EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Yrityskeskittymien valvonta

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EY) N:o 139/2004 yrityskeskittymien valvonnasta (sulautuma-asetus)

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksessa vahvistetaan sellaisia yrityskeskittymiä* koskevat EU:n säännöt, joissa vähintään kaksi yritystä yhdistyy sulautumisen tai hankinnan kautta.
  • Se tarkoittaa, että tietystä EU:n sisäisestä yrityskeskittymästä ei jouduta ilmoittamaan EU:ssa useille kilpailuviranomaisille; asetus perustuu toissijaisuusperiaatteeseen, jonka mukaan yrityskeskittymän tutkii viranomainen, jolla on siihen parhaat edellytykset.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tätä asetusta sovelletaan kaikkiin EU:n laajuisiin keskittymiin*.

Ilmoitusmenettely

  • Keskittymän seurauksena määräysvallan hankkivan osapuolen tai osapuolten on pääsääntöisesti ilmoitettava asiasta Euroopan komissiolle ennen keskittymän toteuttamista.
  • Asetuksessa annetaan mahdollisuus ilmoittaa keskittymästä myös ennen sitovan sopimuksen tekemistä, mikä helpottaa keskittymiä koskevien tutkimusten yhteensovittamista muiden lainkäyttöjärjestelmien kanssa. Tällainen ennakkoilmoitukseksi kutsuttava menettely antaa asianomaisille yrityksille ja henkilöille mahdollisuuden ilmoittaa asiasta komissiolle perustellun lausunnon muodossa ennen keskittymää koskevan ilmoituksen tekemistä. Tällä tavoin osapuolet voivat osoittaa komissiolle, että rajat ylittävästä ulottuvuudestaan huolimatta ehdotettu keskittymä vaikuttaa kilpailuun yhden EU-maan markkinoilla.
  • Jos kyseinen EU-maa ei 15 työpäivän kuluessa lausunnon vastaanottamisesta ilmoita olevansa eri mieltä asian käsittelyn siirtämisestä, komissio voi 25 työpäivän kuluessa alkaen siitä päivästä, jolloin se vastaanotti lausunnon, siirtää asian kokonaan tai osittain kyseisen EU-maan toimivaltaisten viranomaisten käsiteltäväksi, jotta maa voi soveltaa kansallista kilpailulainsäädäntöään.
  • Samaa menettelyä käytetään, kun henkilö tai yritys haluaa kiinnittää komission huomion keskittymään, joka ei ole EU:n laajuinen mutta jolla saattaa olla Euroopassa rajat ylittäviä vaikutuksia.

Menettelyn aloittaminen komissiossa

Saatuaan ilmoituksen komission on päätettävä

  • menettelyn käynnistämisestä
  • tutkimusten suorittamisesta ja
  • seuraamusten määräämisestä.

Aluksi sen on päätettävä

  • sovelletaanko tätä asetusta kyseiseen keskittymään
  • soveltuuko keskittymä yhteismarkkinoille
  • onko keskittymän soveltuvuudesta yhteismarkkinoille vakavia epäilyjä.

EU:n laajuinen keskittymä voidaan periaatteessa toteuttaa vasta, kun siitä on tehty ilmoitus ja kun ilmoituksen teosta on kulunut kolme viikkoa. Jos kuitenkin keskittymä on jo toteutettu ja todettu yhteismarkkinoille soveltumattomaksi, komissio voi vaatia siihen osallistuvia yrityksiä purkamaan keskittymän tai palauttamaan ennen keskittymän toteuttamista vallinneen tilanteen.

Komissio voi myös määrätä toteutettavaksi välitoimenpiteitä, jos se toteaa, että ilmoitettuun keskittymään tosin sovelletaan tätä asetusta, mutta vakavia epäilyjä ei kuitenkaan ole sen soveltuvuudesta yhteismarkkinoille, tai jos yksinkertainen muutos riittää tekemään keskittymästä yhteismarkkinoille soveltuvan.

Jotta asetuksen noudattaminen voitaisiin taata, komissiolla on valtuudet määrätä

  • sakko, joka on enintään 1 prosentti yrityksen kokonaisliikevaihdosta, jos yritys antaa virheellisiä, puutteellisia tai harhaanjohtavia tietoja tai ei toimita tietoja asetetussa määräajassa. Komissio voi myös määrätä sakkoja, jos tarkastuksen aikana asetetut sinetit on murrettu. Komissio voi määrätä sakon, joka on enintään 10 prosenttia yrityksen kokonaisliikevaihdosta, jos yritys tahallaan tai tuottamuksesta ei ilmoita keskittymää ennen sen toteuttamista, toteuttaa keskittymän tämän asetuksen säännösten vastaisesti tai ei noudata komission päätöstä; tai
  • uhkasakko, joka on enintään 5 prosenttia yrityksen keskimääräisestä päivittäisestä kokonaisliikevaihdosta kultakin työpäivinä lasketulta viivästyspäivältä tietojen pyytämistä, tarkastusta tai muuta seikkaa koskevassa päätöksessään määräämästään päivästä lukien.

Komission on kuultava EU-maiden edustajista muodostuvaa neuvoa-antavaa komiteaa, ennen kuin se tekee päätöksen yhteismarkkinoille soveltuvuudesta tai soveltumattomuudesta tai sakkojen tai uhkasakkojen määräämisestä. Euroopan unionin tuomioistuin voi poistaa määrätyn sakon tai uhkasakon tai alentaa tai korottaa sitä.

Siirtämismenettely: komissio ja EU-maiden toimivaltaiset viranomaiset

Aikaisemmin keskittymät, joilla on rajat ylittäviä vaikutuksia, tunnistettiin liikevaihtoon perustuvan kriteerin ja 3+-kriteerin perusteella (toisin sanoen sen perusteella, että EU:lla on yksinomainen toimivalta silloin, kun vähintään kolme EU-maata jättää siirtopyynnön), mutta asetuksessa (EY) N:o 139/2004 otetaan käyttöön kolmas kriteeri, joka koskee asian siirtämistä EU-maiden toimivaltaisille viranomaisille.

  • EU-maa voi 15 työpäivän kuluessa siitä, kun se on saanut jäljennöksen ilmoituksesta, ilmoittaa omasta aloitteestaan tai komission kehotuksesta, että keskittymä vaikuttaa merkittävästi tehokkaaseen kilpailuun sen kotimarkkinoilla. Kyseessä olevan tavaran tai palvelun markkinoiden tulee täyttää kaikki erillisten markkinoiden tunnusmerkit muodostamatta samalla merkittävää osaa yhteismarkkinoista.
  • Komissio voi 65 työpäivän kuluessa keskittymän ilmoittamisesta päättää käsitellä tapauksen itse tämän asetuksen mukaisesti tai siirtää sen kokonaan tai osittain kyseessä olevan EU-maan toimivaltaisten viranomaisten käsiteltäväksi. Jos päätöstä ei tehdä, komission katsotaan siirtäneen tapauksen kyseessä olevan EU-maan käsiteltäväksi.
  • EU-maat voivat myös pyytää komissiota tutkimaan keskittymän, joka ei ole EU:n laajuinen mutta haittaa merkittävästi kilpailua EU-maiden välillä ja uhkaa vaikuttaa merkittävästi kilpailuun niiden alueella. Komissio puolestaan ilmoittaa asiasta sekä EU-maiden toimivaltaisille viranomaisille että kyseessä oleville yrityksille ja antaa muille EU-maille 15 työpäivän pituisen määräajan, jonka aikana nekin voivat yhtyä alkuperäiseen pyyntöön. Ellei komissio ole kymmenen työpäivän kuluessa tehnyt päätöstä asian siirtämisestä tai siirtämättä jättämisestä, sen katsotaan tehneen pyynnön mukaisen päätöksen.

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

Asetusta on sovellettu 1. toukokuuta 2004 alkaen.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Yrityskeskittymä: keskittymän katsotaan syntyvän, jos määräysvalta siirtyy pysyvästi seurauksena siitä, että
  • kaksi yritystä tai yrityksen osaa tai useampi yritys tai yrityksen osa, jotka ovat aikaisemmin olleet itsenäisiä, sulautuu
  • yksi tai useampi henkilö, joilla jo on määräysvalta ainakin yhdessä yrityksessä, tai yksi tai useampi yritys hankkii suoran tai välillisen määräysvallan, joka koskee yhtä tai useampaa yritystä.

Useamman toimen, jotka riippuvat toisistaan tai ovat läheisesti yhteydessä toisiinsa, katsotaan muodostavan yhden ainoan keskittymän.

EU:n laajuinen keskittymä: keskittymä on EU:n laajuinen, jos
  • kaikkien siihen osallistuvien yritysten yhteenlaskettu koko maailmasta kertynyt kokonaisliikevaihto on yli 5 miljardia euroa, ja
  • ainakin kahden siihen osallistuvan yrityksen EU:n alueelta kertynyt kokonaisliikevaihto on erikseen yli 250 miljoonaa euroa, ellei jokaisen keskittymään osallistuvan yrityksen omasta EU:n alueelta kertyneestä kokonaisliikevaihdosta yli kaksi kolmasosaa ole kertynyt yhdestä EU-maasta.

Vaikka edellä mainitut rajat eivät ylittyisikään, kyseessä on kuitenkin EU:n laajuinen keskittymä, jos

  • kaikkien siihen osallistuvien yritysten yhteenlaskettu koko maailmasta kertynyt kokonaisliikevaihto on yli 2,5 miljardia euroa
  • kaikkien siihen osallistuvien yritysten vähintään kolmesta EU-maasta kertynyt yhteenlaskettu kokonaisliikevaihto on jokaisessa EU-maassa suurempi kuin 100 miljoonaa euroa
  • vähintään kolmesta EU-maasta ainakin kahdelle keskittymään osallistuvista yrityksistä erikseen kertynyt kokonaisliikevaihto on jokaisessa EU-maassa yli 25 miljoonaa euroa
  • ainakin kahden keskittymään osallistuvan yrityksen EU:n alueelta kertynyt kokonaisliikevaihto on yli 100 miljoonaa euroa, ja jollei jokaisen keskittymään osallistuvan yrityksen omasta EU:n alueelta kertyneestä kokonaisliikevaihdosta yli kaksi kolmasosaa ole kertynyt yhdestä EU-maasta.

ASIAKIRJA

Neuvoston asetus (EY) N:o 139/2004, annettu 20 päivänä tammikuuta 2004, yrityskeskittymien valvonnasta (EY:n sulautuma-asetus) (EUVL L 24, 29.1.2004, s. 1–22)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission tiedonanto yksinkertaistetusta menettelystä tiettyjen keskittymien käsittelemiseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 nojalla (EUVL C 366, 14.12.2013, s. 5–9)

Oikaisu komission tiedonantoon yksinkertaistetusta menettelystä tiettyjen keskittymien käsittelemiseksi neuvoston asetuksen (EY) N:o 139/2004 nojalla. (EUVL C 11, 15.1.2014, s. 6).

Viimeisin päivitys: 08.01.2019

Top