EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Lakisääteinen tilintarkastus – yritysten tilinpäätösten virheettömyyden varmistaminen

Lakisääteinen tilintarkastus – yritysten tilinpäätösten virheettömyyden varmistaminen

 

TIIVISTELMÄ ASIAKIRJASTA:

Direktiivi 2006/43/EY tilinpäätösten ja konsolidoitujen tilinpäätösten lakisääteisestä tilintarkastuksesta

DIREKTIIVIN TARKOITUS

  • Alkuperäisessä muodossaan siinä yhdistetään kaksi olemassa olevaa säädöstä (yhteisöjen omista tilinpäätöksistä annettu direktiivi 78/660/ETY ja konsolidoiduista tilinpäätöksistä annettu direktiivi 83/349/ETY) yritysten tilinpäätösten luotettavuuden parantamiseksi.
  • Muutetussa muodossaan siinä vahvistetaan Euroopan unionin (EU) säännöt, mukaan lukien lakisääteistä tilintarkastusta * koskevat vähimmäisvaatimukset tilinpäätöksestä ja konsolidoidusta tilinpäätöksestä sekä vuosittaisen ja konsernin kestävyysraportoinnin varmentamisesta. Siinä määritellään myös lakisääteisen tilintarkastajan * rooli.
  • Sillä pyritään varmistamaan, että yrityksen tilinpäätöksessä annetaan oikea ja riittävä kuva yrityksen varoista ja vastuista, rahoitusasemasta sekä tuloksesta. Sillä pyritään myös varmistamaan, että toimintakertomus, mukaan lukien kestävyysraportointi, on sovellettavien oikeudellisten vaatimusten mukainen.

TÄRKEIMMÄT KOHDAT

Tilintarkastajien julkinen rekisteri

  • Lakisääteisen tilintarkastuksen saavat suorittaa vain EU-jäsenvaltioiden toimivaltaisten viranomaisten hyväksymät lakisääteiset tilintarkastajat ja tilintarkastusyhteisöt.
  • Jäsenvaltioiden on pidettävä niistä julkista rekisteriä.
  • Rekisteriin kirjataan myös, onko lakisääteinen tilintarkastaja hyväksytty myös vastuullisuusraportoinnin varmistamiseen.

Tilintarkastusyhteisöjen tunnustaminen niiden kotimaan ulkopuolella

  • Tilintarkastusyhteisön, joka haluaa suorittaa lakisääteisiä tilintarkastuksia muussa kuin siinä jäsenvaltiossa, jossa on sen kotipaikka, on rekisteröidyttävä vastaanottavan maan toimivaltaisen viranomaisen pitämään rekisteriin.
  • Vastaanottavan maan toimivaltaisen viranomaisen on rekisteröitävä tilintarkastusyhteisö, jonka toimivaltainen viranomainen on rekisteröinyt sen kotimaassa.

Toisesta jäsenvaltiosta tulevan tilintarkastajan hyväksyminen

Toisesta jäsenvaltiosta tulevat tilintarkastajat saattavat joutua suorittamaan (enintään kolmen vuoden pituisen) sopeutumisajan ja/tai kelpoisuuskokeita. Näin varmistetaan, että niillä on riittävät tiedot muun muassa yhtiö- ja vero-oikeudesta sekä sosiaalilainsäädännöstä. Hyväksymisen jälkeen tilintarkastajat on kirjattava julkiseen rekisteriin.

Jatkuva koulutus

  • Lakisääteisten tilintarkastajien edellytetään osallistuvan jatkuvaan koulutukseen ylläpitääkseen ja parantaakseen teoreettisen tiedon, ammatillisen osaamisen ja ammatillisten arvojen tasoa.
  • Jos tilintarkastajat eivät täytä näitä jatkuvan koulutuksen edellytyksiä, heille määrätään seuraamuksia.

Riippumattomuus ja puolueettomuus

  • Jäsenvaltioiden on varmistettava, että tilintarkastajat ja tilintarkastusyhteisöt sekä luonnolliset henkilöt, jotka ovat sellaisessa asemassa, että he voivat suoraan tai välillisesti vaikuttaa lakisääteiseen tilintarkastukseen, toimivat tehtäviään suorittaessaan itsenäisesti suhteessa tarkastettavaan yhteisöön eivätkä osallistu sen päätöksentekoon.
  • Riippumattomuutta edellytetään sekä:
    • aikana, jonka tilintarkastuksen kohteena oleva tilinpäätös kattaa, että
    • aikana, jolloin lakisääteinen tilintarkastus tehdään.

Työn organisointi

Jäsenvaltioiden on varmistettava, että kun tilintarkastusyhteisö suorittaa lakisääteisen tilintarkastuksen, kyseinen tilintarkastusyhteisö nimeää vähintään yhden keskeisen tilintarkastuskumppanin ja että jäsenvaltio antaa tilintarkastuskumppaneille riittävät resurssit ja henkilöstöä, jolla on tarvittava pätevyys ja valmiudet tehtäviensä asianmukaiseen hoitamiseen. Vastaavaa sääntöä sovelletaan, kun yritys vastaa kestävyysraportoinnin varmistamisesta.

Luottamuksellisuus ja salassapitovelvollisuus

  • Tilintarkastajien on noudatettava asiakkaidensa yksityisyyttä koskevia tiukkoja sääntöjä. Nämä säännöt eivät kuitenkaan saa haitata tämän direktiivin asianmukaista täytäntöönpanoa.
  • Näitä sääntöjä sovelletaan edelleen tilintarkastusyhteisöihin, vaikka ne eivät enää osallistuisi tietyn tilintarkastustoimeksiannon suorittamiseen.

Kansainväliset standardit

Kaikki lakisääteiset tilintarkastukset olisi suoritettava kansainvälisten tilintarkastusstandardien perusteella, jos ja kun Euroopan komissio hyväksyy ne. Komissiolla on harkintavalta hyväksyä nämä standardit, ja se voi hyväksyä ne vain, jos ne täyttävät tietyt ehdot. Jäsenvaltiot voivat soveltaa kansallisia standardeja siihen saakka, kunnes komissio hyväksyy kansainväliset standardit.

Nimeäminen ja erottaminen

  • Tarkastettavan yhteisön yhtiökokous tai jäsenten kokous nimeää lakisääteisen tilintarkastajan tai tilintarkastusyhteisön, mutta jäsenvaltiot voivat hyväksyä vaihtoehtoisia valintatapoja edellyttäen, että lakisääteisen tilintarkastajan tai tilintarkastusyhteisön riippumattomuus tarkastettavasta yhteisöstä varmistetaan.
  • Tilintarkastajat tai tilintarkastusyhteisöt voidaan erottaa ainoastaan asianmukaisin perustein. Kirjanpitokäsittelyä tai tilintarkastusmenettelyjä koskevat mielipide-erot eivät ole asianmukaisia erottamisperusteita.

Konsolidoitujen tilinpäätösten tarkastaminen

Konsolidoitujen tilinpäätösten (toisin sanoen emo- ja tytäryhtiöiden tilinpäätösten) osalta konsernin osia tarkastavien lakisääteisten tilintarkastajien vastuualueet on määriteltävä selkeästi. Konsernin tilintarkastaja (toisin sanoen konsolidoidun tilinpäätöksen tarkastuksen suorittava lakisääteinen tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö) on kokonaisvastuussa tilintarkastuskertomuksesta.

Laadunvarmistus

  • Jäsenvaltioiden on otettava käyttöön laadunvarmistusjärjestelmä, joka on riippumaton suhteessa valvonnan kohteena oleviin lakisääteisiin tilintarkastajiin ja julkisen valvonnan alainen.
  • Laadunvarmistus koskee muun muassa seuraavia seikkoja:
    • voimassa olevien tilintarkastusstandardien ja riippumattomuutta koskevien vaatimusten noudattaminen
    • käytettyjen resurssien määrä ja laatu
    • tilintarkastuspalkkiot ja tarvittaessa kestävyysraportoinnin varmistamisesta perittävät maksut;
    • tilintarkastusyhteisöjen sisäiset laadunvarmistusjärjestelmät.
  • Laadunvarmistusjärjestelmän rahoituksen on oltava turvattu, eivätkä lakisääteiset tilintarkastajat tai tilintarkastusyhteisöt saa asiattomasti vaikuttaa siihen.
  • Laaduntarkastustoimeksiantojen suorittajat on valittava puolueettomalla menettelyllä, jolla varmistetaan, että tarkastusten suorittajien ja tarkastusten kohteena olevien lakisääteisten tilintarkastajien tai tilintarkastusyhteisöjen välillä ei ole eturistiriitoja.

Kestävyysraportoinnin varmennusstandardit

  • Jäsenvaltioiden on vaadittava lakisääteisiä tilintarkastajia ja tilintarkastusyhteisöjä varmistamaan kestävyysraportointi komission hyväksymien varmennusstandardien mukaisesti.
  • Jäsenvaltiot voivat kuitenkin soveltaa kansallisia varmennusstandardeja, -menettelyjä tai -vaatimuksia niin kauan kuin komissio ei ole hyväksynyt samaa asiaa koskevaa varmennusstandardia.

Tarkastuskertomus ja varmennusraportti vastuullisuusraportoinnista

Direktiivissä vahvistetaan yksityiskohtaiset säännöt siitä, miten lakisääteinen tilintarkastaja esittää lakisääteisen tilintarkastuksen ja kestävyysraportoinnin varmennuksen tulokset. Lisäksi nämä kertomukset on laadittava komission ja/tai jäsenvaltion hyväksymien varmennusstandardien vaatimusten mukaisesti.

Jäsenvaltiot voivat sallia alueelleen sijoittautuneen riippumattoman varmennuspalvelujen tarjoajan (IASP)* suorittaa kestävyysraportoinnin varmistamisen edellyttäen, että palveluntarjoajaan sovelletaan vaatimuksia, jotka vastaavat direktiivissä 2006/43/EY tilintarkastajille vahvistettuja vaatimuksia.

Tutkinta ja seuraamukset

  • Jäsenvaltioiden on otettava käyttöön tehokkaat tutkinta- ja seuraamusjärjestelmät puutteellisesti suoritettujen lakisääteisten tilintarkastusten havaitsemiseksi, korjaamiseksi ja ehkäisemiseksi.
  • Lakisääteisiin tilintarkastajiin ja tilintarkastusyhteisöihin kohdistetut toimenpiteet ja seuraamukset on julkistettava asianmukaisella tavalla. Seuraamuksiin on sisällyttävä mahdollisuus peruuttaa hyväksyminen.

Pienet yritykset

  • EU:ssa ei edellytetä pieniltä yrityksiltä lakisääteisen tilintarkastuksen suorittamista.
  • Silloin, kun jäsenvaltiot edellyttävät pieniltä yrityksiltä lakisääteisiä tilintarkastuksia, ne on suoritettava siten, että otetaan huomioon kyseisten yritysten harjoittama liiketoiminta ja yrityksen koko.

Yleisen edun kannalta merkittävät yhteisöt*

Yleisten edun kannalta merkittävien yhteisöjen lakisääteiseen tilintarkastukseen sovelletaan tiukkoja sääntöjä, koska tarvitaan luotettavia tietoja ja koska ne ovat merkityksellisiä yleisölle ja sijoittajille. Luetteloon kuuluvat:

  • seikkaperäisempi tilintarkastuskertomus, jossa annetaan tietoa tilintarkastuksen suorittamisesta
  • tilintarkastajien/tilintarkastusyhteisöjen vaihtaminen säännöllisin väliajoin
  • jäsenvaltioiden laatima oheispalvelujen luettelo sellaisista palveluista, joita lakisääteinen tilintarkastaja tai tilintarkastusyhteisö eivät voi tarjota tarkastettavalle yhteisölle
  • oheispalveluista perittävien palkkioiden rajoittaminen
  • tarkastusvaliokunnan muodostaminen; sen keskeisenä tehtävänä on nimetä tilintarkastaja ja valvoa tilintarkastusta.

Asetuksessa (EU) N:o 537/2014 säädetään muita erityisesti yleisen edun kannalta merkittäviin yhteisöihin sovellettavia sääntöjä.

Täytäntöönpanosäädökset ja delegoidut säädökset

Direktiivin mukaan komissio voi antaa täytäntöönpanosäädöksiä ja delegoituja säädöksiä direktiiviin sisältyvistä kansainvälisistä näkökohdista. Niissä voidaan määrittää tarkemmin, miten jäsenvaltioiden viranomaisten ja eri markkinaosapuolten on noudatettava direktiivissä tälle toimialalle säädettyjä velvoitteita.

MISTÄ ALKAEN SÄÄNTÖJÄ SOVELLETAAN?

Direktiivi piti saattaa osaksi kansallista lainsäädäntöä viimeistään 29. kesäkuuta 2008.

TAUSTAA

Lisätietoja:

KESKEISET TERMIT

Lakisääteinen tilintarkastus. Varainhoitoa koskevien tietojen lakisääteisesti vaadittava tarkastus, jonka tarkoituksena on antaa osakkeenomistajille lausunto yhtiön tai julkisyhteisön tilien oikeellisuudesta.
Lakisääteinen tilintarkastaja. Luonnollinen henkilö, jonka jäsenvaltion toimivaltaiset viranomaiset ovat hyväksyneet direktiivin 2006/43/EY mukaisesti suorittamaan lakisääteisiä tilintarkastuksia ja tarvittaessa varmistamaan kestävyysraportoinnin.
Riippumaton varmennuspalvelujen tarjoaja (IASP). Vaatimustenmukaisuuden arviointilaitos, joka on akkreditoitu asetuksen (EY) N:o 765/2008 mukaisesti kestävyyteen liittyviä tietoja koskevan varmennuksen suorittamiseksi direktiivin 2013/34/EU 34 artiklan 1 kohdan mukaisesti.
Yleisen edun kannalta merkittävät yhteisöt. Näitä ovat

  • jossakin EU-maassa julkisesti noteeratut yhtiöt
  • luottolaitokset
  • vakuutusyhtiöt
  • yhteisöt, jotka jäsenvaltiot ovat nimenneet yleisen edun kannalta merkittäviksi niiden liiketoiminnan luonteen, yhteisön koon tai työntekijämäärän vuoksi.

ASIAKIRJA

Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi 2006/43/EY, annettu 17 päivänä toukokuuta 2006, tilinpäätösten ja konsolidoitujen tilinpäätösten lakisääteisestä tilintarkastuksesta, direktiivien 78/660/ETY ja 83/349/ETY muuttamisesta sekä neuvoston direktiivin 84/253/ETY kumoamisesta (EUVL L 157, 9.6.2006, s. 87–107).

Direktiiviin 2006/43/EY tehdyt peräkkäiset muutokset on sisällytetty alkuperäiseen tekstiin. Konsolidoitu toisinto on tarkoitettu ainoastaan dokumentointitarkoituksiin.

MUUT ASIAAN LIITTYVÄT ASIAKIRJAT

Euroopan parlamentin ja neuvoston asetus (EU) N:o 537/2014, annettu 16 päivänä huhtikuuta 2014, yleisen edun kannalta merkittävien yhteisöjen lakisääteistä tilintarkastusta koskevista erityisvaatimuksista ja komission päätöksen 2005/909/EY kumoamisesta (EUVL L 158, 27.5.2014, s. 77–112).

Ks. konsolidoitu toisinto.

Viimeisin päivitys: 20.11.2023

Top