EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32015R0758

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) 2015/758, annettu 29 päivänä huhtikuuta 2015, hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän käyttöönottoa koskevista tyyppihyväksyntävaatimuksista ja direktiivin 2007/46/EY muuttamisesta

OJ L 123, 19.5.2015, p. 77–89 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2015/758/oj

19.5.2015   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 123/77


EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON ASETUS (EU) 2015/758,

annettu 29 päivänä huhtikuuta 2015,

hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän käyttöönottoa koskevista tyyppihyväksyntävaatimuksista ja direktiivin 2007/46/EY muuttamisesta

EUROOPAN PARLAMENTTI JA EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, jotka

ottavat huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen ja erityisesti sen 114 artiklan,

ottavat huomioon Euroopan komission ehdotuksen,

sen jälkeen kun esitys lainsäätämisjärjestyksessä hyväksyttäväksi säädökseksi on toimitettu kansallisille parlamenteille,

ottavat huomioon Euroopan talous- ja sosiaalikomitean lausunnon (1),

noudattavat tavallista lainsäätämisjärjestystä (2),

sekä katsovat seuraavaa:

(1)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivillä 2007/46/EY (3) on otettu käyttöön kattava moottoriajoneuvoja koskeva unionin tyyppihyväksyntäjärjestelmä.

(2)

Moottoriajoneuvojen tyyppihyväksyntää useiden turvallisuus- ja ympäristötekijöiden osalta koskevat tekniset vaatimukset on yhdenmukaistettu unionin tasolla, jotta voidaan varmistaa tieliikenteen turvallisuuden korkea taso kaikkialla unionissa.

(3)

Kaikkiin ajoneuvoihin asennettavan eCall-palvelun käyttöönotto kaikissa jäsenvaltioissa on ollut yksi tärkeimmistä liikenneturvallisuutta koskevista unionin tavoitteista vuodesta 2003 lähtien. Tavoitteeseen on pyritty käynnistämällä vapaaehtoista käyttöönottoa koskevia aloitteita, jotka eivät kuitenkaan ole vielä edenneet riittävästi.

(4)

Tieliikenteen turvallisuuden parantamiseksi entisestään 21 päivänä elokuuta 2009 annetussa komission tiedonannossa ”Aika ottaa eCall käyttöön” ehdotettiin uusia toimenpiteitä ajoneuvoihin asennettavan hätäpuhelupalvelun käyttöön ottamiseksi unionissa. Yhtenä toimenpiteenä ehdotettiin, että määrättäisiin pakolliseksi hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän asentaminen kaikkiin uudentyyppisiin ajoneuvoihin alkaen direktiivin 2007/46/EY liitteessä II määriteltyjen luokkien M1 ja N1 ajoneuvoista.

(5)

Euroopan parlamentti hyväksyi 3 päivänä heinäkuuta 2012 päätöslauselman ”eCall-järjestelmästä: uusi 112-palvelu kansalaisille”, jossa kehotettiin komissiota antamaan direktiivin 2007/46/EY puitteissa ehdotus, jonka tarkoituksena on varmistaa, että hätänumeroon 112 perustuva julkinen eCall-järjestelmä otetaan pakollisena käyttöön vuoteen 2015 mennessä.

(6)

On edelleen parannettava 112-hätänumeropalvelun toimintaa kaikkialla unionissa, jotta se tarjoaisi hätätilanteissa apua nopeasti ja tehokkaasti.

(7)

Unionin eCall-järjestelmän odotetaan vähentävän kuolonuhrien määrää unionissa ja tieliikenneonnettomuuksien aiheuttamien vammojen vakavuutta, koska hätäpalvelut hälytetään varhaisessa vaiheessa. Hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän pakollinen käyttöönotto sekä tarvittavat ja koordinoidut infrastruktuurin päivitykset yleisissä langattomissa matkaviestinverkoissa eCall-puhelujen siirtämiseksi sekä hätäkeskuksissa eCall-puhelujen vastaanottamiseksi ja käsittelemiseksi toisivat tämän palvelun kaikkien kansalaisten ulottuville ja auttaisivat näin vähentämään kuolemantapauksia ja vakavia vammoja, terveydenhuoltoon liittyviä kustannuksia, onnettomuuksista aiheutuvia ruuhkia ja muita kustannuksia.

(8)

Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 585/2014/EU (4) 1 artiklan 1 kohdan mukaisesti jäsenvaltioiden on vähintään kuusi kuukautta ennen tämän asetuksen soveltamispäivää ja joka tapauksessa viimeistään 1 päivänä lokakuuta 2017 otettava käyttöön alueellaan eCall-hätäkeskuksissa tarvittava infrastruktuuri, jota kaikkien eCall-puhelujen asianmukainen vastaanottaminen ja käsittely edellyttää. Päätöksen N:o 585/2014/EU 3 artiklan mukaisesti jäsenvaltioiden on raportoitava komissiolle kyseisen päätöksen täytäntöönpanotilanteesta viimeistään 24 päivänä joulukuuta 2015. Jos raportissa todetaan, että eCall-hätäkeskusten infrastruktuuri ei ole toimintavalmis viimeistään 1 päivänä lokakuuta 2017, komission olisi toteutettava asianmukaisia toimia varmistaakseen eCall-hätäkeskusten infrastruktuurin käyttöönotto.

(9)

Komission suosituksen 2011/750/EU (5) 4 kohdan mukaisesti jäsenvaltioiden olisi varmistettava, että matkaviestinverkko-operaattorit ottivat käyttöön järjestelmän ”eCall-ilmaisimen” käyttämiseksi verkoissaan 31 päivään joulukuuta 2014 mennessä. Jos kyseisen suosituksen 6 kohdassa tarkoitetussa tilannekatsauksessa todetaan, että ”eCall-ilmaisinta” ei oteta käyttöön viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2016, komission olisi toteutettava asianmukaisia toimia varmistaakseen, että matkaviestinverkko-operaattorit ottavat käyttöön järjestelmän ”eCall-ilmaisimen” käyttämiseksi verkoissaan.

(10)

Tarkan ja luotettavan paikannustiedon tarjoaminen on olennainen osa hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän tehokasta toimintaa. Siksi on aiheellista edellyttää järjestelmän yhteentoimivuutta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1285/2013 (6) vahvistettujen Galileo- ja Euroopan geostationaarinen navigointilisäjärjestelmä (EGNOS) -ohjelmien tarjoamien palvelujen kanssa. Galileo-ohjelmalla perustettu järjestelmä on riippumaton maailmanlaajuinen satelliittinavigointijärjestelmä, ja EGNOS-ohjelmalla perustettu järjestelmä on alueellinen satelliittinavigointijärjestelmä, jolla parannetaan maailmanlaajuisen paikannusjärjestelmän (GPS) signaalin laatua.

(11)

Ajoneuvojen pakollista varustamista hätänumeroon 112 perustuvalla ajoneuvoon asennettavalla eCall-järjestelmällä olisi aluksi sovellettava ainoastaan uudentyyppisiin henkilöautoihin ja kevyisiin hyötyajoneuvoihin (luokat M1 ja N1), joita varten on jo olemassa soveltuva palvelun käynnistysmekanismi. Komission olisi arvioitava edelleen, voidaanko hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän soveltamista laajentaa lähitulevaisuudessa muihin ajoneuvoluokkiin, kuten raskaisiin tavarankuljetusajoneuvoihin, linja-autoihin, kaksipyöräisiin moottoriajoneuvoihin ja maataloustraktoreihin, ja annettava tarvittaessa tätä varten lainsäädäntöehdotus.

(12)

Olisi edistettävä nykyisten ajoneuvotyyppien, jotka valmistetaan 31 päivän maaliskuuta 2018 jälkeen, varustamista hätänumeroon 112 perustuvalla ajoneuvoon asennettavalla eCall-järjestelmällä, jotta voidaan lisätä sen kattavuutta. Ajoneuvotyyppeihin, jotka on tyyppihyväksytty ennen 31 päivää maaliskuuta 2018, voidaan asentaa jälkikäteen eCall-järjestelmä vapaaehtoisuuden perusteella.

(13)

Yleiseurooppalaiseen hätänumeroon 112 perustuva julkinen, yhteentoimiva ja unionin laajuinen eCall-palvelu ja kolmannen osapuolen palvelujen tukemat eCall-järjestelmät (kolmannen osapuolen palvelujen tukemat eCall-palvelut) voivat toimia rinnakkain edellyttäen, että toteutetaan tarvittavat toimet, joilla kuluttajille varmistetaan palvelujen tarjonnan jatkuvuus. Kaikki ajoneuvot olisi varustettava hätänumeroon 112 perustuvalla julkisella eCall-palvelulla, vaikka ajoneuvon omistaja valitsisi kolmannen osapuolen palvelujen tukeman eCall-palvelun, jotta varmistetaan, että hätänumeroon 112 perustuva julkinen eCall-palvelu on käytettävissä kaikissa jäsenvaltioissa ajoneuvon koko käyttöiän ajan ja että se on aina automaattisesti saatavilla.

(14)

Kuluttajille olisi annettava realistinen käsitys hätänumeroon 112 perustuvasta ajoneuvoon asennettavasta eCall-järjestelmästä ja kolmannen osapuolen palvelujen tukemasta eCall-järjestelmästä, jos ajoneuvo on varustettu sellaisella, sekä kattavat ja luotettavat tiedot mahdollisista lisätoiminnoista tai -palveluista, jotka kytkeytyvät tarjolla oleviin yksityisen hätäpalvelun, ajoneuvoon asennetun hätäpalvelun tai neuvontapuhelupalvelujen sovelluksiin, ja kolmannen osapuolen palvelujen ostamisen perusteella odotettavissa olevasta palvelun tasosta sekä siihen liittyvistä kustannuksista. Hätänumeroon 112 perustuva eCall-palvelu on yleishyödyllinen julkinen palvelu, ja siksi sen olisi oltava maksutta kaikkien kuluttajien saatavilla.

(15)

Ajoneuvojen pakollinen varustaminen hätänumeroon 112 perustuvalla ajoneuvoon asennettavalla eCall-järjestelmällä ei saisi rajoittaa kaikilla sidosryhmillä, kuten autonvalmistajilla ja riippumattomilla toimijoilla, olevaa oikeutta tarjota lisäksi muita hätä- ja/tai lisäarvopalveluita, jotka toimivat hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän rinnalla tai sen pohjalta. Kaikki lisäpalvelut pitäisi kuitenkin suunnitella siten, että ne eivät häiritse kuljettajaa tai vaikuta hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän toimintaan ja hätäkeskusten tehokkaaseen työskentelyyn. Hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän ja yksityisiä tai lisäarvopalveluja tarjoavan järjestelmän olisi oltava siten suunniteltuja, että henkilötietojen vaihto niiden välillä ei ole mahdollista. Kun näitä palveluja tarjotaan, niiden olisi oltava sovellettavan turvallisuus- ja tietosuojalainsäädännön mukaisia ja kuluttajien kannalta aina valinnaisia.

(16)

Jotta turvataan kuluttajien vapaa valinta ja tasapuolinen kilpailu ja samalla tuetaan innovointia ja tehostetaan unionin tietotekniikkateollisuuden kilpailukykyä maailmanlaajuisilla markkinoilla, ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien olisi perustuttava ajoneuvoon mahdollisesti tulevaisuudessa asennettavien sovellusten tai palvelujen kanssa yhteentoimivaan, standardoituun, suojattuun ja avoimen käytön mahdollistavaan ympäristöön. Koska tämä edellyttää teknistä ja oikeudellista taustatietoa, komission olisi kaikkia asianomaisia sidosryhmiä, myös ajoneuvojen valmistajia ja riippumattomia toimijoita, kuultuaan arvioitava viipymättä kaikki vaihtoehdot, joilla voitaisiin edistää tällaista avoimen käytön mahdollistavaa ympäristöä ja varmistaa se, sekä annettava tarvittaessa asiaa koskeva säädösaloite. Lisäksi hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän olisi oltava käytettävissä kohtuullisesta maksusta, joka ei ylitä nimellismäärää, ja syrjimättä riippumattomia toimijoita korjaus- ja huoltotarkoituksissa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 (7) mukaisesti.

(17)

Tyyppihyväksyntäjärjestelmän johdonmukaisuuden säilyttämiseksi olisi tätä asetusta varten hyväksyttävä ainoastaan sellaiset hätänumeroon 112 perustuvat ajoneuvoon asennettavat eCall-järjestelmät, jotka voidaan täysin testata.

(18)

Koska hätänumeroon 112 perustuva ajoneuvoon asennettava eCall-järjestelmä on hätäjärjestelmä, sen on oltava mahdollisimman luotettava. Vähimmäistietojen ja puheensiirron oikeellisuus ja laatu olisi varmistettava, ja olisi kehitettävä yhtenäinen testausjärjestelmä, jolla varmistetaan hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän pitkäikäisyys ja kestävyys. Määräaikaiskatsastukset olisi siksi suoritettava säännöllisesti Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivin 2014/45/EU (8) mukaisesti.

(19)

Pieninä sarjoina valmistettavat ajoneuvot ja direktiivin 2007/46/EY 24 artiklan mukaisesti hyväksytyt ajoneuvot on kyseisen direktiivin nojalla vapautettu vaatimuksista, jotka koskevat matkustajien suojaamista etu- ja sivutörmäyksessä. Tämän vuoksi tällaiset ajoneuvot olisi vapautettava tässä asetuksessa vahvistettujen eCall-järjestelmää koskevien vaatimusten pakollisesta noudattamisesta. Lisäksi joitakin M1- ja N1-luokkaan kuuluvia ajoneuvoja ei teknisistä syistä voida varustaa soveltuvalla eCall-puhelujen käynnistysmekanismilla.

(20)

Erityskäyttöön tarkoitettujen ajoneuvojen olisi oltava tässä asetuksessa asetettujen eCall-järjestelmää koskevien vaatimusten mukaisia, jos perusajoneuvo tai keskeneräinen ajoneuvo on varustettu tarvittavalla käynnistysmekanismilla.

(21)

Kaiken henkilötietojen käsittelyn, joka tapahtuu hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän välityksellä, olisi oltava Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 95/46/EY (9) sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivissä 2002/58/EY (10) vahvistettujen tietosuojasääntöjen mukaista, erityisesti sen varmistamiseksi, että ajoneuvot, jotka on varustettu hätänumeroon 112 perustuvilla ajoneuvoon asennettavilla eCall-järjestelmillä, eivät ole paikannettavissa ollessaan hätänumeroon 112 perustuvan eCall-palvelun suhteen tavanomaisessa käyttötilassaan eikä niiden liikkeitä jäljitetä jatkuvasti ja että hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän lähettämiin vähimmäistietoihin sisältyvät ne vähimmäistiedot, joita hätäpuheluiden asianmukainen käsittely edellyttää. Tässä olisi otettava huomioon direktiivin 95/46/EY 29 artiklalla perustetun tietosuojatyöryhmän, jäljempänä ’29 artiklan mukainen tietosuojatyöryhmä’, suositukset, jotka esitettiin 26 päivänä syyskuuta 2006 annetussa valmisteluasiakirjassa eCall-aloitteen vaikutuksista tietosuojaan ja yksityisyyden suojaan.

(22)

Valmistajien olisi pantava täytäntöön kaikki tarvittavat toimenpiteet noudattaakseen tässä asetuksessa vahvistettuja yksityisyyttä ja tietosuojaa koskevia sääntöjä Euroopan unionin perusoikeuskirjan (11) 7 ja 8 artiklan mukaisesti.

(23)

Teknisiä vaatimuksia noudattaessaan ajoneuvojen valmistajien olisi integroitava tietosuojan tekniset muodot ajoneuvoon asennettaviin järjestelmiin ja noudatettava sisäänrakennetun yksityisyyden suojan periaatetta.

(24)

Valmistajien olisi annettava tiedot yleiseurooppalaiseen hätänumeroon 112 perustuvasta ilmaisesta julkisesta eCall-järjestelmästä, ajoneuvon omistajan oikeudesta valita tämän järjestelmän käyttö kolmannen osapuolen palvelujen tukeman eCall-järjestelmän sijaan ja hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän kautta tapahtuvasta tietojen käsittelystä ajoneuvon luovutuksen yhteydessä annettavien teknisten asiakirjojen mukana. Näiden tietojen olisi myös oltava ladattavissa verkosta.

(25)

Hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän kautta välitettyjä ja hätäkeskusten käsittelemiä tietoja voidaan siirtää päätöksessä N:o 585/2014/EU tarkoitetuille hätäpalveluille ja palvelukumppaneille ainoastaan eCall-puheluihin liittyvissä onnettomuustilanteissa ja kyseisessä päätöksessä vahvistetuin edellytyksin ja käyttää yksinomaan kyseisen päätöksen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tietoja, joita hätäkeskukset käsittelevät hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän kautta, ei saa siirtää muille kolmansille osapuolille ilman rekisteröidyn henkilön ennakolta antamaa nimenomaista suostumusta.

(26)

Eurooppalaiset standardointiorganisaatiot, Euroopan telealan standardointilaitos (ETSI) ja Euroopan standardointikomitea (CEN) ovat laatineet yleiseurooppalaisen eCall-palvelun käyttöönottoa varten yhteiset standardit, joita olisi käytettävä tätä asetusta sovellettaessa, sillä näin helpotetaan ajoneuvoon asennettavan eCall-palvelun teknistä kehitystä, varmistetaan palvelun yhteentoimivuus ja jatkuvuus kaikilla unionissa ja vähennetään toteuttamiskustannuksia koko unionissa.

(27)

Jotta voidaan varmistaa yhteisten teknisten vaatimusten soveltaminen hätänumeroon 112 perustuvaan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmään, komissiolle olisi siirrettävä valta hyväksyä Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen 290 artiklan mukaisesti säädösvallan siirron nojalla annettavia delegoituja säädöksiä, jotka koskevat tiettyjen luokkiin M1 ja N1 kuuluvien ajoneuvojen alaluokkien vapauttamista velvoitteesta asentaa ajoneuvoon asennettavat eCall-järjestelmät, ja joissa vahvistetaan yksityiskohtaisia teknisiä vaatimuksia ja testejä ajoneuvon EY-tyyppihyväksynnälle ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmien osalta sekä tiettyjen tällaisia ajoneuvoja varten suunniteltujen ja rakennettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden tyyppihyväksynnälle, ja joissa vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt ja testausmenettelyt henkilötietojen käsittelyä koskevien tiettyjen sääntöjen soveltamiseksi ja sen varmistamiseksi, että hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän ja kolmansien osapuolten järjestelmien välillä ei tapahdu henkilötietojen vaihtoa. On erityisen tärkeää, että komissio asiaa valmistellessaan toteuttaa asianmukaiset kuulemiset, myös asiantuntijatasolla ja asiaankuuluvien sidosryhmien osalta, kuullen erityisesti kuluttajansuojajärjestöjä sekä Euroopan tietosuojavaltuutettua ja 29 artiklan mukaista tietosuojatyöryhmää sovellettavan lainsäädännön mukaisesti. Komission olisi delegoituja säädöksiä valmistellessaan ja laatiessaan varmistettava, että asianomaiset asiakirjat toimitetaan Euroopan parlamentille ja neuvostolle yhtäaikaisesti, hyvissä ajoin ja asianmukaisesti.

(28)

Jotta voidaan varmistaa tämän asetuksen yhdenmukainen täytäntöönpano, komissiolle olisi siirrettävä täytäntöönpanovaltaa, joka liittyy jäljitettävyys- ja paikannusmahdollisuuden puuttumisen arviointia koskeviin käytännön järjestelyihin, käyttäjille annettavien tietojen malliin ja EY-tyyppihyväksyntää koskeviin hallinnollisiin määräyksiin, jotka koskevat asiakirjamallia, jota valmistajien on käytettävä tyyppihyväksyntää varten annettavien tietojen toimittamiseen, EY-tyyppihyväksyntätodistusten mallia ja EY-tyyppihyväksyntämerkin mallia. Tätä valtaa olisi käytettävä Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 182/2011 (12) mukaisesti.

(29)

Ajoneuvojen valmistajille olisi annettava riittävästi aikaa sopeutua tämän asetuksen teknisiin vaatimuksiin.

(30)

Tämä asetus on uusi erillissäädös direktiivillä 2007/46/EY vahvistetussa EY-tyyppihyväksyntämenettelyssä, minkä vuoksi mainitun direktiivin liitteitä I, III, IV ja XI olisi muutettava vastaavasti.

(31)

Jäsenvaltiot eivät voi riittävällä tavalla saavuttaa tämän asetuksen tavoitetta, joka on sisämarkkinoiden toteuttaminen ottamalla käyttöön hätänumeroon 112 perustuvalla ajoneuvoon asennettavalla eCall-järjestelmällä varustettuja uusia tyyppihyväksyttäviä ajoneuvoja koskevat yhteiset tekniset vaatimukset, vaan se voidaan toiminnan laajuuden vuoksi saavuttaa paremmin unionin tasolla. Sen vuoksi unioni voi toteuttaa toimenpiteitä Euroopan unionista tehdyn sopimuksen 5 artiklassa vahvistetun toissijaisuusperiaatteen mukaisesti. Mainitussa artiklassa vahvistetun suhteellisuusperiaatteen mukaisesti tässä asetuksessa ei ylitetä sitä, mikä on tarpeen tämän tavoitteen saavuttamiseksi.

(32)

Euroopan tietosuojavaltuutettua kuultiin Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 45/2001 (13) 28 artiklan 2 kohdan mukaisesti, ja hän antoi lausunnon 29 päivänä lokakuuta 2013 (14),

OVAT HYVÄKSYNEET TÄMÄN ASETUKSEN:

1 artikla

Kohde

Tässä asetuksessa vahvistetaan yleiset vaatimukset, jotka koskevat ajoneuvojen EY-tyyppihyväksyntää hätänumeroon 112 perustuvien ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien osalta ja hätänumeroon 112 perustuvien ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien sekä niiden osien ja erillisten teknisten yksiköiden EY-tyyppihyväksyntää.

2 artikla

Soveltamisala

1.   Tätä asetusta sovelletaan luokkien M1 ja N1 ajoneuvoihin, sellaisina kuin ne on määritelty direktiivin 2007/46/EY liitteessä II olevan A osan 1.1.1 ja 1.2.1 kohdassa, ja tällaisia ajoneuvoja varten suunniteltuihin ja rakennettuihin hätänumeroon 112 perustuviin ajoneuvoon asennettaviin eCall-järjestelmiin sekä niiden osiin ja erillisiin teknisiin yksiköihin.

Sitä ei sovelleta seuraaviin ajoneuvoihin:

a)

pieninä sarjoina valmistettavat, direktiivin 2007/46/EY 22 ja 23 artiklan mukaisesti hyväksytyt ajoneuvot;

b)

direktiivin 2007/46/EY 24 artiklan mukaisesti hyväksytyt ajoneuvot;

c)

jäljempänä olevan 2 kohdan mukaisesti määritellyt ajoneuvot, joihin ei voida teknisistä syistä asentaa soveltuvaa eCall-puhelujen käynnistysmekanismia.

2.   Siirretään komissiolle valta antaa delegoituja säädöksiä 8 artiklan mukaisesti sellaisten luokkiin M1 ja N1 kuuluvien ajoneuvojen alaluokkien määrittelemiseksi, joihin ei voida teknisistä syistä asentaa soveltuvaa eCall-puhelujen käynnistysmekanismia, komission tekemän tai teettämän kustannuksia ja hyötyjä arvioivan tutkimuksen perusteella ja ottaen huomioon kaikki merkitykselliset turvallisuusnäkökohdat ja tekniset seikat.

Ensimmäiset tällaiset delegoidut säädökset hyväksytään viimeistään 9 päivänä kesäkuuta 2016.

3 artikla

Määritelmät

Direktiivin 2007/46/EY 3 artiklassa säädettyjen määritelmien lisäksi tätä asetusta sovellettaessa tarkoitetaan

1)

’hätänumeroon 112 perustuvalla ajoneuvoon asennettavalla eCall-järjestelmällä’ hätäjärjestelmää, joka koostuu ajoneuvoon asennettavista varusteista sekä järjestelyistä, joilla käynnistetään, hallitaan ja toteutetaan eCall-lähetys, joka aktivoituu joko automaattisesti ajoneuvoon asennettujen antureiden kautta tai manuaalisesti ja joka lähettää yleisen langattoman matkaviestinverkon kautta vähimmäistiedot ja avaa hätänumeroon 112 perustuvan äänikanavan ajoneuvossa olevien henkilöiden ja eCall-hätäkeskuksen välille;

2)

’eCall-puhelulla’ ajoneuvosta hätänumeroon 112 tulevaa hätäpuhelua, joka aktivoituu joko automaattisesti ajoneuvoon asennettujen antureiden kautta tai manuaalisesti ja joka lähettää yleisen langattoman matkaviestinverkon kautta vähimmäistiedot ja avaa äänikanavan ajoneuvon ja eCall-hätäkeskuksen välille;

3)

’hätäkeskuksella’ fyysistä paikkaa, joka ottaa hätäpuheluja ensimmäisenä vastaan viranomaisen vastuulla tai jäsenvaltion hyväksymän yksityisen organisaation vastuulla;

4)

’sopivimmalla hätäkeskuksella’ hätäkeskusta, jonka toimivaltaiset viranomaiset ovat etukäteen määränneet vastaamaan tietyltä alueelta tulevista tai tietyntyyppisistä hätäpuheluista;

5)

’eCall-hätäkeskuksella’ sopivinta hätäkeskusta, jonka viranomaiset ovat etukäteen määränneet ensimmäisenä vastaanottamaan ja käsittelemään eCall-puheluja;

6)

’vähimmäistiedoilla’ standardissa EN 15722:2011 (Intelligent transport systems – eSafety – eCall minimum set of data (MSD)) määriteltyjä tietoja, jotka lähetetään eCall-hätäkeskukseen;

7)

’ajoneuvon varusteilla’ ajoneuvoon kiinteästi asennettuja laitteita, jotka antavat pääsyn tai joilla on pääsy niihin ajoneuvossa oleviin tietoihin, joita tarvitaan eCall-hälytyksen tekemiseen yleisen langattoman matkaviestinverkon kautta;

8)

’eCall-hälytyksellä’ langattoman matkaviestinistunnon avaamista yleisen langattoman matkaviestinverkon kautta sekä vähimmäistietojen välittämistä ajoneuvosta eCall-hätäkeskukseen ja äänikanavan avaamista ajoneuvon ja saman eCall-hätäkeskuksen välille;

9)

’yleisellä langattomalla matkaviestinverkolla’ langattomia matkaviestinverkkoja, jotka ovat yleisesti saatavilla Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 2002/21/EY (15) ja 2002/22/EY (16) mukaisesti;

10)

’kolmannen osapuolen palvelujen tukemalla eCall-puhelulla’ ajoneuvoon asennettavasta järjestelmästä palveluntarjoajana olevalle kolmannelle osapuolelle lähtevää hätäpuhelua, joka aktivoituu joko automaattisesti ajoneuvoon asennettujen antureiden kautta tai manuaalisesti ja joka lähettää yleisen langattoman matkaviestinverkon kautta vähimmäistiedot ja avaa äänikanavan ajoneuvon ja palveluntarjoajana olevan kolmannen osapuolen välille;

11)

’palveluntarjoajana olevalla kolmannella osapuolella’ organisaatiota, jonka kansalliset viranomaiset ovat tunnustaneet toimijaksi, joka saa vastaanottaa kolmannen osapuolen palvelujen tukemia eCall-puheluja ja toimittaa vähimmäistiedot edelleen eCall-hätäkeskukseen;

12)

’kolmannen osapuolen palveluissa käytettävällä ajoneuvoon asennettavalla eCall-järjestelmällä’ järjestelmää, joka aktivoituu joko automaattisesti ajoneuvoon asennettujen antureiden kautta tai manuaalisesti ja joka lähettää yleisen langattoman matkaviestinverkon kautta vähimmäistiedot ja avaa äänikanavan ajoneuvon ja palveluntarjoajana olevan kolmannen osapuolen välille.

4 artikla

Valmistajien yleiset velvoitteet

Valmistajien on osoitettava, että kaikki 2 artiklassa tarkoitetut uudet ajoneuvotyypit on varustettu hätänumeroon 112 perustuvalla ajoneuvoon kiinteästi asennettavalla eCall-järjestelmällä tämän asetuksen sekä sen nojalla annettujen delegoitujen säädösten ja täytäntöönpanosäädösten mukaisesti.

5 artikla

Valmistajia koskevat erityisvelvoitteet

1.   Valmistajien on varmistettava, että kaikki uudet ajoneuvotyypit ja kyseisiä ajoneuvoja varten suunnitellut ja rakennetut hätänumeroon 112 perustuvat ajoneuvoon asennettavat eCall-järjestelmät sekä niiden osat ja erilliset tekniset yksiköt valmistetaan ja hyväksytään tämän asetuksen ja sen nojalla annettujen säädösten mukaisesti.

2.   Valmistajien on osoitettava, että kaikki uudet ajoneuvotyypit valmistetaan siten, että varmistetaan, että eCall-puhelu Euroopan yleiseen hätänumeroon 112 käynnistyy automaattisesti, kun kyseessä on unionin alueella tapahtuva vakava onnettomuus, joka havaitaan yhden tai useamman ajoneuvoon asennetun anturin tai prosessorin aktivoiduttua.

Valmistajien on osoitettava, että uudet ajoneuvotyypit rakennetaan siten, että varmistetaan, että eCall-puhelu Euroopan yleiseen hätänumeroon 112 voidaan käynnistää myös manuaalisesti.

Valmistajien on varmistettava, että hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän manuaalisen käynnistämisen hallinta suunnitellaan siten, että vältetään väärinkäyttö.

3.   Edellä oleva 2 kohta ei rajoita ajoneuvon omistajan oikeutta käyttää hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän lisäksi kolmannen osapuolen palvelujen tukemaa ajoneuvoon asennettavaa eCall-järjestelmää, jolla tarjotaan vastaava palvelu, edellyttäen, että kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät:

a)

kolmannen osapuolen palvelujen tukeman ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän on vastattava standardia EN 16102:2011 (Intelligent transport systems – eCall – Operating requirements for third party support);

b)

valmistajien on varmistettava, että vain yksi järjestelmä kerrallaan on aktiivinen ja että hätänumeroon 112 perustuva ajoneuvoon asennettava eCall-järjestelmä käynnistyy automaattisesti, jos kolmannen osapuolen palvelujen tukema ajoneuvoon asennettava eCall-järjestelmä ei toimi;

c)

ajoneuvon omistajalla on milloin tahansa oikeus valita hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän käyttö kolmannen osapuolen palvelujen tukeman ajoneuvoon asennettavan järjestelmän sijaan;

d)

valmistajien on sisällytettävä omistajan käsikirjaan tiedot c alakohdassa säädetystä oikeudesta.

4.   Valmistajien on varmistettava, että hätänumeroon 112 perustuvien ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien vastaanottimet ovat yhteensopivia Galileo- ja EGNOS-järjestelmien tarjoamien paikannuspalvelujen kanssa. Valmistajat voivat lisäksi myös valita yhteensopivuuden muiden satelliittinavigointijärjestelmien kanssa.

5.   EY-tyyppihyväksyntää varten hyväksytään ainoastaan sellaiset joko ajoneuvoon kiinteästi asennetut tai erikseen tyyppihyväksytyt, hätänumeroon 112 perustuvat ajoneuvoon asennettavat eCall-järjestelmät, jotka voidaan testata.

6.   Valmistajien on osoitettava, että ajoneuvon matkustajia varoitetaan, jos järjestelmässä on vakava vika, jonka vuoksi hätänumeroon 112 perustuva eCall-puhelu ei onnistu.

7.   Hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän on oltava kaikkien riippumattomien toimijoiden käytettävissä kohtuullisesta maksusta, joka ei ylitä nimellismäärää, ja korjauksen ja huollon suhteen syrjimätön Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 715/2007 mukaisesti.

8.   Siirretään komissiolle valta antaa 8 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla vahvistetaan yksityiskohtaisia teknisiä vaatimuksia ja testejä ajoneuvojen EY-tyyppihyväksyntää varten hätänumeroon 112 perustuvien ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien osalta ja hätänumeroon 112 perustuvien ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien sekä niiden osien ja erillisten teknisten yksiköiden EY-tyyppihyväksyntää varten.

Ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen teknisten vaatimusten ja testien on perustuttava 2–7 kohdassa vahvistettuihin vaatimuksiin sekä soveltuvin osin seuraaviin saatavilla oleviin eCall-järjestelmää koskeviin standardeihin:

a)

standardi EN 16072:2011 (Intelligent transport system – eSafety – Pan-European eCall operating requirements);

b)

standardi EN 16062:2011 (Intelligent transport systems – eSafety – eCall high level application requirements (HLAP));

c)

standardi CEN/TS 16454:2013 (Intelligent transport systems – ESafety – ECall end to end conformance testing), siltä osin kuin on kyse hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän vaatimustenmukaisuudesta yleiseurooppalaiseen eCall-järjestelmään nähden;

d)

standardi EN 15722:2011 (Intelligent transport systems – eSafety – eCall minimum set of data (MSD));

e)

standardi EN 16102:2011 (Intelligent transport systems – eCall – Operating requirements for third party support);

f)

kaikki muut eCall-järjestelmää koskevat Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EU) N:o 1025/2012 (17) säädettyjen menettelyiden mukaisesti hyväksytyt eurooppalaiset standardit tai sellaiset eCall-järjestelmiä koskevat Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission säännöt, joihin unioni on liittynyt.

Ensimmäiset tällaiset delegoidut säädökset hyväksytään viimeistään 9 päivänä kesäkuuta 2016.

9.   Siirretään komissiolle valta antaa 8 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla saatetaan tämän artiklan 8 kohdassa tarkoitettujen standardien versiot ajan tasalle, kun uusi versio on hyväksytty.

6 artikla

Yksityisyyden suojaa ja tietosuojaa koskevat säännöt

1.   Tämän asetuksen soveltaminen ei rajoita direktiivien 95/46/EY ja 2002/58/EY soveltamista. Henkilötietojen käsittelyn hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän kautta on tapahduttava kyseisissä direktiiveissä vahvistettujen henkilötietojen suojaa koskevien sääntöjen mukaisesti.

2.   Tämän asetuksen mukaisesti käsiteltyjä henkilötietoja saa käyttää ainoastaan 5 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen hätätilanteiden käsittelemisessä.

3.   Tämän asetuksen mukaisesti käsiteltyjä henkilötietoja ei saa säilyttää pidempään kuin on tarpeen 5 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettujen hätätilanteiden käsittelemiseksi. Nämä tiedot on poistettava kokonaan heti, kun niitä ei enää tarvita mainittuun tarkoitukseen.

4.   Valmistajien on varmistettava, että hätänumeroon 112 perustuva ajoneuvoon asennettava eCall-järjestelmä ei ole paikannettavissa eikä siihen kohdistu minkäänlaista jatkuvaa paikannusta.

5.   Valmistajien on varmistettava, että hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän sisäisessä muistissa olevia tietoja poistetaan automaattisesti ja jatkuvasti. Ainoastaan kolme viimeistä ajoneuvon sijaintipaikkaa on lupa säilyttää siltä osin kuin se on ehdoton edellytys senhetkisen sijainnin ja sen suunnan määrittämiselle, johon oltiin matkalla tapahtuman aikana.

6.   Kyseiset tiedot eivät saa olla hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan järjestelmän ulkopuolisen tahon käytettävissä ennen kuin eCall-puhelu on aloitettu.

7.   Hätänumeroon 112 perustuvaan ajoneuvoon asennettavaan eCall-järjestelmään on sisällytettävä yksityisyyttä tukevaa tekniikkaa, jotta eCall-käyttäjät saavat asianmukaisen tasoisen yksityisyyden suojan, ja lisäksi on toteutettava tarvittavat suojatoimet tarkkailun ja väärinkäytön estämiseksi.

8.   Vähimmäistietoihin, jotka hätänumeroon 112 perustuva ajoneuvoon asennettava eCall-järjestelmä lähettää, on sisällyttävä ainoastaan standardissa EN 15722:2011 (Intelligent transport systems – eSafety – eCall minimum set of data (MSD)) tarkoitetut vähimmäistiedot. Hätänumeroon 112 perustuvalla ajoneuvoon asennettavalla eCall-järjestelmällä ei saa siirtää mitään muita tietoja. Kyseisiä vähimmäistietoja on säilytettävä siten, että ne voidaan poistaa kokonaan ja pysyvästi.

9.   Valmistajien on esitettävä omistajan käsikirjassa selkeät ja perusteelliset tiedot hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän kautta tapahtuvasta tietojen käsittelystä. Kyseisten tietojen on käsitettävä seuraavat:

a)

viittaus käsittelyn oikeusperustaan;

b)

tieto siitä, että hätänumeroon 112 perustuva ajoneuvoon asennettava eCall-järjestelmä on oletusarvoisesti toiminnassa;

c)

yksityiskohtaiset tiedot hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän toteuttamasta tietojen käsittelystä;

d)

eCall-järjestelmän kautta tapahtuvan tietojen käsittelyn erityinen tarkoitus, joka on rajattava 5 artiklan 2 kohdan ensimmäisessä alakohdassa tarkoitettuihin hätätilanteisiin;

e)

kerättävien ja käsiteltävien tietojen tyypit sekä näiden tietojen vastaanottajat;

f)

aikaraja tietojen säilyttämiselle hätänumeroon 112 perustuvassa ajoneuvoon asennettavassa eCall-järjestelmässä;

g)

ilmoitus siitä, että ajoneuvoon ei kohdistu jatkuvaa paikannusta;

h)

yksityiskohtaiset tiedot siitä, miten rekisteröidyt henkilöt voivat käyttää oikeuksiaan, sekä tiedonsaantipyyntöjen käsittelystä vastaavasta yhteyspalvelusta;

i)

kaikki tarvittavat lisätiedot, jotka koskevat jäljitettävyyttä, paikantamista ja henkilötietojen käsittelyä kolmannen osapuolen palvelujen tukeman eCall-palvelun ja/tai muun lisäarvopalvelun tarjoamisen yhteydessä; tällöin edellytetään omistajan nimenomaista suostumusta ja direktiivin 95/46/EY noudattamista. Erityistä huomiota on kiinnitettävä eroihin, joita saattaa esiintyä hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän ja kolmannen osapuolen palvelujen tukemien ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien tai muiden lisäarvopalvelujen kautta tapahtuvan tietojen käsittelyn välillä.

10.   Jotta vältetään järjestelmän tarkoituksiin ja tietojen käsittelyn lisäarvoon liittyvät sekaannukset, 9 kohdassa tarkoitetut tiedot on annettava omistajan käsikirjassa erikseen hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän ja kolmannen osapuolen palvelujen tukemien eCall-järjestelmien osalta ennen järjestelmän käyttöä.

11.   Valmistajien on varmistettava, että hätänumeroon 112 perustuva ajoneuvoon asennettava eCall-järjestelmä ja muu kolmannen osapuolen palvelujen tukeman eCall-palvelun tai lisäarvopalvelun tuottava järjestelmä ovat siten suunniteltuja, ettei henkilötietojen vaihtaminen niiden välillä ole mahdollista. Kolmannen osapuolen palvelujen tukeman eCall-palvelun tai lisäarvopalvelun tuottavan järjestelmän käyttämättä jättäminen tai rekisteröidyn henkilön kieltäytyminen antamasta kolmannen osapuolen palvelujen tukemalle eCall-palvelun tai lisäarvopalvelulle lupaa henkilötietojensa käsittelyyn ei saa aiheuttaa kielteisiä vaikutuksia hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän käytölle.

12.   Siirretään komissiolle valta antaa 8 artiklan mukaisesti delegoituja säädöksiä, joilla vahvistetaan

a)

yksityiskohtaiset tekniset vaatimukset ja testimenettelyt, jotka koskevat 2 ja 3 kohdassa tarkoitettujen henkilötietojen käsittelyä koskevien sääntöjen soveltamista;

b)

yksityiskohtaiset tekniset vaatimukset ja testimenettelyt, joilla varmistetaan, ettei henkilötietoja vaihdeta hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän ja 11 kohdassa tarkoitettujen kolmansien osapuolten järjestelmien välillä.

Ensimmäiset tällaiset delegoidut säädökset hyväksytään viimeistään 9 päivänä kesäkuuta 2016.

13.   Komissio vahvistaa täytäntöönpanosäädöksillä

a)

käytännön järjestelyt 4, 5 ja 6 kohdassa tarkoitetun jäljitettävyys- ja paikannusmahdollisuuden puuttumisen arviointia varten;

b)

9 kohdassa tarkoitettujen käyttäjille annettavien tietojen mallin.

Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

Ensimmäiset tällaiset täytäntöönpanosäädökset hyväksytään viimeistään 9 päivänä kesäkuuta 2016.

7 artikla

Jäsenvaltioiden velvoitteet

Kansallisten viranomaisten on 31 päivästä maaliskuuta 2018 myönnettävä EY-tyyppihyväksyntä hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän osalta ainoastaan niille uusille ajoneuvotyypeille sekä kyseisiä ajoneuvoja varten suunnitelluille ja rakennetuille uudentyyppisille hätänumeroon 112 perustuville ajoneuvoon asennettaville eCall-järjestelmille sekä niiden osille ja erillisille teknisille yksiköille, jotka ovat tämän asetuksen ja tämän asetuksen nojalla annettujen täytäntöönpanosäädösten mukaisia.

8 artikla

Siirretyn säädösvallan käyttäminen

1.   Komissiolle siirrettyä valtaa antaa delegoituja säädöksiä koskevat tässä artiklassa säädetyt edellytykset.

2.   Siirretään komissiolle 8 päivästä kesäkuuta 2015 viiden vuoden ajaksi 2 artiklan 2 kohdassa, 5 artiklan 8 ja 9 kohdassa ja 6 artiklan 12 kohdassa tarkoitettu valta antaa delegoituja säädöksiä. Komissio laatii siirrettyä säädösvaltaa koskevan kertomuksen viimeistään yhdeksän kuukautta ennen tämän viiden vuoden kauden päättymistä. Säädösvallan siirtoa jatketaan ilman eri toimenpiteitä samanpituisiksi kausiksi, jollei Euroopan parlamentti tai neuvosto vastusta tällaista jatkamista viimeistään kolme kuukautta ennen kunkin kauden päättymistä.

3.   Euroopan parlamentti tai neuvosto voi milloin tahansa peruuttaa 2 artiklan 2 kohdassa, 5 artiklan 8 ja 9 kohdassa ja 6 artiklan 12 kohdassa tarkoitetun säädösvallan siirron. Peruuttamispäätöksellä lopetetaan tuossa päätöksessä mainittu säädösvallan siirto. Peruuttaminen tulee voimaan sitä päivää seuraavana päivänä, jona sitä koskeva päätös julkaistaan Euroopan unionin virallisessa lehdessä, tai jonakin myöhempänä, kyseisessä päätöksessä mainittuna päivänä. Peruuttamispäätös ei vaikuta jo voimassa olevien delegoitujen säädösten pätevyyteen.

4.   Heti kun komissio on antanut delegoidun säädöksen, komissio antaa sen tiedoksi yhtäaikaisesti Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

5.   Edellä olevan 2 artiklan 2 kohdan, 5 artiklan 8 ja 9 kohdan ja 6 artiklan 12 kohdan nojalla annettu delegoitu säädös tulee voimaan ainoastaan, jos Euroopan parlamentti tai neuvosto ei ole kahden kuukauden kuluessa siitä, kun asianomainen säädös on annettu tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle, ilmaissut vastustavansa sitä tai jos sekä Euroopan parlamentti että neuvosto ovat ennen mainitun määräajan päättymistä ilmoittaneet komissiolle, että ne eivät vastusta säädöstä. Euroopan parlamentin tai neuvoston aloitteesta tätä määräaikaa jatketaan kahdella kuukaudella.

9 artikla

Täytäntöönpanosäädökset

Komissio antaa täytäntöönpanosäädöksiä hallinnollisista määräyksistä, jotka koskevat 5 artiklan 1 kohdassa tarkoitettujen ajoneuvojen EY-tyyppihyväksyntää hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän osalta sekä tällaisia ajoneuvoja varten suunniteltujen ja rakennettujen, hätänumeroon 112 perustuvien ajoneuvoon asennettavien eCall-järjestelmien sekä niiden osien ja erillisten teknisten yksiköiden EY-tyyppihyväksyntää, seuraavien osalta:

a)

asiakirjamallit, joita valmistajien on käytettävä tyyppihyväksyntää varten annettavien tietojen toimittamiseen;

b)

EY-tyyppihyväksyntätodistusten mallit;

c)

EY-tyyppihyväksyntämerkin malli tai mallit.

Nämä täytäntöönpanosäädökset hyväksytään 10 artiklan 2 kohdassa tarkoitettua tarkastelumenettelyä noudattaen.

Ensimmäiset tällaiset täytäntöönpanosäädökset hyväksytään viimeistään 9 päivänä kesäkuuta 2016.

10 artikla

Komiteamenettely

1.   Komissiota avustaa direktiivin 2007/46/EY 40 artiklan 1 kohdalla perustettu komitea ”tekninen komitea – moottoriajoneuvot”. Tämä komitea on asetuksessa (EU) N:o 182/2011 tarkoitettu komitea.

2.   Kun viitataan tähän kohtaan, sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklaa.

Jos komitea ei anna lausuntoa, komissio ei hyväksy ehdotusta täytäntöönpanosäädökseksi, ja tuolloin sovelletaan asetuksen (EU) N:o 182/2011 5 artiklan 4 kohdan kolmatta alakohtaa.

11 artikla

Seuraamukset

1.   Jäsenvaltioiden on säädettävä seuraamuksista, joita sovelletaan valmistajiin tämän asetuksen säännösten ja tämän asetuksen nojalla annettavien delegoitujen säädösten ja täytäntöönpanosäädösten noudattamatta jättämisen johdosta. Niiden on toteutettava kaikki tarvittavat toimenpiteet seuraamusten täytäntöönpanon varmistamiseksi. Seuraamusten on oltava tehokkaita, oikeasuhteisia ja varoittavia. Jäsenvaltioiden on annettava komissiolle tiedoksi nämä säännökset ja ilmoitettava sille niihin vaikuttavista myöhemmistä muutoksista viipymättä.

2.   Sellaisia noudattamatta jättämisen tyyppejä, joista seuraamus voidaan määrätä, ovat ainakin seuraavat:

a)

väärien tietojen antaminen hyväksyntämenettelyn tai markkinoilta pois vetämiseen johtavan menettelyn kuluessa;

b)

tyyppihyväksynnän testitulosten väärentäminen;

c)

sellaisten tietojen tai teknisten eritelmien ilmoittamatta jättäminen, jotka saattaisivat johtaa markkinoilta pois vetämiseen tai tyyppihyväksynnän epäämiseen tai peruuttamiseen;

d)

edellä olevan 6 artiklan säännösten rikkominen;

e)

edellä olevan 5 artiklan 7 kohdan säännösten vastainen toiminta.

12 artikla

Raportointi ja uudelleentarkastelu

1.   Komissio laatii viimeistään 31 päivänä maaliskuuta 2021 Euroopan parlamentille ja neuvostolle esitettävän arviointikertomuksen hätänumeroon 112 perustuvan ajoneuvoon asennettavan eCall-järjestelmän tuloksista, mukaan lukien sen kattavuus. Komissio tarkastelee, olisiko tämän asetuksen soveltamisalaa laajennettava muihin ajoneuvoluokkiin, kuten raskaisiin tavarankuljetusajoneuvoihin, linja-autoihin, kaksipyöräisiin moottoriajoneuvoihin ja maataloustraktoreihin. Komissio antaa tarvittaessa tätä varten lainsäädäntöehdotuksen.

2.   Kuultuaan laajalti kaikkia asiaankuuluvia sidosryhmiä ja tehtyään arvioinnin kustannuksista ja hyödyistä komissio tekee arvion yhteentoimivaa, standardoitua, varmaa ja avoimen käytön mahdollistavaa ympäristöä koskevien vaatimusten tarpeesta. Komissio antaa tarvittaessa ja viimeistään 9 päivänä kesäkuuta 2017 lainsäädäntöaloitteen noiden vaatimusten pohjalta.

13 artikla

Direktiivin 2007/46/EY muuttaminen

Muutetaan direktiivin 2007/46/EY liitteet I, III, IV ja XI tämän asetuksen liitteen mukaisesti.

14 artikla

Voimaantulo

Tämä asetus tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Asetuksen 2 artiklan 2 kohtaa, 5 artiklan 8 ja 9 kohtaa, 6 artiklan 12 ja 13 kohtaa sekä 8, 9, 10 ja 12 artiklaa sovelletaan 8 päivästä kesäkuuta 2015.

Muita kuin tämän artiklan toisessa kohdassa tarkoitettuja artikloja sovelletaan 31 päivästä maaliskuuta 2018.

Tämä asetus on kaikilta osiltaan velvoittava, ja sitä sovelletaan sellaisenaan kaikissa jäsenvaltioissa.

Tehty Strasbourgissa 29 päivänä huhtikuuta 2015.

Euroopan parlamentin puolesta

Puhemies

M. SCHULZ

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

Z. KALNIŅA-LUKAŠEVICA


(1)  EUVL C 341, 21.11.2013, s. 47.

(2)  Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 26. helmikuuta 2014 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä), ja neuvoston ensimmäisen käsittelyn kanta, vahvistettu 2. maaliskuuta 2015 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä). Euroopan parlamentin kanta, vahvistettu 28. huhtikuuta 2015 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(3)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2007/46/EY, annettu 5 päivänä syyskuuta 2007, puitteiden luomisesta moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen sekä tällaisiin ajoneuvoihin tarkoitettujen järjestelmien, osien ja erillisten teknisten yksiköiden hyväksymiselle (puitedirektiivi) (EUVL L 263, 9.10.2007, s. 1).

(4)  Euroopan parlamentin ja neuvoston päätös N:o 585/2014/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, yhteentoimivan EU:n laajuisen eCall-palvelun käyttöönotosta (EUVL L 164, 3.6.2014, s. 6).

(5)  Komission suositus 2011/750/EU, annettu 8 päivänä syyskuuta 2011, EU:n laajuisen eCall-palvelun tukemisesta sähköisissä viestintäverkoissa hätänumeroon 112 perustuvien ajoneuvojen hätäpuhelujen (”eCalls”) välittämiseksi (EUVL L 303, 22.11.2011, s. 46).

(6)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1285/2013, annettu 11 päivänä joulukuuta 2013, Euroopan satelliittinavigointijärjestelmien toteuttamisesta ja käytöstä sekä neuvoston asetuksen (EY) N:o 876/2002 ja Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 683/2008 kumoamisesta (EUVL L 347, 20.12.2013, s. 1).

(7)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 715/2007, annettu 20 päivänä kesäkuuta 2007, moottoriajoneuvojen tyyppihyväksynnästä kevyiden henkilö- ja hyötyajoneuvojen päästöjen (Euro 5 ja Euro 6) osalta ja ajoneuvojen korjaamiseen ja huoltamiseen tarvittavien tietojen saatavuudesta (EUVL L 171, 29.6.2007, s. 1).

(8)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/45/EU, annettu 3 päivänä huhtikuuta 2014, moottoriajoneuvojen ja niiden perävaunujen määräaikaiskatsastuksista sekä direktiivin 2009/40/EY kumoamisesta (EUVL L 127, 29.4.2014, s. 51).

(9)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 95/46/EY, annettu 24 päivänä lokakuuta 1995, yksilöiden suojelusta henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 281, 23.11.1995, s. 31).

(10)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/58/EY, annettu 12 päivänä heinäkuuta 2002, henkilötietojen käsittelystä ja yksityisyyden suojasta sähköisen viestinnän alalla (sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivi) (EYVL L 201, 31.7.2002, s. 37).

(11)  EUVL C 326, 26.10.2012, s. 391.

(12)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 182/2011, annettu 16 päivänä helmikuuta 2011, yleisistä säännöistä ja periaatteista, joiden mukaisesti jäsenvaltiot valvovat komission täytäntöönpanovallan käyttöä (EUVL L 55, 28.2.2011, s. 13).

(13)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EY) N:o 45/2001, annettu 18 päivänä joulukuuta 2000, yksilöiden suojelusta yhteisöjen toimielinten ja elinten suorittamassa henkilötietojen käsittelyssä ja näiden tietojen vapaasta liikkuvuudesta (EYVL L 8, 12.1.2001, s. 1).

(14)  EUVL C 38, 8.2.2014, s. 8.

(15)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/21/EY, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2002, sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen yhteisestä sääntelyjärjestelmästä (puitedirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 33).

(16)  Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2002/22/EY, annettu 7 päivänä maaliskuuta 2002, yleispalvelusta ja käyttäjien oikeuksista sähköisten viestintäverkkojen ja -palvelujen alalla (yleispalveludirektiivi) (EYVL L 108, 24.4.2002, s. 51).

(17)  Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1025/2012, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, eurooppalaisesta standardoinnista, neuvoston direktiivien 89/686/ETY ja 93/15/ETY sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivien 94/9/EY, 94/25/EY, 95/16/EY, 97/23/EY, 98/34/EY, 2004/22/EY, 2007/23/EY, 2009/23/EY ja 2009/105/EY muuttamisesta ja neuvoston päätöksen 87/95/ETY ja Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1673/2006/EY kumoamisesta (EUVL L 316, 14.11.2012, s. 12).


LIITE

Direktiivin 2007/46/EY muuttaminen

Muutetaan direktiivi 2007/46/EY seuraavasti:

1)

Lisätään liitteeseen I kohdat seuraavasti:

”12.8

eCall-järjestelmä

12.8.1

Varustettu: kyllä/ei (1)

12.8.2

laitteen tekninen kuvaus tai piirustukset: …”

.

2)

Lisätään liitteessä III olevan I osan A kohtaan kohdat seuraavasti:

”12.8

eCall-järjestelmä

12.8.1

Varustettu: kyllä/ei (1)”

.

3)

Muutetaan liitteessä IV oleva I osa seuraavasti:

a)

lisätään taulukkoon kohta seuraavasti:

Kohta

Kohde

Säädös

Sovellettavuus

M1

M2

M3

N1

N2

N3

O1

O2

O3

O4

”72

eCall-järjestelmä

Asetus (EU) 2015/758

X

 

 

X”

 

 

 

 

 

 

b)

muutetaan lisäys 1 seuraavasti:

i)

lisätään taulukkoon 1 kohta seuraavasti:

Kohta

Aihe

Säädös

Erityiskysymykset

Sovellettavuus ja erityisvaatimukset

”72

eCall-järjestelmä

Asetus (EU) 2015/758

 

Ei sovelleta”

ii)

lisätään taulukkoon 2 kohta seuraavasti:

Kohta

Aihe

Säädös

Erityiskysymykset

Sovellettavuus ja erityisvaatimukset

”72

eCall-järjestelmä

Asetus (EU) 2015/758

 

Ei sovelleta”

c)

muutetaan lisäyksessä 2 oleva jakso ”4. Tekniset vaatimukset” seuraavasti:

i)

lisätään I osaan ”Luokkaan M1 kuuluvat ajoneuvot” kohta seuraavasti:

Kohta

Viittaus säädökseen

Vaihtoehtoiset vaatimukset

”72

Asetus (EU) 2015/758 (eCall-järjestelmät)

Kyseisen asetuksen vaatimuksia ei sovelleta.”

ii)

lisätään II osaan ”Luokkaan N1 kuuluvat ajoneuvot” kohta seuraavasti:

Kohta

Viittaus säädökseen

Vaihtoehtoiset vaatimukset

”72

Asetus (EU) 2015/758 (eCall-järjestelmät)

Kyseisen asetuksen vaatimuksia ei sovelleta.”

4)

Muutetaan liite XI seuraavasti:

a)

lisätään lisäyksessä 1 olevaan taulukkoon kohta seuraavasti:

Kohta

Kohde

Säädöksen numero

M1 ≤ 2 500  (*) kg

M1 > 2 500  (*) kg

M2

M3

”72

eCall-järjestelmä

Asetus (EU) 2015/758

G

G

Ei sovelleta

Ei sovelleta”

b)

lisätään lisäyksessä 2 olevaan taulukkoon kohta seuraavasti:

Kohta

Kohde

Säädöksen numero

M1

M2

M3

N1

N2

N3

O1

O2

O3

O4

”72

eCall-järjestelmä

Asetus (EU) 2015/758

G

Ei sovelleta

Ei sovelleta

G

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta”

c)

lisätään lisäyksessä 3 olevaan taulukkoon kohta seuraavasti:

Kohta

Kohde

Säädös

M1

”72

eCall-järjestelmä

Asetus (EU) 2015/758

G”

d)

lisätään lisäyksessä 4 olevaan taulukkoon kohta seuraavasti:

Kohta

Kohde

Säädöksen numero

M2

M3

N1

N2

N3

O1

O2

O3

O4

”72

eCall-järjestelmä

Asetus (EU) 2015/758

Ei sovelleta

Ei sovelleta

G

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Ei sovelleta”


Top