuspankkien tulee periaatteessa vaatia kertyneet korot raportoitavaksi joko tässä positiossa tai erikseen. Kansalliset keskuspankit voivat kuitenkin harkintansa mukaan olla vaatimatta tietoja kertyneistä koroista.

Rahoitustaloustoimet

Arvopaperin ostojen summa vähennettynä myyntien summalla (vastaavaa-puolen arvopaperit) tai liikkeeseenlaskujen summa vähennettynä lunastusten summalla (vastattavaa-puolen arvopaperit) taloustoimen euromääräisen arvon mukaan kirjattuna.

Ostetut arvopaperit

Arvopaperin ostojen summa taloustoimen arvon mukaan kirjattuna.

Myydyt arvopaperit

Arvopaperin myyntien summa taloustoimen arvon mukaan kirjattuna.

Arvopaperin kirjauksen rahayksikkö

Arvopaperin hinnan ja/tai liikkeessä olevan kannan rahayksikön ilmaisemiseksi käytetty ISO-koodi tai vastaava.

Muut volyymin muutokset nimellisarvoon

Muut volyymimuutokset arvopaperin omistuksessa, nimellisarvossa nimellisvaluutassa/kappalemäärissä tai euroissa.

Muut volyymin muutokset markkina-arvoon

Muut volyymimuutokset arvopaperin omistuksessa markkina-arvossa euroissa.

Arvopaperisijoitukset tai suorat sijoitukset

Maksutasetilaston luokittelun mukainen sijoituksen käyttötarkoitus (1).

Liikkeeseenlaskijan maa

Liikkeeseenlaskijan kotipaikka. Sijoitusrahasto-osuuksien tapauksessa liikkeeseenlaskijan maalla tarkoitetaan sijoitusrahaston eikä rahastonhoitajan kotipaikkaa.

3 OSA

Taulukko C

Vakuutusmaksujen, korvausten ja palkkioiden määritelmät

Luokka

Kuvaus

Vakuutusmaksutulo

Bruttovakuutusmaksutulo sisältäen kaikki vakuutussopimuksiin liittyvät tilikauden aikana perittävät määrät, siihen katsomatta liittyvätkö nämä määrät kokonaan tai osittain tuleviin tilikausiin.

Korvauskulut

Tilikauden korvausten ja tilikauden korvauksia varten tehtyjen varausten summa miinus edeltävän tilikauden korvauksia varten tehdyt varaukset.

Palkkiot

Vakuutuslaitosten tuotteidensa myymiseksi muille yhteisöille maksetut hankintamenot.

4 OSA

Sektoreiden kuvaus

Sektoriluokitus perustuu EKT 2010:een. Taulukossa D on niiden sektoreiden yksityiskohtaiset kuvaukset, jotka kansallisten keskuspankkien on mukautettava kansallisella tasolla sovellettaviksi luokiksi tämän asetuksen mukaisesti. Jäsenvaltioiden, joiden valuutta on euro, muodostamalla alueella olevat vastapuolet eritellään niiden sektorin perusteella Euroopan keskuspankin (EKP) tilastoinnissa käyttämien luettelojen mukaisesti ja käyttämällä vastapuolten tilastollista luokittelua koskevia ohjeita, joita on EKP:n julkaisussa ”Monetary, Financial Institutions and Markets Statistics Sector Manual: Guidance for the Statistical Classification of Customers” (2).

Taulukko D

Sektoreiden kuvaus

Sektori

Kuvaus

1.

Rahalaitokset

Rahalaitosten määritelmä on asetuksen (EU) N:o 1071/2013 (EKP/2013/33) 1 artiklassa. Rahalaitossektori koostuu rahalaitoksista, luottolaitoksista, siten kuin ne on määritelty unionin oikeudessa, rahamarkkinarahastoista, muista rahoituslaitoksista, joiden tehtävänä on ottaa vastaan talletuksia ja/tai talletusten läheisiä vastineita muilta kuin rahalaitoksilta ja myöntää luottoja ja/tai tehdä arvopaperisijoituksia omaan lukuunsa ainakin taloudellisessa mielessä, sekä sähköisen rahan liikkeeseenlaskijoista, joiden pääasiallista toimintaa on rahoituksen välitys laskemalla sähköistä rahaa liikkeeseen.

2.

Julkisyhteisöt

Julkisyhteisösektoriin (S.13) luetaan kaikki institutionaaliset yksiköt, jotka ovat markkinattomia tuottajia ja joiden tuotos on tarkoitettu yksilölliseen tai kollektiiviseen kulutukseen ja jotka rahoitetaan muihin sektoreihin kuuluvien yksiköiden suorittamin pakollisin maksuin, ja pääasiallisesti kansantulon ja -varallisuuden uudelleenjakoa harjoittavat institutionaaliset yksiköt (EKT 2010, kohdat 2.111–2113).

3.

Muut rahoituksen välittäjät kuin vakuutuslaitokset ja eläkerahastot + muut sijoitusrahastot kuin rahamarkkinarahastot + rahoituksen ja vakuutuksen välitystä avustavat laitokset + konserninsisäiset rahoitusyksiköt ja rahanlainaajat

Muiden rahoituksen välittäjien kuin vakuutuslaitokset ja eläkerahastot alasektori (S.125) koostuu kaikista rahoitusalan yrityksistä ja yritysmäisistä yhteisöistä, jotka pääasiallisesti välittävät rahoitusta ottamalla velkaa muussa muodossa kuin valuuttana, talletuksina (tai talletusten läheisinä vastineina), sijoitusrahasto-osuuksina tai liittyen vakuutus-, eläke- ja standarditakausvastuisiin institutionaalisilta yksiköiltä. Asetuksessa (EU) N:o 1075/2013 (EKP/2013/40) määritellyt erityisyhteisöt kuuluvat tähän alasektoriin (EKT 2010, kohdat 2.86–2.94)

Muut sijoitusrahastot kuin rahamarkkinarahastojen määritelmä on asetuksen (EU) N:o 1073/2013 (EKP/2013/38) 1 artiklassa.

Rahoituksen ja vakuutuksen välitystä avustavien laitosten alasektori (S.126) koostuu kaikista rahoitusalan yrityksistä ja yritysmäisistä yhteisöistä, jotka pääasiallisesti harjoittavat rahoituksen välitykseen läheisesti liittyviä toimintoja mutta eivät itse ole rahoituksen välittäjiä. Myös pääkonttorit, joiden kaikki tai useimmat tytäryhtiöt ovat rahoituslaitoksia, luokitellaan tähän alasektoriin (EKT 2010, kohdat 2.95–2.97).

Konserninsisäisten rahoitusyksiköiden ja rahanlainaajien alasektori (S.127) koostuu kaikista sellaisista rahoitusalan yrityksistä ja yritysmäisistä yhteisöistä, jotka eivät välitä rahoitusta eivätkä tuota rahoituksen välitystä avustavia palveluja ja joiden varoja tai velkoja ei valtaosin vaihdeta avoimilla markkinoilla. Tähän alasektoriin kuuluvat hallintayhtiöt, joiden hallussa on määräysvaltaan oikeuttavia osuuksia tytäryhtiöiden ryhmän pääomasta ja joiden pääasiallista toimintaa on ryhmän omistaminen ilman että ne tuottaisivat muita palveluja yrityksille, joiden pääoma on omistuksen kohteena; toisin sanoen hallintayhtiöt eivät hallinnoi eivätkä johda muita yksiköitä (EKT 2010, kohdat 2.98 ja 2.99).

4.

Vakuutuslaitokset

Vakuutuslaitosten määritelmä on tämän asetuksen 1 artiklassa.

5.

Eläkerahastot

Eläkerahastojen alasektori (S.129) koostuu kaikista rahoitusalan yrityksistä ja yritysmäisistä yhteisöistä, jotka pääasiallisesti ovat vakuutettujen henkilöiden sosiaalisten riskien ja tarpeiden hallintaan liittyvän rahoituksen välittäjiä (sosiaalivakuutus). Sosiaalivakuutusjärjestelminä eläkerahastot tarjoavat eläketuloja ja usein etuuksia, joita maksetaan kuoleman tai työkyvyttömyyden johdosta (EKT 2010, kohdat 2.105–2.110). Julkisyhteisöihin sisältyviä sosiaaliturvarahastoja ei lasketa mukaan.

6.

Yritykset

Yrityssektori (S.11) käsittää itsenäisinä oikeushenkilöinä pidettävät institutionaaliset yksiköt, jotka ovat markkinatuottajia ja joiden pääasiallinen toiminta on tavaroiden ja palveluiden (paitsi rahoituspalveluiden) tuotanto. Tämä sektori sisältää myös muuta kuin rahoitustoimintaa harjoittavat yritysmäiset yhteisöt (EKT 2010, kohdat 2.45–2.50).

7.

Kotitaloudet + kotitalouksia palvelevat voittoa tavoittelemattomat yhteisöt

Kotitaloussektori (S.14) kattaa henkilöt tai henkilöryhmät kuluttajina ja markkinatavaroita ja rahoitus- ja muita palveluita tuottavina yrittäjinä (markkinatuottajina), jos tavaroiden ja palveluiden tuotanto ei ole erillisten yritysmäisinä yhteisöinä käsiteltyjen yksiköiden toimintaa. Kotitaloussektoriin luetaan myös henkilöt tai henkilöryhmät tavaroiden ja muiden kuin rahoituspalveluiden tuottajina omaa loppukäyttöä varten. Kotitaloussektoriin kuuluvat yksityiset elinkeinonharjoittajat ja yhtiökumppanuudet, joilla ei ole itsenäistä oikeudellista asemaa — muut kuin yritysmäiset yhteisöt — ja jotka ovat markkinatuottajia (EKT 2010, kohdat 2.118–2.128).

Kotitalouksia palvelevien voittoa tavoittelemattomien yhteisöjen sektori (S.15) koostuu voittoa tavoittelemattomista yhteisöistä, jotka ovat kotitalouksia palvelevia erillisiä juridisia yksiköitä ja yksityisiä markkinattomia tuottajia. Niiden pääasialliset varat ovat kuluttajakotitalouksilta saatuja käteis- tai luontoismuotoisia vapaaehtoisia maksuja, julkisyhteisöjen suorittamia maksuja ja omaisuustuloja (EKT 2010, kohdat 2.129 ja 2.130).

5 OSA

Tässä asetuksessa tarkoitettujen rahoitustaloustoimien ja arvostusmuutosten kuvaukset

1.

”Rahoitustaloustoimet” määritellään jakson lopun raportointipäivien kantatietojen erotukseksi, kun siitä on poistettu (hintojen tai valuuttakurssien muutoksista johtuvista) ”arvostusmuutoksista” sekä ”luokitusten muutoksista ja muista vastaavista muutoksista” johtuvien muutosten vaikutukset. EKP tarvitsee rahoitustaloustoimia koskevien tietojen keräämiseksi muutoksia koskevia tilastotietoja, jotka sisältävät erät ”luokituksen muutokset ja muut vastaavat järjestelyt” sekä ”hintojen ja valuuttakurssien muutoksista johtuvat arvostusmuutokset”.

2.

”Hintojen ja valuuttakurssien muutoksista johtuvilla arvostusmuutokset” vastaavat sellaisia muutoksia saamisten/velkojen arvostuksessa, jotka johtuvat muutoksista saamisten/velkojen kauppahinnoissa tai noteeratuissa hinnoissa ja/tai sellaisissa valuuttakursseissa, jotka vaikuttavat valuuttamääräisten saamisten ja velkojen euromääräiseen arvoon. Arvostusmuutoksissa otetaan huomioon ne muutokset, joita tapahtuu ajan myötä kauden lopun kantatietojen mukaisessa arvossa arvopapereita kirjattaessa käytetyn viitearvon muutosten vuoksi, eli hallussapitovoitot/-tappiot. Jaksojen lopun raportointipäivien välillä tapahtuneet valuuttakurssimuutokset suhteessa euroon aiheuttavat muutoksia valuuttamääräisten saamisten/velkojen arvossa, kun ne ilmoitetaan euromääräisinä. Koska nämä muutokset näkyvät hallussapitovoittoina/-tappioina eivätkä johdu rahoitustaloustoimista, niiden vaikutukset on poistettava rahoitustaloustoimia koskevista tiedoista. ”Hintojen ja valuuttakurssien muutoksista johtuvat arvostusmuutokset” sisältävät pääsääntöisesti myös arvon muutokset, jotka johtuvat saamisia/velkoja koskevista taloustoimista eli toteutuneista voitoista/tappioista; tältä osin esiintyy kuitenkin poikkeavia kansallisia käytäntöjä.


(1)  Ulkomaisia tilastoja koskevista Euroopan keskuspankin tilastovaatimuksista 9 päivänä joulukuuta 2011 annetut suuntaviivat EKP/2011/23 (EUVL L 65, 3.3.2012, s. 1).

(2)  Maaliskuu 2007, luettavissa EKP:n verkkosivustoilla osoitteessa www.ecb.europa.eu


LIITE III

VÄHIMMÄISVAATIMUKSET, JOITA VARSINAISEN TIEDONANTAJIEN JOUKON ON NOUDATETTAVA

Tiedonantajien on täytettävä seuraavat vähimmäisvaatimukset noudattaakseen tilastointiin liittyviä Euroopan keskuspankin (EKP) tiedonantovaatimuksia.

1.

Toimitusta koskevat vähimmäisvaatimukset:

a)

tiedot on toimitettava oikea-aikaisesti ja asianomaisen kansallisen keskuspankin asettamien määräaikojen mukaisesti;

b)

tilastotiedot tulee esittää asianomaisen kansallisen keskuspankin määrittelemien teknisten raportointivaatimusten mukaisessa muodossa.

c)

tiedonantajan on toimitettava yhden tai useamman yhteyshenkilön tiedot asianomaiselle kansalliselle keskuspankille;

d)

tiedonantajien on noudatettava teknisiä erittelyjä, jotka koskevat tietojen toimittamista asianomaiselle kansalliselle keskuspankille.

e)

arvopaperikohtaisessa raportoinnissa tiedonantajien on asianomaisen kansallisen keskuspankin pyynnöstä annettava lisätietoja (esim. liikkeeseenlaskijan nimi, liikkeeseenlaskun päivämäärä) sellaisten arvopapereiden tunnistamiseksi, joiden tunnistekoodi on virheellinen tai joilla ei ole julkisesti saatavilla olevaa tunnistekoodia.

2.

Tarkkuutta koskevat vähimmäisvaatimukset:

a)

tilastotiedoissa ei saa olla virheitä: kaikki lineaariset rajoitteet tulee täyttää (esimerkiksi välisummien ja loppusummien tulee täsmätä),

b)

tiedonantajien on kyettävä antamaan lisätietoja toimittamiensa tietojen taustalla olevista muutoksista;

c)

tilastotietojen on oltava täydellisiä, eikä niissä saa olla jatkuvia ja rakenteellisia aukkoja; puuttuvista tiedoista on ilmoitettava ja annettava selitys asianomaiselle kansalliselle keskuspankille, ja ne tulee soveltuvin osin toimittaa mahdollisimman pian;

d)

tiedonantajien on noudatettava asianomaisen kansallisen keskuspankin antamia ohjeita tietomääristä, lukujen pyöristämisestä ja desimaalien määrästä tietojen teknistä siirtoa varten.

3.

Käsitteellistä vastaavuutta koskevat vähimmäisvaatimukset

a)

tilastotietojen tulee vastata tässä asetuksessa olevia määritelmiä ja luokitteluja;

b)

jos näistä määritelmistä ja luokitteluista poiketaan, tiedonantajien on säännöllisesti seurattava ja mitattava käyttämiensä tilastointiperusteiden ja tämän asetuksen mukaisten tilastointiperusteiden tuottamien tulosten välisiä eroja.

c)

tiedonantajien on pystyttävä selittämään mahdolliset katkokset, joita niiden ilmoittamissa tilastotiedoissa on verrattuna aikaisempien jaksojen tietoihin.

4.

Tarkistuksia koskevat vähimmäisvaatimukset:

EKP:n ja asianomaisen kansallisen keskuspankin määrittelemiä tarkistusperiaatteita ja -menettelyjä on noudatettava. Tavanomaisista tarkistuksista poikkeaviin tarkistuksiin on liitettävä selitys.


Top