EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

EU:n sisärajattoman alueen valvontajärjestelmä

Tämä lainsäädäntö muodostaa puitteet erityiselle valvontamekanismille, jonka tehtävänä on varmistaa Euroopan unionin niin kutsutun Schengenin säännöstön noudattaminen. Sen tavoitteena on varmistaa, että korkeita ja yhdenmukaisia vaatimuksia sovelletaan käytännössä Schengen-alueella sijaitsevissa Euroopan unionin (EU) jäsenvaltioissa. Alueella on 26 valtiota, joista 22 on EU-maita ja neljä EU:n ulkopuolisia maita. Tällä alueella ei sovelleta sisäisiä rajatarkastuksia.

SÄÄDÖS

Neuvoston asetus (EU) N:o 1053/2013, annettu 7 päivänä lokakuuta 2013, arviointi- ja valvontamekanismin perustamisesta Schengenin säännöstön soveltamisen varmistamista varten ja toimeenpanevan komitean 16 päivänä syyskuuta 1998 pysyvän Schengenin arviointi- ja soveltamiskomitean perustamisesta tekemän päätöksen kumoamisesta

TIIVISTELMÄ

Arviointi- ja valvontamekanismin päätavoitteena on varmistaa Schengen-alueeseen kuuluvien valtioiden välinen luja luottamus siihen, että kaikki valtiot panevat asianmukaisesti täytäntöön EU:n Schengen-lainsäädännön säännökset (”Schengenin säännöstö ”) kaikilla aloilla.

MEKANISMIN SOVELTAMISALA

Arviointimekanismi kattaa kaikki lainsäädännön näkökohdat tällä alalla. Rajojen osalta sen tavoitteena on varmistaa sekä rajatarkastusten tehokkuus ulkorajoilla että rajatarkastusten loppuminen sisärajoilla.

EU:n jäsenvaltiot ja komissio kantavat yhteisesti vastuun koko mekanismin toimeenpanosta komission vastatessa kokonaiskoordinoinnista.

ILMOITETUT JA ILMOITTAMATTOMAT TARKASTUKSET

Arviointimekanismin toimeenpanemiseksi komissio koordinoi monivuotisten (viisivuotisten) ja vuosittaisten tarkastusten ohjelmaa. Tarkastuksia tehdään säännöllisesti kaikissa Schengen-maissa, ja ne voivat olla etukäteen ilmoitettuja tai ilmoittamattomia.

TOIMINTASUUNNITELMA PUUTTEIDEN KORJAAMISEKSI

EU:n jäsenvaltioiden nimittämät ja puolueettomasti valitut erityisen koulutuksen saaneet asiantuntijat suorittavat paikan päällä tehtävät arvioinnit Frontex-viraston (ulkorajat) tekemän riskianalyysin pohjalta sekä Europolin, Eurojustin ja muiden asiaankuuluvien EU:n virastojen tuella niiden omilla aloillaan.

Analyysin ja paikan päällä tehdyn tarkastuksen tulosten perusteella asiantuntijat laativat kertomuksen komission koordinoinnin alaisuudessa. Tämän jälkeen tarkastetulle EU-maalle voidaan lähettää joukko suosituksia. Jos kyseisen valtion lainsäädännön täytäntöönpano katsotaan puutteelliseksi tai velvoitteita on laiminlyöty vakavasti, valtion on esiteltävä toimintasuunnitelma näiden ongelmien ratkaisemiseksi.

VALVONTA JA SEURANTA

Toimintasuunnitelman täytäntöönpanosta on raportoitava komissiolle ja muille EU-maille kuuden kuukauden välein sen vahvistamiseksi, että valvottu EU-maa on ryhtynyt tarvittaviin toimenpiteisiin puutteiden korjaamiseksi. Toimenpiteiden täytäntöönpanoa voidaan seurata myös monien muiden säännöllisten kertomusten kautta. Komissio voi tarvittaessa asettaa uusia tarkastuksia.

VIITTEET

Säädös

Voimaantulo

Täytäntöönpanon määräaika jäsenvaltioissa

Euroopan unionin virallinen lehti

Asetus (EU) N:o 1053/2013

26.11.2013.

-

EUVL L 295, 6.11.2013, s. 27-37

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1051/2013, annettu 22 päivänä lokakuuta 2013, asetuksen (EY) N:o 562/2006 muuttamisesta rajavalvonnan väliaikaista palauttamista sisärajoille poikkeuksellisissa olosuhteissa koskevien yhteisten sääntöjen vahvistamiseksi (EUVL L 295, 6.11.2013, s. 1-10).

Viimeisin päivitys: 06.10.2014

Top