EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Tekijänoikeuden suojaaman aineiston käyttömahdollisuuksien laajentaminen – orpoteokset

Tekijänoikeuden suojaaman aineiston käyttömahdollisuuksien laajentaminen – orpoteokset

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2012/28/EU orpoteosten tietyistä sallituista käyttötarkoituksista

DIREKTIIVIN TARKOITUS

Direktiivillä on tarkoitus edistää kirjastojen, koulutuslaitosten, museoiden, arkistojen, audiovisuaalista perintöä suojelevien laitosten ja yleisradio-organisaatioiden kokoelmissa olevien orpoteosten* digitointia ja laillista verkkokäyttöä EU:ssa.

Kyseisillä organisaatioilla on yleisen edun mukainen tehtävä

  • säilyttää ja
  • restauroida teoksia,
  • valmistaa niistä kappaleita ja
  • tarjota verkkoyhteys kokoelmiinsa kulttuuri- ja koulutussyistä.

Riittävän oikeuksien selvityksen* jälkeen kyseiset organisaatiot saavat käyttää orpoteoksia kyseisiin tarkoituksiin.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Soveltamisala

Direktiiviä sovelletaan tekijänoikeuden suojaamiin teoksiin, jotka on julkaistu tai, jos niitä ei ole julkaistu, levitetty (televisiossa tai verkossa eli visuaalisessa mediassa eikä kirjallisessa mediassa) ensimmäisen kerran jossain EU-maassa.

Direktiiviä sovelletaan useisiin teosryhmiin:

  • julkaistut kirjat, sanomalehdet, aikakauslehdet tai muut kirjoitukset,
  • edellä mainittujen ryhmien sisältämät teokset,
  • elokuvateokset tai audiovisuaaliset teokset ja äänitteet.

Orpoteosten asema

  • Direktiivin soveltamisalaan kuuluvien organisaatioiden on varmistettava, että oikeudenhaltijoista tehdään riittävä oikeuksien selvitys vilpittömässä mielessä tutustumalla asianmukaisiin lähteisiin orpoteoksen aseman vahvistamiseksi.
  • Direktiivissä todetaan, että EU-maiden on määriteltävä asianmukaiset lähteet ja lisättävä ne lähteiden luetteloon, johon on vähintään tutustuttava riittävän oikeuksien selvityksen yhteydessä.
  • Aineistolla, joka katsotaan orpoteokseksi yhdessä EU-maassa, on sama asema kaikissa muissakin EU-maissa.
  • Jos orpoteokseksi katsotulle teokselle ilmestyy oikeudenhaltija, direktiivissä annetaan mahdollisuus lopettaa orpoteoksen asema ja maksaa oikeudenmukainen korvaus.

Tietokanta

Perustetaan yhteinen, julkinen, Euroopan laajuinen verkkotietokanta, joka sisältää tiedot orpoteoksista, mukaan luettuina:

  • oikeudenhaltijoita koskevien selvitysten tulokset,
  • tiedot siitä, miten organisaatiot ovat käyttäneet orpoteoksia,
  • käytettyjen orpoteosten aseman muutokset.

Näin varmistetaan, että selvityksiä tekevät organisaatiot ja oikeudenhaltijat voivat hakea tietoja orpoteosten tunnistamisesta ja käytöstä.

Sallitut käyttötarkoitukset

Direktiivin soveltamisalaan kuuluvat organisaatiot saavat käyttää orpoteoksia vain yleisen edun mukaiseen tehtävään liittyviin tarkoituksiin, joita ovat:

  • orpoteoksen saattaminen yleisön saataville,
  • kappaleen valmistaminen orpoteoksesta digitointia, saataville saattamista, indeksointia, luettelointia, säilyttämistä tai restaurointia varten.

Organisaatiot saavat hankkia tuloja tällaisen käytön yhteydessä vain kattaakseen menonsa, joita aiheutuu orpoteosten digitoinnista ja niiden saattamisesta yleisön saataville.

MISTÄ ALKAEN DIREKTIIVIÄ SOVELLETAAN?

Direktiiviä on sovellettu 29. lokakuuta 2014 alkaen, ja se oli saatettava osaksi EU-maiden lainsäädäntöä samana päivänä.

TAUSTAA

KESKEISET TERMIT

Orpoteokset: teoksia, kuten kirjoja, sanomalehti- ja aikakauslehtiartikkeleita ja elokuvia, jotka ovat edelleen tekijänoikeuden suojaamia, mutta joiden tekijöitä tai muita oikeudenhaltijoita ei tiedetä tai tunnisteta taikka voida tavoittaa.
Riittävä oikeuksien selvitys: huolellinen selvitys, jonka avulla pyritään tietämään tai tunnistamaan tekijänoikeuden suojaamien teosten tekijä tai muut oikeudenhaltijat.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2012/28/EU, annettu 25 päivänä lokakuuta 2012, orpoteosten tietyistä sallituista käyttötarkoituksista (EUVL L 299, 27.10.2012, s. 5–12)

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 2017/1001, annettu 14 päivänä kesäkuuta 2017, Euroopan unionin tavaramerkistä (kodifikaatio) (EUVL L 154, 16.6.2017, s. 1–99)

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 386/2012, annettu 19 päivänä huhtikuuta 2012, teollis- ja tekijänoikeuksien täytäntöönpanoon liittyvien tehtävien antamisesta sisämarkkinoilla toimivalle yhdenmukaistamisvirastolle (tavaramerkit ja mallit), mukaan luettuna julkisen ja yksityisen sektorin edustajien kutsuminen koolle teollis- ja tekijänoikeuksien loukkausten eurooppalaisena seurantakeskuksena (EUVL L 129, 16.5.2012, s. 1–6)

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2001/29/EY, annettu 22 päivänä toukokuuta 2001, tekijänoikeuden ja lähioikeuksien tiettyjen piirteiden yhdenmukaistamisesta tietoyhteiskunnassa (EYVL L 167, 22.6.2001, s. 10–19)

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 14.06.2018

Top