EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008D0114

2008/114/EY,Euratom: Neuvoston päätös, tehty 12 päivänä helmikuuta 2008 , Euratomin hankintakeskuksen perussäännöstä

OJ L 41, 15.2.2008, p. 15–20 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
Special edition in Croatian: Chapter 01 Volume 017 P. 115 - 120

Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/07/2013

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2008/114(1)/oj

15.2.2008   

FI

Euroopan unionin virallinen lehti

L 41/15


NEUVOSTON PÄÄTÖS,

tehty 12 päivänä helmikuuta 2008,

Euratomin hankintakeskuksen perussäännöstä

(2008/114/EY, Euratom)

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO, joka

ottaa huomioon Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen ja erityisesti sen 54 artiklan toisen kohdan,

ottaa huomioon komission ehdotuksen,

ottaa huomioon Euroopan parlamentin lausunnon (1),

sekä katsoo seuraavaa:

(1)

Euroopan atomienergiayhteisön perustamissopimuksen II osaston VI luvussa määrätään Euratomin hankintakeskuksen, jäljempänä ’hankintakeskus’, perustamisesta sekä hankintakeskuksen tehtävistä ja velvollisuuksista. Hankintakeskuksen on huolehdittava siitä, että Euroopan unionissa toimiville käyttäjille toimitetaan ydinmateriaaleja säännöllisesti ja tasapuolisesti. Hankintakeskuksen perussääntö on hyväksytty 6 päivänä marraskuuta 1958 (2). Euroopan unioniin on sittemmin liittynyt useita uusia valtioita. Hankintakeskus tarvitsee uudenaikaiset varainhoitosäännökset ja sen toimipaikka olisi vahvistettava. Näistä syistä tämä perussääntö olisi kumottava ja korvattava.

(2)

Uuden perussäännön rahoitussäännösten olisi oltava yhdenmukaiset Euroopan yhteisöjen yleiseen talousarvioon sovellettavasta varainhoitoasetuksesta 25 päivänä kesäkuuta 2002 annetun neuvoston asetuksen (EY, Euratom) N:o 1605/2002 (3) kanssa. Samalla olisi annettava uusi hankintakeskukseen sovellettava varainhoitoasetus perustamissopimuksen 183 artiklan mukaisesti. Perussäännössä olisi säilytettävä hankintakeskuksen pääoma ja perustamissopimuksessa mainittu mahdollisuus periä liiketoimista maksua.

(3)

Hankintakeskuksen uusi perussääntö olisi mukautettava laajentuneen Euroopan unionin tilanteeseen. Erityisesti hankintakeskuksen neuvoa-antavan komitean kokoa olisi muutettava sen toiminnan ja tehokkuuden parantamiseksi,

ON PÄÄTTÄNYT SEURAAVAA:

1 artikla

Hyväksytään liitteessä oleva Euratomin hankintakeskuksen perussääntö.

2 artikla

Kumotaan 6 päivänä marraskuuta 1958 hyväksytty Euratomin hankintakeskuksen perussääntö.

3 artikla

Tämä päätös tulee voimaan kahdentenakymmenentenä päivänä sen jälkeen, kun se on julkaistu Euroopan unionin virallisessa lehdessä.

Tehty Brysselissä 12 päivänä helmikuuta 2008.

Neuvoston puolesta

Puheenjohtaja

A. BAJUK


(1)  Lausunto annettu 13. marraskuuta 2007 (ei vielä julkaistu virallisessa lehdessä).

(2)  EYVL 27, 6.12.1958, s. 534.

(3)  EYVL L 248, 16.9.2002, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY) N:o 1525/2007 (EUVL L 343, 27.12.2007, s. 9).


LIITE

EURATOMIN HANKINTAKESKUKSEN PERUSSÄÄNTÖ

1   LUKU

SISÄINEN RAKENNE JA TOIMINTA

1 artikla

Tavoitteet ja tehtävät

1.   Euratomin hankintakeskuksen, jäljempänä ’hankintakeskus’, tavoitteena on suorittaa Euratomin perustamissopimuksen II osaston VI luvussa sille annetut tehtävät perustamissopimuksen tavoitteiden mukaisesti.

Tätä tarkoitusta varten hankintakeskus muun muassa

antaa yhteisölle asiantuntemusta, tietoja ja ohjeita kaikista ydinmateriaaleja ja -palveluja koskevien markkinoiden toimintaan liittyvistä asioista,

vastaa markkinoiden seurannasta seuraamalla ja kartoittamalla markkinatrendejä, jotka voisivat vaikuttaa vakavasti ydinmateriaaleja ja -palveluja koskeviin Euroopan unionin hankintoihin,

pyytää neuvoja ja ottaa vastaan tukea 11 artiklan mukaisesti perustetulta neuvoa-antavalta komitealta, jäljempänä ’komitea’, ja toimii tiiviissä yhteistyössä sen kanssa.

2.   Hankintakeskus voi myös koota ydinmateriaalien varaston perustamissopimuksen 62 ja 72 artiklan mukaisesti.

2 artikla

Oikeudellinen asema ja toimipaikka

1.   Hankintakeskus on perustamissopimuksen 54 artiklan mukaisesti oikeushenkilö. Hankintakeskus harjoittaa toimintaansa ainoastaan yleisen edun mukaisesti. Se ei saa toiminnassaan pyrkiä tuottamaan voittoa.

2.   Hankintakeskukseen sekä sen pääjohtajaan ja henkilöstöön sovelletaan Euroopan yhteisöjen erioikeuksia ja vapauksia koskevaa pöytäkirjaa.

3.   Hankintakeskuksen toimipaikka on Luxemburgissa.

4.   Hankintakeskus voi omasta aloitteestaan toteuttaa omassa sisäisessä organisaatiossaan lisätoimenpiteitä, joita mahdollisesti tarvitaan hankintakeskuksen tehtävien suorittamiseksi sekä yhteisössä että sen ulkopuolella.

5.   Hankintakeskuksella on kaikissa jäsenvaltioissa laajin kansallisen lainsäädännön mukainen oikeushenkilöllä oleva oikeuskelpoisuus. Se voi erityisesti hankkia tai luovuttaa irtainta ja kiinteää omaisuutta sekä esiintyä osapuolena oikeudellisissa menettelyissä.

3 artikla

Pääjohtajan tehtävät ja toimivalta

1.   Komissio nimittää pääjohtajan.

2.   Pääjohtaja edustaa hankintakeskusta. Hän voi siirtää toimivaltansa muille henkilöille. Toimivallan siirtoa koskevat säännöt vahvistetaan hankintakeskuksen sisäisissä asiakirjoissa.

3.   Pääjohtajan tehtäviin kuuluu

varmistaa, että hankintakeskus suorittaa 1 artiklassa tarkoitetut tehtävänsä,

käyttää hankintakeskuksen yksinoikeutta ydinmateriaaleja koskevien hankintasopimusten tekemiseksi sekä käyttää optio-oikeutta,

hoitaa hankintakeskuksen juoksevia asioita ja hallinnoida kaikkia sen resursseja,

antaa komitealle säännöllisesti tietoja ja kuulla sitä komitean toimivaltaan kuuluvissa asioissa 13 artiklan 3 kohdan mukaisesti,

laatia ehdotus hankintakeskuksen tuloja ja menoja koskevaksi ennakkoarvioksi ja toteuttaa talousarvio,

toteuttaa tiiviissä yhteistyössä komitean kanssa tutkimuksia ja laatia erityisiä kertomuksia, jotka katsotaan tarpeellisiksi 1 artiklan 1 kohdan nojalla, ja toimittaa tällaiset tutkimukset ja kertomukset Euroopan parlamentille, neuvostolle ja komissiolle.

4.   Pääjohtaja toimittaa vuosittain Euroopan parlamentille, neuvostolle ja komissiolle hankintakeskuksen edellisen vuoden toimintaa koskevan kertomuksen sekä, saatuaan komitean lausunnon, seuraavan vuoden työohjelman.

4 artikla

Pääjohtaja ja henkilöstö

1.   Hankintakeskuksen pääjohtaja ja henkilöstön jäsenet ovat tai heistä tulee Euroopan yhteisöjen virkamiehiä, joihin sovelletaan neuvoston asetuksessa (ETY, Euratom, EHTY) N:o 259/68 (1) säädettyjä Euroopan yhteisöjen virkamiehiin sovellettavia henkilöstösääntöjä ja näiden yhteisöjen muuta henkilöstöä koskevia palvelussuhteen ehtoja sekä Euroopan yhteisöjen toimielinten mainittujen henkilöstösääntöjen soveltamiseksi yhteisesti laatimia soveltamissääntöjä. Komissio nimittää virkamiehet ja maksaa heidän palkkansa.

2.   Hankintakeskuksen pääjohtajasta ja henkilöstöstä on tehtävä perustamissopimuksen 194 artiklan mukaisesti luotettavuusselvitys siltä osin kuin he saavat haltuunsa tai tietoonsa salassa pidettäviä seikkoja, tietoja, tietämystä, asiakirjoja tai esineitä.

5 artikla

Komission suorittama valvonta

1.   Komissio valvoo hankintakeskusta ja voi antaa sille ohjeita. Sillä on myös veto-oikeus hankintakeskuksen päätöksiin.

2.   Veto-oikeus raukeaa kymmenen työpäivän kuluttua hankintakeskuksen päätöksestä, jollei komissio tai sen edustaja jätä tänä aikana varaumaa. Komissio tai sen edustaja voivat luopua oikeudesta tällaisen varauman tekoon ennen mainitun määräajan päättymistä.

3.   Jos komissio tai sen edustaja tekee varauman 2 kohdassa tarkoitetussa määräajassa, komissio määrittelee lopullisen kantansa enintään kymmenen työpäivän kuluttua päivästä, jona varauma tehtiin.

4.   Tämän artiklan säännökset eivät vaikuta perustamissopimuksen 53 artiklan soveltamiseen.

5.   Asianomainen osapuoli voi jättää komission käsiteltäväksi perustamissopimuksen 53 artiklassa tarkoitetun hankintakeskuksen toimen tai toimen toteuttamatta jättämisen 15 työpäivän kuluessa asiaa koskevan ilmoituksen vastaanottamisesta tai, jos ilmoitusta ei ole tehty, 15 työpäivän kuluessa asian julkaisemisesta. Jos asiaa ei ole ilmoitettu eikä julkaistu, määräaika lasketaan siitä päivästä, jolloin asianomainen osapuoli saa tiedon toimesta.

2   LUKU

VARAINHOITOA KOSKEVAT SÄÄNNÖKSET

6 artikla

Varainhoitoa koskevat järjestelyt

1.   Hankintakeskuksella on varainhoitoa koskeva itsemääräämisoikeus. Se toimii kaupallisten sääntöjen mukaisesti hankintakeskuksen toimivaltaan kuuluvalla alalla.

2.   Hankintakeskuksella on pysyvä oikeus siirtää euromääräisiä varojaan muun valuutan määräisiksi voidakseen suorittaa varainhoitoa koskevia tai kaupallisia toimia, jotka ovat perustamissopimuksessa määriteltyjen päämäärien ja tämän perussäännön mukaisia.

Jos hankintakeskuksella on rahaa tai rahaksi muunnettavia varoja valuuttoina, joita se tarvitsee, sen on mahdollisuuksien mukaan vältettävä tällaisia siirtoja.

Hankintakeskus voi suorittaa varainhoitoa koskevia toimia tavoitteidensa täyttämiseksi käyttäen sellaisia varoja, joita se ei tarvitse välittömästi velvollisuuksien täyttämiseen.

3.   Hankintakeskuksella on valtuudet ottaa Euroopan atomienergiayhteisön puolesta ja neuvoston määräämissä rajoissa lainoja, jotka on osoitettava sen tehtävien suorittamiseen.

4.   Euroopan atomienergiayhteisö takaa velvoitteet, joihin hankintakeskus sitoutuu tämän perussäännön nojalla.

7 artikla

Tulot ja menot

1.   Hankintakeskuksen kaikista tuloista ja menoista laaditaan kutakin varainhoitovuotta varten arvio, jonka perusteella tulot ja menot otetaan sen talousarvioon. Varainhoitovuosi on kalenterivuosi.

2.   Talousarvion tulojen ja menojen on oltava tasapainossa.

3.   Hankintakeskuksen tulot koostuvat yhteisön rahoitusosuudesta, pankkikoroista sekä sen pääoman ja pankki-investointien tuotoista ja tarvittaessa perustamissopimuksen 54 artiklassa tarkoitetuista maksuista sekä lainoista.

4.   Hankintakeskuksen menot käsittävät henkilökunnan ja komitean hallintokustannukset sekä kolmansien osapuolien kanssa tehdyistä sopimuksista johtuvat menot.

5.   Pääjohtaja laatii vuosittain arvion hankintakeskuksen tuloista ja menoista seuraavalle varainhoitovuodelle. Tämä ennakkoarvio, johon sisältyy henkilöstötaulukkoa koskeva ehdotus, on, sen jälkeen kun komitealta on saatu lausunto, toimitettava komissiolle 31 päivään maaliskuuta mennessä.

6.   Komissio sisällyttää ennakkoarvion perusteella Euroopan unionin alustavaan talousarvioesitykseen arviot, joiden se katsoo olevan henkilöstötaulukon ja yleisestä talousarviosta suoritettavan avustuksen määrän osalta välttämättömiä.

7.   Budjettivallan käyttäjä hyväksyy talousarviomenettelyssä hankintakeskuksen avustusta koskevat määrärahat ja vahvistaa hankintakeskuksen henkilöstötaulukon, joka on komission henkilöstötaulukossa erillisenä.

8.   Komissio vahvistaa talousarvion. Siitä tulee lopullinen, kun Euroopan unionin yleinen talousarvio on lopullisesti hyväksytty. Sitä mukautetaan tarvittaessa. Hankintakeskuksen talousarvio julkistetaan sen internetsivustolla.

9.   Kaikista henkilöstötaulukon ja talousarvion muutoksista laaditaan lisätalousarvio, joka vahvistetaan samassa menettelyssä kuin alkuperäinen talousarvio. Henkilöstötaulukon muutokset alistetaan budjettivallan käyttäjän hyväksyttäväksi. Lisätalousarviot toimitetaan tiedoksi Euroopan parlamentille ja neuvostolle.

8 artikla

Talousarvion toteuttaminen, varainhoidon valvonta ja varainhoitosäännöt

1.   Pääjohtaja toteuttaa hankintakeskuksen talousarvion.

2.   Hankintakeskuksen tilinpitäjä toimittaa keskuksen alustavan tilinpäätöksen kunkin varainhoitovuoden jälkeen

a)

1 päivään maaliskuuta mennessä komission tilipitäjälle konsolidointia varten; ja

b)

kunkin varainhoitovuoden jälkeen 31 päivään maaliskuuta mennessä tilintarkastustuomioistuimelle.

3.   Saatuaan tilintarkastustuomioistuimen huomautukset hankintakeskuksen alustavasta tilinpäätöksestä pääjohtaja laatii hankintakeskuksen lopullisen tilinpäätöksen omalla vastuullaan ja toimittaa sen komitealle lausuntoa varten.

4.   Komitea antaa lausunnon hankintakeskuksen lopullisesta tilinpäätöksestä.

5.   Pääjohtaja toimittaa lopullisen tilinpäätöksen ja komitean lausunnon Euroopan parlamentille, neuvostolle, komissiolle ja tilintarkastustuomioistuimelle varainhoitovuoden päättymistä seuraavan heinäkuun 1 päivään mennessä.

6.   Lopullinen tilinpäätös julkistetaan hankintakeskuksen internetsivustolla.

7.   Pääjohtaja toimittaa tilintarkastustuomioistuimelle vastauksen tämän huomautuksiin 30 päivään syyskuuta mennessä.

8.   Pääjohtaja antaa Euroopan parlamentille tämän pyynnöstä kaikki kyseistä varainhoitovuotta koskevan vastuuvapauden myöntämistä koskevan menettelyn moitteetonta toteuttamista varten tarvittavat tiedot.

9.   Ennen vuoden N + 2 huhtikuun 30 päivää Euroopan parlamentti myöntää neuvoston määräenemmistöllä antamasta suosituksesta pääjohtajalle vastuuvapauden varainhoitovuoden N talousarvion toteuttamisesta.

10.   Hankintakeskukseen sovellettava erityinen varainhoitoasetus annetaan tarvittaessa perustamissopimuksen 183 artiklan mukaisesti.

9 artikla

Pääoma

1.   Hankintakeskuksen pääoma on 5 824 000 euroa.

2.   Pääoma jakautuu seuraavasti:

Belgia

EUR

192 000

Bulgaria

EUR

96 000

Tšekki

EUR

192 000

Tanska

EUR

96 000

Saksa

EUR

672 000

Viro

EUR

32 000

Irlanti

EUR

32 000

Kreikka

EUR

192 000

Espanja

EUR

416 000

Ranska

EUR

672 000

Italia

EUR

672 000

Kypros

EUR

32 000

Latvia

EUR

32 000

Liettua

EUR

32 000

Luxemburg

EUR

Unkari

EUR

192 000

Malta

EUR

Alankomaat

EUR

192 000

Itävalta

EUR

96 000

Puola

EUR

416 000

Portugali

EUR

192 000

Romania

EUR

288 000

Slovenia

EUR

32 000

Slovakia

EUR

96 000

Suomi

EUR

96 000

Ruotsi

EUR

192 000

Yhdistynyt kuningaskunta

EUR

672 000

3.   Pääomasta on maksettava 10 prosenttia, kun jäsenvaltio liittyy yhteisöön. Neuvosto voi määräenemmistöllä komission ehdotuksesta tekemällään päätöksellä pyytää lisämaksuerien suorittamista. Pyydetty lisämaksuerä on maksettava hankintakeskukselle kolmenkymmenen päivän kuluessa asiaa koskevasta päätöksestä.

4.   Osallistuminen pääomaan ei anna oikeutta osinkoon eikä korkoon. Siihen liittyy oikeus pääoman maksettujen erien nimellismäärien takaisinmaksuun vain siinä tapauksessa, että hankintakeskus lakkautetaan.

5.   Maksut suoritetaan euroina.

10 artikla

Maksut

Hankintakeskus voi perustamissopimuksen 54 artiklan määräysten mukaisesti periä maksua liiketoimista, joihin hankintakeskus osallistuu käyttäessään optio-oikeuttaan tai yksinoikeuttaan tehdä hankintasopimuksia. Näiden maksujen tuotto käytetään yksinomaan hankintakeskuksen toimintamenojen kattamiseen.

Maksua koskevat yksityiskohtaiset säännökset annetaan täytäntöönpanopäätöksellä. Komissio vahvistaa neuvostoa kuultuaan pääjohtajan ehdotuksesta, jonka tämä tekee hankittuaan ennalta komitean lausunnon, maksun suuruuden sekä maksun määräämisperusteita ja maksun perimistä koskevat menettelyt.

3   LUKU

NEUVOA-ANTAVA KOMITEA

11 artikla

Komitean kokoonpano

1.   Komitea muodostuu jäsenvaltioiden jäsenistä alla olevan taulukon mukaisesti. Jäsenvaltio voi kuitenkin päättää olla osallistumatta komiteaan. Jos jäsen eroaa tehtävistään tai on kykenemätön hoitamaan niitä, hänen tilalleen on jäljellä olevaksi toimikaudeksi nimettävä uusi jäsen.

Belgia

2 jäsentä

Bulgaria

2 jäsentä

Tšekki

2 jäsentä

Tanska

1 jäsen

Saksa

4 jäsentä

Viro

1 jäsen

Irlanti

1 jäsen

Kreikka

2 jäsentä

Espanja

3 jäsentä

Ranska

4 jäsentä

Italia

4 jäsentä

Kypros

1 jäsen

Latvia

1 jäsen

Liettua

2 jäsentä

Luxemburg

Unkari

2 jäsentä

Malta

Alankomaat

2 jäsentä

Itävalta

2 jäsentä

Puola

3 jäsentä

Portugali

2 jäsentä

Romania

3 jäsentä

Slovenia

2 jäsentä

Slovakia

2 jäsentä

Suomi

2 jäsentä

Ruotsi

2 jäsentä

Yhdistynyt kuningaskunta

4 jäsentä.

2.   Neuvoa-antavan komitean kokoonpanossa olisi jäsenvaltioiden hankintakeskuksen pääomaan osallistumisen lisäksi otettava huomioon jäsenvaltioiden asiaankuuluva kokemus, asiantuntemus ja/tai toimet esimerkiksi ydinpolttoainekiertoon tai ydinvoimantuotantoon liittyvien ydinmateriaalien ja palvelujen kaupan alalla.

3.   Jäsenvaltiot nimeävät edustajansa komitean jäseniksi heidän ydinpolttoainekiertoon tai ydinvoimantuotantoon liittyvien ydinmateriaalien ja palvelujen kauppaan tai ydinalan kauppaa koskeviin sääntelykysymyksiin liittyvän kokemuksensa ja asiantuntemuksensa perusteella. Jäsenten toimikausi on kolme vuotta. Sama henkilö voidaan nimittää uudelleen.

12 artikla

Komitean puheenjohtaja

1.   Komitea nimeää komitean jäsenistä puheenjohtajan ja kaksi varapuheenjohtajaa. Näiden toimihenkilöiden, jotka muodostavat työvaliokunnan, on edustettava komitean kokemusta ja toimialan eri osapuolia, sekä tuottajia että käyttäjiä. Virkaiältään vanhempi kahdesta varapuheenjohtajasta toimii puheenjohtajana, jos tämä ei kykene hoitamaan tehtäviään.

2.   Puheenjohtajan ja varapuheenjohtajien toimikausi on kolme vuotta. Heidät voidaan nimetä uudeksi toimikaudeksi kerran, ja puheenjohtaja olisi nimettävä vuorottain komitean jäsenistä, jotka edustavat erilaista kokemusta toimialasta ja hallinnosta. Puheenjohtajan tai varapuheenjohtajien tehtävä lakkaa ilman eri toimenpiteitä, jos hänen toimikautensa komitean jäsenenä lakkaa eikä sitä uusita.

13 artikla

Komitean tehtävät

1.   Komitea avustaa hankintakeskusta sen tehtävien hoidossa antamalla lausuntoja ja toimittamalla analyyseja ja tietoja. Avustamiseen sisältyy myös sellaisten raporttien, tutkimusten ja analyysien laatiminen, jotka on mahdollisesti laadittava 1 artiklan 1 kohdan nojalla pääjohtajan vastuulla 3 artiklan 3 kohdassa tarkoitetulla tavalla. Se toimii yhdyssiteenä hankintakeskuksen ja ydinvoima-alan tuottajien ja käyttäjien välillä.

2.   Komiteaa voidaan kuulla kaikissa hankintakeskuksen toimivaltaan kuuluvissa asioissa suullisesti kokouksissa tai kirjallisesti kokousten väliaikana. Komitea voi myös antaa lausuntoja kaikissa edellä tarkoitetuissa asioissa, jos vähintään yksi kolmasosa jäsenistä on tehnyt sitä koskevan aloitteen.

3.   Komiteaa on kuultava ja se on kutsuttava koolle ennen kuin pääjohtaja tekee seuraavia asioita koskevia päätöksiä:

a)

kysynnän ja tarjonnan kohtaamisesta annettavat säännöt (perustamissopimuksen 60 artiklan kuudes kohta);

b)

hankintakeskuksen pääoma; sen korottaminen tai alentaminen tai pääoman merkitseminen (perustamissopimuksen 54 artiklan neljäs kohta);

c)

edellä 6 artiklassa tarkoitetut lainat;

d)

hankintakeskuksen toiminnasta aiheutuvien menojen kattamiseksi tarkoitetun liiketoimista perittävän maksun soveltaminen (perustamissopimuksen 54 artiklan viides kohta);

e)

ehdot, joiden mukaisesti hankintakeskus voi koota ja purkaa kaupallisia varastoja (perustamissopimuksen 72 artiklan ensimmäinen kohta);

f)

edellä 8 artiklassa tarkoitetut rahoituskysymykset, mukaan lukien hankintakeskuksen varainhoitoasetus ja hankintakeskuksen erillisen laskelman laatiminen perustamissopimuksen 171 artiklan 2 kohdan nojalla;

g)

vuosikertomus, mukaan lukien markkina-analyysi ja työohjelma seuraavalle vuodelle;

h)

perusteet perustamissopimuksen 68 artiklassa kiellettyjen menettelyjen vahvistamiseksi;

i)

hankintakeskuksen lakkauttaminen.

4.   Pääjohtaja voi tarvittaessa asettaa komitealle määräajan lausunnon antamista varten. Määräajan on oltava vähintään kuukausi komitean jäsenille tätä varten osoitetun tiedoksiannon toimittamisesta.

5.   Jos komitean lausuntoa ei saada määräajassa, pääjohtaja voi päättää asiasta.

6.   Päätökset asioissa, jotka kuuluvat pääjohtajan toimivaltaan ja joita tarkoitetaan tässä artiklassa, saadaan tehdä aikaisintaan kymmenen päivän kuluttua komitean lausunnon antamisesta, jos päätökset poikkeavat lausunnosta.

7.   Komitea vahvistaa työjärjestyksensä sellaisten asioiden käsittelyä varten, joista ei määrätä tässä perussäännössä.

14 artikla

Komitean kokoukset

1.   Komitea kutsutaan koolle

a)

kun työvaliokunta katsoo sen tarpeelliseksi ja tavallisesti kaksi kertaa vuodessa;

b)

pääjohtajan pyynnöstä, erityisesti aina silloin, kun komiteaa on 13 artiklan 3 kohdan nojalla kuultava; ja

c)

kirjallisesta pyynnöstä, jonka vähintään yksi kolmasosa komitean jäsenistä on tehnyt ja jossa yksilöidään kokouksen asialistalle otettavat kohdat.

Hankintakeskus laatii esityslistan yhteistyössä puheenjohtajan kanssa komitean hyväksyttäväksi.

Hankintakeskus lähettää esityslistaan liittyvät asiakirjat kaikille komitean jäsenille vähintään 15 työpäivää ennen kokouspäivää.

2.   Komitean kokoukset ovat päätösvaltaisia, kun niissä on läsnä sen jäsenten yksinkertainen enemmistö. Lausunnot voidaan antaa niiden jäsenten enemmistöllä, jotka ovat henkilökohtaisesti tai edustettuina läsnä.

3.   Komitean kullakin jäsenellä on yksi ääni. Jos jäsen ei voi olla läsnä, hän voi valtuuttaa kirjallisesti toisen jäsenen äänestämään puolestaan.

4.   Pääjohtaja tai häntä edustava henkilö osallistuu komitean kokouksiin ilman äänioikeutta. Muut henkilöt, jotka eivät kuulu hankintakeskuksen henkilöstöön, voivat osallistua kokoukseen ainoastaan kaikkien läsnä olevien jäsenten hyväksyessä sen ja edellyttäen, että noudatetaan 5 kohdan mukaista velvollisuutta.

5.   Perustamissopimuksen 194 artiklassa määrätty salassapitovelvollisuus koskee komitean jäseniä siltä osin kuin he komitean jäsenen ominaisuudessa hankkivat tai saavat tietoja salassa pidettävistä seikoista, tiedoista, tietämyksestä tai asiakirjoista.

6.   Pääjohtaja antaa komitean käyttöön asianmukaisen sihteeristön, jonka nimittäminen edellyttää komission hyväksymistä. Sihteeristö laatii komitean, mahdollisten alakomiteoiden ja työvaliokunnan kokousten pöytäkirjat. Hankintakeskus vastaa komitean toimintakustannuksista.

7.   Hankintakeskus korvaa yhden komitean jäsenen matkakulut kunkin jäsenvaltion osalta.


(1)  EYVL L 56, 4.3.1968, s. 1. Asetus sellaisena kuin se on viimeksi muutettuna asetuksella (EY, Euratom) N:o 1558/2007 (EUVL L 340, 22.12.2007, s. 1).


Top