EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0073

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivin 98/26/EY muuttamisesta

/* COM/2012/073 final - 2012/0029 (COD) */

52012PC0073

Ehdotus EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivin 98/26/EY muuttamisesta /* COM/2012/073 final - 2012/0029 (COD) */


PERUSTELUT

1.           Ehdotuksen tausta

Arvopaperikeskukset ovat finanssimarkkinoilla systeemisesti merkittäviä laitoksia. Kaikkien arvopaperikauppojen jälkeen, jotka tehdään arvopaperipörsseissä tai niiden ulkopuolella, käynnistetään kaupan jälkeiset prosessit, jotka johtavat kyseisen kaupan toteuttamiseen, jolla tarkoitetaan arvopapereiden luovuttamista käteisvaroja vastaan. Arvopaperikeskukset ovat keskeisiä laitoksia, jotka mahdollistavat arvopaperitoimituksen hoitamalla niin kutsuttuja arvopapereiden selvitysjärjestelmiä. Arvopaperikeskukset huolehtivat myös arvopaperitilien avaamisesta ja keskitetystä ylläpidosta, jossa kirjataan, kuinka monta arvopaperia kukin on laskenut liikkeeseen ja mitä muutoksia on tapahtunut arvopapereiden hallussapidossa.

Lisäksi arvopaperikeskuksilla on keskeinen asema vakuusmarkkinoilla erityisesti rahapolitiikan kannalta. Esimerkiksi lähes kaikki vakuudet, jotka voidaan hyväksyä keskuspankkien rahapolitiikan operaatioihin, kulkevat EU:ssa, erityisesti euroalueella, EU:n arvopaperikeskusten ylläpitämien arvopapereiden selvitysjärjestelmien kautta.

EU:ssa toimivissa arvopapereiden selvitysjärjestelmissä toteutettujen tapahtumien arvo oli vuonna 2010 noin 920 biljoonaa euroa, ja näissä järjestelmissä pidettyjen arvopapereiden arvo oli lähes 39 biljoonaa vuoden 2010 lopussa. EU:ssa toimii yli 30 arvopaperikeskusta, yleensä yksi kussakin maassa, sekä kaksi ”kansainvälistä” arvopaperikeskusta (Clearstream Banking Luxembourg ja Euroclear Bank), jotka ovat arvopaperikeskusten alaryhmä. Nämä kaksi arvopaperikeskusta ovat erikoistuneet ”euro-obligaatioina” tunnettujen kansainvälisten joukkovelkakirjojen liikkeeseenlaskuun.

Vaikka arvopaperikeskusten toiminta on yleensä luotettavaa ja tehokasta kansallisten rajojen sisäpuolella, niiden rajat ylittävä yhteistyö ja viestintä eivät suju yhtä luotettavasti, mikä merkitsee sitä, että rajat ylittävistä sijoituksista aiheutuu sijoittajille suhteellisen suuria riskejä ja kustannuksia. Esimerkiksi toimituspuutteiden määrä on suurempi rajat ylittävissä kaupoissa kuin kotimaisissa kaupoissa, ja toimituskustannukset ovat niissä jopa neljä kertaa suuremmat.

Nämä luotettavuusongelmat johtuvat muun muassa seuraavista tekijöistä:

· Toimitussyklin pituus. Kaupan ja toimituksen välistä aikaa ei ole yhdenmukaistettu EU:ssa, mikä aiheuttaa häiriöitä arvopapereiden rajat ylittävässä toimituksessa.

· Pieni mutta kuitenkin merkittävä osa arvopapereista on yhä paperimuodossa. Niiden toimittaminen kestää huomattavasti kauemmin, mikä lisää sijoittajien riskejä.

· Kaikilla markkinoilla ei ole mahdollista määrätä varoittavia seuraamuksia toimituspuutteista eli siitä, että arvopaperitapahtumaa ei toteuteta aiottuna toimituspäivänä, ja jos seuraamuksia voidaan määrätä, toimituskuria koskevat toimenpiteet ovat hyvin erilaisia eri markkinoilla.

· Direktiivillä 98/26/EY[1], joka koskee selvityksen lopullisuutta maksujärjestelmissä ja arvopapereiden selvitysjärjestelmissä, on vähennetty häiriöitä, joita arvopapereiden selvitysjärjestelmälle saattaa aiheutua yksittäiseen osallistujaan kohdistuvan maksukyvyttömyysmenettelyn vuoksi. Direktiivissä ei kuitenkaan käsitellä muita selvitysjärjestelmään kohdistuvia riskejä tai järjestelmää ylläpitävän arvopaperikeskuksen kestokykyä. Joihinkin arvopaperikeskuksiin kohdistuu myös muita luotto- ja likviditeettiriskejä, jotka johtuvat arvopaperitoimitukseen liittyvistä pankkipalveluista.

· Arvopaperikeskusten välisiä linkkejä koskevat sopimukset, joita pidetään ensimmäisenä askeleena kohti Euroopan arvopaperitoimitusmarkkinoiden yhdentymistä, herättävät myös huolta turvallisuusongelmiensa vuoksi, koska tällaisten linkkien toiminnan vakaudesta ei ole annettu erityissääntöjä. Linkit lisäävät myös arvopaperikeskusten välistä yhteenliittymistä, mikä antaa lisäperusteen ottaa käyttöön yhteinen toiminnan vakauden valvontakehys.

Suurta huolta herättää myös se, että arvopaperitoimituksen sisämarkkinat eivät nykyisellään toimi tehokkaasti. Eurooppalaisilla kaupan jälkeisen toiminnan markkinoilla on yhä merkittäviä esteitä, joista voidaan mainita rajoitukset, joita on asetettu arvopapereiden liikkeeseenlaskijoiden oikeudelle käyttää arvopaperikeskusten palveluja, arvopaperikeskuksia koskevat erilaiset kansalliset toimilupajärjestelmät ja säännöt EU:ssa sekä kansallisten arvopaperikeskusten välisen kilpailun vähyys. Nämä esteet ovat aiheuttaneet markkinoiden hajanaisuuden. Sen seurauksena arvopaperitapahtumien rajat ylittävässä toteutuksessa joudutaan käsittelemään tarpeettoman monimutkaisia hallussapitoketjuja, joissa on yleensä mukana monia arvopaperikeskuksia ja muita välittäjiä. Tällä on kielteinen vaikutus paitsi tehokkuuteen myös rajat ylittävien tapahtumien riskeihin.

Nämä ovat merkittäviä ongelmia, koska rajat ylittävät tapahtumat, jotka ulottuvat tavanomaisista arvopapereiden ostoista ja myynneistä vakuuksien siirtoihin, lisääntyvät Euroopassa edelleen ja arvopaperikeskukset ovat yhä enemmän kytköksissä toisiinsa. Näiden suuntausten odotetaan vielä voimistuvan vuodesta 2015, jolloin on tarkoitus ottaa käyttöön TARGET2-Securities-järjestelmä (T2S). Kyseessä on eurojärjestelmän käynnistämä hanke, jonka tavoitteena on luoda arvopaperitoimitusta varten yhteinen rajat ylittävä järjestelmäalusta.

Ehdotetulla asetuksella pyritään ratkaisemaan edellä mainitut ongelmat. Siinä velvoitetaan esittämään kaikki siirtokelpoiset arvopaperit arvo-osuuksina ja kirjaamaan arvo-osuudet arvopaperikeskuksiin ennen kuin niillä käydään kauppaa säännellyissä kauppapaikoissa. Lisäksi asetuksessa yhdenmukaistetaan toimitusajat ja toimituskuria koskevat järjestelmät koko EU:ssa. Siinä otetaan käyttöön kansainvälisiin standardeihin pohjautuva yhteinen säännöstö, jolla pyritään vähentämään arvopaperikeskusten toimintaan ja palveluihin liittyviä riskejä. Koska arvopaperikeskusten on noudatettava samoja aineellisia sääntöjä koko EU:ssa, niihin voidaan soveltaa yhdenmukaisia toimilupavaatimuksia ja koko EU:n laajuisia toimilupia, joiden avulla voidaan poistaa jäljellä olevat esteet arvopaperikeskusten käytölle.

Ehdotetulla asetuksella parannetaan järjestelmän luotettavuutta ja avataan arvopaperikeskusten palvelujen markkinat, minkä ansiosta arvopaperitoimitus tehostuu. Asetuksella täydennetään arvopaperimarkkinoiden infrastruktuureihin sovellettavaa sääntelykehystä, johon sisältyy jo rahoitusvälineiden markkinoista annettu direktiivi 2004/39/EY (rahoitusmarkkinadirektiivi)[2], sekä johdannaiskauppoja koskevaa asetusehdotusta (EMIR). Direktiiviä täydennetään kauppapaikkojen osalta ja EMIR-ehdotusta keskusvastapuolten osalta.

Tämä aloite on saanut laajaa poliittista kannatusta. Ecofin-neuvosto tähdensi 2. joulukuuta 2008 pitämässään istunnossa, että arvopapereiden selvitysjärjestelmien luotettavuutta ja vakautta on parannettava, ja totesi, että kaupan jälkeiseen prosessiin liittyvien oikeudellisten esteiden, kuten arvopaperikeskusten käyttöön liittyvien esteiden poistamiseksi tarvitaan EU:n lainsäädäntöä. Arvopaperikeskuksia koskevien asianmukaisten standardien tarve on tunnustettu myös kansainvälisellä tasolla. Kansainväliset pankki- ja arvopaperivalvojat (CPSS ja IOSCO) antoivat jo vuonna 2001 arvopapereiden selvitysjärjestelmiä koskevat suositukset, ja eurooppalaiset sääntelyviranomaiset (EKPJ ja CESR) mukauttivat niitä antaessaan selvitysjärjestelmistä ei-sitovat ohjeet vuonna 2009. Finanssimarkkinoiden vakauden valvontaryhmä totesi vielä vuonna 2010, että nykyiset standardit on saatettava ajan tasalle keskeisten markkinainfrastruktuurien lujittamiseksi, ja kehotti tarkistamaan ja parantamaan nykyisiä standardeja.

2.           Intressitahojen kuuleminen ja vaikutusten arviointi

Tämä ehdotus perustuu jatkuvaan laaja-alaiseen vuoropuheluun ja kuulemiseen, joissa ovat olleet mukana kaikki tärkeimmät sidosryhmät, kuten arvopaperi- ja pankkivalvojat, EKP ja kaikentyyppiset markkinatoimijat. Ehdotuksessa on otettu huomioon 13. tammikuuta ja 1. maaliskuuta 2011 välisenä aikana toteutetussa julkisessa kuulemisessa esitetyt kannanotot sekä näkemykset, joita monet erilaiset osallisryhmät ovat esittäneet kesästä 2010 alkaen.

Komissio on teettänyt ulkopuolisen tutkimuksen selvitysalan kustannuksista ja hinnoista Oxera Consulting -konsulttitoimistolla. Oxera toimitti ensimmäisen raporttinsa vuonna 2009 ja toisen raportin vuonna 2011. Raporteissa annettiin hyödyllistä tietoa rajat ylittävän toimituksen ja kansallisen toimituksen välisistä kustannuseroista Euroopassa.

Komissio arvioi erilaisten toimintavaihtoehtojen vaikutuksia parempaa sääntelyä koskevan politiikan mukaisesti. Toimintavaihtoehtoja arvioitiin keskeisten tavoitteiden perusteella, jotka olivat luotettavuuden ja tehokkuuden lisääminen ja toimintaedellytysten tasapuolistaminen eurooppalaisten arvopaperikeskusten palveluissa. Arvioinnissa tarkasteltiin, miten tehokkaasti tavoitteet voitaisiin saavuttaa eri vaihtoehdoilla ja miten kustannustehokkaasti eri vaihtoehdot voitaisiin toteuttaa.

Vaikutustenarviointiraportin luonnos toimitettiin 16. maaliskuuta 2011 komission vaikutustenarviointilautakunnalle, minkä jälkeen siitä toimitettiin tarkistettu luonnos 8. elokuuta 2011. Raporttiluonnosta oli paranneltu huomattavasti lautakunnan esittämien kommenttien perusteella: havaituista ongelmista esitettiin vahvempaa näyttöä, ja eri toimintavaihtoehtoja analysoitiin perusteellisemmin erityisesti toimitukseen liittyvien pankkipalvelujen osalta. Tarkistetussa raportissa arvioitiin myös, mitä kokonaishyötyjä eri osallisryhmät saisivat eri toimintavaihtoehdoista ja mitä vaikutuksia näillä vaihtoehdoilla olisi eri ryhmiin, sekä ehdotettiin selkeämpää ja vankempaa seuranta- ja arviointikehystä.

3.           Ehdotuksen oikeudellinen sisältö

3.1.        Oikeusperusta

Ehdotettu asetus perustuu Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen, jäljempänä ’SEUT-sopimus’, 114 artiklaan, joka on sopivin oikeusperusta tällä alalla. Ehdotuksen pääasiallisena tavoitteena on korjata arvopaperitoimituksen luotettavuudessa ja tehokkuudessa esiintyvät puutteet ja sisämarkkinoiden toimintaa haittaavat esteet, jotka johtuvat siitä, että arvopaperitoimitusta ja arvopapereiden selvitysjärjestelmiä ylläpitävien arvopaperikeskusten toimintaa säännellään erilaisilla kansallisilla säännöillä. Tämä toteutetaan antamalla yhteiset säännöt tietyistä toimitussykliin ja toimituskuriin liittyvistä näkökohdista sekä antamalla yhteiset toiminnan vakautta koskevat vaatimukset, joissa käsitellään arvopaperikeskusten kestokykyä sekä pääsyoikeuksia niihin. Yhteisten sääntöjen ja vaatimusten puuttuessa on todennäköistä, että jäsenvaltiot toteuttavat kansallisella tasolla erilaisia toimenpiteitä, millä on suora kielteinen vaikutus luotettavuuteen, tehokkuuteen ja kilpailuun unionin arvopaperitoimitusmarkkinoilla. Asetuksen katsotaan olevan sopivin keino varmistaa, että kaikille markkinatoimijoille asetetaan toimitussykliä ja toimituskuria koskevat yhdenmukaiset ja suoraan sovellettavat velvoitteet ja että arvopaperikeskukset noudattavat unionissa yhdenmukaisia ja suoraan sovellettavia toiminnan vakautta koskevia standardeja, joilla pyritään lujittamaan arvopaperikeskusten kestokykyä ja niiden keskeistä asemaa arvo-osuusjärjestelmien ylläpidossa ja selvitysprosessissa.

Koska ehdotetun asetuksen pääasiallisena tavoitteena on asettaa markkinatoimijoille suoraan useita oikeudellisia velvoitteita, joissa edellytetään muun muassa käytännöllisesti katsoen kaikkien siirtokelpoisten arvopapereiden kirjaamista arvo-osuuksina arvopaperikeskukseen ja asetetaan tiukempi määräaika toimitukselle, ja koska arvopaperikeskukset vastaavat arvopapereiden selvitysjärjestelmien ylläpidosta ja sellaisten toimenpiteiden soveltamisesta, joilla pyritään varmistamaan oikea-aikainen arvopaperitoimitus unionissa, on olennaisen tärkeää, että kaikki arvopaperikeskukset noudattavat jatkuvasti ehdotuksessa esitettyjä yhdenmukaisia ja tiukkoja toiminnan vakautta koskevia vaatimuksia. Sen vuoksi tähän ehdotukseen olisi markkinatoimijoille asetettujen oikeudellisten velvoitteiden ohella sisällytettävä yhdenmukaiset ja suoraan sovellettavat säännöt toimilupien myöntämisestä arvopaperikeskuksille ja näiden keskusten jatkuvasta valvonnasta.

3.2.        Toissijaisuus- ja suhteellisuusperiaate

Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklan 3 kohdassa määrätyn toissijaisuusperiaatteen mukaan toimia olisi toteutettava EU:n tasolla vain siinä tapauksessa, että jäsenvaltiot eivät voi saavuttaa suunniteltuja tavoitteita riittävällä tavalla, vaan ne voidaan ehdotetun toiminnan laajuuden ja vaikutusten vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla.

Tämän ehdotuksen keskeisenä tavoitteena on parantaa eurooppalaisten arvopaperimarkkinoiden luotettavuutta ja tehokkuutta unionissa, mikä edellyttää EU:n toiminnan koordinointia. Unionin toiminnan lisäperusteina ovat myös arvopaperikeskusten systeeminen luonne ja niiden välisten linkkien lisääntyminen erityisesti T2S-järjestelmän käyttöönoton jälkeen.

Asetuksen säännöksissä, jotka koskevat toimilupien myöntämistä arvopaperikeskuksille ja näiden keskusten valvontaa, pyritään saavuttamaan tasapaino kansallisten viranomaisten valtuuksien ja muiden toimivaltaisten viranomaisten etujen välillä. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisella (EAMV) tulee olemaan keskeinen asema erimielisyyksien ratkaisemisessa, kansallisten viranomaisten välisten yhteistyöjärjestelyjen helpottamisessa ja teknisten standardien kehittämisessä, jossa se tekee tiivistä yhteistyötä Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) kanssa.

Joitakin kysymyksiä on jo käsitelty voimassa olevassa unionin lainsäädännössä. Esimerkiksi arvopapereiden selvitysjärjestelmät on jo määritelty selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä annetussa direktiivissä 98/26/EY[3], ja direktiivissä 2004/39/EY (rahoitusmarkkinadirektiivi) annetaan tiettyjä sääntöjä markkinatoimijoiden pääsystä valitsemiinsa arvopapereiden selvitysjärjestelmiin. Ehdotettu asetus on näiden unionin säädösten mukainen.

Ehdotuksessa otetaan myös kaikilta osin huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 5 artiklan 5 kohdassa tarkoitettu suhteellisuusperiaate, jonka mukaan unionin toiminnan on oltava tarkoituksenmukainen keino saavuttaa asetetut tavoitteet eikä sen toiminnassa saisi ylittää sitä, mikä on tarpeen näiden tavoitteiden saavuttamiseksi. Asetuksessa saavutetaan suhteellisuusperiaatteen mukaisesti oikeanlainen tasapaino yleisen edun ja ehdotettujen toimenpiteiden kustannustehokkuuden välillä. Siinä on myös otettu täysimittaisesti huomioon tarve saavuttaa tasapaino luotettavuuden, markkinoiden tehokkuuden ja sidosryhmille aiheutuvien kustannusten välillä.

3.3.        Ehdotuksen yksityiskohtainen kuvaus

Ehdotetussa asetuksessa on kaksi pääosaa: toimenpiteet, joita sovelletaan kaikkiin markkinatoimijoihin arvopaperitoimituksen yhteydessä (II osasto), ja toimenpiteet, joita sovelletaan erityisesti arvopaperikeskuksiin (III, IV ja V osasto). Muut osastot, jotka sisältävät soveltamisalan ja määritelmät (I osasto) sekä siirtymä- ja loppusäännökset (VI osasto), liittyvät ehdotuksen kumpaankin osaan.

3.3.1.     Ehdotuksen soveltamisala (I osasto)

Ehdotettu asetus koskee kaikkia arvopaperikeskuksia, mutta siinä vapautetaan toimilupa- ja valvontavaatimuksista EKPJ:n jäsenet ja muut vastaavanlaista toimintaa harjoittavat kansalliset tai julkiset elimet, kuten jäsenvaltioiden kansalliset elimet, joiden vastuulla on julkisen velan hoitaminen tai jotka osallistuvat julkisen velan hoitoon, vaikka tällaiset elimet muuten vastaisivatkin arvopaperikeskuksia. Näiden laitosten on joka tapauksessa noudatettava kaikkia arvopaperikeskuksille asetettuja vaatimuksia. Ne on kuitenkin vapautettu IV osaston säännöksistä, joiden tavoitteena on varmistaa, että toimitukseen liittyvät pankkipalvelut ja muut arvopaperikeskuksen palvelut erotetaan toisistaan, koska tällaisten oheispalvelujen tarjoaminen on luonteenomaista näille laitoksille.

Ehdotuksessa arvopaperikeskuksille asetetut vaatimukset koskevat kaikkia rahoitusvälineitä, mutta arvopaperitoimitusta käsittelevä II osasto koskee pääasiassa siirtokelpoisia arvopapereita (lähinnä osakkeita ja joukkovelkakirjoja), jotka on määritelty rahoitusmarkkinadirektiivin 2004/39/EY 4 artiklan 1 kohdan 18 alakohdassa.

3.3.2.     Arvopaperitoimitus (II osasto)

Ehdotetun asetuksen keskeisenä tavoitteena on lisätä arvopaperitoimituksen luotettavuutta. Sen II osastossa on kolme toimenpidekokonaisuutta, joilla tämä tavoite pyritään saavuttamaan. Ensiksikin siinä velvoitetaan muuttamaan arvopaperit arvo-osuuksiksi tai käyttämään niin kutsuttua pysäytysjärjestelmää, jolloin arvopaperit lasketaan liikkeeseen arvo-osuuksina. Tällä toimenpiteellä pyritään tehostamaan toimitusta, lyhentämään toimitusaikoja ja varmistamaan arvopapereiden liikkeeseenlaskun jatkuva eheys helpottamalla hallussa olevien arvopapereiden täsmäyttämistä. Arvo-osuuksina olevia arvopapereita ei tarvitse välttämättä kirjata arvopaperikeskukseen ennen kuin niillä käydään kauppaa tai niitä käytetään vakuuksina. Niiden kirjaamisesta voivat huolehtia esimerkiksi rekisteröintiasiamiehet. Ne on kuitenkin kirjattava arvopaperikeskukseen, jos niillä käydään kauppaa rahoitusmarkkinadirektiivillä 2004/39/EY säännellyillä kauppapaikoilla, jotta ne saisivat arvopapereiden selvitysjärjestelmien tarjoaman suojan direktiivin 98/26/EY mukaisesti ja jotta voitaisiin helpottaa toisaalta kirjattujen arvopapereiden ja toisaalta kaupankäynnin kohteina olleiden arvopaperien välistä täsmäytystä. Ehdotettuun asetukseen on sisällytetty riittävän pitkä siirtymäkausi, joka kestää 1. päivään tammikuuta 2018 saakka, jotta niistä jäsenvaltioista olevat markkinatoimijat, joissa on yhä huomattava määrä paperimuodossa olevia arvopapereita, voisivat noudattaa tätä vaatimusta.

Toiseksi II osastossa yhdenmukaistetaan arvopaperitapahtumien toimitusajat koko EU:ssa. Euroopassa useimmat arvopaperitapahtumat toteutetaan joko kaksi tai kolme päivää kaupankäyntipäivän jälkeen sen mukaan, mistä markkinoista kulloinkin on kyse. Ehdotuksessa toimitusajat yhdenmukaistetaan, ja toimitusajaksi vahvistetaan kaksi päivää kaupankäyntipäivän jälkeen, mutta lyhyemmätkin toimitusajat ovat sallittuja. Kolmanneksi II osastossa yhdenmukaistetaan toimituskuria koskevat toimenpiteet koko EU:ssa. Niissä on kyse ennakkotoimenpiteistä, joilla pyritään estämään toimituspuutteet, sekä jälkitoimenpiteistä, joilla tällaisia puutteita korjataan. Keskeisenä tavoitteena on vähentää toimituspuutteita ja ehkäistä kilpailua, joka heikentää toimituskuria koskevia vaatimuksia, esimerkiksi sellaisten markkinoiden välillä, joilla käytetään erilaisia seuraamusjärjestelmiä. Ehdotetuissa säännöksissä ei rajoituta pelkästään arvopaperikeskuksiin, vaan säännöksiä on tarkoitus soveltaa myös markkinatoimijoihin, jotka eivät luovuta arvopapereita sovittuna toimituspäivänä. Toimijoihin kohdistetaan tällöin yhdenmukaistettu korvausostomenettely. Menettelyn toteutuksesta voi vastata keskusvastapuoli, jos on kyse selvitetystä tapahtumasta, tai menettelystä voidaan antaa määräyksiä kauppapaikan omissa säännöissä.

3.3.3.     Arvopaperikeskukset (III osasto)

Keskusvaltapuolten toimiluvat ja valvonta (I luku)

Direktiivissä 98/26/EY on jo määritelty arvopapereiden selvitysjärjestelmät muodollisiksi järjestelyiksi, jotka mahdollistavat arvopapereiden siirrot eri osallistujien välillä. Direktiivissä ei kuitenkaan käsitellä laitoksia, jotka vastaavat selvitysjärjestelmien toiminnasta. Näiden järjestelmien monimutkaistumisen ja arvopaperitoimitukseen liittyvien riskien vuoksi on olennaisen tärkeää, että arvopapereiden selvitysjärjestelmiä ylläpitävät laitokset määritellään oikeudellisesti, niille myönnetään toimiluvat ja niitä valvotaan yhteisten toiminnan vakautta koskevien standardien mukaisesti. Arvopaperikeskus määritellään ehdotuksessa oikeushenkilöksi, joka ylläpitää arvopapereiden selvitysjärjestelmää ja vähintään yhtä muuta ydinpalvelua (joko ”notariaattipalvelua” tai keskitettyä tilinhoitopalvelua). Lisäksi arvopaperikeskuksille annetaan ehdotuksessa lupa hoitaa vain tiettyjä oheispalveluja, jotka liittyvät yleensä ydinpalveluihin. Jos oheispalveluihin sisältyy veropalveluja, arvopaperikeskusten on huolehdittava siitä, että ne noudattavat kyseisten jäsenvaltioiden verolainsäädäntöä. Lähdeveron huojentamiseen sovellettavissa menettelyissä arvopaperikeskusten on noudatettava kaikkia vaatimuksia, joita se jäsenvaltio, josta lähdeverolliset maksut ovat peräisin, asettaa rahoituksen välittäjille, jotta arvopaperikeskukset saisivat luvan suorittaa ennakonpidätyksen ja pyytää lähdeveron huojentamista maksujen tosiasiallisten edunsaajien puolesta. Tähän voi erityisesti liittyä velvollisuus ilmoittaa sijoittajia koskevat tiedot suoraan lähdeveroja kantavalle jäsenvaltiolle (jotta tältä voidaan pyytää lähdeverojen huojentamista), joka voi puolestaan toimittaa tiedot rahoitusvälineiden tosiasiallisen edunsaajan kotijäsenvaltiolle.

Arvopaperikeskusten on saatava toimiluvat sijoittautumispaikkansa toimivaltaisilta viranomaisilta, jotka myös valvovat niitä. Koska arvopaperikeskusten toiminnalla on yhä enemmän rajat ylittävää ulottuvuutta, on tarpeen kuulla myös muita viranomaisia, joiden vastuualueeseen kuuluvat arvopaperikeskusten ylläpitämät arvopapereiden selvitysjärjestelmät ja muut saman konsernin yksiköt. EAMV:lla on tärkeä rooli sellaisten teknisten standardien luonnosten laadinnassa, joilla yhdenmukaistetaan lupamenettelyt ja varmistetaan viranomaisten välinen yhteistyö.

Toimiluvan saaneet arvopaperikeskukset saavat ehdotuksen mukaan ”passin”, jonka nojalla ne voivat tarjota palveluja unionissa joko tarjoamalla niitä suoraan toisessa jäsenvaltiossa tai perustamalla sivuliikkeen kyseiseen jäsenvaltioon. Kolmansien maiden arvopaperikeskukset voivat harjoittaa toimintaansa unionissa, jos EAMV on ne ensin tunnustanut. Tunnustaminen on mahdollista vasta sen jälkeen, kun komissio on varmistanut, että kyseisen kolmannen maan sääntely- ja valvontakehys vastaa unionin kehystä ja että kyseinen maa tunnustaa vastaavasti unionin sääntely- ja valvontakehyksen, että kyseisessä maassa arvopaperikeskukseen sovelletaan tehokkaita toimilupa- ja valvontamenettelyjä ja että EAMV:n ja kyseisen maan viranomaisten välillä on otettu käyttöön yhteistyöjärjestelyt.

Arvopaperikeskuksia koskevat vaatimukset ja lainvalinta (II ja III luku)

Koska arvopaperikeskukset ovat tärkeitä koko järjestelmälle ja tarjoavat arvopaperimarkkinoille kriittisiä palveluja, arvopaperikeskuksille on asetettavat tiukat toiminnan vakautta koskevat standardit, jotta voidaan varmistaa näiden keskusten elinkelpoisuus ja niiden osallistujien suojaaminen. Arvopaperikeskuksia koskevat vaatimukset jaetaan II luvussa seuraaviin luokkiin: toiminnan järjestämistä koskevat vaatimukset (1 jakso), liiketoiminnan harjoittamista koskevat säännöt (2 jakso), arvopaperikeskusten palveluja koskevat vaatimukset (3 jakso), toiminnan vakautta koskevat vaatimukset (4 jakso) ja arvopaperikeskusten välisiä linkkejä koskevat vaatimukset (5 jakso).

II luvun 1 jaksossa edellytetään, että arvopaperikeskuksilla on toimivat päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontajärjestelyt sekä kokenut ja tehtäväänsä sopiva toimiva johto, hallitus ja osakkeenomistajat ja että arvopaperikeskukset perustavat jokaista arvopapereiden selvitysjärjestelmää varten käyttäjien komitean, joka edustaa liikkeeseenlaskijoita ja osallistujia. Palvelujen tai toimintojen mahdollinen ulkoistaminen ei saisi vapauttaa arvopaperikeskusta sen vastuusta osallistujia tai liikkeeseenlaskijoita kohtaan tai estää eri viranomaisia hoitamasta valvontatehtäviään. Tärkeänä poikkeuksena ovat kuitenkin julkisyhteisöjen kanssa tehdyt ulkoistamisjärjestelyt, kuten eurojärjestelmän hoitama T2S-hanke, joita hallinnoidaan toimivaltaisten viranomaisten sopimissa erityispuitteissa.

II luvun 2 jaksossa asetetaan tärkeitä vaatimuksia, joiden mukaan arvopaperikeskusten on asetettava syrjimättömät, avoimet ja tiukasti riskeihin pohjautuvat perusteet arvopapereiden selvitysjärjestelmiin osallistumiselle. Näitä vaatimuksia lujitetaan vielä IV luvun säännöksillä, jotka koskevat oikeutta käyttää arvopaperikeskuksia. Lisäksi 2 jaksossa esitetään tärkeitä avoimuusperiaatteita, jotka koskevat hintojen julkistamista sekä kustakin tarjotusta palvelusta aiheutuneiden kustannusten ja saatujen tulojen ilmoittamista toimivaltaisille viranomaisille.

Arvopaperikeskusten palveluja koskevia vaatimuksia käsittelevän 3 jakson 34 artiklassa tunnustetaan, että arvopaperikeskuksilla on tärkeä tehtävä arvopapereiden liikkeeseenlaskujen jatkuvan eheyden varmistamisessa, ja asetetaan tilien päivänsisäistä täsmäytystä koskevia velvoitteita. Tilien erottelussa, jolla pyritään suojaamaan osallistujien varoja, ehdotuksessa mennään rahoitusmarkkinadirektiivin 2004/39/EY vaatimuksia pidemmälle ja edellytetään, että arvopaperikeskukset erottelevat osallistujien tilit toisistaan ja antavat osallistujille mahdollisuuden erotella asiakkaidensa tilit toisistaan. Ehdotuksessa edellytetään, että arvopaperikeskukset käyttävät maksuvelvoitteiden toteuttamiseen keskuspankkitilejä aina kun se on käytännöllistä ja mahdollista. Velvoitteiden toteutuksessa on sallittua käyttää liikepankkirahaa, mutta tällöin se on hoidettava eräistä nykykäytännöistä poiketen toisen luottolaitoksen välityksellä, joka toimii selvitysosapuolena.

II luvun 4 jakso, joka koskee arvopaperikeskusten toiminnan vakautta koskevia vaatimuksia, sisältää tärkeitä säännöksiä operatiivisen riskin vähentämisestä. Koska arvopaperikeskuksille ei anneta lupaa suorittaa pankkipalvelujen kaltaisia palveluja suoraan, niihin kohdistuva pääasiallinen riski on operatiivinen riski. Tämän jakson säännökset sisältävät toimenpiteitä, joilla pyritään varmistamaan toiminnan jatkuminen kaikissa olosuhteissa toimitus mukaan luettuna. Pääomavaatimuksissa otetaan huomioon myös liiketoiminnan kulut: arvopaperikeskuksilla on oltava pääomaa, jakamatonta voittoa ja rahastoja kattamaan liiketoiminnan kulut vähintään kuuden kuukauden ajan.

Koska arvopaperikeskusten väliset linkit lisääntyvät ja tämän prosessin odotetaan kiihtyvän T2S-järjestelmän käyttöönoton myötä, 45 artiklassa asetetaan linkillä yhdistetyille arvopaperikeskuksille tärkeät toiminnan vakautta koskevat vaatimukset, joissa edellytetään muun muassa samojen sääntöjen antamista selvityksen lopullisuudesta.

III luvussa pyritään lisäämään arvopaperikauppojen oikeusvarmuutta ehdottamalla lainvalintasääntöä, joka koskee arvopaperikeskusten hallussa oleviin arvopapereihin liittyviä omistusoikeudellisia näkökohtia.

Pääsy arvopaperikeskuksiin (luku IV)

Tämän aloitteen yhtenä tavoitteena on avata arvopaperikeskusten palvelujen markkinat ja poistaa jäljellä olevat esteet, jotka haittaavat arvopaperikeskusten palvelujen käyttöä. IV luvussa käsitellään kolmentyyppisiä pääsyoikeuksia: a) liikkeeseenlaskijoiden ja arvopaperikeskusten välisiä pääsyoikeuksia, b) arvopaperikeskusten välisiä pääsyoikeuksia ja c) arvopaperikeskusten ja muiden markkinainfrastruktuurien välisiä pääsyoikeuksia.

Monissa jäsenvaltioissa liikkeeseenlaskijoiden on lain mukaan laskettava tietyntyyppiset arvopaperit, erityisesti osakkeet, liikkeeseen kansallisessa arvopaperikeskuksessa. Ehdotuksen 47 artiklassa liikkeeseenlaskijoille annetaan oikeus kirjata arvopaperinsa missä tahansa arvopaperikeskuksessa, joka on saanut toimiluvan unionissa, ja arvopaperikeskuksille annetaan oikeus tarjota sellaisia arvopapereja koskevia palveluja, jotka on luotu toisen jäsenvaltion lainsäädännön nojalla. Kansalliset erityispiirteet otetaan huomioon tunnustamalla, että tällainen oikeus ei rajoita sen yhtiöoikeuden soveltamista, jonka nojalla arvopaperit on luotu.

IV luvun 2 ja 3 jaksossa vahvistetaan pääsyoikeutta koskevat periaatteet. Arvopaperikeskuksella olisi oltava oikeus osallistua arvopapereiden selvitysjärjestelmään toisessa arvopaperikeskuksessa syrjimättömien ja riskiperusteisten periaatteiden mukaisesti. Samojen periaatteiden mukaisesti arvopaperikeskuksella olisi myös oltava oikeus pyytää toista arvopaperikeskusta kehittämään toimintoja, joista olisi veloitettava kustannuslisäperiaatteella. Arvopaperikeskuksella olisi vastaavasti oltava oikeus saada tapahtumasyötteitä keskusvastapuolilta ja kauppapaikoilta, ja näillä olisi oltava pääsy arvopaperikeskusten ylläpitämiin arvopapereiden selvitysjärjestelmiin. Asianomaisten toimivaltaisten viranomaisten väliset erimielisyydet voitaisiin antaa EAMV:n ratkaistaviksi.

3.3.4.     Luottolaitokset, jotka on nimetty toimimaan selvitysosapuolina (IV osasto)

Jos arvopaperitoimitukseen ei ole käytännöllistä tai mahdollista käyttää keskuspankkirahaa, kuten edellä mainittiin, arvopaperikeskukset voivat tarjota osallistujilleen liikepankkirahassa tapahtuvaa toimitusta. Arvopaperikeskukset eivät saisi kuitenkaan itse tarjota toimitukseen liittyviä pankkipalveluja, vaan toimivaltaisten viranomaisten olisi annettava niille lupa nimetä jokin luottolaitos toimimaan selvitysosapuolena, joka avaa hoitotilit ja tarjoaa luottoa toimituksen helpottamiseksi, paitsi jos toimivaltaiset viranomaiset voivat saatavilla olevan näytön perusteella osoittaa, että yhteen luottolaitokseen kohdistuvaa luotto- ja likviditeettiriskien keskittymistä ei ole pienennetty riittävästi. Tämä arvopaperikeskusten ja selvitysosapuolten erottaminen toisistaan on tärkeä toimenpide, jolla lisätään arvopaperikeskusten luotettavuutta. Toimitukseen liittyvät pankkipalvelut lisäävät arvopaperikeskuksiin kohdistuvia riskejä ja näin ollen myös sen mahdollisuuden todennäköisyyttä, että arvopaperikeskukset laiminlyövät velvoitteensa tai joutuvat vakavaan stressitilanteeseen. Vaikka jotkin arvopaperikeskukset tarjoavat yleensä päivän sisäisesti pankkipalveluja, jotka rajoittuvat toimitukseen liittyviin palveluihin, käsitellyt summat ovat kuitenkin merkittäviä, ja jos tällaiset arvopaperikeskukset laiminlyövät velvoitteensa, se vaikuttaa haitallisesti arvopaperi- ja maksumarkkinoihin. Vaatimuksella, jonka mukaan arvopaperikeskuksen ydinpalveluja tarjoavasta oikeushenkilöstä erillisen oikeushenkilön on tarjottava pankkipalvelut, estetään riskien siirtyminen pankkipalveluista arvopaperikeskuksen ydinpalveluihin erityisesti silloin, kun on kyse pankkipalveluista aiheutuvasta maksukyvyttömyydestä tai vakavasta stressitilanteesta. Tämä vaatimus tarjoaa myös arvopaperikeskuksille ja viranomaisille useampia ratkaisumahdollisuuksia tapauksissa, joissa pankkipalveluja tarjoava selvitysosapuoli laiminlyö maksunsa. Suurimpia kustannuksia, joita tämä toimenpide aiheuttaisi niille arvopaperikeskuksille, jotka tarjoavat nykyään pankkipalveluja, olisivat oikeudelliset kustannukset, joita aiheutuisi erillisen oikeushenkilön perustamisesta tarjoamaan näitä palveluja. Niille arvopaperikeskuksille, jotka olisivat halukkaita kehittämään tällaisia palveluja tulevaisuudessa, ei sen sijaan aiheutuisi merkittäviä lisäkustannuksia erillisen oikeushenkilön perustamisesta. Pankkipalvelujen erottamiselle ei ole olemassa lievempiä vaihtoehtoja, joilla voitaisiin poistaa kokonaan se vaara, että pankkipalvelujen riskit siirtyvät arvopaperikeskusten ydinpalveluihin.

Jotta voitaisiin varmistaa tehokkuusedut, jotka saadaan tarjoamalla sekä arvopaperikeskus- että pankkipalveluja saman konsernin sisällä, vaatimus, jonka mukaan pankkipalvelujen tarjoajan on oltava erillinen luottolaitos, ei saisi olla esteenä sille, että kyseinen luottolaitos kuuluu samaan konserniin kuin kyseinen arvopaperikeskus. Toisaalta, jos saman konsernin sisällä tarjotaan sekä arvopaperikeskus- että pankkipalveluja, pankkitoimintoja tarjoavan luottolaitoksen toiminnot olisi rajoitettava arvopaperitoimitukseen liittyviin pankkipalveluihin. Tällä rajoituksella pyritään pienentämään konserniin kohdistuvaa riskiä, joka johtuu siihen kuuluvasta luottolaitoksesta.

Toimivaltaisen viranomaisen olisi kyettävä osoittamaan tapauskohtaisesti, ettei siitä, että sama oikeushenkilö tarjoaa sekä arvopaperikeskus- että pankkipalveluja, aiheudu järjestelmäriskiä. Tällöin asiasta voidaan esittää perusteltu pyyntö Euroopan komissiolle, joka voi antaa poikkeusluvan. Jos arvopaperikeskus on saanut luvan toimia luottolaitoksena, sen toiminta olisi joka tapauksessa rajoitettava arvopaperitoimituksen liittyviin pankkipalveluihin.

Selvitysosapuolena toimivalle luottolaitokselle olisi annettava lupa tällaisen toiminnan harjoittamiseen luottolaitosten liiketoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta annetun direktiivin 2006/48/EY[4] nojalla. Selvitysosapuolille olisi kuitenkin asetettava lisävaatimuksia, koska arvopaperikeskusten ylläpitämiä arvopapereiden selvitysjärjestelmiä on suojattava mahdollisimman paljon selvitysosapuolten aiheuttamilta riskeiltä. Lisävaatimuksilla pyrittäisiin vähentämään luotto- ja likviditeettiriskejä kaikissa niissä arvopapereiden selvitysjärjestelmissä, joille osapuolet tarjoavat palvelujaan.

Koska direktiivissä 2006/48/EY ei käsitellä erityisesti päivänsisäisiä luotto- ja likviditeettiriskejä, jotka johtuvat toimitukseen liittyvistä pankkipalveluista, luottolaitoksille olisi asetettava myös luotto- ja likviditeettiriskien vähentämistä koskevia tiukkoja erityisvaatimuksia, joita sovellettaisiin jokaiseen arvopapereiden selvitysjärjestelmään, jossa ne toimivat selvitysosapuolina. Ehdotettujen selvitysosapuolia koskevien vaatimusten esikuvina ovat olleet finanssimarkkinoiden infrastruktuureja koskevat kansainväliset CPSS:n ja IOSCO:n standardit sekä nykyiset markkinakäytännöt. Vaatimuksiin kuuluvat muun muassa vakuuksien asettaminen kaikkia luottoriskejä varten, päivänsisäisen likviditeetin seuranta ottaen huomioon kahden suurimman osallistujan laiminlyönteihin liittyvä likviditeettiriski sekä likviditeetin tarjoajia koskevat keskittymärajat.

3.3.5.     Seuraamukset (V osasto)

Komission tiedonannossa ”Seuraamusjärjestelmien lujittaminen finanssipalvelujen alalla”[5], jossa tarkastellaan nykyisiä seuraamusvaltuuksia ja niiden soveltamista käytäntöön, pyritään lähentämään seuraamuksia kaikissa valvontatoimissa. Nykyisten kansallisten järjestelmien tarkastelussa on ilmennyt muun muassa, että taloudellisten seuraamusten suuruus vaihtelee huomattavasti jäsenvaltiosta toiseen, joillakin toimivaltaisilla viranomaisilla ei ole käytössään tiettyjä tärkeitä valtuuksia määrätä seuraamuksia ja eräät toimivaltaiset viranomaiset eivät voi määrätä seuraamuksia luonnollisille henkilöille tai oikeushenkilöille. Sen vuoksi jäsenvaltioiden olisi komission ehdotuksen mukaan huolehdittava siitä, että ehdotetun asetuksen rikkomiseen voidaan soveltaa asianmukaisia hallinnollisia seuraamuksia ja toimenpiteitä. Toimivaltaisilla viranomaisilla olisi täten varten oltava käytössään vähimmäisvalikoima hallinnollisia seuraamuksia ja toimenpiteitä, joihin kuuluisivat toimiluvan peruuttaminen, julkiset varoitukset, johdon irtisanominen, asetusta rikkomalla saatujen voittojen palauttaminen, jos ne ovat määritettävissä, sekä hallinnolliset sakot. Hallinnollisten sakkojen enimmäismäärä ei saisi olla pienempi kuin tässä asetuksessa säädetyt määrät eli 10 prosenttia vuotuisesta liikevaihdosta tai viisi miljoonaa euroa, jos on kyse oikeushenkilöstä, tai 10 prosenttia vuosituloista, jos on kyse luonnollisesta henkilöstä. Päättäessään seuraamusten tyypistä ja suuruudesta toimivaltaisten viranomaisten olisi otettava huomioon useita tässä asetuksessa esitettyjä perusteita, kuten rikkomisesta vastuussa olevan henkilön toiminnan laajuus ja taloudellinen vahvuus, rikkomisen vaikutus ja siitä vastuussa olevan henkilön yhteistyöhalukkuus. Ehdotetussa asetuksessa ei estetä yksittäisiä jäsenvaltioita asettamasta tiukempia vaatimuksia.

3.3.6.     SEUT-sopimuksen 290 ja 291 artiklan noudattaminen

Komissio hyväksyi 23. syyskuuta 2009 ehdotukset EPV:n, EVLEV:n ja EAMV:n perustamisasetuksiksi. Tältä osin se haluaa palauttaa mieliin SEUT-sopimuksen 290 ja 291 artiklaan liittyvät lausumat, jotka se esitti hyväksyessään Euroopan valvontaviranomaisten perustamista koskevat asetukset. Lausumissa todetaan seuraavaa: ”Sääntelystandardien hyväksymisprosessin osalta komissio korostaa finanssipalvelualan ainutlaatuista luonnetta, joka johtuu Lamfalussy-rakenteesta ja joka on nimenomaisesti tunnustettu SEUT-sopimukseen liitetyssä julistuksessa 39. Komissio epäilee kuitenkin vahvasti, ovatko rajoitukset, jotka koskevat sen asemaa delegoituja säännöksiä ja täytäntöönpanotoimenpiteitä hyväksyttäessä, SEUT 290 ja 291 artiklan mukaisia.”

4.           Talousarviovaikutukset

Ehdotuksella on Euroopan unionin talousarvioon kohdistuvia vaikutuksia, jotka liittyvät EAMV:lle annettuihin tehtäviin, jotka esitetään tämän ehdotuksen liitteenä olevassa rahoitusselvityksessä.

2012/0029 (COD)

Ehdotus

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS

arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivin 98/26/EY muuttamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen, kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon[6],

ottavat huomioon Euroopan keskuspankin lausunnon[7],

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä,

sekä katsovat seuraavaa:

(1) Arvopaperikeskukset myötävaikuttavat yhdessä keskusvastapuolten kanssa suuressa määrin sellaisten kaupan jälkeisten infrastruktuurien ylläpitoon, joilla turvataan finanssimarkkinat ja annetaan markkinatoimijoille varmuus siitä, että arvopaperikaupat toteutetaan asianmukaisesti ja oikea-aikaisesti myös hyvin vaikeina stressikausina.

(2) Koska arvopaperikeskusten hoitamat arvopapereiden selvitysjärjestelmät ovat selvitysprosessin loppupäässä, ne ovat merkittäviä koko järjestelmän kannalta arvopaperitoimitusmarkkinoiden toiminnassa. Toisaalta nämä järjestelmät ovat ylimmällä tasolla arvopapereiden hallussapitoketjussa, jonka välityksellä järjestelmien osallistujat ilmoittavat sijoittajien hallussa olevista arvopapereista, minkä vuoksi ne ovat keskeinen väline liikkeeseenlaskun jatkuvan eheyden valvonnassa ja sijoittajien luottamuksen ylläpidossa. Lisäksi arvopaperikeskusten hoitamat arvopapereiden selvitysjärjestelmät liittyvät läheisesti vakuuksien käyttöön rahapolitiikan operaatioissa sekä luottolaitosten väliseen vakuusmenettelyyn, minkä vuoksi nämä järjestelmät ovat tärkeitä toimijoita vakuusmarkkinoilla.

(3) Vaikka selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä 19 päivänä toukokuuta 1998 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 98/26/EY[8] on vähennetty häiriöitä, joita arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujaa koskeva maksukyvyttömyysmenettely aiheuttaa selvitysjärjestelmälle, on tarpeen käsitellä myös muita arvopapereiden selvitysjärjestelmiin kohdistuvia riskejä ja näitä järjestelmiä ylläpitävien arvopaperikeskusten maksukyvyttömyyttä tai toimintahäiriöitä. Moniin arvopaperikeskuksiin kohdistuu luotto- ja likviditeettiriskejä, jotka aiheutuvat toimitukseen liittyvistä pankkipalveluista.

(4) Arvopaperikeskukset ovat tehneet toistensa kanssa keskinäisiä linkkejä koskevia sopimuksia, jotka ovat lisänneet rajat ylittävien toimitusten määrää. Koska arvopaperikeskusten toiminnan vakaudesta ei ole annettu yleisiä sääntöjä, on asetettava kyseenalaiseksi sellaisten arvopaperikeskusten kestokyky, jotka tuovat maahan muiden jäsenvaltioiden arvopaperikeskuksiin kohdistuvia riskejä. Lisäksi unionin arvopaperitoimitusmarkkinat ovat yhä hajanaiset, vaikka rajat ylittävät toimitukset ovat lisääntyneet, ja tällaiset toimitukset aiheuttavat suhteellisen suuria kustannuksia. Suuret kustannukset johtuvat erilaisista kansallisista säännöistä, joilla säännellään arvopaperikeskusten toimitusprosessia ja muita toimintoja, sekä arvopaperikeskusten välisen kilpailun vähyydestä. Hajanaisuus haittaa rajat ylittävää toimitusta ja aiheuttaa sille ylimääräisiä riskejä ja kustannuksia. Niin kauan kuin markkinatoimijoille ei ole asetettu samoja velvoitteita eikä arvopaperikeskuksille yhteisiä toiminnan vakautta koskevia standardeja, kansallisella tasolla toteutettavat toimenpiteet, joissa on todennäköisesti keskinäisiä eroja, vaikuttavat suoraan ja kielteisesti luotettavuuteen, tehokkuuteen ja kilpailuun unionin arvopaperitoimitusmarkkinoilla. Tällaiset merkittävät sisämarkkinoiden toiminnan esteet olisi poistettava, ja kilpailun vääristymät ja niiden syntyminen tulevaisuudessa olisi estettävä. Sen vuoksi asianmukainen oikeusperusta tälle asetukselle on Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 114 artikla, sellaisena kuin sitä tulkitaan Euroopan unionin tuomioistuimen vakiintuneen oikeuskäytännön mukaisesti.

(5) Asetuksessa olisi asetettava markkinatoimijoille useita yhdenmukaisia velvoitteita, jotka koskevat tiettyjä toimitussykliin ja toimituskuriin liittyviä näkökohtia, ja siinä olisi myös asetettava joukko yhteisiä vaatimuksia arvopapereiden selvitysjärjestelmiä ylläpitäville arvopaperikeskuksille. Asetuksen suoraan sovellettavilla säännöillä pyritään varmistamaan, että kaikki markkinatoimijat ja arvopaperikeskukset noudattavat samoja suoraan sovellettavia velvoitteita ja sääntöjä. Asetuksella pyritään lisäämään toimituksen luotettavuutta ja tehokkuutta unionissa estämällä erilaisten kansallisten sääntöjen antaminen, johon direktiivin saattaminen osaksi kansallisia lainsäädäntöjä johtaisi. Asetuksella pyritään myös vähentämään erilaisista kansallisista säännöistä johtuvaa sääntelyn monimutkaisuutta markkinatoimijoiden ja arvopaperikeskusten kannalta ja antamaan arvopaperikeskuksille mahdollisuus tarjota palvelujaan yli rajojen ilman, että ne joutuvat noudattamaan erilaisia kansallisia vaatimuksia, kuten arvopaperikeskusten toimilupia, valvontaa, organisointia ja riskejä koskevia vaatimuksia. Asettamalla asetuksessa arvopaperikeskuksille samat vaatimukset pyritään myös poistamaan kilpailun vääristymiä.

(6) Finanssimarkkinoiden vakauden valvontaryhmä (FSB) kehotti 20 päivänä lokakuuta 2010 lujittamaan keskeisiä markkinainfrastruktuureja sekä tarkistamaan ja parantamaan nykyisiä standardeja[9]. Kansainvälisen järjestelypankin (BIS) Maksu- ja selvitysjärjestelmäkomitea (CPSS) ja Kansainvälinen arvopaperimarkkinavalvojien yhteisö (IOSCO) viimeistelevät parhaillaan luonnoksia maailmanlaajuisiksi standardeiksi. Näillä standardeilla on tarkoitus korvata vuonna 2001 annetut BIS:n suositukset, jotka Euroopan keskuspankkijärjestelmä (EKPJ) ja Euroopan arvopaperimarkkinavalvojien komitea (CESR) hyväksyivät Euroopan tasolla ei-sitovien suuntaviivojen muodossa.

(7) Neuvosto tähdensi 2 päivänä joulukuuta 2008[10] antamissaan suuntaviivoissa, että arvopapereiden selvitysjärjestelmien luotettavuutta ja vakautta olisi lujitettava ja oikeudellisiin esteisiin, jotka haittaavat kaupan jälkeistä toimintaa unionissa, olisi puututtava.

(8) Yksi EKPJ:n perustehtävistä on edistää maksujärjestelmien moitteetonta toimintaa. Tätä varten EKPJ:n jäsenet toteuttavat yleisvalvontaa varmistamalla, että määritys- ja maksujärjestelmät toimivat tehokkaasti ja vakaasti. EKPJ:n jäsenet toimivat usein selvitysosapuolina arvopaperitapahtumien maksuvelvoitteiden toteutuksessa. Ne ovat myös tärkeitä asiakkaita arvopaperikeskuksille, jotka hoitavat usein vakuuksien käytön rahapolitiikan operaatioissa. EKJP:n jäsenten tiivis mukanaolo olisi varmistettava kuulemalla niitä toimilupien myöntämisestä arvopaperikeskuksille, näiden keskusten valvonnasta, kolmansien maiden arvopaperikeskusten tunnustamisesta sekä arvopaperikeskusten välisten linkkien hyväksymisestä. Niitä olisi kuultava myös teknisten sääntely- ja täytäntöönpanostandardien laadinnasta ja täytäntöönpanosta sekä ohjeiden ja suositusten antamisesta. Tämän asetuksen säännökset eivät saisi rajoittaa Euroopan keskuspankin (EKP) ja kansallisten keskuspankkien velvollisuuksia varmistaa määritys- ja maksujärjestelmien tehokkuus ja vakaus unionissa sekä muissa maissa.

(9) Jäsenvaltioiden keskuspankit tai muut vastaavanlaista toimintaa harjoittavat elimet, kuten eräiden jäsenvaltioiden kansalliset elimet, joiden tehtävänä on hoitaa julkista velkaa tai jotka osallistuvat julkisen velan hoitoon, saattavat itse tarjota useita palveluja, joiden perusteella niitä voitaisiin pitää arvopaperikeskuksina. Tällaiset laitokset olisi vapautettava toimilupa- ja valvontavaatimuksista, mutta niihin olisi sovellettava kaikkia arvopaperikeskuksiin sovellettavia toiminnan vakautta koskevia vaatimuksia. Koska keskuspankit toimivat selvitysosapuolina arvopaperitoimituksessa, ne olisi vapautettava myös tämän asetuksen IV osaston vaatimuksista.

(10) Tätä asetusta olisi sovellettava kaikilla rahoitusvälineillä tehtyjen kauppojen toteuttamiseen ja kaikkeen arvopaperikeskusten toimintaan, jollei toisin mainita. Asetus ei saisi rajoittaa muiden tiettyjä rahoitusvälineitä koskevien unionin säädösten soveltamista, kuten kasvihuonekaasujen päästöoikeuksien kaupan järjestelmän toteuttamisesta yhteisössä ja neuvoston direktiivin 96/61/EY muuttamisesta 13 päivänä lokakuuta 2003 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2003/87/EY[11] soveltamista, eikä mainitun direktiivin mukaisesti annettuja toimenpiteitä.

(11) Arvopapereiden kirjaaminen arvo-osuuksina on tärkeä keino tehostaa arvopaperitoimitusta ja varmistaa arvopapereiden liikkeeseenlaskun jatkuva eheys erityisesti, kun hallussapito- ja siirtomenetelmät tulevat yhä monimutkaisemmiksi. Turvallisuussyistä tässä asetuksessa säädetään kaikkien siirtokelpoisten arvopapereiden kirjaamisesta arvo-osuuksina. Tässä asetuksessa ei saisi edellyttää tietyn menetelmän käyttöä ensimmäisessä arvo-osuuksien kirjaamisessa, joka voi tapahtua pysäytysjärjestelmässä, jossa lasketaan liikkeeseen global note -todistus, tai muuttamalla arvopaperit heti arvo-osuuksiksi. Tässä asetuksessa ei saisi säätää siitä, minkätyyppisen laitoksen olisi kirjattava arvopaperit arvo-osuuksina liikkeeseenlaskun jälkeen, vaan sallittava eri toimijoiden, myös rekisteröintiasiamiesten, hoitaa tämä tehtävä. Tällaiset arvopaperit olisi kuitenkin kirjattava arvopaperikeskuksen arvo-osuusjärjestelmään, kun niillä käydään kauppaa kauppapaikoilla, joita säännellään rahoitusvälineiden markkinoista sekä neuvoston direktiivien 85/611/ETY ja 93/6/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2000/12/EY muuttamisesta ja neuvoston direktiivin 93/22/ETY kumoamisesta 21 päivänä huhtikuuta 2004 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella 2004/39/EY[12], tai kun niitä käytetään vakuuksina rahoitusvakuusjärjestelyistä 6 päivänä kesäkuuta 2002 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2002/47/EY[13] asetetuin ehdoin, jotta voidaan varmistaa muun muassa kaikkien tällaisten arvopapereiden toimitus arvopapereiden selvitysjärjestelmässä.

(12) Toimituksen luotettavuuden varmistamiseksi arvopapereiden selvitysjärjestelmän kaikkien osallistujien, jotka ostavat tai myyvät tiettyjä rahoitusvälineitä, nimittäin siirtokelpoisia arvopapereita, rahamarkkinavälineitä, yhteissijoitusyritysten osuuksia ja päästöoikeuksia, olisi toteutettava velvoitteensa sovittuna toimituspäivänä.

(13) Pidemmät siirtokelpoisilla arvopapereilla tehtyjen kauppojen toimitusajat aiheuttavat epävarmuutta ja lisäävät arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujiin kohdistuvia riskejä. Toimitusaikojen erilaiset kestot eri jäsenvaltioissa haittaavat täsmäytystä ja aiheuttavat virheitä liikkeeseenlaskijoille, sijoittajille ja välittäjille. Sen vuoksi olisi säädettävä yhteisestä toimitusajasta, joka helpottaisi sovitun toimituspäivän määrittämistä ja toimituskuria koskevien toimenpiteiden täytäntöönpanoa. Sellaisilla siirtokelpoisilla arvopapereille tehtyjen kauppojen sovittu toimituspäivä, jotka on otettu kaupankäynnin kohteiksi direktiivillä 2004/39/EY säännellyillä kauppapaikoilla, ei saisi olla myöhempi kuin toinen työpäivä kaupanteon jälkeen.

(14) Arvopaperikeskusten ja muiden markkinainfrastruktuureiden olisi toteutettava toimenpiteitä, joilla estetään ja korjataan toimituspuutteet. On olennaisen tärkeää, että tällaisia sääntöjä sovelletaan unionissa suoraan ja yhdenmukaisesti. Erityisesti olisi vaadittava, että arvopaperikeskukset ja muut markkinainfrastruktuurit ottavat käyttöön menettelyjä, joilla ne voivat toteuttaa asianmukaisia toimenpiteitä keskeyttääkseen jokaisen sellaisen osallistujan osallistumisen, joka aiheuttaa järjestelmällisesti toimituspuutteita, ja julkistaakseen tällaisen osallistujan henkilöllisyyden kuitenkin sillä edellytyksellä, että osallistujalle on annettu tilaisuus esittää huomautuksensa ennen päätöksen tekoa.

(15) Yksi tehokkaimmista tavoista korjata toimituspuutteita on kohdistaa velvoitteensa laiminlyöviin osallistujiin korvausosto (”buy-in”), jossa arvopaperit, jotka pitäisi luovuttaa, on ostettava markkinoilta sovitun toimituspäivän jälkeen ja luovutettava vastaanottavalle osallistujalle. Tässä asetuksessa olisi annettava yhdenmukaiset säännöt tietyistä korvausostoon liittyvistä näkökohdista, jotka koskevat kaikkia siirtokelpoisia arvopapereita, rahamarkkinavälineitä, yhteissijoitusyritysten osuuksia ja päästöoikeuksia. Tällaisia näkökohtia ovat ajoitus, ilmoittamisen määräaika, hinnoittelu ja seuraamukset.

(16) Koska tämän asetuksen päätarkoituksena on asettaa markkinatoimijoille suoraan useita oikeudellisia velvoitteita, jotka koskevat muun muassa kaikkien siirtokelpoisten arvopapereiden kirjaamista arvo-osuuksina arvopaperikeskukseen sen jälkeen, kun niillä on käyty kauppaa direktiivillä 2004/39/EY säännellyillä kauppapaikoilla tai kun ne on asetettu vakuuksiksi direktiivissä 2002/47/EY asetetuin ehdoin, ja markkinatoimijoiden velvoitteiden toteuttamista viimeistään toisena työpäivänä kaupanteon jälkeen, ja koska arvopaperikeskukset vastaavat arvopapereiden selvitysjärjestelmien toiminnasta ja sellaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta, joilla varmistetaan oikea-aikainen arvopaperitoimitus unionissa, on olennaisen tärkeää varmistaa, että kaikki arvopaperikeskukset ovat luotettavia ja vakaita ja että ne noudattavat jatkuvasti tiukkoja toiminnan järjestämistä, harjoittamista ja vakautta koskevia vaatimuksia, jotka vahvistetaan tällä asetuksella. Arvopaperikeskusten toimilupia ja jatkuvaa valvontaa koskevat yhdenmukaiset ja suoraan sovellettavat säännöt liittyvät näin ollen olennaisesti markkinatoimijoille tällä asetuksella asetettuihin oikeudellisiin velvoitteisiin. Sen vuoksi arvopaperikeskusten toimilupia ja valvontaa koskevat säännöt olisi sisällytettävä samaan säädökseen kuin markkinatoimijoille asetetut oikeudelliset velvoitteet.

(17) Koska arvopaperikeskuksille olisi asetettava yhteiset vaatimukset ja koska on tarpeen poistaa jäljellä olevat rajat ylittävän toimituksen esteet, kaikilla toimiluvan saaneilla arvopaperikeskuksilla olisi oltava vapaus tarjota palvelujaan unionin alueella siten, että ne perustavat sivuliikkeen tai tarjoavat palvelujaan suoraan.

(18) Unionin rajattomilla arvopaperitoimitusmarkkinoilla on tarpeen määrittää tämän asetuksen soveltamiseen osallistuvien viranomaisten valtuudet. Jäsenvaltioiden olisi erityisesti nimettävä tämän asetuksen soveltamisesta vastaavat viranomaiset, joille olisi annettava kaikki valvonta- ja tutkintavaltuudet, jotka ovat tarpeen niiden tehtävien hoitamiseksi. Arvopaperikeskuksen sijoittautumispaikan toimivaltaisen viranomaisen olisi vastattava toimiluvan myöntämisestä arvopaperikeskukselle ja arvopaperikeskuksen valvonnasta ja sen olisi saatava valtuudet näihin tehtäviin, koska sillä on hyvä edellytykset tutkia, miten arvopaperikeskukset harjoittavat päivittäistä toimintaansa, sekä tehdä säännöllisiä tarkastuksia ja ryhtyä tarvittaessa toimenpiteisiin. Tämän viranomaisen olisi kuitenkin kuultava mahdollisimman varhain muita asianomaisia viranomaisia ja tehtävä niiden kanssa yhteistyötä. Tällaisiin muihin viranomaisiin kuuluvat viranomaiset, jotka vastaavat arvopaperikeskuksen ylläpitämän jokaisen yksittäisen arvopapereiden selvitysjärjestelmän valvonnasta, sekä tarvittaessa ne keskuspankit, jotka toimivat kunkin arvopapereiden selvitysjärjestelmän osapuolina, ja tarvittaessa myös konsernin muiden yksikköjen suhteen toimivaltaiset viranomaiset. Tällainen yhteistyö merkitsee myös sitä, että asianomaiset viranomaiset tiedottavat välittömästi kriisitilanteista, jotka vaikuttavat rahoitusjärjestelmän likviditeettiin ja vakauteen missä tahansa jäsenvaltiossa, johon arvopaperikeskus tai sen osallistujat ovat sijoittautuneet. Aina, kun arvopaperikeskus tarjoaa palvelujaan toisessa jäsenvaltiossa kuin siinä, johon se on sijoittautunut, joko perustamalla sivuliikkeen tai tarjoamalla palvelujaan suoraan, päävastuu arvopaperikeskuksen valvonnasta kuuluu sen sijoittautumispaikan toimivaltaiselle viranomaiselle.

(19) Jokaisen oikeushenkilön, joka kuuluu arvopaperikeskuksen määritelmän piiriin, on saatava toimivaltaisilta viranomaisilta toimilupa ennen toimintansa aloittamista. Erilaisten liiketoimintamallien vuoksi arvopaperikeskus olisi määriteltävä viittaamalla tiettyihin ydinpalveluihin, jotka koostuvat toimituksesta, joka edellyttää arvopapereiden selvitysjärjestelmän käyttöä, sekä notariaattipalveluista ja keskitetyistä arvopaperitilien hoitopalveluista. Arvopaperikeskuksen olisi ainakin ylläpidettävä arvopapereiden selvitysjärjestelmää ja tarjottava jotakin toista ydinpalvelua. Sen vuoksi tämän määritelmän ulkopuolelle olisi jätettävä toimijat, jotka eivät ylläpidä arvopapereiden selvitysjärjestelmiä, kuten rekisteröintiasiamiehet tai direktiivin 2003/87/EY nojalla perustetusta rekisterijärjestelmästä vastaavat viranomaiset ja elimet. Tällainen tehtävien yhdistely vaikuttaa olennaisesti siihen, että arvopaperikeskukset voivat hoitaa tehtävänsä arvopaperitoimituksessa ja arvopapereiden liikkeeseenlaskun jatkuvan eheyden varmistamisessa.

(20) Jotta arvopaperikeskukset eivät ottaisi riskejä muissa toiminnoissa kuin niissä, joita tämän asetuksen nojalla myönnetty toimilupa koskee, toimiluvan saaneiden arvopaperikeskusten toiminnot olisi rajoitettava toimiluvan piiriin kuuluvien palvelujen tarjoamiseen, eikä arvopaperikeskuksilla saisi olla omistusyhteyksiä, sellaisina kuin ne on määritelty asetuksessa viittaamalla perustamissopimuksen 54 artiklan 3 kohdan g alakohdan nojalla, yhtiömuodoltaan tietynlaisten yhtiöiden tilinpäätöksistä 25 päivänä heinäkuuta 1978 annettuun neljänteen neuvoston direktiiviin 78/660/ETY[14], tai suoraa tai välillistä vähintään 20 prosentin omistusta muiden kuin samanlaisia palveluja tarjoavien laitosten äänioikeuksista tai pääomasta.

(21) Jotta voidaan varmistaa arvopapereiden selvitysjärjestelmien luotettava toiminta, niiden ylläpito olisi annettava ainoastaan tässä asetuksessa annettujen tai keskuspankkien sääntöjen soveltamisalaan kuuluvien arvopaperikeskusten tai keskuspankkien tehtäväksi.

(22) Arvopaperikeskuksille olisi annettava lupa tarjota ydinpalvelujensa ohella palveluja, joilla lisätään arvopaperimarkkinoiden luotettavuutta, tehokkuutta ja avoimuutta, sanotun kuitenkaan rajoittamatta jäsenvaltioiden verolainsäädännöissä asetettujen erityisvaatimusten soveltamista. Jos tällaisten palvelujen tarjonta liittyy lähdeveromenettelyihin, tarjonnassa noudatetaan edelleen kyseisten jäsenvaltioiden lainsäädäntöä.

(23) Arvopaperikeskuksen, joka aikoo ulkoistaa jonkin ydinpalvelun kolmannelle osapuolelle tai tarjota uutta ydinpalvelua tai oheispalvelua, ylläpitää toista arvopapereiden selvitysjärjestelmää, käyttää toista keskuspankkia selvitysosapuolena tai perustaa arvopaperikeskusten välisen linkin, olisi haettava siihen lupaa noudattamalla samaa menettelyä kuin alkuperäistä toimilupaa haettaessa, mutta kuitenkin sillä poikkeuksella, että toimivaltaisen viranomaisen olisi ilmoitettava lupaa hakeneelle arvopaperikeskukselle kolmen kuukauden kuluessa, onko lupa myönnetty vai evätty.

(24) Kolmansiin maihin sijoittautuneet arvopaperikeskukset voivat tarjota palvelujaan joko sivuliikkeen välityksellä tai tarjoamalla unioniin sijoittautuneille liikkeeseenlaskijoille ja osallistujille suoraan palveluja, jotka liittyvät näiden arvopaperikeskusten unionissa harjoittamaan toimintaan, sekä perustaa linkkejä unioniin sijoittautuneiden arvopaperikeskusten kanssa, jos EAMV on tunnustanut kyseiset kolmansien maiden arvopaperikeskukset. Finanssimarkkinoiden globaalin luonteen vuoksi kolmansien maiden arvopaperikeskusten tunnustaminen on sopivinta antaa EAMV:n tehtäväksi. EAMV voi tunnustaa kolmansien maiden arvopaperikeskukset vain, jos komissio toteaa, että niihin sovelletaan vastaavaa lainsäädäntö- ja valvontakehystä kuin tässä asetuksessa säädetään, ja jos niihin sovelletaan tehokkaita toimilupamenettelyjä ja tehokasta valvontaa niiden omassa maassa ja jos EAMV:n ja arvopaperikeskusten toimivaltaisten viranomaisten välille on luotu yhteistyöjärjestelyt. EAMV:n antaman tunnustuksen edellytyksenä on, että toiminnan vakauden valvontakehys, jota sovelletaan unioniin sijoittautuneisiin ja tämän asetuksen nojalla toimiluvan saaneisiin arvopaperikeskuksiin, tunnustetaan tosiasiallisesti vastaavalla tavalla.

(25) Ottaen huomioon finanssimarkkinoiden globaali luonne sekä arvopaperikeskusten merkitys koko järjestelmälle on tarpeen varmistaa, että arvopaperikeskusten toiminnan vakautta koskevat vaatimukset lähenevät toisiaan kansainvälisellä tasolla. Tämän asetuksen säännöksissä olisi noudatettava CPSS:n ja IOSCO:n sekä EKPJ:n ja CESR:n laatimia suosituksia. EAMV:n olisi otettava voimassa olevat standardit ja niiden myöhemmät muutokset huomioon, kun se laatii tässä asetuksessa edellytettyjä teknisiä sääntely- ja täytäntöönpanostandardeja, ohjeita ja suosituksia tai ehdottaa niiden tarkistamista.

(26) Ottaen huomioon arvopaperikeskusten monimutkaisuus sekä näiden keskusten ja niiden tarjoamien palvelujen merkitys koko järjestelmälle, olisi varmistettava avointen päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontasääntöjen avulla, että toimiva johto, hallitus, osakkeenomistajat ja osallistujat, jotka voivat käyttää arvopaperikeskuksen toimintaan määräysvaltaa, sellaisena kuin se on määritelty viittaamalla perustamissopimuksen 54 artiklan 3 kohdan g alakohdan nojalla, konsolidoiduista tilinpäätöksistä 13 päivänä kesäkuuta 1983 annettuun seitsemänteen neuvoston direktiiviin 83/349/ETY[15], ovat soveliaita varmistamaan arvopaperikeskuksen järkevän ja vakaan hoidon.

(27) Avoimilla päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontasäännöillä olisi varmistettava, että toisaalta arvopaperikeskusten osakkeenomistajien, johdon ja henkilöstön edut ja toisaalta arvopaperikeskusten käyttäjien edut otetaan huomioon. Päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontaperiaatteiden soveltaminen ei saisi kuitenkaan rajoittaa arvopaperikeskuksen valitseman omistajuusmallin soveltamista. Jokaista arvopaperikeskuksen ylläpitämää arvopapereiden selvitysjärjestelmää varten olisi perustettava käyttäjien komitea neuvomaan arvopaperikeskuksen hallitusta keskeisissä kysymyksissä, jotka vaikuttavat komitean jäseniin.

(28) Arvopaperikeskuksille uskottujen tärkeiden tehtävien vuoksi tässä asetuksessa olisi säädettävä, että arvopaperikeskukset eivät saa siirtää velvoitteitaan kolmansille osapuolille ulkoistamalla toimintojaan. Toimintojen ulkoistamiselle olisi asetettava tiukat ehdot, joilla pidetään yllä arvopaperikeskusten vastuuta toiminnoistaan ja varmistetaan, että arvopaperikeskusten valvonta ei heikkene. Jos arvopaperikeskus ulkoistaa toimintojaan julkisyhteisöille, ulkoistaminen voidaan tietyin ehdoin vapauttaa näistä vaatimuksista.

(29) Arvopaperikeskuksen ja sen käyttäjien välisiin suhteisiin olisi tuotava avoimuutta liiketoiminnan harjoittamista koskevien sääntöjen avulla. Arvopaperikeskuksella olisi erityisesti oltava arvopapereiden selvitysjärjestelmään osallistumista koskevat julkistetut, avoimet, objektiiviset ja syrjimättömät perusteet, joilla osallistujien pääsyä järjestelmään voidaan rajoittaa ainoastaan riskien perusteella. Toimivaltaisille viranomaisille olisi annettava asianmukaiset keinot puuttua nopeasti tapauksiin, joissa arvopaperikeskukset ovat perusteettomasti kieltäytyneet tarjoamasta palvelujaan osallistujille. Arvopaperikeskusten olisi julkistettava palvelujensa hinnat ja niistä perittävät maksut. Koska arvopaperikeskuksilla on yhä huomattava markkinavoima oman jäsenvaltionsa alueella, ne eivät saisi poiketa julkistamastaan hintapolitiikasta, ja niiden palveluihin olisi oltava avoin ja syrjimätön pääsy. Arvopaperikeskusten olisi otettava käyttöön tunnustetut viestintämenettelyt. Näillä osallistumissäännöksillä täydennetään ja lujitetaan markkinatoimijoiden oikeutta käyttää toisessa jäsenvaltiossa olevaa selvitysjärjestelmää direktiivin 2004/39/EY mukaisesti.

(30) Koska arvopapereiden selvitysjärjestelmillä on keskeinen asema finanssimarkkinoilla, arvopaperikeskusten olisi palveluja tarjotessaan varmistettava oikea-aikainen toimitus, liikkeeseenlaskun jatkuva eheys, kutakin osallistujaa varten hoidettujen arvopaperitilien erottelu toisistaan sekä mahdollisuus tarjota pyynnöstä osallistujien asiakkaiden tilien tarkempaa erottelua. Arvopaperikeskusten olisi varmistettava, että näitä vaatimuksia sovelletaan erikseen kuhunkin niiden ylläpitämään arvopapereiden selvitysjärjestelmään.

(31) Jotta vältettäisiin selvitysosapuolen maksukyvyttömyydestä johtuvat toimitusriskit, arvopaperikeskuksen olisi toteutettava arvopaperitapahtuman maksuvelvoitteet keskuspankissa avattujen tilien välityksellä aina, kun se on käytännöllistä ja mahdollista. Jollei tämä vaihtoehto ole käytännöllinen tai mahdollinen, arvopaperikeskuksen olisi voitava toteuttaa maksuvelvoitteet sellaisessa luottolaitoksessa avattujen tilien välityksellä, joka on perustettu luottolaitosten liiketoiminnan aloittamisesta ja harjoittamisesta 14 päivänä kesäkuuta 2006 annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2006/48/EY[16] säädetyin edellytyksin ja johon sovelletaan erityistä toimilupamenettelyä ja toiminnan vakautta koskevia vaatimuksia, joista säädetään tämän asetuksen IV osastossa. Toimiessaan selvitysosapuolena luottolaitoksen olisi voitava tarjota arvopaperikeskuksen osallistujille tässä asetuksessa säädettyjä palveluja, jotka kuuluvat toimiluvan piiriin, ja myös muita palveluja, jotka eivät kuulu tämän asetuksen soveltamisalaan.

(32) Koska direktiivissä 2006/48/EY ei käsitellä erityisesti päivänsisäisiä luotto- ja likviditeettiriskejä, jotka johtuvat toimitukseen liittyvistä pankkipalveluista, tällaisia palveluja tarjoaville luottolaitoksille olisi myös asetettava luotto- ja likviditeettiriskien vähentämistä varten tiukat erityisvaatimukset, joita olisi sovellettava jokaiseen arvopapereiden selvitysjärjestelmään, jossa luottolaitokset toimivat selvitysosapuolina. Jotta voidaan varmistaa, että luotto- ja likviditeettiriskien vähentämiseen tarkoitettuja erityistoimenpiteitä noudatetaan täysimittaisesti, toimivaltaisten viranomaisten olisi voitava vaatia, että arvopaperikeskukset nimeävät useamman kuin yhden luottolaitoksen aina, kun kyseiset viranomaiset voivat saatavilla olevan näytön perusteella osoittaa, että yhteen luottolaitokseen kohdistuvaa luotto- ja likviditeettiriskien keskittymistä ei ole pienennetty riittävästi.

(33) Vaatimus, jonka mukaan arvopaperitapahtuman maksuvelvoitteiden toteuttajan on oltava selvitysosapuolena toimiva erillinen oikeushenkilö, on tärkeä tekijä, jolla lisätään arvopaperikeskusten luotettavuutta ja kestokykyä. Arvopaperikeskusten ydinpalvelujen ja toimitukseen liittyvien pankkipalvelujen erottaminen toisistaan vaikuttaa todella välttämättömältä, jotta voidaan poistaa se vaara, että luotto- ja likviditeettiriskien kaltaiset riskit siirtyvät pankkipalveluista arvopaperikeskusten ydinpalvelujen tarjontaan. Käytettävissä ei ole lievempiä keinoja, joilla nämä luotto- ja likviditeettiriskit voitaisiin poistaa ja joilla arvopaperikeskusten luotettavuus ja kestokyky saataisiin halutulle tasolle. Jotta voidaan kuitenkin varmistaa tehokkuusedut, jotka saadaan tarjoamalla sekä arvopaperikeskus- että pankkipalveluja saman konsernin sisällä, vaatimus, jonka mukaan pankkipalvelujen tarjoajan on oltava erillinen luottolaitos, ei saisi olla esteenä sille, että luottolaitos kuuluu samaan konserniin kuin arvopaperikeskus. Jos saman konsernin sisällä tarjotaan sekä arvopaperikeskus- että pankkipalveluja, pankkipalveluja tarjoavan luottolaitoksen toiminta olisi rajoitettava arvopaperitoimitukseen liittyviin pankkipalveluihin, jotta tarjottavien palvelujen luotettavuutta ja tehokkuutta voitaisiin lisätä. Lisäksi olisi oltava mahdollista saada lupa poiketa velvollisuudesta erottaa arvopaperitoimitukseen liittyvät pankkipalvelut arvopaperikeskuksen ydinpalveluista, jollei ole olemassa mitään vaaraa siitä, että luotto- ja likviditeettiriskit siirtyvät pankkipalveluista arvopaperikeskusten ydinpalvelujen tarjontaan. Sen varmistamiseksi, että arvopaperikeskusten mahdollisuutta poiketa velvollisuudesta olla tarjoamatta pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja sovelletaan johdonmukaisesti, komissiolle olisi siirrettävä toimivalta päättää kansallisen toimivaltaisen viranomaisen pyynnöstä, sallitaanko tällainen poikkeus, jos siitä, että sama oikeushenkilö tarjoaa sekä arvopaperikeskus- että pankkipalveluja, ei aiheudu järjestelmäriskiä. Jos arvopaperikeskukselle on myönnetty tällainen poikkeuslupa ja se on saanut luvan toimia luottolaitoksena, sen toiminta olisi joka tapauksessa rajoitettava ainoastaan arvopaperitoimitukseen liittyviin pankkipalveluihin.

(34) Jotta arvopaperikeskusten tarjoamien palvelujen luotettavuus ja jatkuvuus voitaisiin varmistaa riittävällä tavalla, arvopaperikeskuksille olisi asetettava erityiset yhdenmukaiset ja suoraan sovellettavat toiminnan vakautta ja pääomaa koskevat vaatimukset, joilla voidaan vähentää niiden oikeudellisia, operatiivisia ja sijoitusriskejä.

(35) Arvopaperikeskusten välisten linkkijärjestelyjen luotettavuudelle olisi asetettava erityisvaatimukset, jotta mahdollistettaisiin arvopaperikeskuksen osallistujien pääsy muihin arvopapereiden selvitysjärjestelmiin. Vaatimus, jonka mukaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja on tarjottava erillisessä oikeushenkilössä, ei saisi estää arvopaperikeskuksia saamasta tällaisia palveluja varsinkaan, jos ne ovat toisen arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujia. Erityisen tärkeää on, että linkkijärjestelyistä mahdollisesti aiheutuvia riskejä, kuten luotto- tai likviditeettiriskejä, organisatorisia riskejä tai muita arvopaperikeskuksille aiheutuvia merkityksellisiä riskejä, vähennetään täysimittaisesti. Yhteentoimivien linkkien osalta on tärkeää, että linkitetyissä järjestelmissä on samat ajankohdat sille, milloin siirtomääräykset tulevat järjestelmään, milloin siirtomääräyksiä ei voida enää peruuttaa ja milloin arvopapereiden ja käteisvarojen siirrot ovat lopullisia. Samoja periaatteita olisi sovellettava arvopaperikeskuksiin, jotka käyttävät yhteistä tietoteknistä toimitusinfrastruktuuria.

(36) Arvopapereiden selvitysjärjestelmien ylläpitäjinä arvopaperikeskuksilla on keskeinen rooli arvopapereiden siirtämisessä arvopaperitileille. Oikeusvarmuuden lisäämiseksi rajat ylittävässä toiminnassa on tärkeää vahvistaa selkeät säännöt siitä, mitä lainsäädäntöä sovelletaan arvopaperikeskusten tileillään pitämien arvopapereiden omistusta koskeviin näkökohtiin. Sovellettavana lainsäädäntönä olisi oltava nykyisissä lainvalintasäännöissä noudatetun lähestymistavan mukaisesti sen paikan lainsäädäntö, jossa arvopaperikeskusten tilejä pidetään.

(37) Monissa jäsenvaltioissa liikkeeseenlaskijoiden on kansallisen lainsäädännön mukaan laskettava tietyntyyppiset arvopaperit, erityisesti osakkeet, liikkeeseen kansallisten arvopaperikeskustensa välityksellä. Jotta voitaisiin poistaa tämä este, joka haittaa unionin kaupan jälkeisen toiminnan markkinoiden moitteetonta toimintaa, ja antaa liikkeeseenlaskijoille mahdollisuus valita tehokkain tapa hallinnoida arvopapereitaan, liikkeeseenlaskijoilla olisi oltava oikeus valita mikä tahansa unioniin sijoittautunut arvopaperikeskus kirjaamaan niiden liikkeeseen laskemia arvopapereita ja tarjoamaan niille tarvittavia arvopaperikeskuksen palveluja. Toimivaltaisille viranomaisille olisi annettava asianmukaiset keinot puuttua nopeasti tapauksiin, joissa arvopaperikeskukset ovat perusteettomasti kieltäytyneet tarjoamasta palvelujaan liikkeeseenlaskijoille. Jotta voitaisiin suojata osakkeenomistajien oikeuksia, liikkeeseenlaskijoiden oikeus arvopaperikeskuksen valintaan ei saisi estää soveltamasta kansallista yhtiöoikeutta, jonka nojalla arvopaperit on luotu ja jolla säännellään liikkeeseenlaskijoiden ja osakkeenomistajien välistä suhdetta.

(38) Marraskuun 7 päivänä 2006 annetuilla selvitysalan eurooppalaisilla käytännesäännöillä[17] on luotu vapaaehtoiset puitteet arvopaperikeskusten ja muiden markkinainfrastruktuurien oikeudelle päästä käyttämään toistensa palveluja. Kaupan jälkeinen toiminta on kuitenkin yhä jakautunut kansallisten rajojen mukaisesti, minkä vuoksi rajat ylittävät kaupat ovat suhteellisen kalliita. Olisi vahvistettava yhdenmukaiset vaatimukset arvopaperikeskusten välisille linkeille sekä arvopaperikeskusten ja muiden markkinainfrastruktuurien välisille pääsyoikeuksille. Jotta arvopaperikeskukset voisivat tarjota osallistujilleen pääsyä muille markkinoille, niillä olisi oltava oikeus tulla toisen arvopaperikeskuksen osallistujiksi tai pyytää toista arvopaperikeskusta kehittämään erityistoimintoja, jotka mahdollistavat pääsyn kyseiseen arvopaperikeskukseen. Toimivaltaisille viranomaisille olisi annettava asianmukaiset keinot puuttua nopeasti tapauksiin, joissa arvopaperikeskus on perusteettomasti kieltäytynyt myöntämästä pääsyoikeutta toiselle arvopaperikeskukselle. Koska arvopaperikeskusten väliset linkit voivat tuoda toimitukseen ylimääräisen riskin, linkkeihin olisi saatava luvat toimivaltaisilta viranomaisilta, joiden olisi myös valvottava näitä linkkejä.

(39) Arvopaperikeskusten olisi myös voitava saada keskusvastapuolelta tai kauppapaikalta tapahtumasyötteitä, ja näillä markkinainfrastruktuureilla olisi oltava pääsy arvopaperikeskusten ylläpitämiin arvopapereiden selvitysjärjestelmiin, paitsi jos tällainen pääsy vaarantaa näiden markkinainfrastruktuurien toimintoja. Toimivaltaisille viranomaisille olisi annettava asianmukaiset keinot puuttua nopeasti tapauksiin, joissa arvopaperikeskukset tai markkinainfrastruktuurit ovat perusteettomasti evänneet palvelunsa.

(40) Finanssialan moitteettomien toiminnan vakauden valvontapuitteiden ja liiketoimintapuitteiden olisi perustuttava vahvoihin valvonta- ja seuraamusjärjestelmiin. Sen vuoksi valvontaviranomaisille olisi annettava riittävät toimintavaltuudet, ja niiden olisi voitava tukeutua varoittaviin seuraamusjärjestelyihin, joilla puututaan lainvastaisiin menettelyihin. Tiedonannossa, jonka komissio antoi 8 päivänä joulukuuta 2010 Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle seuraamusjärjestelmien lujittamisesta finanssipalvelujen alalla, tarkastellaan uudelleen nykyisiä seuraamusvaltuuksia ja niiden soveltamista käytäntöön, jotta seuraamuksia voitaisiin yhtenäistää kaikissa valvontatoiminnoissa.

(41) Sen varmistamiseksi, että arvopaperikeskukset, selvitysosapuoliksi nimetyt luottolaitokset, niiden ylimpien hallintoelinten jäsenet sekä muut henkilöt, joilla on tosiasiallinen määräysvalta niiden liiketoiminnassa, tai ketkä tahansa muut henkilöt tosiasiallisesti noudattavat tämän asetuksen vaatimuksia, toimivaltaisten viranomaisten olisi voitava soveltaa hallinnollisia seuraamuksia ja toimenpiteitä, jotka ovat tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia.

(42) Jotta seuraamukset olisivat varoittavia ja niitä sovellettaisiin johdonmukaisesti kaikissa jäsenvaltioissa, tässä asetuksessa olisi säädettävä seuraavista seikoista: sellaisia keskeisiä hallinnollisia seuraamuksia ja toimenpiteitä koskevasta luettelosta, joiden on oltava toimivaltaisten viranomaisten käytettävissä; toimivallasta määrätä näitä seuraamuksia ja toimenpiteitä sekä luonnollisille henkilöille että oikeushenkilöille, jotka ovat vastuussa rikkomisesta; sellaisia keskeisiä perusteita koskevasta luettelosta, joilla päätetään kyseisten seuraamusten ja toimenpiteiden tyypistä ja tasosta, sekä hallinnollisten taloudellisten seuraamusten tasoista. Hallinnollisissa sakoissa olisi otettava huomioon muun muassa todettu rikkomisesta saatu taloudellinen hyöty, rikkomisen vakavuus ja kesto, mahdolliset raskauttavat tai lieventävät tekijät sekä sakkojen varoittava vaikutus, ja sakkoja voitaisiin tarvittaessa alentaa toimivaltaisen viranomaisen kanssa tehdyn yhteistyön johdosta. Seuraamusten hyväksymisessä ja julkistamisessa olisi noudatettava Euroopan unionin perusoikeuskirjassa vahvistettuja perusoikeuksia, erityisesti oikeutta yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen (7 artikla), oikeutta henkilötietojen suojaan (8 artikla) ja oikeutta tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen (47 artikla).

(43) Mahdollisten rikkomisten havaitsemiseksi toimivaltaisten viranomaisten käyttöön olisi annettava tehokkaat mekanismit, joilla kannustetaan ilmoittamaan mahdollisista tai tosiasiallisista rikkomisista. Mekanismeihin olisi kuuluttava riittävät suojatoimet niiden henkilöiden suojelemiseksi, jota ilmoittavat tämän asetuksen mahdollisista tai tosiasiallisista rikkomisista tai joita syytetään tällaisista rikkomisista. Olisi luotava asianmukaiset menettelyt, joilla varmistetaan rikkomisesta syytetyn henkilön oikeus henkilötietojen suojaan, oikeus puolustukseen ja oikeus tulla kuulluksi ennen kyseistä henkilöä koskevan lopullisen päätöksen tekoa sekä oikeus käyttää tehokkaita oikeussuojakeinoja kyseistä henkilöä koskevia päätöksiä tai toimenpiteitä vastaan.

(44) Tämä asetus ei saisi rajoittaa jäsenvaltioiden lainsäädäntöjen rikosoikeudellisia seuraamuksia koskevien säännösten soveltamista.

(45) Jäsenvaltioiden tämän asetuksen mukaisesti suorittamaa henkilötietojen käsittelyä säännellään yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 24 päivänä lokakuuta 1995 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 95/46/EY[18]. Jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten välisen tietojen vaihdon tai siirron olisi tapahduttava direktiivissä 95/46/EY säädettyjen, henkilötietojen toimittamista koskevien sääntöjen mukaisesti. EAMV:n tämän asetuksen nojalla suorittamaan henkilötietojen käsittelyyn sovelletaan yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta 18 päivänä joulukuuta 2000 annettua Euroopan parlamentin ja neuvoston asetusta (EY) N:o 45/2001[19]. EAMV:n suorittaman henkilötietojen vaihdon tai siirron olisi tapahduttava asetuksessa (EY) N:o 45/2001 säädettyjen, henkilötietojen siirtoa koskevien sääntöjen mukaisesti.

(46) Tässä asetuksessa kunnioitetaan perusoikeuksia ja noudatetaan erityisesti Euroopan unionin perusoikeuskirjassa tunnustettuja periaatteita, etenkin oikeuksia yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen, oikeutta henkilötietojen suojaan, oikeutta tehokkaisiin oikeussuojakeinoihin ja puolueettomaan tuomioistuimeen sekä kieltoa syyttää ja rangaista oikeudenkäynnissä kahdesti samasta rikoksesta ja elinkeinovapautta. Asetusta on sovellettava näiden oikeuksien ja periaatteiden mukaisesti.

(47) Euroopan markkinaviranomaisella (EAMV), joka on perustettu Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/77/EY kumoamisesta 24 päivänä marraskuuta 2010 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1095/2010[20], olisi oltava keskeinen rooli tämän asetuksen soveltamisessa, jonka yhteydessä sen olisi varmistettava, että kansalliset toimivaltaiset viranomaiset soveltavat unionin sääntöjä yhdenmukaisesti, sekä ratkaistava näiden viranomaisten väliset erimielisyydet.

(48) Koska EAMV:lla on pitkälle menevää arvopapereiden ja arvopaperimarkkinoiden erityisasiantuntemusta, on tehokasta ja asianmukaista antaa sen tehtäväksi laatia komissiolle toimitettavat luonnokset sääntelystandardeiksi ja teknisiksi täytäntöönpanostandardeiksi, joihin ei liity poliittisia valintoja. EAMV:n olisi myös tehtävä tiivistä yhteistyötä EKPJ:n jäsenten ja Euroopan pankkiviranomaisen kanssa, joka on perustettu Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/78/EY kumoamisesta 24 päivänä marraskuuta 2010 annetulla Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksella (EU) N:o 1093/2010[21], aina, kun tällaista yhteistyötä edellytetään tässä asetuksessa.

(49) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan ja asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti tekniset sääntelystandardit toimituskuria koskevien toimenpiteiden yksityiskohdista; tiedoista ja muusta aineistosta, jotka arvopaperikeskusten on sisällytettävä toimilupahakemuksiinsa; tiedoista, jotka eri viranomaisten on toimitettava toisilleen valvoessaan arvopaperikeskuksia; kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion välisten yhteistyöjärjestelyjen yksityiskohdista; arvopaperikeskuksia koskevien päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontajärjestelyjen osatekijöistä; arvopaperikeskusten säilyttämien aineistojen yksityiskohdista; sellaisten toimenpiteiden yksityiskohdista, jotka arvopaperikeskusten on toteutettava liikkeeseenlaskun jatkuvan eheyden ylläpitämiseksi; osallistujien arvopapereiden suojaamisesta; toimituksen oikea-aikaisesta loppuun saattamisesta; operatiivisten riskien ja arvopaperikeskusten välisistä linkeistä johtuvien riskien vähentämisestä; arvopaperikeskuksia koskevien pääomavaatimusten yksityiskohdista ja sellaisten luotto- ja likviditeettiriskeihin liittyvien toiminnan vakautta koskevien vaatimusten yksityiskohdista, jotka asetetaan nimetyille luottolaitoksille.

(50) Lisäksi komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 291 artiklan ja asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädetyn menettelyn mukaisesti täytäntöönpanosäädöksin tekniset täytäntöönpanostandardit, jotka koskevat vakiolomakkeiden ja -mallien laatimista arvopaperikeskusten toimilupahakemuksia varten; toimivaltaisten viranomaisten välistä tietojenvaihtoa arvopaperikeskusten valvonnassa; kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion välisten yhteistyöjärjestelyjen yksityiskohtia; arvopaperikeskusten säilyttämien aineistojen muotoja; sellaisissa tapauksissa noudatettavia menettelyjä, joissa osallistujalta tai liikkeeseenlaskijalta evätään pääsyoikeus arvopaperikeskukseen tai arvopaperikeskuksilta evätään keskinäiset pääsyoikeudet tai arvopaperikeskuksilta ja muilta markkinainfrastruktuureilta evätään keskinäiset pääsyoikeudet; sekä eri viranomaisten kuulemisesta ennen toimiluvan myöntämistä selvitysosapuolelle.

(51) Komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä perussopimuksen 290 artiklan mukaisesti. Delegoituja säädöksiä olisi hyväksyttävä erityisesti määritelmiä koskevista yksityiskohdista; perusteista, joilla arvopaperikeskuksen toiminta vastaanottavassa jäsenvaltioissa olisi katsottava merkittäväksi kyseiselle jäsenvaltiolle; palveluista, joiden tunnustamista kolmannen maan arvopaperikeskuksen on haettava EAMV:lta, sekä tiedoista, jotka tunnustamista hakevan arvopaperikeskuksen on toimitettava hakemuksessaan EAMV:lle; riskeistä, jotka voivat oikeuttaa arvopaperikeskuksen epäämään pääsyn osallistujilta, sekä pääsyä hakeneiden osallistujien käytettävissä olevan menettelyn osatekijöistä; sellaisten tilanteiden arvioimisesta, joissa toimitusta ei ole käytännöllistä tai mahdollista suorittaa keskuspankkirahalla, ja sellaisen menettelyn osatekijöistä, joka koskee liikkeeseenlaskijoiden oikeutta päästä arvopaperikeskuksiin, arvopaperikeskusten välisiä pääsyoikeuksia sekä arvopaperikeskusten ja muiden markkinainfrastruktuurien välisiä pääsyoikeuksia.

(52) Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovalta tehdä päätöksiä kolmansien maiden sääntöjen arvioinnista kolmansien maiden arvopaperikeskusten tunnustamista varten sekä tehdä päätöksiä poikkeusluvista, jotka koskevat velvollisuutta erottaa arvopaperitoimitukseen liittyvät pankkipalvelut arvopaperikeskuksen ydinpalveluista. Tätä täytäntöönpanovaltaa olisi käytettävä yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä, 16 päivänä helmikuuta 2011 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011[22] mukaisesti.

(53) Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän direktiivin tavoitetta eli vahvistaa arvopaperitoimitusta ja arvopaperikeskuksia koskevia yhdenmukaisia vaatimuksia, vaan se voidaan toiminnan laajuuden vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla, joten unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on näiden tavoitteiden saavuttamiseksi tarpeen.

(54) On tarpeen muuttaa direktiiviä 98/26/EY, jotta se olisi direktiivien 98/26/EY, 2002/87/EY, 2003/6/EY, 2003/41/EY, 2003/71/EY, 2004/39/EY, 2004/109/EY, 2005/60/EY, 2006/48/EY, 2006/49/EY ja 2009/65/EY muuttamisesta Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan pankkiviranomainen), Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) ja Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen) toimivaltuuksien osalta 24 päivänä marraskuuta 2010 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2010/78/EU[23] mukainen, jolloin nimettyjä arvopapereiden selvitysjärjestelmiä ei enää ilmoiteta komissiolle vaan EAMV:lle.

(55) Tässä asetuksessa asetettujen, arvopaperikeskusten toimilupia ja tunnustamista koskevien vaatimusten soveltamista olisi lykättävä, jotta unioniin tai kolmansiin maihin sijoittautuneilla arvopaperikeskuksilla olisi riittävästi aikaa hakea tässä asetuksessa säädettyä toimilupaa tai tunnustamista.

(56) Lisäksi on tarpeen lykätä niiden vaatimusten soveltamista, jotka koskevat tiettyjen siirtokelpoisten arvopapereiden kirjaamista arvo-osuuksina ja velvoitteiden toteuttamista arvopapereiden selvitysjärjestelmissä viimeistään toisena työpäivänä kaupanteon jälkeen, jotta markkinatoimijoille, joilla on hallussaan paperimuodossa olevia arvopapereita tai jotka käyttävät pitempiä toimitusaikoja, voidaan antaa riittävästi aikaa noudattaa kyseisiä vaatimuksia,

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

I osasto Kohde, soveltamisala ja määritelmät

1 artikla Kohde ja soveltamisala

1. Tässä asetuksessa vahvistetaan rahoitusvälinetoimitusta unionissa koskevat yhdenmukaiset vaatimukset sekä arvopaperikeskusten toiminnan järjestämistä ja ylläpitoa koskevat säännöt edistämään luotettavaa ja joustavaa toimitusta.

2. Tätä asetusta sovelletaan kaikkien rahoitusvälineiden toimitukseen ja arvopaperikeskusten toimintoihin, jollei tämän asetuksen säännöksissä toisin todeta.

3. Tämän asetuksen soveltaminen ei rajoita erityisiä rahoitusvälineitä koskevan unionin lainsäädännön, erityisesti direktiivin 2003/87/EY, säännösten soveltamista.

4. Asetuksen 9–18 artiklaa, 20 artiklaa ja IV osaston säännöksiä ei sovelleta Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) jäseniin, muihin vastaavanlaista toimintaa harjoittaviin kansallisiin elimiin tai muihin kansallisiin julkisiin elimiin, joiden vastuulla on julkisen velan hoitaminen tai jotka osallistuvat sen hoitoon.

2 artikla Määritelmät

1. Tässä asetuksessa tarkoitetaan

(1) ’arvopaperikeskuksella’ oikeushenkilöä, joka ylläpitää liitteessä olevan A jakson 3 kohdassa lueteltua arvopapereiden selvitysjärjestelmää ja tarjoaa ainakin yhtä muuta liitteessä olevassa A jaksossa lueteltua ydinpalvelua;

(2) ’toimituksella’ arvopaperitapahtuman loppuun saattamista osallistujien velvoitteiden täyttämiseksi siirtämällä varoja tai arvopapereita;

(3) ’arvopapereiden selvitysjärjestelmällä’ direktiivin 98/26/EY 2 artiklan a alakohdan ensimmäisessä ja toisen luetelmakohdassa tarkoitettua järjestelmää, jossa liiketoiminta koostuu direktiivin 98/26/EY 2 artiklan i alakohdan toisessa luetelmakohdassa määriteltyjen siirtomääräysten toimeenpanemisesta;

(4) ’toimitusajalla’ ajanjaksoa kaupantekopäivän ja sovitun toimituspäivän välillä;

(5) ’työpäivällä’ direktiivin 98/26/EY 2 artiklan n alakohdassa määriteltyä työpäivää;

(6) ’toimituspuutteella’ arvopaperitapahtuman toimituksen jäämistä toteutumatta sovittuna toimituspäivänä arvopapereiden tai käteisen puuttumisen vuoksi riippumatta siitä, mikä on tähän perimmäinen syy;

(7) ’sovitulla toimituspäivällä’ päivää, jona arvopaperitapahtuman osapuolet sopivat toimituksen tapahtuvan;

(8) ’keskusvastapuolella’ yksikköä, joka on yksillä tai useammilla finanssimarkkinoilla sopimuksilla kauppaa käyvien vastapuolten välissä ja toimii jokaiseen myyjään nähden ostajana ja jokaiseen ostajaan nähden myyjänä;

(9) ’toimivaltaisella viranomaisella’ viranomaista, jonka kukin jäsenvaltio on nimennyt 10 artiklan mukaisesti;

(10) ’osallistujalla’ direktiivin 98/26/EY 2 artiklan f alakohdassa määriteltyä arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujaa, myös keskusvastapuolta;

(11) ’omistusyhteydellä’ direktiivin 78/660/ETY 17 artiklan ensimmäisessä virkkeessä tarkoitettua omistusyhteyttä tai suoraa tai välillistä vähintään 20 prosentin omistusosuutta yrityksen äänivallasta tai pääomasta;

(12) ’kotijäsenvaltiolla’ jäsenvaltiota, jossa arvopaperikeskukselle on myönnetty toimilupa;

(13) ’vastaanottavalla jäsenvaltiolla’ jäsenvaltiota, joka ei ole kotijäsenvaltio mutta jossa arvopaperikeskuksella on sivukonttori tai jossa se tarjoaa arvopaperikeskuksen palveluja;

(14) ’sivuliikkeellä’ liiketoimipaikkaa, joka ei ole päätoimipaikka mutta joka on arvopaperikeskuksen osa, joka ei ole oikeushenkilö ja joka tarjoaa arvopaperikeskukselle myönnetyn toimiluvan mukaisia arvopaperikeskuksen palveluja;

(15) ’määräysvallalla’ direktiivin 83/349/ETY 1 artiklassa määriteltyä kahden yrityksen välistä määräysvaltaa;

(16) ’osallistujan maksulaiminlyönnillä’ tilannetta, jossa aloitetaan direktiivin 98/26/EY 2 artiklan j alakohdassa määritelty maksukyvyttömyysmenettely osallistujaa vastaan;

(17) ’toimituksella maksua vastaan’ arvopapereiden selvitysmekanismia, jossa arvopapereiden siirto yhdistyy varojen siirtoon siten, että arvopaperit luovutetaan ainoastaan, jos vastaava maksu tehdään;

(18) ’arvopaperitilillä’ tiliä, jolle arvopapereita koskevat hyvitys- ja veloitusmerkinnät tehdään;

(19) ’arvopaperikeskusten välisellä linkillä’ arvopaperikeskusten välistä järjestelyä, jossa yksi arvopaperikeskus avaa tilin toisen arvopaperikeskuksen arvopapereiden selvitysjärjestelmässä helpottaakseen arvopapereiden siirtoa omilta osallistujiltaan kyseisen toisen arvopaperikeskuksen osallistujille. Arvopaperikeskusten välisiin linkkeihin sisältyvät pääsyoikeus vakioidun linkin välityksellä, pääsyoikeus räätälöidyn linkin välityksellä ja yhteentoimivat linkit;

(20) ’pääsyoikeudella vakioidun linkin välityksellä’ arvopaperikeskusten välistä linkkiä, jonka avulla arvopaperikeskus pääsee yhteyteen toisen arvopaperikeskuksen kanssa kuten kuka tahansa tämän toisen arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistuja;

(21) ’pääsyoikeudella räätälöidyn linkin välityksellä’ arvopaperikeskusten välistä linkkiä, jonka avulla arvopaperikeskus tarjoaa toiselle arvopaperikeskukselle erityisiä palveluja, jotka eroavat niistä palveluista, joita se tarjoaa muille arvopapereiden selvitysjärjestelmänsä osallistujille;

(22) ’yhteentoimivilla linkeillä’ arvopaperikeskusten välisiä linkkejä, joilla arvopaperikeskusten ylläpitämät arvopapereiden selvitysjärjestelmät saadaan yhteentoimiviksi direktiivin 98/26/EY 2 artiklan o alakohdassa tarkoitetulla tavalla;

(23) ’siirtokelpoisilla arvopapereilla’ direktiivin 2004/39/EY 4 artiklan 18 alakohdassa määriteltyjä siirtokelpoisia arvopapereita;

(24) ’rahamarkkinavälineillä’ direktiivin 2004/39/EY 4 artiklan 19 alakohdassa määriteltyjä rahamarkkinavälineitä;

(25) ’yhteissijoitusyritysten osuuksilla’ direktiivin 2004/39/EY liitteessä I olevan C jakson 3 kohdassa tarkoitettuja yhteissijoitusyritysten osuuksia;

(26) ’päästöoikeuksilla’ kaikkia yksiköitä, jotka on tunnustettu direktiivin 2003/87/EY vaatimuksia vastaaviksi;

(27) ’säännellyllä markkinalla’ direktiivin 2004/39/EY 4 artiklan 14 alakohdassa määriteltyä säänneltyä markkinaa;

(28) ’monenkeskisellä kaupankäyntijärjestelmällä’ direktiivin 2004/39/EY 4 artiklan 15 alakohdassa määriteltyä monenkeskistä kaupankäyntijärjestelmää;

(29) ’organisoidulla kaupankäyntijärjestelmällä’ mitä tahansa järjestelmää, joka ei ole sijoituspalveluyrityksen tai markkinoiden ylläpitäjän ylläpitämä säännelty markkina tai monenkeskinen kaupankäyntijärjestelmä ja jossa useiden kolmansien osapuolten rahoitusvälineitä koskevat osto- ja myynti-intressit voivat olla keskenään vuorovaikutuksessa siten, että tuloksena on sopimus direktiivin 2004/39/EY II osaston säännösten mukaisesti;

(30) ’tytäryrityksellä’ direktiivin 83/349/ETY 1 artiklassa määriteltyä tytäryritystä;

(31) ’selvitysosapuolella’ direktiivin 98/26/EY 2 artiklan d alakohdassa määriteltyä selvitysosapuolta.

2. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 64 artiklan mukaisesti toimenpiteistä, joilla tarkennetaan 1 kohdan 17, 20, 21 ja 22 alakohdassa esitettyjen määritelmien tekniset yksityiskohdat, liitteessä olevan B jakson 1–4 kohdassa esitetyt oheispalvelut ja liitteessä olevan C jakson 1 ja 2 kohdassa esitetyt palvelut.

II osasto Arvopaperitoimitus

I luku Arvo-osuusmuoto

3 artikla Arvo-osuusmuoto

1. Yhtiöiden, jotka laskevat liikkeeseen siirtokelpoisia arvopapereita, jotka otetaan kaupankäynnin kohteeksi säännellyillä markkinoilla, on huolehdittava siitä, että tällaiset arvopaperit muutetaan arvo-osuusmuotoon pysäytysjärjestelmässä, jossa lasketaan liikkeeseen koko liikkeeseenlaskua edustava global note -todistus, tai lasketaan liikkeeseen suoraan arvo-osuusmuodossa.

2. Jos 1 kohdassa tarkoitetuilla arvopapereilla käydään kauppaa säännellyillä markkinoilla, monenkeskisissä kaupankäyntijärjestelmissä tai organisoiduissa kaupankäyntijärjestelmissä tai ne siirretään direktiivin 2002/47/EY 2 artiklan a alakohdassa määritellyn rahoitusvakuusjärjestelyn seurauksena, kyseiset arvopaperit on kirjattava arvo-osuusmuodossa arvopaperikeskuksessa ennen kaupankäyntipäivää, paitsi jos ne on jo näin kirjattu.

4 artikla Täytäntöönpanon valvonta

1. Arvopaperit liikkeeseenlaskevan yhtiön sijoittautumisjäsenvaltion viranomaiset ovat toimivaltaiset varmistamaan, että 3 artiklan 1 kohtaa sovelletaan.

2. Säänneltyjen markkinoiden, monenkeskisten kaupankäyntijärjestelmien tai organisoitujen kaupankäyntijärjestelmien valvonnassa toimivaltaisten viranomaisten on varmistettava, että 3 artiklan 2 kohtaa sovelletaan, kun 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla arvopapereilla käydään kauppaa säännellyillä markkinoilla, monenkeskisissä kaupankäyntijärjestelmissä tai organisoiduissa kaupankäyntijärjestelmissä.

3. Jäsenvaltioiden viranomaiset, jotka vastaavat direktiivin 2002/47/EY soveltamisesta, ovat toimivaltaiset varmistamaan, että tämän asetuksen 3 artiklan 2 kohtaa sovelletaan, kun tämän asetuksen 3 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja arvopapereita siirretään direktiivin 2002/47/EY 2 artiklan a alakohdassa määritellyn rahoitusvakuusjärjestelyn seurauksena.

II luku Toimitusajat

5 artikla Sovitut toimituspäivät

1. Jokaisen arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujan, joka ostaa tai myy omaan lukuunsa tai kolmannen osapuolen puolesta siirtokelpoisia arvopapereita, rahamarkkinavälineitä, yhteissijoitusyritysten osuuksia ja päästöoikeuksia, on toteutettava velvoitteensa arvopapereiden selvitysjärjestelmässä sovittuna toimituspäivänä.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen siirtokelpoisten arvopapereiden, joilla käydään kauppaa säännellyillä markkinoilla, monenkeskisissä kaupankäyntijärjestelmissä tai organisoiduissa kaupankäyntijärjestelmissä, sovitun toimituspäivän on oltava viimeistään kaupanteon jälkeinen toinen työpäivä.

3. Asianomainen viranomainen siinä jäsenvaltiossa, jonka lainsäädäntöä sovelletaan arvopaperikeskuksen ylläpitämään arvopapereiden selvitysjärjestelmään, on toimivaltainen varmistamaan, että 1 ja 2 kohtaa sovelletaan.

III luku Toimituskuri

6 artikla Toimenpiteet toimituspuutteiden ehkäisemiseksi

1. Kaikkien säänneltyjen markkinoiden, monenkeskisten kaupankäyntijärjestelmien ja organisoitujen kaupankäyntijärjestelmien on vahvistettava menettelyt, joiden avulla voidaan vahvistaa yksityiskohtaiset tiedot 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla rahoitusvälineillä tehdyistä kaupoista sinä päivänä, jona toimeksiannot on lähetetty niille.

2. Arvopaperikeskuksen on vahvistettava kussakin ylläpitämässään arvopapereiden selvitysjärjestelmässä menettelyt, joilla helpotetaan 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla rahoitusvälineillä tehtyjen kauppojen toimitusta sovittuna toimituspäivänä. Sen on pyrittävä varmistamaan tarkoituksenmukaisilla mekanismeilla, kuten progressiivinen hintarakenne, että toimitus tapahtuu ajallaan sovittuna toimituspäivänä.

3. Arvopaperikeskuksen on vahvistettava kussakin ylläpitämässään arvopapereiden selvitysjärjestelmässä seurantavälineet, joiden avulla se voi ennakolta tunnistaa sellaiset 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla rahoitusvälineillä tehtyjen kauppojen toimitukset, jotka todennäköisimmin laiminlyödään, ja sen on vaadittava osallistujia hoitamaan tällaisten kauppojen toimitus sovittuna toimituspäivänä.

4. Euroopan arvopaperimarkkinaviranomainen (EAMV) neuvottelee Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen yksityiskohtaisesti menettelyt, joilla voidaan vahvistaa yksityiskohtaiset tiedot tapahtumista ja helpottaa 1 ja 2 kohdassa tarkoitettua toimitusta, ja tarkentaakseen yksityiskohtaisesti seurantavälineet, joilla voidaan tunnistaa 3 kohdassa tarkoitetut todennäköiset toimituspuutteet.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

7 artikla Toimenpiteet toimituspuutteiden korjaamiseksi

1. Arvopaperikeskuksen on vahvistettava kussakin ylläpitämässään arvopapereiden selvitysjärjestelmässä järjestelmä, jolla seurataan 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla rahoitusvälineillä tehtyjen kauppojen toimituspuutteita. Sen on esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle ja kaikille henkilöille, joiden oikeutettua etua asia koskee, säännölliset raportit toimituspuutteiden määrästä ja yksityiskohdista sekä muut mahdolliset merkitykselliset tiedot. Toimivaltaisten viranomaisten on toimitettava EAMV:lle mahdolliset merkitykselliset tiedot toimituspuutteista.

2. Arvopaperikeskuksen on vahvistettava kussakin ylläpitämässään arvopapereiden selvitysjärjestelmässä menettelyt, joilla helpotetaan 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla rahoitusvälineillä tehtyjen kauppojen toimitusta siinä tapauksessa, ettei kauppojen toimitusta ole hoidettu sovittuna toimituspäivänä. Näissä menettelyissä on määrättävä riittävän varoittavasta seuraamusmekanismista niille osallistujille, jotka aiheuttavat toimituspuutteet.

3. Jos arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistuja ei luovuta 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja rahoitusvälineitä vastaanottavalle osallistujalle sovittuna toimituspäivänä, osallistujaan kohdistetaan korvausosto (’buy-in’), jossa kyseiset välineet ostetaan markkinoilta viimeistään neljäntenä päivänä sovitusta toimituspäivästä ja luovutetaan kyseiselle vastaanottavalle osallistujalle, ja muita toimenpiteitä 4 kohdan mukaisesti.

4. Edellä 3 kohdassa tarkoitetuissa toimenpiteissä on tarkennettava vähintään seuraavat asiat:

a)      päiväsakko, joka velvollisuutensa laiminlyöneen osallistujan on maksettava kustakin työpäivästä sovitun toimituspäivän ja tosiasiallisen toimituspäivän välillä;

b)      kuinka pitkä aika velvollisuutensa laiminlyöneelle osallistujalle annetaan korvausoston käynnistysilmoituksessa ennen kuin korvausosto suoritetaan;

c)      korvausoston hinnoittelu ja kustannukset;

d)      korvausoston suorittava osapuoli, jos tämä on tarpeen ilmoittaa;

e)      vastaanottavalle osallistujalle maksettavan hyvityksen määrä, jos korvausostoa ei ole mahdollista suorittaa.

5. Edellä 3 kohdassa tarkoitetuissa toimenpiteissä on varmistettava seuraavat asiat:

a)      vastaanottava osallistuja saa ainakin sen hinnan rahoitusvälineestä, josta sovittiin kaupantekohetkellä;

b)      velvollisuutensa laiminlyöneen osallistujan maksettavaksi tuleva päiväsakko on tälle riittävän varoittava;

c)      jos korvausostoa ei ole mahdollista suorittaa, vastaanottavalle osallistujalle maksetaan käteishyvitys, joka on korkeampi kuin kaupantekohetkellä sovittu rahoitusvälineiden hinta ja viimeisin tällaisten välineiden julkinen hinta kauppapaikassa, jossa kauppa tehtiin, ja joka on velvollisuutensa laiminlyöneelle osallistujalle riittävän varoittava;

d)      7 kohdassa tarkoitetut osapuolet, mukaan lukien keskusvastapuolet, jotka suorittavat korvausoston, ilmoittavat osallistujille, kuinka paljon tästä palvelusta veloitetaan;

e)      jos korvausoston suorittaa jokin muu osapuoli kuin velvollisuutensa laiminlyönyt osallistuja, velvollisuutensa laiminlyöneen osallistujan on hyvitettävä kaikki summat, jotka suorittava osapuoli on 3 ja 4 kohdan mukaisesti maksanut.

6. Arvopaperikeskusten, keskusvastapuolten, säänneltyjen markkinoiden, monenkeskisten kaupankäyntijärjestelmien ja organisoitujen kaupankäyntijärjestelmien on vahvistettava menettelyt, joiden avulla ne voivat keskeyttää minkä tahansa osallistujan toiminnan, jos tämä järjestelmällisesti jättää luovuttamatta 1 kohdassa tarkoitetut rahoitusvälineet tai käteisen sovittuna toimituspäivänä, ja joiden avulla ne julkistavat osallistujan nimen vasta sen jälkeen, kun ne ovat antaneet osallistujalle mahdollisuuden esittää huomautuksensa.

7. Tämän artiklan 2–6 kohtaa sovelletaan kaikkiin kauppoihin 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitetuilla rahoitusvälineillä, jotka otetaan kaupankäynnin kohteeksi säännellyillä markkinoilla, joilla käydään kauppaa monenkeskisissä kaupankäyntijärjestelmissä tai organisoiduissa kaupankäyntijärjestelmissä tai jotka keskusvastapuoli määrittää.

Jos kyseessä ovat kaupat, jotka keskusvastapuoli määrittää ennen kuin toimitus tapahtuu arvopapereiden selvitysjärjestelmässä, keskusvastapuoli suorittaa 3, 4 ja 5 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet.

Niitä kauppoja varten, joita keskusvastapuoli ei määritä, säänneltyjen markkinoiden, monenkeskisten kaupankäyntijärjestelmien tai organisoitujen kaupankäyntijärjestelmien on sisällytettävä sisäisiin sääntöihinsä osallistujiaan koskeva velvoite, jonka mukaan niihin voidaan kohdistaa 3, 4 ja 5 kohdassa tarkoitettuja toimenpiteitä.

8. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen yksityiskohtaisesti toimituspuutteiden seurantajärjestelmän, 1 kohdassa tarkoitetut toimituspuutteita koskevat raportit, menetelmät, joilla helpotetaan kauppojen menestyksekästä toimitusta sen jälkeen, kun toimitus on laiminlyöty 2 kohdassa tarkoitetulla tavalla, sekä 3, 4 ja 5 kohdassa tarkoitetut toimenpiteet.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

8 artikla Täytäntöönpanon valvonta

1. Asianomainen viranomainen siinä jäsenvaltiossa, jonka lainsäädäntöä sovelletaan arvopaperikeskuksen ylläpitämään arvopapereiden selvitysjärjestelmään, on toimivaltainen varmistamaan, että 6 ja 7 artiklaa sovelletaan, ja seuraamaan asetettuja seuraamuksia läheisessä yhteistyössä niiden viranomaisten kanssa, jotka ovat toimivaltaisia valvomaan 7 artiklassa tarkoitettuja säänneltyjä markkinoita, monenkeskisiä kaupankäyntijärjestelmiä, organisoituja kaupankäyntijärjestelmiä ja keskusvastapuolia. Viranomaisten on erityisesti seurattava 7 artiklan 2 ja 4 kohdassa tarkoitettujen seuraamusten soveltamista ja 7 artiklan 6 kohdassa tarkoitettujen toimenpiteiden soveltamista.

2. Jotta varmistettaisiin valvontakäytänteiden johdonmukaisuus, tehokkuus ja vaikuttavuus unionissa tämän asetuksen 6 ja 7 artiklan suhteen, EAMV voi antaa asetuksen (EU) N:o 1095/2010 16 artiklan mukaista ohjeistusta.

III osasto Arvopaperikeskukset

I luku Arvopaperikeskusten toimiluvat ja valvonta

1 jakso Arvopaperikeskusten toimilupien myöntämisestä ja arvopaperikeskusten valvonnasta vastaavat viranomaiset

9 artikla Toimivaltainen viranomainen

Arvopaperikeskuksen sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on myönnettävä arvopaperikeskusten toimiluvat ja valvottava arvopaperikeskuksia.

10 artikla Toimivaltaisen viranomaisen nimeäminen

1. Kunkin jäsenvaltion on nimettävä toimivaltainen viranomainen, joka vastaa tästä asetuksesta johtuvien tehtävien hoitamisesta kyseiseen jäsenvaltioon sijoittautuneiden arvopaperikeskusten toimilupien, lupien ja valvonnan osalta, ja ilmoitettava tästä EAMV:lle.

Jos jäsenvaltio nimeää useamman kuin yhden toimivaltaisen viranomaisen, sen on määriteltävä kunkin tehtävät ja nimettävä yksi viranomainen, joka vastaa muiden jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten, 11 artiklassa tarkoitettujen muiden asiaan liittyvien viranomaisten, EAMV:n ja – jos tässä asetuksessa nimenomaisesti niin todetaan – EPV:n kanssa tehtävän yhteistyön koordinoinnista.

2. EAMV julkaisee verkkosivustollaan luettelon 1 kohdan mukaisesti nimetyistä toimivaltaisista viranomaisista.

3. Toimivaltaisilla viranomaisilla on oltava kaikki valvonta- ja tutkintavaltuudet, jotka ovat tarpeen niiden tehtävien hoitamiseksi.

11 artikla Muut asiaan liittyvät viranomaiset

1. Seuraavien viranomaisten on oltava mukana arvopaperikeskusten toimilupien ja lupien myöntämisessä ja arvopaperikeskusten valvonnassa, kun tässä asetuksessa niin nimenomaisesti todetaan:

a)      viranomainen, joka vastaa arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän valvonnasta siinä jäsenvaltiossa, jonka lainsäädäntöä arvopapereiden selvitysjärjestelmään sovelletaan;

b)      tapauksen mukaan se keskuspankki unionissa, jonka tilien kautta maksusuoritukset käsitellään arvopaperikeskuksen ylläpitämässä arvopapereiden selvitysjärjestelmässä, tai jos toimitus tapahtuu luottolaitoksen välityksellä IV osaston mukaisesti, se unionin keskuspankki, joka on laskenut liikkeeseen kyseisen valuutan.

2. EAMV julkaisee verkkosivustollaan luettelon 1 kohdassa tarkoitetuista muista asiaan liittyvistä viranomaisista.

12 artikla Viranomaisten välinen yhteistyö

1. Edellä 9 ja 11 artiklassa tarkoitettujen viranomaisten ja EAMV:n on tehtävä tiivistä yhteistyötä tämän asetuksen soveltamiseksi erityisesti 13 artiklassa tarkoitetuissa hätätilanteissa. Tällaiseen yhteistyöhön on sisällytettävä muut julkiset viranomaiset ja laitokset, erityisesti direktiivin 2003/87/EY mukaisesti perustetut tai nimitetyt viranomaiset ja laitokset, kun tällainen yhteistyö on tarpeen ja järkevää.

EAMV voi antaa 9 artiklassa tarkoitetuille viranomaisille suunnattua, asetuksen (EU) N:o 1095/2010 16 artiklan mukaista ohjeistusta, jotta varmistettaisiin valvontakäytänteiden johdonmukaisuus, tehokkuus ja vaikuttavuus unionissa, myös 9 ja 11 artiklassa tarkoitettujen viranomaisten välinen yhteistyö tämän asetuksen soveltamisen kannalta tarpeellisissa arvioinneissa.

2. Toimivaltaisten viranomaisten on yleisten tehtäviensä hoitamisen yhteydessä otettava kyseisenä ajankohtana saatavissa olevien tietojen pohjalta asianmukaisesti huomioon tekemiensä päätösten mahdollinen vaikutus rahoitusjärjestelmän vakauteen kaikissa muissa jäsenvaltioissa, joihin asia voi vaikuttaa, ja erityisesti 13 artiklassa tarkoitetuissa hätätilanteissa.

13 artikla Hätätilanteet

Edellä 9 ja 11 artiklassa tarkoitettujen viranomaisten on viipymättä ilmoitettava EAMV:lle ja toinen toisilleen arvopaperikeskukseen liittyvistä hätätilanteista, finanssimarkkinoiden muutokset mukaan luettuina, joilla saattaa olla kielteinen vaikutus markkinoiden likviditeettiin ja rahoitusjärjestelmän vakauteen missä tahansa jäsenvaltiossa, johon arvopaperikeskus tai jokin sen osallistujista on sijoittautunut.

2 jakso           Arvopaperikeskusten toimiluvan myöntämisedellytykset ja ‑menettelyt

14 artikla Toimiluvan myöntäminen arvopaperikeskukselle

1. Kaikkien arvopaperikeskuksen määritelmän täyttävien oikeushenkilöiden on hankittava toimilupa sijoittautumisjäsenvaltionsa toimivaltaiselta viranomaiselta ennen toimintansa aloittamista.

2. Toimiluvassa on täsmennettävä ne liitteessä olevassa A ja B jaksossa tarkoitetut palvelut, joita arvopaperikeskuksella on lupa tarjota.

3. Arvopaperikeskuksen on aina täytettävä toimiluvan myöntämisedellytykset.

Arvopaperikeskuksen on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava toimivaltaiselle viranomaiselle kaikista olennaisista muutoksista, jotka vaikuttavat toimiluvan myöntämisedellytyksiin.

15 artikla Toimiluvan myöntämismenettely

1. Toimilupaa hakevan arvopaperikeskuksen on esitettävä toimilupahakemus toimivaltaiselle viranomaiselleen.

2. Toimilupahakemuksen mukana on toimitettava kaikki tarvittavat tiedot, joiden perusteella toimivaltainen viranomainen voi varmistua siitä, että toimilupaa hakeva arvopaperikeskus on toimiluvan myöntämisajankohtana toteuttanut kaikki tarvittavat järjestelyt tämän asetuksen mukaisten velvollisuuksiensa noudattamiseksi. Toimilupahakemuksessa on esitettävä toimintaohjelma, josta ilmenee suunnitellun liiketoiminnan muoto ja arvopaperikeskuksen organisaatiorakenne.

3. Toimivaltaisen viranomaisen on kahdenkymmenen työpäivän kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta arvioitava, onko hakemus täydellinen. Jos hakemus on puutteellinen, toimivaltaisen viranomaisen on asetettava määräaika, johon mennessä toimilupaa hakevan arvopaperikeskuksen on annettava lisätietoja. Toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava toimilupaa hakevalle arvopaperikeskukselle, kun hakemus katsotaan täydelliseksi.

4. Heti sen jälkeen kun hakemus on katsottu täydelliseksi toimivaltaisen viranomaisen on toimitettava kaikki hakemukseen sisältyvät tiedot 11 artiklassa tarkoitetuille muille asiaan liittyville viranomaisille ja kuultava näitä viranomaisia toimilupaa hakevan arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän ominaispiirteistä.

5. Ennen kuin toimivaltainen viranomainen voi myöntää toimilupaa hakevalle arvopaperikeskukselle toimiluvan, sen on kuultava asianomaisen toisen jäsenvaltion toimivaltaisia viranomaisia seuraavissa tapauksissa:

a)      arvopaperikeskus on toisessa jäsenvaltiossa toimiluvan saaneen arvopaperikeskuksen tytäryritys;

b)      arvopaperikeskus on toisessa jäsenvaltiossa toimiluvan saaneen arvopaperikeskuksen emoyrityksen tytäryritys;

c)      määräysvalta arvopaperikeskuksessa on samoilla luonnollisilla henkilöillä tai oikeushenkilöillä kuin toisessa jäsenvaltiossa toimiluvan saaneessa eri arvopaperikeskuksessa.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetussa kuulemisessa on käsiteltävä vähintään seuraavia:

a)      osakkeenomistajien ja osallistujien 25 artiklan 4 kohdassa tarkoitettu soveltuvuus ja arvopaperikeskusta tosiasiallisesti johtavien henkilöiden maine ja kokemus, kun mainitut osakkeenomistajat, osallistujat ja henkilöt ovat samoja kyseisessä arvopaperikeskuksessa ja toisessa jäsenvaltiossa toimiluvan saaneessa arvopaperikeskuksessa;

b)      ovatko toisessa jäsenvaltiossa toimiluvan saaneen arvopaperikeskuksen ja toimilupaa hakevan arvopaperikeskuksen väliset 5 kohdassa tarkoitetut suhteet sellaiset, että ne eivät vaikuta toimilupaa hakevan arvopaperikeskuksen kykyyn noudattaa tämän asetuksen vaatimuksia.

6. Toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava toimilupaa hakevalle arvopaperikeskukselle kuuden kuukauden kuluessa täydellisen hakemuksen jättämisestä täysin perustellulla kirjallisella päätöksellä, onko toimilupa myönnetty vai evätty.

7. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen tiedot, jotka toimilupaa hakevan arvopaperikeskuksen on toimilupahakemuksessa esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

8. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia vakiolomakkeiden, -mallien ja -menettelyjen luomiseksi toimilupahakemuksia varten.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

16 artikla Toimiluvan myöntämisen vaikutukset

1. Toimiluvan saaneen arvopaperikeskuksen on toiminnassaan rajoituttava saamansa toimiluvan piiriin kuuluvien palvelujen tarjoamiseen.

2. Arvopapereiden selvitysjärjestelmiä saavat ylläpitää ainoastaan toimiluvan saaneet arvopaperikeskukset ja keskuspankit.

3. Toimiluvan saanut arvopaperikeskus ei saa altistua riskeille, joita aiheutuu siitä, että pankkipalvelujen tyyppisten oheispalvelujen tarjoamiseen IV osaston mukaisesti nimetty luottolaitos tarjoaa tällaisia palveluja.

4. Toimiluvan saaneella arvopaperikeskuksella saa olla omistusyhteys ainoastaan sellaiseen oikeushenkilöön, jonka toiminta rajoittuu liitteessä olevassa A ja B jaksossa esitettyjen palvelujen tarjoamiseen.

17 artikla Toiminnan ja palvelujen laajentaminen ja ulkoistaminen

1. Toimiluvan saaneen arvopaperikeskuksen on esitettävä sijoittautumisjäsenvaltionsa toimivaltaiselle viranomaiselle lupahakemus, jos se haluaa ulkoistaa jonkin ydinpalvelun kolmannelle osapuolelle 28 artiklan nojalla tai laajentaa toimintaansa niin, että se harjoittaa yhtä tai useampaa seuraavista:

a)      uudet liitteessä olevassa A ja B jaksossa esitetyt ydin- ja oheispalvelut, jotka eivät kuulu alkuperäisen toimiluvan piiriin;

b)      toisen arvopapereiden selvitysjärjestelmän ylläpitäminen;

c)      arvopaperikeskuksen arvopapereiden selvitysjärjestelmässä hoidettavien maksusuorituksien osittainen tai täydellinen käsittely toisen keskuspankin tilien kautta;

d)      arvopaperikeskusten välisen linkin perustaminen.

2. Luvan myöntämisessä 1 kohdan mukaisesti noudatetaan 15 artiklassa säädettyä menettelyä.

Toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava lupaa hakeneelle arvopaperikeskukselle kolmen kuukauden kuluessa täydellisen hakemuksen jättämisestä, onko lupa myönnetty vai evätty.

18 artikla Toimiluvan peruuttaminen

1. Arvopaperikeskuksen sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on peruutettava toimilupa, jos jokin seuraavista olosuhteista toteutuu:

a)      arvopaperikeskus ei ole ryhtynyt käyttämään toimilupaa 12 kuukauden kuluessa, nimenomaisesti luopuu toimiluvasta tai ei ole tarjonnut palveluja tai harjoittanut toimintaa kuuden edeltävän kuukauden aikana;

b)      arvopaperikeskus on saanut toimiluvan antamalla vääriä tietoja tai muilla laittomilla keinoilla;

c)      arvopaperikeskus ei enää täytä edellytyksiä, joilla toimilupa myönnettiin, eikä ole toteuttanut toimivaltaisen viranomaisen vaatimia korjaavia toimia määräajassa;

d)      arvopaperikeskus on vakavasti ja järjestelmällisesti rikkonut tässä asetuksessa vahvistettuja vaatimuksia.

2. Heti kun toimivaltainen viranomainen tulee tietoiseksi jostakin 1 kohdassa tarkoitetusta olosuhteesta, sen on viipymättä kuultava 11 artiklassa tarkoitettuja muita asiaan liittyviä viranomaisia siitä, onko toimiluvan peruuttaminen tarpeen, paitsi jos tällainen päätös on tehtävä kiireellisesti.

3. EAMV ja mikä tahansa 11 artiklassa tarkoitettu muu asiaan liittyvä viranomainen voi milloin tahansa pyytää arvopaperikeskuksen sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltaista viranomaista tutkimaan, täyttääkö arvopaperikeskus yhä toimiluvan myöntämisedellytykset.

4. Toimivaltainen viranomainen voi rajoittaa toimiluvan peruuttamisen koskemaan tiettyä palvelua, toimintaa tai rahoitusvälinettä.

19 artikla Arvopaperikeskusrekisteri

1. Toimivaltaisten viranomaisten 14, 17 ja 18 artiklan nojalla tekemistä päätöksistä on viipymättä ilmoitettava EAMV:lle.

2. Keskuspankkien on viipymättä ilmoitettava EAMV:lle ylläpitämistään arvopaperikeskuksista.

3. Jokaisen tämän asetuksen mukaisesti toimivan, 14, 17 ja 23 artiklan nojalla toimiluvan tai tunnustuksen saaneen arvopaperikeskuksen nimi merkitään luetteloon, jossa tarkennetaan ne palvelut ja rahoitusvälineiden luokat, joita hyväksyntä koskee. Luetteloon sisällytetään myös sivukonttorit, joita arvopaperikeskus ylläpitää toisissa jäsenvaltioissa, ja arvopaperikeskusten väliset linkit. EAMV julkaisee tämän luettelon erityisellä verkkosivustolla ja pitää sen ajan tasalla.

4. Edellä 9 artiklassa tarkoitettujen toimivaltaisten viranomaisten on ilmoitettava EAMV:lle arvopaperikeskuksina toimivat laitokset 90 päivän kuluessa tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

3 jakso Arvopaperikeskusten valvonta

20 artikla Uudelleentarkastelu ja arviointi

1. Toimivaltaisen viranomaisen on vähintään kerran vuodessa tarkasteltava uudelleen arvopaperikeskuksen tämän asetuksen noudattamiseksi käyttöön ottamia järjestelyjä, strategioita, prosesseja ja mekanismeja sekä arvioitava riskejä, joille arvopaperikeskus altistuu tai voi altistua.

2. Toimivaltaisen viranomaisen on vahvistettava, kuinka usein ja missä laajuudessa 1 kohdassa tarkoitettu uudelleentarkastelu ja arviointi suoritetaan, ottaen huomioon asianomaisen arvopaperikeskuksen toiminnan koon ja sen merkityksen koko järjestelmälle sekä toiminnan luonteen, laajuuden ja monimuotoisuuden. Uudelleentarkastelu ja arviointi on tehtävä vähintään kerran vuodessa.

3. Toimivaltainen viranomainen voi tehdä tarkastuksia arvopaperikeskuksen tiloissa.

4. Kun toimivaltainen viranomainen tekee 1 kohdassa tarkoitetun uudelleentarkastelun ja arvioinnin, sen on varhaisessa vaiheessa kuultava 11 artiklassa tarkoitettuja muita asiaan liittyviä viranomaisia arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän toiminnasta.

5. Toimivaltaisen viranomaisen on säännöllisesti ja ainakin kerran vuodessa ilmoitettava 11 artiklassa tarkoitetuille muille asiaan liittyville viranomaisille 1 kohdassa tarkoitetun uudelleentarkastelun ja arvioinnin tuloksista, myös mahdollisista korjaavista toimista tai seuraamuksista.

6. Kun 15 artiklan 5 kohdan ensimmäisen alakohdan a, b ja c alakohdassa tarkoitettuja suhteita ylläpitävien arvopaperikeskusten valvonnasta vastaavat toimivaltaiset viranomaiset tekevät 1 kohdassa tarkoitetun uudelleentarkastelun ja arvioinnin, niiden on toimitettava toisilleen kaikki tiedot, jotka saattavat helpottaa niiden tehtäviä.

7. Toimivaltaisen viranomaisen on vaadittava arvopaperikeskusta, joka ei täytä tämän asetuksen vaatimuksia, toteuttamaan tilanteen korjaamiseksi tarvittavat toimet varhaisessa vaiheessa.

8. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia, joissa tarkennetaan seuraavat seikat:

a)      tiedot, jotka arvopaperikeskuksen on esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle 1 kohdassa tarkoitettua uudelleentarkastelua varten;

b)      tiedot, jotka toimivaltaisen viranomaisen on esitettävä 5 kohdassa tarkoitetuille muille asiaan liittyville viranomaisille;

c)      tiedot, jotka 6 kohdassa tarkoitettujen toimivaltaisten viranomaisten on esitettävä toinen toisilleen.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

9.           EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia määrittääkseen vakiolomakkeet, -mallit ja ‑menettelyt 8 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen tietojen esittämistä varten.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

4 jakso Palvelujen tarjoaminen toisessa jäsenvaltiossa

21 artikla Vapaus tarjota palveluja toisessa jäsenvaltiossa

1. Toimiluvan saanut arvopaperikeskus voi harjoittaa toimintaansa unionin alueella joko perustamalla sivuliikkeen tai tarjoamalla palveluja suoraan edellyttäen, että kyseiset toimintatyypit kuuluvat toimiluvan piiriin.

2. Arvopaperikeskuksen, joka haluaa aloittaa palvelujen tarjoamisen toisen jäsenvaltion alueella tai joka aikoo muuttaa tarjoamiensa palvelujen valikoimaa, on ilmoitettava sijoittautumisjäsenvaltionsa toimivaltaisille viranomaisille seuraavat tiedot:

a)      jäsenvaltio, jossa se aikoo toimia;

b)      toimintaohjelma, jossa esitetään erityisesti palvelut, joita se aikoo tarjota;

c)      jos kyseessä on sivuliike, sivuliikkeen organisaatiorakenne ja sivuliikkeen johtamisesta vastaavien henkilöiden nimet.

3. Toimivaltaisen viranomaisen on kolmen kuukauden kuluessa 2 kohdassa tarkoitettujen tietojen vastaanottamisesta ilmoitettava kyseiset tiedot vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, jollei – ottaen huomioon, millaista palveluntarjontaa suunnitellaan – sillä ole syytä epäillä, ettei arvopaperikeskuksen, joka haluaa tarjota palvelujaan vastaanottavassa jäsenvaltiossa, hallinnollinen rakenne tai taloudellinen tilanne ole riittävä.

4. Jos toimivaltainen viranomainen kieltäytyy toimittamasta tietoja vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, sen on perusteltava kieltäytymisensä kyseiselle arvopaperikeskukselle kolmen kuukauden kuluessa kaikkien tietojen vastaanottamisesta.

5. Arvopaperikeskus voi ryhtyä tarjoamaan palvelujaan vastaanottavassa jäsenvaltiossa seuraavin edellytyksin:

a)      saatuaan vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiselta viranomaiselta ilmoituksen, jossa kyseinen viranomainen toteaa vastaanottaneensa 3 kohdassa tarkoitetut tiedot;

b)      jollei tietojen vastaanottamisesta ole saatu ilmoitusta, kahden kuukauden kuluttua 3 kohdassa tarkoitetun ilmoituksen lähetyspäivästä.

6. Jos 2 kohdan nojalla toimitetut tiedot muuttuvat, arvopaperikeskuksen on ilmoitettava kirjallisesti muutoksesta kotijäsenvaltion toimivaltaisille viranomaisille viimeistään kuukautta ennen muutoksen toteuttamista. Kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on ilmoitettava muutoksesta vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

22 artikla Kotivaltion ja vastaanottavan valtion viranomaisten välinen yhteistyö

1. Jos jossakin jäsenvaltiossa toimiluvan saanut arvopaperikeskus on perustanut sivuliikkeen toiseen jäsenvaltioon, arvopaperikeskuksen kotijäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi tehtäviään hoitaessaan suorittaa sivuliikkeen tiloissa tarkastuksia ilmoitettuaan asiasta ensin vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

2. Vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset voivat vaatia, että arvopaperikeskukset, jotka tarjoavat palveluja 21 artiklan mukaisesti, raportoivat niille säännöllisesti toiminnastaan vastaanottavassa jäsenvaltiossa, erityisesti tilastotietojen keräämiseksi.

3. Arvopaperikeskuksen kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen pyynnöstä ja kohtuullisessa ajassa toimitettava tunnistetiedot kyseisessä vastaanottavassa jäsenvaltiossa palveluja tarjoavan arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän liikkeeseenlaskijoista ja osallistujista sekä muut mahdolliset asiaan liittyvät tiedot kyseisen arvopaperikeskuksen vastaanottavassa jäsenvaltiossa harjoittamasta toiminnasta.

4. Jos arvopaperikeskus on perustanut sivuliikkeen tai yhteentoimivia linkkejä muiden arvopaperikeskusten tai arvopapereiden selvitysjärjestelmien kanssa vastaanottavassa jäsenvaltiossa ja sen toiminnasta siellä on tullut merkittävää kyseisen vastaanottavan jäsenvaltion arvopaperimarkkinoiden toiminnan ja sijoittajien suojan kannalta ottaen huomioon vastaanottavan jäsenvaltion arvopaperimarkkinoiden tilanne, kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaisten viranomaisten on otettava käyttöön yhteistyöjärjestelyt valvoakseen kyseisen arvopaperikeskuksen toimintaa vastaanottavassa jäsenvaltiossa.

5. Jos vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaisella viranomaisella on selkeät ja todennettavissa olevat perusteet uskoa, että sen alueella 21 artiklan mukaisesti palveluja tarjoava arvopaperikeskus ei täytä tämän asetuksen säännöksistä johtuvia velvollisuuksia, sen on ilmoitettava näistä tiedoista kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle.

Jos kotijäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen toteuttamista toimenpiteistä huolimatta tai toimenpiteiden osoittautuessa riittämättömiksi arvopaperikeskus toimii edelleen tavalla, joka on tämän asetuksen säännöksistä johtuvien velvollisuuksien vastainen, vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on, ilmoitettuaan tästä ensin kotijäsenvaltion toimivaltaiselle viranomaiselle, toteutettava kaikki aiheelliset toimenpiteet, jotka ovat tarpeen varmistamaan tämän asetuksen säännösten noudattaminen vastaanottavan jäsenvaltion alueella. Tällaisista toimenpiteistä on viipymättä ilmoitettava EAMV:lle.

Vastaanottavan jäsenvaltion toimivaltainen viranomainen voi saattaa asian EAMV:n käsiteltäväksi, ja tämä voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklan nojalla uskotun toimivallan mukaisesti.

6. Siirretään komissiolle valta hyväksyä 64 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä toimenpiteistä, joilla vahvistetaan perusteet, joiden nojalla arvopaperikeskuksen toiminnan vastaanottavassa jäsenvaltiossa voidaan katsoa olevan merkittävää kyseisen vastaanottavan jäsenvaltion arvopaperimarkkinoiden toiminnan ja sijoittajien suojan kannalta.

7. EAMV laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia vakiolomakkeiden, ‑mallien ja -menettelyjen luomiseksi 1, 3 ja 5 kohdassa tarkoitettuja yhteistyöjärjestelyjä varten.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

5 jakso Suhteet kolmansiin maihin

23 artikla Kolmannet maat

1. Kolmanteen maahan sijoittautunut arvopaperikeskus voi tarjota arvopaperikeskuksen palveluja joko sivuliikkeen välityksellä tai tarjoamalla unioniin sijoittautuneille liikkeeseenlaskijoille ja osallistujille suoraan palveluja, jotka liittyvät niiden toimintaan unionissa, ja perustaa linkkejä unioniin sijoittautuneen arvopaperikeskuksen kanssa ainoastaan, jos EAMV on tunnustanut kyseisen arvopaperikeskuksen.

2. Kuultuaan 3 kohdassa tarkoitettuja viranomaisia EAMV tunnustaa kolmanteen maahan sijoittautuneen arvopaperikeskuksen, joka on hakenut tunnustusta tarjotakseen 1 kohdassa tarkoitettuja palveluja, jos seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)      komissio on antanut 6 kohdan mukaisen päätöksen;

b)      arvopaperikeskukseen sovelletaan tehokkaita toimiluvan myöntämistä ja valvontaa koskevia menettelyjä, joilla varmistetaan kyseisessä kolmannessa maassa sovellettavien, toiminnan vakautta koskevien vaatimusten täydellinen noudattaminen;

c)      EAMV:n ja kyseisen kolmannen maan toimivaltaisten viranomaisten välille on luotu yhteistoimintajärjestelyt 7 kohdan mukaisesti.

3. Arvioidessaan, täyttyvätkö 2 kohdassa tarkoitetut edellytykset, EAMV kuulee seuraavia tahoja:

a)      sen jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset, jossa kolmannen maan arvopaperikeskus aikoo tarjota arvopaperikeskuksen palveluja;

b)      toimivaltaiset viranomaiset, jotka valvovat niitä unioniin sijoittautuneita arvopaperikeskuksia, joiden kanssa kolmannen maan arvopaperikeskus on perustanut linkkejä;

c)      11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitetut viranomaiset;

d)      kolmannen maan viranomainen, joka on toimivaltainen toimilupien myöntämisessä arvopaperikeskuksille ja arvopaperikeskusten valvonnassa.

4. Edellä 1 kohdassa tarkoitetun arvopaperikeskuksen on esitettävä tunnustuksen saamiseksi hakemus EAMV:lle.

Hakemuksen esittävän arvopaperikeskuksen on toimitettava EAMV:lle kaikki tunnustamisen kannalta tarpeellisiksi katsottavat tiedot. EAMV arvioi 30 työpäivän kuluessa hakemuksen vastaanottamisesta, sisältääkö se kaikki tarvittavat tiedot. Jos hakemus on puutteellinen, EAMV asettaa määräajan, johon mennessä tunnustusta hakevan arvopaperikeskuksen on toimitettava lisätietoja.

Tunnustamista koskeva päätös on tehtävä 2 kohdassa vahvistetuin perustein.

EAMV ilmoittaa tunnustusta hakevalle arvopaperikeskukselle kuuden kuukauden kuluessa täydellisen hakemuksen jättämisestä täysin perustellulla kirjallisella päätöksellä, onko tunnustus myönnetty vai evätty.

5. EAMV kuulee 3 kohdassa tarkoitettuja viranomaisia ja tarkastelee kolmanteen maahan sijoittautuneen arvopaperikeskuksen tunnustusta 1–4 kohdassa vahvistetun menettelyn mukaisesti uudelleen, jos kyseinen arvopaperikeskus laajentaa 1 kohdassa tarkoitettuja palvelujaan unionissa.

EAMV peruuttaa kyseisen arvopaperikeskuksen tunnustuksen, jos 2 kohdan mukaiset edellytykset ja vaatimukset eivät enää täyty, tai 18 artiklassa tarkoitetuissa olosuhteissa.

6. Komissio voi antaa 66 artiklassa tarkoitettua menettelyä noudattaen päätöksen, jossa todetaan, että kolmannen maan oikeudellisissa ja valvontajärjestelyissä varmistetaan, että kyseisessä kolmannessa maassa toimiluvan saaneet arvopaperikeskukset noudattavat oikeudellisesti sitovia vaatimuksia, jotka vastaavat tästä asetuksesta johtuvia vaatimuksia, että kyseiset arvopaperikeskukset ovat asianomaisessa kolmannessa maassa jatkuvasti tosiasiallisen valvonnan alaisia ja että kyseisen kolmannen maan lainsäädännössä säädetään tosiasiallisesta vastaavasta järjestelmästä kolmansien maiden oikeusjärjestelmien nojalla toimiluvan saaneiden arvopaperikeskusten tunnustamista varten.

7. EAMV vahvistaa asetuksen (EU) N:o 1095/2010 33 artiklan 1 kohdan mukaisesti järjestelyt, joita sovelletaan yhteistyöhön sellaisten kolmansien maiden asianomaisten toimivaltaisten viranomaisten kanssa, joiden oikeudellisen ja valvontakehyksen on tunnustettu vastaavan tätä asetusta 6 kohdan mukaisesti. Järjestelyissä on täsmennettävä ainakin

a)      EAMV:n ja kyseisten kolmansien maiden toimivaltaisten viranomaisten väliset tietojenvaihtojärjestelmät, mukaan lukien oikeus saada kaikki EAMV:n pyytämät tiedot kolmansissa maissa toimiluvan saaneista arvopaperikeskuksista;

b)      järjestelmä, jota käytetään nopean ilmoituksen antamiseen EAMV:lle siinä tapauksessa, että kolmannen maan toimivaltainen viranomainen katsoo, että arvopaperikeskus, jota se valvoo, rikkoo toimilupaansa koskevia edellytyksiä tai muuta lainsäädäntöä, jota sen on noudatettava;

c)      valvontatoiminnan koordinointia koskevat menettelyt, mukaan lukien tarvittaessa tarkastukset paikalla.

Jos yhteistyösopimuksessa määrätään henkilötietojen siirrosta jäsenvaltiosta, tällaisessa siirrossa on noudatettava direktiiviä 95/46/EY ja, jos yhteistyösopimuksen mukaan EAMV siirtää henkilötiedot, asetusta (EY) N:o 45/2001.

8. Siirretään komissiolle valta hyväksyä 64 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä toimenpiteistä, joilla tarkennetaan palvelut, joita varten kolmanteen maahan sijoittautuneen arvopaperikeskuksen on haettava EAMV:lta tunnustusta 1 kohdan mukaisesti, ja tiedot, jotka tunnustusta hakevan arvopaperikeskuksen on toimitettava EAMV:lle hakiessaan tunnustusta 4 kohdan mukaisesti.

II luku Arvopaperikeskuksia koskevat vaatimukset

1 jakso Toiminnan järjestämistä koskevat vaatimukset

24 artikla Yleiset säännökset

1. Arvopaperikeskuksella on oltava toimivat päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontajärjestelyt, joihin sisältyvät selkeä organisaatiorakenne, jossa vastuualueet on määritelty yksityiskohtaisesti, avoimesti ja kattavasti, sekä tehokkaat menettelyt sellaisten riskien tunnistamista, hallitsemista, valvomista ja raportointia varten, joille se on tai saattaa olla alttiina, sekä riittävä palkka- ja palkkiopolitiikka ja tarkoituksenmukaiset sisäisen valvonnan menetelmät, mukaan luettuina luotettavat hallinto- ja laskentamenetelmät.

2. Arvopaperikeskuksen on omaksuttava toimintatavat ja menettelyt, jotka ovat riittävän tehokkaita varmistamaan, että tätä asetusta noudatetaan ja että myös sen johto ja työntekijät noudattavat kaikkia tämän asetuksen säännöksiä.

3. Arvopaperikeskuksen on pidettävä yllä ja käytettävä tehokkaita kirjallisia organisaatio- ja hallintojärjestelyjä havaitakseen ja hoitaakseen mahdolliset eturistiriidat, joita on kyseisen arvopaperikeskuksen – mukaan luettuina sen johto, työntekijät, hallituksen jäsenet tai muut heihin suoraan tai epäsuorasti yhteydessä olevat henkilöt – ja sen osallistujien tai niiden asiakkaiden välillä. Sen on pidettävä yllä riittäviä riitojenratkaisumenettelyjä ja sovellettava niitä aina, kun mahdollisia eturistiriitoja esiintyy.

4. Arvopaperikeskuksen on julkistettava päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontajärjestelynsä sekä toimintaansa koskevat säännöt.

5. Arvopaperikeskuksella on oltava asianmukaiset menettelyt, joilla työntekijät voivat ilmoittaa mahdollisista rikkomuksista sisäisesti erityisen kanavan kautta.

6. Arvopaperikeskuksen on oltava usein riippumattomien tilintarkastusten kohteena. Tilintarkastusten tulokset on ilmoitettava hallitukselle ja annettava toimivaltaisen viranomaisen saataville.

7. Jos arvopaperikeskuksella on pääomasidoksia toiseen arvopaperikeskukseen, holdingyhtiöön tai IV osastossa tarkoitettuun luottolaitokseen, sen on otettava käyttöön yksityiskohtaiset toimintatavat ja menettelyt, joissa tarkennetaan, miten tässä artiklassa vahvistettuja vaatimuksia sovelletaan konserniin ja sen eri yksiköihin.

8. EAMV neuvottelee Euroopan keskuspankkijärjestelmän (EKPJ) jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia, joissa tarkennetaan välineet, joilla seurataan 1 kohdassa tarkoitettuja arvopaperikeskukselle aiheutuvia riskejä, ja avainhenkilöiden vastuut näiden riskien suhteen, 3 kohdassa tarkoitetut mahdolliset eturistiriidat ja 6 kohdassa tarkoitetut tilintarkastusmenetelmät arvopaperikeskuksen ja konsernin tasolla.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

25 artikla Toimiva johto, hallitus ja osakkeenomistajat

1. Toimivan johdon on oltava riittävän hyvämaineinen ja kokenut arvopaperikeskuksen järkevän ja vakaan hoidon varmistamiseksi.

2. Arvopaperikeskuksella on oltava hallitus, jonka jäsenistä vähintään yksi kolmannes ja joka tapauksessa kaksi jäsentä ovat riippumattomia.

3. Hallituksen riippumattomille ja muille toimivaan johtoon kuulumattomille jäsenille suoritettava korvaus ei saa olla sidoksissa arvopaperikeskuksen liiketoiminnan tulokseen.

4. Hallituksessa on oltava sopivia henkilöitä, jolla on tarkoituksenmukainen yhdistelmä taitoja, tietämystä ja kokemusta yksiköstä ja markkinoista.

5. Arvopaperikeskuksen on määritettävä hallituksen tehtävät ja vastuualueet selkeästi ja annettava hallituksen kokousten pöytäkirjat toimivaltaisen viranomaisen saataville.

6. Arvopaperikeskuksen osakkeenomistajien ja osallistujien, joilla on valtaa arvopaperikeskuksen johtamisessa suoraan tai välillisesti, on oltava tehtävään soveltuvia, jotta arvopaperikeskuksen järkevä ja vakaa hoito voidaan varmistaa.

7. Arvopaperikeskuksen on

a)      toimitettava toimivaltaisille viranomaisille ja julkistettava omistusrakennettaan koskevat tiedot ja erityisesti tiedot niistä osapuolista ja näiden intressien laajuudesta, joilla on määräysvaltaa arvopaperikeskuksen toiminnan suhteen;

b)      toimitettava toimivaltaiselle viranomaiselle ja julkistettava tiedot omistusosuuksien siirroista, joiden johdosta tilanne muuttuu määräysvaltaa arvopaperikeskuksen toiminnan suhteen käyttävien henkilöiden osalta.

8. Toimivaltaisen viranomaisen on 60 työpäivän kuluessa 7 kohdassa tarkoitettujen tietojen vastaanottamisesta tehtävä päätös muutoksista, joita ehdotetaan arvopaperikeskuksen suhteen harjoitettavaan määräysvaltaan. Toimivaltaisen viranomaisen on kieltäydyttävä hyväksymästä arvopaperikeskuksen suhteen harjoitettuun määräysvaltaan ehdotettuja muutoksia, jos objektiivisin, todennettavissa olevin perustein voidaan olettaa muutosten haittaavan arvopaperikeskuksen järkevää ja vakaata hoitoa taikka arvopaperikeskuksen kykyä noudattaa tätä asetusta.

26 artikla Käyttäjien komitea

1. Arvopaperikeskuksen on perustettava kullekin ylläpitämälleen arvopapereiden selvitysjärjestelmälle käyttäjien komitea, joka koostuu arvopapereiden selvitysjärjestelmän liikkeeseenlaskijoiden ja osallistujien edustajista. Käyttäjien komitean antamien neuvojen on oltava riippumattomia arvopaperikeskuksen johdon suorasta vaikutuksesta.

2. Arvopaperikeskuksen on määritettävä käyttäjien komitean toimeksianto, päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontajärjestelyt, joilla varmistetaan komitean riippumattomuus, sekä toimintamenettelyt ja käyttäjien komitean jäsenten hyväksymisvaatimukset ja valintamenettely. Päätöksenteko-, ohjaus- ja valvontajärjestelyjen on oltava julkisia, ja niissä on varmistettava, että käyttäjien komitea raportoi suoraan hallitukselle ja pitää säännöllisesti kokouksia.

3. Käyttäjien komiteoiden on annettava arvopaperikeskuksen hallitukselle neuvoja keskeisistä järjestelyistä, jotka vaikuttavat niiden jäseniin, mukaan lukien perusteet, joilla liikkeeseenlaskijat tai osallistujat hyväksytään kuhunkin arvopapereiden selvitysjärjestelmään, sekä palvelun taso ja hintarakenne.

4. Käyttäjien komiteoiden jäseniä sitoo salassapitovelvollisuus, sanotun kuitenkaan rajoittamatta toimivaltaisten viranomaisten oikeutta asianmukaisten tietojen saantiin. Jos käyttäjien komitean puheenjohtaja toteaa, että jollakin jäsenellä on tai voi olla eturistiriita tietyssä asiassa, kyseinen jäsenen ei saa äänestää siitä asiasta.

5. Arvopaperikeskuksen on viipymättä ilmoitettava toimivaltaiselle viranomaiselle kaikista päätöksistä, joissa hallitus päättää olla noudattamatta käyttäjien komitean neuvoja.

27 artikla Tietojen säilyttäminen

1. Arvopaperikeskuksen on säilytettävä kaikki tiedot suoritetuista palveluista ja harjoitetusta toiminnasta vähintään viiden vuoden ajan, jotta toimivaltainen viranomainen voi valvoa tämän asetuksen vaatimusten noudattamista.

2. Arvopaperikeskuksen on pyynnöstä saatettava 1 kohdassa tarkoitetut aineistot toimivaltaisen viranomaisen ja 11 artiklassa tarkoitettujen muiden asiaan liittyvien viranomaisten saataville niiden tehtävien täyttämiseksi.

3. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen yksityiskohtaisesti 1 kohdassa tarkoitetut aineistot, jotka on säilytettävä, jotta voidaan seurata, noudattaako arvopaperikeskus tämän asetuksen säännöksiä.

EAMV toimittaa luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

4. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia tarkentaakseen yksityiskohtaisesti, missä muodossa 1 kohdassa tarkoitetut aineistot on säilytettävä, jotta voidaan seurata, noudattaako arvopaperikeskus tämän asetuksen säännöksiä.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

28 artikla Ulkoistaminen

1. Jos arvopaperikeskus ulkoistaa palveluja tai toimintoja kolmannelle osapuolelle, se on yhä täysin vastuussa kaikkien tässä asetuksessa säädettyjen velvollisuuksiensa täyttämisestä, ja sen on aina täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)      ulkoistaminen ei johda arvopaperikeskuksen vastuun siirtämiseen;

b)      arvopaperikeskuksen suhde osallistujiinsa ja sen velvollisuudet niitä kohtaan eivät muutu;

c)      arvopaperikeskuksen toimiluvan myöntämisedellytykset eivät tosiasiallisesti muutu;

d)      ulkoistaminen ei estä valvontatehtävien hoitamista, mukaan lukien pääsy kolmannen osapuolen tiloihin sellaisten merkityksellisten tietojen saamiseksi, joita tarvitaan näiden tehtävien hoitamiseksi;

e)      ulkoistaminen ei johda siihen, että arvopaperikeskus jää ilman järjestelmiä ja tarkastuksia, joita se tarvitsee itseensä kohdistuvien riskien hallitsemiseksi;

f)       arvopaperikeskuksella säilyy asiantuntemus ja resurssit, joita tarvitaan tarjottavien palvelujen laadun sekä palveluntarjoajan organisatoristen valmiuksien ja pääoman riittävyyden arvioimisessa, ulkoistettujen toimintojen tehokkaassa valvonnassa ja ulkoistamiseen liittyvien riskien hallinnassa;

g)      arvopaperikeskuksella on suora pääsy ulkoistettuja toimintoja koskeviin olennaisiin tietoihin;

h)      palveluntarjoaja tekee toimivaltaisen viranomaisen ja 11 artiklassa tarkoitettujen muiden asiaan liittyvien viranomaisten kanssa ulkoistettuihin toimintoihin liittyvää yhteistyötä;

i)       arvopaperikeskus varmistaa, että palveluntarjoaja täyttää asiaa koskevassa tietosuojalainsäädännössä vahvistetut vaatimukset, joita sovellettaisiin, jos palveluntarjoajat olisivat sijoittautuneet unioniin. Arvopaperikeskus vastaa sen varmistamisesta, että kyseiset vaatimukset esitetään osapuolten välisessä sopimuksessa ja että kyseisiä vaatimuksia noudatetaan.

2. Arvopaperikeskuksen on määritettävä kirjallisessa sopimuksessa omat oikeutensa ja velvollisuutensa ja palveluntarjoajan oikeudet ja velvollisuudet. Ulkoistamissopimukseen on sisällytettävä arvopaperikeskuksen mahdollisuus irtisanoa sopimus.

3. Arvopaperikeskuksen on annettava pyynnöstä saataville kaikki tiedot, joita toimivaltainen viranomainen ja 11 artiklassa tarkoitetut muut asiaan liittyvät viranomaiset tarvitsevat voidakseen arvioida, noudatetaanko ulkoistetuissa toiminnoissa tämän asetuksen vaatimuksia.

4. Ydinpalvelun ulkoistamiseen tarvitaan toimivaltaisen viranomaisen 17 artiklan nojalla myöntämä lupa.

5. Tämän artiklan 1–4 kohtaa ei sovelleta, jos arvopaperikeskus ulkoistaa osan palveluistaan tai toiminnoistaan julkisyhteisölle ja jos ulkoistamista hallinnoidaan varta vasten luodulla oikeudellisella, sääntelyyn liittyvällä ja hallinnollisella kehyksellä, jonka julkisyhteisö ja arvopaperikeskus ovat yhteisesti sopineet ja virallistaneet ja jonka toimivaltaiset viranomaiset ovat tämän asetuksen vaatimusten perusteella hyväksyneet.

2 jakso Liiketoiminnan harjoittamista koskevat säännöt

29 artikla Yleiset säännökset

1. Arvopaperikeskus on suunniteltava täyttämään osallistujiensa ja palvelemiensa markkinoiden tarpeet.

2. Arvopaperikeskuksella on oltava selkeästi määritellyt päämäärät ja tavoitteet, jotka ovat mitattavissa ja saavutettavissa, esimerkiksi palvelun vähimmäistasojen, riskienhallintaan liittyvien odotusten ja liiketaloudellisten painotusten aloilla.

3. Arvopaperikeskuksella on oltava selkeät säännöt valitusten käsittelyä varten.

30 artikla Osallistumisvaatimukset

1. Arvopaperikeskuksella on oltava kullekin ylläpitämälleen arvopapereiden selvitysjärjestelmälle julkistetut osallistumisperusteet, jotka mahdollistavat oikeudenmukaisen ja avoimen pääsyn. Tällaisten perusteiden on oltava avoimia, objektiivisia, riskiperusteisia ja syrjimättömiä sen varmistamiseksi, että pääsy arvopaperikeskukseen on oikeudenmukaista ja avointa. Osallistumista rajoittavat vaatimukset sallitaan ainoastaan, jos niillä pyritään hallitsemaan arvopaperikeskukseen kohdistuvaa riskiä.

2. Arvopaperikeskuksen on käsiteltävä pääsyä koskevat pyynnöt nopeasti, vastattava pyyntöihin viimeistään kuukauden kuluessa ja julkistettava menettelyt, joilla se käsittelee pääsyä koskevia pyyntöjä.

3. Arvopaperikeskus voi kieltää sellaisten osallistujien pääsyn, jotka täyttävät 1 kohdassa tarkoitetut vaatimukset, ainoastaan, jos kielto perustellaan asianmukaisesti ja kirjallisesti ja se perustuu kattavaan riskianalyysiin.

Jos pääsy evätään, pääsyä hakeneella osallistujalla on oikeus tehdä asiasta valitus pääsyn evänneen arvopaperikeskuksen toimivaltaiselle viranomaiselle.

Asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on tutkittava valitus asianmukaisesti arvioimalla syyt, joiden vuoksi pääsy on evätty, ja sen on toimitettava pääsyä hakeneelle osallistujalle perusteltu vastaus.

Asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on kuultava pääsyä hakeneen osallistujan sijoittautumispaikan toimivaltaista viranomaista valitusta arvioidessaan. Jos pääsyä hakeneen osallistujan viranomainen ei ole samaa mieltä esitetyn arvioinnin kanssa, asia on saatettava EAMV:n käsiteltäväksi, ja tämä voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklan nojalla uskotun toimivallan mukaisesti.

Jos arvopaperikeskuksen päätös evätä pääsy sitä hakeneelta osallistujalta katsotaan perusteettomaksi, asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on annettava määräys, jossa arvopaperikeskusta vaaditaan myöntämään pääsy sitä hakeneelle osallistujalle.

4. Arvopaperikeskuksella on oltava objektiiviset ja avoimet menettelyt sellaisten osallistujien osallistumisen keskeyttämistä ja asianmukaista poistamista varten, jotka eivät enää täytä 1 kohdassa tarkoitettuja osallistumisperusteita.

5. Siirretään komissiolle valta antaa 64 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä toimenpiteistä, joilla tarkennetaan riskit, joiden perusteella arvopaperikeskuksen voi olla perusteltua evätä osallistujien pääsy, ja 3 kohdassa tarkoitetun menettelyn yksityiskohdat.

6. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia vakiolomakkeiden ja -mallien luomiseksi 3 kohdassa tarkoitettua menettelyä varten.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

31 artikla Avoimuus

1. Arvopaperikeskuksen on julkistettava kunkin ylläpitämänsä arvopapereiden selvitysjärjestelmän ja kunkin muun tarjoamansa palvelun hinnat ja maksut. Sen on julkistettava kunkin palvelun ja erikseen suoritetun toiminnon hinnat ja maksut, mukaan luettuina alennukset ja hyvitykset sekä edellytykset, joilla nämä vähennykset voidaan tehdä. Sen on annettava asiakkailleen erillinen pääsy tarjottuihin erityispalveluihin.

2. Arvopaperikeskuksen on julkaistava hintaluettelo, jotta tarjouksia on helpompi vertailla ja asiakkaat voivat ennakoida, kuinka paljon niiden on palvelujen käytöstä maksettava.

3. Julkaistu hintapolitiikka sitoo arvopaperikeskusta.

4. Arvopaperikeskuksen on toimitettava asiakkailleen tiedot, joiden avulla laskua voidaan verrata julkaistuihin hintaluetteloihin.

5. Arvopaperikeskuksen on ilmoitettava kaikille osallistujille, mitä riskejä liittyy tarjottuihin palveluihin.

6. Arvopaperikeskuksen on merkittävä tarjotuista palveluista aiheutuneet kustannukset ja saadut tulot erikseen kirjanpitoon ja ilmoitettava kyseiset tiedot toimivaltaiselle viranomaiselle.

32 artikla Viestintämenettelyt osallistujien ja muiden markkinainfrastruktuurien kanssa

Arvopaperikeskusten on niissä viestintämenettelyissä, joiden avulla ne ovat yhteydessä ylläpitämänsä arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujiin ja arvopaperikeskusten kanssa vuorovaikutuksessa oleviin markkinainfrastruktuureihin, käytettävä tunnustettuja viestintämenettelyjä ja viestien lähettämistä ja vertailutietoja koskevia standardeja, jotta kirjaamista, maksamista ja toimitusta voidaan tehostaa.

3 jakso Arvopaperikeskuksen palveluja koskevat vaatimukset

33 artikla Yleiset säännökset

Arvopaperikeskuksella on oltava kullekin ylläpitämälleen arvopapereiden selvitysjärjestelmälle tarkoituksenmukaiset säännöt ja menettelyt, mukaan lukien toimivat kirjanpitokäytännöt ja -tarkastukset, jotta voidaan varmistaa arvopapereiden liikkeeseenlaskun jatkuva eheys sekä vähentää ja hallita arvopaperitapahtumien säilytykseen ja toimitukseen liittyviä riskejä.

34 artikla Liikkeeseenlaskun jatkuva eheys

1. Arvopaperikeskuksen on toteutettava tarkoituksenmukaiset täsmäytystoimenpiteet tarkastaakseen, että arvopaperikeskukselle toimitettujen, liikkeeseenlaskun tai sen osan muodostavien arvopapereiden lukumäärä on sama kuin arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujien arvopaperitileille kirjattujen arvopapereiden määrä. Tällaiset täsmäytystoimenpiteet on toteutettava päivänsisäisesti.

2. Tarpeen mukaan ja jos tietyssä arvopapereiden liikkeeseenlaskun täsmäytysprosessissa on mukana muita yksiköitä, kuten liikkeeseenlaskijat, rekisteröintiasiamiehet, liikkeeseenlaskijan asiamiehet, siirtoasiamiehet, yhteiset säilytyskeskukset, muut arvopaperikeskukset tai muut yksiköt, arvopaperikeskuksen on edellytettävä, että tällaiset yksiköt ryhtyvät riittäviin yhteistyö- ja tietojenvaihtotoimenpiteisiin arvopaperikeskuksen kanssa, jotta liikkeeseenlaskun jatkuva eheys säilyy.

3. Arvopaperikeskuksen ylläpitämässä arvopapereiden selvitysjärjestelmässä ei sallita arvopaperitilien ylityksiä, debetsaldoja tai lumearvopapereiden syntyä.

4. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen täsmäytystoimenpiteet, jotka arvopaperikeskuksen on toteutettava 1, 2 ja 3 kohdan mukaisesti.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

35 artikla Osallistujien arvopapereiden suojeleminen

1. Arvopaperikeskuksen on säilytettävä kussakin ylläpitämässään arvopapereiden selvitysjärjestelmässä tiedot ja ylläpidettävä tilejä, joiden perusteella se voi milloin tahansa viipymättä tunnistaa ja erottaa tileillään yhden osallistujan arvopaperit toisen osallistujan arvopapereista sekä tapauksen mukaan omista omaisuuseristään.

2. Arvopaperikeskuksen on säilytettävä tietoja ja ylläpidettävä tilejä, joiden perusteella osallistuja voi tunnistaa ja erottaa omat arvopaperinsa asiakkaidensa arvopapereista.

3. Arvopaperikeskuksen on tarjouduttava säilyttämään tietoja ja ylläpitämään tilejä, joiden perusteella osallistuja voi tunnistaa ja erottaa kunkin asiakkaansa arvopaperit, jos ja niin kuin kyseinen osallistuja edellyttää (’yksilöllinen asiakaserottelu’).

4. Arvopaperikeskuksen on julkistettava suojan taso ja kustannukset, jotka liittyvät sen tarjoaman erottelun eri tasoihin, ja sen on tarjottava näitä palveluja kohtuullisin kaupallisin ehdoin.

5. Arvopaperikeskus ei saa käyttää osallistujan arvopapereita mihinkään tarkoitukseen, jollei se ole saanut osallistujan nimenomaista lupaa.

6. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen arvo-osuusmenetelmät ja tilirakenteet, joilla 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitetut hallussapidot voidaan pitää erillään toisistaan, sekä käytettävät arviointimenetelmät.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

36 artikla Selvityksen lopullisuus

1. Arvopaperikeskuksen on varmistettava, että sen ylläpitämä arvopapereiden selvitysjärjestelmä tarjoaa osallistujille riittävän suojan. Arvopaperikeskuksen ylläpitämä arvopapereiden selvitysjärjestelmä on nimettävä ja ilmoitettava direktiivin 98/26/EY 2 artiklan a alakohdassa tarkoitettuja menettelyjä noudattaen.

2. Arvopaperikeskuksen on vahvistettava arvopapereiden selvitysjärjestelmäänsä varten menettelyt, joiden avulla selvitys saadaan oikea-aikaisesti loppuun, osallistujat altistuvat mahdollisimman vähän vastapuoli- ja likviditeettiriskille ja toimituspuutteita tapahtuu vain vähän.

3. Arvopaperikeskuksen on selvästi määritettävä hetki, jona siirtomääräyksestä tulee arvopapereiden selvitysjärjestelmässä peruuttamaton, oikeudellisesti täytäntöönpanokelpoinen ja kolmansia osapuolia sitova.

4. Arvopaperikeskuksen on selvästi määritettävä ajankohta, jona varojen ja arvopapereiden siirrosta tulee arvopapereiden selvitysjärjestelmässä peruuttamaton, oikeudellisesti täytäntöönpanokelpoinen ja kolmansia osapuolia sitova.

5. Tämän artiklan 3 ja 4 kohdan soveltaminen ei rajoita säännöksiä, joita sovelletaan 45 artiklassa säädettyihin linkkeihin ja toimituksen yhteiseen tietotekniikkainfrastruktuuriin.

6. Arvopaperikeskuksen on saatava selvitys loppuun viimeistään työpäivän lopussa sovittuna toimituspäivänä. Sen on käyttäjien komiteansa pyynnöstä asennettava järjestelmät, jotka mahdollistavat päivänsisäisen tai reaaliaikaisen toimituksen.

7. Arvopapereiden selvityksen käteistulojen on oltava vastaanottajien käytössä viimeistään työpäivän lopussa sovittuna toimituspäivänä.

8. Kaikki arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän suorien osallistujien väliset käteistä vastaan tehtävät arvopaperitapahtumat on toteutettava toimitus maksua vastaan -periaatteella.

9. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen 2 kohdassa tarkoitettujen menettelyjen yksityiskohdat, jotka mahdollistavat selvityksen oikea-aikaisen toteutumisen.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

37 artikla Käteismaksujen käsittely

1. Jos kaupat tehdään sen maan valuutassa, jossa toimitus tapahtuu, arvopaperikeskuksen on käsiteltävä kunkin arvopapereiden selvitysjärjestelmänsä käteismaksut sellaisten tilien kautta, jotka on avattu kyseisellä valuutalla toimivassa keskuspankissa, aina kun tämä on käytännöllistä ja mahdollista.

2. Kun ei ole käytännöllistä ja mahdollista hoitaa toimitusta keskuspankin tileillä, arvopaperikeskus voi tarjoutua käsittelemään käteismaksut kaikkien tai joidenkin arvopapereiden selvitysjärjestelmiensä osalta sellaisten tilien kautta, jotka on avattu luottolaitoksessa. Jos arvopaperikeskus tarjoutuu hoitamaan toimitukset tileillä, jotka on avattu luottolaitoksissa, sen on niin tehdessään noudatettava IV osaston säännöksiä.

3. Jos arvopaperikeskus tarjoaa toimitusta sekä keskuspankin tileillä että luottolaitoksessa avatuilla tileillä, arvopaperikeskuksen osallistujilla on oltava oikeus valita näiden kahden vaihtoehdon välillä.

4. Arvopaperikeskuksen on annettava markkinatoimijoille riittävät tiedot, jotta ne pääsevät selvyyteen näihin palveluihin liittyvistä riskeistä ja kustannuksista ja voivat arvioida niitä.

5. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 64 artiklan mukaisesti toimenpiteistä, joilla määritetään, missä tapauksissa tietyssä valuutassa tehtyjen käteismaksujen käsittely keskuspankissa avattujen tilien välityksellä ei ole käytännöllistä, sekä käytettävät arviointimenetelmät.

38 artikla Osallistujien maksulaiminlyöntejä koskevat säännöt ja menettelyt

1. Arvopaperikeskuksella on oltava kullekin ylläpitämälleen arvopapereiden selvitysjärjestelmälle osallistujan maksulaiminlyönnin hoitamiseksi tehokkaat ja selkeästi määritellyt säännöt ja menettelyt, joilla varmistetaan, että arvopaperikeskus voi toteuttaa oikea-aikaisesti toimia tappioiden ja likviditeettipaineiden hillitsemiseksi ja velvoitteidensa täyttämiseksi.

2. Arvopaperikeskuksen on julkistettava maksulaiminlyöntejä koskevat säännöt ja menettelyt.

3. Arvopaperikeskuksen on osallistujiensa ja muiden asianomaisten sidosryhmien kanssa säännöllisesti testattava ja tarkasteltava uudelleen maksulaiminlyöntejä koskevia menettelyjään varmistaakseen niiden käytännöllisyyden ja tehokkuuden.

4. EAMV voi antaa asetuksen (EU) N:o 1095/2010 16 artiklan mukaista ohjeistusta, jotta varmistettaisiin tämän artiklan johdonmukainen soveltaminen.

4 jakso Toiminnan vakautta koskevat vaatimukset

39 artikla Yleiset vaatimukset

Arvopaperikeskuksen on otettava käyttöön moitteeton riskienhallintajärjestelmä hallitakseen kattavasti oikeudellisia, liiketoiminnallisia, operatiivisia ja muita riskejä.

40 artikla Oikeudelliset riskit

1. Arvopaperikeskuksella on oltava hyväksyntäänsä ja valvontaansa sekä asiakastiedotustaan varten selkeät ja ymmärrettävät säännöt, menettelyt ja sopimukset, myös kaikille ylläpitämilleen arvopapereiden selvitysjärjestelmille.

2. Arvopaperikeskuksen on suunniteltava sääntönsä, menettelynsä ja sopimuksensa niin, että ne voidaan panna täytäntöön kaikilla kyseeseen tulevilla lainkäyttöalueilla, myös osallistujan laiminlyödessä velvollisuutensa.

3. Jos arvopaperikeskus harjoittaa liiketoimintaa eri lainkäyttöalueilla, sen on tunnistettava riskit, joita aiheutuu eri lainkäyttöalueiden erilaisesta lainsäädännöstä, ja hillittävä niitä.

41 artikla Liiketoimintaan liittyvä yleinen riski

Arvopaperikeskuksella on oltava toimivat hallinnossa ja valvonnassa käytettävät tietotekniikkavälineet, jotta se voi tunnistaa liiketoimintaan liittyvät yleiset riskit sekä seurata ja hallita niitä, mukaan lukien liiketoimintastrategia, kassavirrat ja liiketoiminnan kulut.

42 artikla Operatiiviset riskit

1. Arvopaperikeskuksen on tunnistettava kaikki mahdolliset operatiivisen riskin lähteet – niin ulkoiset kuin sisäiset – ja vähennettävä niiden vaikutus mahdollisimman pieneksi käyttämällä tarkoituksenmukaisia tietotekniikkavälineitä, tarkastuksia ja menettelyjä, myös kaikkien ylläpitämiensä arvopapereiden selvitysjärjestelmien osalta.

2. Arvopaperikeskuksen on ylläpidettävä tarkoituksenmukaisia tietotekniikkavälineitä, joilla varmistetaan korkea turvataso ja operatiivinen luotettavuus, ja sillä on oltava riittävä kapasiteetti. Tietotekniikkavälineiden on oltava sellaisia, että ne ovat tarjottavien palvelujen ja harjoitettavan toiminnan monimutkaisuuden, moninaisuuden ja tyypin kannalta tarkoituksenmukaisia, jotta varmistetaan tiukat turvavaatimukset sekä säilytettävien tietojen eheys ja luottamuksellisuus.

3. Arvopaperikeskuksen on otettava notariaattipalvelunsa ja keskitetyn tilinhoitopalvelunsa sekä kunkin ylläpitämänsä arvopapereiden selvitysjärjestelmän osalta käyttöön ja pantava täytäntöön asianmukaiset liiketoiminnan jatkuvuutta koskevat toimintaperiaatteet ja palautumissuunnitelma, joiden tavoitteena on varmistaa arvopaperikeskuksen toimintojen säilyminen, toiminnan nopea palautuminen ja velvollisuuksien täyttäminen, jos tapahtuu jotain, joka vakavasti vaarantaa toiminnan jatkuvuuden, sekä ylläpidettävä niitä.

4. Edellä 3 kohdassa tarkoitetun suunnitelman on mahdollistettava ainakin kaikkien tapahtumien talteenotto häiriön aikana, jotta arvopaperikeskuksen osallistujat voivat turvallisesti jatkaa toimintaansa ja saattaa toimituksen loppuun määräpäivänä. Suunnitelmaan on sisällyttävä toisen käsittelypaikan perustaminen, ja tällä toisella käsittelypaikalla on oltava tarvittava määrä keskeisiä resursseja, valmiuksia ja toimintoja, mukaan lukien tarpeeksi pätevä ja kokenut henkilöstö.

5. Arvopaperikeskuksen on suunniteltava ja toteutettava 1–4 kohdassa tarkoitettuja järjestelyjä koskeva testausohjelma.

6. Arvopaperikeskuksen on tunnistettava riskit, joita sen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän keskeisistä osallistujista, palveluntarjoajista, toisista arvopaperikeskuksista ja muista markkinainfrastruktuureista saattaa aiheutua sen toiminnoille, sekä seurattava ja hallittava niitä.

7. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen 1 ja 6 kohdassa tarkoitetut operatiiviset riskit sekä menetelmät, joilla kyseisiä riskejä testataan ja ne poistetaan tai pienennetään mahdollisimman vähäisiksi, mukaan lukien 3 ja 4 kohdassa tarkoitetut liiketoiminnan jatkuvuutta koskevat toimintaperiaatteet ja palautumissuunnitelmat, sekä käytettävät arviointimenetelmät.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

43 artikla Sijoitusriskit

1. Arvopaperikeskuksen on säilytettävä rahoitusomaisuutensa keskuspankeissa tai toimiluvan saaneissa luottolaitoksissa, joilla on toimivat, nämä omaisuuserät täysin suojaavat kirjanpitokäytännöt, säilyttämismenettelyt ja sisäinen valvonta.

2. Omaisuuserät on tarvittaessa saatava nopeasti arvopaperikeskuksen käyttöön.

3. Arvopaperikeskus saa sijoittaa rahoitusvaransa ainoastaan käteiseen tai erittäin likvideihin rahoitusvälineisiin, joihin liittyy minimaalinen markkina- ja luottoriski. Sijoitukset on voitava realisoida nopeasti sillä tavoin, että kielteiset hintavaikutukset ovat minimaalisia.

4. Arvopaperikeskuksen on sijoituspäätöstä tehdessään otettava huomioon yksittäisiin laitoksiin liittyvien luottoriskien kokonaismäärä ja varmistettava, että sen mihin tahansa yksittäiseen laitokseen liittyvä kokonaisriski pysyy hyväksyttävien keskittymärajojen sisäpuolella.

44 artikla Pääomavaatimukset

1. Arvopaperikeskuksen pääoman yhdessä jakamattoman voiton ja rahastojen kanssa on oltava oikeassa suhteessa arvopaperikeskuksen toiminnasta aiheutuviin riskeihin. Sen on aina riitettävä vähintään seuraaviin:

a)      sen varmistaminen, että arvopaperikeskus on tarkoituksenmukaisella tavalla suojattu operatiivisilta, oikeudellisilta, liiketoimintaan tai säilytykseen liittyviltä sekä sijoitusriskeiltä;

b)      mahdollisten yleisten liiketappioiden kattaminen niin, että arvopaperikeskus voi jatkaa palvelujen tarjoamista;

c)      sen varmistaminen, että arvopaperikeskuksen toiminta voidaan maksuhäiriötapauksessa lopettaa hallitusti tai organisoida uudelleen kohtuullisen ajan kuluessa;

d)      sen mahdollistaminen, että arvopaperikeskus selviää nykyisistä ja ennakoiduista liiketoiminnan kuluistaan ainakin kuuden kuukauden ajan erilaisissa stressiskenaarioissa.

2. Arvopaperikeskuksen on laadittava suunnitelma seuraavia tilanteita varten:

a)      lisäpääoman hankkiminen, jos sen oma pääoma pienenee kohti 1 kohdassa säädettyjä vaatimuksia tai putoaa niiden alle;

b)      arvopaperikeskuksen toiminnan ja palvelujen lopettaminen hallitusti tai uudelleenorganisointi, jos arvopaperikeskus ei pysty hankkimaan uutta pääomaa.

Suunnitelman on saatava johtokunnan tai tarkoituksenmukaisen valiokunnan hyväksyntä, ja se on päivitettävä säännöllisesti.

3. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen 1 kohdassa tarkoitetut arvopaperikeskuksen pääoman, jakamattoman voiton ja rahastot sekä 2 kohdassa tarkoitetun suunnitelman ominaispiirteet.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

5 jakso Arvopaperikeskusten välisiä linkkejä koskevat vaatimukset

45 artikla Arvopaperikeskusten väliset linkit

1. Ennen kuin arvopaperikeskusten välinen linkki luodaan ja jatkuvasti sen jälkeen, kun linkki on luotu, kaikkien asianomaisten arvopaperikeskusten on tunnistettava kaikki mahdolliset linkkijärjestelystä syntyvät riskien lähteet, joista voi aiheutua riskejä niille itselleen tai niiden osallistujille, sekä arvioitava, seurattava ja hallittava näitä riskejä.

2. Linkkijärjestelyille on saatava lupa 17 artiklan 1 kohdan d alakohdan mukaisesti.

3. Linkin on tarjottava riittävä suoja linkillä yhdistetyille arvopaperikeskuksille ja niiden osallistujille, erityisesti kun kyseessä ovat arvopaperikeskusten ottamat mahdolliset luotot ja linkkijärjestelystä johtuvat keskittymä- ja likviditeettiriskit.

Linkkiä on tuettava tarkoituksenmukaisin sopimusjärjestelyin, joissa vahvistetaan linkillä yhdistettyjen arvopaperikeskusten ja tapauksen mukaan arvopaperikeskusten osallistujien oikeudet ja velvollisuudet. Sopimusjärjestelyllä, jonka vaikutukset ylittävät lainkäyttöalueiden rajat, on yksiselitteisesti vahvistettava sovellettavan, kaikki linkin toimintaan liittyvät näkökohdat kattavan lain valinta.

4. Jos arvopapereita siirretään linkillä yhdistettyjen arvopaperikeskusten välillä tilapäisesti, on kiellettyä siirtää arvopapereita uudelleen ennen kuin ensimmäisestä siirrosta on tullut lopullinen.

5. Jos arvopaperikeskus käyttää välittäjää hoitamaan toiseen arvopaperikeskukseen luotua linkkiä, sen on mitattava kyseisestä välittäjästä aiheutuvat lisäriskit sekä seurattava ja hallittava niitä.

6. Linkillä yhdistetyillä arvopaperikeskuksilla on oltava toimivat täsmäytysmenettelyt, joilla varmistetaan, että kumpikin arvopaperikeskus on tallentanut tiedot oikein.

7. Arvopaperikeskusten välisten linkkien on mahdollistettava toimitus maksua vastaan ‑periaatteella tapahtuva tapahtumien toteutus linkillä yhdistettyjen arvopaperikeskusten osallistujien välillä aina, kun se on käytännöllistä ja mahdollista. Syyt siihen, miksi toteutusta ei tehdä toimitus maksua vastaan ‑periaatteella, on ilmoitettava toimivaltaisille viranomaisille.

8. Yhteentoimivissa arvopapereiden selvitysjärjestelmissä sekä arvopaperikeskuksissa, jotka käyttävät yhteistä toimitusinfrastruktuuria, kirjaamisen on tapahduttava samalla hetkellä seuraavien osalta:

a)      siirtomääräysten tulo järjestelmään;

b)      siirtomääräysten peruuttamattomuus;

c)      arvopapereiden ja käteisen siirron lopullisuus.

9. EAMV neuvotellee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen 3 kohdassa säädetyt edellytykset, joilla kukin linkkijärjestelyn tyyppi antaa riittävän suojan linkillä yhdistetyille arvopaperikeskuksille ja niiden osallistujille, erityisesti kun arvopaperikeskus aikoo osallistua toisen arvopaperikeskuksen ylläpitämään arvopapereiden selvitysjärjestelmään, 5 kohdassa tarkoitetun, välittäjien käytöstä johtuvien lisäriskien seurannan ja hallinnan, 6 kohdassa tarkoitetut täsmäytysmenetelmät, 7 kohdassa tarkoitetut tapaukset, joissa toimitus maksua vastaan -periaatteella tapahtuva toteutus linkkien välityksellä on käytännöllistä ja mahdollista, sekä käytettävät arviointimenetelmät.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

III luku Lainvalinta

46 artikla Lainsäädäntö, jota sovelletaan omistusoikeudellisiin näkökohtiin

1. Kysymyksiin, jotka koskevat arvopaperikeskuksen hallussaan pitämiin rahoitusvälineisiin liittyviä omistusoikeudellisia näkökohtia, sovelletaan sen maan lakia, jossa arvopaperitiliä ylläpidetään.

2. Jos tiliä käytetään arvopaperitoimitukseen arvopapereiden selvitysjärjestelmässä, sovelletaan lakia, jolla kyseistä arvopapereiden selvitysjärjestelmää säännellään.

3. Jos tiliä ei käytetä arvopaperitoimitukseen arvopapereiden selvitysjärjestelmässä, katsotaan, että kyseistä tiliä ylläpidetään paikassa, jossa arvopaperikeskus sijaitsee Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 593/2008 19 artiklassa[24] määritellyllä tavalla.

4. Kun tämän artiklan nojalla on sovellettava tietyn maan lakia, sovelletaan kyseisessä maassa voimassa olevia oikeussääntöjä kansainvälisen yksityisoikeuden sääntöjä lukuun ottamatta.

IV luku Pääsyoikeus arvopaperikeskuksiin

1 jakso Liikkeeseenlaskijoiden pääsyoikeus arvopaperikeskuksiin

47 artikla Vapaus liikkeeseenlaskuun EU:ssa toimiluvan saaneessa arvopaperikeskuksessa

1. Liikkeeseenlaskijalla on oltava oikeus siihen, että sen arvopaperit kirjataan missä tahansa arvopaperikeskuksessa, joka on sijoittautunut mihin tahansa jäsenvaltioon, sanotun kuitenkaan rajoittamatta yhtiöoikeutta, jonka nojalla arvopaperit on luotu.

2. Jos liikkeeseenlaskija esittää pyynnön arvopapereidensa kirjaamisesta arvopaperikeskuksessa, arvopaperikeskuksen on käsiteltävä tällainen pyyntö ripeästi ja annettava kirjaamista hakeneelle liikkeeseenlaskijalle vastaus kolmen kuukauden kuluessa.

3. Arvopaperikeskus voi kieltäytyä tarjoamasta palvelujaan liikkeeseenlaskijalle. Tällainen kieltäytyminen voi perustua ainoastaan kattavaan riskianalyysiin tai siihen, ettei arvopaperikeskus ole saanut tapahtumasyötteitä niiltä markkinoilta, joilla kirjaamista hakeneen liikkeeseenlaskijan arvopapereilla käydään tai tullaan käymään kauppaa.

4. Jos arvopaperikeskus kieltäytyy tarjoamasta palveluja liikkeeseenlaskijalle, sen on esitettävä kirjaamista hakeneelle liikkeeseenlaskijalle täydelliset perusteet kieltäytymiselleen.

Jos kirjaaminen evätään, kirjaamista hakeneella liikkeeseenlaskijalla on oikeus tehdä asiasta valitus palvelunsa evänneen arvopaperikeskuksen toimivaltaiselle viranomaiselle.

Kyseisen arvopaperikeskuksen toimivaltaisen viranomaisen on tutkittava valitus asianmukaisesti arvioimalla arvopaperikeskuksen kieltäytymiselleen esittämät syyt, ja sen on toimitettava liikkeeseenlaskijalle perusteltu vastaus.

Arvopaperikeskuksen toimivaltaisen viranomaisen on kuultava kirjaamista hakeneen liikkeeseenlaskijan sijoittautumispaikan toimivaltaista viranomaista valitusta arvioidessaan. Jos kirjaamista hakeneen liikkeeseenlaskijan sijoittautumispaikan viranomainen ei ole samaa mieltä kyseisen arvioinnin kanssa, asia on saatettava EAMV:n käsiteltäväksi, ja tämä voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklan nojalla uskotun toimivallan mukaisesti.

Jos arvopaperikeskuksen päätös evätä palvelunsa liikkeeseenlaskijalta katsotaan perusteettomaksi, asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on annettava määräys, jossa arvopaperikeskusta vaaditaan tarjoamaan palvelujaan tätä pyytäneelle liikkeeseenlaskijalle.

5. Siirretään komissiolle valta antaa 64 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä toimenpiteistä, joilla täsmennetään riskit, joiden perusteella arvopaperikeskuksen voi olla perusteltua evätä liikkeeseenlaskijoiden pääsyoikeus, ja 4 kohdassa tarkoitetun menettelyn yksityiskohdat.

6. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia vakiolomakkeiden ja -mallien luomiseksi 2 kohdassa tarkoitettua menettelyä varten.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

2 jakso Pääsyoikeudet arvopaperikeskusten välillä

48 artikla Pääsyoikeus vakioidun linkin välityksellä

Arvopaperikeskuksella on oikeus ryhtyä toisen arvopaperikeskuksen osallistujaksi 30 artiklan mukaisesti edellyttäen, että arvopaperikeskusten väliselle linkille on saatu 17 artiklassa säädetty lupa.

49 artikla Pääsyoikeus räätälöidyn linkin välityksellä

1. Jos arvopaperikeskus pyytää toista arvopaperikeskusta kehittämään erityisiä toimintoja saadakseen pääsyn kyseisen arvopaperikeskuksen palveluihin, pyynnön vastaanottanut arvopaperikeskus voi evätä tällaisen pyynnön ainoastaan riskinäkökohtien perusteella. Se ei saa evätä pyyntöä markkinaosuuden menettämisen perusteella.

2. Pyynnön vastaanottanut arvopaperikeskus voi periä pyynnön esittäneeltä arvopaperikeskukselta maksun pääsyoikeudesta räätälöidyn linkin välityksellä kustannuslisäperiaatteella, jolleivät osapuolet toisin sovi.

50 artikla Menettely, jota sovelletaan arvopaperikeskusten välisiin linkkeihin

1. Jos arvopaperikeskus esittää pyynnön pääsystä toiseen arvopaperikeskukseen, pyynnön vastaanottaneen arvopaperikeskuksen on käsiteltävä pyyntö ripeästi ja annettava pääsyä hakeneelle arvopaperikeskukselle vastaus kolmen kuukauden kuluessa.

2. Arvopaperikeskus voi evätä pääsyn sitä hakeneelta arvopaperikeskukselta ainoastaan, jos tällainen pääsy vaikuttaisi finanssimarkkinoiden toimintaan ja aiheuttaisi järjestelmäriskin. Tällainen pääsyn epääminen voi perustua ainoastaan kattavaan riskianalyysiin.

Jos arvopaperikeskus epää pääsyn, sen on esitettävä pääsyä hakeneelle arvopaperikeskukselle täydelliset perusteet kieltäytymiselleen.

Jos pääsy evätään, pääsyä hakeneella arvopaperikeskuksella on oikeus tehdä asiasta valitus pääsyn evänneen arvopaperikeskuksen toimivaltaiselle viranomaiselle.

Asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on tutkittava valitus asianmukaisesti ja arvioitava syyt, joiden vuoksi pääsy on evätty, ja sen on toimitettava pääsyä hakeneelle arvopaperikeskukselle perusteltu vastaus.

Asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on kuultava pääsyä hakeneen arvopaperikeskuksen toimivaltaista viranomaista valitusta arvioidessaan. Jos pääsyä hakeneen arvopaperikeskuksen viranomainen ei ole samaa mieltä esitetyn arvioinnin kanssa, kumpi tahansa näistä kahdesta viranomaisesta voi saattaa asian EAMV:n käsiteltäväksi, ja tämä voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklan nojalla uskotun toimivallan mukaisesti.

Jos arvopaperikeskuksen päätös evätä pääsy sitä hakeneelta arvopaperikeskukselta katsotaan perusteettomaksi, asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on annettava määräys, jossa arvopaperikeskusta vaaditaan myöntämään pääsy sitä hakeneelle arvopaperikeskukselle.

3. Jos arvopaperikeskukset sopivat linkin perustamisesta, niiden on 17 artiklan mukaisesti haettava päätökselleen lupaa toimivaltaiselta viranomaiseltaan, jonka on arvioitava, onko linkkijärjestelystä mahdollisesti aiheutuvat riskit, kuten luotto-, likviditeetti- ja toimintariskit ja muut merkitykselliset riskit, lievennetty mahdollisimman pieniksi.

Arvopaperikeskusten toimivaltaisten viranomaisten on kieltäydyttävä luvan myöntämisestä linkille, jos linkki voi vaikuttaa lupaa hakeneiden arvopaperikeskusten ylläpitämien arvopapereiden selvitysjärjestelmien toimintaan.

4. Arvopaperikeskusten toimivaltaisten viranomaisten on kuultava toinen toisiaan luvan myöntämisestä linkille, ja ne voivat tarpeen mukaan, jos niiden päätökset eroavat toisistaan, saattaa asian EAMV:n käsiteltäväksi, ja tämä voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklan nojalla uskotun toimivallan mukaisesti.

5. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 64 artiklan mukaisesti toimenpiteistä, joilla tarkennetaan 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen menettelyjen yksityiskohdat.

6. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia vakiolomakkeiden ja -mallien luomiseksi 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitettuja menettelyjä varten.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

3 jakso Pääsyoikeudet Arvopaperikeskuksen ja toisen markkinainfrastruktuurin välillä

51 artikla Pääsyoikeudet arvopaperikeskusten ja toisen markkinainfrastruktuurin välillä

1. Arvopaperikeskuksen ja kauppapaikan on toimitettava arvopaperikeskuksille tapahtumasyötteitä syrjimättömältä ja avoimelta perustalta niiden pyynnöstä, ja ne voivat periä pyynnön esittäneeltä arvopaperikeskukselta maksun tällaisista tapahtumasyötteistä kustannuslisäperiaatteella, jolleivät osapuolet toisin sovi.

Arvopaperikeskuksen on tarjottava arvopaperikeskuksille ja kauppapaikoille pääsy arvopapereiden selvitysjärjestelmäänsä syrjimättömältä ja avoimelta perustalta, ja se voi periä maksun tällaisesta pääsystä kustannuslisäperiaatteella, jolleivät osapuolet toisin sovi.

2. Jos osapuoli esittää pyynnön pääsystä toiseen osapuoleen 1 kohdan mukaisesti, tällainen pyyntö on käsiteltävä ripeästi ja pääsyä hakeneelle osapuolelle on annettava vastaus yhden kuukauden kuluessa.

3. Pyynnön vastaanottanut osapuoli voi evätä pääsyn ainoastaan, jos tällainen pääsy vaikuttaisi finanssimarkkinoiden toimintaan ja aiheuttaisi järjestelmäriskin. Se ei saa evätä pyyntöä markkinaosuuden menettämisen perusteella.

Pääsyn epäävän osapuolen on esitettävä pääsyä hakeneelle osapuolelle epäämisen täydelliset perusteet, jotka pohjautuvat kattavaan riskianalyysiin. Jos pääsy evätään, pääsyä hakeneella osapuolella on oikeus tehdä asiasta valitus pääsyn evänneen osapuolen toimivaltaiselle viranomaiselle.

Asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on tutkittava valitus asianmukaisesti arvioimalla syyt, joiden vuoksi pääsy on evätty, ja sen on toimitettava pääsyä hakeneelle osapuolelle perusteltu vastaus.

Asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on kuultava pääsyä hakeneen osapuolen toimivaltaista viranomaista valitusta arvioidessaan. Jos pääsyä hakeneen osapuolen viranomainen ei ole samaa mieltä esitetyn arvioinnin kanssa, kumpi tahansa näistä kahdesta viranomaisesta voi saattaa asian EAMV:n käsiteltäväksi, ja tämä voi toimia sille asetuksen (EU) N:o 1095/2010 19 artiklan nojalla uskotun toimivallan mukaisesti.

Jos osapuolen päätös evätä pääsy katsotaan perusteettomaksi, asiasta vastaavan toimivaltaisen viranomaisen on annettava määräys, jossa kyseistä osapuolta vaaditaan myöntämään pääsy palveluihinsa.

4. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 64 artiklan mukaisesti toimenpiteistä, joilla tarkennetaan 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitetun menettelyn yksityiskohdat.

5. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia vakiolomakkeiden ja -mallien luomiseksi 1, 2 ja 3 kohdassa tarkoitettua menettelyä varten.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä edellisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

IV osasto

Luottolaitokset, jotka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja arvopaperikeskusten osallistujille

52 artikla Lupa tarjota pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja

1. Arvopaperikeskus ei saa itse tarjota liitteessä olevassa C jaksossa esitettyjä pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja.

2. Poiketen siitä, mitä 1 kohdassa säädetään, jos tämän asetuksen 53 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu kansallinen toimivaltainen viranomainen on vakuuttunut siitä, että arvopaperikeskus on ottanut käyttöön kaikki tarvittavat suojatoimet, joiden ansiosta se pystyy tarjoamaan oheispalveluja, toimivaltainen viranomainen voi jättää komissiolle hakemuksen siitä, että kyseinen arvopaperikeskus voi tarjota myös liitteessä olevassa C jaksossa esitettyjä oheispalveluja. Hakemuksen on sisällettävä seuraavat seikat:

a) hakemuksen perusteena olevat todisteet, joissa selvitetään yksityiskohtaisesti, mitä järjestelyjä arvopaperikeskus on ottanut käyttöön kaikkien asiaan liittyvien riskien käsittelemiseksi;

b) perusteltu arvio siitä, että kyseinen ratkaisu on tehokkain keino varmistaa järjestelmän kestokyky;

c) analyysi asianomaisiin finanssimarkkinoihin ja rahoitusjärjestelmän vakauteen kohdistuvista odotetusta vaikutuksesta.

Komissio tekee yksityiskohtaisen arvion vaikutuksista, kuulee asianomaisia yrityksiä ja ottaa huomioon EPV:n, EAMV:n ja EKP:n lausunnot sekä antaa sen jälkeen täytäntöönpanopäätöksen noudattaen 66 artiklassa tarkoitettua menettelyä. Komissio esittää täytäntöönpanopäätöksensä perustelut.

Arvopaperikeskus, jolle on myönnetty poikkeus, saa toimia direktiivin 2006/48/EY II osastossa tarkoitettuna luottolaitoksena. Tämä lupa rajoitetaan yksinomaan niiden pankkipalvelujen tyyppisten oheispalvelujen tarjontaan, joita arvopaperikeskus on hyväksytty tarjoamaan 4 kohdan mukaisesti, ja se merkitsee, että 57 ja 58 artiklassa säädettyjen toiminnan vakautta ja valvontaa koskevien vaatimusten on täytyttävä.

3. Jos arvopaperikeskus aikoo käsitellä maksusuoritukset koko arvopapereiden selvitysjärjestelmässään tai sen osassa tämän asetuksen 37 artiklan 2 kohdan mukaisesti, sen on haettava lupaa nimetä tähän tarkoitukseen direktiivin 2006/48/EY II osaston nojalla toimiluvan saanut luottolaitos, paitsi jos tämän asetuksen 53 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu toimivaltainen viranomainen osoittaa käytettävissä olevan näytön perusteella, ettei yhteen luottolaitokseen kohdistuvaa, tämän asetuksen 57 artiklan 3 ja 4 kohdassa tarkoitettujen riskien keskittymistä ole vähennetty riittävästi. Jäljempänä 53 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu toimivaltainen viranomainen voi tuolloin vaatia arvopaperikeskusta nimeämään useamman kuin yhden luottolaitoksen. Nimettyjä luottolaitoksia pidetään selvitysosapuolina.

4. Edellä 3 kohdassa tarkoitetun luvan on katettava ne liitteessä olevassa C jaksossa esitetyt oheispalvelut, joita nimetty luottolaitos tai tämän artiklan 2 kohdan mukaisen poikkeuksen saanut arvopaperikeskus voi tarjota arvopaperikeskuksen osallistujille.

5. Jos arvopaperikeskus ja nimetty luottolaitos kuuluvat viime kädessä saman emoyrityksen määräysvallassa olevaan yritysryhmään, direktiivin 2006/48/EY II osastossa säädetyn, tällaiselle nimetylle luottolaitokselle myönnetyn luvan on rajoituttava yksinomaan sellaisten pankkipalvelujen tyyppisten oheispalvelujen tarjontaan, joita luottolaitoksella on lupa tarjota tämän artiklan 3 kohdan mukaisesti. Samaa vaatimusta sovelletaan arvopaperikeskukseen, jolle on myönnetty tämän artiklan 2 kohdan mukainen poikkeus.

6. Arvopaperikeskuksen ja nimettyjen luottolaitosten on aina noudatettava tässä asetuksessa säädettyjä luvan myöntämisedellytyksiä.

Arvopaperikeskuksen on ilman aiheetonta viivytystä ilmoitettava toimivaltaisille viranomaisille kaikista olennaisista muutoksista, jotka vaikuttavat luvan myöntämisedellytyksiin.

53 artikla Luvan myöntämisessä ja epäämisessä noudatettava menettely

1. Arvopaperikeskuksen on esitettävä luottolaitoksen nimeämistä koskeva lupahakemuksensa, jota 52 artiklassa edellytetään, sijoittautumisjäsenvaltionsa toimivaltaiselle viranomaiselle.

2. Lupahakemuksen on sisällettävä kaikki tarvittavat tiedot, joiden perusteella toimivaltainen viranomainen voi varmistua siitä, että arvopaperikeskus ja nimetty luottolaitos ovat luvan myöntämisajankohtana toteuttaneet kaikki tarvittavat järjestelyt tämän asetuksen mukaisten velvollisuuksiensa täyttämiseksi. Lupahakemuksessa on esitettävä toimintaohjelma, josta ilmenevät suunnitellut pankkipalvelujen tyyppiset oheispalvelut, arvopaperikeskuksen ja nimettyjen luottolaitosten välisten suhteiden organisatorinen rakenne sekä se, kuinka kyseinen luottolaitos aikoo täyttää 57 artiklan 1, 3 ja 4 kohdassa säädetyt toiminnan vakautta koskevat vaatimukset.

3. Toimivaltaisen viranomaisen on sovellettava 15 artiklan 3 ja 6 kohdassa säädettyä menettelyä.

4. Ennen kuin toimivaltainen viranomainen myöntää arvopaperikeskukselle luvan sen on kuultava seuraavia viranomaisia:

a)      11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettua muuta asiaan liittyvää viranomaista siitä, ettei palveluntarjonta, johon nimettyjen luottolaitosten on tarkoitus ryhtyä, vaikuta hakemuksen esittäneen arvopaperikeskuksen ylläpitämän arvopapereiden selvitysjärjestelmän toimintaan;

b)      58 artiklan 1 kohdassa tarkoitettua toimivaltaista viranomaista luottolaitosten kyvystä täyttää 57 artiklassa säädetyt toiminnan vakautta koskevat vaatimukset.

5. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia tarkentaakseen, mitä tietoja lupaa hakevan arvopaperikeskuksen on esitettävä toimivaltaiselle viranomaiselle.

EAMV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

6. EAMV neuvottelee EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten täytäntöönpanostandardien luonnoksia määrittääkseen vakiolomakkeet, -mallit ja ‑menettelyt, jotta 4 kohdassa tarkoitettuja viranomaisia voidaan kuulla ennen luvan myöntämistä.

EAMV toimittaa kyseiset teknisten täytäntöönpanostandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset täytäntöönpanostandardit asetuksen (EU) N:o 1095/2010 15 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

54 artikla Pankkipalvelujen tyyppisten oheispalvelujen laajentaminen

1. Jos arvopaperikeskus aikoo laajentaa pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja, joita varten se on nimennyt luottolaitokset, sen on esitettävä laajentamista koskeva hakemus sijoittautumisjäsenvaltionsa toimivaltaiselle viranomaiselle.

2. Palvelujen laajentamishakemukseen sovelletaan 53 artiklassa säädettyä menettelyä.

55 artikla Luvan peruuttaminen

1. Arvopaperikeskuksen sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltaisen viranomaisen on peruutettava lupa, jos jokin seuraavista olosuhteista toteutuu:

a)      arvopaperikeskus ei ole ryhtynyt käyttämään lupaa 12 kuukauden kuluessa, nimenomaisesti luopuu luvasta tai nimetty luottolaitos ei ole tarjonnut palveluja tai harjoittanut toimintaa kuuden edeltävän kuukauden aikana;

b)      arvopaperikeskus on saanut luvan antamalla vääriä tietoja tai muilla laittomilla keinoilla;

c)      arvopaperikeskus ja nimetyt luottolaitokset eivät enää täytä edellytyksiä, joilla lupa myönnettiin, eivätkä ne ole toteuttaneet toimivaltaisen viranomaisen vaatimia korjaavia toimia määräajassa;

d)      arvopaperikeskus ja nimetyt luottolaitokset ovat vakavasti ja järjestelmällisesti rikkonut tässä asetuksessa vahvistettuja vaatimuksia.

2. Ennen luvan peruuttamista toimivaltaisen viranomaisen on kuultava 11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettuja muita asiaan liittyviä viranomaisia ja 58 artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja viranomaisia siitä, onko luvan peruuttaminen tarpeen, paitsi jos tällainen päätös on tehtävä kiireellisesti.

3. EAMV, mikä tahansa 11 artiklan 1 kohdan a alakohdassa tarkoitettu muu asiaan liittyvä viranomainen ja mikä tahansa 58 artiklan 1 kohdassa tarkoitettu viranomainen voi milloin tahansa pyytää arvopaperikeskuksen sijoittautumisjäsenvaltion toimivaltaista viranomaista tutkimaan, täyttävätkö arvopaperikeskus ja nimetyt luottolaitokset yhä luvan myöntämisedellytykset.

4. Toimivaltainen viranomainen voi rajoittaa luvan peruuttamisen koskemaan tiettyä palvelua, toimintaa tai rahoitusvälinettä.

56 artikla Arvopaperikeskusrekisteri

1. Toimivaltaisten viranomaisten 52, 54 ja 55 artiklan mukaisesti tekemistä päätöksistä on ilmoitettava EAMV:lle.

2. EAMV antaa luettelossa, jota sen on pidettävä erityisellä verkkosivustollaan 19 artiklan 3 kohdan mukaisesti, seuraavat tiedot:

a)      kunkin 52, 54 ja 55 artiklassa tarkoitetun päätöksen kohteena olevan arvopaperikeskuksen nimi;

b)      kunkin nimetyn luottolaitoksen nimi;

c)      luettelo pankkipalvelujen tyyppisistä oheispalveluista, joita nimetty luottolaitos on saanut luvan tarjota arvopaperikeskuksen osallistujille.

3. Toimivaltaisten viranomaisten on 90 päivän kuluessa tämän asetuksen voimaantulosta ilmoitettava EAMV:lle ne laitokset, jotka tarjoavat pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja kansallisen lainsäädännön vaatimusten mukaisesti.

57 artikla Luottolaitoksiin, jotka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja, sovellettavat toiminnan vakautta koskevat vaatimukset

1. Luottolaitoksen, joka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja, on tarjottava liitteessä olevassa C jaksossa esitettyjä, luvan piiriin kuuluvia palveluja.

2. Luottolaitoksen, joka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja, on noudatettava kaikkea luottolaitoksiin sovellettavaa voimassa olevaa tai myöhemmin annettavaa lainsäädäntöä.

3. Luottolaitoksen, joka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja, on noudatettava näihin palveluihin liittyvien luottoriskien ja kunkin arvopapereiden selvitysjärjestelmän osalta seuraavia erityisiä toiminnan vakautta koskevia vaatimuksia:

a)      sen on luotava toimiva kehys vastaavien luottoriskien hallintaa varten;

b)      sen on tiuhaan ja säännöllisesti seurattava tällaisen luottoriskin lähteitä, tunnistettava ja mitattava vastaavat luottoriskit ja seurattava niitä sekä käytettävä tarkoituksenmukaisia riskienhallintavälineitä näiden riskien pitämiseksi kurissa;

c)      sen on kokonaisuudessaan katettava vastaavat yksittäisistä lainanottajista aiheutuvat luottoriskit vakuuksilla tai muilla vastaavilla rahoitusvaroilla;

d)      jos luottolaitoksen vastaavan luottoriskin hallitsemiseksi tarvitaan vakuus, luottolaitos saa hyväksyä ainoastaan vakuuden, jolla on alhainen luotto-, likviditeetti- ja markkinariski;

e)      sen on vahvistettava sopivan varovaiset aliarvostukset ja keskittymärajat vakuusarvoille, joilla c alakohdassa tarkoitetut luottoriskit katetaan, ja noudatettava niitä;

f)       sen on otettava käyttöön oikeudellisesti sitovat järjestelyt, joilla mahdollistetaan vakuuksien ripeä myyminen tai vakuudeksi panttaaminen, erityisesti rajat ylittävien vakuuksien tapauksessa;

g)      sen on asetettava enimmäisrajat vastaaville luottoriskeilleen;

h)      sen on analysoitava mahdolliset jäännösluottoriskit ja suunniteltava, miten niihin puututaan, sekä hyväksyttävä säännöt ja menettelyt tällaisten suunnitelmien toteuttamiseksi;

i)       sen on tarjottava luottoa ainoastaan niille osallistujille, joilla on siinä hoitotili;

j)       sen on otettava käyttöön automaattinen takaisinmaksumenettely päivänsisäisille luotoille ja ehkäistävä yön yli -luottoja varoittavan seuraamustason avulla.

4. Luottolaitoksen, joka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja, on noudatettava näihin palveluihin liittyvien likviditeettiriskien ja kunkin arvopapereiden selvitysjärjestelmän osalta seuraavia erityisiä toiminnan vakautta koskevia vaatimuksia:

a)      sillä on oltava toimiva kehys likviditeettiriskiensä mittausta, seurantaa ja hallintaa varten kunkin valuutan osalta siinä arvopapereiden selvitysjärjestelmässä, jonka selvitysosapuolena se toimii;

b)      sen on jatkuvasti seurattava hallussaan olevien likvidien omaisuuserien tasoa ja määritettävä käytettävissä olevien likvidien omaisuuseriensä arvo ottaen huomioon näiden omaisuuserien tarkoituksenmukaiset arvonalennukset;

c)      sen on jatkuvasti mitattava likviditeettitarpeitaan ja -riskejään; näin tehdessään sen on otettava huomioon likviditeettiriski, joka liittyy niiden kahden osallistujan, joista sille aiheutuu suurimmat vastuut, maksulaiminlyönteihin;

d)      sen on vähennettävä vastaavia likviditeettiriskejä sellaisten resurssien avulla, jotka ovat heti käytettävissä, kuten ennakkorahoitusta koskevat järjestelyt, ja jos tämä ei ole mahdollista, pyrittävä toteuttamaan tarvittavat luottolimiitit tai samankaltaiset järjestelyt, joilla katetaan vastaavat likviditeettitarpeet, ainoastaan sellaisten laitosten kanssa, joilla on sopiva riski- ja markkinaprofiili, ja sen on yksilöitävä ja mitattava näistä laitoksista aiheutuvat likviditeettiriskinsä ja seurattava niitä;

e)      sen on vahvistettava tarkoituksenmukaiset keskittymärajat kullekin vastaavalle likviditeetintarjoajalle, myös emoyritykselleen ja tytäryrityksilleen, ja valvottava rajojen noudattamista;

f)       sen on määritettävä vastaavien resurssien riittävyys ja testattava sitä säännöllisin ja tiukoin stressitestein;

g)      sen on analysoitava ja suunniteltava, miten mahdollisiin kattamattomiin likviditeettivajeisiin puututaan, sekä hyväksyttävä säännöt ja menettelyt tällaisten suunnitelmien toteuttamiseksi;

h)      sen päivänsisäisten luottopalvelujen on perustuttava oikeasuhteisiin ja vähintään saman maturiteetin resursseihin, jotka koostuvat pääomasta, käteistalletuksista ja lainanottojärjestelyistä;

i)       sen on talletettava vastaavat käteisvarat tähän tarkoitukseen perustetuille tileille keskuspankkeihin, kun se on käytännöllistä ja mahdollista;

j)       sen on varmistettava, että se voi käyttää uudelleen – asiakkaan tietoisella suostumuksella – vakuuden, jonka se on saanut maksut laiminlyövältä asiakkaalta.

5. EPV neuvottelee EAMV:n ja EKPJ:n jäsenten kanssa ja laatii teknisten sääntelystandardien luonnoksia, joissa tarkennetaan seuraavat seikat:

a)      3 kohdan b alakohdassa tarkoitetun luottoriskin mittauksen ja seurannan taajuus ja niiden riskienhallintavälineiden tyypit, joita käytetään pitämään näistä vastuista aiheutuvat riskit kurissa;

b)      mitä pidetään samanarvoisina rahoitusvaroina 3 kohdan c alakohdan soveltamiseksi;

c)      minkätyyppisillä vakuuksilla voidaan katsoa olevan alhainen luotto-, likviditeetti- tai markkinariski 3 kohdan d alakohdan soveltamiseksi;

d)      mitä pidetään tarkoituksenmukaisina arvonalennuksina 3 kohdan e alakohdan ja 4 kohdan b alakohdan soveltamiseksi;

e)      3 kohdan e alakohdassa tarkoitetut vakuusarvoja koskevat keskittymärajat, 3 kohdan g alakohdassa tarkoitetut luottoriskejä koskevat keskittymärajat ja 4 kohdan e alakohdassa tarkoitetut likviditeetintarjoajia koskevat keskittymärajat;

f)       mitä pidetään varoittavina seuraamustasoina 3 kohdan j alakohdan soveltamiseksi;

g)      4 kohdan b alakohdassa tarkoitetun seurantakehyksen yksityiskohdat sekä menetelmät, joilla lasketaan käytettävissä olevien likvidien omaisuuserien arvo 4 kohdan b alakohdan soveltamiseksi ja joilla mitataan 4 kohdan c alakohdassa tarkoitetut likviditeettitarpeet ja -riskit;

h)      mitä pidetään heti käytettävissä olevina varoina ja sopivana riski- ja markkinaprofiilina 4 kohdan d alakohdan soveltamiseksi;

i)       stressitestien tiheys, tyyppi ja mitä ajanjaksoa tarkastellaan 4 kohdan f alakohdan soveltamiseksi;

j)       perusteet, joilla arvioidaan, milloin on käytännöllistä ja mahdollista tallettaa käteisvarat keskuspankeissa oleville tileille 4 kohdan i alakohdan soveltamiseksi.

EPV toimittaa teknisten sääntelystandardien luonnokset komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

Siirretään komissiolle valta hyväksyä ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut tekniset sääntelystandardit asetuksen (EU) N:o 1093/2010 10–14 artiklassa säädettyä menettelyä noudattaen.

58 artikla Sellaisten luottolaitosten valvonta, jotka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja

1. Direktiivissä 2006/48/EY tarkoitettu toimivaltainen viranomainen on vastuussa lupien myöntämisestä luottolaitoksille, jotka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja, ja kyseisten luottolaitosten valvonnasta mainitussa direktiivissä säädetyin edellytyksin sekä sen valvonnasta, että kyseiset luottolaitokset noudattavat tämän asetuksen 57 artiklan 3 ja 4 kohtaa.

2. Edellä 9 artiklassa tarkoitetun toimivaltaisen viranomaisen on 1 kohdassa tarkoitettua toimivaltaista viranomaista kuullen tarkasteltava uudelleen ja arvioitava vähintään kerran vuodessa, noudattavatko nimetyt luottolaitokset 57 artiklan 1 kohtaa ja mahdollistavatko kaikki nimettyjen luottolaitosten ja arvopaperikeskuksen väliset järjestelyt sen, että kyseiset luottolaitokset ja arvopaperikeskukset täyttävät tässä asetuksessa säädetyt velvollisuutensa.

3. Arvopaperikeskuksen on ylläpitämänsä arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujien suojelemiseksi varmistettava, että se saa nimeämiltään luottolaitoksilta kaikki tämän asetuksen soveltamiseksi tarvittavat tiedot, ja sen on ilmoitettava tämän seikan mahdollisista rikkomisista 1 kohdassa ja 9 artiklassa tarkoitetuille toimivaltaisille viranomaisille.

4. EPV neuvottelee EAMV:n ja EKPJ:n jäsenten kanssa ja voi antaa toimivaltaisille viranomaisille asetuksen (EU) N:o 1093/2010 16 artiklan mukaista ohjeistusta, jotta varmistettaisiin valvonnan johdonmukaisuus, tehokkuus ja vaikuttavuus unionissa, kun kyseessä on sellaisten luottolaitosten valvonta, jotka on nimetty tarjoamaan pankkipalvelujen tyyppisiä oheispalveluja.

V osasto Seuraamukset

59 artikla Hallinnolliset seuraamukset ja toimenpiteet

1. Jäsenvaltioiden on säädettävä hallinnollisista seuraamuksista ja toimenpiteistä, joita sovelletaan 60 artiklassa määritellyissä olosuhteissa tämän asetuksen säännösten rikkomisesta vastuussa oleviin henkilöihin, ja toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet sen varmistamiseksi, että ne pannaan täytäntöön. Seuraamusten ja toimenpiteiden on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia.

Jäsenvaltioiden on viimeistään 24 kuukautta tämän asetuksen voimaantulosta ilmoitettava komissiolle ja EAMV:lle ensimmäisessä alakohdassa tarkoitetut säännöt. Niiden on viipymättä ilmoitettava komissiolle ja EAMV:lle näiden sääntöjen myöhemmistä muutoksista.

2. Toimivaltaiset viranomaiset saavat soveltaa hallinnollisia seuraamuksia ja toimenpiteitä arvopaperikeskuksiin, nimettyihin luottolaitoksiin, niiden ylimpien hallintoelinten jäseniin ja muihin henkilöihin, jotka käyttävät liiketoiminnassa tosiasiallista määräysvaltaa, sekä muihin oikeushenkilöihin tai luonnollisiin henkilöihin, joiden katsotaan olevan vastuussa sivuliikkeestä.

3. Käyttäessään valtuuksiaan määrätä seuraamuksia 60 artiklassa määritellyissä olosuhteissa toimivaltaisten viranomaisten on tehtävä tiivistä yhteistyötä sen varmistamiseksi, että hallinnolliset seuraamukset ja toimenpiteet johtavat tuloksiin, joita tällä asetuksella toivotaan saavutettavan, ja koordinoitava toimintansa, jotta vältetään mahdolliset kaksinkertaiset ja päällekkäiset toimet sovellettaessa hallinnollisia seuraamuksia ja toimenpiteitä rajat ylittävissä tapauksissa 12 artiklan mukaisesti.

60 artikla Valtuudet määrätä seuraamuksia

1. Tätä artiklaa sovelletaan seuraaviin tämän asetuksen säännöksiin:

a)      liitteessä olevassa A, B ja C jaksossa esitettyjen palvelujen tarjoaminen 14, 23 ja 52 artiklan vastaisesti;

b)      14 ja 52 artiklassa säädettyjen toimilupien ja lupien saaminen antamalla vääriä tietoja tai muilla laittomilla keinoilla 18 artiklan 1 kohdan b alakohdassa tai 55 artiklan 1 kohdan b alakohdassa esitetyllä tavalla;

c)      arvopaperikeskuksella ei ole tarvittavaa pääomaa 44 artiklan 1 kohdan vastaisesti;

d)      arvopaperikeskus ei noudata toiminnan järjestämistä koskevia vaatimuksia rikkoen näin 24–28 artiklaa;

e)      arvopaperikeskus ei noudata liiketoiminnan menettelytapasääntöjä rikkoen näin 29–32 artiklaa;

f)       arvopaperikeskus ei noudata arvopaperikeskuksen palveluja koskevia vaatimuksia rikkoen näin 34–38 artiklaa;

g)      arvopaperikeskus ei noudata toiminnan vakautta koskevia vaatimuksia rikkoen näin 40–44 artiklaa;

h)      arvopaperikeskus ei noudata arvopaperikeskusten välisiä linkkejä koskevia vaatimuksia rikkoen näin 45 artiklaa;

i)       arvopaperikeskus käyttää määräävää asemaa väärin eikä myönnä erityyppisiä pääsyoikeuksia rikkoen näin 47–51 artiklaa;

j)       nimetyt luottolaitokset eivät noudata luottoriskeihin liittyviä, toiminnan vakautta koskevia erityisiä vaatimuksia rikkoen näin 57 artiklan 3 kohtaa;

k)      nimetyt luottolaitokset eivät noudata likviditeettiriskeihin liittyviä, toiminnan vakautta koskevia erityisiä vaatimuksia rikkoen näin 57 artiklan 4 kohtaa.

2. Rajoittamatta toimivaltaisten viranomaisten valvontavaltuuksia toimivaltaisilla viranomaisilla on 1 kohdassa tarkoitetuissa rikkomisissa oltava kansallisen lainsäädännön mukaisesti valtuudet määrätä vähintään seuraavat hallinnolliset seuraamukset ja toimenpiteet:

a)      julkinen lausuma, josta käy ilmi rikkomisesta vastuussa oleva henkilö ja rikkomisen luonne;

b)      määräys, jossa rikkomisesta vastuussa olevaa henkilöä vaaditaan lopettamaan rikkominen ja olemaan toistamatta sitä;

c)      14 ja 52 artiklan nojalla myönnettyjen toimilupien ja lupien peruuttaminen 18 ja 55 artiklan mukaisesti;

d)      laitosten ylimpien hallintoelinten jäsenten, joka ovat vastuussa rikkomisesta, erottaminen;

e)      hallinnolliset taloudelliset seuraamukset, jotka ovat enintään kaksi kertaa suuremmat kuin rikkomisen avulla saadut voitot, jos ne voidaan määrittää;

f)       kun on kyse luonnollisista henkilöstä, hallinnolliset taloudelliset seuraamukset, jotka ovat enintään 5 miljoonaa tai 10 prosenttia kyseisen luonnollisen henkilön vuotuisista kokonaistuloista edellisenä kalenterivuonna;

g)      kun on kyse oikeushenkilöstä, hallinnolliset taloudelliset seuraamukset, jotka ovat enintään 10 prosenttia kyseisen oikeushenkilön vuotuisesta kokonaisliikevaihdosta edellisenä tilikautena; jos yritys on emoyrityksen tytäryritys, vuotuisena kokonaisliikevaihtona on konsernin perimmäisen emoyrityksen konsolidoidun tilinpäätöksen mukainen vuotuinen kokonaisliikevaihto edellisenä tilikautena.

3. Toimivaltaisilla viranomaisilla voi olla 2 kohdassa tarkoitettujen valtuuksien lisäksi muita valtuuksia määrätä seuraamuksia, ja ne voivat säätää korkeammista hallinnollista taloudellisista seuraamuksista kuin 2 kohdassa säädetään.

4. Kaikki tämän asetuksen rikkomisesta määrättävät hallinnolliset seuraamukset ja toimenpiteet on julkistettava ilman aiheetonta viivytystä ja julkaisussa on ilmoitettava vähintään rikkomisen muoto ja luonne sekä siitä vastuussa olevien henkilöiden nimet, jollei tällainen julkistaminen vaarantaisi vakavasti rahoitusmarkkinoiden vakautta. Jos julkistaminen aiheuttaisi suhteetonta vahinkoa osapuolille, toimivaltaisten viranomaisten on julkistettava toimenpiteet ja seuraamukset ilman nimiä.

Seuraamusten julkistamisessa on kunnioitettava Euroopan unionin perusoikeuskirjassa vahvistettuja perusoikeuksia, erityisesti oikeutta yksityis- ja perhe-elämän kunnioittamiseen ja oikeutta henkilötietojen suojaan.

61 artikla Seuraamusten tehokas soveltaminen

1. Päättäessään hallinnollisten seuraamusten ja toimenpiteiden tyypistä ja tasosta toimivaltaisen viranomaisten on otettava huomioon seuraavat arviointiperusteet:

a)      rikkomisen vakavuus ja kesto;

b)      vastuussa olevan henkilön vastuun aste;

c)      vastuussa olevan henkilön varallisuus, jonka osoittavat vastuussa olevan oikeushenkilön kokonaisliikevaihto tai vastuussa olevan luonnollisen henkilön vuosiansiot;

d)      vastuussa olevan henkilön rikkomisen vuoksi saamien voittojen tai välttämien tappioiden taikka rikkomisesta kolmansille osapuolille aiheutuneiden tappioiden suuruus, jos ne ovat määritettävissä;

e)      se, missä määrin vastuussa oleva henkilö on tehnyt yhteistyötä toimivaltaisen viranomaisen kanssa, sanotun kuitenkaan rajoittamatta tarvetta varmistaa, että kyseinen henkilö joutuu luopumaan saamistaan voitoista tai välttämistään tappioista;

f)       vastuussa olevan henkilön aikaisemmat rikkomiset.

2. Toimivaltaiset viranomaiset voivat ottaa huomioon myös muita tekijöitä, jos tällaisia tekijöitä on määritetty kansallisessa lainsäädännössä.

62 artikla Asetuksen rikkomisesta ilmoittaminen

1. Jäsenvaltioiden on otettava käyttöön tehokkaat järjestelmät, joilla kannustetaan ilmoittamaan tämän asetuksen rikkomisesta toimivaltaisille viranomaisille.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettuihin mekanismeihin on sisällyttävä ainakin seuraavat:

a)      erityismenettelyt rikkomisista tehtyjen ilmoitusten vastaanottamista ja tutkintaa varten;

b)      asianmukainen suojelu henkilöille, jotka ilmoittavat mahdollisista tai todellisista rikkomistapauksista;

c)      mahdollisesta tai todellisesta rikkomisesta ilmoittavaa henkilöä ja rikkomisesta syytettyä henkilöä koskevien henkilötietojen suojaaminen direktiivissä 95/46/EY säädettyjen periaatteiden mukaisesti;

d)      asianmukaiset menettelyt, joilla varmistetaan rikkomisesta syytetyn henkilön oikeus puolustukseen ja oikeus tulla kuulluksi ennen häntä koskevan lopullisen päätöksen tekoa sekä oikeus käyttää tehokkaita oikeussuojakeinoja häntä koskevia päätöksiä tai toimenpiteitä vastaan.

VI osasto Delegoidut säädökset, siirtymäsäännökset, direktiivin 98/26/EY muuttaminen ja loppusäännökset

63 artikla Säädösvallan siirto

Siirretään komissiolle valta antaa 64 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, jotka koskevat 2 artiklan 2 kohtaa, 22 artiklan 6 kohtaa, 23 artiklan 1 kohtaa, 23 artiklan 4 kohtaa, 30 artiklan 1 kohtaa, 30 artiklan 3 kohtaa, 37 artiklan 1 kohtaa, 50 artiklan 1 kohtaa, 50 artiklan 2 kohtaa, 50 artiklan 3 kohtaa, 51 artiklan 2 kohtaa ja 51 artiklan 3 kohtaa.

64 artikla Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1. Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä tässä artiklassa säädetyin edellytyksin.

2. Siirretään 63 artiklassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä komissiolle määräämättömäksi ajaksi tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

3. Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 63 artiklassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Päätös tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona se julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, päätöksessä mainittuna päivänä. Päätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4. Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

5. Edellä olevan 63 artiklan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa pidennetään kahdella kuukaudella.

65 artikla Täytäntöönpanovalta

Siirretään komissiolle valta antaa 23 artiklan 6 kohdassa ja 52 artiklan 2 kohdan kolmannessa alakohdassa tarkoitettuja täytäntöönpanosäädöksiä. Kyseiset täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 66 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

66 artikla Komiteamenettely

1. Komissiota avustaa komission päätöksellä 2001/528/EY[25] perustettu Euroopan arvopaperikomitea. Kyseinen komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2. Asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa sovelletaan, kun komissio käyttää tällä asetuksella annettua täytäntöönpanovaltaa.

67 artikla Siirtymäsäännökset

1. Laitosten, jotka on ilmoitettu EAMV:lle arvopaperikeskuksina 19 artiklan 4 kohdassa vahvistetuin edellytyksin, on haettava kaikkia toimilupia ja lupia, jotka ovat tarpeen tämän asetuksen soveltamiseksi, kahden vuoden kuluessa tämän asetuksen voimaantulopäivästä.

2. Kolmanteen maahan sijoittautuneiden arvopaperikeskusten on kahden vuoden kuluessa tämän asetuksen voimaantulopäivästä haettava joko lupaa sen jäsenvaltion toimivaltaiselta viranomaiselta, jossa arvopaperikeskus tarjoaa palvelujaan, jos se aikoo tarjota palvelujaan 14 artiklan nojalla, tai tunnustusta EAMV:lta, jos se aikoo tarjota palvelujaan 23 artiklan nojalla.

3. Jos kolmanteen maahan sijoittautunut arvopaperikeskus jo tarjoaa tämän asetuksen voimaantulopäivänä palvelujaan jossakin jäsenvaltiossa kyseisen jäsenvaltion kansallisen lainsäädännön mukaisesti, kyseisen arvopaperikeskuksen on sallittava jatkaa näiden palvelujen tarjoamista siihen saakka, kun 14 artiklassa tarkoitettu toimilupa tai 23 artiklassa tarkoitettu tunnustus joko myönnetään tai evätään.

4. Kolmanteen maahan sijoittautuneen arvopaperikeskuksen ja jäsenvaltiossa toimiluvan saaneen arvopaperikeskuksen väliset linkit hyväksytään siihen saakka, kun 14 artiklassa tarkoitettu toimilupa tai 23 artiklassa tarkoitettu tunnustus joko myönnetään tai evätään.

68 artikla Direktiivin 98/26/EY muuttaminen

1. Korvataan direktiivin 98/26/EY 2 artiklan a alakohdan ensimmäisen alakohdan kolmas luetelmakohta seuraavasti:

”-       jonka se jäsenvaltio, jonka lakia sovelletaan, on nimennyt järjestelmäksi ja ilmoittanut Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaiselle sen jälkeen, kun jäsenvaltio on katsonut järjestelmän säännöt asianmukaisiksi, sanotun kuitenkaan rajoittamatta kansallisessa lainsäädännössä säädettyjen muiden yleisesti sovellettavien tiukempien ehtojen soveltamista.”.

2. Jäsenvaltioiden on hyväksyttävä ja julkaistava toimenpiteet, jotka ovat tarpeen 1 kohdan säännösten noudattamiseksi, ja ilmoitettava niistä komissiolle viimeistään kuuden kuukauden kuluttua tämän asetuksen voimaantulosta.

69 artikla Kertomukset ja uudelleentarkastelu

1. EAMV esittää yhteistyössä EPV:n sekä 9 ja 11 artiklassa tarkoitettujen viranomaisten kanssa komissiolle vuosikertomukset, joissa arvioidaan kehityssuuntauksia, potentiaalisia riskejä ja heikkouksia sekä tarpeen mukaan annetaan suosituksia tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvien palvelujen markkinoilla toteutettavista ennaltaehkäisevistä tai korjaavista toimista. Kertomuksessa on esitettävä ainakin

a)      arvio arvopaperitoimituksen tehokkuudesta kotimaisissa ja rajat ylittävissä toimissa kunkin jäsenvaltion osalta käyttäen perusteena toimituspuutteiden lukumäärää ja volyymia, 7 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen seuraamusten rahasummaa, 7 artiklan 4 kohdassa tarkoitettujen korvausostojen lukumäärää ja volyymia sekä muita mahdollisia merkityksellisiä kriteereitä;

b)      arvio, jossa mitataan arvopaperitoimituksia, joita ei tehdä arvopaperikeskusten ylläpitämissä arvopapereiden selvitysjärjestelmissä, käyttäen perusteena tapahtumien lukumäärä ja volyymia sekä muita mahdollisia merkityksellisiä kriteereitä;

c)      arvio tämän asetuksen soveltamisalaan kuuluvasta rajat ylittävästä palveluntarjonnasta käyttäen perusteena arvopaperikeskusten välisten linkkien lukumäärää ja tyyppiä, arvopaperikeskusten ylläpitämien arvopaperien selvitysjärjestelmien ulkomaisten osallistujien määrää, niiden tapahtumien lukumäärää ja volyymia, joissa tällaisia osallistujia on mukana, niiden ulkomaisten liikkeeseenlaskijoiden lukumäärää, jotka kirjaavat arvopaperinsa arvopaperikeskuksessa 47 artiklan mukaisesti, sekä muita mahdollisia merkityksellisiä kriteerejä.

2. Edellä 1 kohdassa tarkoitettujen kertomusten on katettava yksi kalenterivuosi, ja ne on toimitettava komissiolle ennen seuraavan kalenterivuoden 30 päivää kesäkuuta.

70 artikla

Voimaantulo ja soveltaminen

1. Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

2. Asetuksen 5 artiklaa sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2015.

3. Asetuksen 3 artiklan 1 kohtaa sovelletaan 1 päivästä tammikuuta 2020.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Brysselissä 7.3.2012.

Euroopan parlamentin puolesta                                                   Neuvoston puolesta

Puhemies                                                                                       Puheenjohtaja                                                                                                      

LIITE

Luettelo palveluista

A jakso Arvopaperikeskusten ydinpalvelut

1. Arvopapereiden ensimmäinen kirjaaminen arvo-osuusjärjestelmään (”notariaattipalvelu”).

2. Arvopaperitilien ylläpito ylimmällä tasolla (”keskitetty tilinhoitopalvelu”).

3. Arvopapereiden selvitysjärjestelmän ylläpito (”arvopaperitoimituspalvelu”).

B jakso Arvopaperikeskusten muut kuin pankkipalvelujen tyyppiset oheispalvelut

Arvopaperikeskusten tarjoamat palvelut, joilla lisätään arvopaperimarkkinoiden luotettavuutta, tehokkuutta ja avoimuutta:

1. Toimituspalveluun liittyvät palvelut, kuten

a)      arvopapereiden lainaksiantomekanismin järjestäminen, jossa arvopaperikeskus toimii asiamiehenä arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujien välillä;

b)      vakuudenhallintapalvelujen tarjoaminen, jossa arvopaperikeskus toimii asiamiehenä arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujien välillä;

c)      kauppojen täsmäytys, tarjousten reititys, kauppojen vahvistus ja kauppojen todentaminen.

2. Notariaattipalveluihin ja keskitettyihin tilinhoitopalveluihin liittyvät palvelut, kuten

a)      osakasrekistereihin liittyvät palvelut;

b)      yhtiötapahtumien käsittelyn käynnistäminen, mukaan luettuina vero-, yhtiökokous- ja tietopalvelut;

c)      uusiin liikkeeseenlaskuihin liittyvät palvelut, mukaan luettuina ISIN-koodien ja vastaavien koodien jakaminen ja hallinnointi;

d)      tarjousten reititys ja käsittely, maksujen kerääminen ja käsittely ja niihin liittyvä raportointi;

3. Arvopaperitilien ylläpito toimituspalvelun yhteydessä, vakuudenhallintapalvelut ja muut oheispalvelut.

4. Muut palvelut, kuten

a)      yleisten vakuudenhallintapalvelujen tarjoaminen asiamiehenä;

b)      säännöllisen raportoinnin tarjoaminen;

c)      tietojen ja tilastojen toimittaminen markkinatutkimus- ja tilastolaitoksille;

d)      tietotekniikkapalvelujen tarjoaminen.

C jakso Pankkipalvelujen tyyppiset oheispalvelut

1. Pankkipalvelujen tyyppisten palvelujen tarjoaminen arvopapereiden selvitysjärjestelmän osallistujille toimituspalvelun yhteydessä, kuten

a)      hoitotilien tarjoaminen;

b)      käteistalletusten vastaanottaminen;

c)      rahaluoton tarjoaminen;

d)      arvopapereiden antaminen lainaksi.

2. Pankkipalvelujen tyyppiset palvelut, jotka liittyvät muihin A ja B jaksossa lueteltuihin ydin- tai oheispalveluihin, kuten

a)      hoitotilien tarjoaminen arvopaperitoimitusta varten ja käteistalletusten vastaanottaminen arvopaperitilien haltijoilta;

b)      arvopapereiden antaminen lainaksi arvopaperitilien haltijoille;

c)      pankkipalvelujen tyyppiset palvelut, joilla helpotetaan yhtiötapahtumien käsittelyä, kuten

– i) tuotonmaksuihin ja erääntymisiin liittyvien maksujen järjestäminen;

– ii)            veronperintään liittyvien maksujen järjestäminen.

LIITE

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1.           PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA

              1.1.    Ehdotuksen/aloitteen nimi

              1.2.    Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB)

              1.3.    Ehdotuksen/aloitteen luonne

              1.4.    Tavoitteet

              1.5.    Ehdotuksen/aloitteen perustelut

              1.6.    Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

              1.7.    Hallinnointitapa (hallinnointitavat)

2.           HALLINNOINTI

              2.1.    Seuranta- ja raportointisäännöt

              2.2.    Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä

              2.3.    Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

3.           EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET

              3.1.    Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

              3.2.    Arvioidut vaikutukset menoihin

              3.2.1. Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

              3.2.2. Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin

              3.2.3. Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin

              3.2.4. Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

              3.2.5. Ulkopuolisten tahojen osallistuminen rahoitukseen

              3.3.    Arvioidut vaikutukset tuloihin

SÄÄDÖKSEEN LIITTYVÄ RAHOITUSSELVITYS

1. PERUSTIEDOT EHDOTUKSESTA/ALOITTEESTA 1.1. Ehdotuksen/aloitteen nimi

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivin 98/26/EY muuttamisesta

1.2. Toimintalohko(t) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä (ABM/ABB)[26]

Sisämarkkinat – finanssimarkkinat

1.3. Ehdotuksen/aloitteen luonne

ý Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen.

¨ Ehdotus/aloite liittyy uuteen toimeen, joka perustuu pilottihankkeeseen tai valmistelutoimeen[27].

¨ Ehdotus/aloite liittyy käynnissä olevan toimen jatkamiseen.

¨ Ehdotus/aloite liittyy toimeen, joka on suunnattu uudelleen.

1.4. Tavoitteet 1.4.1. Komission monivuotinen strateginen tavoite (monivuotiset strategiset tavoitteet), jonka (joiden) saavuttamista ehdotus/aloite tukee

Finanssimarkkinoiden luotettavuuden ja tehokkuuden lisääminen; finanssipalvelujen sisämarkkinoiden edistäminen.

1.4.2. Erityistavoite (erityistavoitteet) sekä toiminto (toiminnot) toimintoperusteisessa johtamis- ja budjetointijärjestelmässä

Erityistavoitteet: Edellä mainittujen yleisten tavoitteiden puitteissa erityistavoitteina on · lisätä rajat ylittävän arvopaperitoimituksen luotettavuutta · lisätä rajat ylittävän arvopaperitoimituksen tehokkuutta · varmistaa tasapuoliset toimintaedellytykset arvopaperikeskusten palvelujen alalla.

1.4.3. Odotettavissa olevat tulokset ja vaikutukset

Selvitys siitä, miten ehdotuksella/aloitteella on tarkoitus vaikuttaa edunsaajien/kohderyhmän tilanteeseen

Ehdotuksen tarkoituksena on · lisätä arvopaperitoimituksen luotettavuutta ja tehokkuutta yhdenmukaistamalla toimitusajat ja varmistamalla, että valtaosa siirtokelpoisista arvopapereista lasketaan liikkeeseen arvo-osuuksina · parantaa toimituskuria luomalla asianmukainen yhdenmukaistettu kehys, jolla pyritään estämään ja korjaamaan toimituspuutteet · säännellä asianmukaisesti kaikkia EU:ssa toimivia arvopaperikeskuksia · varmistaa arvopaperikeskuksia koskevien vaatimusten yhdenmukaisuus ja kansallisten sääntelyviranomaisten harjoittaman valvonnan koordinointi · vähentää rajat ylittävästä arvopaperitoimituksesta sijoittajille aiheutuvia kustannuksia · antaa liikkeeseenlaskijoille ja sijoittajille enemmän valinnanvaraa parantamalla arvopaperikeskusten palvelujen käyttöoikeuksia · tasapuolistaa kilpailuedellytyksiä arvopaperikeskusten palveluissa, mikä voi parantaa palvelujen laatua ja alentaa niistä liikkeeseenlaskijoilta ja sijoittajilta perittäviä maksuja.

1.4.4. Tulos- ja vaikutusindikaattorit

Selvitys siitä, millaisin indikaattorein ehdotuksen/aloitteen toteuttamista seurataan

· Raportti, jossa arvioidaan arvopaperitoimituksen tehokkuutta EU:n yksittäisillä markkinoilla. Indikaattoreihin voisivat kuulua toimituspuutteiden määrä ja suuruus (jotka jaoteltaisiin kotimaisten ja rajat ylittävien kauppojen mukaan), arvopaperikeskuksille määrättyjen seuraamusten suuruus, korvausostomenettelyjen määrä sekä sellaisten tapausten määrä, joissa jäsenyys on keskeytetty toimitusten järjestelmällisen laiminlyönnin vuoksi. · Raportti, jossa mitataan oikeudenkorjausvaateiden suuruutta, jotta voidaan arvioida, onko toimitusaikojen yhdenmukaistaminen tehostanut yhtiötapahtumia. · Raportti, jossa arvioidaan, missä määrin säilytysyhteisöt ovat hoitaneet arvopaperitoimituksia sisäisesti arvopaperikeskusten ylläpitämien arvopapereiden selvitysjärjestelmien ulkopuolella. Nämä tiedot ovat tärkeitä, koska ne liittyvät järjestelmäriskiin ja niiden perusteella voidaan arvioida, ovatko EU:n toimet tarpeellisia tällä alalla. · Raportti, jossa arvioidaan rajat ylittävän toiminnan lisääntymistä. Indikaattoreihin voisivat kuulua arvopaperikeskusten välisten linkkien määrä, arvopaperikeskusten ulkomaisten osallistujien määrä, ulkomaisiin osallistujiin liittyvien tapahtumien kokonaisarvo ja ulkomaisia arvopaperikeskuksia käyttävien liikkeeseenlaskijoiden määrät. · Raportti, jossa analysoidaan arvopaperikeskusten keskeisten palvelujen hintoja EU:ssa, kuten arvopapereiden toimituksen ja säilytyksen hintoja rajat ylittävissä ja kotimaisissa kaupoissa. · Arvopaperikeskuksia, liikkeeseenlaskijoita ja muita markkinainfrastruktuureja käsittelevä tutkimus, jossa arvioidaan, missä määrin toteutetuilla toimilla on poistettu palvelujen käytön esteitä ja onko käytännön esteitä tai oikeudellisia esteitä yhä olemassa.

1.5. Ehdotuksen/aloitteen perustelut 1.5.1. Tarpeet, joihin ehdotuksella/aloitteella vastataan lyhyellä tai pitkällä aikavälillä

Tavoitteena on, että asetuksen soveltaminen jäsenvaltiossa johtaa seuraaviin tuloksiin: · Toimitusajat yhdenmukaistetaan. · Valtaosa siirtokelpoisista arvopapereista lasketaan liikkeeseen arvo-osuuksina. · Toimituskuri paranee, kun luodaan asianmukainen yhdenmukaistettu kehys, jolla pyritään estämään ja korjaamaan toimituspuutteet. · Kaikkia EU:ssa toimiva arvopaperikeskuksia säännellään asianmukaisesti samojen vaatimusten perusteella. · Toimilupien myöntäminen arvopaperikeskuksille ja arvopaperikeskusten valvonta yhdenmukaistetaan, ja kansallisten sääntelyviranomaisten välinen koordinointi paranee. · Liikkeeseenlaskijoiden, muiden arvopaperikeskusten ja muiden markkinainfrastruktuurien oikeudet päästä arvopaperikeskuksiin paranevat samoin kuin arvopaperikeskusten oikeudet päästä muihin arvopaperikeskuksiin ja muihin markkinainfrastruktuureihin, ja tällaisen pääsyn edellytykset yhdenmukaistetaan.

1.5.2. EU:n osallistumisesta saatava lisäarvo

· Finanssimarkkinat toimivat yhä enemmän rajojen yli. EU:ssa arvopaperikeskusten palveluissa ja erityisesti arvopaperitoimituksessa havaitut ongelmat liittyvät olennaisesti rajat ylittäviin kauppoihin. Jos jäsenvaltiot yrittävät ratkaista näitä ongelmia itsenäisesti ja koordinoimattomasti, niiden toimet ovat todennäköisesti hyvin tehottomia. · Koordinoidut toimet ovat tarpeen, koska arvopaperikeskukset ovat tärkeitä koko järjestelmän kannalta ja niiden välillä on EU:ssa yhä enemmän linkkejä. · Tähän asiaan liittyviä näkökohtia on jo käsitelty voimassa olevassa unionin säännöstössä, erityisesti rahoitusvakuusjärjestelydirektiivissä, selvityksen lopullisuudesta annetussa direktiivissä, rahoitusmarkkinadirektiivissä ja vakavaraisuusdirektiiveissä, sekä arvopaperimarkkinalainsäädäntöä koskevassa direktiivissä, jota ei ole vielä annettu mutta annetaan mahdollisesti myöhemmin. Uuden ehdotuksen olisi sovittava täydellisesti yhteen näiden EU:n toimenpiteiden kanssa. Tämä voidaan saavuttaa parhaiten EU:n tason toimilla.

1.5.3. Vastaavista toimista saadut kokemukset

Arvopaperikeskukset ovat tärkeitä laitoksia finanssimarkkinoilla, koska ne varmistavat arvopapereiden kirjaamisen ja säilyttämisen ja ylläpitävät järjestelmiä, joilla varmistetaan arvopaperitapahtumien toteuttaminen, jolla tarkoitetaan arvopapereiden tosiasiallista luovuttamista käteisvaroja vastaan. Sen vuoksi ne ovat tärkeitä finanssimarkkinoiden infrastruktuureja kauppapaikkojen, keskusvastapuolten ja kauppatietorekisterien ohella. Kauppapaikkoja säännellään rahoitusmarkkinadirektiivillä, kun taas keskusvastapuolia ja kauppatietorekisterejä tullaan säätelemään EU:n tasolla, kun Euroopan parlamentti ja neuvosto ovat hyväksyneet OTC-johdannaisia, keskusvastapuolia ja kauppatietorekistereitä koskevan asetusehdotuksen ja se on tullut voimaan. Rahoitusmarkkinadirektiiviä on sovellettu marraskuusta 2007 alkaen, ja se on lisännyt kilpailua rahoitusvälineillä kauppaa käyvien kauppapaikkojen välillä ja laajentanut sijoittajien valinnanvaraa palveluntarjoajien ja saatavilla olevien rahoitusvälineiden osalta.

1.5.4. Yhteensopivuus muiden kyseeseen tulevien välineiden kanssa ja mahdolliset synergiaedut

Joitakin kysymyksiä on jo käsitelty voimassa olevassa unionin lainsäädännössä. Esimerkiksi arvopaperikaupan selvitysjärjestelmät on jo määritelty selvityksen lopullisuudesta maksujärjestelmissä ja arvopaperien selvitysjärjestelmissä annetussa direktiivissä 98/26/EY[28], ja direktiivissä 2004/39/EY (rahoitusmarkkinadirektiivi) annetaan tiettyjä sääntöjä markkinatoimijoiden oikeuksista päästä valitsemiinsa arvopapereiden selvitysjärjestelmiin. Komission ehdotuksissa käsitellään muita kysymyksiä. Esimerkiksi lyhyeksi myynnistä ja tietyistä luottoriskinvaihtosopimusten osa-alueista annetussa komission ehdotuksessa käsitellään myös tiettyjä rahoitusinstrumenttiryhmiä koskevaa toimituskuria, ja OTC-johdannaisista, keskusvastapuolista ja kauppatietorekistereistä annetussa komission ehdotuksessa annetaan arvopapereiden toimitukseen läheisesti liittyvää arvopapereiden määritystä koskevat säännöt. Ehdotettu asetus on näiden unionin säädösten tai ehdotusten mukainen.

1.6. Toiminnan ja sen rahoitusvaikutusten kesto

¨ Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kesto on rajattu.

– ¨  Ehdotuksen/aloitteen mukainen toiminta alkaa [PP/KK]VVVV ja päättyy [PP/KK]VVVV.

– ¨  Rahoitusvaikutukset alkavat vuonna VVVV ja päättyvät vuonna VVVV.

ý Ehdotuksen/aloitteen mukaisen toiminnan kestoa ei ole rajattu.

– Käynnistysvaihe alkaa vuonna 2013 ja päättyy vuonna 2015,

– minkä jälkeen toteutus täydessä laajuudessa.

1.7. Hallinnointitapa (hallinnointitavat)[29]

¨ Komissio hallinnoi suoraan keskitetysti

¨ Välillinen keskitetty hallinnointi, jossa täytäntöönpanotehtäviä on siirretty

– ¨  toimeenpanovirastoille

– ý  yhteisöjen perustamille elimille[30]

– ¨  kansallisille julkisoikeudellisille elimille tai julkisen palvelun tehtäviä hoitaville elimille

– ¨  henkilöille, joille on annettu tehtäväksi toteuttaa Euroopan unionista tehdyn sopimuksen V osaston mukaisia erityistoimia ja jotka nimetään varainhoitoasetuksen 49 artiklan mukaisessa perussäädöksessä

¨ Hallinnointi yhteistyössä jäsenvaltioiden kanssa

¨ Hajautettu hallinnointi yhteistyössä kolmansien maiden kanssa

¨ Hallinnointi yhteistyössä kansainvälisten järjestöjen kanssa (tarkennettava)

Jos käytetään useampaa kuin yhtä hallinnointitapaa, huomautuksille varatussa kohdassa olisi annettava lisätietoja.

Huomautukset:

2. HALLINNOINTI 2.1. Seuranta- ja raportointisäännöt

Ilmoitetaan sovellettavat aikavälit ja edellytykset

Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen (EAMV) perustamista koskevan asetusluonnoksen 81 artiklan mukaan EAMV:n toiminnan tuloksena saaduista kokemuksista on tehtävä arviointi kolmen vuoden kuluessa EAMV:n toiminnan aloittamisesta. Tätä varten komissio julkaisee yleiskertomuksen, joka toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

2.2. Hallinnointi- ja valvontajärjestelmä 2.2.1. Todetut riskit

EU:n finanssivalvontajärjestelmän uudistamiseen tähtäävästä ehdotuksesta on tehty vaikutusten arviointi, joka liittyy asetusluonnoksiin Euroopan pankkiviranomaisen, Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen ja Euroopan arvopaperimarkkinaviranomaisen perustamisesta. EAMV:lle tässä ehdotuksessa esitettyä lisäresurssia tarvitaan, jotta EAMV voisi käyttää valtuuksiaan ja hoitaa seuraavat tehtävänsä: · toimituskuria koskevan järjestelmän yhdenmukaistaminen ja parantaminen huolehtimalla siitä, että toimituspuutteita seurataan ja niistä raportoidaan yhdenmukaisella tavalla, sekä laatimalla standardit toimenpiteistä, joilla toimituspuutteet voidaan estää ja korjata · arvopaperikeskuksia koskevien sääntöjen yhdenmukaistaminen ja koordinoiminen laatimalla standardeja · kansallisten sääntelyvaltuuksien yhdenmukaisen soveltamisen lujittaminen ja varmistaminen antamalla ohjeita viranomaisten välisestä yhteistyöstä ja laatimalla standardeja, joissa määritellään toimilupahakemuksen sisältö sekä tiedot, jotka on toimitettava toimivaltaisille viranomaisille ja joita viranomaisten on toimitettava toisilleen valvontaa varten · kolmansien maiden yrityksille asetettujen vaatimusten koordinoiminen ja yhdenmukaistaminen, jotta ne voivat käyttää alan palveluja · sellaisten sääntöjen yhdenmukaistaminen ja koordinoiminen, jotka koskevat osallistujien, liikkeeseenlaskijoiden ja muiden arvopaperikeskusten oikeuksia päästä käyttämään arvopaperikeskuksia sekä arvopaperikeskusten ja muiden markkinainfrastruktuurien välisiä pääsyoikeuksia. Näiden resurssin puuttuessa EAMV ei voisi hoitaa tehtäviään ajoissa ja tehokkaasti.

2.2.2. Valvontamenetelmä(t)

EAMV:n perustamista koskevan asetuksen mukaisia hallinnointi- ja valvontajärjestelmiä sovelletaan myös tässä ehdotettuihin EAMV:n tehtäviin.

Ensimmäisen arvioinnin yhteydessä komissio päättää, millä indikaattoreilla EAMV:n toimintaa arvioidaan. Lopullisessa arvioinnissa kvantitatiiviset indikaattorit ovat yhtä tärkeitä kuin kuulemisissa kerättävä kvalitatiivinen näyttö. Arviointi tehdään kolmen vuoden välein.

2.3. Toimenpiteet petosten ja sääntöjenvastaisuuksien ehkäisemiseksi

Ilmoitetaan käytössä olevat ja suunnitellut torjunta- ja suojatoimenpiteet

Petosten, lahjonnan ja muun laittoman toiminnan torjumiseksi EAMV:een sovelletaan rajoituksetta Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 1073/1999 säännöksiä.

EAMV liittyy Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan yhteisöjen komission välillä Euroopan petostentorjuntaviraston (OLAF) sisäisistä tutkimuksista 25 päivänä toukokuuta 1999 tehtyyn toimielinten väliseen sopimukseen ja antaa välittömästi asianmukaiset määräykset, jotka koskevat kaikkia EAMV:n työntekijöitä.

Rahoituspäätöksissä ja niistä johtuvissa täytäntöönpanoa koskevissa sopimuksissa tai asiakirjoissa on määrättävä nimenomaisesti, että tilintarkastustuomioistuin ja OLAF voivat tarvittaessa tehdä tarkastuksia EAMV:n varojen edunsaajien tiloissa ja näiden varojen jakamisesta vastaavan henkilöstön tiloissa.

3. EHDOTUKSEN/ALOITTEEN ARVIOIDUT RAHOITUSVAIKUTUKSET 3.1. Kyseeseen tulevat monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeet ja menopuolen budjettikohdat

· Talousarviossa jo olevat budjettikohdat

Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä

Moniv. rahoitus­kehyksen otsake || Budjettikohta || Määräraha­laji || Rahoitusosuudet

Numero [Nimi………………………...……….] || JM/EI-JM ([31]) || EFTA-mailta[32] || ehdokas­mailta[33] || kolman­silta mailta || varainhoito­asetuksen 18 artiklan 1 kohdan aa alakohdassa tarkoitetut rahoitusosuudet

|| 12.0404.01 [EAMV – Avustus osastoille 1 ja 2 (Henkilöstö- ja hallintomenot)] || JM || KYL­LÄ || EI || EI || EI

· Uudet perustettaviksi esitetyt budjettikohdat

Monivuotisen rahoituskehyksen otsakkeiden ja budjettikohtien mukaisessa järjestyksessä.

-

3.2. Arvioidut vaikutukset menoihin 3.2.1. Yhteenveto arvioiduista vaikutuksista menoihin

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake: || 1A || Kasvua ja työllisyyttä edistävä kilpailukyky

PO: MARKT || || || Vuosi 2013[34] || Vuosi 2014 || Vuosi 2015 || || || YHTEENSÄ

Ÿ Toimintamäärärahat || || || || || || || ||

12.0404.01 || Sitoumukset || (1) || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Maksut || (2) || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat  hallintomäärärahat[35] || || || || || || || ||

Budjettikohdan numero || || (3) || || || || || || || ||

Sisämarkkinoiden pääosaston määrärahat YHTEENSÄ || Sitoumukset || =1+1a +3 || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Maksut || =2+2a+3 || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Ÿ Toimintamäärärahat YHTEENSÄ || Sitoumukset || (4) || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Maksut || (5) || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Ÿ Tiettyjen ohjelmien määrärahoista katettavat hallintomäärärahat YHTEENSÄ || (6) || || || || || || || ||

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 1A kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ || Sitoumukset || =4+ 6 || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Maksut || =5+ 6 || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Huomautukset:

Edellä mainitut toimintamäärärahat liittyvät EAMV:lle ehdotuksen mukaan jaettaviin erityistehtäviin:

1) Toimituskuriin liittyvät tehtävät (kaksi sääntelystandardia, yhdet ohjeet ja tietojen tallennus)

Näiden toimenpiteiden tavoitteena on käynnistää toimituspuutteiden johdonmukainen seuranta ja raportointi sekä vähentää toimituspuutteita panemalla täytäntöön tiukat ennalta ehkäisevät toimenpiteet ja rangaistustoimenpiteet.

EAMV laatii kaksi teknistä sääntelystandardia toimituspuutteita ehkäisevistä toimenpiteistä, seurantavälineistä, joilla todennäköiset toimituspuutteet havaitaan, toimenpiteistä, joilla toimituspuutteita pyritään korjaamaan, sekä toimituspuutteiden seuranta- ja raportointijärjestelmän yksityiskohdista.

Lisäksi EAMV laatii viranomaisille kahdet ohjeet siitä, miten toimintapuutteita ehkäisevät ja korjaavat toimenpiteet pannaan yhdenmukaisesti, tosiasiallisesti ja tehokkaasti täytäntöön.

EAMV saa toimivaltaisilta viranomaisilta toimituspuutteita koskevat tiedot.

2) Arvopaperikeskusten toimilupien myöntämiseen ja arvopaperikeskusten valvontaan liittyvät tehtävät (kolme sääntelystandardia, neljä täytäntöönpanostandardia, yhdet ohjeet, tietojen tallennus ja pysyvät tehtävät)

Näiden toimenpiteiden tavoitteena on ottaa käyttöön yhdenmukainen toimilupa- ja valvontakehys arvopaperikeskuksia varten ja lisätä viranomaisten välistä yhteistyötä. Näin pyritään muun muassa vähentämään rasitetta, jota sääntely aiheuttaa rajat ylittävää toimintaa harjoittaville arvopaperikeskuksille.

EAMV laatii kolme teknistä sääntelystandardia ja neljä täytäntöönpanostandardia, jotka koskevat toimilupahakemuksen sisältöä, arvopaperikeskusten toimivaltaisille viranomaisille toimittamia tietoja ja niitä tietoja, joita viranomaiset toimittavat toisilleen, sekä kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion viranomaisten yhteistyötä.

EAMV laatii ohjeet, joiden tavoitteena on varmistaa viranomaisten yhdenmukainen, tosiasiallinen ja tehokas yhteistyö erilaisissa arvioinneissa, joita tämän asetuksen soveltaminen edellyttää.

EAMV pitää yksityiskohtaista rekisteriä arvopaperikeskusten unionissa harjoittamasta toiminnasta ja rekisteröi muun muassa toimiluvan saaneiden arvopaperikeskusten nimet, arvopaperikeskusten ylläpitämät arvopapereiden selvitysjärjestelmät, arvopaperikeskusten tarjoamat palvelut, arvopaperikeskuksista vastaavat viranomaiset ja kolmansien maiden arvopaperikeskukset.

EAMV:lla on tärkeä asema suhteessa EU:n ulkopuolisiin arvopaperikeskuksiin, jotka aikovat perustaa sivuliikkeen unioniin, tarjota unionissa palveluja ilman sivuliikettä tai perustaa linkin unionissa toimivan arvopaperikeskuksen kanssa. EAMV arvioi erityisesti, sovelletaanko tällaisiin arvopaperikeskuksiin tehokkaita toimilupa- ja valvontamenettelyjä niiden kotimaassa, sekä vahvistaa yhteistyöjärjestelyt kyseisten maiden toimivaltaisten viranomaisten kanssa.

EAMV:lla on myös muita pysyviä tehtäviä, kuten kotijäsenvaltion ja vastaanottavan jäsenvaltion viranomaisten välisten erimielisyyksien selvittely ja kriisitilanteita koskevien tietojen vastaanottaminen.

3) Arvopaperikeskuksia koskeviin vaatimuksiin liittyvät tehtävät (kahdeksan sääntelystandardia, kaksi täytäntöönpanostandardia, yhdet ohjeet ja pysyvät tehtävät)

Näiden toimenpiteiden tavoitteena on ottaa käyttöön arvopaperikeskuksia koskevat yhdenmukaiset vaatimukset, jotka liittyvät arvopaperikeskusten organisaatioon, hallinnointi- ja ohjausjärjestelmiin, toiminnan harjoittamiseen, palveluihin ja toiminnan vakauden valvontakehykseen. Näin pyritään luomaan turvallisemmat olosuhteet arvopaperikeskusten palveluille ja vähentämään edelleen rasitetta, jota sääntely aiheuttaa rajat ylittävää toimintaa harjoittaville arvopaperikeskuksille.

EAMV laatii kahdeksan sääntelystandardia ja kaksi täytäntöönpanostandardia, joissa tarkennetaan useita arvopaperikeskuksille asetettuja sääntelyvaatimuksia, jotka liittyvät organisaatioon, tietojen säilyttämiseen, osallistujien mahdollisuuteen käyttää palveluja, arvopaperitilien täsmäytykseen, arvopaperitilien erotteluun, selvityksen lopullisuuteen, operatiivisen riskin vähentämiseen, pääomavaatimuksiin ja arvopaperikeskusten välisiin linkkeihin.

Lisäksi EAMV antaa ohjeet arvopaperikeskusten säännöistä ja menettelyistä, joilla käsitellään osallistujien velvoitteiden laiminlyöntiä.

EAMV:lla on myös pysyviä tehtäviä, jotka perustuvat sen valtuuksiin puuttua tilanteisiin, joissa viranomaiset ovat erimielisiä osallistujien oikeuksista päästä käyttämään arvopaperikeskuksia.

4) Pääsyoikeutta koskeviin vaatimuksiin liittyvät tehtävät (kolme täytäntöönpanostandardia ja pysyvät tehtävät)

Näiden toimenpiteiden tavoitteena on lisätä tehokkuutta antamalla liikkeeseenlaskijoille ja sijoittajille oikeus päästä käyttämään valitsemaansa arvopaperikeskusta.

EAMV laatii kolme teknistä täytäntöönpanostandardia menettelystä, jolla liikkeeseenlaskijat saavat pääsyoikeudet arvopaperikeskuksiin, arvopaperikeskukset saavat keskinäiset pääsyoikeudet ja arvopaperikeskukset ja muut markkinainfrastruktuurit saavat keskinäiset pääsyoikeudet.

EAMV:lla on myös pysyviä tehtäviä, jotka perustuvat sen valtuuksiin puuttua tilanteisiin, joissa viranomaisilla on pääsyoikeuksiin liittyviä erimielisyyksiä.

5) Ehdotetun asetuksen seurantaan ja arviointiin liittyvät tehtävät (kaksi vuosikertomusta)

EAMV laatii kaksi vuosikertomusta, joista toisessa arvioidaan toimituksen tehokkuutta EU:n yksittäisillä markkinoilla markkinatoimijoiden toimituspuutteista laatimien vakiomuotoisten raporttien pohjalta ja toisessa rajat ylittävän toiminnan lisääntymistä EAMV:n rekisteriin kirjattujen tietojen pohjalta.

Monivuotisen rahoituskehyksen otsake: || 5 || ”Hallintomenot”

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

|| || || Vuosi 2013 || Vuosi 2014 || Vuosi 2015 || || || YHTEENSÄ

PO: MARKT ||

Ÿ Henkilöresurssit || 0 || 0 || 0 || || || || ||

Ÿ Muut hallintomenot || 0 || 0 || 0 || || || || ||

MARKT PO YHTEENSÄ || Määrärahat || 0 || 0 || 0 || || || || ||

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEESEEN 5 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ || (Sitoumukset yhteensä = maksut yhteensä) || 0 || 0 || 0 || || || || ||

milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

|| || || Vuosi 2013[36] || Vuosi 2014 || Vuosi 2015 || || || YHTEENSÄ

Monivuotisen rahoituskehyksen OTSAKKEISIIN 1–5 kuuluvat määrärahat YHTEENSÄ || Sitoumukset || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

Maksut || 0,385 || 0,354 || 0,354 || || || || || 1,093

3.2.2. Arvioidut vaikutukset toimintamäärärahoihin

– ¨  Ehdotus/aloite ei edellytä toimintamäärärahoja.

– ý  Ehdotus/aloite edellyttää toimintamäärärahoja seuraavasti:

Ehdotuksen erityistavoitteet on esitetty kohdassa 1.4.2. Ne saavutetaan ehdotetuilla lainsäädäntötoimenpiteillä, jotka toteutetaan kansallisella tasolla, sekä EAMV:n toiminnan kautta. EAMV:n tehtävää ja sen osallistumista ehdotetun asetuksen tavoitteiden saavuttamiseen on kuvattu yksityiskohtaisesti 3.2.1 jaksossa, mutta kunkin operatiivisen tavoitteen tuloksia ei voida määrittää konkreettisesti numeroarvoin.

3.2.3. Arvioidut vaikutukset hallintomäärärahoihin 3.2.3.1. Yhteenveto

– ý  Ehdotus/aloite ei edellytä hallintomäärärahoja.

– ¨  Ehdotus/aloite edellyttää hallintomäärärahoja seuraavasti:

3.2.3.2.  Henkilöresurssien arvioitu tarve

– ý  Ehdotus/aloite ei edellytä henkilöresursseja.

– ¨  Ehdotus/aloite edellyttää henkilöresursseja seuraavasti:

Huom.:

PO MARKTissa ei tarvita tämän ehdotuksen johdosta lisää henkilö- tai hallintoresursseja. Ehdotukseen liittyvät tehtävät hoidetaan direktiivin 1997/9/EY jatkotoimenpiteisiin osoitetuilla nykyisillä resursseilla.

3.2.4. Yhteensopivuus nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen kanssa

– ¨  Ehdotus/aloite on nykyisen monivuotisen rahoituskehyksen mukainen.

– ý  Ehdotus/aloite edellyttää rahoituskehyksen asianomaisen otsakkeen rahoitussuunnitelman muuttamista.

Ehdotuksella lisätään EAMV:n tehtäviä. Sen vuoksi budjettikohdan 12.0404 määrärahoja on lisättävä.

– ¨  Ehdotus/aloite edellyttää joustovälineen varojen käyttöön ottamista tai monivuotisen rahoituskehyksen tarkistamista[37].

3.2.5. Ulkopuolisten tahojen osallistuminen rahoitukseen

– ¨  Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen ei osallistu ulkopuolisia tahoja.

– ý  Ehdotuksen/aloitteen rahoittamiseen osallistuu ulkopuolisia tahoja seuraavasti (arvio):

määrärahat, milj. euroa (kolmen desimaalin tarkkuudella)

|| Vuosi 2013 || Vuosi 2014 || Vuosi 2015 || || || Yhteensä

Jäsenvaltiot EU:n kansallisten valvontaviranomaisten rahoitusosuuksilla* || 0,577 || 0,531 || 0,531 || || || || || 1,639

Yhteisrahoituksella katettavat määrärahat YHTEENSÄ || 0,577 || 0,531 || 0,531 || || || || || 1,639

* EAMV-asetuksessa säädettyyn rahoitusmekanismiin perustuva arvio (jäsenvaltiot 60 %, unioni 40 %).

3.3. Arvioidut vaikutukset tuloihin

– ý  Ehdotuksella/aloitteella ei ole vaikutuksia tuloihin.

– ¨  Ehdotuksella/aloitteella on vaikutuksia tuloihin seuraavasti:

– ¨         vaikutukset omiin varoihin

– ¨         vaikutukset sekalaisiin tuloihin

Liite rahoitusselvitykseen, joka liittyy ehdotukseen Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi arvopaperitoimituksen parantamisesta Euroopan unionissa sekä arvopaperikeskuksista ja direktiivin 98/26/EY muuttamisesta

EAMV:n hoidettavaksi tuleviin tehtäviin liittyvät kustannukset on arvioitu henkilömenojen osalta (osasto 1) komissiolle toimitetun, EAMV:n vuodeksi 2012 laaditun talousarvioesityksen kustannusluokittelun mukaisesti.

Komission ehdotuksen mukaan EAMV laatii noin 13 teknistä sääntelystandardia ja yhdeksän teknistä täytäntöönpanostandardia, joilla pyritään varmistamaan, että hyvin teknisluonteiset säännökset pannaan yhdenmukaisesti täytäntöön koko EU:ssa. Lisäksi EAMV laatii kolmet ohjeet, joilla pyritään ensisijaisesti varmistamaan viranomaisten välinen tosiasiallinen ja tehokas yhteistyö, sekä kaksi vuosikertomusta valvoakseen ja arvioidakseen asetuksen toimivuutta. EAMV pitää myös arvopaperikeskuksia koskevaa rekisteriä ja hoitaa muita pysyviä tehtäviä.

Asetuksen odotetaan tulevan voimaan alkuvuodesta 2013, minkä vuoksi EAMV tarvitsee lisäresursseja vuodesta 2013 alkaen. Arvion mukaan lisähenkilöstöä tarvitaan ainoastaan EAMV:n laatimia teknisiä standardeja, ohjeita ja kertomuksia varten, sillä EAMV:n oletetaan selviytyvän nykyisellä henkilöstöllään pysyvistä tehtävistään, kuten EU:n ulkopuolisten arvopaperikeskusten tunnustamisesta ja viranomaisten välisten erimielisyyksien sovittelusta. Jotta uudet tekniset standardit saataisiin ajoissa valmiiksi, EAMV tarvitsee lisää erityisesti alan politiikan asiantuntijoita, oikeudellisia asiantuntijoita ja vaikutusten arviointeja laativia asiantuntijoita.

Arvioitaessa teknisten standardien, ohjeiden ja kertomusten laadinnassa tarvittavien kokoaikaisten työntekijöiden määrää on käytetty seuraavia oletuksia:

· Yksi alan politiikan asiantuntija laatii keskimäärin viisi teknistä standardia vuodessa, ja sama asiantuntija voi laatia niihin liittyvät ohjeet tai kertomukset. Tähän tarvitaan neljä aihealueen asiantuntijaa.

· Edellä mainittuja teknisiä standardeja varten tarvitaan yksi vaikutusten arviointeja laativa asiantuntija.

· Edellä mainittuja teknisiä standardeja ja ohjeita varten tarvitaan yksi oikeudellinen asiantuntija.

Näin ollen vuodesta 2013 alkaen tarvitaan lisää kuusi kokoaikaista työntekijää.

Näitä uusia kokoaikaisia työntekijöitä tarvitaan todennäköisesti myös vuosina 2014 ja 2015, koska standardit viimeistellään hyvin todennäköisesti vasta vuonna 2014 ja niitä joudutaan mahdollisesti muuttamaan vuonna 2015.

Muita oletuksia:

· Sen perusteella, kuinka kokoaikaiset työntekijät jakautuvat vuoden 2012 talousarvioesityksessä, kuuteen uuteen kokoaikaiseen työntekijään oletetaan kuuluvan neljä väliaikaista toimihenkilöä (74 %), yksi kansallinen asiantuntija (16 %) ja yksi sopimussuhteinen toimihenkilö (10 %).

· Eri henkilöstöryhmien keskimääräiset vuotuiset palkkakustannukset perustuvat budjettipääosaston ohjeisiin.

· Pariisissa sovellettava palkan korjauskerroin on 1,27.

· Koulutuskustannusten oletetaan olevan vuodessa 1 000 euroa kokoaikaista työntekijää kohden.

· Virkamatkakulut 10 000 euroa arvioituna sen summan perusteella, joka vuoden 2012 talousarvioesityksessä osoitetaan virkamatkoihin henkeä kohden.

· Työhönottoon liittyvät kustannukset (matka- ja hotellikulut, lääkärintarkastukset, asettautumis- ja muut korvaukset, muuttokulut jne.) 12 700 euroa arvioituna sen summan perusteella, joka vuoden 2012 talousarvioesityksessä osoitetaan uuden työntekijän työhönottamiseen.

Seuraavien kolmen vuoden aikana tarvittavien määrärahojen lisäystarpeen laskentamenetelmä esitetään tarkemmin seuraavassa taulukossa. Laskennassa otetaan huomioon se, että 40 prosenttia kustannuksista rahoitetaan unionin talousarviosta.

Kustannuslaji || Laskenta || Määrä (tuhansina euroina)

|| || 2013 || 2014 || 2015 || Yht.

|| || || || ||

Osasto 1: Henkilöstömenot || || || || ||

|| || || || ||

11 Palkat ja korvaukset || || || || ||

– väliaikaiset toimihenkilöt || =4*127*1,27 || 645 || 645 || 645 || 1,935

– kansalliset asiantuntijat || =1*73*1,27 || 93 || 93 || 93 || 278

– sopimusperusteiset toimihenkilöt || =1*64*1,27 || 81 || 81 || 81 || 244

|| || || || ||

12 Työhönottoon liittyvät kustannukset || =6*12,7 || 76 || || || 76

|| || || || ||

13 Virkamatkakulut || =6*10 || 60 || 60 || 60 || 180

|| || || || ||

15 Koulutus || =6*1 || 6 || 6 || 6 || 18

|| || || || ||

Osasto 1 yhteensä: Henkilöstömenot || || 961 || 885 || 885 || 2,732

|| || || || ||

josta unionin rahoitusosuus (40 %) || || 385 || 354 || 354 || 1,093

josta jäsenvaltioiden rahoitusosuus (60 %) || || 577 || 531 || 531 || 1,639

Seuraavassa taulukossa esitetään neljää väliaikaista toimihenkilöä koskeva henkilöstötaulukko:

Tehtäväryhmä ja palkkaluokka || Väliaikaiset virat

||

AD 8 || 1

AD 7 || 1

AD 6 || 1

AD 5 || 1

||

AD yhteensä || 4

[1]               EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45.

[2]               EUVL L 145, 30.4.2004, s. 1.

[3]               EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45.

[4]               EUVL L 177, 30.6.2006, s. 1.

[5]               KOM(2010) 716, 8.12.2010.

[6]               EUVL C , , s. .

[7]               EUVL C , , s. .

[8]               EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45.

[9]               ”Reducing the moral hazard posed by systemically important financial institutions”, FSB, 20.10.2010.

[10]             Ecofin-neuvoston 2911. istunnon päätelmät, 2.12.2008.

[11]             EUVL L 275, 25.10.2003, s. 32.

[12]             EUVL L 145, 30.4.2004, s. 1.

[13]             EYVL L 168, 27.6.2002, s. 43.

[14]             EYVL L 222, 14.8.1978, s. 11.

[15]             EYVL L 193, 18.7.1983, s. 1.

[16]             EUVL L 177, 30.6.2006, s. 1.

[17]             ”European Code of Conduct for Clearing and Settlement”, jonka ovat allekirjoittaneet FESE (Federation of European Securities Exchanges), EACH (European Association of Clearing Houses) ja ECSDA (European Central Securities Depositories Association) 7 päivänä marraskuuta 2006.

[18]             EYVL L 281, 23.11.1995, s. 31.

[19]             EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1.

[20]             EUVL L 331, 15.12.2010, s. 84.

[21]             EUVL L 331, 15.12.2010, s. 12.

[22]             EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13.

[23]             EUVL L 331, 15.12.2010, s. 120.

[24]             EUVL L 177, 4.7.2008, s. 6.

[25]             EUVL L 191, 13.7.2001, s. 45.

[26]             ABM: toimintoperusteinen johtaminen; ABB: toimintoperusteinen budjetointi.

[27]             Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 49 artiklan 6 kohdan a ja b alakohdassa.

[28]             EYVL L 166, 11.6.1998, s. 45.

[29]             Kuvaukset eri hallinnointitavoista ja viittaukset varainhoitoasetukseen ovat saatavilla budjettipääosaston verkkosivuilla osoitteessa http://www.cc.cec/budg/man/budgmanag/budgmanag_en.html

[30]             Sellaisina kuin nämä on määritelty varainhoitoasetuksen 185 artiklassa.

[31]             JM = jaksotetut määrärahat; EI-JM = jaksottamattomat määrärahat.

[32]             EFTA: Euroopan vapaakauppaliitto.

[33]             Ehdokasmaat ja soveltuvin osin Länsi-Balkanin mahdolliset ehdokasmaat.

[34]             Vuosi n on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi.

[35]             Tekninen ja/tai hallinnollinen apu sekä EU:n ohjelmien ja/tai toimien toteuttamiseen liittyvät tukimenot (entiset BA-budjettikohdat), epäsuora ja suora tutkimustoiminta.

[36]             Vuosi n on ehdotuksen/aloitteen toteutuksen aloitusvuosi.

[37]             Katso toimielinten sopimuksen 19 ja 24 kohta.

Top