EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31999D0853

1999/853/EY: Neuvoston päätös, tehty 6 päivänä joulukuuta 1999, Slovakian tasavallan liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

OJ L 335, 28.12.1999, p. 22–28 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1999/853/oj

31999D0853

1999/853/EY: Neuvoston päätös, tehty 6 päivänä joulukuuta 1999, Slovakian tasavallan liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

Virallinen lehti nro L 335 , 28/12/1999 s. 0022 - 0028


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 6 päivänä joulukuuta 1999,

Slovakian tasavallan liittymistä valmistelevan kumppanuuden periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä

(1999/853/EY)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisön perustamissopimuksen,

ottaa huomioon Euroopan unionin jäsenyyttä hakeneille valtioille osana liittymistä edeltävää strategiaa annettavasta avusta ja erityisesti liittymiskumppanuusjärjestelmän perustamisesta 16 päivänä maaliskuuta 1998 annetun neuvoston asetuksen (EY) N:o 622/98(1) ja erityisesti sen 2 artiklan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

sekä katsoo seuraavaa:

1) Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto totesi, että liittymistä valmisteleva kumppanuus on uusi väline ja vahvistetun liittymistä valmistelevan strategian tärkein osa.

2) Asetuksessa (EY) N:o 622/98 säädetään, että neuvosto päättää komission ehdotuksesta määräenemmistöllä kutakin liittymistä valmistelevaa kumppanuutta koskevista periaatteista, ensisijaisista tavoitteista, välitavoitteista ja edellytyksistä sellaisina kuin ne esitetään kullekin hakijavaltiolle sekä niitä koskevista myöhemmistä merkittävistä mukautuksista.

3) Yhteisön avun saamisen edellytyksenä on olennaisten edellytysten täyttäminen ja erityisesti Eurooppa-sopimuksiin sisältyvien sitoumusten noudattaminen ja edistyminen Kööpenhaminan arviointiperusteiden täyttämisessä; jos olennainen edellytys jää täyttymättä, neuvosto voi komission ehdotuksesta määräenemmistöllä toteuttaa asiaankuuluvia toimenpiteitä minkä tahansa liittymistä valmistelevan tuen osalta.

4) Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto on päättänyt, että liittymistä valmistelevan kumppanuuden toteuttamista ja edistymistä yhteisön säännöstön saattamisessa osaksi kansallista lainsäädäntöä tarkastellaan Eurooppa-sopimuksen mukaisissa elimissä.

5) Komission vuoden 1999 määräaikaiskertomuksessa esitettiin puolueeton arviointi Slovakian tasavallan jäsenyysvalmisteluista ja yksilöitiin ensisijaisia alueita valmistelujen jatkamista varten.

6) Jäsenyyden valmistelemiseksi Slovakian tasavallan olisi ajantasaistettava kansallinen ohjelmansa yhteisön säännöstön saattamiseksi osaksi kansallista lainsäädäntöä; tässä ohjelmassa olisi esitettävä aikataulu liittymistä valmistelevaan kumppanuuteen sisältyvien ensisijaisten tavoitteiden ja välitavoitteiden saavuttamiselle,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Asetuksen (EY) N:o 622/98 2 artiklan mukaisesti Slovakian tasavallan liittymistä valmistelevaan kumppanuuteen sisältyvät periaatteet, ensisijaiset tavoitteet, välitavoitteet ja edellytykset esitetään tämän päätöksen liitteessä, joka on erottamaton osa päätöstä.

2 artikla

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden toteuttamista valvotaan Eurooppa-sopimuksen mukaisissa elimissä sekä asianomaisissa neuvoston elimissä, joille komissio raportoi säännöllisesti.

3 artikla

Tätä päätöstä noudatetaan kolmannesta päivästä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan yhteisöjen virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 6 päivänä joulukuuta 1999.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

T. HALONEN

(1) EYVL L 85, 20.3.1999, s. 1.

LIITE

SLOVAKIA: LIITTYMISTÄ VALMISTELEVA KUMPPANUUS 1999

1. TAVOITTEET

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden tarkoituksena on luoda yhteiset puitteet niille lisätoimia edellyttäville ensisijaisille tavoitteille, jotka mainitaan komission vuoden 1999 määräaikaiskertomuksessa Slovakian edistymisestä Euroopan unioniin liittymisen valmisteluissa, käytettävissä oleville varoille Slovakian avustamiseksi näiden ensisijaisten tavoitteiden toteuttamisessa sekä kyseiseen apuun liittyvine edellytyksille. Liittymistä valmisteleva kumppanuus on perustana useille politiikan välineille, joita käytetään hakijavaltioiden auttamiseksi niiden valmistautuessa jäsenyyteen. Näihin välineisiin kuuluvat muun muassa yhteisön säännöstön hyväksymistä koskeva tarkistettu kansallinen ohjelma, sekä keskipitkän aikavälin talouspolitiikan ensisijaisten tavoitteiden yhteinen arviointi, järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaa koskeva sopimus, kansalliset kehittämissuunnitelmat ja muut alakohtaiset suunnitelmat, jotka ovat tarpeen, jotta osallistuminen rakennerahastoihin unioniin liittymisen jälkeen liittymistä edeltävän rakennepolitiikan välineen (Ispa) ja maatalouden ja maaseudun kehittämisen erityisen liittymisohjelman (Sapard) täytäntöönpano ennen unioniin liittymistä olisivat mahdollisia. Kukin näistä välineistä on luonteeltaan erilainen, ja niitä valmistellaan ja ne toteutetaan erityisiä menettelyjä noudattaen. Ne eivät ole olennainen osa tätä kumppanuutta, mutta niiden ensisijaiset tavoitteet ovat kumppanuuden mukaisia.

2. PERIAATTEET

Kunkin hakijavaltion osalta määritetyt keskeisimmät ensisijaiset tavoitteet liittyvät valtioiden kykyyn täyttää Kööpenhaminassa vahvistetut edellytykset, joiden mukaan jäsenyys edellyttää, että:

- hakijavaltiossa on vakaat instituutiot, jotka takaavat demokratian, oikeusvaltion, ihmisoikeudet sekä vähemmistöjen kunnioittamisen ja suojelemisen;

- hakijavaltiossa on toimiva markkinatalous, ja se pystyy selviytymään kilpailupaineesta ja markkinavoimista unionissa;

- hakijavaltio pystyy vastaamaan jäsenyyden mukanaan tuomista velvoitteista, mukaan lukien poliittisen unionin sekä talous- ja rahaliiton tavoitteiden noudattaminen.

Madridissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti hakijavaltioiden tarvetta mukauttaa hallintorakenteensa yhteisön politiikkojen moitteettoman toiminnan varmistamiseksi liittymisen jälkeen, ja Luxemburgissa kokoontunut Eurooppa-neuvosto korosti, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä on välttämätöntä, mutta yksinään riittämätöntä; on tarpeen varmistaa, että sitä todella sovelletaan.

3. ENSISIJAISET TAVOITTEET JA VÄLITAVOITTEET

Komission määräaikaiskertomuksissa on tuotu esiin se, että hakijavaltioiden on vielä toteutettava tietyillä aloilla laajoja toimia valmistautuakseen unioniin liittymiseen. Tämä tilanne edellyttää välitavoitteiden määrittelemistä ensisijaisille tavoitteille, ja niihin kuhunkin on liityttävä asianomaisten valtioiden kanssa yhdessä asetetut selkeät tavoitteet, joiden saavuttamisesta riippuu hakijavaltioille myönnettävän avun määrä sekä jo joidenkin valtioiden kanssa käynnissä olevissa neuvotteluissa edistyminen ja muiden hakijavaltioiden kanssa käytävien neuvottelujen käynnistäminen. Ensisijaiset tavoitteet ja välitavoitteet on tarkistetussa liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa edelleen jaettu kahteen ryhmään eli lyhyen ja keskipitkän aikavälin tavoitteisiin. Lyhyen aikavälin tavoitteiden valinnassa on perusteena käytetty Slovakian realistisia mahdollisuuksia toteuttaa tavoitteet tai edistyä merkittävästi niiden toteuttamisessa vuoden 2000 loppuun mennessä. Keskipitkän aikavälin ensisijaisiksi tavoitteiksi määriteltyjen tavoitteiden toteuttamisen oletetaan vievän yli vuoden, vaikkakin toteuttamisen olisi myös niiden osalta mahdollisuuksien mukaan alettava jo vuoden 2000 aikana. Vuoden 1998 liittymistä valmistelevan kumppanuuden tavoitteiden toteuttamiseksi aikaan saatua edistymistä arvioidaan vuoden 1999 määräaikaiskertomuksessa. Tätä arviointia on käytetty muotoiltaessa nykyisen kumppanuuden tavoitteita.

Slovakia toimitti tarkistetun version yhteisön säännöstön hyväksymistä koskevasta kansallisesta ohjelmastaan 28 päivänä toukokuuta 1999. Siinä määritellään aikataulu ensimmäiseen liittymiskumppanuuteen perustuvien ensisijaisten tavoitteiden ja välitavoitteiden toteuttamiselle sekä tarvittavat hallintorakenteet ja rahavarojen määrä.

Liittymistä valmistelevassa kumppanuudessa mainitaan Slovakian jäsenyysvalmistelujen ensisijaiset alat. Slovakian on kuitenkin huolehdittava kaikista määräaikaiskertomuksessa mainituista asioista. Tärkeää on myös, että Slovakia täyttää lainsäädännöllistä lähentämistä ja yhteisön säännöstön täytäntöönpanoa koskevat sitoumuksensa Eurooppa-sopimuksen mukaisten sitoumusten, analyyttisen tarkastelun ja neuvotteluprosessin mukaisesti. Olisi pidettävä mielessä, että yhteisön säännöstön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ei yksinään riitä, vaan on myös tarpeen varmistaa, että sitä todella sovelletaan unionissa voimassa olevien perusteiden mukaisesti. Kaikilla jäljempänä mainituilla aloilla tarvitaan yhteisön säännöstön uskottavaa ja tehokasta voimaan saattamista ja täytäntöönpanoa.

Komission määräaikaiskertomuksen analyysin perusteella Slovakialle on määritetty jäljempänä esitetyt lyhyen ja keskipitkän aikavälin ensisijaiset tavoitteet sekä välitavoitteet.

3.1 Lyhyen aikavälin tavoitteet (2000)

Poliittiset arviointiperusteet

- Slovakian on kohennettava romaniväestön tilannetta tehostamalla sellaisten toimien toteuttamista, joilla pyritään torjumaan syrjintää (myös julkishallinnon piirissä) ja edistämään työllistymis- ja opiskelumahdollisuuksia. Tässä yhteydessä on myös varmistettava, että tarkoitukseen varataan riittävästi varoja kansallisella ja paikallisella tasolla.

Taloudelliset arviointiperusteet

- Slovakian on palautettava makrotalouden vakaus.

- Sen on edistettävä kilpailukyvyn kehittymistä toteuttamalla yritysten ja erityisesti energiavaltaisen raskaan teollisuuden markkinaperusteinen rakenneuudistus. Tämän lisäksi tarvitaan rahoitusmarkkinoiden uudistamista avoimin menettelyin sekä kolmen suuren pankin ja yhden vakuutusyhtiön yksityistämistä ja järjestämättömien luottojen perintäjärjestelyjä.

- Sen on pyrittävä edistämään kotimaisia ja ulkomaisia sijoituksia, myös sijoituksia pieniin ja keskisuuriin yrityksiin, toteuttamalla erityisesti toimia, joilla yksinkertaistetaan oikeudellisia ja hallinnollisia menettelyjä.

- Sen on kehitettävä konkurssimenettelyjä ja järkiperäistettävä niiden täytäntöönpanoa.

Sisämarkkinat

- Julkiset hankinnat: Slovakian on perustettava julkisista hankinnoista vastaava virasto ja otettava käyttöön tarvittavat tarkkailu-, valvonta- ja valitusmenettelyt.

- Tekijän-ja teollisoikeudet: Slovakian on yhdenmukaistettava ja pantava täytäntöön tavaramerkkejä sekä tekijänoikeuksia ja lähioikeuksia koskeva lainsäädäntönsä. Sen on vahvistettava hallinnollisia valmiuksia ja torjuttava jäljentämistä erityisesti lujittamalla rajatarkastuksia.

- Tavaroiden vapaa liikkuvuus: Slovakian on pantava täytäntöön tuotteiden teknisiä vaatimuksia ja vaatimustenmukaisuuden arviointia koskeva laki, aloitettava lainsäädäntönsä mukauttaminen uuden lähestymistavan mukaisiin direktiiveihin ja jatkettava lainsäädäntönsä yhdenmukaistamista tuotekohtaisen lainsäädännön eri osa-alueilla. Sen on lisäksi annettava kemikaaleja koskevat perussäännökset, nopeutettava Euroopan unionin standardien käyttöönottoa ja luotava riippumattomat standardointi- ja akkreditointirakenteet.

- Pääomien vapaa liikkuvuus: Slovakian on yhdenmukaistettava suoria investointeja koskevat säännöksensä yhteisön säännöstön kanssa niillä aloilla, joilla vielä esiintyy rajoituksia, ja helpotettava asteittain yhteisösijoittajia koskevia rajoituksia.

- Rahoituspalvelut: Slovakian on kehitettävä ja koordinoitava valvonnasta vastaavien toimielinten toimintaa ja valvontamenettelyjä.

- Kilpailu: Slovakian on pantava täytäntöön uusi valtiontukilaki ja varmistettava, että valtiontukien valvontaviranomaisella on käytössään riittävästi resursseja. Sen on saatettava päätökseen valtiontukien inventointiin liittyvät valmistelut ja jatkettava valtiotukia koskevien vuosikertomusten laatimista.

- Televiestintä: Slovakian on annettava televiestintää säätelevä laki ja perustettava riippumaton kansallinen sääntelyviranomainen. Sen on saatettava päätökseen sääntelyyn ja omistukseen liittyvien toimintojen erottaminen toisistaan.

- Audiovisuaaliala: Slovakian on saatettava lainsäädännön yhdenmukaistaminen päätökseen.

- Verotus: Slovakian on yhdenmukaistettava kivennäisöljyjen verotusta ja valmisteverokantaa sekä alennetun arvonlisäverokannan soveltamisalaa koskevat säännöksensä yhteisön säännöstön kanssa. Sen on vahvistettava aikataulu valmisteverosäännösten yhdenmukaistamisen jatkamiselle ja varmistettava, että uudet verotoimenpiteet ovat yritysverotuksen käytännesääntöjen periaatteiden mukaisia.

- Tulli: Slovakian on tehostettava rajavalvontaa.

Maatalous

- Slovakian on jatkettava eläinlääkintä- ja kasvinsuojelualaa koskevan lainsäädännön yhdenmukaistamista ja parannettava tarkastusjärjestelyjä erityisesti yhteisön tulevilla ulkorajoilla.

- Slovakian on luotava viinitilarekisteri.

Energia

- Slovakian on laadittava Bohunicen ydinvoimalan V1-laitoksen käytöstäpoistoa koskeva suunnitelma, jolla pannaan täytäntöön hallituksen päätös sulkea kyseisen laitoksen reaktorit.

- Sen on pantava täytäntöön energiatehokkuutta korostava energiastrategia ja tarkistettava energian tarvetta koskevia arvioitaan aiempaa realistisempien energiankäytön kasvua ja energiaintensiteettiä koskevien ennusteiden pohjalta.

- Sen on varmistettava Bohunicen ydinvoimalan V2-laitoksen ja Mochovcen ydinvoimalan turvallisuustason säilyminen korkeana.

Työ- ja sosiaaliasiat

- Slovakian on pantava täytäntöön työterveyttä ja -turvallisuutta koskevat säännökset.

- Sen on tuettava työmarkkinaosapuolten valmiuksien kehittämistä yhteisön säännöstön omaksumiseksi ja täytäntöön panemiseksi erityisesti kahdenvälisen vuoropuhelun avulla.

- Sen on laadittava kansallinen työllisyysstrategia, jotta se voisi myöhemmin osallistua Euroopan työllisyysstrategiaan. Tätä varten sen on muun muassa aloitettava yhteisen työllisyyskatsauksen laatiminen.

Ympäristö

- Slovakian on laadittava kattava ja realistinen lähentämisstrategia.

- Sen on nopeutettava vedenlaatua, jätehuoltoa, ympäristön pilaantumisen yhtenäistä ehkäisyä ja vähentämistä, luonnonsuojelua ja ilmanlaatua koskevan puitelainsäädännön saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä ja sen täytäntöönpanoa.

- Sen on laadittava erityisesti veden- ja ilmanlaadun, jätehuollon ja teollisuuden saastevalvonnan aloja koskeva investointien rahoitussuunnitelma, joka perustuu direktiivikohtaisiin täytäntöönpano-ohjelmiin, yhdenmukaistamisesta aiheutuvia kustannuksia koskeviin arvioihin sekä realistisiin arvioihin vuosittain julkisista ja yksityisistä lähteistä saatavasta rahoituksesta.

- Sen on saatettava päätökseen ympäristövaikutusten arviointia koskevan direktiivin säännösten saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja varmistettava säännösten täytäntöönpano.

Oikeus-ja sisäasiat

- Slovakian on tehostettava järjestäytyneen rikollisuuden ja laittoman maahanmuuton vastaisia toimia (erityisesti ottamalla käyttöön viisumitarra), jotta se voisi osallistua täysimääräisesti Schengenin tietojärjestelmään.

- Sen on ratifioitava rahanpesua koskeva yleissopimus, lahjontaa koskeva rikosoikeudellinen yleissopimus ja OECD:n lahjonnan vastainen yleissopimus.

- Sen on saatettava rikoslakinsa yhteisön säännöstön mukaiseksi siltä osin, kuin on kyse järjestäytyneen rikollisuuden ja petosten torjunnasta.

- Sen on kehitettävä turvapaikkalainsäädäntöään (erityisesti poistamalla 24 tunnin määräaika) ja perustettava turvapaikkamenettelyn toisena viranomaisasteena toimiva riippumaton toimielin.

- Sen on ratifioitava rahanpesua koskeva yleissopimus ja parannettava valmiuksiaan torjua rahanpesua.

Hallinnon ja oikeuslaitoksen toimintakyvyn tehostaminen, EU-varojen hallinnointi ja valvonta mukaan lukien

- Slovakian on annettava virkamieslaki ja aloitettava julkishallinnon uudistusstrategian toteuttaminen.

- Phare(1), Ispa(2) ja Sapard(3): Slovakian on jatkettava kansallisen kehittämissuunnitelman ja maaseudun kehittämissuunnitelman kehittämistä. Sen on vahvistettava oikeudelliset, hallinnolliset ja talousarviota koskevat puitteet (tilintarkastuskäsikirja ja kirjausketju) Ispan ja Sapardin ohjelmointia ja hallinnointia varten. Tämä edellyttää myös ympäristövaikutusten arvioinnin käyttöönottoa sekä yhteisön varoista yhteisrahoitusta saaneisiin hankkeisiin sovellettavia, julkisia hankintoja koskevia sääntöjä, jotka ovat yhteensopivia yhteisön säännösten kanssa. Slovakian on lisäksi perustettava toimiva maksajavirasto Sapardia varten.

- Slovakian on täydennettävä sisäistä ja ulkoista varainhoidon valvontaa koskevaa lainsäädäntöään ja perustettava keskushallintoon sisäisen tarkastuksen/valvonnan yhdenmukaistamisesta vastaava toimielin.

- Sen on perustettava sisäisiä tarkastus-/valvontayksiköitä varoja käyttäviin toimielimiin ja varmistettava kansallisten sisäisten varainhoidon valvojien ja tilintarkastajien "toiminnallinen riippumattomuus" sekä keskushallinnon tasolla että hajautetulla tasolla ja otettava käyttöön varainhoidon ennakkovalvonta.

- Sen on vahvistettava oikeuslaitoksen riippumattomuutta erityisesti muuttamalla perustuslakia tuomareiden nimittämistä ja koeaikajärjestelmää koskevien säännösten osalta.

3.2 Keskipitkän aikavälin tavoitteet

Poliittiset arviointiperusteet

- Slovakian on jatkettava vähemmistökieliä koskevan lainsäädännön täytäntöönpanoa ja turvattava vähemmistökielten käyttö koulutuksen ja kulttuurin aloilla sekä tiedotusvälineissä, tarvittaessa lainsäädäntöteitse.

- Sen on kehitettävä kansallisen ja paikallisen tason politiikkoja ja lisättävä määrärahoja romaniväestön tilanteen parantamiseksi (erityisesti syrjinnän vastaisilla toimilla ja parantamalla opiskelu- ja työllistymismahdollisuuksia).

Taloudelliset arviointiperusteet

- Slovakian on edistettävä yksityissektorin, myös pienten ja keskisuurten yritysten, kilpailukykyä.

- Sen on saatettava päätökseen yksityistämisprosessi.

- Sen on vapautettava loput säännöstellyt hinnat ja vuokrat.

- Sen on otettava käyttöön vuotuista julkisen talouden valvontaa koskeva menettely, jolla pyritään saattamaan julkista taloutta ja erityisesti julkistalouden tilaa koskeva raportointi, seuranta ja valvonta Euroopan unionin menettelyjen mukaiseksi.

- Sen on jatkettava sosiaaliturvan rahoituksen uudistamista.

Sisämarkkinat

- Tietosuoja: Slovakian on saatettava alan lainsäädännön yhdenmukaistaminen päätökseen.

- Tavaroiden vapaa liikkuvuus: Sen on saatettava päätökseen EN-standardien omaksuminen ja alakohtaisen lainsäädännön yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstöön. Sen on kehitettävä valvonnasta ja vaatimustenmukaisuuden arvioinnista vastaavia rakenteitaan sekä muita tuotekohtaisen lainsäädännön kattamilla aloilla toimivia täytäntöönpanoelimiä niiden saattamiseksi Euroopan unionin vaatimuksia vastaaviksi.

- Pääomien vapaa liikkuvuus: Sen on saatettava yhteisön säännöstöä vastaaviksi ne säännökset, jotka koskevat Euroopan unionin kansalaisten mahdollisuutta hankkia kiinteistöjä.

- Palvelujen vapaa liikkuvuus: Sen on saatettava päätökseen lainsäädännön yhdenmukaistaminen ja pantava täytäntöön pankki- ja vakuutustoimintaa, sijoituspalveluja ja arvopaperimarkkinoita koskevat direktiivit.

- Henkilöiden vapaa liikkuvuus: Sen on saatettava päätökseen tutkintotodistusten vastavuoroista tunnustamista koskevien säännösten yhdenmukaistaminen yhteisön säännöstöön.

- Kilpailu: Sen on saatettava päätökseen lainsäädännön yhdenmukaistaminen ja vahvistettava kilpailu- ja valtiontukiviranomaisia ja -menettelyjä. Sen on lisättävä avoimuutta ja kehitettävä tiedonkulkua, toiminnan yhteensovittamista ja koulutusta hallinnon kaikilla tasoilla.

- Televiestintä: Sen on vahvistettava riippumatonta kansallista sääntelyviranomaista.

- Verotus: Sen on omaksuttava kokonaisuudessaan yhteisön verosäännöstö, mukaan lukien yhteisön siirtymäkauden alv-järjestelmä. Sen on tarkasteltava voimassa olevaa lainsäädäntöään ja varmistettava sen yhdenmukaisuus yritysverotuksen käytännesääntöjen kanssa. Sen on parannettava hallinnon toimintakykyä ja valvontamenettelyjä ja kehitettävä hallinnollisen yhteistyön ja keskinäisen avunannon menetelmiä.

- Kuluttajansuoja: Sen on jatkettava lainsäädännön mukauttamista yhteisön säännöstöön ja vahvistettava markkinoiden seurannasta ja valvonnasta vastaavia viranomaisia.

- Tulli: Sen on vahvistettava tullihallintoa erityisesti parantamalla rajatoimipaikkojen käsittelykapasiteettia ja tehostamalla valmisteverojen kantoa.

Maatalous

- Slovakian on vahvistettava yhteisen maatalouspolitiikan hallintomekanismeja ja hallintorakenteita (valvottava maataloustuotteiden markkinoita, toteutettava rakenteiden ja maaseudun kehittämistä koskevia toimenpiteitä sekä perustettava uusia elimiä ja valvontamekanismeja).

- Sen on jatkettava elintarvikealan rakenneuudistusta ja vahvistettava elintarvikevalvonnan hallintoa.

- Sen on saatettava päätöksen eläinten tunnistamisjärjestelmän kehittäminen ja otettava käyttöön HACCP-laadunvalvontajärjestelmä (vaarojen analysointi ja kriittiset kohdat niiden hallitsemiseksi) sekä toteutettava valvontaohjelmat, jotka koskevat eläinjätteiden käsittelyä, teurastamojen ja meijereiden nykyaikaistamista jäännöstuotteiden osalta ja zoonooseja. Sen on otettava käyttöön tarkastusjärjestelmät yhteisön tulevilla ulkorajoilla.

Energia

- Slovakian on jatkettava energiatehokkuuden parantamista.

- Sen on valmistauduttava energian sisämarkkinoihin erityisesti omaksumalla sähkö- ja kaasudirektiivien säännökset (myös energian hintoja on mukautettava niiden saattamiseksi todelliselle kustannustasolle ja otettava käyttöön sääntelyjärjestelmä).

- Slovakian on yhdenmukaistettava öljyvarastoja koskevat määräyksensä.

- Sen on toteutettava Bohunicen ydinvoimalan V2-laitoksen ja Mochovcen ydinvoimalan turvallisuuden parantamiseen tähtäävät ohjelmat.

- Sen on valmisteltava ja toteutettava kokonaisvaltainen suunnitelma ja lupien myöntämisessä käytettävät menetelmät Bohunicen ydinvoimalan V1-laitoksen käytöstäpoistoa varten.

- Sen on lujitettava ydinturvallisuuden ja säteilysuojauksen sääntelyrakenteita.

Liikenne

- Slovakian on yhdenmukaistettava maantieliikennettä (markkinoille pääsy, turvallisuutta koskevat säännökset, vaarallisiin tavaroihin sovellettavat säännöt ja verotus), ilmaliikennettä (erityisesti lentoturvallisuus ja ilmaliikenteen hallinta), rautateitä ja sisävesiväyliä (alusten tekniset vaatimukset) koskevat säännökset.

Työ- ja sosiaaliasiat

- Slovakian on saatettava EU-lainsäädäntö osaksi kansallista lainsäädäntöään ja pantava se täytäntöön työterveyden ja -turvallisuuden (kehysdirektiivi mukaan lukien), työoikeuden, naisten ja miesten yhtäläisen kohtelun sekä kansanterveyden aloilla. Sen on myös vahvistettava näihin aloihin ja sosiaaliturvan koordinoimiseen liittyviä hallintorakenteitaan.

- Sen on perustettava riippumaton vakuusrahasto työntekijöiden aseman turvaamiseksi työnantajan maksukyvyttömyystilanteessa.

Taloudellinen ja sosiaalinen yhteenkuuluvuus

- Slovakian on laadittava taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden alalla kansallinen toimintamalli. Slovakian on valmistauduttava alueellisten ohjelmien ja yhteisön aloitteiden toteuttamiseen, parannettava hallintorakenteita ja selvennettävä tehtävien jakoa aluepolitiikan alalla. Sen on mukautettava budjettijärjestelmänsä ja siihen liittyvät menettelyt, myös ennakko- ja jälkiarviointi, rakennerahastojen vaatimuksiin.

Ympäristö

- Slovakian on saatettava päätökseen puitelainsäädännön ja jäljellä olevan alakohtaisen lainsäädännön saattaminen osaksi kansallista lainsäädäntöä ja varmistettava säännösten täytäntöönpano.

- Sen on vahvistettava ministeriön ja alue- ja piiritason valvonta- ja täytäntöönpanovalmiuksia sekä ympäristötarkastuksesta vastaavia viranomaisia.

- Sen on sisällytettävä kestävän kehityksen periaatteet kaikkien muiden alakohtaisten politiikkojen määritelmiin ja täytäntöönpanoon.

Oikeus- ja sisäasiat

- Slovakian on tehostettava lainvalvontaelinten ja oikeuslaitoksen toimintaa (henkilöstön määrä, koulutus sekä varusteet ja välineet) erityisesti rajavalvonnan ja laittoman maahanmuuton osalta, jotta se pystyisi osallistumaan täysimääräisesti Schengenin tietojärjestelmään. Sen on jatkettava järjestäytyneen rikollisuuden, naisten, lasten ja huumausaineiden kaupan sekä korruption torjumista. Sen on huolehdittava aikaisempaa paremmasta lainsäädäntöviranomaisten välisestä koordinoinnista.

- Sen on jatkettava viisumilainsäädännön ja -käytäntöjen asteittaista yhdenmukaistamista EU:n käytäntöjä vastaaviksi.

Hallinnon ja oikeuslaitoksen toimintakyvyn tehostaminen, EU-varojen hallinnointi ja valvonta mukaan lukien

- Slovakian on vahvistettava valtion tilintarkastusvirastoa ja varainhoidon valvontaan ja sisäiseen tarkastukseen liittyviä toimintoja varmistamalla, että niitä varten on riittävästi henkilöstöä, koulutusta ja välineistöä.

- Sen on kehitettävä tilastointivalmiuksia.

4. OHJELMAT

Vuosille 1995-1999 myönnetyt Pharen määrärahat ovat yhteensä 251 miljoonaa euroa. Berliinissä 24-25 päivänä maaliskuuta 1999 kokoontuneen Eurooppa-neuvoston sopimuksen seurauksena hakijavaltioiden rahoitustuki sisältää vuosien 2000-2006 välisenä ajanjaksona tukea maataloutta ja maaseudun kehittämistä koskeville liittymistä valmisteleville toimenpiteille liittymistä edeltävän Sapard-välineen (Neuvoston asetus (EY) N:o 1268/1999, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 87) ja rakennetuen Ispa-välineen (Neuvoston asetus (EY) N:o 1267/1999, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 73) avulla, joissa annetaan etusija toimenpiteille, jotka ovat samanlaisia kuin liittymistä edeltävänä aikana koheesiorahaston tukea saavat toimenpiteet. Näillä kansallisilla määrärahoilla Slovakia voi myös rahoittaa osittain osallistumisensa yhteisön ohjelmiin, tutkimusta ja teknologista kehittämistä koskeva viides puiteohjelma mukaan lukien (EYVL L 26, 1.2.1999, s. 1). Lisäksi Slovakia voi saada rahoitusta suoraan yhteisön säännöstöön liittyvistä monia valtioita koskevista ohjelmista. Hakijavaltioiden yhteisrahoitusta edellytetään järjestelmällisesti kaikille investointihankkeille. Vuodesta 1998 lähtien komissio on työskennellyt Euroopan investointipankin ja kansainvälisten rahoituslaitosten, erityisesti Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin sekä Maailmanpankin kanssa liittymistä edeltävän ajan painopisteitä koskevien hankkeiden yhteisrahoituksen helpottamiseksi.

5. EHDOLLISUUS

Edellytyksenä sille, että hankkeita rahoitetaan yhteisön tuella näiden kolmen liittymistä edeltävän välineen, Pharen, Ispan ja Sapardin kautta, on Slovakian osalta se, että se täyttää Eurooppa-sopimuksen mukaiset sitoumuksensa, edistyy Kööpenhaminan arviointiperusteiden täyttämisessä ja erityisesti tämän liittymistä valmistelevan kumppanuuden erityisten ensisijaisten tavoitteiden täyttämisessä vuonna 2000. Näiden yleisten edellytysten täyttämättä jättäminen voisi johtaa neuvoston päätökseen rahoitustuen lopettamisesta toistaiseksi asetuksen (EY) N:o 622/98 4 artiklan mukaisesti.

6. VALVONTA

Liittymistä edeltävän kumppanuuden täytäntöönpanoa valvotaan Eurooppa-sopimuksen puitteissa. Kuten Luxemburgin Eurooppa-neuvostossa korostettiin, on tärkeätä, että Eurooppa-sopimuksen toimielimet ovat edelleen ne puitteet, joissa yhteisön säännöstön saattamista osaksi kansallista lainsäädäntöä voidaan tutkia samoin perustein riippumatta siitä, onko neuvottelut aloitettu vai ei. Liittymistä valmistelevan kumppanuuden asiaankuuluvista osista keskustellaan vastaavissa alakomiteoissa. Assosiaatiokomitea keskustelee yleiskehityksestä, edistyksestä ja sen ensisijaisten tavoitteiden täyttämisessä vastaan tulleista ongelmista, sekä välitavoitteista sekä erityiskysymyksistä, jotka alakomiteat ovat antaneet sille käsiteltäväksi.

Pharen hallintokomitea varmistaa, että kaikkien kolmen liittymistä edeltävän välineen Pharen, Ispan ja Sapardin nojalla tehdyt rahoituspäätökset ovat sopusoinnussa toistensa sekä liittymistä valmistelevien kumppanuuksien kanssa, kuten koordinointiasetuksessa on säädetty (neuvoston asetus (EY) N:o 1266/1999, EYVL L 161, 26.6.1999, s. 68).

Liittymistä valmistelevan kumppanuuden mukauttamista jatketaan tarvittaessa asetuksen (EY) N:o 622/98 2 artiklan mukaisesti.

(1) Phare: Puolan ja Unkarin yhteensovitetun avun toimintaohjelma.

(2) Ispa: Liittymistä edeltävä rakennepolitiikan väline.

(3) Sapard: Maatalouden ja maaseudun kehittämisen erityinen liittymisohjelma.

Top