EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 22017D1544

EU:n ja Egyptin assosiaationeuvoston suositus N:o 1/2017, annettu 25 päivänä heinäkuuta 2017, EU:n ja Egyptin välisen kumppanuuden painopisteiden hyväksymisestä [2017/1544]

OJ L 236, 14.9.2017, p. 23–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 14/09/2017

ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2017/1544/oj

14.9.2017   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 236/23


EU:n JA EGYPTIN ASSOSIAATIONEUVOSTON SUOSITUS N:o 1/2017,

annettu 25 päivänä heinäkuuta 2017,

EU:n ja Egyptin välisen kumppanuuden painopisteiden hyväksymisestä [2017/1544]

EU–EGYPTI-ASSOSIAATIONEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Egyptin arabitasavallan välisen assosiaation perustavan Euro–Välimeri-sopimuksen (1) ja erityisesti sen 76 artiklan,

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan yhteisöjen ja niiden jäsenvaltioiden sekä Egyptin arabitasavallan välisen assosiaation perustava Euro–Välimeri-sopimus, jäljempänä ’sopimus’, allekirjoitettiin 25 päivänä kesäkuuta 2001, ja se tuli voimaan 1 päivänä kesäkuuta 2004.

(2)

Sopimuksen 76 artiklassa assosiaationeuvosto valtuutetaan tekemään asianmukaisia päätöksiä sopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

(3)

Sopimuksen 86 artiklan mukaan osapuolet toteuttavat kaikki yleiset ja erityiset toimenpiteet, jotka ovat tarpeen niiden sopimuksesta johtuvien velvoitteiden täyttämiseksi, ja huolehtivat siitä, että sopimuksen tavoitteet saavutetaan.

(4)

Euroopan naapuruuspolitiikan tarkistuksen johdosta ehdotettiin uuden vaiheen käynnistämistä kumppaneiden kanssa tehtävässä yhteistyössä, jotta kumpikin osapuoli voisi kokea kumppanuuden enemmän omakseen.

(5)

Unioni ja Egypti sopivat lujittavansa kumppanuuttaan hyväksymällä vuosiksi 2017–2020 painopisteet, joiden avulla pyritään ratkaisemaan unionin ja Egyptin yhteiset haasteet, edistämään yhteisiä etuja ja turvaamaan vakaus Välimeren molemmin puolin pitkällä aikavälillä,

SUOSITTAA SEURAAVAA:

1 artikla

Assosiaationeuvosto suosittaa, että osapuolet panevat täytäntöön tämän suosituksen liitteessä esitetyt EU:n ja Egyptin välisen kumppanuuden painopisteet.

2 artikla

Edellä 1 artiklassa tarkoitetut EU:n ja Egyptin välisen kumppanuuden painopisteet korvaavat EU:n ja Egyptin toimintasuunnitelman, jonka täytäntöönpanosta annettiin 6 päivänä maaliskuuta 2007 assosiaationeuvoston suositus N:o 1/2007.

3 artikla

Tämä suositus tulee voimaan päivänä, jona se hyväksytään.

Tehty 25 päivänä heinäkuuta 2017.

EU:n ja Egyptin assosiaationeuvoston puolesta

Puheenjohtaja

F. MOGHERINI


(1)  EUVL L 304, 30.9.2004, s. 39.


LIITE

EU:N JA EGYPTIN VÄLISEN KUMPPANUUDEN PAINOPISTEET VUOSINA 2017–2020

I   Johdanto

EU:n ja Egyptin välisen yhteistyön yleisestä kehyksestä määrätään assosiaatiosopimuksessa, joka allekirjoitettiin vuonna 2001 ja joka tuli voimaan vuonna 2004. Vaikka kaikki assosiaatiosopimuksen osat pysyvät edelleen voimassa, tässä asiakirjassa vahvistetaan EU:n ja Egyptin yhdessä sopimat painopisteet, jotka perustuvat tarkistettuun Euroopan naapuruuspolitiikkaan ja ohjaavat kumppanuutta seuraavien kolmen vuoden ajan.

Kumppanuuden painopisteiden avulla pyritään ratkaisemaan EU:n ja Egyptin yhteiset haasteet, edistämään yhteisiä etuja ja turvaamaan vakaus Välimeren molemmin puolin pitkällä aikavälillä. Kumppanuuden painopisteet perustuvat osapuolten yhteiseen sitoutumiseen demokratian, oikeusvaltioperiaatteen ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen yleismaailmallisiin arvoihin. Niiden tavoitteena on myös vahvistaa yhteistyötä, jolla tuetaan Egyptin laatimaa asiakirjaa ”Kestävän kehityksen strategia – visio vuodeksi 2030”.

II   Ehdotetut painopisteet

Kumppanuuden painopisteillä olisi autettava kansalaisia Välimeren molemmin puolin saavuttamaan tavoitteensa ja erityisesti varmistettava sosiaalinen oikeudenmukaisuus, mahdollisuudet kunnon työpaikkoihin, taloudellinen vauraus ja elinolosuhteiden huomattava paraneminen, joiden avulla voidaan merkittävästi lujittaa Egyptin ja EU:n vakautta. Osallistava kasvu, jota tuetaan innovoinnin avulla, sekä tehokas ja osallistava hallinto, joka perustuu oikeusvaltioperiaatteen, ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittamiseen, ovat olennaisia näiden tavoitteiden kannalta. Painopisteissä otetaan lisäksi huomioon EU:n ja Egyptin asema kansainvälisinä toimijoina, pyritään lisäämään niiden kahdenvälistä yhteistyötä ja vahvistamaan niiden asemaa alueellisessa ja kansainvälisessä yhteistyössä. Sen vuoksi uudistettu kumppanuus perustuu seuraaviin yhteisiin painopisteisiin:

1.   Egyptin kestävä nykyaikainen talous ja sosiaalinen kehitys

EU ja Egypti tekevät toistensa keskeisinä kumppaneina yhteistyötä edistääkseen sosioekonomisia tavoitteita, jotka vahvistetaan Egyptin laatimassa asiakirjassa ”Kestävän kehityksen strategia – visio vuodeksi 2030” ja joiden avulla Egyptiin luodaan vakautta ja vaurautta.

a)   Talouden nykyaikaistaminen ja yrittäjyys

Egypti on sitoutunut saavuttamaan pitkällä aikavälillä sosioekonomisen kestävyyden muun muassa kehittämällä kannustavammat olosuhteet osallistavalle kasvulle ja työpaikkojen luomiselle erityisesti nuorille ja naisille sekä edistämällä epävirallisen sektorin yhdistämistä kansantalouteen. Pitkän aikavälin taloudellinen kestävyys edellyttää muun muassa toimenpiteitä, joilla voidaan lisätä finanssipoliittista liikkumavaraa, jotta voidaan paremmin toteuttaa kestävän kehityksen strategiaa, uudistaa edelleen tukia ja verotusta, lujittaa yksityisen sektorin asemaa ja parantaa liiketoiminnan edellytyksiä ulkomaisten investointien houkuttelemiseksi. Tähän sisältyy muun muassa avoimempi ja kilpailukykyisempi kauppapolitiikka, taajuusylimäärän täysimääräinen hyödyntäminen ja keskeisten infrastruktuurihankkeiden, kuten tehokkaan liikennejärjestelmän, tukeminen. Lisäksi EU tukee Egyptin pyrkimyksiä uudistaa julkishallintoa ja toteuttaa hyvää hallintotapaa muun muassa hyödyntämällä korkeatasoisia tilastotietoja ja ottamalla huomioon digitaalinen vallankumous ja siihen liittyvät uudet liiketoiminnan ja yhteiskunnan mallit.

Egyptin kestävän kehityksen strategiassa pidetään erittäin tärkeinä pieniä ja keskisuuria yrityksiä (pk-yrityksiä), suurhankkeita, kuten Suezin kanavan kehittämishanketta, Ylä-Egyptin mineraalivaroja koskevaa ”kultaisen kolmion” hanketta sekä maataloudelle ja kaupungistumiselle tarkoitettua neljän miljoonan maahehtaarin valtaamista, ja Egyptin tietopankkia, joilla kaikilla on keskeinen merkitys sosioekonomiselle kehitykselle pitkällä aikavälillä. Koska pk-yritykset ovat tärkeitä osallistavan kasvun kannalta, alalla on jatkossakin keskeinen rooli EU:n ja Egyptin välisessä yhteistyössä. EU harkitsee myös keinoja edistää potentiaalia, jota Suezin kanavan kehittämishanke (Suezin kanavan solmukohta) tarjoaa sosioekonomiselle kehitykselle. Lisäksi EU ja Egypti aikovat tehdä monialaista yhteistyötä tutkimuksen ja innovoinnin sekä digitaalisten teknologioiden ja palvelujen edistämisen aloilla. Tässä yhteydessä Egypti ja EU ovat korostaneet haluavansa tehostaa yhteistyötään useilla keskeisillä tutkimuksen ja korkeakoulutuksen aloilla, mukaan lukien tutkimuksen ja innovoinnin puiteohjelma ”Horisontti 2020” ja Erasmus+ ohjelma.

Koska Egyptillä on arvokasta ja monipuolista kulttuuriperintöä ja koska kulttuuriala (johon matkailu liittyy vahvasti) antaa merkittävän panoksen maan BKT:hen, työllisyyteen, valuuttavarantoihin ja yhteiskuntaan laajemminkin, on tarkoitus kiinnittää erityistä huomiota kulttuurin, kulttuuriperinnön ja paikallisen talouskehityksen välisiin yhteyksiin.

b)   Kauppa ja investoinnit

EU ja Egypti ovat toistensa tärkeitä kauppakumppaneita. Ne ovat sitoutuneet vahvistamaan olemassa olevia kauppa- ja investointisuhteita ja varmistamaan, että kauppaa koskevat EU:n ja Egyptin assosiaatiosopimuksen määräykset, joilla luodaan vapaakauppa-alue (FTA), pannaan täytäntöön siten, että mahdollistetaan vapaakauppa-alueen täyden potentiaalin hyödyntäminen. Vaikka EU on aiemmin esittänyt ajatuksen kattavasta, pitkälle menevästä ja laaja-alaisesta vapaakauppasopimuksesta, jolla syvennettäisiin ja laajennettaisiin olemassa olevaa vapaakauppa-aluetta, EU ja Egypti tarkastelevat yhdessä myös muita sopivia tapoja syventää kauppasuhteita.

c)   Sosiaalinen kehitys ja sosiaalinen oikeudenmukaisuus

Egypti ilmoittaa olevansa edelleen sitoutunut uudistamaan yhteiskuntaa ja edistämään sosiaalista kehitystä ja oikeudenmukaisuutta, ratkaisemaan sosiaalisia ja väestönkehitykseen liittyviä haasteita sekä kehittämään maan henkilövoimavaroja, jotta voidaan tehostaa maan taloudellista ja sosiaalista kehitystä. Tältä osin EU tukee Egyptin pyrkimyksiä suojella syrjäytyneitä ryhmiä talousuudistusten mahdollisilta kielteisiltä vaikutuksilta kehittämällä sosiaalisia turvaverkkoja ja sosiaalista suojelua. EU ja Egypti aikovat jatkossakin edistää maaseudun ja kaupunkien kehitystä sekä parantaa peruspalvelujen saatavuutta, jossa painopisteenä on koulutuksen (mukaan lukien tekninen ja ammattikoulutus) ja terveydenhuoltojärjestelmien uudistaminen. EU jakaa Egyptin kanssa omat kokemuksensa kattavan terveydenhuollon järjestämisestä ja terveydenhuoltopalvelujen parantamisesta.

d)   Energiavarmuus, ympäristö ja ilmastotoimet

EU ja Egypti tekevät yhteistyötä energialähteiden monipuolistamisen alalla painottaen erityisesti uusiutuvia energialähteitä ja energiatehokkuutta koskevia toimia. EU tukee Egyptin hallituksen pyynnöstä maan pyrkimyksiä päivittää yhdennettyä energiastrategiaansa, jonka tavoitteena on täyttää Egyptin kestävän kehityksen vaatimukset ja vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. Lisäksi merialueilta löydetyt kaasukentät tarjoavat Egyptille merkittäviä mahdollisuuksia luoda synergiaa EU:n ja Egyptin välillä perinteisten energialähteiden alalla, kun otetaan huomioon nykyiset nesteyttämisinfrastruktuurit Egyptissä. Tämä lisäisi energiantuotannon ennakoitavuutta, mikä puolestaan palvelisi sekä Egyptin etuja – vastaamalla maan huomattaviin energiatarpeisiin ja tarjoamalla tulonmuodostuspotentiaalia (esim. liiketoimintaympäristön ja sosiaalisen kehityksen osalta) – että EU:n etuja monipuolistamalla sen energianhankintaa. Tehostamalla energiavuoropuhelua EU:n ja Egyptin välillä voidaan edistää keskeisten yhteistyöalojen määrittämistä (esim. tekninen apu alueellisten energiatoimitusten solmukohdan perustamiseen), yhteistä tutkimusta, kokemusten ja hyvien käytänteiden vaihtoa, teknologian siirtoa ja alueita pienempien yksiköiden yhteistyötä (Välimeren maiden välillä), samalla kun pidetään mielessä tarve säilyttää Välimeren meriekosysteemit.

EU ja Egypti tekevät yhteistyötä ilmastotoimien edistämiseksi ja ympäristön suojelemiseksi kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamisen yhteydessä. Pariisin ilmastosopimuksen hyväksymisen jälkeen annettujen sitoumusten mukaisesti EU tukee Egyptiä suunniteltujen kansallisesti määriteltyjen panosten täytäntöönpanossa ilmastonmuutoksen hillinnän ja siihen sopeutumisen aloilla. Lisäksi EU ja Egypti tekevät yhteistyötä muun muassa kestävän kehityksen toimintaohjelmassa Agenda 2030 ja katastrofiriskien vähentämistä koskevassa Sendain kehyksessä vahvistettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Egypti ja EU tarkastelevat mahdollista yhteistyötä sellaisilla aloilla kuin luonnonvarojen, mukaan lukien vesivarojen, kestävä hoito, biologisen monimuotoisuuden suojelu, jätevesihuolto, kiinteiden jätteiden käsittely, mukaan luettuna teollisuuslaitosten epäpuhtauksien vähentäminen ja kemikaalien ja vaarallisen jätteen käsittely, sekä aavikoitumisen ja maaperän huonontumisen torjunta. Egypti ja EU tarkastelevat myös mahdollisuuksia, jotka sisältyvät Välimeren unionin ministerikokouksen antamaan julkilausumaan sinisestä taloudesta yhdennettyä meripolitiikkaa ja ilmastonmuutosta koskevan välineen (1) kautta. Mahdollisia yhteistyöaloja ovat muun muassa älykkäät merisatamat, merenkulkuklusterit, rannikkoalueiden yhdennetty käyttö ja hoito ja merikalastus.

2.   Kumppanuus ulkopolitiikan alalla

On EU:n ja Egyptin yhteisen edun mukaista vahvistaa yhteistyötä ulkopolitiikan alalla kahdenvälisellä, alueellisella ja kansainvälisellä tasolla.

Yhteisen naapurialueen ja muiden lähialueiden vakauttaminen

Egyptillä on tärkeä rooli YK:n turvallisuusneuvoston sekä Afrikan unionin rauhan ja turvallisuuden neuvoston jäsenenä. Lisäksi Egyptissä on Arabiliiton päätoimipaikka. EU aikookin syventää ja laajentaa yhteistyötään Arabiliiton kanssa. Egypti ja EU pyrkivät tiiviimpään yhteistyöhön ja yhteisymmärrykseen useista kysymyksistä, myös monenvälisellä tasolla. EU:n ja Egyptin välinen kumppanuus on tärkeä Välimeren alueen, Lähi-idän ja Afrikan vakauden ja vaurauden kannalta. EU:n ja Egyptin välisellä yhteistyöllä, jota tehdään muun muassa alueellisilla foorumeilla, pyritään edistämään konfliktien ratkaisemista, rauhanrakentamista sekä alueiden poliittisten ja taloudellisten haasteiden ratkaisemista. Lisäksi EU ja Egypti tehostavat tietojenvaihtoa molempiin osapuoliin vaikuttavista huomattavista alueellisista ja kansainvälisistä haasteista.

Yhteistyö kriisinhallinnan ja humanitaarisen avun aloilla

EU ja Egypti tehostavat yhteistyötä, keskustelevat ja vaihtavat kokemuksia kriisien hallinnasta ja ennalta ehkäisemisestä sekä kahdenvälisellä että alueellisella tasolla, jotta voidaan vastata monimutkaisiin rauhaa, vakautta ja kehitystä koskeviin haasteisiin, jotka johtuvat konflikteista ja luonnonkatastrofeista ja joita esiintyy niiden yhteisessä naapurustossa ja muualla.

3.   Vakauden lisääminen

Vakauttaminen on EU:n ja Egyptin yhteinen haaste. Sen kannalta on olennaista rakentaa nykyaikainen, demokraattinen valtio, joka tuottaa hyötyä tasapuolisesti kaikille kansalaisille. Ihmisoikeudet – kansalaisoikeudet sekä poliittiset, taloudelliset, sosiaaliset ja sivistykselliset oikeudet, jotka vahvistetaan kansainvälisessä ihmisoikeuslainsäädännössä, Euroopan unionista tehdyssä sopimuksessa ja Egyptin perustuslaissa – ovat yhteinen arvo ja muodostavat nykyaikaisen demokraattisen valtion perustan. EU ja Egypti ovat sitoutuneet kansainvälisten velvoitteidensa mukaisesti edistämään demokratiaa, perusvapauksia ja ihmisoikeuksia, sillä ne ovat kaikkien kansalaisten perustuslaillisia oikeuksia. Tässä yhteydessä EU tukee Egyptiä näiden oikeuksien muuntamisessa lainsäädännöksi.

a)   Nykyaikainen, demokraattinen valtio

Egypti ja EU ovat sitoutuneet varmistamaan, että vastuuvelvollisuutta noudatetaan, oikeusvaltioperiaatetta, ihmisoikeuksia ja perusvapauksia kunnioitetaan ja kansalaisten vaatimuksiin vastataan. EU aikoo tukea Egyptin pyrkimyksiä parantaa valtiollisten instituutioiden valmiuksia uudistaa tuloksellisesti julkista sektoria, parantaa lainvalvontaelinten kykyä hoitaa velvollisuutensa ja varmistaa kaikkien kansalaisten turvallisuus sekä kehittää uuden parlamentin perustuslaillisia tehtäviä. Lisäksi EU ja Egypti tehostavat yhteistyötään, jonka tavoitteena on oikeusalan uudistaminen ja oikeussuojan saatavuuden varmistaminen kaikille kansalaisille lisäämällä oikeusapua ja perustamalla erityistuomioistuimia sekä julkisen varainhoidon uudistaminen ja korruption torjunta. EU ja Egypti pohtivat myös rikos- ja siviiliasioissa tehtävän oikeudellisen yhteistyön kehittämistä. EU:n ja Egyptin välinen parlamentaarinen yhteistyö muun muassa organisoimalla parlamentin valiokuntien ja ryhmien välisiä vaihtoja tehostaisi koordinointia ja edistäisi keskinäistä ymmärrystä. EU tukee myös Egyptin pyrkimyksiä lisätä paikallisviranomaisten mahdollisuuksia osallistua julkisten palvelujen suunnitteluun ja tarjontaan, lisätä tasa-arvoa taloudellisten, sosiaalisten ja poliittisten mahdollisuuksien osalta sekä edistää kaikkien kansalaisten sosiaalista osallisuutta.

b)   Turvallisuus ja terrorismin torjunta

Turvallisuus on osapuolten yhteinen tavoite. Terrorismi ja siihen johtavat väkivaltaiset ääriliikkeet uhkaavat yhteiskuntarakennetta Välimeren molemmin puolin. Ne ovat myös merkittävä uhka kansalaisten turvallisuudelle ja hyvinvoinnille. Näiden uhkien torjuminen on EU:n ja Egyptin yhteinen tavoite, ja osapuolet voivat tehdä yhteistyötä soveltamalla kokonaisvaltaista toimintatapaa, jolla puututaan terrorismin perimmäisiin syihin kunnioittaen samalla asianmukaisesti ihmisoikeuksia ja perusvapauksia, jotta voidaan menestyksellisesti torjua ja ehkäistä radikalisoitumista ja edistää sosioekonomista kehitystä. EU ja Egypti ovat sitoutuneet tekemään yhteistyötä torjuakseen ääriliikkeiden ja syrjinnän kaikenlaisia muotoja, myös islaminvastaisuutta ja muukalaisvihaa.

Muita yhteistyöaloja ovat muun muassa ilmailun turvallisuuden ja turvatoimien vahvistaminen sekä paremmat valmiudet ehkäistä ja torjua kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta, kuten laittoman maahantulon järjestämistä, ihmiskauppaa, huumausaineiden kauppaa ja rahanpesua.

Osapuolet sopivat vahvistavansa yhteistyötään pienaseiden ja kevyiden aseiden laittoman kaupan kaikkien osa-alueiden ehkäisemistä, torjumista ja poistamista koskevan YK:n toimintaohjelman täytäntöönpanemiseksi muun muassa vaihtamalla kokemuksia sekä järjestämällä koulutusta ja muita valmiuksien kehittämistoimia.

c)   Muuttovirtojen hallinta kummankin osapuolen hyödyksi

Vallettan muuttoliikehuippukokouksessa annettu poliittinen julkilausuma ja yhteinen Vallettan toimintasuunnitelma muodostavat keskeiset puitteet EU:n ja Egyptin väliselle yhteistyölle muuttoliikkeen alalla. EU tukee Egyptin hallituksen pyrkimyksiä lujittaa muuttoliikkeen hallintaa, mukaan lukien lainsäädännön uudistamista ja muuttoliikkeen hallintastrategioita. Lisäksi EU tukee Egyptin pyrkimyksiä ehkäistä ja torjua laitonta muuttoliikettä, ihmisten salakuljetusta ja ihmiskauppaa, mukaan lukien ihmiskaupan uhrien tunnistamista ja avustamista. Se pyrkii myös tukemaan ja vahvistamaan Egyptin valmiuksia suojella muuttajien oikeuksia ja antaa suojelua niille, jotka ovat siihen oikeutettuja, kansainvälisten normien mukaisesti. EU ja Egypti aikovat harkita mahdollisuutta tehdä yhteistyötä, jonka tavoitteena on laittomien muuttajien vapaaehtoinen paluu lähtömaahan, jotta voidaan varmistaa, että muuttoliikettä hallinnoidaan maailmanlaajuisesti laillisella tavalla. Tämän ohella tehdään yhteistyötä, jotta voidaan puuttua muuttoliikkeen perimmäisiin syihin, erityisesti alikehittyneisyyteen, köyhyyteen ja työttömyyteen.

Henkilöiden liikkuvuus voi edistää taitojen ja osaamisen kehittämistä, mikä puolestaan voi edistää Egyptin kehitystä. Se voi myös luoda pysyviä yhteyksiä korkean osaamistason työvoiman välillä EU:ssa ja Egyptissä. EU ja Egypti ovat sitoutuneet suojelemaan muuttajien oikeuksia kaikilta osin.

III   Yhteistyön periaatteet

EU:n ja Egyptin välisiä yhteyksiä ja kumppanuutta voidaan lujittaa edistämällä inhimillisiä tekijöitä ja ihmisten välisiä yhteyksiä. Keskinäinen vastuuvelvollisuus ja vastuu sekä unionin että Egyptin kansalaisia kohtaan ovat olennainen osa kumppanuuden painopisteitä.

Yhteistä etua koskevia asioita olisi käsiteltävä myös vahvistamalla yhteistyötä alueellisella ja aluetta pienemmällä tasolla (etelä-etelä-yhteistyö). Tässä yhteydessä EU ja Egypti tekevät yhteistyötä Välimeren unionin puitteissa ja Anna Lindh -säätiön kautta erityisesti käymällä kulttuurien välistä vuoropuhelua.

Kulttuurialan vuoropuhelu on osoittautunut arvokkaaksi välineeksi luoda keskinäistä kunnioitusta. Keskeistä on myös syventää poliittista vuoropuhelua demokratian ja ihmisoikeuksien alalla ja ylläpitää vuoropuhelua lujittavia teknisiä näkökohtia. Vuoropuhelu tarjoaa lisäksi keinon vahvistaa kumppanuutta ja arvioida sen laajuutta ja saavutuksia.

Egyptin hallituksen ensisijaisten tavoitteiden mukaisesti kumppanuuden painopisteissä otetaan kaikilta osin huomioon nuoret, joista riippuu yhteiskuntiemme pitkän aikavälin vakaus, sekä naiset, joilla on keskeinen rooli kaikkien yhteiskuntien kehittymisessä. Keskeisenä tavoitteena on antaa näille ryhmille mahdollisuudet sekä oikeudelliset ja käytännön välineet, jotta ne voivat ottaa yhteiskunnassa niille kuuluvan roolin osallistumalla aktiivisesti talouteen ja maansa hallintoon. EU jakaa myös jatkossa kokemuksiaan naisiin kohdistuvan syrjinnän torjumisesta ja sukupuolten tasa-arvon sekä osallisuuden edistämisestä ja mahdollisuuksien tarjoamisesta nuorille.

EU ja Egypti ovat yhtä mieltä siitä, että kansalaisyhteiskunnalla on tärkeä ja mittava rooli kumppanuuden ensisijaisten tavoitteiden täytäntöönpanossa sekä avoimessa ja osallistavassa hallinnossa, ja se voi tukea Egyptissä käynnissä olevaa kestävän kehityksen prosessia. Ne tekevät yhteistyötä kansalaisyhteiskunnan kanssa edistääkseen tehokkaasti taloudellista, poliittista ja sosiaalista kehitystä, samalla noudattaen Egyptin perustuslakia ja vastaavia kansallisen lainsäädännön säännöksiä.

IV   Päätelmät

EU ja Egypti ovat yhteisvastuun hengessä yhdessä määritelleet kumppanuuden painopisteet, ja ne aikovat laatia yhteisen arviointi- ja seurantamekanismin. Lisäksi on tarkoitus toteuttaa väliarviointi, jossa arvioidaan kumppanuuden painopisteiden vaikutusta. Kumppanuuden painopisteisiin sovellettavan keskitetyn lähestymistavan mukaisesti EU ja Egypti järkeistävät yhdessä keskinäisen assosiaatiosopimuksen täytäntöönpanoa edistääkseen keskinäisiä etujaan. Assosiaatiokomitea ja assosiaationeuvosto ovat jatkossakin tärkeimmät elimet, jotka toteuttavat vuosittain yleisarvioinnin kumppanuuden painopisteiden täytäntöönpanosta.


(1)  Yhdennettyä meripolitiikkaa ja ilmastonmuutosta koskevan alueellisen poliittisen vuoropuhelun väline.


Top