EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014D0202

Komission päätös, annettu 20 päivänä maaliskuuta 2014, Euroopan unionin kannasta Amerikan yhdysvaltojen hallituksen ja Euroopan unionin välisen toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamista koskevan sopimuksen mukaiseen hallintoyksikköjen päätökseen tietokonepalvelimia ja keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmiä koskevien vaatimusten lisäämisestä sopimuksen liitteeseen C sekä liitteeseen C sisältyvien näyttöjä ja kuvantamislaitteita koskevien vaatimusten tarkistamisesta (ETA:n kannalta merkityksellinen teksti) (2014/202/EU)

OJ L 114, 16.4.2014, p. 68–148 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2014/202/oj

16.4.2014   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 114/68


KOMISSION PÄÄTÖS,

annettu 20 päivänä maaliskuuta 2014,

Euroopan unionin kannasta Amerikan yhdysvaltojen hallituksen ja Euroopan unionin välisen toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamista koskevan sopimuksen mukaiseen hallintoyksikköjen päätökseen tietokonepalvelimia ja keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmiä koskevien vaatimusten lisäämisestä sopimuksen liitteeseen C sekä liitteeseen C sisältyvien näyttöjä ja kuvantamislaitteita koskevien vaatimusten tarkistamisesta

(ETA:n kannalta merkityksellinen teksti)

(2014/202/EU)

EUROOPAN KOMISSIO, joka

ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen,

ottaa huomioon Amerikan yhdysvaltojen hallituksen ja Euroopan unionin välisen toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamista koskevan sopimuksen allekirjoittamisesta ja tekemisestä 13 päivänä marraskuuta 2012 annetun neuvoston päätöksen 2013/107/EU (1) ja erityisesti sen 4 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Sopimuksen mukaan Euroopan komissio voi yhdessä Yhdysvaltojen ympäristönsuojeluviraston (EPA) kanssa kehittää ja tarkistaa määräajoin toimistolaitteisiin sovellettavia yhteisiä vaatimuksia, mikä edellyttää muutoksia sopimuksen liitteeseen C.

(2)

Komissio määrittää Euroopan unionin kannan vaatimusten muuttamiseen.

(3)

Tässä päätöksessä otetaan huomioon toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevasta yhteisön ohjelmasta 15 päivänä tammikuuta 2008 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EY) N:o 106/2008 (2), sellaisena kuin se on muutettuna asetuksella (EU) N:o 174/2013 (3), 8 artiklassa tarkoitettu Euroopan unionin Energy Star -lautakunnan lausunto.

(4)

Liitteessä C olevaan II osaan sisältyvät näyttöjä koskevat vaatimukset sekä liitteessä C olevaan III osaan sisältyvät kuvantamislaitteita koskevat vaatimukset olisi kumottava ja korvattava tämän päätöksen liitteenä olevilla vaatimuksilla,

ON HYVÄKSYNYT TÄMÄN PÄÄTÖKSEN:

Ainoa artikla

Euroopan unionin kanta Amerikan yhdysvaltojen hallituksen ja Euroopan unionin välisen toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamista koskevan sopimuksen mukaiseen hallintoyksiköiden päätökseen, joka koskee sopimuksen liitteessä C oleviin II ja III osaan sisältyvien näyttöjä ja kuvantamislaitteita koskevien vaatimusten tarkistamista, perustuu liitteenä olevaan päätösluonnokseen.

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 20 päivänä maaliskuuta 2014.

Komission puolesta

Puheenjohtaja

José Manuel BARROSO


(1)  EUVL L 63, 6.3.2013, s. 5.

(2)  EUVL L 39, 13.2.2008, s. 1.

(3)  EUVL L 63, 6.3.2013, s. 1.


LIITE I

LUONNOS AMERIKAN YHDYSVALTOJEN HALLITUKSEN JA EUROOPAN UNIONIN VÄLISEN TOIMISTOLAITTEIDEN ENERGIATEHOKKUUTTA OSOITTAVIA MERKINTÖJÄ KOSKEVIEN OHJELMIEN YHTEENSOVITTAMISTA KOSKEVAN SOPIMUKSEN MUKAINEN HALLINTOYKSIKKÖJEN PÄÄTÖS,

annettu …

tietokonepalvelimia ja keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmiä koskevien vaatimusten lisäämisestä sopimuksen liitteeseen C sekä sopimuksen liitteessä C olevien näyttöjä ja kuvantamislaitteita koskevien vaatimusten tarkistamisesta

HALLINTOYKSIKÖT, jotka

ottavat huomioon Amerikan yhdysvaltojen hallituksen ja Euroopan unionin sopimuksen toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamisesta ja erityisesti sen XII artiklan,

sekä katsovat, että vaatimukset uusille tuotteille ”tietokonepalvelimet” ja ”keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmät” olisi lisättävä sopimukseen ja että nykyisiä vaatimuksia tuotetyypeille ”kuvantamislaitteet” ja ”näytöt” olisi tarkistettava,

OVAT PÄÄTTÄNEET SEURAAVAA:

Lisätään osa I ”Näytöt”, osa II ”Keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmät”, osa III ”Tietokonepalvelimet” ja osa IV ”Kuvantamislaitteet” Amerikan yhdysvaltojen hallituksen ja Euroopan unionin välisen toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamista koskevan sopimuksen liitteeseen C siten kuin jäljempänä esitetään.

Kumotaan osa II ”Näytöt” ja osa III ”Kuvantamislaitteet”, jotka tällä hetkellä sisältyvät Amerikan yhdysvaltojen hallituksen ja Euroopan unionin välisen toimistolaitteiden energiatehokkuutta osoittavia merkintöjä koskevien ohjelmien yhteensovittamista koskevan sopimuksen liitteeseen C.

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu. Tämän kahtena kappaleena laaditun päätöksen allekirjoittavat puheenjohtajat.

Allekirjoitettu Washington DC:ssä […]

(…)

Yhdysvaltain ympäristönsuojeluviraston puolesta

Allekirjoitettu Brysselissä […]

(…)

Euroopan unionin puolesta


LIITE II

SOPIMUKSEN LIITTEESSÄ C

OLEVA II OSA

”I   NÄYTTÖJÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

1.   Määritelmät

1.1   Tuotetyypit

Elektroninen näyttö (jäljempänä ’näyttö’): Kaupallisesti saatavilla oleva tuote, jossa on näyttöruutu ja siihen liittyvä, usein yhteiseen koteloon sijoitettu elektroniikka ja jonka ensisijainen tehtävä on näyttää visuaalista tietoa, joka tulee 1) tietokoneelta, työasemalta tai palvelimelta yhden tai useamman tuloliitännän (esim. VGA, DVI, HDMI, Display Port, IEEE 1394, USB) kautta, 2) ulkoiselta tallennusvälineeltä (esim. USB-muistitikku, muistikortti) tai 3) verkkoyhteyden kautta.

a)

Tietokonenäyttö: Elektroninen laite, jonka näyttöruudun lävistäjä on yleensä yli 12 tuumaa ja pikselitiheys yli 5 000 pikseliä neliötuumalla (pikseliä/in2) ja joka näyttää tietokoneen käyttöliittymän ja avoimet ohjelmat niin, että käyttäjä voi olla vuorovaikutuksessa tietokoneen kanssa yleensä näppäimistön ja hiiren avulla.

Paremman suorituskyvyn näyttö: Tietokonenäyttö, jolla on kaikki seuraavat ominaisuudet ja toiminnallisuudet:

i)

vähintään 60:1 kontrastisuhde mitattuna horisontaalisesta vähintään 85°:n katselukulmasta näytön peitelasilla tai ilman sitä;

ii)

vähintään 2,3 megapikselin (MP) alkuperäinen resoluutio; ja

iii)

vähintään IEC 61966 2-1:ssä määritellyn sRGB:n kokoinen värintoistoalue. Värialueen siirtymät ovat sallittuja, kunhan vähintään 99:ää prosenttia määritellyistä sRGB-väreistä tuetaan.

b)

Digitaalinen kuvakehys: Elektroninen laite, jonka näyttöruudun lävistäjä on yleensä alle 12 tuumaa ja jonka ensisijaisena tarkoituksena on näyttää digitaalisia kuvia. Siinä voi olla myös ohjelmoitava ajastin, läsnäolotunnistin, audio-ominaisuus, video-ominaisuus tai bluetooth- tai langaton yhteys.

c)

Ilmoitusnäyttö: Elektroninen laite, jonka näyttöruudun lävistäjä on yleensä yli 12 tuumaa ja pikselitiheys enintään 5 000 pikseliä/in2. Sitä markkinoidaan yleensä kaupallisiin ilmoitustarkoituksiin käytettäväksi kohteissa, joissa se on tarkoitettu useiden ihmisten katseltavaksi muissa kuin työpisteympäristöissä, kuten vähittäiskaupoissa ja tavarataloissa, ravintoloissa, museoissa, hotelleissa, ulkoilmatapahtumapaikoissa, kokoustiloissa tai luokkahuoneissa.

1.2   Ulkoinen virtalähde: Kutsutaan myös ulkoiseksi virtasovittimeksi. Näytön ulkopuolisessa erillisessä fyysisessä kotelossa sijaitseva osa, joka on suunniteltu muuntamaan sähköverkosta tuleva vaihtojännite pienemmäksi tasajännitteeksi tai -jännitteiksi tehon syöttämiseksi näyttöön. Ulkoinen virtalähde liitetään näyttöön irrotettavalla tai kiinteästi kytketyllä uros/naaras-sähköliitännällä, kaapelilla, johdolla tai muulla johdinliitännällä.

1.3   Toimintatilat:

a)

Aktiivinen toimintatila (”On”): Tila, jossa tuote on aktivoitu ja toteuttaa yhtä tai useaa pääasiallista tehtäväänsä. Myös yleiset ilmaisut ”päällä” (”Active”), ”käytössä” (”in-use”) ja ”normaalitoiminnassa” (”normal operation”) kuvaavat tätä tilaa. Virrankulutus on tässä tilassa yleensä suurempi kuin virrankulutus lepotilassa ja pois päältä -tilassa.

b)

Lepotila: Tila, johon tuote siirtyy saatuaan signaalin siihen liitetyltä laitteelta tai sisäisestä lähteestä. Tuote voi siirtyä tähän tilaan myös käyttäjäsyötteen tuottaman signaalin perusteella. Tuotteen on herättävä saatuaan signaalin siihen liitetyltä laitteelta, verkosta, kaukosäätimestä ja/tai sisäisestä lähteestä. Tuotteen ollessa tässä tilassa se ei tuota näkyvää kuvaa, lukuun ottamatta mahdollisesti käyttäjäsuuntautuneita tai suojaavia toimintoja, kuten tuotetietoa tai tilailmaisimia, tai anturipohjaisia toimintoja.

Huomautukset:

1.

Esimerkkejä sisäisistä lähteistä ovat ajastin ja läsnäoloanturi.

2.

Tehonsäätötoimintoa ei pidetä esimerkkinä käyttäjäsyötteestä.

c)

Pois päältä -tila (”Off”): Tila, jossa tuote on kytkettynä virtalähteeseen ja se ei suorita minkäänlaisia aktiivisen toimintatilan tai lepotilan toimintoja. Tämä tila voi kestää määräämättömän ajan. Tuote saa poistua tästä tilasta vain käyttäjän kytkettyä sen suoraan päälle virtakytkimestä tai tehonhallintajärjestelmästä. Kaikissa tuotteissa ei välttämättä ole tätä tilaa.

1.4   Luminanssi: Tiettyyn suuntaan kulkevan valon voimakkuuden fotometrinen suure pinta-alayksikköä kohti ilmaistuna kandeloina neliömetriä kohti (cd/m2). Luminanssi viittaa näytön kirkkausasetuksiin.

a)

Ilmoitettu enimmäisluminanssi: Näytön aktiivisessa toimintatilassa esiasetuksilla saavuttama enimmäisluminanssi, jonka valmistaja on ilmoittanut esimerkiksi käyttöohjeessa.

b)

Mitattu enimmäisluminanssi: Enimmäisluminanssi, joka näytöllä voidaan saavuttaa säätämällä manuaalisesti sen asetuksia, kuten kirkkautta ja kontrastia.

c)

Toimitusluminanssi: Näytön luminanssi tehtaan oletusesiasetuksilla, jotka valmistaja on valinnut tavanomaista kotikäyttöä tai kyseisillä markkinoilla käyttöä varten. Oletusarvoisesti päälle kytketyllä automaattisella kirkkaudensäädöllä varustettujen näyttöjen toimitusluminanssi voi vaihdella niiden asennuspaikan ympäristön valo-olosuhteiden perusteella.

1.5   Näyttöruudun pinta-ala: Näyttöruudun leveys kerrottuna näyttöruudun korkeudella ilmaistuna neliötuumina (in2).

1.6   Automaattinen kirkkaudensäätö (Automatic Brightness Control, ABC): Itsetoimiva mekanismi, joka säätelee näytön kirkkautta sen ympäristön valo-olosuhteiden perusteella.

1.7   Ympäristön valo-olosuhteet: Näytön ympäristön, kuten olohuoneen tai toimiston, valaistusvoimakkuuksien kokonaisuus.

1.8   Siltakytkentä: Kahden keskitinohjaimen välinen fyysinen yhteys, yleensä mutta ei välttämättä USB- tai FireWire-liitäntä, joka mahdollistaa porttien laajentamisen yleensä porttien siirtämiseksi sopivampaan paikkaan tai käytettävissä olevien porttien määrän lisäämiseksi.

1.9   Verkkovalmius: Valmius hakea IP-osoite verkkoon kytkettäessä.

1.10   Läsnäoloanturi: Laite, jota käytetään huomaamaan ihmisen läsnäolo näytön edessä tai sitä ympäröivällä alueella. Läsnäoloanturia käytetään yleensä vaihtamaan näytön tilaa aktiivisen toimintatilan ja lepotilan tai pois päältä -tilan välillä.

1.11   Tuoteperhe: Ryhmä saman tuotemerkin näyttöjä, joilla on samankokoinen näyttöruutu ja sama resoluutio, jotka on sijoitettu samanlaiseen kuoreen ja joiden laitteistokokoonpano voi vaihdella.

Esimerkki: Kaksi samaan mallistoon kuuluvaa tietokonenäyttöä, joiden näyttöruudun lävistäjä on 21 tuumaa ja resoluutio 2,074 megapikseliä (MP), mutta joissa on eroja ominaisuuksissa, kuten sisäänrakennetuissa kaiuttimissa tai sisäänrakennetussa kamerassa, voitaisiin katsoa tuoteperheeksi.

1.12   Tyypillinen malli: Tuotekokoonpano, joka testataan ENERGY STAR -hyväksyntää varten ja on tarkoitettu markkinoitavaksi ja merkittäväksi ENERGY STAR -merkinnällä.

2.   Soveltamisala

2.1   Käsiteltävät tuotteet

2.1.1

Tuotteille, jotka vastaavat tässä annettua näytön määritelmää ja saavat käyttötehonsa suoraan vaihtovirtasähköverkosta ulkoisen virtalähteen kautta tai data- tai verkkoyhteyden kautta, voidaan hakea ENERGY STAR -hyväksyntää, lukuun ottamatta 2.2 kohdassa lueteltuja tuotteita.

2.1.2

Tyypillisiä tuotteita, joille voidaan hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella, ovat

a)

tietokonenäytöt,

b)

digitaaliset kuvakehykset,

c)

ilmoitusnäytöt ja

d)

muut tuotteet, kuten näppäimistö-, video- ja hiiritoiminnallisuudella varustetut monitorit ja muut toimialakohtaiset näytöt, jotka vastaavat näissä vaatimuksissa esitettyjä määritelmiä ja hyväksyntäkriteerejä.

2.2   Näiden vaatimusten ulkopuolelle jätettävät tuotteet

2.2.1

Tuotteille, jotka kuuluvat muiden ENERGY STAR -tuotevaatimusten piiriin, ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella. Luettelo tällä hetkellä voimassa olevista vaatimuksista on osoitteessa www.eu-energystar.org.

2.2.2

Seuraaville tuotteille ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella:

a)

tuotteet, joiden näyttöruudun lävistäjä on yli 61 tuumaa;

b)

tuotteet, joissa on sisäänrakennettu televisioviritin;

c)

tuotteet, joita markkinoidaan ja myydään televisioina, mukaan luettuina tuotteet, joissa on tietokonetuloliitäntä (esim. VGA) ja joita markkinoidaan ja myydään ensisijaisesti televisioina;

d)

tuotteet, jotka ovat komponenttitelevisioita. Komponenttitelevisio on tuote, joka koostuu kahdesta tai useammasta erillisestä komponentista (esim. näyttölaite ja viritin), joita markkinoidaan ja myydään televisiona yhteisellä malli- tai järjestelmänimityksellä. Komponenttitelevisiossa voi olla useampi kuin yksi virtajohto;

e)

kaksitoimiset televisiot/tietokonemonitorit, jotka markkinoidaan ja myydään sellaisina;

f)

kannettavat tietotekniset ja viestintälaitteet (esim. taulutietokoneet, kämmentietokoneet, elektroniset lukulaitteet, älypuhelimet);

g)

tuotteet, joiden on täytettävä sellaiset lääkinnällisille laitteille asetettavat vaatimukset, jotka estävät tehonhallintatoiminnot ja/tai joissa ei ole lepotilan määritelmän mukaista tilaa; ja

h)

kevyet asiakaspäätteet (thin client), ultrakevyet asiakaspäätteet (ultra-thin client) tai erikoiskevyet asiakaspäätteet (zero client).

3.   Hyväksyntäkriteerit

3.1   Merkitsevät numerot ja pyöristäminen

3.1.1

Kaikki laskelmat on tehtävä suoraan mitatuilla (pyöristämättömillä) arvoilla.

3.1.2

Ellei toisin mainita, vaatimustenmukaisuus arvioidaan käyttäen suoraan mitattuja tai laskennallisia arvoja ilman pyöristämistä.

3.1.3

Suoraan mitatut tai lasketut arvot, jotka toimitetaan raportoitaviksi ENERGY STAR -verkkosivustolla, pyöristetään lähimpään merkitsevään numeroon vastaavissa vaatimuksissa esitetyllä tavalla.

3.2   Yleiset vaatimukset

3.2.1

Ulkoinen virtalähde: Jos tuote toimitetaan ulkoisella virtalähteellä varustettuna, virtalähteen on täytettävä kansainvälisen tehokkuusmerkintäjärjestelmän (International Efficiency Marking Protocol) tason V suorituskykyvaatimukset ja siinä on oltava tason V merkintä. Lisätietoa merkintäjärjestelmästä on osoitteessa www.energystar.gov/powersupplies.

Ulkoisten virtalähteiden on täytettävä tason V vaatimukset, kun ne testataan käyttäen menetelmää Test Method for Calculating the Energy Efficiency of Single-Voltage External AC-DC and AC-AC Power Supplies, Aug. 11, 2004.

3.2.2

Tehon hallinta:

a)

Tuotteissa on oltava ainakin yksi tehonhallintaominaisuus, joka on käytössä oletusarvoisesti ja jota voidaan käyttää automaattiseen siirtymiseen aktiivisesta toimintatilasta lepotilaan joko liitetyn isäntälaitteen antamasta tai sisäisestä aloitteesta (esim. oletusarvoisesti käytössä oleva VESA DPMS (Display Power Management Signalling)).

b)

Tuotteissa, jotka luovat sisältöä näytettäväksi yhdestä tai useammasta sisäisestä lähteestä, on oltava oletusarvoisesti käytössä oleva anturi tai ajastin, joka automaattisesti siirtää tuotteen lepotilaan tai pois päältä -tilaan.

c)

Tuotteista, joissa on sisäinen oletusviiveaika, jonka jälkeen tuote siirtyy aktiivisesta toimintatilasta lepotilaan tai pois päältä -tilaan, on ilmoitettava kyseinen viiveaika.

d)

Tietokonenäyttöjen on siirryttävä automaattisesti lepotilaan tai pois päältä -tilaan 15 minuutin kuluessa siitä, kun ne on kytketty irti isäntätietokoneesta.

3.3   Aktiivisen toimintatilan vaatimukset

3.3.1

Aktiivisen toimintatilan virrankulutus (PON), joka on mitattu ENERGY STAR -testimenetelmällä, saa olla enintään jäljempänä olevan taulukon 1 mukaisesti lasketun ja pyöristetyn aktiivisen toimintatilan enimmäisvirrankulutusvaatimuksen (PON_MAX) suuruinen.

Jos yhtälön 1 mukaisesti laskettu tuotteen pikselitiheys (DP) on yli 20 000 pikseliä/in2, PON_MAX-arvon laskemisessa käytettävä näytön resoluutio (r) on määriteltävä yhtälöllä 2.

Yhtälö 1: Pikselitiheyden laskeminen

Formula

jossa

DP on tuotteen pikselitiheys pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun pikseleinä/in2,

r on näytön resoluutio megapikseleinä ja

A on näyttöruudun pinta-ala neliötuumina (in2).

Yhtälö 2: Resoluution laskeminen, jos tuotteen pikselitiheys (DP) on yli 20 000 pikseliä/in2

Formula

Formula

jossa

r1 ja r2 ovat megapikseleinä ilmaistavat näytön resoluutiot, joita käytetään PON_MAX-arvon laskemisessa,

DP on tuotteen pikselitiheys pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun pikseleinä/in2 ja

A on näyttöruudun pinta-ala neliötuumina (in2).

Taulukko 1

Aktiivisen toimintatilan enimmäisvirrankulutusvaatimusten (PON_MAX) laskeminen

Tuotetyyppi ja näyttöruudun lävistäjä d

(tuumaa)

PON_MAX

jossa Dp ≤ 20 000 pikseliä/in2

(wattia)

jossa

r = näytön resoluutio megapikseleinä

A = näyttöruudun pinta-ala neliötuumina (in2)

Tulos on pyöristettävä lähimpään watin kymmenesosaan.

PON_MAX

jossa Dp > 20 000 pikseliä/in2

(wattia)

jossa

r = näytön resoluutio megapikseleinä

A = näyttöruudun pinta-ala neliötuumina (in2)

Tulos on pyöristettävä lähimpään watin kymmenesosaan.

d < 12,0

Formula

Formula

12,0 ≤ d < 17,0

Formula

Formula

17,0 ≤ d < 23,0

Formula

Formula

23,0 ≤ d < 25,0

Formula

Formula

25,0 ≤ d ≤ 61,0

Formula

Formula

30,0 ≤ d ≤ 61,0

(koskee ainoastaan ilmoitusnäytön määritelmän mukaisia tuotteita)

Formula

Formula

3.3.2

Paremman suorituskyvyn näytön määritelmän mukaisille tuotteille lisätään taulukon 1 mukaisesti laskettuun PON_MAX-arvoon yhtälön 3 mukaisesti laskettu lisämäärä (PEP). Tässä tapauksessa PON-arvo, joka on mitattu ENERGY STAR -testimenetelmällä, saa olla enintään PON_MAX-arvon ja PEP-arvon summan suuruinen.

Yhtälö 3: Paremman suorituskyvyn näyttöjen aktiivisen toimintatilan virrankulutuksen lisämäärän laskeminen

Formula

Formula

jossa

PEP < 27″ on aktiivisen toimintatilan virrankulutuksen lisämäärä watteina paremman suorituskyvyn näytöille, joiden näyttöruudun lävistäjä on alle 27 tuumaa,

PE ≥ 27″ on aktiivisen toimintatilan virrankulutuksen lisämäärä watteina paremman suorituskyvyn näytöille, joiden näyttöruudun lävistäjä on vähintään 27 tuumaa, ja

PON_MAX on aktiivisen toimintatilan enimmäisvirrankulutusvaatimus watteina.

3.3.3

Tuotteille, joissa on oletusarvoisesti käytössä automaattinen kirkkaudensäätö (ABC), lisätään taulukon 1 mukaisesti laskettuun PON_MAX-arvoon yhtälön 5 mukaisesti laskettu lisämäärä (PABC), jos yhtälön 4 mukaisesti laskettu aktiivisen toimintatilan tehonvähennys (RABC) on vähintään 20 prosenttia.

a)

Jos RABC on alle 20 %, PON_MAX-arvoon ei lisätä PABC-arvoa.

b)

ENERGY STAR -testimenetelmällä mitattu PON-arvo ABC:n ollessa pois päältä kytkettynä saa olla enintään PON_MAX-arvon suuruinen.

Yhtälö 4: Aktiivisen toimintatilan tehonvähennyksen laskeminen tuotteille, joissa on oletusarvoisesti ABC käytössä

Formula

jossa

RABC on aktiivisessa toimintatilassa ABC:n ansiosta saavutettava prosentuaalinen tehonvähennys,

P300 on mitattu aktiivisen toimintatilan teho watteina testattuna ympäristön valoisuuden arvolla 300 luksia ja

P10 on mitattu aktiivisen toimintatilan teho watteina testattuna ympäristön valoisuuden arvolla 10 luksia.

Yhtälö 5: Aktiivisen toimintatilan virrankulutuksen lisämäärän laskeminen tuotteille, joissa on oletusarvoisesti ABC käytössä

Formula

jossa

PABC on aktiivisen toimintatilan virrankulutuksen sallittu lisämäärä watteina ja

PON_MAX on aktiivisen toimintatilan enimmäisvirrankulutusvaatimus watteina.

3.3.4

Tuotteille, jotka saavat tehonsa matalajännitteisestä tasavirrasta, yhtälön 6 mukaisesti laskettu PON-arvo saa olla enintään taulukon 1 mukaisesti lasketun PON_MAX-arvon suuruinen.

Yhtälö 6: Aktiivisen toimintatilan virrankulutuksen laskeminen tuotteille, jotka saavat tehonsa matalajännitteisestä tasavirtalähteestä

Formula

jossa

PON on laskennallinen aktiivisen toimintatilan virrankulutus watteina,

PL on matalajännitteisen tasavirtalähteen, jota kuormitetaan testattavalla laitteella, vaihtovirtaverkosta ottama teho watteina ja

PS on vaihtovirtavirtalähteen tehohäviö watteina.

3.4   Lepotilan vaatimukset

3.4.1

Tuotteille, joissa ei ole mitään taulukkoon 3 tai 4 sisältyvää data- tai verkkovalmiutta, mitattu lepotilan virrankulutus (PSLEEP) saa olla enintään taulukossa 2 ilmoitetun lepotilan enimmäisvirrankulutusvaatimuksen (PSLEEP_MAX) suuruinen.

Taulukko 2

Lepotilan enimmäisvirrankulutusvaatimus (PSLEEP_MAX)

PSLEEP_MAX

(wattia)

0,5

3.4.2

Tuotteille, joissa on yksi tai useampi taulukkoon 3 tai 4 sisältyvä data- tai verkkovalmius, mitattu lepotilan virrankulutus (PSLEEP) saa olla enintään yhtälön 7 mukaisesti lasketun data-/verkkokäytön lepotilan enimmäisvirrankulutusvaatimuksen (PSLEEP_AP) suuruinen.

Yhtälö 7: Data-/verkkokäytön lepotilan enimmäisvirrankulutusvaatimuksen laskeminen

Formula

jossa

PSLEEP_AP on lepotilan enimmäisvirrankulutusvaatimus watteina tuotteille, jotka on testattu tehoa kuluttavilla lisävalmiuksilla,

PSLEEP_MAX on taulukossa 2 ilmoitettu lepotilan enimmäisvirrankulutusvaatimus watteina,

PDN on taulukossa 3 ilmoitettu kytketyn data- tai verkkovalmiuden virrankulutuksen sallittu lisämäärä lepotilassa ja

PADD on taulukossa 4 ilmoitettu oletusarvoisesti käytössä olevien ja lepotilatestauksessa aktiivisten lisävalmiuksien virrankulutuksen sallittu lisämäärä watteina.

Taulukko 3

Data- tai verkkovalmiuksien virrankulutuksen lisämäärät lepotilassa

Valmius

Tyyppi

PDN

(wattia)

 

USB 1.x

0,1

USB 2.x

0,5

USB 3.x, DisplayPort (ei videoyhteys), Thunderbolt

0,7

Verkko

Fast Ethernet

0,2

Gigabit Ethernet

1,0

Wi-Fi

2,0


Taulukko 4

Lisävalmiuksien virrankulutuksen lisämäärät lepotilassa

Valmius

Tyyppi

PADD

(wattia)

Anturi

Läsnäoloanturi

0,5

Muisti

Flash-muistikortin/älykortin lukija, kameraliittymä, PictBridge

0,2

Esimerkki 1: Digitaalinen kuvakehys, jossa on lepotilatestauksessa kytkettynä ja käytössä vain yksi siltakytkentä- tai verkkovalmius, Wi-Fi, eikä lepotilatestauksessa käytössä muita lisävalmiuksia, saisi 2,0 watin Wi-Fi-lisämäärän. Eli Formula, Formula.

Esimerkki 2: Tietokonenäyttö, jossa on siltakytkentävalmiudet USB 3.x ja DisplayPort (ei videoyhteys) on testattava ainoastaan USB 3.x -valmius kytkettynä ja käytössä. Olettaen, että lepotilatestauksessa käytössä ei ole muita lisävalmiuksia, näyttö saisi 0,7 watin USB 3.x -lisämäärän. Eli Formula, Formula.

Esimerkki 3: Tietokonenäyttö, jossa on yksi siltakytkentävalmius ja yksi verkkovalmius, USB 3.x ja Wi-Fi, on testattava molemmat valmiudet kytkettyinä ja käytössä lepotilatestauksessa. Olettaen, että lepotilatestauksessa käytössä ei ole muita lisävalmiuksia, näyttö saisi 0,7 watin USB 3.x -lisämäärän ja 2,0 watin Wi-Fi-lisämäärän. EliFormula, Formula.

3.4.3

Tuotteille, joissa on enemmän kuin yksi lepotila (esim. lepotila (”sleep”) ja syvä lepotila (”deep sleep”)), mitattu lepotilan virrankulutus (PSLEEP) missä tahansa lepotilassa saa olla enintään PSLEEP_MAX-arvon suuruinen, kun kyseessä ovat tuotteet joissa ei ole data- tai verkkovalmiuksia, ja enintään PSLEEP_AP-arvon suuruinen, kun kyseessä ovat tuotteet, jotka testataan tehoa kuluttavilla lisävalmiuksilla, kuten datasiltakytkennöillä tai verkkoyhteyksillä. Jos tuotteessa on useita manuaalisesti valittavissa olevia lepotiloja tai jos tuote voi siirtyä lepotilaan eri tavoin (esim. kaukosäätimestä tai kun isäntätietokone asetetaan lepotilaan), merkintää haettaessa ilmoitetaan sen lepotilan PSLEEP-arvo mitattuna testimenetelmän 6.5 kohdan mukaisesti, jonka mitattu lepotilan virrankulutus (PSLEEP) on suurin. Jos tuote siirtyy automaattisesti eri lepotilojen välillä, merkintää haettaessa ilmoitetaan kaikkien PSLEEP-arvojen keskiarvo mitattuna testimenetelmän 6.5 kohdan mukaisesti.

3.5   Pois päältä -tilan vaatimukset

Mitattu pois päältä -tilan virrankulutus (POFF) saa olla enintään taulukossa 5 ilmoitetun pois päältä -tilan enimmäisvirrankulutusvaatimuksen (POFF_MAX) suuruinen.

Taulukko 5

Pois päältä -tilan enimmäisvirrankulutusvaatimus (POFF_MAX)

POFF_MAX

(wattia)

0,5

3.6   Ilmoitettu ja mitattu enimmäisluminanssi on ilmoitettava kaikista tuotteista; toimitusluminanssi on ilmoitettava kaikista tuotteista lukuun ottamatta tuotteita, joissa on oletusarvoisesti päälle kytketty ABC.

4.   Testausvaatimukset

4.1   Testimenetelmät

Euroopan unionin markkinoille saatettavien tuotteiden valmistajien on suoritettava testit ja annettava itse vaatimustenmukaisuusvakuutus niille malleille, jotka vastaavat ENERGY STAR -vaatimuksia. ENERGY STAR -vaatimusten täyttymisen määrittämisessä on käytettävä jäljempänä ilmoitettuja testimenetelmiä.

Tuotetyyppi

Testimenetelmä

Kaikki tuotetyypit ja näyttöruutukoot

ENERGY STAR Test Method for Determining Displays Energy Use Version 6.0 – Rev. Jan-2013

4.2   Testaukseen vaadittavien yksiköiden määrä

4.2.1

Testattavaksi on valittava yksi kohdan 1 määritelmän mukaista tyypillistä mallia oleva yksikkö.

4.2.2

Haettaessa hyväksyntää tuoteperheelle tyypillisenä mallina pidetään tuoteperheen kunkin tuoteluokan sitä tuotekokoonpanoa, jonka virrankulutusominaisuudet ovat huonoimmat.

4.3   Kansainvälinen markkinahyväksyntä

Tuotteet on hyväksyntää varten testattava kaikkien sellaisten markkinoiden tulojännite/taajuusyhdistelmillä, joilla niitä tullaan myymään ja markkinoimaan ENERGY STAR -tuotteina.

5.   Käyttöliittymä

Valmistajia kannustetaan suunnittelemaan tuotteensa noudattaen käyttöliittymästandardia IEEE P1621: Standardi käyttöliittymäelementteihin sähkölaitteiden virranhallinnassa toimisto/kuluttajaympäristöissä. Lisätietoja on osoitteessa http://eetd.LBL.gov/Controls. Jos valmistaja ei noudata IEEE P1621:tä, sen on esitettävä EPA:lle tai Euroopan komissiolle syyt tähän.

6.   Voimaantulopäivämäärä

6.1

Päivämäärä, jona valmistaja saa alkaa merkitä tuotteitaan ENERGY STAR -tunnuksella tämän version 6.0 vaatimusten mukaisesti, määritellään sopimuksen voimaantulopäiväksi. ENERGY STAR -tunnuksen saadakseen tuotemallin on vastattava sen valmistuspäivänä voimassa olevia ENERGY STAR -vaatimuksia. Valmistuspäivämäärä on yksikkökohtainen ja tarkoittaa päivää (esim. kuukautta ja vuotta), jona yksikkö katsotaan kokonaan kootuksi.

6.2

Vaatimusten tulevat muutokset: EPA ja Euroopan komissio varaavat oikeuden muuttaa näitä vaatimuksia, jos tekniset ja/tai markkinoiden muutokset vaikuttavat niiden hyödyllisyyteen kuluttajille, teollisuudelle tai ympäristölle. Nykyisen toimintatavan mukaisesti vaatimusten muutoksista sovitaan sidosryhmien keskusteluissa. Jos vaatimuksia tarkistetaan, on syytä muistaa, että ENERGY STAR -tunnusta ei automaattisesti myönnetä mallin koko eliniäksi.

7.   Huomioita tulevia tarkistuksia varten

7.1   Näytöt, joiden näyttöruudun lävistäjä on yli 61 tuumaa

Markkinoilla on tällä hetkellä vuorovaikutteisia näyttöjä, joiden näyttöruudun lävistäjä on yli 60 tuumaa ja joita käytetään erityisesti kaupallisiin ja opetustarkoituksiin. Näiden tuotteiden virrankulutuksesta, kun niitä testataan näyttöjen testimenetelmällä, halutaan lisää tietoa, ja EPA ja Euroopan komissio tulevat tekemään vaatimusten seuraavan tarkistuksen valmisteluprosessissa yhteistyötä sidosryhmien kanssa saadakseen käyttöönsä tarvittavat tiedot. EPA ja Euroopan komissio ovat periaatteessa kiinnostuneita harkitsemaan tuotteiden soveltamisalan laajentamista seuraavassa tarkistuksessa tuotteisiin, joiden näyttöruudun lävistäjä on yli 61 tuumaa.

7.2   Kosketusnäyttötoiminnallisuus

EPA ja Euroopan komissio ovat sitoutuneet jatkamaan näyttöjen suorituskykytasojen kehittämistä niin, että uudet ominaisuudet ja toiminnallisuudet voidaan ottaa huomioon, ja ne olettavat, että näiden vaatimusten piiriin kuuluvat kosketusnäyttötoiminnallisuudella varustetut näytöt tulevat yleistymään markkinoilla, erityisesti ilmoitusnäytöissä. EPA, Yhdysvaltojen energianministeriö DOE ja Euroopan komissio tulevat jatkossa yhdessä sidosryhmien kanssa selvittämään, vaikuttaako kosketusnäyttötoiminnallisuus aktiivisen toimintatilan virrankulutukseen. Tarkoituksena on tällöin määritellä, missä määrin kosketusnäyttötoiminnallisuutta olisi käsiteltävä vaatimusten seuraavassa valmisteluprosessissa.

II   KESKEYTYMÄTTÖMÄN SÄHKÖNSYÖTÖN JÄRJESTELMIÄ KOSKEVAT VAATIMUKSET

1.   Määritelmät

Jollei toisin mainita, kaikki tässä asiakirjassa käytetyt termit vastaavat Sähköalan kansainvälisen standardointijärjestön IEC:n (International Electrical Commission) standardiin 62040-3 sisältyviä määritelmiä (1).

Näissä vaatimuksissa käytetään seuraavia määritelmiä:

Keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmä (Uninterruptible Power Supply, UPS): Muuntajien, kytkimien ja energian varastointilaitteiden, esimerkiksi akkujen, yhdistelmä, joka muodostaa virtalähteen tehonsyötön jatkuvuuden varmistamiseksi verkkosyötön katketessa (2).

1.1

Tehonmuuntomekanismi:

a)

Staattinen UPS: UPS, jossa puolijohderakenteiset elektroniikkakomponentit tuottavat antojännitteen.

b)

Pyörivä UPS: UPS, jossa yksi tai useampi pyörivä sähkökone tuottaa antojännitteen.

1)

Pyörivä UPS (RUPS) ilman dieseliä: Pyörivä UPS, jossa ei ole omaa dieselmoottoria tuottamassa tehoa kuormalle tehonsyötön katketessa.

2)

Diesel-varmistettu pyörivä UPS (DRUPS): Pyörivä UPS, jossa on oma dieselmoottori, jota voidaan käyttää tuottamaan tehoa kuormalle tehonsyötön katketessa.

c)

Antoteho:

1)

Vaihtovirtaa (AC) antava UPS: UPS, joka tuottaa tehoa jatkuvana, säännönmukaisesti suuntaa vaihtavana jännitteenä.

2)

Tasavirtaa (DC) antava UPS/suuntaaja: UPS, joka tuottaa tehoa jatkuvana yksisuuntaisena jännitteenä. Kattaa sekä tasavirtasovelluksissa käytettävät yksittäiset tasasuuntaajayksiköt että kokonaiset tasavirtaa antavat UPS-telineet tai -järjestelmät, jotka koostuvat suuntaajamoduleista, ohjausyksiköistä ja mahdollisista muista tukikomponenteista.

Huomautus: Tasavirtaa antavat UPS:t tunnetaan myös suuntaajina. Tässä asiakirjassa käytetään ilmaisua ”tasavirtaa antava UPS/suuntaaja”, koska ”suuntaaja” voi viitata myös vaihtovirtaa tuottavaan UPS:n alijärjestelmään.

1.2

Modulaarinen UPS: UPS, joka koostuu kahdesta tai useammasta yksittäisestä UPS-yksiköstä, joilla on yksi tai useampi yhteinen kehys ja yhteinen energianvarastointijärjestelmä ja joiden antovirrat on normaalissa toimintatilassa liitetty yhteiseen ulostuloväylään, joka sijaitsee kokonaan kehyksen/kehysten sisällä. Yksittäisten UPS-yksiköiden kokonaismäärä modulaarisessa UPS:ssä on ”n + r”, jossa n on kuorman tukemiseksi vaadittava yksittäisten UPS-yksiköiden määrä; r on ylimääräisten UPS-yksiköiden määrä. Modulaarisia UPS:iä voidaan käyttää redundanssin luomisessa, kapasiteetin skaalaamisessa tai molempiin tarkoituksiin.

1.3

Redundanssi: UPS-yksiköiden lisääminen rinnakkaisrakenteiseen UPS:ään kuorman jatkuvuuden parantamiseksi; luokitellaan seuraavasti:

a)

N + 0: UPS, joka ei siedä laiterikkoja normaalitilassa. Ei redundanssia.

b)

N + 1: Rinnakkaisrakenteinen UPS, joka sietää yhden UPS-yksikön tai yhden UPS-yksiköiden ryhmän rikkoutumisen pysyen normaalitilassa.

c)

2N: Rinnakkaisrakenteinen UPS, joka sietää sen, että puolet siihen kuuluvista UPS-yksiköistä rikkoutuu normaalitilassa.

1.4

UPS:n toimintatilat:

a)

Normaalitila: Vakaa toimintatila, jonka UPS säilyttää seuraavin edellytyksin:

1)

Verkkosyöttö pysyy vaaditulla toleranssialueella ja antaa UPS:lle virtaa.

2)

Energian varastointijärjestelmä pysyy ladattuna tai on latauksessa.

3)

Kuorma vastaa UPS:lle määriteltyä arvoa.

4)

Ohitus on käytettävissä ja pysyy määritellyllä toleranssialueella (jos sellainen on).

b)

Varastoenergiatila: Vakaa toimintatila, jonka UPS säilyttää seuraavin edellytyksin:

1)

Verkkosyöttö on katkennut tai ei vastaa vaadittua toleranssialuetta.

2)

Kaikki teho otetaan energian varastointijärjestelmästä tai, DRUPS-järjestelmän tapauksessa, omasta dieselmoottorista tai näistä molemmista.

3)

Kuorma vastaa UPS:lle määriteltyä arvoa.

c)

Ohitustila: Toimintatila, jonka UPS säilyttää tuottaessaan kuormalle tehoa ainoastaan ohituksen kautta.

1.5

UPS:n syöteriippuvuusominaisuudet:

a)

Jännite- ja taajuusriippuvainen (Voltage and Frequency Dependent, VFD): Kykenee suojaamaan kuormaa tehokatkokselta (3).

b)

Jänniteriippumaton (Voltage Independent, VI): Kykenee suojaamaan kuormaa kuten edellä edellytetään VFD:ltä ja suojaa sitä lisäksi:

1)

syötön jatkuvalta alijännitteeltä ja

2)

syötön jatkuvalta ylijännitteeltä (4).

c)

Jännite- ja taajuusriippumaton (Voltage and Frequency Independent, VFI): Riippumaton jännite- ja taajuusvaihteluista ja kykenee suojaamaan kuormaa tällaisten vaihteluiden haittavaikutuksilta kuluttamatta varastoitua energialähdettä.

1.6

Yhden normaalitilan UPS: UPS, joka toimii normaalitilassa vain yhden syöteriippuvuusominaisuuksien kokonaisuuden parametrien puitteissa. Esimerkiksi UPS, joka toimii ainoastaan VFI:nä.

1.7

Monen normaalitilan UPS: UPS, joka toimii normaalitilassa useamman kuin yhden syöteriippuvuusominaisuuksien kokonaisuuden parametrien puitteissa. Esimerkiksi UPS, joka toimii joko VFI:nä tai VFD:nä.

1.8

Ohitus: Vaihtovirtamuuttajalle vaihtoehtoinen tehonkulkureitti.

a)

Huolto-ohitus (reitti): Vaihtoehtoinen tehonkulkureitti, jolla ylläpidetään kuorman tehonsyötön jatkuvuutta huoltotoimien aikana.

b)

Automaattiohitus: Epäsuoralle vaihtovirtamuuttajalle vaihtoehtoinen tehonkulkureitti (ensisijainen tai valmiustilassa).

1)

Mekaaninen ohitus: Ohjataan kytkimellä mekaanisesti irtikytkettävillä liitännöillä.

2)

Staattinen ohitus (elektroninen ohitus): Ohjataan elektronisella tehokytkimellä, transistorilla, tyristorilla, triakilla tai muulla puolijohdekomponentilla tai useilla tällaisilla komponenteilla.

3)

Hybridiohitus: Ohjataan mekaanisesti irtikytkettävillä liitännöillä varustetulla kytkimellä ja vähintään yhdellä ohjatulla elektronisella kytkinlaitteella.

1.9

Referenssitestikuorma: Kuorma tai edellytys, jolla UPS:n ulostulo tuottaa sen aktiivitehon (W), joka UPS:lle on ilmoitettu (5).

1.10

Testattava yksikkö (Unit Under Test, UUT): Testattava UPS sellaisilla asetuksilla kuin se toimitettaisiin asiakkaalle ja varustettuna kaikilla lisälaitteilla (esim. suotimilla ja muuntajilla), jotka ovat välttämättömiä, jotta se olisi ENERGY STAR -testimenetelmän 3 osassa esitetyn testikokoonpanon mukainen.

1.11

Tehokerroin: Aktiivitehon P absoluuttisen määrän suhde näennäistehoon S.

1.12

Tuoteperhe: Ryhmä tuotemalleja, jotka 1) ovat saman valmistajan valmistamia, 2) kuuluvat samojen ENERGY STAR -vaatimusten piiriin ja 3) noudattavat samaa perusrakennetta. UPS:ien osalta tuoteperheen sisällä sallitaan erot seuraavissa:

a)

asennettujen moduulien määrä,

b)

redundanssi,

c)

tulo- ja lähtösuotimien tyyppi ja määrä,

d)

suuntaajapulssien määrä (6) ja

e)

energian varastointijärjestelmän kapasiteetti.

1.13

Lyhenteet:

a)   A: ampeeri,

b)   AC: vaihtovirta (Alternating Current),

c)   DC: tasavirta (Direct Current),

d)   DRUPS: diesel-varmistettu pyörivä UPS,

e)   RUPS: pyörivä UPS,

f)   THD: harmoninen kokonaissärö (Total Harmonic Distortion),

g)   UPS: keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmä (Uninterruptible Power Supply),

h)   UUT: testattava yksikkö (Unit Under Test),

i)   V: voltti,

j)   VFD: jännite- ja taajuusriippuvainen (Voltage and Frequency Dependent),

k)   VFI: jännite- ja taajuusriippumaton (Voltage and Frequency Independent),

l)   VI: jänniteriippumaton (Voltage Independent),

m)   W: watti,

n)   Wh: wattitunti,

2.   Soveltamisala

2.1   Tuotteille, jotka ovat tässä annetun keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmien (UPS) määritelmän mukaisia, mukaan luettuina staattiset ja pyörivät UPS:t sekä vaihtovirtaa antavat UPS:t ja tasavirtaa antavat UPS:t/suuntaajat, voidaan hakea ENERGY STAR -hyväksyntää, lukuun ottamatta kohdassa 2.3 lueteltuja tuotteita.

2.2   Näiden vaatimusten mukaisesti voidaan hyväksyä muun muassa seuraavat tuotteet:

a)

kuluttajille tarkoitetut UPS:t, joiden tarkoituksena on suojata pöytätietokoneita ja niiden oheislaitteita ja/tai kodin viihdelaitteita, kuten televisioita, digisovittimia, digitaalisia videotallentimia, Blu-ray-soittimia ja DVD-soittimia,

b)

kaupalliseen käyttöön tarkoitetut UPS:t, joiden tarkoituksena on suojata pienten yritysten ja toimistojen tieto- ja viestintäteknisiä laitteita, kuten palvelimia, verkkokytkimiä ja reitittimiä sekä pieniä ryhmätallennusjärjestelmiä,

c)

konesalien UPS:t, joiden tarkoituksena on suojata suuria tieto- ja viestintäteknisten laitteiden kokoonpanoja, kuten yrityspalvelimia, verkkolaitteita ja suuria ryhmätallennusjärjestelmiä, ja

d)

televiestinnän tasavirtaa antavat UPS:t/suuntaajat, joiden tarkoituksena on suojata televiestinnän verkkojärjestelmiä ja jotka sijoitetaan keskustoimipisteeseen tai hajautetusti langattoman/solukkoverkon laitetiloihin.

2.3   Näiden vaatimusten ulkopuolelle jätettävät tuotteet

2.3.1

Tuotteille, jotka kuuluvat muiden ENERGY STAR -tuotevaatimusten piiriin, ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella. Luettelo tällä hetkellä voimassa olevista vaatimuksista on osoitteessa www.eu-energystar.org.

2.3.2

Seuraaville tuotteille ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella:

a)

tuotteet, jotka ovat tietokoneen tai muun kuormittavan loppukäyttölaitteen sisäisiä (esim. akulla täydennetyt sisäiset virtalähteet tai modeemien, hälytysjärjestelmien jne. akkuvarmistusjärjestelmät),

b)

teollisuuden UPS-järjestelmät, jotka on erityisesti suunniteltu suojaamaan kriittisiä ohjaus-, valmistus- tai tuotantoprosesseja tai -toimintoja,

c)

UPS:t, jotka on suunniteltu käytettäviksi osana sähkön siirto- ja jakelujärjestelmiä (esim. sähköasema- tai korttelitason UPS:t),

d)

kaapelitelevisioverkon UPS:t, jotka on suunniteltu tuottamaan tehoa kaapelisignaalin jakelujärjestelmälle pääjärjestelmän ohella ja jotka on suoraan tai epäsuorasti liitetty varsinaiseen kaapeliin; ”kaapeli” voi olla koaksiaalikaapeli (metallijohdin), valokuitukaapeli tai langaton yhteys (esim. Wi-Fi),

e)

UPS:t, jotka on suunniteltu erityisten turvallisuusstandardien mukaisesti turvallisuuskäyttöön, kuten turvavalaistukseen, hätätoimintoihin tai hätäpoistumisteitä varten tai lääketieteellisiä diagnostiikkalaitteita varten ja

f)

mobiili-, laiva-, meri- tai ilmailukäyttöön suunnitellut sovellukset.

3.   Hyväksyntäkriteerit

3.1   Merkitsevät numerot ja pyöristäminen

3.1.1

Kaikki laskelmat on tehtävä suoraan mitatuilla (pyöristämättömillä) arvoilla.

3.1.2

Ellei toisin mainita, vaatimustenmukaisuus arvioidaan käyttäen suoraan mitattuja tai laskennallisia arvoja ilman pyöristämistä.

3.1.3

Suoraan mitatut tai laskennalliset arvot, jotka toimitetaan raportoitaviksi ENERGY STAR -verkkosivustolla, pyöristetään lähimpään merkitsevään numeroon vastaavissa vaatimuksissa esitetyllä tavalla.

3.2   Vaihtovirtaa antavien UPS:ien energiatehokkuusvaatimukset

3.2.1

Yhden normaalitilan UPS:t: Yhtälön 1 mukaisesti lasketun keskimääräisen kuormasovitetun hyötysuhteen (EffAVG) on oltava vähintään taulukon 2 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen ilmoitetulla mitoitusantoteholla ja ilmoitetuilla syöteriippuvuusominaisuuksilla, lukuun ottamatta seuraavaa poikkeustapausta:

Tuotteiden, joiden nimellisantoteho on yli 10 000 W ja joissa on 3.6 kohdan mukaiset tiedonsiirto- ja mittausvalmiudet, yhtälön 1 mukaisesti lasketun keskimääräisen kuormasovitetun hyötysuhteen (EffAVG) on oltava vähintään taulukon 3 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen ilmoitetuilla syöteriippuvuusominaisuuksilla.

Yhtälö 1: Vaihtovirtaa antavien UPS:ien keskimääräisen hyötysuhteen laskeminen

Formula

jossa

EffAVG on keskimääräinen kuormasovitettu hyötysuhde,

tn % on referenssitestikuorman kyseisessä osuudessa (n %) pysytyn ajan osuus taulukossa 1 esitettyjen kuormitusolettamien mukaisesti ja

Eff|n % on hyötysuhde referenssitestikuorman kyseisessä osuudessa (n %) mitattuna ENERGY STAR -testimenetelmän mukaisesti.

Taulukko 1

Vaihtovirtaa antavien UPS:ien kuormitusolettamat keskimääräisen hyötysuhteen laskemista varten

Mitoitusantoteho P watteina (W)

Syöteriippuvuusominaisuus

Referenssitestikuorman kyseisessä osuudessa pysytyn ajan osuus, tn %

25 %

50 %

75 %

100 %

P ≤ 1 500 W

VFD

0,2

0,2

0,3

0,3

VFD

0

0,3

0,4

0,3

1 500 W < P ≤ 10 000 W

VFD, VI tai VFI

0

0,3

0,4

0,3

P > 10 000 W

VFD, VI tai VFI

0,25

0,5

0,25

0


Taulukko 2

Vaihtovirtaa antavien UPS:ien keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimus

Keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimus (EffAVG_MIN), jossa:

P on nimellisantoteho P watteina (W) ja

ln on luonnollinen logaritmi.

Mitoitusantoteho

Syöteriippuvuusominaisuus

VFD

VI

VFI

P ≤ 1 500 W

0,967

0,0099 × ln(P) + 0,815

1 500 W < P ≤ 10 000 W

0,970

0,967

P > 10 000 W

0,970

0,950

0,0099 × ln(P) + 0,805


Taulukko 3

Vaihtovirtaa antavien UPS:ien keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimus tuotteille, joissa on mittaus- ja tiedonsiirtovalmius

Keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimus (EffAVG_MIN), jossa:

P on nimellisantoteho P watteina (W) ja

ln on luonnollinen logaritmi.

Mitoitusantoteho

Syöteriippuvuusominaisuus

VFD

VI

VFI

P > 10 000 W

0,960

0,940

0,0099 × ln(P) + 0,795

3.2.2

Monen normaalitilan UPS:t, joita ei toimiteta paras syöteriippuvuustila oletusarvoisena: Jos monen normaalitilan UPS:ää ei toimiteta paras syöteriippuvuustila oletusarvoisena, sen yhtälön 1 mukaisesti lasketun keskimääräisen kuormasovitetun hyötysuhteen (EffAVG) on oltava vähintään:

a)

taulukon 2 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen UPS:n mitoitussteholla ja heikoimmalla syöteriippuvuustilalla, kun kyseessä on malli, jonka antoteho on enintään 10 000 W tai jossa ei ole 3.6 kohdan mukaisia tiedonsiirto- ja mittausvalmiuksia, tai

b)

taulukon 3 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen UPS:n mitoitusteholla ja heikoimmalla syöteriippuvuustilalla, kun kyseessä on malli, jonka antoteho on yli 10 000 W ja jossa on 3.6 kohdan mukaiset tiedonsiirto- ja mittausvalmiudet.

3.2.3

Monen normaalitilan UPS:t, jotka toimitetaan paras syöteriippuvuustila oletusarvoisena: Jos monen normaalitilan UPS toimitetaan paras syöteriippuvuustila oletusarvoisena, sen yhtälön 2 mukaisesti lasketun keskimääräisen kuormasovitetun hyötysuhteen (EffAVG) on oltava vähintään:

a)

taulukon 2 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen UPS:n mitoitussteholla ja heikoimmalla syöteriippuvuustilalla, kun kyseessä on malli, jonka antoteho on enintään 10 000 W tai jossa ei ole 3.6 kohdan mukaisia tiedonsiirto- ja mittausvalmiuksia, tai

b)

taulukon 3 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen UPS:n mitoitusteholla ja heikoimmalla syöteriippuvuustilalla, kun kyseessä on malli, jonka antoteho on yli 10 000 W ja jossa on 3.6 kohdan mukaiset tiedonsiirto- ja mittausvalmiudet.

Yhtälö 2: Vaihtovirtaa antavien monen normaalitilan UPS:ien keskimääräisen hyötysuhteen laskeminen

Formula

jossa

EffAVG on keskimääräinen kuormasovitettu hyötysuhde,

Eff1 on yhtälön 1 mukaisesti laskennallinen keskimääräinen kuormasovitettu hyötysuhde heikoimmassa syöteriippuvuustilassa (eli VFI- tai VI-tilassa) ja

Eff2 on yhtälön 1 mukaisesti laskennallinen keskimääräinen kuormasovitettu hyötysuhde parhaimmassa syöteriippuvuustilassa (eli VFD-tilassa).

3.3   Tasavirtaa antavien UPS:ien/suuntaajien energiatehokkuusvaatimukset

Yhtälön 3 mukaisesti lasketun keskimääräisen kuormasovitetun hyötysuhteen (EffAVG) on oltava taulukon 4 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen. Tämä vaatimus koskee täydellisiä järjestelmiä ja/tai yksittäisiä moduuleja. Valmistajat voivat hakea hyväksynnän kummille tahansa seuraavin edellytyksin:

a)

Täydelliset järjestelmät, jotka ovat modulaarisia, hyväksytään tietynmallisia moduleita sisältävien modulaaristen UPS:ien tuoteperheinä.

b)

Yksittäisten moduulien hyväksynnät eivät vaikuta modulaaristen järjestelmien hyväksyntään, ellei myös koko järjestelmiä ole hyväksytty edellä esitetyn mukaisesti.

c)

Tuotteiden, joiden mitoitusantoteho on yli 10 000 W ja joissa on 3.6 kohdan mukaiset tiedonsiirto- ja mittausvalmiudet, yhtälön 3 mukaisesti lasketun keskimääräisen kuormasovitetun hyötysuhteen (EffAVG) on oltava vähintään taulukon 5 mukaisesti määräytyvän keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimuksen (EffAVG_MIN) mukainen.

Yhtälö 3: Tasavirtaa antavien UPS:ien keskimääräisen hyötysuhteen laskeminen

Formula

Taulukko 4

Tasavirtaa antavien UPS:ien/suuntaajien keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimus

Keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimus (EffAVG_MIN)

0,955

Taulukko 5

Tasavirtaa antavien UPS:ien/suuntaajien keskimääräisen hyötysuhteen vähimmäisvaatimus tuotteille, joissa on mittaus- ja tiedonsiirtovalmius

Mitoitusantoteho

Keskimääräisen hyötysuhteen

vähimmäisvaatimus (EffAVG_MIN)

P > 10 000 W

0,945

3.4   Tehokerroinvaatimukset

Kaikkien vaihtovirtaa antavien UPS:ien mitatun ottotehokertoimen, kun referenssitestikuorma on 100 prosenttia, on oltava vähintään taulukossa 6 annetun tehokertoimen vähimmäisvaatimuksen mukainen kaikissa hyväksyntään vaadittavissa VFI- ja VI-normaalitiloissa.

Taulukko 6

Ottotehokertoimen vähimmäisvaatimus vaihtovirtaa antaville UPS:ille

Tehokertoimen

vähimmäisvaatimus

0,90

3.5   Toimitettavia vakiotietoja koskevat vaatimukset

3.5.1

Standardoitua teho- ja suorituskykytietolomaketta (Power and Performance Data Sheet, PPDS) varten tarvittavat tiedot on toimitettava EPA:lle ja/tai Euroopan komissiolle kustakin mallista tai tuoteperheestä.

3.5.2

Lisätietoa PPDS:stä on ENERGY STAR -verkkosivuston UPS-osiossa osoitteessa www.energystar.gov/products.

PPDS sisältää seuraavat tiedot:

a)

yleiset ominaisuudet (valmistaja, mallinimi ja mallinumero),

b)

sähkötekniset ominaisuudet (tehonmuuntomekanismi, topologia, otto- ja antojännite ja taajuus),

c)

hyväksynnässä käytettävä keskimääräinen hyötysuhde,

d)

hyötysuhde kussakin kuormituspisteessä ja tehokerrointestin tulokset kussakin sovellettavassa normaalitilassa ja kummastakin tiedot testatuista maksimi- ja minimikokoonpanoista modulaaristen UPS-tuoteperheiden osalta,

e)

mittaus- ja tiedonsiirtovalmiudet (mittarin ilmaisemat tiedot, verkon kautta lähetettävät tiedot ja tuetut yhteyskäytännöt),

f)

linkki saatavilla olevaan julkiseen asiakirjaan, joka sisältää mallikohtaiset testiohjeet, jos sellaiset on olemassa,

g)

akun/energianvarastointilaitteen ominaisuudet,

h)

fyysiset mitat.

3.5.3

EPA ja Euroopan komissio voivat tarvittaessa tarkistaa tätä PPDS:ää ja ne ilmoittavat osapuolille tarkistusprosessista.

3.6   Tiedonsiirto- ja mittausvaatimukset

3.6.1

Vaihtovirtaa antavat UPS:t ja tasavirtaa antavat UPS:t/suuntaajat, joiden nimellisantoteho on yli 10 000 W, voivat saada taulukoissa 3 ja 5 huomioidun 1 prosenttiyksikön tehokkuuskannustimen, jos ne myydään energiamittarilla, jolla on seuraavat ominaisuudet:

a)

Mittari toimitetaan joko itsenäisenä ulkoisena komponenttina, joka liitetään myyntipisteessä UPS:ään, tai se on sisäänrakennettu UPS:ään.

b)

Mittari mittaa UPS:n antoenergiaa kilowattitunneissa (kWh) kussakin normaalitilassa.

c)

Mittari pystyy lähettämään mittaustulokset verkon välityksellä jollakin seuraavista yhteyskäytännöistä: Modbus RTU, Modbus TCP tai SNMP (v. 1, 2 tai 3).

d)

Jos mittari on UPS:n ulkopuolinen, se täyttää 3.6.2 kohdan vaatimukset.

e)

Jos mittari on sisäänrakennettu UPS:ään, se täyttää 3.6.3 kohdan vaatimukset.

3.6.2

Ulkoisten mittarien vaatimukset: UPS:n kanssa yhdessä myytävien ulkoisten mittarien on täytettävä yksi seuraavista vaatimuksista, jotta UPS:lle voidaan saada mittausvalmiuteen perustuva tehokkuuskannustin:

a)

tarkkuusluokka 2 tai parempi (eli luokka 1, luokka 0,5 S tai luokka 0,2 S) standardin IEC 62053-21 (7), IEC 62053-22 (8) tai ANSI C12.2 (9) mukaisesti,

b)

suhteellinen virhe energian mittaamisessa enintään 2 prosenttia verrattuna standardiin 3.6.4 kohdassa tarkoitetuissa olosuhteissa lukuun ottamatta virtaa, joka on testattava 25 prosentilla ja 100 prosentilla mittarin enimmäisvirrasta, tai

c)

suhteellinen virhe energian mittaamisessa enintään 5 prosenttia verrattuna standardiin, kun osa täydellistä mittausjärjestelmää (mukaan lukien virtamuuntajat, joita voi olla yhteenrakennettuina mittariin ja UPS:ään) 3.6.4 kohdassa tarkoitetuissa olosuhteissa.

3.6.3

Sisäänrakennettujen mittarien vaatimukset: Sisäänrakennettujen mittarien on täytettävä seuraavat vaatimukset 3.6.4 kohdassa tarkoitetuissa olosuhteissa, jotta UPS:lle voidaan saada mittausvalmiuteen perustuva tehokkuuskannustin:

suhteellinen virhe energian mittaamisessa enintään 5 prosenttia verrattuna standardiin, kun osa täydellistä mittausjärjestelmää (mukaan lukien virtamuuntajat yhteenrakennettuna mittariin ja UPS:ään).

3.6.4

Mittarien tarkkuuden mittaamisen ympäristö- ja sähköolosuhteet: Mittarin on täytettävä 3.6.2 tai 3.6.3 kohdan vaatimukset seuraavissa olosuhteissa:

a)

ympäristöolosuhteet: ENERGY STAR -testimenetelmän ja siinä viitattujen standardien mukaisesti ja

b)

sähköolosuhteet: ENERGY STAR -testimenetelmän kunkin kuormituspisteen ja siinä viitattujen standardien mukaisesti.

4.   Testaus

4.1   Testimenetelmät

Euroopan unionin markkinoille saatettavien tuotteiden valmistajien on suoritettava testit ja annettava itse vaatimustenmukaisuusvakuutus niille malleille, jotka vastaavat ENERGY STAR -vaatimuksia. ENERGY STAR -vaatimusten täyttymisen määrittämisessä on UPS:iä testattaessa käytettävä taulukossa 7 ilmoitettuja testimenetelmiä.

Taulukko 7

Testimenetelmät ENERGY STAR -hyväksyntää varten

Tuotetyyppi

Testimenetelmä

Kaikki UPS:t

ENERGY STAR Test Method for Uninterruptible Power Supplies, Rev. May-2012

4.2   Testaukseen vaadittavien yksiköiden määrä

4.2.1

Testausta varten on valittava tyypilliset mallit seuraavien vaatimusten mukaisesti:

a)

Yksittäisen tuotemallin hyväksyntää varten tyypillisenä mallina pidetään tuotekokoonpanoa, joka on tarkoitettu markkinoitavaksi ja merkittäväksi ENERGY STAR -merkinnällä.

b)

Hankkiessaan hyväksyntää modulaaristen UPS:ien tuoteperheelle, jonka malleissa on eroja asennettujen moduulien määrässä, valmistajan on valittava tyypillisiksi malleiksi enimmäis- ja vähimmäiskokoonpanot, eli modulaarisen järjestelmän on täytettävä kelpoisuusvaatimukset sekä enimmäiskokoonpanossa että ei-redundantissa vähimmäiskokoonpanossa. Jos enimmäis- ja vähimmäiskokoonpanoja edustavat tyypilliset mallit täyttävät omia antotehotasojaan vastaavat ENERGY STAR -kelpoisuusvaatimukset, kaikki niiden välille sijoittuvat modulaaristen UPS:ien tuoteperheen kokoonpanomallit voivat saada ENERGY STAR -hyväksynnän.

c)

Haettaessa hyväksyntää UPS-tuoteperheelle, jonka mallit liittyvät toisiinsa muun ominaisuuden kuin asennettujen moduulien määrän perusteella, tyypillisenä mallina pidetään tuoteperheen eniten energiaa käyttävää kokoonpanoa, lukuun ottamatta eroja energian varastointijärjestelmissä – valmistaja voi valita ENERGY STAR -testimenetelmän vaatimusten puitteissa testattavaksi minkä tahansa energian varastointijärjestelmän. Tuoteryhmän muita tuotteita ei tarvitse testata hyväksyntää varten, mutta niiden odotetaan täyttävät kyseiset ENERGY STAR -hyväksyntäkriteerit ja niille saatetaan suorittaa tarkastustestejä jonkin ajan kuluttua ensimmäisestä hyväksynnästä.

4.2.2

Kustakin tyypillisestä mallista valitaan testattavaksi yksi yksittäinen yksikkö.

4.2.3

Kaikkien testattavien yksiköiden on täytettävä ENERGY STAR -hyväksyntäkriteerit.

5.   Voimaantulopäivämäärä

5.1

Päivämäärä, jona valmistaja saa alkaa merkitä tuotteitaan ENERGY STAR -tunnuksella tämän version 1.0 vaatimusten mukaisesti, määritellään sopimuksen voimaantulopäiväksi. ENERGY STAR -tunnuksen saadakseen tuotemallin on vastattava sen valmistuspäivänä voimassa olevia ENERGY STAR -vaatimuksia. Valmistuspäivämäärä on yksikkökohtainen ja tarkoittaa päivää, jona yksikkö katsotaan kokonaan kootuksi.

5.2

Vaatimusten tulevat muutokset: EPA ja Euroopan komissio varaavat oikeuden muuttaa näitä vaatimuksia, jos tekniset ja/tai markkinoiden muutokset vaikuttavat niiden hyödyllisyyteen kuluttajille, teollisuudelle tai ympäristölle. Nykyisen toimintatavan mukaisesti vaatimusten muutoksista sovitaan sidosryhmien keskusteluissa. Jos vaatimuksia tarkistetaan, on syytä muistaa, että ENERGY STAR -hyväksyntää ei automaattisesti myönnetä tuotemallin koko eliniäksi.

III   TIETOKONEPALVELIMIA KOSKEVAT VAATIMUKSET (VERSIO 2.0)

1.   Määritelmät

1.1   Tuotetyypit:

1.1.1

Tietokonepalvelin: Tietokone, joka toimittaa palveluja ja ohjaa verkotettuja resursseja asiakaslaitteille, kuten pöytätietokoneille, kannettaville tietokoneille, kevytpäätteille, langattomille laitteille, kämmentietokoneille, internetpuhelimille, muille tietokonepalvelimille tai muille verkkoon liitettäville laitteille. Tietokonepalvelin myydään yrityskanavien kautta käytettäväksi datakeskuksissa ja toimisto-/yritysympäristöissä. Tietokonepalvelinta käytetään pääasiassa verkkoyhteyksien kautta eikä suorien syötelaitteiden, kuten näppäimistön tai hiiren, avulla. Näissä vaatimuksissa edellytetään, että tietokonepalvelimen on täytettävä kaikki seuraavat vaatimukset:

a)

sitä markkinoidaan ja se myydään tietokonepalvelimena;

b)

se on suunniteltu tukemaan yhtä tai useampaa tietokonepalvelinkäyttöjärjestelmää ja/tai hypervisor-ohjelmaa ja rekisteröity sellaiseksi,

c)

sen tarkoituksena on yleensä, mutta ei ainoastaan, ajaa käyttäjien asentamia yrityssovelluksia;

d)

se tukee itsekorjaavaa koodia (ECC) ja/tai puskurimuistia (mukaan lukien sekä puskuroidut DIMM-moduulit (dual in-line memory module) että BOB-ratkaisut (buffered on board)),

e)

se on pakattu ja sitä myydään varustettuna yhdellä tai useammalla AC-DC- tai DC-DC-virtalähteellä; ja

f)

se on suunniteltu siten, että kaikki suorittimet pääsevät käyttämään yhteistä järjestelmämuistia ja näkyvät erillisinä samalle käyttöjärjestelmälle tai hypervisor-ohjelmalle.

1.1.2

Hallinnoitu palvelin: Tietokonepalvelin, joka on suunniteltu siten, että sen käytettävyys on suuri pitkälle hallinnoidussa ympäristössä. Näissä vaatimuksissa edellytetään, että hallinnoidun palvelimen on täytettävä kaikki seuraavat vaatimukset:

a)

se on suunniteltu siten, että siihen voidaan liittää redundantteja virtalähteitä, ja

b)

se sisältää asennetun erityisen hallintayksikön (kuten palvelusuorittimen).

1.1.3

Korttipalvelinjärjestelmä: Järjestelmä, joka koostuu korttitelineestä ja yhdestä tai useammasta irrotettavasta korttipalvelimesta ja/tai muista yksiköistä (esim. korttitallennusvälineet, verkkoon liitettävät korttilaitteet). Korttipalvelinjärjestelmät ovat skaalautuva keino yhdistää useita korttipalvelimia tai tallennusyksiköitä samaan telineeseen niin, että yksittäisiä korttilaitteita on helppo lisätä tai vaihtaa laitetiloissa järjestelmän ollessa toiminnassa (ns. hot-swap).

a)

Korttipalvelin: Tietokonepalvelin, joka on suunniteltu käytettäväksi korttitelineessä. Korttipalvelin on kompakti laite, joka toimii itsenäisenä tietokonepalvelimena ja sisältää vähintään yhden suorittimen ja järjestelmämuistin, mutta jonka toiminta on riippuvainen korttitelineen yhteisresursseista (esim. virtalähteet, jäähdytys). Suoritinta tai muistimoduulia, jonka on tarkoitus skaalautua erillispalvelimen mukaan, ei pidetä korttipalvelimena.

1)

Monikäyttöpaikkainen korttipalvelin: Korttipalvelin, jonka asentaminen korttitelineeseen edellyttää useampia kuin yhtä käyttöpaikkaa.

2)

Yhden yksikön levyinen korttipalvelin: Korttipalvelin, joka edellyttää standardikorttipaikan leveyden.

3)

Kahden yksikön levyinen korttipalvelin: Korttipalvelin, joka edellyttää kaksi kertaa standardikorttipaikan leveyden.

4)

Puolikorkea korttipalvelin: Korttipalvelin, joka edellyttää puolet standardikorttipaikan korkeudesta.

5)

Neljänneskorkea korttipalvelin: Korttipalvelin, joka edellyttää neljäsosan standardikorttipaikan korkeudesta.

6)

Monisolmukorttipalvelin: Korttipalvelin, jossa on useita palvelimia eli ”solmuja”. Itse kortti voidaan vaihtaa järjestelmän ollessa toiminnassa, mutta yksittäisiä solmuja ei voida.

b)

Korttiteline: Teline, joka sisältää yhteisresursseja korttipalvelimien, korttitallennusvälineiden ja muiden korttimuotoisten laitteiden toimintaa varten. Telineen sisältämiä yhteisresursseja voivat olla virtalähteet, tiedontallennusvälineet ja laitteet tasavirran jakelua, lämpötilanhallintaa, järjestelmän hallintaa ja verkkopalveluja varten.

c)

Korttitallennusväline: Tallennusväline, joka on suunniteltu käytettäväksi korttitelineessä. Korttitallennusvälineen toiminta on riippuvainen korttitelineen yhteisresursseista (esim. virtalähteet, jäähdytys).

1.1.4

Täysin vikasietoinen palvelin: Tietokonepalvelin, joka on suunniteltu siten, että siinä on täydellinen laitteiston varmennus, jossa jokainen kahden samaa tehtävää samanaikaisesti hoitavan solmun välinen komponentti kahdennetaan (eli jos yksi solmu vikaantuu tai edellyttää korjausta, toinen solmu voi hoitaa tehtävän yksin käyttökatkosten välttämiseksi). Täysin vikasietoinen palvelin käyttää kahta järjestelmää suorittamaan samaa tehtävää yhtäaikaisesti ja toistuvasti, jotta varmistetaan jatkuva käytettävyys toiminnan jatkumisen kannalta kriittisessä sovelluksessa.

1.1.5

Vikasietoinen palvelin: Tietokonepalvelin, joka on suunniteltu siten, että järjestelmän mikroarkkitehtuuriin, keskusyksikköön (CPU) ja piirisarjaan on integroitu laajoja toimintavarmuus-, käytettävyys-, huollettavuus- ja skaalautuvuusominaisuuksia. Jotta vikasietoinen palvelin voi saada ENERGY STAR -hyväksynnän näiden vaatimusten perusteella, sillä on oltava näiden vaatimusten lisäyksessä B kuvatut ominaisuudet.

1.1.6

Monisolmupalvelin: Tietokonepalvelin, jossa on kaksi tai useampia itsenäisiä palvelinsolmuja, joilla on yhteinen teline ja jotka jakavat yhden tai useamman virtalähteen. Monisolmupalvelimessa teho syötetään kaikkiin solmuihin jaetun virtalähteen (jaettujen virtalähteiden) kautta. Monisolmupalvelimen palvelinsolmuja ei ole suunniteltu vaihdettaviksi järjestelmän ollessa toiminnassa.

Kaksisolmupalvelin: yleinen monisolmupalvelinkokoonpano, joka koostuu kahdesta palvelinsolmusta.

1.1.7

Toimintopalvelin: Tietokonepalvelin, joka toimitetaan esiasennetulla käyttöjärjestelmällä ja sovellusohjelmistolla ja jota käytetään suorittamaan tiettyä ennalta määriteltyä toimintoa tai tiiviisti toisiinsa liittyvien toimintojen joukkoa. Toimintopalvelimet palvelevat yhden tai useamman verkon (esim. IP tai SAN) välityksellä ja niitä hallitaan yleensä web-käyttöliittymän tai komentoliittymän kautta. Toimittaja räätälöi toimintopalvelimen laitteisto- ja ohjelmistokokoonpanon tietyn tehtävän mukaiseksi (esim. verkkotunnuspalvelut, palomuuripalvelut, todentamispalvelut, salauspalvelut ja internetvälitteiset puhelupalvelut), eikä toimintopalvelimessa ole tarkoitus ajaa käyttäjän omia ohjelmistoja.

1.1.8

Suurteholaskentajärjestelmä: Laskentajärjestelmä, joka on suunniteltu ja optimoitu ajamaan hyvin monia rinnakkaisia sovelluksia. Suurteholaskentajärjestelmissä on suuri määrä klusteroituja yhtenäisiä solmuja, joilla on usein nopea suorittimien välinen liitäntä sekä suuri muistikapasiteetti ja kaistanleveys. Suurteholaskentajärjestelmät voivat olla nimenomaan tähän tarkoitukseen rakennettuja tai yleisemmin saatavilla olevista tietokonepalvelimista koottuja. Suurteholaskentajärjestelmien on täytettävä kaikki seuraavat kriteerit:

a)

niitä markkinoidaan ja myydään tietokonepalvelimina, jotka on optimoitu suurteholaskennan sovelluksia varten;

b)

ne on suunniteltu (tai koottu) ja optimoitu ajamaan hyvin monia rinnakkaisia sovelluksia;

c)

ne koostuvat monista yleensä yhtenäisistä laskentasolmuista, jotka on klusteroitu lähinnä laskentakyvyn lisäämiseksi;

d)

niihin sisältyy nopeita suorittimien välisiä liitäntöjä solmujen välillä.

1.1.9

Tasavirtaa (DC) käyttävä palvelin: Tietokonepalvelin, joka on suunniteltu toimimaan ainoastaan tasavirtaa antavan virtalähteen varassa.

1.1.10

Suurpalvelin: Vikakestoinen/skaalautuva palvelin, joka toimitetaan yhteen tai useampaan kehykseen tai kehikkoon sijoitettuna esi-integroituna/esitestattuna järjestelmänä ja joka sisältää suuren liitettävyyden mahdollistavan I/O-alajärjestelmän, jossa on vähintään 32 erityistä I/O-paikkaa.

1.2   Tuoteluokka

Tuoteluokka on tuotetyypin sisäinen toissijainen luokittelu tai alatyyppi, joka perustuu tuotteen ominaisuuksiin ja siihen asennettuihin osiin. Tuoteluokkia käytetään näissä vaatimuksissa määrittämään hyväksyntä ja testausvaatimukset.

1.3   Tietokonepalvelinten muodot

1.3.1

Kehikkopalvelin: Tietokonepalvelin, joka on suunniteltu käytettäväksi standardeissa EIA-310, IEC 60297 tai DIN 41494 määritellyssä tavallisessa 19-tuumaisessa konesalikehikossa. Näissä vaatimuksissa korttipalvelimien katsotaan kuuluvan eri tuoteluokkaan, eivätkä ne kuulu kehikkopalvelinten luokkaan.

1.3.2

Tornipalvelin: Itsenäinen tietokonepalvelin, joka on suunniteltu siten, että siinä on erillisen käytön edellyttämät virtalähteet, jäähdytyslaitteet, I/O-laitteet ja muut resurssit. Tornipalvelimen kehys on samanlainen kuin tornitietokoneen.

1.4   Tietokonepalvelimen komponentit

1.4.1

Virtalähde: Laite, joka muuntaa sähköverkosta saatavan vaihto- tai tasavirran yhdeksi tai useammaksi tasavirtajännitteeksi tehon tuottamiseksi tietokonepalvelimelle. Tietokonepalvelimen virtalähteen on oltava itsenäinen ja fyysisesti erillään emolevystä, ja se on liitettävä järjestelmään irrotettavalla tai kiinteästi kytketyllä liitännällä.

a)

Vaihtovirta-tasavirtalähde: Virtalähde, joka muuntaa sähköverkosta saatavan vaihto- tai tasavirran yhdeksi tai useammaksi tasavirtajännitteeksi tehon tuottamiseksi tietokonepalvelimelle.

b)

Tasavirtalähde: Virtalähde, joka muuntaa sähköverkosta saatavan tasavirran yhdeksi tai useammaksi tasavirtajännitteeksi tehon tuottamiseksi tietokonepalvelimelle. Näissä vaatimuksissa tasavirtamuuntajaa (tunnetaan myös jännitteensäätimenä), joka sijaitsee tietokonepalvelimen sisällä ja jota käytetään muuntamaan matalajännitteistä (esim. 12 V) tasavirtaa muiksi tasavirtajännitteiksi tehon tuottamiseksi tietokonepalvelimen komponenteille, ei pidetä tasavirtavirtalähteenä.

c)

Yksittäissyöttövirtalähde: Virtalähde, joka on suunniteltu syöttämään suurimman osan mitoitusantotehostaan yhteen tasavirtaulostuloon tehon tuottamiseksi tietokonepalvelimelle. Yksittäissyöttölähteissä voi olla yksi tai useampi varaulostulo, joka pysyy toiminnassa aina, kun se on kytketty tehonsyöttölähteeseen. Näiden vaatimusten soveltamiseksi ylimääräisten virtalähteiden, jotka eivät ole ensisijaisia ja varaulostuloja, yhteenlaskettu mitoitusantoteho saa olla enintään 20 wattia. Virtalähteitä, joissa on useita samaa jännitettä ensisijaisen ulostulon kanssa antavia ulostuloja, pidetään yksittäissyöttövirtalähteinä, paitsi jos 1) niiden antotehot tuotetaan erillisistä muuntajista tai niillä on erillisiä tasasuuntausvaiheita, tai 2) niillä on itsenäiset virtarajat.

d)

Monisyöttövirtalähde: Virtalähde, joka on suunniteltu syöttämään suurimman osan mitoitusantotehostaan useampaan kuin yhteen tasavirtaulostuloon tehon tuottamiseksi tietokonepalvelimelle. Monisyöttövirtalähteissä voi olla yksi tai useampi varaulostulo, joka pysyy toiminnassa aina, kun se on kytketty tehonsyöttölähteeseen. Näiden vaatimusten soveltamiseksi mahdollisten ylimääräisten virtalähteiden, jotka eivät ole ensisijaisia ja varaulostuloja, yhteenlaskettu mitoitusantoteho on oltava vähintään 20 wattia.

1.4.2

I/O-laite: Laite, joka mahdollistaa tiedon syötön ja tulostuksen tietokonepalvelimen ja muiden laitteiden välillä. I/O-laite voi olla sisäänrakennettu tietokonepalvelimen emolevyyn tai liitetty siihen laajennuspaikoilla (esim. PCI, PCIe). Esimerkkejä I/O-laitteista ovat erilliset Ethernet-laitteet, InfiniBand-laitteet, RAID/SAS-ohjaimet ja kuitukanavalaitteet.

I/O-portti: I/O-laitteessa oleva fyysinen virtapiiri, jossa voidaan perustaa I/O-istunto. Portti ei ole sama asia kuin liitin; yksi liitin voi palvella useita saman käyttöliittymän portteja.

1.4.3

Emolevy: Palvelimen tärkein piirilevy. Näiden vaatimusten soveltamiseksi emolevy sisältää liittimiä muiden levyjen kiinnittämistä varten, ja tavallisesti siinä on seuraavat komponentit: suoritin, muisti, BIOS ja laajennuspaikat.

1.4.4

Suoritin: Looginen virtapiiri, joka vastaa palvelinta ohjaaviin peruskäskyihin ja käsittelee ne. Näissä vaatimuksissa suoritin on tietokonepalvelimen keskusyksikkö (CPU). Tyypillinen keskusyksikkö on fyysinen paketti, joka asennetaan palvelimen emolevylle suorittimen istukan kautta tai suoraan juottamalla. Keskusyksikköpaketti voi sisältää yhden tai useamman suorittimen ytimen.

1.4.5

Muisti: Näissä vaatimuksissa muisti on suorittimen ulkopuolinen palvelimen osa, johon tallennetaan tietoa suorittimen käytettäväksi välittömästi.

1.4.6

Kovalevy: Tietokoneen ensisijainen tallennusväline, joka lukee tietoja yhdeltä tai useammalta pyörivältä magneettilevyltä ja kirjoittaa tietoja niihin.

1.4.7

SSD-levy (Solid State Drive): Tallennuslaite, joka käyttää tiedon tallentamiseen muistipiirejä pyörivien magneettilevyjen sijasta.

1.5   Muut konesalilaitteet

1.5.1

Verkkolaitteet: Laitteet, joiden ensisijaisena tehtävänä on siirtää tietoa eri verkkorajapintojen välillä ja luoda datayhteydet verkkoon liitettyjen laitteiden (esim. reitittimet ja kytkimet) välille. Datayhteys luodaan reitittämällä internet-, kuitukanava-, InfiniBand- tai vastaavan yhteyskäytännön mukaisesti pakatut datapaketit.

1.5.2

Tallennuslaite: Täysin toimiva tallennusjärjestelmä, joka toimittaa tiedontallennuspalveluita järjestelmään suoraan tai verkon kautta liitetyille asiakkaille ja laitteille. Komponenttien ja alajärjestelmien, jotka ovat kiinteä osa tallennuslaitteen arkkitehtuuria (ja huolehtivat esim. ohjainten ja levyjen välisestä sisäisestä tiedonsiirrosta), katsotaan olevan osa tallennuslaitetta. Sitä vastoin komponenttien, jotka tavallisesti liittyvät konesalitason tallennusympäristöön (esim. ulkoisen SAN-järjestelmän toiminnan edellyttämät laitteet), ei katsota olevan osa tallennuslaitetta. Tallennuslaite voi koostua integroiduista tallennusohjaimista, tallennusvälineistä, upotetuista verkkoelementeistä, ohjelmistoista ja muista laitteista. Vaikka tallennuslaitteissa voi olla yksi tai useampi upotettu suoritin, nämä suorittimet eivät aja käyttäjän omia ohjelmistosovelluksia, mutta ne voivat ajaa datakohtaisia sovelluksia (esim. tietojen replikointi, varmuuskopiointityökalut, tiedon pakkaus, asennusagentit).

1.5.3

Keskeytymättömän sähkönsyötön järjestelmä (Uninterruptible Power Supply, UPS): Muuntajien, kytkimien ja energian varastointilaitteiden, esimerkiksi akkujen, yhdistelmä, joka muodostaa virtalähteen tehonsyötön jatkuvuuden varmistamiseksi verkkosyötön katketessa.

1.6   Toimintatilat ja virrankäyttötilat

1.6.1

Valmiustila: Toimintatila, jossa käyttöjärjestelmä ja muut ohjelmistot ovat kokonaan latautuneet, tietokonepalvelin pystyy suorittamaan tehtäviä, mutta sillä ei ole järjestelmän pyytämiä tai odottavia suoritettavia tehtäviä (eli tietokonepalvelin on toiminnassa, mutta ei suorita mitään hyödyllistä tehtävää). Järjestelmissä, joissa sovelletaan ACPI-standardeja, käyttämättä-tila vastaa vain ACPI:n järjestelmätason S0-tilaa.

1.6.2

Aktiivinen tila: Toimintatila, jossa tietokonepalvelin suorittaa työtä vastauksena aiemmin tai samaan aikaan saatuihin ulkoisiin pyyntöihin (esim. verkon kautta aikaan tulleeseen käskyyn). Aktiivinen tila sisältää sekä 1) aktiivisen suorittamisen että 2) tiedon etsimisen/haun muistista, välimuistista tai sisäisestä/ulkoisesta tallennusvälineestä koneen odottaessa uutta syötettä verkosta.

1.7   Muita keskeisiä termejä

1.7.1

Hallintajärjestelmä: Tietokone tai tietokonepalvelin, joka hallinnoi vertailuarviointiprosessia. Hallintajärjestelmä suorittaa seuraavat toiminnot:

a)

aloittaa ja lopettaa kunkin suorituskykyanalyysin osan (vaiheen);

b)

hallinnoi suorituskykyanalyysin tehtäväpyyntöjä;

c)

aloittaa ja lopettaa tietojen keräämisen tehoanalysaattorista, jotta kunkin vaiheen tehoa ja suorituskykyä koskevat tiedot voidaan korreloida;

d)

tallentaa lokitiedostoja, jotka sisältävät tehoa ja suorituskykyä koskevaa vertailutietoa;

e)

muuttaa käsittelemättömän tiedon sopivaan muotoon vertailutietojen raportointia, toimittamista ja validointia varten; ja

f)

kerää ja tallentaa tietoa ympäristöolosuhteista, jos tämä on automatisoitu vertailua varten.

1.7.2

Verkkoasiakas (testaus): Tietokone tai tietokonepalvelin, joka tuottaa verkkokytkimen avulla liitettyyn testattavaan yksikköön lähetettävää työkuormaa.

1.7.3

RAS-ominaisuudet: Lyhenne, joka tarkoittaa toimintavarmuus-, käytettävyys- ja huollettavuusominaisuuksia (”reliability, availability, and serviceability”). RAS-ominaisuudet laajennetaan joskus RASM-ominaisuuksiksi, kun niihin lisätään hallittavuus (”manageability”). RAS-ominaisuuksien kolme ensisijaista osatekijää määritellään tietokonepalvelinten yhteydessä seuraavasti:

a)

Toimintavarmuusominaisuudet: Ominaisuudet, jotka tukevat palvelimen kykyä suorittaa tarkoitettu toiminto ilman komponenttien vikaantumisesta aiheutuvia keskeytyksiä (eli komponenttien valinta, lämpötilan ja/tai jännitteen alentaminen, virheiden havaitseminen ja korjaaminen).

b)

Käytettävyysominaisuudet: Ominaisuudet, jotka tukevat palvelimen kykyä maksimoida toiminta normaalikapasiteetilla käyttökatkosten kestäessä tietyn ajan (eli varmennus [sekä mikro- että makrotasolla]).

c)

Huollettavuusominaisuudet: Ominaisuudet, joiden avulla palvelinta on helpompi huoltaa keskeyttämättä sen toimintaa (esim. pikakytkentä).

1.7.4

Palvelimen suorittimen käyttöaste: Suorittimen laskentatoiminnan suhde suorittimen koko laskentakykyyn tietyllä jännitteellä ja taajuudella mitattuna hetkellisesti tai usean aktiivisen ja/tai valmiustilan lyhytaikaisena keskiarvona.

1.7.5

Hypervisor-ohjelma: Fyysisen laitteiston virtualisointitekniikka, joka mahdollistaa useiden vieraskäyttöjärjestelmien ajamisen yhdessä isäntäjärjestelmässä samanaikaisesti.

1.7.6

Suorittimen apukiihdyttimet (APAt): Laskentatehoa lisäävät laajennuskortit, jotka asennetaan yleisiin tarkoituksiin tarkoitettuun laajennuspaikkaan (esim. PCI-laajennuspaikkaan asennetut GPGPU-kortit).

1.7.7

Puskuroitu DDR-kanava: Kanava tai muistiportti, joka liittää muistinohjaimen tiettyyn määrään muistilaitteita (esim. DIMM-moduuleja) tietokonepalvelimessa. Tyypillisessä tietokonepalvelimessa voi olla useita muistinohjaimia, jotka puolestaan voivat tukea yhtä tai useampaa puskuroitua DDR-kanavaa. Sinänsä kukin puskuroitu DDR-kanava palvelee vain murto-osaa tietokonepalvelimen koko osoitettavasta muistitilasta.

1.8   Tuoteperhe

Ylätason kuvaus, joka viittaa tietokoneryhmään, jossa yleensä sama kotelon/emolevyn yhdistelmä voi usein tarjota satoja mahdollisia laitteisto- ja ohjelmistokokoonpanoja.

1.8.1   Tuoteperheen yhteiset ominaisuudet: Kaikille tuoteperheen malleille/kokoonpanoille yhteiset piirteet, jotka muodostavat yhteisen perusrakenteen. Kaikkien tuoteperheen mallien/kokoonpanojen on täytettävä seuraavat vaatimukset:

a)

Niiden on kuuluttava samaan mallistoon tai konetyyppiin.

b)

Niiden on joko oltava samanmuotoisia (eli kehikko-, kortti- tai tornipalvelimia) tai niillä on oltava sama mekaaninen ja elektroninen rakenne, jossa on vain pinnallisia mekaanisia eroja, jotka mahdollistavat useita muotoja tukevan rakenteen.

c)

Niiden suorittimien on joko kuuluttava yhteen määriteltyyn suoritinsarjaan tai ne on voitava liittää samaan pistoketyyppiin.

d)

Niillä on virtalähteet, joiden hyötysuhteet ovat vähintään samat kuin hyötysuhteet kaikissa 3.2 kohdassa määritellyissä vaadituissa kuormituspisteissä (eli 10, 20, 50 ja 100 prosenttia nimellisestä enimmäiskuormituksesta yksittäissyöttövirtalähteiden osalta; 20, 50 ja 100 prosenttia nimellisestä enimmäiskuormituksesta monisyöttövirtalähteiden osalta).

1.8.2   Tuoteperheen testatut tuotekokoonpanot

a)

Ostopäätökseen vaikuttavien tekijöiden mukaiset vaihtoehdot:

1)

Matalan suorituskyvyn kokoonpano: Prosessorin kannan tehon, virtalähteiden sekä muisti-, tallennus- (HDD/SSD) ja I/O-laitteiden yhdistelmä, joka edustaa hinnaltaan tai suorituskyvyltään alhaisempaa laskenta-alustaa tuoteperheen sisällä.

2)

Korkean suorituskyvyn kokoonpano: Prosessorin kannan tehon, virtalähteiden sekä muisti-, tallennus- (HDD/SSD) ja I/O-laitteiden yhdistelmä, joka edustaa hinnaltaan tai suorituskyvyltään korkeampaa laskenta-alustaa tuoteperheen sisällä.

b)

Tyypillinen kokoonpano:

Tyypillinen kokoonpano: Tuotekokoonpano, joka sijoittuu vähiten ja eniten virtaa kuluttavien kokoonpanojen väliin ja edustaa käyttöön otettua tuotetta, jonka myyntimäärät ovat suuret.

c)

Virrankulutukseen perustuvat vaihtoehdot:

1)

Vähiten virtaa kuluttava kokoonpano: Vähimmäiskokoonpano, joka pystyy käynnistämään ja ajamaan tuetun käyttöjärjestelmän. Vähimmäiskokoonpanossa on pienin prosessorin kannan teho sekä vähiten asennettuja virtalähteitä ja muisti-, tallennus- (HDD/SSD) ja I/O-laitteita, joita tarjotaan myyntiin ja jotka täyttävät ENERGY STAR -vaatimukset.

2)

Eniten virtaa kuluttava kokoonpano: Toimittajan valitsema komponenttiyhdistelmä, joka käyttää tuoteperheestä eniten virtaa koottuna ja käytettäessä. Enimmäiskokoonpanossa on suurin prosessorin kannan teho sekä eniten asennettuja virtalähteitä ja muisti-, tallennus- (HDD/SSD) ja I/O-laitteita, joita tarjotaan myyntiin ja jotka täyttävät ENERGY STAR -vaatimukset.

2.   Soveltamisala

2.1   Näiden vaatimusten piiriin kuuluvat tuotteet

Tuotteen on vastattava tämän asiakirjan 1 osassa esitettyä tietokonepalvelimen määritelmää, jotta sille voidaan hakea ENERGY STAR -hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella. Version 2.0 perusteella hyväksyntää voidaan hakea vain kortti-, monisolmu-, kehikko- tai tornipalvelimille, joissa on enintään neljä suoritinkantaa palvelinta kohti (tai korttia tai solmua kohti, jos kyseessä on kortti- tai monisolmupalvelin). Tuotteet, jotka nimenomaisesti on jätetty version 2.0 soveltamisalan ulkopuolelle, yksilöidään 2.2 kohdassa.

2.2   Näiden vaatimusten ulkopuolelle jätettävät tuotteet

2.2.1

Tuotteille, jotka kuuluvat muiden ENERGY STAR -tuotevaatimusten piiriin, ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella. Luettelo tällä hetkellä voimassa olevista vaatimuksista on osoitteessa www.eu-energystar.org/.

2.2.2

Seuraaville tuotteille ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella:

a)

täysin vikasietoiset palvelimet;

b)

toimintopalvelimet;

c)

suurteholaskentajärjestelmät;

d)

suurpalvelimet;

e)

tallennuslaitteet, korttitallennusvälineet mukaan lukien; ja

f)

verkkolaitteet.

3.   Hyväksyntäkriteerit

3.1   Merkitsevät numerot ja pyöristäminen

3.1.1

Kaikki laskelmat on tehtävä suoraan mitatuilla (pyöristämättömillä) arvoilla.

3.1.2

Ellei toisin mainita, vaatimustenmukaisuus arvioidaan käyttäen suoraan mitattuja tai laskennallisia arvoja ilman pyöristämistä.

3.1.3

Suoraan mitatut tai laskennalliset arvot, jotka toimitetaan raportoitaviksi ENERGY STAR -verkkosivustolla, pyöristetään lähimpään merkitsevään numeroon vastaavissa vaatimuksissa esitetyllä tavalla.

3.2   Virtalähdettä koskevat vaatimukset

3.2.1

Sellaisten testauslaitosten tuottamat virtalähteitä koskevat testitiedot ja -raportit, jotka EPA on hyväksynyt suorittamaan virtalähteiden testausta, hyväksytään ENERGY STAR -tuotteen hyväksyntää varten.

3.2.2

Virtalähteen tehokkuusvaatimukset: Näiden vaatimusten mukaisesti hyväksyttävissä tuotteissa käytettävien virtalähteiden on täytettävä seuraavat vaatimukset, kun niitä testataan Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, Rev. 6.6 -testimenetelmällä (saatavissa osoitteessa www.efficientpowersupplies.org). Virtalähteitä koskevat tiedot, jotka on tuotettu testimenetelmillä Rev. 6.4.2 (kuten versiossa 1.1 edellytettiin), 6.4.3 tai 6.5, hyväksytään, mikäli testi on suoritettu ennen näiden vaatimusten version 2.0 voimaantulopäivää.

a)

Torni- ja kehikkopalvelimet: ENERGY STAR -merkinnän edellytyksenä torni- ja kehikkopalvelimille on, että niiden kokoonpanossa on vain virtalähteitä, jotka täyttävät tai ylittävät taulukossa 1 esitetyt sovellettavat tehokkuusvaatimukset ennen toimitusta.

b)

Kortti- ja monisolmupalvelimet: ENERGY STAR -merkinnän edellytyksenä telineineen toimitettaville kortti- ja monisolmupalvelimille on, että niiden kokoonpanossa kaikki virtaa telineeseen antavat virtalähteet täyttävät tai ylittävät taulukossa 1 esitetyt sovellettavat tehokkuusvaatimukset ennen toimitusta.

Taulukko 1

Virtalähteiden tehokkuusvaatimukset

Virtalähteen tyyppi

Mitoitusantoteho

10 %:n kuormitus

20 %:n kuormitus

50 %:n kuormitus

100 %:n kuormitus

Monisyöttö

(AC-DC)

Kaikki antotehotasot

Ei sovelleta

85 %

88 %

85 %

Yksittäissyöttö

(AC-DC)

Kaikki antotehotasot

80 %

88 %

92 %

88 %

3.2.3

Virtalähteen tehokerrointa koskevat vaatimukset: Näiden vaatimusten mukaisesti hyväksyttävissä tuotteissa käytettävien virtalähteiden on täytettävä seuraavat vaatimukset, kun niitä testataan Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, Rev. 6.6 -testimenetelmällä (saatavissa osoitteessa www.efficientpowersupplies.org). Virtalähteitä koskevat tiedot, jotka on tuotettu testimenetelmillä Rev. 6.4.2 (kuten versiossa 1.1 edellytettiin), 6.4.3 tai 6.5, hyväksytään, mikäli testi on suoritettu ennen version 2.0 voimaantulopäivää.

a)

Torni- ja kehikkopalvelimet: ENERGY STAR -merkinnän edellytyksenä torni- ja kehikkopalvelimille on, että niiden kokoonpanossa on vain virtalähteitä, jotka täyttävät tai ylittävät taulukossa 2 esitetyt sovellettavat tehokkuusvaatimukset ennen toimitusta kaikissa kuormitusolosuhteissa, joissa antoteho on vähintään 75 wattia. Valmistajien on mitattava ja ilmoitettava virtalähteen tehokerroin alle 75 watin kuormitusolosuhteissa, mutta mitään tehokertoimen vähimmäisvaatimuksia ei sovelleta.

b)

Kortti- ja monisolmupalvelimet: ENERGY STAR -merkinnän edellytyksenä telineineen toimitettaville torni- ja kehikkopalvelimille on, että niiden kokoonpanossa kaikki virtaa telineeseen antavat virtalähteet täyttävät tai ylittävät taulukossa 2 esitetyt sovellettavat tehokkuusvaatimukset ennen toimitusta kaikissa kuormitusolosuhteissa, joissa antoteho on vähintään 75 wattia. Valmistajien on mitattava ja ilmoitettava virtalähteen tehokerroin alle 75 watin kuormitusolosuhteissa, mutta mitään tehokertoimen vähimmäisvaatimuksia ei sovelleta.

Taulukko 2

Virtalähteiden tehokerrointa koskevat vaatimukset

Virtalähteen tyyppi

Mitoitusantoteho

10 %:n kuormitus

20 %:n kuormitus

50 %:n kuormitus

100 %:n kuormitus

AC-DC-monisyöttö

Kaikki antotehoarvot

Ei sovelleta

0,80

0,90

0,95

AC-DC-yksittäissyöttö

Antoteho ≤ 500 W

Ei sovelleta

0,80

0,90

0,95

Antoteho > 500 W

ja

antoteho ≤ 1 000 W

0,65

0,80

0,90

0,95

Antoteho > 1 000 W

0,80

0,90

0,90

0,95

3.3   Virranhallintavaatimukset

3.3.1

Palvelimen suorittimen virranhallinta: ENERGY STAR -merkinnän saadakseen tietokonepalvelimessa on oltava suorittimen virranhallinta, joka on oletusarvoisesti käytössä BIOS-ohjelmassa ja/tai joka käynnistetään hallintayksikön, palvelusuorittimen ja/tai tietokonepalvelimen kanssa toimitetun käyttöjärjestelmän avulla. Kaikkien suorittimien on kyettävä vähentämään virrankulutusta käytön ollessa vähäistä seuraavin tavoin:

a)

pienentämällä jännitettä ja/tai taajuutta dynaamisen jännitteen ja taajuuden skaalauksen (DVFS) avulla tai

b)

aktivoimalla suorittimen tai ytimen virrankäyttöä vähentävän tilan, kun ydin tai suoritinkanta ei ole käytössä.

3.3.2

Hallintajärjestelmän virranhallinta: ENERGY STAR -merkinnän saadakseen tuotteessa, jossa on esiasennettu valvontajärjestelmä (esim. käyttöjärjestelmä, hypervisor-ohjelma), on oltava oletusarvoisesti käytössä oleva hallintajärjestelmän virranhallinta.

3.3.3

Virranhallinnan raportointi: ENERGY STAR -merkinnän edellytyksenä on, että kaikki oletusarvoisesti käytössä olevat virranhallintatekniikat eritellään teho- ja suorituskykytietolomakkeessa. Tätä vaatimusta sovelletaan BIOS-ohjelman tai käyttöjärjestelmän virranhallintaominaisuuksiin tai muunlaisiin virranhallintaominaisuuksiin, jotka ovat loppukäyttäjän konfiguroitavissa.

3.4   Kortti- ja monisolmujärjestelmiä koskevat vaatimukset

3.4.1

Kortti- ja monisolmupalvelinten lämpötilanhallinta ja valvonta: ENERGY STAR -merkinnän saadakseen kortti- tai monisolmupalvelimessa on oltava oletusarvoisesti käytössä oleva tosiaikainen telineen tai kortin/solmun imuilman lämpötilan valvontavalmius sekä tuulettimen nopeuden hallintavalmius.

3.4.2

Kortti- ja monisolmupalvelinten toimitusasiakirjat: ENERGY STAR -merkinnän edellytyksenä on, että ilman telinettä asiakkaalle toimitettavan kortti- tai monisolmupalvelimen mukana on oltava asiakirjat, joissa asiakkaalle kerrotaan, että kortti- tai monisolmupalvelin täyttää ENERGY STAR -vaatimukset vain, jos se asennetaan tämän asiakirjan 3.4.1 kohdassa esitetyt vaatimukset täyttävään telineeseen. Kortti- tai monisolmupalvelimen kanssa toimitettavassa oheismateriaalissa on toimitettava myös luettelo vaatimukset täyttävistä telineistä ja niiden tilaustiedot. Nämä vaatimukset voidaan täyttää joko painotuotteilla, kortti- tai monisolmupalvelimen kanssa toimitettavalla sähköisellä dokumentaatiolla tai tietoja kortti- tai monisolmupalvelimesta sisältävällä valmistajan verkkosivustolla julkaistuilla tiedoilla.

3.5   Aktiivisen tilan tehokkuusvaatimukset

3.5.1

Aktiivisen tilan tehokkuuden raportointi: ENERGY STAR -merkinnän edellytyksenä on, että haettaessa hyväksyntää tietokonepalvelimelle tai tietokonepalvelinten tuoteperheelle täydellisen aktiivisen tilan tehokkuusluokitusta koskevat testiraportin yhteydessä seuraavat tiedot ilmoitetaan kokonaisuudessaan:

a)

lopulliset SERT-luokitusvälineen tulokset, joihin sisältyvät tulostiedostot (sekä HTML- että tekstimuodossa) sekä kaikki tuloskaaviot sisältävät png-tiedostot, ja

b)

SERT-luokitusvälineen välitulokset, joihin sisältyvät yksityiskohtaiset tulokset sisältävät tiedostot (sekä HTML- että tekstimuodossa) sekä kaikki yksityiskohtaiset tuloskaaviot sisältävät png-tiedostot.

Tietojen raportointia ja muotoilua koskevia vaatimuksia käsitellään näiden vaatimusten 4.1 kohdassa.

3.5.2

Puutteellinen raportointi: Valmistajat eivät saa raportoida valikoivasti yksittäisiä kuormamoduulien tuloksia tai muutoin esittää tehokkuusluokitteluvälineen tuloksia muussa muodossa kuin täydellisenä testiraporttina asiakkaille annettavassa dokumentaatiossa tai markkinointimateriaalissa.

3.6   Valmiustilan tehokkuusvaatimukset – yksikantaiset (1S) ja kaksikantaiset (2S) palvelimet (muut kuin kortti- tai monisolmupalvelimet)

3.6.1

Valmiustilan tehokkuuden raportointi: Valmiustilan enimmäisvirrankulutus (PIDLE_MAX) mitataan ja ilmoitetaan sekä hyväksyntää haettaessa toimitettavassa aineistossa että 4 osan vaatimusten mukaisesti.

3.6.2

Valmiustilan tehokkuus: Mitatun valmiustilan virrankulutuksen (PIDLE) on oltava pienempi tai sama kuin valmiustilan enimmäisvirrankulutusvaatimus (PIDLE_MAX) laskettuna yhtälöllä 1.

Yhtälö 1: Valmiustilan enimmäisvirrankulutuksen laskeminen

Formula

jossa

PIDLE_MAX on valmiustilan enimmäisvirrankulutusvaatimus,

PBASE on taulukon 3 mukaisesti määritetty käyttämättä-tilan virrankulutuksen sallittu peruslisämäärä,

PADDL_i on taulukon 4 mukaisesti määritetty lisäkomponentteja koskeva valmiustilan virrankulutuksen sallittu lisämäärä.

a)

Näitä valmiustilan virrankulutusrajoja sovelletaan vain yksi- ja kaksikantaisiin järjestelmiin.

b)

Tietokonepalvelinten ENERGY STAR -testimenetelmän 6.1 osaa käytetään valmiustilan virrankulutuksen määrittämiseen hyväksyntää varten.

c)

Taulukon 3 vikasietoisten palvelinten luokkaa sovelletaan vain kaksikantaisiin järjestelmiin, jotka vastaavat lisäyksessä B annettua vikasietoisten palvelinten määritelmää.

d)

Kaikki taulukoissa 3 ja 4 esitetyt määrät (asennettujen suorittimien määrää lukuun ottamatta) viittaavat järjestelmään asennettujen komponenttien määrään eivätkä siihen, kuinka montaa komponenttia järjestelmä enintään voin tukea (esim. asennettu muisti eikä tuettu muisti jne.).

e)

Virrankulutuksen sallittua lisämäärää voidaan soveltaa kuhunkin kokoonpanossa käytettyyn ylimääräiseen virtalähteeseen.

f)

Valmiustilan virrankulutuksen sallitun lisämäärän määrittämiseksi kaikki muistikapasiteetit pyöristetään lähimpään gigatavuun (GB) (10).

g)

Ylimääräisten I/O-laitteiden virrankulutuksen sallittua lisämäärää voidaan soveltaa kaikkiin peruskokoonpanon ylittäviin I/O-laitteisiin (eli kahden portin lisäksi asennettuihin Ethernet-laitteisiin, joiden tiedonsiirtonopeus on vähintään 1 gigabitti sekunnissa (Gbit/s), sisäiseen Ethernetiin sekä muihin kuin Ethernet-I/O-laitteisiin), sisäiset I/O-laitteet ja laajennuspaikkojen avulla liitetyt I/O-lisälaitteet mukaan luettuina. Tätä lisämäärää voidaan soveltaa kuhunkin seuraavista I/O-toiminnallisuuden tyypeistä: Ethernet, SAS, SATA, kuitukanava ja Infiniband.

h)

Ylimääräisten I/O-laitteiden virrankulutuksen sallittu lisämäärä lasketaan yhden liitännän nimellisen yhteysnopeuden perusteella ja pyöristetään lähimpään gigabittiin (Gbit). I/O-laitteisiin, joiden nopeus on alle 1 Gbit, ei voida soveltaa ylimääräisten I/O-laitteiden virrankulutuksen sallittua lisämäärää.

i)

Ylimääräisten I/O-laitteiden virrankulutuksen sallittua lisämäärää sovelletaan vain I/O-laitteisiin, jotka ovat aktiivisessa tilassa/käytössä toimitettaessa ja toimintakykyisiä, kun ne yhdistetään aktiivikytkimeen.

Taulukko 3

Valmiustilan virrankulutuksen sallitut peruslisämäärät yksi- ja kaksikantaisille palvelimille

Luokka

Asennettujen suorittimen enimmäismäärä

(# P)

Hallinnoitu palvelin

Valmiustilan virrankulutuksen sallittu peruslisämäärä, PBASE

(wattia)

A

1

Ei

47,0

B

1

Kyllä

57,0

C

2

Ei

92,0

D

2

Kyllä

142,0

Vikasietoinen

2

Kyllä

205,0


Taulukko 4

Valmiustilan virrankulutuksen sallitut lisämäärät lisäkomponenteille

Järjestelmän ominaisuus

Sovelletaan:

Valmiustilan virrankulutuksen sallittu lisämäärä

Ylimääräiset virtalähteet

Nimenomaisesti virransyötön varmennusta varten asennetut virtalähteet

20 wattia virtalähdettä kohti

Kovalevyt (SSD-levyt mukaan lukien)

Asennettua kovalevyä kohti

8,0 wattia kovalevyä kohti

Lisämuisti

4 GB:n ylittävä asennettu muisti

0,75 wattia/GB

Ylimääräinen puskuroitu DDR-kanava

8 kanavan määrän ylittävät asennetut puskuroidut DDR-kanavat

(Vain vikasietoiset palvelimet)

4,0 wattia puskuroitua DDR-kanavaa kohti

Ylimääräiset I/O-laitteet

Asennetut laitteet, joissa on yli kaksi porttia, joiden nopeus ≥ 1 Gbit, sisäinen Ethernet

< 1 Gbit: Ei lisämäärää

= 1 Gbit: 2,0 wattia / aktiivinen portti

> 1 Gbit ja < 10 Gbit: 4,0 wattia / aktiivinen portti

≥ 10 Gbit: 8,0 wattia / aktiivinen portti

3.7   Valmiustilan tehokkuusvaatimukset – kolmikantaiset (3S) ja nelikantaiset (4S) palvelimet (muut kuin kortti- tai monisolmupalvelimet)

Valmiustilan tehokkuuden raportointi: Valmiustilan virrankulutus (PIDLE) mitataan ja ilmoitetaan sekä hyväksyntää haettaessa toimitettavassa aineistossa että 4 osan vaatimusten mukaisesti.

3.8   Valmiustilan tehokkuusvaatimukset – Korttipalvelimet

3.8.1

Valmiustilan tehokkuuden raportointi: Valmiustilan virrankulutus (PTOT_BLADE_SYS) ja (PBLADE) mitataan ja ilmoitetaan sekä hyväksyntää haettaessa toimitettavassa aineistossa että 4 osan vaatimusten mukaisesti.

3.8.2

Se, ovatko korttipalvelimet 3.8.1 kohdan vaatimusten mukaisia, on testattava kaikissa seuraavissa olosuhteissa:

a)

Virrankulutusarvot mitataan ja ilmoitetaan käyttäen puoliksi kalustettua korttitelinettä. Korttipalvelimissa, joissa on useita virransyöttöalueita, valitaan se määrä virransyöttöalueita, joka on lähinnä puoliksi täytettyä korttitelinettä. Jos kaksi vaihtoehtoa on yhtä lähellä puoliksi kalustettua telinettä, testi suoritetaan sillä virransyöttöalueella tai virransyöttöalueiden yhdistelmällä, joka käyttää useampia korttipalvelimia. Puoliksi kalustetun korttitelineen testissä käytettyjen korttien määrä raportoidaan.

b)

Kokonaan kalustetun korttitelineen virrankulutus voidaan mitata ja ilmoittaa vapaaehtoisesti, mikäli myös puoliksi kalustettua telinettä koskevat tiedot toimitetaan.

c)

Kaikkien korttitelineeseen asennettujen korttipalvelimien kokoonpanon on oltava sama (yhtenäinen).

d)

Korttikohtaiset virrankulutusarvot lasketaan yhtälöllä 2.

Yhtälö 2: Yksittäisen kortin virrankulutuksen laskeminen

Formula

jossa

PBLADE on yhden korttipalvelimen virrankulutus,

PTOT_BLADE_SYS on korttipalvelinjärjestelmän mitattu kokonaisvirrankulutus,

NINST_BLADE_SRV on testattuun korttitelineeseen asennettujen korttipalvelimien määrä.

3.9   Valmiustilan tehokkuusvaatimukset – Monisolmupalvelimet

3.9.1

Valmiustilan tehokkuuden raportointi: Valmiustilan virrankulutus (PTOT_NODE_SYS) ja (PNODE) mitataan ja ilmoitetaan sekä hyväksyntää haettaessa toimitettavassa aineistossa että 4 osan vaatimusten mukaisesti.

3.9.2

Se, ovatko monisolmupalvelimet 3.9.1 kohdan vaatimusten mukaisia, on testattava kaikissa seuraavissa olosuhteissa:

a)

Virrankulutusarvot mitataan ja ilmoitetaan käyttäen kokonaan kalustettua monisolmupalvelintelinettä.

b)

Kaikkien monisolmupalvelintelineeseen asennettujen monisolmupalvelimien kokoonpanon on oltava sama (yhtenäinen).

c)

Solmukohtaiset virrankulutusarvot lasketaan yhtälöllä 3.

Yhtälö 3: Yksittäisen solmun virrankulutuksen laskeminen

Formula

jossa

PNODE on yhden solmupalvelimen virrankulutus,

PTOT_NODE_SYS on monisolmupalvelinjärjestelmän mitattu kokonaisvirrankulutus,

NINST_NODE_SRV on testattuun monisolmupalvelintelineeseen asennettujen monisolmupalvelimien määrä.

3.10   Muut testivaatimukset

Suorittimen apukiihdyttimiä koskevat vaatimukset: Kaikkiin tietokonepalvelimiin, jotka myydään suorittimen apukiihdyttimien kanssa, sovelletaan seuraavia vaatimuksia ja säännöksiä:

a)

Yksittäiset kokoonpanot: Kaikki valmiustilan testit on suoritettava sekä apukiihdyttimet asennettuina että ilman niitä. Sekä apukiihdyttimet asennettuina ja ilman niitä tehdyt valmiustilan virrankulutusmittaukset toimitetaan tapauksen mukaan EPA:lle tai Euroopan komissiolle osana ENERGY STAR -hyväksyntää haettaessa toimitettavaa aineistoa.

b)

Tuoteperheet: Valmiustilan testaus on suoritettava apukiihdyttimet asennettuina ja ilman niitä 1.8.2 kohdassa tarkoitetussa eniten virtaa kuluttavassa / korkean suorituskyvyn kokoonpanossa. Testaus apukiihdyttimet asennettuina ja ilman niitä voidaan valinnaisesti suorittaa ja ilmoittaa muissa testauspisteissä.

c)

Sekä apukiihdyttimet asennettuina ja ilman niitä tehdyt valmiustilan virrankulutusmittaukset toimitetaan tapauksen mukaan EPA:lle tai Euroopan komissiolle osana ENERGY STAR -hyväksyntää haettaessa toimitettavaa aineistoa. Nämä mittaukset toimitetaan kustakin yksittäisestä apukiihdytintuotteesta, joka on tarkoitettu myytäväksi hyväksynnän saaneen kokoonpanon kanssa.

d)

PIDLE-arvon 3.6 ja 3.7 kohdassa, PBLADE-arvon 3.8 kohdassa ja PNODE-arvon 3.9 kohdassa tarkoitetut mittaukset suoritetaan apukiihdyttimet poistettuina, vaikka ne toimitettaessa olisivat asennettuina. Nämä mittaukset toistetaan kukin apukiihdytin yksi kerrallaan asennettuna kunkin asennetun apukiihdyttimen virrankulutuksen mittaamiseksi valmiustilassa.

e)

Kunkin hyväksyttyihin kokoonpanoihin asennetun apukiihdyttimen virrankulutus valmiustilassa saa olla enintään 46 wattia.

f)

Kunkin hyväksytyn kokoonpanon kanssa myytävän apukiihdyttimen virrankulutus valmiustilassa on ilmoitettava.

4.   Toimitettavia vakiotietoja koskevat vaatimukset

Tiedonantovaatimukset

4.1

Kaikki tietokonepalvelimia koskevan ENERGY STAR -version 2.0 hyväksyttyjen tuotteiden lomakkeen vaadittavat tietokentät on toimitettava Euroopan komissiolle kunkin ENERGY STAR -hyväksynnän saaneen tietokonepalvelimen tai tietokonepalvelinten tuoteperheen osalta.

a)

Valmistajia kehotetaan toimittamaan yhdet tiedot kustakin ENERGY STAR -hyväksynnän saaneesta tuotekokoonpanosta, mutta Euroopan komissio hyväksyy myös tiedot kustakin hyväksytystä tuoteperheestä.

b)

Tuoteperheen hyväksyntään on sisällyttävä soveltuvin osin tiedot kaikista 1.8.2. määritellyistä testauspisteistä.

c)

Mikäli mahdollista, valmistajien on myös toimitettava linkki niiden verkkosivustolla olevaan yksityiskohtaiseen virrankulutuslaskuriin, joita ostajat voivat käyttää ymmärtääkseen tuoteperheen eri kokoonpanojen virrankulutus- ja suorituskykytietoja.

4.2

Seuraavat tiedot näytetään EU:n ENERGY STAR -verkkosivuston tuotehakuvälineessä:

a)

mallin nimi ja numero, tuotenumero ja/tai kokoonpanon tunniste;

b)

järjestelmän ominaisuudet (muoto, käytettävissä olevat liitännät/paikat, tehovaatimukset jne.);

c)

järjestelmän tyyppi (hallinnoimaton, hallinnoitu, skaalautuva jne.);

d)

järjestelmän kokoonpano(t) (mukaan lukien matalan suorituskyvyn kokoonpano, korkean suorituskyvyn kokoonpano, vähiten virtaa kuluttava kokoonpano, eniten virtaa kuluttava kokoonpano ja tyypillinen kokoonpano tuoteperheen hyväksyntää varten);

e)

vaadittavista aktiivisen ja valmiustilan tehokkuusvaatimusten testeistä saadut virrankulutus- ja suorituskykytiedot, mukaan lukien results.xml-tiedostot, results.html-tiedostot, results.txt-tiedostot, kaikki results-chart.png-tiedostot, results-details.html-tiedostot, results-details.txt-tiedostot ja kaikki results-details-chart.png-tiedostot;

f)

käytettävissä ja käytössä olevat virransäästöominaisuudet (eli virranhallinta);

g)

luettelo ASHRAE:n lämpöraportin valituista tiedoista;

h)

ennen testauksen aloittamista, valmiustilan testauksen päättyessä ja aktiivisen tilan testauksen päättyessä suoritetut imuilman lämpötilamittaukset;

i)

tuoteperheiden hyväksyntää varten luettelo hyväksytyistä kokoonpanoista hyväksyttyine tuotenumeroineen tai kokoonpanotunnisteineen ja

j)

korttipalvelinten osalta luettelo niihin sopivista korttitelineistä, jotka täyttävät ENERGY STAR -hyväksynnän vaatimukset.

4.3

EPA ja Euroopan komissio voivat tarvittaessa tarkistaa tätä luetteloa, ja ne ilmoittavat sidosryhmille tällaisesta tarkistusprosessista ja kutsuvat ne osallistumaan siihen.

5.   Suorituskykyä koskevien vakiotietojen mittaamista ja tulostusta koskevat vaatimukset

5.1   Mittaaminen ja tulostus

5.1.1

Tietokonepalvelimen on annettava tietoja syöttövirran kulutuksesta (W), imuilman lämpötilasta (°C) ja kaikkien loogisten keskusyksiköiden keskimääräisestä käyttöasteesta. Tiedot on asetettava saataville julkaistussa tai käyttäjien helposti saavutettavissa muodossa, joka on luettavissa kolmansien osapuolten avoimilla hallintaohjelmistoilla standardiverkossa. Kortti- ja monisolmupalvelinten ja -järjestelmien osalta tiedot voidaan koota telinekohtaisesti.

5.1.2

Tietokonepalvelimet, jotka vastaavat EN 55022:2006 -standardin mukaista luokkaa B, vapautetaan 5.1.1 kohdassa asetetuista syöttövirran kulutusta ja imuilman lämpötilaa koskevien tietojen toimittamisvaatimuksista. Luokka B viittaa (kotiympäristössä käytettäviksi tarkoitettuihin) koti- ja toimistolaitteisiin. Kaikkien ohjelmassa olevien tietokonepalvelimien on täytettävä kaikkien loogisten keskusyksiköiden käyttöasteen ilmoittamista koskevat vaatimukset ja ehdot.

5.2   Raportoinnin toteutus

5.2.1

Tuotteissa voidaan käyttää joko upotettuja komponentteja tai tietokonepalvelimen kanssa pakattavia lisälaitteita (esim. palvelusuoritin, upotettu virrankulutus- tai lämpömittari (tai muu out-of-band-tekniikka) tai esiasennettu käyttöjärjestelmä) tietojen antamiseksi loppukäyttäjille.

5.2.2

Tuotteissa, jotka sisältävät esiasennetun käyttöjärjestelmän, on oltava kaikki tarvittavat ajurit ja ohjelmat, joiden avulla loppukäyttäjät voivat käyttää tässä asiakirjassa määritettyjä vakiotietoja. Sellaisten tuotteiden yhteyteen, jotka eivät sisällä esiasennettua käyttöjärjestelmää, on pakattava painettua dokumentaatiota siitä, miten merkityksellistä anturien toimittamaa tietoa sisältäviin rekistereihin pääsee. Nämä vaatimukset voidaan täyttää joko painotuotteilla, tietokonepalvelimen kanssa toimitettavalla sähköisellä dokumentaatiolla tai tietoja tietokonepalvelimesta sisältävällä valmistajan verkkosivustolla julkaistuilla tiedoilla.

5.2.3

Kun avoin ja yleisesti käytettävissä oleva tiedon keräämisen ja raportoinnin standardi tulee saataville, valmistajien olisi sisällytettävä tämä yleinen standardi järjestelmiinsä.

5.2.4

Tarkkuutta (5.3 osa) ja näytteenottoa (5.4 osa) koskevien vaatimusten arviointi suoritetaan tutkimalla komponenttien tuoteselosteiden sisältämiä tietoja. Jos tällaisia tietoja ei anneta, tarkkuus ja näytteenotto arvioidaan valmistajan ilmoituksen perusteella.

5.3   Mittaustarkkuus

5.3.1

Virransyöttö: Mittaukset on ilmoitettava vähintään ± 5 prosentin tarkkuudella todellisesta arvosta, ja enimmäistarkkuus kunkin asennetun virtalähteen osalta on ± 10 W (eli virran ilmoittamistarkkuuden kunkin virtalähteen osalta ei koskaan tarvitse olla tarkempi kuin ± 10 wattia) koko toiminta-alueella valmiustilasta täyteen tehoon.

5.3.2

Suorittimen käyttöaste: Jokaisen käyttöjärjestelmälle näkyvän loogisen keskusyksikön osalta on arvioitava keskimääräinen käyttöaste, ja se on ilmoitettava tietokonepalvelimen käyttäjälle käyttöympäristön (käyttöjärjestelmä tai hypervisor-ohjelma) avulla.

5.3.3

Imuilman lämpötila: Mittaukset on ilmoitettava vähintään ± 2 °C:n tarkkuudella.

5.4   Näytteenottovaatimukset

5.4.1

Virransyöttö ja suorittimen käyttöaste: Virransyötön ja suorittimen käyttöasteen mittauksessa näytteitä on otettava sisäisesti tietokonepalvelimelle vähintään kerran yhtäjaksoista kymmenen sekunnin jaksoa kohden. Enintään 30 sekunnin jakson liukuvasta keskiarvosta on otettava näyte sisäisesti tietokonepalvelimelle vähintään kerran kymmenessä sekunnissa.

5.4.2

Imuilman lämpötila: Imuilman lämpötilan mittauksista on otettava sisäisesti näyte tietokonepalvelimelle vähintään kerran jokaista kymmenen sekunnin jaksoa kohden.

5.4.3

Aikaleimaus: Järjestelmien, joissa ympäristöolosuhteita koskevat tiedot aikaleimataan, on otettava näytteitä sisäisesti tietokonepalvelimelle vähintään kerran jokaista kymmenen sekunnin jaksoa kohden.

5.4.4

Hallintaohjelmisto: Kaikki näytemittaukset on saatettava ulkoisen hallintaohjelmiston saataville tarpeeseen perustuvalla kysyntämenetelmällä (”pull-method”) tai koordinoidulla tarjontamenetelmällä (”push-method”). Kummassakin tapauksessa järjestelmän hallintaohjelmisto asettaa tietojen toimituksen aikataulun, kun taas tietokonepalvelin varmistaa, että toimitetut tiedot täyttävät edellä asetetut näytteenotto- ja tarkkuusvaatimukset.

6.   Testaus

6.1   Testimenetelmät

6.1.1

ENERGY STAR -vaatimusten täyttymisen määrittämisessä on tietokonepalvelinlaitteita testattaessa käytettävä taulukossa 5 ilmoitettuja testimenetelmiä.

Taulukko 5

Testimenetelmät ENERGY STAR -hyväksyntää varten

Tuotetyyppi tai komponentti

Testimenetelmä

Kaikki

ENERGY STAR Test Method for Computer Servers (Rev. March-2013)

Kaikki

Standard Performance Evaluation Corporation (SPEC) Server Efficiency Rating Tool (SERT), Version 1.0.0, Rev. Feb 26, 2013

6.1.2

Testattaessa tietokonepalvelinlaitteita kaikkien testattavan yksikön suoritinkantojen on oltava kalustettuina testauksen aikana.

Jos tietokonepalvelin ei tue kaikkien suoritinkantojen kalustamista testauksen aikana, järjestelmä on kalustettava niin, että sen toimintakyky on mahdollisimman suuri. Näihin järjestelmiin sovelletaan valmiustilan virrankulutuksen lisämäärää järjestelmässä olevien suoritinkantojen määrän mukaan.

6.2   Testaukseen vaadittavien yksiköiden määrä

Testausta varten on valittava tyypilliset mallit seuraavien vaatimusten mukaisesti:

a)

Yksittäisen tuotekokoonpanon hyväksyntää varten tyypillisenä mallina pidetään tuotekokoonpanoa, joka on tarkoitettu markkinoitavaksi ja merkittäväksi ENERGY STAR -merkinnällä.

b)

Kaikkien tuotetyyppien jonkin tuoteperheen hyväksyntää varten tyypillisinä malleina pidetään yhtä tuoteperheen tuotekokoonpanoa kutakin 1.8.2 kohdan määritelmissä määritettyä viittä kohtaa kohden. Kaikilla tällaisilla tyypillisillä malleilla on oltava samat 1.8.1 kohdassa määritellyt tuoteperheen yhteiset ominaisuudet.

6.3   Vaatimukset täyttävät tuoteperheet

6.3.1

Valmistajia kehotetaan testaamaan yksittäisiä tuotekokoonpanoja ja toimittamaan niiden tiedot ENERGY STAR -hyväksyntää varten. Valmistaja voi kuitenkin hakea hyväksyntää useille tuotekokoonpanoille yhden tuoteperhenimityksen puitteissa, jos tuoteperheen kaikki kokoonpanot täyttävät yhden seuraavista vaatimuksista:

a)

yksittäiset tuotteet on rakennettu samalle alustalle, niille voidaan hakea hyväksyntää samojen näissä vaatimuksissa esitettyjen ja tuotteiden täyttämien erityisten vaatimusten perusteella ja ne ovat koteloa ja väriä lukuun ottamatta joka suhteessa identtiset testatun tyypillisen tuotekokoonpanon kanssa tai

b)

yksittäiset tuotteet täyttävät edellä 1.8 kohdassa määritellyt tuoteperheen vaatimukset. Tässä tapauksessa valmistajien on suoritettava testit ja toimitettava niiden tiedot b osan vaatimusten mukaisesti.

6.3.2

Valmistajien on toimitettava teho- ja suorituskykytietolomake kustakin tuoteperheestä, jolle haetaan hyväksyntää.

6.3.3

Kaikkien sen tuoteperheen tuotekokoonpanojen, jolle haetaan hyväksyntää, on täytettävä ENERGY STAR -vaatimukset, myös niiden tuotteiden, joiden tietoja ei ole ilmoitettu.

7.   Voimaantulopäivämäärä

7.1

Näiden tietokonepalvelimia koskevien ENERGY STAR -vaatimusten version 2.0 voimaantulopäivä määritellään sopimuksen voimaantulopäiväksi. ENERGY STAR -tunnuksen saadakseen tuotemallin on vastattava sen valmistuspäivänä voimassa olevia ENERGY STAR -vaatimuksia. Valmistuspäivämäärä on yksikkökohtainen ja tarkoittaa päivää, jona yksikkö katsotaan kokonaan kootuksi.

7.2

Vaatimusten tulevat muutokset: EPA ja Euroopan komissio varaavat oikeuden muuttaa näitä vaatimuksia, jos tekniset ja/tai markkinoiden muutokset vaikuttavat niiden hyödyllisyyteen kuluttajille, teollisuudelle tai ympäristölle. Nykyisen toimintatavan mukaisesti vaatimusten muutoksista sovitaan sidosryhmien keskusteluissa. Jos vaatimuksia tarkistetaan, on syytä muistaa, että ENERGY STAR -hyväksyntää ei automaattisesti myönnetä tuotemallin koko eliniäksi.

8.   Huomioita tulevia tarkistuksia varten

8.1

Aktiivisen tilan tehokkuusvaatimukset: EPA ja Euroopan komissio aikovat asettaa versiossa 3.0 aktiivisen tilan tehokkuusvaatimukset kaikille tietokonepalvelinluokille, joista niillä on riittävästi SERT-tietoja tuotteiden asianmukaiseksi erittelemiseksi.

8.2

Virtalähteiden oikea mitoitus: EPA ja Euroopan komissio tutkivat mahdollisuuksia kannustaa versiossa 3.0 virtalähteiden oikeaa mitoitusta.

8.3

DC-DC-tietokonepalvelimien sisällyttäminen: EPA ja Euroopan komissio kehottavat valmistajia tekemään yhteistyötä SPEC:n kanssa, jotta SERT-luokitusväline tukisi tasavirtapalvelimia, niin että tasavirtapalvelimille voidaan hakea hyväksyntää version 3.0 perusteella.

8.4

Uusien järjestelmäarkkitehtuurien sisällyttäminen: EPA ja Euroopan komissio kehottavat valmistajia tekemään yhteistyötä SPEC:n kanssa tuen luomiseksi sellaisille arkkitehtuureille, joita SERT-luokitusväline ei tällä hetkellä tue mutta jotka muodostavat huomattavan osan tietokonepalvelimien markkinoista. Ennen version 3.0 laatimista EPA ja Euroopan komissio ottavat huomioon kaikki SERT-luokitusvälineen tukemat arkkitehtuurit.

8.5

Ylimääräisiä redundantteja virtalähteitä koskevan lisämäärän poistaminen: EPA ja Euroopan komissio ovat tietoisia tekniikasta, jonka avulla ylimääräiset redundantit virtalähteet voidaan pitää valmiustilassa ja aktivoida vain tarvittaessa. EPA ja Euroopan komissio kannustavat tämän tekniikan käyttöönottoon tietokonepalvelimissa ja aikovat tutkia, onko nykyinen ylimääräisiä redundantteja virtalähteitä koskeva lisämäärä yhä tarpeen versiossa 3.0.

8.6

Prosessorin apukiihdyttimiä koskevat vaatimukset: EPA ja Euroopan komissio aikovat versiossa 3.0 tarkastella uudelleen ja mahdollisesti laajentaa apukiihdyttimiä koskevia vaatimuksia versiosta 2.0 kerättyjen apukiihdyttimiä koskevien tietojen perusteella sekä harkita apukiihdyttimien arvioinnin sisällyttämistä SERT-luokitusvälineeseen.

8.7

Lämpötilaa koskevat raportointi- ja testausvaatimukset: EPA ja Euroopan komissio suunnittelevat arvioivansa uudelleen nykyiset lämpötilaa koskevat raportointi- ja testausvaatimukset, jotta kerätyt tiedot olisivat mahdollisimman arvokkaita valmistajille ja konesalien käyttäjille.

Lisäys A

Esimerkkilaskelmia

1.   Valmiustilan virrankulutusvaatimukset

ENERGY STAR -hyväksynnän edellyttämän valmiustilan enimmäisvirrankulutusta koskevan vaatimuksen määrittämiseksi määritellään valmiustilan perustaso taulukosta 3 ja tämän jälkeen lisätään taulukosta 4 virrankulutuksen sallitut lisämäärät (jotka esitetään näiden vaatimusten 3.6 kohdassa). Seuraavassa on esimerkki tästä;

Esimerkki: Standardimallinen yksisuorittiminen tietokonepalvelin, jossa on 8 GB muistia, kaksi kovalevyä ja kaksi I/O-laitetta (ensimmäisessä kaksi 1 gigabitin porttia ja toisessa kuusi 1 gigabitin porttia).

1.1

Peruslisämäärä:

a)

Määritellään valmiustilan peruslisämäärä taulukosta 3, joka on viitteeksi alla.

b)

Esimerkkipalvelin on luokiteltu luokkaan A, ja se saa kuluttaa valmiustilassa enintään 47,0 wattia saadakseen ENERGY STAR -merkinnän.

Luokka

Asennettujen suorittimien määrä

(# P)

Hallinnoitu palvelin

Valmiustilan virrankulutuksen sallittu lisämäärä

(W)

A

1

Ei

47,0

B

1

Kyllä

57,0

C

2

Ei

92,0

D

2

Kyllä

142,0

Vikasietoinen

2

Kyllä

205,0

1.2

Lisäkomponenttien virrankulutuksen sallittu lisämäärä valmiustilassa: Lasketaan lisäkomponenttien valmiustilan lisämäärä taulukosta 4, joka on viitteeksi alla.

Järjestelmän ominaisuus

Sovelletaan

Lisäkomponenttien valmiustilan virrankulutuksen sallittu lisämäärä

Ylimääräiset virtalähteet

Nimenomaisesti virransyötön varmennusta varten asennetut virtalähteet

20,0 wattia virtalähdettä kohti

Kovalevyt (SSD-levyt mukaan lukien)

Kaikki asennetut kovalevyt

8,0 wattia kovalevyä kohti

Lisämuisti

4 GB:n ylittävä asennettu muisti

0,75 wattia/GB

Ylimääräinen puskuroitu DDR-kanava

8 kanavan määrän ylittävät asennetut puskuroidut DDR-kanavat

(Vain vikasietoiset palvelimet)

4,0 wattia puskuroitua DDR-kanavaa kohti

Ylimääräiset I/O-laitteet (yhden liitännän nopeus pyöristettynä lähimpään gigabittiin)

Asennetut laitteet, joissa on yli kaksi porttia, joiden nopeus on 1 Gbit, sisäinen Ethernet

< 1 Gbit: Ei lisämäärää

= 1 Gbit: 2,0 wattia / aktiivinen portti

> 1 Gbit ja < 10 Gbit: 4,0 wattia / aktiivinen portti

≥ 10 Gbit: 8,0 wattia / aktiivinen portti

a)

Esimerkkipalvelimessa on kaksi kovalevyä. Siksi sille myönnetään ylimääräinen 16,0 watin lisämäärä kutakin kovalevyä kohti (2 kovalevyä × 8,0 wattia).

b)

Esimerkkipalvelimessa on 4 GB muistikapasiteettia peruskokoonpanon lisäksi. Siksi sille myönnetään ylimääräinen 3,0 watin lisämäärä muistin osalta (4 ylimääräistä GB × 0,75 wattia/GB).

c)

Esimerkkipalvelimessa on yksi I/O-kortti, joka ei oikeuta lisämäärään: ensimmäisessä laitteessa on vain kaksi Ethernet-porttia, joten se ei ylitä kahden portin kynnysarvoa. Palvelimen toinen laite on oikeutettu lisämäärään: palvelimelle myönnetään ylimääräinen 12,0 watin lisämäärä tästä laitteesta (kuusi 1 gigabitin porttia × 2,0 wattia / aktiivisessa tilassa oleva portti).

1.3

Lasketaan lopullinen valmiustilan virrankulutuksen lisämäärä laskemalla yhteen peruslisämäärä ja lisäkomponenttien sallitut lisämäärät. Esimerkkijärjestelmän edellytettäisiin kuluttavan enintään 78,0 wattia valmiustilassa saadakseen hyväksynnän (47,0 W + 16,0 W + 3,0 W + 12,0 W).

2.   Virrankulutuksen sallittu lisämäärä valmiustilassa – Virtalähteet

Seuraavat esimerkit havainnollistavat ylimääräisten virtalähteiden virrankulutuksen sallittuja lisämääriä valmiustilassa:

2.1

Jos tietokonepalvelin tarvitsee toimiakseen kaksi virtalähdettä ja kokoonpanoon sisältyy kolme asennettua virtalähdettä, palvelin saisi 20,0 watin ylimääräisen valmiustilan virrankulutuksen lisämäärän.

2.2

Jos sama palvelin toimitettaisiin neljällä asennetulla virtalähteellä, se saisi ylimääräisen 40,0 watin valmiustilan virrankulutuksen lisämäärän.

3.   Virrankulutuksen sallittu lisämäärä valmiustilassa – Ylimääräinen puskuroitu DDR-kanava

Seuraavat esimerkit havainnollistavat ylimääräisten puskuroitujen DDR-kanavien virrankulutuksen sallittuja lisämääriä valmiustilassa:

3.1

Jos vikasietoisessa tietokonepalvelimessa on toimitettaessa kuusi asennettua puskuroitua DDR-kanavaa, palvelin ei saisi ylimääräistä valmiustilan virrankulutuksen lisämäärää.

3.2

Jos samassa vikasietoisessa palvelimessa tämän sijasta olisi toimitettaessa 16 asennettua puskuroitua DDR-kanavaa, se saisi 32,0 watin ylimääräisen valmiustilan virrankulutuksen lisämäärän (ensimmäiset 8 kanavaa = ei lisämäärää, seuraavat 8 kanavaa = 4,0 wattia × 8 puskuroitua DDR-kanavaa).

Lisäys B

Vikasietoisten palvelinten luokan määrittely

1.

Suorittimen RAS-ominaisuudet ja skaalautuvuus – palvelimen on tuettava kaikkia seuraavia ominaisuuksia:

1.1

Suorittimien RAS-ominaisuudet: Suorittimella on oltava valmiudet havaita, korjata ja eristää virheet seuraavien ominaisuuksien avulla:

a)

virheiden havaitseminen L1-tason välimuisteissa, hakemistoissa ja osoitteenmuunnospuskureissa pariteettisuojauksen avulla;

b)

yhden bitin virheen korjaus (tai parempi) käyttäen virheenkorjauskoodia (ECC) välimuisteihin, jotka voivat sisältää muutettuja tietoja. Korjatut tiedot toimitetaan vastaanottajalle (ts. virheenkorjausta ei käytetä vain taustalla tapahtuvaan siivoukseen);

c)

virheellisten tietojen elvytys ja eristäminen 1) prosessorin varmistuspisteen uudelleenkäynnistämisen ja palautuksen, 2) korruptoituneiden tietojen merkinnän (tagit) ja merkintöjen levittämisen tai 3) molempien avulla. Nämä mekanismit antavat ilmoituksen käyttöjärjestelmälle tai hypervisor-ohjelmalle, jotka eristävät prosessissa tai osiossa olevan virheen ja vähentävät näin järjestelmän uudelleenkäynnistysten tarvetta; ja

d)

1) se kykenee itsenäisiin virheen rajoittamistoimiin prosessorilaitteistossa, kuten kytkemään vialliset välimuistin osat pois päältä, 2) tukee ennakoivia virheanalyysejä ilmoittamalla käyttöjärjestelmälle, hypervisor-ohjelmalle tai palvelusuorittimelle virheiden sijainnin ja/tai syyt, tai 3) molemmat.

1.2

Vikasietoisissa ja skaalautuvissa palvelimissa käytetty suoritinteknologia on suunniteltu tarjoamaan lisävalmiuksia ja -toiminnallisuutta ilman lisäpiirisarjoja, minkä ansiosta niitä voidaan käyttää järjestelmissä, joissa on 4 tai useampia suoritinkantoja. Suorittimissa on lisäinfrastruktuuria, jotta ne tukevat ylimääräisiä sisäänrakennettuja suoritinväyliä suurempien järjestelmien kysynnän tukemiseksi.

1.3

Palvelimessa on suuren kaistanleveyden I/O-käyttöliittymiä ulkoisten I/O-laajennuslaitteiden tai I/O-etälaitteiden yhdistämiseksi tämän vähentämättä niiden suoritinkantojen määrää, jotka voidaan liittää yhteen. Nämä käyttöliittymät voivat olla valmistajakohtaisia käyttöliittymiä tai PCIe:n kaltaisia standardikäyttöliittymiä. Näitä paikkoja tukeva korkean suorituskyvyn I/O-ohjain voidaan upottaa pääsuorittimen kantaan tai järjestelmälevyyn.

2.

Muistin RAS-ominaisuudet ja skaalautuvuus – palvelimessa on oltava kaikki seuraavat valmiudet ja ominaisuudet:

a)

muistivirheiden havaitseminen ja palautus laajennetun virheenkorjauskoodin avulla;

b)

x4 DIMM -moduuleissa kahden vierekkäisen samanarvoisen piirin vian palautus;

c)

muistin siirtäminen: Viallinen allokoitu muisti voidaan vapauttaa ennakoivasti ja sen tiedot siirtää käytettävissä olevaan muistiin. Tämä voidaan toteuttaa DIMM-moduulien tai loogisten muistilohkojen allokointiyksikön suuruuden tasolla. Vaihtoehtoisesti muisti voidaan myös peilata;

d)

muistipuskurien käyttö nopeisiin suoritinmuistiliitäntöihin DIMM-moduuleihin, joihin on kiinnitetty hitaampia DDR-kanavia. Muistipuskuri voi olla erillinen itsenäinen puskuripiiri, joka on integroitu järjestelmälevyyn tai räätälöityihin muistikortteihin. Puskuripiirejä on käytettävä laajennettujen DIMM-moduulien tukemiseksi; ne mahdollistavat suuremman muistikapasiteetin, koska ne tukevat kapasiteetiltaan suurempia DIMM-moduuleja, muistikanavaa kohti on useampia DIMM-paikkoja ja muistin kaistanleveys muistikanavaa kohti on suurempi kuin suoraan kiinnitetyissä DIMM-moduuleissa. Muistimoduulit voivat myös olla räätälöityjä, jolloin muistipuskurit ja DRAM-piirit on integroitu samalle kortille;

e)

sellaisten vikasietoisten yhteyksien käyttö suorittimien ja muistipuskurien välillä, joissa on mekanismeja yhteydessä esiintyvän ohimenevän virheen korjaamiseksi, ja

f)

kaistanvaraus suorittimen ja muistin välisissä yhteyksissä. Yksi tai useampi varattu kaista on käytettävissä varayhteydeksi pysyvän virheen ilmaantuessa.

3.

Virransyötön RAS-ominaisuudet: Kaikkien asennettujen tai palvelimen kanssa toimitettujen virtalähteiden on oltava varmennettuja ja samanaikaisesti huollettavissa. Varmennetut ja korjattavissa olevat komponentit voidaan myös sijoittaa yhteen fyysiseen virtalähteeseen, mutta ne on voitava korjata ilman, että järjestelmästä on kytkettävä virta pois. Palvelimen on tuettava järjestelmän toimintaa heikentyneessä toimintatilassa, kun virransyöttökyky on heikentynyt virtalähteiden vikojen tai virransyötön vähentymisen vuoksi.

4.

Lämpötilan hallinnan ja jäähdytyksen RAS-ominaisuudet: Kaikkien aktiivisten jäähdytyskomponenttien, kuten tuulettimien tai vesijäähdyttimien, on oltava varmennettuja ja samanaikaisesti huollettavissa. Suoritinkokonaisuudessa on oltava mekanismeja, joiden avulla sen tehoa voidaan kuristaa ylikuumenemistapauksissa. Palvelimen on tuettava järjestelmän toimintaa heikentyneessä toimintatilassa, kun järjestelmän komponenteissa havaitaan ylikuumenemista.

5.

Järjestelmän vikasietoisuus – palvelimessa on oltava vähintään kuusi seuraavista ominaisuuksista:

a)

tuki varmennetuille tallennusohjaimille tai varmennettu polku ulkoiseen tallennusvälineeseen;

b)

varmennetut palvelusuorittimet;

c)

varmennetut DC-DC-jännitteensäätimet virtalähteiden ulostulojen jälkeen;

d)

ajonaikaista suorittimen vapauttamista tukeva palvelinlaitteisto;

e)

käytön aikana vaihdettavat I/O-sovittimet tai kovalevyt;

f)

kattava uudelleenyritystoiminto väylävirheiden jälkeen suorittimen ja muistin välisissä tai suorittimien välisissä liitännöissä;

g)

tuki laitteistoresurssien verkossa suoritettavalle lisäämiselle/vähentämiselle ilman, että käyttöjärjestelmä täytyy käynnistää uudelleen (”on-demand”-ominaisuudet);

h)

suoritinkannan siirtäminen: hypervisor-ohjelman tai käyttöjärjestelmän avulla yhdessä suoritinkannassa suoritettavat tehtävät voidaan siirtää toiseen suoritinkantaan ilman, että järjestelmä täytyy käynnistää uudelleen;

i)

muistin tarkkailu tai taustalla tapahtuva siivous on käytössä virheiden havaitsemiseksi ja korjaamiseksi ennakoivasti, jotta pienennetään sellaisten virheiden todennäköisyyttä, joita ei voida korjata, ja

j)

sisäisen tallennustilan vikasietoisuus: vikasietoisten järjestelmien peruskokoonpanossa on jonkinlainen RAID-laitteisto joko järjestelmälevyn antaman tuen tai erillisen RAID-ohjainkortin paikan avulla palvelimen sisäisten levyasemien tukea varten.

6.

Järjestelmän skaalautuvuus – palvelimessa on oltava kaikki seuraavat ominaisuudet:

a)

suurempi muistikapasiteetti: > = 8 DDR3- tai DDR4-DIMM-porttia kantaa kohti, joissa on vikasietoiset yhteydet suoritinkannan ja muistipuskurien välillä, ja

b)

suurempi I/O-laajennettavuus: suurempi I/O-perusinfrastruktuuri ja tuki useammille I/O-paikoille. Järjestelmässä on oltava vähintään 32 erityistä PCIe Gen 2 -väylää tai vastaavaa I/O-kaistanleveyttä, joissa on vähintään yksi x16-paikka tai muu erityinen ulkoista PCIe-väylää tukeva käyttöliittymä, valmistajakohtainen I/O-käyttöliittymä tai muu alan I/O-standardikäyttöliittymä.

Lisäys C

Testimenetelmä

1.   Yleiskatsaus

Seuraavaa testimenetelmää käytetään määritettäessä, täyttääkö tuote tietokonepalvelimien ENERGY STAR -tuotevaatimukset, ja hankittaessa testitietoja valmiustilan ja aktiivisen tilan virrankulutuksen ilmoittamiseksi ENERGY STAR -ohjelman teho- ja suorituskykytietolomakkeessa.

2.   Sovellettavuus

Seuraavaa testimenetelmää sovelletaan kaikkiin tuotteisiin, joille voidaan hakea hyväksyntää tietokonepalvelimien ENERGY STAR -tuotevaatimusten perusteella.

3.   Määritelmät

Jollei toisin mainita, kaikki tässä asiakirjassa käytetyt termit vastaavat tietokonepalvelimien ENERGY STAR -tuotevaatimuksiin sisältyviä määritelmiä.

4.   Testijärjestely

4.1

Syöttövirta: Syöttövirran on oltava taulukoissa 6 ja 7 esitetyn mukainen. Syöttövirran taajuuden on oltava taulukossa 8 esitetyn mukainen.

Taulukko 6

Syöttövirtaa koskevat vaatimukset tuotteille, joiden arvokilven mukainen nimellisteho on enintään 1 500 wattia (W)

Tuotetyyppi

Syöttöjännite

Jännitteen toleranssi

Suurin sallittu harmoninen kokonaissärö

Palvelimet, joissa on vaihto- ja tasavirtaa antavia (AC-DC) yksittäissyöttövirtalähteitä

230 volttia (V) AC tai 115 V AC (11)

+/– 1,0 %

2,0 %

Palvelimet, joissa on AC-DC-monisyöttövirtalähteitä

230 V AC tai 115 V AC (11)

Valinnaiset testausolosuhteet AC-DC-virtalähteille (Japanin markkinat)

100 V AC

Kolmivaihevirtaa käyttävät palvelimet (Pohjois-Amerikan markkinat)

208 V AC

Kolmivaihevirtaa käyttävät palvelimet (Euroopan markkinat)

400 V AC


Taulukko 7

Syöttövirtaa koskevat vaatimukset tuotteille, joiden arvokilven mukainen nimellisteho on yli 1 500 wattia (W)

Tuotetyyppi

Syöttöjännite

Jännitteen toleranssi

Suurin sallittu harmoninen kokonaissärö

Palvelimet, joissa on AC-DC-yksittäissyöttövirtalähteitä

230 V AC tai 115 V AC (11)

+/– 4,0 %

5,0 %

Palvelimet, joissa on AC-DC-monisyöttövirtalähteitä

230 V AC tai 115 V AC (11)

Valinnaiset testausolosuhteet AC-DC-virtalähteille (Japanin markkinat)

100 V AC

Kolmivaihevirtaa käyttävät palvelimet

(Pohjois-Amerikan markkinat)

208 V AC

Kolmivaihevirtaa käyttävät palvelimet (Euroopan markkinat)

400 V AC

Taulukko 8

Kaikkien tuotteiden syöttövirran taajuusvaatimukset

Syöttöjännite

Taajuus

Taajuustoleranssi

100 V AC

50 hertsiä (Hz) tai 60 Hz

± 1,0 %

115 V AC

60 Hz

230 V AC

50 Hz tai 60 Hz

Kolmivaihevirta

(Pohjois-Amerikan markkinat)

60 Hz

Kolmivaihevirta

(Euroopan markkinat)

50 Hz

4.2

Ympäristön lämpötila: Ympäristön lämpötilan on oltava 25 ± 5 °C.

4.3

Suhteellinen kosteus: Suhteellisen kosteuden on oltava 15–80 prosenttia.

4.4

Tehoanalysaattori: Tehoanalysaattorin on ilmoitettava syöttövirran tehollisarvo ja ainakin kaksi seuraavista mitattavista suureista: jännite, virta ja tehokerroin. Tehoanalysaattoreilla on oltava seuraavat ominaisuudet:

a)

Vaatimustenmukaisuus: Tehoanalysaattori on valittava asiakirjassa Server Efficiency Rating Tool (SERT)TM  (12) Design Document 1.0.0 (13) esitetystä tehonmittauslaitteiden luettelosta.

b)

Kalibrointi: Analysaattori on täytynyt kalibroida enintään vuotta ennen testausajankohtaa sellaisen standardin mukaan, joka perustuu Yhdysvaltain National Institute of Standards and Technology -laitoksen tai vastaavien muiden valtioiden kansallisten metrologialaitosten standardeihin.

c)

Huippukerroin: Käytettävissä olevan virran huippukertoimen on oltava vähintään 3 mittarin ilmoitetulla virta-alueella. Analysaattorien, jotka eivät määritä virran huippukerrointa, on pystyttävä mittaamaan virtapiikki, joka on vähintään kolme kertaa niin suuri kuin minkä tahansa 1 sekunnin aikana mitattu enimmäisampeerimäärä.

d)

Vähimmäistaajuusvaste: 3,0 kHz.

e)

Vähimmäisresoluutio:

1)

0,01 W alle 10 watin mittausarvojen osalta;

2)

0,1 W 10–100 watin mittausarvojen osalta ja

3)

1,0 W yli 100 watin mittausarvojen osalta.

f)

Kirjaaminen: Analysaattorin tukeman lukunopeuden on oltava vähintään 1 mittaussarja sekunnissa, jossa sarja määritellään virran mittaukseksi watteina. Tietojen keskiarvojen laskenta on suoritettava yhtä usein kuin niiden lukeminen. Tietojen keskiarvon laskentaintervalli määritellään ajaksi, jolta lasketaan analysaattorin nopean näytteenottoelektroniikan keräämien kaikkien näytteiden keskiarvo mittaussarjan saamiseksi.

g)

Mittaustarkkuus: Analysaattorin on ilmoitettava tehon mittaukset yleisellä 1 prosentin tai sitä suuremmalla tarkkuudella kaikkien mitattujen tehon arvojen osalta.

4.5

Lämpötila-anturi: Lämpötila-anturilla on oltava seuraavat ominaisuudet:

a)

Vaatimustenmukaisuus: Lämpötila-anturi on valittava asiakirjassa SERT Design Document 1.0.0 esitetystä lämpötilan mittauslaitteiden luettelosta.

b)

Kirjaaminen: Anturin lukunopeuden on oltava vähintään 4 näytettä minuutissa.

c)

Mittaustarkkuus: Anturin on mitattava lämpötila enintään 50 mm:n etäisyydeltä (ilmavirran suuntaan) testattavan yksikön pääilmanottoaukosta ja ilmoitettava se yleisesti vähintään ± 0,5 °C:n tarkkuudella.

4.6

Aktiivisen tilan testausväline: Standard Performance Evaluation Corporation -järjestön (14) (SPEC) SERT 1.0.0 -väline.

4.7

Hallintajärjestelmä: Hallintajärjestelmä voi olla palvelin, pöytätietokone tai kannettava tietokone, ja sitä käytetään tehoa ja lämpötilaa koskevien tietojen kirjaamiseen.

a)

Tehoanalysaattori ja lämpötila-anturi on yhdistettävä hallintajärjestelmään.

b)

Hallintajärjestelmä ja testattava yksikkö liitetään toisiinsa Ethernet-verkkokytkimen avulla.

4.8

Yleiset SERT-vaatimukset: Kaikkia SPEC- tai SERT 1.0.0 -liiteasiakirjoissa määriteltyjä lisävaatimuksia on noudatettava, ellei tässä testimenetelmässä toisin mainita. SPEC-järjestön liiteasiakirjoja ovat muun muassa seuraavat:

a)

SPEC Power and Performance Methodology

b)

SPEC Power Measurement Setup Guide

c)

SPEC PTDaemon Design Document

d)

SERT Design Document

e)

SERT Run and Reporting Rules

f)

SERT User Guide

g)

SERT JVM Options

h)

SERT Result File Fields.

5.   Testin suorittaminen

5.1   Testauskokoonpano

Testattavista tietokonepalvelimista on mitattava ja ilmoitettava teho ja tehokkuus. Testi suoritetaan seuraavasti:

5.1.1

Toimitustila: Tuotteet on testattava toimituskokoonpanossaan, mikä käsittää sekä laitteiston kokoonpanon että järjestelmän asetukset, ellei tässä testimenetelmässä toisin mainita. Kaikki ohjelmiston vaihtoehdot on tarvittaessa asetettava oletusarvoiseen tilaan.

5.1.2

Mittauspiste: Kaikki tehomittaukset tehdään vaihtovirtalähteen ja testattavan tuotteen väliltä. Mittarin ja testattavan yksikön väliin ei saa kytkeä UPS-yksiköitä. Tehomittarin on pysyttävä paikoillaan, kunnes kaikki valmius- ja aktiivisen tilan tehotiedot on kirjattu kokonaisuudessaan. Korttipalvelinjärjestelmää testattaessa teho mitataan korttitelineen syöttövirtalähteestä (eli virtalähteistä, jotka muuntavat konesalissa jaettavan virran telineessä jaettavaksi virraksi).

5.1.3

Ilmavirta: Ilmavirran suuntaaminen tarkoituksellisesti testattavan laitteen lähelle tavalla, joka ei vastaa konesalien normaalia käytäntöä, on kielletty.

5.1.4

Virtalähteet: Kaikkien virtalähteiden on oltava liitettyinä ja toimintakunnossa.

Testattavat yksiköt, joissa on useita virtalähteitä: Kaikkien virtalähteiden on oltava liitettyinä vaihtovirtalähteeseen ja toimintakunnossa testin aikana. Tarvittaessa voidaan käyttää virranjakeluyksikköä useiden virtalähteiden liittämiseksi yhteen verkkovirtalähteeseen. Jos käytetään virranjakeluyksikköä, sen aiheuttama virrankulutuksen lisä sisällytetään testattavan yksikön tehon mittaukseen. Testattaessa korttipalvelimia, joiden kokoonpanossa teline on kalustettu puolittain, kalustamattomien virransyöttöalueiden virtalähteet voidaan kytkeä irti (lisätietoja 5.2.4 kohdan b kohdassa).

5.1.5

Virranhallinta ja käyttöjärjestelmä: Tuotteeseen asennetaan siinä toimitettaessa oleva käyttöjärjestelmä tai tyypillinen käyttöjärjestelmä. Tuotteet, jotka toimitetaan ilman käyttöjärjestelmää, testataan siten, että niihin on asennettu mikä tahansa yhteensopiva käyttöjärjestelmä. Kaikissa testeissä virranhallintatekniikka ja/tai virransäästöominaisuudet on jätettävä siihen tilaan, jossa ne ovat toimitettaessa. Virranhallintaominaisuudet, jotka edellyttävät käyttöjärjestelmää (eli ne, jotka eivät ole nimenomaisesti Basic Input Output System -ohjelman (BIOS) tai hallintaohjaimen hallitsemia), testataan käyttäen vain niitä virranhallintaominaisuuksia, jotka käyttöjärjestelmä kytkee käyttöön oletusarvoisesti.

5.1.6

Tallennus: Tuotteet testataan hyväksyntää varten siten, että niissä on asennettuna vähintään yksi kovalevy tai yksi SSD-levy. Tuotteet, jotka eivät sisällä esiasennettuja kovalevyjä (tai SSD-levyjä) testataan käyttäen sellaista tallennuskokoonpanoa, jota käytetään identtisessä myynnissä olevassa mallissa, jossa on esiasennettuja kovalevyjä. Tuotteet, jotka eivät tue kovalevyjen (tai SSD-levyjen) asennusta vaan käyttävät ainoastaan ulkoisia tallennusratkaisuja (esim. SAN-tallennusverkkoja), testataan käyttäen ulkoisia tallennusratkaisuja.

5.1.7

Korttipalvelinjärjestelmät ja kaksi- tai monisolmupalvelimet: Korttipalvelinjärjestelmän tai kaksi- tai monisolmupalvelimen kaikkien solmujen tai korttipalvelimien kokoonpanojen on oltava samat, kaikki laitteistokomponentit ja ohjelmisto-/virranhallinta-asetukset mukaan luettuina. Näiden järjestelmien mittauksissa on myös varmistettava, että tehomittari mittaa kaiken testattavista solmuista/korttipalvelimista tulevan tehon koko testin aikana.

5.1.8

Korttiteline: Korttitelineessä on oltava vähintään virta-, jäähdytys- ja verkkovalmiudet kaikkia korttipalvelimia varten. Teline kalustetaan 5.2.4 kohdan mukaisesti. Kaikki korttipalvelinjärjestelmien tehonmittaukset tehdään telineen syöttövirtalähteestä.

5.1.9

BIOS-asetukset ja testattavan yksikön järjestelmäasetukset: Kaikki BIOS-asetukset on pidettävä samoina kuin toimitettaessa, ellei testimenetelmässä toisin mainita.

5.1.10

Input/Output-yhteys (I/O) ja verkkoyhteys: Testattavassa yksikössä on oltava ainakin yksi portti, joka on liitetty Ethernet-verkkokytkimeen. Kytkimen on kyettävä tukemaan testattavan yksikön suurinta ja pienintä verkon nimellistä siirtonopeutta. Verkkoyhteyden on oltava kytkettynä kaikkien testien aikana, ja vaikka yhteyden on oltava valmiina ja kyettävä välittämään paketteja, testin aikana yhteyden kautta ei tarvitse välittää liikennettä. Testausta varten on varmistettava, että testattavassa yksikössä on ainakin yksi Ethernet-portti (yhden laajennuskortin avulla vain siinä tapauksessa, että tuotteessa ei ole sisäistä Ethernet-tukea).

5.1.11

Ethernet-yhteydet: Tuotteet, jotka toimitettaessa tukevat (IEEE 802.3az -standardin mukaista) energiatehokasta Ethernetiä (EEE), yhdistetään testin aikana ainoastaan energiatehokkaan Ethernet-yhteyskäytännön mukaisiin laitteisiin. On toteutettava tarvittavat toimet, jotta EEE-ominaisuudet ovat käytössä verkkoyhteyden molemmissa päissä kaikkien testien aikana.

5.2   Testattavan yksikön valmistelu

5.2.1

Testattava yksikkö testataan suoritinkannat kalustettuina, kuten ENERGY STAR -vaatimusten versiossa 2.0 olevassa 6.1.2 kohdassa määrätään.

5.2.2

Testattava yksikkö asennetaan testaustelineeseen tai -paikkaan. Testattavaa yksikköä ei saa liikuttaa fyysisesti ennen testin päättymistä.

5.2.3

Jos testattava yksikkö on monisolmujärjestelmä, sen virrankulutus mitataan solmukohtaisesti kokonaan kalustetusta telinekokoonpanosta. Kaikkien telineeseen asennettujen monisolmupalvelimien on oltava identtisiä ja niillä on oltava sama kokoonpano.

5.2.4

Jos testattava yksikkö on korttipalvelinjärjestelmä, korttipalvelinten virrankulutus testataan puoliksi kalustetusta telinekokoonpanosta, minkä lisäksi testattava yksikkö voidaan valinnaisesti testata käyttäen kokonaan kalustettua telinekokoonpanoa. Korttipalvelinjärjestelmiä testattaessa teline kalustetaan seuraavasti:

a)

Yksittäinen korttipalvelinkokoonpano

Kaikkien telineeseen asennettujen monisolmupalvelimien on oltava identtisiä ja niillä on oltava sama (yhtenäinen) kokoonpano.

b)

Teline puolittain kalustettuna (pakollinen)

1)

Lasketaan korttipalvelimien määrä, joka tarvitaan kalustamaan puolet korttitelineessä olevista yhden yksikön levyisistä korttipalvelinpaikoista.

2)

Sellaisten korttipalvelimien tapauksessa, joissa on useita virransyöttöalueita, valitaan se määrä virransyöttöalueita, joka on lähinnä puoliksi täytettyä korttitelinettä. Jos kaksi vaihtoehtoa on yhtä lähellä puoliksi täytettyä telinettä, testi suoritetaan sillä virransyöttöalueella tai virransyöttöalueiden yhdistelmällä, joka käyttää useampia korttipalvelimia.

Esimerkki 1: Tietty korttiteline tukee enintään seitsemää yhden yksikön levyistä korttipalvelinta kahdella virransyöttöalueella. Yksi virransyöttöalue tukee kolmea korttipalvelinta ja toinen neljää korttipalvelinta. Tässä esimerkissä se virransyöttöalue, joka tukee neljää korttipalvelinta, kalustettaisiin kokonaan testin aikana, kun taas toinen virransyöttöalue jäisi tyhjäksi.

Esimerkki 2: Tietty korttiteline tukee enintään 16:ta yhden yksikön levyistä korttipalvelinta neljällä jännitealueella. Kukin neljästä virransyöttöalueesta tukee neljää korttipalvelinta. Tässä esimerkissä kaksi virransyöttöaluetta kalustettaisiin kokonaan testin aikana, kun taas muut kaksi jäisivät tyhjiksi.

3)

Kaikkia käyttöohjeiden tai valmistajan suosituksia telineen osittaisesta kalustamisesta on noudatettava. Tämä saattaa edellyttää joidenkin kalustamattomien virransyöttöalueiden virtalähteiden ja tuulettimien kytkemistä irti.

4)

Jos käyttöohjeiden suosituksia ei ole saatavilla tai ne ovat puutteellisia, noudatetaan seuraavia ohjeita:

i)

Virransyöttöalueet kalustetaan kokonaan.

ii)

Jos mahdollista, kytketään irti kalustamattomien virransyöttöalueiden virtalähteet ja tuulettimet.

iii)

Kaikki tyhjät korttipaikat täytetään peitelevyillä tai vastaavilla ilmavirran esteillä testauksen ajaksi.

c)

Teline kokonaan kalustettuna (vapaaehtoinen)

Kalusta kaikki käytettävissä olevat telineen korttipaikat. Kaikkien virtalähteiden ja tuulettimien on oltava kytkettyinä. Suorita kaikki vaadittavat testit 6 osassa määritellyn testimenettelyn mukaisesti.

5.2.5

Testattava yksikkö liitetään toiminnassa olevaan Ethernet-verkkokytkimeen (IEEE 802.3). Tätä yhteyttä pidetään yllä koko testauksen ajan lukuun ottamatta lyhyitä katkoksia yhteysnopeuksien välisten siirtymien aikana.

5.2.6

Hallintajärjestelmä, jota tarvitaan SERT-työkuorman valvontaan, tietojen hankintaan tai muuhun testattavan yksikön testauksen tukeen, yhdistetään samaan verkkokytkimeen kuin testattava yksikkö, ja sen on täytettävä kaikki muut testattavan yksikön verkkoyhteyksien vaatimukset. Sekä testattava yksikkö että hallintajärjestelmä on konfiguroitava kommunikoimaan verkon välityksellä.

5.2.7

Tehomittari yhdistetään asianmukaiselle jännitteelle ja taajuudelle asetettuun vaihtovirtalähteeseen testausta varten 4 osan mukaisesti.

5.2.8

Testattava yksikkö liitetään tehomittarin mittausvirtaliitäntään 5.1.2 kohdassa annettujen ohjeiden mukaisesti.

5.2.9

Tehomittarin tietojen tulostuskäyttöliittymä ja lämpöanturi kytketään hallintajärjestelmän asianmukaiseen syöttöliitäntään.

5.2.10

Tarkistetaan, että testattava yksikkö on toimituskokoonpanossa.

5.2.11

Tarkistetaan, että hallintajärjestelmä ja testattava yksikkö on liitetty samaan sisäiseen verkkoon Ethernet-verkkokytkimen kautta.

5.2.12

Tarkastetaan tavallisen ping-komennon avulla, että hallintajärjestelmä ja testattava yksikkö voivat kommunikoida keskenään.

5.2.13

Asennetaan SERT 1.0.0 -väline testattavaan yksikköön ja hallintajärjestelmään asiakirjan SERT User Guide 1.0.0 (15) mukaisesti.

6.   Testimenettelyt kaikille tuotteille

6.1   Valmiustilan testaaminen

6.1.1

Kytketään virta testattavaan yksikköön joko käynnistämällä se tai yhdistämällä se verkkovirtaan.

6.1.2

Kytketään virta hallintajärjestelmään.

6.1.3

Aloitetaan kuluneen ajan kirjaaminen.

6.1.4

5–15 minuutin kuluttua alkulatauksesta tai sisäänkirjautumisesta asetetaan tehomittari aloittamaan valmiustilan virrankulutuksen arvojen kerääminen siten, että mittaustiheys on vähintään 1 lukema sekunnissa.

6.1.5

Kerätään valmiustilan virrankulutuksen arvoja 30 minuutin ajan. Testattavan yksikön on pysyttävä valmiustilassa koko tämän ajan, eikä se saa siirtyä vähemmän virtaa kuluttaviin heikomman toiminnallisuuden toimintatiloihin (esim. lepo- tai horrostilaan).

6.1.6

Kirjataan valmiustilan keskimääräinen virrankulutus (aritmeettinen keskiarvo) 30 minuutin testijaksolta.

6.1.7

Testattaessa monisolmu- tai korttipalvelinjärjestelmiä toimitaan seuraavasti yksittäisen solmun tai korttipalvelimen virrankulutuksen selvittämiseksi:

a)

Jaetaan 6.1.6 kohdan mukaan mitattu valmiustilan kokonaisvirrankulutus testausta varten asennettujen solmujen/korttipalvelimien määrällä.

b)

Kirjataan mitattu kokonaisvirrankulutus sekä 6.1.7 kohdan a kohdan mukaan lasketut solmu-/korttipalvelinkohtaiset virrankulutusarvot kustakin mittauksesta.

6.2   Aktiivisen tilan testaus SERT-välineen avulla

6.2.1

Käynnistetään testattava yksikkö uudelleen.

6.2.2

5–15 minuutin kuluttua alkulatauksen päättymisestä tai sisäänkirjautumisesta käynnistetään SERT-väline asiakirjan SERT User Guide 1.0.0 mukaisesti.

6.2.3

Noudatetaan kaikkia asiakirjassa SERT User Guide 1.0.0 esitettyjä vaiheita SERT-välineen suorittamiseksi.

6.2.4

Käyttäjän puuttuminen hallintajärjestelmään, testattavaan yksikköön tai sen sisäiseen ja ulkoiseen ympäristöön tai niiden parantaminen on kiellettyä SERT-välineen suorittamisen aikana.

6.2.5

Kun SERT-väline on suoritettu, liitetään mukaan seuraavat tulostustiedostot, joissa on oltava kaikki testitulokset:

a)

Results.xml

b)

Results.html

c)

Results.txt

d)

Kaikki results-chart.png-tiedostot (esim. results-chart0.png, results-chart1.png jne.)

e)

Results-details.html

f)

Results-details.txt

g)

Kaikki results-details-chart.png-tiedostot (esim. results-details-chart0.png, results-details-chart1.png jne.).

IV   KUVANTAMISLAITTEITA KOSKEVAT VAATIMUKSET (VERSIO 2.0)

1.   Määritelmät

1.1

Tuotetyypit

1.1.1

Tulostin: Laite, jonka ensisijainen tehtävä on tuottaa paperitulosteita sähköisestä syötteestä. Tulostin pystyy vastaanottamaan tietoa yksittäiskäyttäjien tietokoneista tai verkkotietokoneista tai muista syöttölaitteista (esim. digitaalikamera). Tämä määritelmä on tarkoitettu koskemaan tuotteita, joita markkinoidaan tulostimina, sekä tulostimet, jotka voidaan laajentaa niin, että ne täyttävät tämän alan monikäyttölaitteen määritelmän.

1.1.2

Skanneri: Laite, jonka ensisijainen tehtävä on muuttaa paperioriginaalit sähköisiksi kuviksi, joita voidaan tallentaa, editoida, muuntaa tai siirtää lähinnä henkilökohtaisilla tietokoneilla. Tämä määritelmä on tarkoitettu koskemaan tuotteita, joita markkinoidaan skannereina.

1.1.3

Kopiokone: Laite, jonka ainoa tehtävä on paperikopioiden tuottaminen paperioriginaaleista. Tämä määritelmä on tarkoitettu koskemaan laitteita, joita markkinoidaan kopiokoneina tai laajennettavina digitaalisina kopiokoneina.

1.1.4

Telekopiolaite (faksi): Laite, jonka ensisijainen tehtävä on 1) paperioriginaalien skannaaminen sähköistä etäyksikköön siirtoa varten ja 2) sähköisten siirtojen vastaanotto niiden muuttamiseksi paperitulosteeksi. Telekopiolaitteen avulla voi olla mahdollista tuottaa myös paperikopioita. Sähköinen siirto tapahtuu ensisijaisesti julkisen puhelinjärjestelmän kautta, mutta voi tapahtua myös tietoverkon tai internetin kautta. Tämä määritelmä on tarkoitettu koskemaan tuotteita, joita markkinoidaan telekopiolaitteina.

1.1.5

Monikäyttölaite: Laite, joka suorittaa kaksi tai useampia tulostimen, skannerin, kopiokoneen tai telekopiolaitteen perustoiminnoista. Monikäyttölaitteella voi olla rakenteellisesti integroitu muoto, tai se voi muodostua toiminnallisesti yhteenkuuluvien osien yhdistelmästä. Monikäyttölaitteen kopiointitoiminto eroaa telekopiolaitteissa joskus olevasta yhden sivun kopiointitoiminnosta. Tämä määritelmä koskee tuotteita, joita markkinoidaan monikäyttölaitteina.

1.1.6

Digitaalinen kopiokone: Laite, jota myydään täysin automaattisena kopiointijärjestelmänä, joka käyttää stensiilimonistusmenetelmää ja jossa on digitaalinen jäljentämistoiminto. Tämä määritelmä on tarkoitettu koskemaan laitteita, joita markkinoidaan digitaalisina kopiokoneina.

1.1.7

Postimaksulaite: Tuote, jonka ensisijainen tehtävä on postimaksumerkinnän tulostaminen postilähetykseen. Tämä määritelmä on tarkoitettu koskemaan tuotteita, joita markkinoidaan postimaksulaitteina.

1.2

Tulostustekniikat

1.2.1

Suora lämpösiirto: Tulostustekniikka, jossa lämmitetty tulostuspää polttaa kuvan pinnoitetulle tulostusmedialle. Suoraa lämpösiirtoa käyttävissä laitteissa ei käytetä värinauhaa.

1.2.2

Värisublimaatio: Tulostustekniikka, jossa väriaine kiinnittyy (sublimoituu) tulostusmedialle, kun lämmityselementteihin syötetään energiaa.

1.2.3

Laser: Tulostustekniikka, jossa haluttu kuvio siirretään ensin valojohteelle liikuttamalla valojohdetta valolähteen editse, minkä jälkeen valojohteelle siirretyistä väripigmenteistä kehitetään latentti kuva, jossa määritetään väriaineen läsnäolo tai puuttuminen kohta kohdalta. Lopuksi väriaine siirretään valojohteesta tulostusmedialle ja kiinnitetään siihen kuumentamalla. Näissä vaatimuksissa värilaserlaitteissa käytetään samanaikaisesti vähintään kolmea eriväristä väriainetta, kun taas yksivärisissä laserlaitteissa käytetään samanaikaisesti yhtä tai kahta väriainetta. Tämä määritelmä kattaa laser-, ledi (LED)- ja nestekide (LCD) -menetelmät.

1.2.4

Matriisi: Tulostustekniikka, jossa haluttu kuva muodostetaan lyömällä väriainetta värinauhalta paperille. Tämä määritelmä kattaa piste- ja merkkimatriisitekniikan.

1.2.5

Mustesuihku: Tulostustekniikka, jossa kuva muodostetaan ruiskuttamalla väripisaroita matriisimenetelmällä suoraan tulostusmedialle. Näissä vaatimuksissa värimustesuihkulaitteissa käytetään samanaikaisesti vähintään kahta eriväristä väriainetta, kun taas yksivärisissä mustesuihkulaitteissa käytetään samanaikaisesti yhtä väriainetta. Tämä määritelmä kattaa pietso-, värisublimaatio- ja lämpösiirtomenetelmät. Tämä määritelmä ei koske korkean suorituskyvyn mustesuihkua.

1.2.6

Korkean suorituskyvyn mustesuihku: Mustesuihkutulostustekniikka, jossa suuttimien matriisit ulottuvat sivun leveydelle ja/tai joka voi kuivattaa musteen tulostusmedialla kuumentamiseen käytettävien lisämekanismien avulla. Korkean suorituskyvyn mustesuihkulaitteita käytetään yrityskäyttöön tarkoitetuissa sovelluksissa, joissa käytetään yleensä lasertulostuslaitteita.

1.2.7

Värivaha: Tulostustekniikka, jossa huoneenlämmössä kiinteä väriaine lämmitetään nestemäiseksi. Tämä määritelmä kattaa sekä kuvan siirtämisen tulostusmedialle suoraan että offset-menetelmällä rummun kautta.

1.2.8

Stensiili: Tulostustekniikka, jossa kuva siirretään tulostusmedialle musteella kastetun kuvarummun ympärillä olevasta stensiilistä.

1.2.9

Lämpösiirto: Tulostustekniikka, jossa kuva muodostetaan lämmittämällä kiinteää väriainetta (yleensä värjättyä vahaa) ja viemällä sulatettu väriaine matriisimenetelmällä suoraan tulostusmedialle. Erona mustesuihkumenetelmään lämpösiirtomenetelmässä huoneenlämmössä kiinteä väriaine lämmitetään nestemäiseksi.

1.3

Toimintatilat

1.3.1

Aktiivinen toimintatila:

a)

Aktiivinen-tila: Virrankäyttötila, jossa tuote on kytkettynä virtalähteeseen ja tekee tulostetta tai suorittaa jotain muuta ensisijaista tehtäväänsä.

b)

Valmis-tila: Tila, jossa laite ei tulosta, on valmis toimimaan ja tekemään tulosteita, mutta ei ole vielä siirtynyt virransäästötilaan, ja josta laite voi siirtyä mahdollisimman nopeasti aktiivinen-tilaan. Laitteen kaikkia toimintoja voi käyttää tässä tilassa, ja laitteen tulee voida palata aktiivinen-tilaan reagoimalla mihin tahansa mahdolliseen syötteeseen, joka voi olla ulkoinen sähköinen ärsyke (esimerkiksi verkon kautta välitetty ärsyke, telekopiolaitteen kutsu tai kaukosäädin) ja suora fyysinen toiminta (esimerkiksi fyysisen kytkimen tai painikkeen aktivointi).

1.3.2

Sammutettu-tila: Laitteen virrankäyttötila, kun sen virta on katkaistu manuaalisesti tai automaattisesti mutta laite on edelleen kytkettynä sähköverkkoon. Laite siirtyy valmis-tilaan saadessaan ärsykkeen esimerkiksi virtakytkimen manuaalisesta käsittelystä tai ajastimesta. Kun laite siirtyy sammutettu-tilaan käyttäjän toiminnan tuloksena, tilaa kutsutaan usein manuaalinen sammutus -tilaksi, ja kun virta katkaistaan automaattisen tai ennalta määritetyn ärsykkeen tuloksena (eli viive tai kello), sitä kutsutaan usein automaattinen sammutus -tilaksi (16).

1.3.3

Lepotila: Virran käyttöä vähentävä tila, johon laite siirtyy joko automaattisesti oltuaan jonkin aikaa käyttämättömänä (oletusviive), käyttäjän manuaalisen toiminnan tuloksena (esimerkiksi käyttäjän asettama kellonaika, käyttäjän suorittama fyysisen kytkimen tai painikkeen aktivointi) tai ulkoisesta sähköisestä ärsykkeestä (esimerkiksi verkon kautta välitetty ärsyke, telekopiolaitteen kutsu tai kaukosäädin). Tyypillisen virrankulutuksen (TEC) testimenettelyllä arvioitujen laitteiden kaikkia toimintoja voidaan käyttää lepotilassa (verkkoyhteyden säilyttäminen mukaan luettuna), mutta palaaminen aktiivinen-tilaan saattaa tapahtua viiveellä. Toimintatilan mukaisella (Operational Mode, OM) testimenettelyllä arvioiduissa laitteissa lepotilassa voidaan käyttää yhtä aktiivista verkkoyhteyttä ja soveltuvin osin telekopioyhteyttä, mutta palaaminen aktiivinen-tilaan saattaa tapahtua viiveellä.

1.3.4

Valmiustila: Alhaisimman virrankulutuksen tila, jota käyttäjä ei voi kytkeä päältä (tai muuten muuttaa) ja joka voi kestää määräämättömän ajan, kunhan laite on kytketty päävirtalähteeseen ja sitä käytetään valmistajan ohjeiden mukaisesti (17). Valmiustila on laitteen minimivirtatila. Näissä kuvantamislaitteita koskevissa vaatimuksissa valmiustila vastaa yleensä sammutettu-tilaa, mutta se voi vastata valmis- tai lepotilaa. Laite voi siirtyä valmiustilasta alempaan virrankäyttötilaan vain, kun laite kytketään manuaalisesti irti päävirtalähteestä.

1.4

Tulostuskoko

1.4.1

Suuri koko: Suureen kokoluokkaan luokiteltuja laitteita ovat A2- ja sitä suurempia vedoksia tuottavat laitteet, joihin kuuluvat myös vähintään 406 millimetriä (mm) leveälle jatkolomakkeelle tulostavat laitteet. Suuren koon laitteella voi olla mahdollista tulostaa myös standardi- tai pienikokoiselle tulostusmedialle.

1.4.2

Standardikoko: Standardikokoluokkaan luokiteltuja laitteita ovat standardikokoiselle (eli Letter, Legal, Ledger, A3, A4 ja B4) tulostusmedialle tulostavat laitteet, joihin kuuluvat myös 210–406 mm leveälle jatkolomakkeelle tulostavat laitteet. Standardikokoiset laitteet saattavat voida tulostaa myös pienikokoiselle tulostusmedialle.

A3-kokoisia tulosteita tuottavat laitteet: Standardikokoiset laitteet, joiden paperipolun leveys on vähintään 275 mm.

1.4.3

Pieni koko: Pieneen kokoluokkaan luokiteltuja laitteita ovat standardikokoa (eli A6, 4″ × 6″, mikrofilmi) pienemmälle tulostusmedialle tulostavat laitteet, joihin kuuluvat myös alle 210 mm leveälle jatkolomakkeelle tulostavat laitteet.

1.4.4

Jatkolomake: Jatkolomakelaitteeksi luokitellaan laitteet, jotka eivät käytä leikattuja tulostusarkkikokoja ja jotka on suunniteltu sovellettavaksi esimerkiksi viivakoodien, etikettien, kuittien, mainosjulisteiden ja rakennuspiirustusten tulostamiseen. Jatkolomakelaitteet voivat olla pieni-, standardi- tai suurikokoisia.

1.5

Lisämääritykset

1.5.1

Automaattinen kaksipuolinen tulostus: Kopiokoneen, telekopiolaitteen, monikäyttölaitteen tai tulostimen kyky tulostaa kuva tulosteen molemmille puolille ilman paperiarkin manuaalista käsittelyä käsittävää välivaihetta. Laitteessa katsotaan olevan automaattinen kaksipuolinen tulostus vain, jos laitteen mukana on kaikki kaksipuoliseen tulostukseen tarvittavat lisälaitteet toimitettaessa.

1.5.2

Datayhteys: Liittymä, joka mahdollistaa tietojen vaihdon kuvantamislaitteen ja yhden ulkoisen liitettävän laitteen tai tallennusvälineen välillä.

1.5.3

Oletusviive: Valmistajan ennen laitteen toimittamista asettama aika, jonka kuluttua laite siirtyy ensisijaisen tehtävänsä suoritettuaan virransäästötilaan (eli lepotila, automaattinen virrankatkaisu).

1.5.4

DFE-edustakone: Toiminnallisesti integroitu palvelin, joka isännöi muita tietokoneita ja sovelluksia ja toimii kuvantamislaitteiden rajapintana. DFE-edustakone lisää kuvantamislaitteen toiminnallisuutta.

a)

DFE-edustakoneessa on vähintään kolme seuraavista ominaisuuksista:

1)

verkkoliitettävyys eri käyttöympäristöissä

2)

sähköpostilaatikko

3)

työjonojen hallinta

4)

laitteiden hallinta (eli kuvantamislaitteen aktivoiminen virrankäyttöä vähentävästä tilasta)

5)

graafinen käyttöliittymä

6)

kyky luoda yhteys muihin isäntäpalvelimiin ja käyttäjien tietokoneisiin (eli skannaaminen sähköpostiin, tietojen hakeminen etäpostilaatikkoista)

7)

sivujen jälkikäsittelymahdollisuus (eli sivujen muotoilu ennen tulostamista).

b)

Tyypin 1 DFE-edustakone: DFE-edustakone, joka saa tasavirtansa omasta (sisäisestä tai ulkoisesta) vaihtovirtalähteestään, joka on erillinen kuvantamislaitteen virranlähteestä. Tämä DFE-edustakone voi saada vaihtovirtansa suoraan pistorasiasta tai kuvantamislaitteen sisäiseen virtalähteeseen liittyvästä vaihtovirrasta. Tyypin 1 DFE-edustakone voidaan myydä vakiovarusteena kuvantamislaitteen kanssa tai sen lisälaitteena.

c)

Tyypin 2 DFE-edustakone: DFE-edustakone, joka saa tasavirtansa samasta virtalähteestä kuin kuvantamislaite, jonka kanssa se toimii. Tyypin 2 DFE-edustakoneessa on oltava levy tai sarja, jossa on erillinen prosessointiyksikkö, joka pystyy aloittamaan toiminnan verkon kautta ja joka voidaan poistaa fyysisesti, eristää tai poistaa käytöstä tavanomaisin teknisin keinoin, jotta virtamittaukset voidaan suorittaa.

d)

Prosessorin apukiihdytin: Laskentatehoa lisäävä laajennuskortti, joka asennetaan yleisiin tarkoituksiin tarkoitettuun DFE-edustakoneen laajennuspaikkaan (esim. PCI-laajennuspaikkaan asennettu GPGPU-kortti).

1.5.5

Verkkoyhteys: Liittymä, joka mahdollistaa tietojen vaihdon kuvantamislaitteen ja yhden tai useamman ulkoisen liitettävän laitteen välillä.

1.5.6

Toiminnallinen lisäominaisuus: Data- tai verkkoyhteyden rajapinta tai muu komponentti, joka lisää kuvantamislaitteen tulostusmoottorin toiminnallisuutta ja oikeuttaa virrankulutuksen lisämäärään, kun tuotteita hyväksytään toimintatilan mukaisella menettelyllä.

1.5.7

Toimintatilan mukainen lähestymistapa: Näissä vaatimuksissa menetelmä, jolla vertaillaan energiatehokkuutta mittaamalla virrankulutus (watteina) eri toimintatiloissa kuvantamislaitteiden ENERGY STAR -testimenetelmän 9 osan mukaisesti.

1.5.8

Tyypillisen virrankulutuksen (TEC) lähestymistapa: Näissä vaatimuksissa laitteiden energiatehokkuuden vertailumenetelmä, jossa arvioidaan tyypillistä virrankulutusta (kilowattitunteina) normaalitoiminnassa tiettynä ajanjaksona kuvantamislaitteiden ENERGY STAR -testimenetelmän 8 osan mukaisesti.

1.5.9

Tulostusmoottori: Kuvantamislaitteen ydin, joka ohjaa laitteen tulostustoimintaa. Tulostusmoottorin yhteydenluonti- ja kuvankäsittelytoiminta ovat riippuvaisia toiminnallisista lisäominaisuuksista. Ilman toiminnallisia lisäkomponentteja tulostusmoottori ei voi hakea käsiteltäviä kuvatietoja ja on siten toimintakyvytön.

1.5.10

Peruslaite: Tietyn tuotemallin peruskokoonpano, jossa on mahdollisimman vähän toiminnallisia lisäominaisuuksia. Valinnaisten komponenttien ja lisälaitteiden ei katsota kuuluvan perustuotteeseen.

1.5.11

Lisälaite: Valinnainen oheislaite, joka ei ole välttämätön peruslaitteen toiminnalle, mutta joka voidaan liittää peruslaitteeseen ennen toimitusta tai sen jälkeen toiminnallisuuden lisäämiseksi. Lisälaite voidaan myydä erikseen omalla mallinumerollaan tai peruslaitteen kanssa kokonaisuuden tai laitteiston osana.

1.5.12

Tuotemalli: Kuvantamislaite, jota myydään ja markkinoidaan omalla mallinumerollaan tai myyntinimellään. Tuotemalli voi koostua perusyksiköstä tai peruslaitteesta tai peruslaitteesta ja lisälaitteista.

1.5.13

Tuoteperhe: Ryhmä tuotemalleja, jotka 1) ovat saman valmistajan valmistamia, 2) kuuluvat samojen ENERGY STAR -vaatimusten piiriin ja 3) noudattavat samaa perusrakennetta. Tuoteperheeseen kuuluvat tuotemallit eroavat toisistaan yhden tai useamman sellaisen ominaisuuden osalta, jotka joko 1) eivät vaikuta tuotteen suorituskykyyn ENERGY STAR -hyväksynnän vaatimusten suhteen tai 2) on määritelty näissä vaatimuksissa hyväksyttäviksi eroiksi tuoteperheen sisällä. Kuvantamislaitteiden osalta tuoteperheen sisällä sallitaan erot muun muassa seuraavissa ominaisuuksissa:

a)

väri

b)

kotelo

c)

syöttöön tai tulostukseen liittyvät paperinkäsittelyn lisälaitteet

d)

elektroniset komponentit, jotka eivät liity kuvantamislaitteen tulostusmoottoriin, tyypin 1 ja 2 DFE-edustalaitteet mukaan luettuina.

2.   Soveltamisala

2.1   Näiden vaatimusten piiriin kuuluvat tuotteet

2.1.1

Kaupallisille tuotteille, jotka täyttävät jonkin 1.1 kohdassa esitetyistä kuvantamislaitteen määritelmistä ja voivat ottaa virtaa 1) pistorasiasta, 2) data- tai verkkoyhteyden kautta tai 3) sekä pistorasiasta että data- tai verkkoyhteyden kautta, voidaan hakea ENERGY STAR -hyväksyntää, lukuun ottamatta 2.2 kohdassa lueteltuja tuotteita.

2.1.2

Lisäksi kuvantamislaite on luokiteltava joko alla olevassa taulukossa 1 ryhmään ”TEC” tai ”OM” ENERGY STAR -arviointimenetelmän mukaan.

Taulukko 1

Kuvantamislaitteiden arviointimenetelmät

Laitteen tyyppi

Tulostuskoko

Tulostustekniikka

ENERGY STAR -arviointimenetelmä

Kopiokone

Standardi

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

TEC

Suuri

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

OM

Digitaalinen kopiokone

Standardi

Stensiili

TEC

Telekopiolaite

Standardi

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

TEC

Mustesuihku

OM

Postimaksulaite

Kaikki

Suora lämpösiirto, laser, mustesuihku, lämpösiirto

OM

Monikäyttölaite

Standardi

Korkean suorituskyvyn mustesuihku, suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

TEC

Mustesuihku, matriisi

OM

Suuri

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, mustesuihku, värivaha, lämpösiirto

OM

Tulostin

Standardi

Korkean suorituskyvyn mustesuihku, suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

TEC

Mustesuihku, matriisi

OM

Suuri tai pieni

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, matriisi, mustesuihku, värivaha, lämpösiirto

OM

Pieni

Korkean suorituskyvyn mustesuihku

TEC

Skanneri

Kaikki

Ei sovelleta

OM

2.2   Näiden vaatimusten ulkopuolelle jätettävät tuotteet

2.2.1

Tuotteille, jotka kuuluvat muiden ENERGY STAR -tuotevaatimusten piiriin, ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella. Luettelo tällä hetkellä voimassa olevista vaatimuksista on osoitteessa www.eu-energystar.org.

2.2.2

Tuotteille, jotka täyttävät yhden tai useamman seuraavista ehdoista, ei voida hakea hyväksyntää näiden vaatimusten perusteella:

Tuotteet, jotka on suunniteltu toimimaan suoraan kolmivaihevirralla.

3.   Hyväksyntäkriteerit

3.1   Merkitsevät numerot ja pyöristäminen

3.1.1

Kaikki laskelmat on tehtävä suoraan mitatuilla (pyöristämättömillä) arvoilla.

3.1.2

Ellei toisin mainita, vaatimustenmukaisuus arvioidaan käyttäen suoraan mitattuja tai laskennallisia arvoja ilman pyöristämistä.

3.1.3

Suoraan mitatut tai lasketut arvot, jotka toimitetaan raportoitaviksi ENERGY STAR -verkkosivustolla, pyöristetään lähimpään merkitsevään numeroon vastaavissa vaatimuksissa esitetyllä tavalla.

3.2   Yleiset vaatimukset

3.2.1

Ulkoinen virtalähde:

Jos tuote toimitetaan yksijännitteisellä ulkoisella teholähteellä varustettuna, teholähteen on täytettävä kansainvälisen tehokkuusmerkintäjärjestelmän (International Efficiency Marking Protocol) tason V suorituskykyvaatimukset ja siinä on oltava tason V merkintä. Lisätietoa merkintäjärjestelmästä on osoitteessa www.energystar.gov/powersupplies.

Ulkoisten yksittäissyöttöteholähteiden on täytettävä tason V vaatimukset, kun ne testataan käyttäen menetelmää Test Method for Calculating the Energy Efficiency of Single-Voltage External Ac-Dc and Ac-Ac Power Supplies, Aug. 11, 2004.

Ulkoisten monisyöttöteholähteiden on täytettävä tason V vaatimukset, kun ne testataan käyttäen menetelmää EPRI 306 Generalized Internal Power Supply Efficiency Test Protocol, Rev. 6.6. Virtalähteitä koskevat tiedot, jotka on tuotettu testimenetelmällä Rev. 6.4.2 (kuten versiossa 1.2 edellytettiin), hyväksytään, mikäli testi on suoritettu ennen version 2.0 voimaantulopäivää.

3.2.2

Ylimääräinen langaton kuuloke: Langattoman lisäkuulokkeen kanssa myytävien telekopiolaitteiden tai telekopiotoiminnolla varustettujen monikäyttölaitteiden on käytettävä ENERGY STAR -hyväksyttyä kuuloketta tai kuuloketta, joka vastaa ENERGY STAR -puhelintekniikkavaatimuksia testattuna ENERGY STAR -testimenetelmällä sillä hetkellä, kun kuvantamislaitteen katsotaan täyttävän ENERGY STAR -vaatimukset. ENERGY STAR -vaatimukset ja testimenetelmä puhelintekniikkatuotteille ovat osoitteessa www.energystar.gov/products.

3.2.3

Toiminnallisesti integroitu monikäyttölaite: Jos monikäyttölaite muodostuu toiminnallisesti yhteenkuuluvien osien yhdistelmästä (ts. se ei ole yksi fyysinen laite), kaikkien osien yhteinen energian- tai virrankulutus ei saa ylittää ENERGY STAR -hyväksynnän edellyttämiä monikäyttölaitteiden energian- tai virrankulutusta koskevia vaatimuksia.

3.2.4

DFE-edustakoneita koskevat vaatimukset: Kuvantamislaitteen kanssa myydyn tyypin 1 tai tyypin 2 DFE-edustakoneen tyypillinen virrankulutus (TECDFE) myyntihetkellä lasketaan yhtälöllä 1, jos DFE-edustakoneessa ei ole lepotilaa, tai yhtälöllä 2, jos siinä on lepotila. Tuloksena saatava TECDFE-arvo saa olla enintään sama kuin kyseiselle DFE-edustakonetyypille taulukossa 2 määritetty TECDFE-enimmäisarvo.

a)

TEC-arvo tai DFE-edustakoneen valmiustilan virrankulutus, joka täyttää TECDFE -enimmäisarvoa koskevat vaatimukset, olisi jätettävä huomiotta tai vähennettävä TEC-energiamittauksissa ja OM-virtamittauksissa soveltuvin osin.

b)

Lisätietoa TECDFE-arvojen vähentämisestä TEC-tuotteista on 3.3.2 kohdassa.

c)

Lisätietoa siitä, miten DFE-edustakoneet jätetään ottamatta huomioon lepo- ja valmiustilaa koskevissa OM-määrityksissä, on 3.4.2 kohdassa.

Yhtälö 1: TECDFE-arvon laskeminen DFE-edustakoneille, joissa ei ole lepotilaa

Formula

jossa

TECDFE on DFE-edustakoneiden tyypillinen virrankulutus viikossa kilowattitunteina (kWh) ja pyöristettynä lähimpään 0,1 kilowattituntiin,

PDFE_READY on testimenettelyssä mitattu valmiustilan teho watteina.

Yhtälö 2: TECDFE-arvon laskeminen DFE-edustakoneille, joissa on lepotila

Formula

jossa

TECDFE on DFE-edustakoneiden tyypillinen virrankulutus viikossa kilowattitunteina (kWh) ja pyöristettynä lähimpään 0,1 kilowattituntiin,

PDFE_READY on testimenettelyssä mitattu DFE-edustakoneen valmiustilan teho watteina,

PDFE_SLEEP on testimenettelyssä mitattu DFE-edustakoneen lepotilan teho watteina.

Taulukko 2

TECDFE-enimmäisarvoa koskevat vaatimukset tyypin 1 ja tyypin 2 DFE-edustakoneille

DFE-edustakoneen luokka

Luokan kuvaus

Suurin sallittu TECDFE (kWh/viikko pyöristettynä lähimpään 0,1 kilowattituntiin/viikko raportointia varten)

Tyypin 1 DFE-edustakone

Tyypin 2 DFE-edustakone

A

Kaikkia DFE-edustakoneita, jotka eivät vastaa B-luokan määritelmää, pidetään ENERGY STAR -vaatimusten A-luokkaan kuuluvana.

10,9

8,7

B

Täyttääkseen B-luokan vaatimukset DFE-edustakoneissa on oltava:

Kaksi tai useampia fyysisiä keskusyksiköitä tai yksi keskusyksikkö ja vähintään yksi erillinen suorittimen apukiihdytin

22,7

18,2

3.3   Tyypillisen virrankulutuksen (TEC) testimenettelyllä arvioituja tuotteita (TEC-tuotteet) koskevat vaatimukset

3.3.1

Automaattinen kaksipuolinen tulostus:

a)

Kaikissa TEC-testimenettelyllä arvioitavissa kopiokoneissa, monikäyttölaitteissa ja tulostimissa on oltava automaattinen kaksipuolinen tulostus ostohetkellä taulukkojen 3 ja 4 mukaisesti. Tulostimet, joiden on tarkoitus tulostaa erityiselle yksipuoliselle tulostusmedialle yksipuolista tulostusta varten (esim. etikettien päällystetyt taustapaperit, suoran lämpösiirron tulostusmediat), vapautetaan tästä vaatimuksesta.

Taulukko 3

Automaattisen kaksipuolisen tulostuksen vaatimukset kaikille TEC-värikopiokoneille, -monikäyttölaitteille ja -tulostimille

Yksiväritulostusnopeus s testimenetelmällä laskettuna (kuvaa/min)

Automaattinen kaksipuolinen tulostus

s ≤ 19

Ei ole.

19 < s < 35

Kiinteänä perustuotteessa tai valinnainen lisävaruste

s ≥ 35

Kiinteänä perustuotteessa


Taulukko 4

Automaattisen kaksipuolisen tulostuksen vaatimukset kaikille TEC-yksivärikopiokoneille, -monikäyttölaitteille ja -tulostimille

Yksiväritulostusnopeus s testimenetelmällä laskettuna (kuvaa/min)

Automaattinen kaksipuolinen tulostus

s ≤ 24

Ei ole.

24 < s < 37

Kiinteänä perustuotteessa tai valinnainen lisävaruste

s ≥ 37

Kiinteänä perustuotteessa

b)

Jos ei ole varmaa, että yhdessä laitteen kanssa myydään automaattisen kaksipuolisen tulostuksen paperikasetti, valmistajan on ilmaistava selvästi tuoteselosteessa, verkkosivustollaan ja virallisessa myyntimateriaalissaan, että vaikka laite täyttää ENERGY STAR -energiatehokkuusvaatimukset, se vastaa ENERGY STAR -vaatimuksia kaikilta osin vain, jos se myydään tai sitä käytetään yhdessä kaksipuolisen kasetin kanssa. EPA ja Euroopan komissio kehottavat valmistajia käyttämään seuraavaa sanamuotoa tämän viestin välittämiseksi asiakkaille: ”Saa aikaan ENERGY STAR -ohjelman mukaisia energiansäästöjä; tuote täyttää ehdot kaikilta osin, jos se myydään (tai sitä käytetään) kaksipuolisen paperikasetin kanssa.”

3.3.2

Tyypillinen virrankulutus: Yhtälöllä 3 tai yhtälöllä 4 laskettu tyypillinen virrankulutus (TEC) saa olla enintään yhtä suuri kuin yhtälöllä 6 määritetty suurin sallittu tyypillinen virrankulutus (TECMAX).

a)

Sellaisten kuvantamislaitteiden osalta, joissa on taulukossa 2 määritetyn tyypin 2 DFE-edustakoneiden suurimman sallitun TECDFE-arvon täyttävä tyypin 2 DFE-edustakone, DFE-edustakoneen mitattu virrankulutus jaetaan kertoimella 0,80, jotta otetaan huomioon sisäisen virransyötön hävikki, ja jätetään sitten ottamatta huomioon verrattaessa laitteen mitattua TEC-arvoa TECMAX-arvoon. DFE-edustakone ei saa vaikuttaa kuvantamislaitteen siirtymiseen virransäästötilaan tai siitä pois. DFE-edustakoneen virrankulutus voidaan jättää pois vain, jos se vastaa 1 osan määritelmää ja on erillinen prosessointiyksikkö, joka pystyy aloittamaan toiminnan verkon kautta.

Esimerkki: Tulostimen yhteenlaskettu TEC-tulos on 24,50 kWh/viikko ja sen 3.2.4 kohdan mukaisesti laskettu tyypin 2 TECDFE-arvo on 9,0 kWh/viikko. TECDFE-arvo jaetaan kertoimella 0,80, jotta otetaan huomioon kuvantamislaitteen sisäinen virransyötön hävikki valmis-tilassa, jolloin tulokseksi saadaan 11,25 kWh/viikko. Virransyötön mukaan mukautettu arvo vähennetään testissä saadusta TEC-arvosta: 24,50 kWh/viikko – 11,25 kWh/viikko = 13,25 kWh/viikko. Tätä tulosta, 13,25 kWh/viikko, verrataan sitten asianomaiseen TECMAX-arvoon vaatimusten täyttymisen määrittämiseksi.

b)

Tulostimien, telekopiolaitteiden, digitaalisten kopiokoneiden, joissa on tulostusominaisuus, sekä monitoimilaitteiden, joissa on tulostusominaisuus, TEC-arvo lasketaan yhtälöllä 3.

Yhtälö 3: TEC-arvon laskentamenetelmä tulostimille, telekopiolaitteille sekä digitaalisille kopiokoneille ja monikäyttölaitteille, joissa on tulostusominaisuus

Formula,

jossa

TEC on tulostimien, telekopiolaitteiden, digitaalisten kopiokoneiden, joissa on tulostusominaisuus, sekä monitoimilaitteiden, joissa on tulostusominaisuus, tyypillinen virrankulutus viikossa kilowattitunteina (kWh) ja pyöristettynä lähimpään 0,1 kilowattituntiin,

EJOB_DAILY on yhtälöllä 5 laskettu päivittäinen tehtäväenergia kilowattitunteina,

EFINAL on testimenettelyssä mitattu lopullinen energia muunnettuna kilowattitunneiksi,

NJOBS on testimenettelyssä laskettu tehtävien määrä päivässä,

tFINAL on testimenettelyssä mitattu lopullinen viive lepotilaan asti muunnettuna tunneiksi,

ESLEEP on testimenettelyssä mitattu lepotilan virrankulutus muunnettuna kilowattitunneiksi,

tSLEEP on testimenettelyssä mitattu lepotila-aika muunnettuna kilowattitunneiksi.

c)

Kopiokoneiden, digitaalisten kopiokoneiden, joissa ei ole tulostusominaisuutta, sekä monitoimilaitteiden, joissa ei ole tulostusominaisuutta, TEC-arvo lasketaan yhtälöllä 4.

Yhtälö 4: TEC-arvon laskentamenetelmä kopiokoneille sekä digitaalisille kopiokoneille ja monikäyttölaitteille, joissa on tulostusominaisuus

Formula,

jossa

TEC on kopiokoneiden, digitaalisten kopiokoneiden, joissa ei ole tulostusominaisuutta, sekä monitoimilaitteiden, joissa ei ole tulostusominaisuutta, tyypillinen virrankulutus viikossa kilowattitunteina (kWh) ja pyöristettynä lähimpään 0,1 kilowattituntiin,

EJOB_DAILY on yhtälöllä 5 laskettu päivittäinen tehtäväenergia kilowattitunteina,

EFINAL on testimenettelyssä mitattu lopullinen energia muunnettuna kilowattitunneiksi,

NJOBS on testimenettelyssä laskettu tehtävien määrä päivässä,

tFINAL on testimenettelyssä mitattu lopullinen viive lepotilaan asti muunnettuna tunneiksi,

EAUTO on testimenettelyssä mitattu automaattisen virrankatkaisun virrankulutus muunnettuna kilowattitunneiksi ja

tAUTO on testimenettelyssä mitattu automaattisen virrankatkaisun aika muunnettuna tunneiksi.

d)

Päivittäinen tehtäväenergia lasketaan yhtälöllä 5.

Yhtälö 5: TEC-tuotteiden päivittäisen tehtäväenergian laskeminen

Formula,

jossa

EJOB_DAILY on päivittäinen tehtäväenergia kilowattitunteina,

EJOBi on testimenettelyssä mitattu tehtävän numero i energia muunnettuna kilowattitunneiksi ja

NJOBS on testimenettelyssä laskettu tehtävien määrä päivässä.

Yhtälö 6: Suurimman sallitun tyypillisen virrankulutuksen (TEC) laskeminen

Formula,

jossa

TECMAX on suurin sallittu TEC-arvo kilowattitunteina viikossa (kWh/viikko = pyöristettynä lähimpään 0,1 kilowattituntiin/viikko raportointia varten,

TECREQ on taulukossa 5 määritetty vaadittava TEC-arvo kilowattitunteina ja

AdderA3 on A3-kokoisia tulosteita tuottaville laitteille myönnettävä lisämäärä, jonka suuruus on 0,3 kWh/viikko.

Taulukko 5

Vaadittava TEC-arvo ennen A3-lisämäärää (jos sellaista sovelletaan)

Värit

Yksiväritulostusnopeus s testimenetelmällä laskettuna (kuvaa/min)

TECREQ

(kWh/viikko pyöristettynä lähimpään 0,1 kilowattituntiin/viikko raportointia varten)

Yksiväri Muut kuin monikäyttölaitteet

s ≤ 5

0,3

5 < s ≤ 20

Formula

20 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 40

Formula

40 < s ≤ 65

Formula

65 < s ≤ 90

Formula

s > 90

Formula

Yksiväri Monikäyttölaitteet

s ≤ 5

0,4

5 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 50

Formula

50 < s ≤ 80

Formula

s > 80

Formula

Väri Muut kuin monikäyttölaitteet

s ≤ 10

1,3

10 < s ≤ 15

Formula

15 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 75

Formula

s > 75

Formula

Väri Monikäyttölaitteet

s ≤ 10

1,5

10 < s ≤ 15

Formula

15 < s ≤ 30

Formula

30 < s ≤ 70

Formula

70 < s ≤ 80

Formula

s > 80

Formula

3.3.3

Muut testitulosten raportointivaatimukset:

a)

Kaikista TEC-testimenettelyllä testatuista laitteista on ilmoitettava palautumisajat eri toimintatiloista (aktiviinen 0, aktiivinen 1, aktiivinen 2) sekä oletusviive.

b)

Mallin nimi/numero, valmis-tilan teho, lepotilan teho ja TECDFE on ilmoitettava kaikista kuvantamislaitteen kanssa myydyistä tyypin 1 DFE-edustakoneista, myös niistä, joita ei ole testattu kuvantamislaitteen kanssa osana eniten energiaa käyttävää kokoonpanoa 4.2.1 kohdan c alakohdan mukaisesti.

3.4   Toimintatilan (OM) mukaisella testimenettelyllä arvioitavia tuotteita (OM-tuotteet) koskevat vaatimukset

3.4.1

Useat lepotilat: Jos laite voi siirtyä automaattisesti useisiin perättäisiin lepotiloihin, samaa lepotilaa käytetään määrittämään, täyttyvätkö 3.4.3 kohdassa esitetyt lepotilaan siirtymisen oletusviivettä koskevat vaatimukset ja 3.4.4 kohdassa esitetyt lepotilan virrankulutusvaatimukset.

3.4.2

DFE-edustakoneita koskevat vaatimukset: Sellaisten kuvantamislaitteiden kohdalla, joissa on toimintoihin integroitu, kuvantamislaitteen virrasta riippuvainen DFE-edustakone, joka täyttää taulukossa 2 esitetyn suurinta sallittua TECDFE-arvoa koskevan vaatimuksen, DFE-edustakoneen virrankulutus jätetään ottamatta huomioon seuraavin edellytyksin:

a)

DFE-edustakoneen testimenetelmällä mitattu valmis-tilan virrankulutus jaetaan kertoimella 0,60, jotta otetaan huomioon kuvantamislaitteen sisäinen virransyötön hävikki.

1)

Lepotilan vaatimukset: Jos edellä a kohdan mukaan tulokseksi saatu virrankulutus on pienempi tai yhtä suuri kuin kuvantamislaitteen valmis- tai lepotilan virrankulutus, sitä ei oteta huomioon kuvantamislaitteen mitatussa valmis- tai lepotilan virrankulutuksessa verrattaessa tätä jäljempänä 3.4.4 kohdassa esitettyihin lepotilan vaatimuksiin. Muussa tapauksessa DFE-edustakoneen testimenetelmällä mitattu lepotilan virrankulutus jaetaan kertoimella 0,60 ja jätetään ottamatta huomioon kuvantamislaitteen valmis- tai lepotilan virrankulutuksessa vaatimusten vertailua varten.

2)

Valmiustilan vaatimukset: Jos edellä a kohdan mukaan tulokseksi saatu virrankulutus on pienempi tai yhtä suuri kuin kuvantamislaitteen valmis-tilan, lepotilan tai sammutettu-tilan virrankulutus, sitä ei oteta huomioon kuvantamislaitteen mitatussa valmis-tilan, lepotilan tai sammutettu-tilan virrankulutuksessa verrattaessa tätä jäljempänä 3.4.5 kohdassa esitettyihin valmiustilan vaatimuksiin. Muussa tapauksessa DFE-edustakoneen testimenetelmällä mitattu lepotilan virrankulutus jaetaan kertoimella 0,60 ja jätetään ottamatta huomioon kuvantamislaitteen valmis-tilan, lepotilan tai sammutettu-tilan virrankulutuksessa vaatimusten vertailua varten.

b)

DFE-edustakone ei saa vaikuttaa kuvantamislaitteen siirtymiseen virransäästötilaan tai siitä pois.

c)

Hyötyäkseen tästä pois jättämisestä DFE-edustakoneen täytyy vastata 1 osan määritelmää ja olla erillinen prosessointiyksikkö, joka pystyy aloittamaan toiminnan verkon kautta.

Esimerkkejä: Laite 1 on kuvantamislaite, jonka tyypin 2 DFE-edustakoneessa ei ole erillistä lepotilaa. Tyypin 2 DFE-edustakoneen mitattu virrankulutus sekä valmis- että lepotilassa on 30 wattia. Laitteen mitattu virrankulutus lepotilassa on 53 wattia. Kun laitteen mitatusta lepotilan virrankulutuksesta – 53 wattia – vähennetään 50 wattia (30 wattia / 0,60), tulokseksi saatava 3 wattia on laitteen lepotilan virrankulutus, jota käytetään jäljempänä olevissa kriteerien raja-arvoissa.

Laite 2 on kuvantamislaite, jonka tyypin 2 DFE-edustakone siirtyy lepotilaan, kun kuvantamislaite siirtyy lepotilaan testin aikana. Tyypin 2 DFE-edustakoneen mitattu virrankulutus on valmis-tilassa 30 wattia ja lepotilassa 5 wattia. Laitteen mitattu virrankulutus lepotilassa on 12 wattia. Kun laitteen mitatusta lepotilan virrankulutuksesta – 12 wattia – vähennetään 50 wattia (30 wattia / 0,60), tulokseksi saadaan –38 wattia. Tässä tapauksessa laitteen mitatusta lepotilan virrankulutuksesta – 12 wattia – vähennetään sen sijaan 8,33 wattia (5 wattia / 0,60), ja tulokseksi saadaan 3,67 wattia, jota käytetään jäljempänä olevissa kriteerien raja-arvoissa.

3.4.3

Oletusviive: Mitatun lepotilaan siirtymisen oletusviiveen (tSLEEP) on oltava pienempi tai yhtä suuri kuin taulukossa 6 määritetty vaadittava lepotilaan siirtymisen oletusviive (tSLEEP_REQ) seuraavin edellytyksin:

a)

Käyttäjä ei saa säätää lepotilaan siirtymisen oletusviivettä pisintä laiteviivettä pidemmäksi. Valmistaja asettaa pisimmän laiteviiveen enintään 4 tunnin pituiseksi.

b)

Raportoidessaan tietoja ja ilmoittaessaan vaatimukset täyttävistä laitteista, jotka voivat siirtyä lepotilaan useilla eri tavoilla, valmistajien olisi ilmoitettava automaattisesti saavutettava lepotilan taso. Jos laite voi siirtyä automaattisesti usealle perättäiselle lepotilan tasolle, valmistaja päättää, mitä näistä tasoista käytetään hyväksynnässä, mutta annetun oletusviiveen on vastattava ilmoitettua tasoa.

c)

Oletusviivettä ei sovelleta OM-tuotteisiin, jotka pystyvät täyttämään lepotilaa koskevat vaatimukset valmis-tilassa.

Taulukko 6

OM-tuotteilta vaadittava lepotilaan siirtymisen oletusviive

Tuotetyyppi

Tulostuskoko

Yksiväritulostusnopeus s testimenetelmällä laskettuna

(kuvaa tai postilähetystä/min)

Vaadittava lepotilaan siirtymisen oletusviive, tSLEEP_REQ

(minuuttia)

Kopiokone

Suuri

s ≤ 30

30

s > 30

60

Telekopiolaite

Pieni tai standardi

Kaikki

5

Monikäyttölaitteet

Pieni tai standardi

s ≤ 10

15

10 < s ≤ 20

30

s > 20

60

Suuri

s ≤ 30

30

s > 30

60

Tulostin

Pieni tai standardi

s ≤ 10

5

10 < s ≤ 20

15

20 < s ≤ 30

30

s > 30

60

Suuri

s ≤ 30

30

s > 30

60

Skanneri

Kaikki

Kaikki

15

Postimaksulaite

Kaikki

s ≤ 50

20

50 < s ≤ 100

30

100 < s ≤ 150

40

s > 150

60

3.4.4

Virrankulutus lepotilassa: Mitatun lepotilan virrankulutuksen (PSLEEP) on oltava pienempi tai yhtä suuri kuin yhtälöllä 7 määritetty lepotilan suurin sallittu virrankulutus (PSLEEP_MAX) seuraavin edellytyksin:

a)

Vain testissä mukana olevia ja sen aikana käytettäviä käyttöliittymiä, mahdolliset telekopiokäyttöliittymät mukaan luettuina, voidaan pitää toiminnallisina lisäominaisuuksina.

b)

DFE-edustakoneen antamaa laitteen toiminnallisuutta ei pidetä toiminnallisena lisäominaisuutena.

c)

Yksittäinen liitäntä, joka hoitaa useita toimintoja, voidaan lukea mukaan vain kerran.

d)

Liitäntä, joka täyttää useamman liitäntätyypin määritelmän, luokitellaan testin aikana käytetyn toiminnon mukaan.

e)

Laitteilta, jotka vastaavat lepotilan virrankulutuksen vaatimuksia valmis-tilassa, ei vaadita muita automaattisia tehonvähennyksiä lepotilaa koskevien vaatimusten täyttämiseksi.

Yhtälö 7: OM-tuotteiden suurimman sallitun lepotilan virrankulutuksen laskeminen

Formula

jossa

PSLEEP_MAX on suurin sallittu lepotilan virrankulutus ilmaistuna watteina (W) ja pyöristettynä lähimpään 0,1 wattiin,

PMAX_BASE on taulukossa 7 määritetty suurin sallittu tulostuskoneen virrankulutuksen lisämäärä watteina,

AdderINTERFACE on testin aikana käytettyjen ja valmistajan taulukosta 8 valitsemien käyttöliittymien, mahdollinen telekopiotoiminto mukaan luettuna, toiminnallisten lisäominaisuuksien virrankulutuksen lisämäärä watteina,

n on testin aikana käytettyjen käyttöliittymien, mahdollinen telekopiotoiminto mukaan luettuna, toiminnallisten lisäominaisuuksien perusteella haettujen lisämäärien määrä, joka saa olla enintään 2,

AdderOTHER on testin aikana käytettyjen ja valmistajan taulukosta 8 valitsemien muiden kuin käyttöliittymien toiminnallisten lisäominaisuuksien virrankulutuksen lisämäärä watteina,

m on muiden kuin käyttöliittymien toiminnallisten lisäominaisuuksien perusteella haettujen lisämäärien määrä, joka on rajoittamaton.

Taulukko 7

Tulostuskoneen lepotilan virrankulutuksen lisämäärä

Tuotetyyppi

Tulostusmedian koko

Tulostustekniikka

PMAX_BASE

(wattia)

Matriisi

Mustesuihku

Kaikki muut

Ei sovelleta

Kopiokone

Suuri

 

 

x

 

8,2

Telekopiolaite

Standardi

 

x

 

 

0,6

Postimaksulaite

Ei sovelleta

 

x

x

 

5,0

Monikäyttölaite

Standardi

x

x

 

 

0,6

Suuri

 

x

 

 

4,9

 

 

x

 

8,2

Tulostin

Pieni

x

x

x

 

4,0

Standardi

x

x

 

 

0,6

Suuri

x

 

x

 

2,5

 

x

 

 

4,9

Skanneri

Mikä tahansa

 

 

 

x

2,5


Taulukko 8

Toiminnallisten lisäominaisuuksien virrankulutuksen lisämäärät lepotilassa

Lisäominaisuuden tyyppi

Yhteystyyppi

Suurin tiedonsiirtonopeus, r

(Mbit/ sekunti)

Erittely

Lisäominaisuuden lisämäärä

(wattia)

Liitäntä

Johto

r < 20

Tähän kuuluvat: USB 1.x, IEEE 488, IEEE 1284/Parallel/Centronics, RS232

0,2

20 ≤ r < 500

Tähän kuuluvat: USB 2.x, IEEE 1394/ FireWire/i.LINK, 100 Mb Ethernet

0,4

r ≥ 500

Tähän kuuluvat: USB 3.x, 1 G Ethernet

0,5

Mikä tahansa

Tähän kuuluvat: Flash-muistikortin/älykortin lukija, kameraliittymä, PictBridge

0,2

Faksimodeemi

Mikä tahansa

Sovelletaan vain telekopiolaitteisiin ja monikäyttölaitteisiin.

0,2

Langaton, radiotaajuus

Mikä tahansa

Tähän kuuluvat: Bluetooth, 802.11

2,0

Langaton, infrapuna (IR)

Mikä tahansa

Tähän kuuluvat: IrDA.

0,1

Langaton kuuloke

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Kuvantamislaite pystyy kommunikoimaan langattoman kuulokkeen kanssa. Sovelletaan vain kerran riippumatta siitä, kuinka monta langatonta kuuloketta laite voi käyttää. Tämä lisätoiminto ei koske langattoman kuulokkeen omia virrankulutusvaatimuksia.

0,8

Muisti

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Sovelletaan kuvantamislaitteen sisäiseen tiedontallennuskapasiteettiin. Sovelletaan kaiken kokoisiin sisäisiin muisteihin ja skaalataan RAM-muistin mukaan. Tämä lisäominaisuus ei koske kovalevyä tai flash-muistia.

0,5/GB

Skanneri

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Sovelletaan vain monikäyttölaitteisiin ja kopiokoneisiin.

Tähän kuuluvat: Kylmäkatodiloistelampputeknologia (CCFL) tai muu teknologia, kuten LED, halogeeni, kuumakatodiloisteputki (HCFT), xenon tai loistelamput (TL). (Sovelletaan vain kerran lampun koosta tai käytettävien lamppujen määrästä riippumatta.)

0,5

Virtalähde

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Sovelletaan postimaksukoneiden ja mustesuihku- ja matriisitulostustekniikoita käyttävien standardikokoisten laitteiden sisäisiin ja ulkoisiin virtalähteisiin, joiden arvokilven mukainen antoteho (POUT) on yli 10 wattia.

0,02 x

(POUT – 10,0)

Kosketusnäyttö

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Sovelletaan sekä yksivärisiin että värikosketusnäyttöihin.

0,2

Sisäiset levyasemat

Ei sovelleta

Ei sovelleta

Tähän kuuluvat kaikki suuren kapasiteetin tallennuslaitteet, kovalevy- ja SSD-levyasemat mukaan lukien. Ei koske liitäntöjä ulkoisiin levyasemiin.

0,15

3.4.5

Virrankulutus valmiustilassa: Testimenettelyssä mitattu valmiustilan virrankulutuksen, joka on pienin valmis-tilan, lepotilan ja sammutettu-tilan virrankulutuksista, on oltava pienempi tai yhtä suuri kuin taulukossa 9 määritetty valmiustilan suurin sallittu virrankulutus edellyttäen seuraavaa:

Kuvantamislaitteen on täytettävä valmiustilan virrankulutusta koskeva vaatimus riippumatta siitä, missä toimintatilassa muut siihen mahdollisesti liitetyt laitteet (esim. isäntätietokone) ovat.

Taulukko 9

Valmiustilan suurin sallittu virrankulutus

Tuotetyyppi

Valmiustilan suurin sallittu virrankulutus

(wattia)

Kaikki OM-tuotteet

0,5

4.   Testaus

4.1   Testimenetelmät

ENERGY STAR -vaatimusten täyttymisen määrittämisessä on kuvantamislaitteita testattaessa käytettävä taulukossa 10 ilmoitettuja testimenetelmiä.

Taulukko 10

Testimenetelmät ENERGY STAR -hyväksyntää varten

Tuotetyyppi

Testimenetelmä

Kaikki laitteet

ENERGY STAR Imaging Equipment Test Method, Rev. May-2012

4.2   Testaukseen vaadittavien yksiköiden määrä

4.2.1

Testausta varten on valittava tyypilliset mallit seuraavien vaatimusten mukaisesti:

a)

Yksittäisen tuotemallin hyväksyntää varten tyypillisenä mallina pidetään tuotekokoonpanoa, joka on tarkoitettu markkinoitavaksi ja merkittäväksi ENERGY STAR -merkinnällä.

b)

Haettaessa hyväksyntää tuoteperheelle, joka ei sisällä tyypin 1 DFE-edustakonetta, tyypillisenä mallina pidetään tuoteperheen eniten energiaa kuluttavaa tuotekokoonpanoa. Jos mikä tahansa tuoteperheen malli myöhemmin ei läpäise testiä (esim. tarkastustestin yhteydessä), tämä vaikuttaa kaikkiin tuoteperheen malleihin.

c)

Haettaessa hyväksyntää tuoteperheelle, joka sisältää tyypin 1 DFE-edustakoneen, hyväksyntää varten testataan tuoteperheen eniten energiaa kuluttavaa kuvantamislaitekokoonpano ja eniten energiaa kuluttava DFE-edustakone. Jos mikä tahansa tuoteperheen malli ja kuvantamislaitteen kanssa myyty tyypin 1 DFE-edustakone, mukaan lukien ne, joita ei ole testattu kuvantamislaitteen kanssa, myöhemmin ei läpäise testiä (esim. tarkastustestin yhteydessä), tämä vaikuttaa kaikkiin tuoteperheen malleihin. Kuvantamislaitteita, joihin ei sisälly tyypin 1 DFE-edustakonetta, ei voida lisätä tähän tuoteperheeseen hyväksyntää varten, vaan niille on haettava hyväksyntää erillisenä tuoteperheenä ilman tyypin 1 DFE-edustakonetta.

4.2.2

Kustakin tyypillisestä mallista valitaan testattavaksi yksi yksittäinen yksikkö.

4.3   Kansainvälinen markkinahyväksyntä

Tuotteet on hyväksyntää varten testattava kaikkien sellaisten markkinoiden tulojännite/taajuusyhdistelmillä, joilla niitä tullaan myymään ja markkinoimaan ENERGY STAR -tuotteina.

5.   Käyttöliittymä

Valmistajia kehotetaan suunnittelemaan tuotteita noudattaen virranhallinnan käyttöliittymästandardia IEEE 1621 (Standard for User InterfACe Elements in Power Control of Electronic Devices Employed in Office/Consumer Environments). Lisätietoja on osoitteessa http://eetd.LBL.gov/Controls.

6.   Voimaantulopäivämäärä

Voimaantulo: Kuvantamislaitteita koskevien ENERGY STAR -vaatimusten versio 2.0 tulee voimaan tammikuun 1 päivänä 2014. ENERGY STAR -tunnuksen saadakseen tuotemallin on vastattava sen valmistuspäivänä voimassa olevia ENERGY STAR -vaatimuksia. Valmistuspäivämäärä on yksikkökohtainen ja tarkoittaa päivää, jona yksikkö katsotaan kokonaan kootuksi.

6.1

Vaatimusten tulevat muutokset: EPA ja Euroopan komissio varaavat oikeuden muuttaa näitä vaatimuksia, jos tekniset ja/tai markkinoiden muutokset vaikuttavat niiden hyödyllisyyteen kuluttajille, teollisuudelle tai ympäristölle. Nykyisen toimintatavan mukaisesti vaatimusten muutoksista sovitaan sidosryhmien keskusteluissa. Jos vaatimuksia tarkistetaan, on syytä muistaa, että ENERGY STAR -hyväksyntää ei automaattisesti myönnetä tuotemallin koko eliniäksi.

6.2

Tulevassa tarkistuksessa huomioon otettavia seikkoja:

a)

Testimenetelmien muutokset: EPA, Yhdysvaltojen energiaministeriö DOE ja Euroopan komissio seuraavat edelleen välipalvelinvalmiuksien käyttöönottoa kuvantamislaitteissa ja harkitsevat testimenetelmän kehittämistä verkkovälipalvelimen läsnäolon määrittämiseksi (menetelmä voisi noudattaa esimerkiksi lepotilassa olevien isäntälaitteiden ECMA-393 ProxZzzy -standardia). EPA, DOE ja Euroopan komissio arvioivat myös mahdollisuutta mitata ja ilmoittaa tulostusnopeus toimitettaessa, OM-tuotteiden palautumisaika lepo- tai sammutettu-tilasta ja tavallisten verkkotapahtumien aiheuttamaan heräämiseen lepotilasta kuluva aika.

b)

TEC-vaatimukset kilowattitunteina vuodessa: EPA ja Euroopan komissio ovat lisänneet TEC-taulukkoihin sarakkeita, joissa vaatimukset ilmaistaan kilowattitunteina vuodessa nykyisin käytetyn mittayksikön, kilowattitunteja viikossa, lisäksi. Vaikka tämä on tehty vain tiedotusluontoisesti, EPA ja Euroopan komissio harkitsevat tekevänsä vaatimusten tulevassa tarkistuksessa tästä yksiköstä ainoan TEC-arvon ilmaisutavan puuttuakseen näin kysymyksiin, jotka liittyvät raportoinnin tarkkuuteen ja vertailuihin muiden ENERGY STAR -hyväksynnän saaneiden tuotteiden kanssa (jotka yleensä käyttävät raportoinnissa kilowattitunteja vuodessa).

c)

Laitteet muiden tulostusmedioiden kuin paperin tulostusta ja skannausta varten: EPA ja Euroopan komissio saavat usein kysymyksiä sellaisten laitteiden hyväksymisestä, jotka tulostavat tai skannaavat muita tulostusmedioita kuin paperia (esim. kangasta tai mikrofilmiä), ja ne ottavat mielellään vastaan tietoja niiden energiankulutuksesta. Tällaiset tiedot tukisivat näitä tuotteita koskevien vaatimusten valmistelua näiden vaatimusten tulevassa versiossa.

d)

Ammattikäyttöön tarkoitetut laitteet (nopeat TEC-laitteet, joilla painetaan raskaammalle ja suurikokoisemmalle paperille): EPA ja Euroopan komissio ovat saaneet tietää, että eräillä nopeilla TEC-laitteilla on suurikokoisemman ja raskaamman paperin käsittelyä koskevia lisävaatimuksia. EPA ja Euroopan komissio harkitsevat näiden laitteiden erottamista erilliseksi luokaksi vaatimusten tulevassa versiossa.

e)

TEC-luokkien vaatimusten eriyttäminen: Kuvantamislaitteiden vaatimusten versioissa 1 ja 2 EPA ja Euroopan komissio olettivat, että värilaitteiden tyypillinen virrankulutus (TEC) olisi niiden monimutkaisuuden vuoksi suurempi kuin yksivärilaitteiden ja että monikäyttölaitteiden tyypillinen virrankulutus olisi suurempi kuin ei-monikäyttölaitteiden. TEC-vaatimusten rakenne laadittiin sellaiseksi, että se heijastaa tätä suhdetta. EPA ja Euroopan komissio ovat kuitenkin äskettäin saaneet tietää, että värimonikäyttölaitteet – jotka ovat korkean hintaluokan tuotteita – voivat sisältää energiansäästöominaisuuksia, joiden ansiosta niiden energiankulutus on pienempi kuin yksiväristen ei-monikäyttölaitteiden. Tästä syystä EPA ja Euroopan komissio harkitsevat TEC-vaatimusten eriyttämistä tulevaisuudessa, jotta otetaan huomioon suorituskyvyltään parhaat laitteet kaikissa TEC-luokissa.

f)

Soveltamisalan uudelleenarviointi: EPA ja Euroopan komissio voivat arvioida uudelleen kuvantamislaitteiden nykyisiä markkinoita määrittääkseen, onko vaatimusten piiriin kuuluvien tuotteiden nykyinen soveltamisala yhä asianmukainen ja eriyttääkö ENERGY STAR -merkintä edelleen kaikkien soveltamisalaan kuuluvien tuoteluokkien markkinoita.

g)

Kaksipuolista tulostusta koskevien vaatimusten laajempi soveltaminen: EPA ja Euroopan komissio voivat arvioida uudelleen vaatimuksia siitä, että kaksipuolitulostuksen on oltava perustuotteen kiinteä ominaisuus, ja harkita, miten vapaaehtoisia vaatimuksia voitaisiin tiukentaa. Vaatimusten muuttaminen niin, että ne kattavat paremmin tuotteet, joissa kaksipuolitulostus on tulostuskoneen kiinteä ominaisuus, voisi vähentää paperinkäyttöä.

Lisäys D

Testimenetelmä kuvantamislaitteiden energiankäytön määrittämiseksi

1.   Yleiskatsaus

Seuraavaa testimenetelmää käytetään määritettäessä, täyttääkö tuote kuvantamislaitteita koskevat ENERGY STAR -hyväksymiskriteerit.

2.   Sovellettavuus

ENERGY STAR -testivaatimukset ovat riippuvaisia arvioitavien tuotteiden ominaisuuksista. Kunkin tämän asiakirjan osan sovellettavuus määräytyy taulukon 11 perusteella.

Taulukko 11

Testimenettelyn sovellettavuus

Tuotetyyppi

Tulostuskoko

Tulostustekniikka

ENERGY STAR -arviointimenetelmä

Kopiokone

Standardi

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

Tyypillinen virrankulutus (TEC)

Suuri

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

Toimintatila (OM)

Digitaalinen kopiokone

Standardi

Stensiili

TEC

Telekopiolaite

Standardi

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

TEC

Mustesuihku

OM

Postimaksulaite

Kaikki

Suora lämpösiirto, laser, mustesuihku, lämpösiirto

OM

Monikäyttölaite

Standardi

Korkean suorituskyvyn mustesuihku, suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

TEC

Mustesuihku, matriisi

OM

Suuri

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, mustesuihku, värivaha, lämpösiirto

OM

Tulostin

Standardi

Korkean suorituskyvyn mustesuihku, suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, värivaha, lämpösiirto

TEC

Mustesuihku, matriisi

OM

Suuri tai pieni

Suora lämpösiirto, värisublimaatio, laser, matriisi, mustesuihku, värivaha, lämpösiirto

OM

Pieni

Korkean suorituskyvyn mustesuihku

TEC

Skanneri

Kaikki

Ei sovelleta

OM

3.   Määritelmät

Jollei toisin mainita, kaikki tässä asiakirjassa käytetyt termit vastaavat kuvantamislaitteiden ENERGY STAR -hyväksymiskriteereihin sisältyviä määritelmiä.

4.   Testijärjestely

Yleinen testijärjestely

4.1

Testijärjestely ja testauslaitteet: Kaikkien tämän menettelyn osioiden testijärjestelyjen ja testauslaitteiden on vastattava sähköalan kansainvälisen standardointijärjestön (IEC) standardin 62301 ”Measurement of Household Appliance Standby Power” version 2.0 osassa 4 ”General Conditions for Measurements” asetettuja vaatimuksia. Jos vaatimukset ovat keskenään ristiriidassa, ENERGY STAR -testimenetelmä on ensisijainen.

4.2

Vaihtovirransyöttö: Laitteet, jotka on tarkoitettu saamaan virtansa vaihtovirtaa antavasta verkkovirtalähteestä, kytketään kohdemarkkinoille sopivaan jännitelähteeseen taulukon 12 tai taulukon 13 mukaisesti.

a)

Tuotteet, joiden kanssa toimitetaan ulkoisia virtalähteitä, yhdistetään ensin ulkoiseen virtalähteeseen ja sitten taulukossa 12 tai taulukossa 13 määriteltyyn jännitelähteeseen.

b)

Jos tuote on mitoitettu toimimaan tietyillä markkinoilla jännite/taajuusyhdistelmällä, joka poikkeaa kyseisten markkinoiden jännite/taajuusyhdistelmästä (esim. 230 volttia (V) / 60 hertsiä (Hz) Pohjois-Amerikassa), yksikkö on testattava valmistajan sille mitoittamalla jännite/taajuusyhdistelmällä. Käytetty jännite/taajuus ilmoitetaan.

Taulukko 12

Syöttövirtaa koskevat vaatimukset laitteille, joiden arvokilven mukainen nimellisteho on enintään 1 500 wattia (W)

Markkinat

Jännite

Jännitteen toleranssi

Suurin sallittu harmoninen kokonaissärö

Taajuus

Taajuustoleranssi

Pohjois-Amerikka, Taiwan

115 V AC

+/– 1,0 %

2,0 %

60 Hz

+/– 1,0 %

Eurooppa, Australia, Uusi-Seelanti

230 V AC

+/– 1,0 %

2,0 %

50 Hz

+/– 1,0 %

Japani

100 V AC

+/– 1,0 %

2,0 %

50 Hz / 60 Hz

+/– 1,0 %


Taulukko 13

Syöttövirtaa koskevat vaatimukset tuotteille, joiden arvokilven mukainen nimellisteho on yli 1 500 wattia (W)

Markkinat

Jännite

Jännitteen toleranssi

Suurin sallittu harmoninen kokonaissärö

Taajuus

Taajuustoleranssi

Pohjois-Amerikka, Taiwan

115 V AC

+/– 4,0 %

5,0 %

60 Hz

+/– 1,0 %

Eurooppa, Australia, Uusi-Seelanti

230 V AC

+/– 4,0 %

5,0 %

50 Hz

+/– 1,0 %

Japani

100 V AC

+/– 4,0 %

5,0 %

50 Hz / 60 Hz

+/– 1,0 %

4.3

Matalajännitteinen tasavirtalähde:

a)

Laitteet voivat saada tehonsa matalajännitteisestä tasavirtalähteestä (esim. verkko- tai datayhteyden kautta) vain, jos tasavirtalähde on ainoa laitteen hyväksyttävä virtalähde (eli käytettävissä ei ole vaihtovirtapistoketta tai ulkoista virtalähdettä).

b)

Laitteisiin, jotka saavat tehonsa matalajännitteisestä tasavirrasta, on yhdistettävä testauksessa käytettävän tasavirran vaihtovirtalähde (esim. vaihtovirrasta tehonsa saava USB-jakaja).

Testauksessa käytettävän tasavirran vaihtovirtalähde kirjataan ja ilmoitetaan kaikkien testien osalta.

c)

Testattavan yksikön virtalähteestä on ilmoitettava seuraavat tiedot mitattuina tämän menetelmän 5 osan mukaisesti:

1)

matalajännitteisen tasavirtalähteen, jota kuormitetaan testattavalla yksiköllä, vaihtovirrankulutus (PL) ja

2)

matalajännitteisen tasavirtalähteen vaihtovirrankulutus ilman kuormitusta (PS).

4.4

Ympäristön lämpötila: Ympäröivän lämpötilan on oltava 23 °C ± 5 °C.

4.5

Suhteellinen kosteus: Suhteellisen kosteuden on oltava 10–80 prosenttia.

4.6

Tehomittari: Tehomittareilla on oltava seuraavat ominaisuudet:

a)

Vähimmäistaajuusvaste: 3,0 kHz.

b)

Vähimmäisresoluutio:

1)

0,01 W alle 10 watin mittausarvojen osalta

2)

0,1 W 10–100 watin mittausarvojen osalta

3)

1 W 100 watin ja 1,5 kilowatin välisten mittausarvojen osalta ja

4)

10 W yli 1,5 kilowatin mittausarvojen osalta.

5)

Kerääntyneen energian mittaukseen vaaditaan resoluutioita, jotka vastaavat yleensä näitä arvoja muunnettuina keskitehoksi. Kerääntyneen energian mittauksissa tarvittavan tarkkuuden määräävä luku on mittauskauden korkein tehoarvo eikä keskiarvo, sillä korkein arvo määrittää mittauslaitteet ja järjestelyn.

4.7

Mittausepävarmuus (18):

a)

Vähintään 0,50 watin tehon mittaukset on tehtävä enintään 2 prosentin epävarmuudella 95 prosentin luotettavuustasolla.

b)

Alle 0,50 watin tehon mittaukset on tehtävä enintään 0,02 watin epävarmuudella 95 prosentin luotettavuustasolla.

4.8

Ajanmittaus: Aika voidaan mitata tavallisella sekuntikellolla tai muulla ajanmittausvälineellä, joka mittaa aikaa vähintään 1 sekunnin tarkkuudella.

4.9

Paperia koskevat vaatimukset:

a)

Standardikokoiset laitteet testataan taulukon 14 mukaisesti.

b)

Suuri- ja pienikokoiset sekä jatkolomakelaitteet testataan käyttäen mitä tahansa laitteeseen sopivaa paperikokoa.

Taulukko 14

Paperin kokoa ja painoa koskevat vaatimukset

Markkinat

Paperikoko

Peruspaino

(g/m2)

Pohjois-Amerikka/Taiwan

8,5″ × 11″

75

Eurooppa/Australia/Uusi-Seelanti

A4

80

Japani

A4

64

5.   Kaikkien laitteiden matalajännitteisen tasavirtalähteen mittaus

5.1

Tasavirtalähde liitetään tehomittariin ja asianomaiseen vaihtovirtalähteeseen taulukon 12 mukaisesti.

5.2

Tarkistetaan, että tasavirtalähde on kuormittamaton.

5.3

Tasavirtalähteen annetaan stabiloitua vähintään 30 minuutin ajan.

5.4

Kuormittamattoman tasavirtalähteen teho mitataan ja kirjataan menetelmän IEC 62301 Ed. 1.0. mukaisesti.

6.   Testattavan yksikön konfigurointi ennen testiä, kaikki laitteet

6.1   Yleinen kokoonpano

6.1.1

Laskelmissa ja raportoinnissa käytettävä tulostusnopeus: Kaikissa laskelmissa ja raportoinnissa käytettävä tulostusnopeus on valmistajan ilmoittama seuraaviin kriteereihin perustuva suurin nopeus, joka ilmaistaan kuvina minuutissa (kuvaa/min) ja pyöristettynä lähimpään kokonaislukuun:

a)

Yleisesti standardikokoisten laitteiden kohdalla yhden A4- tai 8,5″ × 11″ -kokoisen yksipuolisen arkin tulostaminen/kopioiminen/skannaaminen minuutissa vastaa yhtä kuvaa minuutissa.

Kaksipuolitulostusta käytettäessä yhden A4- tai 8,5″ × 11″ -kokoisen kaksipuolisen arkin tulostaminen/kopioiminen/skannaaminen minuutissa vastaa kahta kuvaa minuutissa.

b)

Kaikkien laitteiden tulostusnopeus perustuu

1)

valmistajan ilmoittamaan tulostusnopeuteen, paitsi jos laitteessa ei ole tulostusominaisuutta, ja siinä tapauksessa

2)

valmistajan ilmoittamaan kopiointinopeuteen, paitsi jos laitteessa ei ole tulostus- eikä kopiointiominaisuutta, ja siinä tapauksessa

3)

valmistajan ilmoittamaan skannausnopeuteen.

4)

Jos valmistaja aikoo hakea laitteelle hyväksyntää tietyille markkinoille käyttämällä testituloksia, joiden perusteella tuote on hyväksytty toisille markkinoille, joilla käytetään muita paperikokoja (esim. A4-kokoa 8,5″ × 11″ -koon sijasta), ja laitteen taulukon 15 mukaisesti määritetyt ilmoitetut nopeudet ovat erilaisia tulostettaessa kuvia erikokoisille papereille, käytetään suurinta nopeutta.

Taulukko 15

Standardi-, pieni- ja suurikokoisten laitteiden (postimaksukoneita lukuun ottamatta) tulostusnopeuden laskeminen

Tulostuskoko

Tulostusmedian koko

Tuotteen nopeus, s

(kuvaa/min)

jossa

sP on suurin ilmoitettu yksivärinopeus kuvina minuutissa tulostusmediaa käsiteltäessä,

w on tulostusmedian leveys metreinä (m),

on tulostusmedian pituus metreinä (m).

Standardi

8,5″ × 11″

sP

A4

sP

Pieni

4″ × 6″

0,25 × sP

A6

0,25 × sP

Pienempi kuin A6 tai 4″ × 6″

16 × w × × sP

Suuri

A2

4 × sP

A0

16 × sP

c)

Jatkuvalomaketuotteiden tulostusnopeus lasketaan yhtälöllä 8.

Yhtälö 8: Tulostusnopeuden laskeminen

Formula

jossa

s on tulostusnopeus kuvina minuutissa,

w on tulostusmedian leveys metreinä (m),

sL on suurin ilmoitettu yksivärinopeus metreinä minuutissa.

d)

Postimaksulaitteiden tuotenopeus ilmoitetaan postilähetyksinä minuutissa (mppm).

e)

Kaikkia laskelmia ja hyväksyntää varten käytetty edellä olevan mukaisesti laskettu tulostusnopeus ei välttämättä ole sama kuin testauksessa käytetty tulostusnopeus.

6.1.2

Väri: Väritulostukseen pystyvät tuotteet testataan yksiväritulostuksella.

a)

Tuotteissa, joissa ei ole mustaa väriainetta, käytetään komposiittimustaa.

Verkkoliitännät: Laitteet, jotka voidaan toimituskokoonpanossa liittää verkkoon, liitetään verkkoon.

b)

Laitteet liitetään vain yhteen verkko- tai dataliitäntään testauksen ajaksi.

Testattavaan yksikköön saa liittää vain yhden tietokoneen joko suoraan tai verkon kautta.

c)

Verkkoliitännän tyyppi riippuu testattavan yksikön ominaisuuksista, ja sen on oltava paras yksikössä toimituskokoonpanossa käytettävistä taulukossa 16 luetelluista yhteyksistä.

Taulukko 16

Testissä käytettävät verkko- tai dataliitännät

Testissä käytettävien liitäntöjen käyttöjärjestys (jos testattavassa yksikössä on liitäntä)

Liitännät kaikille laitteille

1

Ethernet – 1 Gb/s

2

Ethernet – 100/10 Mb/s

3

USB 3.x

4

USB 2.x

5

USB 1.x

6

RS232

7

IEEE 1284 (19)

8

Wi-Fi

9

Muut johtoliitännät järjestyksessä nopeimmasta hitaimpaan

10

Muut langattomat liitännät järjestyksessä nopeimmasta hitaimpaan

11

Ellei mitään edellä mainittuja liitäntöjä ole, testataan millä tahansa laitteessa olevalla liitännällä (tai ilman liitäntää)

d)

Laitteet, jotka on liitetty Ethernetiin edellä olevan 6.1.2.c kohdan mukaisesti ja jotka tukevat energiatehokasta Ethernetiä (standardi IEEE 802.3az) (20), liitetään samoin energiatehokasta Ethernetiä tukevaan verkkokytkimeen tai reitittimeen testin ajaksi.

e)

Kaikissa tapauksissa ilmoitetaan testin aikana käytetyn liitännän tyyppi.

Huolto-/ylläpitotilat: Testattava yksiköt eivät koskaan testattaessa saa olla huolto-/ylläpitotiloissa, värikalibrointi mukaan luettuna.

f)

Huolto-/ylläpitotilat on kytkettävä pois päältä ennen testausta.

g)

Valmistajien on toimitettava tarkat ohjeet siitä, miten huolto-/ylläpitotilat kytketään pois päältä, jos tällaiset tiedot eivät sisälly testattavan yksikön yhteyteen pakattuihin tuoteasiakirjoihin tai ole helposti saatavilla verkossa.

h)

Jos huolto-/ylläpitotiloja ei voida kytkeä pois päältä ja laite siirtyy huolto-/ylläpitotilaan jonkin muun kuin ensimmäisen tehtävän aikana, sen tehtävän tulokset, jonka aikana laite oli huolto-/ylläpitotilassa, voidaan korvata jonkin toisen tehtävän tuloksilla. Tässä tapauksessa korvaava tehtävä lisätään testimenettelyyn välittömästi neljännen tehtävän jälkeen ja tästä lisäyksestä ilmoitetaan. Kukin tehtäväjakso kestää 15 minuuttia.

6.2   Telekopiolaitteiden konfigurointi

Kaikki telekopiolaitteet ja monikäyttölaitteet, joissa on puhelinlinjaan liitettävä telekopiotoiminto, liitetään puhelinlinjaan testin ajaksi taulukossa 16 määritellyn verkkoyhteyden lisäksi, mikäli testattava yksikkö voidaan yhdistää verkkoon.

a)

Jos toimivaa puhelinlinjaa ei ole käytettävissä, sen sijasta voidaan käyttää linjasimulaattoria.

b)

Vain telekopiolaitteet testataan telekopiotoimintoa käyttäen.

Telekopiolaitteet testataan niin, että yhtä tehtävää kohti on yksi kuva.

6.3   Digitaalisten kopiokoneiden konfigurointi

Jäljempänä mainittuja poikkeuksia lukuun ottamatta digitaaliset kopiokoneet konfiguroidaan ja testataan kuten tulostimet, kopiokoneet tai monikäyttölaitteet sen mukaan, mitkä niiden toimituskokoonpanon ominaisuudet ovat.

a)

Digitaaliset kopiokoneet testataan niille annetulla maksiminopeudella, joka on myös se nopeus, jota käytetään testin suorittamiseen vaadittavan tulostustehtävän koon määrittämiseen. Testiä ei suoriteta toimituskokoonpanon oletusnopeudella, jos se poikkeaa tästä.

b)

Digitaalisten kopiokoneiden tulostustehtävissä on vain yksi alkuperäiskuva.

7.   Testattavan yksikön alustus ennen testiä, kaikki laitteet

Yleinen alustus

Ennen testauksen aloittamista testattava yksikkö alustetaan seuraavasti:

a)

Testattavan yksikön asetukset säädetään valmistajan ohjeiden tai asiakirjojen mukaisesti.

1)

Paperilähteen kaltaiset lisävarusteet, jotka toimitetaan perustuotteen mukana ja on tarkoitettu loppukäyttäjän asennettaviksi tai kiinnitettäviksi, asennetaan tuotemalliin tarkoitetulla tavalla. Kaikkiin paperilähteisiin, jotka on tarkoitettu testauksessa käytettävän paperin syöttämiseen, laitetaan paperia, ja testattavan yksikön on otettava paperia oletusarvoisesta paperilähteestä käyttäen toimituskokoonpanon paperilähdeasetuksia.

2)

Jos laite on testattaessa liitettynä tietokoneeseen joko suoraan tai verkon avulla, tietokoneen on ajettava valmistajan oletusajurin uusinta testausajankohtana saatavilla olevaa versiota käyttäen toimituskokoonpanon oletusasetuksia vastaavia asetuksia, ellei tässä testimenetelmässä toisin mainita. Testaukseen käytetty tulostusajurin versio kirjataan.

i)

Jos jollain asetuksella ei ole oletusarvoa ja sitä ei määritellä tässä testimenetelmässä, asetus säädetään testaajan harkinnan mukaan ja kirjataan.

ii)

Jos laite liitetään verkon kautta, johon on liitetty useita tietokoneita, tulostusajurin asetukset koskevat vain sitä tietokonetta, joka lähettää tulostustehtävät testattavaan yksikköön.

3)

Sellaisten tuotteiden kohdalla, jotka on suunniteltu toimimaan akkuvirralla ollessaan kytkettyinä irti verkkovirrasta, akku on poistettava kaikissa testeissä. Niiden testattavien yksiköiden osalta, joiden kokoonpano ei tue käyttöä ilman akkua, testi voidaan suorittaa täysin ladattu akku (tai akut) asennettuna varmistaen, että tästä kokoonpanosta mainitaan testituloksissa. Jotta varmistetaan, että akku on täysin ladattu, suoritetaan seuraavat toimenpiteet:

i)

Sellaisten testattavien yksiköiden osalta, joissa on akun täyden latautumisen osoitin, lataamista jatketaan vielä 5 tuntia osoitinvalon sytyttyä.

ii)

Jos latauksen osoitinta ei ole, mutta valmistajan ohjeissa annetaan arvio siitä, missä ajassa kyseinen akku tai saman tehoinen akku latautuu täysin, lataamista jatketaan vielä 5 tuntia valmistajan ilmoittaman ajan jälkeen.

iii)

Jos osoitinta ei ole eikä ohjeissa anneta aika-arviota, latausaika on 24 tuntia.

b)

Testattava yksikkö liitetään sen virtalähteeseen.

c)

Testattavaan yksikköön kytketään virta ja suoritetaan tarvittaessa alustava järjestelmän konfigurointi. Tarkastetaan, että oletusviiveet on asetettu tuotevaatimusten ja/tai valmistajan suositusten mukaisesti.

1)

Tulostusnopeus testausta varten: Laite testataan käyttäen toimituskokoonpanon oletusarvoisia nopeusasetuksia.

2)

TEC-tuotteiden automaattinen virrankatkaisu: Jos tulostimessa, digitaalisessa kopiokoneessa, telekopiolaitteessa tai tulostukseen soveltuvassa monikäyttölaitteessa on automaattinen virrankatkaisuominaisuus ja se on toimituskokoonpanossa käytettävissä, se on kytkettävä pois käytöstä ennen testausta.

3)

OM-tuotteiden automaattinen virrankatkaisu: Jos tuotteen toimituskokoonpano sallii automaattisen virrankatkaisun tilan, se on pidettävä käytössä testin aikana.

d)

Käyttäjän hallittavissa olevat kosteudentorjuntatoiminnot kytketään pois päältä tai käytöstä testin ajaksi.

e)

Esivakautus: Testattava yksikkö asetetaan sammutettu-tilaan ja sen annetaan olla käyttämättömänä 15 minuutin ajan.

1)

TEC-laserlaitteiden testattavien yksiköiden annetaan olla sammutettu-tilassa tämän lisäksi vielä 105 minuuttia eli yhteensä vähintään 120 minuuttia (2 tuntia).

2)

Esivakautus on tehtävä vain ennen kunkin testattavan yksikön ensimmäistä testiä.

8.   Tyypillisen virrankulutuksen (TEC) testimenettely

8.1   Tulostustehtävän rakenne

8.1.1

Tehtävää päivässä: Tehtävien määrä päivässä (NJOB) määritetään taulukossa 17.

Taulukko 17

Tehtävien määrä päivässä (NJOBS)

Yksiväritulostusnopeus, s

(kuvaa/min)

Tehtävää päivässä

(NJOBS)

s ≤ 8

8

8 < s < 32

s

s ≥ 32

32

8.1.2

Kuvaa/tehtävä: Telekopiolaitteita lukuun ottamatta kuvien määrä lasketaan alla olevalla yhtälöllä 9. Selvyyden vuoksi tämän asiakirjan lopussa olevassa taulukossa 21 määritetään kuvaa/tehtävä-laskelma jokaiselle tulostusnopeuden kokonaislukuarvolle aina 100 kuvaan/min.

Yhtälö 9: Kuvaa/tehtävä-arvon laskeminen 4

NIMAGES =

1

s < 4

s ≥ 4

Formula

jossa

NIMAGES on kuvien määrä tehtävää kohti pyöristettynä alaspäin lähimpään kokonaislukuun,

s on (yksiväritulostuksen) tämän testimenetelmän 6.1.1 kohdassa laskettu suurin ilmoitettu nopeus kuvina minuutissa ja

NJOBS on taulukossa 17 laskettu tehtävien määrä päivässä.

Testikuva: Kaikissa testeissä alkuperäiskuvana käytetään Kansainvälisen standardoimisjärjestön ISO/IEC-standardin 10561:1999 testikuviota A.

a)

Testikuvat tulostetaan 10-pisteen kokoisena tasalevyisellä Courier-kirjasimella (tai lähimmällä vastaavalla).

b)

Saksan kielelle tyypillisiä kirjaimia ei tarvitse toistaa, jollei tuote siihen pysty.

Tulostustehtävät: Testissä käytettävät tulostustehtävät lähetetään taulukossa 16 määritetyn verkkoliitännän kautta välittömästi ennen kunkin tehtävän tulostusta.

c)

Kaikki tulostustehtävän kuvat lähetetään erikseen (eli ne voivat olla osa samaa asiakirjaa), mutta niitä ei määritellä asiakirjassa yhden alkuperäiskuvan kopioiksi (ellei laite ole digitaalinen kopiokone).

d)

Kuvat lähetetään laitteelle PDL-muodossa, kun testataan tulostimia ja monitoimilaitteita, jotka pystyvät tulkitsemaan sivunkuvauskieltä (PDL), (esim. PCL, Postscript).

Kopiointitehtävät:

e)

Kopiokoneille, joiden nopeus on enintään 20 kuvaa/min, annetaan yksi alkuperäinen kuva vaadittua kuvaa kohti.

f)

Kopiokoneilla, joiden nopeus on yli 20 kuvaa/min, voi olla mahdotonta saavuttaa vaadittua alkuperäiskuvamäärää, erityisesti jos asiakirjan syötössä on rajoituksia. Tässä tapauksessa on sallittua tehdä useita kopioita kustakin alkuperäiskuvasta, ja alkuperäiskuvia on oltava vähintään kymmenen.

Esimerkki: Yksikölle, joka tuottaa 50 kuvaa/min ja vaatii 39 kuvaa/tehtävä, testi voidaan suorittaa neljällä kopiolla kymmenestä alkuperäisasiakirjasta tai kolmella kopiolla 13 alkuperäisasiakirjasta.

g)

Alkuperäiset asiakirjat voidaan asettaa asiakirjansyöttölaitteeseen ennen testin alkua.

Tuotteet, joissa ei ole syöttölaitetta, voivat kopioida kaikki kuvat yhdestä alkuperäisasiakirjasta, joka asetetaan levyn päälle.

Telekopiointitehtävät: Telekopiointitehtävät lähetetään liitetyn puhelinlinjan tai linjasimulaattorin kautta välittömästi ennen kunkin tehtävän suorittamista.

8.2   Mittausmenetelmät

Tyypillinen virrankulutus mitataan taulukon 18 mukaisesti tulostimien, telekopiolaitteiden, digitaalisten kopiokoneiden, joissa on tulostusominaisuus, sekä monitoimilaitteiden, joissa on tulostusominaisuus, ja taulukon 19 mukaisesti kopiokoneiden, digitaalisten kopiokoneiden, joissa ei ole tulostusominaisuutta, sekä monitoimilaitteiden, joissa ei ole tulostusominaisuutta, osalta seuraavin edellytyksin:

a)

Paperi: Testattavassa yksikössä on oltava riittävästi paperia määritettyjen tulostus- tai kopiointitehtävien suorittamiseksi.

b)

Kaksipuolinen tulostus: Laitteet testataan yksipuolisen tulostuksen tilassa, ellei kaksipuolisen tulostustilan tulostusnopeus ole suurempi kuin yksipuolisen tulostustilan, jolloin ne testataan kaksipuolisessa tulostustilassa. Kaikissa tapauksissa tila, jossa yksikkö testattiin, sekä käytetty tulostusnopeus on dokumentoitava. Kopioitavien alkuperäisten asiakirjojen on oltava yksipuolisia kuvia.

c)

Energiankulutuksen mittausmenetelmä: Kaikki mittaukset kirjataan ajan kuluessa kerääntyneenä energiankulutuksena wattitunteina (Wh) ja kaikki ajat kirjataan minuutteina.

”Nollaa mittari” -viittaukset voidaan toteuttaa kirjaamalla kerääntynyt energiankulutus kyseisellä hetkellä sen sijaan, että mittari varsinaisesti nollattaisiin.

Taulukko 18

TEC-testimenettely tulostimille, telekopiolaitteille sekä digitaalisille kopiokoneille ja monikäyttölaitteille, joissa on tulostusominaisuus

Vaihe

Lähtötila

Toiminta

Tulos (vaiheen lopussa)

Mittayksikkö

Mitatut tilat

1

Sammutettu

Liitä testattava yksikkö mittariin. Varmista, että yksikköön on kytketty virta ja se on sammutettu-tilassa. Nollaa mittari ja mittaa energiankulutus 5 minuutin ajan tai kauemmin. Kirjaa sekä energiankulutus että aika.

Virta poiskytketty

wattituntia (Wh)

Sammutettu

Testausintervalliaika

minuuttia (min)

2

Sammutettu

Kytke yksikkö päälle. Odota, että yksikkö näyttää valmis-tilaa.

3

Valmis

Tulosta tehtävä, jossa on vähintään yksi kuva mutta ei enempää kuin yksi tehtävä taulukon 21 mukaisesti. Mittaa ja kirjaa aika, joka kuluu siihen, että ensimmäinen arkki tulee koneesta.

Aktiivinen 0 aika

minuuttia (min)

4

Valmis (tai muu)

Odota, kunnes mittari näyttää, että yksikkö on päässyt lopulliseen lepotilaan, tai valmistajan ilmoittaman ajan.

5

Lepotila

Nollaa mittari ja mittaa energiankulutus ja aika 1 tunnin ajan. Kirjaa sekä energiankulutus että aika.

Lepotilaenergia, ESLEEP

wattituntia (Wh)

Lepotila

Lepotila-aika,

tSLEEP

(≤ 1 tunti)

minuuttia (min)

6

Lepotila

Nollaa mittari ja ajastin. Tulosta yksi tehtävä (laskettu edellä). Mittaa energiankulutus ja aika. Kirjaa aika, joka kuluu siihen, että ensimmäinen arkki tulee koneesta. Mittaa energiankulutus 15 minuutin ajan tehtävän aloittamisesta. Tehtävän on valmistuttava 15 minuutin kuluessa.

Tehtävän 1 energia,

EJOB1

wattituntia (Wh)

Palautuminen, aktiivinen, valmis, lepotila

Aktiivinen 1 aika

minuuttia (min)

7

Valmis (tai muu)

Toista vaihe 6.

Tehtävän 2 energia,

EJOB2

wattituntia (Wh)

Kuten edellä

Aktiivinen 2 aika

minuuttia (min)

8

Valmis (tai muu)

Toista vaihe 6 (ei aktiivisen ajan mittausta).

Tehtävän 3 energia,

EJOB3

wattituntia (Wh)

Kuten edellä

9

Valmis (tai muu)

Toista vaihe 6 (ei aktiivisen ajan mittausta).

Tehtävän 4 energia,

EJOB4

wattituntia (Wh)

Kuten edellä

10

Valmis (tai muu)

Nollaa mittari ja ajastin. Mittaa energiankulutus ja aika, kunnes mittari ja/tai yksikkö näyttää, että yksikkö on siirtynyt lepotilaan tai lopulliseen lepotilaan, jos yksikössä on useita lepotiloja, tai kunnes valmistajan ilmoittama aika on kulunut. Kirjaa energiankulutus ja aika.

Lopullinen energia,

EFINAL

wattituntia (Wh)

Valmis, lepotila

Lopullinen aika,

tFINAL

minuuttia (min)

Huomautuksia: Vaiheet 4 ja 10: Niiden yksiköiden osalta, joissa ei ole osoitinta, joka ilmoittaa niiden siirtyneen lopulliseen lepotilaan, valmistajien on ilmoitettava lopulliseen lepotilaan siirtymiseen kuluva aika testausta varten.


Taulukko 19

TEC-testimenettely kopiokoneille sekä digitaalisille kopiokoneille ja monikäyttölaitteille, joissa ei ole tulostusominaisuutta

Vaihe

Lähtötila

Toiminta

Kirjataan

Mittayksikkö

Mitatut tilat

1

Sammutettu

Liitä testattava yksikkö mittariin. Varmista, että yksikköön on kytketty virta ja se on sammutettu-tilassa. Nollaa mittari ja mittaa energiankulutus 5 minuutin ajan tai kauemmin. Kirjaa sekä energiankulutus että aika.

Virta poiskytketty

wattituntia (Wh)

Sammutettu

Testausintervalliaika

minuuttia (min)

2

Sammutettu

Kytke yksikkö päälle. Odota, kunnes yksikkö on siirtynyt valmis-tilaan.

3

Valmis

Kopioi tehtävä, jossa on vähintään yksi kuva mutta ei enempää kuin yksi tehtävä tehtävätaulukkoa kohti. Mittaa ja kirjaa aika, joka kuluu siihen, että ensimmäinen arkki tulee koneesta.

Aktiivinen 0 aika

minuuttia (min)

4

Valmis (tai muu)

Odota, kunnes mittari näyttää, että yksikkö on päässyt lopulliseen lepotilaan, tai valmistajan ilmoittaman ajan.

5

Lepotila

Nollaa mittari ja mittaa energiankulutus ja aika 1 tunnin ajan tai kunnes yksikkö siirtyy automaattisen virrankatkaisun tilaan. Kirjaa sekä energiankulutus että aika.

Lepotila energia

wattituntia (Wh)

Lepotila

Lepotila-aika

(≤ 1 tunti)

minuuttia (min)

6

Lepotila

Nollaa mittari ja ajastin. Kopioi yksi tehtävä (laskettu edellä). Mittaa ja kirjaa energia ja aika siihen asti, että ensimmäinen arkki tulee koneesta. Mittaa energiankulutus 15 minuutin ajan tehtävän aloittamisesta. Tehtävän on valmistuttava 15 minuutin kuluessa.

Tehtävän 1 energia,

EJOB1

wattituntia (Wh)

Palautuminen, aktiivinen, valmis, lepotila, automaattinen virrankatkaisu

Aktiivinen 1 aika

minuuttia (min)

7

Valmis (tai muu)

Toista vaihe 6.

Tehtävän 2 energia,

EJOB2

wattituntia (Wh)

Kuten edellä

Aktiivinen 2 aika

minuuttia (min)

8

Valmis (tai muu)

Toista vaihe 6 (ei aktiivisen ajan mittausta).

Tehtävän 3 energia,

EJOB3

wattituntia (Wh)

Kuten edellä

9

Valmis (tai muu)

Toista vaihe 6 (ei aktiivisen ajan mittausta).

Tehtävän 4 energia,

EJOB4

wattituntia (Wh)

Kuten edellä

10

Valmis (tai muu)

Nollaa mittari ja ajastin. Mittaa energiankulutus ja aika, kunnes mittari ja/tai yksikkö näyttää, että yksikkö on siirtynyt automaattisen virrankatkaisun tilaan, tai valmistajan ilmoittaman ajan. Kirjaa energiankulutus ja aika. Jos yksikkö aloitti tämän vaiheen automaattisen virrankulutuksen tilassa, ilmoita sekä energiankulutuksen että ajan arvot nollana.

Lopullinen energia,

EFINAL

wattituntia (Wh)

Valmis, lepotila

Lopullinen aika,

tFINAL

minuuttia (min)

11

Automaattinen virrankatkaisu

Nollaa mittari ja mittaa energiankulutus ja aika 5 minuutin ajan tai kauemmin. Kirjaa sekä energiankulutus että aika.

Automaattinen virrankatkaisu energia,

EAUTO

wattituntia (Wh)

Lepotila, automaattinen virrankatkaisu

Automaattinen virrankatkaisu aika,

tAUTO

minuuttia (min)

Huomautuksia: Vaiheet 4 ja 10: Niiden yksiköiden osalta, joissa ei ole osoitinta, joka ilmoittaa niiden siirtyneen lopulliseen lepotilaan, valmistajien on ilmoitettava lopulliseen lepotilaan siirtymiseen kuluva aika testausta varten.

9.   Toimintatilan (OM) testimenettely

Mittausmenetelmät

Toimintatilakohtaiset virrankulutukset ja viiveet mitataan taulukon 20 mukaisesti seuraavin edellytyksin:

Virrankulutuksen mittaukset: Kaikki virrankulutuksen mittaukset tehdään käyttäen joko keskimääräisen virrankulutuksen tai kerääntyneen energiankulutuksen menetelmiä, jotka kuvataan seuraavassa:

1)

Keskimääräisen virrankulutuksen menetelmä: Todellinen keskimääräinen virrankulutus mitataan käyttäjän valitsemalta ajanjaksolta, jonka on oltava vähintään viisi minuuttia.

Niiden toimintatilojen osalta, jotka eivät kestä viittä minuuttia, todellinen keskimääräinen virrankulutus mitataan toimintatilan koko keston ajalta.

2)

Kerääntyneen energiankulutuksen menetelmä: Jos testausväline ei pysty mittaamaan todellista keskimääräistä virrankulutusta, mitataan kerääntynyt energiankulutus käyttäjän valitsemalta ajanjaksolta. Testijakson on oltava vähintään viiden minuutin pituinen. Keskimääräinen virrankulutus määritetään jakamalla kerääntynyt energiankulutus testijakson ajalla.

3)

Jos testatun toimintatilan virrankulutus on jaksoittaista, testijakson on sisällettävä vähintään yksi täydellinen toimintajakso.

Vaihe

Lähtötila

Toiminta:

Kirjataan

Mittayksikkö

1

Sammutettu

Liitä testattava yksikkö mittariin. Kytke yksikkö päälle. Odota, että yksikkö näyttää valmis-tilaa.

 

2

Valmis

Tulosta, kopioi tai skannaa yksittäinen kuva.

 

3

Valmis

Mittaa valmis-tilan virrankulutus.

Valmis-teho,

PREADY

wattia (W)

4

Valmis

Odota oletusviivettä lepotilaan asti ja mittaa se.

Lepotilan oletusviiveaika

tSLEEP

minuuttia (min)

5

Lepotila

Mittaa lepotilan virrankulutus.

Lepotilateho,

PSLEEP

wattia (W)

6

Lepotila

Odota oletusviivettä automaattiseen virrankatkaisuun asti ja mittaa se. (Ei sovelleta, jos laitteessa ei ole automaattista virrankatkaisua.)

Automaattisen virrankatkaisun oletusviiveaika

minuuttia (min)

7

Automaattinen virrankatkaisu

Mittaa automaattisen virrankatkaisun virrankulutus. (Ei sovelleta, jos laitteessa ei ole automaattista virrankatkaisua.)

Automaattinen virrankatkaisu teho,

PAUTO-OFF

wattia (W)

8

Automaattinen virrankatkaisu

Kytke laitteesta virta pois manuaalisesti. Odota, kunnes yksikkö on sammunut. (Jos laitteessa ei ole manuaalista virtakytkintä, odota kunnes se siirtyy vähäisimmän virrankulutuksen tilaan ja kirjaa tämä tieto tuotteen testitietoihin.)

9

Sammutettu

Mittaa virrankulutus virran ollessa pois kytketty. (Jos laitteessa ei ole manuaalista virtakytkintä, mittaa ja kirjaa lepotilan virrankulutus.)

Sammutettu teho

POFF

wattia (W)

Vaihe 1 – Jos yksikössä ei ole valmis-tilaa osoittavaa valoa, käytä aikaa, jolloin virrankulutustaso tasaantuu valmis-tilan tasolle ja kirjaa tämä tuotetestitietoihin.

Vaihe 4 – Oletusviive mitataan tehtävän päättymisestä siihen asti, kunnes yksikkö siirtyy lepotilaan.

Vaiheet 4 ja 5 – Jos tuotteessa on useampi kuin yksi lepotilataso, toista nämä vaiheet riittävän monta kertaa havaitaksesi kaikki peräkkäiset lepotilavaiheet ja kirjaa tämä tietoihin. Suuren formaatin kopiokoneet ja monikäyttölaitteet, jotka käyttävät lämpötulostusteknologioita, käyttävät yleensä kahden vaiheen lepotilaa. Jos tuotteessa ei ole tätä ominaisuutta, jätä vaiheet 4 ja 5 huomiotta.

Vaiheet 4 ja 5 – Jos tuotteessa ei ole lepotilaa, tee ja kirjaa mittaukset valmis-tilassa.

Vaiheet 4 ja 6 – Oletusviiveen mittaukset on suoritettava rinnakkaisina, jatkuvina vaiheen 4 alusta. Esimerkiksi jos tuote on asetettu siirtymään lepotilaan 15 minuutin kuluttua ja seuraavaan lepotilaan 30 minuuttia ensimmäisen lepotilan alkamisesta, sillä on 15 minuutin oletusviive ensimmäiseen vaiheeseen ja 45 minuutin oletusviive toiseen vaiheeseen.

10.   Testimenettelyt tuotteille, joissa on DFE-edustakone

Tämä vaihe koskee vain tuotteita, joissa on kuvantamislaitteita koskevien ENERGY STAR -ohjelman vaatimusten 1 osassa määritelty DFE-edustakone.

10.1   DFE-edustakoneen valmis-tilan testi

10.1.1

Laitteet, jotka voidaan toimituskokoonpanossa liittää verkkoon, liitetään verkkoon testauksen ajaksi. Käytettävä verkkoliitäntä määritetään taulukon 6 perusteella.

10.1.2

Jos DFE-edustakoneessa on erillinen verkkovirtajohto, riippumatta siitä ovatko johto ja säädin kuvantamislaitteen sisäisiä vai ulkoisia välineitä, tehdään DFE-edustakoneelle yksi 10 minuutin virrankulutusmittaus, kun päälaite on valmis-tilassa.

10.1.3

Jos DFE-edustakoneessa ei ole erillistä verkkovirtajohtoa, testaaja mittaa DFE-edustakoneen vaatiman tasavirran silloin, kun yksikkö kokonaisuudessaan on valmis-tilassa. DFE-edustakoneelle tuleva tasavirta mitataan 10 minuutin ajan, kun päätuote on valmis-tilassa, ja keskimääräinen virrankulutus kirjataan. Tämä suoritetaan yleensä niin, että otetaan välitön virtamittaus DFE-edustakoneen tasavirtasisääntulosta.

10.2   DFE-edustakoneen lepotilan testi

Tällä testillä mitataan DFE-edustakoneen lepotilan virrankulutus 1 tunnin ajalta. Tuloksena saatua arvoa käytetään sellaisten kuvantamislaitteiden hyväksynnässä, joiden sisältämissä DFE-edustakoneissa on verkkoyhteyden mahdollistavia lepotiloja.

10.2.1

Laitteet, jotka voidaan toimituskokoonpanossa liittää verkkoon, liitetään verkkoon testauksen ajaksi. Käytettävä verkkoliitäntä määritetään taulukon 16 perusteella.

10.2.2

Jos DFE-edustakoneessa on erillinen verkkovirtajohto, riippumatta siitä ovatko johto ja säädin kuvantamislaitteen sisäisiä vai ulkoisia välineitä, tehdään DFE-edustakoneelle yksi 1 tunnin virrankulutusmittaus, kun päätuote on lepotilassa, ja keskimääräinen virrankulutus kirjataan. 1 tunnin virrankulutusmittauksen lopussa päälaitteelle lähetetään tulostustehtävä sen varmistamiseksi, että DFE-edustakone vastaa.

10.2.3

Jos DFE-edustakoneessa ei ole erillistä verkkovirtajohtoa, testaaja mittaa DFE-edustakoneen vaatiman tasavirran silloin, kun yksikkö kokonaisuudessaan on lepotilassa. DFE-edustakoneelle tuleva tasavirta mitataan 1 tunnin ajan, kun päätuote on lepotilassa, ja keskimääräinen virrankulutus kirjataan. 1 tunnin virrankulutusmittauksen lopussa päälaitteelle lähetetään tulostustehtävä sen varmistamiseksi, että DFE-edustakone vastaa.

10.2.4

Tapauksissa 10.2.2 ja 10.2.3 sovelletaan seuraavia vaatimuksia:

a)

Valmistajien on toimitettava tiedot seuraavista seikoista:

1)

onko DFE-edustakoneen lepotila käytössä toimituskokoonpanossa

2)

DFE-edustakoneen odotettu viive ennen lepotilaan siirtymistä.

b)

Jos DFE-edustakone ei vastaa tulostuspyyntöön 1 tunnin mittausjakson lopussa, testimenetelmällä mitattu valmis-tilan virrankulutus raportoidaan lepotilan virrankulutuksena.

Huomautus: Kaikki valmistajien tuotetestausta varten määrittämät tai ilmoittamat tiedot on asetettava yleisesti saataville.

11.   Viiteluettelo

11.1

ISO/IEC 10561:1999. Information technology – Office equipment – Printing devices – Method for measuring throughput – Class 1 and Class 2 printers.

11.2

IEC 62301:2011. Household Electrical Appliances – Measurement of Standby Power. Ed. 2.0.

Taulukko 21

Kuvien määrä päivässä laskettuna tulostusnopeuksille 1–100 kuvaa/min

Nopeus (kuvaa/min)

Tehtävää/päivä

Kuvaa/tehtävä (pyöristämätön)

Kuvaa/tehtävä

Kuvaa/päivä

1

8

0,06

1

8

2

8

0,25

1

8

3

8

0,56

1

8

4

8

1,00

1

8

5

8

1,56

1

8

6

8

2,25

2

16

7

8

3,06

3

24

8

8

4,00

4

32

9

9

4,50

4

36

10

10

5,00

5

50

11

11

5,50

5

55

12

12

6,00

6

72

13

13

6,50

6

78

14

14

7,00

7

98

15

15

7,50

7

105

16

16

8,00

8

128

17

17

8,50

8

136

18

18

9,00

9

162

19

19

9,50

9

171

20

20

10,00

10

200

21

21

10,50

10

210

22

22

11,00

11

242

23

23

11,50

11

253

24

24

12,00

12

288

25

25

12,50

12

300

26

26

13,00

13

338

27

27

13,50

13

351

28

28

14,00

14

392

29

29

14,50

14

406

30

30

15,00

15

450

31

31

15,50

15

465

32

32

16,00

16

512

33

32

17,02

17

544

34

32

18,06

18

576

35

32

19,14

19

608

36

32

20,25

20

640

37

32

21,39

21

672

38

32

22,56

22

704

39

32

23,77

23

736

40

32

25,00

25

800

41

32

26,27

26

832

42

32

27,56

27

864

43

32

28,89

28

896

44

32

30,25

30

960

45

32

31,64

31

992

46

32

33,06

33

1 056

47

32

34,52

34

1 088

48

32

36,00

36

1 152

49

32

37,52

37

1 184

50

32

39,06

39

1 248

51

32

40,64

40

1 280

52

32

42,25

42

1 344

53

32

43,89

43

1 376

54

32

45,56

45

1 440

55

32

47,27

47

1 504

56

32

49,00

49

1 568

57

32

50,77

50

1 600

58

32

52,56

52

1 664

59

32

54,39

54

1 728

60

32

56,25

56

1 792

61

32

58,14

58

1 856

62

32

60,06

60

1 920

63

32

62,02

62

1 984

64

32

64,00

64

2 048

65

32

66,02

66

2 112

66

32

68,06

68

2 176

67

32

70,14

70

2 240

68

32

72,25

72

2 304

69

32

74,39

74

2 368

70

32

76,56

76

2 432

71

32

78,77

78

2 496

72

32

81,00

81

2 592

73

32

83,27

83

2 656

74

32

85,56

85

2 720

75

32

87,89

87

2 784

76

32

90,25

90

2 880

77

32

92,64

92

2 944

78

32

95,06

95

3 040

79

32

97,52

97

3 104

80

32

100,00

100

3 200

81

32

102,52

102

3 264

82

32

105,06

105

3 360

83

32

107,64

107

3 424

84

32

110,25

110

3 520

85

32

112,89

112

3 584

86

32

115,56

115

3 680

87

32

118,27

118

3 776

88

32

121,00

121

3 872

89

32

123,77

123

3 936

90

32

126,56

126

4 032

91

32

129,39

129

4 128

92

32

132,25

132

4 224

93

32

135,14

135

4 320

94

32

138,06

138

4 416

95

32

141,02

141

4 512

96

32

144,00

144

4 608

97

32

147,02

147

4 704

98

32

150,06

150

4 800

99

32

153,14

153

4 896

100

32

156,25

156

4 992”


(1)  Sähköalan kansainvälinen standardointijärjestö IEC: IEC:n standardi 62040-3:2011. ”Uninterruptible power systems (UPS) – Part 3: Method of specifying the performance and test requirements.” Ed. 2.0

(2)  Tehonsyöttö katkeaa, kun jännite ja taajuus poikkeavat ilmoitetuista pysyvistä ja hetkittäisistä toleranssialueista tai kun särö tai häiriöt ylittävät UPS:lle määritellyt raja-arvot.

(3)  VFD UPS:n anto on sidoksissa muutoksiin verkkosyötön jännitteessä ja taajuudessa, eikä sen ole tarkoitus tarjota muita korjaavia toimintoja, joita voidaan toteuttaa esimerkiksi käyttämällä väliottomuuntajia.

(4)  Valmistajan on määriteltävä antojännitteen toleranssialue, joka on kapeampi kuin tulojännitteen vaihteluväli. VI UPS:n anto riippuu tulovaihtovirran taajuudesta ja antojännitteen on pysyttävä määrätyissä jänniterajoissa (johon päästään jännitteenkorjaukseen liittyvillä lisäominaisuuksilla, esimerkiksi aktiivisten ja/tai passiivisten piirien avulla).

(5)  Tämä määritelmä sallii UPS:stä saatavan yli 100 000 W tehon takaisinsyöttämisen vaihtovirtasisääntuloon testaustilassa ja paikallisten määräysten mukaisesti.

(6)  Pulsseilla tarkoitetaan aallonhuippuja, joita suuntaaja tuottaa syklin aikana, ja niiden määrä riippuu sen rakenteesta ja tulovaiheiden määrästä.

(7)  Sähköalan kansainvälinen standardointijärjestö IEC: IEC-standardi 62053-21. ”Electricity metering equipment (a.c.) – Particular requirements – Part 21: Static meters for Active energy (classes 1 and 2).” Painos 1.0.

(8)  Sähköalan kansainvälinen standardointijärjestö IEC: IEC-standardi 62053-22. ”Electricity metering equipment (a.c.) – Particular requirements – Part 22: Static meters for Active energy (classes 0,2 S and 0,5 S).” Painos 1.0.

(9)  American National Standards Institute. ANSI-standardi C12.1. ”American National Standard for Electric Meters: Code for Electricity Metering.” 2008.

(10)  GB määriteltynä 1 0243 tai 230 tavuksi.

(11)  Huomautus: 230 V AC viittaa Euroopan markkinoihin ja 115 V AC Pohjois-Amerikan markkinoihin.

(12)  http://www.spec.org/sert/

(13)  http://www.spec.org/sert/docs/SERT-Design_Document.pdf

(14)  http://www.spec.org/

(15)  http://www.spec.org/sert/docs/SERT-User_Guide.pdf

(16)  Näissä vaatimuksissa ’sähköverkolla’ tai ’verkkovirtalähteellä’ tarkoitetaan virransyöttölähdettä, mukaan lukien tasavirtaa antavat virtalähteet ainoastaan tasavirralla toimivien laitteiden osalta.

(17)  IEC 62301 Ed. 1.0 – Household electrical appliances – Measurement of standby power.

(18)  Mittausepävarmuutta koskevat laskelmat olisi tehtävä IEC 62301 -standardin version 2.0 lisäyksen D mukaisesti.

Ainoastaan mittausvälineestä johtuva epävarmuus lasketaan.

(19)  Kutsutaan myös Parallel- tai Centronics-liitännäksi.

(20)  Sähköalan kansainvälisen standardointijärjestön (IEEE) standardi 802.3az-2010. ”IEEE Standard for Information Technology – Telecommunications and Information Exchange Between Systems – Local and Metropolitan Area Networks – Specific Requirements – Part 3: Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) Access Method and Physical Layer Specifications”, 2010.


Top