EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2018/133/09

Ehdotuspyyntö – EACEA/16/2018 – Erasmus+-ohjelma, avaintoimi 3 – Tuki toimintapolitiikan uudistamiselle – Euroopan nuorisoyhteistyö

OJ C 133, 16.4.2018, p. 25–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

16.4.2018   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

C 133/25


EHDOTUSPYYNTÖ – EACEA/16/2018

Erasmus+-ohjelma, avaintoimi 3 – Tuki toimintapolitiikan uudistamiselle

Euroopan nuorisoyhteistyö

(2018/C 133/09)

1.   JOHDANTO – TAUSTA  (1)

Nuoret ovat EU:n liikkuvuustoimissa aktiivisia: he toimivat yleiseurooppalaisissa järjestöissä tai ovat mukana vapaamuotoisemmissa epävirallisissa vaihdoissa muiden Euroopan maiden nuorten kanssa. He myös suhtautuvat myönteisesti Euroopan yhdentymiseen ja tukevat sitä (2). Heillä on valmiudet toimia Euroopan yhdentymisen vakuuttavina lähettiläinä ja luoda koko maanosan kattavia yhteyksiä, erityisesti Itä- ja Länsi-Euroopan välillä mutta myös pohjoisen ja etelän välillä. Tämän Eurooppaa ja eurooppalaista identiteettiä koskevan kokemuksensa avulla he pystyvät innostamaan myös muita.

Erasmus+-nuoriso-ohjelmalla edistetään nuorisovaihtoja ja nuorten työntekijöiden liikkuvuutta sekä tuetaan nuorisojärjestöjä. Kokemusten analysoinnista käy ilmi, että järjestöjen ja nuorten yhteistyö on ollut tuloksekasta ja aktiivista eri maissa. Erasmus+-ohjelma on onnistunut houkuttelemaan ja sitouttamaan nuoria. Osallistumiseen on suurta kiinnostusta, ja tällä hetkellä vain kolmasosaa liikkuvuushankkeista (nuorisovaihdot, nuorten työntekijöiden liikkuvuus) ja viidesosaa kumppanuuksista (kansainväliset nuorisoaloitteet) voidaan tukea.

Kuten puheenjohtaja Juncker huomautti vuoden 2017 unionin tilaa käsittelevässä puheessaan (3), ”… EU:n on oltava tasa-arvoisuuden unioni ja tasa-arvoisten kumppaneiden unioni. Kyse on tasa-arvosta sen kaikkien jäsenten, pienten ja suurten, idän ja lännen, pohjoisen ja etelän välillä.” Nuoret ovat tämän toteuttamisessa keskeisiä toimijoita. Heillä on ehkä taipumus käyttää vanhempia ihmisiä harvemmin perinteisiä osallistumismuotoja, kuten äänestämistä tai poliittisen puolueen jäsenyyttä. Suurin osa heistä kuitenkin ilmoittaa olevansa kiinnostunut politiikasta, ja he tuntevat olevansa vahvemmin EU:n kansalaisia kuin vanhemmat ikäryhmät. Uusi Euroopan nuorisoa käsittelevä eurobarometri-kysely (4) vahvistaa, että nuoret ovat kiinnostuneita nykyaikaisemmista kansalaisvaikuttamisen muodoista: yli puolet (53 %) vastaajista kertoi osallistuneensa 12 edellisen kuukauden aikana vähintään yhdentyyppiseen järjestettyyn toimintaan (4 prosenttiyksikön kasvu vuodesta 2014), ja lähes kolmasosa (31 %) EU:n nuorista ilmoitti osallistuneensa 12 edellisen kuukauden aikana järjestettyyn vapaaehtoistoimintaan (6 prosenttiyksikön kasvu vuodesta 2014).

Kyselyn mukaan nuoret haluavat EU:n asettavan etusijalle sellaisia aiheita kuin koulutus ja taidot, ympäristönsuojelu, maahanmuuttokysymykset ja EU:n kansalaisuus. Nämä havainnot ovat hyvin samanlaisia Uusi kertomus Euroopasta -hankkeen tulosten kanssa. Uusi kertomus Euroopasta oli viisivuotinen hanke, jonka tarkoituksena oli kerätä nuorten näkemyksiä siitä, mitä ensisijaisia tavoitteita EU:lla olisi tulevaisuudessa oltava nuorten osalta. Hanke päättyi 31. tammikuuta 2018, jolloin ryhmä nuoria luovutti hankkeen tulokset komissiolle (5).

2.   TAVOITTEET

”Euroopan nuorisoyhteistyö” -toimien alan olisi perustuttava ”Uusi kertomus Euroopasta” -hankkeesta (6) ja muista nuorisopolitiikan ja nuoriso-ohjelmien aloitteista saatuihin kokemuksiin, ja tarkoituksena on edistää nuorten osallistumista eurooppalaiseen julkiseen elämään sekä kansainvälistä vaihtoa ja liikkuvuustoimia.

2.1   Yleiset tavoitteet

”Euroopan nuorisoyhteistyö” -hankkeen tavoitteena on luoda verkostoja, joilla edistetään alueellisia kumppanuuksia, ja se toteutetaan tiiviissä yhteistyössä nuorten kanssa useissa Euroopan maissa (Erasmus+-ohjelmamaat). Verkostojen tarkoituksena on järjestää vaihtoa, edistää koulutusta (esimerkiksi nuorisojohtajille) ja antaa itse nuorille mahdollisuus käynnistää yhteisiä hankkeita.

”Euroopan nuorisoyhteistyö” -hankkeessa tuetaan aloitteita, joissa vähintään viisi nuorisojärjestöä viidestä tukikelpoisesta Erasmus+-ohjelmamaasta voi jakaa ajatuksiaan EU:sta, edistää kansalaisvaikuttamisen laajentamista ja auttaa vahvistamaan tunnetta EU:n kansalaisuudesta. Aloitteen tavoitteena on tuoda eurooppalaisia nuoria yhteen koko Euroopasta: idästä, lännestä, pohjoisesta ja etelästä.

Aihekohtaisia painopistealoja ovat nuorisoon liittyvä aktiivinen kansalaisuus, verkostojen luominen, eurooppalaiset arvot ja EU:n kansalaisuus, demokraattinen osallistuminen, demokraattinen kestokyky ja sosiaalinen osallisuus.

2.2   Erityistavoitteet

Aloitteella tuetaan erityisesti

säännöllisemmän yhteistyön edistämistä ja kehittämistä eri nuorisojärjestöjen välillä kumppanuuksien luomiseksi tai vahvistamiseksi

aloitteissa mukana olevia nuorisojärjestöjä kannustamaan nuoria osallistumaan demokraattisen prosessiin ja yhteiskuntaan järjestämällä koulutusta, korostamalla nuorten eurooppalaisten yhteisiä piirteitä ja edistämällä keskustelua ja vuoropuhelua heidän suhteestaan EU:hun, sen arvoihin ja demokraattiseen perustaan. Tähän kuuluu muun muassa tapahtumien järjestämistä ennen Euroopan parlamentin vuoden 2019 vaaleja

politiikassa, nuorisojärjestöissä ja muissa kansalaisjärjestöissä aliedustettujen nuorisoryhmien osallistumisen edistämistä houkuttelemalla mukaan haavoittuvassa asemassa olevia ja sosioekonomisesti heikossa asemassa olevia nuoria.

Sen kohteena ovat nuorisoa edustavat kansalaisjärjestöt, julkisyhteisöt ja nuorten epäviralliset ryhmät, joiden ehdottamissa hankkeissa on mukana vähintään viisi kumppania, joilla on valmiudet saada nuoria osallistumaan Erasmus+-ohjelmaan kuuluvia eri maita ja alueita kattaviin kumppanuuksiin.

3.   HAKUKELPOISUUSKRITEERIT

Seuraavat vaatimukset täyttävät hakemukset arvioidaan perusteellisesti.

Hakemuksia voivat jättää vain oikeushenkilöt, jotka ovat sijoittautuneet johonkin seuraavista ohjelmaan kuuluvista maista (7).

3.1   Tukikelpoiset hakijat

Osallistuvia järjestöjä voivat olla

voittoa tavoittelemattomat järjestöt, yhdistykset ja kansalaisjärjestöt, mukaan lukien nuoria edustavat eurooppalaiset kansalaisjärjestöt

yhteisötalouden yritykset

alue- paikallis- tai kansallisen tason julkisyhteisöt;

alueiden liitot

eurooppalaiset alueellisen yhteistyön ryhmät

yritysten yhteiskuntavastuun puolesta toimivat voittoa tavoittelevat elimet

jotka sijaitsevat Erasmus+-ohjelmamaassa.

Tämän ehdotuspyynnön kumppanien kokoonpanoa koskeva vähimmäisvaatimus on vähintään viisi kumppania viidestä eri maasta, jotka ovat kelpoisia osallistumaan Erasmus+-ohjelmaan. Hakemuksen tekevien järjestöjen on osoitettava pystyvänsä varmistamaan asianmukainen maantieteellinen tasapaino Erasmus+-ohjelmamaiden eri osista tulevien kumppanien suhteen. Tämä tarkoittaa osallistumiskelpoisten kumppanien jakaantumista silloin kun kumppanit tuleva eri alueilta idästä, lännestä, pohjoisesta ja etelästä.

3.2   Hakukelpoiset maat

EU:n jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Bulgaria, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kroatia, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Romania, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro, Yhdistynyt kuningaskunta,

Euroopan vapaakauppaliiton (EFTA) maat, jotka kuuluvat Euroopan talousalueeseen (ETA): Islanti, Liechtenstein ja Norja

jäsenehdokasmaat, joita varten on laadittu liittymistä valmisteleva strategia niiden yleisten periaatteiden sekä yleisten ehtojen mukaisesti, jotka näiden maiden kanssa tehdyissä puitesopimuksissa on esitetty niiden osallistumisesta Euroopan unionin ohjelmiin: entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia (FYR) ja Turkki.

3.3   Tukikelpoiset toimet

Euroopan unionin rahoitus annetaan tässä ehdotuspyynnössä toimikohtaisena avustuksena kattamaan osa kustannuksista, jotka koituvat valituille elimille toimien toteuttamisesta. Näiden toimien on liityttävä suoraan ehdotuspyynnön yleisiin tavoitteisiin ja erityistavoitteisiin, ja ne on eriteltävä hankekuvauksessa, joka kattaa koko jakson, jolle avustusta haetaan.

Seuraavanlaiset toimet ovat tukikelpoisia:

liikkuvuustoimet, muun muassa laajamittaiset nuorisovaihdot

toimet, joilla edistetään nuorison pääsyä ja osallistumista EU:n poliittiseen toimintaan

kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihto, verkostoituminen ja kumppanuudet muiden nuorisojärjestöjen kanssa, osallistuminen kokouksiin ja seminaareihin muiden sidosryhmien ja/tai päätöksentekijöiden kanssa myös kohderyhmiin, -aloihin ja/tai järjestelmiin kohdistuvan poliittisen vaikutuksen lisäämiseksi

aloitteet ja tapahtumat eurooppalaisten kansalaisjärjestöjen / EU:n laajuisten verkostojen kehittämiseksi

EU:n toimintapoliittisia painopistealoja nuorisoalalla koskevat valistus-, tiedotus-, levitys- ja edistämistoimet (seminaarit, työpajat, kampanjat, kokoukset, julkiset keskustelut, kuulemiset jne.).

Toimien on oltava rajat ylittäviä, ja ne voidaan toteuttaa EU:n tasolla, valtakunnallisesti, alueellisesti tai paikallisesti.

Liikkuvuustoimien/nuorisovaihtojen täydentävät tukikelpoisuusvaatimukset:

kesto: 5–21 päivää, matkustusaikaa lukuun ottamatta

toimen paikka (paikat): toimet on toteutettava hakijan/kumppanien maissa

tukikelpoiset osallistujat: 13–30-vuotiaat nuoret, jotka asuvat vakituisesti vastaanottavien ja/tai lähettävien järjestöjen maissa

osallistujamäärä: vähintään 16 ja enintään 180 osallistujaa (ryhmän johtajaa (johtajia) ei lasketa). Vähintään neljä osallistujaa ryhmää kohti (ryhmän johtajaa (johtajia) ei lasketa). Kullakin kansallisella ryhmällä on oltava vähintään yksi ryhmänjohtaja. Ryhmänjohtaja on aikuinen, joka on nuorten mukana osallistuttaessa liikkuvuustoimeen/nuorisovaihtoon, jotta voitaisiin varmistaa nuorten tehokas oppiminen, suojelu ja turvallisuus.

4.   HANKKEEN TULOKSET JA KESTO

Avustuksen saavissa hankkeissa on osoitettava, mikä vaikutus niillä odotetaan olevan EU:n nuorisopolitiikkaan yleisesti

perustamalla toimet Uusi kertomus Euroopasta -hankkeen (tai muiden vastaavien keskusteluhankkeiden) tuloksiin ja yhdistämällä ne toimintapolitiikan kehitykseen paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti tai EU:n tasolla

parantamalla nuorten osallistumista demokraattiseen elämään ja heidän yhteydenpitoaan päätöksentekijöiden kanssa (mahdollisuuksien lisääminen, uudet taidot, nuorten osallistuminen hankkeiden suunnitteluun jne.)

auttamalla parantamaan nuorisoalan valmiuksia työskennellä kansainvälisesti ja edistämällä kansainvälistä oppimista sekä yhteistyötä nuorten ja päätöksentekijöiden välillä

kehittämällä jo olemassa olevia parhaita käytäntöjä ja toimimalla vakiintuneiden verkostojen ulkopuolella

jakamalla hankkeiden tuloksia tehokkaasti ja houkuttelevasti nuorisojärjestöissä toimivien nuorten keskuudessa järjestelmällisempien kumppanuuksien kehittämiseksi sekä niiden nuorten keskuudessa, jotka eivät ole mukana nuorisorakenteissa tai joiden tausta on epäsuotuisa

Hankkeen keston on oltava 9–24 kuukautta. Sitä ei voida jatkaa.

5.   MYÖNTÄMISPERUSTEET

Tukikelpoiset hakemukset arvioidaan poissulkemis-, valinta- ja myöntämisperusteiden pohjalta. Poissulkemis- ja valintaperusteet ovat hakemisohjeissa osoitteessa https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

Hakemuksen rahoitukseen sovellettavat myöntämisperusteet ovat seuraavat:

hankkeen merkitys (25 %)

hankkeen suunnittelun ja toteutuksen laatu (25 %)

kumppanuus- ja yhteistyöjärjestelyjen laatu (25 %)

muun muassa se, miten nuoret osallistuvat hankkeen toteutuksen kaikkiin vaiheisiin ja miten idän ja lännen sekä pohjoisen ja etelän väliset yhteydet otetaan huomioon

vaikutukset, levittäminen ja kestävyys (25 %).

Vain ehdotukset, jotka ovat saaneet

vähintään 60 prosenttia kokonaispisteistä (eli neljän myöntämisperusteen yhteenlasketuista pisteistä)

ja

vähintään 50 prosenttia jokaisesta perusteesta

ovat kelpoisia saamaan EU:n rahoitusta.

6.   TALOUSARVIO

Hankkeiden osarahoitukseen on käytettävissä tässä ehdotuspyynnössä kaikkiaan 5 000 000 euroa.

EU:n rahoitusosuus on vähintään 100 000 euroa ja enintään 500 000 euroa. EU:n myöntämän osarahoituksen osuus voi olla enintään 80 prosenttia kaikista tukikelpoisista kustannuksista.

Virasto pidättää oikeuden olla jakamatta kaikkia käytettävissä olevia varoja.

7.   HAKEMUSMENETTELY JA SEN MÄÄRÄAIKA

Hakemuspaketti on toimitettava sähköisesti käyttäen tätä tarkoitusta varten varattua asianmukaisesti täytettyä sähköistä lomaketta ja liittäen hakemuksen tueksi kaikki asianmukaiset ja tarvittavat liitteet ja selvitykset.

Sähköinen hakulomake on saatavissa englanniksi, ranskaksi ja saksaksi osoitteessa

http://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

Lomake on täytettävä asianmukaisesti jollakin EU:n virallisella kielellä.

Asianmukaisesti täytetty sähköinen hakulomake on jätettävä verkossa viimeistään 25. toukokuuta 2018 klo 12.00 (Brysselin aikaa), ja siihen on liitettävä asianmukaiset liitteet (8):

Pakolliset hallinnolliset liitteet on lähetettävä sähköpostitse virastolle samaan määräaikaan mennessä.

Hakijoita pyydetään lukemaan kaikki ehdotuspyyntöön EACEA/16/2018 ja hakumenettelyyn liittyvät tiedot huolellisesti ja käyttämään hakemuspakettiin kuuluvia asiakirjoja, jotka ovat saatavana osoitteessa

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

8.   KAIKKI EHDOTUSPYYNTÖÄ KOSKEVAT TIEDOT

Kaikki ehdotuspyyntöä EACEA/16/2018 koskevat tiedot sekä hakuohjeet ovat saatavana osoitteessa

https://eacea.ec.europa.eu/erasmus-plus/funding_en

Yhteydenotto sähköpostitse:

EACEA-YOUTH@ec.europa.eu


(1)  Katso C(2018)774, 15.2.2018 (WPI 3.18): https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/c-2018-774-en.pdf

(2)  Katso Euroopan nuorisoa käsittelevä eurobarometri 455 (syyskuu 2017), julkaistu tammikuussa 2018: http://ec.europa.eu/commfrontoffice/publicopinion/index.cfm/survey/getsurveydetail/instruments/flash/surveyky/2163

(3)  http://europa.eu/rapid/press-release_SPEECH-17-3165_fi.htm

(4)  https://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/c-2018-774-en.pdf

(5)  https://europa.eu/youth/have-your-say/new-narrative-for-europe_fi

(6)  Katso https://europa.eu/youth/have-your-say/new-narrative-for-europe_fi.

(7)  http://ec.europa.eu/programmes/erasmus-plus/sites/erasmusplus2/files/files/resources/erasmus-plus-programme-guide_en.pdf

(8)  Kaikki muut hakuohjeissa vaaditut hallinnolliset asiakirjat on lähetettävä sähköpostitse koulutuksen, audiovisuaalialan ja kulttuurin toimeenpanovirastolle viimeistään 25. toukokuuta 2018 (klo 12.00 Brysselin aikaa) sähköpostiosoitteeseen EACEA-YOUTH@ec.europa.eu


Top