EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014IE4419

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Biolääketieteellisen teknologian ja sairaanhoito- ja hoivapalvelualan yhdistävien EU:n sisämarkkinoiden edistäminen”

OJ C 291, 4.9.2015, p. 45–53 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

4.9.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 291/45


Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunto aiheesta ”Biolääketieteellisen teknologian ja sairaanhoito- ja hoivapalvelualan yhdistävien EU:n sisämarkkinoiden edistäminen”

(2015/C 291/07)

Esittelijä:

Edgardo Maria IOZIA

Toinen esittelijä:

Dirk JARRÉ

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea päätti 10. heinäkuuta 2014 työjärjestyksensä 29 artiklan 2 kohdan nojalla laatia oma-aloitteisen lausunnon aiheesta

”Biolääketieteellisen teknologian ja sairaanhoito- ja hoivapalvelualan yhdistävien EU:n sisämarkkinoiden edistäminen”.

Asian valmistelusta vastannut neuvoa-antava valiokunta ”teollisuuden muutokset” (CCMI) antoi lausuntonsa 24. maaliskuuta 2015.

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea hyväksyi 22.–23. huhtikuuta 2015 pitämässään 507. täysistunnossa (huhtikuun 23 päivän kokouksessa) seuraavan lausunnon. Äänestyksessä annettiin 135 ääntä puolesta ja 1 vastaan 2:n pidättyessä äänestämästä.

1.   Päätelmät ja suositukset

1.1

Biolääketieteellinen teknologia ei ole pelkkä nykyaikaisen lääketieteen alakategoria. Nykyaikaisessa lääketieteessä kyetään ottamaan merkittäviä edistysaskeleita ennen kaikkea biolääketieteellisen teknologian tuotteita hyödyntämällä (1).

1.2

Biolääketieteellisen teknologian alan merkitys kasvaa teknologisen kehityksen johdosta sekä siitä syystä, että uusien tekniikoiden ansiosta hoitoa ja kuntoutusta on mahdollista parantaa, mikä merkitsee huomattavaa edistysaskelta terveydenhuoltoa ja elämänlaatua ajatellen. Biolääketieteellinen teknologia ei tietenkään ole ainoa ala, joka on keskeinen tältä osin, mutta se on ala, josta on tulossa yhä tärkeämpi.

1.3

EU:lla on edessään tilanne, jossa laadukkaiden, kohtuuhintaisten, turvallisten ja pitkällä aikavälillä luotettavien terveyspalvelujen kysyntä kasvaa aikana, jolloin julkisiin menoihin kohdistuu paineita. Ikääntyvien väestönosuuden kasvaessa ja veropohjan kutistuessa Euroopan unionin on aika pohtia uudelleen terveydenhuoltojärjestelmiään, jotta ne olisivat kaikkien ulottuvilla, tehokkaita ja kestäväpohjaisia, huolehtimalla riittävistä resursseista.

1.4

Väestön hyvän terveyden ja asianmukaisen hoidon varmistamiseksi 2000-luvulla tarvitaan järjestelmätekniikkaan perustuvia lähestymistapoja, jotka muokkaavat hoitokäytännöt uudelleen, muuttuvien tarpeiden mukaisiksi, ja integroivat terveyteen liittyvät paikalliset, alueelliset, valtakunnalliset ja globaalit tietotekniikkaverkot.

1.5

Terveydenhuolto- ja hoivapalvelujen saatavuutta on pidettävä perusoikeutena. ETSK korostaa, että on tärkeää ottaa biolääketieteellisen teknologian tuotteiden potentiaaliset käyttäjät – erityisesti potilaat ja heidän perheensä, mutta myös sairaanhoito- ja hoiva-alan henkilöstö – tiiviisti mukaan päätöksentekoprosesseihin, jotta biolääketieteellisen teknologian asiantuntijoiden kanssa voidaan yhdessä päättää biolääketieteellisen teknologian tutkimuksen suunnasta ja vastaisuudessa suunniteltavista tuotteista ja palveluista, jotta ne ovat todellisten tarpeiden ja mieltymysten mukaisia ja helposti hallinnoitavissa ja täyttävät näin ollen paremmin tarkoituksensa. Kysymykset saatavuudesta, turvallisuudesta, mahdollisesta riippuvuudesta ja tietosuojasta on niin ikään otettava huomioon.

1.6

Biolääketieteellisten tekniikoiden ja niihin liittyvien palvelujen saatavuutta tulisi edistää etenkin maissa, missä on huomattavia puutteita tällä alalla. Vaikka jonkin verran rahoitusta on jo myönnetty terveysalan toimiin, jotka liittyvät ikääntymiseen, sähköiseen terveydenhuoltoon, terveyden edistämiseen ja terveyskoulutukseen, komitea suosittaa painokkaasti, että rakennerahastojen käyttöä lisätään terveyteen liittyvän hyvinvoinnin alalla.

1.7

Biolääketieteellisen teknologian ja sairaanhoito- ja hoivapalvelualan yhdistävien yhtenäismarkkinoiden luomisella, jossa yhdistyvät tieto- ja viestintäteknologia sekä järjestelmälliset lähestymistavat terveysinformatiikkaan, mukaan lukien terveyttä koskevien tietojen hankinta, hallinta ja käyttö sekä etälääketiede, on suunnattomia etuja Euroopan unionille ja sen myötä edistetään merkittävästi sairaanhoidon laatua ja tehokkuutta kaikkien kannalta.

1.8

ETSK kannattaa sitä, että EU:n roolia vahvistetaan terveyden alalla seuraavilla neljällä keskeisellä osa-alueella:

nykyisen lainsäädännön yhdenmukaistaminen

nykyisen lainsäädännön täytäntöönpano

tutkimus-, kehitys- ja innovointitoiminta

yhdenvertaisuus saatavuuden osalta kiinnittämällä erityistä huomiota heikossa asemassa oleviin yhteiskuntaryhmiin.

1.9

ETSK kannattaa ja suosittaa seuraavaa:

Varmistetaan täysimääräisesti terveydenhuolto sekä terveydenhuoltopalvelujen saatavuus yhdenvertaisesti kaikille.

Annetaan terveyskysymyksiin liittyvää jatkuvaa tukea koulutusjärjestelmän sekä tutkimus- ja innovointitoiminnan puitteissa.

Kannustetaan poliittisia päättäjiä luomaan järjestelmä innovaatioista tiedottamiseksi.

Tuotetaan parempia tietoja markkinoita varten ja markkinoiden alalta.

Jaetaan tietoja suuren yleisön kanssa innovaatioihin kohdistuvan luottamuksen lisäämiseksi.

Huolehditaan sekä horisontaalisesta että vertikaalisesta viestinnästä.

Vahvistetaan markkinoiden valvontaa kuluttajien turvallisuuden varmistamiseksi.

Vahvistetaan prosessia lääkinnällisten laitteiden standardoimiseksi.

Sisällytetään sähköiset lääkemääräykset kaikkien EU-maiden kansallisiin strategioihin.

Varmistetaan sähköisen terveydenhuollon saatavuus, yhteentoimivuus ja avoimet lähteet.

Muutetaan järjestelmää korvaamalla mikrotaloudellinen valvonta tulosten mittaamisella.

Tuodaan paremmin esiin lääkinnällisten laitteiden alan merkittävyys ja rooli taloudessa ja terveydenhuollossa esimerkiksi luomalla erillinen kategoria biolääketieteellistä teknologiaa ja hoivapalveluita varten verkko-osoitteessa http://ec.europa.eu/research/health

Vahvistetaan tutkimus- ja kehitystoiminnan sekä tuotekehityksen rahoitusta (2).

Rahoitetaan innovaatioiden hallinnointia, yleistämistä ja hyödyntämistä.

Arvioidaan kaikkia korvaus- ja rahoitusjärjestelmiä, sillä nykyinen tilanne on useimmiten erittäin ongelmallinen ja saattaa johtaa osaamisen ja ammattitaidon merkittävään hupenemiseen.

1.10

EU:n tulisi seurata Yhdysvaltojen esimerkkiä ja tunnustaa tämä erityisala omaksi tieteenalakseen. Näin myös osaltaan edistettäisiin eurooppalaisten yritysten kansainvälistä kilpailukykyä.

1.11

ETSK kannattaa EU:n tavoitteita

parantaa kansalaisten terveyttä tuomalla elintärkeitä tietoja saataville sähköisen terveydenhuollon välineitä käyttämällä

parantaa terveydenhuollon laatua ja saatavuutta ottamalla sähköinen terveydenhuolto osaksi terveyspolitiikkaa ja koordinoimalla EU-maiden poliittisia, taloudellisia ja teknisiä strategioita

parantaa sähköisen terveydenhuollon välineiden tehokkuutta, helppokäyttöisyyttä ja yleistä hyväksyttävyyttä ottamalla alan ammattilaiset ja potilaat mukaan niitä koskeviin strategioihin, suunnitteluprosesseihin ja toteutukseen.

1.12

Biolääketieteen ja biomolekyylitekniikan osaajien koulutus ja työllistettävyys ovat strategisia tekijöitä edistyneen yhteiskunnan kehittämisessä, sillä tuotannollisen toiminnan ja ihmisten terveyden välinen tiivis yhteys on yhä keskeisemmässä asemassa yhteiskunnallisen organisaation ja näin ollen laitteita valmistavien teollisuudenalojen ja palvelualojen kannalta.

1.13

Keskeiset toiminnot, joissa tarvitaan nykyisin biolääketieteellisen teknologian alan asiantuntijoita, ovat seuraavat:

biolääketieteellisiin sovelluksiin tarkoitettujen lääkinnällisten laitteiden (jotka on tarkoitettu ennaltaehkäisyyn/diagnostiikkaan/hoitoon/kuntoutukseen), erityismateriaalien, implantoitavien laitteiden, proteesien ja robottijärjestelmien valmistus, markkinoille saattaminen ja arviointi

biolääketieteellisten laitteiden ja järjestelmien käyttöönotto- ja huoltostrategiat

kliiniset biolääketieteellisen teknologian palvelut julkisessa ja yksityisessä terveydenhuollossa urheilun ja viihteen alalla

etälääketiede ja telemaattiset sovellukset terveyteen liittyvässä diagnostiikassa ja hoidossa

lääketieteen informatiikka, varsinkin terveystietojärjestelmät ja ohjelmat biolääketieteellisten ja biokuvantamistietojen käsittelyä varten

bioteknologia ja soluteknologia

lääke- ja elintarviketeollisuus, lääkkeiden/ainesosien ja biologisten muuttujien välisen vuorovaikutuksen analysoimiseksi ja kvantifioimiseksi

valmistusteollisuus yleensä: tuotteiden/prosessien ergonomia ja teknologioiden vaikutus ihmisten terveyteen.

1.14

EU:n ja jäsenvaltioiden sääntelykehys ei ole onnistunut pysymään mukana etenkään pikavalmistusteknologian nopean kehityksen vauhdissa, ja sen vuoksi sääntelyn tarve on kahtalainen: ensinnäkin tarvitaan erityistä lainsäädäntöä, jossa säädetään ensisijaisesti standardeista ja sertifikaateista, ja toisaalta nykyistä lainsäädäntöä on arvioitava uudelleen pikavalmistuksen näkökulmasta.

1.15

Yksi merkittävä huolenaihe on se, että lääkinnällisiä laitteita pidetään teollisuustuotteina, joten yksityiset tahot voivat näin ollen sertifioida ne. Tästä syystä laatusertifiointia varten on luotava nykyistä yksityiskohtaisemmat ja tarkoituksenmukaisemmat takeet. ETSK kannattaa Euroopan parlamentin 2. huhtikuuta 2014 antamaa päätöslauselmaa lääkinnällisistä laitteista.

1.16

Erityistä huomiota tulisi kiinnittää avaruustutkimusohjelmien rooliin, sillä myös ne voivat johtaa keskeisiin innovaatioihin lääketieteen alalla.

1.17

ETSK suosittaa, että komissio käynnistää biolääketieteellistä teknologiaa EU:ssa koskevan tutkimuksen, jossa analysoidaan sen hyötyjä teollisuuden ja terveydenhuoltopalvelujen kannalta. On ratkaisevan tärkeää analysoida terveysalan markkinoihin vaikuttavien politiikkojen ja biolääketieteellisen teknologian alaa koskevien toimintapolitiikkojen keskinäistä suhdetta.

1.18

Vie vähintään kymmenen vuotta toteuttaa sellainen johdonmukainen terveydenhuolto-ohjelma, jossa tavoitteena on soveltaa tehokkaasti terveydenhuollon uusia tekniikoita. Tämä ei ole sopusoinnussa Euroopan komission toimikauden kanssa, joka kestää vain viisi vuotta, mikä merkitsee, että visiot ja strategiat muuttuvat alinomaa. Vakaa näkemys ja vahvistetut tavoitteet ovat suuresti tarpeen kulmakivenä tulevaisuuden tehokasta terveydenhuoltoa silmällä pitäen. Terveydenhuolto on turvattava kaikille, ja on varmistettava terveydenhuoltopalvelujen yhdenvertainen saatavuus tuote- ja palveluinnovaatioin sekä sellaisten kauaskantoisten ja johdonmukaisten toimintapolitiikkojen ja strategioiden avulla, joissa tähdätään tavoitteiden saavuttamiseen.

2.   Johdanto

2.1

”Yhteisenä tavoitteenamme tulisi olla, että voimme varmistaa, että kaikilla EU:n kansalaisilla on digitaaliset taidot, verkkoyhteys ja hyvä terveys, ja että EU tarttuu tähän tilaisuuteen ja ottaa johtoaseman näillä kasvavilla ja erittäin innovatiivisilla markkinoilla.” Näin totesi Euroopan komission silloinen varapuheenjohtaja Neelie Kroes.

2.2

”Biolääketieteellinen teknologia on monitieteinen tieteenala, joka perustuu lääketieteeseen, biologiaan ja insinööritieteisiin. Sillä on keskeinen merkitys terveydenhuoltoalan monien hyvin innovatiivisten teknologioiden ja tuotteiden sekä prosessien kannalta. Biolääketieteellinen teknologia tulisi nähdä erilliseksi tieteenalaksi, jotta resurssit hyödynnettäisiin paremmin ja siihen liittyvät mahdollisuudet käytettäisiin täysimääräisesti hyväksi. Siksi on tärkeää, että EU tunnustaa biolääketieteellisen teknologian koko potentiaalin ja näin ollen edistää tutkimusyhteistyötä tällä alalla.” Näin biolääketieteellinen teknologia määriteltiin alaa käsitelleessä asiantuntijaseminaarissa, joka järjestettiin Euroopan parlamentissa 27. maaliskuuta 2012.

2.3

Biolääketieteellisen teknologian – tai lääketieteellisen teknologian ja biotekniikan – käsittämistä aloista voidaan mainita muun muassa biolääketieteellinen elektroniikka, biomekatroniikka, bioinstrumentointi, biomateriaalit, biomekaniikka, bioniikka, solu-, kudos- ja geenitekniikka, kliininen teknologia, neurotieteiden alan teknologia, diagnostiikka ja lääketieteellinen kuvantaminen, ortopedinen biotekniikka, kuntoutusteknologia, järjestelmäfysiologia, bionanoteknologia ja neuroteknologia.

2.4

Biolääketieteellinen teknologia on erityisen tärkeä ala EU:n kilpailukyvyn kannalta. Seuraavassa esitetään muutamia alaa koskevia tietoja (3):

nykyinen markkinavolyymi 100 miljardia euroa (arvioiden mukaan maailmanmarkkinoiden volyymi nousee 514 miljardiin Yhdysvaltain dollariin vuonna 2020)

25  000 yritystä, joista 90 prosenttia on pk-yrityksiä

5 75  000 työpaikkaa

johtava ala patenttihakemusten osalta: 10  412 hakemusta vuonna 2012

tuotteilla lyhyt elinkaari (noin 18 kuukautta)

Horisontti 2020 -ohjelman puitteissa EU kanavoi kahdeksan miljardia euroa terveysalan tutkimukseen (kaikkiaan 80 miljardista eurosta seitsemän vuoden aikana).

Innovatiiviset lääkkeet -aloitteeseen (Innovative Medicine Initiative, IMI) kuuluvan terveysalaa koskevan eurooppalaisen kumppanuuden (2008–2024) puitteissa viisi miljardia euroa (Euroopan komissio 50 %, Euroopan lääketeollisuuden yhdistysten liitto (EFPIA) 50 %) (4).

2.5

Yhteiskunnan ikääntymisestä, yhä vakavammista kroonisista sairauksista ja terveydenhuollon kasvavista kustannuksista on tulossa maailmanlaajuisia haasteita. Koska teknologialla on keskeinen rooli terveydenhuolto- ja hoivapalvelualalla, ovat tutkimus, innovointi ja turvallisuuskysymykset sekä kehitystoiminta sairaanhoito- ja hoivapalveluihin liittyvällä biolääketieteellisen teknologian alalla huomattavia haasteita, joilla on nyky-yhteiskunnassa yhä suurempi sosioekonominen merkitys.

2.6

Hyvä terveys on hyvinvoinnin, taloudellisen vaurauden ja kestävän kehityksen edellytys. Terveysalaa vie eteenpäin tieteellinen ja teknologinen kehitys, joka vaikuttaa työllisyyteen, innovointiin, kestävään kehitykseen ja kasvuun. Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan terveysteknologialla on tärkeä rooli terveydenhuolto- ja hoivapalvelujen laadun parantamisessa sekä terveysongelmien ratkaisemisessa ja ihmisten elämänlaadun parantamisessa.

2.7

Merkittäviä haasteita ovat muun muassa seuraavat:

keskittyminen ennaltaehkäisyn tehostamiseen ja varhaiseen diagnosointiin uusia teknologioita käyttämällä

tehokkuuteen eikä vain näyttöön perustuva lääketiede (esim. uusien prosessien käyttöönottaminen terveydenhuollossa etäpalvelujen kaltaisen teknologisen tuen avulla)

kustannustehokkuuden osoittaminen, joka on usein hyvin vaikeaa, koska terveydenhuoltoalan rahoitusjärjestelmät ovat epäyhtenäiset EU:ssa

useita sidosryhmiä käsittävät tilanteet ja eri sidosryhmien kilpailevat intressit

se, että lääkinnällisten laitteiden lajista ja keksinnöstä riippuen ideavaiheesta kustannusten takaisinhankintaan voi kulua jopa kymmenen vuotta

sellaisten kustannustehokkaiden toimenpiteiden käyttöönoton helpottaminen, jotka perustuvat muun muassa uusiin teknologioihin ja mahdollisesti myös etäteknologiaan, siten että määritetään tarkoituksenmukaiset korvausjärjestelmät.

2.8

Uudella täsmälääketieteen (5) alalla voidaan ottaa huomioon seuraavat näkökohdat:

Jokainen potilas on erilainen: ainutlaatuiset sekvenssit.

räätälöidyn hoidon tarve

Soluyhdyskunnat ovat geneettisesti erilaisia ja esiintyvät samanaikaisesti syövän yhteydessä.

Solujen osayhdyskunnat ilmestyvät hoidon jälkeen valinnan tai uusien mutaatioiden kautta.

Hoidon tehokkuus riippuu perimän uudelleenjärjestelystä.

Sekvensointiin perustuvan ennusteen avulla voidaan mukauttaa hoidon intensiteettiä.

2.9

Vaikka biolääketieteellinen teknologia tunnustettiin neljännessä tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelmassa vuonna 1998, EU:n nykyinen politiikka tällä alalla on hajanaista. Yhdysvalloissa biolääketieteelliseen teknologiaan suhtaudutaan erillisenä tieteenalana, jossa käytetään erillisiä menetelmä- ja analysointitekniikoita.

2.10

OECD:n mukaan vuonna 2012 terveydenhuollon kokonaiskustannukset olivat keskimäärin 9,3 prosenttia bkt:stä kaikissa OECD-maissa, ja vastaavasti Yhdysvalloissa niiden osuus bkt:stä oli 16,9 prosenttia, joka on korkein osuus OECD-maissa (6). EU:ssa terveydenhuollon kustannukset ovat keskimäärin 10,4 prosenttia bkt:stä. Tästä osuudesta noin 7,5 prosenttia osoitetaan lääketieteellisiin teknologioihin. EU:n jäsenvaltioiden välillä on kuitenkin huomattavia eroja. Lisäksi lääketieteellisiin teknologioihin liittyvät kustannukset ovat EU:ssa noin 195 euroa asukasta kohti (painotettu keskiarvo), kun vastaavasti Yhdysvalloissa ne ovat 380 euroa (7).

2.11

Lähivuosina työmarkkinoiden odotetaan kasvavan Yhdysvalloissa nopeimmin biolääketieteellisen teknologian alalla. Yhdysvaltojen tilastoviranomaisen (US Bureau of Labor Statistics) mukaan biolääketieteen osaajien työllisyyden ennustetaan kasvavan 27 prosenttia vuosina 2012–2022 (8).

2.12

Vuosina 2012 ja 2013 biolääketieteen asiantuntijan ammatti oli ensimmäisellä sijalla eri ammattialoja koskevassa Best Jobs in America -luokituksessa (9).

2.13

EU:ssa ala työllistää suoraan noin 5 75  000 ihmistä, joista monet ovat vahvaa ammattitaitoa vaativissa korkean lisäarvon innovatiivisissa tehtävissä. Lääketieteellisen teknologian alan yrityksiä on EU:ssa lähes 25  000. Niistä 95 prosenttia on pk-yrityksiä, jotka myös pyrkivät investoimaan tutkimukseen ja kehitykseen. Markkinoiden volyymiksi arvioidaan nykyisin karkeasti 100 miljardia euroa. Tuottajahinnoilla mitattuna EU:n lääketieteellisen teknologian markkinoiden osuus maailmanmarkkinoista on arviolta noin 30 prosenttia, ja Yhdysvaltojen (jonka markkinoiden osuus maailmanmarkkinoista on noin 40 prosenttia) jälkeen ne ovat alan toiseksi suurimmat markkinat (10).

2.14

Euroopan komissio tarkistaa parhaillaan aktiivisesti laitteita ja diagnostiikkaa koskevia säädöksiä ja teknisiä vaatimuksia sekä osallistuu suoratoistona verkossa tapahtuvaan tietämyksen ja osaamisen levittämiseen.

2.15

Lääketieteellisen teknologian ala edistää merkittävällä tavalla Euroopan taloutta ja kilpailukykyä luomalla suuren määrän korkeatasoisia työpaikkoja, houkuttelemalla huomattavia ulkomaisia investointeja ja luomalla innovointikeskittymiä. Ala tarjoaa eurooppalaiselle teollisuudelle valtavia mahdollisuuksia globaaleilla markkinoilla. Nämä mahdollisuudet on hyödynnettävä.

2.16

Nanoteknologioilla on erittäin merkittävä rooli (11). Nykyisin voidaan nano- ja biomateriaaleja käyttämällä soveltaa innovatiivisia lähestymistapoja seuraavilla aloilla:

syöpä

ateroskleroosi

Alzheimerin tauti

diabetes

niveltulehdus

silmätaudit

vammat

tartunta- ja tulehdustaudit.

Nykyisin EU:ssa on yli 700 nanolääketieteen ja biomateriaalialan yritystä. Tutkimuksen seitsemännessä puiteohjelmassa alaan investoidaan 650 miljoonaa euroa (12).

2.17

Erittäin hyvä esimerkki tällä alalla välttämättömästä yhteistyöstä on ”MedTech Flanders” -hanke Flanderissa Belgiassa (13). Siinä otetaan kattavasti huomioon kaikki tarpeet, jotka ovat välttämättömiä, jotta voidaan edistyä biolääketieteellisen alan innovaatioiden toteuttamisessa – monialaisesta yhteistyöstä menettelyjen optimointiin, henkilöresurssien tehokkaaseen hyödyntämiseen, rahoitusnäkökohtiin jne.

Hankkeessa tuetaan lääketieteellisen teknologian alan yrityksiä seuraavin tavoin:

sisäinen verkostoituminen ja tietämyksen jakaminen

hankkeen ulkopuolella kerätty huomio

laitteiden yhteiskäyttö ja infrastruktuuri

sääntely- ja laatunäkökohdat

henkilöresurssit ja rekrytointi

kustannusten korvaaminen

pääoman saatavuus

liiketaloudellinen ohjaus

uusien yritysten/toimintojen kehittäminen

lääketieteen ja teknologian asiantuntijoiden ja yrittäjien saattaminen yhteen

teknologian ja innovaatioiden vieminen lähemmäs potilaita

yleisen ekosysteemin vahvistaminen

kliinisen tutkimuksen tuen parantaminen

tiedonkeruujärjestelmät

terveydenhuollon vaikuttavuuden ja (kustannus)tehokkuuden lisääminen.

3.   Huomioita

3.1

Mahdollisuudet, jotka liittyvät yhä yksilöllisempään hoitoon ja räätälöityjen lääkkeiden, laitteiden, hoitomenetelmien, ohjelmistojen yms. hyvin pitkälle kehittyneeseen suunnitteluun, synnyttävät Euroopan teollisuudelle ja pk-yrityksille uusia mahdollisuuksia. Lisäksi iäkkäiden, vammaisten ja kroonisesti sairaiden yleissairaanhoitoa koskevan alan ja erityisesti kotihoidon lohkon huomattavan ja edelleen nopean kasvun johdosta tietotekniikka-avusteinen asuminen on tärkeä näkökohta, joka on syytä ottaa huomioon, sillä se parantaa elämänlaatua ja turvallisuutta kotona erityisesti, kun kyse on ihmisistä, joilla ei ole varaa hoitolaitoksiin. Uusien teknologioiden avulla olisi parannettava työterveyttä ja -turvallisuutta ja mahdollistettava se, että henkilöstöllä on enemmän aikaa henkilökohtaisen avun antamiseen lapsille, iäkkäille, vammaisille ja kroonisesti sairaille.

3.2

Huhtikuun 2 päivänä 2014 Euroopan parlamentti antoi lainsäädäntöpäätöslauselman Euroopan komission ehdotuksesta lääkinnällisiä laitteita koskevaksi asetukseksi. Yksi siihen sisältyvistä erityisen merkittävistä toimenpiteistä koskee Euroopan lääkeviraston (EMA) osallistumista lääkinnällisiä laitteita koskevaan sääntelyyn, toisin sanoen ilmoitettujen laitosten hyväksyntään ja valvontaan. Toinen toimenpide koskee muiden elinten roolin vahvistamista, mukaan lukien lääkinnällisten laitteiden uusi koordinointiryhmä, joka koostuu asianomaisten jäsenvaltioiden viranomaisten edustajista, sekä lääkinnällisten laitteiden arviointikomitea, joka on lääkinnällisten laitteiden koordinointiryhmää avustava tieteellisten asiantuntijoiden ryhmä. Tämän Euroopan parlamentin päätöslauselman myötä lisättäisiin näin ollen ilmoitettujen laitosten sekä erityisten ilmoitettujen laitosten pätevyyttä koskevia vaatimuksia tiettyjen laiteluokkien osalta.

3.3

Vuonna 2008 käynnistetty innovatiiviset lääkkeet -aloite on EU:n merkittävin julkisen ja yksityisen sektorin hanke. Siinä on tavoitteena vauhdittaa entistä parempien ja turvallisempien lääkkeiden kehittämistä potilaille tukemalla tutkimusyhteistyöhankkeita ja luomalla teollisuuden ja tutkimusalan asiantuntijaverkostoja lääkealan innovoinnin edistämiseksi EU:ssa.

3.4

Terveys- ja terveydenhuoltojärjestelmiin sovellettava tieto- ja viestintäteknologia voi lisätä niiden tehokkuutta, parantaa elämänlaatua ja vapauttaa innovointipotentiaalin terveysalan markkinoilla. Uudessa sähköisen terveydenhuollon toimintasuunnitelmassa pyritään puuttumaan olemassa oleviin esteisiin ja poistamaan ne, jotta voidaan luoda täysin kehittynyt ja yhteentoimiva sähköisen terveydenhuollon järjestelmä EU:hun Eurooppa 2020 -strategian ja Euroopan digitaalistrategian tavoitteiden mukaisesti. Potilaiden oikeuksien soveltamisesta rajat ylittävässä terveydenhuollossa annetun direktiivin – jolla perustetaan sähköisen terveydenhuollon verkosto – 14 artikla on seuraava askel kohti jäsenvaltioiden välistä virallista yhteistyötä sähköisen terveydenhuollon alalla.

3.5

Tässä yhteydessä tulisi erityisesti painottaa sähköisiä lääkemääräyksiä. Kreikka on esitellyt sähköisiin lääkemääräyksiin liittyviä parhaita käytänteitä ja osoittanut, että sähköinen terveydenhuolto ei ole ylellisyyttä vaan välttämättömyys. Sähköisiä lääkemääräyksiä koskevien EU:n suuntaviivojen ensimmäisessä luonnoksessa, joka oli tarkoitus hyväksyä marraskuussa 2014, tavoitteena on edistää sähköisten lääkemääräysten rajat ylittävää yhteentoimivuutta, jotta sähköisiä lääkemääräyksiä voidaan käsitellä vaivattomasti missä tahansa Euroopan unionin jäsenvaltiossa.

3.6

Euroopan komission osarahoittaman yhteistyöpohjaisen Future internet Challenge eHealth (FICHe) -koordinointi- ja tukihankkeen puitteissa on saatavilla rahoitusta eurooppalaisille sähköisen terveydenhuollon alan pienille ja keskisuurille yrityksille ja aloitteleville yrityksille, jotka pyrkivät kehittämään sähköisen terveydenhuollon alan innovatiivisia sovelluksia FIWARE-teknologian pohjalta.

3.7

Edistyneessä lääketieteessä tulisi

käyttää kaikissa tilanteissa älykkäitä sovelluksia, jotka takaavat liikkuvuuden myös vakavasti sairaille ihmisille

siirtyä reaktiivisesta hoidosta ennalta ehkäiseviin strategioihin

vaihtaa yleiset toimintatavat yksilöllisiin lähestymistapoihin

lisätä potilaiden vaikutusmahdollisuuksia ja osallistumista

parantaa mekanismeja tietojen suojaamiseksi.

3.8

Yhä innovatiivisemmat laitteet, materiaalit ja menetelmät sekä nopeat muutokset bioteknologian kaltaisilla aloilla edellyttävät joustavaa lainsäädäntöä ilman ylimääräistä byrokratiaa, joka viivästyttää potilaiden mahdollisuuksia hyödyntää innovatiivisia teknologioita. Tältä osin delegoitujen säädösten käyttö vaikuttaa tarkoituksenmukaiselta, mikäli ne koskevat teknisiä vaatimuksia.

4.   Haasteita ja mahdollisuuksia

4.1

Lääketieteellisen teknologian ja biotekniikan kansainvälisen liiton (International Federation for Medical and Biological Engineering, IFMBE) mukaan biolääketieteellisen teknologian haasteet ja mahdollisuudet ovat seuraavilla aloilla:

tieto- ja viestintäteknologia lääketieteessä ja terveydenhuollossa

mini-invasiiviset leikkausmenetelmät

biolääketieteelliset anturit

diagnostiikka

tiedon lääketieteellinen kuvantaminen ja visualisointi

älykkäät materiaalit

solu- ja kantasoluteknologia

nanoteknologia

fysiologisten järjestelmien ja koko ihmiskehon mallintaminen ja simuloiminen.

4.2

Lääkinnällisten laitteiden yhä tehokkaamman käytön sekä lääkinnällisten laitteiden ja lääkkeiden yhdistetyn (eli elektrokemoterapian) käytön ansiosta syövästä on tullut krooniseksi mielletty sairaus ja kymmenen viime vuoden aikana elinajanodote on käytännössä kolminkertaistunut ja elämänlaatu parantunut.

4.3

Innovatiivinen lääketieteellinen teknologia tarjoaa äärimmäisen merkittäviä etuja EU:n kansalaisille, sillä sen ansiosta he voivat elää terveempänä pidempään. Monet aiemmin kroonisesti sairaat, vammaiset tai kroonisista kivuista kärsineet ihmiset voivat nykyisin viettää tavallista tai lähestulkoon tavallista elämää. Seuraavassa joitakin esimerkkejä:

Koronaaristenttien käyttö sydän- ja verisuonitautien hoidossa on vähentänyt sydänkohtauksiin kuolleiden tai sydämen vajaatoiminnasta kärsivien ihmisten lukumäärää.

Diabeteksesta kärsivillä potilailla on nykyisin mahdollisuus käyttää erittäin tarkkoja veren glukoosipitoisuutta seuraavia teknologioita, jotka vähentävät sokeuden ja ääreishermovaurion kaltaisten diabeteksen komplikaatioiden riskiä.

Mini-invasiivisten leikkaustekniikoiden käyttö valtimonlaajentumia hoidettaessa mahdollistaa noin neljän viikon toipumisajan verrattuna vanhempien menetelmien yli vuoden toipumisaikaan.

4.4

Innovatiivisella 3D-tulostuksen alalla on keskeinen rooli lisättäessä tulevaisuudessa lääkärien, tutkijoiden ja lääkinnällisten laitteiden valmistajien vaikutusmahdollisuuksia. 3D-tulostusteknologioiden avulla on mahdollista räätälöidä laaja kirjo lääketieteen alan sovelluksia ja aikaansaada laitteita, jotka soveltuvat täydellisesti tietyille henkilöille. 3D-tulostusta voidaan soveltaa jo monilla aloilla, joilla käytetään erityismateriaaleja, joiden on täytettävä selkeät ja tiukat bioyhteensopivuutta koskevat vaatimukset (bioyhteensopivat materiaalit, lääkkeiden kanssa kosketuksiin joutuvat materiaalit jne.). Lisäksi suunnitteilla on lainsäädäntöä 3D-tulostimilla valmistettujen tuotteiden käsittelystä sekä näiden tuotteiden käytöstä lääketieteen alalla.

5.   Biolääketieteellinen teknologia: koulutus ja kehitystoiminta EU:ssa

5.1

Maaliskuun 20 ja 21 päivänä 2014 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston päätelmissä kehotetaan komissiota ja jäsenvaltioita ”käsittelemään ensi tilassa tieteen, teknologian, insinööritieteiden ja matematiikan (STEM-taidot) alalla havaittuja puutteita ja tuomaan teollisuuden tähän entistä laajemmin mukaan”.

5.2

ETSK kehottaa komissiota varmistamaan asianmukaiset jatkotoimet tämän Eurooppa-neuvoston kehotuksen osalta sekä unioni-, jäsenvaltio- että paikallistasolla.

5.3

Tulevaan Eurooppa 2020 -strategiaan tulisi sisällyttää toimenpiteitä, joilla edistetään tieteen, teknologian, insinööritieteiden ja matematiikan alan osaamisen laatua ja saatavuutta sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

5.4

Biolääketieteellisellä teknologialla voi olla sairaanhoito- ja hoivapalvelualalla merkittävä rooli vastattaessa yleisiin yhteiskunnallisiin haasteisiin, kuten väestörakenteen muutokseen, veropohjan kutistumiseen ja terveydenhuoltopalvelujen kysynnän kasvuun.

5.5

Tässä yhteydessä Maailman terveysjärjestö toteaa, että biolääketieteellisen teknologian asiantuntijoita tarvitaan nykyistä enemmän suunnittelemaan, arvioimaan, säätelemään, ylläpitämään ja hallinnoimaan lääkinnällisiä laitteita sekä kouluttamaan niiden turvalliseen käyttöön kaikissa maailman terveydenhuoltojärjestelmissä (14).

5.6

Jäsenvaltioiden tulisi ottaa käyttöön pitkäjänteisiä ja johdonmukaisia terveydenhuollon ohjelmia ja toimintasuunnitelmia innovatiivisen tutkimuksen, uusien teknologioiden ja korkeatasoisen koulutuksen edistämiseksi biolääketieteessä ja muilla keskeisillä teknologia-aloilla.

5.7

EU:n tulisi edistää eurooppalaisen lääketieteellisen teknologian alan yhtenäismarkkinoiden luomista muun muassa asianmukaisin standardoinnein biolääketieteellisen teknologian alalla yhdessä hoitopalvelualan, tieto- ja viestintäteknologian ja terveysinformatiikan kanssa. Tämä voisi tarjota valtavia etuja Euroopan teollisuudelle ja parantaa sairaanhoidon laatua.

5.8

Erityistä huomiota tulisi kiinnittää pk-yrityksiin, kun kyse on esimerkiksi niiden saatavilla olevasta rahoituksesta yritystoiminnan alkuvaiheessa, innovatiivisten yhteistyömallien edistämisestä pk-yritysten ja asiaankuuluvien tutkimuslaitosten välillä sekä toimista niiden innovaatioiden markkinoille saattamisen helpottamiseksi.

5.9

Biolääketieteellinen teknologia on nopeimmin kasvava teknologia-ala, ja sitä pidetään nykyisin yhtenä lupaavimmista urapoluista. Se yhdistää lääketieteen/biolääketieteen ja insinööritieteiden alat ja parantaa ja lisää terveydenhuollon tehokkuutta yleisesti. Biolääketieteen osaajat suunnittelevat ja valmistavat innovatiivisia laitteita, kuten keinoniveliä ja -elimiä, kuvauslaitteiden uutta sukupolvea ja kehittyneitä proteeseja, ja he kehittävät geneettisten testien menetelmiä sekä lääkkeiden valmistus- ja annostusmenetelmiä.

5.10

Samalla kun Yhdysvallat on edistynyt biolääketieteellisen teknologian alan perus- ja jatkokoulutusmahdollisuuksien kehittämisessä, EU:lla on ollut vaikeuksia luoda yhdenmukaisia standardeja sitkeiden, jäsenvaltioiden lainkäyttöalueisiin liittyvien esteiden johdosta siitä huolimatta, että sillä on merkittävä lääketieteellisen teknologian ja biotekniikan bioteknologia-ala ja erinomaiset koulutusjärjestelmät. Vuonna 2004 käynnistetyssä BIOMEDEA-aloitteessa pyritään kehittämään ja määrittämään koulutuksellisia ja ammatillisia vaatimuksia tällä alalla.

5.11

Biolääketieteellinen teknologia olisi tunnustettava ammattipätevyyksiä koskevassa EU:n direktiivissä (15).

5.12

Terveydenhuolto- ja hoivapalveluita sekä korkeakouluissa harjoitettavaa tutkimusta koskevien eurooppalaisten ja kansallisten strategioiden tulisi täydentää toisiaan, jotta varmistetaan laaja tieto- ja osaamisperusta, jonka pohjalta on helppo tehdä yhteistyötä teollisuuden (erityisesti pk-yritysten) kanssa, perustaa uusia yrityksiä ja käynnistää kansainvälistä yhteistyötä. Olisi kehotettava uusien kehittyvien teknologioiden sekä lääketieteen ja biologian integroimiseen, jotta EU:sta voi tulla lääketieteellisen teknologian alalla maailmanlaajuinen johtaja (joka vastaa lääketieteen alan todellisiin haasteisiin).

5.13

Tempus-ohjelman CRH-BME-hankkeen puitteissa 150 korkeakoulua eri puolilta Eurooppaa tarjoaa yhteensä 309 biolääketieteellisen teknologian alan koulutusohjelmaa luonnontieteiden kandidaatin, maisterin ja tohtorin tutkintojen yhteydessä. Euroopan komission vuosien 2009–2013 Erasmus Mundus -ohjelman yhteydessä perustetussa eurooppalaisessa CEMACUBE-maisterikoulutusohjelmassa tavoitteena on edistää yhteistyötä korkea-asteen oppilaitosten ja akateemisen henkilöstön välillä Euroopassa ja EU:n ulkopuolisissa maissa. Erasmus Mundus ei enää jatku kurssimuotoisena ohjelmana, minkä johdosta CEMACUBE-apurahoja ei ole enää saatavilla.

Bryssel 23. huhtikuuta 2015

Euroopan talous- ja sosiaalikomitean puheenjohtaja

Henri MALOSSE


(1)  J.F. Kennedy, André C. Linnenbank, EAMBES (ETSK:n kuulemistilaisuus).

(2)  Manfred Bammer, ‘Biomedical Systems’ -yksikön johtaja, Austrian Institute of Technology (AIT), (ETSK:n kuulemistilaisuus).

(3)  Ruxandra Draghia-Akli, osaston E (terveys) johtaja, Euroopan komission tutkimuksen ja innovoinnin pääosasto (ETSK:n kuulemistilaisuus).

(4)  Katso alaviite 3.

(5)  Professori Ștefan N. Constantinescu, ‘signaalitransduktio- ja molekulaarinen hematologia’ -yksikön johtaja, Ludwig Institute for Cancer Research Ltd -instituutin ja Duve Institute -tutkimuslaitoksen jäsen, Leuvenin katolinen yliopisto (ETSK:n kuulemistilaisuus).

(6)  Terveydenhuoltoa koskevat OECD:n tilastot vuodelta 2014.

(7)  The European Medical Technology Industry in Figures, MedTech Europe, 2013.

(8)  http://www.bls.gov/ooh/architecture-and-engineering/biomedical-engineers.htm

(9)  http://money.cnn.com/pf/best-jobs/2013/snapshots/1.html

(10)  Katso alaviite 7.

(11)  Ks. ETSK:n lausunto aiheesta ”Nanotiede ja nanoteknologia: Toimintasuunnitelma Euroopalle 2005–2009” (EUVL C 185, 8.8.2006, s. 1).

(12)  Nicolas Gouze, ETP Nanomedicine -foorumin pääsihteeri (ETSK:n kuulemistilaisuus).

(13)  Professori Pascal Verdonck, NCBME (National Committee on Biomedical Engineering – biolääketieteellisen teknologian kansallinen komitea), ”biolääketieteellisen teknologian” emeritusprofessori, Gentin yliopisto, Maria Middelares -instituutin johtaja, Gent (ETSK:n kuulemistilaisuus).

(14)  WHO:n internetsivusto, tarkistettu viimeksi 23. maaliskuuta 2015: http://www.who.int/medical_devices/support/en/

(15)  André C. Linnenbank, EAMBES-organisaation pääsihteeri (ETSK:n kuulemistilaisuus).


Top