EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Latvia - Aluepolitiikka

Lyhyen aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Keskipitkän aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

  • on luotava kansallisen politiikan oikeus-, budjetti- ja hallintokehys, jotta alueellisiin eroihin voidaan puuttua kokonaisvaltaisesti ja jotta Latvia voi osallistua Euroopan unionin rakenneohjelmiin.

Arviointi (lokakuu 1999)

Tällä alueella ei ole edistytty.

Arviointi (marraskuu 2000)

Tällä alueella ei ole edistytty.

Arviointi (marraskuu 2001)

Kansallisen kehittämissuunnitelman laadintatyö on meneillään. Tulevaisuudessa valtiovarainministeriö vastaa interventioiden suunnittelusta, rakennerahastojen hallinnoinnista sekä kansallisen finanssipolitiikan ohjauksesta. Lainsäädännöllisissä, institutionaalisissa, rakenteellisissa ja hallinnollisissa kysymyksissä edistys on ollut rajallista. Latvian olisi nyt keskityttävä antamaan oikeusperusta tulevalle osallistumiselleen rakennerahastoihin.

Arviointi (lokakuu 2002)

Latvia on edistynyt merkittävästi valmisteluissaan taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta edistävän politiikan täytäntöönpanemiseksi. Aluesuunnittelun osalta Latvia on sopinut Eurostatin kanssa NUTS-luokituksesta (Nomenclature des unités territoriales statistiques): Kokonaisuutena maa sijoittuu NUTS I ja NUTS II -tasoille, ja se jakautuu viiteen NUTS III -tason suunnittelualueeseen. Maaliskuussa 2002 Latviassa annettiin alueellista kehitystä koskeva laki, jossa määritellään aluepolitiikan yleinen järjestelmä, ja toukokuussa 2002 aluesuunnittelua koskeva laki. Helmikuussa 2002 osoitettiin pääasialliset toimielimet, jotka hallinnoivat rakenne- ja koheesiorahastoja: valtiovarainministeriö ja valtionkassa muodostavat hallinto- ja maksajaviranomaiset rakenne- ja koheesiorahastojen hallinnointia varten. Valtiovarainministeriössä on alkanut uudelleenjärjestely: useita ministeriön alaisia toimielimiä yhdistetään, uusia palveluja luodaan ja lisätyövoimaa rekrytoidaan. Ohjelmatyön osalta Latvia toimitti tammikuussa 2002 komissiolle kansallisen kehittämissuunnitelmansa (2002-2006), joka toimii yhtenäisen ohjelma-asiakirjan (YOA) laadintatyön pohjana. Latvian YOA:ssa on 6 keskeistä toimintalinjaa: yksi EMOTR:lle, yksi KOR:lle, yksi ESR:lle, kaksi EAKR:lle (yritysten ja infrastruktuurien kehittäminen) sekä yksi tekniselle avulle. Julkishallinnon eri tasojen välisen yhteistyön edistämiseksi ja suunnitelman laatimisesta käytävää keskustelua varten järjestettiin maalis- ja huhtikuussa 2002 kaksi kumppanuusseminaaria, joihin osallistui myös kansalaisjärjestöjen ja suunnittelualueiden edustajia. Lisäksi Latvia määritteli maaliskuussa 2002 hallintoa, seurantaa, arviointia ja valvontaa koskevat pääsuuntaviivat. Niiden mukaan valtiovarainministeriö vastaa seuranta- ja arviointijärjestelmien luomisesta ja julkisten instituutioiden sisäisten tarkastusyksiköiden yleisestä ohjauksesta. Valtionkassa huolehtii ulkoisesta varainhoidon valvonnasta. Tilastoinnin osalta tietokoneistetun tietojenvaihtojärjestelmän luominen on käynnissä.

Latvia on saanut päätökseen "Aluepolitiikka"-lukua koskevat neuvottelut hakematta siirtymäkauden järjestelyjä. Latvian täytyy nyt ryhtyä lisäponnistuksiin vahvistaakseen hallinnollisia valmiuksiaan ja kehittääkseen ministeriöiden välistä koordinointia ja yhteistyötä. Ohjelmatyön osalta on keskityttävä YOA:n valmisteluun ja sen ennakkoarviointiin. Vaikka rakenne- ja koheesiorahastojen täytäntöönpanosta vastuulliset viranomaiset on osoitettu, tehtävien jako ja täytäntöönpanolainsäädäntö ovat keskeneräisiä. Latvian on erityisesti huolehdittava siitä, että ohjelmien valinta ja päätöksentekomenettely sujuvat sellaisissa puitteissa, joissa voidaan taata ohjelmien avoimuus, tehokkuus ja luotettavuus. Yleisellä tasolla on vahvistettava kaikkia järjestelmiä ja menettelyjä, jotka mahdollistavat tehokkaan seurannan, varainhoidon ja valvonnan.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro allekirjoittivat liittymissopimuksen 16. huhtikuuta 2003 ja liittyivät Euroopan unionin jäseniksi 1. toukokuuta 2004.

VIITTEET

Päätös 98/263/EY, tehty 30.3.1998EYVL L 121, 23.4.1998

Päätös 1999/854/EY, tehty 6.12.1999EYVL L 335, 28.12.1999

Komission lausunto KOM(97) 2004 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(98) 703 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(1999) 506 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2000) 706 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2001) 700 lopullinen - SEK(2001) 1749Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission kertomus KOM(2002) 700 lopullinen - SEK(2002) 1405Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission määräaikaiskertomus KOM(2003) 675 lopullinen - SEK(2003) 1203Ei julkaistu EUVL:ssä

Sopimus liittymisestä Euroopan unioniin [EYVL L 236, 23.9.2003]

Viimeisin päivitys 19.11.2004

Top