EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Kehitysmaiden tuontiin sovellettavat Euroopan unionin tullietuudet

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 978/2012 yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Vuonna 2012 Euroopan unioni (EU) sopi uusista säännöistä tämän vuodesta 1971 saakka käytössä olleen järjestelmän painopisteen tarkistamiseksi. Näiden sääntöjen myötä järjestelmästä tuli edunsaajamaille avoimempi ja ennakoitavampi, erityisesti kun otetaan huomioon maailmankaupassa viime vuosikymmenen aikana tapahtuneet muutokset. Järjestelmä on nyt kohdennettu kaikkein köyhimpiin maihin.
  • Asetus ei koske maita, joilla on jo etuuksia EU:n kanssa tehtyjen vapaakauppasopimusten tai yhteisön yksipuolisesti myöntämien järjestelyjen muodossa (viimeksi mainitut ovat yleensä väliaikaisia ja tarkoitettu ajalle ennen kattavampien, pidemmän aikavälin sopimusten solmimista).

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Euroopan unionin yleisellä tullietuusjärjestelmällä (GSP) myönnetään kehitysmaille tullinalennusta niiden tuodessa tuotteita EU:hun. Tämä edistää niiden talouskasvua.

Järjestelmän kolme osaa

  • Yleinen tullietuusjärjestelmä (GSP). Kehitysmaasta tuotujen tuotteiden tulleja alennetaan tai ne suspendoidaan. Poikkeus: tätä ei sovelleta, jos Maailmanpankki on luokitellut maan korkean tai ylemmän keskitulotason maaksi kolmena peräkkäisenä vuonna välittömästi ennen kuin EU päivittää edunsaajamaiden luettelon.
  • Erityinen kannustusmenettely (GSP+). Vielä alemmat tullit maille, jotka ratifioivat ja panevat täytäntöön 27 määritettyä kansainvälistä sopimusta ihmisoikeuksista, työntekijöiden oikeuksista, ympäristönsuojelusta ja hyvästä hallintotavasta.
  • EBA-menettely (”Everything but arms”), vähiten kehittyneille maille. YK:n määrittämistä vähiten kehittyneistä maista tuotaviin tuotteisiin, kaikkiin muihin paitsi aseisiin, ei sovelleta mitään tulleja eikä kiintiöitä.

Etuusmenettelyn peruuttaminen

EU voi väliaikaisesti peruuttaa tullien alentamisen esimerkiksi seuraavista syistä:

  • ihmisoikeuksia ja työntekijöiden oikeuksia koskevien yleissopimusten perusperiaatteiden rikkominen
  • hyvän kauppatavan vastaiset käytännöt
  • vakavat puutteet tullivalvonnassa (esim. huumausaineiden viennin tai kauttakuljetuksen osalta)
  • GSP+ -menettelyyn osallistuvan edunsaajamaan kansallinen säädös ei enää sisällä viittauksia olennaisiin yleissopimuksiin (tai kyseistä säädöstä ei panna tehokkaasti täytäntöön).

Järjestelmän lakkauttaminen maiden kehittyessä

  • Jotkin maat voivat olla köyhiä mutta kehittää silti erittäin kilpailukykyistä vientiteollisuutta. Kun näin tapahtuu, ne eivät enää tarvitse etuuksia onnistuakseen pääsemään EU:n markkinoille.
  • Siksi yleisessä tullietuusjärjestelmässä peruutetaan etuudet niin kutsutun graduaatiomekanismin perusteella mailta, joilla on tällaisia kilpailukykyisiä tuotesektoreita.

Vakaampi ja ennustettavampi

  • Uusi GSP-järjestelmä tarjoaa tuojille ja viejille enemmän vakautta ja ennustettavuutta, koska se kestää nyt 10 vuotta (aiempien kolmen vuoden sijaan).
  • Viejät tietävät, että mikäli edunsaajamaiden luetteloon tehdään muutoksia, sovelletaan vähintään vuoden mittaista siirtymäaikaa. Mailla on nyt varmuus siitä, että ne voidaan poistaa edunsaajamaiden luettelosta ainoastaan, jos Yhdistyneet Kansakunnat luokittelee ne korkean tai ylemmän keskitulotason maiksi kolmena vuonna peräkkäin.

Väliaikaiset tuontirajoitukset

EU voi soveltaa suojalausekkeita (väliaikaisia rajoituksia), jos edunsaajamaan tuonnista aiheutuu tai uhkaa aiheutua ”vakavia vaikeuksia” EU-maan tuottajalle. Se voi myös soveltaa valvontatoimenpiteitä maataloustuotteisiin. Kumpaakaan näistä toimenpiteistä ei ole sovellettu koskaan järjestelmän historiassa.

Edunsaajamaiden luettelo

Asetusta (EU) N:o 978/2012 muutetaan täytäntöönpanosäädöksillä ja delegoiduilla säädöksillä, jotta pidetään ajan tasalla luettelo niistä maista, joihin sovelletaan tullietuuksia GSP+ -järjestelmässä. Ks. viimeisin konsolidoitu toisinto.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 20. marraskuuta 2012 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 978/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 732/2008 kumoamisesta (EUVL L 303, 31.10.2012, s. 1–82)

Asetukseen (EU) N:o 978/2012 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty perussäädökseen. Tämä konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan viitteeksi.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission delegoitu asetus (EU) N:o 155/2013, annettu 18 päivänä joulukuuta 2012, sääntöjen vahvistamisesta yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 978/2012 nojalla sellaista menettelyä varten, jolla myönnetään oikeus kestävää kehitystä ja hyvää hallintoa edistävään erityiseen kannustusmenettelyyn (EUVL L 48, 21.2.2013, s. 5–7)

Komission delegoitu asetus (EU) N:o 1083/2013, annettu 28 päivänä elokuuta 2013, yleisen tullietuusjärjestelmän soveltamisesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 978/2012 säädettyyn yleisten suojatoimenpiteiden toteuttamista ja tullietuuksien väliaikaista peruuttamista koskevaan menettelyyn liittyvien sääntöjen vahvistamisesta (EUVL L 293, 5.11.2013, s. 16–21)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 607/2013, annettu 12 päivänä kesäkuuta 2013, yleisten tullietuuksien väliaikaisesta peruuttamisesta Myanmarilta/Burmalta annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 552/97 kumoamisesta (EUVL L 181, 29.6.2013, s. 13–14)

Viimeisin päivitys: 03.02.2022

Top