EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52005DC0026

Komission kertomus neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan tilintarkastustuomioistuimelle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä Alueiden komitealle - Tempus-raportti vuosilta 2002 ja 2003

/* KOM/2005/0026 lopull. */

52005DC0026

Komission kertomus neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan tilintarkastustuomioistuimelle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä Alueiden komitealle - Tempus-raportti vuosilta 2002 ja 2003 /* KOM/2005/0026 lopull. */


Bryssel 10.02.2005

KOM(2005) 26 lopullinen

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMELLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE SEKÄ ALUEIDEN KOMITEALLE

Tempus-raportti vuosilta 2002 ja 2003

KOMISSION KERTOMUS NEUVOSTOLLE, EUROOPAN PARLAMENTILLE, EUROOPAN TILINTARKASTUSTUOMIOISTUIMELLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE SEKÄ ALUEIDEN KOMITEALLE

Tempus-raportti vuosilta 2002 ja 2003

1. JOHDANTO

Tempus-ohjelmassa keskitytään korkeakouluopetuksen kehittämiseen kumppanuusmaissa Euroopan unionin jäsenvaltioiden korkeakoulujen kanssa tehtävän yhteistyön kautta. Korkeakouluilla on merkittävä asema yhteiskunnallisessa ja taloudellisessa muutosprosessissa samoin kuin kulttuurienvälisessä vuoropuhelussa. Ne toimivat myös asiantuntemuksen ja henkilöresurssien varantona ja tarjoavat koulutusta uuden sukupolven johtajille.

Tarkempi kuvaus Tempus-ohjelmasta löytyy seuraavalta verkkosivulta:

http://europa.eu.int/comm/education/programmes/tempus/index_en.html

Ohjelman täytäntöönpanossa vuosina 2002 ja 2003 oli keskeistä täytäntöönpanon uudistusprosessi, ohjelman onnistunut käynnistäminen ja vakiinnuttaminen Meda-alueella, uudenlaisten hankkeiden käyttöönotto (rakenteelliset ja täydentävät toimenpiteet) sekä Tempus II -ohjelman loppuarviointi ja Tempus III -ohjelman väliarviointi. Nämä toimet käynnistettiin vuonna 2002 ja toteutettiin vuonna 2003, minkä vuoksi vuosien 2002 ja 2003 vuosikertomukset on yhdistetty yhteen asiakirjaan.

2. TEMPUS MEDA -OHJELMAN KÄYNNISTÄMINEN JA VAKIINNUTTAMINEN

Tempus-ohjelma laajennettiin kesäkuussa 2002 niin, että siihen otettiin mukaan Välimeren maiden yhteistyökumppanit[1] Euro-Välimeri-yhteistyökumppanuuden vahvistamiseksi ja – osana kattavampaa strategiaa – Euroopan unionin ja Välimeren maiden kansojen ja kulttuurien välisen vuoropuhelun tiivistämiseksi. Ohjelmasta voivat saada rahoitusta Algeria, Egypti, Jordania, Libanon, Marokko, palestiinalaishallinto, Syyria ja Tunisia. Israel voi osallistua ohjelmaan ainoastaan omalla rahoituksellaan.

Hakemusten ensimmäiseen määräaikaan (15. joulukuuta 2002) valmistautumista varten komissio teki Meda-kumppanuusmaihin vierailuja, joiden aikana se keskusteli käynnistämistoimista kansallisten viranomaisten kanssa ja antoi tietoja mahdollisille hakijoille. Ohjelman virallisen laajentamisen ja hakemusten määräajan välisestä lyhyestä ajasta huolimatta saatiin useita ehdotuksia ja valittiin useita hankkeita (vuonna 2003). Tämä osoitti EU- ja Meda-maiden laitosten valmiuden ja kiinnostuksen tehdä yhteistyötä korkeakoulutuksen alalla.

Ainoa poikkeus kumppanuusmaiden suhteellisen korkeaan osallistumistasoon on Algeria. Tämä johtuu maassa esiintyneistä levottomuuksista ja niiden vaikutuksista kansainväliseen yhteistyöhön. Vuoden 2003 loppuun mennessä maata koskevien hakemusten määrä oli kuitenkin noussut näkyvästi.

Komissio avusti vuodesta 2002 vuoden 2003 loppuun Meda-kumppanuusmaita kansallisten Tempus-toimistojen perustamisessa. Nämä toimistot toimivat, kuten Cards- ja Tacis-maissakin, yhteyspisteinä, jotka antavat tietoa ja auttavat kumppanuusmaiden osallistuvia laitoksia sekä helpottavat yhteistyötä EU:n jäsenvaltioiden kanssa. Kansallisten viranomaisten kanssa käydyt neuvottelut johtivat kansallisten toimistojen perustamiseen Egyptiin, Jordaniaan, Libanoniin, Marokkoon, Syyriaan ja Tunisiaan. Myös Algeriassa on toiminnassa kansallinen toimisto. Meda-kumppanuusmaiden korkeakoulutuksesta vastaavat ministerit osallistuivat myös kansallisten prioriteettien kartoittamiseen uuden hakuoppaan julkaisemista varten.

Lokakuussa 2003 Egyptin Alexandriassa järjestettiin mittava konferenssi Välimeren alueen Tempus-ohjelman käynnistämisen kunniaksi. Osallistujina oli yli 300 korkeakoulujen edustajaa yhteisön jäsenvaltioista ja Välimeren kumppanuusmaista. Konferenssissa korostettiin yhteisön ja Välimeren maiden koulutusyhteistyön ja kulttuurien välisen vuoropuhelun tärkeyttä.

3. TEMPUS-OHJELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANO CARDS- JA TACIS-ALUEILLA

Tempus-ohjelma on vakiinnuttanut vuosien mittaan asemansa Länsi-Balkanilla sekä Itä-Euroopassa, Etelä-Kaukasiassa ja Keski-Aasiassa. Kansallisten viranomaisten kanssa käydään vuoropuhelua ja tiedotusmatkoja tehdään läpi vuoden. Tämän raportin kattamalla ajanjaksolla tärkeimpiä saavutuksia oli kansallisten toimistojen perustaminen.

Länsi-Balkanilla Kosovoon[2] perustettiin paikallinen Tempus-toimisto, joka toimii itsenäisenä haaratoimistona saman kansainvälisen asiantuntijan valvonnassa, joka vastaa Belgradin kansallisesta Tempus-toimistosta. Toimiston perustaminen oli haastava tehtävä, mutta se johti sopimuksen tekemiseen Kosovossa toimivan YK:n hallinnon välityksellä.

Venäjällä kansalliseksi Tempus-toimistoksi nimettiin valintaprosessin jälkeen ammatillinen koulutuskeskus; valinta tehtiin tiiviissä yhteistyössä Venäjän viranomaisten kanssa.

Ukrainaan perustettiin Tempus-toimisto, jota hoitaa Euroopan komission edustusto.

Keski-Aasiassa komissio tiivisti kyseisten maiden kanssa käytävää vuoropuhelua ottamalla siihen mukaan koordinointiyksikköjen johtajat ja opetusministerit. Nämä sopivat ohjelmaa koskevan tiedon levityksen lisäämisestä alueella. On myös syytä huomauttaa, että Tempus-ohjelman täytäntöönpano jatkui pitkän keskeytyksen jälkeen Tadžikistanissa vuonna 2003.

4. TEMPUS II -OHJELMAN LOPPUARVIOINTI JA TEMPUS III -OHJELMAN VÄLIARVIOINTI

Komissio julkaisi vuonna 2002 tarjouspyynnön, joka koski ohjelman nykyisen vaiheen väliarviointia ja samaan aikaan Tempus II -ohjelman vaikutustenarviointia. Tehtävän suoritti ulkoinen sopimuspuoli vuoden 2003 aikana. Ohjelman toisen vaiheen analyysiin tarvittavien tietojen tärkeimpänä lähteenä olivat tutkimukset, riippumattomien asiantuntijoiden raportit sekä Tempukseen osallistuneiden sidosryhmien kanssa pidetyt seminaarit. Tempus II -ohjelman loppuarvioinnin tärkeimmät tulokset voidaan tiivistää seuraavasti:

- Tempuksella oli merkittävää välillistä vaikutusta siihen, että kumppanuusmaiden korkeakoulujärjestelmät lähentyivät jäsenvaltioiden järjestelmiä lainsäädännön muutosten kautta.

- Tempuksella oli merkittävää välillistä vaikutusta siihen, että kumppanuusmaiden korkeakoulujärjestelmät mukautuivat maiden muuttuviin sosioekonomisiin tarpeisiin.

- Tempuksella oli merkittävää välitöntä vaikutusta korkeakoululaitosten uudistusten käyttöönottoon.

- Tempuksella oli merkittävää välitöntä vaikutusta opintosuunnitelmien kehitykseen mutta heikompaa vaikutusta korkeakoulujen hallintoon.

Havainnot vahvistavat Tempus-ohjelman toisen vaiheen merkityksen kumppanuusmaiden korkeakoulujärjestelmien uudistukselle. Samoin ne vahvistavat sen, että neuvoston päätöksillä käynnistetty Tempus II -ohjelman uudelleensuuntaus on edistänyt merkittävästi vaikutuksen lisääntymistä.

Tempus III -ohjelman väliarvioinnin tarkoituksena – tarjouseritelmässä määritellyn mukaisesti – oli arvioida Tempus III -ohjelman suunnittelua ja täytäntöönpanoa kumppanuusmaiden muuttuvan sosioekonomisen tilanteen ja aiemmista vaiheista saatujen kokemusten perusteella sekä tarkastella mahdollisia ehdotuksia ohjelman jatkamiseksi vuoden 2006 jälkeen. Menetelmä oli sama kuin Tempus II -ohjelman loppuarvioinnissa. Tempus III -ohjelman väliarvioinnin tärkeimmät tulokset voidaan tiivistää seuraavasti:

- Ohjelman suunnittelua ja hallintoa pidettiin tyydyttävänä.

- Tempus-ohjelman monenkeskinen yhteistyötapa tarjoaa merkittävää lisäarvoa verrattuna jäsenvaltioiden antamaan kahdenväliseen apuun.

- Kansallisia prioriteetteja koskevaa vuoropuhelua olisi vahvistettava.

- Tulosten levittämistä olisi parannettava.

Komissio käyttää näiden kahden arvioinnin tuloksia perustana ohjelman nykyisen vaiheen vaatimille uudelleensuuntauksille sekä ehdotuksille, joilla pyritään viemään Tempus-toimien saavutuksia eteenpäin vuoden 2006 jälkeen.

5. RAKENTEELLISET TOIMENPITEET – KESKUSJOHTOISEN (TOP-DOWN) LÄHESTYMISTAVAN VAHVISTAMINEN

Vuonna 2003 komissio käynnisti rakenteelliset ja täydentävät toimenpiteet, jotka sisältyvät Tempus-päätöksen liitteeseen. Näiden toimenpiteiden päätarkoituksena on tarjota puitteet kohdennetuille toimille, joilla lisätään ohjelman vaikutusta kumppanuusmaiden korkeakoulujärjestelmien uudistukseen.

Rakenteelliset ja täydentävät toimenpiteet liittyvät läheisesti kansallisiin prioriteetteihin, niissä hyödynnetään voimakkaampaa keskusjohtoista lähestymistapaa ja niistä voidaan myöntää tukea monenlaisiin toimiin. Hakemusten ensimmäinen määräaika oli 15. lokakuuta 2003. Tuloksia arvioidaan Tempus-ohjelmaa koskevassa vuosiraportissa 2004.

6. TEMPUS III -OHJELMAN TÄYTÄNTÖÖNPANON UUDISTUS

Komissio tarkasteli vuonna 2002 perusteellisesti ohjelman täytäntöönpanoa tavoitteenaan sen yksinkertaistaminen ja käyttäjäystävällisyyden lisääminen. Täytäntöönpanoa koskevien muutosten lisäksi komissio tarkasteli valintaprosessin aikataulua, jotta se voitaisiin mukauttaa Cards- ja Tacis-ohjelmien (joista ohjelma saa rahoituksensa Meda-ohjelman ohella) ohjelmakauden aikatauluun.

Hankekierroksen uudistus toteutettiin vuonna 2002, ja sillä pyrittiin järkeistämään ja päivittämään menettelyitä. Pääasiassa tarkasteltiin yksityiskohtaisesti perusasiakirjoja, kuten hakuopasta, ja rahoitussopimusten ja -menettelyiden yksinkertaistamista (valintamenettelyä lyhennettiin huomattavasti enintään kuuteen kuukauteen hakemusten määräajasta lopullisen rahoituspäätöksen tekemiseen).

7. JULKAISUT JA TIEDOTUS

Komissio julkaisi vuonna 2002 raportin ”Tempus @ 10 – A Decade of University Co-operation”, jossa tarkasteltiin ohjelman yleisiä saavutuksia ehdokasmaissa vuosina 1990–2000. Vuonna 2002 käynnistettiin tutkimus, jossa käsiteltiin Tempus-ohjelman vaikutuksia korkeakoulutukseen EU:hun liittymistä koskevan prosessin yhteydessä. Tutkimuksessa tarkasteltiin korkeakoulujen hallinnon ja opetuksen uudistuksia sekä tukea laitosten rakennushankkeille Unkarissa, Puolassa, Bulgariassa ja Romaniassa, ja se saatiin päätökseen ja julkaistiin Tempus-verkkosivulla vuonna 2003.

Vuonna 2002 julkaistiin raportti Tempus-ohjelmasta Länsi-Balkanilla, ja se perustuu kolmesta alueellisesta Tempus-konferenssista saatuihin tuloksiin. Konferenssit järjestettiin vuoden 2000 lopulla ja vuonna 2001 Sarajevossa, Skopjessa ja Tiranassa. Raportissa tehdään tiivistelmä konferenssissa käsitellyistä asioista ja osallistujien tekemistä päätelmistä eri aiheissa, joita olivat esimerkiksi korkeakoulujen hallinto, korkeakoulut ja yhteiskunta sekä alueellinen yhteistyö ja verkottuminen. Monet päätelmistä otettiin huomioon aluetta koskevan ohjelman kehittämisessä ja uudessa hakuoppaassa.

Komissio osallistui vuonna 2003 useisiin Tempus-ohjelmaa koskeviin tiedotuspäiviin, joita pidettiin kumppanuusmaissa sekä jäsenvaltioissa.

8. VUOSIEN 2002–2003 VALINTA

Tämän raportin liitteessä esitetään tarkat hankkeiden valintaa ja rahoitusta koskevat tiedot.

9. SEURANTA

Käynnissä olevien hankkeiden jatkuvassa seurannassa keskityttiin raportointivelvoitteisiin ja arvioitiin hankkeen onnistumista sen edistymisen ja/tai tulosten avulla. Lisäksi ulkoiset tahot järjestivät ja toteuttivat seurantatoimia paikan päällä. Nykyisille Tempus-hankkeille suoritettiin yhteensä 1 149 maksua hankeraporttien arvioinnin ja hyväksymisen jälkeen (kaikkiaan 255 raporttia). Lisäksi annettiin tukea ja neuvoja useille sadoille hankeyhteenliittymille.

Euroopan komissio järjesti syyskuussa 2003 Roomassa kokouksen, jossa annettiin koulutusta rahoitussopimuksen käytöstä (ennaltaehkäisevä seuranta) noin 200 hankevastaavalle, jotka edustivat juuri valittuja yhteiseurooppalaisia Cards-, Tacis- ja Meda-hankkeita.

Lisäksi kumppanuusmaissa järjestettyjen tiedotuspäivien yhteydessä toteutettiin seurantaa paikan päällä.

10. PÄÄTELMÄ

Rinnakkain toteutetut uudistus- ja laajennusprosessit ovat selvästi antaneet Tempus-ohjelmalle uutta pontta ja potentiaalia, joiden lisänä vielä on ohjelman erittäin positiivinen arviointi. Seuraavana vaiheena on ohjelman vakiinnuttaminen. Ohjelmalla on selvästi edelleen keskeinen asema laajentuneen Euroopan unionin uusissa geopoliittisissa olosuhteissa.

ANNEX

Financial overview |

Committed | CARDS | MEDA | TACIS |

JEP (1) | 2003 | 15.171.728,66 € | 13.225.199,49 € | 21.391.229,71 €(2) |

IMG | 2002 | 184.518,00 € | - | 216.227,00 € |

2003 | 367.090,00 € | 530.900,00 € | 687.140,00 € |

NTO | 2002 | 486.395,00 € | 0,00 € | 238.697,00 € |

2003 | 450.185,00 € | 188.035,00 € | 217.442,00 € |

ETF (3) | 2002 | 700.000,00 € | 0,00 € | 840.000,00 € |

2003 | 475.000,00 € | 550.000,00 € | 675.000,00 € |

Other | 2002 | - | - | - |

2003 | 110.876,18 € | 386.834,65 € | 163.592,25 € |

Total | 2002 (1) | 1.370.913,00 € | - | 1.294.924,00 € |

2003 | 16.574.879,84 € | 14.880.969,14 € | 23.134.403,96 € |

(1) The Annual Report 2001 included the amounts corresponding to JEPs selected in 2002 and therefore they are not included in the present report.

(2) The total funding for projects selected in 2003 was 22.385.129,71 €. However only 21.391.229,71 € was committed; 993.900 € corresponding to projects involving Belarusian institutions was not committed because a financing agreement with Belarus has not been signed.

(3) The European Training Foundation (Tempus Department) provides Technical Assistance for the implementation of the programme.

JEP selection |

The tables below reflect the selections carried out in June 2003, following the call for proposals launched in 2002 (deadline 15 December 2002).

Multi-country projects involve more than one partner country.. For each partner country, the number of multi-country applications indicates the number of applications in which institutions from this country are involved.

Total committed includes the amount committed for national projects as well as the amount committed on a pro-rata basis to cover the participation of a partner country’s institution/s in multi-country projects.

Type of JEP - CD: Curriculum development; TCIB: Training Courses for Institution Building; MP: Multiplier Project; UM: University Management.

Tempus – CARDS |

The tables below are the result of selections held in 2002 and 2003.

IMG Tempus – CARDS |

Partner Country | Total Received Applications | Total Funded Applications | Success Rate | Total committed (per country) |

THE FORMER YUGOSLAV REPUBLIC OF MACEDONIA | 59 | 42 | 78.0 % | 151.640,00 € |

ALBANIA | 103 | 48 | 51.5 % | 235.542,00 € |

BOSNIA & HERZEGOVINA | 28 | 14 | 46.4 % | 54.280,00 € |

CROATIA | 22 | 11 | 63.6 % | 25.236,00 € |

KOSOVO | 1 | 2 | - | 3.800,00 € |

SERBIA & MONTENEGRO | 62 | 29 | 62.9 % | 81.110,00 € |

IMG Tempus – MEDA |

Partner Country | Total Received Applications | Total Funded Applications | Success Rate | Total contracted (per country) |

ALGERIA | 91 | 15 | 30.8 % | 60.400,00 € |

EGYPT | 78 | 46 | 71.8 % | 128.500,00 € |

JORDAN | 13 | 4 | 30.8 % | 21.300,00 € |

LEBANON | 67 | 27 | 61.2 % | 83.800,00 € |

MAROCCO | 46 | 15 | 52.2 % | 32.900,00 € |

PALESTINE | 17 | 14 | 94.1 % | 47.800,00 € |

SYRIA | 108 | 22 | 28.7 % | 95.500,00 € |

TUNISIA | 29 | 13 | 55.2 % | 31.800,00 € |

IMG Tempus – TACIS |

Partner Country | Total Received Applications | Total Funded Applications | Success Rate | Total committed (per country) |

ARMENIA | 44 | 19 | 45.5 % | 53.806,00 € |

AZERBAIJAN | 8 | 3 | 75.0 % | 5.440,00 € |

BELARUS | 29 | 16 | 58.6 % | 49.580,00 € |

GEORGIA | 40 | 14 | 47.5 % | 36.520,00 € |

KAZAKHSTAN | 15 | 4 | 26.7 % | 9.500,00 € |

KYRGYZSTAN | 31 | 14 | 54.8 % | 47.380,00 € |

MONGOLIA | 26 | 13 | 53.8 % | 49.950,00 € |

MOLDOVA | 33 | 14 | 72.7 % | 41.800,00 € |

RUSSIAN FEDERATION | 165 | 111 | 75.8 % | 336.900,00 |

TURKMENISTAN | 10 | 10 | 70.0 % | 32.800,00 € |

UKRAINE | 64 | 40 | 68.8 % | 107.100,00 € |

UZBEKISTAN | 110 | 32 | 35.5 % | 136.991,00 € |

[1] Neuvoston päätös 2002/601/EY, tehty 27. kesäkuuta 2002, päätöksen 1999/311/EY muuttamisesta .

[2] Sellaisena kuin se määritellään 10. kesäkuuta 1999 annetussa Yhdistyneiden Kansakuntien turvallisuusneuvoston päätöslauselmassa 1244.

Top