EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen (EIOPA)

Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen (EIOPA)

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Asetus (EU) N:o 1094/2010 Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomaisen (EIOPA) perustamisesta

ASETUKSEN TARKOITUS

  • Asetuksella perustetaan EIOPA, joka on Euroopan unionin (EU) elin ja joka tukee kansallisten viranomaisten välistä koordinointia ja varmistaa vakuutus- ja lisäeläkealoja koskevan EU:n lainsäädännön johdonmukaisen soveltamisen EU:n jäsenvaltioissa.
  • Sen tavoitteena on edistää finanssivakautta ja kansalaisten luottamusta vakuutus- ja eläkemarkkinoihin.
  • Sillä pyritään suojelemaan vakuutuksenottajien, eläkejärjestelmien jäsenten ja edunsaajien oikeuksia.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Lainsäädännön yhdenmukainen soveltaminen

  • EIOPA laatii teknisiä sääntelystandardeja, joilla täydennetään neuvoston ja Euroopan parlamentin hyväksymiä lakeja, jotka koskevat seuraavia:
    • vakuutus- ja jälleenvakuutusyhtiöt
    • finanssiryhmittymät (eri finanssialoilla toimivat suuret finanssialan yritykset)
    • lisäeläkkeet
    • vakuutusedustajat (eläkkeitä ja vakuutuksia myyvät yritykset).
  • Sillä on myös valta antaa ohjeita ja suosituksia asiaankuuluvan EU:n lainsäädännön soveltamisesta.

Markkinasuuntaukset

  • EIOPA hoitaa useita tehtäviä, joilla varmistetaan vakuutusmarkkinoiden vakaus ja suojellaan vakuutuksenottajia, eläkejärjestelmien jäseniä ja edunsaajia. Näitä ovat muun muassa kulutuksen muutosten seuranta sekä mahdollisten markkinariskien ja haavoittuvuuksien arviointi.
  • Tietyin tiukoin edellytyksin EIOPA voi asettaa väliaikaisen kiellon tai rajoituksen rahoitustoiminnalle, joka vaarantaa finanssijärjestelmän vakauden tai saattaa aiheuttaa merkittävää taloudellista vahinkoa asiakkaille tai kuluttajille.

Oikeuden rikkominen

  • EIOPAlla on valtuudet tutkia, onko kansallinen viranomainen rikkonut oikeutta, jos kansallinen viranomainen ei ole varmistanut, että finanssilaitos noudattaa EU:n oikeutta.
  • EIOPA voi antaa kansalliselle viranomaiselle suosituksen kahden kuukauden kuluessa. Tämän jälkeen Euroopan komissio voi antaa virallisen lausunnon, jossa viranomaista vaaditaan toteuttamaan toimet, joita oikeuden noudattaminen edellyttää. Jos kansallinen viranomainen ei edelleenkään noudata oikeutta, EIOPA voi antaa finanssilaitokselle suoraan osoitetun päätöksen tietyin tiukoin edellytyksin. Tämä päätös on ensisijainen kansallisen viranomaisen samasta asiasta aiemmin tekemiin päätöksiin nähden.

Valvontakäytäntöjen lähentäminen

Muutosasetuksella (EU) 2019/2175 laajennettiin EIOPAn roolia ja vastuualueita. Sillä varmistetaan, että EIOPA

  • pystyy auttamaan kansallisia valvontaviranomaisia sellaisten sisäisten mallien käytössä ja hyväksymisessä, joita vakuutusyhtiöt käyttävät vakavaraisuuspääomavaatimusten laskemisessa, ja siten yhdenmukaisempien tulosten saavuttamisessa kaikissa jäsenvaltioissa
  • voi edistää valvontakäytäntöjen lähentämistä EU:n sisämarkkinoilla ja auttaa toimivaltaisia viranomaisia suojelemaan vakuutuksenottajia rajat ylittävissä riita-asioissa ottamalla käyttöön yhteistyöfoorumeita, joita perustetaan aina, kun toimivaltaiset viranomaiset katsovat koordinoinnin olevan tarpeen erityisen markkinakehityksen vuoksi, ja edistämällä tietojenvaihtoa rajojen yli toimivien vakuutusyritysten valvontaviranomaisten välillä
  • arvioi muiden Euroopan valvontaviranomaisten kanssa kansallisten valvontaviranomaisten työtä (vertaisarvioinnit) ja julkaisee kertomuksia, joilla kannustetaan oikeuden noudattamiseen ja lisätään avoimuutta
  • antaa ennakkosuostumuksensa tapauksissa, joissa finanssialan toimijat tai sen toimivaltaan kuuluvat toimivaltaiset viranomaiset harjoittavat rahanpesua tai rahoittavat terrorismia ja joissa päätöksen tekee Euroopan pankkiviranomainen (jolla on yleiset valtuudet tällä alalla kaikkien Euroopan valvontaviranomaisten osalta).

MISTÄ ALKAEN ASETUSTA SOVELLETAAN?

  • Asetusta (EU) N:o 1094/2010 on sovellettu 1. tammikuuta 2011 alkaen (lukuun ottamatta valmistelutoimia koskevaa 76 artiklaa ja henkilöstöä koskevia siirtymäsäännöksiä koskevia 77 artiklan 1 ja 2 kohtaa, joita on sovellettu 16. joulukuuta 2010 alkaen).
  • Muutosasetusta (EU) 2019/2175 on sovellettu 1. tammikuuta 2020 alkaen.

TAUSTAA

Ks. lisätietoja:

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 1094/2010, annettu 24 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan valvontaviranomaisen (Euroopan vakuutus- ja lisäeläkeviranomainen) perustamisesta sekä päätöksen N:o 716/2009/EY muuttamisesta ja komission päätöksen 2009/79/EY kumoamisesta (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 48–83).

Asetukseen (EY) N:o 1094/2010 tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen säädökseen. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2014/65/EU, annettu 15 päivänä toukokuuta 2014, rahoitusvälineiden markkinoista sekä direktiivin 2002/92/EY ja direktiivin 2011/61/EU muuttamisesta (EUVL L 173, 12.6.2014, s. 349–496).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Neuvoston asetus (EU) N:o 1096/2010, annettu 17 päivänä marraskuuta 2010, Euroopan järjestelmäriskikomitean toimintaa koskevien erityistehtävien antamisesta Euroopan keskuspankille (EUVL L 331, 15.12.2010, s. 162–164).

Komission päätös 2004/9/EY, tehty 5 päivänä marraskuuta 2003, Euroopan vakuutus- ja työeläkekomitean perustamisesta (EUVL L 3, 7.1.2004, s. 34–35).

Viimeisin päivitys: 14.12.2021

Top