EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Oikeusvarmuus oikeuspaikkasopimuksia soveltavien EU-yritysten harjoittamassa kansainvälisessä kaupassa

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Päätös 2009/397/EY oikeuspaikkasopimuksista tehdyn yleissopimuksen allekirjoittamisesta

Päätös 2014/887/EU kansainvälisten liiketoimien osapuolten välisistä oikeuspaikkasopimuksista tehdyn Haagin yleissopimuksen hyväksymisestä

PÄÄTÖSTEN JA YLEISSOPIMUKSEN TARKOITUS

  • Niillä allekirjoitetaan ja hyväksytään oikeuspaikkasopimuksista* 30. kesäkuuta 2005 tehty Haagin yleissopimus Euroopan unionin (EU) puolesta.
  • Yleissopimuksella selvennetään sellaisia kansainväliseen kauppaan liittyviä riita-asioita koskevia sääntöjä, joissa osapuolet ovat valinneet yhden tuomioistuimen, jolla yksinomaan on toimivalta kyseisissä asioissa.
  • Yleissopimus tuo oikeusvarmuutta EU-yrityksille, jotka käyvät kauppaa EU:n ulkopuolisten yritysten kanssa, varmistamalla, että niiden riitojen ratkaisua varten tekemää tuomioistuimen valintaa kunnioitetaan.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Yleissopimuksen soveltamisala

  • Yleissopimusta sovelletaan sopimusmaihin liittyvissä kansainvälisissä siviili- ja kauppaoikeudellisissa asioissa tehtyihin yksinomaisiin oikeuspaikkasopimuksiin.
  • Oikeuspaikkasopimus katsotaan yksinomaiseksi, elleivät osapuolet ole muuta sopineet.
  • Soveltamisalan ulkopuolelle rajataan useita seikkoja. Näitä ovat esimerkiksi seuraavat:
  • Lisäksi yleissopimuksen osapuolet voivat rajata tiettyjä muita asioita sen soveltamisalan ulkopuolelle. Tähän perustuen EU antoi selityksen, että se ei sovella yleissopimusta tiettyihin vakuutusasioihin.

Tuomioistuimen valinnan kunnioittamisen varmistaminen

  • Osapuolten tahto – sopimuksen osapuolet voivat tehdä yksinomaisen oikeuspaikkasopimuksen, jossa yhden yleissopimusta soveltavan maan tuomioistuin nimetään toimivaltaiseksi riita-asian käsittelijäksi. Sopimus on tehtävä kirjallisesti tai muulla keinolla, jonka kautta tiedot ovat myöhemmin saatavilla.
  • Tuomioistuimen toimivalta – nimetty tuomioistuin on ainoa tuomioistuin, jolla on toimivalta käsitellä oikeuspaikkasopimuksen soveltamisalaan kuuluvia riitoja, ellei se päätä, että sopimus on sen maan lain mukaan mitätön. Muun kuin sovitun tuomioistuimen on lykättävä sellaisen riita-asian käsittelyä tai jätettävä se tutkimatta, jossa kanne on nostettu oikeuspaikkasopimuksen vastaisesti, lukuun ottamatta seuraavia tapauksia:
    • oikeuspaikkasopimus on sovitun tuomioistuimen valtion lain mukaan mitätön
    • toinen osapuoli ei ole ollut kelpoinen tekemään oikeuspaikkasopimusta sen valtion lain mukaan, jonka tuomioistuimessa kanne on nostettu
    • oikeuspaikkasopimuksen toimeenpaneminen on vastoin muun kuin sovitun tuomioistuimen valtion oikeusjärjestyksen perusteita
    • oikeuspaikkasopimusta ei voida panna toimeen tai
    • sovittu tuomioistuin on päättänyt olla käsittelemättä riita-asiaa.
  • Tunnustaminen ja täytäntöönpano – muiden sopimusvaltioiden on tunnustettava ja pantava täytäntöön valitun tuomioistuimen antama tuomio. Ne voivat kuitenkin lykätä täytäntöönpanoa, jos tuomioon on haettu muutosta tuomiovaltiossa tai jos varsinaisen muutoksenhaun määräaika ei ole päättynyt. Yleissopimuksessa luetellaan lisäksi useita muita tilanteita, joissa tunnustamisesta tai täytäntöönpanosta voidaan kieltäytyä (esimerkiksi kun tuomio on saatu petoksella). Siinä luetellaan myös asiakirjat, jotka on toimitettava tuomion tunnustamista tai täytäntöönpanoa haettaessa.

MISTÄ ALKAEN YLEISSOPIMUSTA SOVELLETAAN?

Päätöksen 2014/887/EU seurauksena EU ratifioi yleissopimuksen 15. kesäkuuta 2015, jolloin siitä tuli sitova kaikissa EU-maissa (paitsi Tanskassa), ja muissa yleissopimuksen ratifioineissa maissa siitä tuli sitova sen voimaantulohetkellä 1. joulukuuta 2015.

TAUSTAA

KESKEISET TERMIT

Oikeuspaikkasopimus: osapuolten välinen sopimus, jossa nimetään, millä tuomioistuimella (yksi tai useampi tietty tuomioistuin) on toimivalta tiettyyn oikeussuhteeseen liittyvissä riita-asioissa.
Vaihtoehtoinen riidanratkaisu: riita-asioiden ratkaiseminen tuomioistuimen ulkopuolella.

ASIAKIRJAT

Neuvoston päätös 2009/397/EY, tehty 26 päivänä helmikuuta 2009, oikeuspaikkasopimuksista tehdyn yleissopimuksen allekirjoittamisesta Euroopan yhteisön puolesta (EUVL L 133, 29.5.2009, s. 1–13).

Neuvoston päätös2014/887/EU, annettu 4 päivänä joulukuuta 2014, oikeuspaikkasopimuksista 30 päivänä kesäkuuta 2005 tehdyn Haagin yleissopimuksen hyväksymisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 353, 10.12.2014, s. 5–8).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1215/2012, annettu 12 päivänä joulukuuta 2012, tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta siviili- ja kauppaoikeuden alalla (uudelleenlaadittu) (EUVL L 351, 20.12.2012, s. 1–32).

Asetukseen (EU) N:o 1215/2012 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 24.07.2017

Top