EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2016/384/06

Ehdotuspyyntö – EACEA 40/2016 – Erasmus+-OHJELMA ”Avaintoimi 3: Työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen liittyvät ammatillisen koulutuksen ja yrityselämän väliset kumppanuudet”

OJ C 384, 18.10.2016, p. 11–14 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

18.10.2016   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 384/11


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA 40/2016

Erasmus+-OHJELMA

”Avaintoimi 3: Työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen liittyvät ammatillisen koulutuksen ja yrityselämän väliset kumppanuudet”

(2016/C 384/06)

1.   Tavoitteet ja kuvaus

Korkealla pysyttelevän nuorisotyöttömyyden ja osaamisen kohtaanto-ongelman vuoksi ehdotuspyynnöllä pyritään yleisesti kuromaan umpeen koulutuksen ja yrityselämän välistä kuilua ja parantamaan näin koulutuksen ja ammatillisen koulutuksen olennaisuutta työmarkkinoiden tarpeisiin nähden sekä lisäämään huippuosaamista.

Ehdotuspyynnöllä haetaan näin ollen ehdotuksia ammatillisen koulutuksen ja yrityselämän välisistä kumppanuuksista työssäoppimisen kehittämiseksi. Näin tuetaan Riiassa asetettua tavoitetta edistää työssäoppimista kaikissa sen muodoissa kiinnittäen erityistä huomiota oppisopimuskoulutukseen.

Kumppanuuksilla tulisi edistää yritysten ja työmarkkinaosapuolten osallistumista ammatillisen koulutuksen suunnitteluun ja toteutukseen sekä varmistaa, että ammatilliseen koulutukseen kuuluu kunnollinen työssäoppimisen osuus.

Ehdotuspyynnöllä pyritään myös parantamaan työssäoppimisen ja oppisopimuskoulutuksen laatua edistämällä kumppanuuksia, joissa on mukana yrityksiä, ammatillisen koulutuksen tarjoajia, muita asiaankuuluvia sidosryhmiä ja välittäjäorganisaatioita. Tarkoituksena on kehittää merkityksellisiä, järjestelmällisiä ja kestäviä toimintamalleja siirtämällä osaamista ja ottamalla oppia vakiintuneista malleista ja käytännöistä.

Painopiste on alueellisessa ja paikallisessa ulottuvuudessa, jotta paikan päällä saataisiin aikaan konkreettisia ja kestäviä tuloksia.

2.   Hakukelpoisuus

Osa-alue 1

Päähakijan (hankkeen koordinoijan) on oltava jokin seuraavista organisaatioista:

ammatillisen koulutuksen tarjoaja (keskiaste tai keskiasteen jälkeinen koulutus)

pieni, keskisuuri tai suuri yritys (julkinen tai yksityinen)

kauppa- tai teollisuuskamari tai käsityöläisten järjestö tai muu asiaankuuluva alakohtainen järjestö / ammattialajärjestö

paikallinen tai alueellinen viranomainen.

Kumppanuuden muodostaa vähintään kolme täysivaltaista kumppania vähintään kahdesta eri Erasmus+-ohjelmamaasta.

Näiden kolmen toimijan joukossa on oltava

yksi ammatillisen koulutuksen tarjoaja

yksi paikallinen tai alueellinen viranomainen

yksi pieni, keskisuuri tai suuri yritys (julkinen tai yksityinen) tai yksi kauppa- tai teollisuuskamari tai käsityöläisten järjestö taikka yksi alakohtainen järjestö / ammattialajärjestö.

Lisäksi kumppanuudessa on oltava yhteistyökumppanina vähintään yksi työnantajajärjestö ja yksi työntekijäjärjestö (työmarkkinaosapuolet).

Osa-alue 2

Päähakijan (hankkeen koordinoijan) on oltava eurooppalainen kattojärjestö, jolla on jäseniä vähintään 12 Erasmus+-ohjelmamaassa, ja näistä jäsenistä vähintään kuuden on osallistuttava hankkeeseen kumppaneina.

Hakukelpoisia osallistuvia organisaatioita (osa-alueet 1 ja 2) ovat

paikalliset tai alueelliset viranomaiset

työmarkkinaosapuolet (työnantaja- ja työntekijäjärjestöt)

pienet, keskisuuret tai suuret yritykset (julkiset tai yksityiset)

kauppa- tai teollisuuskamarit tai käsityöläisten järjestöt tai muut asiaankuuluvat alakohtaiset järjestöt / ammattialajärjestöt

julkiset työvoimapalvelut

ammatillista koulutusta tarjoavat oppilaitokset ja muut ammatillisen koulutuksen tarjoajat, virastot, keskukset (myös keskiasteen jälkeinen ammatillinen koulutus)

nuorisojärjestöt

vanhempainyhdistykset

muut asiaankuuluvat elimet.

Tukikelpoisia maita ovat

(osa-alueet 1 ja 2)

Erasmus+-ohjelmamaat:

Euroopan unionin 28 jäsenvaltiota

EFTA-/ETA-maat: Islanti, Liechtenstein ja Norja

EU:n ehdokasmaat: Albania, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia, Montenegro, Serbia ja Turkki.

EFTA-/ETA-maista, ehdokasmaista tai assosioituneista maista tulevien hakijoiden ehdotukset voidaan valita mukaan edellyttäen, että myöntämispäätöksen tekemiseen mennessä on allekirjoitettu sopimukset, joissa sovitaan kyseisten maiden ohjelmaan osallistumista koskevista järjestelyistä.

3.   Tukikelpoiset toimet

Ehdotuspyynnössä erotetaan toisistaan kaksi erilaista kumppanuutta. Hakemus on siis jätettävä jommallakummalla seuraavista osa-alueista:

1.   Paikalliset ja alueelliset kumppanuudet (osa-alue 1)

Ehdotuspyynnöstä tuetaan kumppanuuksia 1) ammatillisen koulutuksen tarjoajan; ii) pienen, keskisuuren tai suuren yrityksen (julkisen tai yksityisen) tai kauppa- tai teollisuuskamarin tai käsityöläisten järjestön taikka muun alakohtaisen järjestön / ammattialayhdistyksen ja iii) paikallisen tai alueellisen viranomaisen välillä.

Hankkeilla pyritään vahvistamaan työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen liittyviä ammatillisen koulutuksen ja yrityselämän välisiä kumppanuuksia paikallisesti tai alueellisesti.

Kumppanuudessa on oltava yhteistyökumppanina työnantajajärjestö ja työntekijäjärjestö (työmarkkinaosapuolet).

2.   Eurooppalaisen kattojärjestön ja sen kansallisten jäsenten väliset kumppanuudet (osa-alue 2)

Ehdotuspyynnöstä tuetaan myös muutamia eurooppalaisten kattojärjestöjen toteuttamia hankkeita. Hankkeilla pyritään tukemaan Euroopan laajuisesti toimivien kattojärjestöjen ja niiden kansallisten jäsenjärjestöjen välillä toteutettavia kohdennettuja ja strategisia toimia, joilla pyritään vahvistamaan työssäoppimiseen ja oppisopimuskoulutukseen liittyviä ammatillisen koulutuksen ja yrityselämän välisiä kumppanuuksia paikallisesti tai alueellisesti.

Tuensaajien on toteutettava seuraavat toimet:

Molemmilla osa-alueilla tuensaajat suunnittelevat ja toteuttavat kestäviin ammatillisen koulutuksen ja yrityselämän välisiin kumppanuuksiin perustuvia uusia yhteistyörakenteita, jotka pohjautuvat osaamistarpeiden arviointiin. Samalla otetaan mahdollisesti huomioon myös alakohtainen ulottuvuus.

Toimet yhdistetään rajat ylittäviin tai alueiden välisiin yhteistyöstrategioihin, paikallisiin tai alueellisiin talouskehitysstrategioihin tai makroalueellisiin strategioihin.

Näihin tulisi sisältyä valmiuksien lisäämistä, osaamisen siirtoa ja kokemusten vaihtoa tai nykyisten sitoumusten muuttamista järjestelmällisemmiksi, kohdennetummiksi ja kestävämmiksi niin, että tarjottavasta oppisopimuskoulutuksesta ja työssäoppimisesta saadaan aiempaa parempaa sekä määrällisesti että laadullisesti.

Lisäksi tuensaajien on toteutettava kaksi seuraavista kolmesta toimesta molemmilla osa-alueilla:

Suunnitellaan ja toteutetaan opinto-ohjelmia, kursseja, opintomoduuleita ja opetusmateriaalia työssäoppimisesta ja oppisopimuskoulutuksesta osaamistarpeiden perusteella sekä eurooppalaisten avoimuutta edistävien välineiden (esim. EQF- ja EQAVET-viitekehys sekä ECVET-järjestelmä) mukaisesti käyttämällä soveltuvin osin digitaalista ja innovatiivista teknologiaa.

Kootaan tehokkaita yhteistyörakenteita ammatillisen koulutuksen opettajien ja yritysten sisäisten kouluttajien välille työssäoppimisen ja oppisopimuskoulutuksen toteuttamiseksi.

Suunnitellaan ja vahvistetaan työssäoppimista ja oppisopimuskoulutusta ylemmän asteen ammatillisessa koulutuksessa sekä korkea-asteella (1) edistämällä yhteistyötä keski- ja korkea-asteen ammatillisen koulutuksen tarjoajien ja yritysten välillä, mukaan lukien tutkimusyhteyksien luominen yliopistoihin tai ammattikorkeakouluihin osaamisessa olevien puutteiden paikkaamiseksi ja huippuosaamisen (2) vahvistamiseksi.

4.   Myöntämisperusteet

Tukikelpoisten hakemusten arvioinnissa sovelletaan seuraavia perusteita:

1.

Hankkeen merkittävyys (enintään 30 pistettä – saatava vähintään 16 pistettä)

2.

Hankkeen suunnittelun ja toteutuksen laatu (enintään 25 pistettä – saatava vähintään 13 pistettä)

3.

Hankeyhteenliittymän ja yhteistyöjärjestelyjen laatu (enintään 25 pistettä – saatava vähintään 13 pistettä)

4.

Vaikutus ja levittäminen (enintään 20 pistettä – saatava vähintään 11 pistettä).

Arviointilautakunnan arvioitaviksi esitettävien ehdotusten on saatava vähintään 60 pistettä (kokonaispistemäärä on 100).

5.   Talousarvio

Hankkeiden osarahoitukseen on varattu määrärahoja yhteensä enintään noin 6 miljoonaa euroa (4,5 miljoonaa osa-alueelle 1 ja 1,5 miljoonaa euroa osa-alueelle 2).

Jokainen avustus on suuruudeltaan 250 000–350 000 euroa. Virasto arvioi myöntävänsä rahoitusta noin 20 ehdotukselle (enintään 15 hanketta osa-alueella 1 ja enintään 5 hanketta osa-alueella 2).

Virasto pidättää oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

6.   Hakemuksen jättämisen määräaika

Hakemus on jätettävä viimeistään 17. tammikuuta 2017 kello 12:00 (Brysselin aikaa).

Hakemuksen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

Hakemus voidaan toimittaa ainoastaan asianmukaista virallista verkkohakulomaketta käyttäen.

Hakemus on laadittava jollain EU:n virallisella kielellä.

Jos edellä esitettyjä vaatimuksia ei noudateta, hakemus hylätään.

7.   Tarkemmat tiedot

Hakuohjeet sekä sähköinen hakulomake ovat saatavana internetosoitteessa

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/actions/vet-business-partnerships-apprenticeshipswork-based-learning_en

Hakemuksessa on noudatettava kaikkia annettuja ohjeita.


(1)  Ammatillinen koulutus ulottuu keskiastetta ylemmäs ja kattaa keskiasteen jälkeisen koulutuksen lisäksi myös korkea-asteen koulutuksen edellyttäen, että opinto-ohjelman sisältyy kunnollinen työssäoppimisen osuus.

(2)  Ks. ammatillisen koulutuksen huippuosaamisesta koulutuksen uudelleenajattelua koskeva Euroopan komission tiedonanto ”Rethinking Education” (2002) http://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?qid=1389778594543&uri=CELEX:52012DC0669


Top