EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tilapäiset ja liikkuvat rakennustyömaat

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 92/57/ETY – turvallisuutta ja terveyttä koskevat vähimmäisvaatimukset tilapäisillä tai liikkuvilla rakennustyömailla

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Direktiivin tarkoituksena on parantaa työoloja rakennustyömailla, joilla työntekijät voivat olla erityisen alttiina vaaroille.
  • Direktiivissä vaaditaan, että
    • terveyttä ja turvallisuutta koskevat seikat otetaan huomioon hankkeiden suunnittelun ja organisoinnin aikana
    • luodaan kaikki mukana olevat henkilöt linkittävä vastuuketju riskien ennalta ehkäisemiseksi.
  • Puitedirektiivissä 89/391/ETY määritellään yleiset säännöt työntekijöiden terveyden ja turvallisuuden parantamisen edistämiseksi, ja tämä on kahdeksas siinä tarkoitettu erityisdirektiivi.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Soveltamisala

Direktiiviä sovelletaan tilapäisiin tai liikkuviin rakennustyömaihin* kaikkiin sekä julkisiin että yksityisiin toiminnan aloihin, kuten teollisuuteen, maatalouteen, kauppaan, hallintoon, palveluihin, koulutukseen, kulttuuriin ja vapaa-ajan toimintaan.

Direktiiviä ei sovelleta kaivannaisteollisuuden poraukseen ja louhintaan.

Turvallisuutta ja terveyttä koskeva suunnitelma

Rakennushankkeen toteuttajan* tai rakennushankkeen valvojan* on

  • nimettävä jokaiselle rakennustyömaalle, jolla toimii useampia yrityksiä, yksi tai useampia henkilöitä, jotka vastaavat turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien toimenpiteiden yhteensovittamisesta. Tämä henkilö varmistaa, että ennen rakennustyömaan käynnistämistä laaditaan turvallisuutta ja terveyttä koskeva suunnitelma
  • annettava (direktiivin liitteen III mukaisesti laadittu) ennakkoilmoitus ennen töiden aloittamista työmaalla, jolla työn arvioidaan kestävän yli 30 työpäivää ja jolla työskentelee samanaikaisesti yli 20 työntekijää tai jolla työn määräksi arvioidaan yli 500 henkilötyöpäivää.

Rakennushankkeen valmistelu

Rakennushankkeen toteuttajan tai rakennushankkeen valvojan on sovellettava direktiivissä 89/391/ETY tarkoitettuja yleisiä periaatteita sekä turvallisuutta koskevaa suunnitelmaa

  • rakennustyömaahankkeen valmisteluvaiheessa
  • arkkitehtonisissa ja organisointiin liittyvissä valinnoissa
  • työn eri vaiheissa.

Yhteensovittamisesta vastaavien henkilöiden on

  • varmistettava yleisten ennaltaehkäisyä koskevien periaatteiden täytäntöönpano
  • laadittava turvallisuus- ja terveyssuunnitelma
  • laadittava ohjekirja, joka sisältää tarkoituksenmukaiset turvallisuus- ja terveystiedot, jotka on otettava huomioon suoritettaessa mahdollisia myöhempiä töitä.

Rakennushankkeen toteuttaminen

Yhteensovittamisesta vastaavien henkilöiden on rakennushankkeen toteuttamisvaiheessa

  • varmistettava, että työnantajat ja itsenäiset ammatinharjoittajat* noudattavat asiaa koskevia ennaltaehkäisyä koskevia periaatteita ja tarvittaessa turvallisuutta ja terveyttä koskevaa suunnitelmaa
  • organisoivat turvallisuuteen ja terveyteen liittyviä toimenpiteitä koskevan työnantajien välisen yhteistyön
  • valvovat, että työmenetelmät toteutetaan oikein
  • toteuttavat tarpeelliset toimenpiteet sen varmistamiseksi, että vain valtuutetuilla henkilöillä on pääsy rakennustyömaalle.

Rakennushankkeen toteuttajien, rakennushankkeen valvojien ja työnantajien vastuu

Vaikka yhteensovittamisesta vastaava henkilö olisi nimetty, rakennushankkeen toteuttajalla tai rakennushankkeen valvojalla on edelleen vastuu turvallisuuteen ja terveyteen liittyvistä toimenpiteistä seuraavasti:

  • Työnantajien on noudatettava liitteessä IV (esim. energian jakelulaitteistojen, hätätilanteissa käytettävien reittien ja poistumisteiden, ilmanvaihdon, lämpötilan, kulkureittien ja hygieniatilojen kaltaisten seikkojen osalta) tarkoitetuilla rakennustyömailla sovellettavia turvallisuutta ja terveyttä koskevia vähimmäisvaatimuksia. Heidän on myös otettava huomioon turvallisuuteen ja terveyteen liittyvien toimenpiteiden yhteensovittamisesta vastaavan henkilön ohjeet.
  • Itsenäisten ammatinharjoittajien on noudatettava erityisesti työssä käytettäviä työvälineitä ja henkilönsuojaimia koskevia turvallisuusvaatimuksia.

Työntekijöille tiedottaminen sekä työntekijöiden kuuleminen ja osallistuminen

Työntekijöitä ja/tai heidän edustajiaan on direktiivin 89/391/ETY mukaisesti

  • informoitava työntekijöiden ymmärrettävissä olevalla tavalla kaikista toimista, jotka koskevat työntekijöiden turvallisuutta ja terveyttä rakennustyömaalla
  • kuultava tarvittaessa tässä direktiivissä tarkoitettujen asioiden osalta.

Direktiivin muuttaminen

Direktiivillä 2007/30/EY yksinkertaistettiin direktiivin 89/391/ETY ja sen eri erityisdirektiivien täytäntöönpanosta Euroopan komissiolle laadittavia kertomuksia koskevia vaatimuksia. EU-maiden on nyt laadittava kaikkien näiden direktiivien täytäntöönpanosta yksi kertomus viiden vuoden välein.

Vuonna 2017 julkaistiin direktiivin täytäntöönpanoa koskeva tutkimus.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä on sovellettu 17. heinäkuuta 1992 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä 31. joulukuuta 1993 mennessä.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Tilapäiset tai liikkuvat rakennustyömaat: rakennustyömaita, joilla suoritetaan talonrakennus- tai maa- ja vesirakennustöitä (liitteessä I on luettelo, joka ei ole tyhjentävä).
Rakennushankkeen toteuttaja: luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, jonka lukuun rakennushanke toteutetaan.
Rakennushankkeen valvoja: luonnollinen henkilö tai oikeushenkilö, joka rakennushankkeen toteuttajan nimissä vastaa rakennushankkeen suunnittelusta ja/tai toteuttamisesta ja/tai toteuttamisen valvonnasta.
Itsenäinen ammatinharjoittaja: muu henkilö kuin työntekijä tai työnantaja, joka ammattitoiminnallaan osaltaan vaikuttaa rakennushankkeen valmistumiseen.

ASIAKIRJA

Neuvoston direktiivi 92/57/ETY, annettu 24 päivänä kesäkuuta 1992, turvallisuutta ja terveyttä koskevien vähimmäisvaatimusten täytäntöönpanosta tilapäisillä tai liikkuvilla rakennustyömailla (kahdeksas direktiivin 89/391/ETY 16 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu erityisdirektiivi) (EYVL L 245, 26.8.1992, s. 6–22)

Direktiiviin 92/57/ETY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Neuvoston direktiivi 89/391/ETY, annettu 12 päivänä kesäkuuta 1989, toimenpiteistä työntekijöiden turvallisuuden ja terveyden parantamisen edistämiseksi työssä (EYVL L 183, 29.6.1989, s. 1–8)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 26.11.2018

Top