EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Latvia - Oikeus- ja sisäasiat

Lyhyen aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

  • korruption ja järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan pyrkivien toimenpiteiden jatkaminen
  • oikeusjärjestelmän uudistamisen jatkaminen.

Arviointi (lokakuu 1999)

Ensisijaiset tavoitteet on toteutettu osittain.

Uuden rikoslain voimaantulo on merkittävä edistysaskel korruption torjunnassa. Myös asiaan liittyvien institutionaalisten rakenteiden vahvistamisessa on edistytty. Korruptio on kuitenkin yhä todella vakava ongelma, ja sen torjumiseksi vaaditaan paljon lisätoimia. Oikeusjärjestelmän uudistamisen osalta tuomareiden asemaa ja tuomioistuinten toimintaa on parannettu. Alalla on kuitenkin vielä monia ratkaisemattomia kysymyksiä, kuten ulosottoviranomaisiin liittyvä lainsäädäntö, tuomioistuinten infrastruktuurit ja vankilarangaistusten kesto.

Arviointi (marraskuu 2000)

Useita rajavalvontaa parantavia toimenpiteitä on toteutettu. Asianomaiset instituutiot ovat tehneet sopimuksia tietojenvaihdon parantamiseksi. Oikeusjärjestelmässä on edelleen ongelmana käsittelyä odottavien oikeustapausten hoitaminen. On luotu lentokenttien läpikulussa käytettävä viisumijärjestelmä, ja oleskelulupamenettelyä on yksinkertaistettu. Turvapaikanhakijoista koottavaa tietokantaa ollaan parhaillaan kokoamassa. Korruptio aiheuttaa edelleen huomattavia ongelmia.

Arviointi (marraskuu 2001)

Rajavalvonnan alalla Latvia on jatkanut raja-asemien infrastruktuurin kohentamista ja niiden varustetasoa on parannettu. Keskeisimpiä hallinnollisia rakenteita on muutettu tietotekniikkarikollisuuden ja ihmiskaupan tehokkaammaksi torjumiseksi. Turvapaikka- ja maahanmuuttopolitiikka on pääosin yhdenmukaistettu Euroopan unionin säännöstön kanssa. Lisätoimia tarvitaan oikeusvallan riippumattomuuden, tuomareiden kouluttamisen ja oikeustapausten määräaikojen noudattamisen varmistamiseksi.

Arviointi (lokakuu 2002)

Lainvalvontaviranomaisten ja oikeuslaitoksen kohdalla lainsäädännössä on edistytty. Vastuullisten viranomaisten, erityisesti poliisin ja rahanpesusta vastaavien viranomaisten, välistä yhteistyötä on vahvistettu. Oikeuslaitoksen kohdalla on edistytty heikosti, eikä tuloksia ole juurikaan saavutettu.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Keskipitkän aikavälin ensisijaiset tavoitteet:

  • tehokkaan rajavalvonnan kehittäminen (etenkin itärajalla)
  • maahanmuuttopolitiikan ja uuden turvapaikka- ja pakolaislainsäädännön täytäntöönpano
  • järjestäytyneen rikollisuuden ja korruption torjumisen jatkaminen erityisesti Schengenin säännöstön soveltamisen kannalta
  • viisumilainsäädännön ja -käytäntöjen yhdenmukaistaminen EU:n käytäntöjä vastaaviksi.

Arviointi (lokakuu 1999)

Uusi viisumilainsäädäntö tuli voimaan huhtikuussa 1999, mikä oli merkittävä askel kohti Euroopan unionin vaatimusten noudattamista. Tällä alueella ei ole tapahtunut muuta edistystä.

Arviointi (marraskuu 2000)

Asiassa ei ole tapahtunut edistystä.

Arviointi (marraskuu 2001)

Latvia on edistynyt viisumikäytännöissä ja poliisiyhteistyössä. Vuoden 2001 aikana hyväksyttiin kaksi toimintasuunnitelmaa Schengenin säännöstön täytäntöönpanemiseksi. Korruption torjumisessa on myös edistytty. Komissio kehottaa Latviaa kuitenkin jatkamaan lisätoimia konkreettisen tulosten saavuttamiseksi laajassa mittakaavassa.

Arviointi (lokakuu 2002)

Viisumi- ja turvapaikkalainsäädännön yhdenmukaistamisessa yhteisön lainsäädäntöön on edistytty, mutta maahanmuuttoa koskevan lainsäädännön kohdalla ei. Toimintasuunnitelman mukaisesti toimivaltaisten viranomaisten valmiuksia on uudestaan vahvistettu.

Ulkorajojen valvonnan vahvistamiseksi on pantu toimeen rajavartioston kehittämistä koskeva strategia-asiakirja (2001-2005), jonka mukaisesti on investoitu enemmän itärajan raja-asemien infrastruktuuriin, otettu käyttöön tietojärjestelmiä (REIS, UVIS) ja koulutettu henkilöstöä. Integroidun merivalvontajärjestelmän käyttöönotossa on edistytty, kun kansallisen rajavartioston alaisuuteen luotiin merivoimayksikköjä.

Arviointi (marraskuu 2003)

Katso yhteisön säännöstön voimaansaattamista käsittelevät tiivistelmät.

Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro allekirjoittivat liittymissopimuksen 16. huhtikuuta 2003 ja liittyivät Euroopan unionin jäseniksi 1. toukokuuta 2004.

VIITTEET

Päätös 98/263/EY, annettu 30.3.1998EYVL L 121, 23.4.1998

Päätös 1999/854/EY, annettu 6.12.1999EYVL L 335, 28.12.1999

Komission lausunto KOM(97) 2004 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission tiedonanto KOM(98) 703 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission tiedonanto KOM(1999) 506 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission tiedonanto KOM(2000) 706 lopullinenEi julkaistu EYVL:ssä

Komission tiedonanto KOM(2001) 700 lopullinen - SEK(2001) 1749Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission tiedonanto KOM(2002) 700 lopullinen - SEK(2002) 1405Ei julkaistu EYVL:ssä

Komission määräaikaiskertomus KOM(2003) 675 lopullinen - SEK(2003) 1203Ei julkaistu EUVL:ssä

Sopimus liittymisestä Euroopan unioniin [EYVL L 236, 23.9.2003]

Viimeisin päivitys 19.11.2004

Top