EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Laittomien maahanmuuttajien palauttamista koskevat yhteiset vaatimukset ja menettelyt

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2008/115/EY – yhteiset vaatimukset ja menettelyt laittomasti oleskelevien EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten palauttamiseksi

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Sillä pyritään varmistamaan, että Euroopan unioni (EU) harjoittaa tehokasta ja inhimillistä palauttamispolitiikkaa, joka on välttämätön osa hyvin hallinnoitua maahanmuuttopolitiikkaa.
  • Direktiivillä vahvistetaan yhteiset säännöt, joita sovelletaan kaikkiin EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisiin, jotka eivät täytä tai eivät enää täytä EU:n jäsenvaltioon saapumisen taikka jäsenvaltiossa oleskelun tai asumisen edellytyksiä, sekä näihin sääntöihin liittyvät oikeudelliset suojakeinot, samalla kun laittomia maahanmuuttajia kannustetaan palaamaan vapaaehtoisesti.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Laittoman oleskelun lopettaminen

Laiton oleskelu lopetetaan kaksivaiheisella menettelyllä:

  • 1.

    ensimmäisessä vaiheessa tehdään ”palauttamispäätös”, josta alkaa ”vapaaehtoista poistumista” varten myönnetty aika

  • 2.

    tämän jälkeen tehdään tarvittaessa ”maastapoistamispäätös”, johon voi liittyä säilöönotto, mikä päättyy ”karkottamiseen”.

Palauttamispäätös

  • Ellei ole inhimillisiä, humanitaarisia tai muita syitä toimia toisin tai ellei oleskeluluvan uusimista koskeva menettely ole kesken, jäsenvaltion on tehtävä alueellaan laittomasti oleskelevan EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen palauttamista koskeva päätös.
  • Jos EU:n ulkopuolisen maan kansalaisella on toisen jäsenvaltion myöntämä voimassa oleva oleskelulupa tai muu oleskeluun oikeuttava lupa, hänen on siirryttävä välittömästi kyseiseen maahan.
  • Jos toinen jäsenvaltio ottaa kyseisen EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen takaisin kahdenvälisen sopimuksen nojalla, tämä toinen jäsenvaltio on vastuussa palauttamispäätöksen antamisesta.
  • Palauttamispäätöksessä voidaan asianomaiselle EU:n ulkopuolisen maan kansalaiselle määrätä 7–30 päivän pituinen aika vapaaehtoista paluuta varten. Tätä aikaa voidaan jatkaa tietyin edellytyksin. Sitä voidaan myös lyhentää ja se voidaan jopa jättää kokonaan myöntämättä, jos on olemassa vaara, että EU:n ulkopuolisen maan kansalainen
    • pakenee, eikä häntä siksi voida palauttaa
    • on toimittanut vilpillisen hakemuksen tai
    • vaarantaa yleisen/kansallisen turvallisuuden.
  • Vapaaehtoista paluuta varten määrätyn ajan kuluessa EU:n ulkopuolisen maan kansalaiselle voidaan määrätä tiettyjä velvoitteita hänen pakenemisensa ehkäisemiseksi.
  • Maahantulokielto voidaan liittää palauttamispäätökseen, jos vapaaehtoista paluuta varten ei ole myönnetty aikaa tai kun laittomasti maassa oleskeleva EU:n ulkopuolisen maan kansalainen ei ole noudattanut palauttamispäätöstä. Maahantulokiellon kesto määritetään tapauskohtaisesti eikä se saa ylittää viittä vuotta, ellei EU:n ulkopuolisen maan kansalainen uhkaa yleistä/kansallista turvallisuutta.

Maastapoistaminen

Jos vapaaehtoista paluuta varten ei ole myönnetty aikaa tai EU:n ulkopuolisen maan kansalainen ei ole noudattanut palauttamispäätöstä vapaaehtoista paluuta varten myönnetyn ajan kuluessa, jäsenvaltion on poistettava hänet maasta. Maastapoistamista voidaan kuitenkin lykätä tietyin ehdoin. EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen maastapoistamista on lykättävä, jos se saattaa hänet hengenvaaraan (palauttamiskiellon* periaate) tai jos palauttamispäätöstä on tilapäisesti lykätty.

Pakkokeinoja, jotka ovat oikeasuhteisia ja joihin ei liity kohtuutonta voimankäyttöä, saa käyttää vasta viimeisenä keinona EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen poistamiseen maasta.

Säilöönotto maastapoistamista varten

  • Tietyin ehdoin – ottaen asianmukaisesti huomioon tietyt suojakeinot, kuten oikeusviranomaisen valvontatoimet – jäsenvaltiot voivat ottaa EU:n ulkopuolisen maan kansalaisen säilöön palauttamismenettelyn aikana, jos on olemassa vaara, että hän pakenee tai välttelee/vaikeuttaa palauttamisen valmisteluja tai maastapoistamista.
  • Säilöönottoaika ei saa ylittää kuutta kuukautta.
  • On käytettävä erityisiä säilöönottolaitoksia, tai jos tämä ei ole mahdollista, vankilamajoitusta erillisissä tiloissa.

Menettelylliset takeet

Direktiivissä vahvistetaan tietyt menettelylliset takeet:

  • tiedotus EU:n ulkopuolisen maan kansalaiselle
  • hänen oikeutensa hakea muutosta
  • oikeudellisen avun ja/tai oikeudellisen avustajan antaminen
  • tarvittaessa kielellinen apu.

Jäsenvaltioiden on myös noudatettava oikeutta perheen yhtenäisyyteen, tarjottava alaikäisille pääsy peruskoulutusjärjestelmään ja kiireellistä terveydenhoitoa, sekä otettava huomioon haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden erityistarpeet ennen heidän vapaaehtoista paluutaan tai maastapoistamista.

Ilman huoltajaa matkustavat alaikäiset

  • Ennen ilman huoltajaa matkustavan alaikäisen palauttamista koskevaa päätöstä asianmukaisten tahojen on annettava hänelle apua lapsen etu huomioon ottaen. Ennen kuin jäsenvaltio poistaa ilman huoltajaa matkustavan alaikäisen alueeltaan, sen on varmistettava, että lapsi palautetaan tämän perheenjäsenelle tai nimetylle holhoojalle tai että häntä varten on kohdevaltiossa järjestetty asianmukainen vastaanotto.
  • Direktiivillä pyritään rajoittamaan ilman huoltajaa matkustavien alaikäisten ja perheiden säilöönottoa, ja siinä vahvistetaan asianmukaiset säilöönoton edellytykset.

Yleiset säännöt

Jotkin EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten tapausryhmät voidaan jättää direktiivin soveltamisalan ulkopuolelle, kuten laittoman rajanylityksen yhteydessä pysäytetyt henkilöt. Jäsenvaltioiden on kuitenkin varmistettava, että näiden ihmisten kohtelu ja suojelun taso täyttävät vähintään EU:n pakkokeinoja, maastapoistamista, terveydenhuoltoa ja säilöönottoa koskevat säännöt. Kaikissa tapauksissa jäsenvaltioiden on

  • varmistettava, ettei EU:n ulkopuolisten maiden kansalaisten palauttaminen saata heitä vaaraan
  • otettava huomioon lapsen etu, perhesuhteet ja asianomaisen henkilönterveydentila.

Mihin maihin direktiiviä sovelletaan?

Direktiiviä sovelletaan kaikkiin jäsenvaltioihin, lukuun ottamatta Irlantia ja seuraavia EU:n ulkopuolisia Schengen-alueen maita: Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.

Täytäntöönpano ja asiaan liittyvät asiakirjat

  • Euroopan komission on laadittava joka kolmas vuosi kertomus direktiivin soveltamisesta jäsenvaltioissa ja tarvittaessa ehdotettava siihen muutoksia.
  • Asetuksella (EU) 2016/1953 otetaan käyttöön yhtenäinen eurooppalainen matkustusasiakirja laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamista varten (palauttamista varten myönnettävä eurooppalainen matkustusasiakirja). Asiakirja on voimassa yhden matkan ajan kunnes EU:n ulkopuolisen maan kansalainen, josta jokin jäsenvaltio on tehnyt palauttamispäätöksen, on saapunut maahan, johon hänet palautetaan.
  • Vuonna 2017 komissio julkaisi jäsenvaltioille tarkoitetun suosituksen (EU) 2017/432 palauttamisten tuloksellisuuden lisäämisestä tämän direktiivin täytäntöönpanon yhteydessä sekä suosituksen (EU) 2017/2338 palauttamistoimenpiteitä varten laaditun jäsenvaltioiden käyttöön tarkoitetun yhteisen ”palauttamiskäsikirjan” käyttöönotosta. Komissio ehdotti myös palauttamispolitiikkaa koskevia uusia toimenpiteitä uudistetun palauttamista koskevan toimintaohjelman ja jäsenvaltioille annettujen suositusten muodossa.
  • Vuonna 2023 komissio hyväksyi
    • toimintapoliittisen asiakirjan ”Kohti operatiivista strategiaa palautusten tehostamiseksi” sekä asiakirjan liitteen, komission panoksen uudessa muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksessa vahvistetun tehokkaampia palautuksia koskevan operatiivisen strategian kehittämiseksi
    • palauttamispäätösten vastavuoroisesta tunnustamisesta ja palauttamisten nopeuttamisesta annetun suosituksen (EU) 2023/682, jonka tarkoituksena on nopeuttaa palauttamisprosessia kannustamalla sitä jäsenvaltiota, jonka alueella EU:n ulkopuolinen kansalainen oleskelee laittomasti, tunnustamaan vastavuoroisesti toisen jäsenvaltion samalle henkilölle aiemmin tekemät palauttamispäätökset, ellei palauttamispäätöksen täytäntöönpanoa ole keskeytetty.

MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?

Direktiivin säännöt oli saatettava osaksi kansallista lainsäädäntöä 24. joulukuuta 2010 mennessä, lukuun ottamatta maksutonta oikeusapua ja/tai oikeudellista edustusta koskevia sääntöjä, joiden määräaika oli 24. joulukuuta 2011.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Palauttamiskielto. Periaate, jonka mukaan pakolaisia tai turvapaikanhakijoita ei saa pakottaa palaamaan maahan, jossa heitä todennäköisesti vainotaan.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2008/115/EY, annettu 16 päivänä joulukuuta 2008, jäsenvaltioissa sovellettavista yhteisistä vaatimuksista ja menettelyistä laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamiseksi (EUVL L 348, 24.12.2008, s. 98–107).

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Komission suositus (EU) 2023/682, annettu 16 päivänä maaliskuuta 2023, palauttamispäätösten vastavuoroisesta tunnustamisesta ja palauttamisten nopeuttamisesta Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/115/EY täytäntöönpanon yhteydessä (EUVL L 86, 24.3.2023, s. 58–64).

Toimintapoliittinen asiakirja: Kohti operatiivista strategiaa palautusten tehostamiseksi (COM(2023) 45 final, 24.1.2023).

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle uudesta muuttoliike- ja turvapaikkasopimuksesta (COM(2020) 609 final, 23.9.2020).

Komission suositus (EU) 2017/2338, annettu 16 päivänä marraskuuta 2017, palauttamistoimenpiteitä varten laaditusta jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten käyttöön tarkoitetusta yhteisestä ”palauttamiskäsikirjasta” (EUVL L 339, 19.12.2017, s. 83–159).

Komission suositus (EU) 2017/432, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2017, palauttamisten tuloksellisuuden lisäämisestä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2008/115/EY täytäntöönpanon yhteydessä (EUVL L 66, 11.3.2017, s. 15–21).

Komission tiedonanto Euroopan parlamentille ja neuvostolle tehokkaammasta palautuspolitiikasta Euroopan unionissa – Uudistettu toimintasuunnitelma (COM(2017) 200 final, 2.3.2017).

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2016/1953, annettu 26 päivänä lokakuuta 2016, eurooppalaisen matkustusasiakirjan käyttöönotosta laittomasti oleskelevien kolmansien maiden kansalaisten palauttamista varten ja 30 päivänä marraskuuta 1994 annetun neuvoston suosituksen kumoamisesta (EUVL L 311, 17.11.2016, s. 13–19).

Komission tiedonanto neuvostolle ja Europan parlamentille EU:n palauttamispolitiikasta (COM(2014) 199 final, 28.3.2014).

Viimeisin päivitys: 03.01.2024

Top