EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Sopimattomat kaupalliset menettelyt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2005/29/EY sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Direktiivi 2005/29/EY:
    • Siinä määritellään Euroopan unionissa (EU) kielletyt sopimattomat elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien väliset kaupalliset menettelyt.
    • Se koskee mitä tahansa elinkeinonharjoittajan tointa tai mainitsematta jättämistä, joka liittyy välittömästi tuotteen* myynnin edistämiseen, myymiseen tai toimittamiseen kuluttajille*. Se suojaa kuluttajien taloudellisia etuja ennen kuin nämä käyvät kauppaa elinkeinonharjoittajien kanssa, kaupankäynnin aikana sekä kauppatapahtuman jälkeen.
    • Sillä varmistetaan samantasoinen suoja kaikille kuluttajille riippumatta osto- tai myyntipaikasta EU:ssa.
  • Direktiivillä (EU) 2019/2161 muutetaan direktiiviä 2005/29/EY EU:n kuluttajansuojasääntöjen täytäntöönpanon valvonnan parantamisen ja nykyaikaistamisen osalta ja käsitellään markkinoiden uutta kehitystä, erityisesti verkkomarkkinointia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

  • Sopimattomia kaupallisia menettelyitä ovat menettelyt, jotka
    • ovat huolellisen ammatinharjoittamisen* vaatimuksien vastaisia ja
    • todennäköisesti vääristävät merkittävästi keskivertokuluttajan ostokäyttäytymistä.
  • Tietyille väestöryhmille varmistetaan korkeampi suojan taso, koska ne ovat erityisen alttiita tietylle menettelylle tai tuotteelle, tai ikänsä (lapset tai ikääntyneet), herkkäuskoisuutensa taikka henkisen tai fyysisen vammansa vuoksi.
  • Direktiivissä 2005/29/EY erotetaan toisistaan kaksi kaupallisten käytäntöjen luokkaa, jotka ovat epäoikeudenmukaisia, jos ne aiheuttavat sen, että kuluttajat tekevät ostopäätöksen, jota he eivät olisi muuten tehneet: harhaanjohtavat kaupalliset menettelyt (toiminta tai mainitsematta jättäminen) ja aggressiiviset kaupalliset menettelyt.
  • Lisäksi direktiivin 2005/29/EY liitteessä I on luettelo käytännöistä, jotka ovat kiellettyjä kaikissa olosuhteissa (”musta lista”).

Harhaanjohtavat kaupalliset menettelyt

Harhaanjohtavat toimet

Kaupallista menettelyä pidetään harhaanjohtavana, jos se sisältää virheellistä tai valheellista tietoa tai tietoa, joka on virheetöntä mutta johtaa keskivertokuluttajaa harhaan ja saa hänet tekemään ostopäätöksen, jota hän ei muuten olisi tehnyt. Esimerkkejä tällaisista toimista ovat virheelliset tai petolliset tiedot muun muassa seuraavien seikkojen osalta

  • tuotteen olemassaolo tai sen luonne
  • tuotteen pääominaisuudet (sen saatavuus, edut, riskit, koostumus, maantieteellinen alkuperä tai tulokset, joita sitä käyttämällä odotetaan saavutettavan jne.)
  • elinkeinonharjoittajan sitoumusten laajuus (käytännesäännöissä, joita elinkeinonharjoittajat ovat sitoutuneet noudattamaan)
  • hinta tai erityinen hintaetu
  • huollon tai korjauksen tarve.

Muutosdirektiivillä (EU) 2019/2161 otetaan käyttöön erityinen sääntö, jolla puututaan harhaanjohtavaan myyntiin, jossa tavaraa markkinoidaan samanlaisena, vaikka kyseinen tavara on koostumukseltaan merkittävästi erilainen eri jäsenmaissa (tuotteiden ”laatuerot”).

Harhaanjohtavat mainitsematta jättämiset

  • Harhaanjohtavasta menettelystä on kyse myös, kun jätetään mainitsematta olennaisia tietoja, joita keskivertokuluttaja tarvitsee perustellun ostopäätöksen tekemiseen tai jos tiedot on annettu epäselvällä, käsittämättömällä tai moniselitteisellä tavalla tai väärään aikaan ja jos ne ovat omiaan saamaan keskivertokuluttajan tekemään ostopäätöksen, jota hän ei muuten olisi tehnyt.
  • Direktiivissä 2005/29/EY esitetään yleinen luettelo tiedoista, joita olisi pidettävä olennaisina, kuten hinta ja tuotteen tärkeimmät ominaisuudet. Muutosdirektiiviin (EU) 2019/2161 sisältyy verkkokauppaa koskevia lisävaatimuksia, kuten velvoitteet verkossa toimiville markkinapaikoille*, joilla kuluttajille ilmoitetaan keskeisistä hakukyselyn tuloksena esitettävien tarjousten järjestystä* määrittävistä arviointiperusteista sekä velvollisuudesta ilmoittaa, miten kuluttaja-arvostelujen aitous tarkistetaan.

Aggressiiviset kaupalliset menettelyt

  • Kuluttajan on voitava tehdä vapaasti ostopäätöksensä. Käytäntö on aggressiivinen ja epäoikeudenmukainen, jos se häirinnän, pakottamisen, tai sopimattoman vaikuttamisen* keinoin merkittävästi heikentää kuluttajan valinnanvapautta ja näin saa hänet tekemään ostopäätöksen, jota hän ei muuten olisi tehnyt.
  • On otettava huomioon useita seikkoja sen määrittämiseksi, onko kaupallinen menettely aggressiivinen. Muutos kattaa muun muassa seuraavat asiat:
    • menettelyn luonne, tapahtumapaikka ja kesto
    • mahdollinen uhkaava tai halventava kielenkäyttö tai käyttäytyminen
    • elinkeinonharjoittajan vaikuttaminen tuotetta koskevaan kuluttajan ratkaisuun käyttämällä seikkoja, jotka ovat niin vakavia (esim. kuolema, vakava sairaus), että ne heikentävät kuluttajan arvostelukykyä
    • kuluttajalle asetettavat kohtuuttomat sopimuksen ulkopuoliset ehdot, kun tämä haluaa käyttää sopimukseen sisältyviä oikeuksiaan (kuten päättää sopimuksen tai vaihtaa tuotetta tai elinkeinonharjoittajaa).
  • Direktiivin 2005/29/EY liitteessä I on luettelo 35 kaupallisesta menettelystä, joita pidetään kohtuuttomina kaikissa olosuhteissa.

Kaupalliset menettelyt, jotka kielletään kaikissa olosuhteissa (”musta lista”)

  • Direktiivi 2005/29/EY sisältää luettelon kaupallisista menettelyistä, jotka ovat kiellettyjä kaikissa olosuhteissa. Muutosdirektiivillä (EU) 2019/2161 lisättiin useita täydentäviä käytäntöjä, joilla kielletään tekaistut kuluttaja-arvostelut, piilomainonta hakutuloksissa ja niiden lippujen jälleenmyynti, jotka elinkeinonharjoittaja on hankkinut käyttämällä automatisoituja keinoja (bottiohjelmia).

Oikeussuojakeinot ja seuraamukset

  • Muutosdirektiivillä (EU) 2019/2161 lisätään jäsenvaltioille velvoite varmistaa, että kuluttajilla on oikeus yksilöllisiin oikeussuojakeinoihin (esimerkiksi korvauksiin ja hinnanalennuksiin), kun sopimattomat kaupalliset menettelyt aiheuttavat heille vahinkoa.
  • EU:n jäsenvaltioiden on otettava käyttöön tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia seuraamuksia sellaisten elinkeinonharjoittajien rankaisemiseksi, jotka rikkovat sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskevia kansallisia sääntöjä.
  • Muutosdirektiivissä (EU) 2019/2161 esitetään perusteet, joita on sovellettava seuraamuksia määrättäessä. Siinä edellytetään, että jäsenvaltiot säätävät sakoista, joiden suuruus on vähintään 4 prosenttia elinkeinonharjoittajan liikevaihdosta tai 2 miljoonaa euroa, jos tietoja liikevaihdosta ei ole saatavilla, kun useiden maiden kansalliset viranomaiset työskentelevät yhdessä useiden jäsenvaltioiden kuluttajiin kohdistuvien merkittävien rajat ylittävien rikkomusten vuoksi.

Ohjeasiakirja

Euroopan komissio antoi vuonna 2021 päivitetyt ohjeet direktiivin 2005/29/EY täytäntöönpanosta ja soveltamisesta. Niissä selitetään keskeisiä käsitteitä ja sääntöjä ja annetaan käytännön esimerkkejä, jotka on otettu Euroopan unionin tuomioistuimen sekä kansallisten tuomioistuinten ja hallintojen oikeuskäytännöstä, jotta helpotetaan kansallisten viranomaisten täytäntöönpanotyötä ja varmistetaan laajempi oikeusvarmuus elinkeinonharjoittajille. Ohjeet kattavat direktiivillä (EU) 2019/2161 tehdyt muutokset.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

  • Direktiivi 2005/29/EY oli saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 12. kesäkuuta 2007 mennessä. Jäsenvaltioiden oli sovellettava direktiivin säännöksiä 12. joulukuuta 2007 alkaen.
  • Muutosdirektiivi (EU) 2019/2161 oli saatettava osaksi jäsenvaltioiden lainsäädäntöä 28. marraskuuta 2021 mennessä. Jäsenvaltioiden on sovellettava direktiivin säännöksiä 28. toukokuuta 2022 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tuote. Tavara tai palvelu, kiinteä omaisuus, digitaalinen palvelu ja digitaalinen sisältö mukaan lukien.
Kuluttaja. Henkilö, joka toimii direktiivin 2005/29/EY alaan kuuluvissa kaupallisissa menettelyissä toimii tarkoituksessa, joka ei kuulu hänen elinkeino-, liike-, käsiteollisuus- tai ammattitoimintaansa.
Huolellinen ammatinharjoittaminen. Sellainen erikoistaidon ja huolellisuuden taso, jota elinkeinonharjoittajan voidaan kohtuudella odottaa osoittavan kuluttajia kohtaan ja joka vastaa rehellistä markkinatapaa ja/tai vilpittömässä mielessä toimimisen yleistä periaatetta elinkeinonharjoittajan toimialalla.
Verkossa toimiva markkinapaikka. Palvelu, joka antaa kuluttajille mahdollisuuden tehdä etäsopimuksia muiden elinkeinonharjoittajien tai kuluttajien kanssa hyödyntäen elinkeinonharjoittajan käyttämää tai hänen puolestaan käytettyä ohjelmaa, mukaan lukien verkkosivustot tai niiden osat tai sovellukset.
Järjestys. Suhteellinen sijoitus, jonka elinkeinonharjoittajat antavat tuotteille, kun ne esittävät, järjestävät tai antavat ne tiedoksi riippumatta teknologisista välineistä, joita esittämiseen, järjestämiseen tai tiedoksiantamiseen käytetään.
Sopimaton vaikuttaminen. Valta-aseman käyttäminen suhteessa kuluttajaan painostamistarkoituksessa, ilman että välttämättä käytettäisiin tai uhattaisiin käyttää fyysistä voimaa, tavalla, joka merkittävästi rajoittaa kuluttajan kykyä tehdä perusteltu ratkaisu.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2005/29/EY, annettu 11 päivänä toukokuuta 2005, sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä sisämarkkinoilla ja neuvoston direktiivin 84/450/ETY, Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 97/7/EY, 98/27/EY ja 2002/65/EY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 2006/2004 muuttamisesta (”sopimattomia kaupallisia menettelyjä koskeva direktiivi”) (EUVL L 149, 11.6.2005, s. 22–39)

Direktiiviin 2005/29/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle ja Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle – Kuluttajat vahvempaan asemaan (COM(2018) 183 final, 11.4.2018)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 2017/2394, annettu 12 päivänä joulukuuta 2017, kuluttajansuojalainsäädännön täytäntöönpanosta vastaavien kansallisten viranomaisten yhteistyöstä ja asetuksen (EY) N:o 2006/2004 kumoamisesta (EUVL L 345, 27.12.2017, s. 1–26)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Komission tiedonanto – Ohjeet sopimattomista elinkeinonharjoittajien ja kuluttajien välisistä kaupallisista menettelyistä sisämarkkinoilla annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2005/29/EY tulkintaa ja soveltamista varten (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (EUVL L 526, 29.12.2021, s. 1–129)

Viimeisin päivitys: 28.05.2022

Top