EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n alkoholiverotussäännöt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 92/83/ETY – alkoholin ja alkoholijuomien valmisteverojen rakenteiden yhdenmukaistaminen

Direktiivi (EU) 2020/1151 direktiivin 92/83/ETY muuttamisesta

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivissä 92/83/ETY vahvistetaan EU:n säännöt

  • alkoholin ja alkoholijuomien valmisteveroille
  • valmisteveron alaisten alkoholin ja alkoholijuomien luokille ja
  • veron laskentaperusteille.

Muutosdirektiivin (EU) 2020/1151 tarkoituksena oli

  • päivittää ja selventää joitakin direktiivin 92/83/ETY sääntöjä, jotka olivat johtaneet tarpeettoman raskaisiin hallinnollisiin menettelyihin sekä verohallintojen että yritysten osalta
  • päivittää sääntöjä, joiden mukaan EU-maat voivat soveltaa alennettuja veron määriä tiettyihin alkoholituotteisiin
  • varmistaa sellaisten oluen valmisteveron määrittämistä koskevien edellytysten yhdenmukainen soveltaminen, joiden osalta on tarpeen säätää platoasteen* mittaamista koskevista edellytyksistä sekä varmistaa kitkaton siirtyminen yhdenmukaistettuihin menettelyihin sen mittaamisessa.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Olut

Direktiivissä 92/83/EY säädetään seuraavaa:

  • Oluen valmistevero perustuu lopputuotteen hehtolitrojen lukumäärään / platoasteeseen tai hehtolitrojen lukumäärään / alkoholipitoisuuteen tilavuusprosentteina.
  • EU-maat voivat jakaa oluen enintään neljä platoastetta käsittäviin luokkiin ja soveltaa samansuuruista valmisteveron määrää hehtolitraa kohti kaikkeen kuhunkin luokkaan kuuluvaan olueen.
  • Pienten riippumattomien panimoiden valmistamaan olueen voidaan soveltaa alennettuja valmisteverojen määriä seuraavin rajoituksin:
    • alennettuja valmisteverojen määriä ei saa soveltaa yrityksiin, jotka tuottavat enemmän kuin 200 000 hehtolitraa olutta vuodessa
    • alennetut valmisteverojen määrät eivät saa olla enempää kuin 50 prosenttia tavanomaista kansallista valmisteveron määrää alhaisempia.
  • Alennettuja valmisteverojen määriä on sovellettava yhdenmukaisesti olueen, joka toimitetaan maiden alueelle muissa EU-maissa sijaitsevista pienistä panimoista.
  • Vähimmäismäärää alhaisempia alennettuja valmisteveron määriä voidaan soveltaa kevyempään olueen, jonka todellinen alkoholipitoisuus on enintään 2,8 tilavuusprosenttia (korotettu 3,5 tilavuusprosenttiin 1. tammikuuta 2022 alkaen muutosdirektiivillä (EU) 2020/1151).

Muutosdirektiivissä (EU) 2020/1151 säädetään yhtenäisestä lähestymistavasta makeutetun tai maustetun oluen platoasteen mittaamiseksi. Näin pyritään varmistamaan, että käymisen jälkeen lisätyt oluen ainesosat otetaan huomioon platoastetta mitattaessa. Muutosdirektiivillä niiden jäsenvaltioiden, jotka 29. heinäkuuta 2020 eivät ota huomioon käymisen jälkeen lisättyjä oluen ainesosia platoasteen mittauksessa, sallitaan jatkaa platoasteen mittaamista tällä hetkellä sovellettavilla menetelmillä siirtymäkauden ajan 31. joulukuuta 2030 saakka.

Viinit, muut käymistietä valmistetut juomat ja välituotteet

Näiden tuotteiden osalta direktiivissä 92/83/ETY vahvistetaan seuraavat säännöt.

  • Kuohumattomien viinien, kuohuviinien ja muiden käymistietä valmistettujen juomien (esim. omena- ja päärynäsiideri) ja välituotteiden (esim. portviinin ja sherryn) valmisteveron on perustuttava lopputuotteen hehtolitrojen lukumäärään.
  • EU-maiden on määrättävä samansuuruiset valmisteverot kaikille saman luokan tuotteille.
  • Alennettuja valmisteverojen määriä voidaan soveltaa kaikentyyppisiin viineihin ja muihin käymistietä valmistettuihin juomiin, joiden todellinen alkoholipitoisuus on enintään 8,5 tilavuusprosenttia.
  • EU-maat voivat soveltaa yksittäistä alennettua valmisteveron määrää välituotteisiin, joiden todellinen alkoholipitoisuus on enintään 15 tilavuusprosenttia, seuraavin edellytyksin:
    • alennettu valmisteveron määrä ei saa olla enempää kuin 40 prosenttia tavanomaista kansallista valmisteveron määrää alhaisempi
    • alennettu valmistevero ei saa olla alhaisempi kuin kuohumattomien viinien ja muiden käymistietä valmistettujen juomien tavanomainen kansallinen valmisteveron määrä.

Muutosdirektiivin (EU) 2020/1151 myötä

  • EU-maat voivat soveltaa pienten riippumattomien viininvalmistajien valmistamaan viiniin alennettuja veron määriä seuraavin rajoituksin:
    • alennettuja veron määriä ei sovelleta yrityksiin, jotka tuottavat keskimäärin enemmän kuin 1 000 hehtolitraa viiniä vuodessa, tai Maltan tasavallan tapauksessa enemmän kuin 20 000 hehtolitraa viiniä vuodessa
    • alennetut veron määrät eivät saa olla enempää kuin 50 prosenttia tavanomaista kansallista valmisteveron määrää alhaisempia
  • EU-maat voivat soveltaa alennettuja veron määriä pieniin riippumattomiin valmistajiin, jotka tuottavat
    • enintään 15 000 hehtolitraa muita käymistietä valmistettuja juomia ja
    • enintään 250 hehtolitraa välituotteita.

Tislatut alkoholijuomat

Direktiivin 92/83/ETY keskeiset säännöt ovat seuraavat:

  • Puhtaan alkoholin ja tislattujen alkoholijuomien valmistevero lasketaan puhtaan alkoholin hehtolitrojen lukumäärän perusteella 20 celsiusasteen lämpötilassa mitattuna.
  • Pienten tislaamojen, jotka tuottavat enintään 10 hehtolitraa puhdasta alkoholia vuodessa, valmistamaan etyylialkoholiin (etanoliin) voidaan soveltaa alennettuja valmisteverojen määriä, mutta alennetut valmisteveron määrät eivät saa olla enempää kuin 50 prosenttia tavanomaista kansallista valmisteveron määrää alhaisempia.
  • EU-maiden on sovellettava alennettuja valmisteverojen määriä yhdenmukaisesti myös muiden EU-maiden pienten tislaamojen valmistamaan etanoliin.

Tislattujen alkoholijuomien osalta direktiivillä (EU) 2020/1151 muutetaan sääntöjä siten, että tietyt EU-maat voivat soveltaa alennettua veron määrää hedelmänviljelijöiden tislaamoissa hedelmistä (kuten omenoista, päärynöistä, viinirypäleiden puristejäännöksestä ja marjoista) tuotettuun etanoliin.

Poikkeukset

Direktiivissä 92/83/ETY sallitaan tuotteiden vapautus valmisteverosta niiden edellytysten mukaisesti, joita jäsenvaltiot vahvistavat vapautuksen oikean ja välittömän soveltamisen varmistamiseksi ja veropetosten, veron kiertämisen tai muiden väärinkäytösten torjumiseksi, jos tuotteet on

  • denaturoitu* jonkin EU-maan määräysten mukaisesti
  • denaturoitu ja tarkoitettu käytettäviksi muiden kuin ihmisravinnoksi tarkoitettujen tuotteiden valmistukseen;
  • tarkoitettu käytettäväksi etikan, lääkkeiden, elintarvikkeiden tai elintarvikearomien valmistukseen.

Tammikuun 1. päivästä 2022 alkaen muutosdirektiivissä (EU) 2020/1151

  • edellytetään, että EU-maat vapauttavat valmisteverosta kokonaan denaturoidun alkoholin, joka on kokonaan denaturoitu toisessa jäsenvaltiossa kyseisen toisen jäsenvaltion salliman menetelmän mukaisesti
  • annetaan EU-maille tietyin edellytyksin lupa vapauttaa yhdenmukaistetusta valmisteverosta direktiivin 92/83/ETY soveltamisalaan kuuluvia tuotteita, kun niitä käytetään ravintolisien valmistamisessa (ravintolisiä koskevan direktiivin 2002/46/EY mukaisesti – katso tiivistelmä)
  • selkeytetään menettelyjä alkoholin täydellistä denaturointia koskeviin vaatimuksiin tehtävistä muutoksista ilmoittamiseksi.

Uuden yhteisen todistusjärjestelmän käyttöönotto kaikentyyppisen alkoholin ja alkoholituotteiden pieniä riippumattomia valmistajia varten

Muutosdirektiivillä (EU) 2020/1151

  • otetaan käyttöön EU:ssa yhteinen todistusjärjestelmä, jolla vahvistetaan pienen riippumattoman valmistajan asema, jotta se voidaan tunnustaa kaikissa EU-maissa
  • annetaan Euroopan komissiolle valtuudet hyväksyä täytäntöönpanosäädöksiä, joissa vahvistetaan kyseisiä todistuksia koskevat yksityiskohtaiset säännöt.

Luettelo valmisteverokannoista

Euroopan komissio julkaisee kaksi kertaa vuodessa kattavan luettelon valmisteverokannoista EU-maissa.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVEJÄ SOVELLETAAN?

  • Direktiiviä 92/83/EY on sovellettu 10. marraskuuta 1992 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 31. joulukuuta 1992 mennessä.
  • Muutosdirektiivi (EU) 2020/1151 on saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 31. joulukuuta 2021 mennessä. EU-maiden on sovellettava direktiivin säännöksiä 1. tammikuuta 2022 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Platoaste: platoasteiden lukumäärä mittaa alkuperäisen uutteen painoprosentin sataa grammaa olutta kohti. Arvo lasketaan todellisen uutteen ja lopullisen tuotteen sisältämän alkoholin määrän perusteella.
Denaturoitu alkoholi: etyylialkoholi, josta on tehty juomakelvotonta lisäämällä siihen yhtä tai useampaa kemikaalia.

ASIAKIRJA

Neuvoston direktiivi 92/83/ETY, annettu 19 päivänä lokakuuta 1992, alkoholin ja alkoholijuomien valmisteverojen rakenteiden yhdenmukaistamisesta (EYVL L 316, 31.10.1992, s. 21–27)

Direktiiviin 92/83/ETY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Neuvoston direktiivi (EU) 2020/1151, annettu 29 päivänä heinäkuuta 2020, alkoholin ja alkoholijuomien valmisteverojen rakenteiden yhdenmukaistamisesta annetun direktiivin 92/83/ETY muuttamisesta (EUVL L 256, 5.8.2020, s. 1–10)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/46/EY, annettu 10 päivänä kesäkuuta 2002, ravintolisiä koskevan jäsenvaltioiden lainsäädännön lähentämisestä (EUVL L 183, 12.7.2002, s. 51–57)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston direktiivi 92/84/ETY, annettu 19 päivänä lokakuuta 1992, alkoholin ja alkoholijuomien valmisteverojen rakenteiden yhdenmukaistamisesta (EYVL L 316, 31.10.1992, s. 29–31)

Viimeisin päivitys: 15.10.2020

Top