EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Geenivarojen saanti ja saatavuus ja niiden käytöstä saatavien hyötyjen jako (Nagoyan pöytäkirja)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Nagoyan pöytäkirja

Päätös 2014/283/EU biologista monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen liittyvän geenivarojen saannista ja saatavuudesta sekä niiden käytöstä saatavien hyötyjen oikeudenmukaisesta ja tasapuolisesta jaosta tehdyn Nagoyan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta

PÖYTÄKIRJAN JA PÄÄTÖKSEN TARKOITUS

  • Nagoyan pöytäkirja on biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen (CBD) pöytäkirja, jonka maailman johtajat allekirjoittivat vuonna 2010. EU on CBD:n sopimusosapuoli yhdessä 193 maan kanssa. Pöytäkirjan tavoitteena on jakaa geenivarojen käytöstä saatavat hyödyt oikeudenmukaisella ja tasapuolisella tavalla.
  • Päätös hyväksyy biologista monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen liittyvän Nagoyan pöytäkirjan geenivarojen saannista ja saatavuudesta sekä niiden käytöstä saatavien hyötyjen oikeudenmukaisesta ja tasapuolisesta jakamisesta Euroopan unionin (EU) puolesta. Pöytäkirjan hyväksymisen myötä siitä tuli EU:n kannalta laillisesti sitova, ja se on tärkeä biologisen monimuotoisuuden kansainvälistä hallintaa koskeva sopimus.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Hyväksymällä Nagoyan pöytäkirjan 16. toukokuuta 2014 edistettiin näin maailmanlaajuisesti tarvittavien 50 hyväksynnän saamista – EU mahdollisti pöytäkirjan voimaan astumisen 12. lokakuuta 2014. Näin ollen ensimmäinen pöytäkirjan osapuolten kokous (COP-MOP 1) järjestettiin biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen (CBD) joka toinen vuosi järjestettävässä korkean tason kokouksessa Etelä-Koreassa 13-17. lokakuuta 2014 samaan aikaan kuin CBD:n sopimuspuolten 12. konferenssi (COP 12) (COP 12).

Saatavuus ja hyödyn jakaminen

  • Nagoyan pöytäkirja panee täytäntöön CBD:n sopimuksen kolmannen tavoitteen, saatavuuden ja hyödyn jakamisen (ABS). Siinä keskitytään geenivarojen käytöstä saatavien hyötyjen oikeudenmukaiseen ja tasapuoliseen hyötyjen jakamiseen sekä asiaankuuluvien tekniikoiden asianmukaiseen siirtoon.
  • Geenivaroilla tarkoitetaan luonnollisista tai viljellyistä kannoista (esim. siemenpankeista tai kasvitieteellisistä puutarhoista) peräisin olevaa geneettistä ainesta, joka on tai saattaa olla arvokasta. Näitä varoja käyttävät pääasiassa monet eri luontoon pohjautuvat tutkimus- ja kehitysalat esimerkiksi uusiin lääkkeisiin, kemikaaleihin tai kosmetiikkaan liittyvän.
  • CBD tunnustaa maiden itsenäiset oikeudet luonnonvaroihinsa. Nagoyan pöytäkirjan mukainen ABS-järjestelmä perustuu tähän periaatteeseen. Pöytäkirjan osapuolilla on toimivalta päättää, haluavatko ne säännellä geenivarojensa saatavuutta ja asettaa edellytykset hyötyjen jakamiselle (esimerkiksi ennakkosuostumusta ja geenivarojen käyttäjän kanssa keskinäisesti sovittuja ehtoja koskevien sääntöjen ja menettelyjen avulla).
  • Nagoyan pöytäkirjaa sovelletaan myös geenivaroihin liittyvään perinteiseen tietämykseen, joka on alkuperäiskansojen ja paikallisyhteisöjen hallussa.
  • Pöytäkirjassa vahvistetaan pakolliset säännöt sääntöjen noudattamisesta kaikille osapuolille, jotta voidaan valvoa geenivarojen käyttöä sen jälkeen, kun ne ovat lähteneet toimittajamaasta.
  • Pöytäkirjalla luodaan parempi oikeudellinen varmuus ja läpinäkyvyys sekä geenivarojen toimittajien että käyttäjien kannalta samalla edistäen hyödyn jakoa. Pöytäkirjan mukaisesti tuotettujen ja jaettujen hyötyjen olisi osaltaan tuettava biologisen monimuotoisuuden säilyttämistä ja sen osien kestävää käyttöä (biologista monimuotoisuutta koskevan yleissopimuksen ensimmäinen ja toinen tavoite).

Geenivarojen saatavuutta ja hyötyjen jakoa koskeva asetus 511/2014, jolla säädetään Nagoyan pöytäkirjan määräysten noudattamistoimenpiteistä EU:n tasolla, tuli voimaan 9. kesäkuuta 2014, ja sitä on sovellettu siitä lähtien, kun Nagoyan pöytäkirja astui voimaan EU:ssa 12. lokakuuta 2014.

Täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1866 sisältää EU:n ABS-asetuksen mukaisia toimenpiteitä, jotka koskevat erityisesti kokoelmien rekistereitä, parhaita käytäntöjä ja määräysten noudattamisen seurantaa. Euroopan komissio hyväksyi sen 13. lokakuuta 2015, ja se tuli voimaan 9. marraskuuta 2015.

VOIMAANTULO

Pöytäkirja tuli voimaan 12. lokakuuta 2014 90 päivän kuluttua siitä, kun 50. ratifioimiskirjat oli talletettu.

TAUSTAA

Lisätietoja:

ASIAKIRJAT

Nagoyan pöytäkirja geenivarojen saannista ja saatavuudesta sekä niiden käytöstä saatavien hyötyjen oikeudenmukaisesta ja tasapuolisesta jaosta (EUVL L 150, 20.5.2014, s. 234–249)

Neuvoston päätös 2014/283/EU, annettu 14 päivänä huhtikuuta 2014, biologista monimuotoisuutta koskevaan yleissopimukseen liittyvän geenivarojen saannista ja saatavuudesta sekä niiden käytöstä saatavien hyötyjen oikeudenmukaisesta ja tasapuolisesta jaosta tehdyn Nagoyan pöytäkirjan tekemisestä Euroopan unionin puolesta (EUVL L 150, 20.5.2014, s. 231–233)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 511/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, geenivarojen saantia ja saatavuutta sekä niiden käytöstä saatavien hyötyjen oikeudenmukaista ja tasapuolista jakoa koskevan Nagoyan pöytäkirjan määräysten noudattamistoimenpiteistä käyttäjille unionissa (EUVL L 150, 20.5.2014, s. 59–71)

Komission täytäntöönpanoasetus (EU) 2015/1866, annettu 13 päivänä lokakuuta 2015, Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksen (EU) N:o 511/2014 soveltamista koskevista yksityiskohtaisista säännöistä kokoelmien rekisterin, määräysten noudattamisen seurannan ja parhaiden käytäntöjen osalta (EUVL L 275, 20.10.2015, s. 4–19)

Täytäntöönpanoasetukseen (EU) 2015/1866 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

Viimeisin päivitys: 20.11.2020

Top