EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Meriturvallisuus: Euroopan meriturvallisuusvirasto

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 1406/2002 Euroopan meriturvallisuusviraston perustamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Tällä asetuksella perustetaan Euroopan meriturvallisuusvirasto (EMSA), jonka tavoitteena on varmistaa meriturvallisuuden korkea, yhtenäinen ja tehokas taso Euroopan unionissa (EU). EMSA sijaitsee Lissabonissa.
  • EMSA pyrkii myös ehkäisemään pilaantumista ja reagoimaan alusten tai öljyn- ja kaasunporauslaitosten aiheuttamaan pilaantumiseen sekä tarjoaa teknistä apua ja tukea Euroopan komissiolle ja EU:n jäsenvaltioille meriturvallisuutta ja ympäristön pilaantumista koskevan EU:n lainsäädännön kehittämisessä, soveltamisessa ja arvioinnissa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

EMSAlla on ydin- ja tukitehtäviä.

Ydintehtävät

  • avustaminen asianmukaisten EU-lakien ajantasaistamiseen ja kehittämiseen liittyvässä valmistelutyössä
  • käynnit ja tarkastukset EU:n jäsenvaltioissa asianmukaisten sitovien EU:n säädösten tehokkaan täytäntöönpanoon varmistamiseksi
  • koulutustoiminta ja kansallisten hallitusten tekninen avustus
  • laivojen sekä öljy- ja kaasulaitosten aiheuttaman saastumisen torjumistoimien tukeminen (EMSA tarjoaa toimintatukea vain kyseisen maan pyynnöstä).

EMSA myös ylläpitää Euroopan unionin alusten pitkän kantaman tunnistus- ja seurantajärjestelmän tietokeskusta sekä EU:n merenkulun tiedonvaihtojärjestelmää (SafeSeaNet). Virasto voi myös tarjota toimintatukea auttamalla sellaisten onnettomuuksien tutkinnassa, joissa on sattunut kuolemantapauksia tai vakavia loukkaantumisia.

Tukitehtävät

EMSA ottaa hoitaakseen nämä tehtävät vain, jos niistä syntyy huomattavaa lisäarvoa ja siten vältetään päällekkäisyyttä ja jos se on EU:n jäsenvaltioiden oikeuksien ja velvoitteiden mukaista. Nämä tehtävät liittyvät ympäristöseikkoihin, GMES-maanseurantaohjelmaan (nyt Copernicus) ja sisävesiväyliin.

EMSAn käynnit ja tarkastukset

EMSA vierailee jäsenvaltioissa auttaakseen komissiota ja kansallisia viranomaisia

  • sen tarkistamisessa, pannaanko EU:n säännöt täytäntöön tehokkaasti
  • korkean ja yhdenmukaisen turvallisuustason varmistamisessa. Virasto suorittaa tarkastuksia luokituslaitosten kanssa sekä kolmansissa maissa liittyen merenkävijöiden koulutukseen ja sertifiointiin.

Rakenne

  • EMSA on EU:n elin, jolla on oikeushenkilön asema. Sen henkilöstö koostuu viraston palvelukseensa ottamista virkamiehistä ja EU:n jäsenvaltioiden virkamiehistä, jotka on tilapäisesti määrätty tai siirretty suorittamaan viraston tehtäviä. Sitä johtaa pääjohtaja, joka hoitaa tehtäväänsä täysin riippumattomasti.
  • Sen hallintoneuvostossa on edustajia Euroopan komissiosta ja jokaisesta EU:n jäsenvaltiosta, joilla on kaikilla äänioikeus. Neuvostossa on myös Norjan ja Islannin edustajat ja neljä merenkulkualan ammattilaista. Heillä ei ole äänioikeutta. Jäsenen toimikausi on viisi vuotta, ja jäsen voidaan nimittää uudelleen kerran.

EMSAn ja eurooppalaisen raja- ja merivartioston välinen suhde

  • Asetuksella (EU) 2016/1624, joka myöhemmin korvattiin ja kumottiin asetuksella (EU) 2019/1896 (ks. tiivistelmä), perustettiin eurooppalainen raja- ja merivartiosto, jotta voitaisiin varmistaa yhdennetyn rajaturvallisuuden tehokas ylläpitäminen EU:n ulkorajoilla sekä Schengenin säännöstöön osallistuvissa maissa (Islanti, Norja ja Sveitsi).
  • Asetuksella (EU) 2016/1625 muutetaan asetusta (EY) N:o 1406/2002 EMSAn, Euroopan raja- ja merivartioviraston, Euroopan kalastuksenvalvontaviraston (joka perustettiin asetuksella (EU) 2019/473) ja rannikkovartioston tehtäviä hoitavien kansallisten viranomaisten välisen yhteistyön vahvistamiseksi, meritilannetietoisuuden lisäämiseksi ja johdonmukaisten ja kustannustehokkaiden toimien tukemiseksi. Tämä sisältää seuraavat toimet:
    • alusten ilmoitusjärjestelmistä ja muista tietojärjestelmistä saatavilla olevien tietojen jakaminen
    • valvonta- ja viestintäpalvelujen tarjoaminen
    • valmiuksien kehittäminen ja parhaiden käytäntöjen luominen sekä henkilöstön kouluttaminen ja vaihtaminen organisaatioiden kesken
    • tietojen jakaminen ja yhteistyö rannikkovartiostotoiminnoissa, myös analysoimalla operatiivisia haasteita ja uusia riskejä merialalla
    • kapasiteetin jakaminen suunnittelemalla ja toteuttamalla monikäyttötoimintoja sekä jakamalla resursseja ja muita valmiuksia.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 25. elokuuta 2002 alkaen.

TAUSTAA

  • Kahdesta onnettomuudesta (Erika vuonna 1999 ja Prestige vuonna 2002) syntyi vakavia öljyvahinkoja Euroopan vesillä. Molemmat onnettomuudet aiheuttivat vahinkoja ympäristölle ja taloudelle Ranskan ja Espanjan rannikoilla. Tämä nopeutti EMSAn perustamista vuonna 2003 haluttaessa varmistaa, että Eurooppa on valmis laajojen öljyvahinkojen varalta.
  • Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 1406/2002, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2002, Euroopan meriturvallisuusviraston perustamisesta (EYVL L 208, 5.8.2002, s. 1–9).

Asetukseen (EY) N:o 1406/2002 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/1896, annettu 13 päivänä marraskuuta 2019, eurooppalaisesta raja- ja merivartiostosta sekä asetusten (EU) N:o 1052/2013 ja (EU) 2016/1624 kumoamisesta (EUVL L 295, 14.11.2019, s. 1–131).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2019/473, annettu 19 päivänä maaliskuuta 2019, Euroopan kalastuksenvalvontavirastosta (EUVL L 83, 25.3.2019, s. 18–37).

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2009/16/EY, annettu 23 päivänä huhtikuuta 2009, satamavaltioiden suorittamasta valvonnasta (EUVL L 131, 28.5.2009, s. 57–100).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2005/35/EY, annettu 7 päivänä syyskuuta 2005, alusten aiheuttamasta ympäristön pilaantumisesta ja säännösten rikkomisista määrättävistä seuraamuksista (EUVL L 255, 30.9.2005, s. 11–21).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/59/EY, annettu 27 päivänä kesäkuuta 2002, alusliikennettä koskevan yhteisön seuranta- ja tietojärjestelmän perustamisesta sekä neuvoston asetuksen 93/75/ETY kumoamisesta (EUVL L 208, 5.8.2002, s. 10–27).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 03.11.2021

Top