Help Print this page 

Summaries of EU Legislation

Title and reference
Sopimukset

Summaries of EU legislation: direct access to the main summaries page.
Languages and formats available
BG ES CS DA DE ET EL EN FR GA HR IT LV LT HU MT NL PL PT RO SK SL FI SV
HTML html ES html CS html DA html DE html EL html EN html FR html IT html HU html NL html PL html PT html RO html FI html SV
Multilingual display
Text

Sopimukset

Sopimukset ovat osa Euroopan unionin (EU) johdettua oikeutta. Sopimukset ovat tulosta EU:n ja kolmannen maan yhteisymmärryksestä tai EU:n toimielinten välisestä yhteistyösopimuksesta.

Sopimukset ovat yhdessä yksipuolisten säädösten kanssa Euroopan unionin (EU) johdetun oikeuden säädöksiä. Niistä seuraa oikeuksia ja velvoitteita. Sopimukset ovat tulosta EU:n toimielinten keskenään tai kolmannen tahon kanssa saavuttamasta yhteisymmärryksestä. Toisin kuin yksipuoliset sopimukset, nämä sopimukset eivät siis ole seurausta lainsäädäntömenettelystä tai

vain yhden toimielimen päätöksestä.

EU:n perustamissopimuksissa erotetaan kaksi sopimustyyppiä:

  • kansainväliset sopimukset
  • toimielinten väliset sopimukset.

Kansainväliset sopimukset

Kansainväliset sopimukset ovat sopimuksia, jotka EU on tehnyt kolmannen maan tai jonkin organisaation kanssa. EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 216 artiklassa luetellaan tapaukset, joissa EU:lla on valtuudet tehdä sopimuksia.

Kansainväliset sopimukset sitovat koko EU:ta. Ne ovat yksipuolisten johdetun oikeuden säädösten yläpuolella; näiden säädösten on siis oltava kansainvälisten sopimusten mukaisia.

Toimielinten väliset sopimukset

Toimielinten sopimukset ovat EU:n toimielinten keskenään tekemiä sopimuksia. Niiden tarkoituksena on järjestää ja helpottaa toimielinten – erityisesti komission, parlamentin ja neuvoston – välistä yhteistyötä.

Toimielinten väliset sopimukset ovat syntyneet toimielinten käytännön seurauksena, mutta niiden asema vahvistettiin EU:n perustamissopimuksissa Lissabonin sopimuksen tullessa voimaan. EU:n toiminnasta tehdyn sopimuksen 295 artiklassa tunnustetaan toimielinten välisten sopimusten olemassaolo ja määrätään, että ne voivat olla myös sitovia. Sopimuksen tekijät voivat näin ollen halutessaan tehdä sopimuksesta itseään sitovan.

Toimielinten väliset sopimukset voivat olla muodoltaan myös menettelysääntöjä, suuntaviivoja tai julkilausumia.

Viimeisin päivitys 27.08.2010

Top