Help Print this page 
Title and reference
Kasvua ja työllisyyttä käsittelevä kolmikantainen sosiaalihuippukokous

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Kasvua ja työllisyyttä käsittelevä kolmikantainen sosiaalihuippukokous

Kolmikantainen sosiaalihuippukokous edistää tehokasta vuoropuhelua, jota työmarkkinaosapuolet käyvät Euroopan unionin (EU) talous- ja sosiaalipolitiikan muotoilemiseksi ja täytäntöön panemiseksi. Se tarjoaa foorumin yleisistä poliittisista aiheista käytävälle ammattialojen väliselle työmarkkinaosapuolten vuoropuhelulle.

SÄÄDÖS

Neuvoston päätös 2003/174/EY, tehty 6 päivänä maaliskuuta 2003, kasvua ja työllisyyttä käsittelevän kolmikantaisen sosiaalihuippukokouksen perustamisesta.

TIIVISTELMÄ

Kolmikantaisen sosiaalihuippukokouksen tehtävänä on varmistaa EU:n toimielinten sekä työnantajien ja työntekijöiden edustajien välinen työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu. Huippukokous pidetään ammattialojen välisen vuoropuhelun yhteydessä. Niinpä sen asialistalla on kaikkia Euroopan unionin (EU) toimialoja ja työntekijöitä koskevia aihealueita.

Lisäksi Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä sopimuksessa (SEUT) tunnustetaan huippukokouksen osallistuminen EU:n työmarkkinaosapuolten asianmukaisesti käymään vuoropuheluun (152 artikla).

Toiminta

Huippukokous pidetään vähintään kerran vuodessa ennen Eurooppa-neuvoston kevätkokousta. Huippukokoukseen osallistuvat

  • neuvoston puheenjohtajana toimivan valtion edustajat ja kahden seuraavan puheenjohtajavaltion edustajat
  • komission edustajat
  • työmarkkinaosapuolten edustajat, jotka jaetaan kahteen yhtä suureen valtuuskuntaan, joista toisessa on kymmenen työntekijöiden ja toisessa kymmenen työnantajien edustajaa.

Taustaa

Sosiaalinen huippukokous on korvannut pysyvän työllisyyskomitean työmarkkinaosapuolten Laekenin huippukokouksessa joulukuussa 2010 tekemällä yhteisellä päätöksellä.

Se vakiinnuttaa joulukuusta 2000 osana Lissabonin kasvu- ja työllisyysstrategiaa pidetyt epäviralliset sosiaaliset huippukokoukset.

Viitteet

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

EUVL

Päätös 2003/174/EY

6.3.2003

-

EUVL L70, 14.3.2003

Viimeisin päivitys 25.10.2011

Top