EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Hedgerahastojen ja private equity -rahastojen hoitajia koskevat säännöt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2011/61/ EU vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista

DIREKTIIVIN TARKOITUS

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Soveltamisalan ulkopuolelle jättäminen

Direktiiviä ei sovelleta seuraaviin:

  • holdingyhtiöt (direktiivin määritelmän mukaisesti)
  • eläkerahastojen hoito
  • henkilöstöedustus- tai henkilöstön talletusjärjestelmät
  • ylikansalliset laitokset
  • kansalliset keskuspankit ja
  • vakuutussopimukset.

EU:n kattava toimilupa

Vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajat voivat saada ”passin” (EU:n laajuisen toimiluvan) palveluilleen eri EU:n jäsenvaltioissa yhden ainoan luvan perusteella. Tämä tarkoittaa, että kun vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitajalle on myönnetty toimilupa yhdessä jäsenvaltiossa ja hän noudattaa direktiivin sääntöjä, hänellä on oikeus hoitaa tai markkinoida rahastoja ammattimaisille sijoittajille koko EU:n alueella.

Toimiluvat

Voidakseen harjoittaa toimintaansa EU:ssa vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on saatava toimilupa kotijäsenvaltionsa toimivaltaiselta viranomaiselta. Toimiluvan saadakseen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajilla on oltava vähimmäispääoma rahavaroina tai lyhyellä aikavälillä rahaksi muunnettavina varoina.

Säilytysyhteisö

Vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on varmistettava, että heidän hallinnoimansa rahastot nimeävät riippumattoman säilytysyhteisön. Kyseessä voi olla esimerkiksi pankki tai sijoituspalveluyritys, joka vastaa rahaston toiminnan valvonnasta ja sen varojen asianmukaisesta suojaamisesta.

Riskienhallinta ja toiminnan vakauden valvonta

Vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on saatava toimivaltainen viranomainen vakuuttumaan siitä, että heidän riskienhallintaa koskevat sisäiset järjestelynsä ovat asianmukaisia.

Tämä tarkoittaa muun muassa vaatimusta raportoida säännöllisesti tärkeimmistä markkinoista ja välineistä, joilla he käyvät kauppaa, tärkeimmistä sijoituskohteista ja merkittävimmistä riskikeskittymistä.

Sijoittajien kohtelu

Kannustaakseen sijoittajiaan huolellisuuteen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on annettava tarkka kuvaus sijoituspolitiikastaan, mukaan lukien kuvaukset varojen tyypeistä ja vivutuksen käytöstä. Sijoittajien on saatava pyynnöstä kutakin varainhoitovuotta koskeva vuosikertomus.

Vivutetut rahastot

Direktiivillä otetaan käyttöön erityisvaatimuksia, jotka koskevat vivutusta, toisin sanoen sijoituksen rahoittamista velan avulla. Toimivaltaiset viranomaiset voivat asettaa vivutusta koskevia rajoituksia rahoitusjärjestelmän vakauden varmistamiseksi.

Private equity -rahastot

Jos vaihtoehtoiset sijoitusrahastot hankkivat määräysvallan listaamattomissa yhtiöissä tai liikkeeseenlaskijoissa, vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitajiin sovelletaan varoista tyhjentämistä ehkäiseviä sääntöjä. Vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitajan on kahden vuoden ajan pyrittävä estämään yhtiön varojen jakamista, osakepääoman alentamista, osakkeiden lunastusta ja/tai yhtiön omien osakkeiden hankintaa.

Unionin ulkopuolisiin maihin sijoittautuneet rahastot ja hoitajat

Direktiivissä vahvistettujen ehtojen mukaisesti ”passin” soveltamisalaa voidaan laajentaa koskemaan unionin ulkopuolelle sijoittautuneita vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia ja sellaisten unionin ulkopuolelle sijoittautuneiden rahastojen markkinointia, joiden hoitaja on joko EU:hun tai sen ulkopuolelle sijoittautunut vaihtoehtoisen sijoitusrahaston hoitaja.

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen tehtävät

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (ESMA) toimii aktiivisesti yhteisen valvontakulttuurin rakentamiseksi erityisesti antamalla suuntaviivat perustellusta palkka- ja palkkiopolitiikasta ja laatimalla tekniset standardit vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien tyyppien määrittämiseksi.

Pienemmät rahastot

Jäsenvaltiot voivat päättää olla soveltamatta direktiiviä pienempien vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajiin, joiden hoitamien rahastojen varojen määrä on alle 100 miljoonaa euroa, jos ne käyttävät vivutusta, ja alle 500 miljoonaa euroa, jos ne eivät käytä vivutusta. Pienempiin rahastoihin sovelletaan kuitenkin vähimmäistason vaatimuksia rekisteröinnin ja raportoinnin osalta.

Direktiivin (EU) 2011/61 muuttaminen

Ammatillisia lisäeläkkeitä tarjoavista laitoksista (lisäeläkelaitoksista) annetussa direktiivissä (EU) 2016/2341 (ks. tiivistelmä) otetaan käyttöön seuraavat kaksi täydentävää sääntöä.

Jäsenvaltiot eivät saa

  • estää lisäeläkelaitoksia nimeämästä sijoitussalkun hoitajiksi toiseen jäsenvaltioon sijoittautuneita omaisuudenhoitajia, jotka on asianmukaisesti hyväksytty tämän toiminnan harjoittamiseen
  • rajoittaa lisäeläkelaitoksia, jotka on hyväksytty direktiivissä 2011/61/EU tarkoitetuiksi säilytysyhteisöiksi.

Asetuksessa (EU) 2017/2402, jossa vahvistetaan arvopaperistamista koskeva yleinen kehys (ks. tiivistelmä), otetaan käyttöön sääntö, jolla edellytetään, että kun vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajat altistuvat arvopaperistamiselle, joka ei enää täytä kyseisessä asetuksessa säädettyjä vaatimuksia, niiden on toimittava asianomaisten vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen sijoittajien edun mukaisesti ja tarvittaessa toteutettava korjaavia toimia.

Direktiiviin (EU) 2019/1160 sisältyy useita muutoksia.

  • Sillä otetaan käyttöön unioniin sijoittautuneiden vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien suorittaman ennakkomarkkinoinnin* käsite ja edellytykset; jäsenvaltioiden käyttöön ottamat säännöt eivät saisi asettaa unioniin sijoittautuneita vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia millään tavalla epäedulliseen asemaan suhteessa unionin ulkopuolelle sijoittautuneisiin vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajiin.
  • Siinä käsitellään edellytyksiä, joita sovelletaan silloin, kun unioniin sijoittautunut vaihtoehtoinen sijoitusrahasto lopettaa osuuksien tai osakkeiden markkinoinnin muissa jäsenvaltioissa kuin vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan kotijäsenvaltiossa, ja ilmoitusvaatimuksia. Kaikkia läpinäkyvyysvaatimuksia, jotka sijoittajien on täytettävä direktiivin 2011/61/EU nojalla, sovelletaan edelleen sijoittajiin, jotka säilyttävät sijoituksensa sen jälkeen, kun markkinointitoimintaa koskeva ilmoitus on peruutettu tietyssä jäsenvaltiossa.

Direktiivillä (EU) 2019/2034 tehdyillä muutoksilla varmistetaan, että vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan omat varat ovat vähintään yksi neljäsosa edellisen vuoden kiinteistä yleiskustannuksista. Sijoituspalveluyritysten on käytettävä sovellettavasta tilinpäätössäännöksestä johtuvia lukuja.

Muutosdirektiivillä (EU) 2022/2556 yhdenmukaistetaan direktiivin säännökset ja useat muut asiaan liittyvät direktiivit finanssialan digitaalisesta häiriönsietokyvystä annetun asetuksen (EU) 2022/2254 (DORA-asetus, ks. tiivistelmä) mukaisesti finanssiyhteisöjä tieto- ja viestintäteknologiaa koskevia riskejä koskevien vaatimusten kanssa.

Delegoidut säädökset ja täytäntöönpanosäädökset

Komissio on antanut useita delegoituja säädöksiä ja täytäntöönpanosäädöksiä.

  • Komission delegoitu asetus (EU) N:o 231/2013 täydentää direktiiviä 2011/61/EU poikkeuksien, yleisten toimintaedellytysten, säilytysyhteisöjen, vivutuksen, avoimuuden ja valvonnan osalta. Tätä delegoitua asetusta on puolestaan muutettu säilytysyhteisöjen säilytystä koskevista tehtävistä annetulla delegoidulla asetuksella (EU) 2018/1618 ja kestävyysriskeistä ja kestävyystekijöistä, jotka vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien on otettava huomioon, annetulla delegoidulla asetuksella (EU) 2021/1255.
  • Delegoitu asetus (EU) N:o 694/2014 täydentää direktiiviä 2011/61/EU sellaisilla teknisillä sääntelystandardeilla, joilla määritetään vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien tyypit.
  • Delegoidussa asetuksessa (EU) 2015/514 vahvistetaan tiedot, jotka toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava ESMAlle.
  • Täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 447/2013 vahvistetaan menettely niille vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajille, jotka päättävät hakea direktiivin 2011/61/EU mukaista kohtelua ja toimilupaa.
  • Täytäntöönpanoasetuksessa (EU) N:o 448/2013 vahvistetaan menettely unionin ulkopuolelle sijoittautuneen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan viitejäsenvaltion määrittämiseksi.

Muun lainsäädännön muuttaminen

Direktiivillä 2011/61/EU muutettiin direktiivejä 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksia (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010.

MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?

Direktiivi 2011/61/EY oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 22. heinäkuuta 2013 mennessä. Näitä sääntöjä on sovellettu kyseisestä päivästä lähtien.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Ennakkomarkkinointi. Unioniin sijoittautuneen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan suorittama tietojen suora tai välillinen toimittaminen sijoitusstrategioista tai sijoitusideoista ammattimaisille sijoittajille, joiden kotipaikka tai sääntömääräinen kotipaikka on EU:ssa, jotta voidaan testata niiden kiinnostusta vaihtoehtoiseen sijoitusrahastoon, jota ei ole vielä perustettu.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2011/61/EU, annettu 8 päivänä kesäkuuta 2011, vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista ja direktiivin 2003/41/EY ja 2009/65/EY sekä asetuksen (EY) N:o 1060/2009 ja (EU) N:o 1095/2010 muuttamisesta (EUVL L 174, 1.7.2011, s. 1–73).

Direktiiviin 2011/61/EU tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2022/2556, annettu 14 päivänä joulukuuta 2022, direktiivien 2009/65/EY, 2009/138/EY, 2011/61/EU, 2013/36/EU, 2014/59/EU, 2014/65/EU, (EU) 2015/2366 ja (EU) 2016/2341 muuttamisesta finanssialan digitaalisen häiriönsietokyvyn osalta (EUVL L 333, 27.12.2022, s. 153–163).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2022/2554, annettu 14 päivänä joulukuuta 2022, finanssialan digitaalisesta häiriönsietokyvystä ja asetusten (EY) N:o 1060/2009, (EU) N:o 648/2012, (EU) N:o 600/2014, (EU) N:o 909/2014 ja (EU) 2016/1011 muuttamisesta (EUVL L 333, 27.12.2022, s. 1–79).

Komission kertomus Euroopan parlamentille ja neuvostolle vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajista annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU soveltamisen ja soveltamisalan arvioinnista (COM(2020) 232 final, 10.6.2020).

Komission delegoitu asetus (EU) 2015/514, annettu 18 päivänä joulukuuta 2014, toimivaltaisten viranomaisten Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaiselle Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU 67 artiklan 3 kohdan mukaisesti antamista tiedoista (EUVL L 82, 27.3.2015, s. 5–11).

Komission delegoitu asetus (EU) N:o 694/2014, annettu 17 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU täydentämisestä teknisillä sääntelystandardeilla vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajien tyyppien määrittämiseksi (EUVL L 183, 24.6.2014, s. 18–20).

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 447/2013, annettu 15 päivänä toukokuuta 2013, menettelyn vahvistamisesta niitä vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajia varten, jotka päättävät hakea Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU mukaista kohtelua (EUVL L 132, 16.5.2013, s. 1–2).

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) N:o 448/2013, annettu 15 päivänä toukokuuta 2013, menettelyn vahvistamisesta EU:n ulkopuolelle sijoittautuneen vaihtoehtoisten sijoitusrahastojen hoitajan viitejäsenvaltion määrittämiseksi Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU nojalla (EUVL L 132, 16.5.2013, s. 3–5).

Komission delegoitu asetus (EU) N:o 231/2013, annettu 19 päivänä joulukuuta 2012, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2011/61/EU täydentämisestä poikkeuksien, yleisten toimintaedellytysten, säilytysyhteisöjen, vivutuksen, avoimuuden ja valvonnan osalta (EUVL L 83, 22.3.2013, s. 1–95).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 20.06.2023

Top