EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Eräiden vaeltavien kalakantojen suojelu

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 1936/2001 – eräiden laajasti vaeltavien kalakantojen pyyntiin sovellettavat valvontatoimenpiteet

ASETUKSEN TARKOITUS

Asetuksella pyritään täsmentämään valvonta- ja tarkastustoimenpiteet, joita sovelletaan eräiden, asetuksen liitteessä I lueteltujen laajasti vaeltavien kalojen ja nisäkkäiden pyyntiin. Kyseessä ovat pääasiassa seuraavat lajit:

  • tonnikala
  • miekkakala
  • hait
  • valaat ja
  • pyöriäiset.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Asetusta sovelletaan EU-maiden lipun alla purjehtiviin ja EU:ssa rekisteröityihin kalastusaluksiin, jotka toimivat jollakin seuraavista merialueista:

ALUEELLA 1 SOVELLETTAVAT VALVONTA- JA TARKASTUSTOIMENPITEET

Asetusta (EY) N:o 1936/2001 on muutettu useita kertoja, viimeisimpänä asetuksella (EU) 2017/2107. Vuoden 2017 asetuksella kumottiin joitakin asetuksen (EY) N:o 1936/2001 osia ICCAT:n suosituksiin vuoden 2008 jälkeen tehtyjen useiden muutosten ottamiseksi huomioon.

Tonnikalan lihotus

Vuonna 2004 otettiin käyttöön rekisteri tonnikalan lihotuslaitoksia* varten. EU-maan on ilmoitettava Euroopan komissiolle niiden lainkäyttövaltaan kuuluvista tonnikalan lihotuslaitoksista, joille se antaa luvan toteuttaa ICCAT-yleissopimusalueella pyydetyn tonnikalan lihotustoimintaa. Rekisteröimättömät lihotuslaitokset eivät saa toteuttaa yleissopimusalueella pyydetyn tonnikalan lihotustoimintaa.

Jos tonnikalaa siirretään lihotettaviksi EU:n kalastusaluksesta kuljetusalukselle, kummankin aluksen päällikön on syötettävä tietyt tiedot kalastuspäiväkirjaan (muun muassa siirrettyjen tonnikalojen määrä, pyyntialue ja siirron päivämäärä ja sijainti).

EU-maiden on

  • kirjattava kaikki niiden lipun alla purjehtivien alusten altaaseen panemat tonnikalamäärät
  • toimitettava komissiolle niiden lipun alla purjehtivien alusten pyytämiä ja altaaseen panemia tonnikalamääriä koskevat tiedot sekä pyydettyjen ja lihotettaviksi tarkoitettujen tonnikalojen vientiä ja tuontia koskevat tiedot
  • varmistettava, että niiden lainkäyttövaltaan kuuluvat tonnikalan lihotuslaitokset toimittavat altaaseenpanoilmoituksen niiden toimivaltaisille viranomaisille ja että ne on kirjattu rekisteriin
  • varmistettava, että lihotuslaitokset toimittavat niille vuosittain lihotetun tonnikalan kaupan pitämistä koskevan ilmoituksen, ja tämän jälkeen ilmoitettava näiden tietojen perusteella komissiolle edellisen vuoden aikana altaaseen pannut ja kaupan pidetyt tonnikalamäärät.

ALUEELLA 2 SOVELLETTAVAT VALVONTA- JA TARKASTUSTOIMENPITEET

  • Jokaisen EU-maan on
    • varmistettava, että sen lipun alla purjehtivat alukset noudattavat alueella sovellettavia toimenpiteitä
    • toimitettava komissiolle luettelo sen lipun alla purjehtivista ja sen alueella rekisteröidyistä kokonaispituudeltaan yli 24 metrin aluksista, joille se antaa luvan kalastaa tonnikalaa ja sen lähilajeja IOTC:n alueella. Komissio toimittaa tiedot IOTC:n toimeenpanevalle sihteeristölle
    • varmistettava, että ainoastaan rekisteröidyt alukset harjoittavat kalastustoimintaa.
  • IOTC:n luetteloon kirjattujen alusten, jotka kalastavat pitkäsiimalla* on saatava sen EU-maan, jonka lipun alla ne purjehtivat, toimivaltaisilta viranomaisilta lupa ennen jälleenlaivausta* IOTC-kalastusalueella.
  • EU:n alusten, joilla on lupa kalastaa IOTC:n alueella, pyydyksissä on oltava erityiset merkinnät.
  • EU-maiden on
    • toimitettava IOTC:n sihteeristölle erilaiset tilastotiedot vaeltavien lajien pyyntiponnistuksista ja saaliista
    • luotava vaaditut tilastotiedot sisältävä tietokanta, johon komissiolla on pääsy
    • nimettävä satamissaan tehtäviä tarkastuksia varten tarkastajia, jotka vastaavat liitteessä I lueteltujen lajien jälleenlaivauksen ja purkamisen valvonnasta ja tarkastamisesta
    • annettava kullekin tarkastajalle erityinen henkilöllisyystodistus.
  • Kunkin aluksen päällikön on tehtävä yhteistyötä aluksen tarkastuksessa ja annettava tarkastajalle mahdollisuus tutkia aluksen alueet, laitteet ja asiakirjat.
  • Jos on perusteltua aihetta uskoa, että kalastusalus on toiminut IOTC:n säilyttämistoimenpiteiden vastaisesti, tarkastajan on merkittävä rikkomus tarkastuskertomukseen. Tarkastajan on varmistettava, että todisteet säilytetään, ja toimitettava tarkastuskertomus viranomaiselleen. EU-maan, jolle on ilmoitettu, että sen lipun alla purjehtiva alus on rikkonut sääntöjä, on toteutettava viipymättä toimenpiteet todisteiden hankkimiseksi ja tutkimiseksi, tehtävä tarvittavat tutkimukset sekä tarkastettava alus. Tämän jälkeen maan on ilmoitettava komissiolle kyseiseen alukseen kohdistetut rangaistusseuraamukset ja toimenpiteet. Komissio puolestaan ilmoittaa asiasta IOTC:n toimeenpanevalle sihteeristölle.
  • EU:n kalastusalukset eivät saa vastaanottaa liitteessä I lueteltujen lajien jälleenlaivauksia kansallisuudettomista aluksista* tai muiden kuin sopimuspuolten lipun alla purjehtivista aluksista. EU-maiden on ilmoitettava komissiolle kansalaisuudettomien alusten tarkastuksen tuloksista ja kansainvälisen oikeuden mukaisesti toteuttamista toimenpiteistään.

ALUEELLA 3 SOVELLETTAVAT VALVONTA- JA TARKASTUSTOIMENPITEET

Kunkin EU-maan on varmistettava, että sen lipun alla purjehtivat alukset noudattavat osaksi yhteisön lainsäädäntöä saatettuja Amerikan trooppisten tonnikalojen suojelukomission toimenpiteitä sekä kansainvälistä delfiinien suojeluohjelmaa koskevan sopimuksen soveltuvia määräyksiä.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 23. lokakuuta 2001 alkaen.

TAUSTAA

EU osallistuu sellaisten alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen (RFMO) toimintaan, jotka edistävät laajasti vaeltavien kalakantojen säilyttämiseen ja hoitoon liittyvää yhteistyötä. Sopimuspuolena EU:n on sovellettava valvonta- ja seurantatoimia, jotka perustuvat kyseisten alueellisten kalastuksenhoitojärjestöjen hyväksymiin suosituksiin.

KESKEISET TERMIT

Atlantin tonnikalojen suojelusta tehty kansainvälinen yleissopimus (ICCAT-yleissopimus): Tällä yleissopimuksella perustettiin kansainvälinen Atlantin tonnikalojen suojelukomissio (ICCAT). Sen säilyttämistä ja hoitoa yleissopimusalueella koskevat suositukset ovat sopimuspuolia sitovia.
Intian valtameren tonnikalatoimikunta: Toimikunta pyrkii vahvistamaan kansainvälistä yhteistyötä tonnikalan ja sen lähilajien säilyttämiseksi ja kohtuullisen käytön edistämiseksi Intian valtamerellä ja sitä ympäröivillä merialueilla. Se antaa suosituksia, jotka ovat sopimuspuolia sitovia.
Lihotus: yksilöiden kasvattaminen altaissa niiden painon tai rasvapitoisuuden lisäämiseksi niiden kaupan pitämistä varten.
Pitkäsiimakalastus: kaupallinen kalastusmenetelmä, jossa käytetään kalastusvälineinä pitkäsiimoja, joissa on syöteillä varustetut koukut tietyin välein.
Jälleenlaivaus: saaliin siirtäminen pienemmästä kalastusaluksesta suurempaan ja sen yhdistäminen suurempaan saaliserään kuljetusta varten.
Kansallisuudettomat alukset: alukset, joiden osalta on perusteltu syy epäillä niiden olevan kansallisuudettomia.

ASIAKIRJA

Neuvoston asetus (EY) N:o 1936/2001, annettu 27 päivänä syyskuuta 2001, eräiden laajasti vaeltavien kalakantojen pyyntiin sovellettavien valvontatoimenpiteiden vahvistamisesta (EUVL L 263, 3.10.2001, s. 1–8)

Asetukseen (EY) N:o 1936/2001 tehdyt muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2017/1004, annettu 17 päivänä toukokuuta 2017, kalatalousalan tietojen keruuta, hallintaa ja käyttöä koskevista unionin puitteista sekä yhteistä kalastuspolitiikkaa koskevien tieteellisten lausuntojen tukemisesta ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 199/2008 kumoamisesta (EUVL L 157, 20.6.2017, s. 1–21)

Neuvoston asetus (EY) N:o 1224/2009, annettu 20 päivänä marraskuuta 2009, yhteisön valvontajärjestelmästä, jonka tarkoituksena on varmistaa yhteisen kalastuspolitiikan sääntöjen noudattaminen, asetusten (EY) N:o 847/96, (EY) N:o 2371/2002, (EY) N:o 811/2004, (EY) N:o 768/2005, (EY) N:o 2115/2005, (EY) N:o 2166/2005, (EY) N:o 388/2006, (EY) N:o 509/2007, (EY) N:o 676/2007, (EY) N:o 1098/2007, (EY) N:o 1300/2008 ja (EY) N:o 1342/2008 muuttamisesta sekä asetusten (ETY) N:o 2847/93, (EY) N:o 1627/94 ja (EY) N:o 1966/2006 kumoamisesta (EUVL L 343, 22.12.2009, s. 1–50)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston asetus EY N:o 1005/2008, annettu 29 päivänä syyskuuta 2008, laittoman, ilmoittamattoman ja sääntelemättömän kalastuksen ehkäisemistä, estämistä ja poistamista koskevasta yhteisön järjestelmästä, asetusten (ETY) N:o 2847/93, (EY) N:o 1936/2001 ja (EY) N:o 601/2004 muuttamisesta sekä asetusten (EY) N:o 1093/94 ja (EY) N:o 1447/1999 kumoamisesta (EUVL L 286, 29.10.2008, s. 1–32)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston asetus (EY) N:o 1984/2003, annettu 8 päivänä huhtikuuta 2003, tonnikalaa, miekkakalaa ja isosilmätonnikalaa koskevan yhteisön tilastointijärjestelmän perustamisesta (EUVL L 295, 13.11.2003, s. 1–42)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 14.12.2018

Top